Борбата за контрол върху интернет навлиза в критична фаза

Борбата за контрол върху интернет навлиза в критична фаза

© Flickr (CC) / Perfecto InsectoВъв филмите на ужасите най-страшните моменти обикновено произтичат от чудовището, което не виждаш. Сега същото става и в реалния живот или най-малкото в живота онлайн. През последните 
няколко години предимно потайно правителствата орязват свободите в интернет, като превръщат това предназначено да еманципира човека изобретение в средство за следене и контрол. 


През следващите няколко месеца този процес се готви да излезе на международната сцена предвид плановете за поставянето на киберпространството под властта на една доста секретна и мъглява
агенция на ООН. 


Ако това се случи, то ще стане важен тласък за плановете на правителствата да цензурират интернет пространството и да го използват, за да наблюдават гражданите. На практика всички правителства правят това. Някои са доста по-лоши от други. 
Миналия месец в Русия влезе в сила закон за съставянето на черен списък на уебсайтовете с "екстремистко" съдържание, което е само поредният пример за тази тревожна тенденция.


Авторитарните държави отдавна възприемат киберпространството като върховна заплаха за източника на властта си. 


Те получават подкрепата на демократични държави, които се стремят да въведат законодателство, разширяващо правата на властите и агенциите по сигурността да слухтят. Сегашният проектозакон за комуникациите на британското правителство ще създаде система за събиране и съхраняване на всички онлайн данни.


Групата "Прайвъси интернешънъл" изтъква в писмо до парламента: "Технологията, която ще бъде използвана, се прилага сега само в Казахстан, Китай и Иран [. . .] и почти със сигурност подлага гражданите на текуща и непрестанна намеса в частния им живот".


Всички правителства, независимо от нюанса си, се позовават на едни и същи заплахи и аргументи, като най-често използваните са тероризмът и организираната престъпност, детската порнография и интелектуалната собственост. Не е изненада, че същите и техни местни варианти се използват от диктатурите, които само се нуждаят от прецеденти на Запада, за да отвърнат на всички критики с обвинението в лицемерие. 


По предварителния си замисъл интернет е без граници. На теория всеки, който разполага с достъп до трафик, намира информация навсякъде и комуникира с всекиго. Разделителната линия между свободното изразяване, данните и идентифицирането на личността, от една страна, и правото на държавата да следи за сигурността, от друга, е обект на постоянна дискусия и преосмисляне отчасти вследствие на напредъка на технологиите. 


Едно от най-горещите места за дебат беше Форумът за управление на интернет (Internet Governance Forum), който от създаването си през 2005 г. събира правителства, големи и малки фирми от частния сектор, учени и представители на гражданското общество. Тазгодишната среща през ноември ще се състои на неуместното и странно място Баку, столицата на Азербайджан - държава с особено лошо досие в сферата на свободата на изразяване и потискането на несъгласието.


От значение, както се очертава, са прозрачността и обхватът. Щом интернет ще бъде управляван по-съгласувано и в по-малка степен на "ад хок" база, това не може да бъде оставено само в ръцете на правителствата. В мрежата никога не е имало централна власт и интернет процъфтя въпреки (или може би заради) своя децентрализиран модел на управление. 


Сега се задава обратното. През декември в Дубай един орган, който съществува от 150 години, но малцина извън тесни индустриални кръгове са чували за него, ще се опита да поеме контрола върху интернет.


Международният телекомуникационен съюз (International Telecommunications Union, ITU) - организация към ООН със 193 държави членки - цели да прибави интернет към своите функции на регулатор. Сред най-силните поддръжници на това са режимите на Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан, които миналия септември внесоха в Общото събрание на ООН предложение за създаване на "международен кодекс за информационна сигурност". Тяхната цел е да създадат ръководени от 
правителствата "международни норми и правила, стандартизиращи поведението на страните по отношение на информацията и киберпространството".


Тези държави и други от техния сорт са си поставили три главни цели за форума в Дубай и след това: признаване на националния суверенитет върху кибернетичните комуникации; ограничения върху анонимността и кодирането; промяна в глобалното управление.


Не толкова много читатели ще знаят толкова много. Официалната подготовка за форума на ITU е забулена в тайнственост, което е стандартната практика на организацията, но информация има в уебсайта WCITleaks.org, създаден от двама техничари, за да публикуват изтекли документи за срещата.


Самият ITU се самоопределя като организация на "мултиакционери", но това твърдение е със съмнителна достоверност. Всички големи решения се вземат на срещите, в които право да участват имат само правителствата. 


Лобирането (от всички страни) продължава от месеци, но почти изцяло е задкулисно. Потребителите на мрежата са изключени от този процес. 


Има и други културни и политически послания. Някои развиващи се страни и бързо развиващите се икономики са въодушевени от възможността да държат юрисдикцията далеч от САЩ. Това е най-привлекателната част от тяхното послание. От зараждането си интернет е доминиран от САЩ - правителство и корпорации, - както и от групи на гражданското общество и потребителите. Това бързо
се променя. Достъпът до високоскоростен интернет с мобилна връзка ще трансформира през следващите години достъпа до информация в развиващите се страни. 


Интернационализацията на интернет е неизбежна и нещо добро. 


Въпросът не е в това коя страна го ръководи, а къде стои силата вътре в страните. Контролът винаги е бил първият инстинкт на държавата. Срещата на Международния телекомуникационен съюз през декември бележи само началото на битката между тези, които искат да запазят интернет (относително) свободен, и онези, които ще сторят всичко по силите си, за да обърнат процеса. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Уж всичките държави се натискала да слухтят и режат, пък пак Русия (и Китай) на клавиатурата на дописниците...
  `1984`, колеги, `1984`...
  По-леко с пропагандата - тва искам да кажа!

  Разтурям колоквиума!
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан да си се занимават с техните работи. На територията на ЕС нямат никакви права.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 4 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Не си съвсем прав.
  Няма да се учудя, ако всички демокрации + авторитарни режими се обединят около идеята.
  Е тогава модераторите на дневник няма да спят, ще са засипани с работа

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 4. 5 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А добро утро.Ние Българите нищо няма да направим по въпроса защото сме овчо стадо. Колко много плуене беше в този форум против Джулиан Асандж и преди това срещу анонимус защото така е казал големия брат но дано наистина свободно мислещите хора предпреемат нещо:)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 6 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз разлика не виждам. Досега слухтят скришом, вече се готвят да слухтят официално.

 6. 7 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Да, но на трона на Русия е седнал Атила, бича божи, който е решил да въведе ред в света и в интернет като частност. Прибави към него и ислямистите и става фашизъм.
  Май ще се простим с руските тракери. Има интересни неща там. Жалко ако стане

 7. 8 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Ако сте обърнали внимание колегите, които живеят в.тар. демократични и развити страни, изключително СТРИКТНО СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ ПРАВАТА ЛИНИЯ... Щото знаят, че а са се изокали `неправилно`, а ...
  И ние май ще станем като тях...
  Стерилизацията и кастрацията в интернет е въпрос на време - гюбрето не може да си позволи хората да си казват мнението току-така.
  Демократичната правилна линия - над всичко!

  Разтурям колоквиума!
 8. 9 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#6] от "miron4o":

  Има разлика, огромна, разликата между свободния и роба е само във вида на оковите и тяхната тежест.

  Човекът е мярка за всички неща.
 9. 10 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Най-опасно е като ни натресът нещо като АКТА уж за наше добро,иначе с другото ще се справяме някак!

 10. 11 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ariman":

  Такива твърдения са ми любимите. Значи агнето като не вижда вълка е в безопасност?

 11. 12 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  1)Все пак, Интернет тръгва от ARPANET което пък е военен проект на САЩ така че.. как точно е замислен като свободно пространство не е съвсем ясно
  2) Анонимността в реалният свят не е гарантирана. Така ще бъде и в интернет. Не разбирам защо, ако някой ме псува на улицата , очаква че мога да му шибна един между рогата, а ако ме псува във форума - може да си седи анонимен.
  Това се очакваше. Просто едно такова пространство без контрол, наистина може да роди много злини и трябва да се контролира. Друг е въпроса кой ще контролира тия които контролират. Като въпроса със СРСтата става

 12. 13 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всеки що-годе интернет грамотен човек знае, че точно сащ са тези, които най-усилено се стремят да наложат контрол над интернет.
  Всеки знае, че точно създадените и контролирани от техните служби социални мрежи са предназначени именно за тази цел.
  Всеки много добре знае, че законите за контрол се прокарват именно от техните правителства.
  Лицемерието и наглостта на тези мошеници няма граница.

 13. 14 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  АСТА е измислен в Казахстан.

  А в отдела за електронно следене на ЦРУ работят бивши продавачки от ЦУМ.

 14. 15 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#12:"gsb"]Просто едно такова пространство без контрол, наистина може да роди много злини и трябва да се контролира. [/quote]

  А знаеш ли колко злини може да причини един нож, една бутилка (дори празна!), едно въже, една отвертка* и пр. и пр. Знаеш ли колко убийства са извършени с такива БЕЗКОНТРОЛНИ ПРЕДМЕТИ...
  Щото, по твоята логика, и те трябва да БЪДАТ СТРОГО КОНТРОЛИРАНИ, защото може да стане беля...
  Имаж кухненски нож и всеки ден идва кварталният да види, дали го употребяваш по предназначение...
  ---
  заб.* - спомни си онзи христоматиен случай в гр. София по соцвреме - убийство по хулигански подбуди. Лято, минава някакъв по уличата и вижда една жена (на около 30 години) да плете... Минава през отворения прозорец, изтръгва от ръцете й едната кука и я пробожда в главата... След това си тръгва... Три-четиригодишната дъщеричка на убитата също е била в стаята, но нея нищо не направил... Ей-така, нито познавал жената, нищо. Просто хулиганство... И при соца ставаха такива работи, стават и при капа, но да се опазят всички от всичко е предлог, за да се контролират всички и всичко - както ти искаш, а и не само ти.
  Извод: ся кво, да забраним куките ли!? (по дадения пример)

  Разтурям колоквиума!
 15. 16 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#13] от "sun_lounger":

  Я виж колко минуса ми нацъкаха за нула време тези, които не се усещат, че навън е `1984` година...
  Най-лошото е, според мен е, че `1984` години е вече и вътре в тях.

  Разтурям колоквиума!
 16. 17 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Миналия месец в Русия влезе в сила закон за съставянето на черен списък на уебсайтовете с "екстремистко" съдържание"

  Брей как не ги е срам КГБ да следят екстремистки сайтове. Да не би да ги е страх от нещо...
  А ЦРУ какво спят, да се размърдат и те малко и те да си спретнат един черен списък... макар да си мисля, че го имат отдавна...

 17. 18 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Авторитарните държави отдавна възприемат киберпространството като върховна заплаха за източника на властта си."
  Проблемът е, че отдавна не са само авторитарните - правете си сметката защо още се кланяте на демокрацията.

 18. 19 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Кънти ли Ви телефона,когато разговаряте...??!

 19. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Ще се опитат.въпросът е дали ще успеят.

 20. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#19] от "top_13":

  Кънти.Даже чувам ехо.

 21. 22 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 426 Весело

  Само да ти кажа,че проблема не е в апарата...

 22. 23 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Преди доста години (доста години!) т.нар. конспиративна теория разгласи едни от плановете на знаете кои (кх-кх!)
  Че интернетът е бил съзнателно внедрен именно с цел масово да се следи. Защото, ако някой си води дневник в къщи - трябва да му влязат в къщи, ако приказва с приятели - трябва да има ухо и око наблизо... Скъпо излиза...
  Пък в интернета - всичко е на показ - като се започне от това какви сайтове посещаваш, мине се през форумите, та се стигне до кореспонденцията (да не говорим за бърникането в личните и служебни компютри `отдалече`!)
  При интернета няма скрито-покрито!
  Предполагам - ще действат като данъчните (в цял свят) - т.к. реално не могат да наказват всички, хващат определена бройка, дигат гюрултия до небето (тук ролята на джурналята) и `превантивната` роля е изиграна. Всички стават интелектуални, граждански и политически евнуси...
  За нас, по-възрастните, това не е толкова съществено, но за по-младите това ще е убийствено...
  Ще ги направят евнуси!

  Разтурям колоквиума!
 23. 24 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 492 Неутрално

  баку? дубай? за баку не знам, но в дубай (всъщност в цялото уае) интернетът е изключително скапан, цензуриран и монополизиран (от което произтичат и предходните две)

 24. 25 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  " Демократичната права линия над всичко", е колегата е прав, има демократични д-ви, има и "най-демократичната д-ва в света". Откога поша че, "демокрацията е клише, моркова в борбата м/у капиталистическата и социалистическа с-ми.Комунизъм никога не е съществувал, у нас и блока имаше държавен капитализъм прикрит заднародно-демократична и единствена партия. Запада се поучи/дали/ и се опитва да създаде / и не случайно са финансирали/ този модел отново. Този път без партия, а с олигархия. А "широките народни маси" получават пуси райт, Асандж и други залъгалки и защо "демократично" не се обединят срещу грабежа от " Топлофикация" и ще ви итговоря, защото не е демократично. Помнете ми думата ще се намерят/платени/ защитници на контрола в мрежата. Уви, парите са всичко.

 25. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  [quote#12:"gsb"]Това се очакваше. Просто едно такова пространство без контрол, наистина може да роди много злини и трябва да се контролира. Друг е въпроса кой ще контролира тия които контролират. Като въпроса със СРСтата става [/quote]

  Съгласен съм с вас, факт е, че чрез интернет всеки ден се извършат много престъпления! Срещу този вид престъпления трябва да има отпор! И сега много държави и правителства по-света (в България също) вече имат полицейски отдели, които се борят именно срещу тези престъпления и злоупотреби!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 27 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ето, 12-ти вече защитава контрола, сега ще се нароят, времето е тяхно.

 27. 28 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Русия, Китай и т.н. а всъщност най-големият контрольор на интернет в света е Гугъл.
  Търсачката от много време насам филтрира страници които не са за вашите очи. Същото запитване отправено в различни места по света може да даде коренно различни резултати.
  Я си задайте въпроса колко от вас не ползват търсачата на Гугъл, а?

 28. 29 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 426 Неутрално

  от вчера Русия е член на СТО, може да се предположи, че ще ги натиснат за торент сайтовете и друга интелектуална собственост.

 29. 30 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#3:"Beyond"]http://s2.cdn.memeburn.com/wp-content/uploads/WorldInternetFreedom.jpg [/quote]

  Не може да бъде - най-демократичната страна в света Саудитска Арабия да няма свободен интернет!!
  Това не може да бъде!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Разтурям колоквиума!
 30. 31 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всъщност, кой точно стои зад "Гугъл"?

 31. 32 Профил на gergx
  gergx
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#31] от "Вишински":

  Darpa

 32. 33 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#31] от "Вишински":

  Това приятел е много добър въпрос!
  И защо търсачката стана най-популярна макар че качеството с година на година е по слабо.
  И как стана така че повечето хора имат имейл при тях
  И така така гугъл+ набира повече потребители
  И как така Гугъл има достъп до сателитни снимки до които никой нямъше достъп преди 5 години

 33. 34 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "gabrovski":

  Поради естествената си мнителност, винаги съм подозирал, че на някой си ще му е много изгодно, ако може всички търсения да минават само през него. Така де, да знае кой, кога и защо търси нещо си.

 34. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "simeonov_":

  Я виж колко народ скочи срещу АСТА. И сега ще стане същото. Джинът на свободата е изпуснат от бутилката. Проспаха цели две поколения, които общуваха свободно в НЕТ-а и за тях това е част от живота им. За второто поколение - основната част.
  Те няма току така да си дадат свободата. И ще се наложи без всякаква демагогия да се избира в прав текст между диктатурата и свободата.
  Once and forever, амин.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 36 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Лицемерие и пак лицемерие. Този свят, глобализацията му и всичко свързано с него е гнило.

  България е древна и заслужава много повече!
 36. 37 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  "Тазгодишната среща през ноември ще се състои на неуместното и странно място Баку, столицата на Азербайджан - държава с особено лошо досие в сферата на свободата на изразяване и потискането на несъгласието."

  Това със сигурност не е случайно, нито неуместно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 40 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак значи се оптиват да ни сложат оковите...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 40. 41 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "...Борбата за контрол върху интернет навлиза в критична фаза..."
  Всяко човешко постижение, създадено независимо кога, къде, от кого, с какво предназначение се контролира. Най-вече от правителствата, т.е. от представителите на тези, които се страхуват за властта си. Човек без власт и пари, в болшинството от случаите, не се страхува от нищо. Хората с власт и пари се страхуват от всичко.
  Интернет ще бъде "обязден" и подчинен, не се съмнявам в това. Нещо, в което лично ще се обедят днешните 30-40 годишни. Те ще живеят не във виртуална ферма на Оруел, а в напълно реална глобална ферма, контролирана от Големия брат! Тежко им!

 41. 42 Профил на xbadxapple
  xbadxapple
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Проблемът тук не е само в авторитарните режими. От тях се очаква да прокарват такива мерки. Проблемът е, че уж демократични страни, най-вече начело със САЩ, също правят строги опити за рестриктивни законодателства. Спомнете си откъде идват CISPA и TPP например. Различните режими, колкото и да варират в идеологиите си, твърде често се обединяват около една кауза - и тя е контролът над техните граждани. И така става не политика срещу политика, а правителства и индустриални поръчители срещу граждани.

 42. 43 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 619 Неутрално

  пак мак на снимката беее, аман от зомби авторите тука

 43. 44 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Весело

  Хи, хи, хи - иде революция...

 44. 45 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Те тука един жокер за най-промитите мозъци:
  http://www.google.com/transparencyreport/removals/government/countries/

  Германия има 60 заявки за премахване на сайтове, Русия - по-малко от 10.
  Обаче в статията пак става дума за цензурата в Русия.
  Има някаква информационна война срещу Русия ми се струва.
  Наистина е пошло.

  Едно време бяхме в сферата на СССР - промоваха ни мозъците, че САЩ са демони.
  Сега обратното.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 45. 46 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "xbadxapple":

  Чифутите не могат да мигнат до като не се вземе под контрол интернет. Това е единствената сфера която не контролират и не могат да го преживеят.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 46. 47 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МАЛЕ, СТРАХ !...От "ДЕЦАТА ИНДИГО" и особенно , от "КРИСТАЛНИТЕ ДЕЦА" , които "напират" вече към Земята ,от /?/-то измерение... . Световните корумпирани "Олигарси" смятат ,че като "доведат" Нациите до тотално оскотяване и невежество ,чрез Системите за масова маниполация /"промиване на мозъците"/ и след като се "скрият" в строящите се в момента "подземни градове" ,в Швейцария,в Постинята и на "Полюсите" ,ще "оцелеят" ,...,за по-добри за Тях времена... "НО ПАСАРАН": НОМЕРАТА ИМ НЯМА ДА МИНАТ....Защото в Вселената действат "ВСЕЛЕНСКИ ЗАКОНИ" , които ако бъдат "нарушени" , следва незабавна ответна реакция ...., като: "НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ОТВЕТНО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ //НИКОГА НЕ ПРИТИСКАЙТЕ ПРОТИВНИКОВАТА СТРАНА "В ЪГЪЛА" , БЕЗ ДА И ПОСОЧИШ ИЗХОД ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕ" // КОЛИЧЕСТВЕНИТЕ НАТРУПВАНИЯ ДОВЕЖДАТ ВИНАГИ ДО СКОК В ЕВОЛЮЦИЯТА , ..., ДО КАЧЕСТВЕНИ ПРОМЕНИ В "МАТРИЦАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА" ,..., и така нататък в Този дух ,.., само БАЗОВИТЕ ВСЕЛЕНСКИ ЗАКОНИ , които са познати на Човечеството до сега , но не се изучават в училищата /защо ли"/ , са около 150 !!!.... А "Оръжието" /ХАЙ-ТЕХ ХАРДУЕР и СОФТУЕР/ , с което Вселената ще "накаже" нееволюралите Цивилизации , е известно с името "ВСЕЛЕНСКА ЛЮБОВ" , Това е полева форма /поле/ , с което ще се облъчи Земята , при необходимост ,..., и от Човешката раса ще остане около 10% ,...., или пък РАЗУМНИЯТ ЦИКЪЛ НА ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЗЕМЯТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТНОВО , но Този път , ще бъде "избран" да Еволира друг "вид" от Флората и Фауната на Земята ...Това няма нищо общо с простоватите "Теории за краят на Света" , пропагандирани в Религиите , от не особенно интелегентните , но жадни за Власт , за ТОТАЛЕН КОНТРОЛ върху човешките маси : Попове , Пастори ,Ходжи , Равини и др. .... Така ,че ГОТВЕТЕ СЕ : " О , НЕ РАЗУМНИИ , СВЕТОВНИ ОЛИГАРСИ " ! Днес наред са пожарите , след това река "Дунав" ще прекъсне , а след това от дъното на "Черно море" , в резултат на Глобалното затопляне , ще "излязат" ГИГАНСКИ МЕХУРИ ОТ ГАЗ , който на повърхноста на водата ще се "окислят" и ще се запалят чрез поредици от експлозии , а на краят ще "тръгнат"и масовите Епидемии /Пандемиите/ сред Хората и Животните , в ЕС ,в чатност и в България....А ако Ви кажа каква е "прогнозата" /"АНТИУТОПИЯТА"/ за "ДВЕТЕ АМЕРИКИ" , Австралия , Китай , Япония ,..., БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА КАКВО ГИ ОЧАКВА....Не Ви харесва моята "Прогноза" /"Антиутопия"/ , ли ? А с какво всеки от Вас , Уважаеми е допринесъл, ТОЗИ ЕНТРОПИЕН ПРОЦЕС НА ЗЕМЯТА ДА СПРЕ ???

 47. 48 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#47:"инж.Бъчваров , Казанлък"]Защото в Вселената действат "ВСЕЛЕНСКИ ЗАКОНИ"... [/quote]

  Тука спрях да чета....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 48. 49 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 590 Разстроено

  [quote#40:"Capricornicus"]Пак значи се оптиват да ни сложат оковите...[/quote]

  Те никога не са падали- как "пак да ги сложат"...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 49. 50 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#28] от "gabrovski":

  А ти си задай въпроса защо дава различни резултати Google и се поразрови из нет-а по въпроса, напр. за ограниченията на информацията, която Google може да дава достъп в зависимост от държавата (и по-специално Китай, Пакистан, Иран и т.н.).

 50. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#1:"Ганий"]`1984`, колеги, `1984`... [/quote]

  Доста преди `1984`е било 'Мы' на Замятин.

 51. 52 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 583 Гневно

  Думата 'Контрол" е фетиш.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 52. 53 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ало, Демократите, айде да не се лъжем.
  САЩ вървят към Русия(СССР). Не обратното. Колкото по-скоро си признаем проблема със свръхвластта и свръхконтрола, толкова по-лесно. От една страна либертарианство, от друга стриктно следене в нета. Нещо не ми се връзва, а на вас?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 53. 54 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  сложно е положението

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 54. 55 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  [quote#28:"gabrovski"]Търсачката от много време насам филтрира страници които не са за вашите очи. Същото запитване отправено в различни места по света може да даде коренно различни резултати.
  Я си задайте въпроса колко от вас не ползват търсачата на Гугъл, а?[/quote]
  Абе, Гугъл първо печелят от реклами и следят яко какво си правил в нета(т.е. за човек по ip вече гонят да дават различни резултати, като статистиката е толкова стара, че профилирането дали харесваш БМВ или Мерцедес, или пък изобщо не харесваш коли, е почти детска игра), като това в началната си идея е просто яко таргетиране по отделен потребител, а не следене, но вярно, че тия данни спокойно може да се ползват за всякакви цели да те профилират и разни държавни агенции и корпорации.

  Второ много отдавна търсачката им работи с така нареченото таргетиране на локални сайтове- даваш флаг, че сайтът ти примерно е за България, като това значи, че за тая страна от него примерно се индексират с висок приоритет 1 000 000 страници, а за останалия свят- 1 000, и така нормално в зададената страна се показва по съвсем различен начин всичко и виждаш сайта си на първа страница, а за световно търсене си на дъното. Сега се следи и какъв брой кликове има за сайт при търсения, колко са му посетителите от определена страна, колко време се стои спрямо географската локация средно...

  Гугъл е направен с идеята да печели, и то от това, че рекламира през търсенията или свързани услуги като adsense. Ако турци генерират кликове на сайта ти по банерите на adsense, то ще си напред в Турция. Ако българите не кликат изобщо, ще си на дъното в България. Ако продаваш в България, ще си преди Amazon при търсене у нас, но в Англия Amazon ще е най-отпред, а ти никога няма да се покажеш в списък.

  При стотици милиони страници всяка с опит да се наложи за различни ключови думи основното предимство на гугълци винаги е било в това, че дават по-смислени резултати, а не тези с най-много врътки по SEO с единствен ефект качване на рейтинг по определена дума. Затова и е пълно с алгоритми за контрол и на това какво е съдържанието, а не само на това какво се дава в тагове.

  Вече за филтриране поради намеса на правителства няма спор, че има. Това по-скоро не е до самите Гугъл. Идва шеф на ЦРУ и казва да се скрие wikileaks. Ако не спазиш указанието, ще те смажат и забранят. Китаец дава ултиматум, че ще те спре за цял Китай. Какво точно да направиш? И това не е без огромна борба на Гугъл да се запази свободното показване на резултати. Скриването на някой смислен значи загуба на ПАРИ, а корпорацията е ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ.

 55. 56 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#19] от "top_13": Кънти здравата дори и в чужбина.

 56. 57 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Най-лесният и всеобхващащ контрол, който може да бъде осъществен. При тази масова пристрастеност.

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK