В къщата на обесения не се говори за въже

Момент от общото събрание за избор на членове ва ВСС от квотата на съдебната власт.

© Красимир Юскеселиев

Момент от общото събрание за избор на членове ва ВСС от квотата на съдебната власт.Дни след общото събрание на съдиите, на което бяха излъчени шестимата бъдещи членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота, се чува единодушното обобщение: да, изборът е истински, да, комисията изпълни задълженията си перфектно, но дългите спорове около процедурните правила не само хвърлиха сянка и показаха дребнавост на съдийското съсловие, но и принудиха делегатите да започнат гласуването едва на разсъмване. 


И понеже подробните процедурни правила, които да елиминират всяко съмнение за манипулации, бяха написани от 70 делегати, предимно от Съюза на съдиите, значи там да търсим причината за бавенето, за дългото броене и отчитане на резултатите, през което време делегатите седяха по стълбите на НДК, а някои и не дочакаха балотажа. Това мъчение е щяло да бъде избегнато, ако събранието беше послушало "алтернативната препоръка", идваща от "Съдии за единна Европа" и средите около председателите на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, на Софийския градски (СГС) Владимира Янева, на Софийския апелативен (САС) Веселин Пенгезов...


След внимателно гледане и слушане на продължилото почти денонощие събрание обаче се събират достатъчно аргументи за един по-различен извод. "Алтернативната препоръка" на магистратите около Колев се изразяваше в тезата, че подробни правила не са нужни, защото "ние сме съдии и си вярваме, а не сме мошеници, които са се събрали  да се лъжат".
"Алтернативата" (по-нататък ще се види защо може да се употребява само в кавички) най-напред се оборва от азбучния принцип на всеки избор: изборът легитимира власт, и то в конкретния случай власт, която ще отговаря да имаме независимо и ефективно правосъдие, затова той - изборът, трябва да бъде абсолютно автентичен. А автентичността се гарантира от процедурата.


Алтернатива всъщност нямаше


Не само защото "нали си вярваме" е непроверимо пожелание, а тъй като нямаше нито една дума, написана черно на бяло, от опонентите на подробните  правила. Да, ден по-рано при председателя на ВАС се бяха събрали делегати от административните съдилища заедно с Владимира Янева и Веселин Пенгезов, след което Георги Колев направи изявление пред журналисти - в смисъл че щом като "други делегати" са излезли с предложения, защо и ние да не излезем със свои. Но написани предложения за правила не се появиха на събранието.


Имаше само говорене в залата: че не е нужен печат на бюлетините, нали си вярваме; ако пък приемем  печат, защо да е уникален, да не сме престъпници; наблюдателите да не стоят при комисията, докато брои и отчита, защото ще  й пречат, нека да са на разстояние 5 метра...


Липсата на написан текст и хаотичното говорене от трибуната доведе дотам  журналистите по едно време  да не схващаме какво точно се предлага и какво се подлага на гласуване - така изминаха 6 часа. 


Моят извод е, че такъв "дневен ред"  всъщност беше планиран от опонентите на писаните правила, за да се очертаят актуалните "лагери" и лобита чрез явния вот за процедурата. Видя се, че въпреки гласуването и под строй   бяха приети две трети от предложените правила от 70-те делегати около Съюза на съдиите. Същевременно отнетото от процедурните препирни време отдалечи тайния избор и го запрати чак на разсъмване, което разколеба свободните съдии и някои си тръгнаха - именно защото са свободни и никой не наблюдава дали гласуват, и останаха твърдите. А твърдите са гласуващите под строй.  Така на балотажа - след 4 ч. сутринта, отлив от няколко десетки гласа отне шансовете на изявени застъпници на промяната като Величка Цанова (СГС) и Савка Стоянова (ВКС), да влязат в новия Висш съдебен съвет. Умно измислено. 


Добрата новина


Събранието показа, че съдебната система има все пак някакъв здравословен ресурс да устоява на внушения и това е добрата новина от съдийския форум. Ресурсът й се прояви в избора на 11-членната изборна комисия, която показа най-добросъвестната работа на изборен орган, каквато медиите досега сме имали възможност да оценим от лични наблюдения. От работата на комисията и гласуването на основната част от правилата  стана ясно, че застъпниците на статуквото и апаратните схеми - ако не друго, ще срещат малки затруднения да постигат все така безотказно целите си чрез традиционните методи на неявното задкулисно формиране на мнозинства за тайни фаворити.


Изненадващо за някои беше например, че предложените от Георги Колев две имена за членове на изборната комисия не бяха избрани. Вероятно е имало изненадани  и от това,  че и тримата издигнати кандидати от ВАС не събраха достатъчно гласове, макар и без малко, да влязат в новия съвет. Въпреки недвусмисленото внушение, направено ден по-рано от Георги Колев, който каза каза  пред журналисти, че "ние имаме трима кандидати и е нормално да гласуваме именно за тях", твърдейки в същото изявление, че всеки е свободен да избира по съвест и че няма никакъв натиск и лобиране сред делегатите. От "блока" на Георги Колев близо 90 % бяха председатели и техни заместници от 28-те административни съдилища в страната плюс  ръководствто на ВАС. (Избраната за член на ВСС Юлия Ковачева е съдия от ВАС, но не беше номинирана от тяхното събрание, а от кюстендилските съдии.)


Така сред шестимата нови членове на ВСС (Галя Георгиева - Пловдивски апелативен съд, Даниела Костова - Варненски окръжен съд, Калин Калпакчиев – Софийски апелативен съд, Камен Иванов - Софийски апелативен съд, Милка Итова - Софийски градски съд, член на инспектората от първия му мандат,  и Юлия Ковачева – (Върховен административен съд), преобладават съдии, които при изслушването не показаха открояващи се конкретни идеи за решаване на хроническите проблеми.


Говореше се твърде общо - за независимостта, за натовареността, за противоречивата дисциплинарна практика. Сегашните зависимости едва се докосваха - предимно чрез споменаването, че липсват единни стандарти в дисциплинарната наказания. Въпросът за причините и как се е стигнало дотук не се разискваха. От ясни оценки защо тези проблеми не са решавани досега  се бягаше - докосвани бяха много деликатно, като тема, чието  обсъждане  е знак за лошо възпитание.


Само Калин Калпакчиев, който е изявен представител на Съюза на съдиите, посочи седем конокретни мерки, за които той лично би настоявал да се приемат в бъдещия ВСС. Даниела Костова за малко да остане без зададен въпрос от залата - спаси я Светла Петкова от ВАС с питане за роднинските назначения, което не може да получи друг отговор освен азбучния - че всички постъпващи и израстващи в съдебната система трябва да бъдат еднакво третирани.


Разделям на явен и таен двата основни кръга в съдебната система, които се очертаха и на събранието, и ги наричам реформатори и статукво.


Реформаторите - на пълен показ


Ако приемем, че те основно са групирани около Съюза на съдиите, виждаме ги като на длан, и то от много време насам. Те пишат и подписват с имената си писма до ВСС, в които разобличават пороци на съдебната власт и настояват ВСС да реагира, до министъра на правосъдието, с които предлагат идеи за законодателни промени, представят позиции и мотивите  си за тях, отговарят на въпроси, ходят на протест, без да се притесняват, че ще бъдат обявени за неблагонадеждни; те са разпитвани от медиите, обсъждани, уволнявани...


Всичко за тях се знае, включително и това, че не са комуникирали с Красьо Черния (по който скандал останаха куп неосветени въпроси за корупцията в кадруването на административните ръководители на съдебната система), нито са придобивали крайморски терени за свои деца и близки (което също предизвика обществено възмущение, особено след като Върховният административен съд реши, че това не увреждало престижа на съдебната власт). С две думи - този "лагер" е на пълен показ и всяка негова черна точка, ако се появи, се вижда и обсъжда.


Пазителите на статуквото - по традиция извън лъча на прожектора


Показва го на първо място фактът, че опонират на всяка идея за промяна чрез контраписма на "Съдии за единна Европа", но  без принципни аргументи за възраженията: През май - против идеята за пряк вот за ВСС; през юли - с контраапел "да си починем през ваканцията без за се занимаваме с интриги" срещу апела на Съюза на съдиите да се гласува оговорно и само за достойни кандидати на първичните събрания; на 13 септември - срещу писаните и качени на сайта на ВСС процедурни правила за избора на шестимата съдии за ВСС с мотива че "нали трябва да си вярваме"...
Аргументи по същество и принципи, които се защитават, не се четат в тези писма, които иначе могат да се видят на сайта на СЕЕ. Когато се възразява, но не се казва по същество защо, значи отговорът на "защо" не е за казване. Значи този отговор се решава от задкулисието и съответно трябва да остане ясен само за него и в него.


Още една голяма въпросителна остана след избора: как при толкова шарено гласуване един кандидат – Камен Иванов, спечели на първия тур над половината от гласовете на 427-те делегати. Този резултат подхрани слуховете за предварителното лобиране за него от страна на шефа на неговия съд – Софийския апелативен – Веселин Пенгезов. В своето многословно интервю след избора съдия Камен Иванов сам подсили съмненията - отвъд потока от хубави думи се усещаше усилие хем да изрази, хем да скрие признателност към Пенгезов. Усилие трогателно и симпатично, но непосилно за магистрат, който няма опит в общуването с медиите. Фактът, че той е съдията, който през 2010 г. промени мярката за неотклонение на сочения за октопод Алексей Петров, като го извади от килията, показва професионален кураж,  но не го отдалечава от  Пенгезов. По онова време шефът на Апелативния съд все още беше смятан за човека, сочен от Цветанов като "магистрата на октопода". Едва след като Пенгезов извади забавените дела на Мирослава Тодорова, за да осигури уволняването й от ВСС, името му вече не е в "списъка" на неблагонадеждните според МВР съдии.


Но в лагера на статуквото има конкуриращи се лобита и това е другото различие от кръга на реформаторите. Ако съдим по резултатите от съдийското събрание,


кръгът около Сотир Цацаров взема превес над лобито на Георги Колев


Този е "оперативният" извод от общото събрание на съдиите. Фактът, че от Пловдивския апелативен район вместо допустимите 9 кандидати е номинирана само Галя Георгиева, която публично е изразявала своето възхищение от професионализма на шефа на Окръжния съд Сотир Цацаров, показва, че нейният избор за ВСС е трябвало да бъде сигурен. И същевременно фактът, че тримата кандидати от ВАС на Георги Колев не влязоха, показва лека загуба на позиции на шефа на ВАС. Ако приемем, че Георги Колев е постигнал тавана на значимост и влияние чрез значимостта на поста си – оглавява най-важния съд за държавното управление, който разглежда актовете на властта и изборните нарушения, то Сотир Цацаров се очертава като по-любопитният "казус", който тепърва ще набира (или губи) ускорение чрез влияние във ВСС.


Магистрати определят интригуващо съдия Цацаров  като "по-умния". И още - като "съобразителен, амбициозен, с професионален ресурс, владеещ  английски, което му осигурява контакт без посредници с дипломати и с Брюксел". Но същевременно "склонен на компромиси с професионализма, за да бъде приеман от силните на деня" – държане в ареста на обвиняеми без да са налице всички основания на закона, подчертано тежки присъди, видим обвинителен уклон...  


Резултатът от старанието е налице – съдия Цацаров е сред хвалените от вътрешния министър, а може би и сред онези съдии, с които министърът "си говорел", както сам Цветанов заяви веднъж, смятайки вероятно, че прави комплимент на въпросните магистрати.  Посещенията на Цацаров  в кабинета на Владимира Янева, "регистрирани" през лятото от репортери, подкрепят слуховете, че той е сред възможните кандидати за  главен прокурор. А злите езици дори си позволяват да мълвят, че и делото на председателя на ССБ Мирослава Тодорова за клевета срещу министър Цветанов, което се гледа в Пловдивския районен съд, може да се превърне в блестящ бонус (или в нежелателен минус)   в най-решаващия момент от кариерата на г-н Цацаров...


Интересите на лобитата на статуквото, дори и да не са едни и същи понякога,


улесняват развращаването на съдебната система


от страна на всяка политическа власт. А развращаването прави от контрагентите на политиците в селенията на Темида завършени циници, които в определен момент започват "да работят" за себе си, спазвайки само онези договорки с властта, от които зависи спокойствието на интересите им. Така се родиха – да ги наречем с модния термин – съдебните олигарси, които нямат интерес от излекуване на системата. Те се нуждаят от спокойствие и затова изхвърлят безцеремонно всеки смутител, който си позволява много да пита и да насочва прожектора към тях. Те пледират за независимост на съдебната власт, но оттук нататък – една бъдеща независимост, която да бетонира сегашните зависимости в тайните им братства.


(Спокойствие и независимост, както ги разбират олигарсите на съдебната  власт, би трябвало да разтревожат всеки вътрешен министър и всеки главен прокурор, а институциите им би следвало преди медиите да се заинтересуват какво става например в Търговското отделение на Софийския градски съд и в променящите се по усмотрението на председателя отделения на Върховния административен съд! Да пуснат на ход министърът и главният прокурор регламентираните в закона средства и механизми, заради които ведомствата им се финансират с нашите пари, за да се види как се разпределят делата с най-голям материален интерес, как се търгува със съдебни решения, как се осигурява "стабилитетът" на паричните потоци на държавата, да стане ясно как се "регулира" въобще икономиката на България чрез делата за несъстоятелност. Да се надникне там, където говоренето си остана табу за всички политически сили, които идваха на власт и си отиваха през целия преход.)


Ако някой министър някога направи това, но безпристрастно и в съответствие със закона, тогава ще чуем писъка за нарушената "независимост на съдебната власт" точно от онези, които се съпротивляват на писаните правила и представляват лицата на съпротивата срещу промяната. Преди време тогавашният шеф на ВАС и сегашен омбудсман Константин Пенчев, противопоставяйки се на нов избор на Светлин Михайлов за председател на СГС, нарече първия му мандат "провал", а евентуален втори - "катастрофа".


Вече няма да е достатъчно  да  чуем толкова прями оценки  в новия ВСС, трябва да се каже  и защо е така. Съмнително е дали ще чуем истинските отговори, ако съдим по изказванията на избраните нови членове на ВСС, а и по изслушването на кандидатите на парламента. Корените на проблемите все така остават  табу. Нали в къщата на обесения не се говори за въже...


Така ще бъде, докато не се събере мнозинство от свободни магистрати във ВСС, които имат куража и почтеността да извикат, подобно на поета: "А как ми се говори за въжето! Ах, как ми се говори за въжето..."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ще видим колко е истински и как точно са изпълнени задълженията.Само времето ще покаже.

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Помийна яма - колкото по-надълбоко ровиш, все повече мирише!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Богинята Темида е превързала очите си с парче от мръсните гащи на Българската правосъдна система.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Прах в очите на хората, сменят се едни наши хора с други...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  видов ден идва ! приготвили сме им няколко сигнала са магистрати, Които Явно игнорират закона, за добър ден и за показване на позицията им !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Честен и професионален анализ. Поредно "Браво!" за Петя Владимирова.

 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Айде пак недоволни, сега пък събранието дълго и някой си отишли!?!
  Ами да бяхте осигурили стойностни закуски, хубава бира, отлежала троянска сливова, хората да се ободряд и да не си ходят по ранни зори....
  Сега ми е интересно кой ще попръцква против ВСС?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако разберете, че човекът срещу вас е член на Висшия съдебен съвет, може директно да го заплюете в лицето, без да си правите труда да го опознавате що за човек е в извънработно време.

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Разстроено

  Тъжно и болно е.
  Без ефективно ПРАВОраздаване (а не боричкане на кланове зад завесата, действия по целесъобразност и какво ли не друго) държавността се разпада. Липсата на вяра във върховенството на закона, отсъствието на правна сигурност пъди не само чужди инвеститори, ами и много хора, които не иска те и децата им да са оставени на произвола на една "система" която обслужва доста мътни интереси.
  Така че закономерно страната ни прилича на кочинка! И сами сме си виновни за това - допуснахме прасетата да "управляват" и да налапат всичкото ресурс... и няма ГРАЖДАНСКО об6тество, което да изисква да има правила и да бие през ръцете тези които не искат да ги има и да се спазват.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Разстроено

  [quote#6:"Lemmy"]Честен и професионален анализ. Поредно "Браво!" за Петя Владимирова. [/quote]
  Така е... но какво от това?!
  Ако сме цинични може да кажем "кучето си лае, керванът си върви". То не бе Красьо, то не бяха "социално слабите", то не бяха своеволията на Физкултурника.
  Все безобразия които се видяха от всички, за които гжа Владимирова писа не един път.
  Последствия - НИКАКВИ!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Със закон от 26 януари 1944 г. са създадени особени военно-полицейски части за борба с партизаните - жандармерия, която получава неограничени пълномощия в действията срещу партизаните.[28] Реалният числен състав е до 5 000 жандармеристи (по план до 12 000)

  Това е било бая неравен бой - 5000 жандармериста срещу 69 000 активни бореца...

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  Никъде в текста не видях името на министърката ,докато Туй прозира във всеки ред.По безличен министър от тази калинка не е имало

 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "преобладават съдии, които при изслушването не показаха открояващи се конкретни идеи за решаване на хроническите проблеми."

  Има ли нужда от коментар?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Корумпираният Пенгезов е зависим и затова и удобен за употреба.Това е тактиката на Цветанов.

  4itatel
 15. 15 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  съгласана,тя е много посредствена и скучна,но е удобна за властта,защото не задава въпроси и слуша.

 16. 16 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Циркът продължава, но докога се питам постоянно!

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Корените на проблемите все така остават табу ."
  Оценката на Автора подтиква към темелно обобщение , че и това Събрание на магистратите е протекло по сценария на поредната апаратна врътка в Съдебната система . Ключът за преодоляване на "табуто" е само в дълбока Политическа реформа , от която се нуждае по-голямата Система , тази на общия ни живот в модерно Общество ...

 18. 18 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чудесна статия - поздравления!

 19. 19 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#9] от "B52":

  Ако се заровим по-надълбоко в историята на нашата страна, в онази история дето все я няма в учебниците по история, но която с все по-конкретни детайли се избистря от различни материали разказващи за масови репресии към българския народ като се започне още от преврата от 9 септември 1944 та до промяната 10 ноември 1989 ще устновим, че правораздаването в България е потъпкано много отдавна - вероятно дори преди 1944. (Според някои източници репресиите в България по силата на своята тежест в обществото са непросредствено след тези в Съветския съюз.) Заедно с правораздаването е смазана или да си го кажем откровенно - убита онази част от образованите и будни българи, които са можели да съставят гражданско общество. Тези българи са били системно и целенасочено изтребвани от комунистическата власт (която междувпрочем и до ден днешен в лицето на БСП и едно движение на една червена снаха защитаващо червените интереси, но носещо син грим, претендират да получат власт.) Нашият народ много бавно и мъчително се опитва да се изправи от един червен терор, погазил основни човешки права до такава степен, че и до сега ясно личат белезите му сред хората. Все пак се надявам, че са ни останали сили като гаржданско общество да успеем да защитим и да отстояваме интересите и правата си на граждани.

 20. 20 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  Значи и богините са за окайване - представям си каква воня трябва да понася.

 21. 21 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Мдаа, въжето трябва да е достатъчно дълго за да могат сами да се обесят!
  Поздравления за страхотната статия - рядко срещано творение, под формата на мисъл!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 22. 22 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  При съдиите подхода не ГЕРБ е както и при мутрите (примерно Марешки) и олигарсите (примерно Донев) - който стане "наш" не само че не го застига справедливост, а даже получава награда за верността. А върху тези, които откажат да се подчинят, се стоварава цялата тежест на държавния репресивен и съдебен апарат, и на платените медии.

  Същия е подхода и към кметове - примерно Лечков и Йорданов.

  Същия е и към политическите клонинги - примерно Янето.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нека гербераските вождове помнят, че какъвто съд си назначат - такъв ще ги съди.

  Издигането на безпринципни, користолюбиви и зависими съдии гарантира, че СЛЕДВАЩИЯ овластен ще може да ги използва за саморазправа с герберасите и другите си опоненети така както сега Цвинокио размахва милицията като тояга и секира по своите критици и съперници.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Много добри наблюдения.

 25. 25 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Имаше само говорене в залата. че не е нужен печат на бюлетините, нали си вярваме. Ако има печат, защо да е уникален, да не сме престъпници. Наблюдателите да не стоят при комисията, докато брои и отчита, защото ще й пречат, нека да са на разстояние 5 метра"...
  Мисла, че всичко си беше в реда на нещата и по утвърдени правила. демократично и напълно приемливо. Истинско. Така, както ПП ГЕРБ го изисква. И.. както нареди Бойко Борисов. А той никога не греши!

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Леле! Избор на вишия орган на съдебната власт в 4 сутринта.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "franprix":

  Аз стигнах до извода, че заплюването трябва да се прави срещу всеки с юридическо образование, не само срещу съдиите!

 28. 28 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#10:"B52"]Последствия - НИКАКВИ!!![/quote]

  Защото камбаната, както винаги, бие не за властта, а за даващите я, тоест, за обикновените гласоподаватели, от които в крайна сметка зависи всичко.

  За съжаление, по-умните отдавна разбраха, че лично за тях няма полза да се изриват авгиевите обори и просто се махнаха. Отаналите още не могат да разберат, че без известно неудобство от типа на постоянен контрол и заставане срещу силните на деня независимо от неприятните лични последици, т.е. без масова саможертва на доста хора, просто нищо няма да стане.

  Надеждата, както обиквено е в младите, които са значително по-склонни да поемат негативи в името на идеална цел.

 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#19] от "bi_u":
  С очите си съм виждал решение срещу интенданството на цивилната листа на Фердинанд по спор за земи около резиденция Кричим.Магистратите дори през комунистическо бяха основно достойни и трудно са се поддавали на влияние.Наказателни производства срещу наши са "смачквани" в милицицията,като се стигне до съд,работата беше дебела.Има едно самочувствие,ако щете го наречете наглост,че над съдията в залата няма никой и без него няма съдия,а чиновник,както и че за решението си отговаря само пред съвестта си.
  Затова в лагери се е пращало от милицията без съд,национализацията също е извършена без съдебен контрол,много административни актове бяха изключени от съдебен контрол.Сега се наблюдава същата тенденция,плюс за съжаление успешни явни опити за влияние върху съдебните решения от страна на изпълнителната власт.Ако статуквото е Върховния административен съд при Константин Пенчев ,СГС при Светлин Михайлов ,ВКС при Иван Григоров а промяната-Върховния административен съд (ВАС) на Георги Колев, Софийския градски (СГС) на Владимира Янева, Софийския апелативен (САС) на Веселин Пенгезов,статуквото е за предпочитане.

 30. 30 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само като видя единодушното гласуване на снимката се отказвам да чета статията. Защото как може да има избор , ако няма конкуренция. Не може да претендираш , че имаш право на глас , ако нямаш право на собствено мнение , и избора го прави някой друг. Изпълнението на чужда воля не е избор.

 31. 31 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 700 Весело

  Много ли Ви сърби отзад комунистите,и останалите пребоядисани крадци?
  И ще ви заболи!
  А за мрънкането,имате право,по закон.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 32. 32 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Любопитно

  А за мъничко катурнато столче?

 33. 33 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "pc_none":

  ... и за него

 34. 34 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 417 Весело

  "В къщата на обесения не се говори за въже. А в къщата на палача?" - Ст.Й.Лец

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 654 Разстроено

  Изводите на Автора няма да стигнат до описаните персонажи.А ако стигнат,няма да бъдат разбрани.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 37. 37 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 411 Разстроено

  И гласуване с вдигане на ръка, да се разбере кои не са от "наште" и постепенно да се отстранят. Изобщо не е мафия това...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Вовик
  Вовик
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съдебната система се нуждае от реформа, която да изгради и нейния характер. С половинчати решения на проблемите и показна "публичност" само при "необходимост" нищо не се постига. Задължително следва да се проведат реформи, които да ограничат влиянието на "този" или "онзи". Само, че не виждам как това ще стане, защото политическа воля липсва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK