Здравеопазване 2013: Тъжната история за фокусника и заека му

Здравеопазване 2013: Тъжната история за фокусника и заека му

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваме мнението на д-р Ваньо Шарков , който е депутат от "Синята коалиция", зам.председател на здравната комисия в парламента и бивш директор на МБАЛ-Свищов и на Центъра за спешна медицинска помощ София-област, от блога му:


"Разходите за здравеопазване по проектобюджета за 2013 г. са съобразени с мястото на здравеопазването като един от основните приоритети в публичния сектор, както и със следващите стъпки на реформа чрез преразпределение на функции и отговорности между Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса" - това можем да прочетем в доклада към проектобюджета на финансовия министър Симеон Дянков за 2013 година.


Един от основните приоритети ли? 
Ако внимателно погледнем цифрите и ги сравним с тези за сегашната или предните години, вероятно ще помислим, че някъде има печатна грешка, а ако ги сравним с тези в Европа ще разберем, че грешка няма, а има доста цинизъм в цитираната по-горе министерска "мисъл".


И така парите за родното здравеопазване през 2013 година, просто ще се местят от здравното министерство, към здравната каса и пак ще останат 4.1% от БВП. През 2013 година НЗОК ще харчи със 163 милиона лева повече от тази година, а министерството със 100 милиона по-малко. От едното място взеха, на другото дадоха, но всичките пари са си все за здравеопазването, а Дянков е като фокусник, на който заека му стърчи от ръкава и гледа с отчаян поглед.


Намалението на министерските пари е поради плануванотопрехвърляне на функции и дейности 


които бяха негова грижа досега към Националната здравноосигурителна каса. Интензивното лечение, процедурите по асистирана репродукция, имунизациите и др., които през 2012 г. са администрирани от МЗ за сметка на трансфера от НЗОК , през 2013 г. ще бъдат финансирани чрез бюджета на НЗОК. Ето как зайчето на фокусника преминава от единия ръкав в другия, но продължава да гледа изцъклено и все по-унило.  


Предвижда се през 2013 г. МЗ да разходва 368 млн. лв., като 45 млн. ще дойдат от собствени приходи и 326 – от централния бюджет. Ето така здравното ведомство олекна с 26% от тазгодишния си бюджет. Това означава, че за спешна помощ, кръвни центрове, психиатрия, трансплантации и примерно специализация на лекарите, парите в най-добрия случай ще си останат същите. 


Така поне мислим ние, но какво е намислил фокусника-финансист още не е ясно


Тук неговото зайче леко започва да приритва, за сега само с едното краче.


Какво става в НЗОК? Финансовото министерство залага приходи в размер на 2 704 076 хил. лв., което е само със 71 млн. повече спрямо настоящата година. Тези приходи обаче явно се очаква да са изцяло от здравните осигуровки на българските граждани, защото трансферът от държавата за осигуряваните от нея граждани остава 941 млн. лв. И това при положение, че в закона за здравното осигуряване е предвидено от 2013 година държавата да осигурява всички не на 4% както е сега, а на 8%. Явно закона няма да бъде спазен, а леееекичко променен.  


Май зайчето в ръкава на фокусника намигна с двете очи или господаря му е стиснал повечко гърлото. По-скоро е второто.


Планираните разходи на касата за 2013 година са 2 377 931.0 хил. лв.От тях за болнична помощ 1 253 031.0 хил. лв. при 1 168 876 сега и за лекарства 540 млн. лв. при 495.5 за 2012 г.. С 3 млн. повече ще са парите за първична извънболнична помощ догодина. Със 7 млн.повече за специализирана извънболнична помощ, и без промяна в средствата за  медико-диагностични дейности и дентална помощ. 


Тук вече зайчето, онова в ръкава почва да се пита дали да мре или да вземе да емигрира, защото дори то разбира, че прехвърлените дейности ще изядат фокуса с фалшивото увеличение на парите за здраве. Разходите на касата за заплати и осигуровки остават пак същите като тази година, а се увеличават тези за капиталови разходи от 5.7 на 7 милиона. Зайчето, горкото все повече мисли да емигрира, преди да мре.


Какво става през това време в Европа?  


България е единствената държава-членка на Европейския съюз, в която средствата за здравеопазване като дял от БВП са намалели в периода 2002-2010 г. Това отчита "Евростат" в анализ на разходите на европейските правителства.  


Добре, че нямат данните за последните две години.  


Европейската статистическа служба отчита, че през 2002 г. страната ни е похарчила 5,3% от БВП за здраве, а през 2010 г. – 4,8% , а вече и за 2013 година-4.1 %, т.е за 11 години 1.1% надолу.


Здравеопазването е вторият сектор по размер на разходите в Европа 


/след социалната политика/ със 7,5% от БВП или 14,7% от общите държавни разходи. Делът на харчовете за здравния сектор е най-висок в Дания и Ирландия – 8,5% от БВП. България е на опашката по този показател, а след нас остават само Кипър (3,3%) и Румъния (3,6%). Страната ни вероятно би била в още по-неизгодно положение, ако се разглеждаха данните за 2011 и 2012 г., когато средствата за здраве като дял от БВП паднаха до около 4%. Както е видно от данните на "Евростат", тенденцията в Европа е точно обратната.


Данните на "Евростат" дават отговор и на въпроса за какво всъщност харчи парите си България, щом остава встрани от европейската тенденция за ръст на социалните разходи.  


България дава повече от средното за Европа за отбрана 


(1,8% от БВП при средно 1,6% за ЕС), както и за обществен ред и сигурност (2,7% при 1,9% за ЕС). В това отношение страната ни е на първо място в Евросъюза, наред със Словакия.


Ето при тези факти, зайчето емигрира полуумряло 


заедно с тържествуващия си фокусник, но в различни държави! В различни държави-за радост на заека и за ужас на собственика му, който се зае да си търси други зайци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да се надяваме, че през предстоящата 2013г. здравеопазването ни ще се подобри. Аз вярвам на обещанията на здравния ни министър и смятам, че тя ще направи всичко по силите си всички да имат достъп до здравеопазване и да купуват лекарства на едни по достъпни цени, съобразени с жизнения ни стандарт.

 2. 2 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Преоблякъл се Илия - като се погледнал пак в тия...
  Докато народа не разбере, че правителството е прехвърлило тежеста на грижата за здраве на самите тях, ще продължава да го дофинансира... демек да си плаща за всичко в кабинети и болници.

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Явно у нас политиката е :"Колкото по-малко пари за здравеопазаване ,токова повече здрави хора"-болните да мрат и така остават само здравите!!

 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 955 Гневно

  България дава повече от средното за Европа за отбрана.

  Ми требе да се отбраняваме! Ама с к`во - с техника от трета до пета употреба! Здравето на хората - майната му! Важното е военните да са доволни, нищо че това не може да се нарече войска! Нито пък онова - здравеопазване!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4518 Гневно

  Приказват само празни приказки.
  Преливат от пусто в празно.
  И поддържат комунизма от СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ТИП в здравеопазването.
  Монополна здравна каса.
  Монополно високи цени на лекарствата.
  Унищожаващ ДДС върху лекарствата...
  За какво говорим изобщо ?
  Това не е здравеопазване,а МОНОПОЛООПАЗВАНЕ.

 6. 6 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Важното е да имаме войска и МиЛиЦиЯ,и много голям парламент,за да има кого да отбраняват и пазят от народната любов

 7. 7 Профил на Alabala_
  Alabala_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много приказки, много шоу, много фокуси, а накрая пицата пак постна...

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Какво здравеопазване-плащаш си чинно здравните вноски, а като
  отидеш на лекар пак си плащаш всичко, здравеопазването е на
  гърба на работещия а вноската е нов вид здравен данък, без
  реално покритие

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#4:"madagaskar"]Ми требе да се отбраняваме![/quote]

  Ми требе,я!
  С какво че фърчи Слънчо с ножица у ръка от Малко Търново до Силистра и оттам до Петрич за откриване на десната лента на 1 км асвалт между Долно и Горно Нанадолнище

  Ми требе и да се грижиме дебелогъзия инвентар на Астрите да не пие гола вода и да не се трови с пушене пред градинките на министерството на Туй.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Здрава нация сме!!!!.И как може да е друго?Нали за това нашенеца спря да си плаща здравните осигуровки.А България е на първо място в Евросъюза по средствата отпуснати за обществен ред и СИГУРНОСТ.Да ,да дори и тези средства са за СИГУРНОСТ на нашето ЗДРАВЕ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Интересно данни,но като преди 11 години сме давали повече за здравеопазване,да не би да е било на европейско ниво? В момента здравната система е като пробита каца и колкото и пари да налееш в нея,все ще изтекат в нечии джобове,а нивото на здравеопазване ще си остане същото.Трябва радикална реформа в системата на здравеопазване,но лекарите години наред я саботират,защото ако имаме ефективно здравеопазване пари ще получават,само тези които вършат качествена работа,а на мнозинството от тях това не им отърва,сега им е по-добре.Нали е ясно,че не е нормално лекари да взимат пари за да издават фалшиви болнични или за да предписват са лекарствата на определена фирма или да дават пенсии за инвалидност на здрави хора или да ти искат пари под масата за да те лекуват или да те изнудват за избор на екип или дарение и т.н.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Налагането на здравен данък на хора без доходи е върхът на извращението и е форма на държавен тероризъм над изпадналите от пазара на труда, който държавата умишлено съсипва смачквайки стотици хиляди малки фирми = унищожавайки работни места

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#11:"moloko_"]Интересно данни,но като преди 11 години сме давали повече за здравеопазване,да не би да е било на европейско ниво? [/quote]

  Ами не беше!
  Лошото е ,че сега12-13 години по-късно здравеопазването вече не е и на африканско ниво.
  Щото и у Уганда , и у Ботсуана отделят повече кинти за здраве

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 14. 14 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Хареса ми аналогията със зайчето, но изводите са тъжни и мрачни.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#11:"moloko_"]Трябва радикална реформа в системата на здравеопазване,но лекарите години наред я саботира[/quote]
  Не са лекарите виновни. Предложения много бяха давани от тях за реформа. Но на политиците от всички цветове не им пука. Защото една такава реформа е сложна и в началото е нехохулярна. Единствен Иван Костов имаше смелостта да я започне, но мандатът му стигна само за доболничната помощ. Следващото правителство я замрази, не продължи с реформирането на болничната помощ, и всички последващи продължиха като щрауси за си крият главата в пясъка.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Гневно

  А държавата не плаща за своите служители ,или ако плаща -4%.Всички висят на вноските на малкото работещи.И Дянков изяде резерва на касата!Къде са 2млрд.лв.?

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Имам няколко въпроса към ГЕРБ:
  1. Колко струва на държавният бюджет "сътрудничеството и изграждането на интернет платформа" между сдружението "България без дим" и Министерството на здравеопазването?
  2. Защо нямаме работещо е- правителство - може би защото тогава Здравната каса ще бъде напълно излишна?
  3. Как вижда правителството изпълнението на третата компонента от дефиницията за здраве на СЗО, за да бъдат бг. граждани наистина здрави -"...Здраве, според дефиницията дадена в конституцията на СЗО, означава не просто липса на болести и недъзи, а цялостно физическо, психическо и СОЦИАЛНО благосъстояние..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина":

  Не разбирам шегата Ви!

 19. 19 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#11:"moloko_"]Трябва радикална реформа в системата на здравеопазване,но лекарите години наред я саботират,защото ако имаме ефективно здравеопазване пари ще получават,само тези които вършат качествена работа[/quote]
  Аааааа, не така. реформата я правят политиците а не лекарите. Но за нея трябват пари и то много пари. Недей да прехвърляш грешките от болната на здравата глава.

 20. 20 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#15] от "Вени Г.":


  До коментар [#19] от "lady_sp":

  С изключение на сегашния министър всички преди нея са били лекари,така че освен,че са политици са и лекари.Само вижте какви са идеите за реформа на БЛС и ще разберете какво искат те.В България болниците трябва да са много по-малко от сегашните 400,но лекарите са против,ако искаме добро здравеопазване трябва частните здравни каси да имат право да се конкурират с НЗОК,но лекарите са против,на джипитата трябва да се плаща на свършена качествен работа,а не на записан пациент,но лекарите са против,трябва да се дават много повече пари за профилактика и превенция,а не после да даваме многократно повече за лечение,но лекарите са против,защото това е срещу интереса им.Няма как да има качествена реформа,ако повечето от лекарите,които са основна част от здравната система са против такава реформа.

 21. 21 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "България дава повече от средното за Европа за отбрана."

  Няма повече какво да се каже!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  а лекарите - целите в бяло

  активно подпомагат неплащането на здравни осигуровки и осигуряване на мимална работна заплата, искайки пари под масата от здравно осигурени хора. неплатилите ги чака само едно - смърт чрез пренебрежение.

 23. 23 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Значи, един и същи доктор, ми предписва едно лекарство империн, което го вземах 1.5 година. НИКАКВА ПОЛЗА, ВОДА! Спрях го след 3 месеца, пак отивам при същия доктор и пак ми преписва същото лекарство. От 1 ЕДНО хапче препаднах, СПРЯХ ГИ!
  Кой сега може да докаже кои са фалшивите хапчета и кои отровните?
  Такава е историята и с българското производство на асперини, "АЦЕТИЗАЛ". Само от един ацетизал 100 мл. бях една седмица на прага на смъртта.
  Усещам, че има връзка м/у доктори и фармацисти, КАТО СЪДЯ И ПО МНЕНИЕТО НА ДРУГИ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 24. 24 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Съжалявам, че В. Шарков не беше избран за лидер на СДС. Статията му, освен че анализира състоянието на здравеопазването ни, ни обяснява и какво ни очаква през сл. г.
  Не, че някой от трезвомислещите хора се е надявал на друго. Отново ще се спасяваме поединично. Затова - нека всички да бъдем здрави, за да сме в състояние да преодоляваме другите проблеми!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 25. 25 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Не знам дали е имало някога комунизъм но през това време, когато тотално се отчита ми се родиха синовете. Големия на 7 години го блъсна автомобил и линейката начаса го откара на 50 км. до София. Цял месец бе на екстензия, докторите се грижеха като за свое дете. Синът израстна, стана офицер. Е, сегашните съкратиха господин капитана, защото също като Аню Ангелов бе учил по време на тоталитаризма и значи не го бива. Стотинка не са ми взели за лечението. Малкия син се роди недоносен. цели 9 месеца го държаха в болницата за да видят как се развива. Е, благодарение на грижите момчето израстна, научи 6 езика и сега работи в Европейската комисия. Също не са ми поискали и стотинка. Е, кое здравеопазване бе по-хуманно?

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  България дава повече от средното за Европа за отбрана

  (1,8% от БВП при средно 1,6% за ЕС), както и за обществен ред и сигурност (2,7% при 1,9% за ЕС).
  =================

  Фурашкаджийница.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1599 Любопитно

  Добре е, че разумни депутати като д-р Шарков отвреме навреме стряскат електората. С малко пари няма как да се прави здраве"опазване", а с малко пари и малко акъл - познайте! Опазването на здравето е оставено на потърпевшите и близките им, а понякога и на подкупни лекари. Какво изобщо е това - здравни вноски, яко доплащане и ниско качество?
  Доколкото знам, ГЕРБ е дошъл на власт с ангажимента да се справи с всичко това. Не ви ли стряска, че са чак такива безхаберници? Не толкова злонамерени, колкото престъпно некомпетентни.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 28. 28 Профил на kosoff
  kosoff
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако имаше някой смел, който да се залови да прави истински реформи, можеше и с тези пари, които и сега се отделят да се почувства разликата, не казвам, че стигат, но и тези, които сега се заделят, просто потъват, а накрая човек пак си плаща от джоба. Обаче артилерията на ГЕРБ реформи не може да прави, може само да харчи, да демагогства, да прави изцепки и най-важното - с политиката си да влошава състоянието на опосталялата ни страна. Какъвто Боко, такава и Десито, такъв е и Мирко, и Цецко и т.н. Има няколко екземпляра, които уж трябваше да са по-читави, но от тяхната политическа нечистоплътност, да се наредят до Тиквата и да му се смеят на простотиите, направо ми се повдига. Престъпни субекти, това са те.
  Worry, baby, worry

 29. 29 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Без реформи надали е добре просто да се наливат повече пари в здравеопазването, както предлага авторът на статията. В каца без дъно колкото и да се налива няма да остане. Това, разбира се, не решава проблемите, за които той споменава, но първо се правят реформи, а после се искат пари (може и едновременно).

  Друг е въпроса, че в други нереформирани сектори като МВР парите растат всяка година...

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина":Ангелинке, с вяра се ходи на черкваИзвън нея се живее с фактите и реалностите. Те не дават ниакво основание да чакаме нещо добро. Като започнеш от официално узаконения рекет с избор на екип. Колко и какви екипи имат ? Един от професори ,друг от асистенти и трети от дърводелци ? Даваш 900 лева и те лекуват професорите . Ако дадеш 600 ще те закърпят криво-ляво. В третия вариант пий студена вода и да ти вземат мярка за дървен балтон.

 31. 31 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 592 Весело

  До коментар [#1] от "Ангелина":

  Мила, ти май живееш в някакъв паралелен свят....
  Или си се напушила? Я кажи с какво...

 32. 32 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Годишен бюджет на Royal Liverpool University Hospital (ок. 700 легла) - ок. £ 360 млн. ( 870 млн. лева). Това е бюджета на 1 (една) болница и то далеч не най-голямата в UK. Това при цени на лекарства и консумативи почти равни на тези в България.

 33. 33 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#31:"tily_lily"]Мила, ти май живееш в някакъв паралелен свят....
  Или си се напушила? Я кажи с какво...[/quote]
  Сигурно си е свила джойнт в банкнота от пачката по поръчката за писане по форуми, която мина наскоро.

  Нов участник във форума, пише в защита на министър първи коментар за статия, по-скоро общи приказки, отколкото някакво мнение по написаното от автора... Ще има все повече подобни на Ангелинка. Все пак са платени пари да има за техни заплати до изборите, а само това ще им е работата.

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#11] от "moloko_":

  а смяташ ли за нормално да плащаш средно по 10-15 лв здравни осигуровки на месец средно на човек от семейството си за здравеопазване и в коя страна на земното кълбо ще те прегледат и в най долнопробна клиниказа такава осигуровка и ти ще претендиращ какви били лекарите -изброй ми моля страните и местата където ще ти изпълнят бленувате мечти безплатно и ще те оставят жив след това -мене ми се струва ,че това може да ти се случи само в България именно ,защото тука лекарите наистина както си написал са най простите същества ,може да ти работят безплатно и денонощно и да не се обаждат и да не питат за заплати ,а да ти вземат 20 лв за фалшив болничен лист ,както правилно си написал,да така е ,но на тези опции идва края и следващата година доплащанията от джоба ти за всяко нещо свързано със здравето ти ще са много по големи ,отколкото тази година ,даже само за да ти обърнат внимание ,не да те лекуват ,повярвай ми ,където и да си избереш.

 35. 35 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#29] от "haralampi":

  харалампи за ква реформа бленува душата ти ,че да почнеш да си плащаш реално ,в моята община -малка и извън градска има 100 милиционера ,100 учителя и 2 ма дипломирани лекаря ,10 милиционерски коли нови и почти нови 5 милиционерски джипа ,8 школски автобуса също нови и 1 линейка с протъркани гуми ,все още най простия милиционер ,хванат от улицата и станал такъв без да учи и 5 минути взема повече от всеки един медицински специалист с висше образование учил средно от 6 до 15 години ,точно каква реформа очакваш да стане или смяташ ,че реформата е пак да те обслужват денонощно и абсолютно безплатно и ай е закъснял медика с 1 минута и ай си го пребил законно -да ,ама не ,нещо си се объркал този път ,реформата ще настъпи ,след като прегледа ти нощно време от дипломиран лекар у вас стане 1000 лв ,както е в цял свят -една средна милиционерска заплата и ти се научиш да уважаваш медика ,защото е ......скъпо удоволствие ,анадън му ....

 36. 36 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Отказвам да чета или гласувам за хора, които ламтят за харчене на едни пари, които не са изкарали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK