Няма компания "Газпром"

Алексей Милер, председател на ОАО "Газпром"

© Reuters

Алексей Милер, председател на ОАО "Газпром"С указа си Владимир Путин иска да защити "националното достояние" от Европейската комисия. Тя заподозря "Газпром" в злоупотреби на пазарите на няколко страни в Европа и започна разследване, а президентът нареди на стратегическите държавни компании в случай на претенции на чуждестранни власти да съгласуват всичките си действия с държавата.


Този опит да се разпространи върху "Газпром" суверенният имунитет с нищо няма да му помогне - ще се затрудни представянето на аргументи в негова защита, ще се намалят шансовете за успех, ще се увеличат заплашващите го глоби и ще се закрепи de jure това, което вече е известно de facto: в действителност не съществува компания "Газпром".


Разбира се, съществува дружеството ОАО "Газпром", то си има акционери, съвет на директорите, пазарна капитализация и даже отчетност по Международните стандарти за финансови отчети (МСФО). Но
нима неговата дейност прилича на работата на нормален участник на пазара


чиято цел е извличане на печалби със законни средства при съблюдаване на всички общоприети стандарти - екологични, етични и т.н.? Може ли да се нарече компания една организация, ръководителят на която достатъчно често заявява, че едрите клиенти, питащи за отстъпки, вече да си отправят въпросите на друго място? Може ли да се счита за компания структура, която в един прекрасен ден съобщава, че се отказва от поетите по договорите задължения?


Явява ли се компания едно начинание, което продължава да доставя на едър потребител, задлъжнял с гигантски пари (и води с него преговори), но ги прекратява на още по-голям, един от най-главните, заедно с още няколко (такива са технологичните особености на отрасъла) за много по-малък дълг?


Може ли да се разглежда като компания учреждение, което се кани да похарчи астрономична сума за развитие на инфраструктура за доставка на продукцията си, докато продажбите й намаляват? И не й ли пречи да изразходва крупна сума за подготовка на Олимпиадата в Сочи и да се опитва да счупи европейските рекорди по загуби от покупки на футболисти.


Всичко това "Газпром" направи са последната седмица.


Списъкът с въпросите може да бъде продължен. Явява ли се акционерно дружество организация, в съвета на директорите на която няма представители на инвестиционни фондове и то при положение, че почти половината от акциите й се търгуват свободно? Може ли да се разглежда като компания учреждение,


редовно оставящо част от печалбата от продажбите на неизвестни


(за известно време) хора чрез смесени (с тяхно участие) посредници, а в същото време често да купува материали от едни и същи структури, печелещи от това стотици милиони долари?


Така че би било логично да се издаде още един указ - за прекръстването на "Газпром" отново в Министерство на газовата промишленост, филиал на Министерството на външните работи или просто в Търговско дружество "Национално достояние".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK