Прочит на историята: ДС и обезвреждането на Скитник (34 години от убийството на Георги Марков)

Георги Марков

© Дневник

Георги МарковБел.ред.: "Той нито веднъж, нито за момент не си е правил илюзии, че може да отиде против волята на ръководителите на Кремъл. Дори при най-силни и, предполагам, доста искрени патриотични изригвания, той никога не е забравял, че първо идва Съветският съюз, а след това – България...Той беше най-силният, най-солидният, най-съобразителният и над всичко най-верният. Може да се каже, че той служеше на Съветския съюз по-ревностно, отколкото самите съветски ръководители."


Това е една от най-суровите критики към Тодор Живков. Отправена е от Георги Марков в един от неговите репортажи, посветени на срещите на писателя с тогавашния комунистически лидер и излъчвани по радио "Свободна Европа" в периода 1977-78г. 


Седми септември е
дата, която разделя българите


по още един признак. Част от тях свързват деня с рождения ден на тоталитарния ръководител Тодор Живков (някои и днес отбелязват 101 години от рождението му), а за други седми септември е символ на едно от големите престъпления на бившите тайни служби - убийството на писателя Георги Марков (според някои изследователи датата никак не е избрана случайно, случилото се е нещо като "подарък").


Днес се навършват 34 години от деня, в който при разминаване с непознат мъж на моста "Ватерло" в Лондон авторът на "Задочни репортажи за България" усеща убождане в дясното си бедро. Четири дни по-късно, на 11 септември 1978, Георги Марков умира в болница от отравяне на кръвта. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна съчма с каналчета, в която е била вкарана отрова. Анализът й показва, че тя е изработена от специална платинено-иридиева сплав, която не се отхвърля от тялото. Използваната отрова е била рицин, която не оставя следи в организма...


Споменът за Георги Марков тази година идва в контекста на още едно събитие - на 5 септември с гласовете на управляващата партия в парламента беше отхвърлен законопроект на "Синята коалиция" за временно въвеждане на ограничения бивши сътрудници на Държавна сигурност да заемат ръководни постове в администрацията и държавни институции. Депутатите от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".


По повод на 34 годишнината от убийството на Георги Марков публикуваме откъс от поредицата на "Дневник" от 2008 г. Документалното разследване е на журналиста Христо Христов и беше издадено и като книга - "Двойният живот на агент Пикадили". То е базирано върху ключовия архив на Първо главно управление на ДС, до който Христов получи достъп с решения на Софийския градски съд и Върховния административен съд. Авторът е дългогодишен изследовател на Георги Марков, и автор на още една книга за него "Убийте Скитник" (2005 г.). Кратък портрет на писателя от Христов, може да прочетете тук.  


Първо главно управление на ДС: Работим по обезвреждането на Скитник


Веднага след подписването на европейското споразумение за сигурност и сътрудничество в Хелзинки през 1975 лидерите от източния блок разбират, че са допуснали грешка, като са приели задължението да спазват и зачитат човешките права. В съветския лагер започват да изникват първите хелзинкски комитети, които поставят въпросите за човешките права в режимите в Източна Европа.


Архивите в Националната разузнавателна служба (НРС) разкриват, че от 1976 г. КГБ започва да предупреждава Първо главно управление (ПГУ) на ДС, че надигащият се глас на дисидентите се превръща в сериозен проблем, който може да доведе до създаването на опозиция в страните от социалистическия лагер. КГБ спуска нареждане


да се противодейства активно на дисидентските прояви


особено на онези, които протичат чрез обявените за проводници на идеологическа диверсия радиостанции като Би Би Си, "Дойче веле" и особено радио "Свободна Европа".


По същото време Георги Марков вече чете своите "Задочни репортажи" по "Свободна Европа". Те се превръщат в най-продължителната и аргументирана критика на комунистическата система в България и сляпата й подчиненост на Кремъл.


Ръководството на МВР заповядва на ръководителите на отделните управления в ДС да активизират работата си срещу българската емиграция. Въпросът е специално обсъден на среща при министъра Димитър Стоянов, на която присъстват началникът на ПГУ ген. Васил Коцев и началникът на контраразузнаването ген. Георги Аначков. На нея първия зам. вътрешен министър ген. Григор Шопов, заявява:


"Напоследък се появи качествено нова категория изменници на родината. Тяхната дейност ние смятаме, че не отчитаме добре и нашата работа по тях е занижена. Имам предвид хора като Георги Марков, Петър Семерджиев, Асен Мандиков, които със своята дейност провеждат линията на Солженицин и работят най-активно против нашата страна в тези организации като радио "Свободна Европа".


Ние трябва да насочим своите усилия към тази категория изменници на родината, които са най-опасните идеологически диверсанти срещу нашата страна. Трябва да провеждаме такива мероприятия като от рода с Арсов (отвлечен от Дания през 1974 - бел. авт.), за да обезвредим лидери на вражеската емиграция."

Докладна записка...

© Дневник

Докладна записка...


ПГУ разделя обектите от българската емиграция в две категории: "на особено важни - първа категория, а останалите - втора. За разузнаването Георги Марков е от първостепенно значение, защото е посочено:


"Скитник - Георги Марков, активен изменник на родината по линия на идеологическата диверсия, работи в Би Би Си. Първа категория.


Разработката се води в ПГУ по съвместен план с Шесто управление с цел компрометиране и неутрализиране."


В ПГУ разработките срещу емигрантите се водят в 04 контраразузнавателен отдел (КРО). От архивите на отдела става ясно, че в разузнаването са планирани остри мероприятия срещу най-изявените емигранти. Едно от най-често срещаните имена, срещу които е планирано остро мероприятие, е това на Петър Семерджиев: "Ренегат - Петър Семерджиев, активен изменник на родината по линия на идеологическата диверсия. Разработката да се води в ПГУ съвместно с Шесто управление с цел разобличаване, компрометиране и изучаване на обстановката за провеждане на ОМ."


По неговата разработка е докладвано "установяват се връзките на обекта и маршрутите на движение". За Бухал - имигриралият във ФРГ писател Димитър, ПГУ планира, че "по същия се работи с цел отвличане и довеждане в нашата страна". Ето как изглеждат плановете на 04 КРО, в които са планирани още остри мероприятия срещу други емигранти: "С цел дезорганизиране дейността на вражеската емиграция да се проведат мероприятия по обезвреждане чрез осъществяване на ОМ на някои от основните обекти като Либерто и Ренегат.


По отделни планове съвместно с Шесто управление да се проведат целенасочени мероприятия по обезвредяването на обектите Журналист и Тарзан. Под псевдонима Либерто ПГУ разработва българския емигрант Благо Славенов, който развива активна дейност в Италия, Журналист е Стефан Табаков - председател на Българската социалдемократическа партия в изгнание, базирана във Виена, а Тарзан е Асен Мандиков, зам.-завеждащ на българската секция на радио "Свободна Европа" в Мюнхен. Строго секретните планове и отчети на 04 КРО изобилстват с остри мероприятия:


"Да се проведат


мероприятия по изучаване условията и създаване на предпоставки за неутрализиране дейността на обектите


- Барон (Ценко Барев, председател на Българско освободително движение, Париж), Ренегат, Скитник... Да се извърши подготвителна работа с оглед на провеждане впоследствие ОМ по обекта Предател (писателя Атанас Славов, имигрирал в САЩ) а по обектите Слепец, (изменилия офицер от ДС Стефан Свръдлев), Журналист и Барон да се изучат обстановката и възможностите за същата цел. Същото да се извърши и по обектите Ренегат и Скитник.


Тези планове са подписани от началника на отдела полк. Мичо Генковски (водещ офицер на агент Пикадили), съгласувани са със зам.-началника на ПГУ Владимир Тодоров и са утвърдени от началника на разузнаването ген. Васил Коцев. Архивите разкриват, че Генковски докладва разработката "Скитник" на шефа на контраразузнаването в съветското ПГУ ген. Олег Калугин (виж факсимилето). В отчета до началника на българското разузнаване той посочва, че "особено внимание бе отделено на Скитник и че "делото беше подробно обсъдено". В други документи ПГУ информира КГБ, че с предаванията си Георги Марков "грубо се изопачава истината за правата на българските и на съветските граждани".


През 1977 Политбюро приема секретно решение за "обезвредяване дейността на българската вражеска емиграция". От ПГУ се чакат конкретни резултати. За Георги Марков в прав текст разузнаването посочва, че трябва да бъде обезвреден:


"По разработка "Скитник" се провеждат на по-широка основа мероприятия за обезвреждането му


За целта се извършват нови вербовки на агенти и други мероприятия за детайлно изучаване на обстановката около него." "Ще продължи работата по обезвреждане на обекта Скитник, е записано в строго секретния план на 04 КРО за 1978 г.


Планът е изпълнен.


Официално управлението на Живков години наред отрича


да има каквото и да било участие в покушението му. Но архивите на ПГУ показват, че след убийството ПГУ е предприело редица операции за заличаване на следите към режима. Целта е показателна - да се отклони разследването на Скотланд ярд от горещите следи и да се насочи в задънена улица. Същото важи и за френските служби, разследващи покушението срещу Владимир Костов в Париж. Операциите носят подписа на началника на ген. Васил Коцев и са утвърдени лично от вътрешния министър Димитър Стоянов. Ето какво представляват те:


1. Да се изготви и изпрати писмен документ от името на емигрантска терористична група до френските специални служби, в който да се подскаже, че тази група се ангажира с мероприятия за ликвидирането на някои активни агенти на ДС, работещи в средите на вражеската емиграция. В текста да се подскаже отношението на групата към лица като Владимир Костов, Георги Марков, които в България са били на отговорна работа.


Да се покаже наличието на данни за изпращането на такива лица на Запад от ДС и негодуванието, че към тях не са взети мерки нито от емигрантските лидери, нито от френските власти. Това е накарало групата да премине към действия в интерес на българската емиграция и западните страни, тъй като акциите на групата са добре обмислени и целят да нанесат двоен удар на режима в България - да се ликвидират неудобни лица и да се прехвърли вината за това на ДС.


Целта на мероприятието ще бъде


да се насочат специалните служби на Англия и Франция към търсене виновниците за смъртта на изменниците на родината сред емигрантските организации


а чрез мерките, които ще се вземат в това отношение, да се засили съществуващият страх, депресия и недоверие в средите на активните изменници на родината.


2. В телефонен разговор от ФРГ с директора на българската секция на Би Би Си български емигрант да разкрие за съществуващите служебни и лични противоречия между Георги Марков и Петър Увалиев и да предложи да се има това предвид при изясняването на обстоятелствата около случая "Георги Марков". Целта - да се засили работата на Скотланд ярд срещу българската емиграция в Англия за намиране на замесени лица в Би Би Си.


С това ще се засили атмосферата на уплаха, безпокойство и недоверие сред служителите на Би Би Си и вражеската емиграция. Проведено е и активно мероприятие под кодовото име "Експрес". Неговата цел е "компрометирането на изменника на родината Петър Увалиев като корумпиран тип и евентуален убиец на обекта Скитник. ПГУ провежда и активно мероприятие под кодовото име "Резонанс" - "за наосторожване на специалните служби на някои от империалистическите страни против българската вражеска емиграция и внушаване, че убийството на обект Скитник е тяхно дело".


С разсекретените от българския съд документи от архива на ПГУ днес (30 години по-късно - бел.ред.) става пределно ясно чие дело е убийството на писателя.


Четете утре откъс от същото документално разследване - за агент Пикадили, който по думите на покойния вече следовател Богдан Карайотов е "единственият агент, за когото засякохме, че му е възложена задача за някакво замислено мероприятие по Скитник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (338)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Чудесна поредица! Убийството на Георги Марков бе замислено като подарък за рождения ден на неграмотния правешки сатрап - една мрачна личност, която заинтересовани среди се опитват до ден днешен да реабилитират за извършени престъпления към нацията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Лош спомен, но и напомня защо убийството на един човек е национална трагедия, а убийствата на милиони(от режима във Вашингтон) статистика.

  In debt we trust
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#1:"dodge_ram"]Убийствот на Георги Марков [/quote]
  Убийството на Георги Марков е извършено от англичаните по заръка на ЦРУ, поради факта, че той е двоен агент на КГБ. Това не е тайна за никого, освен за невротично фиксирания върху "диктатора" Живков "журналист" Христо Христов.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#1] от "dodge_ram":
  Ами Георги Марков също е бил от ДС или ти не знаеш това?


  [quote#1:"dodge_ram"]подарък за рождения ден на неграмотния правешки сатрап [/quote]
  Тодор Живков премахна култа към личноста наложен от Вълко червенков. Незнам колко е неграмотен, но бодигарда му само от стоене край него, така се отрака, че печели всякакви избори на които участва.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 8. 8 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":

  др. Иванов, по-голяма глупост от вашата партия и социализма няма или както сами вие се определяте като една неизличима болест, като СПИН. Близо е денят когато партията ще загине.

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#5:"Каишков"]Това не е тайна за никого, освен за невротично фиксирания върху "диктатора" Живков "журналист" Христо Христов. [/quote]

  Явно има и други, които не са достигнали до гениалните ти "прозрения":
  http://articles.cnn.com/2003-01-07/world/terror.poison.bulgarian_1_poison-ricin-assassination-bulgarian-dissident-georgi-markov?_s=PM:WORLD
  http://www.telegraph.co.uk/news/2158765/Poison-tip-umbrella-assassination-of-Georgi-Markov-reinvestigated.html
  http://thevieweast.wordpress.com/2011/09/09/the-curious-case-of-the-poisoned-umbrella-the-murder-of-georgi-markov/

  Нека бъда ясен: ти за мен си едно нищожество и аз не споря с теб. Просто ти преча да лъжеш, защото една лъжа, дори изречена от нищожество, може да отрови душите на доверчиви и неосведомени хора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Гневно

  [quote#2:"др. Иванов"]Без да съм прочел и един ред мога да кажа спокойно:

  Егати глупостите! [/quote]
  Това ви отличава вас,другарите,от нормално мислещите хора.
  Решавате съдби,имате мнение,управлявате даже,БЕЗ ДА СТЕ ПРОЧЕЛИ И ЕДИН РЕД.
  Без да сте наясно за какво иде реч.
  Като кучето на Павлов сте.
  Реагирате само на заповеди.
  Стига да идват от Партията,и от водещите ви.
  Затова статиите на Христо Христов са много ценни.
  Те вдигат булото на мистика и показват селската и цинична жестокост на онова,което е било.
  Простотията,цинизма и жестокостта на онези,които са управлявали тогава.
  От тях,до метастазите им в управлението днес,е една ръка разстояние.

 11. 11 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#2:"др. Иванов"]Егати глупостите! [/quote]

  Докторе, дали са глупости или не, е въпрос на лични предпочитания, но факта е, че извратеният ви комунизъм го няма и няма да се върне в обозримо бъдеще.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Много точно: може нищо да не знам по въпроса, но знам, че не е така, както го казват враговете.

  Типично мислене на цървул-шумкар, който знае, че Москва е велика, а империаализмът е гнил.

  Никой не може да ги опише по-добре, отколкото се описват те самите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 607 Любопитно
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#2:"др. Иванов"]Егати глупостите![/quote]

  [quote#5:"Каишков"]Убийството на Георги Марков е извършено от англичаните по заръка на ЦРУ[/quote]

  [quote#3:"Dollar Akbar"]защо убийството на един човек е национална трагедия, а убийствата на милиони(от режима във Вашингтон) статистика.[/quote]

  Вижте колко оправдания и нагло отричане измислиха чугуните за нула време. А не е крайно време горните да схванат, че като отричат историческата истина те се самоизтъкват като последни манипулатори и лъжци!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 607 Гневно

  До коментар [#7] от "Vince":

  Я пак, погледни ми линка от предният пост и замълчи глупако!

 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Цялата литература на тия отдели, управления и комитети требва да се сложи на цифров носител и да се ръгне някъде за свободен достъп.

  С копие в Замундата

  Ех, тогава какви баталии ще стават из нета и какво замеряне с цитати ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2486 Любопитно

  До коментар [#5] от "Каишков":

  Ако е агент на комунистическа България защо тогава говори толкова открито (по радио Свободна Европа, на английски) срещу комунистическия режим?

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#14:"Храбър"]Вижте колко оправдания и нагло отричане измислиха чугуните за нула време.[/quote]

  Гузни са и реагират първосигнално, без да мислят - това е една от темите, която ги хвърля в апоплектични припадъци. Добре, че постовете в "Дневник" не могат да се редактират - така писанията им остават завинаги като пример за лъжи, извъртания и отричане на очевидното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Само между другото и във връзка със светлата дата, от една-две години насам тече такава кампания по обожествяването на Тошо и тошовия режим, че не е истина.

  Малко документи и факти се пускат за онова време вече, хората взеха да позабравят какво и как беше и некои кръгове се възползват ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 20. 20 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#15] от "m_style":  [quote#15:"m_style"]Я пак, погледни ми линка от предният пост и замълчи глупако! [/quote]
  Гледай си го ти, като си толко умен.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 21. 21 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Един комунист, утрепал , друг комунист!!! И къде е проблемът??? Кой по комунистичско , можеше да излиза легално на Запад и с какви пари???Предачките от моите западногермански машини коити обслужвах, едва си докарваха максимум по 220 лева на 3 /три/ смени!!! В същото време , колежките им в Западна Германия , за същият труд , но само дневна смяна , печелеха по 2200 дойчемарки!!! По него време официалният курс бе 80 стотинки , за една дойчемарка!!!!

 22. 22 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vince":


  Какво има значение какъв е.

  В. Левчев е от комунистически джинс с всички позитиви от това, но не мога да си изкривя душата и да кажа, че не е прав в тази статия.

  http://e-vestnik.bg/15564/nyakoy-nekadarnik-nash-za-koruptsiyata-i-bednostta/

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  [quote#4:"NnT"]Без да ви знам и малкото име, мога да кажа спокойно: егати глупака! [/quote]
  ++++++++++++++++++

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на robinson
  robinson
  Рейтинг: 388 Гневно

  Позор! И Борисов е от най-мрачните среди - тези на приятелите на престъпната рекетьорска ченгеджийска групировка СИК. Мишо Бирата, жена му и още знайни и незнайни хора биват избивани в стил ДС. България е обречена на 2 пара реалности - едната усмихната, природна и весела, другата - мрачна, пошла, агресивна, убиваща, реалността на полицията и съдебната система. Ужас, това е ужас.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "Каишков":
  Каишков, по-добре щеше да е теб да убият.

 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#17:"Yard"]Ако е агент на комунистическа България защо тогава говори толкова открито (по радио Свободна Европа, на английски) [/quote]
  Първо не е по радио Свободна Европа, а в българската секция на ББС. Свободна Европа е в Германия и се заглушава, ББС не се заглушава в соц. България. Слушахме си го всяка вечер, в петък беше поп чарта. Второ, срещу Т. Живков лично не е говорил или поне не това му е бил акцента. Марков е в конфликт с почти всички "дисиденти" в чужбина, защото непрекъснато им обяснява че Живков е голям политик. Трето, задачата му е била да се внедри в тези среди. Как да стане иначе, нали нещо трябва да каже.

 28. 28 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":
  Ако човек те чете, няма начин да не си каже: ега ти глупака!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#19:"jubal harshaw"]Само между другото и във връзка със светлата дата, от една-две години насам тече такава кампания по обожествяването на Тошо и тошовия режим, че не е истина. [/quote]
  Ами тази сутрин по БНТ показаха някакъв селски кмет, който сложил портрета на този сатрап Живков в селото, щото всичко бил получил от него. Сякаш родоотстъпника Т.Живков бил ходил да копае и сади в градината му...
  п.п. Как ли ще отговори ако му се бутне под носа цитата в началото:
  "Той нито веднъж, нито за момент не си е правил илюзии, че може да отиде против волята на ръководителите на Кремъл. Дори при най-силни и, предполагам, доста искрени патриотични изригвания, той никога не е забравял, че първо идва Съветският съюз, а след това – България...Той беше най-силният, най-солидният, най-съобразителният и над всичко най-верният. Може да се каже, че той служеше на Съветския съюз по-ревностно, отколкото самите съветски ръководители."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Сценаристът на СУПЕРКОМУНИСТИЧЕСКИЯТ филмов сериал "На всеки километър" е именно Георги Марков!!! Да сте чули , да е върнал получените за това заплати и хонорари, в знак на разкаяние , за това???

 32. 32 Профил на Сабака Баскервіляў
  Сабака Баскервіляў
  Рейтинг: 435 Разстроено

  Разделят ни предатели-безродници, поддържани отвън, готови да напишат всичко против рода си "срещу спонсорство".

  Ще не вмерла Україна
 33. 33 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#27] от "Каишков":

  И ти ли нито ред от статията не си прочел? А от "Репортажите"?

 34. 34 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 607 Весело

  До коментар [#20] от "Vince":
  Не страдам от комплекси - умен съм, чета и уча от другите хора. Теб те е страх от глупостта ти - познаваш се и си нямаш доверие и не четеш, да не вземеш нещо да се объркаш...

 35. 35 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#25:"Vince"]Плъха- предател си е получил заслуженото според мен.[/quote]
  Личи си кой неграмотник не е погледнал и един от Задочните репортажи... за теб с това изказване темата е изчерпана, нали. За мен пък който не е чел Георги Марков се отказва от осмисляне на историята си.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#33:"Yard"]И ти ли нито ред от статията не си прочел? А от "Репортажите"? [/quote]
  Чел съм цялата истерична поредица на Христов за Живков, Марков, палачите, ДС и разни такива. Като прочетеш едно, все едно си прочел всичко. Предпоставя нещо и после се мъчи да го "доказва." Нямало е и няма дисиденти в Българи.

 37. 37 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  За това че искахме да убием папата и го ранихме човечеца в ръката, мога да се възмутя. НО че убили Георги Марков, дето е бил от техните, агент и доносник, разбил може би живота на не едно семеиство, и преминал за облаги на страната на врага? Трябва ли сега да се разплача и за Иво Карамански, че и той бил убит, че и той бил агент?

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 38. 38 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2486 Любопитно

  До коментар [#36] от "Каишков":

  А статията, а "Репортажите"?

 39. 39 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Анализът й показва, че тя е изработена от специална платинено-иридиева сплав, която не се отхвърля от тялото. Използваната отрова е била рицин, която не оставя следи в организма...
  --------------------------------------------------------------------

  Айде да започнем да четем:

  1. Защо му е на някой да прави съчма с отрова, която не се отхвърля от тялато? Този отрова да не би действа 20-30 години? Като оставим настрана факта, че "отхвърлянето" от организма е сложен и най-вече бавен процес, би било логично да се използва сплав с точно обратното действие - да се отхвъли бързо от организма, за да не остави следи.
  2. Няма и никакви следи от рицин, прието е теоретично, че само тази отрова би могла да се използва при дадените обстоятелства, но досега няма случай на отровен човек с рицин.
  3. Дори да е ползван рицин той е щял да бъде крайно недостатъчн, по снимката на съчмата може да се определи, че тя може да побере максимум 1/5 от теоретично допустимата доза отрова.
  4. Естествено няма и съчма! Такава не е намерена, няма я и по делото, а след като я няма никъде няма как да е била извадена от тялото. В интерпретациите на политическото разузнаване на Англия някой от персонала намерил съчмата на земята, снимали я, но после тя изчезнала.

  Това са фактите по "убиството".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 40. 40 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 573 Любопитно

  А какво се случва в момента с Брадли манинг и Джулиън Асанж?

  Вяра. Надежда. Любов.
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"] някакъв селски кмет, който сложил портрета на този сатрап Живков в селото, щото всичко бил получил от него. Сякаш родоотстъпника Т.Живков бил ходил да копае и сади в градината му... [/quote]

  Не сме народ, а мърша. Затова сме - и ще сме още столетия, ако не се самозатрием преди това - най-бедната, мърлява, крадлива, неуредена, разградена, завистлива, назадничава нация в Европа.

  И Босна, и Албания ни изпревариха - преди месеци бях в Босна, страната се развива изключително динамично, без да е (по милост) в ЕС. Хората просто ИСКАТ ДА СКЪСАТ С МИНАЛОТО, докато ние не спираме да циврим за него.

  Нещастници!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Просто са си гледали интересите комунистите, нали така другари пребоядисани?

  In debt we trust
 43. 43 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#41:"dodge_ram"]Не сме народ, а мърша.[/quote]


  Не сте народ, а мърша.

  In debt we trust
 44. 44 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#41:"dodge_ram"]
  И Босна, и Албания ни изпревариха[/quote]
  Хайде не прекалявай с нихилизма.

 45. 45 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#27:"Каишков"]ББС не се заглушава в соц. България. [/quote]

  Глупости. Аз като активен слушател на ББС моем да потвърдим, че поне до 84-5 ББС на къси вълни се заглушаваше активно и имаше дежурен по копче, който гонеше вълната.

  Сръбското радио, от друга страна, се приемаше без смущения

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 46. 46 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Всички американски анти-империалисти са скочили да плюят комунистическата империя. Гледали са си хората интересите, както навсякъде другаде.

  In debt we trust
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Лоша империя , гледала си е интересите

  In debt we trust
 49. 49 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#41] от "dodge_ram":


  [quote#41:"dodge_ram"]Не сме народ, а мърша. Затова сме - и ще сме още столетия, ако не се самозатрием преди това - най-бедната, мърлява, крадлива, неуредена, разградена, завистлива, назадничава нация в Европа.

  И Босна, и Албания ни изпревариха -[/quote]
  Ми ходи си в Босна и Албания.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 50. 50 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#41:"dodge_ram"]И Босна, и Албания ни изпревариха - преди месеци бях в Босна, страната се развива изключително динамично,[/quote]


  И за Словения така разпенено с пот на челото разправяше, а тя фалира понеже икономиката и бъла продънена.

  In debt we trust
 51. 51 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Че Георги Марков е убит от "чистите и неполитизирани разузнавачи" от ПГУ е ясно, аз бих обърнал внимание на нещо друго. На последните параграфи от статията, в които се описва по какъв начин от ДС ще се опитат да изкарат, че черното е бяло. А именно чрез:

  "засилване на съществуващият страх, депресия и недоверие в средите на (обекта на АМ)"
  "В телефонен разговор (..) да се разкрие за съществуващите служебни и лични противоречия между (Обект Х и Обект У на АМ)"
  "Проведено е и активно мероприятие под кодовото име "Алабала". Неговата цел е компрометирането на изменника на родината Обект Х като корумпиран тип"

  Пита ли се някой дали подобни мероприятия не текат и днес? Тези "умения на честен разузнавач" веднъж като ги придобиеш, не изчезват...

 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#11:"normandy"]Докторе, дали са глупости или не,[/quote]

  Грешиш, Иванов не е доктор (д-р), а другар (др).

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#41] от "dodge_ram":

  Моше, едно не разбирам! Защо се върна от Израел в България???

 54. 54 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Както биха казали щатските лакеи в аналогичен случай - няма доказателства че Г.Марков е убит от българи, а не от ЦРУ или МИ6

  In debt we trust
 55. 55 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Любопитно

  [quote#39:"др. Иванов"]Айде да започнем да четем: [/quote]
  Колега има някаква логика. Имаш ли някакъв източник или това е твоя интерпретация?
  Някой от тук пишещите има ли линк с повечко детайли от следствието? Мого години са минали вече, май го караме на митове и легенди. Никога не съм знаел подробности и не съм се замислял, че може да има и друга истина...ако има такава.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#51:"sidyart"]Пита ли се някой дали подобни мероприятия не текат и днес? Тези "умения на честен разузнавач" веднъж като ги придобиеш, не изчезват... [/quote]

  Ами текат, разбира се - чети постингите на др. Иванов и другото ченге Каишков.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Целътъ "статия" от кво сте я сбирале. Използването на "високи технологии" при "отстраняването" въобще не може да докара в глъвите на англичани и франсъзи, че баш па имиграцията е виновна...
  Много измислизи сте написале...тъмън както едно време, което плюете

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 58. 58 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#50:"Dollar Akbar"]И за Словения така разпенено с пот на челото разправяше, а тя фалира понеже икономиката и бъла продънена.[/quote]

  Колега ходил ли си в Словения?? Аз да. Защо я давате за сравнение с България. Това, че една държава не може да си плаща дълговете, не значи, че хората там ровят по казаните!
  Дано нашата страна някога заприлича на Словения, ама така като гледам няма да е скоро.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#50:"Dollar Akbar"]И за Словения така разпенено с пот на челото разправяше, а тя фалира понеже икономиката и бъла продънена. [/quote]

  Да бе, дано и ние да фалираме така след 300 години, ама не ми се вярва.

  Словения е една от най-културните, уредени и благоденстващи държави в Европа, в сравнение с нея България е нещо средно между Ботсвана и Северен Пакистан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  22 години от ОБЕЗВРЕЖДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!!

 63. 63 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#58] от "Леми Килмистър":  И в Гърция не ровеха по казаните преди да фалират.

  In debt we trust
 64. 64 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#61:"dodge_ram"]Словения е една от най-културните, уредени и благоденстващи държави в Европа, в сравнение с нея България е нещо средно между Ботсвана и Северен Пакистан. [/quote]


  И затова се молят за милостиня(помощи), щото са благоденстващи.

  In debt we trust
 65. 65 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#59] от "joe_danby":

  А това дали и бил или не агент на ДС каква връзка има с пълната невъзможност да бъде убит със съчма, намазана с рицин? Аз казвам, че не е бил убит, а е умрял от естествена смърт следствие на разклатеното си здраве или ако е бил убит е по друг начин, за който няма никакви доказателства. Единственото абсолютно сигурно в случая е, че без значение дали е бил агент, двоен агент или Дядо Коледа, Марков не е бил убит по наведения от автора начин.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 66. 66 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Благоденстваща Словения към МВФ:

  "Бате дай 50 ст."

  In debt we trust
 67. 67 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#63:"Dollar Akbar"]И в Гърция не ровеха по казаните преди да фалират.[/quote]

  И сега не ровят. Преди два месеца бях на море там. Ходих до Кавала и до Солун, никой не ровеше по боклуците. Хубави къщи, прекрасни улици, добре облечени хора...такива работи. Много ни се иска на нас българите гърците да паднат на дъното като нас, за да злорадстваме....но за сега продължават да се по-добре

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 68. 68 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 551 Гневно

  И който ги прочете ще ги познае по думите--внучетата и децата на убийците с лопати и тояги,нищо не научили и нахалост опростени!
  Каква беше тая мека ,опрощаваща душа Българска че не ОБЕСИ един комуняр сатрап с краката надолу --за да помнят внучетата и правнучетата им че не е безопасно да серат на гробовете на нашите бащи и деди,че не могат по форуми и мегдани,телевизии и вестници да твърдят че едва ли не ,,Златната Епоха,, е била по времето на Правешкия Сатрап.
  Прости хора с ограничени мечти--да има хляб,Добруджа и Бял кисело и прясно мляко,салам кучешка радост а за 9-ти сервилат,да покажеш че си бил в София с патрондаш от рола тоалетна хартия--а някъде студенти правеха Апел,деца на неактивни борци ставаха канцлери и президенти,хората се обичаха--а тук ако си ..бал на криво имаше другарски съд и коомсомолска сватба!
  Мразя Ви до дъното на душата,Всеки ден се моля да изпукате до един и Всеки ден благодаря на Бога че ми помогна да се махна навреме от Кочината Ви!Вашата, не мойта измъчена България!

 69. 69 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Целта на платените писачи и вярващи комунисти, кометиращи в тази тема, е да я разводнят коментарите и да откажат хората да ги четат. Струва ми се, че доста добре успяват. Не успяват обаче да ни спрат да прочетем съдържанието на статията

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 70. 70 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#61] от "dodge_ram":


  [quote#61:"dodge_ram"]Словения е една от най-културните, уредени и благоденстващи държави в Европа, в сравнение с нея България е нещо средно между Ботсвана и Северен Пакистан. [/quote]
  А защо е така като на власт са твоите капиталисти? Ето и паметта на Георги Марков почитаме за пореден път и плюем ли плюем долния парвешки селяндур? Защо за четвърт век така изоставаме от Албания и Босна, според твоите думи?

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 71. 71 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 396 Весело

  [quote#52:"VеnRus 2008"] Грешиш, Иванов не е доктор (д-р), а другар (др). [/quote]

  ха ха ха
  важно уточнение, викаш

 72. 72 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#64:"Dollar Akbar"]И затова се молят за милостиня(помощи), щото са благоденстващи.[/quote]

  Май наситина не ти стига или не искаш да направиш разлика, между държава в дефолт (или отиваща на там) и бедна държава, каквато е България.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#71:"sidyart"]ха ха ха
  важно уточнение, викаш[/quote]

  Изключително важно, обяснява всичко.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#68] от "salandino678":

  ++++++++++++++

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 75. 75 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Интересно, дали ще появи вездесъщият Кебапчиев на тази дата тук?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#64:"Dollar Akbar"]И затова се молят за милостиня(помощи), щото са благоденстващи. [/quote]

  Ами градовете им са чисти и изглеждат напълно европейски (за разлика от нашите), шосетата им са като от стъкло, курортите им са на световно равнище, заплатите са им 5х нашите (минималната е 760 евро), организирана престъпност практически няма (според доклади на Държавния департамент), да се живее е приятно и спокойно...

  Ние с какво от горното можем да се похвалим?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  Иначе, ето кво намерих в нюз.бг по повод честването (!?!) на рожденния ден на Живков:

  За Живков ще бродят легенди дори след стотици лета...
  Той беше човек от народа, с голяма кристална душа...
  В една безпристрастна история Живков ще бъде звезда,
  защото за свойта България кат Ботев до край изгоря  http://news.ibox.bg/news/id_1988772970

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Все още си спомням предаванията му по ББС! Бяха реални и тъжни, също като надеждата ни за по-добро бъдеще. С ръка на сърцето мога да кажа, че никога не съм вярвал, камо ли мислил, че комунизма няма да се състои и социализма ще се срине!! Никога не съм имал съмнение кой го уби! Имам му всички книги и препрочитам "Жените на Варшава" редовно, просто за да не забравя какво беше и колко добър психолог беше Георги Марков.
  Реално стоеше с двата крака на земята и разказваше нещата такива каквито са. Точно за това и го убиха!! Колко балансиран беше филма "Ние сме на всеки километър" се дължеше на Георги! Единствения човек, който направи прецизна дисекция на комунистическата идея и обясни защо не е приложима... Мир на праха му.

 79. 79 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "др. Иванов":

  Другарю с чугунена глава и каменно сърце, да, сачма няма! Няма в сейфовете и архивите на ДС, защото не е изработена там, а е предоставена от Големия брат.

  Има сачми, и то 2, обаче, в следствените материали в Лондон и Париж. Едната от тялото на Георги Марков, а другата от гърба на Владо Костов. Количеството отрова, запечатването на сачмата и използването й са описани подробно в тези материали. Стига да поискаш, можеш да прочетеш.

  Но за хора като тебе онова, което не познават и не искат да научат, не съществува!

  Хайде сега, върви да изтупаш червеното знаме от нафталина, че вдругиден ще имате сбирка на партийния актив!

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#68] от "salandino678":


  [quote#68:"salandino678"],Всеки ден се моля да изпукате до един и Всеки ден благодаря на Бога че ми помогна да се махна навреме от Кочината Ви!Вашата, не мойта измъчена България! [/quote]
  Не ти се е отразило добре, напускането на кочината ти, ми се струва?

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 82. 82 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#61:"dodge_ram"]Словения е една от най-културните, уредени и благоденстващи държави в Европа, в сравнение с нея България е нещо средно между Ботсвана и Северен Пакистан.[/quote]

  Личи, че нито си бил в Словения, нито в Ботсвана, още по-малко в Северен Пакистан. Словенците са лекичко по-цивилизовани балканци, но балканци все пак.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 83. 83 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#59:"joe_danby"]досега отдавна щяхте да сте публикували купища документи за това, с цел омърсяването на паметта му. [/quote]
  Кои документ, нали това е проблема че няма документи, а всичко е въпрос на обвиненията на двама съветски предатели, начело с Олег Калугин, желаещи да си заслужат сребърниците от новите си господари.

 84. 84 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Вие статията я четете, лошо няма! Хубаво е обаче да се прочетат и официалните становища на разследващите, както и фактите за станалото. Журналистите твърдят, че промивка на съчмата(от Костов, тази от Марков я няма никъде) била дадена на мишки и те умрели, факт е, че мишките не са умрели и по никакъм начин не реагирали. По причина, че "съчмата" не е била отровна не е умрял и Владимир Костов, и там е решението на загадката. В едно от последните му интервюта Костов практически се отметна от версията за чадъра.
  Никой не убива за назидание тайно! Убиството за назидание носи това име, защото подаденото с него послание трябва да е ясно и разбираемо за всички. Когато арабски терористи отвличат руски дипломати в Ливан, руснаците хващат няколко от групировката, вядат им очите, режат ги на парчета и вместо пари ги изпращат на похититилите в един кашон с карантии. Това е назидателно убиство, да га разберат всички, а не да убиеш някой, разчитайки да мине за сърдечен удар.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 85. 85 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#80] от "dodge_ram":


  [quote#80:"dodge_ram"]Защото сме калпави като нация, мързи ни да мислим с главите си и гласуваме за идиоти-клептомани да ни управляват: БСП, НДСВ, ГЕРБ... [/quote]
  Я кажи за кой да гласуваме тогава? Нали е демокрация и капитализъм? Нали икономиката се развива капиталистически- на базата на свободните пазарни отношения и свободната конкуренция?

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 86. 86 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#79] от "joe_danby":

  Съчма в тялото на Георги Марков няма, тя не е намерена там, а на пода и може да е от всичко, а последствие е загубена, ако естествено някога е съществувала. Няма никакви данни за наличие на рицин по тази съчма, нито по тази за Костов. Дори да имаше рицин той нямаше да причини и неразположение, защото количеството му много пъти под теоретично опасните. Дори съчмите да вървяха с една бъчонка рицин пак нямаше да е сигурно, че някой ще умре, защото никога в човешката история никой човек не е умирал от рицин. Твърди се, че срицин било отровено едно прасе и по аналогия с други отрови се изчислило количеството за хора.
  Историята с чадъра е най-голямата щуротия в историята на шпионажа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#83:"Каишков"]...двама съветски предатели, начело с Олег Калугин...[/quote]

  Ти си ДС, нали? Вече престана дори да се прикриваш.

  Само ДС кадър използва лексика като „предатели”, „сребърниците на новите господари” и т.н. Вие не прощавате на хора, които (според вас) са ренегати и са показали неблагодарност към системата, която (според вас) им е помогнала да се изградят.

  Вие, ДС кадрите, т.нар. разведка, сте душевно и морално осакатени, непълноценни личности, които не признавате правото на човека да се реформира и да се стреми към добро. За вас има единствено лоялност към тоталитарната система. Затова трябваше още преди 20 години да бъдете лустрирани, изчистени отвсякъде, където имахте достъп до лостовете на властта, възможност да спъвате развитието на страната, да я отдалечавате от цивилизования свят.

  За твое нещастие, все по-малко имате тази възможност. Остана ви само цивренето по форуми за „предатели” като Георги Марков – човека, който ви се изплю в колективния милиционерски сурат.

  Ех, кефффф!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#83] от "Каишков":

  Аз не говоря за документи кой и как ги е убил - ако четеш статията внимателно, ще видиш цитатите от докладите на шефовете на ДС, ще видиш и факсимилетата за това как да се действа, за да се унищожи един "враг" като Марков, Славов и т.н.
  Аз говоря за ВАШИТЕ документи. Нали твърдите, че Марков бил агент на ДС, двоен, че и троен агент! Покажете ги де, покажете едно изказване, един ред на шеф от ДС, което дори и косвено да показва това!
  Ние чакаме. Времето е наше!

 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#35] от "mapto":
  Интересно дали би могъл да обясни какво точно е предал Георги Марков?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#80:"dodge_ram"]Защото сме калпави като нация, мързи ни да мислим с главите си [/quote]

  Моля те ме ме слагай в кюпа с воята рода. В моето семейство нямаме такива хора.
  Не сме по-лоши от всички други...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 91. 91 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 551 Гневно

  ...И всеки ден се убеждавам че нема начин такава чума,краста и ебола да не се затрие.Ще има някъде резерват където като в огромен маймунарник артисти ще играят на партийци,другари,милиционери,джипки, и магазина на бай Марко
  с 5 рафта--оцет,сол,копърка,сапн петел и ром-убиец от който дори заклетия алкохолик Манджата се разтрисаше.
  Ще има и клубче и другар Иванов и три портрета---Света Троица
  а отдоле 12 апостола ПолитБюро!
  И маймунарника ще произвежда приказки,шум,шарени лозунги и чугунови децки играчки --които ни се чупат,ни се дигат --ей така си стоят красиво боядисани с червена блажна боя.

 92. 92 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#87] от "dodge_ram":

  Приятелю, не можеш да научиш на ум и морал човек, който не иска! На тези хора им е заръчано, втълпено, че това е светата истина и те нямат дори и биологична нужда да отсеят сеното от сламата! Те са по-зле и от кучето на Павлов, защото имат самочувствието, че принадлежат към Хомо Сапиенс!
  Лъжат се, но дори и това не проумяват!
  Както е казал Пушкин: "И не оспоривай глупца!"

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  До коментар [#75] от "Гуано":
  До коментар [#85] от "Vince":
  До коментар [#86] от "др. Иванов":
  До коментар [#83] от "Каишков":
  До коментар [#66] от "Dollar Akbar":
  До коментар [#53] от "reakzioner":
  Как мина церемонията по поднасянето на цветя на паметника на др.Тодар Живков в Правец? Имаше ли безплатни кебапчета от др. В.Златев? Пяхте ли партизански песни?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#87:"dodge_ram"]Вие, ДС кадрите.... Затова трябваше още преди 20 години да бъдете лустрирани, изчистени отвсякъде, където имахте достъп до лостовете на властта, възможност да спъвате развитието на страната, да я отдалечавате от цивилизования свят. [/quote]
  Понеже не свършихме тази работа в началото на прехода, затова сега сме на това дередже. Поне състезанието щеше да е с равни начални условия като само най-способните щяха да забогатеят, а не разни тъпанари от ДКМС и БКП. Сега вместо бетонни коптори по морето и в планинските ни курорти, които само разбиха природата в България, щяхме да имаме една много по-качествена и конкурентноспособна икономика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Обикновеният българин след 70 години социалистически експерименти е генномодифициран идиот. От цялата популация има 100-200 000 нормални хора, които напускат страната. Дебилите ще имат възможност да изградят свое общество, в което да почитат тодор живков, да живеят скотски и да предават деградацията си на следващите поколения.

 97. 97 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Другарите все още ги хваща диарията като се заговори за Марков

  Много им бръкна с публикуването на истината

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#31] от "kimba3":

  Вие комунистите наистина имате психически проблеми. Когато е писал сценария за "На всеки километър",Георги Марков е вярвал в това,което пише,в някаква своя версия на комунизмът. Но скоро прозира престъпната му същност и се отрича от него. Та,защо и на кого да върне парите получени за този сценарий?????!!!!!
  Това е пълна шизофрения,вашето. По вашата абсурдна и извратена логика,би трябвало комунистите да се отрекат от този филм,защото е написан от...от кого всъщност?!
  Идиотско е да вярвате,че има хора,които не се променят.
  Точно вие,които предадохте собствената си комунистическа вяра.

 99. 99 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Любопитно

  държавна сигурност (ДС) наистина имаше хора сред българските емигранти които работеха за нея както и за себе си често тези същите хора се занимаваха и с наркотици които ДС импортираше чрез българските "дипломати" всички агети на ДС.
  днес тези ДС агенти стоят зад всички нарко бизнеси като техните хора извършват черната работа (както винаги) и са често тези които са залавяни от спец. службите на запад.
  осъдени в българия не може да сане защото съдиите, политиците и дори управляващите са все още подчинени на тях. именно този факт спира и ще спира българия още десетки години но за съжеление някои хора от този форум не могат и не искат да разберат.
  всички тези ДС служители, агенти и доносници са хора с кървави ръце и правят така че цялата срана и народ да бъде и изглежда като тях без съзнанието на този същия народ.
  затова днес българия е друга а народа все така вражески настроен един към друг.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK