Прочит на историята: Смъртта на цар Борис ІІІ - трагичната въпросителна остава

На една от гарите по маршрута към Рилския манастир на влака с ковчега на цар Борис ІІІ, 5 септември 1943

© Сайт Изгубената България

На една от гарите по маршрута към Рилския манастир на влака с ковчега на цар Борис ІІІ, 5 септември 1943Всеки народ си заслужава съдбата.


Клишето дразни със своята категоричност. И ранява с внушението за обреченост. Един цар, управлявал на трона България 25 години, умира внезапно на 49 години, без да е боледувал до този момент. Нито тогава, нито по-късно никоя власт, застанала на кормилото на България, не се решава или не се интересува да установи, или поне да размисли, ако тази смърт не е естествена, кой е бил онзи неин толкова мотивиран противник (на държавата), че да дръзне да убие нейния върховен владетел. И най-вече защо? Нещо повече - никоя власт в новите демократични времена не се осмели да потърси (да помоли!) все още живите в началото на 90-те години поругатели на гроба му да помогнат за откриване на тленните му останки, които те варварски са похитили от Врана сред настаняването на Георги Димитров там. Нито пък някой от тях проговори. (Казвам - потърсени да помогнат, не да бъдат наказвани!) Никое управление не помисли, че това е въпрос на национално самоуважение...


Така разбирам трагизма, когато се отнася до цели народи. И затова наричам трагична въпросителната, която стои и днес - 69 години след смъртта на цар Борис ІІІ.
Когато на 28 август 1943 г. на 49 години цар Борис III затваря очи, всички - и противници, и привърженици на монарха, са единодушни, че българският държавен глава умира на прага на съдбоносни събития. Многобройни свидетелства от август и септември 1943 г. показват, че обществото ясно съзнава факта - българското развитие след Първата световна война е неотделимо от делата на монарха. Да бъде изведена победена, буквално смазана от Ньойския диктат България до стабилно състояние и място сред европейските държави е задача, която се оказва много трудна и ще погълне всичките му сили.


Но кой е цар Борис III?


Въпросът е актуален и днес и довежда до отчаяние кандидат-студентите. Защото десетилетия върху неговата биография се трупат безброй спекулации и наложени стереотипни представи, пише научният сътрудник в Института по история на БАН Николай Поппетров и портретува царя така: "Борис ІІІ не е патологичен реакционер, а още по-малко фашистки водач. Нито е страстен поклонник на либерализма. Предпазлив към шумни каузи и към идеи, представяни за спасителни. Политическите моди активизират недоверието му. Призивите на партийни водачи и правителства за бързи и категорични решения го притесняват. С годините се превръща в умел дипломат и ловък политик. Помагат му вродената любознателност, огромната памет, умението да подходи индивидуално към всяка личност и проблем. Един от дългогодишните му противници, Димо Казасов, признава: "Умееше да скъсява разстояния."


Царската предпазливост е обоснована. Той заема престола на 3 октомври 1918 г., на 24 години, току-що върнал се от Южния фронт. Като млад офицер на фронтовете на Първата световна война е видял с очите си разбунтувалите се войници след пробива на Антантата при Добро поле (отделен е въпросът кой ги е разбунтувал и какво е целял). Едно рядко негово откровение е документирано от приближения му Любомир Лулчев: "Аз съм цар, който се възцари, когато топовете на революцията гърмяха пред София, и зная какво значи да имаш народ, недоволен от нещо."


Впечатлението за нерешителност, което оставя, е измамно. В ключови ситуации показва изключителна активност. И макар на моменти да не е бил добре обществено приет, смъртта му показва общественото му признание.В чуждестранната дипломатическа кореспонденция личността му е високо оценявана. Днес може да се твърди, смята Поппетров, че царят, особено през втората половина на 30-те години, реализира цялостна програма, която да притъпи политическите противопоставяния, да създаде условия за стопански и социален напредък и да задържи колкото се може по-дълго страната от обвързаност с международните конфликти. В поредица от изложения пред Министерския съвет и парламента от този период Борис ІІІ се разкрива като човек с широк поглед върху основните стопански и социални задачи. И най-вече проличава категоричното му желание България да не се обвързва в международни конфликти и да не следва леви и десни увлечения. Успешните външнополитически ходове и умението търпеливо да чака осигуряват блестящия дипломатически успех през 1940 г., когато България си връща Южна Добруджа, с което е отбелязана първата в историята на Балканите промяна на граници по мирен път.


Смъртта - внезапна и стряскаща


Царят се връща от срещата с Хитлер на 15 август и в следващите дни е в "Царска Бистрица" при семейството си. На летището е посрещнат от премиера Богдан Филов, на когото казва, че "никакви отстъпки" за военно участие на България не са направени. (В книгата си "Спомени" (1964 г.) царица Йоанна пише: "Протоколите от разговора между Хитлер и моя съпруг вече не съществуват или са попаднали в ръцете на руснаците. Когато Хитлер изпрати покана на Борис, България вече търсеше контакти със съюзниците. Англичаните не искаха и да чуят. Казваха, че България винаги ги е мамила. Американците не отказваха, но не предприемаха нищо. Бяха тревожни седмици, през които Борис често ме гледаше в очите и аз него, без да говорим.")
На 19 август царят изкачва Мусала с брат си княз Кирил и други туристи. На 23 август, понеделник, идва в София за насрочени срещи в Двореца. Това е денят, в който той се почувствал зле и колабирал. Събрани са веднага дворцовите лекари и най-добрите специалисти от Александровската болница, от Берлин и Виена са извикани спешно докторите Рудолф Зайц, близък на българското царско семейство, и Ханс Епингер. Два пъти царят идва в съзнание и отново изпада в кома. Едва на 26 август правителството огласява първото комюнике, с което известява, че царят е сериозно болен. На 28 август в 16.22 ч. царят издъхва. Лекарите заключават - запушване на лявата коронарна артерия и инфаркт. И народът, и цялата политическа класа - от най-дясно до най-ляво - изпада в ступор.


Радио Лондон и Радио Москва: Отровен от Хитлер!


Първото съобщение за насилствена смърт е на Радио Лондон. Само часове след официалната вест за смъртта Радио Лондон съобщава, че българският цар е отровен по заповед на Хитлер. Мемоаристи твърдят, че Чърчил бил казал назидателно: "Такава е съдбата на съюзниците на Хитлер." Веднага след това и Радио Москва съобщава, че царят е отровен от Хитлер. За разлика от английското радио, което спестява негативни оценки за българския монарх в сензационното твърдение, московското го определя като най-верния слуга на Хитлер. И не си прави труда да коментира логическото противоречие защо господарят отравя най-верния си слуга.


Според акад. Георги Марков съобщението на Радио Лондон има пропагандна цел. Цар Борис се ползва с огромна популярност сред българите и те естествено ще се настроят срещу убийците му.


В спомените на царица Йоанна четем: "Трябва да кажа - предвид изложените хипотези за смъртта на моя съпруг, че германските власти побързаха да поставят на разположение на двамата лекари бърз военен самолет, чийто полет бе улеснен по всякакъв начин. Всякакво движение беше прекъснато по маршрута на самолета, с който от Берлин и Виена летяха Зайц и Епингер към София."


Нацистите: Отровен от италианското кралско семейство


Хитлер реагирал нервно -твърди се, с думите: "И това ли трябваше да ми се случи." Нацистката върхушка не скрива подозрението си към италианското кралско семейство, тя не може да прости на крал Виктор Емануил ІІІ (бащата на царица Йоанна), че узаконява свалянето на Мусолини, акт, с който Италия излиза от Оста. В дневника си Гьобелс нарича "зла интригантка" сестрата на Йоанна - Мафалда. Нацистката пропаганда я обявява за отровителката на царя. Самата Мафалда не криела критичното си отношение към нацистите. Скоро след това е арестувана и завършва живота си в нацистки концентрационен лагер.


Междувременно набиращият сила слух за германска отрова се превръща в


изпитание за отношенията между София и Берлин


Посланикът на Райха в София Адолф Бекерле нервно поставя въпроса пред българското правителство защо не предприема нищо да опровергае вражеските твърдения. Според акад. Марков, а преобладаващото мнение на историците е същото, именно заради натиска на Германия да я оневиним кабинетът на проф. Богдан Филов не предприема никакви стъпки за разследване на смъртта на царя. Не е парадокс.


Винаги е стоял въпросът защо при толкова съмнения, че и твърдения за насилствена смърт, изказвани още от първите часове, само българската държава в лицето на нейното ръководство официално замълчава и не предприема нищо! Отговорът според историците е прост: защото създаване на комисия и разследване означава още по-голям шум около хипотезата за отравянето, а най-шумно наложената в ефира връзка е германската.


Най-безпроблемно е да се приеме естествената смърт на царя


Не така са мислели обаче специалните служби на Царство България. Изследователят на българските архиви Христо Христов откри и публикува тези дни в своя сайт desebg.com документ от полицейския архив на Царство България, датиран на 6 септември 1943 г., с гриф "лично-поверително", адресиран вероятно до високопоставен полицейски началник. В него е направен анализ на "вътрешното положение" въз основа на "серия контакти по определен план от датата на първата криза на Н.В. цар Борис Трети - 23 август, до 6 септември". Документът от 10 страници, да го наречем доклад, заслужава отделно внимание, тъй като представлява аргументиран анализ на реакциите на всички слоеве - политически и социални, включително на "комунистите и другите левичарски групи", които са определени като "уплашени да не бъдат подложени на преследвания". Документът очевидно не е адресиран до премиера Богдан Филов, защото го критикува, че не е предприел стъпки да се назначи анкетна комисия, "която да установи последните дни от живота на Н. В. царя и всички факти около смъртта му".


Неназованият автор на този доклад се обосновава преди всичко със "съмненията, изразени от лекарите Епингер и Зайц относно причините за смъртта, настъпила с неестествена бързина", и с факта, че царят никога не е боледувал. Разсъждавайки върху отношенията между България и Англия в навечерието и по време на Втората световна война, авторът изказва предположението, че "ако наистина е отровен, царят е жертва на англичаните".


Германският професор историк Щефан Апелиус, изследовател на архивите на Третия райх, публикува през 2008 г. статия, в която твърди, че двама германски лекари, изпратени лично от Хитлер, са открили в тялото на царя отрова, "най-вероятно с азиатски произход, която бавно е спряла дейността на сърцето". Апелиус изказва предположението, че "царят на българите е отровен или от англичаните, или от руснаците".


В книгата си "Корона от тръни", която е и най-пълното изследване на царуването на Борис ІІІ, авторът Стефан Груев описва съмненията на д-р Епингер, които са били документирани от неговия събеседник германския военновъздушен аташе в София Фон Шьонебек. Виенският лекар направил аналогия със смъртта на гръцкия премиер Метаксас, когото лично е прегледал - той бил отровен според виенския лекар и имал същите симптоми като на българския цар.


В телеграма до германското външно министерство посланикът Бекерле пише от София след разговора си с германските лекари: "Поставих въпрос на господата, тъй като подозрението е постоянно, дали те считат за възможно отравяне да е причина за болестта и смъртта. Тримата лекари веднага единодушно потвърдиха това въз основа на всеобщото отпадане."


В книгата си царица Йоанна не прави лични предположения за авторство, но заявява убедено: "Борис, моят съпруг, не умря от естествена смърт. Неговият край по един или друг начин беше престъпно предизвикан." Най-разпространените версии според нея са "или нацистите, или комунистите", без да споменава националности.


В официалния сайт на Симеон Сакскобургготски в кратката статия от тази седмица по повод 69-годишнината от смъртта също не се споменават националности, а се казва: "И тогава, а и до днес са подозирани както нацистите, така и комунистите. Съществува и друга теза - за естествената смърт на царя, причинена от преумората и тревогите в онзи съдбовен за страната период."


И все пак: кой има най-голям интерес да го няма царя?


С две думи - онзи, който иска да сложи ръка върху суверенитета на България. Интересът е на онзи, който, като стигне с армията си на Дунава, ще бъде затруднен от наличието на жив владетел. Но все още сме 1943 г. и Дунавът е далече, и българският цар стриктно пази дипломатическите отношения със СССР. Обаче пък подготвя излизане на България от пакта. И дори се среща с американския резидент за Балканите (неприсъщо за царете занимание). Което не може да е останало в тайна за Москва.
Ако сондажите на българския цар със съюзниците дадат резултат, Сталин ще изгуби основанията да се обяви за освободител на България от фашизма и да наложи властта си в сърцето на Балканите. (Към онзи момент е все още далече Ялта с пазарлъците на тримата големи Сталин, Рузвелт и Чърчил за подялбата на Европа.) Фактът, че след смъртта на царя не последва нито едно що-годе заслужаващо внимание външнополитическо действие на българската политическа класа, а държавният кораб само се полюшва от вълните с лого "Ами сега!", сам по себе си показва, че решаващият фактор за България е бил царят.


Че излизането на България от пакта би било пречка за експанзията на СССР на юг, се подкрепя косвено от по-късен факт. Когато на 4 септември 1944 последният кабинет на Царство България - на Константин Муравиев, взема решение за обявяване война на Германия, военният министър Иван Маринов бави официализирането на решението. Така се спечелва време армията на маршал Толбухин да стигне Дунава и същевременно се запазват "основанията" на Сталин да обяви война на България. Едва по-късно се появяват сведения, че ген. Маринов е бил съветски агент. Възможно е, но ако е бил, ги няма доказателствата, казва акад. Марков.


Хипотезата "цар Борис ІІІ отровен от руснаците" е изречена официално пред Нюрнбергския съд през 1945 от подсъдимия Франц фон Папен, бивш германски канцлер, а по време на войната посланик на Германия в Турция, поддържал близки контакти с българските правителства, срещал се е и с царя. Той е единият от двамата оправдани на Нюрнбергския процес. Но конюнктурата в онзи момент, създадена от победителите, не благоприятства твърдението на Фон Папен да се превърне в сюжет за внимание. Още по-малко в България, окупирана от Съветската армия.


Само съветските архиви мълчат


Отворени са британските и германските архиви от Втората световна война (германските при това са иззети и проучени от победителите). Не се намери потвърждение на хипотезите за "англичаните" и за "германците". "Италианската връзка" пък, обявена от нацистите, се възприема от историците като анекдот.


Въпреки надеждите, дадени лично от Владимир Путин по време на посещението му в България през януари 2008, архивите на външното разузнаване на СССР и на НКВД остават недостъпни, в смисъл все още са затворени. В тях не може да няма ако не друго, поне оценки и хипотези за смъртта на българския цар. Недостъпни са и българските архиви, иззети от съветското военно командване след 9 септември 1944г., които третират съветската агентура в България. Основанието в Русия да смятат тези архиви за техни е, че се отнасяли за съветски агенти, независимо че фактически това са документи на български институции. Не е ясна съдбата на документацията на царската канцелария - от нея няма и листче в България, казваше покойният Дими Паница, който е инициаторът на петицията през 2007 г. за връщане на българските архиви от Москва.


В най-ново, демократично време историците са се обединили около тезата за естествената смърт на царя - от физическо и душевно изтощение заради постоянните усилия да бъде опазена България встрани от световния пожар, заради рисковете на решенията, но най-вече според акад. Марков заради невъзможността да убеди към онзи момент Англия в българската национална кауза. Според историка символът на държавността за царя била Англия и той рухва психически, когато му донасят, че Чърчил го нарекъл царя-предател.


Погребението - искрената скръб си личи


Огромната популярност на царя извежда от домовете им близо 400 хиляди души по данни на полицията, които отиват да се простят с него в храма "Св. Александър Невски". Поклонението продължава пет дни. На 5 септември ковчегът, поставен на оръдеен лафет, теглен от шест коня, заедно с траурното шествие и чуждестранните делегации поема към централна гара, откъдето е превозен с влак до гара Кочериново, оттам с открита военна кола до Рилския манастир. Тротоарите са пълни с народ, на покривите са по-младите. На площада пред гарата се провежда военен парад. Погребението е извършено при образцов ред и при сдържан, но безукорно изпълнен от армията и правителството церемониал, твърдят всички историци, с които разговарях.


Документалните кадри показват истината за отношението на народа към царя. Струва ми се, че тук мога да употребя без притеснение думата народ. На един и същ тротоар, притиснати едни в други, плачат достолепни господа и дами до опърпани ваксаджийчета и слугинчета. Пероните на всички гари до Кочериново са претъпкани, между гарите са коленичили и се кръстят старци и деца.


Легендата, че


българите плачем ту за един, ту за друг диктатор


се появява от документалния филм за погребението на комунистическия вожд Георги Димитров през 1949. Йорданка Чакалова, преводач от немски и английски и автор на книгата "Шопски летопис" и на книги за родовата памет, ми разказа преди години как по време на прожекцията на филма за Димитров в читалището в Драгалевци в началото на 50-те години селяните разпознали моменти от погребението на царя. Според г-жа Чакалова, която сега е на 86 години, от документалните ленти за царя са взети кадри и са монтирани във филма за Димитров. Така се ражда митът за безпринципно скърбящия български народ.


Документалната лента от царското погребение може да се види в интернет във филма "Един завет" - вижте видеофайловете надолу. Той е посветен на живота на цар Борис ІІІ и в него са включени кадрите от събитието. Ако можеше да се види и филмът от погребението на Димитров, твърдението на г-жа Чакалова ще бъде проверено. Но това е друга тема.


част 2:


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (217)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО ТОВА Е ЕДНА ЕСТЕСТВЕНА СМЪРТ ! всичко друго е недоказани градски легенди , спекулации и лековати твърдения без историческа, научна и каквато и да било друга стойност !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "Всеки народ си заслужава съдбата" ?

  Индианците в САЩ с какво са заслужавали да бъдат избити и натикани в резервати от американците?

  Българите с какво са заслужавали да бъдат поробвани от Византия и после Османската империя?

  Индианците в Южна Америка с какво са заслужавали да се разболеят от смъртоносни болести, донесени от европейците, срещу които не са имали изграден имунитет?

  и тнт...

 3. 3 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Цитат :
  -----------
  Всеки народ си заслужава съдбата.
  Клишето дразни със своята категоричност.

  .........................................

  останалото от публикацията е следствие , което също дразни със своята категоричност

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хубавото на този вестник е, че тук може да се прочетат най-невероятни щуротии! В тази статия са поне десет!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#2:"blaf"]Българите с какво са заслужавали да бъдат поробвани от Византия и после Османската империя? [/quote]


  с това , че са забравили "Стария Завет" ,

  за това 130 год слет т.н освобожедние карат бензин по 2.80 лв/л

  ---------
  заслужили са с това , че не са искали да чуят Левски и Стамболов !
  Думите на Първия ги занем всички !
  Думите на Втория са:

  1-Днешните освободители са Утрешни поробители

  2-За да се оправи България трябва всичко мъжко и женско от 14 до 44 год да се бастиса - носи робската психика и поведение , които ще предава на поколенията !
  -------------

  с това сме заслужили..........бензина,ток,хляба...
  -------
  каквото си дробим - това сърбаме !

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Убиецът обикновено е този с най-голям интерес от смърта на жертвата.

  Косвените доказателства за най-голяма полза от смърта на Борис 3 сочат към Русия....още повече че никъде в немските и английските архиви не са срещнати доказателства за тяхното участие в убийството на Борис.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да, 49 години са сериозна възраст. Можеш да си отидеш като едното нищо, дори и по–рано, дори и "никога" да не си боледувал.

  Общо взето, статия в опит за сензация.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 9. 9 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дали Цар Борис III е можел с ловки машинации да спаси страната си от ордите на Северна Азия, ако беше доживял? Чърчил не е бил чужд на идеята за фронт на Балканите, именно за да предпази от монголска колонизация европейска земя, която монголците считат за своя по право и която е особено податлива на децивилизоване, тоест на варваризиране. Рузвелт е бил против това от геополитическа наивност - горкият, мислел е, че ако не дразни кремълския сатрап, онзи ще отвърне с добронамереност. Здравият разум казва, че след като Чърчил се е бил примирил с втората роля спрямо САЩ, не е имало начин да се отвори Балкански фронт.

  Но кой знае, всичко ще остане на ниво спекулации...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Орбал
  Орбал
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Поредна статия от поредицата "Прочит на историята", която се чете на един дъх. Благодаря

 12. 12 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като любител на теорията на конспирацията, с кеф прочетох статията. Оказа се, че вътре има повече фантастика от колкото в тезата, че земята е куха.

 13. 13 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Аз пък вярвам на личният секретар на Борис, който твърди, че царят се е самоубил. А и всичко води към това предположение - останал е без изход след Сталинград и отказа на Хитлер да му разреши да търси сепаративен мир. Само 1 седмица след срещата с Хитлер умира. Няма никакви сведения царят да е страдал от каквото и да е така че естествена смърт е доста невероятна. Още едно доказтелство е фактът, че семейството категорично отказва аутопсия. Няма никакви данни някое чуждо разузнаване да го тровило, а и няма смисъл - войната вече е било ясно кой я печели, а България вече е дадена на СССР. Така, че е нормално да се е отчаял в безизходицата.

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_sceptic":

  Пич ти нещо сънуваш. Ти да си чувал за Техеранската и Ялтенската спогодба? Твоят Чърчил, Сталин и Рузвелт са си поделили Европа, а България е дадена в сферата на СССР. Никой е нямал намерение да води войни за България. Ти нещо си гледал някякви филми, ама пропускаш фактите.

 15. 15 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#6:"Мераклийски"]каквото си дробим - това сърбаме ![/quote]


  Отн. Минусите към поста ми :
  -------

  Дразнеща категоричност Не означава Лъжа

  Ако фактите потвърждават написаното -
  Значи гласувалите с минус щяха да са прави !!

  т.е. бензинът щеше да е 1 лв -
  ---------
  Само роби могат да карат бензин по 2.80 лв

  ---------

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Винаги съм се чудил, защо понякога се пишат книги, статии, които не казват нищо ново, а преразказват познатото старо, т.е. не носят никаква нова информация, никакво ново знание???

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Цар Борис е имал 2-ма лекари! Единият от които го е отровил заради Съветските интереси!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  То никой не е доказва, че е естествена смърт защото семейството отказва аутопсия. Много странно някой да си умре ей така без да се е оплаквал преди това и точно 1 седмица след като Хитлер му е отказал да търси сепаративен мир. Според секретарят на Царя Станислав балан, който единствен го е придружавал на срещата с Хитлер, той се се самоубил и всички косвени факти водат към този извод. Затова и царското семейство категорично е отказало аутопсия.

 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#9:"the_sceptic"] именно за да предпази от монголска колонизация европейска земя, която монголците считат за своя по право[/quote]
  За кои монголци говориш, наследниците на Кубрат ли?

 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  Поредното обезглавяване на интелигенцията?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  отделен е въпросът кой ги е разбунтувал и какво е целял
  =======================================
  Съвсем отделен пък е въпроса кой ни вкарва във войната на страната на Централните сили.

 24. 24 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#18] от "~":

  И за какво му е било на СССР да трови Борис през есента на 1943г. ? Те си имат най-голямата армия в света и Борис какво точно ще им попречи? Той просто е нямал изход и се е самоубил.

 25. 25 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"Мераклийски"]-За да се оправи България трябва всичко мъжко и женско от 14 до 44 год да се бастиса - носи робската психика и поведение , които ще предава на поколенията ! [/quote]

  Дай личен пример с бастисването - започни от себе си !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "sqrt":

  Царят умира на 28 август 1943 г. Срещата в Техеран е в края на ноември 1943 г. Тази в Ялта е през февруари 1945 г., а последната среща на тримата големи по време на войната е през юли 1945 г. в Потсдам (тогава присъства Труман).
  Как преди смъртта на Борис е станало ясно, че България ще бъде дадена на СССР ?

 28. 28 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#14:"sqrt"] Ти да си чувал за Техеранската и Ялтенската спогодба? [/quote]

  Точно. Сталин не се е притеснявал да нарушава спогодбите със съюзниците - обещавал е истински избори, обещавал е полското правителство в изгнание в Англия да поеме Полша, и т.н. На Рузвелт изобщо не му е било ясно в какво се изразява споразумението България да е 75% под савецко влияние ... как се измерва това. На практика Сталин ги е преебал като типичен политик от realpolitik школата.

  Измежду Чърчил и Рузвелт, Чърчил е бил повече realpolitik, Рузлет повече утопист. Прочее, Рузвелт е държал мощна тояга в ръце, гигантска икономика на военна нога, ядрен монопол - ако е бил повече realpolitik, можел е да го зачука на Сталин въпреки споразуменията.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#14:"sqrt"]Техеранскат и Ялтенската спогодба[/quote]
  Да, България е била в съветската сфера на влияние със 75%. Впоследствие обаче тези 75% стават 100. Ако цар Борис беше останал жив, тези 75% можеха да станат по-малко.

  Докато Русия не даде достъп до НАШИТЕ архиви, съмнения винаги ще има. Явно Русия в днешно време още не може да се дистанцира от СССР, щом не ни връща архивите. От тези архиви ще излязат много интересни факти, които могат да преобърнат досегашните тези от българската история.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 31. 31 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#26] от "Karelson":

  Както винаги си отчайващо елементарен! Наблъскал си ред заклинания, ред политико партизански плювни и дотам ти е стигнала "интелектуалната" мощ! Жалка история!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#19:"sqrt"]Много странно някой да си умре ей така без да се е оплаквал преди това и точно 1 седмица след като Хитлер му е отказал да търси сепаративен мир. [/quote]

  Има подробна изследване на смъртта на царя, правено от наши историци и публикувано в академичното списание История, някъде през 70-десетте, че смъртта на царя е естествена, следствие на тежките му заболявания, документирани от всичките му лекари, диагнозите за които са пазени в Държавния архив. На версията, че е бил отровен от Хитлер се гледа крайно несериозно въпреки, че е вършела работа на тогавашната пропаганда.
  Борис ІІІ никога не е търсил сепаративен мир, а най-малко е щял да иска разрешение от Хитлер за такъв, което само по себе си абсолютна глупост. Единствената по-голяма глупост са расъжденията относно действията на СССР на Балканите и нуждата от някакво юридическо обоснование за тях. България е призната от ОН за страна агресор и всичките членове на организацията са били длъжни да обявят война на България. Макар чисто формално Русия да не е обявила такава, тя е била свободна да навлезе в България по силата на решението на ОН. Точно заради това решение и руския флот унищожава целия български и без да ни обявява война.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#27] от "bulgariasf":

  Е къде съм казвал, че е умрял след тези срещи ? А това, че СССР е настоявало за България е било ясно както и това, че Англия и САЩ не са били особенно заинтересувани. За Борис е било без значение дали България е щяла да бъде окупирана от Англия или СССР. Той и в двата случая е щял да бъе пътник както и всички останали съюзници на Хитлер. Дае англичаните биха били по-лошия вариант катосе има впредвид мнението на Чърчил за Борис. Най-много да го бяха съдили в Нюрнберг.

 35. 35 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Цар Борис е живял и е действал за добруването на България,но жалкият му син живя и действа единствено за собственото си добруване.
  Пародия !

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#7] от "NPaine":
  Понеже си написал нещо много смешно и глуповато, ще ти отговоря в същия стил, защото все пак събитията и личностите от Втората световна война са ми хоби и ги изучавам на база напълно противоположни мнения на различни автори и изследователи...Единственит от "техеранската" тройка , който е имал полза от ЖИВИЯ Борис III е Йосиф Висарионович /той е имал дългосрочни планове за нега/, а анти-български настроения още от Галиполи/не знаеш какво е това, но се порови/ Чърчил дълбоко е презирал Борис и Кобургите, и го е смятал за дребен балкански хитрец, който се пъха носа там където не му е работа, а пък Рузвелт ИЗОБЩО не му е пукало за Източна Европа, единствено го е вълнувало руското участие във войната срещу Япония.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 38. 38 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Историята е ясна, предположенията за извършителите са ясни и т.н. Не е много ясно обаче как става така, че един така наречен цар и така наречен премиер, един жалък, алчен и необразован индивид не само не ебава да се интересува от историческите факти, ами дори не ебава да посети гроба на баща си.

 39. 39 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#27:"bulgariasf"]Как преди смъртта на Борис е станало ясно, че България ще бъде дадена на СССР ?[/quote]
  Очевидно, че не е било ясно, но Русия през цялото време е оказвала натиск на България (виж Соболевата акция). Царят е виждал накъде отива войната и всячески е пазел България да е във фактически неутралитет.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 40. 40 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Най-добре е и руснаците да си отворят архивите от времето на Втората световна война, а също и да ни върнат изнесените от тях български архиви. Тогава ще имаме по-пълна картина за събитията от това време, и евентуално ще отпаднат съмненията за тяхно участие в смъртта на цар Борис III. Поздравления на автора за поредната добра негова статия в Дневник.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 636 Гневно

  [quote#32:"Karelson"]Руската и комунистическата измет винаги са показвали ,че нямат и грам уважение към мъртвите.[/quote]

  [quote#16:"Пустиняк"]от документалните ленти за царя са изрязани кадри и са монтирани във филма за Димитров...[/quote]

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 44. 44 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  Сега поне ще се види кой развява лозунги за родолюбец ,а всъщност е една дребна кадесарска душица , която после службицата си благата , най-много обича масква и Алкашстан. Няма истински българин , който да не се прекланя пред Борис 3ти.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 45. 45
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 46. 46 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В тази война нищо до последния момент не е било сигурно и ясно. Райхът е бил на 2-3 месеца време от атомното оръжие, а и без него е разполагал с превъзхождащи оръжейни образци. Да не забравяме и Арденската контраатака (дек-ян.1945г.), която за малко да натика Западния фронт наопаки в океана.
  За какво му е на Борис да се самоубива август 1943г. , като преди това се бъхти да качва Мусала (без лифт)?

  Има ли живот след демокрацията ?
 47. 47 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#39] от "Марин":

  Е какъв е този фактически неутралитет като сме обявили война на САЩ и Великобитания? Покрай тях и на на още 80 държави? Сега това, че е нямал избор, защото иначе Германия е щяла да окупира България още през 1940г е друг въпрос, но България е била във война ине е била неутрлна. Това е потвърдено и от Парижкия мирен договор. Фактът, че не сме обявили война на СССР не променя това. Финландия примрно не е обявила война на сАЩ и Великобритания, но през 1944г по силата на междусъзническото спорузомение те и обявяват война, както СССР обявява война на България.

 48. 48 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Весело

  До коментар [#34] от "sqrt":

  Аааа ,англичаните били по-лошия вариант. За това една страна като Гърция , която е била на нивото на Албания при лошите англичани стана като рай за нас. Ушанка , не си на партийно събрание в рударци

  15.02.1989 - 07.02.2018
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 50 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#46] от "mediator37":

  Това, че Германия била на 2-3 месеца от ядрено оръжие откъде го измисли? Няма никакви такива факти. Напротив, след воойната се е видяло, че са доста далеч от целта, въпреки, че е истина че са имали подобна програма. А Борис може да е всякакъв, но не е бил глупак и не си е правил илюзии, какво г чака след войната. Все пак август 1943 Германия е губила тотално на Източния фронт, а САЩ и Великобритния са открили италианския фронт. Само пълен идиот или Фединанд не биха го разбрали. Самоубил се е защото е нямал изход.

 51. 51 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "sqrt":

  Моят постинг е във връзка с това, което си писал в твоя постинг 13:

  "войната вече е било ясно кой я печели, а България вече е дадена на СССР. Така, че е нормално да се е отчаял в безизходицата. ".

  Пак те питам откъде черпиш информация, че България вече е даден на СССР при положенение, че трите срещи се провеждат след това ?Откъде царят през август 1943 г. е разбрал, че България е дадена на СССР при положение, че трите срещи се провеждат след това ?

 52. 52 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#13] от "sqrt":

  ".......а България вече е дадена на СССР."
  По това време още не е била дадена,не че някой тайно не е желаел в политическата си орбита.

 53. 53 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#48] от "Karelson":

  Пич, ти що не вземеш гегата и не се върнеш на село? Всички съюзници на Хитлер са приключение след войната без Хирохито, но там сметката е била друга. В Европа Италианският крал си заминава след войната, въпреки, че е стоял зад свалянето на Мусолини и Италия е окупирана от англо-саксите, а не от съветите, За унгареца, румънеца е ясно. Борис не е глупак, за да си е правил илюзии какв го чака.

 54. 54 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#51] от "bulgariasf":

  Ми черпя го от географската карта - през август 1943г Съвткста армия е била вече на Днепър, а англосаксите едва са направили десанта при Сицилия, което е означавало, че няма да нападнат през Балканите. Вяено, че Техеранскаа среща е била след 2-3 мееца, но нали се сещаш, че нещата са се решавали далеч по-рано. Десанта при Сицилия е очевиден факт какво е било догворено вече.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това е логиката на случая с внезапната смърт на БОРИС ТРЕТИ.

  Но има и друго допълнение, като си зададем въпроса, ако разпространеното "ОТРАВЯНЕ", или което е едно насилствено отстраняване, кого би било ползвало това.

  И естествено отговорът е един, този, който би имал най-голяма изгода това да се случи.

  Тезите, че е отровен от германските си съюзници в решителен и критичен момент, когато Хитлер имал най-голяма нужда от тях, защото войната е обърната и той съзнава, че я губи, е един много наивен комунистически пропаганден трик.

  Отровата ако е била поставена, то тя е дело на резидент, който е представител на една друга нация усъвършенствала този начин на премахване на неудобните през смърта на следващата жертва Г. Димитров опитала се да отклони СЪВЕТСКАТА ЕКСПАНЗИЯ на юг с договорките на лидерът на югокомунистите Й. Б. Тито, както и в последствие критика на верната марионетка на режима Т. Живков, станал пословично известен с коленопреклонното си провеждана политика на съветско-руски диктат, небезизвестният журналист ГЕОРГИ МАРКОВ.

 57. 57 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Любопитно

  "Лекарите заключават - запушване на лявата коронарна артерия и инфаркт"
  заключението на лекарите е най вероятната диагноза за смърта на царя останалото е спекулация.

  на тази възраст(49г.)при внезапно натоварване както изкачването на мусала е достатъчно за инфаркт ако организма
  не е активно спортуващ и спазващ диета.

 58. 58 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#50] от "sqrt":
  Поинтересувай се къде и кой за пръв път постига делене на атома, поинтересувай се за завода за тежка вода на Райха в Норвегия и британската диверсия с потопения конвой вече произведена тежка вода.
  Понеже знам, че ще питаш къде са урановите мини на Райха, предварително ти отговарям: След като превзема Белгия (1940г) Германия слага ръка на огромни количества уран добит от Белгийско Конго.
  И ща въ пумоля нещу: Първо да ся запузнайти малку с прублема и слет тува да пишити!!!

  Има ли живот след демокрацията ?
 59. 59 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Един велик българин и както всички такива, неудобен на великите сили!

 60. 60 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#58] от "mediator37":

  Чедо, ти се запознай с проблема. Няма ниакви данни Германия да е била близо до създаване на атмна бомба. Имали са програма, но тя не е била приоритет и са били много далеч от целта през 1945. Ако искаш да научиш нещо прочети това: http://thevelvetrocket.com/2009/08/25/the-nazi-nuclear-program-how-close-were-the-nazis-to-developing-an-atomic-bomb/.

 61. 61 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз да запитам нашите другари, за какви освободители продължават да считат руснаците, след като те са ни отмъкнали историческите архиви и не ги връщат ?

 62. 62 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Интересно...
  Всеизвестно...
  Да откриеш истината -
  никак не е лесно!

  www.berbenkov.hit.bg
 63. 63 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#59] от "charlesdegaulle":
  Ха-ха-ха...последното нещо, което този необразован австро-немски мелез е да е бил "българин", я все пак погледни родословието му....ха-ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 64. 64 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":

  Ако нямаш доказателства това в наи-добрия случай е хипотеза.

 65. 65 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#55] от "NPaine":
  Поредната проява на неграмотно и просташко"остроумие", жалко и даже не е смешно, я се погъделичкай и се разсмей....ха-ха-ха...така или иначе, доста по-добре познавам и се ориентирам в събитията и личностите, които са ги предизвиквали и Кобурга, нито е бил фактор, нито е можел да бъде такъв, поради много и най-различни причини....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#49] от "волтер":

  ПУТИН може и да няма нищо общо, но и непредприе нищо за да опровергае съмненията, като невърна или най-малкото невърна архивите.

  Косвените съмнения остават, а историческите факти безпрецедентно се фалшифицират, точно заради това.

  ПУТИН е диктатор от нов тип разчитащ да задържи южният фланг на Европа в своята сфера на влияние, поставяйки България в положение на ЕНЕРГОЗАВИСИМОСТ, а от там и да влиае върху политиката на ЕС при взимането на генерални решения от икономически и политически характер.

  Всички правителства управлявали страната от 1989 до днес са ПРОРУСКИ или ПРОКОМУНОИДНО ОЛИГАРХИЧНО основани на безогледно и безцеремонно обслужване на РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на Балканите по един задкулисен начин и условия.

  Днес ГЕРБ продължава тази политика системно и неотклонно.

 67. 67 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#60] от "sqrt":
  относно атомната бомба германия е работела над нея преди америка и едва когато това става известно на америка тя започва с бързи темпове създаването и .
  "манхатън прожект" вклщчва физици повечето от тях евреи от германия и европа емигрирали в началото на 30-те години в америка...
  самия рузвел следкато получава сведения от разузнаването че германия готви чудовишна бомба поканва на на среща анщаин и го пита за възможностите на подобна бомба да бъде разработена от германия с помоща на немските физици.
  така америка хвърля всички сили за бързото и разработване но истинското и осъществяване става едва след падането на германия след като съюзниците се добират до крайната и същественна информация която фактически предопределя хода и края на войната срещу япония


 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Разстроено

  До коментар [#50] от "sqrt":

  Н.В. Царят не се е самоубил. Не му е било в характера, освен това е бил наистина Цар, а не Президент, т.е. по презумпция поставен от Бога (не е необходимо да вярваме точно в това, но такава е презумпцията), а не избран от народа, бил е вярващ християнин. Т.е. е нямал никакви предпоставки за самоубийство.
  Моят прачичо Антон Разсуканов, главен интендант на дворците, приятел и сътрудник на Царя, бил до него в последните му дни, до смъртта си беше убеден, че е починал от преумора и препиване при ужасния стрес, на който е бил подложен в Берлин при последното си посещение.
  Разбира се, ще научим много (евентуално за отравяне и по чие нареждане), ако Москва си отвори архивите - проклети от Бога северни варвари, които вредят на България още от далечната 969 година.

  E PLVRIBVS VNVM
 70. 70 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#46] от "mediator37":

  Боя се, но и двете исторически събития, които споменаваш НЯМАТ нищо общо с твоите фантазии...Нито германците са били близо до създаване на ядрено оръжие, точно обратното, поради избора на невярна теоретична основа са се движили в посока водеща до глуха улица, и това е установено безспорно още през 1945 г. от "Мисията Алсос", нито пък Арденската операция е можела да предизвика обрат във войната, най-малкото поради военно-техническото превъзходство, особено в авиация, на съюзниците, а да не говорим и за настъплението на руснаците на Изток, което е било невъзможно да се спре....

 71. 71 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#67] от "swich2green":

  [quote#67:"swich2green"]но истинското и осъществяване става едва след падането на германия след като съюзниците се добират до крайната и същественна информация[/quote]

  Коя е тази информация? Американците още през есента на 1943 г са правили тестови опити. А през 1944г вече имат няколко пуснати бомби в Невада. Т.е. американците са имали бомбата през 1944г, а проблемът е бил със бомбадировача , защото са нямали подходящ самолет за такава голяма бомба и са преобразували Б-29 за целта. Т.е. те са имали възможност да бомбандират Германия, но просто е нямало смисъл вече да използват ядрено оръжие, а за Япония са избързали, защото СССР е нападнал 1 седмица преди това и са се страхували, че руснаците ще окупират Япония.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#51:"bulgariasf"]Откъде царят през август 1943 г. е разбрал, че България е дадена на СССР при положение, че трите срещи се провеждат след това ? [/quote]
  Борис III можбе и да не е знаел още но съветите със сигурност са знаели. Затова са започнали да си подготвят почвата. Отстраняването на един изявен лидер на българите, който да не пречи в намеренията им коренно да променят естественото развитие на страната, е било много изгодно за тях.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#69] от "PavelCZ":

  Борис едва ли е бил приятел на интенданта си. Това че се е държал учтиво със слугите си не го прави техен приятел каквото и да си мисли роднината ти А това, че Борис се е самоубил произлиза от няколко косвени факти - показанията на Станислав Балан ( личният му секретар ), отказа от аутопсия от страна на семейството, свидетелските показания на лекарите за отравяне и психическото състояние на Борис след срещата в Берлин, на която е разбрал, че ще потъне с Хитлер. Ако е било естествена смърт семейството едва ли би се съпротивлявало за аутопсията. Освен това Борис е нямал никакви предварителни оплаквания. И последно едва ли би катерил Муслала ако имаше такива. По-скоро е бил в психически срив.

 75. 75 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#70] от "jojin":
  Началото на най-голямата контраатака във световната военна история е дадено на 16 декември заради началото на дълъг период мъгли- не случайно. Това изключва въздушното превъзходство на англ- амер.
  За ядрените изследвания- напротив. Има много писано. След изгонването през 1936г. на Айнщан и др. евреи от лаборатории и катедри, до който момент - вярно ,изследванията са тъпчели на едно място, следва бурен възход на цялата наука и технология на Германия. Мога да ти пиша дълго и за водещите учени с дати имена и пр., но спамим темата. Съжалявам, че ти и колегата от 50-ти пост май сте единствените, които не сте запознати с ядрената програма на Райха, ако имате претенции за познания по основните моменти на ВСВ.
  И последно : Чърчил пламенно моли Сталин да не чака средата на февруари за атаката си от изток 1945г. именно защото Западният фронт е пред разпад. Заради това Сталин почва януари офанзивата си. Само този факт, че не го знаеш, ми говори много. Изпиши в чичко гугъл напр. "Йозеф Дитрих" или "СС - танкова дивизия Лайбщандарте" и виж кога и защо дивизията и др. части са изтеглени 1945г. от запад на изток.
  И пак казвам да не спамим повече темата.

  Има ли живот след демокрацията ?
 76. 76 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#73] от "Храбър":

  И как точно е щял да попречи Борис на Съветската армия ако е бил жив? При 1,8 милиона армия на ген. Толбухин Борис най-много да му прати писмо-покана. Освен това местните комунисти едва ли щях да му простят за 12 000 избити партизани , комунисти, замеделци и ремсисти и щеше да е разстрелян както е станало с регентите.

 77. 77 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#67] от "swich2green":
  Това което си написал, показва четенето на много историческа фантастика, първия практически модел на атомна бомба е създаден във Великобритания в Ядрения институт "Ръдърфорд", водещ научен център за ядрени изследвания В СВЕТА през 20т е-40 те години. на 20 в. Германците са били доста по-назад, дори на теоретично ниво, големите учени тогава в тази област са датчанина Бор, италианеца Ферми и цяла група британски ученици на великия ядрен физик Ръдърфорд.
  Проектът "Манхатън" е насочен единствено и само към създаването на ядрено оръжие и ген. Гроувз успешно го осъществява ....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#76:"sqrt"]И как точно е щял да попречи Борис на Съветската армия ако е бил жив?[/quote]
  Не говоря за съветската армия. Говоря за желанието след това да се постави на власт подчинената на СССР БКП, заедно с целия политико-идеологически арсенал на комунизма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#76:"sqrt"]щеше да е разстрелян както е станало с регентите.[/quote]
  Хе-хе! Знаеш ли как се изправя на разстрел цар!? Особено ако е толкова почитана и авторитетна личност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#75] от "mediator37":
  Стига фантастики от лошо написани романчета...Патън и неговата Първа армия, за няколко дни достига до Бастон, а Сталин , просто дава старт на отдавна подготвеното настъпление в Източно Прусия, само 10-тина дни по-рано ....и стига глупости за немската"ядрена" бомба, такава ИЗОБЩО не е можела да бъде създадена по-рано от 1947-1948 г. от германците, дори и за това, че Фюрера ПРОСТО е спрял финансирането на този МНОГО дългосрочен проект и е прехвърлил средствата към Пеенемюде и ракетите на фон Браун...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 81. 81 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#78] от "Храбър":

  Ми те така или иначе щяха да сложат БКП на власт. Борис ли ще ги спре? Все едно в Румъния нещо ги е спряло. Там където е влезнала Съветската армия са управлявали комунисти,а там където англо-саксите са влезнали комунистите не са били допускани до властта. Борис има една огромна грешка пред историята на България и това е преврата и убийството на Стамболийски. Други големи грешки за разлика от баща си не е правил, но тази е най-голямата защото разделя България до сега.

 82. 82 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#80] от "appen 13":

  Вярно е, ама на пича каквото и да му обяснаваш и каквито ифакти да му посочваш е безмислено, защото той си гвовори с Хитлер всяка вечер.

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#81:"sqrt"]Там където е влезнала Съветската армия са управлявали комунисти,а там където англо-саксите са влезнали комунистите не са били допускани до властта. [/quote]
  Защо тогава първото правителство след 9-ти е маскирано като такова на...ОФ, а не е правителство на БКП?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  Към пост 80

  "Пеенемюде" да се чете "ПеенемюНде", извинение за глупавия лапсус...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 85. 85 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#77] от "appen 13":
  знаете ли, нямам това време да се ровя и ви доказвам това което твърдя. оставям ви да си мислите и вярвате каквото си искате.

 86. 86 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  ЕЙ форумци ,

  Ама голями факири сме ! Не съм сигурен , че това е най-точната обобщаваща дума ""факири"" , но съм сигурен , че ще ме разберете за какво иде реч :

  Борис III бил отровен ?
  Г. Димитров бил отровен ?
  Людмила Живкова и тя била отровена ?
  Като умря Вълко Червенков , на поклонението в ЦДНА се появи и Тодор Живков за да се увери лично , че е умрял !
  Не знам защо се прие за естествена смъртта на Т. Живков ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 87. 87 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#83:"Храбър"]Защо тогава първото правителство след 9-ти е маскирано като такова на...ОФ, а не е правителство на БКП? [/quote]

  Е то БРП (к) е основната сила в Отечественият фронт ОФ. Просто в началото им е трябвал по-широк фронт докато завладеят изцяло политическата власт.

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#87] от "sqrt":
  Именно! Искали са да първо да заразят обикновените хора. Да ги насъскат срещу......"враговете на народа". Ето защо още от далече са унищожили един естествен лидер на народа и евентуален бъдещ много силен противник!
  В тази връзка...защо бе подготвен и извършен атентата срещу папа Йоан Пвел II? Поради същата причина...
  Тялото се управлява най-лесно като преди това отсечеш главата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на toross
  toross
  Рейтинг: 374 Неутрално
 90. 90 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#75] от "mediator37":
  Понеже смело подхвърляш името на групенфюрер Сеп Дитрих, само да ти напомня, че командващ операцията Die Wacht am Rhein-Арденското настъпление, е стария фелдмаршал фон Рунщед, и всички сериозни изследователи на ВСВ са единодушни, че тези 20 дивизии, 800 самолета и 900 танка и щурмови оръдия, са били жертвани в напълно безсмислено настъпление, което е поднесло Берлин и Източна Германия на табличка в ръцете на Жуков и Василевски, ако е бяха изпратени да защитават Берлин, Виена и Будапеща, то Монтгомери, Брадли и Патън, щяха да са в Берлин, Виена и Прага ПРЕДИ руснаците и европейската история щеше да е доста по-различна...Между другото от наскоро разсекретените руски архиви се вижда, че Берия и Молотов са подготвили план за "финландизацията" на Източна Европа, но групата на Жданов и Хрушчов е наложила мнението си пред Сталин за "съветизиране" на тези страни, т.е. нещата не са точно така , както доста от форумците си ги представят....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 91. 91 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До # 24 sqrt
  Maршал Жуков, в своите "Спомени и размисли" споделя, че на среща между него, Сталин и Димитров, последният е пледирал за необходимостта, Съветската армия да премине през България, на път за Германия! Според Жуков, от военна гледна точка, не е било необходимо такова отклонение! Германците спешно са изтегляли войските си от Гърция и Сърбия, заради критичното положение на театъра на основните военни деиствия!

 92. 92 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#90] от "appen 13":

  Не се ли пише Рундщет?


  Има ли живот след демокрацията ?
 93. 93 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#90] от "appen 13":

  Не се ли пише Рундщет?


  Има ли живот след демокрацията ?
 94. 94 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":

  Без съмнение. И руските архиви рано или късно ще го докажат.

 95. 95 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хитлер, при всичките си "идеотии" няма такива "елементарни" подходи...Наскоро научихме също как е умрял и Г.Димитров, което е също улика срещу Сталин.

 96. 96 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#80] от "appen 13":
  Хайде стига аматьорски кьорфишеци.Разсмиваш ме- Райхът е нямал програма за ядрена бомба ама Хитлер й спрял финансирането?
  И защо са произвеждали тежка вода? Да си мият краката?

  Има ли живот след демокрацията ?
 97. 97 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#80] от "appen 13":
  Хайде стига аматьорски кьорфишеци.Разсмиваш ме- Райхът е нямал програма за ядрена бомба ама Хитлер й спрял финансирането?
  И защо са произвеждали тежка вода? Да си мият краката?

  Има ли живот след демокрацията ?
 98. 98 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#80] от "appen 13":
  Хайде стига аматьорски кьорфишеци.Разсмиваш ме- Райхът е нямал програма за ядрена бомба ама Хитлер й спрял финансирането?
  И защо са произвеждали тежка вода? Да си мият краката?

  Има ли живот след демокрацията ?
 99. 99 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Извинявам се за повторенията- браузърът забива

  Има ли живот след демокрацията ?
 100. 100 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  "Умееше да скъсява разстояния."
  Затова го и помнят хората..и няма да го забравят никога! Бог да се смили над душата му...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK