Нова книга описва защо "Уотъргейт" не се случва в България

Нова книга описва защо "Уотъргейт" не се случва в България

© slate.comАнди Грийнбърг, журналист от списание Forbes, издаде книга, описваща събитията около публикуването на поверителните и секретни документи на Държавния департамент от WikiLeaks, включително как това е станало в България през сайта bivol.bg. В slate.com от края на миналата седмица се появиха адаптирани откъси от излязлата на пазара в средата на септември "Тази машина убива тайните: Как хората от WikiLeaks, киберпънкове и хактивисти опитват да освободят информацията на света" (This Machine Kills Secrets: How WikiLeakers, Cypherpunks, and Hacktivists Aim To Free the World’s Information).


През последните дни в три части slate.com описва срещата на журналиста в Париж с Атанас Чобанов - "съосновател на BalkanLeaks, най-близкото нещо в Източна Европа, което бихме нарекли собствена WikiLeaks". Грийнбърг обаче изтъква, че след като са се нароили многобройни имитатори и копия на  WikiLeaks много малко от тях са продължили да публикуват разкрития, докато BalkanLeaks и bivol.bg успешно продължава да вади нови и нови и вероятно е единственото жизнено изключение сред пресъхналите публикации.


Факти за неизвестни протоколи в енергетиката, списъци с членуващи в масонски ложи магистрати, разговори за корупцията в правораздаването, непубликувани имена на бивши агенти и сътрудници на Държавна сигурност...
Грийнбърг обяснява, че успехът се дължи на настойчивостта на Чобанов и партньора му от България Асен Йорданов.


Самият Чобанов отдава ефективността на сайта на максимално възможната анонимност. "Никакви документи не се приемат по електронна поща, през Facebook, чат протокола IRC... - това става единствена пред кодиран анонимен Tor сървър, изискващ източниците да разполагат със софтуер за анонимност, ако искат да изпратят документи. "Tor не е много удобен", казва Чобанов. "Подробно сме описали как се инсталира, как да става свързването и т.н. Но в това има и възпитателен ефект. Трябва да научим хората как да използват анонимността, да ги принудим да я използват." Той признава, че системата не е гъвкава и това вероятно е отблъснало някои източници. "Накрая се спряхме на нещо, което не е удобно, но е анонимно. И това сработи. Получихме документи. В дългосрочен план си струва да имаш доверието им. Вярват ни, защото не издаваме източниците си. Всъщност ние не знаем кои са те."


Нова книга описва защо "Уотъргейт" не се случва в България

© slate.com


Как се ражда BalkanLeaks


Авторът продължава книгата си с подробен разказ за Асен Йорданов, за негово разследване от 1995 г. за таен производител на цигари и връзката му със сегашния премиер Бойко Борисов, за това как се е срещнал през 2008 г. с Чобанов, след като е бил нападнат с ножове и почти убит пред дома си в Бургас, както и за жестокото пребиване с чукове и железни прътове на Огнян Стефанов. Чобанов разбрал, че в България трябва да се търси някаква нова форма на защита на журналистите и източниците им и така стигнал до механизмите на киберпънковете и WikiLeaks.


След разговори с колеги се стигнало до идеята за български вариант, който да пуска документи, от които WikiLeaks не се интересува. За него е използван специален сървър във френския град Рубе - същият, който за известно време приютява WikiLeaks.


Чобанов и Йорданов опитват да се доберат до почти хилядата американски дипломатически грами от посолството в София, с които разполагат хората на Джулиан Асандж. Причината е, че три месеца след началото на Cablegate WikiLeaks е пуснал едва около 5000 от четвърт милион документа. По това време лондонският "Гардиън", който си партнира с Асандж, е публикувал един от тях, описващ кой кой е в организираната престъпност в България, но го прави в контекста на руското влияние върху мафията в страната. От оригиналната грама от 5226 думи липсват 1406.


Анди Грийнбърг

© thismachinekillssecrets.com

Анди Грийнбърг

Двамата се добират до документа през имащия спорна репутация журналист на свободна практика Израел Шамир и потвърждават съдържанието му с помощта на норвежкия вестник "Афтенпостен", който също обявява, че ще публикува американски доклади, разказва Грийнбърг. Чак след публикуването в България и отпечатването му подробно в пресата от WikiLeaks се обаждат и им насрочват среща с Асандж. "Тя потвърди категорично цялата корупция, за която се подозираше от години. Както обикновено, никой не беше обвинен, което е вероятно най-силното доказателство за цялата симбиоза между правителството и престъпниците", пише авторът.


Йорданов и Чобанов се срещат с австралиеца във Великобритания, по думите им той одобрил сигурността на сайта им и на втората бутилка ракия те усетили, че все пак ще получат достъп до базата данни. Седмици по-късно стигат и до писмото от 2006 г. от посланик Джон Байърли и озаглавено "Най-популярният политик в България: Големи надежди, сенчести връзки".


В книгата си Грийнбърг включва пасаж от този документ, изброяващ кариерата на Бойко Борисов, цитира изрази като "подозиран в сериозна криминална дейност", "тесни връзки с "Лукойл" и руското посолство" и посочващ, че докато е бил главен секретар на МВР, имало съобщения, че плаща да го отразяват положително по медиите и заплашва критикуващи го журналисти. Цитиран е също пасаж, в който се казва, че срещу Борисов има обвинения в голям трафик на метаемфитамини, че "приятелката му Цветелина Бориславова ръководи голяма българска банка, обвинявана в пране на пари на организираната престъпност, както и на нелегални транзакции на самия Борисов". (По-късно премиерът отхвърля всички тези подозрения, "защото аз не чета жълта преса", а позицията на американското посолство е, че не коментира нищо от публикациите на WikiLeaks, нито потвърждава или опровергава автентичността им - бел.ред.)


В частта, озаглавена "Ако Уудуърд и Бърстейн бяха българи", авторът твърди, че този единствен документ е достатъчен, за да предизвика български "Уотъргейт" (Журналистите от "Вашингтон пост" Робърт Уудуърд и Карл Бърстейн разследват през 1972-1976г. огромния политически скандал, започнал от подслушване на политически противници в хотела "Уотъргейт" в американската столица и завършил с оставката на президента Ричард Никсън - бел.ред.)


Нова книга описва защо "Уотъргейт" не се случва в България

© slate.com


Защо няма български "Уотъргейт"


В книгата си Грийнбърг описва песимистичната реакция на Евгений Морозов за ефекта от подобни публикации. Той е учил няколко години в Американския университет в Благоевград и коментира още през 2010 г., че "Не знам каква информация бихте могли да публикувате, която да скандализира Балканите. (Там) съществува атмосфера, толкова просмукана с цинизъм към политиците, че не мога да си представя какво ще е това нещо, което трябва да "изтече" в сайтове като BalkanLeaks.


Морозов (той е роден в Беларус, но от години живее в САЩ и изучава в Станфордския университет политически и обществени последици от технологиите - бел. ред.), твърди, че интернет не може да демократизира глобалната политика, напротив - дигиталните средства само позволяват на властта да затегне контрола над гражданите си. "Информацията може да злепостави правителства, но трябва да огледате характера на тези правителства и естеството на информацията, за да измерите това злепоставяне." В Русия или Китай корупцията вече е публична тайна, допълва той в книгата. "Тя вече е видима и това, че я изкарваш на светло не води до демократична промяна в тези държави." Грийнбърг допълва, че така е станало и в България - след публикуването на грамата на американския посланик през май 2011 г. почти нищо не се е случило.


Напротив, американското посолство в София е подкрепило Борисов: "Макар да не можем да коментираме съдържанието на предполагаемо поверителни материали, които се разпространяват, бихме искали да изтъкнем, че САЩ и България споделят прекрасни отношения и високото равнище на двустранно сътрудничество говори само за себе си."


Нова книга описва защо "Уотъргейт" не се случва в България

"Понякога губиш"


Чобанов все пак е доволен от ефекта от публикациите върху правораздавателната система и не изключва те да са повлияли върху ветото на Холандия и Финландия върху кандидатурата на България за Шенген. Що се отнася до последиците за Борисов и може ли документите да доведат до оставката му, той призовава към търпение. "Това е бавен процес. С документите от Пентагона (ключов елемент в разследването на Уудуърд и Бърнстейн - бел.ред.) първо не се случва нищо. Но накрая се стигна до "Уотъргейт". Първоначално ги пренебрегваха, но накрая ги приеха за доказателство."


Грийнбърг цитира Махатма Ганди, който казвал: "Първо те игнорират, после ти се смеят, след това се борят с теб и накрая печелиш."


"Не", отвръща Чобанов. "Понякога губиш."


Авторът завършва частта за България с описание на незаконен крайбрежен комплекс до Варвара, спрян и изоставен след разследване на Йорданов. "На никого не позволяват да го дострои, но и на никого не му пука да го премахне. Той стои като огромен бетонен акропол, паметник на една страна, заклещена между импулса си да се развива и корупцията, от която не може да се измъкне."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хм, клонката сериозно (ли) е разклатена или така ми се струва?

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  На Матриала не му пука, важното е "на телевизора" да има лентички, силикон, магистрали и магистралки.

  "Не народ а мърша!"

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на Ruslan Trad
  Ruslan Trad
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Тази книга трябва да я има на български

  (оптимист...)

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Ако знаете колко много литература има, разобличаваща световната конспирация, ум ще ви зайде.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "... защо "Уотъргейт" не се случва в България?"

  Че как да се случи след като болшинството българи не намират нищо възмутително в поведението на Борисов. И не само на него - та то кой ли не ни даде пример на престъпно поведение и гьонсуратлък. Гоце, почти цялото ръководство на ДПС, пикаещият в шадравана, 5 милиона на цяло, дедо цар дори, Филчев беше курдисан да гони (уж) престъпници като самият той беше такъв. Ние си избираме престъпниците за министри и това не е случайна грешка. Напротив, аз съм убеден, че не малка част от нашите сънародници завиждат и мечтаят за кариерете им. Ние сме с нарушена ценностна система, при нас "добро" и "зло" са се размили и взаимно преплели.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Бог забавя , но не забравя . Но се чуди дали да помага на атеисти , които са забравили ,че за да помогне Бог , трябва първо сам да си помогнеш.

 7. 7 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хубаво е все пак когато се пише подобна книга да се разкаже също и какви са били последиците от "оргиналния" Уотъргейт в демократична Америка. Такива безспорно е имало и те са били много съществени, ала все пак има един интересен нюанс, а именно политическата и житейската съдба на Никсън след президентската му оставка, особено при евентуалното ѝ съпоставяне със съдбата на който и да е бивш балкански политик, независимо колко успешен е бил той.

 8. 8 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Не знам каква информация бихте могли да публикувате, която да скандализира Балканите. (Там) съществува атмосфера, толкова просмукана с цинизъм към политиците, че не мога да си представя какво ще е това нещо, което трябва да "изтече" в сайтове като BalkanLeaks.

  Абсолютно вярно - в нашия регион скандалното се възприема като обичайно или в най-добрия случай - като смешна екстравагантност.

  Ако бяхме народ с демократични ценности и най-примитивно ниво за усет на почтеност, то циничния, безочлив, нагъл, темерутски, ашлашки ................... стил на поведение и политически действия на ББ нямаше да бъде успешно наложен
  .
  За една милионна от това което прави той отдавна да е на бунището на историята, а не като перманентна заставка на телевизионните и други медийни екрани.

  За него - само "Грамада" (по Вазов).

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 9. 9 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#6] от "papyre":

  бла бла

 10. 10 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 672 Разстроено

  До коментар [#5] от "simval":

  +++++++++++++++++++Точно!Вече приемаме липсата на морал във всичките му прояви за нещо нормално

  rock n' roll is king!
 11. 11 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 489 Весело

  Какво очаквате, след като Бай Ганьо е навсякъде?!? И на улицата и във властта...

  Ето една хубава новина, от едно хубаво събитие и словата на един мъдър човек! Дай Боже по-често така...

  http://offnews.bg/index.php/107718/dekan-v-su-upravlyava-ni-top-futbolist-kak-nyama-da-sme-neshtastni

 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#9] от "rio_tinto":

  Дано означава да ,да . Иначе такава нечленоразделна реч...Не ми се и мисли .

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Морозов го е уцелил точно в десятката и #8 по-горе го е заковал.

  В това е разковничето на целия проблем: в на Балканите отдавна вече извратеното е нормално и срещу него няма оплаквания.

  Няма народна гордост, няма ценности.

  Всички знаят, че премиерът на България краде (било той Борисов, СтаниШеф или Костофф) и никой не излиза пред НС да изрази възмущението си.

  Всъщност просто никой не е възмутен - ясно е, че онези отгоре ще крадат и ще лъжат.

  Нали и ние останалите това правиме

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Истината капка по капка ще стигне до съзнанието на някои.Просто не трябва да се отчайваме.Добре че го има "Биволь"

 15. 15 Профил на kikamenov
  kikamenov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Интересно как авторът на книгата ще обясни защо работодателя му възхвалява хора със съмнителна репутация, които са документирани и в Уикилийкс...http://bivol.bg/wlmanchev.html

 16. 16 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Скандалът Уотъргейт-политически скандал с прилагане на злоупотреба с власт и подкуп и възпрепятстване на правосъдието, доведе до оставката на Ричард Никсън през 1974 г.
  Да се сравняват Бибитковските изцепки с игрите на Никсън е все едно да прекръстиш Вашингтон на ...

  От идиоти отговор не чакам
 17. 17 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Гневно

  Господа автори и форумни коментатори,
  "Цитирането" на информация от този или онзи, както и позоваването на информация оттук-оттам не означава НИЩО!
  Трябват ДОКАЗАТЕЛСТВА!
  Баба Гицка каза, че Атанас Чобанов е изял 4 деца за последните две години.... Този факт бил потвърден и от 2 статии в 2 немски вестника.
  Не струва, нали?
  ПП: Напоследък стана страшно дразнещ "Дневник" - откровени простотии, жълти статии, отчайващо ниско ниво на "журналистиката"...
  И всичко това - на фона на непрестанни претенции към всичко и всички... Ами погледнете себе си първо!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 18. 18 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 395 Разстроено
 19. 19 Профил на asparagus
  asparagus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има надежда.Оня комплекс до Варвара вече го няма.

 20. 20 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Само едно не разбрах от автора на статията Анди Грийнбърг... Гледа отвисоко на Балканите, България, Българите... Били таквиз, били онаквиз...
  А защо не критикува СВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ПОЛИТИКАТА МУ!?
  След като САЩ са толкова принципни към корупцията, престъпното минало на Бойко Борисов и т.н. - защо го приемат!? Защо го крепят!? Да му хлопнат вратата и толкоз! (заедно с ЕС президент на Австрия наритаха, че един Бойко ли ще им се опре!)
  Ако се отговори - ми това си е ВЪТРЕШНА работа на Българите, то ще трябва да попитаме не беше ли ВЪТРЕШНА работа работите в Ирак, Либия, сега Сирия и т.н. и т.н.
  ---
  Според мен `Уотъргейт` е направо смешно явление с сравнение с `Мишо Бирата`... След `Мишо Бирата` не само ББ, но и ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ в България трябваше да си заминат - защото това е постоянна практика... Лошото е друго - практика е не само в България...

  Разтурям колоквиума!
 21. 21 Профил на luba6a
  luba6a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  и праввилно ви дума дъ Коъ...трябвало доказателства,факти,не ли?щото и Боговете мълчали при фактите(мислели за нови през това време)Ами доказвайте де,като си нямате работа...с цялата продажна червена съдебна система,с прикриватурата начели с червеносвинчувската роба велчефф и тн...доказвайте...и удачи

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#17:"The Core"]"Цитирането" на информация от този или онзи, както и позоваването на информация оттук-оттам не означава НИЩО!
  Трябват ДОКАЗАТЕЛСТВА! [/quote]

  До XX конгрес на КПСС има време. Все още сме на фазата да чакаме 05.03.53...
  Вече се шушука, че Вожда щели да го съдят, но това е само шушукане...
  Иначе, доказателства бол. И за Тео Интърнешънъл с фабриката за папироси, подписа на ББ като Председател на УС, Цветелина като приносител на акции...
  http://e-vestnik.bg/13018
  Още ли трябва за министър председател или по тези ширини това е най-малкото с което може да бъде хваната една мутра?

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#22] от "From Bulgaristan":

  Това е само началото. А Forbes не са Бивол...
  В смисъл, чете се по целия свят. И авторите в него.
  А рекламата е тръгнала: http://www.thismachinekillssecrets.com/
  В една Германия оставката на този политик щеше да лежи на своето място.
  Тук ще чакаме.
  Да разберем, дали е вдиган чадър над скоропостижно починалия Мишо Бирата.
  И дали е умрял от естествена смърт...

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#23] от "Graf":

  Е, да, де... Ма без подкрепата на САЩ ББ би си останал една мутра с местно значение... Щото и ти не отиваш по-далеч от колегата Грийнбърг...
  Не прочетох колегата Грийнбърг да каже в прав текст - ББ е престъпник, а лицемерните правителства на САЩ го крепят от първия момент на неговата политическа кариера...

  Разтурям колоквиума!
 26. 26 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#12] от "papyre":

  и продължаваш нищо да не казваш.. защо е усилието изобщо?

 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#23] от "Graf":

  Графе,
  Точно за 5 минути мога да добавя и вашия подпис в същия списък!
  Точно този вид "сведения" имах пред вид в коментара по-горе! 100% а ла "баба Гицка"!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на luba6a
  luba6a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "Руслан Трад":

  а кой ще я чете...нима нищо от казаното не се знае?знае се ...и си мълчиииииим

 29. 29 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Да обощим дискусията:

  Без ВСЕСТРАННАТА подкрепа на САЩ ББ не би бил министър-председател и не би се задържал една минута на този пост...
  Тва е!

  Разтурям колоквиума!
 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#25] от "Ганий":

  Да бе...
  От САЩ го избраха за кмет на големото село, таман два пъти, а после и за шериф на целото село...
  Това е от 2002 година: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=studenti&Number=1937411922&page=3&view=collapsed&sb=6
  Я кажи колко от юнаците на ъндърграунда от писанието днес са нотабили у парламента?

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#30] от "Graf":

  Нищо не става случайно...
  Може някои (кх-кх!) чрез Цветелинка да го побутнаха в правилната посока, може да е стечение на обстоятелствата, НО АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ В СЛУЧАЙНОСТИТЕ, особено в политиката и бизнеса...

  Разтурям колоквиума!
 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#27:"The Core"]Графе,
  Точно за 5 минути мога да добавя и вашия подпис в същия списък! [/quote]

  Нима?
  Точно моя?
  А тази информация за престъпното производство на цигари от мутрето плува из нета още от 2001 година.
  Ще цитирам нещо от линка:
  "- участието му във "Тео интернационал" - собственик на цигарена фабрика в Крайморие, уличена в производство на фалшиви "Марлборо" и "Мелник" в периода 1994–1997. Борисов се оттегля от нея на 24.VI.1996, след скандала и бягството на третият собственик – Емил Райков. Аферата е разкрита още на 25.03.1995 г., но тогава делото било смачкано и фабриката продължила да произвежда още 2 г. Според източници Бойко Борисов и Румен Николов “Пашата” изобщо не са разпитвани за разбитата фабрика. Има данни, че доверен информатор от I РПУ-Бургас е предупреждавал фирмата за предстоящите проверки. По това време шеф на РПУ-то е Георги Пенев - пенсиониран от Бойко Борисов с почести и назначен през м. ноември 2001 г. за регионален директор на охранителната фирма “Ипон”. (В. “Демокрация”, 04.09.2001 г., В. “Демокрация”, 03.12.2001г., В. “Сега”, 03.12.2001 )
  Чудеса ще сътворите да кажете че черното е бяло, но....
  Баба Гицка, а?
  Бе верно ли ни мислите за малоумни?

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#26] от "rio_tinto":

  Ами защо да правя усилие , като е безсмислено ?

 34. 34 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#32:"Graf"]плува из нета още от 2001 година. [/quote]

  Старо ти е инфото... Отпреди това... Знам го като СТРАСТЕН пушач...
  Тогава ББ не бе толкова известен, ма другите му съдружници в `заверата` бяха, и за тях се знаеше от ВСИЧКИ ПУШАЧИ в България...
  Продаваха НЯКАКВИ отврати с кутия - мека опаковка като всички възможни най-известни марки...
  Не знам какво са слагали вътре (пробвал съм) - вероятно бяха от троскот и отпадъчна слама (миришеха на кравешки изпражнения), но гарантирам - тютюн, ако е имало в тези `цигари`, е бил максимум 1 (един) процент...

  Разтурям колоквиума!
 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Весело

  [quote#31:"Ганий"]НО АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ В СЛУЧАЙНОСТИТЕ[/quote]

  Въобще не говоря за случайности и за някакви недоразумения.
  Една шайка, държаща медиите тук го направи това което е.
  Шайката не е от САЩ.
  Пак ще вадя усмивки от старите ленти:
  "Mediapool.bg, 15.01.2002 г.: Главният секретар на МВР Бойко Борисов е най-рейтинговата фигура от правителството на Сакскобургготски. Не минава и ден без новина за специализирани проверки и акции в различни краища на страната с личното участие и под личното ръководство на Бойко Борисов. Освен това той се среща и изразява готовност за сътрудничество с всички политически сили и техните лидери в името на борбата срещу престъпността."

  И пак от тогава: Мнение под мнението:
  Kлapa (Нерегистриран)
  Публикувано 28.03.02
  06:38:
  "Бойко е страхотен пич! Какво значение има дали е полицай или бандит?!!"
  САЩ, а?
  Ае стига бе...

  Ecrasez l’infâme
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":
  Графе,
  Браво, чè им го повтаряш и ти се занимава с тях, но те все още не разбират какво им говориш. За съжаление!

  Една любов, една страна, една България
 38. 38 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Много, много тъжно.
  Остана ми да се утешавам само с вечността където ще бъдат "блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят."

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 39. 39 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Напрактика никога в 1300 години история на България, българския народ не се е чувствал част от управлението. Не е чудно тогава, че възприема управлението на държавата като нещо различно. Като някакви хора, на които са им простени много неща, които никога не бил простил на съседа си. Цинизма на самите управляващи действа в същата посока. Аз поне се сещам само за единични случай когато някой политик е постъпил честно и човешко. И това обикновено води до края на кариерата му.

  Колко български политици познавате които се държат като хора. Като добри хора. Не като човек от народа - тук КАТО е ключовото. А просто човешки.

 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Интересно ми е защо този уйкилийкс се появи точно тогва когато източна Европа без Русия все по уверено започна да се обръща към запада. И същата тази ,,уйкилийкс,, започна да громи този запад като започна да показва някакви кирливи ризи на този запад а и същевременно и на някои от по известните личности на източна Европа.

 41. 41 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#40] от "sider":
  Ми явно знаеш, кажи ни!

  Една любов, една страна, една България
 42. 42 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  хи, хи..уотъргейт се е случил едва вътрешно организирана смяна на караула ....потулването на извращенията в Гуантанамо е новият не станал Уотъргейт в САЩ...не са точно САЩ тези от които можем да вземаме пример иде ли реч за операция чисти ръце...всъщност паралелът с Уотъргейт е неудачен- там няма индикации за свързаност на президента или висшите етажи с престъпния свят....НИКЪДЕ ВСЪЩНОСТ В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ ПОДОБНА ИНДИЦИЯ НЕ БИ ОСТАНАЛА БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ....и не забравяйте, че САЩ не са олицетоврение на цивилизован свят, ако са олицетворение на нещо то е на демагогията - не са били и вероятно няма и да бъдат- гледайте повечко към Европата.

 43. 43 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#40] от "sider":леле, АСАНДЖ е агент на КГБ...въх, озорих се докато го прозра....имаш ум на КЪРТИЦА, признавам....а следва ли да ме интересува ЗАЩО след като ПОДНАСЯ истини и оповестява факти...истината ли е по-ценна или по-ценно е това на кого служиш?

 44. 44 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какъв Уотъргейт, какви 5 лева?
  Той Бат Бойко каза, че е нормално да си подслушва министрите.
  После се оказа, че е нормално да ходатайства за Мишо Бирата (Бог да го прости, но ако питате мене да не прощава на тези дето му спретнаха инфаркта).
  Абе какво да говорим, за да има такава афера трябва достойнство и в политиците и в мат'ряла. Ама това достойството си е дефицитна и скъпа стока, поне на Балканите.

 45. 45 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Това е най-тъжната и жалка картина за нас българите в общо европейското семейство! Макар и оптимист, човек като мен не може да не си дава сметка, че по-рано от поколение-две няма да се промени картината. Не само заради сложната схема на порочни обвързаности. А заради нуждата от смяна на правилата и търсене на отговорност за не спазването им. Ще го направят нови хора, с нов морал. Които,например, няма да допускат веднъж МВР министъра да е в сянката на гл.секретар, а втори път - обратното; когато прокуратурата ще обвинява, а няма да се оправдава и т.н. Ще постигнем това когато всеки с гласа, с мисълта и действията си иска тази промяна!

 46. 46 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#1:"Todor"]

  Хм, клонката сериозно (ли) е разклатена или така ми се струва? [/quote]

  Ами разклатена. Сигурен съм , че нищо и никой не може да разклати самодоволството и наглостта на Б. и Ц.
  А за народа какво да кажа , освен да цитирам един израз , който чух при избирането на Гоце за президент. " Толкова ни е в гъ.. , че ни е през ку.."

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Пак игрички на стражари и апаши.... раздувка на тайни, които не са съвсем тайни, не се публикуват в прав текст, а и се публикуват тогава когато някой се начеше .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Браво момчета, продължавайте така! Стискам палци да успеете!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#6] от "papyre":
  да де, ама на нас живота ни премина....

 50. 50 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Атанас Чобанов буди възхищение с това, което прави.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#49] от "mahler":

  Все още не си го усетил в пълна сила ,предполагам. След 60- те ,годините започват да летят като влака стрела.

 52. 52 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#24] от "Graf":

  Прав си,но сме на Балканите.
  За оставките на политици не ми се говори.
  Те самите превърнаха политиката в професия,по древна от най- древната.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 53. 53 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  От това, което прочетох излиза, че доказателства все пак липсват. Не може заключения да се базират на слухове. Дай данни. Някой бил казал, че жена му има банка. Ами това не се крие, то е публично оповестено. Но с дребни корекции- тя не му е жена и банката не е нейна , а тя е изпълнителен ръководител там. Охранител, вместо собственик на фирма за охрана. Защо след толкова години няма нито един, който да каже ,че Борисов го е заплашил или пребил. При толкова търсене и пари от бсп и сините и дпс. Няма бате- и в склада няма. Кой е пострадал от Борисов, кой го е снимал както снимаха доктора и велчев на яхтата. Къде са преписките срещу него. На две шишета ракия. И вилното село до Варвара, което господина бил разкрил вече е съборено. Напълно и от същоя тоя..... изверг и мутра. За докладите на американстото посолство няма какво да се говори- те не са конкретни и са на база донесени слухове- казват че бил в мафията, казват, че чули , че има банка, казват, че имал канали. .... и други такива. Дайте доказателства, дори да не са по нк и нпк- дайте частни документи, сигнали до прокуратурата,снимки,записи. И аз мога да кажа- Костов е руски агент, понеже е бил на обучение в Русия и понеже е дясна ръка на руския човек е нас- Луканов. А и понеже продаде най- голямото стратегическо предприятие на руснаците, при норвежки кандидат.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  "..... На никого не позволяват да го дострои, но и на никого не му пука да го премахне. ....." ще го достроим като се поуталожат работите, за къде бързате?.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на milev8
  milev8
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Наближава времето, в което морето ще обърне лодката!

 57. 57 Профил на bivolbivol
  bivolbivol
  Рейтинг: 443 Весело

  Ето документите за Тео Интернационал от Търговския регистър. Подписани са с електронния подпис на държавния служител, който ги е сканирал. http://www.balkanleaks.eu/media/teo-international.zip

 58. 58 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Весело

  [quote#5:"simval"] Ние сме с нарушена ценностна система, при нас "добро" и "зло" са се размили и взаимно преплели.[/quote]
  Ами такива сме.Вашият коментар го доказва и показва:Да наричаш Негово Величество Цар Симеон,цар на българите "дедо цар",това само показва какви промити мозъци от КГБ-пропагандата говорят за морал и демокрация.Откъде да се вземат?От Марс ли?Днес е 3.10.Преди 74 години баща му на този е казал следното:
  "Осланяйки се на волята на народа и уповавайки се на закрилата на Всевишния, призовавам всички българи да се сплотят около Моя Престол и Ми дадат пълната си подкрепа, за да изпълня свещения си дълг към милата Ми Родина, която преживява моменти на крайни усилия и тежки изпитания, и да приготвя достойно и честито бъдеще на българското племе.

  Да живее България!

  София, 3 октомври 1918 г"

 59. 59 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално
 60. 60 Профил на taurus
  taurus
  Рейтинг: 450 Разстроено  Той стои като огромен бетонен акропол, паметник на една страна, заклещена между импулса си да се развива и корупцията, от която не може да се измъкне."
  Това влиза точно в десетката! Мисля и се надявам, че импулса за развитие ще надделее!!!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 395 Неутрално

  У нас са възможни други дивотии тип края на Чаушеску. Борисов да се моли ден и нощ да управлява пак щото иначе го очаква най малкото бай онзи в софийски централен.

 63. 63 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#55] от "ret":
  Тия бандета тепърва нема да учат та да правят университети, най добре да си направят един луксозен ПАНДИЗ .... само там ша ги уйдурдиса Яшар циганина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK