Защо не лични здравни сметки и други неудобни въпроси за системата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4748 Разстроено

  Защо никой не говори за ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ.
  За ПРЕМАХВАНЕ МОНОПОЛА на Здравната Каса.

  "СОЛИДАРНОСТТА" в осигуряването Е КОМУНИЗЪМ.
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА СОЛИДАРНОСТ е СЕВЕРОКОРЕЙСКИ КОМУНИЗЪМ.
  Как може насила да накараш някого да е солидарен с лица,и със СТАДА ОТ ЛИЦА,с които той няма никакво намерение да има нещо общо,камо ли да се солидаризира.
  Ами следващото безумие на чиновничеството е да въведе СОЛИДАРНОСТ И ВЪРХУ ЖЕНИТЕ,респ.ВЪРХУ МЪЖЕТЕ И ВЪРХУ ЛЮБОВНИЦИТЕ.
  Това е КОМУНИЗЪМ в най-безумния му и отвратителен вид.
  ЗАЩО никой не говори за ИНДИВИДУАЛНИ ОСИГУРИТЕЛНИ ПАРТИДИ.
  Нека държавата да поддържа партидите на маргиналите.
  Да ги пълни с пари.
  И да се види,че по-евтино ще излезе да накара тези хора ДА СЕ КВАЛИФИЦИРАТ И ДА РАБОТЯТ.

  Вместо скъпоплатените високопоставени чиновници да се събират на ЛАФ-МОАБЕТ,да преливат от пусто в празно,обявете широк дебат сред обществото.
  От хората ще дойдат най-верните решения на ситуацията.

 2. 2 Профил на SorryLol
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 3. 3 Профил на SorryLol
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 4. 4 Профил на Ало, Ваньо?
  Ало, Ваньо?
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сегашният модел бе измислен от Иван Костов. При приемането на идеята за Здравната каса му бе предложено, да се открият лични здравби сметки на всички, като на пенсионерите и децата държавата да плаща осигуривките. Всички останали при здравно събитие ще ползват това, което се е събрало по личните им сметки. Този десен политик, който мрази всичко ляво, не хареса идеята за индивидуализация, защото от нея по-трудно се краде.

  Спечелилият поръчка за около 50 000 лв. за коментари във форумите е 25-годишният Антони Стоев, управител на дружеството "ЕМ ЕНД МАРК" ЕООД.
 5. 5 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Само че много по-трудно ни е да възприемем, че заедно с правата си на граждани (дори преди тях) имаме и задължения на граждани."
  Това винаги ме ядосва, когато някой го каже! Народът не е виноивен за грешките на управниците си! Хубавото е, че сегашният премиер не е изпаднал още в паника или ако го е строил, поне не му личи. Което пък е много голямо достойнство. Никой да не тразбира по каменното изражение на лицето какво ти е на душата. За да не изпадне самият народ и той в паника..

 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Предложения, предложения ... ама несъобразени с нашата действителност. В Сингапур си е за сингапурци, които се оправят по сингапурски от десетилетия. Не може да се започне от утре , защото някои вече 39 години са си плащали всичко като за тук и те също имат ПРАВА!!!. Ако някой търси екзотични предложения - по вратите на градските тоалетни има описани добри идеи ... за тези , които пишат преди да помислят малко

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Защо трябва да се противопоставят солидарността на индивидуалността? Каква е причината от сегашния данък здраве ,част - 20-30 процента да отива в общ фонд а останалите в лична здравна сметка?
  Проблемът не е в "сегрегацията". Каква силна дума използва авторът ,за да заклейми нас ,искащите нещо нормално ,като отделянето на спазващия законите от неспазващия!. Защото тия ,дето се осигуряват ,спазват законите ,а тия дето не се осигуряват не само нарушават законите ,а ни крадат с ползването на ресурса,който ние сме събрали. Проблемът е в НЕЖЕЛАНИЕТО на управляващите да се разделят с една огромна маса безотчетни пари . Сега държавата прави каквото си иска с парите за здраве.И най вече няма пари в системата ,защото от една страна държавата не внася парите ,които дължи за осигуряване да държавните служители ,пенсионери и ученици и от друга ,постоянното крадене от парите на системата да други цели ,като прехвърлянето на парите от НЗОК във фискалния резерв.
  Личната здравна сметка не е само пари. С нея върви и личната електронна здравна карта и държавата знае от какво боледува населението ,а и лекарят постоянно знае от какво е боледувал пациента. Пациентът следи за каво му вземат парите ,защото това са НЕГОВИ пари ,а не поставя някакъв подпис за нещо. Пациентът / работник си иска реалната заплата ,защото вноските в НОИ няма да отидат в кюпа ,а ще отидат и в неговата лична здравна или пенсионна сметка. Затова същата работа е с пенсионната сметка. С нея ще се приключи с кражбата на средствата на пенсионно спестяващите за пенсиите на фуражките и чантаджиите.
  Когато се реши въпросът с личната здравна сметка ,ще дойде и редът на другите здравни каси. Без лична здравна сметка другите каси ,особено ако се направят по модела на доброволно / задължителните пенсионни фондове ,ще са поредното назначаване на милионери с нашите пари.

 8. 8 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 932 Неутрално

  така ще си заминем... един по един...
  здраве да е :/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]че по-евтино ще излезе да накара тези хора ДА СЕ КВАЛИФИЦИРАТ И ДА РАБОТЯТ.[/quote]С право в целия пост клеймиш проявите на КОМУНИЗЪМ в системата на здравеопазването Браво! ... но после продължаваш с горния цитат. В некомунистическите системи съще-ствува здравословна ЗАДЪЛЖИТЕЛНА безра-ботица. Безработните не са виновни и не са нис-ко квалифицирани - по-скоро обратното при образователното ниво на "бизнеса" И ти заразен с комунизъм ще ги подкараш с квар-талния милиционер начело да им намериш работа? Решение като за Северна Корея!!! Работодателя ги взема по партийна линия!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Добра статия! Аз съм за ЛЗС, макар и тотално закъснели, както повечето решения в Бг...

 11. 11 Профил на КЛИЕНТ
  КЛИЕНТ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако не се създадат индивидуални сметки всичко ще рухне. Защото не може, когато с мед.направление и си на лекар да те питат "платено ли сте или с направление" ????!!!! Нима ежемесеното внасяне на максимални осигуровки е безплатно???
  То какво е геноцид , кражба или какво, срещу тези които си плащат??? Който внася осигуровки получава мед.обслужане. Който не внася осигуровки не.


 12. 12 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Няма нищо лошо парите, които се събират по линия на задължителното осигуряване да покриват само каквото е възможно. Така е например във Франция - покриват 65%. Останалите 35% са лична грижа на пациента - било с допълнителна частна застраховка или просто си доплаща от джоба когато му се наложи да се лекува. Просто някой трябва да излезне пред хората и честно да признае за каква част от лечението стигат парите, събирани от НЗОК, и останалото да се доплаща РЕГЛАМЕНТИРАНО, не както е сега с "доброволен" избор на екип и какви ли не други глупости. Да не говорим за абсурдната концепция за "брой направления", която просто ограничава достъпа до здравната система. Освен това НЗОК трябва да има и алтернатива в частния сектор, която да покрива по същия начин леченичта както и държавната каса, за да се повиши качеството в условия на реална конкуренция.

  Жизнь или Life - избор има.
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#5:"leon12"]Хубавото е, че сегашният премиер [/quote]Единственото хубаво на сегашния премиер е, че е най-доброто на политическия мегдан за момента!!! Щом са допряли до него = значи в държавата наистина има пожар в почти всички сетори и премиера действа като при пожар. Кажи освен атмосферното налягане, какво друго ни е в ред , че да стъпи на него премиера за следваща крачка. Всички реват, че не е добре. То при повсеместен пожар в икономиката няма начин да е добре.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1743 Весело

  Лични здравни сметки - отлична идея! Таман да има какво да национализира Дянков през втория мандат.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#4:"Ало, Ваньо?"]десен политик, който мрази всичко ляво, не хареса идеята за индивидуализация[/quote]Аз да защитавам Костов?! Какви времена доживяхме ... Какво да направи Костов, след като всичките ни ДЕСНИ (?) идеи се раждат под една милиционерска "фуражка невидимка" която всеки един все още си носи подсъзна-телно! Особено като започне да мисли десния мислител, първо хваща един добър модел някъде от света, после му слага въпросната шапка защото тук условията са други и натрупванията от миналото не го позволяват. Костов може да е всякакъв, ама поне мисли!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ало, Ваньо?": Иван Костов е първият и сега засега единственият, които направи все пак някаква реформа в здравно-осигурителната реформа. Но както каза професор Чирков в едно интервю, реформата беше започната, но не беше продължена и завършена от следващите. 3 правителства след Костов нищо не направиха, така че Костов е най-малкият виновник за сегашната ситуация.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 17. 17 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  България има фундаментален проблем, за когото не се говори, или се говори недостатъчно, а нищо не се прави за поне започване на преодоляването му. Проблемът е - този на жабата, която видяла, че подковават коня и тя също вдигнала крак.
  С други думи, ние искаме да бъдем като другите европейски държави и да имаме като тяхната организация, общество и порядки, но ние просто не сме такива. Затова обществените начинания у нас (каквото и да вземете - парламент, съд, здравна каса, образователен модел, пенсионна система) са една пародия. В нашата общност (дори не казвам общество) няма солидалност, ние искаме да правим институции на солидалността, дори ги сравняваме с такива от нормални европейски държави.
  Решение? Не знам дали има такова, което да сработи в рамките на един човешки живот. Във всеки случай решението не е в някаква промяна в Конституцията или в други закони и наредби, както се внушава. Решението е много по-болезнено и продължително, но политиците за Конституцията се дърпат, какво остава да признаят, че решението е дори по-тежко!?

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 18. 18 Профил на sceptic_vgk
  sceptic_vgk
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко, което предлага проф. Божимир Давидов в тази статия, ми се струва разумно и приемливо като възможен изход от сегашната система, която като че ли работи само за лекарите и другия здравен персонал, за техните близки и за платилите им изван системата.
  Докато някой набере смелост да предложи и проведе подобна необходима промяна, мисля, че ще е полезно в сайта на Здравната каса да е публично достъпно какви суми тя плаща за лечение в чужбина, при какви обстоятелства и на кого.
  Периодично е добре да се публикува и анализ кои са първите 1000 души, ползвали най-големи суми за лечебни стоки и услуги, платени от Касата у нас. Както и - кои са медицинските лица и институции, предписали ги.
  Аналогични предложения се чакат и за пенсионно-осигурителната ни система.

 19. 19 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "cobanmaala":Напълно одобрявам това което сте написали.Работя в системата от 33 години,и съм первърженик на такава смесена система,например 6% в лична здравна застраховка и 4% в солидарен фонд който да поема заплащането на скъпи медицински процедури,за които парите по личната партида не достигатРазбира се такъв модел може да тъпри развитие в ралични посоки.

 20. 20 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Весело

  bay Tan, голямо мислене е паднало при теб.
  Можеш ли да посочиш един момент във времето, в който няма да има хора, плащали здравни вноски 20, 30 или 39 години? Или, съобразявайки се с "нашата действителност", да търсим датата по вратите на градските тоалетни?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 21. 21 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Не искам да съм солидарен с престъпници, включително "честни" политици и бизнесмени, с милионери , които крият данъци, с мързеливци и тарикати с проститутки и ся осталная словоч ..

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "bay Tan":

  Идва момента в, който ако не ресетнеш тотално системата, тя просто ще умре. Този ресет ще е болезнен... Но избор няма.

  Сегашния модел на здравно и пенсионно осигуряване, математически не може да издържи. Т.е. той ще рухне в съвсем обозримо бъдеще. Като прибавим и факта, че основната му градивна единица е кръстоска между Ганьо и Андрешко... просто няма шанс да оцелее в близките 10 години.

  Т.е. не е въпроса дали, а кога. В момента осигуряването е благотворителна дейност. Плащаш за да има за старците. Няма никаква форма на капитализация. Т.е. днешните млади трябва да плащат с ясната цел, че за тях няма да има НИЩО!

 23. 23 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 727 Неутрално

  '' .....Сигурно няма българин, който да не признава нуждата и ползата от солидарността. Веднага се сещам за хиляди примери, когато тя се е проявявала.... '
  Аз твърдо не подкрепям принципа на солидарността. Не искам да дам нещо изкарано с труд от мен на другиго. Аз съм за принципа на справедливостта. От години слушам, че бедността ни била проблема, а според мен е липсата на справедливост. Който иска дете- да си предвиди осигуровки и пари за раждане и отглеждане- аз не съм длъжен да го правя. Бих помогнал на неосигурен роднина или приятел, но по мое желание. И още нещо - хората без осигуровки смело трябва да приемат, че ще живеят в по- голям риск и ще плащат в брой при нужда.

 24. 24 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Да им се отдели една болница за неплащащите с по стара техника и да си получават спешната помощ само там

 25. 25 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За мен истината е в смесената здравноосигурителна система - 50 на 50% Половината от здравните вноски трябва да отиват на лична сметка а другата половина да отива във фонд който да гарантира солидарноста в здравеопазването.
  Отивайки на лекар, когато твоето състояние не е толкова тежко ти плащаш с карта от личния си фонд. Когато се отнася до тежки операции или скъпоструващо лечение общия фонд ще покрива остатъка от твоето лечени.
  Това обаче никога няма да се случи защото - първо някой трябва да остойности труда на лекарите и второ държавата да се лиши от 50% от парите на хората, които сега използва за всичко друго но не за здравеопазване.

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#22:"niakoi_si"]Идва момента в, който ако не ресетнеш тотално системата, тя просто ще умре. [/quote]Писал съм го поне 1000 пъти
  Р Е С Е Т . . . В Е Д Н А Г А ! ! !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Менете ги глобалните очаквания и ГРОБарите. Аз редуцирах моите очкавания само до предизборната им прогарама от юни 2009. И чекам да изпълнят товъ, което заявиха:

  - Въвеждане на здравна карта на България, като основен инструмент на държавната власт за осигуряване на достъпна и качествена медицинска помощ.
  - Въвеждане на нови правила за заплащане на изпълнителите на медицинската дейност, отчитащи комплексно не само количество на извършената услуга (преглед, клинична пътека и други), но съответното качество и постигнатите резултати
  - Промяна на статута на лечебните заведения като „търговски дружества” в статут, адекватен на извършващата се в тях медицинска дейност.
  - Прилагане на нов подход за пазарно регулирани взаимоотношения между частните здравно-осигурителни фондове и НЗОК с демонополизация на дейности на НЗОК, така че да се осигури реална конкуренция на медицинския пазар (конкуренция между пакети медицински услуги, предлагани от публичните и частните здравно-осигурителни фондове).

  И така си чакам три гоидин вече...

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  Вече няколко пъти държавата ми прибра всички средства отделяни от мен за здраве, пенсия и обезщетения. Не вярвам на никого. А най малко вярвам на разни нови фондове, фондацийки, застрахователи и "лични партиди" тук и там. (помните ли какво стана с масовата приватизация и разните там "доверие" и "акб"
  И още нещо няколко пъти в статията се споменава, че работодателя щял да бъде "солидарен", дрън-дрън, такова животно няма. Работодателя дали ще ти ги превежда на теб парите или ще ги дава на някой друг, това са все изработени от същия работник пари. (изключенията всички ги знаете)

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#20:"damianov"]един момент във времето, в който няма да има хора, плащали здравни вноски 20, 30 или 39 години? Или, съобразявайки се с "нашата действителност", да търсим датата по вратите на градските тоалетни?[/quote]Стигнах до същия извод като тебе и обяснението защо сме на това дередже - казано по по-грубо и образно. Тежко му на политик който посегне към реформа = отива да говори с костинурки завинаги ... и за това никой не иска.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на doodko
  doodko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много хубава статия на проф. Давидов! Но ние се движим в един омагьосан кръг, от чието излизане все по-трудно се вижа изход (а такива има - с прости, но болезнени решения: ЛЗС, ДСГ, Трети стълб и ДЗО...).
  Всички страни са недоволни, има предложения, но няма промени?!

 31. 31 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#28:"ju.li"]Не вярвам на никого.[/quote]

  Подобна система работи в Германия, не виждам що да не функционира в България! Но държавните служители ТРЯБВА да си плащат здравни и пенсионни отчисления от заплатите, иначе те са на НАШ ГРЪБ!

  Индивидуалните сметка са химера, не виждам ако имаш натрупани 1000 лева, а се нуждаеш от операция за 5000 лева, кой ще ти доплати лечението!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  До коментар [#11] от "КЛИЕНТ":

  Е това е проблема, че и да не внасяш получаваш. Лично знам 3 случая внасят за 6 месеца осигуровки и всичко става ОК

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Реформата трябва да започне с 2 прости неща. 1.държавата да превежда парите за всички,които осигурява/полиция,държ.чинвници,пенсионери,деца/, а сега не го прави . 2.да се отдели фонд за лекарства,защото чрез тях се точи касата.

 34. 34 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#23:"grayeagle"]Аз твърдо не подкрепям принципа на солидарността.[/quote]
  Никой достатъчно разумен, образован и материално осигурен (като резултат от това, че е разумен и образован) НЕ подкрепя принципа на солидарността. Проблемът е, че във всяко общество има и неразумни, и необразовани и от там - материално неосигурени индивиди, които лежат на гърба на социалната и здравната системи (разбирай - на гърба на разумните и образованите, които наливат пари от данъци в тях) и представляват определена тежест за останалите. Когато този процент "социално слаби" е в някакви разумни граници, както е в повечето западноевропейски страни, то тежестта на тази група хора не влияе осезаемо върху системата като цяло, тя е стабилна и не изпитва затруднения. В България обаче този баланс е силно нарушен - на един работещ се падат по двама или хайде, нека е 1,5 пенсионери + неизвестен брой безработни, предимно роми с по едно котило дечурлига около тях, които смучат като пиявици бюджета на страната. Няма как подобна система да е стабилна, да не изпитва затруднения и да осигурява приличен стандарт на гражданите. Като добавим към това ниските нива на заплащане в България, респективно - ниските постъпления от данъци, картината добива именно вида, който наблюдаваме днес. И процесът ще се задълбочава, ако не се предприемат мерки за увеличаване на постъпленията в тези системи и ограничаване броя на разчитащите на тях граждани.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 35. 35 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Чак от Сингапур ли се наложи да търсите идеи? Европа е много по-близо.
  Конкуренцията между множество здравни фондове там осигурява много високо ниво на здравно обслужване. Самите здравни фондове си ги имаме, просто трябват малко усилия да се изгради нормативната база.
  Това е работещ модел и не мога да разбера какво толкова го дъвчем вече 15 години.

 36. 36 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ало, Ваньо?":

  Такава "индивидуална" система няма никъде. Това е все едно да си събираш парите в собствена бнкова сметка и да нямаш осигуровка. В този случай се пита кой трябва да плаща спешните случаи. Ако искаш "индивидуална партида" трябва да се предвиди в закона възможност човек доброволно да се откаже от всички здравни услуги, предлагани от държавата и да си плаща всичко сам на общо основание както намери за добре.

  Жизнь или Life - избор има.
 37. 37 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пак не минава без голямо жалване от политици и държава. Всички българи страдаме от представата, че е възможно една система да бъде настроена веднъж завинаги така, че да бъде еднакво удобна за всички. Никъде по света няма такова чудо. Народът не е еднородно цяло, а интересите на почти всички прослойки си противоречат. Животът се променя, хората се променят, обществените нужди, нагласи и настроения се променят непрекъснато, затова и всички системи и закони трябва да се променят непрекъснато. Няма нужда от упреци към когото и да било, а от разумни предложения. РЕФОРМИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОСТОЯНЕН ПРОЦЕС, А НЕ ЕДНОКРАТНО ДЕЙСТВИЕ. Солидарността е една от проявите на хуманността. Въпросът във всеки момент е – доколко сега, при това си икономическо положение, можем да бъдем солидарни един към друг, когато става дума не само за здраве, но понякога и за живот?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 38. 38 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Здравната каса трябва да се закрие, защото от нея няма никаква полза. Фирмата за която работя, плаща по 20лв на месец да ме осигурява здравно, срещу което получавам в пъти повече услуги от колкото за внесените здравни вноски(които са доста повече като пари).

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 39. 39 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Затягане на контрола и санкциите до крайност, така че неосигурен гражданин да може да получи само гарантираната от държавата спешна помощ. Затягане на контрола и санкциите до крайност, така че неосигурен гражданин да може да получи само гарантираната от държавата спешна помощ."

  Най-справедливо ще е неосигурени и без здравни вноски да имат достъп до съвсем отделни болници. Но тъй-като у нас това не може да стане, в самите болници трябва да се обособят крила за неосигурени, соц. слаби и др. Тези дейности трябва да се издържат с дарения, доброволен труд, ясно определени субсидии от държавата и т.н. Не може в един кюп да са хора, които никога не са работили и без принос към системата и тези, които внасят максималните вноски. Просто това е комунизъм, както се спомена по-горе и за това вноските в здравната система ще намаляват все повече.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 40. 40 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дразнител":

  Индивидуална до толкова, колкото това представлява здравно застраховане. Така както плащаш 200 лева за ГО на колата, така ще платиш и 200 лева за здравна застраховка, която ще ти покрива разходи в определени граници. Е, ако си пушач, обичаш екстремните спортове или работиш на височина ще плащаш повече, тъй като риска е по голям.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 41. 41 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Всички размисли от тоя род са преливане от пусто в празно. И с държавно здравеопазване (каквото междудругото има в страни от ЕС)ь, и с улталиберално като в САЩ резултаятйт ще е никакъв. Тоест като сегашния. Причината: Не може да даваме толкова малко за здраве и да искаме нещо прилично насреща. Ето ви таблица на здравните разходзи като дял от БВП (България е обозначена като BG)
  http://i1181.photobucket.com/albums/x422/neon_goat/--2011_zps9fdb7daa.png

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аз съм за ЛИЧНА здравна сметка.Всеки да внася колкото си иска и само той са може да си ползва парите.А не примерно мойте здравни осигуровки да отиват незнайно къде в някой общ кюп.Стига с тоя комунизъм..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 43. 43 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 461 Неутрално

  По добър анализ до сега не съм чел, браво на автора, НО има проблем. Написаното в статията ще бъде одобрено от едва 2-5% от хората, защото на останалите не им харесва идеята да поемат отговорност за бъдещето си по начина предложен в статията. След като 45 год. са те учили, че трябва да си тарикат и да не се минаваш, няма начин сега това да се промени, не и преди смяната на 1-2 поколения.

 44. 44 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#41:"Вени Г."]Ето ви таблица на здравните разходзи като дял от БВП [/quote]
  Вйенче ма, ти утепа сите сомове из Дунава, че и цацата в черно море не пожали с тия данни.
  Я да сметнем сега, БВП на България за 2011 е 53 милиарда и 510 милиона USD, което в лева е 80 милиарда 596 милиона 762 хиляди лева (80596762000). Като вземем данните от твоята табличка, според която 35,2% от БВП е отишъл за здравеопазване, то 80596762000 х 35,2% = 28 370 060 224 (словом - 20 милиарда, 370 милиона, 60 хиляди 224 лева).
  Ние с такъв бюджет можем целия Балкански полуостров да лекуваме ма, рожбе...
  Па какво да говорим за горките датчани, при техния БВП от 332 милиарда 680 милиона долара и при 57,9% по табличката излиза, че са заделили за здравеопазване 192 621 720 000 (192 милиарда и половина, грубо); Като отчетем населението и от 5,574,000, то на глава от населението се падат по около 34557 USD. По твоите данни, скъпа Венче, требе да си направим извода, че цяла Дания се е натръшкала от неизвестна болест, която ги коси като комбайн рапица, горките датчани, и популацията им е заплашена от изчезване. Предложи ли вече да включат в червената книга на защитените видове и горките скандинавци?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 45. 45 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#34] от "avatar":

  Аз съм пенсионер с над 37 години стаж и не мисля, че сега смуча бюджета на страната, защото винаги са ми удържани данъци в най-високата възможна ставка, така че все нещо съм допринесла за да мога сега да се възползвам от бюджета.

 46. 46 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ало, Ваньо?":

  Не е това проблемът. Проблемът е същият като с личните пенсионни вноски на вторият осигурителен стълб -
  Има преходен период от 20-30 години, в който личните сметки и техните фондове трябва да натрупат достатъчно пари, за да започнат да работят (освен ако някой не ги даде тези пари предварително). В преходният период разходите на държавата за здравеопазване практически се удвояват, но услугата остава същата (защото количеството пари, които ще се употребяват са по-малко). Така че това е проблемът, кой ще поеме преходният период. В бедна държава няма кой, и всички политици и десни и леви, които се опитват да закърпят бюджета го избягват за да не се наложи да казват на населението че за кратко в следващите 20 години ще плащат двойно за същата услуга без тя да се подобрява, макар че за плащалите, след 20 години може и да настъпят по добри времена.

 47. 47 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Защо не лични здравни сметки...
  Защото личното е лично, а общото е общо...

 48. 48 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Проблемът за пенсионните фондове се корени във факта, че всичко, произведено от предишното поколение, беше разграбено/приватизирано, а трябваше поне част от имуществото да бъде предоставено на пенсионни фондове, които да плащат пенсиите (или на НОИ).
  Иначе за здравното осигуряване - докато хората нямат стимул да се осигуряват (вкл. и на по-високи суми), те ще търсят всякакъв начин да спестяват от парите, които дават в здравноосигурителната система, защото знаят, че така и така ще трябва да плащат, ако се разболеят и като резултат ще се окаже, че финансовата тежест на лечението все повече ще се прехвърля върху самите болни, може би с изключение на болните от обществения елит.

 49. 49 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се осигуряват с какво?
  Заетите в България са 21% от населението (данни на НСИ)

 50. 50 Профил на един
  един
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ало, Ваньо?":

  Не представяте вярно нещата и разчитате на традиционно късата и избирателна памет на българина. Правителството на Костов започна здравната реформа от доболничната помощ, с ясното намерение за последваща реформа и при болничната помощ. Съвсем естествено, на всички беше ясно, че радикална здравна реформа не може да се направи в рамките на един мандат и че в България трябва да има дългосрочна визия за принципите на здравното осигуряване в следващото десетилетие поне. По времето на Костов се въведе системата с т. нар. Джи Пи-та, която даде на пациентите възможност за някакъв избор при доболничната помощ, както и за по-нормални доходи на общопрактикуващите лекари. Никой не е казвал, че реформата ще се състои само в това, напротив говореше за бъдеща реформа в болничната помощ, създаде се здравната каса като отделен и независим орган, с ясни принципи на финансиране, обсъждаше се и по-голям брой здравни каси в бъдеще. Създаде се допълнителното доброволно здравно осигуряване. Едва ли всичко е било перфектно, но това беше единственото правителство, което наистина искаше и правеше реформи. По същия начин се подходи и към пенсионното осигуряване: определиха се 3-те стълба, създадоха се допълнителното задължително и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване.
  След Костов дойде Симеон (всички разбрахме после с каква цел) и нещата спряха. За управлението на БСП/ БКП и ГЕРБ вече няма какво да говорим - тези две основни социални системи, имам пред вид здравното и пенсионното осигуряване, са пред разпад по няколко причини: 1) За да се краде; 2) Защото са недореформирани, т.е. ни риба, ни рак; 3) За да се използват за популизъм и манипулации в предизборен период; 4) Поради явна некадърност и неграмотност на хората, отговарящи за тяхното поддържане, промяна и развитие. И какво виждаме накрая? Здравният министър тъгува за соц-поликлиниките, финансовият министър "вдига" пенсии или национализира лични пенсионни партиди и всички масово тъгуват по някакво измислено благополучие от времената на бай Тоше. Тоест, 11 г. след Костов българските политици не само не измислиха нищо ново, но оставиха да се разруши и това, което беше започнато по негово време.

 51. 51 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Без претенции за решаване на горните проблеми, да се измисли ако е възможно схема да се намали бюрокрацията сред лекарите. Така че да могат повече време да лекуват и по-малко да се занимават с бюрокрация. Освен това да се измисли схема за пенсионерите, понеже те редовно сигурно си висят при личния лекар, а сигурно са и няколко дежурни по този начин отнемайки ресурс.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 52. 52 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#45:"ikar_01"]и не мисля, че сега смуча бюджета на страната, защото винаги са ми удържани данъци в най-високата възможна ставка[/quote]
  Това, че са ти удържали данъци не значи, че сега не ползваш пари от бюджета... Но ако трябва да говорим за родителите си и техните родители, то парите, събирани уж в пенсионен фонд по комунистическо време, бяха безогледно окрадени от червените другари по време на прехода. И предвид това, че именно пенсионерите са онази основна маса, която на няколко пъти връща червените шумкари на власт бих казал, че изобщо не заслужавате да ви се увеличават пенсиите.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ЛИЧНИ ОНАСЛЕДЯЕМИ ПАРТИДИ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#24:"makendji"]Да им се отдели една болница за неплащащите с по стара техника и да си получават спешната помощ само там [/quote]
  Не,това е отново "разделяй и владей".Държавата е длъжна чрез способите си за контрол да установи кой не плаща/ако се приеме данък здраве,щото вноските НЕ са данък/ и защо не плаща.Ако действително е изпаднал в невъзможност,то тогава чрез солидарния фонд с доплащане от Соц.фондове ще бъде лекуван в необходима степен.Но ако просто се скатава,то освен липсата на помощ би трябвало да носи и санкции.Обаче това значи ТОТАЛНА смяна на модела-каца,дето едни я пълнят,па други я гребат.

 55. 55 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#25:"rusamanova"]Половинаа от здравните вноски трябва да отиват на лична сметка а другата половина да отива във фонд който да гарантира солидарноста в здравеопазването. [/quote]
  Ако стане така нито пациента ще ходи често на лекар защото ще харчи собствени пари, нито лекаря ще може да надписва и краде от касата защото през неговия посттерминал трябва да мине картата на пациента.

 56. 56 Профил на Гражданин Н
  Гражданин Н
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#50:"един"]По времето на Костов се въведе системата с т. нар. Джи Пи-та, [/quote]
  Точно така.Феодалната система на закрепостяване към един лекар и системата на източване на парите за здраве от лекарското лоби и фармацевтичната мафия. Това създаде Костов и оня доктос с мустачките. В същото време Естония въведе личните здравни сметки .Сега в Естония с личната си карта с чип можеш да видиш колко пари имаш в личната си пенсионна сметка ,в личната си здравна сметка ,да видиш каква рецепта ти е изписал лекаря ,а лекарят да може да види цялото ти здравно досие и кога и какви изследвания са ти правени. Това не е в Швеция ,а в Естония. 10 години след Естония си говорим и за лични карти с чип ,ама не за да видим ние ,гражданите ,нашите лични пари- за здраве и пенсия ,а за да може мутрополицейската държава да ни следи по изкъсо. Това е разликата между "демократа" Костов и демократите в Естония. Там можеш да видиш кой ти е влизал в личното досие. Тук ще можеш ли ? Едва ли.

 57. 57 Профил на Гражданин Н
  Гражданин Н
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#46:"Делян (delian) Делчев"]Проблемът е същият като с личните пенсионни вноски на вторият осигурителен стълб -
  Има преходен период от 20-30 години, в който личните сметки и техните фондове трябва да натрупат достатъчно пари, за да започнат да работят [/quote]
  Деляне ,нещо не си разбрал ,както и БиБи .Вторият стълб е допълнителен към първия ,а не отделен. Внасяш една пенсионна "нормална" вноска и допълнителна и получаваш основната си пенсия + допълнението- колкото си натрупал -толкова. Същото е със здравната вноска. Внесъл си задължителната - от порядъка на 15-20 лева,както е сега за безработните - получаваш медицинска помощ в минимални размери. Внасяш допълнително пари за здравно осигуряване - ползваш възможностите на системата в рамките на възможностите си/парите натрупани в здравно-осугурителната ти сметка/.

 58. 58 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#40] от "kokoto2":

  Здравно застраховане в буквалния смисъл (според поетия риск) е неприложимо, защото тогава въздрастните и децата ще трябва да плащат най-високи застраховки. Затова в нормалните държави се събира от всички еднакъв процент от доходите, с който се покриват основните медицински нужди, а останалото е платено, но с ясен регламент. Впрочем, и в БГ в момента е така, само че няма регламент за плащането и всеки гледа да мине или метър, или е до такава степен разочарован от системата, че не иска да си плаща вноските.

  Жизнь или Life - избор има.
 59. 59 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#56:"Анджи"]Феодалнаа система на закрепостяване към един лекар и системата на източване на парите за здраве от лекарското лоби и фармацевтичната мафия. Това създаде Костов и оня доктос с мустачките. В същото време Естония въведе личните здравни сметки .Сега в Естония с личната си карта с чип можеш да видиш колко пари имаш в личната си пенсионна сметка ,в личната си здравна сметка ,да видиш каква рецепта ти е изписал лекаря ,а лекарят да може да види цялото ти здравно досие и кога и какви изследвания са ти правени. [/quote]
  По-полека, Анджи. В Естония няма никакви лични здравни сметки, има "феодално закрепостяване" към лични лекари, а здравната вноска е 13% - освен в това да ги последваме? Пред нас са с това, че вече имат електронни здравни карти, но населението им е милион и триста хиляди, а не осем милиона.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 60. 60 Профил на uiyuyoiyi
  uiyuyoiyi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ще се лекувате, когато натрупате пари в ЛЗС. Без солидарни системи за СКЪПО лечение !

 61. 61 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "leon12":

  А кой (ако не баш народа) според теб е виновен за грешките на управниците?
  Някак все някой друг ни е виновен.

 62. 62 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дразнител":

  Преди всичко е необходима промяна в Конституцията. Защото сегашната Конституция просто е невъзможна за изпълнение.
  Така де - гарантираното здравеопазване е просто невъзможно. Или - възможно е но с такова качество че ......

 63. 63 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "DrAvalanche":

  О - те всички все реформи правят. А Костов направи 2 бетонни монопола - ЗОК и ЛС. Задължителен и единствен лекарски съюз, и задължителна ЗОК. Бетон работа. За това и никой след него не е пипнал нищо сериозно - система идеална за усвояване на средства.

 64. 64 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "sceptic_vgk":

  Системата не е направена да работи за лекарите. Ако работеше за лекарите, нямаше да има такъв поток лекари за навън.
  Системата е направена за по удобно усвояване на средства - и то от онези които са баш на върха.

 65. 65 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "grayeagle":

  Държавата не може да съществува без солидарност. Но солидарност въобще не означава ти само да даваш, друг само да лапа (тогава е паразитизъм). Солидарност е даваш когато можеш, и получаваш когато го закъсаш. И няма нищо лошо в истинската солидарност.
  Но както вече споменах, за мен в момента е паразитизъм, който ни го лансират за солидарност.

 66. 66 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#61:"biramore"]Някак все някой друг ни е виновен.[/quote]
  В случая виждам като главн виновник за сегашното ни положение световната криза. Не сме я докарали ние, нали? Освен това има много хора между нас, които завиждат на успехите на правителството и всячески се мъчат да ги омаловажават! Като Иван Костов, например, този лош човек...

 67. 67 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  НЕ, защото нито застрахователните дружества, нито здравните фондове поемат разходи за лечение на заболявания, диагностицирани, преди сключване на индивидуален договор. Ако многоуважаемият професор е примерно диабетик с прекаран инфаркт, нека да се пробва да види къде ще му носят риска и срещу каква сума и тогава да мъти главите на хората...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 68. 68 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1093 Весело

  До коментар [#63] от "biramore":

  Ех този лош Костов. Идеално оправдание за всички "реформаторски" правителства след него (и техните почитатели)

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 69. 69 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#66] от "leon12":

  Значи моя коментар беше на тема че народа не бил виновен за действията/бездействията на правителството избрано от същия този народ.
  Иначе - винаги има някой да ни е виновен - я световна криза, я суша, я дъжд. А бе някой ни е виновен.
  Истината е проста - като успява човек (народ), никой не му е виновен за това че успява. А като закъса - все някой друг му е виновен.
  Въпроса е че на първо място трябва да видим как да успяваме, а после да търсим виновниците. Иначе ще си стоим на дъното, и ще копаме да видим дали можем да затънем още повече, и ще обяснваме как някой друг ни е виновен за нашите неуспехи.

  Между другото - на Костов (за провала му на изборите през 2002) му беше виновен народа че не го бил разбрал. Па да ходи да си намери народ дето ще го разбира!

 70. 70 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#68] от "DrAvalanche":

  Костов спаси България. В смисъл недопусна албански бежанци. Не знам дали някой си дава сметка колко по зле щяхме да сме днес, ако не беше заел изключително твърда позиция по този въпрос!
  Но Костов не е бог, и не е безгрешен. То всъщност боговете грешат, та какво остава за хората.
  Така че аз мога спокойно да отчитам заслугите на Костов за България, но това въобще не ми пречи да отчитам и грешките му.

 71. 71 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Ами то и сега има До, НО доктора нищо не казва за законния рекет - избор на екип? Да остава ли? Как е докторе в Сингапур? И чак пък от Сингапур акъл да взимаме - ей ги де са Швейцария, Германия, Австрия и други редица държави на 2 часа полет, доста по-лесно ще ни е. А за още полесно Може да почерпят опит от Турция, но тогава не знам как ще съществуват разни Доневци, моневци и прочие здравни октоподи.

 72. 72 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#70:"biramore"]То всъщност боговете грешат, та какво остава за хората. [/quote]
  Напълно правилно! Затова и не му се сърдя аз на Бойко Борисов. Никога.

 73. 73 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Никой политик в тази държава няма желание за въвеждане на идивидуални партиди просто защото тогава ще се краде по трудно и ще има по малко за крадене в общия бюджет ...

 74. 74 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Старците, поне според очевадните факти не са толкова много. Идете в коя да е болница и ще видите 60-90% цигани по коридорите, некои идват зимата и да се топлят, които никога не са плащали здравни вноски, а ползват всички облаги на безплатното здравеопазване, до което ние немаме достъп - всеки от нас си плаща като поп, когато му поискат пари в лечебно заведение.

  Болниците в провинцията са пропищели от родилки, които влизат с нищо, а излизат с пълен комплект пелени, памперси и незнам какво си, защото били длъжни да ги предоставят безплатно на циганките. Отделно престоят им в родилното, който също струва пари - пак се заплаща от общата каса на болницата и тя затъва от ден на ден все повече и повече. При това, тези от "малцинството" (скоро май ние ще сме малцинство) са плодовити и немат никакви възрастови ограничения за оплождане, това им било културна особеност.

  Така че не обвинявайте старците, едиственото, което те могат да направят е да освободят обществото от присъствието си, за разлика от "другите".

  Проклета да е Русия!
 75. 75 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#71] от "g0nzi":

  Избора на екип е доста комплексен въпрос. Представи си че в клиника оперират 3 екипа. Известен доцент и негови асистенти, поне за един от които си чувал кофти неща.
  Няма избор на екип, попадаш при асистента при когото не искаш да се оперираш.
  Или пък обявяват "безплатен" избор - доцента затрупан с избранници, асистентите - йок. Колко би изкарал един добър лекар по този начин? В смисъл - дори да получава 3 пъти повече - кой е в състояние да поеме цялата работа?

 76. 76 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#72] от "leon12":

  Не е въпрос за сърдене и несърдене. Аз лично не се сърдя на управниците, просто когато някой не ме кефи, не гласувам за него.
  Ама сръдня няма.
  И на Цветанов не се сърдя за литературните му четения в Парламента, ама няма да гласувам за него на следващите избори - заради литературните му четения в Парламента.
  Е, поради спецификите на избирателната ни система, няма да гласувам в същност за партията към която принадлежи Цветанов. Не за друго, а за да няма повече литературни четения в Парламента.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  [quote#46:"Делян (delian) Делчев"]Проблемът е същият като с личните пенсионни вноски на вторият осигурителен стълб [/quote]
  Имат общ проблем, но не е "преходният" период. Нарича се инфлация. Ако сега със 100 единици (внасяни годишно в ЛЗС или личната пенсионна партида) покриваш месечно лечение/издръжка, то след 10 или 40 години ще са необходими 200 или 600 (при само 5% годишна инфлация) единици.
  Аз съм "За" за ЛЗС, обаче остават въпросите как здравната каса/здравният застраховател ще управлява средствата. Първият е осигурането/застрахованет на неработещото население (деца, пенсионери, инвалиди и някой друг "заслужил хрантутник). Вторият е, че част от здравните вноска, примерно 15 лв. (5% от МРЗ, солидарно плащани от всички), да отива безрезервно за издръжка на осигурителя/застраховател и здравната система. Има-няма пациенти дежурният здравен персонал трябва да получи заплата, както и да се закупи оборудване. Другата част да се използва като безлихвен кредит за лечение на тия, които не им достига. Примерно, искам да си направя пластична операция (да туря силикон на определено място), не ми достигат 100 единици, вземам от твоите, а на следващата година, благодарение на силикона, внасям двойно повече до издължаване на здравния кредит. Пък на следващата година, като трябва да го махам силикона, пък ще внасям четвортно за заличаване на последствията от голите мераци.
  Най-голямото предимство на ЛЗС е, че контролът на разходите отива в потребителя - дали ще си купи Панадол или прост парацетамол/ Фемара или прост летрозол е негово решение или на семейството му. Затова няма да е лошо ЛЗС да са семейни или някакви други колективни, примерно фирмени, но с лимити.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2217 Весело

  [quote#75:"biramore"]поне за един от които си чувал кофти неща[/quote]
  Аз на слухове не вярвам. Освен това " изборът на екип" предполага, че има "калинки", назначени за лекари. Назначаването не е мой проблем и не искам да става мой с избора на екип - дали някой за моя сметка ще се обучава или ще забогатява или ще си създава "връзки" няма никакво отношение към моето здраве и вноските, които редовно съм внасял, независимо какво са правили асистентът или доцентът през всичкото това време.

 79. 79 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абе пълни глупости, всичко е сбъркано от основата.... Искате здравеопазване като в Европа, първо трябва да има заплати като в Европа и да се плащат данъци като в Европа.... Германия - 75 евро здравни осигуровки на месец, средна заплата 1500 евро.... Тогава естествено ще може и да има хеликоптери, линейки, добри специалисти и т.н. Как да има заплати като няма производство, няма вътрешно потребление на наши продукти... Всичко се изнася, а каквото остава е по-скъпо от това , което се внася, хранителните вериги са чуждестранни, българите работят за чужди фирми и т.н. Платените данъци от тези фирми и осигуровките на 300 лв заплата не могат да напълнят държавната хазна... Никой не иска м@ангалите да работят, те си събират парички от помощи за всичките сополанковци и за какво ли още не.... И к'во бачкаш като луд за 500лв, храниш 3-4 паразита и накрая влизаш в болница и се държат с теб, все едно трябва да си виновен, че си болен и ако имаш късмет не те убиват...Няма да има оправия, докато няма строги закони и строгото им изпълняване...

 80. 80 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Просто не е възможно човек с подобна публикация да се
  нарича с прозвището професор и да се самоопределя като експерт.
  Изводът от статията е просто, че проф. Божимир Давидов е некомпетентен.

  Лични здравни сметки или как да лишим народа от лечение и да превърнем медицинските служители в милионери.

  Лекарите са служители като всичко хора и получават заплата за работата си, а не според броя на пациентите, които са минали през техните ръце.

  Солидарната система позволя именно с малка вноска да се ползват скъпо струващи интервенции.

  Два са основните проблема. Първо, леснотата на ползване на медицинските услуги. Второ, яснотата кой какво ползва.

  Финансирането е вторичен въпрос. На какво основание се казва, че една не добре управлявана система не може да се финансира от ниски здравни осигуровки?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 81. 81 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#79] от "s1lv3r":

  Извинявам се, но не разбирам какво е това ококорване по големите заплати!?
  Една икономика/едно стопанство живее от обмена и номиналната стойността няма голямо влияние.

  Проблемът в България, че лекарите се само-поставиха на пиедестал и хората ахват, вместо да им припомнят, че трябва да запретнат ръкавите и да работят.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 82. 82 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#81] от "mi6kro":

  Отговарям веднага.. Отвори си най-близкото лекарство, което ти е под ръка... Виж къде е произведено... Ако е Софарма или Актавис, много добре знаеш за скандала с разликата в цените, с колко пъти отгоре... Всичко друго произведено в Европа е на цените, които за европейците са смешни или поносими, а за нас скъпи и непоносими.... Не може да лекуваш с европейски лекарства и техника, а да искаш да можеш да си го позволиш с българска заплата....или със смешните 18лв за здравно осигуряване... Затова съм се забил във високите заплати....

 83. 83 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Лични здравни сметки са възможни само на ниво "Личност" . Колко са те в Милата Родина и колко биват индивидите ??? ...

 84. 84 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#82] от "s1lv3r":

  Скандалите са без стойност.

  Темата е финансирането на здравната система.
  Цените на лекарствата е друг въпрос.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 85. 85 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник,престанете да лансирате този кретен Давидов че заприличвате на жълтите вестници. Тоя цял живот е писал глупости на килограм в катедрата по Социална медицина, която след десети ноември се прекръсти на медицински мениджмънт. Няма си понятие за какво говори ,нямайки два дни стаж като доктор или пък като управленец.Както си няма понятие за какво става дума и тоя "журналист" ,който му дава трибуна. Ще ожълтите и последния що годе нормален български вестник.

 86. 86 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#81] от "mi6kro":

  Дебилното българско общество завря докторите да кучето в г-за. Оцеляха мошениците и рушветчиите измежду тях. Сега се тюхкате как да отучите рушветчиите да вземат рушвети. Ще ги отучите на върба в сряда. Ще си сърбате попарата още дълги години. Дано от цялата работа ви влезе все пак нещичко в пролетарските тикви.

 87. 87 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#84] от "mi6kro":

  Горния ми коментар е точно за това, само че в последствие намесихме и цените, което обаче е свързано, защото цените определят разходите, а от там и удара по джоба на българина...

 88. 88 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#62] от "biramore":

  Абе тя конституцията си е много добре. Там пише, че човек има право на здравно осигуряване, но никъде не пише, че то е задължително. Според мен трябва да се заведе дело в КС за отмяна на разпоредбите, които правят осигуряването задължително. За образованието, обаче, си е написано, че е задължително. Така че просто трябва да се сезира КС и вноските да не са задължителни. Тогава ще се сбъдне мечтата на хората, които искат да имат индивидуални здравни сметки - просто ще си слагат по Х лв на месец на страна и готово. И хем ще са напълно наследяеми.

  Жизнь или Life - избор има.
 89. 89 Профил на Mylène Jampanoï
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#87] от "s1lv3r":

  Не е точно така. Медикаментите са с контролирана цена. Освен това здравната каса решава кои медикаменти да поеме финансово и до каква степен.
  Необходимо ли някакви лепенки против тютюнопушене да се финансират от всички.

  Може би здравното министерство може да определи по-добре от теб кой медикамент е по-добър за твоето лечение и поеме една част от цената, ако не и да го заплати изцяло.
  В този сингапурски модел, ти ще трябва да решиш дали да си вземеш лекарството предписано от лекаря или това препоръчано от аптекаря ти.
  Кой ли ще е критерият ти на избор, доволен, доволен че си свободен да решаваш с личната ти спестовна сметка???

  Проблемът не е в системата, а в регламентирането й.
  А един закоен е приложим само за няколко месеца, ако не и за три петъка на парламентарен контрол.

  До коментар [#85] от "rex":

  Сравнително лесно се урежда. Всеки лекар решава дали да работи на държавна ИЛИ частна практика, на годишна основа например.
  Към държавния сектор се ориентират профилактичните прегледи и лечението на тежки заболявания, старостта.
  Интервенции от типа на лечението на зъбен кариес биха могли да се оставят на свободна пазарна цена.
  За частната практика, рушветът се превръща в хонорар, позволен за определени интервенции, а може би и с горна граница.

  Само и единствено един глобален поглед върху системата, и знаейки какво искаме от нея, би позволил да се реши дали да се промени или нагласи.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 91. 91 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Офх;дйршрАман от дзогматици утлалибалисти. Харятя от моено ноколение помнят, че и през гнусавите 90-те години имаше мвого по-дабро здравеопазване. Моята лична оценка за това се базирй на два факта:
  - През 1992 г. имах съмнителен изръстък на шията, суспектен за рак на лимфната система. Наппавиха ми биопсия - а в шийната област това е доста сложна апарация предвид многото кръвоносни съдоваи затова се прави с пълна упойка. Е, не беше рак. Но знам, че днес за такава операция трьябва да си шаря - къде законови плащания, къде под масата на лекаря.
  - През 1994 г. заболяхет тежък пиалонефрит, довел до общ сепсис. За непропаесионалистите ще обюясня просто - цялата ми кръв бъкаше от бактерии. 3 месеца ме лекуваха в нефрологичната клиника на Александровска болница, наоложи се и да ми вливат имуноглобулини. Но ме излекуваха. И не платих нещо под масата. Занесох за благодарноэст една бутилка уиски на лекуващата ми лекарка. Сега с това заболяване ще стана инвалид - поради неадекватно лечение, а неадекватно, защаото не мога да си платя.

  Ей за такива неща не ви вярвам на проповедниците на фундаменталния либерализъм.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 92. 92 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 426 Гневно


  Статията е манипулативна,ако автора въобще е наясно с проблемите на системата!Никъде не видях,че всъщност държавата не си плаща вноските,а това е голям,да не кажа огромен проблем!От друга страна се твърди,че неосигурените биват лекувани за сметка на другите?!И че,ако им се наложат ограничения,това би било геноцид и политиците не смеят да си го позволят?!Е,това вече е опашата лъжа!Осигурените нямат право на лекар и лечение в болница и това е уредено законово.Всеки,който има прекъснати здравни права/не е внасял вноски за всички месеци през последните 3 години!/ трябва да плати от джоба си за преглед и за болнично лечение по тарифи,които те си определят.А в спешната помощ не лекуват никого!Там нито има легла за това,нито специалисти!Нещо повече:предлагат се всякакви глоби и рестрикции за безработни лица,които нямат право на здравеопазване по закон.Така че какво говорехме за геноцида?!Особено в тази безработица,при която само 58% от активното население е заето?!Чудно е дори,че толкова хора плащат!Този материал вони на очевадна некомпетентност!Истината е,че тази система нито е солидарна,нито е здравен данък,за това хаоса е пълен!Ако вноските бяха здравен данък,щяха да плащат само работещите,защото такъв е принципа на данъците.Съответно и данъка съвсем нормално ще си потъва в хазната и държавата ще разпределя парите за нуждите на ресора.Ако пък системата беше солидарна,от безработни и лица без доходи нямаше да се изискват вноски,тъй като същите би трябвало да подлежат на подпомагане от останалите си "братя" в системата и от държавата,когато изпаднат в беда/болест.Това нашето е един хибрид,едно прикрито данъчно облагане с цел да се вземе от всички без оглед дали имат доходи и дали ще получат нещо и някога насреща.Всеки,който настоява да се притискат хората,които не могат да внасят нека сериозно се замисли какво ще се случи,ако утре остане без работа и болен?И къде са му отишли парите,които години е внасял без да ползва нищо?Ето на тези въпроси трябва да отговорят политиците:Защо хората нямат лични партиди?Защо искат вноски от лица без доходи и лъжат,че те ползват здравни услуги?Защо прикриват данъка под форма на осигуровки,това не е ли злоупотреба?

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 93. 93 Профил на krman
  krman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До mi6kro
  Уважаеми, объркано ти е нещо в логиката. Професията "лекар" е свободна професия. Казваш "Лекарите са служители като всичко хора...". Тук ти е грешката. Навремето в комунизма ги наричаха "здравни работници" и бяха в синдиката на хигиенистите и бръснарите. Виж, братко, според всички религии Бог е създал Човека. Ти искаш някакъв си обикновен "служител" да поправя несъвършенствата на Венеца на Божието производство със "запретнати ръкави", като работник със син потник. Не си прав, брат.

 94. 94 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 738 Весело

  До коментар [#85] от "rex":
  А нещо по поставените проблеми да пишеш. Или за това се иска много мислене и ум дето го нямаш - по-лесно е да ругаеш. На мене пък ми хареса идеята за "плоска" здравна вноска от всички. И не изглежда да е особено голяма - ако си плащат всички, разбира се.

  Поздрави
 95. 95 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аман! Има една солидарна система! Който си внася в нея, може да се ползва от услугите И безплатно, или с регламентирано доплащане! Който не си плаща, не е част от нея. Той е външен потребител и си плаща като такъв! Разбира се и там трябва да има регламент! И сега, неосигурените си плащат! Кой лекар приема безплатно пациенти? Друг е въпросът, какво получават пациентите, не зависимо как си плащат: солидарно, или лично. Има и бърза помощ. Кой и как трябва да си плаща за такава? Може да е от бюджета, защото и най-бедните участват в пълненето на хазната, чрез ДДС. Може да се включат здравни застраховки, лични спестовни сметки за здраве, може да има конкурентни системи на ЗК. Толкова години, от 2001ва до сега, никой не направи нужното, за да се изясни и наложи модел, приет от хората. В един модел, толкова недостатъци и толкова упорито налаган!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK