Властта като играчка

Властта като играчка

© Анелия НиколоваБурно лято беше. Протести, пожари. Обществото се събуди. Децата на прехода пораснаха. А политиците влязоха в есенния политически сезон, без да са направили изводи от случващото се.


За 22 години преход (пълнолетие и малко) обществото се учеше, за да стане гражданско. А политическата класа? След драматичните събития от 1996-1997г., когато беше съборено социалистическото правителство на Жан Виденов, тя имаше възможност да се развива без кризи. Това са цели 15 години. Прекрасна тинейджърска възраст. Само че й липсват първите седем години, както се казва.


Политическата класа, или значителна част от нейните представители,
няма политическо възпитание и образование


Тя се държи инфантилно и гледа на властта като на играчка. В отношението си към гражданското общество прилича на недорасло дете, което не си дава камиончето, сприхаво е и все не разбира, че не може всичко да става, както то иска.


Всички сме имали в детството си приятели, които се оказват прекалено себелюбиви и напористи. Когато не успеят да наложат на какво и как да се играе, те толкова се засягат, дори се чувстват предадени и или отиват в другия отбор, или просто се затварят в себе си.


Така и с политическата класа. Когато овластените политици не могат да контролират довчера верните си съмишленици и избиратели, или сменят политическата сила, или се усамотяват на постовете си. Понякога се самозабравят напълно и  решават, че властта е само тяхна играчка. (Блестящ пример за възприемането на властта като игра са призивите на министър Мирослав Найденов за контра протести по време на демонстрациите срещу закона за горите. Дали на някой министър в която и да е държава би му хрумнало да призовава за протести?)


Човек на висок пост, с влияние, особено към края на един мандат, лесно се поддава на мисълта, че само той знае правилата на играта, че само той владее играчката. Може и да я разглоби. Проблемът е, че често не може да я сглоби отново.


Въпреки това политикът, като инатливо дете, не иска да я дели, дори когато не става дума за партия - конкурент, а за гражданското общество. Всъщност за управляващите


гражданското общество понякога е по-неприемливият партньор


отколкото другите партии. То просто е по-малко склонно на компромиси, отстъпки и сделки. И държи на честна игра, противи се, когато правилата се променят непрекъснато.


Властта, като усети, че не я одобряват, а тя иска не само да задава условията, но и да я харесват, сама си създава партньори. Така ще покаже на другите, че освен "лошите" има и "добри". "Добрите" са схватливи, научили са се да мислят правилно, изобщо са опитомени. Така се плетат партньорските мрежи, които можем да наречем шуробаджанащина или по-елегантно - клиентелизъм.


Това обаче не стига. Управляващите, които са убедени, че правят много за хората - толкова са активни, толкова обикалят, говорят непрекъснато, нямат миг почивка, заживяват с усещането, че са уникални. Но се питат дали са достатъчно оценени от "неблагодарниците" и като се размислят по този въпрос, могат да изпаднат в меланхолия.


Малките деца понякога си имат въображаем приятел. Политиците пък са склонни да приемат за похвала и приятелско отношение обичайната човешка учтивост при срещи с избирателите. Оттук и заблудата на премиера Бойко Борисов, че хората трябва да видят и оценят пътищата на политиката му. Иначе би било крайно несправедливо.


Комбинацията от чувството, че си недооценен, и убеждението, че не може все пак да не бъдеш оценен праща на границата на реалността и води право към


утопична псевдополитика


Характерното за утопичните научни и политически модели е убедеността, че те са единствените, които разполагат със знание да обясняват и управляват действителността. Ако човек, току-що попаднал в страната, слуша Бойко Борисов, би останал с впечатлението, че преди него не е имало нищо в България.


Такава е действителността и за партията. И понеже управляващите си втълпяват, че имат монопол върху висшето знание и реалността, добиват усещането, че само те могат да накарат нещата да се случват. Това усещане прераства в ''добронамереност'', според която те трябва да се грижат и контролират всичко в държавата.


Ако случайно някъде се зароди някаква инициатива, разбира се те я присвояват, просто, за да я осъществят по-добре. Може и да си вярват. Но това е обратното на демократичните общества, в които хората притежават инициатива. У нас за пореден път властта (не че опозицията е по-различна) започна да внимава да не допусне инакомислие и групи извън контрола на утопичното правене на политика. Младежка сприхавост и мания за всезнание...


Както показаха 22-те години преход тези досадни младежки претенции се наказват. Нещо такова трябва да подскажат на ГЕРБ частичните мести избори.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако човек, току-що попаднал в страната, слуша Бойко Борисов, би останал с впечатлението, че преди него не е имало нищо в България.

  Така става със самозабравилите се наши политици.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Приказка за стълбата ! и народната поговорка
  СИТ КРАДЛИВ ТЪРБУХ
  ЗА НАРОДА ГЛАДЕН ГЛУХ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Ако човек, току-що попаднал в страната, слуша Бойко Борисов, би останал с впечатлението, че преди него не е имало нищо в България."
  А! Дневник... опозиционери ли станхте пак? Люба Русева ще я вземетели на работа отново?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Това ,което иска да ни подскаже автора (поне по моя прочит) е ,че на гражданското общество липсват първите седем години.
  И примерите са!!! Един "хазартен лъжец" със синя кръв ,па било той расъл в царско семейство.А неговия наследник!!. Малъко отроче на номенклатурчици не успял да натрупа житейски опит .Не успял да тропа с боси крака по улиците със ДЕМОСА ,на който се опита да бъде вожд ,без дори да е ходил войник.
  И сега техния правоприемник
  -от семейство на "кулаци" ,загубили земите си за сметка на придобивката на техния наследник пожарникар - партийна членска книжка на БКП....Това са последиците от тази огромна липса на ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Цитат:"За 22 години преход (пълнолетие и малко) обществото се учеше, за да стане гражданско. А политическата класа? "
  Ами политическата класа на 22 години има нужда да отиде в селската дискотека ... и да и сверят часовника с юмруци и ритници ....
  След това ще поумнее! Това е начина за възмъжаване и натрупване на мъдрост.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 874 Любопитно

  Ех, като видя лафа "гражданското общество" и ми се обръща нещо.... Какво е това "гражданско общество"? Някой виждал ли го е? Или представлява няколко кресливи НПО-та?

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 874 Весело

  Абе трябва да се окупира "Орлов мост", че иначе не става! Баси! Данък върху лихвите ще ми слагат, без да питат гражданското общество

 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Властта като играчка -
  играчка-плачка!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 874 Весело

  [quote#5:"bay Tan"]Ами политическата класа на 22 години има нужда да отиде в селската дискотека[/quote]

  Ооо, мога да препоръчам няколко такива )))) Само да кажат - в Северна или в Южна България да бъде дискотеката?

 10. 10 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  хубава теория, ама неверна и подвеждаща. политическите партии гледат на властта единствено като на средство за собствено обогатяване, а игрите, които се играят, са част от сделките, с некой-друг "коректив" га станат прекалено Маглич и се размирише.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 11. 11 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  не Маглич, ами нагли.

  да му се не знае на автокоректора.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 12. 12 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Последните политици на България, на които не им липсваха първите седем години изчезнаха още с падането на второто Българско царство! От тогава на сам все на 7 годинки се раждат политиците ни! Явно ще трябва да почакаме да се родят нормални бебета, та да си ги направим политици когато пораснат.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  [quote#9:"Федор Венедиктович Езерский"]Само да кажат - в Северна или в Южна България да бъде дискотеката?[/quote]- В Северна България удрят по-яко ...
  - В Южна България по-дълго псуват с по 17 глагола в едно изречение, ама ги влече към ножове ...
  - В смесените райони може и да не минат само с бой ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на seventh
  seventh
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гражданско общество? Общество, което изпада в религиозен екстаз от такава политическа реторика - „Аз построих ... аз направих ... аз платих ...” ?
  Такова ни е атеистичното комунистическо наследство. В такава среда няма как да „зрее” политическа класа. Може само да се надува.
  Духовните потребности са се принизили до болна нужда от „вожд и учител”. Биг Брадър. Някой, който успешно да играе с мизерията на ума.

 15. 15 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "saseff":

  "слушаш ли Бойко Борисов, би останал с впечатлението, че преди него не е имало нищо в България".

  ------------------------------------
  Той и Тодор Живков, беше същия. Строи, строи, докато дойде друг да го изрита от там и той почне да строи.
  Джумбиш да става.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2702 Любопитно

  Това го виждаме и ние,а питате ли се как изглеждаме от вън в очите на порастналите хора?

 17. 17 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Гневно

  Мдаааа, играчка, която струва на българите изключително скъпо.
  И задължително е и инструмент за бързо лично забогатяване на управляващите чрез кражба от обществото.
  При сегашното управление нещата стигнаха до абсолютна гротеска- държавата практически на автопилот, а европейското развитие на България се сведе до ежедневни погрешни управленски решения , вонящи на корупция, бетониране на мизерията на 95% от българите , опоскване на бюджета чрез фаворитизиране на бизнеса на 1-2% приближени на властта олигарси- срещу процент, разбира се, тотален срив на социалните функции на държавата, цената на кризата се плаща от обикновения , масовия българин- беден и беззащитен ...
  Ние си ги избираме тези боклуци.
  И нито един осъден управляващ политик от началото на прехода- как няма да е играчка...

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво, "Дневник'- отлична статия! Харесва ми и съдържанието й, и начинът , по който е поднесено! Дано четем повече такива статии във "Дневник".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тази статия напълно обосновава моето поведение- а именно защо не гласувам на избори вече 20тина години.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Проблемите са няколко.Първо -така и не се сключи обществен договор.Така и няма консесунсус за това,кои свои права гражданите са делегирали на държавата и срещу какви публични услуги,какви са целите на държавата и допустимите средства за постигането им.Затова сме се вторачили в личности,а не в системата и механизмите.Предпочитам самия дявол във властта при действаща система за контрол и защита на интересите ми,отколкото светец,който е безконтролен.
  И не търся пастир,защото не съм добитък,който се мисли за пастир мисли и за мен като добитък,затова се старая да има механизъм да бъде контролиран и спрян.

 21. 21 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Той влага много страст във всичко, което прави, макар че то понякога граничи с комедиантство, но това много се харесва на партията... Той не е костюмираният класически политик, чужд на проблемите на обикновените хора, а човек от селото, на когото много му харесва да се показва пред хората по време на жътва... Старае се да бъде достъпен и винаги гледа да е близо до народните маси. Отвореният му характер печели симпатиите на народа. Но въпреки това винаги се намира някой, който да пренебрегва влиянието му и да си дава сметка, че това което обещава, не е нищо друго освен деспотизъм... Създава специален трибунал, който се занимава с престъпленията срещу държавата... Парламентът се превръща в аполитична камара, представителка на корпорациите, в пригодена корпоративна система."

  Из "Кратка история на фашизма" от Иниго Болинага, пасажите са от описание на Италия в периода между двете Световни войни.

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1866 Разстроено

  В България няма нито политическа класа, нито гражданско общество в общоприетия смисъл на тези понятия. Всеки, който реши, става политик и създава партия, а всеки , напсувал властта, обявява възникването на поредното гражданско общество. И така вече почти 23 години, в една среда, проядена от дълбок индивидуализъм, която захранва статуквото, при което основното съревнование е между постоянно мамещи и постоянно мамени, с предизвестен победител! Тази констатация далеч не е повод за радост, но пък и не ни добавя много мъдрост, така че няма на кого да се сърдим, освен на себе си!

 23. 23 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 434 Весело

  Статията е много хубава, браво.

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Властта, като усети, че не я одобряват, а тя иска не само да задава условията, но и да я харесват, сама си създава партньори. Така ще покаже на другите, че освен "лошите" има и "добри". "Добрите" са схватливи, научили са се да мислят правилно, изобщо са опитомени. Така се плетат партньорските мрежи, които можем да наречем шуробаджанащина или по-елегантно - клиентелизъм.
  __________
  Като цяло статията е интересна но заобикаля един голям , даже колосален проблем.Така наречените шуробаджанаци обират трохите и ги сочат само тях докато милиардите потичат към чуждестранни консорциуми които придобиват все повече активи у нас.Истинските господари на нашите политици са чужденци заради тях се деструкторира икономиката , на пазара се продават предимно вносни стоки в чуждестранни магазини . Чуждестранните банки се навъдиха като ракови клетки и на всякъде офисите са им пълни с хора. Като прибавим и енергийното робство и концесиите за жълти стотинки на природни ресурси ...каква власт имат нашите политици да се грижат за националната сигурност при положение ,че всичко ни е отнето?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#6:"Федор Венедиктович Езерский"] като видя лафа "гражданското общество" и ми се обръща нещо.... Какво е това "гражданско общество"? Някой виждал ли го е? [/quote]

  Братчед, гражданското общество е такова общество, в което гражданите свободно изразяват мненията си, чрез медиите и разни неправителствени организации. Става дума само за мнения, разбира се. Общество, в което гражданите налагат волята си, принуждавайки властта да я следва, никога не е съществувало и затова никой не си е дал труда да го нарече по някакъв начин. Такова общество е утопия, защото гражданите никога не са на едно мнение. Ако всеки тръгне да си налага неговото, ще започне гражданска война. Затова в интерес на гражданския мир, разпорежданията на властта трябва да се изпълняват безпрекословно, дори когато тази власт се олицетворява от ГЕРБ. Това е най-забавното правителство, което сме имали и съм сигурен, че от догодина ще ни липсва, на всички.

  /не се чете/
 26. 26 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  [quote#25:"Тони Шнайдера"]гражданското общество е такова общество, в което гражданите свободно изразяват мненията си, чрез медиите и разни неправителствени организации. Става дума само за мнения, разбира се[/quote]
  Не става дума само за мнения. Гражданското общество може и трябва да оказва и натиск - така поне е в държавите, които наричаме "бели". Натиск в законова форма - чрез демонстрации, протести, петиции, лобиране пред съответната институция, от която зависи даден проблем.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#1] от "saseff": [quote#1:"saseff"]Ако човек, току-що попаднал в страната, слуша Бойко Борисов, би останал с впечатлението, че преди него не е имало нищо в България. [/quote] Не случайно летоброенето ще се промени от преди и след Христа, на преди и след ББ.


  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 28. 28 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#26:"Вени Г."]Натиск в законова форма - чрез демонстрации, протести, петиции, лобиране пред съответната институция[/quote]
  ..Дано някога стане, защото нямам вяра в нас - отидох веднъж..и сд оказа, че сме само 10-на човека, дет да правим протест срещу високите цени на бензина..изсулихме се срамежливо, да не ни се смеят хората..

 29. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#26:"Вени Г."]Натиск в законова форма - чрез демонстрации, протести, петиции, лобиране пред съответната институция, от която зависи даден проблем.[/quote]

  Братчедке, ако кацне някой от Марс най-вероятно ще си помисли, че ние на всеки четири години избираме най-злонамерените, най-глупавите и най-инатливите хора, да ни управляват. Кой работодател, би търпял и 24 часа такъв служител, на който трябва да му оказва натиск и да му пише "петиции", за да работи и да си изпълнява задълженията? Или съвременният човек е дълбоко сбъркан, или съвременната демократична държава не става за нищо, щом с десетилетия възпроизвежда един и същ дефект, който не може да бъде отстранен по демократичен начин.

  /не се чете/
 30. 30 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Властта е играчка за едни и плачка за други. Никакви идеи, идеологии, принципи. Само някакви банди, бандити, котерии, люспи, агенти, номади, скачащи от партия в партия и какви ли не още персонажи бяха. Политиката си е само едно благо поприще за обогатяване на всевъзможни мошеници, помияри и измекяри, чудно е че още има кой да ходи до урните.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 31. 31 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Децата на прехода порастнаха...
  Бих коригирал: децата на бившата номенклатура порастнаха. Що се отнася до протестите, те протестираха като кучето, на което му отмъкват кокала, а що се отнася до пожарите - те си ги палеха, те си ги гасяха... Важно беше пожара на бунта отново да гори... Важно е да има борба. Докато на Запад хората работят, в Бълхария се борят... Точно затова, че се борят, мизерстват...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#13] от "bay Tan":

  Ахам, споделям наблюденията ти

 33. 33 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 874 Весело

  [quote#31:"Анализатор"]Докто на Запад хората работят, в Бълхария се борят...[/quote]

  Горе долу така ))) Докато на Запад обираха магазини протестирайки, тука само палят горички, за да ги гасят
  Но дето е приказката, все още не сме достигнали гражданското потребителско общество до западен образец

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  До коментар [#19] от "dqdomart":

  Как така не гласуваш? Нали се изявяваш на форума като убедена герберистка?!

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#34] от "dobrich":
  ТИ не си в ред! ВИНАГИ съм писала, че не съм симпатизант на НИКОЯ политическа партия! Защо постоянно ми приписваш герберизъм?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#35] от "dqdomart":

  хехехехехехе......Обърна палачинката, а?!

 37. 37 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#3] от "Без коз":

  Медиите задължително трябва да са в опозиция!!!

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#21] от "Yomega":

  +++++++++

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "dobrich":
  Ти нормален ли си? НИКОГА НЕ СЪМ БИЛА ОТ ГЕРБ, ИЛИ ОТ КОЯТО И ДА Е БИЛО ДРУГА ПАРТИЯ! НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙ СЛУХОВЕ ЗА МЕН , ИНАЧЕ АЗ ЩЕ ПУСНА СЛУХ, ЧЕ СИ С РАЗЛИЧНА ОРИЕНТАЦИЯ! Не разбра ли, че като адвокат НЕ МОГА ДА ПОНАСЯМ светанов, който искаше ВСС да упражнявал контрол над ...адвокатите? Как въобще ти хрумна, че съм била от ГЕРБ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#4:"Чърчил"] Един "хазартен лъжец" със синя кръв ,па било той расъл в царско семейство[/quote]
  Ето това е да ти липсват първите 7 години!-да не уважаваш баща си,майка си,царя си!Чудесен пример си!
  Статията е дълга и скучна.Истината е кратка.

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#39] от "dqdomart":

  Нямам време да ти търся изказванията от юли нататък....

 42. 42 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 708 Гневно

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":
  "...Какво е това "гражданско общество"?..."
  Аз, Ти, Той, Тя, То, Ние, Вие, без тЕ

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#41:"dobrich"]Нямам време да ти търся изказванията от юли нататък....[/quote]
  Потърси ги , бе , шматко! Айде намери поне ЕДИН коментар, в който одобрявам политиката на ГЕРБ! Иначе си КЛЕВЕТНИК И ЛЪЖЕЦ !

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#41] от "dobrich":
  Защитата на бг. национален интерес и желанието ми на да не подгъзуваме нито на Русия, нито на ЕС, нито на САЩ съвпада ли с политиката на ГЕРБ,а? А нежеланието ми да влезем в еврозоната СЕГА- когато целият свят на еврозоната се разпада - и това ли е одобрение на политиката на ГЕРБ? Кой ти е внушил, че съм от ГЕРБ??????????? Посочи ми поне ЕДИН коментар, в който не осъждам цветанов за невежеството му? Не стига , че ти си платен коментатор, а искаш да хвърлиш и кал върху хората, които не са платени коментатори! Мръсник!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#43] от "dqdomart":

  хехехехехехе....Мартеничке, ти беше апологет на Герб! Айде не се прави на много принципна и други те помнят......Лошото е, че не само ти се боядисваш и пребоядисваш!............Пак ще те попитам - нали под мъдрото ръководство на Б.Б. трябваше вече да сме разминали паликаретата?! Това го обяви през юли....

 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  За играчката и гражданското общество /по генерал Лебед/ :
  -Какво правиш , синко ?
  -Дялкам с ножчето тука.
  - Дялкай, дялкай , после татко с брадвата ще го оправи.
  Такива трябва да са отношенията между правителството и гражданското общество.

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#45:"dobrich"].Мартеничк, ти беше апологет на Герб! Айде не се прави на много принципна и други те помнят......Лошото е, че не само ти се боядисваш и пребоядисваш!...........[/quote]ДОКАЖИ ГО С МОИ КОМЕНТАРИ! ПУБЛИКУВАЙ ТУК МОИ КОМЕНТАРИ, С КОИТО ДОКАЗВАШ, ЧЕ СИ "ПРЕБОЯДИСВАМ УБЕЖДЕНИЯТА". Аз съм адвокат, а не политик- имам СОБСТВЕНИ УБЕЖДЕНИЯ, които сама формирам и не членувам в политическа партия, не си "пребоядисвам" убежденията заради политически пируети на политически боклуци! До тук бях с толерирането на лъжите ти- ако не докажеш, че съм:
  1. Политически пристрастна
  2. Че съм симпатизант на ГЕРБ
  3. Че съм симпатизант на която и да е политическа партия, съществуваща в България към днешна дата,
  ставаш за ПОСМЕШИЩЕ на коментиращите и всички разбират, че си ЛЪЖЕЦ! Само не разбирам- защо се заяждаш точно с мен?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#45] от "dobrich":
  Абе, "Добрич" ти ли беше онзи "бг. гражданин от турски произход", който искаше да ме наеме за дело в ЕСПЧ срещу България За това ли се ядеш с мен Я бегай ДПС да ти предоставят адвокат и ме остави на мира - аман от тънкообидни "умници"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#48] от "dqdomart":

  хехехехехе.......Сега и турчин ли ме изкара!?.............Реакцията ти е типично женска, да не кажа друга по точна дума, кълнеш се, че не си била герберастка....Доста хора на форума ти помнят хвалебствията за бат Бойко и компания....

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#49:"dobrich"].Доста хора на форума ти помнят хвалебствията за бат Бойко и компания...[/quote]
  Кога? Казаното отлита, написаното остава - я сега поразрови из форума и потърси кога съм ги хвалела тези? Я сега прочети къде се корени сарказмът ми към цветанов и борисов-
  http://www.vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26191
  "...Изявлението на вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов на 20.11.2011 г. в предаването „На четири очи” по Нова телевизия, че Висшият съдебен съвет трябва да наблюдава и контролира поведението на адвокатите, неправомерно засяга достойнството и професионализма на българските адвокати. То е израз на крещящо непознаване и неразбиране на Конституцията,законите и международноправните актове, по които Република България е страна. Твърдението, че участието на силни адвокати внася дисбаланс в наказателния процес, съдържа и съответна оценка за българската прокуратура и за разследващите органи..."
  http://www.vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26094 "...Изявленията на г-н Цветанов рушат устоите на държавата и надхвърлят всички предели на обществената търпимост. Неприкрито се накърняват конституционните принципи за правовата държава и разделението на властите, нарушава се презумпцията за невиновност, прокламирана от Конституцията, българското законодателство и международните актове, по които Република България е страна..."  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#49] от "dobrich":
  Насли си много вещ в правото- кажи - знаеш ли какво означава НАТИСК над един съдия да постанови осъдителна присъда, АКО липсват доказателства по наказателното дело, които показват ясно и конкретно вината на подсъдимият? Ама иначе много лесно процедираш- който не ти харесва - айде- и той като политическите проститутки си пребоядисва убежденията, а Много си плитък- и на манталитет , и на интелект....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на cualquera
  cualquera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гражданското ни общество никакво го няма, едно жалко подобие са някои неправителствени организации, които се опитват да привлекат към себе си определени групи хора, но дали заради относителния им ораторски талант, или заради откровено нереализуемите идеи, това все още не се е сбъднало. Единственото нещо, което може да накара хората да изкажат мнение и да се борят за гласа си в обществото е личната им и експресна изгода от вземането на каквото и да е решение, след като те са единствените активни, защо да не се разчита на тях, като на контраглас на друго абсурдно проявление, както направи Найденов.

 53. 53 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "Дневник", айде догодина ще видим като спечели вашия фаворит Станишев какви ще ги измъдри.

 54. 54 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Идеята на всеки обществен договор е елементарна. НИЕ ти даваме властта да управляваш, ТИ не ни пипаш правата. Щото иначе няма власт.

  А правата разширено погледнато спрямо конституцията са елементарни. Не нарушаваш и на йота правото ни на свободна мисъл и изказване. Не ни вдигаш данъците - освен при крайна необходимост. Не ни пипаш природата. И не ни скапваш качеството на живот.

  И с властта ти вървят задълженията. Всички да са третирани еднакво спрямо закона. никаква корупция и шуробаджащина. И приемаш ролята си на сериозно, като дълг. Не като игра и като привилегия. Защото суверена е обществото, а не избрания от него. Това че някой е избран да носи отговорност, не означава че е избран да има каквато и да е власт извън тази дадена му от неговия суверен.

 55. 55 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много думи, никаква мисъл, бля, бля .....

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 56. 56 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Констатациите са верни. Лошото е, че вече няма пряка връзка между управляващи и управлявани в периода между изборите. Т.е, инициативите дори не могат да бъдат присвени. Нямам нищо против да си присвояват идеите и предложенията ми, стига да научат за тях, но... Условието, да научат за тях е почти неизпълнимо. Авторството не ме топли. Бих се зарадвала, ако идеите ми се реализират и дадат добри резултати.

  goblenka
 57. 57 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Статията казва неща,които всички ние знаем защото ги виждаме всеки ден освен онези които твърдят че няма алтарнатива на елита на прехода и на Борисов в частност.

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Ще ме извинява авторът, в политиката ВЛАСТТА наистина е ИГРАЧКА за постигане на икономическите цели на определени групи хора и подготовка на терена за следващи политически ходове....

  Политик който си мисли че ще "оправя" положението "Народните маси" или "драгият електорат" на практика, просто много бърка и бива скоро изритан от първите редове на правене на политика в миманса на Народното събрание (седерастите и Лостов например) или даже в кафенето на Радисон срещу Народното събрание ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това,че ще сменим Борисов със Станишев,Костов или някой друг не променя абсолютно нищо,защото всички тези слугуват на чужди господари.Затова и няма кой знае каква разлика в провежданата политика.Наставленията на господарите отвън се изпълняват безпрекословно.

 60. 60 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#59:"neznaiko_2011"]Това,че ще сменим Борисов със Станишев,Костов или някой друг не променя абсолютно нищо,защото всички тези слугуват на чужди господари[/quote]
  Не ме интересува кой. Интересува ме единствено този "кой" дали може да носи ползи за България, тоест - пари. "Бойковци" доказаха само едно - че могат да харчат безумно пари и после да реват за заеми и пак за чужда сметка. Явно не са били в добри училища, не са получили нужното си образование..

 61. 61 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В България няма политическа класа, такава има например във Великобритания.В България има една клика от клептократи, които са политическа каста, характерна за една все повече феодализираща се и разпадаща се държава.Просто сме в навечерието на едно ново робство, което до сега беше завоалирано, а не след дълго ще свали маската пред новата-стара българска рая.

  ZeroOne
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK