Майкъл Мур и Оливър Стоун подкрепиха Асандж с отворено писмо

Оливър Стоун

© Reuters

Оливър Стоун
Прочутите американски кинорежисьори Майкъл Мур и Оливър Стоун изпратиха тези дни отворено писмо до вестник "Ню Йорк Таймс" в подкрепа на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. И двамата са носители на множество филмови награди и са известни с левите си възгледи и с острите си критики към различни аспекти от американската политика.

Прекарали сме кариерите си на режисьори, доказвайки, че новинарските медии в Съединените щати често не информират американците за грозните действия на собственото ни правителство. Следователно, ние сме дълбоко благодарни за постиженията на "Уикилийкс" и аплодираме решението на Еквадор да даде дипломатически подслон на неговия основател Джулиан Асандж, който сега живее в еквадорското посолство в Лондон.


Еквадор действа в съответствие с важните принципи за универсалните човешки права. В този смисъл нищо не би могло да демонстрира уместността на действията на Еквадор по-добре от заплахата на британското правителство да наруши свещения принцип на дипломатическите взаимоотношения и да нахлуе в посолството, за да арестува Асандж.
От основаването на "Уикилийкс" досега сайтът е разкрил видеото за "Косвеното убийство", показващо привидно безразборната стрелба срещу багдадски граждани от американски боен хеликоптер "Апачи"; още подробни детайли относно истинското лице на войните в Ирак и Афганистан; тайното споразумение между САЩ и йеменската диктатура за прикриване на нашата отговорност за тамошните бомбени удари; натискът на администрацията на Обама върху други нации да не се преследват представители на ерата "Буш" заради извършени от тях мъчения и много други.


Както можеше да се предвиди, реакцията на тези, които биха предпочели американците да си останат в неведение, беше яростна. Високопоставени лидери и от двете партии нарекоха Асандж "високотехнологичен терорист". А сенатор Даян Фейнстейн, демократ от Калифорния и ръководител на избирания от Сената Комитет по разузнаването, поиска той да бъде преследван съгласно Закона за шпионажа. Повечето американци, британци и шведи не са наясно, че Швеция не е повдигнала официално обвинение в престъпление срещу Асандж. Тя е издала съдебна заповед за неговото задържане с цел разпит по повод твърденията, че е извършил сексуално престъпление през 2010 г.


Тези обвинения трябва да се разследват внимателно, преди Асандж да се премести в страна, която може да го предаде извън обсега на шведската правосъдна система. Но британското и шведското правителство са тези, които стоят на пътя на разследването, а не Асандж.


Майкъл Мур

© Reuters

Майкъл Мур


Шведските власти са пътували до други страни, за да провеждат разпити, когато се е налагало, а основателят на "Уикилийкс" ясно заяви готовността си да бъде разпитан в Лондон. Нещо повече, правителството на Еквадор директно предложи на Швеция да й разреши да разпита Асандж в нейното посолство. Стокхолм отказа да направи и двете.


Освен това Асандж заяви ангажимента си да замине незабавно за Швеция, в случай че шведското правителство обещае, че няма да го екстрадира в Съединените щати. Шведските управляващи не проявиха интерес към обсъждането на това предложение, а външният министър Карл Билд наскоро уведоми правния съветник на Асандж и "Уикилийкс", че Швеция категорично няма да обещае подобно нещо. Британското правителство би имало правомощията съгласно съответния договор да възпрепятства екстрадирането на Асандж от Швеция в Съединените щати, но също отказа да обещае, че ще използва тази си власт. Опитите на Еквадор да улесни договорките с двете правителства бяха отхвърлени.


Действията на британското и шведското правителство взети заедно ни карат да мислим, че тяхната истинска цел е да закарат Асандж в Швеция. Заради договори и други съображения той най-вероятно би бил екстрадиран по-лесно от там за САЩ, където да му бъдат повдигнати обвинения. Асандж има всички основания да се страхува от такъв изход. Американското министерство на правосъдието наскоро потвърди, че продължава да разследва "Уикилийкс", а от разкритите тези дни документи на австралийското правителство от миналия февруари става ясно, че "американското разследване на възможно престъпно поведение от страна на Асандж продължава вече повече от година". Самият сайт "Уикилийкс" публикува имейли от "Стратфор" - частна разузнавателна компания, която твърди, че съдебни заседатели вече са одобрили обвинителния акт срещу Асандж. През 2001 г. шведското правителство предаде двама египетски граждани, търсещи убежище, на ЦРУ, което ги върна на режима на Мубарак, който ги измъчва.


Ако Асандж бъде екстрадиран в САЩ, последствията ще отекват в течение на години по целия свят. Асандж не е американски гражданин и нито едно негово действие не е било извършено на американска земя. Ако Съединените щати могат да преследват един журналист при тези обстоятелства, правителствата на Русия или Китай биха могли по същата логика да поискат чуждестранни репортери където и да е на земята да бъдат екстрадирани в техните страни за нарушаване на техните закони. Предизвикването на такъв прецедент ще засегне дълбоко всички, независимо дали са почитатели на "Уикилийкс", или не.


Ние призоваваме народите на Великобритания и Швеция да изискат от своите правителства отговорите на някои основни въпроси: Защо шведските власти отказват да разпитат господин Асандж в Лондон? И защо никое от двете правителства не може да обещае, че господин Асандж няма да бъде екстрадиран в Съединените щати? Гражданите на Великобритания и Швеция имат рядката възможност да се изправят в подкрепа на свободното слово от името на цялата планета.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK