Туристическо сиво

Созопол, август 2012г.

© Цветелина Белутова

Созопол, август 2012г.Препечатваме анализа на макроикономиста Христо Христов от неговия личен блог "Икономика и общество" 


Помните ли онези слънчеви и топли соцлета, след които България бе обявявана за... туристическата дестинация на света? Ако сте родени преди 1970 година, най-вероятно да. Е, какво стана с тях тогава? Всъщност България никога не е била този стожер в туризма, за който бе представяна и каквато искаме да я помним.


И така - актуалните данни: През юли 2012 г. посещенията на чужденци в България са 1 682.9 хил., което е с 50.7% повече в сравнение с юни 2012 г. и с 4.5% над нивото от юли 2011 година. НСИ регистрира увеличение при посещенията по всички наблюдавани цели, като най-голям e ръстът при посещенията със служебна цел - 13.7%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия - 5.0%, и с други цели - 1.7%. Най-голям относителен дял от общия брой чужденци, посетили България, формират гражданите от Европейския съюз - 64.1%, следвани от тези от другите европейски страни - 28.3%. В сравнение със същия месец на предходната година посещенията на граждани от страните - членки на Европейския съюз, нарастват с 0.2%.
През юли 2012 г. преобладаващият дял на посещенията са с цел почивка и екскурзия - 61.1%, следвани от тези с други цели (вкл. гостуванията и транзитните преминавания) - 31.6%, и със служебна цел - 7.3%.


През годините туристическият сектор се наложи като един от основните, съставящи БВП на страната, елементи. Делът му за миналата година бе 12.9% според световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC). Туризмът се оказа и в основата на строителството, което се превърна в двигател на икономиката по време на годините на възход преди кризата. Изсипващите се милиони в строителството на хотели във вече утвърдилите се курорти и създаването на нови в непокътнати до този момент от човека места, лесно се забелязваха във високия прираст на преки чуждестранни инвестиции.


След като строителният бум приключи, дойде и логичният въпрос, на който никой не отдаваше особено голямо значение преди това, а именно кой ще напълни тези хотели. В обществото няма еднозначен отговор


какви туристи иска България да привлича


Според част от заетите в туризма страната ни привлича бедни туристи, които не могат да си позволят по-луксозна почивка. Те разчитат основно на "ол инклузив" услугата и не оставят допълнителни пари извън това. Според последните данни на НСИ това твърдение не е без основания. Пренощувалите в средствата за подслон и местата за настаняване през юни 2012 г. се увеличават с 86.2% в сравнение с май и достигат 709.5 хиляди. Относителният дял на българите е 40.6% от всички пренощували, като по-голямата част (72.6%) от тях са били в хотели с 1 и 2 или 3 звезди за средно 2.4 нощи. Чужденците са 421.5 хил., като 61.0% от тях - в хотели с 4 и 5 звезди. Средният брой нощувки на чужди граждани е 5.8.


Въпреки че туристите, пристигащи в България, не проявяват интерес към лукса, на тях реално


не им се предлага продукт, за който те да дадат парите си


Ако се разходим по централната алея в някой наш черноморски курорт, ще видим, че това, което може да си купим, са основно плажни хавлии, джапанки, дрехи, бельо, очила, часовници и т.н. Все неща, които вече си имаме. Все едно да продаваш на бостана дини.


За сметка на музеи, съхраняващи богатото историческо и културно минало, курортите са претъпкани с нощни заведения, заредени с богат асортимент алкохолни напитки и слаб контрол на органите на реда. Логично при това предлагане страната ни да се открои на туристическата карта като


парти дестинация


Все повече млади момчета и момичета се насочват към България в желанието си да усетят нещо, което в тяхната страна не им е позволено. Въпреки че ни създават славата на "страна на греха", тези млади хора идват в България с пълни джобове, които искат да изпразнят до дъно за алкохол (а може би и наркотични вещества) и едно "незабравимо" лято, за което ще си спомнят само от снимките, които са си направили. За тях не е важен луксът на хотелската стая, а часът, до който е отворен барът, което обяснява и цитираните по-горе данни на НСИ.


Как се стигна дотук?


През последните 20 години сивата икономика в страната се разви до високи нива. В средата на тази година Европейската комисия представи данни, според които делът на сивата икономика у нас е над 32 на сто от БВП, което извежда страната ни на първо място в Евросъюза. Според редица проучвания, изследващи в дълбочина явлението, сред най-сивите сектори са инфраструктурното строителство, туризмът, здравеопазването и млекопреработвателната промишленост.


Сивата икономика в туризма обаче не се изчерпва с липсата на трудови договори между работодателите и работниците, с което се спестяват данъци за хазната. Слабият контрол върху развлекателните заведения по Черноморието изкушава все повече съдържатели да прекрачат закона и да продават алкохол без бандерол. Когато към високия процент печалба от този вид дейност се прибави и неотчитане на реалните приходи, нощните заведения се превръщат в златни мини, които възвръщат вложените в тях инвестиции в рамките само на няколко месеца.


Какъвто туризмът, такива и туристите


Но все пак какви туристи искаме да посещават нашата страна и как да ги привлечем? Възгледите на туристическия бранш и на обществото се пресичат в две точки: те да бъдат платежоспособни и да се интересуват от културен туризъм. Проблемът обаче е, че българските курорти не са устроени да предлагат културен туризъм. Паметниците на културата и историческото наследство на страната са потънали незнайни и забравени в бурени. От друга страна, посещенията в един музей водят след себе си много по-малко приходи, отколкото алкохолните приключения и голата плът, които предлагат нощните заведения. А и регулациите са по-сериозни. Разбира се, можем да увеличим стойността на посещенията в музеите до нивата в европейските държави, но тогава българските туристи масово няма да могат да си позволят да стъпят в тях, а измерването с "двоен аршин" (по-ниски цени за българи и по-високи за чужденци) би отблъснало туристите. В съвременното глобалното общество на никой не би му харесало да се чувства чужд.


Колкото и да не ни харесват гледките по Черноморието, те няма как да се променят, ако няма ясни регулации, които да се спазват. А докато нощните заведения по морето трупат бързи печалби, работещи необезпокоявани в сивия сектор, то и предлагането на алкохолни забавления на по-ниска цена и в по-голямо количество от културните ще обуславят и профила на туристите, насочващи се към България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Весело

  Мотото на курортите ни е Секс, наркотици и рокенрол, в краен случай алкохол и чалга

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Весело

  А най-важното е, че туристите продължават да идват

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Алкохол,проститутки и балконинг

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  .."българските курорти не са устроени да предлагат културен туризъм. Паметниците на културата и историческото наследство на страната са потънали незнайни и забравени в бурени"..Ние нямаме големи исторически паметници от рода на Партенона или Константинопол, примерно, но че трябва да се правят инвестиции в нашите - безспорно! А иначе и в тия държави, в които имат световно известни артефакти се набляга на яденето и пиенето.....

 5. 5 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като ти писне да бъдеш примерен гражданин в Западна Европа, идваш в България и хубавичко се овъргалваш, после се прибираш, ни лук ял, ни лук мирисал. А ние сме просто персонал, чакащ следващите овъргалващи се.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#1] от "spas27":

  Ако беше рокендрол-добре,е то-чалга до дупка!

 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Някой да не е изненадан от туризма който развиваме,а и като видим,че сульо и пульо стана хотелиер,ресторантьор и т.н.,какъв туризъм очакваме да има!

 8. 8 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Българите като цяло не са културен народ, та да предлагат културен туризъм...

  Не можеш да си изпиеш кафето на спокойствие без от съседната къща / заведение / улица да се разнасят крясъци, смехове и мазна чалга. Какви туристи да привлича подобна обстановка? Парти-дестинация е много... меко казано.

  I don't want to believe. I want to know.
 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Разстроено

  "Какъвто туризмът, такива и туристите"


  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  Освен истините за българския "туристически продукт", който е на границата на криминалното ми направи впечатление един от основните сиви сектори. Инфраструктурно строителство....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Заради всичко това спрях да ходя на море в България...

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  [quote#8:"Milva"]Българите като цяло не са културен народ[/quote]

  Народът навсякъде е прост, у нас обаче простака се чуства ненаказан да прави простотии и дори агресивен. По същата причина, а и защото е евтинко у нас идва простолюдието от цяла Европа и рано или късно си показва рогИте на СъниБич

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лумпените на Европа се изсипват по някога красивото ни Черноморие за да се отдадат на балконинг, алкохолизъм и секс за 20лв пълна програма...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 14. 14 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Ако минат багерите през курортите ни и празчистят поне половината от презастроените терени, засадят ги с дървета и лози, поизчакат 5-10 години, занимавайки се през това време с готвене, чистене и облагородяване на "имота"..., нещата ще се пооправят. Ама докато алчни притежатели на "нивичка" леят бетон отгоре й, обяснявайки принципите на туризЪма и хотИлиерстУтУ, няма как да се "случи" нищо хубаво.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Поправка: българските гета около морето ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Колкото и да не ни харесват гледките по Черноморието, те няма как да се променят, ако няма ясни регулации, които да се спазват. А докато нощните заведения по морето трупат бързи печалби, работещи необезпокоявани в сивия сектор, то и предлагането на алкохолни забавления на по-ниска цена и в по-голямо количество от културните ще обуславят и профила на туристите, насочващи се към България"
  ДЪРЖАВАТА задава правилата,ама где е тук държавата?!?

 17. 17 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  И защо трябва да предлага културен туризъм. Каква пък особена култура има булгурия, че о да я показва. Туризмът навсякъде по света е едно и също-ресторанти, барове и шопинг, никой не му и дреме за културния туризъм. Анализът е много плосък.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 18. 18 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#12] от "spas27":

  Преди години си поканих на гости един приятел-швед. За седмица престои го измамиха с валута, опитаха се да му вземат двойно пари за билет и глутница бездомни кучета го нападна. Беше в културен шок момчето.

  Толкова ме хвана срам. Само да дойде чужд турист в България и навсякъде дебне измама и чалга.

  I don't want to believe. I want to know.
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  ...Слабият контрол върху развлекателните заведения по Черноморието изкушава все повече съдържатели да прекрачат закона и да продават алкохол без бандерол...

  Тук е уместно да се зададе и въпроса ... от къде, аджеба, го вземат този алкохол без бандерол?
  Щото контролът върху развлекателните заведения си е контрол, ама на края на веригата. Преди това е внесен контрабандно спирт, имаме нелегално производство, та да се скатае бандеролът, че и дистрибутовска организация ...

  Да припомним още, че и тази година, за втори пореден път, шреди сезона западните посланици направиха среща по тяхно искане с МВР, финасовите и местните власти преди сезона. Основен проблем бяха незаконните чейнджбюра.
  Догодина ... пак ще има същото съвещание.

  Въпроси, въпроси ... риторични

 20. 20 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ресторанта на снимката е централния вход на плажа в Созопол и в момента е нает от узбекистанец.... не че българите изглеждат по-малко ориенталско (за да не използвам цигански) кичозни....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 21. 21 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Разстроено

  [quote#14:"moriarti"]Ако минат багерите през курортите ни и празчистят поне половината от презастроените терени, засадят ги с дървета и лози, поизчакат 5-10 години,[/quote]

  -Да бъдат пак,каквито бяха не може-вече се ос'аха.

 22. 22 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#18] от "Milva":

  А-у-у-у пак сме се изложили пред чужденците... за Стокхолм не знам, но във всеки голям европейски град може да си случат и по-лоши неща от тези, ако хидиш където не трябва.

  Трябвало е да го инструктирате какво и как се прави у нас, за да не се вайкате след това.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  [quote#8:"Milva"]Българите като цяло не са културен народ, та да предлагат културен туризъм... [/quote]

  Именно. Митът за българското гостоприемство е по-лъжлив (ако това изобщо е възможно) и от мита за българското трудолюбие. Нито сме трудолюбиви, нито сме гостоприемни. Гледаме от нищо нещо да направим, по възможност с минимално усилие и подръчни средства да сковем някаква там барачка, да разпънем паянтови чадъри и пластмасови столове от най-евтините и да скубем пари от будалите за малограмажни кюфтета, разредени напитки и ерзац-кафе.

  Никой уважаващ себе си буржоа не би си дал парите за подобна мизерия. Затова тук се оттича утайката на европейския лумпениат, която, както е посочил и авторът на статията, иска да прекара две седмици в безпаметно пиянство, безразборен секс, побоища и оглушителен шум от високоговорители (а нерядко и от строителни машини).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Deja vecu е вид на дежавю (déjà-vu) - нещо „вече преживяно“. И обикновено става въпрос за съвсем обикновена ситуация, в която чувстваме, че можем да предусетим всеки един малък детайл. Познати са ни гледката, действията на участниците в разговора, и дори репликите ни звучат така сякаш предварително знаем, че ще бъдат изречени.

 25. 25 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1039 Разстроено

  "Проблемът обаче е, че българските курорти не са устроени да предлагат културен туризъм. "
  Какъвто туризмът, такива и туристите
  Бих добавила-
  Каквито собствениците на хотелите, такъв ни е и туризъма!
  Мутренски! От де акъл за културен туризъм?

  "Слабият контрол върху развлекателните заведения по Черноморието изкушава все повече съдържатели да прекрачат закона и да продават алкохол без бандерол. "
  Да прекрачват????
  Че те никога не са излизали от тази яма!

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Я, още някой "набацал" една статийка по въпроса в стил "критически реализъм". Само да спомена, че в момента гръцките острови, където буквално всеки подритнат камък е част от някаква антика, се оплакват от друг феномен: идват круизните кораби, туристите разглеждат, снимат се и...се прибират да ядат на борда, да нощуват пак на борда и да си заминат...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 27. 27 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#0:"dnevnik.bg"]Но все пак какви туристи искаме да посещават нашата страна и как да ги привлечем? [/quote]
  Тези които са в състояние да повлиаят на процеса не желаят или евентуално не занят как. А на тези които им пука и биха желали, не могат. Така че това си остава поредната статия са констатации и без каквито и да е последствия. В близките 20-30, а защо не и повече, години да се очаква промяна в профила на средностатистическия (алкохолен) турист е наивно.
  Тоест, няма значение какви искаме, че идват предимно алкохолни.

  Предварително изгубени войни не водя!
 28. 28 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Няма по-некултурно място от морето през лятото.И какво от това.На хората пак им е хубаво.Само морето и морския бряг привличат туристи.Созопол е на 26 века,има интересна архитектура и красиви гледки,провеждат се и много самодейни фестивали през лятото.Дотук с културата!Другото е търговия.До 15 юли отношението в броя на туристите спрямо търговците е 1:1.След 15 юли туристите почват да преобладават.След 25 август отново паритет.

 29. 29 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "spas27":

  Трябва ли наистина да го инструктирам как е у нас, защото ние не сме в Европа и при нас важат други правила?

  Да, излагаме се пред чужденците. Това е проблем, защото искаме да идват на нашите курорти и да оставят парите си в нашата страна. Когато се разочароват, после отиват в Турция, Хърватия и прочие съседни държави, където за по-малко пари получават прекрасно отношение и качествено обслужване. А в България се връщат пиянките, които пет пари не дават за природа, музеи и архитектура, щом могат да се напият безплатно на олинклузив.

  I don't want to believe. I want to know.
 30. 30 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Швейцария на Балканите ... хаха...Картинката е "лееееееко" по-различна

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 31. 31 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  [quote#29:"Milva"]Трябва ли наистина да го инструктирам как е у нас, защото ние не сме в Европа и при нас важат други правила?[/quote]

  В Париж всяка нощ се палят около 10 коли, това е сивото ежедневие . Ако някой швед дойде и си паркира Волвото в някой от кварталите, където това се случва, аз бих го предупредил.
  Така е навдякъде, а ако обикаляш места из Африка, Азия и Америките, да те излъжат с чейча, защото не си отишъл да си обмениш парите в банка ще ти се стори приятно изживяване

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 32. 32 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#17] от "InmoInvestments":

  Само от първото обработено злато, намиращо се във Варна, всяка друга държава щеше да направи такава атракция, че "Лувър" да бледнее. Има много културни и исторически паметници, които да създадат "ореол" около българския туризъм.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 33. 33 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Вчера един приятел от Литва ми разказа приключенията си в Сл. бряг. Няколко вечери с него и още един литовец излизахме да вечеряме заедно. И на двамата в България им харесваше, хвалеха слънцето ни, морето ни, плажовете, кухнята, цените, спокойната обстановка в Сл. бряг(!). И двамата са обиколили половината свят- от Мартиника и Гваделупа, до бреговете на Норвегия. Единият си замина, като се зарече, че ще дойде следващият път със семейството си. Другият една вечер решил да се разходи сам из Сл. бряг. Отишъл към полунощ в Гранд де лукс( бившето Мултиплейс). Платил 10 лева вход, влязъл... ми то няма никой. Поръчал си бакарди и кола за което според менюто трябвало да плати към 8- 10 лева. Когато му донесли сметката- 20 лева. Оказало се, че цените в менюто били в евро(!). Като излязъл от там го награбили две циганки. М..ет, тва онова, пипали го по задния джоб, едва ги разкарал.
  Вече не го пускам да се разхожда сам вечери из Сл. бряг.

 34. 34 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  По време на комунизма, на Запад се говорише за уникално гостоприемство на българите, които като наследници на Траките ПАЗЯТ ТЕХНИТЕ ТРАДИЦИИ.
  Моите впечатления след прехода са, че нещо с развързани ръце, ЗАРАБОТИ срещу тези вековни български традиции, ГОСТОПРИЕМСТВОТО.
  Почиващите за повече дни винаги имат отстъпки в цените.
  Един турист, не търси и НЕ МУ ТРЯБВА да види всичко онова което и той го има, а това е много важен и печеливш туризъм.
  Нашите рози могат да се превърнат в многократно по-доходен бизнес от хотелите например. Така както е доходен бизнеса в САЩ, щата Хавай с Макадамията орехи и щата Джорджа с Американските Орехи.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 35. 35 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#31] от "spas27":

  Съгласна съм, че човек навсякъде би могъл да бъде измамен. Само че количеството простотия, грозотия и мръсотия, с които се слави нашата мила родина, отблъсква качествените туристи. Всеки, които има малко повече средства отива другаде да почива. Това е факт!

  I don't want to believe. I want to know.
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#34:"Polusa"]По време на комунизма, на Запад се говорише за уникално гостоприемство на българите, които като наследници на Траките ПАЗЯТ ТЕХНИТЕ ТРАДИЦИИ. [/quote]

  Аз за българското гостоприемство съм слушал само един разказ от времето на комунизма. Той е следният. Питали в ресторанта на един от нашите хотели-мастодонти по провинцията, каква бира има. Предложили им 6 вида. От компанията си избрали по 1 различна. След половин час дошъл келнерът и донесъл едни и същи зелени бирени бутилки, с различно обелени етикети.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 37. 37 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  България се превърна в една евтина алкохолна дестинация. За съжаление това е констатацията днес. А, трябваше да се мисли още преди презастрояването на Черноморсия бряг и Банско.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 38. 38 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Може би още не всичко е загубено.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 39. 39 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#31] от "spas27":

  Проблемът е в това, че дотолкова сме свикнали с простоята, която се лее като вино на сватба, че не я намираме за ненормална. Ето защо хората с възможности отиват на почивка в Австрия, Швейцария и прочие, където е чисто, спокойно и получават качествено обслужване. А ония, дето се интересуват само от водката и ракията... ами знаем къде отиват.

  I don't want to believe. I want to know.
 40. 40 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Мафията унищожиха крайбрежието и планините и с мръсни пари направиха "туризъм"..Сега ще правим "културен"...

 41. 41 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#37:"led_zep.23"]България се превърна в една евтина алкохолна дестинация[/quote]

  да, преди беше евтина безалкохолна дестинация и се случни най-нормалното ;-0

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 42. 42 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#41:"spas27"]а, преди беше евтина безалкохолна дестинация и се случни най-нормалното ;-0 [/quote]
  И през 70-те години бая къркахме , ама на красота и спокойствие...

 43. 43 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  [quote#39:"Milva"]Ето защо хората с възможности отиват на почивка в Австрия, Швейцария и прочие[/quote]

  не бих отишъл в А и Ш през лятото, времето често е много лошо. За мен Италия е перфентната страна за почивка, въпреки, че е мръсно и се краде, на фона на споментатите по-горе.
  България е бедна страна и повечето неща, които споменавате съпътстват всички бедни страни, с много малки изкючения в Азия.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 44. 44 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Има нещо криво!

  www.berbenkov.hit.bg
 45. 45 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Това с културния туризъм си е чиста фантастика. Както беше посочил един колега, навсякъде летният туризъм е свързан с ядене и пиене, особеността в БГ е, че това се прави на едно отчайващо примитивно ниво, при липса на добра инфраструктура и публична хигиена!

 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Пак някой иска да преразпределя пари и да определя на частни субекти,какво да правят.Клиентите на културния туризъм имат едно свойство.Идват за кратко и рядко повтарят.Който е видял пирамидите в Египет ,следващият път ще отиде да види Макчу Пикчу например.При културни и спортни събития,хотелите са просто места за настаняване.В Гърция едни отиват да видят Акропола,други се забавляват по курортите.Двата потока нямат общо.Туризмът е не повече от бизнес.Единствено на регулация трябва да подлежи влиянието върху околната среда.И алкохолния туризъм е полезен за бюджета.Алкохола е акцизна стока,турисмстическите услуги са с намалена ДДС ставка.

 47. 47 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#43] от "spas27":
  "България е бедна страна и повечето неща, които споменавате съпътстват всички бедни страни, с много малки изкючения в Азия"

  Не че не съм съгласна. Така е! И каквато дестинацията... такива и туристите.

  I don't want to believe. I want to know.
 48. 48 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  [quote#8:"Milva"]Българите като цяло не са културен народ, та да предлагат културен туризъм... [/quote]

  Мога да приема подобно твърдение само, ако включите и себе си в обобщението "като цяло не СМЕ културен народ". Така, както е написано звучи снобски и ме подтиква към следното продължение: "като цяло не са културен народ, но затова пък са пълни с комплекси и предразсъдъци."

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#23:"dodge_ram"]Митът за българското гостоприемство е по-лъжлив (ако това изобщо е възможно) и от мита за българското трудолюбие. Нито сме трудолюбиви, нито сме гостоприемни. [/quote]

  -"Какво е трудолюбието? Глад, страх от утрешния ден, жажда за пари - това са пружините, това са моторите, които тласкат шайбата на трудолюбието. Не е вътрешната потребност. Казват, че българският народ бил трудолюбив. Народ, който има по календар 169 черковни и официални празници, не е трудолюбив. Черквата в България, колкото и добро да е направила, разврати този хубав наш народ, направи го хайлазин... Тя му еба майката. Тя го накара да празнува мишин ден, бабин ден, Зарезан, Свети Силвестър — и все не се работи. Все се пие и се почива. Тя впиянчи тоз хубав наш народ, тя го направи дембелин, хайлазин. "/Атанас Буров/

 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#8] от "Milva":

  Това,което за нас е "мазна чалга" за чужденците е екзотика и ги предразполага да поръчат още няколко питиета с кафето.Не сме по-некултурен народ от италианците и гърците,и сме доста по културни от египтяните.Все водещи в културния туризъм държави.Ако се появи български Бийтълс и кръчма в работнически квартал ще стане забележителност,ако не,ако ще до българския Лувър и български Метрополитън да построят,все тая.

 51. 51 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  Ами оня циганин Киро с какво се е занимавал. Такива като него сигурно продължават да съшествуват и да произвеждат в бидони уиски.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 52. 52 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#50] от "slonsco":
  Добре, бе хора. Нека се лее чалга и водка. На утайката на Европа това никак не й пречи. Излиза, че сме доволни от качеството на туризма и на туристите в нашата мила родина.

  Нека така е, а междувременно все повече туристи (особено български) ще предпочитат чуждите курорти, където е по-чисто, по-спокойно, а обслужването е на ниво.

  I don't want to believe. I want to know.
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#51] от "Ogiigo":

  Мдам. Киро и тези от гаражите? По бутилка - десетина, по кофа-две, по мазета и гаражи, та да не ги усети ни Цвъ, ни Дянков?
  Дооообре!

  Сигурно и незаконните чейджбюра, които даже и не се крият, са все цигански?

  Вярвам!
  Това не е организирана система, а така, отделни извращения по места и главозамайване от успехите, както би казал един известен мустакат Вожд ...

 54. 54 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  [quote#8:"Milva"]Българите като цяло не са културен народ, та да предлагат културен туризъм... [/quote]
  Ваша културност към коя нация принадлежи, че да си позволява такива обобщаващи определения? И коя нация е културна и как я определихте като такава? Интересно ще бъде да споделите критериите си за културност

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 55. 55 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аман от дървени философи. Хора които нито са били в чужбина да видят как е по света, нито разбират нещо от туризъм се надпреварват да правят анализи. За лумпенизираното стадо пишещо под статиите да не говорим.
  Какво ще продаваш на туристи дошли на море ако не джапанки и надуваеми дюшеци, сладолед, евтини сувенири и т.н.? Може ли некой дървен философ да обясни? Били бедни чуждите туристи, а както се вижда от статистиката повечето от тех отсядат в 4-5 звездни хотели, докато българите в 2-3 звездни. Значи ние сме бедни туристи, не чужденците дето идват. Ние самите сваляме нивото на курортите с неплатежоспособността си. При беден народ луксозен туризъм ли да развиваме? Нали после ще ревнете че ви било скъпо и пак ще се почнат с дългите анализи?

 56. 56 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Polusa":

  На кои траки са наследници прабългарите?
  На същите ония, които като разбрали, че българите идват и се самоубили, защото и без това славяните им дошли в повече?
  За културното наследство- ценят се артефакти от древногръцкото, римското и най-вече от тракийското наследство, българско и славянско просто няма. Нека поредния патриот, който ще пропищи, че омаломажавам културното ни наследство да си отговори за какво се сеща като пример от това наследство?
  Малък джокер: " Съкровището от Наги Сен Миклош (което е в Унгария" " Мадарският конник" и "Колоната на Омуртаг".
  А не можем да виним за някакви липси и турците, защото ще е странно неща отпреди 2000 години да са оцелели, а такива от 1100 не. Всъщност славяните са рушели храмове, за да вземат камъни за землянките си, която традиция е оцеляла до днес в наводненото село Бисер тази година при разчистването му намериха древна колона, използвана за подсилване на някакъв бент.
  Та както беше посочил един колега - колкото ни културата, толкова са ни трудолюбието и гостоприемството.

 57. 57 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#54] от "DrAvalanche":

  Един от основните елементи на културата са местата където се пикае и където се хвърля боклука. В България това се прави навсякъде, от Белград на запад- не.
  Аз лично съм виждал арабско детенце, което беше качено на маса в ресторант да се изпикае и сънародниците му не видяха нищо фрапиращо в това. Не сме стигнали до там, но живот и здраве...

 58. 58 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Искате ли да почивате на тихо, чисто и красиво място? Пълно със слънце, дървета и цветя? С ласкаво и топло море, с учтив и невидим пресонал, със запомнящи се кулинарни изкушения и ултрамодерни стаи?

  Нямате проблем. По света е пълно с такива места. Пригответе се да давате от 2 000 евро нагоре на човек на вечер и ще го получите.

  Нямате толкова? Не е страшно, но нивото ще падне. Стаите няма да са ултрамодерни, храната ще е като в къщи, а персоналът ще е от по-немарливите.

  И така, смъкваме надолу. Сардиния, Сицилия...От 1000 евро надолу на човек на вечер започва Турция. С хранителния туризъм (да ядем докато станем на свине), с недотам добрите плажове, с леко фалшивите алкохоли и трансфери от и до летищата по няколко часа. Слизаме надолу, слизаме... Нещата стават все по-зле и ето, че вече навлизаме в зоната, която заема българския туризъм. Туризъм за бедните.

  Не му върви на този туризъм. До 1990 ръководни места в него заемаха не хора, които имаха представа от тези неща, ами хора, верни на Партията. Да не говорим, че Партията тогава пръскаше луди пари, за да издържа или създава туристически фирми на Запад, ръководени или от тамошни комунисти (да се чете - нежелаещи да се занимават с труд негодници) или от български сътрудници на ДС, маскирали се като емигранти - дисиденти. Издръжката за подобни "туропрератори" достига понякога почти 100% от страна на НРБ, да не говорим, че цените, на които подобни "фирми" привличат туристи са дъмпингови, като разликите от реалните им себестойности са пак за сметка на НРБ. След 1990 нещата се влошиха още повече. Нахлуха разни бивши сервитьори и бармани от "Балкантурист", убедени, че с гледане и сервиране са се научили на всичко необходимо за този бизнес. Така към простотията се добави и сервитьорската алчност. И ето ги резултатите - да превърнем България в притегателна дестинация за утайките на всички държави. Да заложим на възможно най-бедните и лумпенизирани прослойки от туристите. Така де, те бедните за това са бедни, защото могат да минат и без разните му там слатанати. Ще караме скромничко, пък паричките са парички.

  Лошото е, че бедните са затова бедни, задето нямат парички. И те не оставят нищо значимо. И се получава порочен кръг - с пари като от бедни се прави туризъм, като за бедни. Докато накрая се скъса пружинката.

 59. 59 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#57] от "Dante":
  И аз съм виждал доста интересни случки в централна и западна Европа, но това не ми дава право да дама цялостната оценка за културността на съответните народи.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 60. 60 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "DrAvalanche":
  Българка съм по рождение и паспорт. Това не винаги е повод за гордост.

  А за отговоря, ще цитирам едни думи на Чърчил, че за него Ориента започвам оттам, където хората пият боза и обществените тоалетни миришели.

  По какво съдя за културата? Щото когато нещо се ремонтира и се облагороди, за нула време е счупено, откраднато и продадено за скрап. Съдя по начупените спирки, по откраднатите пътни табели, по храчките по улицата. По това, че боклук се хвърля през терасата и покривки се изтърсват докато има минувачи отдолу. Че навсякъде само намръщени и сопнати хора.

  Да, в другите държави ги има тези неща, не споря, но нека се върнем към темата за туризма. България привлича един определен контингент туристи. Това не е случайно. Такива са те, така им харесва - да е евтино, буквално и преносно.

  I don't want to believe. I want to know.
 61. 61 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  [quote#60:"Milva"]Българка съм по рождение и паспорт. Това не винаги е повод за гордост.[/quote]

  Мъко моя, де го чукаш де се пука!
  ... очевидно рождението не може да го промените, но за паспорта има начин. И после може винаги да се гордеете

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 62. 62 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#60] от "Milva":
  Ако Вие се срамувате от нещо, то трябва да е по повод Ваши качества или деяния.
  При всичките ми уважения към личността на Чърчил, ще поставя под-съмнение квалификацията му като културолог, нещо което не бих си позволил за държавническите му способности. Освен това съвременната цивилизация и световни религии са се зародили на това място, което той нарича Ориент. Много обществени тоалетни и на Запад миришат.
  Има много лоши примери у нас, но също така много лоши примери могат да се посочат и от "културната" Западна Европа, така че за мен е глупаво поставянето под общ аршин на един народ заради действията на част от него.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 63. 63 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#57] от "Dante":

  И да тичаме срещу западноевропейците пак нема да ги стигнем по простотия, селяния и лумпенщина. Излезни малко от тая панелка да видиш свет.

 64. 64 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#63] от "asparuhkanchov":

  Льоль, аз отдавна съм излязъл от панелката и съм направил сравнение на манталитета на хората, а ти явно си от село и си мечтаеш за панелка.Това, че сме по-възпитани от западняците можеш да го разправяш на наборите в селската кръчма, такива като теб, дето не са стигали по-далеч от окръжния град и за вас" По-глибоко от Искаро нема" Преди да пишеш нещо провери фактите:
  "При беден народ луксозен туризъм ли да развиваме? Нали после ще ревнете че ви било скъпо и пак ще се почнат с дългите анализи?"
  В Доминиканската република например стандарта е нисък, но в България такива хотели почти няма, ама нали си знаем само това където сме го научили в ТКЗСто..

 65. 65 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#64] от "Dante":

  С държави от третия свят ли ще се сравняваме бе Сульо? Явно напускаш миризливата си панелка само когато зареждаш зимнина от село, цървулане...

 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#62] от "DrAvalanche":


  Много точно!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 67. 67 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Глупости без край! Как веднъж някой вестник не се сети да пусне статия на човек, разбиращ от туризъм!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 68. 68 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#67] от "др. Иванов":

  "Разбирачите" не са по четенето на книги, нито на вестници. Анализът е добър.

 69. 69 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#68] от "Александър":

  Кое му е доброто, освен преписване на журналистическата митология за туризма?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 70. 70 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Понятие "културен туризъм" не съществува в международната туристическа терминология. То е българска журналистическа измишльотина. Всеки турист, вкл. и тези в Сл. бряг ходят по музеи, а вечер пият. Ако някога журналистите бяха ходили на театър или опера щяха да знаят, че през лятото тези развлекателни заведения почиват. Възможно е да се направят постановки по морето, но тава е работа на общините и някоя от оперите, а не на хотелиерите, защото за да наси печалба това трябва да има 10-12 хил. продадени билета.
  Хотелиерите не са луди, ако можеше да се печели от нещо вповече от сега да са го направили.
  Алкохолът в България се продава без легални бандероли по принцип, така излиза от заводите и е смехотворно да се иска единственото място с редовни бандероли да е морето. При 5 лв. акциз на бутилка България трябва да събира над 400 млн. акциз от алкохол, а събира с пъти по-малко. Това е само от официално отчетените продажби, което означава, че една от 3-4 бутилки излиза редовна от завода, но заводите си плащат и при тях проблеми няма.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 71. 71 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Авторе, бихме могли да предлагаме "културен" туризъм, ако имахме култура.
  Можем да предлагаме "исторически" туризъм, ако имахме археолози и историци.
  В момента освен евтин алкохол, евтини наркотици и евтина плът няма друго какво да предложим.
  Голямата част от туристите точно това и търсят.

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Алкохолен — алкохолен, ама да го развият както трябва.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  проблемът на бг-то не е липсата на музеи, а липсата на сървис.

  работата просто не става с остарели къщи, преустроени в "хотели" или "ресторанти", където младежи без умения и обучение сервират едни и същи пет салати и три основни, приготвени от калпав "шеф" с полуфабрикати, върху опърпана и често мръсна покривка.

  нито със зле стопанисвани "апартхотели". нито с рушащи се новопостроени гълъбарници на 120% от парцела, без нищо красиво в проекта.

  нема как да имаш въображението на нашите архитекти и менажери по туризма, качеството на нашите строители, умннието и етиката на нашия персонал и да искаш да идват богати туристи.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 74. 74 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#65] от "asparuhkanchov":
  Лично ти- работническо-селския ентелегент можеш да се сравняваш само с хора от държави от четвъртия свят- като Северна Корея. Ако можеше да четеш не само лозунги, а и по-дълги неща с малък шрифт щеше да разбереш, че не живея в младежката ти мечта - панелка в голям комплекс. Що се отнася до миризмите, за приятен аромат признаваш само този от кочината, в която без съмнение си отраснал. Що се отнася до сравнението с нормални държави, от далеч си личи, че не си стигал по-далеч с Ладата на баща сиот табелата на родното си село, до надписа "Винетка", защото нямаш кинти до пътна такса.
  хайде сега се пробвай с ново включване от краварника, кефи ме простотията ти...

 75. 75 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#74] от "Dante":

  Много си подробен бе, ебах ти майката и на надъхания плъх виртуален. Айде ходи да халюцинираш на друго место, селяндур сбъркан.

 76. 76 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":
  Балконинг... явно остарявам щом до днес не знаех, че този феномен си има толква подходящо име.

 77. 77 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#76] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  От няколко години го практикуват пияните туристи.Даже имаше пострадали./скачане от балкона в басейна/

 78. 78 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#75] от "asparuhkanchov":

  Другарю текезесар, поздравления относно факта, че сте научили думи като надъхан и виртуален, както и постижението да ги съчетаете в изречения. Що се касае до аргумента като е..бане на майки, ще ви попитам- вие майка нямате ли си, та искате да е..те чуждите? Както ми се струва населявате със семейството си аквариум с хамстери, където близкородствения секс се приема за нормално. По постингите ви личи,че сте жертва на импритинг (изтърсаче на роднински връзки). Добронамерено ви съветвам да не се занимавате с неща като култура, история и туризъм, защото вероятно ще получите мозъчно възпаление, а да се съсредоточите въру достъпни за вас неща, като например:"какво да ям" или "къде да акам"!
  пп. Запомнете- пастата за зъби не се яде! Както и сапуна!

 79. 79 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#78] от "Dante":

  Ей, тая история бе. Х.й да беше досега щяхте да спрете да го дъвчите ...

  България е древна и заслужава много повече!
 80. 80 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "NPaine":

  има ли нещо в нещастния ти живот на което поне мъничко да се порадваш...отпусниса бе момяе , приемай по философски нещата .. важното е да идват туристи , да се пълншт курортите и да си оставят парите... културниш туризъм отдавна е захвърлен , за да плаяем сега . Построеното веяе е факт и тршбва да го приемем , нагодим към тази даденост и да я експлоатираме....

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  "За сметка на музеи, съхраняващи богатото историческо и културно минало, курортите са претъпкани с нощни заведения, заредени с богат асортимент алкохолни напитки и слаб контрол на органите на реда."

  А защо да им продаваме култура? После какво ще изнасяме за техния пазар — антики ли?
  По-добре да развием алкохолния туризъм правилно — добре свързан с местната икономика. Нека да може, като се приберът и отидат в местния магазин да видят българска алкохолни напитка, и да я купят заради добрите спомени от почивката. Текала, уиски, грапа, водка... — все напитки, свързани с определена държава, които се продават по цял свят. Има поток от потенциални клиенти, остава да се намери подходящ продукт и умен производител, но от друга стана, да се случи това тук...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK