Прочит на историята: Мисията на генерал Бойдев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поклон пред този Българин!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Боко ще влезе в учебниците, но не и в историята...

 3. 3 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Респект за този БЪЛГАРСКИ офицер...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 4. 4 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Има известни съкращения в началото и в края на текста, които променят моя стил и според мен съкращават важни акценти. Предполагам, че колегите са ги направили с оглед да се спести място, но на мен така статията ми звучи тромаво, затова ще публикувам увода, както беше,а също и липсващия финал.

 5. 5 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  “Това, което цилиндърът не можа да свърши, свърши го фуражката!”
  казва със задоволство цар Борис III след мисията на ген. Бойдев в Брашов


  Това лято Военно издателство направи безценен подарък на интересуващите се от българската история като публикува спомените на генерал Васил Бойдев.
  Те доказват по безспорен начин опитите на цар Борис да запази неутралитета на страната си и да избегне участието й във войната, както и куража му да остане в България в това бурно време, също като капитан, който не напуска кораба си, зарязвайки пътниците му на произвола на съдбата.

  „Васил Бойдев. От поручик до генерал. Спомени” е книга, която хвърля светлина върху малко известни факти, свързани с историята на България в годините преди съветската окупация през 1944 година. Подтикнат от Венелин Димитров, с когото Васил Бойдев се сприятелява в Троян (където е изселен от комунистическата власт), седемдесетгодишният тогава генерал разказва за отминалите събития с ясното съзнание, че истината ще е необходима на идващите поколения. Спомените са записани в периода 1964-1967 г. Публикуват се за първи път.


  Цар Борис: „В такова време не мога да дезертирам!”

  Когато писах предишните статии за рубриката „Прочит на историята” не подозирах, че ген. Бойдев е оставил спомени.
  Но ето че едно мое логическо предположение, че цар Борис III е отхвърлял мисълта да емигрира по подобие на холандската кралица и да остави България на произвола на съдбата в ръцете на Хитлер
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/23/1852297_prochit_na_istoriiata_mojeshe_li_da_se_izbegne/
  неочаквано и за мен самата се потвърди. Ще цитирам (с известни съкращения) предадения от Васил Бойдев разговор между него и цар Борис след мисията му в Брашов:

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  Не случайно преди 1944, българските военни са били елита на нацията!
  Спомените на генерал Васил Бойдев недвусмислено показват, че цар Борис Трети се е опитвал по всички начини до последно да предотврати навлизането на германски войски в България. Всичките приказки на комунистите за "монархо-фашизъм" са измислици на хора, които са подкрепяли фашстите до нападението над СССР.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1284 Весело

  ..."Кремъл поставя условие срещу продажбата на оръжие България да сключи пакт за ненападение и взаимопомощ със СССР. България е съгласна да подпише единствено пакт за ненападение, но не и за "взаимопомощ"....Предлагат ни прибалтийския вариант за да ни окупират и направят реСпублика!?

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#6:"BlueWater"]Не случайно преди 1944, българските военни са били елита на нацията! [/quote]
  Особено 9 -то юнците и 19 -то майците са от най - големият елит. Нито една война не спечелиха, обаче с вътрешните "врагове" бяха направо безкомпромисни като истински юберменшен.

 9. 9 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  а ето и липсващият финал:
  "През времето на преговорите ме посети Рихтхофен, искаше да знае по карта местата за кацане на немската авиация...
  Същия ден след завръщането ми (26 януари) царят ме извика на доклад. Представих му препис от договора. От Гърция идваха тревожни новини, англичаните продължаваха да стоварват войски. Той изрази тревогите си с думите: “Това не е демонстрация, щом и гърците мобилизират. Неминуемо след това германските войски ще дойдат в България, както е казал Лист. Не им ли позволим доброволно, ще ни окупират...”

  Както се вижда и от спомените на ген. Бойдев, сведенията на проф. Александър Цанков за условията на преминаване на войските на Вермахта през България, отразени в мемоарите му (писани в изгнание), се потвърждават. Поради невъзможност да възпре половинмилионна армия и за да избегне неминуема окупация, България пропуска войските на Вермахта, но при изключително строги условия и според формулата за неучастие във войната. Друг избор, защитаващ живота и сигурността на българските граждани, България не е имала!

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Имали сме и дипломати и военни преди девети септември. Може да се каже, че сме успели да преживеем войната с минимални щети. Върнали сме си Добруджа, запазили сме неутралитет колкото е било възможно, че и повече. Спасили сме си евреите, въпреки че за всички останали държави не е било възможно да се противопоставят на Хитлер по въпроса, българите са успели и не са пратили своите евреи в лагерите на смъртта. Негативите са бомбардировки над СОфия и 30 000 жертви на фронта след включването ни във крайната фаза на войната срещу немците. Големите негативи идват след това, след съветската окупация и преврата, който качва шумкарите на власт. Държавата ни още страда от това.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  специално за такива като Каишков, повтарям:
  Както се вижда и от спомените на ген. Бойдев, сведенията на проф. Александър Цанков за условията на преминаване на войските на Вермахта през България, отразени в мемоарите му (писани в изгнание), се потвърждават. Поради невъзможност да възпре половинмилионна армия и за да избегне неминуема окупация, България пропуска войските на Вермахта, но при изключително строги условия и според формулата за неучастие във войната. Друг избор, защитаващ живота и сигурността на българските граждани, България не е имала!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  До коментар [#8] от "Каишков":

  .."с вътрешните "врагове" бяха направо безкомпромисни"...Каиш, дай линк за да го докажеш?!

 13. 13 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#8:"Каишков"]Особено 9 -то юнците и 19 -то майците са от най - големият елит[/quote]
  ами точно с тях (със заговорника Дамян Велччев!) комунистите се съюзиха, за да извършат военния си метеж, нали?
  А след това се отърваха и от ненужния им вече Дамян Велччев, за да не пречи нищо на кремълските им господари и на московските им марионетки, които се интересуваха единствено от власт и от грабежи, заради което избиха цвета на българската нация! За да се настанят в жилищата им, да спят в креватите им, да се хранят с посудата им и да ходят с дрехите на убитите от тях БЪЛГАРСКИ политици и офицери! да се храня

 14. 14 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Гневно

  [quote#8:"Каишков"]Особено 9 -то юнците и 19 -то майците са от най - големият елит. [/quote]
  ами точно с тях (със заговорника Дамян Велчев!) комунистите се съюзиха, за да извършат военния си метеж, нали?
  А след това се отърваха и от ненужния им вече Дамян Велчев, за да не пречи нищо на кремълските им господари и на московските им марионетки, които се интересуваха единствено от власт и от грабежи, заради което избиха цвета на българската нация! За да се настанят в жилищата им, да спят в креватите им, да се хранят с посудата им и да ходят с дрехите на убитите от тях БЪЛГАРСКИ политици и офицери!

 15. 15 Профил на fulcrumbg
  fulcrumbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Еййййй, настръхнах значи !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това, което ми направи впечатление преди години когато се запознах с ветерани от войната беше това с каква енергия и живец говорят за България.
  Нещо, което на нас, българите на новото време, страшно много ни липсва.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 17. 17 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Гневно

  [quote#8:"Каишков"]Нито една война не спечелиха, обаче с вътрешните "врагове" бяха направо безкомпромисни като истински юберменшен. [/quote]
  За жалост - не. И Дамян Велччв, и Трайчо Костов, и Цола Драгойчева ОТЪРВАХА смъртни присъди за тероризъм и държавна измяна , защото било българският съд, билоли "монархо-фашистът" цар Борис ги ПОМИЛВА! което се "отплатиха" с новото си национално предателство, което накрая ги затри и тях, особено Трайчо Костов, плати с главата си. А Дамян Велчев, един дол дренки с комунистите умря в изгнание, но пак леко се отърва.

 18. 18 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И едно уточнение. Портретът на ген. Бойдев не е от сайта Изгубената България (откъдето действително е горната снимка на Бойдев с 55-и випуск ), а ми беше изпратен от Военно издателство.

 19. 19 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Поздравления за статията, Даниела!
  Ако видиш един форумец лачо му прати много поздрави, защото на няколко пъти мята едни логически грешки, че аз съм бил ти.
  Мачкай червените бабуни, защото и бубонната чума, и черната смърт са по-малко вредни.

  България е древна и заслужава много повече!
 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков":
  Нито една война не спечелиха.
  ........
  Нагло лъжеш, както винаги. Кого лъжеш, себе си?
  Войините срещу Сърбия и Румъния са спечелени. Генералният ни щаб е искал да нападнем веднага , през 1916 г. и Гърция, преди да са ни обявили война, за да изтикаме ингилизите и фрнасетата в Егейско море и заемем непревземаема позиция по чукарите под Солун.
  Лудендорф забранява на среща на Фердинанд с кайзер Вилхелм 2 в гр. Плес/ дн. Полша, където е Главната квартира на Германия. Казва: "ако вие изтикате "ония" в морето, ще ги натоварят на корабите и доведат на Западния фронт. Не ги щем там, занимавайте ги докато можете у вас, като ги бием на запад, ще ви помогнем на юг". Това е документирано. Както и призива на БКП от септември 1918 г. към войниците край Добро поле да си вървят в къщи. Това не е бил пробив, а доброволно напускане на позициите под натиск и уговорки на комунягите -диверсанти.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков":

  Двама от "9-юнците" и главни инициатори на преврата от 19 май 1934 са Кимон Георгиев и Дамян Велчев, които активно са участвали и в преврата на 9 септември 1944 и са били министри в правителството на Отечествения фронт. Кимон Георгиев е бил мин.-председател на това правителство. Сигурно за тях говориш.

 22. 22 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#6:"BlueWater"]Не случайно преди 1944, българските военни са били елита на нацията! [/quote]
  И след 1944 г. има достойни военни.
  Когато сините лумпени запалиха Партийния Дом и седесари като д-р Тренчев предложиха (в директно предаване по БНТ) на ген. Семерджиев да въведе извънредно положение, Генералът отказа и напусна разговорът. Не забрави да попита дали всичко е записано.
  Това трябва да влезе в учебниците. Да се знае кои полит. сили искат военните да са на власт и кои стоят зад законно избрания Президент (дори да е от противниковата полит. сила)

 23. 23 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#19:"flagellumdei"]Поздравения за статията, Даниела! [/quote]
  Благодаря от сърце.

  [quote#19:"flagellumdei"]Ако видиш един форумец лачо му прати много поздрави, защото на няколко пъти мята едни логически грешки, че аз съм бил ти. [/quote]

  комунягите (дори форумните) обикновено приписват собствените си грехове на другите, понеже не могат да разберат, че за разлика от тях на почтените хора не им трябва да пишат анонимно под десет различни псведонима.

 24. 24 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много интересно. Много добри военни, добри дипломати , историята с факти и цифри доказва друго. От 1913г насам все сме губеща страна с територии с убити от войните , морал , чест , достойство. А през последните години близо два милиона емигрирали от майка България.

 25. 25 Профил на Ivaylo Daskalov
  Ivaylo Daskalov
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Ние ще приемем всяко ваше сериозно предложение, защото ще дойдем в страната ви като приятели, а не като окупатори."

  Разликата между немците и руснаците черно на бяло .

 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Сега можем да оценим разрухата, която е последвала убийствата и преследванията на офицери в българската армия. Добре си спомням червените офицери, не че нямаше и интелигентни такива, просто бяха преварително "скопени". Да не би армията да се противопостави на политиката да бъдем крепостни съветски селяни...

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Послепис: добре е, че има такива като Каишката, това ни дава сигурност, че сме прави до болка...

 28. 28 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Досиетата и те са история. Нека погледнем и в истината на някои червени галфончета, може и там да намерим нещо съществено?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Без съмнение /поне от прочетеното/, генерала е достоен и родолюбив българин, чиито действия са били изцяло в защита на националния интерес , в една много сложна международна обстановка, под натиск от страна на Германия. Вероятно болезнения спомен от Междусъюзничèската и ПСВ е допълнителен стимул за тази предпазлива и разумна позиция. Другата основна заслуга на царя е било предотвратяването на изпращане на българи на Източния фронт.
  След това за съжаление обаче, вероятно поради неизбежни фактори и невъзможност да се противопöстави, България е фактически въвлечена във войната и става логистична база на Вермахта и Германия. Като първи резултат следват бомбардировките на София от "летящите крепости" и по нататъшните събития.

 30. 30 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Много интересно, трябва да си купя книгата
  И една малка корекция - нач. щаба на ген Лист се казва Грайфенберг: http://de.wikipedia.org/wiki/Hans_von_Greiffenberg, а не Грайфербергер

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре, Даниела ..
  Важни са истинската история и факти, а не болшевишката .версия .)

  BIG AL
 32. 32 Профил на advokat59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Оо, книгата е изключителна! Невероятно ценно четиво. При това разказът на Бойдев е невероятно увлекателен и стегнат по войнишки. Без излишни подробности, но с много важни детайли! Дори си позволявам, ако между на Дневник има библиотекари, да им препоръччам на всяка цена да снабдят библиотеките си с поне един екземпляр!
  ISBN 978-954-509-475-0
  Има я в книжарниците (аз си я купих от Хеликон, струва 12 лв), но не знам в какъв тираж е издадена и затова, който е изкушен от историята, нека не отлага.

 34. 34 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дълбок поклон за загиналите за освобождението и защита на България Воиници!

 35. 35 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков":

  То да печелиш войни не е като да избиваш разбунтували се срещу беднотията селяни. Смел е бил българският войник. Офицерството си е било като сега – чорбари но с големи претенции.

 36. 36 Профил на voltaire
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Просто си личи класата на Даниела Горчева. Благодаря Даниела, очаквам с нетърпение следващата!

 38. 38 Профил на касапина от орлов мост
  касапина от орлов мост
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да живее генерал Бойдев!

 39. 39 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Историята звучи много по различно от тази , писана в АОНСО-то!!!!

 40. 40 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поздравления за Даниела!
  Непременно ще си купя книгата, събирам такива книги със спомени от новата история на България.

  Споменатите неща в книгата може да преобърнат изцяло разбирането за ролята на царя по време на ВСВ. Дано да дочакаме и (поне копия от) архивите на царството ни, задигнати от СССР. Може би за разговорите на ген. Бойдев има нещо в архивите на Германия, ако не са ги задигнали и тях руснаците или не са унищожени.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Всичките пътища към Ада са покрити с благи намерения, така и на фашетата около царот Боби 3 работа много блага ...
  Бъзльото-Мижитурка Филов, "мъж" на жена си, обещава присъединяване към Оста, царот "не знае", външният министър ще си "реже" ръката, военният не знае за какво става дума, айде де?
  Царот-фаше естествено няма да "дезертира" от поста си като холандската кралица.... къде ти !?!?
  Пъзливи фашета-мушмороци, с една дума, затова и ни докараха до трета национална катастрофа и четвърта загубена война само за 32 години....
  Пък и днес има умници дето се сополяват от умиление и си мислят че "пускайки" германските войски на юг за окупация на Гърция и война с англичаните, ще "останем" неутрални!?!?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Аферим на фашетата управлявали България в 1941....
  "..... Имаме сведения от чужд журналист, че министър-председателят Филов е дал съгласието си пред Хитлер (царот боби 3 не знае!?!?) България да се присъедини към Тристранния пакт и германските войски да преминат през България. Правителството не е уведомено.?!?!? ....."
  Да са живи и здрави чуждите журналисти.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Слава Богу, че комунистите не са убили Бойдев, а само са го заточили. Мислех, че са сторили и това зверство. Цар Борис е направил изключителна саможертва за България и в крайна сметка плати цената, за да спаси страната. Жалко, че Симеончо се оказа толкова неадекватен за наследник на Обединителя!

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Смях и грех бъкат отвсякъде "......Царот боби 3 се тюхка:
  – Това ще хвърли страната в анархия, гражданска война... Кой ще ми прости един ден, че съм изоставил поста си...? В такова време не мога да дезертирам... Какво ще стане сега? Боже, пази България!" ....."
  И Бог ни опази, прати англо-американските бомбардировачи, за начало, за набиване на канчетата, а и на края за капак и самата руска армия....... добре че 3-ти украински фронт, щото ако беше 1-ви белоруски!?!?!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков":

  вътрешните врагове са много но страшни от външните! Ето защо те трябва непрекъснато да се избиват. Това правеха такива като теб 45 година при т.н. "народна" власт!!!! Не е лесно да си изритано и вече ненужно ЗКПЧ! Ето защо смятам, че проблеът на България днес е, че след 1989 година не се разправи с вътрешните си врагове! За това днеска сме на това дередже!

 46. 46 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сравнете смъртоносната игра , която Борис Трети започва с лидерите в Европа, за да запази българската независимост и неутралитет с гнусното национално предателство на червените копои след него. Фактите : 1948 г- Гошо Тарабата подписва за присъединяването на бг към Югославия и предаването на Пиринско на Македония! 1963 г- правешкия кретен Тато прокламира, че Бг става 16-тата съветска република де-юре, преди това тя вече е да факто - само реакцията на Хрущов ни спасява от присъединяване към Москва. И за двете предателства навсякъде по света се полага куршум, в България и сега на двамата червени Хаджипенчовци издигат паметници!

 47. 47 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#45:"Вели"]вътрешнит врагове са много но страшни от външните! Ето защо те трябва непрекъснато да се избиват[/quote]
  Съвсем по Сталин. Ти сега последно щюрмер ли си , беобахтер ли си или обикновен сталински сокол? Изясни се пред себе си , пък тогава питай другите. Макар, че пердаха от 1945г. явно още ти държи влага.

 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#25] от "palermo88":

  Да ти имам приятелите!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално


  Истински патриот...

  А не продажен фашист като Филов и останалите прохитлеристки мекерета...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Даниела, а ти чела ли си "12 мита за българската история" на Божо?
  https://docs.google.com/open?id=0B8c7bfyaBGM-SmE5SzNjQmk2QzA

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 51. 51 Профил на Афганец
  Афганец
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#12:"dobrich"]

  До коментар [#8] от "Каишков":

  .."с вътрешните "врагове" бяха направо безкомпромисни"...Каиш, дай линк за да го докажеш?! [/quote]
  http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.lostbulgaria.com/pic2/4208.jpg&imgrefurl=http://www.lostbulgaria.com/?p%3D4268&h=1146&w=1024&sz=508&tbnid=IcojCeCP0DozdM:&tbnh=90&tbnw=80&zoom=1&usg=__LcnJS03UR80dMOuWVDsKN_lXX28=&docid=smUFuLl_dFN78M&sa=X&ei=T9ZUUNfwKLPP4QSXuYCYAw&ved=0CGAQ9QEwCw&dur=228

 52. 52 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Това, което цилиндърът не можа да свърши, свърши го фуражката!"!!!
  "Васил Бойдев. От поручик до генерал. "
  Ще я имам книгата! В хартиен формат!
  Не знаех тези факти!
  Поредния достоен българин! Поклон!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 53. 53 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хайде стига нихилизъм!
  Поздрави за Даниела Горчева и "Дневник", че са избрали тази тема!
  С историята си само можем, да се гордеем!
  И не забравяйте, че на година се навършват 100г. от Балканската....
  И, че нито едно българско знаме не е пленено!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 54. 54 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Който се интересува от история.....
  Вижте.....
  http://www.lostbulgaria.com/
  Интересен сайт....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. 55 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#33] от "dilmanadialog":

  Уважаема Даниела,
  Първо искам да Ви поздравя за прекрасната статия. И един съвет, ако мога да си го позволя - не се впускайте в диспут с опонентите си. И не очаквайте да се съгласят с Вас, само защото им излагате някакви си логични доводи. И ако случайно някой от тях го направи, то веднага се усъмнете в произхода му - едва ли ще да е чист българин. И още пет войни да загубим, ние ще си останем деца на чувствата, неспособни да говорят и разбират езика на логиката. Логиката в дългосрочен план, а не хитроумния похват на оцеляването от днес за утре, е непонятна за нас. Прекалено дълго са ни лъгали с бъдещето, затова не вярваме и в настоящето. Недоверчиви сме и към миналото, защото не сме в състояние да приемем, че тогава е имало хора, малко по-различни от нас. Като народ, ние приличаме на бито куче, чието верую е скептицизмът. И още дълго ще си останем такива. И още дълго ще въртим опашка, пред по-силния. Ние празнуваме 2-ри юни, но ако днес Ботев набираше хора за четата си, едва ли щяха се намерят и десетина, които да се запишат в нея. И да не се разбягат още при Козлодуй. За нас Левски е глупак, че с комитеските пари не е подкупил Турската прокуратура в София и не си е уредил пускането под гаранция, а е увиснал на въжето. Ние псуваме това, за което тези хора са се борили, вместо да псуваме себе си, че не сме удържали стореното от тях. Те са се хващали за ножа, а ние се почесваме по главите. Ние не сме ги избирали - нито пък те нас. Или казано иначе, нямаме нищо общо. Затова правнуците ни ще гледат през нас, като през празно пространство и ще виждат само връх Вола и бесилото на Левски. След нас ще са останали само салфетките от сандвичите, които сме изяли по тези места и не сме си дали труда, да ги хвърлим дори в кошчето. Където и на нас ни е мястото.

  /не се чете/
 56. 56 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  Братчед,
  аз съм респектирана от смислените ти и умни разсъждения, написани по това време на денонощието! Поздравления!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 57. 57 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#56:"domakinq"]Братчед,
  аз съм респектирана от смислените ти и умни разсъждения, написани по това време на денонощието! Поздравления![/quote]

  Братчедке, причината вероятно е в "това време на денонощието". Друга не виждам.

  /не се чете/
 58. 58 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  Всички легенди се оказват истини: имали сме и достойни офицери, и достоен цар.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 59. 59 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  Единственото, което може да се каже за тоя незначителен епизод от заигравките с Германия (доколкото е действителен) е, че винаги нашите супер големи тарикати-политикани на брашното са били евтини, ама на триците са се пазарили кат за световно.

  Прословутият "неутралитет" се оказва достатъчен да ни вкара в групата на най-нашамаросаните без нищо в замяна, дори краткосрочно.

  Не виждам за какво се палите изобщо.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Прави ми впечатление това, че Бойдев не е
  осъден от Народния съд и ликвидиран.
  Възможно е личното вмешателство на Кимон
  Георгиев да го е спасило( както в случая с
  генерал Пенчо Златев , а и Д.Велчев).

 61. 61 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Преговорите завършват без успех, защото Кремъл поставя условие срещу продажбата на оръжие България да сключи пакт за ненападение и взаимопомощ със СССР. ..."
  И преди и сега, при руснаците всяка сделка е политика, винаги има условия и допълнителни клаузи!

 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#42:"boby1945"]че министър-председателят Филов е дал съгласието си пред Хитлер (царот боби 3 не знае!?!?) България да се присъедини към Тристранния пакт и германските войски да преминат през България. [/quote]
  А ако тази 600 000 армия е искала разрешение за преминаването през страната само от куртоазия?
  Във всичките ти постинги е имало нещо извратено, коминтерновско, т.е. типично за руските подлоги.

 63. 63 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#60] от "тулса":

  Оценили са патриотизма му...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 64. 64 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#55:"Тони Шнайдера"]Уважаема Даниела,
  Първо искам да Ви поздравя за прекрасната статия. И един съвет, ако мога да си го позволя - не се впускайте в диспут с опонентите си.[/quote]
  Не бих го казал по добреВсъщност целия ти коментар Ине върви да го цитирам) е точно както е написала Домакинята:
  [quote#56:"domakinq"]аз съм респектирана от смислените ти и умни разсъждения[/quote]
  Явно познаваш добре "мат'ряла". Респект. Респект и към авторката на статията.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 65. 65 Профил на Dobri Genev
  Dobri Genev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#63] от "Tigalta":
  На 11.09.44 на връщане от Чамкория за София колата в която е ген. Бойдев е спряна от група въоръжени. Изкарани, строени чакат. Един от въоръжените (началника им) познава генерала .. "Това е генерал Бойдев:. И му отдава чест. Оказва се войник от окупационния корпус в Македония на който на чело е бил генерала..
  Като такъв отказва да участва в жандармерийска акция срещу шумкарите в Пиринска Македония - "Учил съм за военен, не и за стражар". Това му спасява главата. Изселен е в Троян без пенсия като се издържа рисувайки лебеди на таблите на железните кревати. Жена му Мара пък прави помади... Някъде през 60-те му възстановиха пенсията...

 66. 66 Профил на Dobri Genev
  Dobri Genev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да добавя - никога не е гладувал. В Троян беше на почит и уважение...Обичан от всичките си войници!!!!

 67. 67 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":
  +++++!

 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#62] от "shumkar":

  Много тъп коментар, мушморок, показва пълно непознаване на историята на Балканите, типимно за много ура-патриоти у нас..

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#53:"drakar65"]И не забравяйте, че на година се навършват 100г. от Балканската....
  И, че нито едно българско знаме не е пленено! [/quote]
  Знаме може и да не е пленено, но една трета от България беше "пленена" завинаги, патриотар....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Този човек е имал в себе си качества като чест, достойнство и патриотизъм, които не са на мода днес. И на този фон делата на националните предатели и на мижитурките облечени във власт след 1944 изпъкват още по-болезнено.

  E PLVRIBVS VNVM
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#50] от "Десен":
  Даниела не чете, Даниела пише, с писане си изкарва хляба!!!
  Ако всички само четата, няма да има какво да четата...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#70] от "PavelCZ":

  По същество националните предатели са кобургите и служещите им лизачи-царедворци, гешефтарчета, фашета, които набутаха страната в три национални катастрофи и "осигуриха" загубата на четири войни за има няма 32 години....
  Както и става ясно и от тази статията (не че не се е знаело и преди) .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#65] от "biad":
  Не си съчинявай история, патриот......

  [quote#65:"biad"]Оказва се войник от окупационния корпус в Македония на който на чело е бил генерала..
  Като такъв отказва да участва в жандармерийска акция срещу шумкарите в Пиринска Македония - [/quote]
  Генерал Бойдев никога не е командвал окупационните корпуси , нито първия (командван от генерал-майор Асен Николов) нито втория ( генерал-майор Трифон Трифонов 22.11.1943 - 14.05.1944 и генерал-майор Асен Сираков).....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#40:"Марин"]Споменатте неща в книгата може да преобърнат изцяло разбирането за ролята на царя по време на ВСВ. [/quote]
  Не се надявай, ролята на фашето цар боби 3, за вкарването на България във ВСВ на страната на силите на Оста е пределно ясна отдавна и то от архивите на Англия и разузнаването на САЩ от онова време.... доклади на полк.Донован и А.Дълес, например, публикувани частично и в нашата преса, хвърлят "достатъчно" светлина върху поведението на мижитурката цар....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на Dobri Genev
  Dobri Genev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#72] от "boby1945":
  До колко сте запознат със случилот се зад кулисите на събитията от по-миналия до средата на миналия век -това не знам.
  Но че сте предубедно некоректен, това е видно от писанията Ви.
  Тълкуването на всяко събитие, извадено от контекста на времето и обстоятелствата, е въпрос на манталитет.
  А с манталитет на се дискутира.

 76. 76 Профил на hildenbrant
  hildenbrant
  Рейтинг: 402 Неутрално

  чудесен материал, поздрави на авторката! Нещо, което отдавна е видно от действията на Борис Трети се потвърждава още веднъж от този документ.

  Ген.Бойдев е един от малкото оцелели български висши военни, изпълзнал се по някакъв начин от унищожение от комунистите.

  Тези кадри са на впечатляващо ниво и той е поредния пример. Пет чужди езика.....

 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#75] от "biad":
  [quote#75:"biad"]До колко сте запознат със случилот се зад кулисите на събитията от по-миналия до средата на миналия век -това не знам. [/quote]
  Е ми научи критикар, па тогава тропай по форума... аман от неучки..... край нямате.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Книгата е показателна за нивото на подготовка на офицерския кадър преди 1944 година. след навлизането на окупационнта армия на съветите БЪЛГАРИЯ Е СМЛЯНА. Боклуците и криминалните типове изплуват на преден план инсталирани от една престъпна комуноидна червена мафия от МОСКВА. За това ,че е МАФИЯ ясно пише генерала от КГБ Олег Калугин и т.н. и т.н. Генерал Бойдев както и генерал Луков както и генерал Вазов както и " забравения генерал" Иван Колев както и дядо ми офицер от царското училище на НВ Цар Борис ТРЕТИ са от поколението на "ИЗВАН ЗЕМНИТЕ". Които изчезнаха яко дим след 1944 и всичко създадено и изградено и организирано от тях се оглозга и унищожи от скакалците дошли с червената паплач отвъд ДУНАВА. И сега сме под тази система!!!!

  Claus von Stauffenberg
 79. 79 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 677 Неутрално

  БЪЛГАРСКИТЕ офицери на НВ ЦАР СИМЕОН ТРЕТИ СА ИЗПЪЛНЯВАЛИ ДЪЛГА СИ НА БЪЛГАРИ не на малки криминални джуджета но червените орки ..... типичен представител на този пасмина е цялото полит бюро на бкп партията им и типове като крум кюлявков шмиргела и .............

  Claus von Stauffenberg
 80. 80 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#74] от "boby1945":
  Ти кога си управлявал държава по време на световна война, та си позволяваш така пренебрежително да говориш за БЪЛГАРСКИ ЦАР ?!
  И друго - фашизмът и комунизмът са едно и също уравниловъчно движение на низшите класи. Монарсите панически се страхуват да се обвързват с подобни движения, т.е. по дефиниция не може да са фашисти.
  Кралете на страни окупирани от Хитлер са или емигрирали, или са били почти под домашен арест (Дания).
  Франко през 1947 обновява монархията в Испания, но крал Алфонсо XIII категорично отказва да се завърне, а внук му, Хуан Карлос се завръща едвам след смъртта на диктатора и прави и невъзможното, да подтисне всякакви напъни за леви и десни диктатури.
  Крал Витторио Емануеле III в Италия е слаба личност, който се страхува от Мусолини и практически резигнира на каквито и да е права, които има по Конституция, за което си спечелва всенародно презрение.
  А Кимон Георгиев се опитва да ограничи царските правомощия след преврата от 1934, та се налага цар Борис III да води дискретно контрапреврат (официално не се намесва), за да махне Звенарите.

  E PLVRIBVS VNVM
 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#80] от "PavelCZ":

  Не е нужно да управлявам държава, за да оценя политиката на фашето-цар боби 3 през 1923-44 ... достатъчно е да се поравя в историята и да преживея времето от след третата национална катастрофа "любезно" осигурено от споменатото недоразумение-цар .... а и управлението на неговият син отпосле, кръвта вода не става ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Лачо не се появи, но боби е тук ....

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на Dobri Genev
  Dobri Genev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Като командир на Пета армия, в чийто състав е и корпуса окупирал Вардарска Македония, генерал Бойдев е И пряк началник на началника на корпуса.
  Това за сведение...

 84. 84 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#83] от "biad":

  ..."корпуса окупирал Вардарска Македония"...Корпуса е заел Вардарската бановина, областта е окупирана от германците. Преди българската администрация да заеме тези територии, думичката Македония е табу наложено от сръбските власти....

 85. 85 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#74:"boby1945"]Не се надявай, ролята на фашето цар боби 3, за вкарването на България във ВСВ на страната на силите на Оста е пределно ясна отдавна и то от архивите на Англия и разузнаването на САЩ от онова време.... доклади на полк.Донован и А.Дълес, например, публикувани частично и в нашата преса, хвърлят "достатъчно" светлина върху поведението на мижитурката цар.... [/quote]
  Да, ясни са и ИЗВОДИТЕ са ТОЧНО ОБРАТНИ на пропагандните Ви лъжи.
  Още на 14 октомври 1941 година американският посланик Джордж Ърл с шифрована телеграма до Вашингтон до Държавният департамент докладва, че цар Борис се ползва с голяма популярност и че тя ще продължава дотогава, докато страната остане в мир. В същата телеграма приема, че болшевизмът е по-голямата опасност за България от националсоциализма, но споделя, че цар Борис явно не обича германците и че при първа възможност България ще се отдели от кораба на Германия.
  Досега Ви мислех само за обикновен промит от съветската пропаганда мозък, но когато се опитвате Вие на свой ред да ЛЪЖЕТЕ и да заблуждавате младите хора, ще имате много здраве!

 86. 86 Профил на Dobri Genev
  Dobri Genev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#84] от "dobrich":

  Да!!!
  Неправилно съм се изразил...
  Германия е окупатора, а България само я администратира.

 87. 87 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И тъкмо от американските архиви, които вече са открити, стана ясно, че цар Борис е водил тайни преговори за излизане на България от войната и за сключване на примирие с Америка и Англия, за да предотврати съветската окупация. Планът е бил напълно реалистичен предвид не само доброто отношение на американците към Борис Трети, но предвид и плана на Чърчил за десант на Балканите (именно с цел да се избегне болшевизацията на балканските страни, защото за разлика от идеалистичните представи на Рузвелт, Чърчил е бил наясно с опасността). За жалост, в този план е бил посветен само Кьосеиванов, но не е бил в състояние да придвижи сам нещата след внезапната смърт на царя, защото играта е била твърде опасна, а в България по обясними причини никой не е бил наясно с операцията. Ако цар Борис не беше получил инфаркт,
  България щеше да избегне съветската окупация.

 88. 88 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Има сведения на Петър Семерджиев, че е имало изключително секретен заговор от съветска страна срещу царя с цел да бъде убит, посредством близък човек от обкръжението на царя, а е известно, че съветските лаборатории са притежавали отрови, които предизвикват инфаркт. Но не е изключено и голямото напрежение, на което е бил изложен Борис да си е казало думата. Така или иначе, ако цар Борис е убит, убийците трябва да се търсят не сред германците,а сред руснаците, които са заинтересовани. Германия не печели нищо от убийството на българския цар.
  Докато съветската окупация изобщо не е следствие от факта, че България е подписала Тристранния пакт, защото иначе Съветският съюз трябваше да й обяви война много преди това, но през цялата война при прогерманския министър-председател Филов Съветският съюз живя в МИР с България и имаше дипломатическо представителство в София и консулство във Варна.

 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#81] от "boby1945":
  Кръвта вода не става. Тепърва предстои пренаписването на учебниците. Включително и относно най-новата история. Тепърва броят на убитите от народния съд ще се учи и в историите за ІV клас - над 25 000, присвоените пари от червените голтаци, и т.н. както и друго, че всички местни шумкари и активисти бяха изпратени на фронта в Югославия и Унгария, а властта тук се пое от боклуците-емигранти в Москва, все руски пионки, трудно говорещи български.

 90. 90 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Съветската окупация на България е следствие от ПОСЛЕДОВАТЕЛНО водената ИМПЕРСКА политика на Русия, без значение дали е царска или съветска.
  Иначе защо окупираха и Чехия, и Полша, защо се опитваха да окупират и Гърция ? И да наложат съветски режим и в Югославия.
  Има и един малко известен факт, че още преди войната да е завършила, светът се изправя пред опасността от НОВА световна война, този път между съюзниците (Англия и Америка от една страна и Съветския съюз и Югославия на Тито от друга). Това става заради твърдоглавието на Тито, който окупира Триест и Горица и отказва да се изтегли. Сталин обаче не го подкрепя, понеже си дава сметка, че при нова война може да изгуби и окупираните досега територии, плюс балтийските държави и ... Тито отстъпва. Защото старият циник Чърчил може и да отстъпва пред Сталин поради изтощението на Англия от войната, но не на всяка цена. Това налага Сталин да се откаже от апетитите си за Гърция , въпреки че за разлика от България в Гърция се води кръвопролитна гражданска война и комунистическите партизани там (чудовищни убийци, впрочем, които не подбират средства, истински изверги) са многобройни и готови на всичко. Но дори на наглеца Сталин му беше ясно, че ако Чърчил каже "не", той трябва да си прибира лапите! Можем само да съжаляваме, че в Кайро е изпратен мушморок русофил като Стойчо Мошанов. Един решителен и прозорлив политик щеше да подпише примирие с американците и англичаните и Съвесткият съюз щеше да си яде ушите!

 91. 91 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#74] от "boby1945":

  ..."ролята на фашето цар боби 3, за вкарването на България във ВСВ на страната на силите на Оста"... Боби, на този форум преди няколко месеца, се дискутираше агитацията на БКП активистите, Царство България да се включи заедно със СССР в Тристранния факт!? Много преди Вермахта да навлезе в Румъния?! Тези разпалени агитпропагандадори /вероятно платени/ са привиквани и съветвани от полицията да не правят това, защото сме неутрални...

 92. 92 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#53:"drakar65"]Поздрави за Даниела Горчева и "Дневник", че са избрали тази тема! [/quote]

  [quote#37:"jony"]Просто си личи класата на Даниела Горчева. Благодаря Даниела, очаквам с нетърпение следващата! [/quote]

  [quote#55:"Тони Шнайдера"]Уважаема Даниела,
  Първо искам да Ви поздравя за прекрасната статия[/quote]

  [quote#76:"hildenbrant"]чудесен материал, поздрави на авторката! [/quote]

  [quote#64:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Респект и към авторката на статията. [/quote]
  Благодаря от сърце за милите думи, но в случая моята заслуга е съвсем скромна. Поздравленията са към Военно издателство, защото книгата е безценна. В следващите статии ще има още за ген. Бойдев и инцидента с Рихтхофен.

 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#91] от "dobrich":
  Тези басни ура-патриотче, ги разправяй на стария ми каскет, особено наблегни на влизането на СССР в Тристанния пакт, (сподели с ЦРУ, те още не знаят за този факт), котката ти точно ще умре от смях....

  Можеш да добавиш че и Мусолини е виновен за третата ни национална катастрофа 1941-44, с некадърните си военни действия с/у Гърция зимата на 1940, която принудила Хитлер да му помага, което пък докарало генерал Лист в Брашов, което пък издънило правителството на фашето цар боби 31 което пък накарало царедвореца Даскалов да прати на "частно" посещение генерала католик и педагог от кавалерията и командир на авиацията по съвмедстителство Бойдев при "самия" Лист с опция Рихтхофен (летец), нататък чети в спомените на г-н генерала.....
  Тезата за "мръсните" пръстчета на Мусолини в "чистите" помисли на царя, женен за италиянка, се подържаше от един ура-патриот преди време.... оригинално м/у впрочем.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#93] от "boby1945":

  Какъв Мусолини те е патил тебе, бе червенко!?...........Аз ти припомних дискусията от преди няколко месеца! Че лично Гешев е заповядал полицейските органи да възпират комунетата от агитация в полза на влизането на България в Тристранния пакт през 1940 г.! И това е документирано в полицейските архиви....

 95. 95 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Бройката на избитите след преврата на бабуните е много над 25-30 хиляди. Това е нещо като топ-ботъма ( т.е. минималният праг, който никой не оспорва).
  И наистина тепърва ще се извади истината за 9-ти, за горяните, за доносниците, за икономическото чудо на соца и т.н.
  Само че има един малък проблем- когато 89-90 американците дойдоха да ни помагат ни предадахо пак на руснаците. Приятна сделка за всички освен за българския народ.
  На кръглата маса нашите изверги направиха страхотно шоу.
  Един от "дисидендитите" се изтапънчи и каза:
  "Комуниситите на стената- да им съхнат кожите!"
  И край. Луканов дойде на власт. ( Или по-скоро остана на власт.)
  От този малък цирк руснаците успяха да изнесат повечето секретни документи, други изгориха. А междувременно нашия КС реши, че отварянето на досиетата изцяло е противоконституционно. ( Този спор Костов защо не е отворил досиетата е предъвкван до изтритост, но ако някой не вярва и акълът му да си намери решенията на КС не стига, ще му помогна на драго сърце!)
  И между другото нещата, които трябва да се оправят в историческата наука далеч не касаят периода след ВСВ. Нито се изчерпат с въпроса как сме се пръкнали ние или шумерите ....

  България е древна и заслужава много повече!
 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#94] от "dobrich":

  Нищо лично, един гутик от историята като тебе беше "повдигнал" темата.... просто пример....
  А какво бил казал пишман антикомуниста Гешев?!?! Е
  два ли може да му се вярва, ако беше в час и знаеше за какво става дума, нямаше да бяга по долни гащи някъде по Родопите в последния момент ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#88] от "dilmanadialog":

  Тъпичко, много тъпичко, историята не ти е хоби явно.... нито я знаеш, нито знаеш как да я използваш....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#95] от "flagellumdei":

  Ако не ти харесва "бройката" напиши тази "бройка" дето ти бендисва.... все тая...
  За историята е важно че на фашетата им набиха обръчите, когато и както трябва, та вече 68 години им държи влажно на едно място.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#98] от "boby1945":

  На такива като теб ти държи влажно, ама сте по-прости, та затова ....

  България е древна и заслужава много повече!
 100. 100 Профил на dark
  dark
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#97:"boby1945"] историята не ти е хоби явно.... нито я знаеш, нито знаеш как да я използваш.... [/quote]
  Червеният пропагандатор боби съвсем издъхна, щом "аргументите" му вече са, че опонентите му не знаели как да използват историята. Виж, комунистите знаеха как да я "използват" историята в полза на съветските си господари и срещу собствения си народ! И още берем плодовете на тяхното използвачество.

  Darko




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK