Програмата за селските райони и опасността от нов спекулативен балон

Програмата за селските райони и опасността от нов спекулативен балон

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваме статията от личния блог на Христо Христов "Икономика и общество". Оригиналното заглавие е "Сей, земеделецо, днес му е времето". Вътрешните заглавия са на "Дневник".


Популярният стих "Сей, земеделецо" може би най-точно описва програмата за развитие на селските райони (ПРСР), с която новото ни европейско семейство (ЕС) ни дари. Бюджетът на програмата е 3 279 564 409 евро като е разпределен в няколко мерки с различна насоченост. Основната цел на програмата е страната ни да развие селскостопанското си производство до нивата на останалите страни членки на съюза. Най-успешните мерки по тази програма бяха 112 "Създаване на стопанства на млади фермери", 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" и 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони. А най-търсената бе 112. Мярката подпомагаща стартирането на млади земеделски производители бе изчерпана броени месеци след нейното обявяване и в последствие по нея се отпускаха на няколко пъти допълнителни средства. Последно това лято през периода юли-септември бяха раздадени близо 150 млн. лв.


Рекламните кампании целящи насърчаването за кандидатстване по ПРСР представят всичко толкова лесно и елементарно – Европа ни дава пари, а ние трябва само да ги вземем. В медиите се пускат дирижирано разкази за успели земеделци, използващи активно средствата по мерките на програмата. Всичко това създава измамното усещане за простота и елементарност. Трябва само да отидеш в областната дирекция и хоп вече си станал крупен земеделски производител.
Ситуацията поразително прилича на тази от преди кризата, когато към страната ни бяха насочени огромни суми пари, които трябваше да бъдат абсорбирани от малката ни икономика. По естествен начин те се вляха в най-скъпата търгуема стока на всеки пазар – имотите. Независимо дали строиш или купуваш, пари има кой да ти даде. Опиянението от огромното им количество накара всички да ги използват без да се замислят, че те не са техни по право и заемането им е дългосрочен ангажимент. Това предизвикваше все по-високо търсене на имотния пазар и цените скачаха всеки ден до момента, когато парите изчезнаха и дойде време за изпълнение на ангажиментите.


Разбира се ПРСР не е инструмент за пряко печелене на пари, а за подпомагане, но приликата между двата периода е в огромните количества пари, които трябва да се абсорбират от икономиката. При разработването на програмата липсва определена визия по какъв начин тя ще създаде работещо модерно земеделие. Някак си се приема по подразбиране, че изливането на много пари в западналия аграрен сектор, няма как да не бъде ефективно. Същевременно обаче моментният модел надува пореден спекулативен балон, който в дългосрочен план ще доведе до


масови фалити на земеделски производители


Основната цел на мярка 112 е да улесни и подпомогне процеса на създаването на земеделски стопанства или поемането на вече съществуващи стопанства. Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от левовата равностойност на 25 000 евро. Минималният изискуем начален капитал, който трябва всеки кандидат да притежава е 4 икономически единици. Всяка икономическа единица се измерва като левовата равностойност на 1 200 евро.


За периода на изпълнение на бизнес плана, с който се кандидатства (5 г.), земеделският производител трябва да увеличи размера на своето стопанство с 4,5 икономически единици. През новия програмен период 2014 г. – 2020 г. се предвижда финансирането на проектите да достигне 70 000 евро, което най-вероятно допълнително ще рефлектира и в завишаване на изискванията за притежавани икономически единици и обем такива, с които трябва да нарасне стопанството. Ако изискванията не бъдат спазени, бенефициентите по програмата ще трябва да възстановят парите, които са получили заедно с начислена наказателна лихва за периода на финансиране.


След направеното уточнение нека сега изредим и проблемите, които могат да доведат до надуването и спукването на спекулативен балон.


На първо място е


опростеното представяне на земеделието


Нещо, с което всеки може да започне от утре да се занимава и да прави пари. Въпреки че българинът е свързан по природа с аграрния сектор, то земеделието е не по-малко сложно като всяка друга професия. Изисква специфични познания, умения и опит. Поради икономическата криза безработицата нарасна не само в страната, но и в чужбина. Липсата на алтернатива на пазара на труда накара много хора да се насочат към лесно финансирания старт на земеделски производители. Като всичко друго земеделието не е за всеки, а възвръщаемостта от произведената продукция идва много по-бавно от наложеното масово мнение.


Лошата зърнена реколта през последната година увеличи цените на международните пазари, което позволи на производителите в България да продават на по-висока цена своята продукция. Но също както недостигът доведе до поскъпване в цените, така и една добра година ще доведе до свръх предлагане и ниски изкупни цени.


На второ място можем да отбележим изискванията за разрастване на земеделското стопанство. Само към момента одобрените проекти по мярката надхвърлят 5 000. Всички те трябва да се разрастват, което означава купуване или обработване под аренда на нови земи. Ако всяка друга стока може да бъде внесена отвън при недостиг, то земята е изчерпаем ресурс. Според национално представително проучване на "Сова Харис" за "Състояние и перспективи пред българското селско стопанство" от септември, едва 3% са тези граждани, които заявяват, че земите им пустеят.


Заплашени от връщането на отпуснатите средства, младите фермери ще търсят земеделска земя, което при ограниченото предлагане ще увеличи цената й и арендните плащания за ползването й. Разбира се последното би било добре дошло за притежателите на земеделски земи, стига да бъде предизвикано от естествени фактори, защото при невъзможност да изпълнят изискванията за развитие, младите фермери ще започнат бързо да обявяват фалити и цените рязко ще се свлекат (също както цените на жилищата през последните 4 години).


Запълването с много на брой малки стопанства ще започне


постепенно да задушава сектора


тъй като никой няма да има възможност за развитие. Това от своя страна ще доведе до много земеделски производители произвеждащи малка по обем продукция. За да може едно земеделско стопанство да бъде модернизирано с машини, то приходите от произведената от него продукция трябва да покрива разходите му. Прост пример: Ако притежавате 50 декара пшеница и купите трактор, с който да я обработвате, то малкият обем, който притежавате, ще ви носи и малки приходи. Когато от тях извадите и необходимите ви за живот разходи, то тракторът става неизплатим.


Друг проблем на малкото по обем производство е неговата реализация. Българският пазар е изключително ценово чувствителен и позволява реализацията само на продукцията на ниски цени. Те обаче често са много под разходите на самите производители. Към момента страната ни внася плодове и зеленчуци от Гърция, Турция и други страни, които са на по-ниски цени от местните (поради високите субсидии, които получават производителите в тези страни), които пък от своя страна се изнасят за Румъния поради по-високото си качество.


По този начин реализацията на вътрешния пазар се превръща в нереалистична цел за не малко производители. Износът обаче също не се оказва по-успешна алтернатива. Договорите за износ се характеризират с по-високи цени от тукашните, но и с много големи количества, които трябва да бъдат доставяни, а малките стопанства не могат ги произведат. Пренаситеността с малки стопанства ще ограничи разрастването им до такива, които могат да осигурят необходимите обеми за износ. Така възвръщаемостта от положения труд преминава в ръцете на прекупвачите, които събират малко по малко многото производители, за да доставят необходимите количества. Тук оцеляването на земеделските производители


преминава изцяло в ръцете на прекупвачите


които обикновено изкупуват продукцията им на цени близки до пазарните, а я реализират на почти двойно по-високи.


Неколкократното отпускане на допълнителни средства по тази мярка извън предварително планираните навежда по-скоро на мисълта, че не е била направена реалистична оценка в самото начало на разработване на мерките за финансиране.


От друга страна поради високият интерес към мярка 112 тя се превръща в инструмент за постигане на главната цел - да усвоим колкото се може повече европейски средства независимо по какъв начин. Ако финансирането по мерките се организира късогледо, всички тези фактори ще доведат до надуването и спукването на един спекулативен земеделски балон, а това може да изправи сектора пред криза, от която да се възстановява с десетилетия. Все пак едно е да подпомагаш развитието на една икономика, а съвсем друго да я развиваш субсидирано. От 1.7% ръст на икономиката за миналата година 1.5% се дължат на еврофондовете. А какво ще стане, когато кранчето спре?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Неутрално

  По прицип е прав, разбира се, ако гледа само т.2 от допустимите дейности по мярка 112. И вярно, тя е най-леснатата и най-спекулативната. А то така и така започнаха да скачат цените на земеделските земи.
  Друг е въпросът защо пича гледа само земеделието, а не обръща внимание на животновъдството, където наистина са големите резерви да не стане балон

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Весело

  И Дневник... малко като препоръка. Една камара народ не са чували какво е това "Мярка 112", освен от видяните реклами на Любо Нейков. Слагайте линк към програмата -
  http://www.prsr.bg/merki/%D0%BC%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-112/11/index.html

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Далеч съм от земеделието, ама нещо много ми напомня за напъните младите да ходят в Странджа - Сакар от края на соца ...
  Всичките им идеи са такива.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на Alabala_
  Alabala_
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Жалък опит за анализ, безкрайно далеч от реалността. Показва пълно непознаване на сектора.

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1695 Весело

  А какво ще стане, когато кранчето спре - Бития бит, е*ия е*ан

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на mazen
  mazen
  Рейтинг: 450 Неутрално

  М112 неактрактивна мярка.
  Познавача да беше писал за М312, 311, 123, 121, какти и 321, 322.

  112 кучета я яли, никъв балон не може да се надуе там, та камо ли да пукне.

 7. 7 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Първо, аналогиите между "балона" в градските недвижими имоти и евентуален подобен "балон" в земеделието не са особено уместни - поради самото си естество "балон" от първия вид е много по-опасен от "балон" от втори вид...
  Второ, секторът "земеделие" в резултат от някои може би неизбежни демографски процеси през последните години беше силно "обезкървен" откъм какъвто и да било тип "работна ръка" и "предприемачество" - и затова едно "кръвопреливане" в такава посока е по-скоро полезно - дори и това да струва "цели" 150 млн. лв., което е нищо в сравнение със сумите, които доведоха до онзи, много по-фаталния "балон" при градските недвижими имоти.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  А, нали министъра обеща, че ще увеличим десетократно продукцията за Русия?

  Ето как го правят в белите страни:

  http://www.youtube.com/watch?v=tn6c8odHxGg

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ами нищо лошо не виждам, че човекът се опитва да поразсъждава върху темата. Явно има наблюдения, които го тревожат и се опитва да предупреди за нежелани резултати. Сигурен съм, че и в тази сфера нещата се развиват хаотично и необмислени проекти се финансират, за да се усвоят пари. Става симптоматично за България нещата да се вършат кампанийно, непрофесионално, без добри и подробни бизнес планове, от неподготвени хора или подставени лица. Странното е, че ЕС още се хваща на наште трикове.

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Много дребосъци - зле, но голямото окрупняване - още по-зле....

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  Е ми именно след масовите фалити на земеделски производители,земята ще се укропни по естествен път!!! Който е кадърен перач на пари от дрога и проститутки - ще успее. Който не е ще фалира!!!!Елементарно,Уотсъ!!!

 12. 12 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Факт е, че сульо и пульо се хвърли на м.112. Автора добре е посочил, че "земеделието е не по-малко сложно като всяка друга професия. Изисква специфични познания, умения и опит." Неминуемо част от земеделските производители ще отпаднат, нормално е. Но да се говори за земеделски балон ми се струва неоправдано. Непрекъснатото нарастване на цените на храните изпреварва ръста на останалите стоки и услуги, което прави земеделието печелившо. Вече има и възможност за директни продажби, с които се заобикалят прекупвачите, и малките фермери могат да реализират продукцията си на дибри цени, въпреки пословичното им нежелание да се кооперират.

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До #7- Любомир Сираков- А бе Любчо , само ти ли още не си разбрал , че латифундистите с по над 50000 декара земя препират пари от дрога и проститутки и точат пари от ДДС и евросубсидиите??? Що не изнесат имената на най-големите собственици на земя у нас и с кого са свързани?????? Ще останеш доста изненадан, че най- големите пласьори на дрога и бели робини са не само най-големи хотелиери, но и най-големи земеделци!!!!Как си представяш ЧЕСТЕН латифундист , да оцелее срещу тях, перачите на пари??? Ами те ще го схрускат още преди да си отвори устата!!!

 14. 14 Профил на mani.o.malei
  mani.o.malei
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "kimba3":
  Хубаво е преди да се правят коментари "на ангро" поне малко да се повникне в материала. Има и не-особено-чисти пари в земеделието, но има и много "Честни латифундисти". Такива генерализации както винаги са най-лесни, но и най-грешни.
  А иначе автора е дал доста постен опит за анализ-предупреждение. единственият балон, който се надува е цената на земята към момента - поради доста фактори, включително и субсидиите.

  Катарзисите са ни скъпи
 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До #14-vlvladimirov-Преди да ми обясняваш , колко съм повърхностен , да беше се "задълбочил" в това което искам да кажа с коментарите по темата в постовете си. А то е , че честните земеделски производители доколкото ги има, ще бъдат изядени от перачите на пари от дрога и проституция!!! Ако имаш акъл за пет пари , щеше да се сетиш , че тези имащи чадър в България да се занимават с дрога и износ на бяла плът перачи на пари, имат и чадър за точене на ДДС и евросубсидии!!! Да не мислиш , че Бойковата Калинка с фалшивата диплома , бе случайно назначена!!!! Така че, "ПРИСМЯЛ СЕ ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ" , колега форумец!!! Нещата , които ти пиша по темата , не са по дедукция , а от личен опит!!!

 16. 16 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Предлагам програмата за развитие на селските райони да се нарича "Easyfuck".

 17. 17 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Земеделието е проста работа, но не е за прости хора!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 18. 18 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 952 Неутрално

  "Ако притежавате 50 декара пшеница и купите трактор, с който да я обработвате, то малкият обем, който притежавате, ще ви носи и малки приходи."
  Ако някой иска да си обработва земята и има 100 дка, не би си и помислил да купи трактор или комбайн,който струва 200,000 нов.Практиката към момента е да си наемат машини от по - едрите производители,не да се купуват.Едни 50-100 дка се обработват/жънат за часове.
  Принципно, ако има много на брой малки стопанства, би могло те да се кооперират по между си.Имаше подобна практика във Франция мисля.Така ще могат да изнасят и ще изпълняват големите обеми поръчки.
  Не е толкова лоша идеята за демонополизация на сектора, ако се измисли добре, може да работи ефективно и да има хляб за много хора.

 19. 19 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Прост пример: Ако притежавате 50 декара пшеница и купите трактор, с който да я обработвате, то малкият обем, който притежавате, ще ви носи и малки приходи. Когато от тях извадите и необходимите ви за живот разходи, то тракторът става неизплатим".

  Просто решение: Не си купуваш трактор, а взимаш под наем.
  Автора никога не се е занимавал със земеделие.....а очевидно и икономиката не му е силната страна.

 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Любопитно

  До коментар [#19] от "avalanche":

  Е, очакваш ли някой от ПрайсуотърсхаусКупърс да върти мотиката? Иначе... по земеделските проекти, идея си нямам трябва ли им независим одит, че от там ако има поглед пича, да го има.
  А за "балона", той е на друго място - в цените на земеделската земя. И без това вече надхвърлиха на доста места формулата "цена на декар = 10 годишни ренти"

 21. 21 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#20:"Федор Венедиктович Езерский"] формулата "цена на декар = 10 годишни ренти"[/quote]

  Това някаква лема ли е? Ти ли е измисли?

 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Неутрално

  [quote#21:"avalanche"]Това някаква лема ли е? Ти ли е измисли?[/quote]

  Не, практика... на толкова купуват арендаторите. При фондовете може да намериш по-скъпо, знам ли ги... Там не съм проверявал

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Седерастите унищожиха селското стопанство и хранителната промишленост, които си бяха ОК, те ти сега раздувай балони с 4 "единици"... и се бой да не се спука...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Датско червено говедо
  Датско червено говедо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "chavdarvt_":

  Анализът е добър. Считам обаче, че спукването на балона няма да бъде чак толкова апокалиптично за сектора, колкото го представя автора. Вярно, че се появиха предприемачи без опит, изкушени най-вече от добрите възможности, но също така ако те не си правят сметката техните площи и оборудване ще бъде погълнато от тези, които си вършат правилно работата, а такива има макар и малко.

  Мууу...
 25. 25 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  Какво значи, балон при цената на земята. Един декар все още масово е от 200-400 лв. Това са има- няма два резервоара бензин на колата. Цената на житото била висока, ами тя преди 15 г. беше 0.18/кг. Тогава хората работеха за 100-120 долара заплата.
  И т.н. поне за момента балона е далече. Вярно да се занимаваш със земеделие е трудно, но то и банички да правиш не е съвсем елементарно. Просто си тече нормален процес, както беше примерно и в търговията, много малки в началото и така постепенно.

 26. 26 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много е "яко" да се наливат пари в традиционно губещ сектор като земеделието.
  Резултатът го знете всички: пари на вятъра...

  Справка: НСИ - динамика на сектор земеделие за периода 2007-2011: - (минус) 5%/средногодишно.

  Отделен въпрос е, че Европа (и) за това дава. Е не колкото на другите, ама...

 27. 27 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Добре, нека авторът ни каже колко според него трябва да са земеделските производители в България. И колко да са под 40-годишна възраст.

  Разрешава ли сред тях да се "намират" и физически лица и даже семейни стопанства?

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 28. 28 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абсолютно несъстоятелно е да се твърди, че само 3 процента от земята била пустееща! Най-малко тридесет са! В Предбалкана например са сигурно и над 50 процента. Вместо да цитира Сова Харис по-добре е да се поразходи - проблемът отива дотам, че някогашни ниви сега се превръщат в горски площи!

 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Толкова ли е далеч от ума? Първо се подрежда сектора. Точни и ясни правила и строг контрол, относно спазването им. Едва след това идват парите и дават резултати. Нямаме подредени сектори, а във всичките се наливат пари! Как да има резултат? Все едно да пълним решето! аАко така продължаваме, паричните потоци към нас ще спрат и ще си останем само с решетото! Кой трябва да го прочете и да си го набие в главата? Определено, не са заетите в различните браншове, а тези, които ги управляват! Те, като не носят шапки, забравили ли са, че имат глави? Защо не ги ползват?

  goblenka
 30. 30 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Предупреждението в статията не знам дали ще го чуят и разберат експерти и ръководни дейци в МЗХ. Истина, че популярността на мярка 112 се дължи на по-лесното получаване на авансовите пари в сравнение с другите мерки. Много хора направиха добри стопанства по този начин. Но много са и спекулациите и злоупотребите с тази мярка. Най-масовото - че се създава едно стопанство(особено в животновъдството, пчеларството), където младият човек дори не стъпва там за поне 4 часа както е по регламент, но той и родителите му се осигуряват, а работника кравар или овчар -не. Така основната цел - да се привлекат млади хора за работа и живот на село си е пълна пародия, измама или както и да го наречем. За това тези пари и рекламната кампания на МЗХ наистина се оказват един спекулативен балон колкото да се отчете оползотворяване на субсидиите. Тепърва проверките от ЕК ще откриват грешки и престъпно бездействие, но ... едва ли ще се намерят виновни у нас!

 31. 31 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 717 Разстроено

  А защо гръцкото земеделско производство се субсидира, а нашето не ?

 32. 32 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  ристю ристев - типичния съвременен български разбира от всичко... само му прегледах блога и веднага ми стана ясно ,че четенето на всичколога ристев е безсмислица и губене на време...Специалисти по всичко в отоплени кабинети с лопата да ги ринеш... на тях им дай семинари , тиймбилдинги , дописки по сайтове и чесане по темето... е какъв задълбочен и реалистичен анализ може да направи подобен екземпляр...
  завършваш социология , почваш да драскаш по всякакви теми и ако имаш добър изказ и мека топлина в гласа започват да те показват по ТВ медиите и веднага ти се лепва "както каза специалиста по ... " - плямпане....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 33. 33 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  ето едно разсъждение на ристев от преди 3 г. за Сребърния фонд ... а иначе анатемосахме Дянков ,че искал да ги заеме на Държавата... а ристев , добре че както и друг път съм казвал Ореша има две полезни неща - знания и страх да ги приложи....
  21.февруари 2009 г. - Ристю Ристев... блогър:
  "Инвестирането на държавния пенсионен фонд в БФБ ще доведе и до по-прозрачното му управление и няма да се покриват инвестициите зад неясни външни субекти и поредици от взаимно свързани фирми. Всички помнят колко милрд. изтекоха от България в началото на 90-те.
  След срещата с инвестиционните посредници Пламен Орешарски отново отхвърли идеята да се инвестират парите в България. По думите му при сегашните условия средствата на фонда не може да се пилеят, а трябва да се влагат единствено в инвестиции с висока степен на сигурност. От тук стават ясно едно, че инвестицията на БФБ е пилеене на пари според Министъра на финансите. Интересното е обаче, че в икономиките на водещите страни са в рецесия и в много по тежко положение от тази на България. Сигурни инвестиции точно в този момент няма никъде. Сега остана да се предложи и парите на фонда да се изнесат и в едни много сигурни сметки в швейцарски банки. Толкова сигурни, че и самият народ да няма достъп до тях."

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 34. 34 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#31] от "dokoro":

  напротив, субсидира се ...Друг е въпроса как и с колко , но за това питай др.Кунева-Пръмова...тя договаря евро субсидиите и националните доплащания....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 35. 35 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Моля някой който успешно е приключил проект към РА да се включи с мнение. Аз съм с големи резерви към всякакви отношения с тях.

 36. 36 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прекупвачите са мафия, която отказа много хора да се занимават със земеделие. Изкупуваха земеделската продукция за жълти стотинки, упражняваха терор над земеделските производители. Моя позната произвеждаше по 5 тона домати, но идваха прекупвачите и ги вземаха направо без пари. Тя не можеше да си покрие разходите за производство, а за печалба и дума не можеше да става. Естествено тя се отказа да произвежда и се зае с друг вид дейност. При дребното земеделие трябва да се мисли как да се организира резлизацията на продукцията, без да се накърнява интереса на фермерите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK