Провалът на знаковите дела: лошата и добрата новина

Карикатурата е архивна.

© Иван Кутузов

Карикатурата е архивна.Оправдателната присъда на втора инстанция - от Софийския апелативен съд (САС) - на подсъдимите за пране на пари по програма САПАРД миналия петък беше определена като събитие на седмицата от читателите на "Дневник".


Соченото за знаково дело, определяно  като процес "от значим обществен интерес", наблюдаван и от Европейската комисия, е (почти) провалено. Провалът се пише на гърба не на този или онзи следовател, прокурор или съдия, а на държавата, която е под мониторинга на Брюксел. Ето защо отговорността на управляващите политици (вече) би трябвало да се мери със способността им да погледнат с отворени очи на причините за провала.


На 21 септември Софийският апелативен съд оправда и петимата подсъдими за пране на пари - Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов. И потвърди оправдателната присъда от първа инстанция на Людмил Стойков. Това става само месец и половина след като Апелативният съд отмени (на 3 август) присъдите по първото дело за злоупотреби със средства на САПАРД -  за източването на 7,5 млн. евро от програмата и го върна за доразследване. А месец и половина по-рано - на 15 юни, САС оправда бившия директор на софийската "Топлофикация" Валентин Димитров, прочут като Вальо Топлото, осъден на първата инстанция на 14 години затвор. Така юни, август и септември донесоха тежки удари за прокуратурата.
И по трите дела първата инстанция, произнесла тежките присъди, е Софийският градски съд (СГС). И


по трите дела магистратите, наложили тежките присъди, са емблематични имена


- Георги Колев, бивш съдия от СГС, после шеф на съда и сега председател на Върховния административен съд през 2009г. "прочете" смразяващите 14 години затвор за Вальо Топлото. Пак Колев е съдията, който на 30 юни 2010г. "чете" другата впечатляваща присъда - за източването на САПАРД (обвинението е за присвояване) - 12 години затвор за Марио Николов.
- Румяна Ченалова е съдията, която осъжда през пролетта на 2010г. за пране на пари петимата подсъдими начело с Марио Николов, чиито присъди "паднаха" в петък на втора инстанция.


И за трите си акта Апелативният съд излага подробни и безпощадни мотиви. Особено за връщането на делото за източването на САПАРД съдиите Снежана Душкова, Христина Михова и Надежда Трифонова посочват безпрецедентно критични основания. Според тях съдът, председателстван от Колев, е постановил решение, което е мотивирано "с цитиране на  пасажи от обвинителия акт" и е пълно с "очебийни противоречия, декларативни твърдения, некоректно интерпретирани факти и повърхностни изводи, непочиващи на реално установени обстоятелства по делото". Неясен останал за апелативните съдии дори основният въпрос - кой, кога, къде и какво точно е извършил!


"Кога, къде и по какъв начин подсъдимите (...) са получили паричните средства, отпуснати като субсидии и преведени по сметка на съответните юридически лица, решаващият съд не е посочил", заявява безмилостно САС.


Професионална немощ на прокуратурата или пресметната сговорчивост


След произнасянето на оправдателните присъди в петък представители на прокуратурата отказаха коментар на решението на съда, макар че бяха помолени не да коментират съда, а собствената си работа. Тъй че медиите оставаме в пълното си право да размишляваме сами върху онова, което сме чули в съдебната зала и сме научили за делата.


Нарушенията по купуването и вноса в България на месопреработвателните машини, чрез които е извършено източването на средства от САПАРД, е установено от германски митнически следовател преди 6 години. Двамата германски контрагенти на българските бизнесмени са изправени пред техния съд с обвинение за фалшиви фактури със завишени цени на машините, с които са нанесли щети за 1,9 млн. евро. Осъдени са след направени самопризнания  - единият на 2 г. и 9 месеца затвор, другият на 9 месеца условно, които вече са изтърпяни. Германският следовател подготвя сръчно и икономично и 6 страници доклад, които изпраща на българските компетентни власти. В тези страници фигурират четирима българи, които германската страна не обвинява в съучастие, а само ни предоставя фактите и обстоятелствата, които е установила. (Сигналът на ОЛАФ идва по-късно.)


Какво предприема българската прокуратура? Четиримата фигуриращи в германското писмо са достатъчно на брой за организирана престъпна група, ако искаме на всяка цена да имаме такава. Според юристи делото тук е можело да приключи за 6 -7 месеца на основата на 6-те странички от чуждия следовател.


Българската прокуратура обаче прави нещо друго - монументално по мащаб, зрелищно като сюжет: разделя на две четиримата, посочени от германския митнически следовател, добавя нови обвиняеми към двете "половини", за да получи две престъпни групи (без да обоснове връзките на "новите" с посочените в германския доклад) и образува две дела: едното за документни измами (източването на САПАРД, върнато от САС през юни за доразследване), другото за пране на пари (с оправданите в петък петима подсъдими). Така обвинението по второто дело за организирана престъпна група се обрича изначално, обясняват юристи - ако не на провал, то на огромен риск. Първо, организираната престъпна група по закон включва най-малко трима души, тоест разделянето на четиримата двама по двама в две дела вече разбива възможността те да са една престъпна група.


Освен това: доказването на прането на пари е невъзможно без доказване на т. нар. предикатно престъпление, в случая източването, което е предмет на първото дело – законът не го позволява. Защото, според самото обвинение, първо трябва да се докаже, че мръсните пари действително са получени от престъпна дейност.


(Генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Джовани Кеслер изрази в четвъртък в София недоумението си пред премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов как при "едни и същи факти и доказателства" двамата германски граждани са осъдени от германския съд, а българите са оправдани на втора инстанция. Г-н Кеслер вероятно не знае (а би следвало министър Цветанов да го е запознал), че дори и да са едни и същи фактите,  не са едни и същи обвиненията. А тази "подробност" променя картината на доказателствата.
Германците са обвинени и осъдени за фалшиви фактури с щети от 1,9 млн. евро, а българите - за присвояване на 7,5 млн. евро в едното дело и за пране на пари в другото  - обвинения, които се доказват много по-трудно в един състезателен процес, и то предписан в един доста формален Наказателно-процесуален кодекс, какъвто е българският.)


Защо точно този начин на конструиране на процеса е бил възприет - е въпрос към прокурора, който вече е обвинител в Специализираната прокуратура. И дали  "българският случай" за нашата прокуратура е "германският случай". Впрочем прокурорът не решава сам, по обществено значимите дела работят екипи.


Цитирам част от обяснението на съдията Калин Калпакчиев пред медиите веднага след произнасянето на Апелативния съд в петък: 
"Специално следва да се подчертае,  че осъщественото от прокуратурата разделяне на наказателното производство в досъдебната му фаза стои в основата на фактическите, доказателствени и правни трудности пред настоящето дело. С разделянето на производството прокуратурата сама е създала непреодолими пречки пред пълното и вярно установяване на фактите по случая и правилното приложение на закона."


И още - най-важното според мен -  от обяснението на съдията: "На първо място, не се установи подсъдимите (...) да са извършвали финансови операции, представляващи банкови преводи на инкриминираните суми от сметките на дружествата бенефециенти по САПАРД. Установи се (сега внимавайте! - бел. авт.), че инкриминираните финансови операции са извършвани от други лица, различни от подсъдимите." (?!?!)


Дълбоко се съмнявам, че г-н Кеслер би могъл спокойно да асимилира последното изречение! Къде по-лесно и просто е да бъде поднесена  главата на съдията. С основанието, че бил... "най-против Цветанов" (по думите на премиера).


Очакваме  подробните мотиви към оправдателните присъди. 


Кариерна корупция в съдебната система - с активна страна властта


Тези дни Центърът за изследване на демокрацията огласи изследване на МБМД, според което над 45% от българите формират мнението зи за работата на съда от говоренето на представителите на изпълнителната власт. А основно за съдебната система говори (или поне говореше най-много досега) вътрешният министър Цветан Цветанов. По неговата скала като добри съдии можем да разпознаваме онези, които потвърждават арестите и обвиненията, обявени още при провеждането на полицейските операции. Съответно съдиите, които биха искали да влязат в тази класация, полагат старание да изпълнят критериите.


Наричам този процес кариерна корупция, защото представлява неполагаемо се взаимно услужване. Това не е корупция в собствения смисъл на думата, каквато е например монетарната (която при наличие на воля и професионализъм от страна на изпълнителната власт - конкретно на спецслужбите, и на прокуратурата може и да бъде разкрита). Но е развращаване на съдебната власт от политическата, което е по-страшно, защото показва наличие на една друга, опасна, политическа воля, нанасяща тежки поражения на съдебната власт, които се лекуват с десетилетия, ако въобще са излечими.


Развращаването се осъществява преди всичко чрез разпределянето на делата, на което и нашият закон, и Европейската комисия отдават определящо значение за независимото правосъдие, настоявайки да се извършва на случаен електронен принцип. В анализ на "Медиапул" тези дни  беше припомнено, че още преди няколко години съдията от СГС Иван Стойчев е сигнализирал във ВСС, че обществено значими дела се разпределят на едни и същи съдии, но ВСС изобщо не реагирал.


Връщам се към примера със съдия Румяна Ченалова, която произнася впечатляващите 10 години затвор за Марио Николов за пране на пари през пролетта на 2010 г. По-късно на нея й е разпределено и делото "Октопод", също определено от министър Цветанов като обществено значимо. По това дело съдия Ченалова изведнъж задържа потворно под стража през май т.г. главния подсъдим Алексей Петров, след което три месеца отказва да се произнесе по искането за промяна на мярката (да се произнесе, не да я промени), въпреки че НПК я задължава. Междувременно съдия Ченалова е компенсирана за мъките (и за професионалното си излагане пред съдийската гилдия може би) по делото "Октопод" с преместване в Търговското отделение на СГС, въпреки че никога не е разглеждала търговски дела - била е прокурор, адвокат и наказателен съдия. Търговското отделение  било, казват, блянът "на всеки съдия", тъй като там се решават делата с най-голям материален интерес...


Съдия Георги Колев произнася съкрушителните 14 години затвор за Валентин Димитров (плюс конфискация на цялото имущество) през юни 2009 г. сред аплодисментите на медиите и публиката. На 1 юли същата година Висшият съдебен съвет го избира за председател на Софийския градски съд.
На 30 юни 2010 председателят на СГС Георги Колев прочита не по-малко съкрушителните 12 години затвор (с първоначален строг режим) за Марио Николов по делото за източването на парите по САПАРД и също толова впечатляващи присъди за жена му и за останалите подсъдими. Малко по-късно съдия Колев получава най-високия съдебен пост - ВСС го избира за председател на Върховния административен съд (ВАС), най-важният съд за актовете на изпълнителната власт, без да се е занимавал някога с административно право.


Примерите, както се казва, не са изолирани. От година насам, мине не мине време, откъм изпълнителната власт се носят добри думи и за пловдивската прокуратура и съд, които повдигат и отсъждат подчертано сурови наказания за престъпниците, говори се дори за "пловдивския опит", който едва ли не трябвало да бъде проучен и приложен и другаде. Масовото обществено мнение не си дава сметка колко опасно дори само за идеята за правосъдие е подобно сочене на "добрия пример".


(Добронамерена скоба за читателя: Правосъдие има, когато мярката на съдиите е една и съща за едни и същи престъпления навсякъде в България, следователно соченето според размера на наказанието на "добри" и "лоши" примери е или неграмотност, или умишлена политика спрямо съдебната власт с разрушителни последици.)


Заради конюнктурни зависимости лъжем и Брюксел, и себе си


Провалът на спомeнатите дотук знакови дела нямаше да се случи, ако прокуратурата си беше на мястото, в смисъл - ако работеше наистина независимо и професионално, както я е задължила конституцията.


Всяка политическа власт, щом поеме кормилото на държавата, иска да накаже предишните (по-точно трябва да покаже на народа колко много иска да ги накаже, тъй като вече го е обещавала предизборно). На това "базисно основание" (изградено от напиращата да се докаже като сурово справедлива политическа власт и желаещата да й се хареса прокуратура) се завеждат маса процеси, естествено - обществено значими. (Спомнете си четирите дела срещу бившия военен министър Николай Цонев, който беше зрелищно сложен на колене, и то в болничен коридор, и при това от прокурор, пазител на закона на доста висока позиция! Към днешна дата три от делата са с оправдателни присъди. А че този ще е резултатът се "усещаше" от всеки, който разбира от право, още когато се пишеха и рекламираха обвинителните актове.)


Вальо Топлото беше разобличен лично от тогавашния кмет на София и бъдещ премиер. Е, как прокуратурата да не се хвърли напред и в един глас с медиите да покаже на какво е способна, тоест да се види че е съвсем наясно какво се очаква от нея? Как ще се задълбочава прокурорът професионално във факти за престъпления, установени - лично! -  от най-силната политическа фигура в държавата или в обявяваните по телевизията от вътрешния министър обвинения! Няма такава прокуратура... И как съдията (неслучайно избран!) да не утвърди създаденото вече "становище", което сутрин и вечер се носи от телевизионния ефир!


Така задълбочаваме пороците на съдебната система, цинично твърдейки, че я реформираме. С  пропагандата (за вътрешна употреба) властта обезболява раните върху тялото на системата, флиртувайки с нея за пред света. А зад кулисите я обезкървява, удряйки безмилостно всеки, който си позволи да опитва да промени бетонирания от традицията модел на "взаимодействието".


Големият проблем сега е какво да правим с (и пред) Брюксел. И то проблем по-задълбочен сега, отколкото преди години, когато сме се тупали в гърдите гръмогласно, че ще накажем всички, които са злоупотребявали с европейските фондове. Миналия петък говорителят на ЕК Марк Грей каза пред БНР, че Еврокомисията "ще следи внимателно поведението" на най-висшата съдебна инстанция  - Върховния касационен съд. А какво да направи ВКС, след като прочете желязните мотиви на апелативните съдии? Има ли въобще ход ВКС?


Обществено значим е съдийският  кураж


Оправдателните присъди по знакови дела носят и полза - фундаментална и дългосрочна, колкото и да съжаляваме, че някой в момента може би се е измъкнал от наказание. Добрата новина е в това, че най-сетне управляващите - тези и всички следващи - ще разберат, че в техен и в обществен интерес е да имаме професионално работеща независима прокуратура. Ползата е в това, че най-сетне  управляващите - и сегашни и бъдещи, ще се убедят, че стратегията им "съдебна услуга срещу кариера" работи до време, и то разрушавайки съдебната система. Просто защото тази схема  не може да бъде употребена спрямо всички магистрати.  Винаги - във всички времена! - е имало и ще има съдии, които ще приложат закона не според нечии желания и дори диктат, а според предписаната процедура и представените доказателства. Тази е реалната обществена значимост на тези дела - в професионалния кураж на съдиите.


Тогава стратегията на измамата рухва и лъсва истината - как се мъчим да лъжем и Брюксел, и себе си... 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Разстроено

  Добра статия показваща нагледно гнилата ни съдебна система! С 6 страници доклад хората осъждат, а ние с 6 тома ги оправдаваме Циркът е поголовен! Гаврата с народа, отвратителна! Наглостта на съдии и прокурори, невиждана! Дай Боже някой ден виновните за тази смрад си понесат наказанията!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Най-добре да дойдат немските съдии и прокурори тук, та да се задвижат нещата. Тогава и свръхпрезастрояването по морета и планини ще спре, социално слабите ще намалеят драстично и доста "бедни и немощни" съдии ще се преселят на яхтите си в Гърция.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Любопитно

  До коментар [#2] от "moriarti":
  [quote#2:"moriarti"]Най-добре да дойдат немските съдии и прокурори тук, та да се задвижат нещата. [/quote]

  Прав си, ама нъл` знаеш, чес к`ъв се събереш так`ъв ставаш! А и има и много примери, където чужденци много бързо приемат наш`те маниери!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#2:"moriarti"]Най-добре да дойдат немските съдии и прокурори тук, та да се задвижат нещата. [/quote] ++++++++++++++++++++++

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":

  Съдебната ни система има крещяща нужда от външна намеса. Едва тогава престъпници като Любомир Павлов, Иво Прокопиев и Огнян Донев ще си получат заслужените доживотни присъди и ще получим възмездие!!!

 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#3] от "madagaskar":

  Условията към немските съдии ще бъдат следните: 1. Никакви бракове и прочие интимности с нашенки (и нашенци!!!)! 2. Никакви чалга забавления!! 3. Никаква шкембе чорба!!! 4. Работата прави човека свободен! (те са си го формулирали този девиз, те да си го спазват...)

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Кел файда, че лъсва истината, когато сговорчивостта между властта и съдебната система поддържа статуквото в продължение на десетилетия, и то ключови за развитието на страната.

  По делото за лагерите на комунизма също е имало достойни, смели магистрати, ала и много мушмуроци, и в крайна сметка последното се забатачва. И за пореден път справедливостта е натикана в ъгъла.

 8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Прочетох два пъти статията, ама така и не разбрах къде е "добрата" новина. Може би защото гледам на крайния резултат: И вальо топлото, и тези с месарските машини са оправдани.
  П.С. Не считам за "добра" новина факта че съда ги е оправдал щото прокуратурата сгафила.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мадлен":

  Аз не мога да заявя, че тези хора са престъпници, понеже нито съм съдия, нито ги знам какви са (освен от медиите, а на точно на тези "изворчета" нямам много вяра). Но май наистина е време да има "европейски" съдии във всяка една от страните в ЕС. Да наблюдават, да съветват, че даже и да съдят. Иначе ще си остане нашенския съд "манджа с червено грозде".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  Няма как да е иначе, колега. Съдебната система е най-доброто оправдение за демократична и правова държава, и преход, под диригентската палка на ДС. Друго би било, ако имаше реформа в съдебната система и нов НПК, ама нямаааааа...

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#8] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Добрата новина е, че в стадото има и "черни овци" (противостоящи на статуквото, действащи по морални принципи). Ама последните едва ли ще доведат до промяна, ако не се форсира такава - било от обществото, било от властта, било отвън.

 12. 12 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Аз не мога да разбера, как никой не се сезира да повдигне обвинение срещу ЦЦ(примерно) за опит (?!) за намеса в работата на независими (уж) институции като съд и прокуратура. Ами ако тези същите наистина бяха независими нямаше изобщо да водим подобни разговори и да ни се налага да четем тъжни статии.
  Поздравления г-жо Владимирова.

 13. 13 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1428 Разстроено

  Значи важните звена на съдебната ни система са пълни с опортюнисти и откровени некадърници! Тогава коя сериозна инициатива, обществена или частна, ще влезе и ще се задържи в България? Как ще бъдат мотивирани българите, които бягат навън не само от беднотия, но и от тази несигурност? Какъв Шенген - че кой е луд да ни вкара в него с това смрадливо правосъдие?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 14. 14 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За огромно мое съжаление от бързане съм пропуснала един прелюбопитен и трудно обясним детайл от делото за пране на пари:
  След като разследващият не установил данни за участие в престъпната схема на Людмил Стойков, приближен и спонсор на експрезидента Първанов, той (разследващият) предлага в своето заключение Стойков да бъде изваден от обвиняемите и спрямо него делото да бъде частично прекратено. Въпреки това прокуратурата го включва сред обвиняемите.

  Остава неясно защо прокурорът си усложнява работата по този начин - поне за мен няма друго обяснение освен някакво престараване пред мощен задкулисен повелител, или пък обратното - да бъде изчистено напълно името на президентския човек по съдебен път.

 15. 15 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#14] от "petiav":

  "Защото са социалисти!" и всячески се стараят да ни покажат някоя от маските си. 45 години са го правили, още 20 години го доосъвършенстват и сега вече не знаят как изглеждат.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 16. 16 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак пропуснах: Стойков е оправдан още на първата съдебна инстанция и потвърдено е оправдаването му на втората.

 17. 17 Профил на wulkan
  wulkan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много интерсна статия! В началото всичко върви според очакванията, от средата нататък много умело се неглижира работата на разследващите и съда! "Тогава стратегията на измамата рухва и лъсва истината - как се мъчим да лъжем и Брюксел, и себе си... " - от последното изречение ми стана ясно, че нищо не следва да се прави в България. Кой крал, крал, ако го разследваме ще бъде не прилагане на закона, а в интерес на кариерното развите на прокурор или съдия. Ми дайте тогава да ги оставим да крадат. То не че са спрели. Много интересно как бихте коментирали факта, че в Германия има ефективни присъди? Дали като "кариерна корупция"?
  От цялата работа излиза, че Вие сте за запазване на статуквото в съдебната система, което е ясно вече и на децата, а хората усмелили се издадат присъди са смешниците. И корупираните! Много интесни представи за корупционна практика има в съдебната система: ако вземаш пари и си трайкаш си Ок и си наше момче, ако вземеш да свършиш малко работа и те повишат, това е корупция. Тук се споменават и Вальо Топлото и пр., а не се споменават обществените очаквания за справедливост например. Което е и ролята на съда в държавата. Иначе ще се оправим спокойно и с едно мешаре. Всички знаят за какво става въпрос, но в съда не истината битува, а доказателствената част на хартия. На някого трябвало да му стане ясно. Е, в каква валута е доказателството? Да не говорим за поредния фарс наистина пред Брюксел. Но кой го сътвори фарса? Ами няма значение. Нещата така или иначе се надяваме да отшумят и каквото е било пак да бъде. Много интересна статия както казах в началото. И преднамерена, но в чий интерес? Тук пак ми се губи нещо интереса на обществото, но всъщност няма значение. И богаташите са част от обществото. По - малката, но по-полезната все пак. Много умело написана статия. Браво!


 18. 18 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Поради това за съдиите трябва да се въведе изборност и мандатност, както за народни представители и общински съветници. Срок 5 години и пряко избиране от народа. А след това нека сами си избират ръководни органи, на местно и национално ниво. Без политически квоти.

 19. 19 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#14] от "petiav":

  Петя, има и още нещо, което простичко обяснява нещата - в не малката си част, прокурорите са правно и процесуално неграмотни люде. те просто не знаят КАК...

 20. 20 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Ами да дадем събраните от МВР и прокуратурата "доказателства" на германски съдии - да видим какво ще решат

 21. 21 Профил на BateVas
  BateVas
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Има само една дума за целия цирк. Некомпетентност (на всички нива).

  Човешкият ум е като чадър - работи най-добре, когато е отворен.
 22. 22 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  казах го вчера, ще ми се да го повторя и днес, цирка започва на скамейката в университетите, където се обучават юристите, от там трябва да се търси корена на проблема, а по нататък във неспособността на институциите да обясняват действията си, дори когато са правилни или неправилни, в безсилието на властта да се самоконтролира, циничността на някои представители на съдебната система, кражбите, скандалите, корупцията, неща които силно се набиват в очи, и липсата на отпор на другата страна, която я има, но чака пасивно нещо да се случи и нещата да се оправят от самосебе си, на мене не може нито Цветанов нито който и да е било друг да ми внушава истина за съдебната система, аз гледам скандалите, слушам и гледам новините, седяла съм в университета и съм учила право в българско училище и после можах да го сравня с обучението в друго подобно учебно заведение в европа.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 396 Неутрално

  " - да бъде изчистено напълно името на президентския човек по съдебен път. "Това е голата истина дописана и коментара Ви Петя.

 26. 26 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#16] от "petiav":

  ЛИЧНО ВИ ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ОТЛИЧНАТА СТАТИЯ.

  За съжаление повечето от коментиращите пак не са я разбрали, тръгвайки по линия на разсъждение, че не трябват "немски" или "европейски" съдии и прокурори.

  Правилното решение е това което Вие и други Ваши колеги правите - да се изобличава симбиозата от политическа намеса и конформистки магистрати които се явяват нейни маши.

  Най-добрата защита на съдебната ни система е да се показват фактите които се съдържат в конкретните дела и да се цитират мотивите на присъдите (решенията).

  Успех в трудното, но благородно начинание !!!

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#20:"baly"]Ами да дадем събраните от МВР и прокуратурата "доказателства" на германски съдии - да видим какво ще решат [/quote]

  Оправдателни присъди, какво друго да решат!
  Нали по действащите закони са били длъжни да повдигнат обвинение и срещу тях и да искат екстадиция, ако са мислили, че и българите са виновни!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#8] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Добрата новина е, че все още има и независими съдии (тези които са наложили оправдателни присъди) и все още има надежда. Лошата е, че както винаги съм твърдял делата се опорачават от прокурори и досъдебно производство.
  хората не напразно са измислили разделението на властите. А у нас дали са разделени? Май са ръка за ръка= чиста проба тоталитаризъм + комунизъм.

 29. 29 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#23] от "barcelonski":

  Нищо не си разбрал от статията. Калин Калпакчиев е съдията докладчик и не решава еднолично.
  Отделно, ако срещу теб прокуратурата внесе обвинителен акт, в който се твърди, че си изпрал пари, а няма доказателства за това, ти какво ще очакваш от съдебния състав, в който е и съдия Калапкчиев???
  Да те оправдае или ще си кажеш - щом Цветанов и прокуратурата твърдят, че съм престъпник, сам отивам в затвора, без значение, че не съм го направил.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 30. 30 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Статията описва ясно и съкрушително начинът на въздействие върху съдиите и прокурорите.
  1. Намира се склонен за съдействие магистрат.
  2. Обещава му се кариерно развитие, в замяна на претупана работа.
  3. Съдията издава немотивирана присъда, но получава кариерното си развитие.
  А на всички, които ще ми ударят минус, замислете се дали утре няма да станете неудобни по един или друг начин, и послушен съдия да ви съсипе живота, или прокуратурата да ви повдигне обвинение за нещо измислено. Примери - бол. Само не казвайте "Това на мен няма да се случи", ами "Пази Боже!".

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 31. 31 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Ами ако се окаже по документи, че българските обвиняеми не са знаели, че машината, която купуват е втора ръка, а не нова и комисия от фирмата получател я е приела като такава и е заплатила исканата цена на германците, които доказано са мошеници и престъпници. Ако от страна на бенефициента няма никакви документи и доказателства за това, чè купуват стара машина, а не такава според изискванията на ЕК, с европейски произход и нова. Продавачите ако са представили такива доикументи с неистинско съдържание и бенефициентите са ги приели за верни, какво следва? те не са разследващ отрган, нямат праявомощия да правят експертизи и са се доверили.
  как да реагира съда при такива факти и доказателствен материал.
  Затова, нека от ОЛАФ представят доказателствен материал, след като нашата прокуратура, МВР и следствие са неспособни да ги съберат.
  Говорителят на ЕК беше много внимателен в изказа си и той знае защо. Съдебната система трябва да е независима и в това се коренят устоите на демокрацията.

  apoloniy
 32. 32 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#30] от "demonoid":
  Много добре си го резюмирал,но това е практика от години.

 33. 33 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Да обобщим:

  Няма по-добър начин да провалиш едно дело в съда от това, да го почнеш неправилно и в грешна посока.

  По-евтино е да цакаш на един пОРкурор, отколкото на сумати съдии по инстанциите.

  По-голямо блато от това в пОРкуратурата у наше село нема. Ако при съдиите има някаква искрица, в блатото има само и единствено алчни, мърляви и некадърни алигатори.

  Толкоз.

 34. 34 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз мисля, че прокурорът умишлено е забатачил делото, за да бъдат обвиняемите оневинени в края на краищата. Може би по указания на Борис Велчев.

 35. 35 Профил на Радко Шопов
  Радко Шопов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Статията е добра, аналитична, но все търсех имена на прокурори, които са предпоставили провала на това дело. Кои са прокурорите и как са се издигнали в кариерарата си?

  Радко Шопов
 36. 36 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  "Кога, къде и по какъв начин подсъдимите (...) са получили паричните средства, отпуснати като субсидии и преведени по сметка на съответните юридически лица, решаващият съд не е посочил", заявява безмилостно САС.
  --------------------------------------------------
  Както е казано, за български съд годни доказателства няма открити.Може би уважаемият съд очаква да се представи разписка или платежно от фирмата към собствениците и да се докаже, че тези пари са точно от тази сделка, а не примерно от нормалната търговска дейност? Защо съдът в Германия съдът е счел за достатъчно получаването на средствата от дружеството ( а не от собственика) , за да го вкара в панделата?
  Написаното е образец на отявлено скудоумие, да не кажа идиотщина.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 37. 37 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#31] от "Apolon ot Tiana":
  Ами ако се окаже по документи, че българските обвиняеми не са знаели, че машината, която купуват е втора ръка, а не нова и комисия от фирмата получател я е приела като такава и е заплатила исканата цена на германците
  -----------------------
  Няма такива филми.
  В германия го осъждат , защото после има обратно плащане към свързани фирми.
  Нашата високоужаема и некорумпирана съдебна система иска да се докаже, че обвиняемите са получили лично парите.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 38. 38 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#37] от "qwertqwert":
  Никой никъде не осъждат с липсващи доказателства.Освен в поръчания съд и съдийски състав!
  Немците са събрали годни доказателства и затова процесът има този резултат!

  apoloniy
 39. 39 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Извинявайте г-жо Владимирова, но вие не схващате същината на проблема.
  Българският съд би осъдил от раз само някой, който направи пълни и искрени самопризнания. На нашия съд му трябва малко смелост, но тя не му се дава и от закона, и от горните съдилища. Защо американските съдебни заседатели казват "виновен" или "невинен", а не се мотивират изобщо?
  Вие се базирате на думите на един съдия, но той няма право да говори "какво би станало ако" - тоест ако делото не е било разделено. Съдията трябва да си напише мотивите и ние да ги прочетем. Още повече като бъдещ член на ВСС, той не трябва да настройва общественото мнение. Дори и да е прав, нека делото да приключи във ВКС и тогава да се правят анализи.

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#14] от "petiav":

  А може да е просто некадърност и глупост.Вие търсите нещо зад нелогичните им действия,а това е най-очевидното

 41. 41 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако прокуратурата не обърка нещо,ще го обърка съдът.Важното е едрите мафиоти да не бъдат осъдени.И така топката се прехвърля с къси пасове.Адвокатите също са в играта.

  "В България има две правосъдия-за бедни и за богати."

  Джеимс Уорлик.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 42. 42 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#38] от "Apolon ot Tiana":
  Немците са събрали годни доказателства и затова процесът има този резултат!
  --------------------
  Нещо май не искаш или не ти е удобно да вденеш.
  Немецът е осъден, защото ФИРМАТА МУ продава машините, а после има обратно плащане ( от ФИРМАТА, не от физическото лице !). Въобще не ги интересува дали е имало плащания от ФИРМАТА към осъдения СОБСТВЕНИК.
  Докато нашичките искат да се докаже , че ФИЗИЧЕСКИТЕ лица, са получили пари от сделката.
  Което няма посмъртно как да стане и това е пределно ясно на всеки нормален човек, камо ли съдия.
  Т.е. - за български съд годни доказателства няма открити.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 43. 43 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Публикувайте решението на съда.Може пък наистина прокуратурата да е объркала нещата ,а не съда.ПРоблемът е,че прокуратурата не ръководи досъдебното производство,а МВР ръководи прокуратура и първоинстанционния съд.Всичко е добре,докато не се стигне до съдия ,които не се поддава на натиск и изведнъж става ааааааа-съдът е лош.Може и да не съм права-затова искам да видя решението с мотивите-както на първа инстанция така и на втора.Така най-лесно ще се види дали първата инстанция е преписала обвинителния акт/някой съдии направо искат от прокурорите флашки-за да не се мъчат да пишат,камо ли да разсъждават/или пък наистина втората инстанция е объркала всичко.

 44. 44 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 678 Любопитно

  Който познава системата отдавна знае,
  че прокуратурата е слабото звено в тази правосъдна верига.
  Само Цвъки не разбра.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 45. 45 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поздравления за пореден път на Петя Владимирова! Ясна и системна, както винаги. Зад корупцията стоят - подкупи, прекрачване на принципи и закони за пари. Кариерната корупция гарантира много пари, защото не е еднократна и защото плащат големи лъвове с лъвски пай. За съжаление новината е само лошата,а за добрата бая ще почакаме.

 46. 46 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До № 42

  Така е написан законът.

 47. 47 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#39:"ku4e"] Още повече като бъдещ член на ВСС, той не трябва да настройва общественото мнение. [/quote]

  Въпросната Калинка > Калпакчиев

  настройва общественото мнение още след като го излъчиха за делегат от САС, следва плакатчето в подкрепа на Марияна Им Тодорова, следва същите изказвания след като го избраха във ВСС.

  След няколко месеца "ще цъфне" истината и за тази Калинка .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 48. 48 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Разстроено

  [quote#21:"Васил Методиев"]Има само една дума за целия цирк. Некомпетентност (на всички нива).[/quote]
  Това изобщо не го вярвам! Отлично познаване на вратичките в закона и умело заложени "мини".

 49. 49 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 591 Любопитно

  Бълг. съд оправдава престъпниците без оглед на фактите и доказателствата, които са едни и същи в РБ и ФРГ. Това е само един от многото подобни случаи и доказва колко благородни, неподкупни и независими са бълг. съдии.
  И това били добри новини. Всъщност май лоша новина /т.е. осъдени престъпници/ според статията няма.

 50. 50 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#19:"lisco"]те просто не знаят КАК...[/quote]
  Знаят много добре! Защо разделиха делото на две и защо не използваха това, което Германия им даде като доказателства. Не искам да спамя, обаче много добре е описано в Медиапул.

 51. 51 Профил на k
  k
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Тук е описано доста подробно и професионално:

  http://www.mediapool.bg/как-прокуратуата-провали-разследването-си-за-измамата-сапард-news197758.html

  Борис Велчев наистина е "скрита лимонка"!

  Мечатая, когато един ден ще прочета "Бившите главни прокурори, Филчев и Велчев, са осъдени за възпрепятстване на правосъдието!"

  Колко критични статии за Борис Велчев сме прочели в Дневник и Капитал?!?!?

 52. 52 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#42] от "qwertqwert":
  Момче май ти трудно вдяваш!
  Немците са събрали, нашите НЕ са.По какви причини не искам да коментирам. Светна ли ти?

  apoloniy
 53. 53 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като са некадърници нашите съдии, да ги пращат в Германия, там съдиите са честни и почтени!

 54. 54 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много отдавна трябваше да се замислим каква съдебна система имаме и какви съдии работят в нея! Именно в това е коренът на злото за цялата държава!

 55. 55 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко е оплескано от прокураратурата, която разделя делото на две части. Поради тази причина пред съда не могат и да се представят годни доказателства. И се почва!

 56. 56 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  [quote#19:"lisco"]Петя, има и още нещо, което простичко обяснява нещата - в не малката си част, прокурорите са правно и процесуално неграмотни люде. те просто не знаят КАК...[/quote]

  Да бе, да. Как пък един път не сбъркаха да подготвят обвинение, което да завърши с потвърдена осъдителна присъда? Май само братя Галеви, но и те офейкаха. А в аферата САПАРД много точно са се направили на абдали и са предприели ходове, водещи до сигурен провал на делото. Едва ли само за едното "мерси". Обикновена корупция, а не далече по-безобидното "некадърност"...

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трябва да има пряк контрол над работата на прокуратура и съд от страна на ЕС. Сега никой не ги контролира и те си правят каквото щат. "Проверката е висша форма на доверие", беше казал някой. Нека да бъдат проверявани от ЕС, особено по знаковите дела. И стига с тази недосегаемост и независимост на магистратите. Те трябва да бъдат санкционирани за своите действия или бездействия от европейски магистрати.

 59. 59 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Вътрешният министър Цветан Цветанов пък заяви: "Не знаем какво се случва, но не е нормално в една институция доказателства да са приети от една инстанция за достатъчни, а на друга - не".
  Може би ако питаха физкултурника - щеше да е добре да се въведе едноинстанционно производство, без адвокати, в едно заседание на база доказателства, събрани от прокуратурата. Мъкаааааа

 60. 60 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#57] от "barcelonski":

  Ти няма ли най-накрая да се научиш да четеш, преди да си публикуваш глупостите?

  "Добрата новина е в това, че най-сетне управляващите - тези и всички следващи - ще се уверят, че стратегията им "съдебна услуга срещу кариера" работи до време, и то разрушавайки съдебната система. Просто защото тази схема не може да бъде употребена спрямо всички магистрати. Винаги - във всички времена! - е имало и ще има съдии, които ще приложат закона не според нечии желания и дори диктат, а според предписаната процедура и представените доказателства. Тази е реалната обществена значимост на тези дела - в професионалния кураж на съдиите."

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 61. 61 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Де да беше 7,5 Евро (3ти параграф). Забравили сте милионите.

 62. 62 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Г-жо Владимирова, единственото хубаво нещо от цялата тази боза в съдебна система, е че КАТЕГОРИЧНО опровергава тезата Ви за зависимостта на Съда от правителството на Борисов.

  Както искате иначе си напасвайте теорийките

 63. 63 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#62] от "sidyart":

  А ти си доказателство за ефективността на многогодишната милиционерска пропаганда на облъчване с "Ние ги хващаме-те ги пускат".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 64. 64 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Статията трябва да се размножи с по-едър шрифт и да се даде за настолно четиво на Цветанов,Борисов,Фидосова и всякакви такива подобни герберски малоумници. Браво на съдията,срам и позор за простия прокурор!!!

 65. 65 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#33:"forza"]Няма по-добър начин да провалиш едно дело в съда от това, да го почнеш неправилно и в грешна посока.

  По-евтино е да цакаш на един пОРкурор, отколкото на сумати съдии по инстанциите[/quote]

  [quote#34:"teller"]Аз мисля, че прокурорът умишлено е забатачил делото, за да бъдат обвиняемите оневинени в края на краищата.[/quote]

  [quote#35:"Радко Шопов"]Статията е добра, аналитична, но все търсех имена на прокурори, които са предпоставили провала на това дело. Кои са прокурорите и как са се издигнали в кариерарата си? [/quote]

  Кариерна корупция сред съдиите очевидно има. Въпросът е защо прокурорите са прецакали делото. Те какво печелят? Така че аз се присединявам към горните мнения. И си мисля дали всички пътища не водят към Сирищник.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#65:"Форд Префект"]И си мисля дали всички пътища не водят към Сирищник. [/quote]


  Към Гоце и Главпрокът Му.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 68. 68 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#56:"aldy"]Да бе, да. Как пък един път не сбъркаха да подготвят обвинение, което да завърши с потвърдена осъдителна присъда?[/quote]

  В България процентът на оправдателните присъди е около 3%. Друг е въпроса, дали са много или малко. Хайде да не коментираме присъдите - съдебния процес е състезателен - едната страна дава своите доводи и доказателства, другата също. А когато Цецо натисне "везните" да се наклонят противно на доказателствата, тогава присъдата пада на следваща инстанция.
  Надявам се го обясних толкова просто, че и един гербер ще вдене.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 69. 69 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  [quote#8:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]П.С. Не считам за "добра" новина факта че съда ги е оправдал щото прокуратурата сгафила.[/quote]
  Ако съдът осъжда не според закона, а според това какъв натиск има отгоре спрямо него за дадена присъда, ще стане като с Народния съд. Представи си да те погнат от полицията и прокуратурата, защото си обидил някой шеф или политик, и съдът при лоши доказателства да ти лепне искана присъда от 10г напук на всеки закон.

  Разбра ли сега защо е добре при гаф на прокуратурата да се оправдава? "По-добре 10 виновни на свобода, отколкото 1 невинен в затвора." Това е една от най-старите максими в правото. Ако прокурорите се дънят нарочно, то просто гражданите като теб трябва да се вдигнат и да искат да се търси отговорност в прокуратурата или полицията. Ако съдия отсъди против закона и процедурите му, то тогава трябва да се търси негова отговорност за присъдата.

  Никъде в демократична страна не се приема това съдия да отсъди против закона заради предубеждение, че човек е виновен- обществено мнение и т.н. Ал Капоне е бил осъден за данъчни престъпления, ако помниш историята, защото прокуратура и полиция са покривали следите му за убийства, алкохол, хазарт и т.н.

  Ако се обжалва решение на съд в съда на ЕС, то пак този съд гледа делото СПОРЕД ДОКУМЕНТАЦИЯТА МУ И ТОВА ДОКОЛКО ПРИСЪДАТА ОТГОВАРЯ НА ЗАКОНИТЕ. Ако тук осъдим Топлото при нарочно скапано обвинение, той ще осъди държавата ни в Стратсбург. И европейските институции ще го признаят за невинен, защото обвинението не е изпипано.

 70. 70 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Делото не е приключило - не трябва да се пропуска, че съществува възможност ВКС да отмени присъдата на САС и да ВЪРНЕ ДЕЛОТО НА ПРОКУРАТУРАТА за отстраняване на нарушения, свързани с изготвянето на обвинителния акт, т.е. от там, от където в случая са тръгнали проблемите. Има безброй начини едно дело да се оплеска и много малко начини да се докаже престъплението и наложи наказание. Определено вярвам, че ВКС няма да остави законът да бъде нарушен - нито в полза на обвинението, нито в полза на защитата, та затова не е изключено делото да се върне на фаза изготвяне на обвинителен акт.

  Извън това - случаят показва системен проблем. В тази насока определено може да се твърди, че манталитетът и въобще кръгозорът на настоящите управляващи са много далече от това дори и в минимум да си представят какво трябва да се прави, за да се решават СИСТЕМНИТЕ ПРОБЛЕМИ на съдебната власт. Само със "знаковите дела" - завършващи дори с осъдителни присъди, ще се хвърля по малко прах в очите на Брюксел, но с това системата няма да стане по-добра. Засега нашите управляващи са се фиксирали само на "знаковите дела" (какъв изгоден източник на политически рейтинг), но (поне според мен) известните ни актуални политически лидери нямат никакви шансове да проумеят, че спорадичните успехи по такива дела всъщност не са никакво решение...

 71. 71 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  #70, направил си много качествено изложение! Съгласен съм изцяло!

 72. 72 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 384 Неутрално

  [quote#63:"Rhapsody of Fire"]А ти си доказателство за ефективността на многогодишната милиционерска пропаганда на облъчване с "Ние ги хващаме-те ги пускат". [/quote]

  Не бих се съгласил с това. Аз само изтъквам, че ако е вярна тезата как Борисов разчитал да сплашва политически опоненти с репресии и затвор, то тогава не вярвам някой да му се връзва на заплахите, не и ако първо звънне на Вальо Топлото

  А това което се случва, лично мен не ме изненадва, аз разбирам че подобни реформи са дълги процеси и съответно гледам да се пазя от свръх-очаквания. Естествено, че не е САМО Съда виновен. Моят проблем обаче е, че тези магистрати СЪЩО трябва да се доказват, а те никак, ама никак не изглежда го правят. И това става политически въпрос, който между другото ГЕРБ чак сега, с този ВСС, имат възможност да се опитват да решават.

 73. 73 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ".. донесоха тежки удари за прокуратурата."
  Не е вярно!
  Прокуратурата и нейният шеф си свършха работата за която бяха сложени там от Гоце!

 74. 74 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Лошата новина в съдебната система я знаем всички.
  "Добрата новина е в това, че най-сетне управляващите - тези и всички следващи - ще се уверят, че стратегията им "съдебна услуга срещу кариера" работи до време, и то разрушавайки съдебната система." Добрата новина ми си струва доста крехка. Има да си чакаме управляващите да се убедят сами, "че не са прави".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 75. 75 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#14] от "petiav":
  Най-лесно е да обясниш кризата в Съдебната власт с некачествените закони. Склонен съм обаче да търся истинските причини в лошото им изпълнение. Помислете дали ако Висшият съдебен съвет провеждаше такива честни конкурси, каквито са предписани от закона, днес щяхме да се срамуваме от унизителни скандали със задкулисното лобиране? Съдебната власт страда, защото има дефицит на независимост. Корупция не е само да получиш облага от заинтересована страна по дело, за да решиш спора в нейна полза. Има и друга, не по-малко опасна корупция, при която получаваш назначение, повишение или ръководен пост, за да обслужваш управляващите, интересите им. По отношение на съдебната система преходът се превърна в битка за надмощие между политическите сили. За всички е ясно, че е немислимо да бъдеш назначен за ръководител на звено в съдебната власт без солидната подкрепа на управляващата партия. През последните години политиците се заеха с кадруване не само по високите, но и на ниските нива в системата - окръжно и районно. Това разрушава морала на съдиите и прокурорите, защото ги кара да съобразяват поведението си с управляващите, да се стремят да поддържат добри отношения с тях, да им се харесват, да ги обслужват.
  В такива условия моралното опустошение и професионалната немощ са логични явления. Съд, който слугува, няма смелост и достойнство да защитава закона. В демократичното общество смисълът на правосъдието е да брани правата на слабите, а не да утвърждава силата на силните. Правораздаването трябва да е предвидима дейност - когато прилагаш един и същи закон към близки по съдържание случаи, е нормално решенията и присъдите по тях да са сходни. Изходът от делото трябва да е в полза на закона, а не на страната. Това е висшата ценност на правото - да бъде равна мярка за идентични казуси. Отклони ли се съдът от този принцип, не третира ли еднакво извършителите на престъпленията, авторитетът му пада.
  http://m.24chasa.bg/Article.aspx?Id=297065


 76. 76 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЧАКАМ СЪД КОЙТО ДА ОСЪДИ ТОЗИ СЪД-СЪД НА ФИЛЧЕВЦИ ПЕНГЕЗОВЦИ БРАТЯ ГАЛЕВЦИ.ТОЗИ СЪД МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА В ПОЛЗА НА МАФИЯТА КОЯТО ДО СЕГА СИ ИМАШЕ ДЪРЖАВА И СЕ СМЕЕШЕ В ОЧИТЕ НА УЧУДЕНИЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.СРАМ СРАМ!

 77. 77 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#30] от "demonoid":

  Да,действително - минавало ми е през ум: ако някой реши да осъди някого от форумците за обида и за клевета,няма да му е трудно,четейки коментарите. Все пак трябва да сме "благодарни" на смело оплюваните от нас политици,че не са пратили -все още, баретите из форумите.Но нищо чудно,някой ден...

 78. 78 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#14] от "petiav":
  Съдебна власт или бездарни лакеи на подлостта и слуги на срамните сделки с достойнството и човешката нравственост? Човешките съдби се оказват в плен на тайните помисли и желания. Остават страданието, вечната болка и иронията като единствено средство за надмогване безкрайния трагизъм на настоящето и липсата на брод към бъдещето. Хаос на едно „болно”, „разглобено” време, в което разумът е „лудост”, а поруганите добродетели и моралност - висша духовност.

 79. 79 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#44] от "arnautsky":

  И разследването

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 80. 80 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  И тук му е мястото!

  Писал съм го Н-хиляди пъти, където Н клони към +~

  Без да защитавам съда - много пъти съм го хокал необуздано!

  Но безумието на Сиамските Психопати минава границите!
  Преди да се стигне до съд някои си `оставят ръцете` - полиция, следовател/дознател, прокуратура...
  И изведнъж гюбрето (и джурналята) започват да крещят: `Съдът е виновен!`, без НИКОГА да се изяснява (при оправдателна присъда) какви са били мотивите...
  Защото, колеги, поради това, че някой твърди `Колегите си свършиха работата перфектно...`, не означава, че е така...
  Даже бих казал обратното - след като някой счита, че собствената му работа е `перфектна` - то за мен тази работа е нефелна! И този, възхвалил се, че работи `перфектно`, е нефелен...

  Разтурям колоквиума!
 81. 81 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Като чуя `знаково` дело и ми се ходи до едно място...
  Какви `знакови` дела, кви пет евро!?
  Делата са: наказателни, граждански, административни...
  Тва `знакови` дела кой го измисли!?
  И се настройва обществото, че след като делото е `знаково`, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има осъдителна присъда - ако е възможно - трикратно по-висока от предвиденото в закона...
  Пък те `знаковите` дела са дела (като всички останали) - ма се нахъсва обществото - `Разпни го!`...
  И на обществото след това му се казва - `На, пуснаха ги!`
  Пък за мен, колкото и странно да е, по-опасни и вредни са ЗНАКОВОТО бездействие/безхаберие на полиция, следствие и прокуратура по `незнакови` случаи/дела...
  Гледат си кефа... Не им се ловят дребни риби... Дай им на тях `знакови` дела и случаи... Да ги покажат по телевизията, да ги обсъждат по радиата, да пишат за тях по вестниците... Бетер артистите и футболистите станаха нашите полицаи, следователи и прокурори...
  Пък че СТОТИЦИ хиляди `незнакови` случаи ВЪОБЩЕ не се разследват или се разследват и преследват през пръсти - за това никой не говори, не пише...
  Редно е СПРАВЕДЛИВО да охулим и пропагандата (джурналята)... Тях все `знаковото` ги влече...
  Аман и бактън!

  Разтурям колоквиума!
 82. 82 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Категорично не мога да се съглася с тезата. Забравя се, че съдът въобще не е обвързан с обвинителния акт, че може и е задължен от закона да проведе собствено разследване, че може да изиска другото дело и да ги обедини двете в едно и т.н.
  Затова за мен и двете страни имат вина - прокуратурата е представила негоден материал и доказателства (най-вероятно умишлено)! А съдиите удобно и елегантно, понеже сполучливо се заблуждава дори авторите на "Дневник" са разиграли пиеса с два акта. В първия умишлено се праскат тежки присъди, като се преписва обвинителния акт (т.е. съдът не води свое разследване, както е задължен от закона), и така Колев се лансира пред Брюксел за кариерата си. Във втория акт - заради това следва оневиняване.
  Финита ла комедия. Всичко е по сценария на кукловодите.

 83. 83 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#82] от "pogled":

  И аз така мисля...
  Докато се стигне до съда има много корупционни стъпала - полиция, следствие, прокуратура...
  Но накрая всички (полиция, следствие, прокуратура, гюбрето и джурналята) си измиват ръцете със съда.
  Само едно не мога да разбера - като си измиват ръцете - дали си измиват и съвестта!

  Разтурям колоквиума!
 84. 84 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#81:"Ганий"]Какви `знакови` дела, кви пет евро!? [/quote]
  И тук му е мястото!
  --------------
  А помните ли `знаковото` дело, наречено ГРЪМОГЛАСНО `Шейховете`!? Не си спомняте! За онези, петимата, дето точили нафта от някакъв нефтопровод...
  Цяла България ЦЯЛА СЕДМИЦА се тресеше - ръководството на страната и полицията, прокуратурата, джурналята, обществото...
  Пък то, както НАЧАСА съобщих на любознателната аудитория в един друг форум, бе абсолютни шменти-капеллллллллли!
  Щото взех един калем и изчислих, че ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО е на стойност около 2,000 (две хиляди лева) - открадната нафта, умножена по цената (на дребно)...
  Като разделим тези 2,000 лева на 5, то се получи по 400 (четиристотин) лева на калпак от ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА...
  Ма що рев беше за ЗНАКОВОТО дело `Шейховете`, за което вече НИКОЙ не си спомня, никой не говори...

  Разтурям колоквиума!
 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За кариерната корупця - ясно. Но, не ми е ясно, какво е според него неглижирането на доказателствата, довели до осъдителна присъда в Германия и оправдателна присъда тук? За мен, доказаните на първа инстанция престъпления, могат да претърпят тотално преосмисляне, само, ако се поставят в нова светлина. Какво ново, преломно видя по-висшата инстанция, та отмени решенията на колегите си?

  goblenka
 86. 86 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Добре че има журналисти като Петя Владимирова, и медии като Дневник за да ги публикуват. За огромно съжаление статията е безпощадно точна и описва проблеми, които при сегашната ситуация не само че няма да се решат, но и ще се задълбочават.

 87. 87 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "petiav":

  Хубаво си го написала, но в основата на всичко това лежи злоумишленото ни законодателство. Всичко останало е следствие на това. Помисли и по този въпрос.

 88. 88 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз лично не намерих добрата новина в статията. Пятя Владимирова казва нещо от сорта - "изпонасрахме се за пореден път", ама добре, че се размириса, та всички разбраха. Кое му е доброто?

  Ясно е, че цялата система е за боклука! Като почнеш от редовия катаджия на улицата и свършиш с висшите съдии. На 10 - 9 да разстреляш, вероятността да сбъркаш е нищожна.

 89. 89 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#82] от "pogled":

  Това е така. В БГ съдиите просто чакат издънката на прокуратурата за да приключат делото. Тях напрактика не ги интересува същността на делото, а дали всички запетайки са налице. И понеже прокуратурата и разследването ни са гола вода, съда просто си измива ръцете с тях. Ами върни го делото обратно, напиши им точни предписания какво да оправят, така, че да ги осъдиш. А не на всяко дело да съдията да играе адвокат на обвиняемия и заедно със защитата да дебне пропуските и грешките на прокурора (които са доволно много).

 90. 90 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  От цялата тая свинщина става ясно едно Гоцевите спонсори и Алкесей Петров и Вальо Топлото са ангелчета невинни.

  А ние сме тъпанари!

 91. 91 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#75] от "latcho59":

  Съдебната система е толкова независима, че няма до къде. Издигането в постове и длъжности като корупционна форма 99% е вътрешно в системата! Точно защото е абсолютно независима, си назначават цялата рода в системата. Имат си независим бюджет.

  Като цяло под независимост, съдиите разбират безконтролност! Демек - никой да не ни се бърка, каквото ние кажем - това е, вие сте прости и нямате право да ни обсъждате и контролирате.

  Напротив, съдебната система критично се нуждае от засилен контрол! Особенно прокуратурата!

 92. 92 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Поздравления за Петя Владимирова!!!

 93. 93 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Като чета статията от медияпул май наистина прокуратурата са объркали нещата-дали са толкова некадърни или напротив всичко е било умишлено-слага се бомба със закъснител и в един момент някой я настъпва.

 94. 94 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#46:"petiav"]Така е написан законът. [/quote]А не мислите ли, че това е част от проблема? Законите се пишат по начин, който прави доказването на вина изключително трудно. Това връща топката при парламента защото законите могат да се променят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 95. 95 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#14] от "petiav":

  Ценя много Вашите статии за съдебната система, защото са едновременно информативни и аналитични. В случая се чудя как може да се реформира прокуратурата ? Да разчитаме всеки път съдиите с професионална съвест да се държат като Левски е отчайващо ненадеждна рецепта за изход от положението. И донякъде несправедлива към самите съдии. Особено след събитията около Мирослава Тодорова - няколко десетки - или стотици - съдии си заложиха главите поименно с протеста си срещу нейното уволнение, и какво? Новият ВСС е в същата поза партер пред изпълнителната власт, ако не по-лошо. А от ВСС зависи твърде много в системата. Ако е така и с прокуратурата - не знам какво ще правим..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK