Майкъл Мур и Оливър Стоун подкрепиха Асандж с отворено писмо

Оливър Стоун

© Reuters

Оливър Стоун
Прочутите американски кинорежисьори Майкъл Мур и Оливър Стоун изпратиха тези дни отворено писмо до вестник "Ню Йорк Таймс" в подкрепа на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. И двамата са носители на множество филмови награди и са известни с левите си възгледи и с острите си критики към различни аспекти от американската политика.

Прекарали сме кариерите си на режисьори, доказвайки, че новинарските медии в Съединените щати често не информират американците за грозните действия на собственото ни правителство. Следователно, ние сме дълбоко благодарни за постиженията на "Уикилийкс" и аплодираме решението на Еквадор да даде дипломатически подслон на неговия основател Джулиан Асандж, който сега живее в еквадорското посолство в Лондон.


Еквадор действа в съответствие с важните принципи за универсалните човешки права. В този смисъл нищо не би могло да демонстрира уместността на действията на Еквадор по-добре от заплахата на британското правителство да наруши свещения принцип на дипломатическите взаимоотношения и да нахлуе в посолството, за да арестува Асандж.
От основаването на "Уикилийкс" досега сайтът е разкрил видеото за "Косвеното убийство", показващо привидно безразборната стрелба срещу багдадски граждани от американски боен хеликоптер "Апачи"; още подробни детайли относно истинското лице на войните в Ирак и Афганистан; тайното споразумение между САЩ и йеменската диктатура за прикриване на нашата отговорност за тамошните бомбени удари; натискът на администрацията на Обама върху други нации да не се преследват представители на ерата "Буш" заради извършени от тях мъчения и много други.


Както можеше да се предвиди, реакцията на тези, които биха предпочели американците да си останат в неведение, беше яростна. Високопоставени лидери и от двете партии нарекоха Асандж "високотехнологичен терорист". А сенатор Даян Фейнстейн, демократ от Калифорния и ръководител на избирания от Сената Комитет по разузнаването, поиска той да бъде преследван съгласно Закона за шпионажа. Повечето американци, британци и шведи не са наясно, че Швеция не е повдигнала официално обвинение в престъпление срещу Асандж. Тя е издала съдебна заповед за неговото задържане с цел разпит по повод твърденията, че е извършил сексуално престъпление през 2010 г.


Тези обвинения трябва да се разследват внимателно, преди Асандж да се премести в страна, която може да го предаде извън обсега на шведската правосъдна система. Но британското и шведското правителство са тези, които стоят на пътя на разследването, а не Асандж.


Майкъл Мур

© Reuters

Майкъл Мур


Шведските власти са пътували до други страни, за да провеждат разпити, когато се е налагало, а основателят на "Уикилийкс" ясно заяви готовността си да бъде разпитан в Лондон. Нещо повече, правителството на Еквадор директно предложи на Швеция да й разреши да разпита Асандж в нейното посолство. Стокхолм отказа да направи и двете.


Освен това Асандж заяви ангажимента си да замине незабавно за Швеция, в случай че шведското правителство обещае, че няма да го екстрадира в Съединените щати. Шведските управляващи не проявиха интерес към обсъждането на това предложение, а външният министър Карл Билд наскоро уведоми правния съветник на Асандж и "Уикилийкс", че Швеция категорично няма да обещае подобно нещо. Британското правителство би имало правомощията съгласно съответния договор да възпрепятства екстрадирането на Асандж от Швеция в Съединените щати, но също отказа да обещае, че ще използва тази си власт. Опитите на Еквадор да улесни договорките с двете правителства бяха отхвърлени.


Действията на британското и шведското правителство взети заедно ни карат да мислим, че тяхната истинска цел е да закарат Асандж в Швеция. Заради договори и други съображения той най-вероятно би бил екстрадиран по-лесно от там за САЩ, където да му бъдат повдигнати обвинения. Асандж има всички основания да се страхува от такъв изход. Американското министерство на правосъдието наскоро потвърди, че продължава да разследва "Уикилийкс", а от разкритите тези дни документи на австралийското правителство от миналия февруари става ясно, че "американското разследване на възможно престъпно поведение от страна на Асандж продължава вече повече от година". Самият сайт "Уикилийкс" публикува имейли от "Стратфор" - частна разузнавателна компания, която твърди, че съдебни заседатели вече са одобрили обвинителния акт срещу Асандж. През 2001 г. шведското правителство предаде двама египетски граждани, търсещи убежище, на ЦРУ, което ги върна на режима на Мубарак, който ги измъчва.


Ако Асандж бъде екстрадиран в САЩ, последствията ще отекват в течение на години по целия свят. Асандж не е американски гражданин и нито едно негово действие не е било извършено на американска земя. Ако Съединените щати могат да преследват един журналист при тези обстоятелства, правителствата на Русия или Китай биха могли по същата логика да поискат чуждестранни репортери където и да е на земята да бъдат екстрадирани в техните страни за нарушаване на техните закони. Предизвикването на такъв прецедент ще засегне дълбоко всички, независимо дали са почитатели на "Уикилийкс", или не.


Ние призоваваме народите на Великобритания и Швеция да изискат от своите правителства отговорите на някои основни въпроси: Защо шведските власти отказват да разпитат господин Асандж в Лондон? И защо никое от двете правителства не може да обещае, че господин Асандж няма да бъде екстрадиран в Съединените щати? Гражданите на Великобритания и Швеция имат рядката възможност да се изправят в подкрепа на свободното слово от името на цялата планета.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 442 Неутрално
 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално
 3. 3 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Браво - логично, ясно и категорично.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 4. 4 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Щеше да е странно точно тия червенушки да не го покрепят.


  До коментар [#2] от "normandy":

  Тоя странно как не се е изказал. Може би е в мъглата.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 5. 6 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 442 Неутрално
 6. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "donchoquihote":

  Абе не знам, ама според другаря Кутев тези са в графата нелечимо болни от болест по страшна и от СПИН.

 7. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#6] от "vance":

  А добре, защото се бях притеснил, че е станалочмедицинско чудо и другаря Чомски се излекувал от нелечимата болест социализъм.

 8. 9 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А сега и неразбралите разбраха. Чудесно писмо - за аналите на историята.

 9. 10 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"donchoquihote"]Щеше да е странно точно тия червенушки да не го покрепят. [/quote]

  Мур и Стоун са милионери с леви убеждения, изкарали парите си в САЩ по възможно най-десния начин. Всичко, което правят сега е да защитават свободата на словото и правата един човек срещу системата - това, ако е червено и аз съм червен.

  Елементарен си. Не можем да надскочим собствента си локва, какво да говорим за себе си и това е.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 10. 11 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  дия двамата да не кандидатстват за ТВ-канала, който беше обещан на Асандж от Русия.?!
  Когато вместо да се мъчат в Съединените Щати, емигрират в Русия - за тази страна на свободното слово, равенството, братството е т.н. и т.н. ще им повярвам.
  Иначе нека си спомнят всеки ден по два пъти за съдбата на Бруно Понтеколво и неговата полудяла съпруга, за Ким Филми и още кой знае колко неизвестни борци против гадния капитализъм.

  А независимо от всичко важното е народа да обича Русия, и Лукойл в частност!

  The best way out is always through Robert Frost
 11. 12 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Шон Пен и Уго Чавес,защо се бавят с подкрепата?А за тук цитираните двама,едва ли някой е очаквал да не "призоват" "народите" на Швеция и Великобритания.

 12. 13 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#0]Прекарали сме кариерите си на режисьори, доказвайки, че новинарските медии в Съединените щати често не информират американците за грозните действия на собственото ни правителство. [/quote]

  [quote#0] показващо привидно безразборната стрелба срещу багдадски граждани от американски боен хеликоптер "Апачи"; още подробни детайли относно истинското лице на войните в Ирак и Афганистан; тайното споразумение между САЩ и йеменската диктатура за прикриване на нашата отговорност за тамошните бомбени удари; натискът на администрацията на Обама върху други нации да не се преследват представители на ерата "Буш" заради извършени от тях мъчения и много други. [/quote]

  Демокрация по американски...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 13. 14 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Весело

  Тия двамата направиха стотици милиони долари, щото са родени в САЩ. Я да се бяха родили в Русия или Китай и цял живот да плюят по страната си, а??!! Ааааааааахахахахххх - ДВУЛИЧИЕ ВЕЛИКО Е ТОВА

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 14. 15 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Весело

  Той щото си няма други проблеми, сега и подкрепа от жалкият циркаджия Мур и теоритикът на конспирациите сред кинаджиите Стоун.

  #killwhitey
 15. 16 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#10:"bibian"]Мур и Стоун са милионери с леви убеждения, изкарали парите си в САЩ по възможно най-десния начин. [/quote]
  До колко са леви убежденията на тези милионери?До колкото да се разпределят чуждите милиони,не техните?Май когато стане въпрос за техните милиони,са си изцяло с десни убеждения.Викат мои са си и сме си ги изкарали с труд и талант!По гнусен лицемер от социалист-милионер,немога да се сетя.

 16. 17 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 439 Неутрално

  "Шведските власти са пътували до други страни, за да провеждат разпити, когато се е налагало, а основателят на "Уикилийкс" ясно заяви готовността си да бъде разпитан в Лондон. Нещо повече, правителството на Еквадор директно предложи на Швеция да й разреши да разпита Асандж в нейното посолство. Стокхолм отказа да направи и двете."


  Ей ви го най-важният параграф от статията ама вие пак го обърнахте на сини и черевени. Свободата на словото не знае цвят.

 17. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "Майкъл Мур и Оливър Стоун подкрепиха Асандж с отворено писмо"

  Браво на тях, това са двама достойни американци!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Весело

  [quote#12:"peshistia"]Шон Пен и Уго Чавес,защо се бавят с подкрепата?[/quote]

  Бъди сигурен, че и те подкрепят Асандж!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 20 Профил на dblajev
  dblajev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "gabrovski":

  Не съм съгласен с Вашите убеждения, но съм готов да умра за правото ви да ги изказвате.
  (Волтер)

 20. 21 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Хахахааа,не се и съмнявам!Нали за това ясно съм го написал!

 21. 22 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#20] от "dblajev":

  А с твои думи? Свободата на словото има цвят или как да го разбирам?

 22. 23 Профил на dblajev
  dblajev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е право което трябва да се брани с всички сили, без значение от партийна принадлежност, религия, раса и т.н., мисля че човека го е казал брилянтно ясно и просто.

 23. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гражданите на Великобритания и Швеция имат рядката възможност да се изправят в подкрепа на свободното слово от името на цялата планета.
  =================================


  На десетката в десетчицата !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 25 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Collateral Murder - Wikileaks - Iraq
  http://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU3G0

  After the initial shooting, an unarmed group of adults and children in a minivan arrives on the scene and attempts to transport the wounded. They are fired upon as well.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 25. 26 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Предложение до швеЦите , точно като това на двамата режисьори , беше отправено вчера или завчера в постинг под дописка в Дневник ...

 26. 27 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Екстрадиция:
  Екстрадиция е предаване на лице, намиращо се на територията на една държава:
  1. срещу което е образувано наказателно производство в друга държава или пред международен съд;
  2. което се издирва за изтърпяване на наложено наказание лишаване от свобода от съдебните власти на друга държава или от международен съд;
  3. на което е наложена от съдебните власти на друга държава или от международен съд мярка, изискваща задържане.
  -----

  Цитат от статията:
  "Действията на британското и шведското правителство взети заедно ни карат да мислим, че тяхната истинска цел е да закарат Асандж в Швеция. Заради договори и други съображения той най-вероятно би бил екстрадиран по-лесно от там за САЩ, където да му бъдат повдигнати обвинения."

  Аз нещо не разбирам. Как според тези двамата една страна, в случая Швеция, първо ще екстрадира един човек в друга страна, и едва след това в тази друга страна, в случая САЩ, ще му бъдат повдигнати обвинения на този човек. На какво основание САЩ ще искат екстрадиране от страна на Швеция на Асандж без да са му повдигнали преди това обвинение?
  И не разбирам защо и Капитал, и Дневник не се държат като сериозни журналисти, а само цитират какво бил казал Асандж, какво били казали неговите поддръжници. Защо не напишат сериозна статия, в която да анализират казуса от всички възможни страни, вкл. и от юридическата му страна - а тя е най-съществена в случая. Защото това, което се опитват да ни втълпяват Асандж и неговите защитници поне на мен не ми звучи много логично.

  От горецитираното определение на това що е екстрадиция, в случая на Асандж не е налично нито едно от трите обстоятелства за осъществяването му.

  И друго, когато Асандж е основавал Уикилийкс е трябвало да си даде разумна сметка за евентуални юридически последици за това, което предприема. Ако с публикуването на всички тези секретни грамита на този сайт той наистина е нарушил законите на страната, чиито секретни документи публикува, той трябва доблестно да си поема отговорността за това закононарушение. Не може съвсем съзнателно да нарушаваш нечие законодателство и да не искаш след това да си поемеш отговорността и да искаш специално теб да те третират по по-различен начин, т.е. конкретните разпоредби за теб да не важат, да се направи изключение. Законите трябва да важат и да са еднакви за всички, т.е. всеки трябва да е равен пред закона. Ако тези закони, които си нарушил, са недемократични, въпреки че държавата е демократична, в случая САЩ, то би трябвало неговите поддръжници да искат промяна на тези закони. Другото си е анархия!

 27. 28 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Гневно

  [quote#25:"Леми Килмистър"]Collateral Murder - Wikileaks - Iraq
  http://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU3G0[/quote]
  Забележете в 9:37, невъоръжени хора носят ранени към буса и копеленцето от Апачито проплаква:
  "Come on, let us shoot"

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 28. 29 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не мога да разбера защо масата веднага обръщат такива статии на комунисти срещу демократи, хора почнете да мислите извън шаблоните. Какво америка като е "демокрация" всичко дето го правят е добро ли? Хайде стига сме се кланяли на тоя и ония ами да почнем да се огледжаме в себе си. Хайде да се замислим какво сме направили ние, че да критикуваме хора дето милиони са ги признали (освен да драскаме тъпотии във форума на Дневник де)! Тръгнал Кольо от Люлин десет да критикува Оливър Стоун, това е смешно и жалко, комунист бил не знам си къв бил, а ти къв си просто нормален нещастник!

 29. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Не тъпей с минуси , а вж №56 под "Асанж вбеси Швеция" ...

 30. 31 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#16:"peshistia"]По гнусен лицемер от социалист-милионер,немога да се сетя.[/quote]

  Аз мога - милиардер, забогатял на базата на изнесено производство в Китай, оплакващ се, че му се краде търговската марка, а на следващия ден "великодушно" дарява няколко хиляди за благотворителност (това е само един обобщен пример).

 31. 32 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#27] от "Marriela":

  Ех, Мариелче, Мариелче. И аз не разбирам някои работи. Примерно, защо Швеция и Великобритания отказват да предоставят поисканите от Асандж гаранции, че ако отиде в Швеция впоследствие няма да бъде екстрадиран в САЩ. Единствените коментари от Швеция (и то не от официалните власти) са, че ако Асандж бъде екстрадиран в САЩ, щяло да има "медийна буря" по цял свят, което представлявало "достатъчна гаранция", както и че "Рискът (Асандж да бъде екстрадиран) е много, много, много малък". Я си сложи ръка на сърцето и кажи честно: ти лично би ли се възползвала от подобни "гаранции"? Аз - не.

 32. 33 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Гражданите на Великобритания и Швеция имат рядката възможност да се изправят в подкрепа на свободното слово от името на цялата планета. "

  А спазването на законите?!
  Гражданите на Великобритания и Швеция какво трябва да направят според тях? Да излязат и да протестират, искайки конкретно в случая какво? Техните управници да направят така, че Асандж да не попада по никакъв начин под ударите на закона в една друга страна, в случая САЩ? Защо? Защото според тях законите в САЩ са недемократични и нарушават свободата на словото и основни човешки права или защото в САЩ не могат да му осигурят справедлив процес, в случай, че му бъдат повдигнати обвинения???..... Как точно гражданите на САЩ и Великобритания да се изправят в подкрепа на свободата на словото в този случай, какви трябва да бъдат конкретните им искания?!?!

 33. 34 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#32:"a.sensible"]Примерно, защо Швеция и Великобритания отказват да предоставят поисканите от Асандж гаранции, че ако отиде в Швеция впоследствие няма да бъде екстрадиран в САЩ.[/quote]
  А на какво сериозно основание да му ги предоставят?!
  А защо да не бъде екстрадиран, ако преди това САЩ решат да му повдигнат обвинение?! САЩ като Русия, Венецуела, Куба или Северна Корея ли са? САЩ сигурно си имат много недостатъци, но не разбирам защо така се демонизира в случая и се поставя под въпрос демократичността й по отношение на законите й, по отношение на правосъдната й система. Ако Асандж наистина е нарушил някой от законите й, защо да не бъде съден, а трябва да се прави изключение?
  За да даде Швеция гаранции на Асандж, то на практика трябва да признае, че се съмняват в демократичността на САЩ като държава!

 34. 35 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#33:"Marriela"]Как точно гражданите на САЩ и Великобритания да се изправят в подкрепа на свободата на словото[/quote]
  Швеция и Великобритания

 35. 36 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#33:"Marriela"] Защото според тях законите в САЩ са недемократични и нарушават свободата на словото и основни човешки права или защото в САЩ не могат да му осигурят справедлив процес, в случай, че му бъдат повдигнати обвинения???[/quote]

  Ех, Мариелче, Мариелче... Да си чувала за базата Гуантанамо, където "демократичните" закони на САЩ не се прилагат?

 36. 37 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Големите си личат отдалече! А поплювковците СМЪРДЯТ от далече! Та на Асандж му търсят цаката, копоите от пиндостан, не защото са фашисти, не защото са масови убийци, а защото ги е показал на света!?! Друго си е да ти свалят гащите осрани на сред мегдана! Мръсни, долни копелета- наши "съюзници"!!!

 37. 38 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#34:"Marriela"]А на какво сериозно основание да му ги предоставят?![/quote]

  Ех, Мариелче, Мариелче... Нали най-първо твърдеше, че изобщо не става дума за екстрадиция от Швеция в САЩ, пък сега - на какво основание да предоставят гаранции на Асандж, че това няма да се случи. Ама нейсе, ще ти отговоря. Най-малкото на основание на това, че Великобритания и Швеция са страни по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Тази конвенция забранява смъртното наказание. Европейският съд по правата на човека вече се е произнасял, че ЕКПЧ забранява и екстрадицията в държава, където екстрадираният е изправен пред заплаха от смъртно наказание.

 38. 39 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#38:"a.sensible"]Нали най-първо твърдеше, че изобщо не става дума за екстрадиция от Швеция в САЩ, пък сега - на какво основание да предоставят гаранции на Асандж, че това няма да се случи.[/quote]
  Не съм твърдяла подобно нещо! Само попитах за каква екстрадиция става въпрос, след като няма повдигнато обвинение, затова и цитирах определението за екстрадиция и в кои случаи се иска.

  [quote#38:"a.sensible"]Европейсият съд по правата на човека вече се е произнасял, че ЕКПЧ забранява и екстрадицията в държава, където екстрадираният е изправен пред заплаха от смъртно наказание. [/quote]
  Асандж твърди, че го грози смъртна заплаха! В случая не е важно какво той твърди, а дали това е възможно да се случи в САЩ за такова провинение, и пак повтарям - в случай, че САЩ му повдигнат обвинение. Защо до момента САЩ не са му повдигнали никакво обвинение и не са издали заповед за издирването и екстрадирането му? Според Асандж те чакали той да отиде в Швеция и едва тогава да му повдигнат обвинение... Не ми звучи сериозно, поне на мен, при все че и Швеция, и Великобритания са членове на ЕС, а и за САЩ не е нужно да чакат Асандж да отиде в точно определена държава, за да му повдигат обвинение, може да го повдигнат и да поискат екстрадиране до всички държави, на чиято територия той би могъл да се намира!

  Аз лично не вярвам, че Асандж го грози смъртна опасност, а и не във всички щати то съществува: преди една година Илинойс стана 16-ият американски щат, отменил смъртното наказание. То впрочем не се прилага и във федералния окръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон. В другите 34 щата обаче екзекуциите остават в сила. Ако САЩ реши да съди Асандж, то в кой щат ще го направи, не е ли най-вероятно това да стане точно в столицата Вашингтон, където смъртното наказание не важи? А и Асандж е австралийски гражданин, т.е. той е чужд за САЩ гражданин, тях има ли точно определен щат, където ги съдят или зависи?

 39. 40 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#36:"a.sensible"]Да си чувала за базата Гуантанамо, където "демократичните" закони на САЩ не се прилагат? [/quote]
  Да, чувала съм! Тази база се използва за силно охраняван военен затвор. Според теб САЩ чакат специално Асандж да отиде в Швеция, за да поискат екстрадиране и след това да го хвърлят в този затвор, където да чака обвинение и присъда?...
  Твърде малко вероятно ми се струва, но всичко е възможно...

 40. 41 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#39:"Marriela"]Асандж твърди, че го грози смъртна заплаха! В случая не е важно какво той твърди, а дали това е възможно да се случи в САЩ за такова провинение, и пак повтарям - в случай, че САЩ му повдигнат обвинение.[/quote]

  Ех, Мариелче, Мариелче... САЩ не искат Асандж за скалъпеното обвинение за изнасилване. САЩ искат Асандж, за да му се "отплатят" за Уикилийкс.

  [quote#40:"Marriela"]Според теб САЩ чакат специално Асандж да отиде в Швеция, за да поискат екстрадиране и след това да го хвърлят в този затвор, където да чака обвинение и присъда?...
  Твърде малко вероятно ми се струва, но всичко е възможно...[/quote]

  Точно така, правилно си разбрала. При това се само според мен. И отново ще повторя въпроса си: колкото и малко вероятно да ти се струва, ако ти би била изправена пред хипотетичната, макар и много малка вероятност да бъдеш изпратена в държава, където могат да те екзукутират, би ли искала гаранции или не?

 41. 42 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#40] от "Marriela":

  хей отличничке.
  Много теория, малко практика.
  Нали знаеш колко много гаранции даваха на Кадафи за честен и демократичен съдебен процес?
  Награя му завряха карабина в задника.
  Това е разлика между теория и практика.
  После ще има кратка телеграма "ние съжаляваме" и така.

  Говориш тук все едно падаш от луната.
  Моля те не се излагай.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 42. 43 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Цитат от статията >>> "Защо шведските власти отказват да разпитат господин Асандж в Лондон? И защо никое от двете правителства не може да обещае, че господин Асандж няма да бъде екстрадиран в Съединените щати?"

  За да го екстрадират за САЩ, където ще му лепнат смъртна присъда!

  Ясно е, като бял ден! А иначе на книга стара Англия и Швеция са за свобода на словото.

  Пусти двойни стандарти когато интереса клати феса!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 43. 44 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#41:"a.sensible"]Ех, Мариелче, Мариелче... САЩ не искат Асандж за скалъпеното обвинение за изнасилване. САЩ искат Асандж, за да му се "отплатят" за Уикилийкс. [/quote]
  Е, така де, аз не твърдя обратното. Швеция го иска заради обвинението в сексуално посегателство, най-вероятно скалъпено, САЩ биха го поискали, но заради Уикилийкс - точно в това се усъмних, че в САЩ го грози смъртна опасност заради този сайт - той като основател само публикува дадени му от друг секретни грамита. А човекът, който го е снабдявал с тези грамита, какво стана с него? Не съм чула да са го хвърлили в Гуантанамо, нито пък да го чака смъртна присъда, при все че той в нарушение на закона е изнасял тези секретни документи и ги е давал за публикуване в Уикилийкс!

  В крайна сметка, за мен си остава да виси въпросът: Защо до този момент САЩ не са предприели абсолютно никакви мерки срещу Асандж, и моята теза е точно върху това: Асандж твърди, че го грози смъртна опасност, НО само ако кракът му стъпи в Швеция, а в същото време САЩ не дават никакви признаци за това, че Асандж ги интересува... а колко време вече мина от първата публикация в Уикилийкс и от момента, в който този сайт спря да съществува?!

 44. 45 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#42] от "iSiktir":

  Не го надценявайте толкова Асандж като го сравнявате с Кадафи.

  [quote#42:"iSiktir"]Нали знаеш колко много гаранции даваха на Кадафи за честен и демократичен съдебен процес? [/quote]
  По тази логика досега този Асандж да го бяха заловили и да го бяха осъдили или пък да бяха намерили начин да го убият тихомълком. Асандж си придава много по-голяма значимост сам на себе си, отколкото САЩ към момента му придават.

 45. 46 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Благодаря за многото минуси - толкова много хора, които са убедени, че Асандж е прав в опасенията си, а аз като една глупачка се опитвам да разсъждавам и да се съмнявам

 46. 47 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#46:"Marriela"] Благодаря за многото минуси - толкова много хора, които са убедени, че Асандж е прав в опасенията си, а аз като една глупачка се опитвам да разсъждавам и да се съмнявам [/quote]

  Виж, аз бях този, който те атакува най-остро, но в момента не мога да не предложа мир. Не си глупачка и това, че разсъждаваш и се съмняваш (а не се опитваш) си е положително качество. Още повече в спора се ражда (или поне би следвало да се роди) истината. Колкото до плюсовете и минусите - те далеч не са най-важното нещо. Така че - мир?

 47. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  Оливър Стоун и Майкъл Мур са типични представители на американската холивудска лимузинна левица. На фона на безобразно голямо лично богатство, са силно загрижени за правата на бедните в собствената си страна. Не съм чул обаче да дарят пари примерно за гладуващите деца в Африка. Ленин е наричал такива неориентирани интелектуалци "полезни идиоти" - вършат чудесна работа на кървави деспотични режими.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 48. 49 Профил на nostradamus
  nostradamus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И двамата са приятели на диктатори като братята Кастро, Уго (венецуелският Кастро) и друг ляв скрап... Както отбелязват по-горе колеги, едва ли в тези страни биха станали милионери и свободно реализирали филмите си, ако критикуват недостатъците на системата.

  Аман от пишман "борци за свобода", паразитиращи на базата на псевдо-леви убеждения...

  The truth is out there !
 49. 50 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#48:"g_t_CBR600RR"]На фона на безобразно голямо лично богатство, са силно загрижени за правата на бедните в собствената си страна. [/quote]

  Изкара ги виновни, понеже са богати?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 50. 51 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#47] от "a.sensible":


  Не си ме атакувал! Просто поспорихме малко - на мен ми беше интересно, то нали затова е този форум.
  А коментарът ми за минусите си беше едно намигване от моя страна, не съм се засегнала ни най-малко.

 51. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  [quote#50:"Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!"]Изкара ги виновни, понеже са богати? [/quote]
  Богати са благодарение на държавата, в която живеят, която ги защитава и която те за благодарност мразят. Демагогията и двуличието им са отвратителни.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 53 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#52:"g_t_CBR600RR"]Богати са благодарение на държавата, в която живеят, която ги защитава ...[/quote]

  ... и им даде образованието, акъла, и дори децата им изгледа?

  Това са соц. мантри, по-точно на Партията! Ти нали беше "десен"?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 53. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#53] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!":

  Това, което ТИ казваш, са наистина социалистически мантри. Ти друго и не знаеш, де. Не ми приписвай собствените си свободни съчинения. Не ми се занимава с теб, щуцер. Бегай да бипваш тъпизми за повишаване на рейтинга.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 55 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#54] от "g_t_CBR600RR":

  Те плащат много повече данъци от бедните! Но ти искаш друго, от благодарност да спрат да критикуват! Това си е типичен комуняшки манталитет!

  А къде остана свободата на словото? Или ти искаш да бъде премахнато?

  Тогава си десен само на думи!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 55. 56 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 984 Неутрално

  nostradamus, точно това е основното предимство на системата в САЩ - че хора могат да я критикуват и даже да станат милионери с това. Поне на теория е така.
  Сега какво, не трябва да продължат да критикуват ли? Не се ли замисляте какво е всъщност правното основание Асанж да бъде преследван в Щатите ? Нито е американски гражданин, нито е направил нещо на територията на страната. На него просто му скалъпват същия номер, както се опитаха горе-долу успешно преди на Клинтън когато натисна Израел за мир с палестинците и както съсипаха Строс-Кан когато каза че царят е гол, т.е. доларът не трябва да е единствена световна валута.
  дали ще осъдят Асанж на 100 години в Щатите, дали на 5 години в Швеция или просто ще го преследват постоянно - целта вече е постигната - "течовете" на информация престанаха да се появяват и да показват неща, които не са за показване пред простолюдието.

 56. 57 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 435 Весело

  Разбира се, че Асандж трябва да бъде подкрепен и измъкнат от лапите на жестоките правителства на САЩ, Швеция и Англия, които лишават от информация и свобода на словото и ограничават правата на своите граждани. Докато в свободните страни, като Северна Корея, Куба, Китай Русия..., правата на гражданите са гарантирани. Там те свободно могат да критикуват недостатъците на правителствата си, а то такива няма, да хакерстват и тършуват в правителсвените архиви, даже ще бъдат похвалени за такива дейности и да излизат и влизат в страните си когато пожелаят. Ето защо тези двамата, а и други познати имена са насочили вниманието и енергията си натам, където наистина хората трябва да бъдат защитени от собствените си правителства.

 57. 58 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#57:"fribble"]Докато в свободните страни, като Северна Корея, Куба, Китай Русия...,[/quote]
  Така де, а у вас защо биете негрите? Нали това беше железният аргумент през 60-те години.
  Не мога да спра да се учудвам колко комунизъм има в мисленето на хора, които се броят за антикомунисти!

 58. 59 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#34] от "Marriela":
  Нека не славославим Господството или Подчинението на едни от други , а да признаем , че общият ни живот навсякъде и във всяка своя проява , не е съизмерване на юридически системи , а тежко състезание между Гражданската и Политическата ни същности . Какво е Вашето предложение , след като и видни от всякъде американци имат своя , "неамериканска" Политическа позиция ? Не бива толкова праволинейно да се настояваме , като волонтири на Американската амбасада ...

 59. 60 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#57:"fribble"]Разбира се, че Асандж трябва да бъде подкрепен и измъкнат от лапите на жестоките правителства на САЩ, Швеция и Англия, които лишават от информация и свобода на словото и ограничават правата на своите граждани. Докато в свободните страни, като Северна Корея, Куба, Китай Русия..., правата на гражданите са гарантирани. [/quote]

  Брей, че тънка ирония... Едно време имаше виц за съветско-китайската граница, в който се разправяше как мирния съветски трактор бил нападнат от банда въоръжени до зъби китацйци, отвърнал с мощен артилерийски удар и необезпокояван отлетял на север. Е, днес ги няма "мирните съветски трактори", но има "демократични американски безпилотни самолети", които убиват без съд и присъда.

 60. 61 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Весело

  [quote#46:"Marriela"]толкова много хора, които са убедени, че Асандж е прав в опасенията си, а аз като една глупачка се опитвам да разсъждавам и да се съмнявам [/quote]Аз ви сложих минуси, защото не виждам логика в предположенията ви.

  .....Първо след като Джулиан Асандж е имал достъп до стотици хиляди секретни документи, то той много по-добре от вас знае как САЩ действат спрямо хора, които засягат интересите им.
  .....Второ обвиненията от САЩ към Джулиан Асандж могат да бъдат нарочно повдигнати чак когато той е в страна, която може да го екстрадира.
  .....Трето той не е гражданин на САЩ, не е нарушавал техни закони на територията им, но въпреки това сигурно има възможни причини да го подведат под отговорност. Примерно за разкриване на информация, което е довело до заплахи за живота на техни храждани.
  .....Четвърто обвинението в сексуално престъпление е много лесно да бъде скалъпено.

  Няма отговор на напълно резонни въпроси зададени и от двамата режисьори: Защо шведските власти отказват да разпитат господин Асандж в Лондон?

 61. 62 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#61:"BlueWater"]Аз ви сложих минуси, защото не виждам логика в предположенията ви.
  [/quote]
  А в бълнуванията на Асандж има логика, така ли? вЕрно?!?!?!

  А, и ощен нещо:
  [quote#61:"BlueWater"]..Второ обвиненията от САЩ към Джулиан Асандж могат да бъдат нарочно повдигнати чак когато той е в страна, която може да го екстрадира. [/quote]
  Ами той е във Великобритания - защо британците не го екстрадираха досега в САЩ? Това явно е много труден въпрос за "феновете" на Асандж - най-доброто което някой успя да скалъпи е, че, видите ли, САЩ не повдигали обвиненя досега, защото първо искали да злепоставят Асандж (чрез шведките) и чак тогава да му повдигнат обвинения... Направо ти иде и това да повярваш, нали?

 62. 63 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  [quote#62:"tivoli"]Ами той е във Великобритания - защо британците не го екстрадираха досега в САЩ? Това явно е много труден въпрос за "феновете" на Асандж[/quote]
  Защото от Великобритания е по- трудно да бъде екстрадиран, отколкото от Швеция. Заради ДВУСТРАННИ спогодби.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 63. 64 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Весело

  До коментар [#62] от "tivoli":

  Не отговорихте на въпроса.

  Другият въпрос, защо правителството на Швеция не може да обещае, че господин Асандж няма да бъде екстрадиран в Съединените щати, също е резонен. Според Марк Кламберг професор по международно право от университета в Стокхолм , дори върховния съд на Швеция да реши, че няма законови пречки за екстрадиция в САЩ, правителството може да не даде разрешение за изпълнението и. Можете да прочетете подробно разяснение в тази статия на вестник "Гардиан".
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/aug/24/new-statesman-error-assange-swedish-extradition

 64. 65 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#64:"BlueWater"]Не отговорихте на въпроса.

  Другият въпрос, защо правителството на Швеция не може да обещае, че господин Асандж няма да бъде екстрадиран в Съединените щати, също е резонен.[/quote]
  Въпросът не е бил зададен на мен, но все пак ще отговоря: правителството на Швеция не може да обещае такова нещо, тъй като по искане за екстрадация (ако има въобще има такова) се взима решение от съда. Тове е и "тънкия момент" с разрешението от правителството - правителството може да не разреши екстрадация, ако съда е взел решение за екстрадация, но не може да влияе на съда с едно "предварително" обещание. Да не говорим колко абсурдно е такова "желание" на Асандж за универсална индулгенция...

  Това, разбира се, е много добре известно на Асандж, т.е. всички негови "призиви" за такова обещание са си просто чист популизъм...

 65. 66 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#63:"Omnis Omnibus"]Защото от Великобритания е по- трудно да бъде екстрадиран, отколкото от Швеция. Заради ДВУСТРАННИ спогодби. [/quote]
  Наистина ли вярваш че е по-лесно да се направят две екстрадации, отколкото една? Наистина ли?

 66. 67 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Хайде да се помирим ,
  Американците ще осъдят Асандж поне за земетресението в Перник , но ние доблестно да настояваме за Милост пред техния Съд ...

 67. 68 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  [quote#66:"tivoli"]Наистина ли вярваш че е по-лесно да се направят две екстрадации, отколкото една? Наистина ли?[/quote]
  Не, но те нямат ДРУГО, за което да се хванат. Защо според теб отново са отворили делото, след като е било затворено вече?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 68. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Весело

  [quote#55:"Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!"]Тогава си десен само на думи! [/quote]

  Те всички... или хайде... почти всички десни във форума са такива... десни само на думи, за това аз обичам да ги наричам псевдодесни!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 70 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#60:"a.sensible"] Е, днес ги няма "мирните съветски трактори"[/quote]
  Е..., доста "трактори" имаше и в Грузия и в Чечня...

 70. 71 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Весело

  [quote#65:"tivoli"]Швеция не може да обещае такова нещо, тъй като по искане за екстрадация (ако има въобще има такова) се взима решение от съда. [/quote]Вие пишете без да сте прочел коментарът ми или не го разбирате. [quote#64:"BlueWater"]дори върховния съд на Швеция да реши, че няма законови пречки за екстрадиция в САЩ, правителството може да не даде разрешение за изпълнението и. [/quote]Тоест по шведските закони крайната дума за екстрадиране е на правителството, дори съда да го е разрешил.

 71. 72 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Браво на Мур и Стоун! Нашенските "коментатори" ги изкарват "червени", но всъщност това са велики хуманисти, докато "коментаторите" са жалки нещастници. Ако не беше Асандж, щяхме ли да разберем какво мислят дипломатите за нашия Първи? Благодарим ти, Асандж, благодарим ви, Мур и Стоун. Нека да оставим "коментаторите" да въртят ПиАр свирки в чест на управляващите.

  проф. д-р Боян Дуранкев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK