Аутопсия на управляемата демокрация

Аутопсия на управляемата демокрация

© ReutersПубликуваме анализа на Иван Кръстев и Стивън Холмс* от портала "Култура" с разрешение на редакцията:


На 4 март 2012 г. Владимир Путин беше избран за президент на Русия. Вече се бе случвало на два пъти. Но този път за разлика от 2000 и 2004 г. хиляди руснаци излязоха по улиците на Москва, за да протестират срещу изборните измами и да оспорят официалния победител. Макар че стихнаха също толкова бързо, колкото и започнаха, протестите, избухнали за пръв път след фалшифицираните парламентарни избори през декември 2011 г., не просто отслабиха, а на практика разрушиха режима на Путин, известен като управляемата демокрация. По ирония на съдбата малцина от опонентите на Путин вътре или извън страната забелязаха неочакваната смърт на неговия режим, вторачени в неговото завръщане на президентския пост и в динамичното развитие на масовото протестно движение.


Аутопсии могат да се извършват само върху мъртво тяло. Затова сега за пръв път имаме възможност да надникнем в политическата мистерия на управляемата демокрация и да се опитаме да разберем нейния механизъм. За да оценим причините и вероятните последици от събитията през март 2012 г., трябва да разберем природата на режима, който лежи днес на операционната маса.
През дванадесетте години на своето управление Владимир Путин изгради режим, който не може да бъде обяснен само чрез класическото противопоставяне между  демокрация  и авторитаризъм. Русия на Путин видимо не е демокрация. Режимът не покрива и минималните стандарти за "конкурентни избори с неясен резултат". В руските избори ясни са именно резултатите, докато изборните правила са променливи и постоянно пренаписвани, за да осигурят желания резултат. Но Русия не е и класически авторитарен режим. Репресията не е основното средство, чрез което Путин успява да се задържи на власт. Границите на страната са отворени, интернет е оставен сам на себе си (за разлика от Китай), а в Путинова Русия има по-малко затворени журналисти, отколкото в Турция на Реджеп Тайип Ердоган. Русия не е нито демократична, нито авторитарна. Нито е нещо по средата между тези два полюса, въпреки че измамното наличие на демократични и авторитарни практики кара някои изследователи да класифицират тази система като хибриден режим.


За да разгадаем тайната на управляемата демокрация, трябва да отговорим на няколко въпроса. Какъв политически смисъл имат нагласените избори за едно правителство, което никога не е имало претенциите да е истински демократично? Защо нагласените избори в ерата на Путин са едновременно безсмислени и необходими? Защо му беше нужно на Путин да манипулира президентските избори, след като беше достатъчно популярен, за да ги спечели дори ако те бяха честни и свободни? Защо Кремъл манипулира изборите по толкова очевиден начин, че никой не може да се усъмни нито в този факт, нито че измамите са режисирани именно от Кремъл?


Актуалността и важността на тези въпроси произтича от факта, че Путин не би могъл да спечели и удържи властта без тази практика за манипулиране на изборите. В историята на Съветския съюз изборите никога не са играли толкова важна и съществена роля. За разлика от Съветския съюз историята на посткомунистическа Русия едва ли може да бъде разказана без тези избори. Редовните нагласени избори не са нито мимолетно събитие, нито извънредна мярка – те са централен и институционален стожер на Путиновия режим.


Това, че руските избори са обект на "инженерство", по думите на Юлия Иоффе, е факт,  който "всеки руснак, независимо от политическите си убеждения или риторика знае и приема" (1). Отстраняването на кандидати заради невалидни подписи, пълненето на изборните урни с конкретни бюлетини, манипулациите в броенете на гласовете, монополът върху медиите, добре смазаните кампании –това са основните характеристики на руските избори. Може да се твърди, че изборите с предварително нагласени резултати са често срещана практика на недемократичните режими. Барбара Гедес, подобно на други изследователи, развива убедителната теза, че авторитарните управници често ползват изборите, за да поддържат местните кадри нащрек, за да внушат, че съществува подкрепа за режима, както и за да ограничат възможността от насилствено завземане на властта от близки до властта противникови фракции (2). Нагласените избори в Путиновата управляема демокрация обаче са нещо още по-съществено. Със сигурност руският лидер не организира изборите, за да задържи потенциалните заговорници сред военните в казармите. Нагласените избори изпълняват четири основни функции на неговия режим.


Новаторската употреба на фалшифицираните избори


Аутопсия на управляемата демокрация

© Reuters


Първо, нагласените избори дават добра възможност на елитите и на обикновените руснаци, за да бъде напомнено, че основен източник на легитимността на режима е личната популярност на Путин. От десетилетие повечето руснаци са наясно, че изборите са нагласени. Но същевременно повечето от тях са убедени, че ако изборният процес би бил честен и свободен, Путин отново щеше да ги спечели. Дори когато нарече Путин "най-коварната личност в съвременната руска история", един от водачите на движението за човешки права в Русия с неохота призна преди няколко години, че "Путин щеше да спечели изборите през 2000 г. и 2004 г., макар и вероятно с не толкова голяма преднина, дори ако тези избори бяха свободни, дори правителството да не беше вложило за тяхното спечелване своите "административни ресурси", и дори ако всички кандидатите имаха равен достъп до гласоподавателите чрез телевизията и пресата (3).


Това убеждение се подхранва и от социологическите сондажи на независимите агенции. Следователно изборите нямат за цел да определят бъдещия ръководител на Русия, тяхната цел е по драматичен начин да представят наложената реалност за съществуването на путинско мнозинство в руското общество. Дори когато е ясно, че са фалшифицирани, изборите имат за задача да напомнят, че Русия е нацията на Путин. Целта на периодичните избори е и да преповторят твърдението за "липсата на алтернатива" на Путиновия режим. Те изпълняват важната роля да превърнат Путин в единствен арбитър на споровете сред управляващия елит и по този начин да обезкуражат загубилите да търсят подкрепа сред обществото или сред други външни сили.


Запълването на игралното поле не беше достатъчно за отбора на Путин. В стремежа си да овладее още по-голямо пространство неговият екип реши да блокира входовете и изходите на стадиона. Сондажите от 2011 г. доказват ефективността на този подход: тънката "популярност" на Путин, поне през последните няколко години, се основава на общоприетото усещане за липса на убедителна или примамлива алтернатива. Ако гласоподавателите са убедени, че настоящото ръководство няма убедителна алтернатива, те ще отстъпят и ще се приспособят към статуквото. Това може да обясни защо Владислав Сурков и другите "политически технолози" на Кремъл позволиха на лидерите на измамната и безлична опозиция – Генадий Зюганов, Владимир Жириновски, Сергей Миронов – неуморно да останат по местата си през цялото Путиново десетилетие, и така да продължат да запълват политическия хоризонт с непривлекателни претенденти, което да не позволи фокусирането на анти-режимните чувства. Поддържането на илюзията, че алтернатива на Путин и неговото управление не съществува, е една от централните цели на постоянно нагласените избори.


Пионерът на политическите технолози Глеб Павловски обича да разказва историята за разговора си с една обикновена жена по време на кампанията от 1996 г. Тя обяснила, че симпатизира на Зюганов, кандидатът на Комунистическата партия, но че ще гласува за Борис Елцин. Когато Павловски я попитал защо не гласува за Зюганов, тя му отговорила: "Когато Зюганов стане президент, тогава ще гласувам за него". С други думи в Русия "популярността" на лидера (измервана от социолозите), е следствие от неговата власт, а не причина той да бъде избран. Ако през цялото това време Путин беше просто един от няколкото възможни президенти, той нямаше да бъде този Путин, за когото гласува опортюнистично настроения руски електорат.


Наред с това контролираните от държавата избори дават възможност на партията на властта успешно да се "брандира" наново. Изработвайки нови лозунги и дори сменяйки някои от лицата, Единна Русия успява да се представи като партия едновременно на стабилността и на промяната. Политическият маркетинг се основава на убеждението, че продавачът може да задържи вниманието на купувача, само ако му предлага нови продукти – или поне ако ги пакетира по нов начин. Най-зрелищният пример в епохата на Путин за този тип политически маркетинг беше налагането на напълно неизвестния Дмитрий Медведев за кандидат президент на Единна Русия през 2008 г. Тази измамна промяна успя да смекчи несъгласието на тези руснаци, които ставаха все по-недоволни от безкрайния едноличен режим, който беше подкрепян от тези, които нито виждаха, нито търсеха алтернатива на Путин.


На второ място, нагласените избори са и инструмент за управлението на страната. Затова, въпреки цялото ни уважение, не можем да се съгласим с тези изследователи, които квалифицират Путинова Русия като имитация на демокрация (Лилия Шевцова), виртуална демокрация (Андрю Уилсън), псевдо-демокрация (Греъм Робъртсън) или като фасадна демокрация, която едва прикрива политическото и бюрократично господство на заинтересованата бюрократична корпорация (Виталий Силицки) (4). Че Русия не е демокрация, е видно. Но нагласените избори не са само декоративна фасада. Те не са организирани, за да бъде убеден Западът, че Русия е демократична държава или за да бъдат предоставени аргументи на Запада, та да убеди той сам себе си, че Русия е някакъв вид демокрация (5). Нагласените избори са ключова част от машината, чрез която Путин упражнява и поддържа властта си. Те са сърцевината на постоянно пренаписвания договор на Путин, но не с обществото, а с регионалните елити.


При отсъствието на сериозна партия на властта (подобна на Комунистическата партия в Китай) и на добре организирана и ефективна бюрокрация, изборите са основният инструмент за поддържането на контрол и обновяването на политическия елит на страната, като същевременно минимализират рисковете от разделения в неговите редици. Руските выборы без выбора (избори без избор) представляват военни маневри с пълно бойно снаряжение, които заместват воденето на истинска война, но включват стрелбата по подвижни мишени. Разбира се, те се организират с пълната увереност, че победител в тази война ще бъде правителството.


Нагласените избори дават възможност да бъде проверена бойната готовност на елитните части, тоест кои от местните лидери са компетентни и лоялни и кои не са. Местните администратори трябва не само да проявят лоялността си, но и да докажат способността си да упражняват контрол. Изборите дават възможност на терен да се проверят способностите им да пълнят урните с правилните бюлетини и да фалшифицират резултатите, както и да се провери способността им да закарат студентите и държавните служители до изборните бюра. Само чрез относително грубото ползване на моркова и тоягата от страна на местните кадри, Кремъл може да противодейства на апатията, която е следствие от изборите с предизвестен изход.


За да се покаже на другите


Аутопсия на управляемата демокрация

© Reuters


Манипулирането на изборите дава възможност на Москва да разграничи ефективните от неефективните местни управници, което не може да стане, ако само се четат докладите им. След като Единна Русия получи едва 35% от гласовете на регионалните избори през 2010 г. в Твер, губернаторът Дмитрий Зеленин загуби работата си. Останалите губернатори схванаха посланието – контролирайте изцяло изборния процес във вашия регион, за да бъдете сигурни, че резултатът ще се хареса в Москва. Във всички региони, в които Единна Русия се представи слабо на парламентарните избори през 2011 г., губернаторите също си изгубиха работата.


С други думи нагласените избори дават възможност на централното правителство да идентифицира слабите места в тежката бюрократична машина. Те позволяват на Кремъл да отстрани слабите служители, които иначе може да останат незабелязани. Подобно на бедния адмирал Бинг, разстрелян на квартердека, защото не е направил всичко по силите си, за да защити Минорка от французите, дребните руски служители, които не се справят, биват публично отстранени (макар и не по толкова жесток начин), за да се покаже на другите. Изправени пред тази гледка, местните кадри на Единна Русия трябва да удвояват усилията си за изграждането на аурата на непобедимост около силните на деня и така да гарантират мнозинството, ако не дори свръхмнозинството в Държавната дума.


Целта въобще не е изграждането на някаква обратна връзка с руското общество. Чрез нагласените избори режимът събира информация кои от служителите по места и кои членове на партията успешно играят отредените им роли. Изборите осигуряват постоянен повод за разместването на местните кадри, което се решава в Москва. Индексът на оцеляване на губернаторите показва, че в повечето региони, където Единна Русия се е представила слабо на парламентарните избори през 2011 г., действащите губернатори са били уволнени, докато някои от успешните губернатори са били повишени (6).


Без (нагласените) избори, централното правителство ще бъде лишено от възможността публично да възнаграждава ефективността и лоялността и да наказва нелоялните и неефективните, определяйки кой да влезе в избирателната листа на Единна Русия и така – кой да заеме място в Думата. Нагласените избори осигуряват на Кремъл ярко осветен терен, върху който той може да упражнява своеволната си власт. Затова и не може да се каже, че нагласените избори са само декорация или атрофирал орган. Тяхната цел не е да имитират демокрация или да убеждават някого, че руските граждани избират и контролират своите представители. Изборите с ясен изход са незаменим инструмент за оцеляването на Путиновия недемократичен режим именно защото никой никога не е бил мамен, че те са същински свободни и честни.


Трето, редовните избори служат за демонстрация (тоест за преувеличаване) на руското национално единство и за драматично представяне на стабилността и солидарността на нацията с Путин. Както Стивън Коткин находчиво отбелязва: "Днешна Русия е наследила всичко, причинило рухването на Съветския съюз, включително и самото рухване" (7). За режима е много по-важно да създава впечатлението за единство на руската нация, отколкото да имитира или да създава илюзия за демократичност. Днес Русия има европейски равнища на раждаемост и африканско равнище на продължителност на живота. Според изследване на Московското висше училище по икономика 60% от руските домакинства са или по-бедни, или не са по-богати, отколкото са били преди двадесет години. Класовите, етническите и регионалните неравенства са огромни и все по-дълбоки. Регионите източно от Москва бързо се обезлюдяват, докато в същото време около Москва и Санкт Петербург се формират големи богати клъстъри. Това е вероятно единственият същински признак за "централизация" във времето на Путин, който само подчертава слабостта, а не силата на системата, която той ръководи, но не може да управлява. Русия е федерална държава, според Конституцията на страната. Тя е свръхцентрализирана държава, според реториката на Кремъл, но всъщност е дълбоко разделена, лишена от единство, и е една крайно феодализирана цялост, ако се съди по начина, по който се упражнява властта в много части на страната.


Фалшифицираните руски избори са критично важни не само за дисциплинирането на местните кадри на Единна Русия, а и за конструирането на политическо пространство, в което Путин и неговия управляващ кръг изглеждат единственият убедителен избор. Те имат за цел да създадат поне подобие на политическа цялост, което да замести съмнителното единство на нацията в исторически момент, в който мнозинството руснаци смятат границите на страната за временни, когато повечето от тях не знаят кой е руският национален празник и не могат да кажат какво точно се случило на този ден (8). Единственият колективен опит, към който руснаците се връщат с гордост, това е победата над нацизма. В деня на изборите обаче избирателите от отдалечените руски региони се стичат към урните, за да демонстрират своята лоялност не само към лидера, но и към единството на това разнородно политическо пространство. На географската карта Русия прилича на огромно парче земя, изобразено с рядко срещани цветни петна. Електоралната карта на Русия символично, макар и за кратко, превръща тези цветни петна в единна политическо цялост. За обикновения руснак, преследван от спомена за Съветския съюз и неговия унизителен разпад, нагласените избори, в които 95% от населението на Чечения подкрепя Путин и Единна Русия, осигуряват психологическата утеха, че страната съхранява териториалната си цялост, колкото и измамно да е това чувство.


От показни процеси към показни избори


Аутопсия на управляемата демокрация

© Reuters


На четвърто място (обръщайки популярното клише), нагласените избори при Путин целят не имитация на демокрация, а имитация на авторитаризъм. За да стане ясно какво имаме предвид, ще кажем, че показните избори на Путин от миналото десетилетие могат да бъдат сравнени с показните процеси на Йосиф Сталин през 30-те години. Пропагандната задача, която изпълняваха показните съдебни процеси с предрешени присъди, бе да демонстрират Сталиновата мощ. Фактът, че процесите са изфабрикувани, нямаше никакво значение. Ефектът от тях дори  се засилваше от болезнено видимата невинност на обвиняемите, които при това признаваха, че са предали Великият лидер, заради което биваха екзекутирани в затворите.


По сходен начин, макар и не толкова жестоко, показните избори от 2000 до 2008 г. трябваше да докажат, че правителството на Путин командва парада. Особено показателен в това отношение беше официалният изборен резултат на "безапелационния" Дмитрий Медведев от 71% през 2008 г. Само няколко години по-рано той бе напълно неизвестен бюрократ. Превръщането му в знаменитост само за една нощ беше истински триумф на политическия маркетинг, който доказа на какви чудеса е способна политическата телевизия. Затова може да се каже, че показните избори имат подобен, макар и не толкова груб ефект, колкото показните процеси от ерата на Сталин.


Фалшифицираните избори се правят като демонстрация, че Путин умее да ги манипулира по предсказуем начин. И колкото и да изглежда парадоксално, за да прояви авторитарните си амбиции на човек, който знае какво върши. Нагласените избори, за които е всеизвестно, че са нагласени, са най-евтиният и прост инструмент, чрез който режимът симулира авторитарна власт, каквато всъщност не притежава. Нещо,  което му позволява да се укрепи във властта или поне му осигурява по-голяма свобода на действие.


Воден от желание да не показва слабост, както и от съзнанието, че публичната подкрепа може да бъде изкуствено активирана чрез налагането на илюзия за силна власт, екипът на Путин се ориентира към театралност, която може лесно да бъде организирана, но е в състояние да внуши на обществото илюзорното чувство за наличие на здрава ръка. Това е видимата цел на широко рекламираните снимки на Путин като екшън-герой, който лети на борда на противопожарен самолет, тръшва противниците си по джудо, кара "Харли Дейвидсън", язди коне или лови риба гол до кръста, гмурка се в Азовско море, където открива гръцка урна от шести век, отстрелва тигри с пушка с упойваща инжекция, преследва кит с арбалет и още много такива образи, с чиято помощ щабът му за връзки с обществеността се опитва да му изгради имидж на "вълк-единак", както се изрази един американски дипломат.


Нагласените избори изпълняват същата задача. За да нагласиш едни избори, не се изисква голямо административно умение. Със сигурност това е много по-лесно, отколкото да построиш пътища или да социализираш чеченските младежи. Но нагласеното гласуване, особено в страна, където "изборите" през съветската епоха бяха символ на тоталната власт, позволява на един корумпиран режим, неспособен да се обърне към проблемите на страната или да проведе политики в обществен интерес, да създаде илюзията за определено ниво на автократичност и да се представи като всемогъщ победител.


Изборите в Путинова Русия могат да се сравнят с опита да се премениш като агне, за да докажеш, че си вълк. Показните избори симулират наличие на централизирана  власт, каквато Кремъл всъщност драматично не притежава. Нагласените избори наподобяват военните паради на Червения площад след рухването на съветската военна мощ. Те дават възможност на режима да покаже мускули, въпреки че внимателният оглед показва, че изложените на парадите ракети са само макети.


Организирането на нагласени избори, които никой не оспорва, скрива най-строго пазената тайна на Путиновия режим – че Русия не е управлявана лошо, а много хлабаво, ако е управлявана въобще. Фиксираните избори са инструмент, който позволява на Путин и неговата клика да управлява, без да се изправя пред огромните и нерешими проблеми на страната. Тези избори отразяват природата на един режим, който не си поставя за цел нито да експлоатира народа (подобно на днешен Китай), нито да "превъзпитава" хората (подобно на Съветския съюз), а единствено да ги умиротвори, като същевременно извлича и изнася невероятните богатства на руската страна. В основата на Путиново държавничество е прикриването на неспособността, а не градежът на институции. Чрез издигането на неосъветска фасада, организирането на безсмислени избори и т. н., Путин и неговият екип се стремят да подсигурят опортюнистична обществена подкрепа за едно управление, което предпочита да използва богатствата на страната за лично облагодетелстване, а не в полза на обществото. Важният въпрос по отношение на посткомунистическия опит на Русия е не защо демократичният преход се провали, а как стана възможно толкова малко хора да успеят за толкова кратко време да приватизират толкова голямо публично богатство, като същевременно съхранят властта си с толкова малко насилие.


Фалшивите избори помагат на Путин да остане на власт, въпреки хроничните кражби на правителствените служители на всички равнища и видимият провал на режима да се обърне към предизвикателствата пред развитието на страната. Изборите позволиха на един режим, който не може нито да контролира себе си, нито да реши основните проблеми на страната, да изглежда по-силен, отколкото е всъщност. Нагласените избори карат Путин да се възползва в известна степен от физически заплахи, които са исторически характерни за авторитарните режими, но на които неговият режим е структурно неспособен. От тази гледна точка управляемата демокрация е толкова харесвана от екипа на Путин не защото симулира демокрация, а защото симулира управление – нещо, което правителството не може да демонстрира по никакъв друг начин.


Тази система вече не съществува


Аутопсия на управляемата демокрация

© Reuters


Какво се промени? Защо толкова много експерти, коментирайки завръщането на Путин в Кремъл, повтарят, че "нищо не се е променило и все пак всичко е различно"? Кое е това "всичко"?


За да разберем протестите от декември 2011 г. до март 2012 г., трябва да си отговорим на един друг въпрос: защо очаквано нагласените избори този път внезапно предизвикаха такова разочарование и несъгласие? Всеобщото убеждение, че последните избори са били обект на повече фалшификации, отколкото предишните, не се подкрепя от независимите статистически данни. Вероятно дори Медведев е прав, когато каза, че както парламентарните избори през декември 2011 г., така и президентските избори през март 2012 г. са били приблизително толкова "свободни", колкото и предишните избори. Единствено в Москва, където новият кмет имаше съмнения в лоялността на политическата машина, която той наследи от уволнения Юрий Лужков, може би пълненето на урните с подходящи бюлетини е добило по-мащабни размери, отколкото през 2007 или 2003 г.


Гласоподавателите бяха последователно и нагло лъгани всеки път на изборите, провеждани  от 2000 през 2008 г. до днес. Но единствено през 2011 г. пълненето на урните с правилни бюлетини (записано на смартфони) и фалшифицирането на изборните резултати не предизвика цинично затваряне, а изкара вбесеният електорат по улиците. Защо хората протестираха през 2011 и 2012 г., а не преди това?


Хипотезата, че хората са били вдъхновени от Арабската пролет може да повдигне духа на протестиращите, но не може да бъде убедително обяснение. Руското общество е известно с това, че е обърнато към себе си, а московчаните от средната класа, за разлика от младите араби, се страхуват от думата "революция". Икономическият фактор също не е достатъчно убедителен. Макар да е много вероятно Русия скоро да се изправи пред сериозни икономически трудности, истината е, че благодарение на високите цени на петрола и консервативната фискална политика на Алексей Кудрин, Русия премина сравнително безболезнено през глобалната финансова криза. Още по-красноречив е фактът, че регионите, които са най-тежко засегнати от кризата, остават сред най-лоялните привърженици на Путин.


Това, което възпламени протестите, беше решението на Путин да се върне като президент. На 24 септември 2011 г., когато Медведев обяви, че неговият началник и приятел Владимир Путин ще се завърне на предишното си работно място в Кремъл, беше нарушен един деликатен баланс – тогава Путин позволи твърденията за липса на алтернатива на едноличната му власт да погълнат всичките му претенции, че гради безлични институции, които да подготвят страната за бъдещето.


Посланието от 24 септември се състоеше в това, че ротацията във властта, възможността за която беше оповестена чрез създаването на властовия тандем през 2008 г., винаги е била една измама, че всичко е било отдавна предрешено и че всичко е било контролирано. Тези, които възлагаха надежди на Медведев, се оказаха наивни глупаци, изпълнили роля в пиесата, в която се разказва за оцеляването на Путин във властта. Стана ясно, че руската управляема демокрация не е просто политически режим без избор. Нещо много по-лошо – тя е пиеса, играна без убедителен за публиката сюжет. Единственото, което днес Путин може да отговори на всички, които задават въпроса за какво му трябваше да връща в Кремъл е, че нямаше къде да отиде.


С една дума през септември 2011 г. Путин нагло и грубо обиди руската средна класа. Той се изсмя над обещанието си да предложи избор кой да управлява режима, който сам беше създал. Решението на Путин от 2008 г. да стане премиер и да остави Медведев да се бори за президентския пост, беше разчетено като отказ от изграждането на държава в стила на централноазиатските султанати, а също и като обещание персонализмът да бъде заменен от силна управляваща партия и стабилна президентска институция. Но до края на 2011 г. Путин срина и двата основни стожера на своя режим. Първо, той обърна гръб на все по-непопулярната партия Единна Русия, която замени с импровизирания Народен фронт. По това време той вече беше изпразнил от съдържание президентската институция, лишавайки Медведев от конституционните му правомощия да контролира външната политика и да уволнява министър-председателя, с което го накара да изглежда като безпомощен ученик. На 24 септември руснаците от средната класа бяха шокирани от безгрижието, с което този тандем изхвърли на боклука самата идея за политическо бъдеще на Русия отвъд личното управление на Путин. В замяна отново им бяха предложени Путин и неговото неформално обкръжение, без дори някакви безлични институции. И, което е още по-лошо, без механизми, които да доведат до тяхната смяна. Путин превърна Кремъл в мавзолей на личната власт на един 59 годишен човек.


Как стана така, че засегната руска средна класа успя да преодолее всеизвестната си неспособност за общи действия, как стана възможно хора, които обикновено бързат да не изпуснат самолета, този път да се окажат част от протестните митинги – това са въпроси, които се нуждаят от допълнително изследване. Но вече става ясно, че хроничното отсъствие на силни институции се отразява на опозицията също толкова тежко, колкото и на режима. Анти-путинските сили не успяха да се обединят около някаква платформа, представена в Думата. Нито да създадат жизнеспособна политическа партия. С достъп само до пресата и до радио "Ехото на Москва", но напълно пренебрегната от националните телевизии, опозицията успя да събере силите си на московските улици, единствено благодарение на блогърите, социалните мрежи, и други средства за киберкомуникация. Интернет изигра голяма роля за разобличаването на  управляемата демокрация и превръщането на масовите протести в реалност.


Ролята на интернет не се състоеше в това да бъде източник на обективна информация – повечето руснаци нямат нужда да влязат в мрежата, за да разберат, че режимът им е неефективен или корумпиран. По-скоро интернет санкционира усещането за появата на ново мнозинство. Интернет компенсира организационната слабост на опозицията и превърна в предимство неполитическата природа на протестиращите, както и липсата на популярни лидери. Чрез гласуването в интернет, например, протестиращите избраха кой да говори пред тях на 24 декември на проспект "Академик Сахаров".


Трите месеца от декември 2011 г. до март 2012 г. промениха фундаментално режима на Путин, макар последиците от тази промяна все още да не са известни. В мига, в който стотици хиляди изпълниха улиците на Москва, нагласените избори престанаха да осигуряват дори патината на легитимност на режима. И това стана възможно по една проста причина. В предишните изборни цикли Путин легитимираше своето управление като се уповаваше на факта, че безсрамно нагласените избори не са последвани от публични протести. Легитимността на режима се основаваше върху плебисцит на мълчанието, но това престана да бъде валидно в момента, в който критична маса от руснаци решиха, че повече не могат да мълчат.


След декември 2011 г. добре изпитаната стара формула на легитимността остаря. За разлика от предишните нагласени избори (които не бяха последвани от протести), последните нагласени избори (посрещнати с масови протести) се превърнаха в източник на слабост, в доказателство, че режимът е неспособен да контролира положението. В новия контекст на 2011 г. внимателно изградената фикция, че алтернатива на Путин не съществува, беше преобърната от Алексей Навални и другите опозиционни лидери, които наложиха идеята, че всяка алтернатива би била по-добра. Либералите дори бяха готови да гласуват за комунистическия лидер Зюганов, ако се беше стигнало до втори тур. Или с други думи, наследеното още от Елцин убеждение, че основното разделение в руската политика минава между комунистите и техните противници, вече не съществува. През 2012 г. либерална Русия вече не се тресе от страх, че комунистическото минало може да се завърне. Основното политическо разделение на страната днес е между тези, които се страхуват да не загубят крехката стабилност, и онези, които се страхуват да не им бъде отнето бъдещето.


Владимир Путин 3.0


Аутопсия на управляемата демокрация

© Reuters


Към декември 2011 г. Владимир Путин разбра, че неговата предишна формула за легитимност вече е отживяла. Сред най-големите предимства на управляемата демокрация беше пълната непрозрачност и своеволие в действията на управляващите. Всеки претендент беше наясно, че може "законно" да бъде възпрян да се кандидатира, защото не е успял да събере достатъчно "подписи", защото е имало фалшиви подписи, или защото е подкрепян от партия или платформа, които нарушават закона срещу екстремизма. Но след като анти-путинските демонстрации заляха улиците, фиксираните избори от предимство се превърнаха в източник на слабост за режима (9). С една дума, Путин вече не може да разчита нагласените избори да бъдат легитимирани от липсата на публични протести. Вече е невъзможно показните избори да бъдат последвани от мълчаливо отстъпление на опозицията. Смяната на губернаторите вече не е достатъчна за съхраняване на контрола върху регионите. Националните избори вече не могат да бъдат демонстрация за единството на Русия. Днешните избори са доказателство колко поляризирана и фрагментирана е нацията. Управляемата демокрация загуби способността си да имитира управление и започна да разкрива неспособността на носителите на властта, борещи се да се нагодят към промените в публичните очаквания, които не са успели да предвидят.


В резултат на което Путин също промени стратегията си. Той реши да се възползва от президентските избори, за да дискредитира и унизи протестиращите, и да докаже, че тези относително богати представители на средната класа, изпълнили улиците на Москва и скандиращи "Русия без Путин!", са само малък привилегирован елит, лишен от връзка с мнозинството руснаци. Това е съдбоносен и криещ многопосочни последици избор. За разлика от Елцин, който обвърза политическата си съдба с градските и мобилните сегменти от руското общество, Путин потърси подкрепата на провинциалната Русия, на Русия, която се страхува от модерността и промяната.


Вместо да се опита да обедини Русия срещу чеченските терористи (както през 2000 г.) или срещу олигарсите (през 2004 г.), Путин се отказа от предишната си стратегия изборите да бъдат използвани като демонстрация на единството на нацията. Вместо това, той реши да противопостави селската и изостанала Русия на урбанизираната и модерна Русия, внасяйки разделение и представяйки най-добре образованите и космополитните части от обществото като предатели на страната си и вероятно заплатени от САЩ агенти. Той спечели изборите, мобилизирайки антимодерната Русия срещу модерната Русия и провинцията срещу Москва. (Вярно е, че Путин все още може да разчита на страха от промяната. Проучванията показват, че докато някои твърдоглавци продължаваха да протестират по улиците на Москва, броят на тези, които бяха готови да продължат протестите, намаляваше) Така или иначе, за да успее да привлече гласоподавателите към урните, Путин се принуди да признае, че опасността за неговата власт идва отвътре. В миналото Путин спаси Русия, днес Путин призова "автентичната Русия" да спаси него. През 2000 и 2004 г. неговите привърженици плакаха, докато техният водач празнуваше своята победа. Днес в изборната нощ плачеше Путин, най-вероятно успокоен, че е оцелял след публичните хули, на които е бил подложен, докато си проправяше път към върха, който той е убеден, че му принадлежи.


След като изборните цели го накараха да се обърне към назадничавата и склерозирала Русия, зависима от държавните субсидии, която той противопостави на зависимите от интернет руснаци, които често пътуват извън страната и създават впечатлението, че страната е част от модерния свят, Путин импулсивно пое по задънена улица. Той отново зае мястото си в Кремъл. Но цената бе твърде висока. Сега той се превърна в заложник на групи, които няма възможност да субсидира, ако не иска да отчужди от себе си онези групи, които обогатиха неговия вътрешен кръг, като същевременно му позволиха да съхрани образа си на модернизатор. Не е учудващо, че един от най-популярните лозунги на протестиращите на Пушкинския площад след победата на Путин беше: "Сбогом, бъдеще".


Руските президентски избори от 4 март ни напомнят и за някои от най-съществените, макар и косвени предимства, на истински демократичните режими. Дори когато изборите не успеят да доведат на власт истински отговорно правителство и дори когато смяната на правителството не води задължително до смяна на политиката, истинските избори, с техните обещания за подмяна на управляващите, все пак носят някаква надежда за гражданското общество. Управляемата демокрация на Путин лишава руснаците от всяка мисъл за бъдещето. Тя дори не им носи фалшивата утеха на съветската утопия, а ги лишава от обещанието за ново начало, характерно за всички конкурентни и поради тази причини непредвидими избори. Тъкмо това може да доведе този режим до гибел.


Бележки


(1) Julia Ioffe, "The Potemkin Duma," ForeignPolicy.com, 22 October 2009, достъпно на www.foreignpolicy.com/articles/2009/10/22/the_potemkin_duma


(2) Barbara Geddes, "Why Parties and Elections in Authoritarian Regimes?" – доклад, представен на годишната среща на Американската асоциация за политически науки, Вашингтон, 1–4 септември 2005.


(3) Sergei Kovalev, "Why Putin Wins," New York Review of Books, 22 November 2007.


(4) Lilia Shevtsova, Lonely Power: Why Russia Has Failed to Become the West and the West Is Weary of Russia (Washington, D.C.: CEIP, 2010), 319–28, 330–32; Andrew Wilson, Virtual Politics: Faking Democracy in the Post-Soviet World (New Haven: Yale University Press, 2005); Graeme Robertson, The Politics of Protest in Hybrid Regimes: Managing Dissent in Post-Communist Russia (Cambridge: Cambridge University Press, 2011), 2; Vitali Silitski, "Reading Russia: Tools of Autocracy," Journal of Democracy 20 (April 2009): 42.


(5) Противно на убеждението на редица западни анализатори, влиянието на Запада в днешна Русия е много по-слабо, отколкото през 90-те години на ХХ век. Путин не фалшифицира изборите, за да се хареса на Запада.


(6) Индексът е съставен и поддържан от близките до Кремъл "Минченко Консалтинг" и "Петербургская инициатива".


(7) Stephen Kotkin, Armageddon Averted: The Soviet Collapse, 1970–2000 (Oxford: Oxford University Press, 2008), 6.


(8) Националният празник на Русия е на 12 юни, когато през 1990 г. Русия е обявена за суверена държава.


(9) Благодарим за този извод на Николай Петров от московския Център "Карнеги".


* Съавторът на статията Стивън Холмс е професор по право в Нюйоркския университет. Преподавал е по политически науки и право в университетите Харвард (1979-1985), Чикагския университет (1985-1997) и Принстън (1997-2000). Главен редактор е на списание "East European Constitutional Review" (1993-2003). Той е автор на книгите: Бенжамен Констан и създаването на модерния либерализъм, 1984; Анатомия на антилиберализма, 1993; Теория на либералната демокрация: желания и ограничения, 1995. Последната му книга Мантията на матадора: американският безразсъден отговор на тероризма е публикувана през 2007 г. В момента заедно с Иван Кръстев подготвят книга, посветена на политическите процеси в Русия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДПС-Атака
  ДПС-Атака
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Тъкмо това може да доведе този режим до гибел..
  .......
  Да, точно това . Липсата на обещание за ново начало...
  Авторите не познват тайнствената руска душа.

  все пак аз карам влака...има две партии - БСП и ДПС, - които разполагат със собствен обръч от фирми
 2. 2 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Демокрацията умря.

  Да живее управляемата демокрация.

  Тоя откри топлата вода, колелото и как топлата вода под формата на пара може да задвижи колелото и да го кара да се върти. Оë древните гърци са показали, как демокрацията може да бъде контролирана( управляема), 4рез демагогията. Само пълен идеалист би вярвал 4е има такова не6то като 4иста демокрация. По един или друг на4ин демокрацията в съвременният си вид е меко казано "по6ла демокрация". Ама ако някои вярва 4е тя(демокрацията ) е приложима на вси4ки географски 6ирини, 6а ме извинява и да иде на кални бани.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 3. 3 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#1:"ДПС-Атака"]Тъкмо това може да доведе този режим до гибел.[/quote]

  Режимите са два вида :

  1- Режим с Железен юмрук
  2-Режим с Кадифена ръкавица
  --------------
  общото при двата вида режими е наличие на Правила - които са

  Относително еднакви за всички

  -------
  има и някакъв Трети модел на обществени отношения - нашият ,

  за който каквото и да се каже ,
  все е истина , при това горчива

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4115 Любопитно

  Днешна Русия е като чудовището Кашчей от руските приказки.
  Наглед страшно и уж безсмъртно,но безсмъртието му се крепи на върха на игла.
  Нещо,което е вън от контрола и вън от волята на Кашчей.
  Достатъчно е някой или нещо да строши върха на тази игла,и Кашчей загива.
  Така и с днешна Русия.
  ЦЕНИТЕ НА НЕФТА И ГАЗА.
  Те са иглата,която,строши ли се,убива това,което с много условности можем да наречем руска "икономика".
  Те са иглата,която ще срине и даже ще дезинтегрира Русия.
  Това,което Кремъл възприе като панацея,осигуряваща му просперитет и хилядолетна власт,а именно превръщането на Русия в суровинен придатък на помишления свят,това ще му изяде и главата.
  СРИВАНЕТО ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И НЕФТА,което впрочем се наблюдава,ЩЕ УНИШОЖИ РУСИЯ в този неин вид.
  Повличайки и Путин,и установеният от него порядък.
  Защото Русия,държавния бюджет,благосъстоянието на руснаците са поставени в замисимост единствено и само от цените на енергосуровините.
  Това е.
  Другото са само моментни отреагирвания на конкретни ситуации.

 5. 5 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Браво, много добре написано.
  Макар, че аз не споделям оптимизма лъхащ от статията. Чак пък аутопсия на нещо умряло?? Русия и (съветския съюз) е била винаги "централноазиатски султанат". Не виждам как ще се промени скоро...

 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Управлението на Путин е уродлива карикатура както на демокрацията, така и на авторитаризма. Основите на тази двойственост и уродливост се крият в особеностите на неговото появяване на политическата сцена- той беше изваден от нищото и НАЗНАЧЕН за президент на Русия (да си спомним поведението и съдбата на нашите "назначени" милионери). Той не е получавал властта си от народа чрез избори, неговата власт беше наложена на народа от един единствен човек, който каза "Той е! Гласувайте за него!". Путин никога не се е борил да получи тази власт, неговата борба е да я запази, след като му е дадена наготово. Трябва да признаем, че Елцин направи непогрешим избор, налагайки човек от КГБ начело на държавата- КГБ беше единствената организация в разпадналата се Русия, чиито структури още работеха и можеха да осигурят победа на неизвестния дотогава Путин на първите президентски избори през 2000 г. Всичко останало си е горе-долу, както е описано в статията.
  Ако според мен трябва да се добави нещо, то е, че Путин няма защо да се страхува от тези, които сега се изживяват като "лидери" на опозицията. Те не са в състояние да предизвикат тези гняв и недоволство, който ще пометат Путин. Върху въпроса успешно работи самият Путин, лошото е че по всяка вероятност в деня "Х" нещата могат да излязат извън всякакъв контрол. А и традицията е със зловещ оттенък- наближава 17-та година, преди 100 години по това време Русия си имаше Распутин, сега си навлече Путин... дано не съм прав!

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4115 Любопитно

  Тъжно е,че мъдър анализатор като Ив.Кръстев се оставя по течението,възприемайки дефиницията за т.нар. "управляема демокрация".
  УПРАВЛЯЕМАТА ДЕМОКРАЦИЯ това е нон-сенс.
  Това е оксиморон.
  Все едно да говорим за УПРАВЛЯЕМ АВТОМОБИЛ в смисъл на "управляем отстрани"
  Демокрацията е точно това,което е автомобила.
  Система от правила,които дават възможност за придвижване напред.
  Система от правила.
  Това е демокрацията.
  Когато тези правила се моделират в движение,по волята на един човек,на един център,това вече престава да е демокрация.
  Това вече е ШЕРИАТ.
  Уж закони,но изменящи се по волята на Султана,на Халифа.
  Иначе,поздравление за анализа !
  Смислен и сладкодумно поднесен анализ.
  Въпреки,че не с всичко в него може да се съгласи човек.

 8. 8 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Демокрация - някой зад който стоят солидни финансови кръгове започва да ти говори от телевизора всяка вечер.
  И понеже друг не си виждал - гласуваш за него.

  Статията дразни с откровени манипулации - откъде решиха, че изборите са фалшифицирани. Извън Москва и С. Петерсбург хората не са чули за друг, освен за Путин.
  Вие да сте чули някой изявен опозиционен лидер?
  Такива има, ама нямат лидерски качества и не са известни.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  Политически неграмотно написана статия от политолози, които не познават Изтока, като цяло и Русия в частност....
  Преди да пишете дълги статии, първом опознайте руснаците (понеже темата е Русия), какво ги движи вече 1200 години, и вижте стоката "протестантска" демокрация, която им предлагате опосредствено в статията, дали става за руския политически пазар....
  Подобна грешка направиха политиците на западните страни (САЩ, Англия, Франция) в 1917-22 когато се опитаха да променят императорска Русия (дали са знаели какво са искали друг въпрос) и създадат нова "удобна" демократична Русия.....
  Болшевиките ги биха като маче в дирек....

  Грешката я повториха в 30-те когато помислиха че ще "излъжат демократично" и Хитлер и Сталин (Макдоналд, Болдуин, Чембърлейн в Англия, Даладие и подобни във Франция), ще ги "сбият" и всичко ще си застане демократично по местата... Ядец случи се ВСВ, Англия загуби вси(ките колонии, Сталин стигна до Елба...

  И Труман в 1945 считаше че атомната бомба е достатъчен коз да държи Сталин и Русия мирни, пак ядец 40 години "Студена война" тук там яко претоплена Китай, Виетнам, Ангола, Никарагуа....

  И сега пак сме обули старите чипици и вървим по стария път, който не води никъде ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всичко е до народопсихология. На руснаците им трябва твърда ръка и водач. Славянството е прекалено много там. То и у нас е много и резултатът си го виждаме. Винаги ни трябват кумири и обещания, че някой от някъде ще дойде и ще ни оправи.
  Колкото и да не искаме да го признаем, Путин върна част от славата на Велика Русия.

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Да не съдим строго. Кръстев пише статии да си искара пари за живота, такива статии се котират сега в ЕС, такива е модата днес, такива пише... така че не би трябвало да го съдим лично....
  Да не би Крапчев да е вярвал 100% в глупостите на Хитлер, царот боби 3 и българските фашета, като ги е "подкрепял" със статии във вестник "Зора".... това се е търсело на пазара на журналистиката през 1933-44 това е писал.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аве "политолозите" ве ... ка ше кажете на нещо, че е умрело кат си е живо. Може да ви се иска да е умрело ма не е. Още докат напишете невярно твърдение и нема кво повече да ви се чете ба !
  Може да е лошу, може да е неправилно, всичко може да е ама мърда бе... И кой ви плати за това безсмислено дърдорене ?
  Коментаторите па вие се уцпокойте малко, че зехте за чудовища да говорите и да се боите от сянката си вече. Не бойте съ ве русняците нема да ни нападат. Уцпокойте съ. Не им тряаме за нищо.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Мераци, мераци..... направи справка, колко пъти досега тези мераци са се проваляли спрямо Русия в последните 1100 години... и ще разбереш защо Кощей (Кащей) Бессме́ртный е бесмъртен.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Благодаря, страхотно четиво:

  Тези избори отразяват природата на един режим, който не си поставя за цел нито да експлоатира народа (подобно на днешен Китай), нито да "превъзпитава" хората (подобно на Съветския съюз), а единствено да ги умиротвори, като същевременно извлича и изнася невероятните богатства на руската страна. В основата на Путиново държавничество е прикриването на неспособността, а не градежът на институции. Чрез издигането на неосъветска фасада, организирането на безсмислени избори и т. н., Путин и неговият екип се стремят да подсигурят опортюнистична обществена подкрепа за едно управление, което предпочита да използва богатствата на страната за лично облагодетелстване, а не в полза на обществото.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#1] от "ДПС-Атака":


  Няма такова нещо, като

  [quote#1:"ДПС-Атака"]тайнсвената руска душа.[/quote]

  Клишето, че руснаците са нещо тайствено, душевно, мистично, специално и винаги неразбрано е смешна, наивна и глупава!


 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  Не виждам смисъл всяко нещо да се мери относително "демокрация" ?! Демокрацията не е панацея, не е единствения и доказано не е най-ефективния начин за управление на обществото. Единственото предимство на демокрацията е ОБРАТНАТА ВРЪЗКА на всеки 4 години (системи без обратна връзка са склонни към саморазрушение). Това предимство на демокрацията се заобикаля повсеместно с манипулации. Накрая = демокрацията работи добре само в общества, където социализмът вече е построен! Другаде обаче е бич за обществото и рай за мошеници.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 418 Разстроено

  А има ли ПРАВИЛНА ДЕМОКРАЦИЯ въобще???
  Българската ДЕМОкрация ли е такава или Американската миро-налагащо-опазваща неоколониална "демокрация" със своя измислен Враг - тероризмът ??

  Авторите мнооого са се увлекли в ДЕМОнстриране на "европейско" демократично мислене (ако има въобще такова животно) ЖАлко за усилията...

 19. 19 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 168 Любопитно

  Либералите дори бяха готови да гласуват за комунистическия лидер Зюганов, ако се беше стигнало до втори тур..................
  .................................................................................................
  Ами то като в татковината.Всичките седерасти от драгалевската групировка са бивши комунисти,само сменили боята и...козината.И после рупкат,ли рупкат.
  Що така бе сини братовчеди?

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 20. 20 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "Защо му беше нужно на Путин да манипулира президентските избори, след като беше достатъчно популярен, за да ги спечели дори ако те бяха честни и свободни?"

  Интересно, откъде излезе пък, че е манипулирал изборите?

 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Авторите по презумпция приемат, че нещо абстрактно наречено от тях "демокрация" не е харесвано от руските управници. Демокрацията е различна в различните страни и е съобразена с исторически установените отношения и народопсихологията. Американската демокрация е различна от бразилската и немската.
  Не може нещо, за което дори няма точно определение, да се издига за критерий за каквото и да било, още по-малко да се пробутва като най-добрия обществен строй.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Някакви доказателства за изборни измами?

  Нещо се обърквам.
  Свободното слово май се дефинира като отговорно слово.
  Не като бръщолевене(в БГ е бръщолевене).

  като твърдят за фалшификации да го доказват.

  кому е изгодно?
 23. 23 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  Дневник , намаляват коментарите под статиите за Путин !!! /нали забелязахте ".../
  Цял " ферман" написахте за Путин и дори не си направих труда да прочета тази статия , но искм да добавя към нея че от идването на Путин на власт , то на пенсионерите пенсийте им се повишиха с 1300% ,а на работещите с над 2000% , е и как няма хората да гласуват и да преизбират Путин .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 24. 24 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Сбогом Бъдеще!" - как ни приляга лозунгът и на нас!?
  Все повече, все повече?

 25. 25 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Нагласените избори, за които е всеизвестно, че са нагласени, са най-евтиният и прост инструмент, чрез който режимът симулира авторитарна власт, каквато всъщност не притежава".
  -----------------------------
  И темата и АНАЛИЗА са и ТОЧНИ и ПЕРФЕКТНИ!
  Фалшиви и НАГЛАСЕНИ ИЗБОРИ, ето това е БОЛЕСТА, която мори не само Русия, но и цял свят. Вярно е, че право разбрана демокрация в Русия НЯМА, но не е ли СЪЩАТА тая право разбрана демокрация, която държи цените на ПЕТРОЛА, ГАЗТА, толкова високо. Кое е по-важно, ХЛЯБА или ПЕТРОЛА? Петрол има достатачно да окъпи цал свят.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 26. 26 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Руснаците обичат твърдата ръка.

  Trump '16
 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3250 Весело

  И ето откъс от "Да ти се обади Путин по телефона" на Маша Гесен, който напълно потвърждава предишният ми коментар, когато няколко човека възприемат същото не може да са се излъгали, колкото и минуси да пишете немедлено командированите от пАсолството матрософци:

  "Срещата продължи 20 минути. Какво научих? Че човекът, който описвам в книгата ми – плитък, самовглъбен, не особено проникновен, и изглежда доста зле информиран – е наистина човекът, който управлява Русия, доколкото Русия се управлява изобщо."

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/09/19/1907866_da_ti_se_obadi_putin_po_telefona/

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Чудесен анализ. Дано да бъде проумян от Петата колона.Нещо невъзможно, но човек винаги може да се надява.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 29. 29 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#15:"Каишков"]Иван Кръстев, син на Йото Кръстев, завеждащ отдел "Наука и образование" на ЦК на БКП, завършил (маркс - ленинска) философия, член на БКП, потомствен комунист.[/quote]

  у нашийот вилает казуват :

  роди ме мамо со късмет , па ме фрли.......може и на смет
  ---------
  ако ни с тебе друже се беаме родили у добра фамилия - ние сега сме щели да ги учимо , те са щеле да ни псуват , како е сега , но назад

  -----------
  и нещо по-бугарско :
  нема цер за е**но д*пе

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 30. 30 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#28] от "grand funk railroad":

  Абсурд. Петата колона ще надживее държавата България.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 31. 31 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Интересно, но на мен тази ситуация много ми прилича на ситуацията у нас. Ако заменим в статията Русия с България, Путин с ББ, Медведев с Плевнелиев, а Москва и С. Петербург със София, май ще открием доста малко разлики с положението у нас, по-точно при нас нещата са в по-ранен стадий, но като че ли целта е да се стигне до същото.

 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Весело

  До коментар [#23] от "USSR":

  "то на пенсионерите пенсийте им се повишиха с 1300% ,а на работещите с над 2000% , е и как няма хората да гласуват и да преизбират Путин ."

  Лъжеш, повече от Путин с неговите 99 % в Чечня!

 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  С много думи , са казани малко неща :)
  Те са и по- прости :)
  Няма "управляема' демокрация:) Поне в разбирането за Демокрация в 21- вия век : Няма и "протестантска" демокрация ..С тези понятия боравят в Китай и Русия..:))))
  В русия , имаме , за съжаление , едно старо , закостеняло , немислещо мнозинство от крепостни ..Един 90 % - увреден народ ..Хора, живели ВЕКОВЕ без лична СОБСТВЕНОСТ , инициатива, индивидуализъм , личен интерес , ПРАВА на гражданина и т.н. ..Винаги с цар или генерален секретар - начело ..Един народ - превърнат в СТАДО- особено последните 90 години ..Смачкан, избиван , преселван , унищожавани физически - най- видните му представители ..ТОВА всъщност , са най- важните последици на болшевизма ..Народ- опростяван умишлено , плашен , манипулиран- без свободна информация , опозиция , народ - с примка на шията ..Народ , свикнал с десетилетия да бъде управляван от ЕДИН човек- постоянно , като че ли вечно : За един живот- един цар или генерален секретар ..)
  Народ , които по навик , вече , е перфектния КРЕПОСТЕН - без амбиции - не зависят от него - лично, без Закон- съвременен, без надежди за промяна , впиянчен и ..така с десетилетия ..
  Няма "управляема" демокрация в Русия - има НАЧЕНКИ< бегли и смешни , на НЕЩО , което да наподобява Демокрацията - все пак сме в 21- вия век ..И главно - за пред света :)
  Имаме народ изостанал , приличаш ни на някакво "племенно" образувание - като в Африка , например :))..Има си жрец и вожд - и ...толкова ...
  Толкова познато и у нас ...Там , обаче, все още 90% от стадото е ...стадо ..)

  BIG AL
 34. 34 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Любопитно

  А има ли въобще "неуправляема" демокрация? Самата "демокрация" е форма на управление на обществото.
  Поредното упражнение за дълго и безполезно (като изключим хонорара) писане.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  [quote#31:"Георгиев"]Интерсно, но на мен тази ситуация много ми прилича на ситуацията у нас.[/quote]Няма начин да е друго .... Тръгваме от еднакви позиции и кадрите ни са от същата школа ... в резултат нашите карикатури са с няколко кадъра напред във филма, но за сметка на това руските са по-големи ... но не и по смешни!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално


  Поредното елементарно манипулативно псевдоинтелектуално упражнение на родната "звезда" на глобалните тинк-танк мрежи...

  "Гласоподавателите бяха последователно и нагло лъгани всеки път на изборите, провеждани  от 2000 през 2008 г. до днес."

  Интелектуалната проститутка очевидно приема, че преди 2000, на елциновите "избори", платени от днешните олигарси, гласоподавателите не са били лъгани ?!

  "Важният въпрос по отношение на посткомунистическия опит на Русия е не защо демократичният преход се провали, а как стана възможно толкова малко хора да успеят за толкова кратко време да приватизират толкова голямо публично богатство, като същевременно съхранят властта си с толкова малко насилие."

  Интелектуалната проститутка "забравя" че въпросният "демократичен" преход беше извършен и провален още преди появата на демонизирания днес Путин, и то с личното участие на хора, днес - водачи на протестите.

  "Според изследване на Московското висше училище по икономика 60% от руските домакинства са или по-бедни, или не са по-богати, отколкото са били преди двадесет години."

  А какъв беше процентът при тачения "демократ" Елцин ? И какъв е ( без всякакъв Путин) в родината на нашенския "експерт на прехода"?

  и т.н. , и т.н.,

  Болката на задокеанските глобализатори е най-вече, че Путин понамали изтичането на огромна част от богатствата на страната навън. Вярно е, че подкрепящият го (засега) руски олигархичен елит изпапква повечето, но все пак нещо остава и за народа, за разлика от времената на Елцин, когато всичко в Русия се диктуваше и контролираше от емисарите на задокеанския банково-корпоративен капитал.

 37. 37 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Интересен поглед върху нещата.
  Путин е могъл да спечели честно, но е предпочел с измама- въпрос на престиж. Руснаците трябва да са наясно кой кара влака.
  Но и в България е същото- ако спечелиш честно, значи си мухльо.

 38. 38 Профил на robinson
  robinson
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Долен подъл и алчен КГБист. Ще ври в казана пъклен този изрод...

 39. 39 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#10] от "razlichen123":

  "Колкото и да не искаме да го признаем, Путин върна част от славата на Велика Русия."

  Петър І би се завъртял като пумпал в гроба си, ако до него стигне това твое твърдение! "Велика" Русия- суровинен придатък на световната икономика през 21 век, с изгледи за затихващи функции ! "Велика" Русия, която за 12 години управление на Путин се изхитри да загуби позициите си във военната и космическата области- единствените, където по времето на комунизма бяха наливани баснословни пари и където тя действително беше авторитет. Ако невижданата корупция в една държава е символ на нейното величие, тогава си прав! Иначе- сорри!

 40. 40 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много точно казано - Путин нито има за цел да експлоатира, нито да превъзпитава руснаците! Той ги държи мирни и пияни! Освен това руснаците продължават да ползуват основните, макар и осигурени на примитивно ниво социални придобивки от съветско време- ниски режийни разходи за народа, безплатно образование, относително евтин транспорт и наеми и т.н. Докато вземат колосални постъпления от износа на суровини - така ще е!
  Гадното е, че образът на бащицата се натрапва и в България, но българите не са толкова прости и това става ясно с всеки изминал ден. Долу Путин!

 41. 41 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  "общоприетото усещане за липса на убедителна или примамлива алтернатива."

  В сегашния момент. А кога ще настъпи моментът, когато се появи алтернатива - това е трудно да се предвиди. Но най-вероятно все пак ще се появи някога.

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#15] от "Каишков":

  И у нас сиренето е с пари и човекът пише, това което ще се печати и евентуално ще му се плати...... това че е син на бивш член на ЦК на БКП не е гаранция че познава Изтока и Русия в частнот... или че има някакви лоши чувства към Русия.... просто пише....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#32] от "Дон Кихот":
  Не лъже, а казва самата истина Путин не приказва за нищо друго освен за доброто на руският народ, поне официално по ТВ-то..... и работи яко да оправи живота на хората, затова гласуват за него....
  От вчера, например, е поел грижата свободната земя на Русия, а тя е много, много, много... да стане лесно достъпна за всеки руснак, който иска да си строи собствена къща ......
  Днес на село кака може да си купи къща с "материнския капитал", който й дава държавата... Капиш?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Ние устроихме нашата си кочина и раздаваме оценки за другите. Вероятно за нас мутрофеодализмът е истинска демокрация, картелите, монополите, корпоративния диктат и симбиозата между политика и бизнес/ вече дори не се и прикриват/ е свободна пазарна икономика, а щастливите кокошки, дължината на краставиците, цветът на черешите, гейбраковете и множество идиотщини с които ни занимават, са признак на цивилизованост. Да бяха казали къде има неуправляема демокрация. Анализатори, ко да ги праиш, и те трябва да се хранят, ке умрем от смех.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 45. 45 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Просто Путин е продължител на великата руска традиция в управлението с измислените неща. Дали Петър1 ще прави измислени заводи в които крепостните ще се влачат по 2 часа на отиване и 2 часа на връщане от работа, дали Потьомкин ще продължава да строи чудните си селца за пред императрицата и дали Брежнев ще имитира някакъв биологичен живот. Това всичко е едно и също. Русия е някакъв огромен кинодекор където руснаците имитират живот, а управниците им имитират управление. Горките руснаци.

 46. 46 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#27] от "Realist":
  Разбира се истеричната невротичка Маша Гесен ще управлява Русия къде по добре.... това е къде по лесно от да си редактор във "Вокруг света".....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#45] от "blockblock":

  Ти гледай като ходиш по тротоара да не ти "хлопне" някоя плочка и да ти опръска редингота.... пък не бери грижата на руснаците, техните проблеми са къде по малко от нашите в България днес...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#47] от "boby1945":

  Може пък Русията да ми е хоби, откъде да знаеш, боби? Не можем ли така по християнски да се загрижа за нашите "православни братя скотове" (по Ботев)? Относно плочките всичките трябва да внимаваме, ако летото да беше сушаво. хахаха.

 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  [quote#40:"danielson"]но българите не са толкова прости [/quote]
  Не си прав, българите сме много по прости от останалите народи и от руснаците в частнот....

  Справка, ако не вярваш, българите позволихме на кобургите да ни натикат в три национални катастрофи и да загубят четири войни за по малко от 33 години.... и какви поуки си взе българският народ, ами никакви направи Деди цар-премиер министър и го оттовари със собственост за 245 млн. ЕВРА, просто ей така поради преклонна възраст и за целокупен принос на кобургите в съсипването на България....

  Та не знам трябва ли да плачем на руското гробище или трябва да си опревим нашето....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#48] от "blockblock":

  За плочките трябва да внимаваш САМО в България, никъде другаде от Жилет сити, монтана на Запад до Екибастуз Казахстан на изток....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  [quote#48:"blockblock"]Може пък Русията да ми е хоби, откъде да знаеш, [/quote]
  Ако ти беше хоби Русия, щеше да я познаваш по детайлно и нямаше да тряскаш глупости на темата Путин, ей така "подкаран" от Кръстев....

  Кръстев ще получи хонорар за това което пише във вестника, ти какво ще получиш? Грънци, бити!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#15] от "Каишков":

  Ти отколко години познаваш Иван Кръстев, за да си позволяваш да говориш за него такива неща?

  Аз го познавам от 1983 някъде. Допреди 1989 беше изненадващо свободомислещ. Въпреки, че беше комсомолски секретар, от неговите уста не можеше да се чуе досадната комунистическо - комсомолска реторика. Не само това, той лично се застъпваше за хора, нарочени за изключване от Комсомола от други, надъхани секретари.

  Човекът си е много свестен и не говори така за него.

 53. 53 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#32] от "Дон Кихот":

  Пенсионерите при идването на Путин на власт в Москва взимаха по 900 рубли , а сега познай какви пенсии взимат в Москва !? а аз сдед това ще ти помогна с % ако се затрудняваш , съгласен ? Но мисля че яко дим ще избегнеш отговора !? /преди 3-4 дена 2 "корифея по енергетиката" във форума на Дневник казаха ,че лъжа за тока че се изкупувал от Мариците за над 1 левче , цената била 3.5 цента преведено на наши пари под 7 ст , а вчера в една медия писаха че ще трябва да се намаляват цените с 25-30 5 "подписани" при Костов от Мариците че били много скъпо , а познай форумната фауна на кого вярваше във форума ,на мен или тези 2 "корифеи" "/ А сега са " изчезнали" от форума , а и Дневник не пуска тази новина .............!? понимаешь колко сте зомбирани или си нямаш и грам престава .........!?"

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 54. 54 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1380 Весело

  1. Ако населението живее добре и с добър стандарт, кой изобщо трябва да го интересува някакви си избори дали били напълно демократични...?
  2. Ако бизнеса се развива и държавата просперира, кой трябва да го интересува кой управлява?
  3. Ако ползите за РФ от управлението на Путин са 60% към 40% загуби, кой изобщо има право да казва как да се организира държава в която не живее?
  4. Къде беше РФ по времето на Елцин и къде е по времето на Путин в икономическата стълбица и стандарта на живот?

  Никъде не е идеално, но едва ли в РФ има 5 млн. бездомни както примерно е в САЩ... и т.н.
  Оставете Русия на руснаците - тя си е тяхна, не е ваша.

  Жената е покана за щастие
 55. 55 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Весело

  До коментар [#43] от "boby1945":

  "Днес на село кака може да си купи къща с "материнския капитал", който й дава държавата... Капиш?"

  Какво ще прави кака с тази къща на село: което е забито далеч в степта или в тайгата; където пътищата са оформени от конски и волски каруци; където няма магазин, защото не може да бъде снабдяван; където хората са подложени на самоумиране, защото районният център с болница е на 100-200 км. и т.н. и т.н. В такива села е свободната земя, в тях хората водят съществуване , за които ми е неудобно да пиша, защото все пак живеем в 21 век, в Европа. Капиш?
  Между другото, един от първите актове на Ленин след октомврийския преврат е "Декрет за земята". Той пръв използува тази залъгалка. Дано знаеш, какво стана с неговото творение...

 56. 56 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1380 Весело

  Мда... но не е проблема, че Русия е на Путин, проблема е, че Русия е освен на Путин и само и единствено на руснаците... и на никой друг. Това е проблема, че не е на някой друг.

  Жената е покана за щастие
 57. 57 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "USSR":

  Така е и със заплатите.. При инфлация в Русия от 5-10% годишно за 12 години заплатите на руснаците са се увеличили 14 пъти. Дне средната пенсия в Мосва е 15 хил. рубли (от 900 р. през 2001г.)
  Така че не е ясно къде е истината и всяка категорична евро-американска позиция в случая е инвалидна

 58. 58 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Иван Кръстев беше сериозен политолог, а сега е написал една помия. Не го виня,трябва да се печелят пари!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 59. 59 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дон Кихот":

  __________________________"Петър І би се завъртял като пумпал в гроба си, ако до него стигне това твое твърдение! "Велика" Русия- суровинен придатък на световната икономика през 21 век, с изгледи за затихващи функции ! "Велика" Русия, която за 12 години управление на Путин се изхитри да загуби позициите си във военната и космическата области- единствените, където по времето на комунизма бяха наливани баснословни пари и където тя действително беше авторитет. Ако невижданата корупция в една държава е символ на нейното величие, тогава си прав! Иначе- сорри! "______________

  Различен поглед, различен начин на виждане!

  Има ли значение как се става велик и се възвръща авторитет, който е тотално загубен?
  Китай е велик с мощта си за производство на ниско качествени стоки, заради евтините суровини получавани от Русия. Утре, като им качат цените, колко ще е велик Китай?
  Америка е велика, заради долара и се прави на световен жандарм. Докога? Докато Китай вярва в долара и инвестира в Америка. А когато те предявят претенциите си, дали няма да имаме една нова китайска Америка?
  Германия е велика с икономическото завладяване на Европа, чрез завладяването на пазарите. Нещо, което не можа да постигне с военна сила, сега го постига с икономическа.
  Русия, ще си остане велика, защото територията и е огромна и суровините и са практически безкрайни. С тях тя ще диктува след време всичко на тази земя, колкото и да ни се иска да не е така!

 60. 60 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Вместо да се опита да обедини Русия срещу чеченските терористи (както през 2000 г.) или срещу олигарсите (през 2004 г.), Путин се отказа от предишната си стратегия изборите да бъдат използвани като демонстрация на единството на нацията. Вместо това, той реши да противопостави селската и изостанала Русия на урбанизираната и модерна Русия, внасяйки разделение и представяйки най-добре образованите и космополитните части от обществото като предатели на страната си и вероятно заплатени от САЩ агенти. Той спечели изборите, мобилизирайки антимодерната Русия срещу модерната Русия и провинцията срещу Москва.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 61. 61 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#56:"Невъзпитано русо"]Мда... но не е проблема, че Русия е на Путин, проблема е, че Русия е освен на Путин и само и единствено на руснаците... и на никой друг. [/quote]

  Изглежда това е проблема, не можаха да им докопат богатствата и сега "гроздето е кисело"!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 62. 62 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#49] от "boby1945":

  "българите позволихме на кобургите да ни натикат в три национални катастрофи и да загубят четири войни"
  ----------
  Грешиш! Ако не бяха Кобургите, Румънската граница сега щеше да е чак до Варна.
  Смяната на съюзници, също не е гаранция за победа, докато съюзниците са на вратата ти.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 63. 63 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#40:"danielson"]Той ги държи мирни и пияни! Освен това руснаците продължават да ползуват основните, макар и осигурени на примитивно ниво социални придобивки от съветско време- ниски режийни разходи за народа, безплатно образование, относително евтин транспорт и наеми и т.н. Докато вземат колосални постъпления от износа на суровини - така ще е![/quote]

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 64. 64 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#61] от "BGleiter":

  Що не почетеш малко руски форуми, за да видиш истината??!! Вие сте слепци с три слепи очи, не едно, направо сте неприятни с потресаващата липса на информация и възможности за мислене.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 65. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4115 Весело

  [quote#9:"boby1945"]1917-22 когато се опитаха [/quote]

  [quote#9:"boby1945"]30-те когато помислиха [/quote]

  [quote#9:"boby1945"]в 1945 считаше че [/quote]
  За 1989г.
  За РАЗПАДА НА СССРусия.
  За РАЗПАДА НА КОЛОНИАЛНАТА СИСТЕМА НА СССР-СИВ и Варшавския договор.
  И то без война и каквато и да е странична намеса.
  За ЕМАНЦИПИРАНЕТО ОТ ИМПЕРИЯТА на народи и държави с население почти 3 пъти по-голямо от това на днешна Русия.
  Това нищо не казваш.
  Или и това ще мине в рубриката "ПОБЕДИ И ВЕЛИЧИЕ НА РУСИЯ",ха-хаааа.....

 66. 66 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#55:"Дон Кихот"]Какво ще прави кака с тази къща на село: [/quote]

  Що трябва къщата да е на село, умнико? 10-те хиляди евро са началния капитал, с който се тегли кредит за апартамент в сносен град.

  Интересно колко дава бг-демокрацията за 2 ро дете?

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 67. 67 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#64] от "Хипчо":

  Стоя тук да ме убедите с доказателства и аргументи, ама вие сте способни само да обиждате!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 68. 68 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#61] от "BGleiter":

  Сега остава Путин да им прибере колхозите от офшорките дето ги изкупиха и не ги обработват с години, но и не ги продават и гроздето съвсем ще изкисалее.

  Просто Путин е виновен за това, че си прибира борсовата цена на петрола, газа и всичко както си му е реда, а не да взима някакви си пикливи 10-тина $ на барел концесия както е в Ирак примерно. Защо Бритиш Петролиум да смуче Сахалин като може да си го смуче Газпром?

  Жената е покана за щастие
 69. 69 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#62:"Polusa"]"българие позволихме на кобургите да ни натикат в три национални катастрофи и да загубят четири войни" [/quote]

  Кобургите не са виновни, че искаха да обединят всички българи под скиптъра си! Направиха грешки,но кой е безгрешен?

  Англета, шваби и австрийци ни порязаха на Берлинския конгрес, разделяй и владей, швабите ни даваха кредити да водим няколко войни за обединение, излязла им е сметката!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  [quote#31:"Георгиев"]Интерсно, но на мен тази ситуация много ми прилича на ситуацията у нас. [/quote]

  Ха Дубрютрю!

  При воят, който се надигна в Русия за "методиката" на тези т.нар. "избори", за които се говори в този материал, имаше и едно сравнително изследване на "протичането на гласуването" по региони и часове. В сравнителната графика бяха Русия, Германия, Полша и България. И ... познахте, нали ... кривите на Русия бяха малко по-екстремни, но като тези в България. По-точно казано българските бяха като руските. Докато Полша беше доста близо до Германия, като и при тези двете самият характер на кривите на разпределение на вота беше коренно различен.
  Дет' се вика ... всякакви прилики не са случайни ...

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#57] от "nikoletam":

  Трябва да си останат невежи по Русия ! и да си вярват че по-добре живеят от руснаците . Интересно колок ли българи могат да си купят имот в Москва !?""

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 73. 73 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Светът е опасно място не заради тези, които извършват злодеяния, а заради тези които ги наблюдават и не предприемат нищо." -- Алберт Айнщайн

 74. 74 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Безумно голямо количество текст,в който има тук-там по-разбираеми и необтекаеми пасажи,които казват донякъде нещо за дереджето на "демокрацията в Русия".Очаквах повече и по-интересно четиво от Иван Кръстев,но пък той тук си има и съавтор,така че...

 75. 75 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#70:"xm..."]При воят, който се надигна в Русия за "методиката" на тези т.нар. "избори", за които се говори в този материал[/quote]

  Тези избори бяха най-демократичните в цял свят откак човеци съществуват! 11000 хиляди уеб-камери в реално време показаха изборния процес, броенето на бюлетините и т.н.

  Що все си нагласяте нещата, погледнете истината в очите. Че 14 000 маргинала /повечето комунисти/ били протестирали е голям аргумент?

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 76. 76 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Разстроено

  [quote#15:"Каишков"]Иван Кръстев, син на Йото Кръстев, завеждащ отдел "Наука и образование" на ЦК на БКП, завършил (маркс - ленинска) философия, член на БКП, потомствен комунист. Сега ни "учи" на "демокрация", обяснява колко велик е истинския (=американски) политически режим, който всъщност се състои във фарсовата смяна на властта между две десни партии. И има хора, които го взимат на сериозно този жалък ренегат.[/quote]

  Даваше вид на нормален човек, а той бил бивше комуне от потомствено комуняшка фамилия!

  Американците обичат да роботят с марионетки, а комунетата са перфектни марионетки. Комунетата винаги са изпълнявали директиви отвън, сега те просто идват от Уошингтън!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 77. 77 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#54:"Невъзпитано русо"] Къде беше РФ по времето на Елцин и къде е по времето на Путин в икономическата стълбица и стандарта на живот? [/quote]
  къде беше цената на нефта , тогава къде е сега,иначе разлика почти няма, освен в едни пари от нефт и газ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 78. 78 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "УПРАВЛЯЕМАТА ДЕМОКРАЦИЯ[/quote]

  А в УСА демокрацията не е ли управляема?!!! Този автор бил голям смешник, и умел пропагандатор. Но канарчетата стават все по-малко.

 79. 79 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  леле - пълно разочарование е целият анализ. Чак ме е яд, че четох напълно изсмукани от пръстите повърхностни аргументи! Прави са коментиращите, че авторите не познават Русия и руският народ.(предполагам, че подобни анализи са правили и хората на Наполеон и Хитлер). Предлагам на Кръстев да отиде да поживее в Русия - 1 месец. Може 2 седмици в Москва и 2 седмици в някое село до Урал или Казан. И чак тогава да сяда да пише. ВПрочем, по-управляема и зависима от корпорациите демокрация, както на Запад и особено в САЩ, НЯМА! За Русия могат да се напишат много и отрицателни и положителни неща, но РУСКИЯТ народ като светоусещане е МНОГО ДАЛЕЧЕ от разбиранията на високомерния ЗАПАДЕН КОНСУМАТОР, КОНКИСТАДОР(завоевател) и откривател(предприемач). Те живеят и чувстват света и останалите, все едно те са носители на човешките ценности и добродетели(но не така високопарно), просто на ЧОВЕЩИНАТА. А от Запад, Изток, ЮГ напират ХОРА(варвари с различни маски), които искат да унищожат техния РАЙ и да превземат и ликвидират тяхната природа и дадености. Някак си в Русия, (може и дригите ОНД) има едно невероятно светоусещане. Не знам не мога да го обясня. Но аз като се върнах оттам напълно си промених мнението и за Путин и за Русия и за света! Пожелавам на всеки да срещне тези хора, които аз видях и тогава да дава оценки и да пише анализи(на които от далече им личи ЗАЩО и КЪДЕ са писани).

 80. 80 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#54] от "Невъзпитано русо":

  "4. Къде беше РФ по времето на Елцин и къде е по времето на Путин в икономическата стълбица и стандарта на живот?"

  Тази разлика се дължи основно на промяната в цените на нефта и природния газ на международния пазар. По времето на Елцин тези цени бяха съвсем малко над себестойността на добива в Русия и съответния пренос. Сега са около 3 пъти по-високи и се появи печалба. И затова се е вдигнал и стандартът на живот, и дори отново се влагат някакви средства в болници и училища. Друг въпрос е дали тези средства не могат да се влагат и по-рационално.

  Но авторите на статията са прави, че кандидатирането на Путин за президент в 2012 г. беше грешка. Можеше поне Медведев да изкара втори мандат. Това кандидатиране показа, че има някакъв елемент на личен режим.

 81. 81 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Когато в Русия полицията отвежда нарушили закона протестиращи е дирижирана демокрация!

  Щото не ги смилат от бой?

  Когато в САЩ смилат от бой и пръскат с пфефер-шпрей нарушили закона демонстранти е идеална демокрация?

  А иванкръстевците гледат гузно настрана! Щото няма кой да им даде някой лев да напишат истината?

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 82. 82 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#49] от "boby1945":

  С това за Кобурга те подкрепям безкрайно!

 83. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#61] от "BGleiter":


  [quote#61:"BGleiter"]Мда... но не е проблема, че Русия е на Путин, проблема е, че Русия е освен на Путин и само и единствено на руснаците... и на никой друг. - цитат на коментар #56 от “Невъзпитано русо”


  Изглежда това е проблема, не можаха да им докопат богатствата и сега "гроздето е кисело"! [/quote] Всъщност е точно обратното.Руснаците продават своите ресурси на Запада за долари и евро,а после връщат същите тези долари и евро пак на Запада,когато си купуват вили в Монако или апартаменти в Ню Йорк или френско шампанско или британски футболен отбор.В краен случай парите са им пак в западни банки и "работят",за да генерират блага за западните общества.Не знам да ли в дома на някой олигарх има нещо руско,освен строителните материали и то само на част от тях.Всичко друго от четката им за зъби до автомобилите или самолетите или яхтите е произведено от "гадния" Запад.Русия е суровинен придатък и за Запада тази ситуация е изгодна.По-лошо щеше да е ако Русия успее да произведе нещо от своите безкрайни ресурси и да го изнася,като отнеме от пазара на западни компании,но това е непостижимо.Така,че до тогава Путин или неговия наследник ще са удобни.

 84. 84 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#83:"yanne"]си купуват вили в Монако или апартаменти в Ню Йорк или френско шампанско или британски футболен отбор.[/quote]

  И това според теб е добре? Изпусна,че 300 000 руснаци са купили имоти в България!

  Путин така би изкупил половин Европа, и това вече е тревожно!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 85. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#69] от "BGleiter":


  [quote#69:"BGleiter"]Англета, шваби и австрийци ни порязаха на Берлинския конгрес[/quote] А защо си пропуснал Руската Империя?!Не е случайно,нали?!Как удобно забравяш,че Русия взима Молдова от Румъния и ги компенсира със Северна Добруджа,а на Сърбия дава Поморавието с Ниш.И това е още в Сан-стефанския договор...

 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#53] от "USSR":
  "... а аз сдед това ще ти помогна с % ако се затрудняваш , съгласен ? Но мисля че яко дим ще избегнеш отговора !?""

  Нито се затруднявам, нито ще избегна отговора! Дори държа на него, защото ми харесва да ограмотявам заблудени хора. Бъди добър да отвориш долния сайт и да сравниш, какъв е бил еквивалента на заплатите в Русия през 2001 и 2012 г.

  http://opoccuu.com/wages.htm

  Със средната заплата в Русия през 2001 г. е можело да се купят 512 кг. картофи, през май 2012 - 852 кг. Сметни сам с колко процента реално се е повишил стандарта на живота (да ти помогна, 852/512). За сравнение, най-висок стандарт в Русия по този показател е имало през 1890 г. - средната заплата е стигала за 1531 кг. Изчисли след колко години управление на Путин горката страна ще достигне стандарта си от 1890 г.

 87. 87 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#85:"yanne"]Как удобно забравяш,че Русия взима Молдова от Румъния и ги компенсира със Северна Добруджа,а на Сърбия дава Поморавието с Ниш.И това е още в Сан-стефанския договор... [/quote]

  Берлинският конгрес е можел да поправи тези несправедливости, но явно не е искал да има силна България!

  Фон Бисмарк и преди всички англо-саксонците са ни преебали, на прост език казано!

  Сега чакаме същите да ни помагат, ха,ха ..... от умрял писмо!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 88. 88 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#86] от "Дон Кихот":

  Не може със санчопансовски методи да се правят аргументи!
  Картофите не са важен показател.
  Що не сравни дамски превръзки за да правиш генерални изводи?

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 89. 89 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#87:"BGleiter"]Фон Бисмарк и преди всички англо-саксонците са ни преебали, на прост език казано!
  [/quote]
  нещо не си в час Бисмарк е спасил каквото може

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 90. 90 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#84] от "BGleiter":


  [quote#84:"BGleiter"]И това според теб е добре? Изпусна,че 300 000 руснаци са купили имоти в България! [/quote] Ами това показва чисто и просто,че Русия няма икономика,която да успее за "завърти" парите,получено от добив на суровини.Според теб кое е по-добре-да изнасяш желязна руда или да успееш от тази руда да произведеш автомобил и да го продадеш с многократно по-голяма печалба(както правят шведите например) ?!Ти не караш руска кола ,нали?!Така добитите пари от продажба на ресурси се връщат пак при запада.А за 300 000-те руснаци,които са купили имоти-е това са пак пари,които идват тук и ще останат тук,а няма да отидат в Русия,нали това казвам.Пари,които "бягат" от Русия,защото там няма какво да правят-няма къде да бъдат вложени...Нали това казвам?!

 91. 91 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Любопитно

  [quote#90:"yanne"]Така добитите пари от продажба на ресурси се връщат пак при запада.[/quote]

  Ти се правиш на наивен?

  Парите се връщат на Запад, ама имотите и купените фирми в Англия и Германия си остават руски! А купените фирми правят пак пари, които са пак руски!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 92. 92 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#86] от "Дон Кихот":

  Мисля че говорим за еквавилент на заплати ,а не за покупателната способност на заплатите .
  Ти ме обвини че ЛЪЖА за заплатите че са се увеличили ,а не за покупателната им способност .
  То и у нас един апартамент /гарсионера / през 90 и началото на 20 век струваше 7000 долара ,а заплата беше Х ,а сега с колко % се увеличиха апартаментите и колко заплатите ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 93. 93 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Весело

  До коментар [#88] от "BGleiter":
  "Що не сравни дамски превръзки за да правиш генерални изводи?"

  Продължавам ограмотяването. В Русия картофите са най-масовият продукт на потребелнието и те се използуват за индикатор на нивото на цените. Не напразно са ги включили в тези официални таблици. В България по подобен начин се използуваше хлябът. Санчо Панса е наясно с това, за разлика от теб! Нищо, докато Путин царува, ще се научиш на още неща, стига да свалиш капаците от очите.

 94. 94 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Много приказки, много алабализми, а истината е казана от руския опозиционер, че със или без измами, Путин е щял да спчели изборите. Ако това е така, то Путин е избран от руския народ. Точка!

 95. 95 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#93] от "Дон Кихот":

  Напъни се още малко иможе да ме убедиш, че руснаците нагъват само картофи! Или че само картофите са определящи, за да си докажеш мижавата теза!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 96. 96 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#90] от "yanne":

  ама не е така - Русия не разсъждава по този начин. Тяхната представа е че са център на света и "помагат" на своите партньори с газ и нефт. Е това разбира се струва пари. Но те не го схващат като печалбарство и оттам "модерна" икономика и тн. Те казват така - ние сме център на света, имаме всичко в ИЗОБИЛИЕ, не се нуждаем от повече(защото човек живее един живот и трябва да е в хармония с природата и обществото, в което живее). Оттам олигарсите, според мен, за тях са заменили партийните комитети(които пък са заменили дворянския елит). За външната политика - те я СХВАЩАТ единствено и само като СРЕДСТВО ЗА ЗАЩИТА от външни тъмни сили. Те не са завоеватели! Колкото и невероятно да звучи за една империя, ТЕ ПРОСТО схващат външната политика като ЗАЩИТА. И БОГОТВОРЯТ науката, знанието, литературата. Не знам(може с такива да съм се срещал), но изглеждаха и говореха много умно! Даже нещо повече те считат, че Путин(макар че затова не се говори открито) РУСИЯ, БЕЗ тях СВЕТА и ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ ЗАГИНЕ! Разбирате ли, те се схващат и държат като СПАСИТЕЛИ на света и на онеправданите по света. Някак си това е МНОГО, МНОГО специфична, дълбока и РАЗЛИЧНА нация, от това, което ние живеем и запада(щото ние сме близо до западния и средиземноморски светоглед и начин на живот). Аз съм сигурен, че Москва и Русия много по-добре познават и знаят за демокрацията, отколкото Иван Кърсетв и ко, но за тях демокрацията(западната) не е ОТГОВОР на техните потребности и светоглед. А идват и купуват имот в БГ и на Запад - по две причини - за да отидат на почивка и второ на почивка в ХАОСА и СЛОБОДИЯТА(да си починат от реда вкъщи). Постояват 2 седмици и отново се връщат в тяхната подредена и дисциплинирана Русия.

 97. 97 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Любопитно

  "...където Единна Русия се е представила слабо на парламентарните избори през 2011 г., действащите губернатори са били уволнени, докато някои от успешните губернатори са били повишени"
  --------------------
  Кръстев има ли диплома за политолог?

  Много наивно г-н Кръстев. Всяка партия на Запад постъпва по същия начин. Всеки загубил някакви избори политик напуска поста си!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 98. 98 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Особено показателен в това отношение беше официалният изборен резултат на "безапелационния" Дмитрий Медведев от 71% през 2008 г. Само няколко години по-рано той бе напълно неизвестен бюрократ.
  ----------------------------------
  Все повече се убеждавам, че с гръмкото име "анализ" се пръкнало едно пасквилче!

  Когато някъде другаде изберат президент тексаски необразован, никому неизвестен каубой, минал през пиянски период, тогава се мълчи гузно, щото за тази истина няма кинти!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 99. 99 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#87] от "BGleiter":


  [quote#87:"BGleiter"]Фон Бисмарк и преди всички англо-саксонците са ни преебали, на прост език казано! [/quote] На "прост език" всички велики сили,включително и Русия са взели своя пай от разпокъсана България,но явно нямаш капацитет,или си твърде пристрастен,за да го схванеш.

 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Весело

  До коментар [#91] от "BGleiter":


  [quote#91:"BGleiter"]ама имотите и купените фирми в Англия и Германия си остават руски![/quote] Мда,ама дали ще си ги вземат в Русия?!Нали остават в Англия и там се плащат данъците?!За хвалене щеше да е,ако немци купуваха апартаменти в Москва,ама не се намират такива....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK