Между опитите икономиката да се ползва за политика и политиката за икономика

Приемете замразяването на цените като промоция. Това не е забранено, така отговори земеделският министър Мирослав Найденов на обвиненията, че кабинетът определя цени на някои стоки.<br />

© Красимир Юскеселиев

Приемете замразяването на цените като промоция. Това не е забранено, така отговори земеделският министър Мирослав Найденов на обвиненията, че кабинетът определя цени на някои стоки.Публикуваме  анализа от личния блог на Христо Христов "Икономика и общество". Оригиналното му заглавие е "В очакване на бъдещето".


За повечето хора терминът "дефлационна спирала" звучи като излязъл изпод кориците на някой научнофантастичен роман. За да разясним термина и неговото влияние, първо трябва да отговорим на въпроса какво е дефлация. Най-общо тя се определя като спад в равнището на потребителските цени. Причините за това според икономическите закони могат да бъдат търсени основно в две посоки. Увеличено предлагане на блага в следствие на свръх производство и завишени спестявания, които са следствие от песимистични очаквания за бъдещето, което води до намалено търсене на пазара.


Въпреки че за масовия потребител намалението на потребителските цени се приема като добра новина, защото с моментните си доходи е в състояние да си позволи да потребява повече блага, то при запазване във времето на този отрицателен прираст на цените, ефектът ще бъде отрицателен и за самия него. Със спада на цените "дефлационната спирала" се завърта. Вследствие на това се смаляват приходите и печалбите на бизнеса.
Техният спад се пренася върху инвестициите и доходите на населението като цяло, тъй като фирмите нямат възможност да плащат заплати на служителите си. Поради факта, че доходите са намалели, се намалява и търсенето на стоки и услуги, тъй като потребителите ограничават възможностите, с които разполагат, а от тук се снижават и цените. Продължителното действие на дефлацията води и до ръст в безработицата. Влизането в този самоподхранващ се процес може да доведе всяка икономика до депресия и за това правителствата се опитват да използват всички лостове и контролни механизми, с които разполагат, за да не позволяват появата на това явление.


Както обаче всички вече много добре знаем, между теорията и практиката обикновено съществуват разминавания, а в България понякога и пропасти. Въпреки че инфлацията поражда по-висока стойност, която се пренася в доходите на населението,


пътят на дефлацията се оказва политически удобен


Обещанието: "Ще намаля цената на тока, на водата, на горивата, на хляба ...", печели повече симпатии у избирателите, които не са имали щастието да учат икономика в гимназията или университета. Разбира се никой избирател не е и длъжен и затова се доверява на хора, които са учили и знаят какво правят.


Наскоро министърът на земеделието Мирослав Найденов се опита да запази изкуствено цените на хранителните продукти без промяна въпреки пазарните условия. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) оказва натиск върху цените на енергията, като по този начин забавя ръста им и не им позволява да се абсорбират плавно в икономиката като се пренесат в повишени доходи. Така се стига до моменти като това лято, в които административният натиск не можа повече да удържа цените и те шоково отскочиха. Един от дефектите е, че през годините, в които увеличението е било минимално, потребителите са правили планове за бъдещето си на база именно доходите и разходите. Например при поемане на задължения, които са разсрочени във времето, предизвиканото шоково поскъпване на енергията може да доведе до несъстоятелност не само на потребителите, но и на икономиката.


Защо обаче се получава това разминаване между ефектите на дефлацията и инфлацията в политическия език?


Отговорът е прост – ниски доходи.


Защо доходите са ниски при положение, че по-високата стойност на цените ще доведе и до увеличаване на доходите?


Отговорът е, че всъщност малка част от населението на страната получава доходи на база логиката на действаща пазарна икономика. Администрацията например получава законово определени доходи, в които не се предвижда намаление. За това и докато икономиката на страната растеше в годините преди кризата и заплащането на труда също, заплатите на чиновниците се увеличаваха с непривлекателно малки, но стабилни темпове. Днес обаче те могат да разчитат на продължаващо увеличаващи се доходи и на сигурни работни места. Основната причина, обуславяща дефлационната политика, не са обаче само административните чиновници. Към тях се причисляват и близо 2 милиона пенсионери, които не са на пазара на труда. Те не могат да се възползват от увеличени работни заплати при възход на икономиката, а получават правителствено определяни доходи. Тъй като обаче държавата не може да осигури високи доходи на всички,


политиците често се опитват да пригодят потребителските цени


според тях. Тези две групи притежават нещо, от което политиците се нуждаят – право на глас.


Разбира се в увеличението на доходите на най-уязвимата част от българското население няма нищо лошо или спъващо икономическото развитие на страната. Проблемът е, че политиките за увеличение на стандарта на живот се базират именно на комбинация между правителствено увеличени пенсии и правителствено намалени потребителски цени. За да се увеличат приходите на държавата, а оттам и тя да разполага с ресурс за увеличение на пенсиите, трябва да се разчита на комбинация от добре изградена и методично следвана пенсионна система и увеличение на доходите на работещите. Реализацията на двете цели обаче изисква не само дългосрочна визия, но и изпълнението на стратегии с над 4-годишен времеви хоризонт. Именно това се оказва най-големият страх в политиката – да се предприеме ход, който да не донесе моментни дивиденти.


Лутайки се между опитите икономиката да се ползва за политика и политиката за икономика, страната продължава да изпада все повече от картата на инвеститорите. Управлението на пазарна икономика с непазарни методи няма как да доведе до увеличение на доходите на работещите, а ресурсът за увеличаване тези на пенсионерите се изчерпва. Така шансовете в предизборните кампании през следващата година отново да чуем обещания, че ще се намали цената на това или онова, се запазват високи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Много е лесно да се теоретизира, седейки зад компютъра, когато над главата ти не виси дамоклевия меч ежедневно лично да отговаряш за съдбините на хората в условията на жестока повсеместна криза. За намаляване силата на удара всички подходи са добри, ако дават положителни резултати- даже ако забъркаш качамак с пирони- ще го поднесеш, ако има полза и помага на храносмилането. А алабалистиката, ефектната игра на думи и преливането от пусто в празно трябва да се остави за времето, когато си отдъхнем от кризата.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Разстроено

  Изкушавам се да добавя,че намаляването на цените,особено на храните тук,в България става,чрез влошаване качеството на тези храни,чрез добавяне на добавки и компоненти,които са канцерогенни,отровни,и не ставащи дори за храна на животни.
  Или чрез внос на стари и негодни бракувани храни отвън.

  От друга страна,тоталната МОНОПОЛИЗАЦИЯ навсякъде и във всичко води до СЕВЕРОКОРЕИЗАЦИЯ на това,което с много условности можем да наречем "икономика",и н никакъв случай не можем да наречем "ПАЗАР".
  Справка - цените на ел.енергията,парното,бензиа,тазта и прочее,които се определят ОТГОРЕ и се свеждат на населението чрез ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО КОНФЕРАНСИЕв каквото се е превърнал ДКЕВР.
  Модел,действащ,освен тук,може би само и единствено в СЕВЕРНА КОРЕЯ,КУБА И БЕЛАРУС.

 3. 3 Профил на Radi Kapsazova
  Radi Kapsazova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много добре написано, 'Високите технологии са приоритет на богатите държави , защото могат да си позволят внедряването им и и стават още по-заможни' , тъжен факт, но е истина

  radismela
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  Лакомията на банките стъжнява живота на хората!!! Защо???

  Защото банките стимулират ползването на кредити чрез подвеждащи и лъжливи обещания, наречени промоции. По този начин те заробват бъдещето на хората, вземайки БЪДЕЩИТЕ им пари, чието наличие никак не е сигурно. Това прави хората зависими, а утрешният им ден - несигурен. Затова хората трябва да имат "култура" на харченето, а банките - да обуздаят апетита си за свръх печалби!!!!

 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не можах да разбера какво предлага господин Христов - да се увеличават безконтролно цени и да се намаляват пенсии? Или да се лишат от право на глас чиновниците и пенсионерите?
  Поредния поръчков псевдоанализ.

 6. 6 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#5] от "aralambi":

  По-малко политика в икономиката

  Когато допуснеш в една пазарна икономика да има съмнения, че потребителските цени не се определят на пазарен принцип, се разкрива благодатна почва за политика, която "ще реши проблема".

  Сами преценете решен ли е след повече от 20 г. пазарна икономика

  www.economistbg.com/
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Дефлацията е естествен процес и причините не са чак толкова сложни !
  Дефлационните процеси се появяват след :
  спекула,картелно доминиране на пазара; когато производителите са понижили себестойността на стоката за сметка на качеството; оптимизиране на транспортните разходи, съкращение на работна ръка и усвояване на еврофондове и субсидии!

  Разбира се дребните производите и търговци се елиминират с помощта на чиновниците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  Аз до сега не съм чул някой да се оплаче от цените и качеството на храната в Куба , напротив питай имали някъде по-вкусни БАНАНИ от тези които растат на острова на свободата?

  Гадостите идват от корпорациите които налагат генно изродените животни и растения в хранителната индустрия.
  Вече друг е въпроса ,че у нас гадната храна е скъпа .
  Вижте филма ,че телевизиите които рекламират немските бакалии не го показаха.
  http://bnt.bg/bg/news/view/85108/trevojno_izsledvane_za_gmo
  МОНСАТО дали пък не са по-силни от Франция ?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Как искате правителството да не се бърка след като защитава интересите на ТИМ? И Найденов да не се прави на интересен...в БГ бизнеса с яицата е на ТИМ, цяла Добруджа също, а това означава износ, фуражи за ферми..всичко от А до Я! Каквато цена си сложат това ще бъде. Хем не може да изнясяш яица за чужбина, хем не може да му качиш цената..ама фуража поскъпва, водата също..яицето се оскъпява ама кратунката му Найденов не го разбира това явно, а би трябвало понеже си купуваме фуража от неговите хора! И после да не се цупи, че сме вдигали цените..нямаме избор! Вместо да налага малките търговци и да им закрива бизнеса да се заеме с големите риби.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Трябва спешна подкрепа на малкия и средния бизнес,а това правителство играе в полза на монополите.На практика няма пазарна икономика!

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Много хубава и полезна статия! Който може да чете и да мисли, ще открие всичко необходимо за да направи най-правилния избор по време на вота за парламент...
  "Защо обаче се получава това разминаване между ефектите на дефлацията и инфлацията в политическия език?
  Отговорът е прост – ниски доходи.
  Защо доходите са ниски при положение, че по-високата стойност на цените ще доведе и до увеличаване на доходите?"

  Оказва се, че колкото по лошо платени са обикновените хора, толкова те са по-лесно манипулируеми. Пък после се чудим, защо с времето парламента ни става все по-популистичен и пълен с некадърници и кариеристи.

  "Основната причина, обуславяща дефлационната политика, не са обаче само административните чиновници. Към тях се причисляват и близо 2 милиона пенсионери, които не са на пазара на труда."

  Ето как и лошата демографска политика на държавата, не от вчера и оня ден, а още от идването на власт на БКП, дава горчиви плодове.

  "..Проблемът е, че политиките за увеличение на стандарта на живот се базират именно на комбинация между правителствено увеличени пенсии и правителствено намалени потребителски цени.."

  Много точно описание на политиката не само на правителството ГЕРБ, но и на това на тройната коалиция, а и на това на НДСВ и ДПС.

  Единственото правителство, което проведе най-ефективни мерки за подобряване на икономическия климат в България бе това на ОДС начело с Иван Костов. Ето защо именно сините са най-честните и най-верни критици на популистичните и недействащи икономически мерки на ГЕРБ, а и на предните две правителства.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]Трябва спешна подкрепа на малкия и средния бизнес,а това правителство играе в полза на монополите.[/quote]
  Така е, ама герберите изобщо не желаят да развият такова законодателство. Те, също като и предните две правителства, не направиха нищо конкретно за стимулиране на средния и дребния бизнес в страната ни. А именно средния и дребния бизнес биха били най-големия локомотив за извличане на икономиката ни, защото са базирани не на откраднато и завлечено, а на предприемачески дух, нововъдедения и иновации.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Дефлацията е напълно нормално нещо. Дефлацията не значи намаляване на производството и печалбите, а намаляване на цените. Печалбите не трябва да се мерят в абсолютни величини, а с тях какво може да се купи. Т.е. даже и да паднат печалбите като сума, ако с тях може да се купят повече стоки отколкото при по-високата печалба/но при по-високите цени/ значи имаме увеличаване на относителната печалба.


  Същото е и с БВП - важното е колко стоки и услуги са произведени, а не на какви цени. Само, че икономистите удобно забравят това и гледат да има по-висок БВП като цена.

  Дефлацията се проявява когат преди това е имало необосновано увеличаване на цените - например при някакъв икономически балон. Когато е имало прекалено много пари дошли отвън. И дефлацията просто коригира това положение.

  Няма как по друг начин да се коригира положението. Колкото и пари да се напечатат.

 14. 14 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мисля си по този цитат: "Отговорът е, че всъщност малка част от населението на страната получава доходи на база логиката на действаща пазарна икономика." Но то отнасям не само за доходите на администрацията и пенсионерите, а и до част от заплатите в частиня сектор.

  Не мога да преценя обаче като цяло как приемам анализа. Имам известни резерви.

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"Христо Христов"]малка част от населението на страната получава доходи на база логиката на действаща пазарна икономика[/quote]
  ГЕРБ заорава и работи на парче - само до изборите. Работещите, заети в реалното производство, тия които практически произвеждат някакъв преален продукт а не статистически показатели са под 1 млн вече. На тях се крепят останалите 7 млн.
  Е няма такава държава в която 1 служител да изкарва за 7 гърла.
  ГЕРБ няма фалит на икономическата си политика, по простата причина че те нямат НИКАКВА икономическа политика. Те просто са на власт за да си нахранят кръгчетата, да захлебят и след изборите - като ония на царчока дето сега ги няма в страната и тия ще си бият камшика по най-бързия начин през Т2.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на pepelyan
  pepelyan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някои споменаха за "потисническите" режими на Кастро, Чавес и др.(изключвам Северна Корея)...
  Ами, ето как ги вижда не кой да е, а Оливър Стоун:

  http://www.dokumentalni.com/?p=906

  http://www.dokumentalni.com/?p=2007

 17. 17 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Анализа ми се струва повърхностен. Всъщност, напълно в духа на съвременната ненаука икономика и на прикриването на проблемите и виновниците с "умереност", която трябва да симулира мъдрост и образованост.
  Причината за дефлацията и дефлационната спирала (която автора не успява да обясни) е заделянето на твърде голяма печалба от компаниите на фона на орязване на заплатите, комбинирана с неправилна парична политика на централната банка. Хората спират да купуват, защото виждат доходите и спестяванията си намаляващи. Инвеститорите от друга страна са се нагушили с толкова много пари, че не могат да им намерят място за за печеливша инвестиция. А място за печеливша инвестиция няма, тъй като никой не купува.
  Проблемът не е български, той е световен и е вкаран в България понеже сме отворена и зависима икономика. Проблемът започва около 70те и 80те години на миналия век в САЩ, когато реалните доходи на работещите престават да се увеличават и даже намаляват. Съответно доходите на богатите, които търсят не потребление а инвестиция, се увеличават, данъците им постоянно се намаляват и им се уреждат данъчни облекчения. Първото решение на въпроса което се прокарва е кредитирането на населението, първо с кредитните карти после и с жилищните кредити. Само че това е временно решение, тъй като ако нямаш доход за потребление, то нямаш и за потребление плюс вноска за изплащане на кредит. Така дойдохме до 2008ма, когато спукването на имотния балон унищожи много пари и подпали дефлационната криза. Да, и ФЕД и ЕЦБ напечатаха много пари, които да покрият изчезването. Само че от тези пари полза няма, те отидоха в банки и богаташи и отново търсят място за инвестиране, а не потребление. Единствения начин за излизане от кризата е на населението да се дадат пари, но механизъм за това няма. Да ги изработят не могат, щото никой не купува, да бъдат кредитирани не може, щото вече са доказано ненадеждни кредитополучатели. Да се вдугат зплати пак не може, щото пада и без това малката печалба, ако я има. Така че изход при спазване на всички догми на пазарната икономика няма. Единствения потенциален изход е, да се вземат пари (търсещи инвестиция) от богатите и да се дадат на бедните (за потребление), т.е. да се извърши преразпределение, което днес неолибералните догматици смятат за недопустимо.
  И накрая, дори и преразпределението може да не помогне или да помогне само временно тъй като паричната маса расте експоненциално и по принцип неограничено. Частта от тези пари които тръгва да търси инвестиции също расте неограничено и експоненциално, което налага същото изискване върху потреблението. Но нарастването на потреблението е ограничено не само от платежоспособността, а и от реалността,от скоростта с ковто се произвеждат стоки и от това, че не може да се "изяде" повече отколкото може да се "изяде". Така се попада в неразрешима системна криза от която би могло да се излезе или с унищожителен катаклизъм или със смяна на системата.
  В дадените условия България почти няма какво да направи, освен ако не се обърне към протекционизъм, който ще повлече след себе си ако не диктатура то поне авторитарност. Ситуацията у нас отговаря на това което написах. Пари за потребление няма. Предполагам следите пресата и сте забелязали едновременните съобщения за увеличаване на спестяванията на населението и че над 50% от хората нямат заделени пари за внезапна и неотложна нужда. Това показва точно ситуацията която описах - населението фактически няма пари за потребление, а една малка част от него трупа пари, така че общите спестявания растат. Но тази малка група хора не търси, а и не може да създаде потребление. Тя търси печалба, т.е. място за инвестиране. И понеже такова няма си държи парите в банката.
  Ако бяхме затворена (протекционистична) икономика, то държавата за сметка на дълг (в собствена независима валута) можеше да увеличи пенсии и заплати на държавните служители, така че да създаде потребление и инвеститорите отново да съзрат печалба и предприятията да заработят. Но в случая почти всички пари ще изтекат (за внос) в чужбина и ефекта ще е нулев. Но дори и да бяхме затворена икономика, такава държавна практика също не води до добър край, просто защото системата на пазарния капитализъм е математически сбъркана.
  И накрая, повишаването на цените при дадената ситуация е възможно само за стоки с ниска еластичност на потреблението - горива, ток, вода храна. Тяхната цена и се качва, а това вещае само едно - мизерия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 18. 18 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Точно казано - дефлацията е систематично намаляване на обема на парите циркулиращи в страната, респ. повишаване с-стта на пар. единица.
  Статията е базирана на факти и ситуации, които не съществуват. За някаква "дефлационна спирала" не може и дума да става.
  Напротив има слаба инфлация, която управлението се стреми да задържи в допустими граници.
  Дефлацията се характеризира с повишаване на данъците, намаляване на бюджетните разходи, ограничаване на кредитите. Разбира се, ако съществуваше би могло да има закриване на част от предприятия, проблеми с пласмента, понижаване на заплати и безработица.
  Но в България дефлация и намаляване на цените няма. Има повишение и опити за неговото лимитиране, ев. временно блокиране на някои цени. Много по-опасно е да се допусне силна инфлация. Темата е обширна.
  Защо хора, които преписват от тук, от там пишат статии и дават съвети за неща , които не разбират?

 19. 19 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма никаква дефлация, това са измислици! Доходите на населението непрекъснато се увеличават и цените нормално си растат! През втория мандат дано да дойдат и инвеститорите, че да се запушат устите на всички недоброжелатели на бат Бойко и Дянков!

 20. 20 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#17] от "kihano":
  Много верно.
  И още нещо. Държавата трябва да използва най-стария си инструмент за намеса в икономиката - финансовата политика, чиито непосредствен обект е структурата на доходите в отделните сектори и паричното равновесие. Фин. мерки винаги се отразяват на размера и обема на доходите на икон. субекти /вкл. домакинствата/. Повече пари - в по-широк кръг хора. Промяна на данъчната с-ма - прогресиращи ставки, диференцирано ДДС, такса лукс. Либералните идеи претърпяха крах навсякъде.

 21. 21 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#20] от "valbe":

  Нещо има противоречия в постингите.
  1.У нас равновесието на паричната маса се подържа автоматично със закона валутния борд.
  2.Дефлация има при:
  - намалена възможност за потребление, т.е по някаква причина хората намаляват харченето на пари.Причините могата да бъдат най-разнообразни.
  - нарушено пазарно равновесие - излишък от стока на пазара.
  - спадане на цените на световните пазари за определни групи от стоки вследствие на увеличено /поефтинено/ производство.
  Разбира се всичко това може да се случи само в държава с добра пазарна икономика.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 22. 22 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Това е вследствие на манталитета на нашите търговци за повече лични благинки и пълна липса на отговорност пред обществото.
  От друг поглед това показва и зрелостта на самото общество, че допуска това да се случва при наличието на толкова контролни институции и най-различни НПО-та.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  През 2009 г. руският дисидент Владимир Буковски. (“Поменяли хулигана на Луиса Корвалана…”) описа ставащото в Русия така: „Крадат ужасно. Крадат даже не е точната дума. Те просто си разпределят страната. На Путин например не му се налага да краде. Той си взе 7% от “Газпром”. 7% са милиарди! И още проценти от “Сибнефт”. Западни експерти са изчислили, че той има като своя собственост $41 млрд.”

  BIG AL
 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  “Той внимателно изкореняваше всички други центрове на властта. Пое под свой контрол парламента, политическите парии, губернаторите, големия бизнес и големите медии.” Това са думи на Маша Липман от московския център „Карнеги”, казани за Путин. ::)))))))))

  BIG AL
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#17] от "kihano":

  +++. Я гледай ти!!! Отдавна на бях чел толкова точен пост! Евала.

 26. 26 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За каква дефлация говорим, когато цените на горивата и храните се вдигат в цял свят?! САЩ печатат пари и тези пари отиват на спекулативния пазар на горива и храни - и да има дефлационни моменти, те не са за дълго, чака ни инфлация, да не говорим, че и в момента тя е около 8-10%. И каква дефлация при повишаване на тока с 14%???

 27. 27 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#26] от "Mai Tai":

  Както сама казваш при нас инфлацията е привнесена отвън и политиците се опитват да го намалят. Естествено, че няма как да стане, защото нито имат влияние на световните пазари нито на валутните. Ако не бяха опитите постоянно да се намали тока и увеличението му бе плавно, нямаше в момента да виждаме шоково поскъпване, което тепърва трябва да се абсорбира от икономиката. По Великден на пазара на яйца се намеси политиката и цената им шоково поскъпна. Лично вице-премиерът ходи да намалява цените. Когато политиката остави пазара цените се възстановиха до нормални нива.

  www.economistbg.com/
 28. 28 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В губернията , която е предоставена на Б.Б. за временно управление е възможно всичко, даже и това което е немислимо в Нигер и екваториална Африка!

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Потърсих в коментарите думата "стагнация", но не я намерих . Не разбрах какво ни е "развитието", но за тази думичка доста ще трябва да почакам ...

 30. 30 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#18] от "valbe":

  ++++++++

  До коментар [#21] от "Captain Shakespeare":

  Нямаше ли по-стойностен анализ за това, че българите консумират все така малко както и преди кризата, а допълнителните доходи ги слагат в банките и така увеличават спестовната възглавница?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 31. 31 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#18] от "valbe":
  До коментар [#26] от "Mai Tai":

  Аз завзрших своя пост с това, че при дадените условия само цената на стоките с най-нееластично потребление може да се покачва. Такива са горивата, храните, тока и водата. Затова те поскъпват. Но последните новини бяха, че поевтиняват дрехи, мебели обувки и т.н. Жилищата ако не поевтиняват и не поскъпват. Ако мерите инфлацията по кошница на продуктите от първа необходимост ще получите инфлация, но тя не изключва дефлация при част или всички останали стоки, които не са от първа необходимост. При това имаме покачване на безработицата, което също не е признак за нормално действие на икономиката.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#20] от "valbe":

  Да така е, най-общо казано държавата трябва да засили "преразпределението" от богати към бедни, но за "икономистите" това е такава ерес, че на кладата биха изгорили за нея.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 33. 33 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама аз много мразя мрачните прогнози. Каквото и да се случи, винаги ти обясняват, че е зле за тебе. Когато има инфлация - лошо, заплатите не следват цените (поне не навреме и не в пълен размер), или обратно - има ли дефлация в статията ви обясняват защо ще е лошо за вас. Най-интересното е, че ако за едни стоки има инфлация, за други - дефлация, не разбрах как, но пак е лошо.
  Когато доларът расте е лошо за нас, защото се оскъпява вноса - петрол, китайски неща и т.н. Когато долара пада - о, ужас, не можем да изнасяме.
  Ще бъде ли любезен някой да ми каже кога и при какви обстоятелства ще е добре?
  Прав ли съм да смятам, че ако се стегнем и бачкаме здраво, ако си опичаме акъла и си изберем свестни държавници, тогава обстоятелствата ще работят за нас, при всички други случаи само ще хленчим?

 34. 34 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#26] от "Mai Tai":

  На какво основание смяташ, че инфлацията в момента е 8-10%? Що се отнася до 14% за тока, това е изкуствена работа, знаеш, заради договорите за фотоволтаиците и доховора с АЕС, а не заради увеличено потребление и парична маса. И тези договори ще се ни се отразят доста зле.
  Иначе, интересно е обаче коя спекула ще издържи по-дълго, тая с нефта или с храните. Балон обаче не е възможен за никоя от тях щото ще взриви обстановката. Особено в по-бедните страни.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 35. 35 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Според мен, двата процеса ИНФЛАЦИЯ---ДЕФЛАЦИЯ , вместо да се намират от двете "страни" на една виртуална "люлка": нарастването на едната да довежда до намаляването на другата,..., и обратното , в момента ДВАТА НЕГАТИВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ ВЗАИМНО СЕ ЗАХРАНВАТ С ЕНЕРГИЯ и образуват нова структура /ДЕВОЛЮЦИЯ/ , "ВЪРТЯТ СЕ ПО СПИРАЛИ", задържайки икономическото развитие и дори съсипвайки цели отрасли , които до преди 20/30 години са били традиционни и успешни в конкуренцията ни на Световният пазар . Важен признак, че Нашата икономика е тежко болна , е фактът, че в Икономиката има ДИСПРОПОРЦИИ, които изобщо не се "подчиняват" на управление , съгласно законите на ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО НА ПАЗАРА , поради което НЕГАТИВНИЯТ ПРОЦЕС НА ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ не може да бъде спрян , само с палеативни мерки и само с износ на суровини и /ЗЛАТО ??/, храни , в които няма вложена ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ, както и липсата на ХАЙ-ТЕК и ИНТЕЛЕКТОАЛНА СОБСТВЕНОСТ, която да вкарва свежи капитали . Имам горивото предчуствие , че това се прави умишлено , в интерес само на тънка компрадорска ,"българска" прислойка /около 300 фамилий са/ , които с единият "крак" са в България , а с другият "крак" "оперират" в Офшорните зони , поради което Те нямат никакъв "Интерес" от развитието на икономиката и Квалитета на Българското Общество...Тези "Хитретци" отдавна са престанали да имат БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ , въпреки ,че някои от Тях са на ключови Позиции в Държавният и в Частният бизнес : Депотати , Висши Държавни служители ,"Национално отговорни Бизнесмени" , "Банкстери"/Банкери-Ганстери/ и др. подобни...Да!

 36. 36 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hristo Hristov":

  При нас всичко е привнесено отвън, тъй като сме напълно отворена икономика поне в рамките на ЕС. Изключение прави точно последното увеличение на тока, което не се дължи на изкуствено задържане на цените, а на две големи грешки на няколко правителства. Едната е договора с американската АЕС за марица изток 2 който оскъпи цената на тока с около 3 от 14те процента (не бяха ли всъщност 11?). А втората е, необмисленото сключване на договори за изкупуване на ток от ВЕИ откъдето идват другите 8%.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 37. 37 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  И аз мисля че е точен, но не всички са съгласни .

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 38. 38 Профил на cualquera
  cualquera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това лавиране между двете науки е прекалено трудоемко и достъпно на малко хора, за да се предположи, че може да е реализирано чрез няколко реплики. Целта на Найденов преди всичко е да е в услуга на хората и да не допуска конфликти или ситуация, в която да има ощетени.

 39. 39 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#36] от "kihano":

  " При нас всичко е привнесено отвън, тъй като сме напълно отворена икономика поне в рамките на ЕС"

  Тц, ние сме разградена икономика. Има разлика. Ние не можем да съществуваме без вноса на стоки и ПАРИ във вид на ЕС фондове/помощи/. Даже не можем да си поддържаме сами инфраструктурата. Имаме уж балансиран бюджет, но това си е чисто и просто бюджет който не позволява да се поддържа нищо. Инфраструктурата вече плаче за основни ремонти навсякъде.

 40. 40 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#30] от "mi6kro":

  По-нататък. Не може всичко на веднъж

  www.economistbg.com/
 41. 41 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 407 Неутрално

  По-некадърен и глупав текст на икономическа тематика не съм виждал в групата на Икономедиа. Авторът нито успява да обясни що е дефлация, нито защо тя не е нищо по-различно от инфлацията. Намаляването на заплатите автоматично води до намаляване на цените, както и обратното. Въпрос на политика е дали ще печаташ пари, ще оставиш икономиката да се саморегулира – с временна дефлация, или поради някакви причини водиш политика на дефлация. Въпросът е парите да са твърда величина, т.е. да не променят стойността си във времето. Тогава имаш неутрална парична политика, която отразява развитието в една пазарна икономика.
  Идиот!

 42. 42 Профил на npeev
  npeev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "kihano":

  ГРЕШКА ! Основното увеличение на цената на електроенергията е от продажбата й на ниски цени навън. Това изисква компенсация. И откъде ? Естествено от българските потребители - бизнес и домакинства.

 43. 43 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересни коментари!
  Само че не трябва да забравяме, че:
  Първо, икономиката е хуманитарна наука (или по-точно - "наука" и като такава тя има 2 възлови характеристики:
  1. Наблюдава какво се случва и ни го обяснява така, че да разберем защо случващото се не е добро за нас (за масата). Понякога продължава натам и ни обяснява защо случващото се в същото време е добро за елита.
  2. Ако нещо не се случва така, че е да не е добро за нас и добро за елита, търси и намира необходимата теория, подготвя масата, прилага я и минава на точка 1.

  Второ, икономиката, освен това, е и хаотична "наука" и не само заради горните 2 белега, а защото е психология - психологията на производството и потреблението. Основна нейна цел е да измери какво си произвел и какво искаш да потребиш. Някога (вещите-пари и вещтно обезпечените пари) това измерване се е правило на базата на лична преценка за индивидуална полезност от вещта-пари, или вещите, обезпечаващи парите - чиста психология. Днес (нематериални пари, материално необезпечени пари) измерването се прави на база пари-символ на юнашко доверие между икономическите субекти, тоест - отново чиста психология. Има много теории и модели в психологията за рационално поведение на индивида и групата, но онова, което е рационално за психологията на поведението, е ирационално за психологията на производството и потреблението.

  Трето, икономиката е психология и на властта и управлението, откъдето идва допълнителен хаос. Никъде в света няма чиста икономика, никъде в света няма нещо в абсолютно чист вид. Като психология на властта и управлението в нея се прокрадват национални, националистични, протекционистични и цивилизационни фактори. Това само прави още по-съмнителни обясненията й защо нещо е лошо за нас и добро за други и най-вече - защо трябва да е така.

  И последно, икономиката (икономическата политика) на дадена страна може да се разглежда като омекотен вариант на нейната армия (и военна политика). Забележете, че водещите икономики са на страни с водеща военна значимост в миналото, но и днес. Визирам дори и тези т.нар. нововъзникващи пазари, но не визирам икономики-фантоми от рода на Сингапур, Швейцария, Люксембург и Лихтенщайн, които останалите водещи икономики създават, пазят и поддържат по обясними причини.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#41:"Nikolay"]отразява развитието в една пазарна икономика. Идиот! [/quote]Не е идиот, а реалист !!! Икономиката ни НЕ е пазарна. Изхвърли си учебниците по пазарна икономика, когато анализираш действия на политици учили социалистическа икономика в която достигането на някакви цели е ПО-ВАЖНО от печалбата и загубите от един сектор се компенсират от други сектори. По пазарна логика никога няма да схванеш какво и защо се прави = НИКОГА !!! НЕпазарната икономика също работи добре (Китай, Виетнам) но не сте го учили и не разбирате.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#42] от "npeev":

  Така де, щото от фотоволтаиците и АЕС е толкова скъпа, че не върви навън.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 46. 46 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#39] от "mick":

  Съгласен. Но е все същото. "Отворена" е малко по-учтива форма на "разградена".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 47. 47 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#44:"bay Tan"]НЕпазарната икономика също работи добре (Китай, Виетнам)[/quote]
  Икономиката на Китай започна да работи, откак пуснаха пазара и дотолкова, доколкото имат пазарни взаимоотношения. Влез в alibaba или подобен сайт и ми намери едно държавно предприятие.

 48. 48 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hristo Hristov":
  Нищо подобно. Предвеликденското увеличение на цената на яйцата беше спекулативно и антипазарно поведение на някои търговци.
  Естествено е някои стоки да поевтиняват поради увеличена производителност, засилена конкуренция, технол. прогрес и пр. При други не е така.
  Формите за регулиране и подпомагане на икономиката от страна на държавата са най-различни. Това е безспорно и необходимо.
  И дете би го разбрало.
  Доста непрофесионална статия. За съветите да не говорим.


 49. 49 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#42] от "npeev":

  ГРЕШКА!
  И то голяма.В енергийния пазар на Балканите си има пазарни цени на тока.Участието на БГ увеличава конкуренцията в сектора и е добре.И понеже енергията от Козлодуй е най-евтината, всички връзкари от обкръжението на Главния инкасатор се вреждаха там.
  Защото цената от Козлодуй е по-ниска, отколкото ако я купиш от НЕК.
  Стига се до там, че наши фирми продават на гръцки такива, а те от своя страна я препродават на Южна Италия.
  Средната цена е около 2 евроцента на киловат на едро.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 50. 50 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#34:"kihano"]На какво основание смяташ, че инфлацията в момента е 8-10%? Що се отнася до 14% за тока, това е изкуствена работа, [/quote]

  Електричество се ползва от всяко домакинство в БГ - естествено е повишението с 14% да предизвика инфлация от 7%, като сложиш и петрола и някои храни - толкова се получава. Електричеството също е стока, която се продава.

 51. 51 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#48] от "valbe":

  Спекулативен - да, но всичко започна с това, че Мирослав Найденов реши да забрани вноса на яйца от Полша с цел да стимулира родните производители като зад това не стоеше никакъв анализ на въздействието, което ще има това решение. Та пак намесата на политиката породи това безумие.

  Едно е да контролираш спазването на законите и принципите на свободната търговия, съвсем друго е да се намесваш директно на пазара и да определяш цени (справка ДКЕВР). Иначе да си направим една голяма комисия, която да определя цени и всяко увеличение, на която и да било стока да се случва с нейното разрешение. Пазарна икономика, а?

  www.economistbg.com/
 52. 52 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hristo Hristov":
  Почти в цялата статия пишеш за някаква измислена дефлация и дефлационна спирала, като се опитваш да обясниш какво е и колко е лошо. На базата на тези фантазии пък обясняваш някакви неблагоприятни последствия и ги подлагаш на критика. Изглежда също, че поучаваш и даваш съвети на някого. Икономиката и икономическата политика са обширни области. Няма кой да ти обяснява тук основни неща и взаимоотношения.


 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#19:"leon12"]През втория мандат дано да дойдат и инвеститорите, че да се запушат устите на всички [/quote]
  Не се надай, сериозните, а и не сериозните инвеститори вече дойдоха и каквото можахо "ОТНЕСОХА", било като Гад, който бастиса Балкан и окраде слотовете, било като Солвей или ЧЕЗ, ЕВН, ЕоН, които приватизираха Соди Девня и ЕРП-тата и точат парета навън ...... подбно на някои от приватизираните циментови заводи.... едрите земевладелци си накупиха машини и едва ли ще си купуват комбайни и трактори всяка година да става алъш вериш....
  Хотели по морета и планини построиха повече от колкото трябва....

  За какво да идват инвеститори в България, да купят БДЖ или да инвестират в производство на Совалки, ракети тип Булава или може би в напоителни системи за зеленчукопроизводство или в производство на розово масло, ракия и вино?

  Останаха магистралките, ама тях ББ строи с "европейски" пари....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#51:"Hristo Hristov"]Мирослав Найденов реши да забрани вноса на яйца от Полша с цел да стимулира родните производители [/quote]
  Имах си аз министъра на земеделието да няма "цел да стимулира родните производители", ако и за кокоши яйца ще изнасяме БВП къде Полша втасахме я съвсем....
  Не че със вноса на месо и зеленчуци не точим БВП навън, ама ако и яйца трябва да купуваме от Полша, много ще ти стане....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на pepelyan
  pepelyan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Струва ми се, че ето тази статия обяснява много точно създалата се обстановка у нас, а и наоколо (ЕС)...:

  http://bg.mondediplo.com/article935.html

 56. 56 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Не че защитавам правителството - наистина смятам че си нямат идея какво правят, но не могатда бъдат винени за инфлацията в България. като се изключи малкото на брой стоки, като ток, вода, парно, цигари, алкохол и горива цените на всички останали стоки са извън контрола на правителството.

  И това че министъра на земеделието в едно с премиера в желанието си да се изказват като популисти се изказат като пълни неграмотници, всъщност не им дава никаква реална възможност да контролират цените.

  Така че те или лъжат най-нагло, когато говорят че ще се опитват да свалят цените или наистина са пълни неграмотници.

 57. 57 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#55] от "pepelyan":

  Статията е интересна безспорно. Само че докато я четях, ме осени едно чувство. Усетих, че някак много фриволно започнахме да говорим за демокрацията като за нещо безусловно доказано и възможно. Така се говореше и за развития социализъм навремето, а пък комунизмът абсолютно сигурно ни чакаше на хоризонта. Да не засягам пък сляпата религиозна догматика. Нещо повече - работата с демокрацията е дори още по-странна - дотолкова сме повярвали в нейното съществуване и неизбежност, че дори обявихме класическата (атинската) демокрация за всъщност нетакава (не-демокрация според съвременните разбирания).
  Какво става? Има ли демокрация? Какво е това? Възможно ли е това? Ако е възможно, за колко хора е възможно? За село, град (древна Атина), околия, държава, континент, целия свят?
  Мисля, че ще е само от наша полза да разберем и признаем, че няма демокрация. Има напъни в някаква посока.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 58. 58 Профил на pepelyan
  pepelyan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#57] от "Атлантик":

  Аз съм прост и обикновен човек, така че не съм съвсем наясно с разни научни и други подобни терминологии...
  Но според моите разбирания, налице е някаква форма на демокрация, тогава когато така наречените избранници се ръководят ЕДИНСТВЕНО от и за интересите на мнозинството, което представляват...
  Отново си позволявам да вмъкна една препратка, която да "илюстрира" нагледно описаното току-що:

  http://bg.mondediplo.com/article913.html

  Ключовите думи в нея са: "С ГОЛЯМА ЛЮБОВ"....

 59. 59 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "pepelyan":

  На теория така би трябвало да бъде - народните избраници се интересуват от и действат съгласно и единствено за благото на избралите ги. Но и двамата сме наясно, че в практиката съвсем не е така - избраниците се интересуват и действат за благото на спонсорите си и за своето собствено, разбира се. Оттук следва, че най-близо до някаква демокрация са обществата, които са създали и прилагат механизми за контрол именно на този момент - кого и как точно представят народните избраници. Тоест така наречения граждански (обществен) контрол, но всъщност само името му е такова, защото в него се включват и много други неща - материални (съд, прокуратура, разследване, медии, разни организации и т.н.) и нематериални (правната система, общественото съзнание, общото ниво на обществения морал, обществената нетърпимост към явления несвойствени на демокрацията и т.н.). Нека сами да си отговорим колко от тези неща са налични, или, ако са налични, то - дали работят в полезна насока, в България, пък и не само тук.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 60. 60 Профил на pepelyan
  pepelyan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#59] от "Атлантик":

  Най-добрият контрол е "самоконтролът"... Но, уви, симбиозата между "алчността" и "самоконтрола" е обречена на тотален провал...За да е възможен, трябва да е "изкоренено" консуматорското мислене на човешките индивиди, съставляващи някакво общество...

  За контролиращ орган, представляван от отделни граждани, също би било наивно да си въобразяваме, че може реално и безпристрастно да си изпълнява функциите...В този случай отново съдбоносна роля ще изиграва алчността, но също така, и страхът от евентуална саморазправа от страна на някои мафиотски (корпоративни) структури не е никак за подценяване...

  За робската психика на българина, може би най-удачното и приемливо решение би било установяването на еднолична диктатура, но с "диктатор" от ранга на Фидел Кастро, Уго Чавес..., а не някакви мутрясали особи...

  Друго решение е разпадът на държавата, т.е отделните съставляващи я административни единици - общини, градове, села - да се обособят в изцяло независими и самоуправляващи се структури (може би някакви подобия на древните градове-държави)..., които да могат да бъдат пряко контролирани от гражданите (селяните)... За съвременен пример и модел за такава демокрация биха могли да ни послужат някои индиански племена ...

  Но, може би, най-демократичното, в рамките на сегашната ни държава, е упражняването на пряката демокрация, т.е. референдумите... Така наречените управници да имат само една символична, съвещателна, изпълнителна и представителна роля, като всяка "една стъпка" се решава чрез референдум от народа...Излишно е да се впускам в разни подробности като образователен ценз и т.н.
  Едно от главните предимства би било стриктното спазване на законите, след като са приети УБЕДЕНО и пряко от тези, за които са предназначени... Може би, тогава биха могли да възникнат и някакви наченки на самоконтрол... 61. 61 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  [quote#8:"comandante"]Аз до сега не съм чул някой да се оплаче от цените и качеството на храната в Куба , напротив питай имали някъде по-вкусни БАНАНИ от тези които растат на острова на свободата? [/quote]
  В кой кубински завод правят бананите, с какви висококачествени съставки?
  Да си чул, някой гладен да се оплаква от храна?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това вече го знаят и децата. Интересно, че експерти по валутния борд препоръчват задържане ръста на доходите. това продължава доста дълго и българите изостават по доходи значително спрямо която и да е членка на ЕС. Цените се синхронизират с европейските и световните. Пазарът се оказва пълен с предлагане и много малко търсене. Като член на ЕС, ние не можем да забраним вноса от членките. Имаме и различни споразумения и с други вносители. Така вноса подтиска реализацията на българските стоки. Българските производители работиха на загуба и повече не могат. Зачестиха фалитите и лошите кредити, частни и фирмени. Икономиката запада. Нито потребителите, нито производителите, нито търговците са доволни. Фалитите са на прага им. А всички те са избиратели! Добре стои само сивият сектор и естествено " черният". При неспазването на нашите закони и високата корупция, винаги можеш да се влееш в тези сектори, но не е евтино. Сивият сектор храни черни каси, но не и икономиката. Не решава нито един проблем! Нито доходите, нито заетостта, нито пазарът / вътрешен/ ще станат по - конкурентни. Толкова години грешни икономически и политически решения и... ето го резултата. Сега, какъв е изходът? Пазарът не може да се само излекува. Трябва нещо ново. Трябва да се извадят икономическите субекти от веригата и да се сложат в нова рамка. Но, как да стане? Какво да правим със старата? С поетите ангажименти? нито един анализ не отговаря на тия въпроси.

  goblenka
 63. 63 Профил на pepelyan
  pepelyan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#62] от "goblenka":

  Има един лаф...:"Чукча писател, а не читател..."

 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Чукча не написал отговор! Аз не прочела го! / усмивка /

  goblenka
 65. 65 Профил на pepelyan
  pepelyan
  Рейтинг: 225 Неутрално


  До коментар [#64] от "goblenka":
  Чукча отговор готов не дава....
  Сама трябва стигаш него....

 66. 66 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#65] от "pepelyan":

  Лош чукча! Какво дава?

  goblenka
 67. 67 Профил на pepelyan
  pepelyan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ааа, чукча не лош! Чукча иска не робот! Чукча иска мозък твой не атрофира! Чукча иска мислиш ти! Чукча иска ти решава как живееш...

 68. 68 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аз решава, ББ разрешава! Как при чукча? Имам чувството, че все сме на задушница и празнуваме със хамкане. ББ е закачил на конеца едно яйце и парче халва, а ние ги гоним да хамнем! Който успее, яде, който не, остава с цапаницата по лицето. Еех чукча. когато мозъчето ми беше малко, бях безгрижна. Сега... Искам при чукча! Далече от ББ и компания! Искам си малкото мозъче!

  goblenka
 69. 69 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#26] от "Mai Tai":Дефлацията у нас няма ,а това което мнозина приемат за дефлация е просто понижаване на цената на определени продукти за сметка на количеството и качеството му. Инфлацията ,която е от една страна привнесена,а от друга страна - действие на монополни структури ,също не може да се развихри в страната поради намаляващото потребителско търсене в страната.За намаляване на потребителското търсене спомага и постепенното обезценяване на лева. То не е видно на пръв поглед ,обаче като се вгледа човек ,се вижда ,че поради печатането евра и хвърлянето им на пазара самото евро губи от стойността си, а левът е вързан за еврото.. Това не се вижда толкова в съотношението евро-долар,колкото в съотношението евро-злато. Правителството задълбочава ситуацията в икономиката защото средствата които държавата вкарва в икономиката са в няколко тесни ниши и не достигат до потребителите ,които да ги вкарат в оборот.И икономиката и потребителите се задъхват от липсата на пари на пазара.И поради това ,че народът ни е много примиренчески настроен ,вместо да си потърси правата на улицата ,той просто изпраща всичко годно навън ,на гурбет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK