По магистралата с мисли за изминалия политически сезон

По магистрала "Хемус"

© Красимир Юскеселиев

По магистрала "Хемус"Паля колата. Тръгвам към Миндя. Искам да видя тазгодишния рок фест, организиран от жителите на селото, един от които е известният политолог Евгений Дайнов. Пътят ще трае между 2 и 3 часа – точно толкова време, колкото е нужно за кратък разбор на изминалия политически сезон и бърза скица на идния. На излизане от София се питам коя беше


основната тема на политически сезон 2011-2012

Случиха се много неща – повече от средното за един политически сезон, но никое от тях не съумя да доминира общественото внимание за достатъчно дълго време. Трябва да отбия по магистралата. Х-м-м. Не, магистралите не могат да са основна тема на политически сезон. За сметка на това тоталното "отбиване" на политическия дневен ред от обществения звучи на място.


Политически сезон 2011-2012 беше сезонът, в който
политическото и общественото поеха в различни посоки

В генерален план обществото се интересуваше от продължаващата и на моменти задълбочаваща се  криза на икономическо и политическо ниво, която от световна се сви в европейска, интересуваше се от политическите мерки, които трябва да бъдат предприети, и в последна сметка се интересуваше от техните резултати.


Политическите реторика и действие убедиха обществото, че антикризисни резултати няма и никога няма да има, защото план с мерки не съществува, а дори и да съществува, е толкова слаб, че никой министър не говори за него. Кризата от световна започна да изглежда все по-регионална и заплашва в един момент да остане само в Гърция и България – защото, въпреки че никой политик не си позволява да го каже, българската икономика е най-зависима от гръцката.


Когато има активна политика, от тази зависимост могат да се създават възможности. Когато политиката е пасивна, зависимостта води до заплахи.


В Естония например икономическата криза удари най-силно и икономиката на страната се сви с 14% за 12 месеца. Правителството обаче имаше план за антикризисна политика и година-две по-късно икономиката на Естония расте с предкризисните и завидни 8%. Управляващата реформистка партия спечели изборите с по-голяма преднина. Нормално – когато реформистите реформират, гражданите ги преизбират.


Естонската икономика се съживи благодарение преди всичко на иновациите, които бяха основен акцент в антикризисната програма на правителството. Българското правителство можеше да съживи икономиката по много по-лесен начин – ако беше либерализирало правенето на бизнес в страната, гръцките предприятия щяха да полетят на север на рояци. Но това не става, защото точка "Освобождаване на бизнес средата" от "План за антикризисни политики" отсъства. Отсъстват и всички други точки. Поради това България се изпада от 42-ото място в класацията Doing Business през 2009 г. до 59-о през 2012 г.


Вместо кризата в Гърция да се използва като възможност, тя се превръща в ултимативната заплаха за българската икономика. Докато обществото настоява за активна антикризисна политика, получава пасивност и нерелевантно бърборене.


Движа се по последните километри на автомагистрала "Хемус". Трябва бързо да кажа нещо положително за строителството на магистралите, че като "Хемус" свърши насред нищото, хич няма да ми е до това. Положителното е, че мерките против окаяното състояние на инфраструктурата наистина са най-важната база за икономическото развитие. Положително е и че парите от еврофондовете влизат директно в икономиката и това има мултиплициращ ефект. Отрицателното е, че последният политически сезон не донесе на обществото необходимия цялостен и интегриран план за икономическо развитие, в който


магистралите да са само една от много точки


На последните километри от "Хемус" осъзнавам, че инфраструктурата не страда само от отсъствието си, а и от липса на поддръжка. Замислям се, че през изминалия политически сезон се въртяха твърде много мототеми. Не мога да ги подмина, та нали съм на път. 140 км/час по магистралите – прави ми впечатление, че само аз се движа с тази скорост. БМВ-тата и мерцедесите се движат с двеста, а по-старите автомобили не успяват да я достигнат, без да компрометират сигурността си. След като само мен ме интересува максималната позволена скорост, приемам, че въпросът не е важен. Направи ми впечатление обаче, че ГЕРБ прокараха промените в закона по подмолен начин. Първо аргументът беше, че така се помага на бизнеса, а след това, че промените влизат само за новите магистрали – две неистини. Оказа се, че промените са за всички магистрали, а дори за изпита за обикновена шофьорска книжка се учи, че за тировете има други ограничения за скоростта (които между другото са валидни не само за България, а за цяла Европа и почти целия свят и са фабрично вградени в големите превозни средства).


Гледайки движещите се с по 100 км/ч коли на магистралата, започвам да се чудя дали не пестят от бензина. Когато заредих, дизелът и бензинът бяха между 2.70 и 2.80 – абсолютен рекорд. И по тази тема властта не успя да намери общ език с обществото и с бизнеса. Вместо от една година Борисов и Дянков да обясняват, че не могат да намалят акциза, да бяха казали какво могат да направят – да намалят ДДС-то върху бензина (а то трябва да бъде намалено върху всички стоки) и да освободят пазара, създавайки възможност за повече конкуренция. Нищо подобно не стана. Вместо това Борисов обясняваше кой е виновен.


Като става дума за енергия и инфраструктура, отбивам от посока североизток към Велико Търново и Миндя – и този път няма да посетя Северна България с "величествените" й атомни електроцентрали. И този политически сезон не се оказа подходящ за АЕЦ "Белене". Отказът за строителството на "Белене" беше важна тема за политическия сезон, но по-важното е, че от БСП се опитват да я задържат на нивото на политическото говорене по изкуствен начин – чрез манипулация на общественото мнение и парадоксален референдум.


Както доц. Момчил Дойчев, специалист по обществено мнение и качествени методи в политологията, обяснява в своя анализ (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1496738), въпросът за строителството на една атомна електроцентрала е напълно непригоден за поставяне в условията на референдум, а начинът, по който е зададен в подписката на БСП, е манипулативен и логически неиздържан. Темата за "Белене" и референдума ще продължи да се развива и в следващия политически сезон. Въпреки надеждата на БСП и в него "Белене" няма да бъде основният въпрос.


От около час карам през градчета и селца. Подсещам се за


симулацията на реформи в администрацията

която правителството се опитва да прави. Още един пример за пълното разминаване на дневния ред на обществото и управляващите. Минавам през Балван и си мисля, че докато министърът се опитва да прати администрацията в Балван, хората я искат в интернет. Вместо да кандидатстваш по европроекти в Ново село, по-добре да го правиш в глобалното село. Още повече че когато веднъж работи електронното правителство, тогава можеш наистина да местиш отделите, където ти е най-евтино, и да кажеш на обществото спокойно, че хем спестяваш от разходите, хем предлагаш ефективна услуга.


Вече съм във Велико Търново – велик град наистина. Преди да тръгна към Миндя, се отбивам в Арбанаси. Ще пия едно кафе в бившата резиденция на Тодор Живков, пък дано ме осени някакво прозрение за изминалия политически сезон. И кафето, и прозрението идват незабавно – отпивам първа глътка и гледам хубавата гледка от арбанашката резиденция на Живков – гледка на огромен двор със самолетна площадка по средата. Ясна е работата – Тодор Живков и Бойко Борисов ги свързва и детската мечта за държавен самолет, с който да разкарват приятелите от махалата, с които ритат топка.


Отново паля колата и тръгвам към Миндя. Чудя се какво ще се случва през следващия политически сезон. Не ми остана време на пътя – ще помисля, когато пристигна в селото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Бла-бла,дрън-дрън и Естония.Естония е примерът,който трябва да следваме.

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Миндя е голЕм град явно. Сите шамани там се сбират и чудни мурафети мъдруват. Сакам да попитам - те тойзи списовател що чини да ни рече? Ясно - магистралите - лоши, Б.Б. - гаден и зъл (никога, ама НИКОГА да не спира да се сравнява с Тодор Живков!!!!! Това е важно откъм шаманска гледна точка.), мерките за преборването на кризата - никакви и ялови, българите - тъжни и кахърни...
  Разбрах. Е те тва ми требваше.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересни заключения. Според автора, кризата ще остане само в България и Гърция. А според останалите публикации в днешния Дневник - Португалия, Испания, а в публикации в Инвестор - и Франция и т.н кризата в тези страни се разраства.
  Иначе в някои отношения е прав, ама не омръзна ли постоянното - бла, бла - какви сме нещастници, какви сме ....
  Кажете си политическия или какъвто и да е там анализ без постоянното мрънкане срещу българите (пък може автора да е китаец и да се прикрива).

 4. 4 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Карал, карал и стигнал на Миндя си лелина!

 5. 5 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Руснаците казват:Не вини зеркало, коли рожа крива!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 6. 6 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Примерът с Естония го даваите на "реформистите" Дянков и Борисов. Ама докато единия нон-стоп дрънка, че сме били излизали от кризата, другия все си намира по некоя лентичка да отреже и да не изпусне да наклепа БСП, шфабите, марсианците, фазите на луната, проментите в климата пред медиите...
  С други думи - за три години това циркаджийско правителство доказа, че не става абсолютно нищо от него.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 7. 7 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "известният политолог Евгений Дайнов" и с какво е известен? Че смърди на цигари ли?

 8. 8 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Прав си. Също и Латвия показва добро възстановяване след големия спад. Само че за да ги следваме, трябва на държавния волан да има същество с главен мозък. А съвкупният ГЕРБоид, който кара държавната кола, не показва наличие на такъв.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  Какво ще се случи следващият сезон и котката ми може да ти каже , бай авторе, "Барабойко ще спечели изборите!", няма нужда да бие човек път чак до Миндяф(да му имам името на селото)...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Какво разбрах ?
  Правителството на Борисов е виновно,
  че социалните правителства от 50 години
  не са строили магистрали и не са поддържали пътищата.
  Кремиковци, Химко, Плама, Баба Вида, БДЖ, КЦМ и други Димитровски заводи про/даваха продукция по света и с печалбите не построиха Магистрала Тракия, а през 2012-та година има МАГИСТРАЛА до Петолъчката - Сливен.
  Ако качеството не е добро - толкова можем.
  Ако не Ви харесва - пътувайте с БДЖ...

  Неблагодарността е лош политически съветник.

  На изборите през 2013-та Масите ще гласуват не по съвест, а по завист.
  : )

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 11. 11 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Анализ на нищото.
  Да ни беше сравнил с Румъния ,Гърция ,Портогалия.
  Но нищо возил се е по магистралата

 12. 12 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вени Г.":

  Да сложим вас, нали си имате голям учител - Жан Виденов! хахахахаха

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "novak2010":

  Платена статия.

 14. 14 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Мислил, мислил като оная патка.......То хубаво мисли, ама требва някой и магистрали да строи.....

 15. 15 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Владимир Йосифов":

  За близо 3-те лв / л горива ли да съм благодарен или за постоянно растящите цени на стоки и услуги, или за растящата безработица придружена със замразени заплати? За кое по-точно да съм благодарен?

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "baba_meca1":

  Баш

 17. 17 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "monarchist":

  Можеше и много по зле да е .така ,че изводи след 2 години.

 18. 18 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "monarchist":

  Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вени Г.":

  Боце е отчайващо неграмотен,а Дянков е просто счетоводител.Те не знаят,че бюджетът е инструмент за правене на политика

 20. 20 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не виждам смисъл да коментирам, очевидни неща...Незнам къде има криза и къде няма, и вече както повечето българи загубих нишката на истината.... Забелязвам обаче ,че в по-близкото ми обкръжение доста от хората в работоспособна възраст си стегнаха куфарите. И то хора , които досега не бяха давали никакви нишани ,че смятат да емигрират. В БГ кризата подминава присъдружни олигархични формации, пита се какво правят останалите!?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 21. 21 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  Точно така. И политиката е следната. Ако има пари ще се харчи.Ако няма няма. Ако искаш друго ,върви в Гърция да бачкаш.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  До коментар [#21] от "1_bulgarin":

  И прословутите магистрали да не са самоцел ,а да съживят икономиката.Най-изостаналите краища си остават без пътища

 23. 23 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski": Освен без пътища, остават без училища, болници и съответно без хора. Ще останат и без пощи. и т.н.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 24. 24 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "graf_fonpur4evi4":Всички полети на излитане от София са пълни!Народът се маха от страната ни и не се трогва изобщо от това,че ще има метро или нови магистрали.

 25. 25 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#24] от "petar_333": Според небезизвестния план Ран -Ът, колкото по - малко останем, толкова повече ще ни се падне!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 26. 26 Профил на slowride
  slowride
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "bta":

  А пък ако знаеш колко много по-добре можеше да е ...

  Ама с некадърни хора във властта -толкова

 27. 27 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#18] от "baba_meca1":

  Не му давайте таквизи акъли. За такова ниво трябва философска нагласа, а човека е вперил взор в левчетата и бензинЯ. А и нали трябва да се доказва ежедневно и ежечасно, че българина е най-мрънкащото създание У вселената!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 28. 28 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#20] от "graf_fonpur4evi4":

  Какво е "обкръжението" ви? Чух, че в Сусурлево сите баби бегали и гувернантки в Италия станали. Това е драма!!!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 29. 29 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "moriarti": Драма си е. Знаеш ли колко общини в тая държава няма да имат 1 клас тая година. Май не знаеш. Бабите деца не раждат. Пращат домати и картофи на такива като тебе. А осигурителните вноски за пенсиите им ги плащат ония дето стягат куфарите.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 30. 30 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#26] от "slowride":

  можеше ако от 22г.преход не ни бяха управлявали 10г. БСП

 31. 31 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#30:"bta"]ако от 22г.преход не ни бяха управлявали 10г. БСП[/quote]
  За управлението си 2005-2009 БСП правеха 5-6% ръст, оставиха над 8 млрд резерв, заплащането и в частния и в държавния сектор растеше, нямаше безработица. Не им симпатизирам, но трябва да призная, че дори и те управляваха по-добре от ГЕРБ. Защото управлението в крайна сметка се прави за да живеят добре хората. Асфалтът и срязаните ленти трябва да са само средство за това.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Нормално – когато реформистите реформират, гражданите ги преизбират."

  Напротив, обикновено радикалните реформисти падат от власт, защото неизбежно засягат интересите на широки прослойки като им орязват привилегиите, като ги отучават от порочните привички, и като настройват срещу себе си силните фактори от статуквото.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#17] от "bta": Какво ще се случи след две години!?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 34. 34 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#31] от "Вени Г.":

  Пари от стройтелния балон.

 35. 35 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#33] от "graf_fonpur4evi4":

  след година има избори,ако са същите ще могат да си завършат програмата.Ако са други всичко започва от началото-краде се 2 години ,1г се прави стратегия и се работи последната.

 36. 36 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#35] от "bta": И според тебе какво ще се случи на изборите?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 37. 37 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "graf_fonpur4evi4":

  трудно е за прогнозиране,аз например ще съм пак за ГЕРБ ,за да си завършат програмата.То по лошо няма на къде да става.

 38. 38 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Весело

  А тя е?......Ако ми направят трети лъч на метрото може и да си затворя очите за всичко останало!!!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 39. 39 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#18] от "baba_meca1":

  Викаш да сме благодарни, че сме живи? Интересна логика!
  п.п. Вместо да се ядосвам от тъпите ви коментари май най-добре ще е да ги отбягвам/ да не се чудите после защо го правя /

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  До коментар [#37] от "bta":

  Ако успееш да кажеш поне 3 точки от програмата на герб,които са започнали и трябва да довършат?

 41. 41 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#10:"Владимир Йосифов"]Кремиковци, Химко, Плама, Баба Вида, БДЖ, КЦМ и други Димитровски заводи про/даваха продукция по света и с печалбите не построиха Магистрала Тракия, а през 2012-та година има МАГИСТРАЛА до Петолъчката - Сливен. [/quote]

  От 400-те км на Тракия, 100 са направени сега, близо 200 при Тодор Живков, а малко над 100 км след 1989.
  100 км магистрала за 4 години, не е постижение. Особено след 2007 когато влязохме в ЕС, и повечето пари се дават от ЕС.

 42. 42 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 925 Весело

  Да се копира Любослава Русевеа не е лесно както е видно.И залитането само по модела ,без ясна концепция на това какво ще се каже,става направо опасно ,че и блудкаво т.е. за "смях".
  Да ме прощава човека с немска-фамилия.

 43. 43 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  100 км магистрали бяха пуснати и при Стнишев , и то с много по-малко пари от ЕС.
  Два участъка от Тракия - Карнобат и при Чирпан
  50 км от Хемус - Девня-Шумен
  20 км от Марица, и 15-те на Струма почнати 2007.

  По Струма се работеше още от 2003, когато съм ходил надолу.

  Така, че хвалипръцкането за великия строител Боко са силно преувеличени,

 44. 44 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Да не говорим за метрото, щото метро в София има от 1998 г.
  И то правено при много по-тежки времена, и без пари от ЕС.

  И фирмите, които са работели по него, тогава им е било за пръв път да правят такова нещо 1992-1998.
  Сега това е рутинна работа.

 45. 45 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Стига с тая Естония. Там хората имат държавен глава и управляващи, тук си имаме държавна тиква и милиционери. Там реформите са приключили, тук не са започвали. Там електронното правителство е факт, тук министерство дава по 50 хиляди за фейсбук и туитър акаунт...

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 46. 46 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#43:"Малката Пица"]50 км от Хемус - Девня-Шумен [/quote]
  При серьожката пуснаха само участъка след Каспичан/Нови Пазар. Ако си чел нещо друго да знаеш, че е лъже. И той не е по-заръчан от боце.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 47. 47 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да не говорим за метрото....разбира се ,че е хубаво да го имаме!Но още по-хубаво ще е ,ако улиците се миеха със сапун не само тогава,когато по тях ще минава"господин Барозу"!

 48. 48 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":Бат Бойко ще спечели изборите,а българите най-краткия път до гробищата.Бравос.Каква радостна новина.

 49. 49 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#45:"DrAvalanche"]тук министерство дава по 50 хиляди за фейсбук и туитър акаунт... [/quote]

  Помисли логично, не е чак толкова много:
  50 хилки / 6 месеца = 8.3 хилки на месец
  8.3 хил на месец / 5 човека екип = 1.7 хиляди на месец

  Не е чак толкова много, ИТ кадрите взимат добри пари.
  А един добре смазан ИТ екип от 5 човека е напълно нормално да се справи със задачат за едно половин година

 50. 50 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Когато се опитваш да изсмучеш темата от пръстите си, резултата е плюнка... Независимо дали си на магистралата или в резиденция Арбанаси.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  ..."българската икономика е най-зависима от гръцката"...Аман, недейте така. Гейберастите се опитват да ни внушават, че под ръководството на бат Гойко минаваме гърците!?

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":
  Точно за магистралите човека е написал хубави неща. Ама трябва да се чете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#50] от "Анализатор":Така е.Когато се опитваш да изсмукваш от пръстите си фалшифицирани данни с които да оправдеш некадърността си,и които нямат нищо общо с реалността,резултатът е лиги.

 54. 54 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Голямото мрънкане - и тия били зле. Е добро утро - с пожарникар или човек без 1 работен ден(серГей) до къде точно да стигнем?

  А и ти какво направи за собствената си държава?

  Всички искаме, но нищо не даваме - дори път на пешеходната пътека

 55. 55 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Слаба статия с "опит" за мисли за политическия живот в България. Разбрахме само за пристрастията на автора и прозрачната му пропаганда, гарнирана с откровени лъжи. По повод разминаването на обществените желания с водената политика, моля автора да каже къде е видял "обществените желания" с които да се съобразява политиката. В България няма общество а и да има нещо, то няма къде да изрази желанията си, защото няма достъп до медиите. Липсва авторитетна интелигенция, която да посочи пътищата за развитие, целите и начините за постигането им. Необходима е обществена дискусия за това, а няма кой да я започне. Единственото правителство, което направи опит за реформи плати за това като загуби следващите избори. БСП имаше идеални възможности за реформа-благоприятни икономически условия, които пропиля, увлечена в кражби и борби за кокъла(единственото , което ги интересува в действителност).
  Всеки който реши да прави "реформи" в България ( а и навсякъде) е политически самоубиец. ББ в момента прави единственото възможно и му пожелавам да успее и да спечели втори мандат, за да отърве докрай страната от червената мафия( не че той се бори с нея но има надежда, че тя ще умре от глад).

 56. 56 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "...мисли за изминалия политически сезон..."
  Какъв политически сезон? Такъв може да има в правова дървава. А да наричаме "политически сезон" хаоса, "управляван" от един некадърен тип с психически проблеми, си е абсолютна грешка. Политически сезон видях само в отвратително слага1еските медии, тиражирали в огромни тиражи тъпотата МУ!

 57. 57 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аз очаквам следващите избори да бъдат спечелени от П.П. "ГЕРБ" със 98,9 % .
  А политическият сезон ще е все същия пинджур - "инвестрах", "планирах","дадох"; , "откриваме" ,"европейския съюз ", "правим чудеса по време на криза " , "платихме на Станишев "....
  И отвреме на време ще прелита и тупва на земята по някоя Калинка,Нешка,Пиарка. Мазния ще направи стандарт "Анкарагюджу" за бозата,няколко съвсем прозрачни търга за дървесина...
  А най-хубавото е че,България ще се изпълни със зелена еко-енергия благодарение на другарката Ц.Бориславова.

 58. 58 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1242 Неутрално
 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Наистина мислите на писалия са също като магистралите. Започват хубаво и с ентусиазъм и свършват изведнъж в нищото. Без да са свършили основното си предназначение. Да донесат нещо ново. Нещо заради което си струва да се захващаш с четенето.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на duini
  duini
  Рейтинг: 8 Весело

  Само да отбележа, че половината от Хемус е вече с ограничения до 90 км/ч Да не е това отговора на въпроса за движещите се със 100 км/ч автомобили

 61. 61 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  [quote#2:"moriarti"]мерките за преборването на кризата - никакви и ялови, българите - тъжни и кахърни...
  Разбрах. Е те тва ми требваше.[/quote]

  Значи си хванал смисъла. Подценил съм те явно...
  Иначе, Щурм отново е щурмувал търпението ни с чужди констатации и преразкази на авторитетите от Миндя...
  Упсс...
  От Нов Български.
  "На излизане от София се питам коя беше основната тема на политически сезон 2011-2012.." се пита Щурм, търпеливо заобикаляйки през магистралата двете основни политически събития на сезона.
  Местните и президентските избори. Там обаче политическото бе така смазано от технологично-милиционерскто, че е достойно за роман, но Щурм щурмува Миндя. С размисли за актуЕлните болки на зависимата от Гърция българска икономика...
  Глупости.
  Па и невежество, щурмуващо висините на грамотностите в Миндя:
  "Кризата от световна започна да изглежда все по-регионална и заплашва в един момент да остане само в Гърция и България – защото, въпреки че никой политик не си позволява да го каже, българската икономика е най-зависима от гръцката."
  Зависимост от 10% в обема на износа в ЕС е наистина сериозен за политически дебат въпрос. В Миндя.
  Па и растящият му обем в номинално изражение, въпреки кризата настанила се в главите на местните от Миндя...

  Ecrasez l’infâme
 62. 62 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#8:"Вени Г."]А съвкупният ГЕРБоид, който кара държавната кола, не показва наличие на такъв.[/quote]
  съвкупния ГЕРБоид го разбрахме , а ти в коя съвкупност се вписваш... на съвкупния КУМАНоид ... е стига вече , тази съвкупност освен да смърди на кравешка тор и да ражда гнилоч друго не върши .. така че потапяй се в собствената си съвкупност и си затвори вонящата уста... др. Щумп изреди неща , които ги слушаме три години - но освен воня друго не се разнесе...
  защото когато даваме за пример Естония трябва първо да дадем конкретни начални условия за да направим правдиво сравнение и анализ ... другото е бля бля сравняване на чушки с домати - да и двете са зеленчуци но до там.... аре ходи си в пловдив при Жан и му поплачи на рамото как никой не де бръсне за слива .. а как искаш да блеснеш отново, нал тъй гюрова.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 63. 63 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#31:"Вени Г."]За управлението си 2005-2009 БСП правеха 5-6% ръст, оставиха над 8 млрд резерв, заплащането и в частния и в държавния сектор растеше, нямаше безработица.[/quote]
  това е поредната комануидна фантастика... Да числата са такива , но не благодарение на команоидите ,а въпреки тях ..и ако имаше наистина читаво управление , а не 3-5-8 разпределители на баницата шяхме да правим по 10 % ръст ( нормално при подобен световен ръст и ниска начална база ) и нямаше да имаме подобни свръхизлишъци сами по себе си никуму ненужни ,а всичко това щеше планирано да се инвестира в онези така нужни за икономическото бъдеще на една страна проекти ..Така че мантрата колко много е направила Тройната коалиция за България си я припявай но ако обичаш в по тесен кръг....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 64. 64 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  има вариант ..премествме се териториално до скандинавската група , като оставаме циганите и депесарската група тука и ще видиш как не Естония , ами Естония на квадрат ще задминем .. а, забравих и бесепарската група ще ни е в тежест ..после като едни добри българи - християни може да ги вземем и тях при нас , но поетапно и след издържан тест за търпимост ...революционери и разпределители на порции не ни трябват...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 65. 65 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Весело

  И тиквите трябва да оставм тук

 66. 66 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#65] от "hodounski":

  е да .. ти оставаш, разбира се

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 67. 67 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Преди поставянето на горните "магистрални" проблеми тук имаше една статия, която сега можете да прочетете на:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9900&rid=35
  Казвам това щото няма да я намерите даже и в архивите на Дневник! Та си правете изводите!

 68. 68 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Колкото по-нелиберализирана е средата за бизнес в дадено общество толкова по-лесно властта прави пари за себе си взимайки от обществото и обратно, колкото по-либерализирана е средата за бизнес толкова по-лесно обществото прави пари за себе си. Затова не очаквайте либерализиране правенето на бизнес в страната да се случи.

  Отделете време навреме.
 69. 69 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  "...Те не знаят,че бюджетът е инструмент за правене на политика."
  А-а,догодина ще има и по-високи заплати и по-високи пенсии.Идват избори,а това си е чиста политика.

 70. 70 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 710 Неутрално

  "Паля колата. Тръгвам към Миндя. "

  На другаря Щурм никой ли не му е казвал , че не е хубаво да се кара пиян и дрогиран?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK