Прочит на историята: С Михаил Неделчев за плача от яд и стоиците при социализма

Мrхаил Неделчев

© Юлия Лазарова

Мrхаил НеделчевНовите книги на литературния историк и критик Михаил Неделчев "Литературноисторическата реконструкция", "Цензурираните класици" и "Двете култури и техните поети" бяха представени на Празниците на изкуството "Аполония". Созопол е идеалната сцена за такова събитие, защото от десетилетия авторът винаги е там от 1 септември, а и това е любимо място на представителите на културата на стоическата нормалност в социалистическите времена. Тези стоици са героите на най-новото му изследване. От семейство с традиции, с вкусове и убеждения, нямащи нищо общо с официалната естетика и идеология на комунистическия режим, Михаил Неделчев е един от стоиците.
След 10 ноември 1989 г. той е сред интелектуалците, възстановили Радикалдемократическата партия. Беше депутат във Великото и в 36-то Народно събрание. Беше говорител на СДС.
Главен редактор е на излизащото от 1994 г. списание "Демократически преглед" и председател на управителния съвет на Дружеството за разпространение на знания "Гражданин". Ръководи департамента "Нова българистика" в Нов български университет.

Най-новата ви книга за литературата и тоталитаризма е озаглавена "Двете култури и техните поети". Едната наричате "културата на стоическата нормалност". Какво означава това?
- Двама колеги, които много уважавам - Енчо Мутафов и Елена Михайловска, написаха за културата на оцеляването при социализма. Не се конфронтирам с тях. Двете култури, както аз ги формулирам, разграничават морално двата типа живеене при социализма след 1962 г., когато режимът престана да бъде толкова стръвен в стремежа си да изяжда "бившите" хора, а и своите, когато в някаква степен се омекоти. Единият тип - не само художествена, но и всекидневна култура, предполагаше човек да се държи сякаш това наоколо го няма. Стоическа е, защото и това беше много трудно.


Литератор, който, за да не прави компромиси със съвестта и убежденията си, не издава...
-Да, това поведение е отказ от кариера, отказ от осъществяване. Като литератор бях обречен да бъда завинаги младши редактор в издателството "Български писател", което все пак беше щастие. В отдела за литературно наследство. Смятаха, че се занимаваме с чирашка дейност.


И по-безвредна според идеолозите на социализма...
- И тя беше вредна. Хората, които живееха в тази култура, като правило избираха неидеологически професии - химици, инженери, физици, дори да са имали хуманитарна нагласа. Лишаваха се от възможността да станат философи, писатели, журналисти, за да не бъдат принудени да правят идиотските компромиси. Този тип живеене беше и семейно. В нашето семейство по всички възможни линии нямахме нито един комунист...
Когато говоря за стоическата нормалност, я противопоставям на другата култура - на ускореното, юрнато по идеологически съображения време - петилетката в съкратени срокове, я първи май, я девети септември, рожден ден на Георги Димитров, конгрес на БКП...
В чест на...
- Непрекъснато в чест на нещо. Създаваше се гигантска илюзия за ускорение, създаваше се усещане, че се живее бързо и има цели за постигане. Има голяма перспектива - комунистическата идея ще се реализира, но има и кратки цели - нещо ще се открие, завод някой.
За мен като литературен историк са интересни най-вече поетите на тези две култури. Много поети изразяваха стоицизма - Биньо Иванов, Николай Кънчев, Иван Теофилов, освободиха се от "априлските навеи" Константин Павлов и Христо Фотев, но най-силният израз е в поезията на Иван Цанев, Екатерина Йосифова и Борис Христов. Те превръщат отстояването в основна тематика. "Проговарянето" при Цанев, Йосифова с оставането у себе си, Борис Христов с жеста на оттеглянето се превръщат в най-интересните изразители на културата на стоическата нормалност. От другата страна са емблематични, талантливи поети - особено Любомир Левчев, Стефан Цанев и Владимир Башев.


Какво ще остане от литературата от времето на социализма, кое ще бъде ценно?
- Литературата на компромиса също ще бъде четена, защото Цанев, Йосифова и Борис Христов могат истински да бъдат разбрани в алтернатива. В историята на литературата трябва да го има и онова, от което те се оттласкват.


Могат да се правят антологии, които да дават представа какъв тип литература е имало. Трябва да се изучава и "правилната" литература. Не трябва да бъде пренебрегвана, защото иначе ставаме куци. Ние бяхме общество, разглеждано като цялост от западния интелектуалец левичар, до 1989 г. той не ни различава, вижда ни като идеологизирани и само тук-там радикални дисидентски жестове. Моята книга не е за дисидентите. Те са друго. Дисидентството предполага публичност.


Редовно се задава въпросът защо дисидентите у нас бяха малцина?
- Имаме дисиденти - Желю Желев, разбира се, сред писателите - Димитър Бочев, Георги Марков, който беше убит. У нас има отделни жестове, но последователно дисидентско поведение като на Сахаров или Солженицин няма.


България е ужасно бита в ранните комунистически времена. Цялата енергия на съветското КГБ се съсредоточава в България, за да бъдат унищожени включително потенциално политически активните хора - млади демократи, социалдемократи, земеделци. Дълго е съществувала и надеждата, че Западът няма да ни изостави.


При изглеждащия вечен режим, заплахата от репресии и при постоянната бдителност на Държавна сигурност се правеха компромиси.
- Някои смятаха, че не е голям компромис да станеш член на БКП, аз смятам, че е грандиозен. Когато ДС ме профилактира...Това е техният термин, предупреждават, че се води ДОН - дело за оперативно наблюдение. Имам две такива. Те са за да се види дали ще има ДОР - за оперативна разработка, разследване за престъпление.


От ДС правили ли са опити да ви вербуват, както се е случвало с хора от "вражески" семейства, пък и от средите на интелектуалците? 
- Не, не са правили опит.  Единственият случай на намек беше, когато бяхме откраднали френски книги от световния конгрес по социология. Някой беше докладвал в ДС, викаха ни, но аз казах: Вашият човек открадна повече книги. Питаха: Откъде знаеш, че е наш човек. Отговорих, че всички го знаят. Тогава ни казаха: Как може да крадете, ако искате някоя книга, обърнете се към нас, ще ви дадем.


Неотдавна излезе и книгата ви за цензурираните класици, в която са събрани случаи на които сте били свидетел. С какво класиците бяха неудобни на властта?  
- Можах да направя книгата, защото 15 години съм работил в отдела за литературно наследство на издателство "Български писател". В нея става въпрос не просто за неиздаване на книги, а за това, че от многотомни съчинения на най-големите класици, като се почне от Вазов, отпадат текстове.


Първата причина е т.нар. национализъм. Най-скандалният случай е със стихове на Вазов, посветени на срещата, нещо като сражение, на българските и руските войски на Добруджанския фронт през Първата световна война. За русофила Вазов това е страшно, трагическо нещо, но като патриот изразява българската гледна точка. И тези стихотворения остават в бележките, няма ги в корпуса.


Второ - не трябваше да има нищо против руската имперска политика, за да не се правят аналогии с политиката на СССР.  Така в двутомника "Строители на съвременна България" не излиза предговорът от Симеон Радев, който е блестящо геополитическо есе. За сметка на това е създаден цял екип, който да пише критични бележки към изданието. 


Трето - нищо за Бог. Не случайно Бог при социализма започва да се пише с малка буква.
После - да няма враждебни идеи. По тази причина свързаното с Ницше у Пенчо Славейков е изчистено.
Не се допускат и теми, текстове, които могат да нарушат каноничния образ на писателя. Така се "зачеркват" ранни символистични стихотворения на Йовков. А той ги е публикувал навремето в елитарното списание "Художник".


Описал съм и историята с Асен Разцветников. Поискаха да махна 14 пародийни стихотворения. От издателството ги дадоха на Илчо Димитров, историк, да прецени и когато го питах, той отговори, за да не дразним съюзника. Имаше предвид БЗНС. Разцветников пародира Стамболийски. Така не излезе четвърти том на Разцветников. Сега пък няма издателство, което да поеме този финансов риск.


За да излезе третата част от съчиненията на Христо Силянов - най-големия историк на македонско-одринското движение, трябваше да махна изречението "Те продължават да чакат българските войски".


Обаче "Железният светилник" е издаден...
- По конюнктурни причини излиза тази голяма книга. Просто тогава Димитър Талев, който едва е оцелял след лагери, затвори и изселвания, има шанс със смяната на конюнктурата. България се отказва от кретенизма да насърчава македонска нация и да прави братство с Титова Югославия.


Шансът е в обръщането на БКП от крайно безродна към нещо като колеблива защита на националното. Към ЦК на БКП беше създадена специална комисия по македонския въпрос. Нищо не излизаше без съгласието й. За честта на тези хора трябва да се каже, че те не спираха книги.


Там имаше една тема табу - отношенията между върховисти и вътрешната организация. Върховистите се разглеждат като слуги на двореца, а вътрешните са автономистите, бъдещи македонисти. В комисията смятаха, че можем да подхраним македонизма. Но цялата литература е пронизана с тази тематика.


Имаше забрани, но и награди за верните на линията на комунистическата партия. Имаше поръчки към писателите...
  - Имаше и т.нар. контрактации. Това беше масовата форма на въвличане на писателя в някаква насока. Даваха се от Съюза на българските писатели, от министерства - на вътрешните работи, отбраната, от профсъюзите. Не бяха малки. Човек можеше да не работи друго една година. Това беше сума срещу ръкопис, който не си длъжен да издадеш. При сключването на контрактация се правят предписания какво да похвалиш. Самите писатели сами се въвличаха в това. Поемаха предписания.


Около 9 септември се звънеше на Багряна, Фурнаджиев и те, за съжаление, се отзоваваха. После поетът се чуди къде да ги сложи тези стихотворения в новата книга. Ако не ги сложи, признава, че са поръчкови и са еднодневки, че не ги цени. И така ги слага в някой цикъл, който стои най-отпред.


Как работеше цензурата в издателствата?
- Йерархията беше сложна. Първо се правят тематични планове с анотации. Пращат се в Комитета по печата. Връща се одобреният план, на това ниво изчезваха някои неща, явно след консултации в ЦК на БКП. Включването на книга в плана беше голяма магия. Ръкописите на поета Николай Кънчев например, който искаше да издава в "Български писател", чакаха с години. Втората му книга излезе през 68-ма, следващата - 1980. 12 години чакане.


Ръкописът първо се чете от редактор, после - завеждащ отдел, зам. главен или главен редактор. Имаше и един зам. главен редактор, симпатичен човек  - Кирчо Тайната, който слагаше печат, че ръкописът не съдържа държавни тайни. След това - при директора. Пазя такива ръкописи с по десет подписа. После някои коректори бяха особено верни на режима, сигурно са били от ДС, те проявяваха особена бдителност. Връщали са ми книги да си махам от текстовете. Голям предговор към издание на Петко Росен трябваше да сложа като послеслов и да съкратя 30 страници. Плаках от яд. Тогава дойде синът му и ми каза: Аз съм стар човек, позволи ми вместо теб да отида да ударя един шамар на Богомил Райнов, който нареди това.
Твърдя, че Богомил Райнов беше от висшия синедрион начело на идеологията и ДС. Не генерал, трябва да е маршал.


А какво означаваше членството в писателския съюз?
- Да кажем какво значеше да не си член - не те признават за професионален писател. Членството гарантираше статут и пред издателите. На 50 години ти издават един том, на 60 - два... Имаше някакви - водят се писатели, а нямат какво да издадат. Ако си член, те назначават на работа, все едно си завършил висше образование, а може да си 8 клас. Имаш право на два месеца творческа платена отпуска. Съюзът имаше клуб, стол с евтина храна, почивни станции, в които някои си живееха. Живееш в голямо писателско семейство. Поне през година - в чужбина. По-незначителните писатели - в Монголия.


Николай Кънчев, преди да е ясно, че ще пише модернистични гадости, го пращат в Грузия. Вечерта, на масата, грузинският тамада обявява: При нас е най-големият български поет. Когато идва ред Николай Кънчев да вдигне тост, казва: Ако Черно море беше гигантска чаша, то ние и вие - българи и грузинци, щяхме да пием, пием и да се срещнем на дъното на чашата и да се прегърнем. И тогава тамадата: При нас е най-големият световен поет...


След убийствата, репресиите и изключените веднага след 9 септември 1944 г. член на писателския съюз означава висок статут, номенклатура. Затова приемаха трудно. От секцията на литературните критици и литературоведите са ме предлагали три-четири пъти за член. Когато предложенията стигнат до бюрото на СБП, ДС си казва думата и след това на управителния съвет вече няма такава кандидатура.Тончо Жечев пита къде е предложението за Михаил Неделчев? Нещо смотолевят и толкова. Любомир Левчев наскоро ми каза: Имаше двама, които никога не можеха да влязат в съюза, ти беше единият.


Тогава се измисли хитрият ход да ни социализират, но не с толкова висок идеологически статут - приеха ни в Съюза на преводачите. И Енчо Мутафов, и мен. През 1988 г. на перестройчески конгрес, когато пак имаше предварителна листа на ръководството, преводачите обърнаха списъка. И Стефан Савов (след 1990 г. възстановител, председател на Демократическата партия и председател на Народното събрание - бел.ред) и аз станахме членове на управителния съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (627)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Весело

  Днес е ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ.
  Националният празник на СЕВЕРНА КОРЕЯ.
  Празник за всички СЕВЕРНО-КОРЕЙСКО МИСЛЕЩИ по света.
  Включително и за БЪЛГАРСКИТЕ СЕВЕРНО КОРЕЙЦИ.

 2. 2 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Ами то у нас други няма. Дори и ултра десните са северно-корейско мислещи.

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  Много живописно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Първо:
  Честит празник!

  Второ:
  "Така не излезе четвърти том на Разцветников. Сега пък няма издателство, което да поеме този финансов риск".

  Както казваше един руски дисидент: Преди ти правеха филма и ако преценят, че е "вредителски" го спираха, но той оставаше в архивите и все някога можеше да види бял свят! Сега просто никой не го прави и филма умира с теб, без никога да е видял бял свят!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Днес е Девети,
  без СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ
  да свети!

  www.berbenkov.hit.bg
 6. 6 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И тоя е един от кривящите се.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 7. 7 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Хубави спомени.... Ама каква "файда" има от написаното???

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Неутрално
 9. 9 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Това са глупости на търкалета, байно.

  Единствената прилика между Окупирай Уолстрийт и 9-ти септември е, че и в двете движения участват предимно аутсайдери и лузъри, които не могат да си намерят място в обществото, главно поради мързел.

  Останалото нема нищо общо.

  9-ти септември е организиран от чуждо разузнаване преврат с цел да улесни превземането на държава, докато OWS е флашмоб, застоял се в парка толкова, че чак се е обърнал се на блато.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 10. 10 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кой каквото си иска може да пише и приказва.Обаче фактите показват,че в момента в България всичко е по-зле от времето на социализма.

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#9:"jubal harshaw"]9-ти септември е организиран от чуждо разузнаване преврат [/quote]

  Кое е това разузнаване?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 13. 13 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  Питай си партийния секретар, другарю, той знае.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#10] от "САРФОШ ГОШО":

  За някои хора определено е така За повечето обаче не е

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 458 Неутрално

  - Имаме дисиденти - Желю Желев, разбира се, сред писателите - Димитър Бочев, Георги Марков, който беше убит.

  Някак удобно забравя Петър Манолов, Любомир Собаджиев ...

  ЧЕСТИТ 9-ти СЕПТЕМВРИ!!!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "Karelson":

  Само два факта.

  От почти 9,500,000 население на 10 сега България е около 7,500,000...
  Преди 10 България изнасяше плодове и зеленчуци-сега внася...

 19. 19 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  [quote#17:"др. Иванов"]Чърчил толкова мрази България,[/quote]

  Иванов , глупостите , които сте ги учили при образованието на оная к*рва Л. Живкова тук можеш да ги забравиш. Ти как вждаш политик от ранга на Сталин , Рузвелт или Чърчил да "мрази" не България , ами когото и да е. Това да не ти е селския партиен секретар , на това ниво в политиката няма емоции. Освен , разбира се , ако не успееш да дадеш някакви доказателства , за да не изглежда че си се изхвърлил като чик*я на мокър пясък

  15.02.1989 - 07.02.2018
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Забелязвате ли,че комунистическият прочит на 9-ти септември,започва да се изтърква,изтърква и изчезва.
  Мда-а,Времето си знае работата.

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Весело

  До коментар [#12] от "Karelson":

  Ама разбира се ))) Още повече Неделчев плаче за пенсиониране, а пък Сашо Симов тепърва тръгва нагоре Залагам на младото и перспективното

 22. 22 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#18] от "САРФОШ ГОШО":

  Само 1 факт. За 1300 години история България само един единствен път , за само 45 години е спирала гражданите си да я напускат. Никога преди това никой не е бил спиран да я напусне ако поиска.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 23. 23 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#22] от "Karelson":

  От хубаво -2,000,000 не напускат...

 24. 24
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#21] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Неделчев е човек , който познавам лично и повярвай ми не плаче за пенсиониране. Той , ( както и Дина Станишева например) е от хората , които могат да стоят и да работят до гроб. Идните 20 , може би 30 години няма да слезе от сцената Та гледай да не се пенсионираме преди него

  15.02.1989 - 07.02.2018
 26. 26 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#24] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Все още пише , нали ? И както казах в това си поприще няма да се пенсионира. Ей я и Дина станишева , да не решиш ,че съм политически пристрастен. напусна СУ , но още пише

  15.02.1989 - 07.02.2018
 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Весело

  [quote#25:"Karelson"]Неделчев е човек , който познавам лично и повярвай ми не плаче за пенсиониране.[/quote]

  Аре сега, не ми казвай, че не получава пенсия, не е възможно това

 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#23] от "САРФОШ ГОШО":

  1300 години история. 45 години изходни визи. Кои са тия 45 години е въпрос за 1 лев

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Весело

  [quote#4:"др. Иванов"]Първо:
  Честит празник! [/quote]
  §€%$№$%€§*()_)(*§€% Разбра ме, нали
  Чак сега загрях защо пуснаха серията статии "Прочети на историята" баш тези дни-За да припомнят на четящите какво е било "по време оно".

  Позитанчетата разбира се с пяна по джуките ще се опитат да разправят всички възможни масали, за да дезинформират мепознаващите този период. Както е казал пророка-няма нищо ново под слънцето

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 30. 30 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Най-скандалният случай е със стихове на Вазов, посветени на срещата, нещо като сражение на българските и руските войски на Добруджанския фронт през Първата световна война. За русофила Вазов това е страшно, трагическо нещо, но като патриот изразява българската гледна точка. И тези стихотворения остават в бележките, няма ги в корпуса.

  Второ - не трябваше да има нищо против руската имперска политика, за да не се правят аналогии с политиката на СССР. Така в двутомника "Строители на съвременна България" не излиза предговорът от Симеон Радев, който е блестящо геополитическо есе. За сметка на това е създаден цял екип, който да пише критични бележки към изданието. "

  За тези, които са "червени" само заради подобни на цитираните манипулации на историята - днес ви е ден за размисъл и покаяние пред собствената съвест, ако изобщо имате такава!

 31. 31 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#20] от "deaf":

  От всичко най-много комунистите ги е страх от природата , в това число и от времето де. Ако можеха нещата да се случват така както те искат , а не така както Бог е повелил

  15.02.1989 - 07.02.2018
 32. 32 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#17:"др. Иванов"]В началото на септември не се знае кой ще окупира България, защото текат преговорите в Кайро[/quote]

  Милото. "Преговорите в Кайро" са през 1943 и на тях Бг-то изобщо не е обсъждано - там Сталин не е бил, заради Чан Кай-ши.

  Айде по-леко с призивите за грамотност, другарю.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "Karelson":

  Първо да те поздравя:

  http://www.youtube.com/watch?v=REPbxIYDHKs&feature=relmfu


  И после да те светна, че макар за вярата ви да няма и ядрени бойни глави открити, все пак да се придържаме към написаното, защото според таджиките то оставало, а за казаното арестували:

  по времето на соца не се учеше нищо лошо за Чърчил, защото е от коалицията-победител, а България е била страна агресор и победена;
  Всички речи на Чърчил за записани и ги има на всякакви езици, както и предаванията на радио Лондон.
  Междудругото именно Чърчил е идеологът на Народния съд и той единствен настоява на него да бъде изправена и "престъпната българска интелитенция".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Гневно

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":Значи да превърнеш България в колония на чужда държава,да избиеш и унищожиш елита на нацията и да насадиш чужда,азиатска култура в България,като поставиш полуграмотни главорези на власт(помниш ли прословутото "висше незавършено" е равносилно на протестите на младежи и безработни в САЩ?! Няма да забравим и няма да спрем да повтаряме какво се е случило тогава.Може да заблудите някой тийнейджър,но повече няма да постигнете!!

 35. 35 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  [quote#33:"др. Иванов"]Междудругото именно Чърчил е идеологът на Народния съд [/quote]


  [quote#33:"др. Иванов"]Междудругото именно Чърчил е идеологът на Народния съд[/quote]  [quote#33:"др. Иванов"]Междудругото именно Чърчил е идеологът на Народния съд[/quote]

  АААААААААААААА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ПОООООООМОООООООООООЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩ!!!!!

  ДНес поне ще бъде забавно Иванов - доказателства нямаш предполагам. А това какво говори един политик да ми го цитираш като доказателство е просто смешно. Дето сам рече - да се придържаме към написаното

  15.02.1989 - 07.02.2018
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#14:"Karelson"]Първо го прочетете , има време , после ше тролите. [/quote]
  Червените изобщо не желаят да затормозяват чугунените си глави с рационално мислене. В името на тяхната майка-партия са готови да тръгнат срещу всякаква логика. Виж им "аргументите"....примерно "Лунчо" в пост #6.
  Ако трябва да скочат от десетия етаж, за да защитат партийката си, те сигурно ще скочат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Има две Българии които никога няма да се срещнат и разберат това си личи по коментарите под статията,затова сме и слаби и от нас само ще се възползват.Докато има близачи на руски,американски и всякакви други гъзове винаги ще имаме я 9 септември,я 10 ноември.

 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#32:"jubal harshaw"]"Преговорите в Кайро" са през 1943 и на тях Бг-то изобщо не е обсъждано - там Сталин не е бил, заради Чан Кай-ши. [/quote]

  Ако не се лъжа бях написал в постта си и нещо за глупостта и неграмотността. Написаното от мен винаги е неоспорим факт и не беше нужно да го доказваш!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Гневно

  До коментар [#10] от "САРФОШ ГОШО":


  [quote#10:"САРФОШ ГОШО"]Кой каквото си иска може да пише и приказва.Обаче фактите показват,че в момента в България всичко е по-зле от времето на социализма. [/quote] Докато Алжир е бил френска колония,там е било построено много-и инфраструктура и някаква промишленост,доста от градовете на Север са били добре устроени.Но не съм чул някой алжирец да казва колко е било хубаво през френското управление,защото французите "давали" и имало работа за всеки,а Вие се радвате как България била съветска колония.Дори африканските бербери са по-достойни от такива като Вас!!!

 40. 40 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#35] от "Karelson":

  Др. Иванов както винаги е силно вляво.

  Решението за съдебно преследване на извършилите военни престъпления на окупираните територии е на всички велики сили, не на Чърчил. Има обаче малки разлики в това как протича то.

  В бившите соц. страни това решение се използва за прикритие на репресиите при установяване на комунистическите режими. В Западна Европа (по комплекс от причини, от идеология до пропаганда) нещата се ограничават.

  Между другото, във Франция процесът прилича доста на тоя у нас - победителите си го изкарват на всеки, който не им харесва по некакъв начин.

  В Западна Германия процесът на гонене на военни престъпници спира в началото на 50-тте, когато е прекратена денацификацията.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 41. 41 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#28] от "Karelson":

  През последните 10 години нито един млад български учен,спечелил награда на международен конкурс, не се е върнал да работи в България...

 42. 42 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#39] от "yanne":

  България не е била съветска колония!

 43. 43 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Ами изобличи ме. Кои са тия "преговори в Кайро" в началото на септември 1944, преди окупацията на България от съветската армия.

  Айде, Грамотея, ти си наред.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Адски тъпи парчета тровят постоянно форума.
  Да се чудиш как е възможно да си повтарят като повредени грамофонни плочи " линията на Партията".
  Ами празнувайте си 9.9!, но не продъжавайте да ни го натрапвате!

 45. 45 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#37] от "mimeto71":

  Да , така е има две Българии. На последните избори за БСП(к) гласуваха 1(един) процент от младите в големите градове и 6 в малките. При това че беше единствената лява опозиция. Защо трябва да искаме да се срещаме с тия цървули , след като можем просто да ги изчакаме да пукнат ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#42] от "САРФОШ ГОШО":

  България беше много повече зависима от СССР отколкото сега в сравнение със САЩ! Беше в ход Брежневата доктрина за "ограничения суверенитет"...

 47. 47 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#36] от "Храбър":


  [quote#36:"Храбър"] В името на тяхната майка-партия са готови да тръгнат срещу всякаква логика. Виж им "аргументите"....примерно "Лунчо" в пост #6.
  Ако трябва да скочат от десетия етаж, за да защитат партийката си, те сигурно ще скочат.[/quote]

  Като сегашния премиер даже може да напуснат системата на МВР, но да не се разделят с червената партийна книжка! Дали не си я държи за "всеки случай"?!

 48. 48 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  [quote#6:"Лунчо"]И тоя е един от кривящите се.[/quote]

  Ами ти, ве, принципния, какво правеше ТИ преди 1989 г.?

  Свободно си ходел прав под масата? Или още си мърдал с опашчицата заедно с милионите си колеги в топките на баща си?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#35:"Karelson"]Иванов - доказателства нямаш предполагам.[/quote]

  За това никога не се е спорило! Какви доказателства, когато освен това друго няма! Казах ви, че история не се учи от "Демокрация" и "Про и Анти". Народният съд е бил абсолятно условие поставено от Англия и САЩ за сключване на мир с България! Лично Чърчил настоява са съд и над "престъпната интелигенция" и журналистите.
  Вие хептен ли нищо не знаете!
  Хвайщайте Гутъл и почвайте да търсите емисиите на радио Лондон, речите на Чърчил за България, книгата на ръководителят на преговорите в Кайро Стойчо Мошанов, бивш председател на народното събрание, да не се бърка с Мушанов, който му е роднина.
  Вие вероятно и не знаете, че Русия иска разрешение от Англия и САЩ да предаде арестуваните в Москва български министри "за съденето им от Народния съд" и ги предава на България след като получава такова писмено разрешение! Това са документи, не мнения на журналисти!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Весело

  Няма вече манифестации и другарите дращят по форумите, вместо да веят байраче в строя пред трибуната, ревейки: "С Бе-Ка-Пе напред!"

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 51. 51 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Весело

  [quote#34:"yanne"]Значи да превърнеш България в колония на чужда държава,да избиеш и унищожиш елита на нацията и да насадиш чужда,азиатска култура [/quote]

  Аре измисли нещо оригинално ))) Чак се чудя такива като теб, как се радват на истинска държава като тази
  http://bit.ly/Qw3ntW

  Чудно ми е наистина! Казват, било много богато време, онова тогава, което комунистите са го унищожили. И че е нямало задължителни манифестации като тази
  http://bit.ly/Qw3ups

  Но пък снимките говорят

 52. 52 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Браво за интервюто а и тия днес дето искат да празнуват да знаят, че има действащ закон в момента както и преди малко в студиото на Нова ТВ проф. Пламен Цветков се скара на проф. Баева, че лъже за историческата истина за 09.09.1944 год.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:

  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;

  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";

  4. моралния и икономическия упадък на държавата;

  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

  10. безогледното унищожаване на природата.

  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;

  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;

  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;

  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:

  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;

  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

  в) лишаване от право на собственост;

  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;

  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;

  е) лишаване от гражданство;

  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;

  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

  -------------------------

  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 53. 53 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#42] от "САРФОШ ГОШО":


  [quote#42:"САРФОШ ГОШО"]България не е била съветска колония! [/quote]

  И никога не е имало съветски войски и бази!
  За сметка на това пък сега дава безвъзмездно военни бази на метрополията!

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#53:"ERRmn"]И никога не е имало съветски войски и бази![/quote]
  Такива лъжи да ги разправяш на някое хлапе под 20 години!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#40:"jubal harshaw"]. В Западна Европа (по комплекс от причини, от идеология до пропаганда) нещата се ограничават. [/quote]

  Да оставим Франция, където са избити толкова хора, че могат да се мерят само с Мао, знаеш ли, че в Холандия през тези съдилища са минали 100 хиляди човека? Че за портрет на Хитлери или фашистки поздрав наказанието е било 10 години лишаване от граждански права? Че няма страна в която да не е имало такива съдилища? Може там да присъдите да са били по-леки, но тези страни не са спасявали територии и репарации, били са държави победителки, а ние агресор и победени.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#53] от "ERRmn":

  Нямаше нужда от съветски бази за разлика от други соц държави. Българските комунисти бяха най верните..........Разликата с американската база е, че тя е насочена срещу държави в Близкия Изток, а не е за запазване на политическото статукво! Това е разликата със съветските бази....

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Гневно

  До коментар [#18] от "САРФОШ ГОШО":


  [quote#18:"САРФОШ ГОШО"]От почти 9,500,000 население на 10 сега България е около 7,500,000...
  Преди 10 България изнасяше плодове и зеленчуци-сега внася...
  [/quote] Знаеш ли термина "социалистически лагер"?!Използваше се защото беше точно това-лагер,ама не детски!!Никой не можеше да излезе свободно от България.Стотици хиляди искаха за избягат още по живково време,но не можеха,защото на границата убиваха(или и това си забравил).Затова и веднага след като отвориха границите много избягаха-винаги са искали,а вече можеха да го направят бе за да бъда застреляни като животни.Та затова и населението падна толкова рязко.А за "силното" земеделие-има един доклад за състоянието на България,прочетен от Петър Младенов през 1989-та.Намери го и го прочети,поне на Петър Младенов повярвай.Иначе не знам да ли си спомняш помощите с храни,които получавахме,например американската царевица,която съм виждал с очите си,даже ми бяха дали рекламна химикалка и запалка,защото в контейнерите имаше такива материали.Та стига с митовете....

 58. 58 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2451 Разстроено

  До коментар [#17] от "др. Иванов":

  [quote#17:"др. Иванов"]че освен значителни български територии иска България да бъде окупирана от гръцки и сръбски партизани. Тогава нашата делегация напуска преговорите, заявявайки, че ще капитулираме пред СССР. [/quote]

  Каква минавка. Да бяхме пуснали гръцките и сръбските партизани.  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 59. 59 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#37] от "mimeto71":
  грешите,не са две!)колкото българи ,толкова Българии)всеки на майка си и на тате си!събира ги в групи само килипира!

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 60. 60 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Весело

  До коментар [#52] от "Танас":

  Баце, това е пример за неработещ закон ))) Само пълни книгите )))
  Даже няма да се учудя скоро време и на него да пишат, че не е отменен като популярният друг такъв неотменен закон -

  ЗАКОН за намаляване броя на кръчмите и ограничаване на пиянството
  Обн., ДВ, бр. 154 от 7.07.1947 г., изм., бр. 2 от 4.01.1952 г., изгубил значение I

  Спазва се и той, нали? Като гледаш на улицата как е


 61. 61 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#42] от "САРФОШ ГОШО":
  Хаха..ха..кхъ..ъъ - вчерашното излесдване на общественото мнение показва "изненадващо", че точно 73% от българите си обичат рашън гърс енд бойс и не им дреме за проблемите на цивилизования свят) Българи сме, ама наистина от "старо " време!

 62. 62 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Любопитно

  "Творческите съюзи"?!
  Има ли промяна? Май не. Изглежда, че още се очакват пенсии от тях.

 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#23] от "САРФОШ ГОШО":


  [quote#23:"САРФОШ ГОШО"]От хубаво -2,000,000 не напускат... [/quote] Пак да ти напиша-не,че не са искали и преди 10-ти ноември,просто вече можеха да напуснат без да бъдат убити,а роднините им в България репресирани!!!Половината ми род се изнесе в Италия почти веднага след 89' -просто тогава вече можеха да отидат до там легално,но винаги са искали.Преди 89' та беше невъзможно да заминеш ей така...

 64. 64 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#54:"Храбър"]Такива лъжи да ги разправяш на някое хлапе под 20 години! [/quote]
  кажи да чуем всички къде са били тези съветски войски. освен, че руснаците построиха единственият мост, свързващ България с Румъния при това без пари, за да минава тежкото въоръжение на румънците на юг в случай на война с Турция и Гърция. Сега какво построиха демократите за над 20 години - 10 км метро и 50 км "магистрала"

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#52] от "Танас":

  А за това какви мисли ти минават?!

  http://bulgaria.indymedia.org/article/30773

 68. 68 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#60] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Пусни си Нова ТВ и гледайте има много интересен спор по темата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 69. 69 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#52] от "Танас":


  [quote#52:"Танас"]ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. [/quote]


  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/12/21/1015502_evrokomisiiata_otkaza_da_se_kriminalizira_otrichaneto/

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#49:"др. Иванов"]ръководителят на преговорите в Кайро Стойчо Мошанов[/quote]

  Какви ти преговори, каква ти конференция. Това в Кайро са некакви отчаяни сондажи на българското правителство за излизане от войната в последния момент. Мошанов не е имал пълномощия за преговори изобщо и затова никой не го е взел насериозно.

  [quote#17:"др. Иванов"]Чърчил толкова мрази България, че освен значителни български територии иска България да бъде окупирана от гръцки и сръбски партизани[/quote]

  Това също са измишльотини. Има разсекретени документите покрай тия акции на нашите дипломати от американската военна архива и в тях няма такива искания.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 72. 72 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#66:"др. Иванов"]Мене законите не са ме плашели при Тодор Велики! [/quote]

  Да, знаем, само и единствено заради тебе кока-колата в Гранд Хотел Москва беше толкова гъста.

  Смехурко.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 73. 73 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#71] от "jubal harshaw":

  Пробвай по изключение да прочетеш нещо! Характерно за глупостта е, че е винаги войнстваща!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#42] от "САРФОШ ГОШО":


  [quote#42:"САРФОШ ГОШО"]България не е била съветска колония![/quote] Ай стига,бе?!Верно ли?!Затова ли е имало съветски" съветници" към всяко министерство и по-важните учреждения?!За това ли половината от управляващите ни тогава са били съветски граждани или родени в СССР(Героги Димитров,Андрей КарловИЧ Луканов,Грижа Филипов,Димитър Станишев) и колко още?!!!Всяко едно важно действие в България е ставало с разрешението на съветския посланик,който е бил и резидент на КГБ!Дори 10-ти ноември става с разрешението на съветския посланик.Руският език беше задължителен за изучаване от 2-ри клас,бяхме задължени да се абонираме за съветски детски списания още от деца.Трябваше да кореспондираме с съветски другарчета,иначе лошо.Всичко това сте го забравили ли?!А съветската програма?!Не я забравихте ли?!Май я излъчваха до правителството на Виденов!!!

 75. 75 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#65] от "akulabakula":
  какви ги говорите)ами господин "дисидента" се занимаше със "стуктурализъм" в соц.времетоизключително рискована дейност)

  а бе,днес форумната-правописната милиция да не спи?специално изпуснах един -ЪТ и никой нищо не казва???)

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 76. 76 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#66] от "др. Иванов":
  Другарю Иванов, объркали сте селата на 09.09 беше събора на село Негован а на Чепинци винаги си е бил на Света Троица
  Баш 09.09 теле сте клали ама друг път.
  Вижте по - вероятно е да сте набивали крак пред мавзолея на задължителната манифестация докато Вождовете си бяха направили бар в мавзолея за да се сгряват при студено време.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 77. 77 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Любопитно

  До коментар [#68] от "Танас":

  Мерси )) Тама го пуснах...

  А да имаш представа каква е тази литургия във Варна, дето я правят? това по БНТ-2

 78. 78 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#71] от "jubal harshaw":


  [quote#71:"jubal harshaw"]Това в Кайро са некакви отчаяни сондажи на българското правителство за излизане от войната в последния момент. [/quote]

  А каква е била ролята на Г.М.Димитров /Гемето/ в Кайро?

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#55:"др. Иванов"]Да оставим Франция, където са избити толкова хора, че могат да се мерят само с Мао,[/quote]

  Айде по-леко на маслините. Във Франция има екзекутирани около 6000-7000 души.

  За Мао има само оценки, понеже цифрите са големи. Минималните са за един милион по време на поземлената реформа, два и половина по времето на големия скок напред и още поне милион и половина по времето на културната революция.

  Ако умножиш френските убити по 10, за да говорим за същото население (40 милиона срещу 400 през 1945), пак имаш 60,000 срещу пет милиона - 100 пъти разлика.

  Дори да излъжеш, че франсетата са убили не 6000 а 60,000, Мао пак е 10 пъти по-напред от тях на глава от населението

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 81. 81 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#69] от "ERRmn":
  Сега сме 2012 година и всичко търпи развитие но е добре, че колелото на историята не може да се върти назад.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Гневно

  До коментар [#51] от "Федор Венедиктович Езерский":


  [quote#51:"Федор Венедиктович Езерский"]Аре измисли нещо оригинално [/quote] Историята не се измисля,трол!!!Тя може само да се цитира!!Няма нищо общо с оригиналничене!!Това не е мода!!!

  [quote#51:"Федор Венедиктович Езерский"]Казват, било много богато време, онова тогава, което комунистите са го унищожили.[/quote] Не знам колко е било богато,но подобни на теб индивиди през 1952-ра едва не убиват дядо ми за да му вземат земята.Не е искал да влиза в ТКЗС,и затова за го пребили почти до смърт,и е подписал иначе е щял да остави сираци.Това ли ти е хубавото?!Това ли ще сравняваш със "Окупирай Уолстрийт"?!Мръсници и главорези са били вашите предци,такива сте и Вие!!!От скапан материал добра реколта не става!!!Хората с ум и амбиция винаги ще вървят напред,а некадърните без подкрепа на Партията-майка ще отиват там,където им е мястото-в утайката на обществото!Както един колега цитира по-горе -4-5% от младите са гласували за Вас,и след само няколко години ще бъдете едни кресливи маргинали,подобни на Сидеров!!!С нетърпение чакам този момент,и ще го дочакам!!!Само се дръжте за Станишев-само той може да Ви закопае качествено и бързо!!!

 83. 83 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#78] от "ERRmn":

  За тая инициатива, за която се е хванал като за сламка др. Иванов, никаква май.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#44:"Alexander97"]Ами празнувайте си 9.9!, но не продъжавайте да ни го натрапвате![/quote]
  Тези тук са по поръчка на Партията им. Защитават позициите на БСП пред обществото. И понеже са платени оплаквачки на бьесьепьето, си мислят че и другите са такива.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#82:"yanne"]Историята не се измисля,трол!!!Т[/quote]

  Ами, ами - я виж др. Иванов, той току що ни показа, че Чърчил е разпоредил на СССР да окупира България и да разпореди Народния съд.

  Въпреки отчаяната съпротива на Сталин и Молотов.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 86. 86 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Гневно

  До коментар [#82] от "yanne":

  Уф... нагледал съм се на такива като тебе, дето 20 години бесят комунисти на всеки стълб по магистрала Хемус. Само приказвате и нищо не правите ))) 23 години ))) А после Държавна сигурност ви е виновна, че си били раздали куфарчета.
  Е те затова ти викам, вземи кажи нещо оригинално, а не едни и същи комплексарски приказки! Омръзна ми бре! Или комунистите ще са ти виновни, или държавна сигурност, или Путин! Аман!

 87. 87 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#80] от "jubal harshaw":

  Над 30 хиляди убиват само партизаните с техните съдилища, които дори не са регламентирани законово. Влизат в града или селото, сядат трима на една маса и започват да им карат всеки. Над 2500 проститутки или набедени, че са спали с германци жени са били избити без съд и присъда след зверски публични изтезания.
  Колко осъдени надзиратели има? Няма, защото са избити без съд!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 88. 88 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Г-н Марковски, няма ли да ни разкажете, какво означава членството в Съюза на Писателите? Ако позволите да нахвърля, какво означава това за един внук на член на този Съюз:
  - Дядо ви, Венко Марковски, получи вила в Банкя, построена от УБО, в която израстнахте вие и вашия брат, Игор.
  - Влизането ви в Английската гимназия не зависеше от резултатите ви от приемните изпити (никога няма да ги споделите, нали?).
  - Сприятелихте се с всички деца на членове на Политбюро и един от тях ви стана кум - Сергей Станишев.
  - Цяло лято бяхте на море по многобройните вили на Съюза на Писателите на разноски на обикновените хора, които нямаха достъп до такива неща.
  - След 1990 г. ви дадоха достатъчно пари, за да си правите казионни фирми и сдружения.
  - Покрай вас пее и приглася хор от медии, изтъквайки ви като експерт по нещо, относно което запознатите знаят, че сте фрапантно некомпетентен.
  - Живеете във Вашингтон и купихте къща за 1 милион долара при положение, че за 20-ина години стаж (на хартия) нямате никаква фирмена дейност, която да оправдае подобни доходи.

  Убеден съм, че днес ще изпиете чаша вино за датата, която ви позволи този живот, който с нищо иначе не сте заслужил.

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 89. 89 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "yanne":

  Преди около 10 години бивш царски офицер,съдан от народния съд ми каза следното - Това,което става в България сега няма нищо общо с това,което беше преди 9 .Ако трябва да избирам между социализма и сега-избирам социализма !

 90. 90 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#74] от "yanne":
  А сега-всичко определя американския посланник !!!

 91. 91 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#76] от "Танас":

  Къкъв девети септември, кратункьо? Ти да не празнуваш от сутринта? Казах ти, че щях да го коля като ритне Тошо! Какви събори, какъв девети! Пукясва тодор и ние започваме да празнуваме! С хора и ръченици!

  http://www.youtube.com/watch?v=Qg3G0m3Qlhw

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 92. 92 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  Честит им 9-ти септември
  На всички червени хлебарки изпълзяли във форума

  подпис
 93. 93 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абсолютно вярно и много добре формулирано!

 94. 94 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#87] от "др. Иванов":

  Значи китайските комунисти са точно 20 пъти по-производителни от френските ти другари.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#53] от "ERRmn":


  [quote#53:"ERRmn"]И никога не е имало съветски войски и бази![/quote] Защо да има съветски бази,след като цялата българска армия е била на директно подчинение на Кремъл.А съветски "съветник" е "съветвал" кой да бъде министър на отбраната и какво да се прави?!Не знаеш ли каква е била доктрината на Варшавския Договор?!Българската армия е пушечно месо за турците и гърците,докато дойде съветска армия от Украина.Защо са съветски бази тук тогава?!

 96. 96 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#82] от "yanne":
  а бе "yanne" бабиното,да ти извади баба ти Aзиа един списък с резултати от кандидат-студенски изпити(пазя един от 71-Мед,Академия-София)да видиш бабин що е то точка Ж!най-обширната-всенародн!) то всите си имаха по един дЕдо активен борец против капитализЪМЪТ къде ги наврЕхте на 10- ти???и от дека изкарахте всите отново тези дЕдовци борци срещу комунизЪМЪТ?тя България трЕбва да е number one по дЕдовци на глава от населението!....за всеки случай къде муфта пада по един!
  не ми отговаряй бабин,че отивам да гледам сериала.

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 97. 97 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#91:"др. Иванов"]Къкъв девети септември, кратункьо?[/quote]

  Аааа разбрах Уважаема цървена кратуно щел си телето курбан да дадеш ако цар Тодар ритне бакъро.
  Не знаех, че комунетата са били толкова благосклонно настроени към Вашата частната собственост '' Уважаеми другарю Иванов ".

  [quote#66:"др. Иванов"]Мене законите не са ме плашели при Тодор Велики! Бях си поръчал теле в Чепинци(имах дърводелскиа работилница там) за да го изядем на площа като пукне Тошо[/quote]

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 98. 98 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#97] от "Танас":

  При соца частниците работеха изключително лесно и печелеха още по-добре. Щяхте да го знаете, но вие искахте да правите кариера на държавна работа и да си вървите по реда в ейрархията. За вас да си частник беше най-непристижното и позорно нещо. Даже в Култура имаше една поредица статии "Черногребците", т.е. за тези, дето работели частно за пари, вместо да ходят по театри и да четат книги и въобще няма да се изненадам, ако авторът на тази статия се окаже Михаил Неделчев или някой от сегашните антикомусти и радетели на неолиберализма.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 99. 99 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#98:"др. Иванов"]При соца частниците работеха изключително лесно и печелеха още по-добре[/quote]

  Не е верно. При соца работеха добре на "частно" и печелеха добре тия работници в държавни предприятия, които можеха да краднат от държавното предприятие време, инструменти и материали и да ги използват за "частния" си бизнес.

  Иначе частен бизнес като такъв нямаше, освен за "самозадоволяване".

  Да работиш на "частно" обаче далеч не беше същото, което е да имаш частен бизнес.

  Твоят проблем е, че ти не можеш да разбереш каква е разликата.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 100. 100 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#99] от "jubal harshaw":

  Не плещи глупости за неща от които хабер си нямаш!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK