Neue Zürcher Zeitung: Медийната концентрация заплашва плурализма в България

Neue Zürcher Zeitung: Медийната концентрация заплашва плурализма в България

© Цветелина БелутоваБългарският медиен пейзаж се намира в процес на концентрация. Някои коментатори гледат на това като на усилие на правителството да отстрани критичните гласове преди изборите следващото лято, пише швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung. В статията от 1 септември под заглавие "Концентрация на медиите: Плурализмът в България е под натиск" се казва още:


"Според местни наблюдатели в България се осъществява концентрация на важни медии в ръцете на компании, близки до правителството. Англоезичният сайт Novinite.com, позовавайки се на разследващия сайт "Бивол", написа, че премиерът Бойко Борисов е оказал натиск върху медийния магнат Любомир Павлов от "Медийна група България холдинг" да продаде високотиражираните вестници "Труд" и "24 часа" на "Нова българска медийна група". Тя се управлява от Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, който е депутат от партията на турското малцинство. И двамата са личности, за които се предполага, че имат добри отношения с правителството.


Заплаха от високо ниво?
"Бивол" се позовава на добре запознати източници, че Борисов е поставил Павлов пред избора да продаде и двете издания или да очаква бъдеще зад решетките. Павлов и неговият партньор Огнян Донев бяха обвинени в пране на пари в началото на лятото, при това във връзка с купуването на "Труд" и "24 часа" от германската медийна група Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), която в края на 2010 г. се изтегли от българския пазар.


Ако двата вестника попаднат в ръцете на "Нова българска медийна група", тя ще има почти пълен монопол в печата. Като единствен вестник с широк обхват, който все още "говори с друг език", се откроява "Сега". За по-изискващите читатели има "Капитал" - икономически ориентирани всекидневник и седмичник на "Икономедиа". Наистина независима информация обаче предлага единствено "Капитал", смята бивш журналист, който вече работи в сферата на пиара.


Големите вестници са единствено средства за защитаване на пазарните интереси на техните собственици и за отслабване на противниците им. "Бивол" открива не само бизнес, но и политически интереси, които се защитават чрез масовата преса. Онлайн изданието твърди, че премиерът е осъществил контакт с водещи журналисти, за да зададе редакционната политика след придобиването на издания от "Нова българска медийна група". За кабинета "Борисов" нещата се свеждат до това да си осигури възможно най-голям контрол на пресата преди изборите през лятото на 2013 г.


Преди няколко месеца тенденцията към ограничаване на независимите медии предизвика притесненията на неправителствената South and East Europe Media Organisation (SEEMO). След разследване в България регионалната организация публикува доклад, в който се твърди, че след изтеглянето на WAZ на българския медиен пейзаж се е стигнало до конфронтация на две медийни групи, които водят ожесточена борба и чиято журналистика, продиктувана от бизнес интереси подкопава доверието в бранша. За собствениците става дума не за идеология, а за частни и бизнес интереси.


Законни действия?


В концентрацията на големите вестници в ръцете на малцина политическият елемент играе роля дотолкова, доколкото за управляващата партия става по-лесно в такава среда да си осигури благосклонно отразяване. Повечето български медийни магнати са хора, които нямат идея за медиен бизнес и търсят изгодата, смятат източници от бранша. Целта е да бъдат оставени на мира от властимащите. Затова те избягват да вървят срещу тях, тъй като могат да очакват ответен удар. Примерът с Павлов показва как може да бъде упражняван натиск, което обаче въобще не означава, че обвиненият срещу Павлов не са оправдани.


Притеснения в Брюксел


За свободата на медиите в България се притеснява и Нели Крус, еврокомисар по цифровите технологии. През септември тя ще бъде в България на конференция за високоскоростния интернет и ще повдигне въпроса за последните процеси в страната. Тя вече изрази притесненията си, че в класацията на "Репортери без граници" България е паднала от 35-о място през 2006 г. до 80-о сега.

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  А, тва не е верно. Боце каза, че всичко е наред, а медиите са свободни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1037 Весело

  ПлуЛаризъм?!?!?В България?!?!? Тва па кво е?

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Neue Züricher Zeitung е доста интересен вестик.

  Наричат го още "задължително четиво за тайни служби" ....

 4. 4 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":

  От което излиза, че думите Му не трябва да бъдат вземани на сериозно, щот са най-вероятна лъжа.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 5. 5 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 699 Неутрално
 6. 6 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Човекът строи социализъм ! Мърдане да няма!
  Концентрация на медиите , концентрация на силата, правото и парите. Един е Бойко и Цветан е негов пророк !

 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1379 Неутрално
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2915 Весело

  ..."Бивол" се позовава на не близки, на добре запознати източници, че Борисов е поставил...

  Един човек ми каза ,че тейкото на шуранайката му чул ,че ... !!!
  "Бивол" да не го пасат червени биволарчета ?
  Щото ако искате критики за Боце - кеф ви Слави , кеф ви "Галерия" тракторова дори ако ви е кеф четете коментарите в "Дневник" !!!

 9. 9 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1067 Весело

  Това не може да е вярно. Искат да Го очернят!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1379 Весело

  Част от световния заговор срещу Него!

  Всичко е лъжи!

  Той е самото олицетворение на демокрацията!

  Най-свободната преса, най-демократичния премиер! Кой не е седнал да пляка белот с него, на него не му е изпълнил желанието! Демокрация ама по мутренски!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Швейцарски вестник. Статия писано от българин. Вестник "Сега " бил открояващ се. Сашо Дончев ще го отрежат с новия договор за газа и постоянно плюе Бойко. Сашо Диков си плещи глупостите. Лили Маринкова пък постоянно изкарва Бойко най-черен и то от БНР .
  Всяка медия е свободна , колкото е свободен собственика и.

 12. 12 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Създаването на такъв медиен монопол в ерата на интернет и социалните мрежи е безсмислен.
  Не знам дали ББ и компания го осъзнават това, но всеки от тези всекидневници е просто черна дупка, в която наливаш издръжка, практически не вадиш приходи и имаш някакво имагинерно медийно влияние (на каква цена?).
  Медийната империя на Пеевски и майка се държи на огромни кредити от КТБ. В мига, в който банката си поискат парите цялата група ще се сгромоляса. А банката рано или късно ще си поиска парите.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 13. 13 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 665 Весело

  "Нова българска медийна група". Тя се управлява от Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, който е депутат от партията на турското малцинство."

  Това редовите гербери трябва да си го повтарят по три пъти на ден. А не само да разглеждат циците по снимките във вестниците на групата, придружени с грандиозните успехи на правителството.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#12] от "1951":

  При профила на средностатистическия гласуващ у нас, напълно смислен си е монопола. На кой му дреме за тия, дето се възползват от нета за информация? Те са 2,3, 5% и освен това не гласуват.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 536 Весело

  Как вожда слънце да се занимава с рекет. Това не го вервам.

  Too much цензура Баце.
 16. 16 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони!":

  А някои даже и не им трябват медии за да решат за кой да гласуват. Те питат я Стамболов, я Славейков.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 17. 17 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#12:"1951"]Създаването на такъв медиен монопол в ерата на интернет и социалните мрежи е безсмислен.
  Не знам дали ББ и компания го осъзнават това, [/quote]

  У нас не е безсмислен. Има едно поне 4 млн души у нас, които научават новините или от телевизията, или от хартиени вестници и не припарват до интернет било защото нямат, било защото нямат навик да четат там. И които са най-лесната мишена за манипулирани. Меренето с форумския столичен интерненет аршин (казвам го без ирония или обида) е редовната грешка тук.

 18. 18 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#12] от "1951":

  Според мен си прав , но докнякъде - примерът от Русия от една страна показва че в една стерилна медийна среда интернет може да събуди и подклажда желание за промяна (същото видяхме и при арабската пролет), но пък от друга страна въпреки онлайн активноста на протестиращите и въпреки протестите власта успя да запази позициите си.

  Има такъв момент, че медийният монопол осигурява краткосрочни лостове за влияние, които от своя страна се материализират в дългосрочни икономически. Бизнес възходът на Ц.Василев съвпада изцяло с медийният му възход - той вече държи огромни активи, извоюявани с подкрепата на медиите му, които да му осигурят и бъдещо влияние.

  Иначе съм също изцяло съгласен че банката рано или късно ще си поиска парите от Пеевски...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 19. 19 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#17] от "Митридат":

  Цитирам баба ми, по-прицнип разумна и мъдра жена:

  "Е като са го казали по телевизията, как може да не е истина?"

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 20. 20 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Само следете Росен Петров по бТВ, Бареков и Кузелич по тв7 и Кеворкян по Нова.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1270 Любопитно

  "Нова българска медийна група" се управлява от Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, който е депутат от партията на турското малцинство"....Не е ли многозначително, сина на най-верноподанически настроената медийна групировка да е дупетат от ДПС!?

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#17] от "Митридат":

  "Меренето с форумския столичен интерненет аршин е редовната грешка тук"....Съгласен.

 23. 23 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 608 Неутрално

  "За по-изискващите читатели има "Капитал" - икономически ориентирани всекидневник и седмичник на "Икономедиа". Наистина независима информация обаче предлага единствено "Капитал", смята бивш журналист, който вече работи в сферата на пиара."


  Ако не друго, поне швейцарците са ви дръпнали сериозна реклама.

 24. 24 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#19] от "NPaine":

  Ето, виждаш ли. И двете наведени "национални" частни телевизии плюс турската ТВ7 и малко по-малко наведения Канал 1 като заливат всеки ден зрителя с рязане на ленти за щяло и нещяло, баба ти има ли избор в информацията?

 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1380 Весело

  Айде сега , нямало плурализъм ..
  Ами от няколко дни Нова ТВ ни рекламира нон стоп, как Боко ще обуе къси гащи и ще рита футбол, 'благотворително", на незнам кой си септември ..))
  Къде ще видите по света такъв "плурализъм" ??
  Да тича по терена едно гюле, да ни бие дузпи - на почти цял народ и да му се ръкопляска ??? При това ти е министърпредседател, уникат в Европа !! ??

  BIG AL
 26. 26 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#25:"BIG AL"]При това ти е министърпредседател, уникат в Европа ![/quote]

  Неее, с Хашим Тачи си оспорват приза "Премиер с най-тъмно минало"...

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  Да не се пренасяли на Емо Ротманса от ГЕРБ цигарите? Или на прасето Дилян Пеевски вестниците?

 28. 28 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#12:"1951"]Създаването на такъв медиен монопол в ерата на интернет и социалните мрежи е безсмислен.
  ....
  Медийната империя на Пеевски и майка се държи на огромни кредити от КТБ[/quote]

  Не е точно безмислен, защото Мустакатия от КТБ държи балгодатение на медиите си 500 милиона лева в КТБ.
  10% да печели от тези обортни пари- 50 милиона кяр на година.
  Айде да са наполовина - 20-30 милиона.

 29. 29 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#1:"Тони!"]Боце каза, че всичко е наред, а медиите са свободни. [/quote]

  Напълно свободни да го хвалят и да плюят опонентите му, съвсем като във вица:

  Разговарят руснак и американец.
  Руснака: "У нас има истинска свобода на словото, а у вас - не!"
  Американеца: "Глупости! Аз мога да се изправя пред Белия дом и да викна - Роналд Рейгън е идиот! - и никой нищо няма да ми направи."
  Руснака: "Ха! - Ами че и аз мога да излезна на Червения площад и да викна - Роналд Рейгън е идиот! - и никой нищо няма да ми направи."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 30. 30 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#17] от "Митридат":

  Не си прав.
  Първо да вземем вестниците и техните тиражи.
  Труд и 24 часа заедно ги печатат в едно 60 - 70 000 бройки. Макс!
  Дневник (гнус ме е да му назовавам днешното име) отдавна е под 10 000, там някъде е и Сега. Супер тиражния Телеграф се печата в около 130 000 бройки (пише си го на вестника). Стандарт е под 50 000. И така нататък.
  Сметнете сега, че продаваемостта на тези вестници е между 40 и 60% и им вижте реалната аудитория. Даже Телеграф не стига до 100 000 души.
  Проверете сега колко е дневната посещаемост на този сайт и вижте, че е повече от аудиторията на който и да е български всекидневник.
  Манията да се контролират вестниците е стар рефлекс от преди 23 години. Обективно погледнато, няма смисъл, и като вложение и като аудитория, която се достига.

  Апропо, покрай скандалите на Миро Мършата се видя, че двама-трима блогъри и един - два независими сайта могат да изкарат повече истински новини за единица време от цялата вестникарска пасмина.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 31. 31 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Учудващо е защо точно банкера на Агата Доган така горещо подкрепя ГЕРБ и Боридов?
  И управника на медиите на КТБ е депутат от ДПС - още по странно.

  Имам големи съмнения, че под масата едни пари си вървят по "правилния начин", а за пред масовата публика, т.н. мат'рял, се води една бутафорна битка ГЕРБ-ДПС, е медиини престрелки , за да се поддържа заблудата.

 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]"Бивол" се позовава на не близки, на добре запознати източници, че Борисов е поставил Павлов пред избора да продаде и двете издания или да очаква бъдеще зад решетките. Павлов и неговият партньор Огнян Донев бяха обвинени в пране на пари в началото на лятото, при това във връзка с купуването на "Труд" и "24 часа" от германската медийна група Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), [/quote]

  "Демокрация" а-ла Боко Тиквата.
  Шайката от ГЕРБ се готви също така "демократично" да спечели изборите следващата година

 33. 33 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#28] от "Малката Пица":

  А сега сметни колко струва издръжката на цялата медийна империя (вестници, сайтове и най-вече ТВ7) и ще видиш, че сметката все по-малко ще излиза.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 34. 34 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#30] от "1951":

  Пресмятането на тиражите и макулатурата от тях са хубаво нещо, но не забравяй, че по селата и в малките градчета хората по съседски си разменят вестниците, че да не се охарчват. Колкото и да са им свити тиражите, все още имат някакъв пропаганден ефект върху поне 200 000 души, особено като крепят съществуванието им с под един или друг начин с пари на държавата и данъкоплатеца (визирам една банка, дето е корпоративна в името си). А у нас все повече се води борба не за десетки хиляди гласове, а да хиляди, така че 200 000 не е малко.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3029 Весело

  До коментар [#13] от "цаки":

  ++++++++++++

 36. 36 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#30] от "1951":

  Но истината е, че голямата борба е да сложиш ръка върху телевизиите.

 37. 37 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#33:"1951"]А сега сметни колко струва издръжката на цялата медийна империя (вестници, сайтове и най-вече ТВ7) и
  ще видиш, че сметката все по-малко ще излиза.[/quote]

  Не знам колко е да се издържа на КТБ медиите акто пари, но те си имат и реклами, а вестниците (монитор/телеграф/уикенд) и продажби.
  Трябва да си много навътре за да знаеш точно как излиза сметката.

  След като Цветан Василев го прави вече няколко години, значи кяр има. ТОва започна оше при тройната коалиция, когато обаче Василев хулеше ГЕРБ (Монитор пишеше за Боко Тиквата). Тогава Станишев даваше парите, сега Борисов ги дава.

  Парите казват, не миришели.

 38. 38 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#3] от "Франк Нинов":

  Кой го нарича така ?

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 39. 39 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#34] от "Митридат":

  На село никой не чете вестници, най-малкото няма от къде да си ги купува. Народът слуша Хоризонт и гледа БТВ, а това какво пише в Телеграф не ги касае, щото може и да не знаят, че има такъв вестник.
  Интернет става все по-разпространен и в момента бума е именно по селата и малките градчета, където до момента или го е нямало или е бил много бавен.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3029 Весело

  До коментар [#31] от "Малката Пица":

  Ти откри Америка!

 41. 41 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#12:"1951"] Създаването на такъв медиен монопол в ерата на интернет и социалните мрежи е безсмислен. [/quote]
  Не съм съвсем съгласен, защото голяма част от ползващите интернет са много активни в мрежата, но в деня за избори обикновено са за гъби, а голяма част от неходещите за гъби не само четат, но и вярват на вестниците.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 42. 42 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#30] от "1951":

  За съжаление, Дневник вече няма печатно (хартиено) издание. Вестник Сега е слезнал в тиража си до около 5,000 бройки. Труд и 24 часа едва смогват с по 30,000 тираж...

  На, също за съжаление, мнозинството от българските гласоподаватели не четат нищо онлайн (а цигани и турци просто не четат). В тези гласоподаватели "инвестира" КТБ, Бойко, Доган и Първанов (май също от хората зад КТБ)л

  Затова войната срещу Капитал и Дневник онлайн е толкова люта, затова и на Огнян Донев му търсят под вола теле (за Любо всички знаем, че си е виновен, където и да го пипнеш...)

 43. 43 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#37] от "Малката Пица":

  Имам някаква бегла представа колко струва да се занимаваш с печатна медия.
  Относно продажбите и рекламите. Телеграф може би се продава, но той самия струва жълти стотинки и не знам дали избива дори печата. Реклама в тия парцали почти няма, просто разгърни Телеграф и виж.

  А ТВ7 е черна дупка - огромни вложения, нулева глеадемост, съответно нулеви приходи.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1270 Весело

  До коментар [#31] от "Малката Пица":

  ..."за пред мат'ряла, се води една бутафорна битка ГЕРБ-ДПС"...Абе ти какво искаш - нали на Сопола му събориха барбекюто?

 45. 45 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#44:"dobrich"]..."за пред мат'ряла, се води една бутафорна битка ГЕРБ-ДПС"...Абе ти какво искаш - нали на Сопола му събориха барбекюто? [/quote]

  Казват, че агата Доган бил две семици като болен след това. Трудно прежалил барбекюто. Няколкото милиона, дето му ги давал мустакатия от КТБ не могли да компенсират загубата на барбекюто му.
  Даже мислел да ги маане тия меса и да стане вегетарианец.

  Чак като им продаде Борисов Булгартабак есента на 2011 малко се пооспокоил Доган.

 46. 46 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Малко са закъснели, плурализъм в .bg отдавна няма.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 47. 47 Профил на slowride
  slowride
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#18] от "NPaine":

  КТБ ще си поиска парите, когато държавните предпр си дръпнат депозитите.

  Но пък Бойко каза:
  "Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали. Те са си там много отдавна."

  А пък в същото време Цветан Василев стана "Мистър икономика" - банката му ще фалира, ако държавните предприятия си дръпнат депозитите, но иначе е топ икономист ...

  Абе нямам думи ...

 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 940 Весело

  Абе... като видя някой да ми цитира Бивол, още повече пък немско езичен или френско езичен, все ми става интересно. Чувствам се все едно някой да ми цитира вестник "Феномени", като довод от последна инстанция.
  Ама хора всякакви... Щом Симеончо Дянков можеше да е "най-цитираният" икономист на планетата, що пък да не цитират и онези дето са им сложили рогата
  Даже конкретен пример, мога да ви дам. Прочетете следната статия, и ще разберете самата и единствена истина
  http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=128
  Пък ако не вервате, продължавайте да громите комунисти

 49. 49 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 443 Любопитно

  Изборите догодина ще са решаващи за съдбата на народа и страната. Ще оцелее ли надеждата или пламъка на България бавно ще угасне под тежестта на мутренско-депесарската тирания?

 50. 50 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 940 Разстроено

  [quote#49:"ec"]Изборите догодина ще са решаващи за съдбата на народа и страната. [/quote]

  Така е, бате. Затова подготвяй отсега червената бюлетинка, че иначе Баце отново на престола с бай ти Ахмед, направо си е таковало такованката...

 51. 51 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 553 Весело

  "Наистина независима информация обаче предлага единствено "Капитал", смята бивш журналист, който вече работи в сферата на пиара."

  НАИСТИНА, това просто няма как да бъде ИСТИНА)

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 52. 52 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Пак ли се опитват да изкарат този мафиот Любомир Павлов невинен. Малко ли беше че му бяха свалени голяма част от обвиненията в пране на пари и укриване на данъци, за които в никакъв случай не може да се каже че са леки криминални прояви, а напротив.

 53. 53 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Бахти смешната статия! Че няма свободни медии никъде по света - това е ясно. Ама да пишеш, че в България има поне една независима медия, да пишеш, че Капитал е независима медия - това си е направо смешно. Аз не знам как може да се вярва на сайтове като Афера и Бивола, че и чужди сайтове да ги цитарат , че и сайтове като Дневник да ги цитират - това е срамна работа, мили хора...

 54. 54 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#50] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Червената бюлетин няма да помогне, но ти ако искаш се пробвай с нея.

 55. 55 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#53] от "nochkopenev":

  Смешно е наиситна, защото в един и същ материал се говори, как Икономедия е била една от най-независимите медии в България, а в същото време си позволява да се уповава на вестници като Бивол и червеният Сега..Да не говорим, че парцалите на Донев и Павлов - Труд и 24 часа, се подмятаха наляво-надясно последните години ту към едните, ту към другите, но въпреки това Икономедия е цитирала и продължава да цитира и тях. Защо ли? Ама иначе е независима медия...добре.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 56. 56 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 500 Неутрално

  По начало медиите би следвало да уважават правото на хората на достъп до пълна, точна и независима информация. Хора като Л. Павлов се натикаха в медийното пространство купувайки си вестници, за да имат контрол и да манипулират истината, превръщайки я в източник на печалби и трупане на положителни точки пред силните за деня политици.

 57. 57 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  капитал е независима точно колкото примерно Телеграф> само дето Телеграф е по-интересен.Колкото до Павлов и Донев,м нима някой смята, че тези двамата са наистина невинни агнеци?

 58. 58 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  каква глупост, нима някой вярва на тези глупости и клюкини, смешно. И кой ли е този тайнствен журналист. Аууууу.ахаха, бивш журналист, работещ като пиар. едва ли има по-поръчкови коментари, отколкото в Капитал - много е зле. Там постоянно ядат Цветан Василев - и то със статии от рода на примерно - днес е 1 септември, слънцето изгря в 5.30, не е изгряло в 5.29, виновен за което е Цветан Василев.явно и тази статия, за която става въпрос, и Биволъ, са доста поръчкови сами по себе си))смях. Не че знам кой знае какво, но според мен те си имат , по-точно собственикът им Иво Прокопиев, някаква вражда с Цветан василев и го плюе ежедневно и нонстоп в изданията си. Което по-странно, в изданията, които Икономедия така ревностно свързва с Цветан василев, няма и ред за Прокпопиев, Донев и сие, Мустакатия пази мълчание. Кое е по-умно?мълчанието май е злато, древна поговорка. Но да ми говорите, че Капитал и Сега са независими - не ме разсмивайте. Независими няма, ако е имало такива, те отдавна не са на пазара. навсякъде е така - и у нас, и в САЩ, и в Индонезия, и в Швейцария, и в самата Германия.

 59. 59 Профил на Сбъркан
  Сбъркан
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#53] от "nochkopenev":

  ++++ Ако можех 5000 ++++ щях да ти дам. Точно тези двата дето ги цитират много лесно може да се разбере кой ги финансира.
  Хората у нас трябва да се научат, че има огромна разлика между независими и опозиционни медии. В случая тези, заради които реват са опозиционни и защитават интересите на някакви въздухарки. Останалите защитават интересите на Боко Тиквата.
  Независими няма, но няма и не само у нас. Независими са шепа блогъри. Всички останали медии си хранят журналистите с хляб. А пари за него няма как да дойдат само от рекламодатели!

  До коментар [#37] от "Малката Пица":
  Не ме е яд, че си прост! Яд ме е, че има хора, които са ти слагали (+). Преди да ставаш толкова компетентен на тема "История на българските медии и тяхното финансиране" да ми обясниш кога точно си завършил доктурантура по въпроса, че може да сме се засекли?

  Всеки сам си кове съдбата и сам си сърба попарата
 60. 60 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1379 Разстроено

  Медийната концентрация, в медийното пространство у нас... няма какво да заплашва. Нищо за заплашване не е останало, боя се....

  Свобода за Надежда Савченко!
 61. 61 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  по-голяма глупост, базирана на този казал, оня чул, не бях чел, това някакъв регионален вестник ли е там?

 62. 62 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1854 Любопитно

  Само едно нещо не разбирам: защо форумците, които открито се обявяват в подкрепа на БСП, сега обвиняват ГЕРБ в съглашение с ДПС, при положение, че БСП беше с коалиция с ДПС и открито заявява, че ако сформират правителство, пак ще е с тях?

 63. 63 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#62] от "Yard":

  ха, много правилно, и аз това се питам, да не забравяме, че въпросният Пеевски, който все спрягат, беше зам.министър по време на ТРОЙНАТА КОаЛИЦИЯ

 64. 64 Профил на zlobna_kobra
  zlobna_kobra
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Тази статия е изключително поръчкова и смешна .На всички ни е ясно , че в Дневник не понасят Борисов и постоянно го плюят. Надявам се Труд и 24часа да попаднат в ръцете на съвестен собственик , който да ги направи отново обективни вестници , а не поръчкова медия , каквато бяха в ръцете на Донев и Павлов.

 65. 65 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#57:"iwailofil"]капитал е независима точно колкото примерно Телеграф> само дето Телеграф е по-интересен.[/quote]

  Айде появи се ПР групата на Мустакатия от КТБ

  Регистрираните януари, 2012 след отпускането на бюджета от КТБ за ПР и реклама:monika_, Alexx, iwailofil...

  Да си кажем нещата както са: ние, данъкоплатците ви храним, посредством парите ни 500 млн. лева, които Боко държи в КТБ на ниска лихва.
  Целувайте ръка засега, че ви храним , и се молете Боко да не загуби изборите, че може да се разместят пластовете и да се окажете на борсата ....

 66. 66 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Някой дал едни пари някъде.... Нещо като в Австрия и на Станишев жена му е,к"ва му е - все едно.

  Тоя път пъпката и другаря Донев са направили бар-бецален някъде из немско. Все едно ние не си знаем ,че и селската радиоточка пее за на кмето-каскето....

 67. 67 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#62:"Yard"]: защо форумците, които открито се обявяват в подкрепа на БСП, сега обвиняват ГЕРБ в съглашение с ДПС[/quote]

  ДПС са меркантилни мошеници, скрити зад вота на необразованите си и още помнещи възродителния процес мюсюлмани в БГ.
  Обвиняваме ГЕРБ, че лъжат хората.
  На думи се правят ,че са против ДПС, а под масата парите вървяр както си трабва.
  И Боко, и Агата доволни ...

 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#65] от "Малката Пица":

  Много късно се появиха тоя път и то в силно намален състав. Явно парите са попривършили.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [67] от "Малката Пица":

  Пица, не те чувам за независимостта на твоята медия - Капитал да говориш? плюеш по ГЕРБ - плащат ли ти за това?

  Защо не пишеш за труд и 24 часа, които както каза Любомир Павлов в записа - режат главите на хора като Косов и Първанов? Те ли са символи на независимата българска журналистика?

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 70. 70 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#67] от "Малката Пица":

  Аха, значи когато БСП открито се обявява за приятел с "меркантилните мошеници", значи е ок и ги подкрепяш?

 71. 71 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Ясно е, че медиите в световен мащаб отдавна не са независими, a защо е така е широка тема на разговор, може би подходяща за дискусия в друго време и на друго място. Но откровен пример за това колко манипулирани са медиите у нас, може да бъде наскоро разкритите собственици на ежедневниците "Труд" и "24 часа", Огнян Донев и Любомир Павлов, които бяха обвинени в пране на пари и фалшификация на документи, доколкото аз си спомням, което говори ясно, че Павлов и Донев са си прали париците в редакциите именно на "24 часа" и "Труд". Това не е прецедент в тяхната иначе толкова богата и доста тъмна кариера на "бизнесмени". Няма и да бъде за последно. Жалко за професионалистите там, които работят, ако въобще са останали такива...

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 72. 72 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Парцалът "Сега" не е независим, а опозиционен. Има огромна разлика.

 73. 73 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  ми не знам, донево-павловата дружина доста време подкрепяха други правителства, те са неразривно свързани с тях, та не знам как могат да бъдат обявени от когото и да било за независими, камо ли от оная идиотия "БИволъ". Иначе , тука поръчкови колкото щеш - Пици има много, малки, големи......все с по няколко хиоляди рейтинг. И нито един с различно мнение - всички като в хор - Цветан нвасилев, това, Цветан Василев онова - продава се кенеф, Цветан Василев го купил, Труд и 24 часа пишат само поръчкови глупости - Цветан Василев е виновен, ще ги купува, има слънчево затъмнение - питайте Цветан василев защо? абе, тоя Василев го изькарвате Бог бе, по-полека, това е просто един банкер, добър банкер. Има и други такива - Левон Хампарцумян, между другото зам-шеф на КРИБ, Цеко МИнев и т.н.Ама вие едно си баба знае, едно си баба бае.

 74. 74 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#72] от "хм":

  абсолютно. Същото важи за България днес и Икономедия - все пак Донев и Павлов забогатяха покрай Софиянски и Костов, а Прокопиев глътна бая парици покрай Царя. А сега е червен вестник,всеки го знае

 75. 75 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#72] от "хм":

  Едновременно хем ме разсмяхте, хем допълнително доказахте тезата ми.

  Свобода за Надежда Савченко!
 76. 76 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално


  До коментар [#72] от "хм":искам да кажа не България днес, а групшта на Донев и Павлов Медийна група България холдинг

 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#74] от "iwailofil":

  Това мнение включва всичко най-дебилно, което може да измисли пеевската империя

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Всъщност незавими няма - ами донев и павлов забогатяха покрай Софиянски и Костов, Прокопиев покрай Царя, "Сега" е червен вестник - хайде нека правим разлика между медии на опозиционни партии и олигархични кръгове и независими медии - независими медии няма никъде по света

 79. 79 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тони!":

  пеевската империя, която и да е тя, грам не ме касае. Просто се чудя защо плюете под строй едни медии, а се опитвате да хвалите други - това е смешно, медии в България независими няма.Дори и ти си получаваш заплатата от медия, която ти казва какво да пишеш))така е навсякъде по света - икономиката води всичко, тя е над всичко, по български - който плаща, той поръчва музиката))не ме обиждай, аз не те обиждам, а се държа културно, ако си нискоинтелигентен и няма какво аргументирано да напишеш по въпроса, проблемът е твой

 80. 80 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Щом германците обърнаха внимание на Донев и Павлов, значи можете да си представите колко прозрачни са нещата в България за тях. Ако не им бъдат издадени справедливи присъди, то Шенген ще видим през крив макарон. Искат от нас демокрация, а не упражняване на влияние чрез медийното пространство както правеха и продължават да правят Донев и Павлов със своите 24 часа и Труд. Заради нечестната им игра, сега виждаме какви са последиците. Толкова са елементарни, че дори германски вестник им изкара кирливите ризи. Прокуратурата да не се чуди, ами да действа по-усилено.

 81. 81 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 784 Весело

  Да плашиш някой с решетки ако не отстъпи бизнеса си,това значи,че си сложил ръка първо на съдебната власт.Това е още по-злокобно.Медиите и без това не ги чета и слушам от много години,но като дойде Марешки или Курешки да ми прибира аптеката,мъча се да си представя как ще го направи.Откъде ще се почне и докъде ще се стигне.Нека и защитниците на ГЕРБ се замислят какво може един ден да им дойде на главата.Казано е че когато на един са нарушени правата,на всички останали са застрашени.

 82. 82 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#71:"monika_"]собственици на ежедневниците "Труд" и "24 часа", Огнян Донев и Любомир Павлов, които бяха обвинени в пране на пари и фалшификация на документи[/quote]

  Донев и Павлов са обвинени от прокуратурата, разборай ГЕРБ?Боко , с цел да ги хванат за топките.
  Държейки ги така Боко, леко постисквайки от време на време, с оглед на приближаващшите избори, двамата - Павлов и Донев, трябва да се сещат каква трябва да е правилната политика на 24 часа и Труд.

  Ако нещо кривнат - Боко ще стисне повече, т.е. прокуратурата ще се активизира. Ако пишат възхвали за ГЕРБ и Боко , прокуратурата ще се позабави ...

 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#79] от "iwailofil":

  Виж, вашата акция беше прекалено непрофесионално подготвена, прекалено нагло и видимо. Затова и сте за смях тук. Иначе - не, не всеки тук работи за медия като вас. Има хора, които просто си пишат, и видят ли някаква подобна манипулативна наглост реагират. И тази реакция е независима от източника.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Предполагам, че обвиненията с/у Донев и Павлов са несъстоятелни. Цирк от сорта на нещата , който Барека/Дудука прави в ТВ7. Какви пари пере Софарма? От какво ги е спечелила - от дрога ли?

  Прокуратурата, а не съда, е най-гнилата институция в БГ.
  Най-малкото защото никой не ги контролира, както казваше Татарчев - "Над мен е само Господ"

  Затова са и много удобни за такива врътки, и Боко си ги ползва без проблеми.

 85. 85 Профил на manio_the_best
  manio_the_best
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Медийният монопол, който се устанонява (след превземането на ВГБ от проправителствената медийна групировка на Пеевски и Кръстева) ще ликвидира демокрацията у нас. Защото носи цензура, автоцензура и свирепа пропаганда. Добре е за управляващите да имат послушни медии, но ако не спечелят изборите догодина - ще има да си патят от своя Франкенщайн...

 86. 86 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 720 Неутрално

  От догодина - утринна молитва със свирка пред лика Му !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 87. 87 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#84] от "Малката Пица":

  Значи според теб тези обвинения са ей така нахвърляни, колкото да им се наруши "доброто" име на Донев и Павлов? В случая ти подценяваш немски вестник, а повярвай ми, аз съм живял там и хората казват истината такава каквато е. Мисля че мога да се доверя повече на тях, отколкото на теб.

 88. 88 Профил на zlobna_kobra
  zlobna_kobra
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#84] от "Малката Пица":

  Софарма е спечелила парите си от източване на здравна каса с помощта на бившият зам.-министър Гергана Павлова , която се оказа , че е работила в полза на Донев години наред .Не ми казвай , че подкрепяш хора като Донев ,които забогатяха на гърба на болните хора.

 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  За съжаление тази констатация е много вярна!нашата преса/журналистика/ става все по-зависима от тези ,които управляват под най-различни форми!

 90. 90 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#87:"Ламинат Латексов"]Значи според теб тези обвинения са ей така нахвърляни, колкото да им се наруши "доброто" име на Донев и Павлов?[/quote]

  Да ги държи Боко за топките, и да контролира какво излиза в 24 и труд.
  Затова са направени, ясно е , че са изфбарикувани обвиненията.

  Пране на пари? ОТ какво пари?
  Перат се мръсни пари от незанонни неща - наркотици, т.н.
  Глупости на търкалета.

 91. 91 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#88:"zlobna_kobra"]Софарма е спечелила парите си от източване на здравна каса [/quote]

  Какво значи това?
  Що теб не те арестуват за "източване на здравна каса "?

  Как се точи здравна каса?
  Байер що не са арестувани в Германия за точене на здравна каса? А Актавис?

 92. 92 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#88:"zlobna_kobra"]Не ми казвай , че подкрепяш хора като Донев ,които забогатяха на гърба на болните хора. [/quote]

  ехе, ехе, абе вие хептем оглупяхте.
  Ами дай да забраним фирмите за лекарства и аптеките да ги затворим.
  Те същото правят - печелят от лекарства.

  А тези печелбари хирурзите, ккога ще влизат в затвора - и те пари от болни печелат

 93. 93 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#82] от "Малката Пица":

  Ами да именно, явно Боко има нарежда какво да се случва, което е достатъчен повод за това, да твърдим смело, че Донев и Павлов са дупедавци и превърнаха едни уважавани от народа вестници ПРЕДИ, в пособие за хигиенизиране в тоалетната СЕГА.....Днес ще са придворни на Вожда, утре ще прислугват на някой друг и така.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 94. 94 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#92] от "Малката Пица":малката пица, бардът на Иво Прокопиев, или направо псевдонимът му. Стига бе, брате,м стига плю. Истината е, че Донев и Павлов се оплетоха в собствената си игра, която първи започнаха, но ти го знаеш много добре де.
  Колкото до скъпите лекарства, не се набутвай там, където няма да излезе нищо добро за тебе. А свобода на медиите у нас няма, защото има СЛОБОДИЯ. Всеки си пише каквото иска

 95. 95 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#83] от "Тони!":

  коя е тази акция, пък и наша. Ти май Теория на конспирацията повечко си я гледал)))

 96. 96 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#90:"Малката Пица"]Пране на пари? ОТ какво пари?
  Перат се мръсни пари от незанонни неща - наркотици, т.н.
  Глупости на търкалета. [/quote]

  Не става дума за наркотици, а за нещо легално и позволено, което си купуват всички хора - лекарствата. Огнян Донев е собственик на Софарма, а Павлов му е съдружник, като има дялове в тази компания. Чрез фармацевтичната си компания, те направиха значими печалби по непозволен начин. Нека да те ограмотя малко и представя нагледно как действат те. Хванали са здравната каса, както и доста болници в България натясно и ги задължават да купуват медикаменти от тях, които са на двойно, а понякога тройно завишена цена. Същите тези лекарства се продават в държави като Сърбия, Полша, Турция и Румъния на далеч по-ниски цени. Ако някоя болница откаже да купува медикаменти от тях, то те и спират финансирането и тя обявява фалит, защото дълговете и се държат именно от Донев и Павлов. Така здравеопазването ни е въвлечено в един омагьосан кръг, от който дълго време няма да има излизане. За къщите на Павлов за по 30-40 милиона евро, разположени на френската ривиера мисля че няма нужда да ти обяснявам, защото те виждам, че следиш нещата изкъсо и знаеш за какво става на въпрос. Цялата схема завършва с 24 часа и Труд, които прикриват всички следи на тях двамата и излизаха чисти ДОСКОРО, защото вече си намериха майстора. Заради това са притиснати да си продадат вестниците, а именно да спрат да злоупотребяват с тях и прикриват своите мръсни дела. Станахме за смях пред цяла Европа и разбраха какво представляват медиите ни заради тях.

 97. 97 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#95] от "iwailofil":

  Чак па конспирация...
  Идва дебелото мамино синче, решава, че трябва да имитира някакво противопоставяне, взима двама идиота в началото на Януари 2012, те регистрират в рамките на няколко дни стотина профила, които използват когато бъде намесено някое от следните имена - КТБ, Пеевски, Софарма, Донев, Павлов (ако съм изпуснал някого да не се сърди) и почват да дращят еднакви коментари, барабар с правописните грешки. Това може и да минава някъде, но при по-нормална аудитория предизвиква само смях.
  Но живота е тежък, има хора, които продават дори достойнството си на такива като Пеевски. Дано си заслужава поне.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 98. 98 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Ако има глупаци които да купуват такива вестници ще има и концентрация на медийте, ако не се купуват, няма да има концентрация!

  Dosis sola facit venenum!
 99. 99 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Хванали са здравната каса, както и доста болници в България натясно и ги задължават да купуват медикаменти от тях, които са на двойно, а понякога тройно завишена цена. "

  Абе Глупи, нали здравната каса се управлява от ГЕРБ бе?
  Управата и се избира от НС, цените се определят от някаква комисия - не помня в Здравната каса ли беше или в министерството.
  Нали новата министърка "Тежката Артилерия" сваля цени на лекарсктва от половин година.
  Какъв Донев, каква Софарма определят цени в здравната каса.
  Боко лично назначи всички министри досега, че и заместниците им.

 100. 100 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Въобще вие от групата на КТБ в аптека в България влизали ли сте?
  Там българските лекаства дали имат и 20% от всичко. Повечето са на големи европейски и американски фирми, а цените на Софарма и Актавис са от най-ниските в 90% от случайте.

  Да не ви събират от горите вас в КТБ ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK