Каква ни е Людмила Живкова?

Склуптура на Людмила Живкова в Музея на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

Склуптура на Людмила Живкова в Музея на социалистическото изкуствоТони Николов коментира една изложба, посветена на Людмила Живкова в портала "Култура".
Препубликуваме текста с разрешение на редакцията (вътрешните заглавия са на "Дневник"):


За да изпреваря разни читателски двоумения, искам още в началото да уточня нещо. Провокиран съм да напиша тези редове, тъй като бях на откриването на изложбата Културното отваряне на България към света, посветена на 70-тата годишнина от рождението на Людмила Живкова (в Националната галерия за чуждестранно изкуство, продължава до 14 октомври). Веднага отговарям и на хамлетовското питане в заглавието, напряло бурно в мен: в личен план Людмила Живкова не ми е никаква, нито пък аз на нея. И ако се чувствам длъжен да споделя това, което ще кажа, то не е, за да атакувам по някакви причини покойната. Повод за тези размисли е единствено вълната от душни спомени, които отприщи у мен въпросното мероприятие.


Встъплението ми може да ви се стори поувъртяно, ала, уверявам ви, че то е нищо в сравнение с речите за Людмила Живкова, които се лееха на изложбата. Онова там си беше диалектика от най-висша проба (пълноотрицание на отрицанието).
Резюмирам по записките си: изложбата не е носталгия (акад. Светлин Русев); не е опит да се възвеличи епоха, отречена от историята (пак той и акад. Петър Кендеров); не е реабилитация на една сложна историческа личност (Ирина Мутафчиева); не е…и така до безкрайност. Какво обаче е, признавам, така и не разбрах. Освен, че със сигурност е памет за покойната и навярно стремеж да се поизперат нечии съвести.


От толкова много "не"-тапризнавамнаистина ми се зави свят. След което, докато разглеждах множеството черно-бели фотоси (Людмила Живкова с Джими Картър, Индира Ганди или Ромеш Чандра, с актива на софийската партийна организация или с художници на изложба за Ленин), без да знам защо се сетих за картината на Магрит Това не е лула. Навярно като защитна реакция на изтормозеното ми съзнание. Знаете, че на платното си Магрит изобразява истинска лула, а пък загадката на творбата е само в надписа, сиреч в сакралната сила на словото, което с твърдението, че 


нещо не е нещо


всъщност отрича лулата (реалността) и я размива пред  погледа ни. Горе-долу така се почувствах и аз на експозицията. Същата процедура впрочем е подготвена и за всеки посетител – още на входа го дебне табло, на което е написано, че това не е носталгия (не е лула!) – следват пояснения…


Човешката природа обаче има една характерна особеност – колкото повече ни разубеждават в нещо, толкова по-силно избуяват съмненията.


И е редно да ги оповестим:


ами ако изложбата е носталгия?


Ако е точно това, което е, въпреки многото отрицания: възвеличаване на людмило-живковата епоха и нейна реабилитация? Ако пред очите ни си върви реставрация на "златния век на социалистическата култура" (от музея на социалистическото изкуство през възстановената асамблея "Знаме на мира")? Тогава какво? Ясно какво. Ще си мълчим, ще свеждаме гузно глава и ще обясняваме на децата си, че "времето е било такова". Сложно. Изпълнено със сложни личности, живели в сложна международна обстановка, в която те пламенно и саможертвено са изгорели. Затова да турим пепел на миналото и да мислим за тях както си щат – като за огън!


Историята обаче е жарава, не е пепелище. А спомените ни са тъкмо въглените, които се разгарят в знак, че сме живи. Докато сме живи, си спомняме; обратното, забравата е равносилна на смърт.


Затова смятам, че е редно, макар и с пределна загриженост, да съобщим на носталгиците по времето, когато хлябът беше 30 ст., а имаше културен възход и ред (и то какъв!), че 


носталгията е болест


Да, болест. Регистрирана е като такава от швейцарски лекари още през XVII в., когато въпросното ментално смущение масово поразявало наемните алпийски войници, озовали се далеч от родината, и то до степен, че те напълно губели ума и дума, и се самоубивали. Колкото и швейцарските медици да си блъскали главата над възможното лечение, масовото поражение било факт. Затова те въвели диагноза на заболяването, изкована от две гръцки думи (nostos – завръщане у дома, и algia – тъга). Но най-лошото било, че дори завръщането у дома не помагало. Докато някакъв швейцарски генерал не изнамерил радикално решение: заравял болните от носталгия до кръста в земята, след което епидемията секнала. Изобщо не препоръчвам подобно лечение на българските соц-носталгици, макар да ми се струва, че те инстинктивно се стремят към него. Как иначе да си обясним доброволното им самозатваряне или самозаравяне във въображаемия Музей на социалистическото изкуство, както и сред черно-белите снимки на тяхната младост.


Императивът на носталгията по соца


е очевиден: миг спри! Ала времето не спира. Нито вчера, нито днес.


Как да не се запитаме тогава: каква ни е Людмила Живкова? И за да напуснем обясненията защо това не е лула, ще прибягна до един цитат от най-жизнеутвърждаващата епоха, когато всестранно се развиваха всички творчески способности на човека и най-вече на широките народни маси (не съм го измислил аз, така се говореше някога). Тоест поглеждам към белия пламък на епохата чрез книгата Людмила Живкова, Мислете за мене като за огън, Издателство на ЦК на ДКМС, София, 1982, с автори Стоян МихайловЛюбомир Левчев,Любомир ПавловСветлин Русев и Евтим Евтимов. Списъкът на авторите е наистина дълъг, но важен, защото добавим ли Богомил РайновАлександър ФолМилко БалевЕмил АлександровЖивко Попов и още двама-трима, имаме комай основните дейци на споменатия "Огнен ренесанс". И тъй, затаете дъх:


Подгорието сияеше в слънчева пролетна радост. Беласица махаше с цъфнали кестени от острието на две свещени български граници.


Людмила Живкова стоеше като бял пламък на върха на тази страшна крепост и гледаше земното лице на родината. Така я съзряха от полето селските труженици. Бързо се разнесе новината:


"Това е Людмила!",


"Нашата Людмила!".


Мъже и жени хвърлиха мотиките и сечивата на плодородието и се затичаха през браздите нагоре по стръмните землени укрепления. Бяха много. Превзеха крепостта.


Но горе се стъписаха и насядаха тихо в сянката на дърветата, за да не пречат на Людмила.


Само я гледаха и нейният образ потъваше в душите им завинаги.


А тя като че ли не ги забелязваше.


Но щом свърши работата си със специалистите и ръководителите, обърна се изведнъж и сама отиде при тях – обикновените истински хора – и подхвана разговор, сърдечен и весел като майски дъжд.


Предупредих ли ви да си подготвите кърпичките? Без значение дали се превивате от смях, яд или носталгия.


Ала този текст, както и хиляди подобни нему писания, кой знае защо липсваха на изложбата. Липсваха, а са важни. Защото в едно ни дават всичко: целия фалш и еклектика на епохата, съумяла да вплете даже сиромахомилството със Заратустра, който слиза от планината.


Целият онзи кич, от който десетилетия не можем да изгазим


и днес: енергийно-огнени превъплъщения и врачки; екстрасенси и медийни касандри; теософия, антропософия и тайни учения, с лекота прерастващи в световни конспирации; конски опашки, дупката в Царичина, вампири, анти-вампири и какво ли не още.


Но ние, преживелите онази епоха, все пак помним. Нали сме живи. Помним културното отваряне към света, стимулирано от другарката Живкова, и пълното затваряне към същия този свят, осъществено от другаря Живков. Помним грандиозните проекти за мир и колосалното пилеене на пари по асамблеите, които, според вещи ласкатели, трябваше да донесат на Людмила Живкова Нобелова награда за мир. Помним и за разделението на правоимащи и правонямащи: за затворения достъп до книги и филми, предназначени само за избраниците, за имащите правото да получават служебния бюлетин на СБП или да ходят на закрити прожекции в Дома на киното.


А пък лично аз си спомням как докато Международната детска асамблея се откриваше в зала "Универсиада" мой съсед има неблагоразумието да си поръча "три людмилки", вместо "три принцеси", и задълго изчезна от София. Това го помним. Както помним и цялото дело на сияещата в бяло Людмила Живкова, която хем ни откриваше към света, хем гордо твърдеше, че пътят на НРБ и СССР е един, движението по него – един до друг, рамо до рамо, сърце до сърце (Реч на IX-тото съвещание на министрите на културата на социалистическите страни, юни 1978 г.).


И за да приключим веднъж завинаги с диалектиката на откриването и закриването, последен цитат от книгата "Мислете за мене като за огън": Един професор (?) тънко отбеляза, че Людмила не откри света за България, но откри България за света…"


Ще си позволя още по-тънко да отбележа, че Людмила Живкова искаше да открие себе си за света, а в най-добрия случай откри част от света за себе си. Въпросът, който и до днес си остава открит е: каква роля обаче играехме всички ние в бутафорията на епохата, когато всестранното естетическо възпитание прерастваше от комунистическа идейност в класово-партиен подход?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (294)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Никаква.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Всъщност комунистическа принцеса с отличен ПР като Богомил Райнов.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Авторът е напълно прав, изложбата е точно това, което твърдят, че не е -- носталгия (акад. Светлин Русев), опит да се възвеличи епоха, отречена от историята (пак той и акад. Петър Кендеров), реабилитация на една сложна историческа личност (Ирина Мутафчиева).

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Очаквам бурни речи и защити в чест на бутафориите за бутавоковци като Светлин Русев, организирани от Живкова

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Помним културното отваряне към света, стимулирано от другарката Живкова, и пълното затваряне към същия този свят, осъществено от другаря Живков...Помним и за разделението на правоимащи и правонямащи: за затворения достъп до книги и филми, предназначени само за избраниците, за имащите правото да получават служебния бюлетин на СБП или да ходят на закрити прожекции в Дома на киното...

  ДА,някои помним,но на повечето им изнася да НЕ помним и с промито и затъпяло съзнание да преглъщаме всякакъв духовен и управленчески бълвоч.

 7. 7 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Паразит,а ние гостоприемници!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Мутрата реабилитира Тато, сега ще реабилитира и дъщерята на Тато. Срам. ЕНП ако знаят кого подкрепиха ...

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Много силно напоследък се прави опит да бъдат реабилитирани комунистическите идоли, представяйки ни ги в почти божествена светлина.
  Доста лоша тенденция...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"Wrornoxmaniak"]Никаква.[/quote]

  ама естествено.
  За вас Герберастите, за какво ви е Людмила като имате Цецка. За какво ви е Култура, като имате Калинка (и), Кругери и Културисти.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 12. 12 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Разбира се, че рисунката на лула не е никаква лула! А този какво е търсил на изложба на която не е разбрал какво Е?

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Най-страшното е, че цяла кохорта ГЛИСТИ, които се прехранваха около нея, и сега, вече на преклонна възраст, продължават да се разхождат - ни лук яли, ни лук мирисали - по писателски срещи, банкети и семинари, за да дават акъл по демокрация и гражданска доблест.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 707 Весело

  Майка??
  Тато нямаше жена,значи е майка.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Как каква - дъщеря на бай Тошо и знаменит партноменклатурчик, склонен към патетични словоизлияния и празнодумство.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е статия.

  Принцеса- да, но вместо да се занимава с пиянство, коли, и всякакви охолни и безхаберни дейности присъщи за принцовете тя се зае с културата и според мен вкара малко енергия в България.

  Да, БКП искаше да направи Радичков, а защо не и Людмила нобелисти. Къде пише че българин не може? Да не би онзи югославски мюсюлманин да е по- добър от Радичков? Всичко се оказва политика.

  Кой направи Стоичков и цялото му поколение световно известни- правилно- финансирането от страна на Държавата. Нали не мислите че успехите му са защото е гений? В момента по игрищата има 100 такива и те никога няма да бъдат 4-ти.

  Същото е и с тези художници, скулптори и всякакви творци- по скоро ще е лицемерно, ако не я почетат.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Към мнение № 13 по-горе: Комунизмът беше система, способна да поквари душата на един иначе талантлив поет (Любомир Левчев) до такава степен, че да го превърне в жалък шут. Не знам с какви очи този нелишен от интелигентност мъж се е гледал в огледалото след знаменитата си фраза, казана пред няколкостотин души: Другарю Живков, дори Вие не можете да ми забраните ва Ви обичам!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Сложна и противоречива личност.Няма как да се избяга от факта че е принцесата на ЦК.Да я величая няма начин ,да я отричам изцяло няма да е съвсем коректно.Неразделна част от комунистическата номенкатура..Ако трябва да я сравнявам със съвременни личности , синовете на Кадафи са подходящи.Един облик за пред света ,тъмни личности у дома.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1855 Весело

  Така или иначе сме свидетели на ренесанса на онова време. Няма място за носталгия. Само се огледайте. Нима няма 'Всяка неделя", нима Гарелов и Светлин Русев не ни назидават от екрана, нима не се стои "българсия Лувър"... нима Тошко не си търси пачавра?

 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мъка, мъка!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Весело

  Владимир Живков казал на баща си националноизвестният (едно време) Тодор Живков:
  - Тате, искам да ме направиш Министър на Океаните.
  - Ама, Владко - ние океани нямаме.
  - То ние и Култура нямаме, ама Кака я направи Министър.

 22. 22 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#13:"dodge_ram"]Най-страшото е, че цяла кохорта ГЛИСТИ, които се прехранваха около нея, и сега, вече на преклонна възраст, продължават да се разхождат - ни лук яли, ни лук мирисали - по писателски срещи, банкети и семинари, за да дават акъл по демокрация и гражданска доблест.[/quote]

  хем си прав, хем не си...
  НЕ можеш всички творци от нейно време под общ знаменател... Светлин Русев не е ли стойностен ? Иван Дончев с Марко Марковски ли го сравняваш - Време Разделно с Митко Палаузов...

  Или ти четеш само Селинджър и предизборната програма на американските президенти?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 23. 23 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "dodge_ram":

  просто е - една такава фраза и ти позволяват да напишеш нещо, без да те тормозят.

  Откъде мислиш че се появи Бареков с неговия кавал- все са практики от миналото. Целунеш тук, целунеш там. Разликата между тогава и днес няма- само в това че пари за култура няма.

 24. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Объркано същество, което изглежда не притежаваше селската хитрост и коварност на баща си или на втория си съпруг, поради което "изгоря" залудо като нощна пеперуда от свещта, опитвайки се да бъде нещо като неповторимо "комунистическо хипи".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 25. 25 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Интелигентно издевателство над живковите придворни "интелектуалци". Обаче това е само елемент от избуялата напоследък реабилитация на Живков и живковото време наред с паметници и филми, Милко Балеви снахи, Всяка неделя, Тома Томовци, Кеворкяновци, Григор Стоичковци и пр. Интересно каква е целта.

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Въпросът, който и до днес си остава открит е: каква роля обаче играехме всички ние в бутафорията на епохата,

  Братчед, не знам каква роля сте играли в бутафорията на соца, но тя едва ли е по-различна от днешната ни роля в бутафорията на капитализма. Тогава сте слушали едни глупости, днес слушаме други. И тогава са властвали конформизмът и нагаждачеството - и днес властват, с пълна сила. И тогава е имало лакомия за вещи, и днес има - дори е двойна. И тогава са ви лъгали, че ще благоденствате като развиете социализма, както и нас ни лъжат, че сме зле, защото още не сме развили достатъчно капитализма. С това далеч не искам да кажа, че социализмът и капитализмът са еднакви - еднаква е само ролята на обикновения човек и при двата строя - и това е ролята на "балъка".

  /не се чете/
 27. 27 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#22] от "lonely_ninja":

  Тоя Иван Дончев не го знам, явно съм пропуснал някой класи. А Време разделно е тъкво толкова поръчково и фалшифицирано, колкото и Митко Палаузов. И Дончев, и Русев си бяха "интелектуалци" на евтина партийна копаня, а това, че имат талант ги прави още по-жалки.

 28. 28 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Людмила Живкова почина преди 30 години. В момента във форума няма хора които дори са са били в час, със всичкия си по нейно време.

  В калъпа на СССР културата се движеше от 80 годишни мастодонти с 60 годишни натегачи- чантоносители. Изкукуригали старци, прегърнали шериата.

  35-40 годишен министър на културата беше чудо за Източния блок. Само това беше достатъчно КГБ да я разследва до дупка.

 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Ако е точно това, което е, въпреки многото отрицания: възвеличаване на людмило-живковата епоха и нейна реабилитация?"

  Някои от нас, помнят онова време, когато уж ни изграждаха като "всестранно развити личности", а ние се редяхме на опашки за стоки от първа необходимост. За родените по-късно проповядването на тази носталгия е изключително опасно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 30 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":

  Разликата е, че ако тогава откажеш да играеш бутафорията, отиваш в затвора или в лагера.

 31. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Разликата между тогава и днес в културата е, че няма прилика! Такъв като бареков с много зор можеше да се подвизава в някой самодеен състав в читалище. България правеше по 20-22 филма на година 3-4 на супер ниво, още поне десетина добри. Издаваха се десетки пъти повече книги на наши писатели, десетки издържани от държавата и общините театри, за образование да не говорим. Към всяко училище и читалище десетки школи и състави.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 32 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Просто дъщеря на диктатора бай тошо, ползвала се от облагите на диктаторския режим.

 33. 33 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Знаете ли че една от последните смъртни присъди в НРБ е на човек осквернил гроба на "соц-принцесата"?

  А знаете ли че присъдата е изпълнена?

  Как ви се струва носталгици, смърт чрез разстрел заради хулиганство?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Гневно

  "Каква ни е Людмила Живкова?"

  Как каква ви е ?
  Тема ви е за СТАТИЯ С ПРОДУКТОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ !

 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#30:"dimihas"]Разликата е, че ако тогава откажеш да играеш бутафорията, отиваш в затвора или в лагера.[/quote]

  Братчед, хайде стига с тези глупости. Все пак имам роднини живели в този период. Отивал си в лагера, ако си бил против режима. Бутафорията на нагаждачеството е била за постове и облаги е била съвсем доброволна. Ако не участваш в нея, си рискувал, да не ги получиш, въпреки способностите си, а не да отидеш в Белене!

  /не се чете/
 36. 36 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  И мен ме притесни тази изложба и хвалебствията покрай нея. За щастие, на младите поколения не им пука за разни дърти апаратчици, които навремето са лапали покрай другарката Живкова, а сега и правят изложби, все едно е кой знае каква велика личност. Като си отидат лапачите и блюдолизците от едно време, ще си отиде и спомена за Живкова. Имаме къде-къде по-значими личности, които да помним.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 37. 37 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Людмила Живкова е доста противоречива личност. За мен също е щерка на татко си, но за разлика от него нейният поглед беше малко по-широк. Благодарение на влиянието ѝ, именно като дъщеря на татко си, но все пак - в български превод и в българските книжарници успяха да се промъкнат автори и заглавия, за които целият останал соцлагер не можеше и да мечтае. Не говоря само там за Рьорих и останалите ѝ увлечения. Бая литература се издаде, вЕрно, с предговор на Исак Паси и прочее, но беше издадена и беше достъпна, ако успееш да се вредиш в книжарницата...

  Не преценявайте Людмила Живкова еднозначно. Да, тя беше част от соцрежима, от цялата система, но това също така позволи все пак да се докоснем до някои "инакви" неща. Няма да ги изреждам, всеки, който е провел известна част от разумното си съществуване в НРБ, ги знае.

  ________

  Съвсем отделен е въпросът, че в една нормална страна нямат нужда от хора като Л. Живкова. Там достъпът до книги, филми, музика и т.н., се подразбира от само себе си. (Отсамосебеси, както е според речника на БАН).

 38. 38 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Спомням си едно стихотворение от онова време:
  "Момиче от село, с челма на чело.
  Още срича, на баща си прилича"

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 39. 39 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#22] от "lonely_ninja":

  Не е Иван Дончев, а Антон Дончев, академик! Колко сте прочел от него? Защото той и до ден днешен твори том след том. Но е единствено известен с "Време разделно", откраднат от Фани Попова-Мутафова, репресирана от комунистите като "фашистка" писателка. Докарана до пълна мизерия, са я принудили да даде две от книгите си на "млади дарования", като за нея утехата да бъде, че поне романите й ще видят бял свят, макар и под името на измамник. Вторият й роман е даден на Стефан Дичев: "За свободата". Освен него Ст. Дичев няма друго голямо произведение.

  'Let light surround you' Dream Theater
 40. 40 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тони Шнайдера":

  Ако ти имаш роднини, живели в този период, аз съм го живял. Вземи поне да прочетеш спомени на политически затворници. През 70-те и 80-те години Старозагорският затвор е пълен с политически затворници, като между тях има не един и двама интелектуалци, изпратени там след речта на Александър Лилов за идеологическата диверсия през 1974 г. А през 1985 г- все още има изпратени в концлагера Белене българи, които отказали да станат сътрудници на ДС, наред с турците, които са изпратени там, защото не искат да им сменят родните имена.

 41. 41 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 477 Неутрално

  1. Нещата са по-прости. Людмила като принцеса получи правото да контактува с прогресивния свят,НО ПРЕЗ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПРИЗМА. това разрешение можеше да го получи само тя и никой друг в държавата.
  Това беше само за нея и приближените й.
  2. Между приближените й има различни хора. Не ги слагайте под един знаменател. Богомил Райнов, син на Николай Райнов - с какви идеи е закърмен, как мислите?
  Светлин Русев - колко картини познавате от него. Как се е променила артистичността му през годините. Как различава мъката на хората и т.н. А Баба Ванга....
  Нормално е човек, като млад, да има леви убеждения, като Сартр, Пикасо,Лорка и др. западни интелектуалци от световна величина.
  Нормално е да искаш да си между богомазаните и то когато си талантлив.
  Така че за да имаме приемственост, трябва да отсеем зърното от плявата, а не да караме наред. А плявата беше отчайващо много.
  С този пост не искам да защитавам соц-а, на който съм му ял попарата....

 42. 42 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тя е беше нашата принцеса.Родна,на социализЪма.

 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#36:"The Shadow"]Имаме къде-къде по-значими личности, които да помним.[/quote]

  Много си прав братчед! Ботев , Захари Стоянов, Димитър Димов, Яворов, Дебелянов, Атанас Далчев, Смирненски и пр. Смирненски е един от най-талантливите поети на България и си е отишъл със заблудата, че Червените ескадрони ще донесат "вечна правда на света", точно както дисидентите в Гулаг са вярвали, че рухне ли комунистическата диктатура, руският народ ще цъфне и ще върже. Ескадроните на Смирненски победиха, но не донесоха "правдата", както и в Русия, Червената номенклатура беше заменена с Червените олигарси. От трън та на глог - че е по-висок.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 676 Любопитно

  [quote#22:"lonely_ninja"]Иван Дончев с Марко Марковски [/quote]

  Кои верно са тия Иван Дончев и Марко Марковски?

  Ако имаш предвид Антон Дончев и Марко МарЧЕвски, то и двамата са една стока, но дори и така твърдо заявявам, че "Остров Тамбукту" (на втория) беше доста забавна приключенска юношеска книга, която със сигурност е причинила доста по-малко поражения върху националната психика отколкото поръчковит епос "Време разделно"...

 45. 45 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тони Шнайдера":

  Комунягите много обичаха да цитират Смирненски. Ако последният беше жив тогава обаче, едва ли щеше да ги търпи дълго, преди да ги засипе с поетичен огън и жупел. Затова Смирненски ще се помни, защото е чист, а Людмила ще е просто бележка под линия в историята на една 45-годишна диктатура.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":
  [quote#26:"Тони Шнайдера"]С това далеч не искам да кажа, че социализмът и капитализмът са еднакви - еднаква е само ролята на обикновения човек и при двата строя - и това е ролята на "балъка". [/quote]
  Разликата е ,че сега имаш избор. Можеш да си съгласен, можеш и да не си съгласен с властта. Можеш да си пишеш колкото искаш против нея по форумите. Можеш да си вдигнеш чукалата и да отидеш да живееш в друга страна, ако искаш.
  По времето на соца или се прекланяше глава, или биваше обявен за "враг на народа" и животът ти съсипан.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Помня Людмила Живкова от кадри по телевизията, помня и как (а не какво) говореше. Майка ми често казваше "Абе този говори като Людмила Живкова" в смисъл "Ужас, идва ми да си запуша ушите". Дебитът на Ниагарският водопад е нищо в сравнение с онази маса от думи, която успяваше да изговори за единица време др. Людмила Живкова.

  Сега, от дистанцията на времето, чувството ми е, че Людмила Живкова е жертва на онзи непоносимо тежък товар, който пада върху плещите на всеки наследник на всеки самодържец. Чисто човешки съчувствам на незавидна й съдба. Защото самото самодържие е наказание - и за онзи отгоре, и за онези отдолу...

 48. 48 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#40:"dimihas"]Вземи поне да прочетеш спомени на политически затворници.[/quote]

  Какви спомени ме караш да чета бе братчед? След като си живял по това време, кажи ми ти къде лежа? За какво лежа и колко? И от 8 милиона българи, колко от тях са били по затворите. Какъв е процентът на репресираните?/С това далеч не искам да омаловажа достоинството, подвига и куража им/. Но са били единици и ти едва ли си бил, един от тях. Затова престани да ги развяваш като знаме и да оправдаваш с мъките и страданията им, личните си пристрастия.

  /не се чете/
 49. 49 Профил на ivan_tchankov
  ivan_tchankov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  жалко само, че изложбата не е в галерията на Цветелина Бориславова и между гостите на откриването не са били част от съвременния културно-политически екип, пардон, не изложбата, а лулата...

 50. 50 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Врано мила ,как тъй високо си се качила ?
  Не съм врана мила,а съм Людмила.
  Не съм се качила,тук съем се родила !!!

 51. 51 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Един объркан със себе си човек, вероятно наясно със социализма като безчовечна система без перспектива (специализацията в Оксфорд и виждането на много свят не може да не е изиграла ролята си, освен ако не си безумно тъп) и опитващ се да примири в себе си невъзможното - да бъдеш плах реформатор, като си останеш социалистически вожд!

 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#47:"inn"]Сега, от дистанцията на времето, чувството ми е, че Людмила Живкова е жертва на онзи непоносимо тежък товар, който пада върху плещите на всеки наследник на всеки самодържец[/quote]
  Людмила е по-скоро печеливша от позицията си на щерка на самодържеца. Не особено интелигентна (меко казано), но получила привилегии, за които малко видни мутренски деца и сега могат да си мечтаят. Ето, и щерка й доста време ни я пробутваха като голяма дизайнерка. Изобщо тази рехабилитация на комунизма от тиквата е противно и опасно явление.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"The Shadow"]Смирненски. Ако последният беше жив тогава обаче, едва ли щеше да ги търпи дълго, преди да ги засипе с поетичен огън и жупел. Затова Смирненски ще се помни, защото е чист, а Людмила ще е просто бележка под линия в историята на една 45-годишна диктатура.[/quote]

  1000+++++++++++++++++++++++++++++

  /не се чете/
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#16:"o_gor"]Да, БКП искаше да направи Радичков, а защо не и Людмила нобелисти.[/quote]
  Самото поставяне на Радичков до тази парцалеса Л.Ж. е гавра. Опит с таланта и способностите на един истински писател да се почистят спомените за тъпотията и мегаломанията на една разглезена таткова щерка.
  Всъщност от БКП/БСП винаги са се присламчвали към талантливите хора на онова (и нашето) време, за да издигнат и прикрият соствената си некадърност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#48:"Тони Шнайдера"]За какво лежа и колко? И от 8 милиона българи, колко от тях са били по затворите. [/quote]
  Ние българите сме прагматични оцеляващи. Не си рискуваме животеца за принципи и идеали, ако можем да го рискуваме за бойлер или мезонетче (според епохата). Причината да нямаме много репресирани не е сравнителната безобидност на българската соц-система. Причината е същата, поради която нямаме нито един нобелист. И това не е непременно лоша черта. Пак по тази причина не сме си трепали нито евреите, нито етническите турци, нито циганите. Като чета Толкин, все си мисля колко ни приляга образът на хобитите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доста безмислена статия. Хем обяснява как не иска да хули Живкова хем точно това прави през цялото време. След като смята цялото мероприятие за покварено, какво е правил там? Поредния пример, защо в БГ не можем да тръгнем напред, понеже през цялото време сме заети да си оправяме сметки за миналото. Вместо да храниш по някого не е ли по-добре да създадеш нещо, за да докажеш, че си по-добър. По-добре е, ама е по-трудно и изисква доста повече усилия и морално превъзходство. Автора очвидно е неспособен и на двете. И докато сме заети да плюем този и онзи от близкото минало света си върви, а ние си оставаме загнездени в блато от собстените ни плюнки. Много много жалко.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#31] от "др. Иванов":
  Цс! Ало! Говорим за парцалесата Людмила Живкова. Хайде стига заучени фрази и лозунги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#52] от "7777":

  Това казвам, де: такава съдба - да те бутат нагоре, привилегии и пр. - не е ли наказание? Не бих пожелал такова нещо на децата си...

 60. 60 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#56:"7777"]Ние българите сме прагматични оцеляващи.[/quote]

  Права си братчедке - и затова тук няма оцеляване за непрагматичните.

  /не се чете/
 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#59:"inn"]Това казвам, де: такава съдба - да те бутат нагоре, привилегии и пр. - не е ли наказание? [/quote]
  Ми не знам. Буш младши и Митьо Ромни са от тоя тип, ама не ми се струват много наказани. Еле пък Калинка и Владимирка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2177 Весело

  [quote#58:"Храбър"]Хайде стига заучени фрази и лозунги!
  [/quote]
  Ти пък какво очакваш от Иванов? Хипчо, де ти е българският прагматизъм?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Докато не си отиде и последният, който изпитва носталгия по този режим, докато не си отиде и последният, който продължава да се кланя на тези си кумири - няма да има надежда за по-добро бъдеще!

 64. 64 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Под снимката:
  Няма такава дума "склуптура". Правилната е СКУЛПТУРА.

 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#52:"7777"]но получила привилегии, за които малко видни мутренски деца и сега могат да си мечтаят[/quote]

  Само дето не успя да завърши Оксфорд, въпреки че имаше цялата държавна хазна зад гърба си. Изритаха я позорно като негодна за нищо.

  За братчето й - непрокопсаника Владко - не знам дали има и средно образование.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#63] от "sonchik":

  Добре казано, макар и малко крайно. Всъщност на повечето хора, стари и млади, не им пука за комунизма и неговите кумири. Само заблудени душици и тогавашни привилигировани още реват по онова време, но за щастие колелото на историята си се върти и това, което е било тогава, няма да се върне никога.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 67. 67 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#13] от "dodge_ram":

  Не само се прехранваха, ами направиха и бая пари... И никой не им поиска сметка за толкова съсипани истински творци! Досега...

 68. 68 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#63:"sonchik"]Докато не си отиде и последният, който изпитва носталгия по този режим, докато не си отиде и последният, който продължава да се кланя на тези си кумири - няма да има надежда за по-добро бъдеще![/quote]

  Братчедке, що не го кажеш това в някоя бивша английска колония, където никога не е имало социализъм, да видиш как ще те обесят на първата палма. Аман от наивници!

  /не се чете/
 69. 69 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#61] от "7777":

  Пинизът е, че тези, дето ги споменаваш малко от малко са подложени на някаква конкуренция. За разлика от Людмила, горката - тя беше и явно е знаела, че е Предопределената, което (моя версия) я е съсипало. Повярвай ми, говоря като за човешко същество, със съответната доза уважение към смъртта...

 70. 70 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Само идиот може да напише цитирания текст. Напр. Л. Левчев.
  А Людмила сричаше и грачеше като ято гарги. Подмазвачите около нея, които бяха на доходна ясла, я провъзгласяваха за славей. Останалите не можеха да я понасят. Но както се казваше: "Кучетата си лаят, тюрбанът си върви".

 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#69:"inn"]Пинизът е, че тези, дето ги споменаваш малко от малко са подложени на някаква конкуренция. За разлика от Людмила, горката - тя беше и явно е знаела, че е Предопределената, [/quote]
  Имаш право.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Съдбата ме срещна с двама човека, които са я познавали. Говореха за нея като за нещастно същество и смятаха, че дял в това е имал и А.Л.
  Та Людмила е част от същата наша история, която някои упорито отказват да припознаят, а други упорито се опитват да възкресят.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Спомням си, че имаше креслив, неприятен глас. Като започнеше да говори, все споменаваше "президента" Живков, а такава длъжност тогава нямаше. Група слагачи около нея организираха мероприятие след мероприятие и го приписваха на нейни идеи.
  Съпругът й Иван Славков заемаше няколко синекурни длъжности, пробутваха и брат й Владко по разни места, но той се оказа доста тъп за пред публика. Имаше един виц по онова време:
  Владко Живков в реч пред заминаващите за олимпиада спортисти:
  "О-о-о-о-о!"
  Някой го сбутва отзад:
  "Др. Живков, това са петте олимпийски кръга!"

 74. 74 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#38:"magen_enoshi"]Спомням си едно стихотворение от онова време:
  "Момиче от село, с челма на чело.
  Още срича, на баща си прилича"[/quote]

  На Радой е!
  Аз го знам иначе:

  Мома от село, с чалма на чело,
  Чете и срича, на баща си прилича...

  Разтурям колоквиума!
 75. 75 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#58:"Храбър"]Говорим за парцалесата Людмила Живкова.[/quote]

  И от тук кой я познава за да говори за нея? В качеството й на какво говорим? За публична личност се говори за работата й като публична личност и тя беше много добра.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 76. 76 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Гневно

  [quote#13:"dodge_ram"]цяла кохорта ГЛИСТИ, които се прехранваха около нея, и сега, вече на преклонна възраст, продължават да се разхождат - ни лук яли, ни лук мирисали - по писателски срещи, банкети и семинари, за да дават акъл по демокрация и гражданска доблест.[/quote]
  Хрумва ми за един култур-трегер, главен мултак и сега дори министър - мутрата Вежди Р.
  Егати "елитите" имаме щом се допуска такова безобразие и безпаметност!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 77. 77 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  всички управляващи и преди и сега са си малко или мнага откачени.
  всеки е побъркан в областта в която се смята за гений.
  всеки иска да е най-най-най-най..................ам най
  да го тачат
  даму се подмазват
  да го хвалят
  да го поставят на пиедестал
  да го слушат
  да му изпълняват заповедите
  да командва
  да
  да
  да
  .................................
  както и сега.

 78. 78 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1855 Гневно

  До коментар [#75] от "др. Иванов":

  Аз говоря!
  С нейната и на "разширения И семеен кръг" помия ни обливаха и продължават от сутрин до вечер!

 79. 79 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Гневно

  [quote#57:"skrita_sila_m"]Поредния пример, защо в БГ не можем да тръгнем напред, понеже през цялото време сме заети да си оправяме сметки за миналото. Вместо да храниш по някого не е ли по-добре да създадеш нещо, за да докажеш, че си по-добър. По-добре е, ама е по-трудно и изисква доста повече усилия и морално превъзходство[/quote]
  Опа, хич не е трудно да се открие "морално превъзходтво" над изцепките на един тоталитарен фалшив човеконенавистически режим и слугите му. Именно последните много, ама МНОГО искат да забравим. Не случайно е казано че "който контролира миналото контролира бъдещето". Е, няма да мине толкова безпрепядствено реабилитирането на Тато и некогата банда, вЕрвай ми! ПОМНИМ!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 80. 80 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  НДо коментар [#73] от "pamela":
  На Зета Комитета
  На Людмила Партията ни мила
  На Сладко сладката служба на татко

 81. 81 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#47] от "inn":

  И на мен това ми се е загнездило.
  Говореше едно дрезгаво, беше неприятно.
  Иначе не мога да кажа нито лошо, нито добро за нея.
  Нито лошо, нито добро ми е направила.
  ---
  заб. в студенството почти година и половина бях врата до врата с родителите на бившия й. Изключително кротки хора. Винаги по празници, а понякога събота и неделя баба Евгения даваше парче баница, сладкиш, едно-друго. Студентска работа.
  Може да са идвали Женя или Владко, но не си спомням да съм ги виждал. Нямаше охрана...

  Разтурям колоквиума!
 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Обичам да се бутам в шамарите , но не безцелно . Просто защото шамари раздават обикновено хора без аргументи или чисто и просто защото обичат да се бъхтят. От далеко . Статия ,като обикновена поръчкова статия- с много философстване и малко конкретни факги за обекта на обсъждане . И се започва с най- важното това не е лула . За да ни светне че това си е лула , ама - друго е искал да ни каже художника . че това е нещо ,което ВИЖДАМЕ като лула . И е казал на Тони да ни обясни какво е - нещо , което е нищо . И Тони ни го обяснява с вещина . Като Швейцарски доктор , който е разбрал , че носталгията е болест. От която са страдали в дълбока древност и даже са и дали и име , но са я открили в Швейцарските Алпи у ЬЛПИИСКИТЕ войници , наемни при това . Предполагам , от хнякои равнини . Които като всички неаклиматизирани хора е нормално в редкия въздух да имат халюцинации и да се самоубиват. Но Тони знае ,че това е от носталгия . Чедно , защо посетителите на изложбата не се самоубиват. Поне един , та да се потвърди теорията на писателя . Та по- нататък Идиличната картина с "нашата Людмила " . Боже , какви блюзолизци са били по време на соца . Какви нагаждачи , какви кариеристи . Моля ? З а кое време говори тончо ? Някой да е отъждествявал Живков с Ван Гог? Някой да му е казвал І ти си ми работодател , тебе ще слушам? Ами луковите глави в НС? Невиждането на паралелите на недъзите ,които критикуваш и гредата в собственото си око си е чиста проба предубеденост, най-меко казано . Изобщо тази статия изисква обръщане като чорап , ама поне с автора й . Иначе така си е преливане от пусто в празно . Ще скочат тука дечиня който по времето ,за което се говори или не са били родени , или са ходили прави под масата . Между другото , диалектика не е отрицание на отрицанието . Накратко диалектиката може да се определи като учение за единството на противоположностите . Това е според Ленин. И тъй като не го долюбвате , това е изкуство да се дири истината чрез задаване на въпроси и разкриване на противоречията в съжденията на опонента . Това , за да поясня нивото на философския капацитет на Тончо . А моя е още по- малък. Ама се стремя да го обогатявам.

 83. 83 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1072 Разстроено
 84. 84 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  А работата с реабилитацията на "социализъма и комунизъма" е плод на руската агентурна резиденция. Тези дето ни управляваха не изчезнаха просто току така, те по примера на бай тоша се понаведоха докато мине суматохата. Дали е отминала, зависи от всички нас, дали ще им позволим да подадат глава от пещерния комунизъм, в който искат да заврат пак. Всичко това е прозрачен опит да се убедят тези дето не са живели при бай тоша, че единственото ни бъдеще е близко (братско) сътрудничество с СССР (пардон - Русия)... Забелязвате, че всичко това съвпада с пренията за Южен поток, АЕЦ Белене, цените на газта, ситуацията в Сирия, нали!!

 85. 85 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#78] от "ju.li":

  Ами разкажи ни по-подробно? Нека и ние научим, защото аз не я познавам.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 86. 86 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#78] от "ju.li":

  Дори си и гневен . Трябва много до си пострадал ЛИЧНО от тази Людмила . Пък само ако споменеш и лъжичка от тая помия с която ТЕ Е заливала , може и дисидент да станеш. Що не изрецитираш поради що си обиден? Ако си обиден , де . Щото в днешно време артистите боладисаха .

 87. 87 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Людмила ли?- Тя обяви войната на камбаните,но дирижирана от детски ръце.

 88. 88 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Весело

  До коментар [#83] от "sabbath":
  Още един вариант. Завещание на Тошо:
  На зета - комитета.
  На Владко - службата на татко.
  На Людмила - партията мила.
  А на народа - улица Оборище да се нарича Тодорище.

 89. 89 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#85] от "др. Иванов":

  За някои форми на живот помията е хранителна среда, а за мен тя носи само зарази.

 90. 90 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Много ми хареса тази статия.Поздравления г-н Николов!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 91. 91 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#44] от "forza":

  Бъркате филма с книгата "Време разделно". Както казах, романът е на Фани Попова-Мутафова, но представен като написан от антон Дончев. Е, може да е попроменил нещо, но романът не е негов и не е поръчков. Според измислената официална легенда е написан само за 45 дни, през 1964 г. Така че няма нищо общо с преименуването на турците през 80-те. А филмът от 1987 дали е поръчков, или не, е друг въпрос.


  'Let light surround you' Dream Theater
 92. 92 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Каква ни е Людмила Живкова? Българският вариант на Тюхе или Тихи (на гръцки Τύχη, старогръцко произношение Тюхе, новогръцко - Тихи), която в древногръцката митология е богиня на съдбата, щастието и благоденствието, дъщеря на Зевс Гръмовержеца.

 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Проблемът ви е, че завиждахте на върхушката. Не ви пречеше строя, а че други са на върха, а вие "честните, почтените, интелигентните и трудолюбивите"(пропусна ли нещо?) бягте подтиснати от некадърните, мързеливите и селяните. Искахте да сте като тях, но не бяхте! Оз не съм зовистлив човек и нито са ми пречили комунистите, нито мутрите, нито олигарсите! Така е нареден света!
  Разликата от тогава и сега е, че тогава можеше да си роден в най-дивата и бедна паланка в Родопите или Балкана, но ако учиш и имаш дори най-малко желание щеше да живееш напълно сносно, а завършиш ли висше и много добре и това беше абсолютно сигурно. Сега за съжаление това е изключение.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#82] от "papyre":

  Братчед, ти отиде ептен далече и ще останеш "ептен неразбран". Тук се котират лозунгите: "Долу!" и "Да живей" "Смърт на капитализма!", "Смърт на комунизма", "Смърт на Русия!", "Смърт на САЩ" и пр. и пр. И най-забавното е, че при цялата свобода на словото, форумът пак изобилства от клишета, защото и демокрацията има своите клишета-мантри, които са не по-малко изтъркани и неверни, от призивите в номенклатурна реч.

  /не се чете/
 95. 95 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "forza":

  Има една народна песен - Крали Марко и Чер Арапин. И още една си спомням - Турчин ми кара клета робиня . А, още .. И още... Брех да му са невиди - все поръчкови . От БКП и БЗНС.

 96. 96 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тони Шнайдера":Упростяването на нещата показва прост мозък. Вълнообразната истерия срещу ДС показва неразбиране на историята. Проблемът съвсем не беше само ДС , а цялостната обстановка. Подгониха дипломатите. А те всъщност са били номинално в ДС и не се занимаваха с кални дела. Това вършеха цяла сюрия около тях в посолствата . Главната им работа беше да слухтят по българите в чужбина. Клепачите в България бяха партийните секретари , редовите партийци и мекеретата около тях. Стефан Цанев вярно казва , че цялата атмосфера беше отровена от комунизма. Имаше два аршина : за безпартийните -"Партията ти е дала възможност да учиш и да работиш" защото можеше и да не даде ; за партийни , за своите - "Партията ти помага да растеш" . И те растяха за сметка на способните. И колкото си по -"наш " , толкова по-високо можеш да издрапаш. В случая с Людмила , която не съм виждал , дори отдалече. Последствена личност с ограничени умствени възможности , но изкуствено надувана , напомпана заради баща и . От многото хвалене от блюдолизците сама си беше повярвала , че има особена мисия, че издига реномето на страната и повишава културата. Може нещо и наистина да е постигнала, но пък колко способни хора бяха пренебрегнати. И това не беше само на културния фронт. Имам лични спомени . Имах десетина години работа и някои постижения , когато ми предложиха да ми стане началник един глупак с партийна книжка на който бях обяснявал азбуката на професията. Отказах , изтеглих се встрани. Той им го върна като след 1989 година скъса партийната си книжка.
  Утешавам се , че сега е точно същото.Затова затъва България.

 97. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#37] от "8th_ball":Популяризиранео на Рьорих нямаше да стане , ако преди това в СССР Фурцева не беше направила изложба на същия. Там имаше и такава на Фернан Леже , но до София не стигна.

 98. 98 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#91] от "ariel28":

  Не, не бъркам. Не само филмът, и романът също е поръчков.
  Благодарение на 75 лв. командировъчни, с които А.Дончев за пръв път посещава Родопите - както сам признава.
  А, ако не знаете, планирането на "възраждането" сред помаците започва доста преди "Възродителния процес" спрямо турците, именно през 60-те години.

  Оценявам романтичния чар на убеждението, че действителен автор на романа е Фани Попова-Мутафова, но за момента - позволете - няма как да го приема за безспорна истина, доколкото е подкрепено единствено от Вашето "както казах".

  Отделно, че авторството само по себе си надали би следвало да промени оценката за ефекта на тази - исторически доста съмнително достоверна, макар и инак несъмнено романтична в трагизма си книга върху съвременните ни национална митология и себеразбиране.

 99. 99 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#97] от "ahasver":

  Виж, аз говорех най-вече за литература и философска проза. Изданията на книги от Н. Рьорих са значително по ранни от споменаваните от теб събития. Явно не сме се доразбрали.

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#46] от "led_zep.23":Ти от демокрацията вземаш само опаковката , книжката на бонбона. Можеш да пишеш в Дневник . Много важно ! И кво ? Имаш избор от 350 партии - коя от коя по-глупави . Къде ти е изборът ? Можеш да идеш да живееш в друга страна . И тогава можеше. Който е искал , все е отишъл. Аз ако знаех , че демокрацията ще е такова говно преди 30 години да съм отпрашил. И сега управлението е в полза на 5 % както тогава. Смени се само приказването , терминологията. Тия , дето приказваха за социализъм , сега същите и техните наследници ти говорят за демокрация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK