Борис Джонсън: Нобел за мир заслужава Маги Тачър, а не ЕС

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънКметът на Лондон и един от най-популярните британски консерватори Борис Джонсън публикува свой коментар във вестник "Дейли Телеграф", в който остро критикува решението да бъде присъдена на Европейския съюз тазгодишната Нобелова награда за мир. 
Реакцията му идва дни след годишния конгрес на управляващите консерватори в страната, на който ораторските му умения и евроскептичната позиция му спечелиха толкова подкрепа, че медиите коментираха, че той се превръща във водещ вътрешнопартиен конкурент на премиера Дейвид Камерън. Освен това правителството подготвя пълна ревизия на отношенията между Великобритания и ЕС, а Камерън намеква, че може да ги подложи на референдум.
В статията си Джонсън се връща към идеите на тачъризма от края на 80-те години, които изглежда се възраждат в Лондон. Поради това след нея "Дневник" отделя специално място за някои уточнения и цитати.


"На планетата има около 7 млрд. души. Има всякакви кандидати за Нобелова награда за мир. В развиващите се държави може да откриете мълчаливи и търпеливи хора, оказващи хуманитарна помощ, които са отдали живота си за прекратяването на племенни конфликти. Упорити ековоини се сражават да спасят жителите на джунглите от унищожение. Жени се борят за еманципация в Саудитска Арабия. В тирании като Узбекистан и Северна Корея журналисти рискуват живота си, за да се чуе истината. Има добри хора, борещи се срещу всяка неправда - от глада през престъпността и пиратството до трафика на хора.


Затова можем само да се чудим каква лудост се е случила на работния обяд онзи ден, когато комитет от важни норвежци са били помолени да определят тазгодишния носител на наградата.
Може да са били пияни, може да е бил един от онези навъсени скандинавски следобеди, когато слънцето е потънало и няма друга алтернатива, освен да си налееш едно. Каквото и да е било, трябва да са полудели да пренебрегнат всички предложени им хора и да връчат наградата на Европейския съюз. И то за това, че донесъл мир на Европа! Може също така да предложиш да наградят Ланс Армстронг за ролята му в подкрепа на спортменството. 


Заслугата на ЕС за създаването на мира в Европа отдавна е преувеличена и се опасявам, че неговата политика да раздава рецепти днес заплашва да създаде точно обратното.


От друга страна, има един човек, на когото идеално щеше да приляга тази награда. Тази дама е сторила много за съхраняването на мира и демокрацията в Европа. На 13 октомври беше нейният 87-и рожден ден и щеше да е хубаво, ако най-после Нобеловият комитет й беше отдал заслуженото. Това щеше да компенсира срамното решение на нейния университет да откаже да й присъди титлата почетен доктор. Забравихме, че онези неблагодарни босове в Оксфорд протестираха срещу решението й да промени политиката за чуждестранните студенти в университета, а днес именно таксите от тези студенти са важни за висшето образование и поддържат високия жизнен стандарт на същите тези босове.


Да, вместо да даде наградата на купчина грозни сгради с огледални прозорци в Брюксел, Нобеловият комитет трябваше да я присъди на Маргарет Хилда Тачър.


За да разберете защо баронеса Тачър заслужава Нобеловата награда за мир в Европа, достатъчно е да помислите колко абсурдно е тя да се дава на ЕС. През 1945г. не Общият пазар е донесъл мира в Европа. Опасявам се, че бяха няколко институции: Червената армия, американската морска пехота, командването на британските бомбардировачи. Те наистина помогнаха да се умиротвори континентът, макар че не бихте се сетили да ги номинирате за награда за мир.


ЕС не е и организацията, която помогна да се задържи мирът по време на Студената война. Повечето хора биха се съгласили, че това беше работа на НАТО и на заплахата с отговор срещу съветска агресия.


Не ЕС се конфронтира с руснаците за разполагането на съветски ракети в Европа. Бяха Рейгън и Тачър. Техните идеи за демокрация на свободния пазар вдъхновиха народите и политиците в Източна Европа - и в някои случаи продължават да ги вдъхновяват и днес. Защо да не почетем нея, а не една бюрокрация?


Борис Джонсън: Нобел за мир заслужава Маги Тачър, а не ЕС

© Reuters


Вижте накъде ни води сега машината на ЕС. Катастрофалната програма за валутен съюз продължава да прави все по-бедни хората в Гърция и в голяма част от Южна Европа. Когато германският канцлер Ангела Меркел посети Атина, за да инспектира ефекта от наложените от ЕС съкращения, трябваше да я пазят със 7000 полицаи - най-голямата подобна операция в историята на страната, и въпреки това на улиците имаше демонстранти, облечени като нацисти.


В Испания хиляди младежи бягат в Латинска Америка в търсене на по-добър живот. Цялата европейска икономика е парализирана от страха, че еврото ще се разпадне, докато грозната истина е, че разпадането е вероятно най-добрата надежда за оцеляване.


Като решение се предлага още по-голяма икономическа интеграция - решение, което изглежда се подкрепя и от британското правителство - докато целият този процес за създаване на фискален съюз означава да изпразним демокрацията от съдържание.


Гърците излизат на улиците като нацисти, защото смятат, че ги мачкат и унижават както във времената, когато над Партенона се е развявало знамето със свастиката. Сега предлагаме да се предадат на институциите на ЕС - фактически, в ръцете на Германия - контролът над политиките за облагане и разходи в еврозоната. Вместо да намали напрежението между държавите от ЕС, проектът на еврото рязко го увеличава.


Борис Джонсън: Нобел за мир заслужава Маги Тачър, а не ЕС

© Reuters


Казват, че две демокрации никога не са воювали помежду си. Но когато се подиграваш с демокрацията и на практика предаваш на чужда сила да решава за данъците и разходите ти, то създаваш условия за сериозна беля. Тези дни Винс Кейбъл предупреди за "абсолютно неизчислимите" последици от разпадането на еврозоната, но какво си мисли той, че се случва в момента? Вече виждаме неофашистки партии в Атина и агонията на Гърция няма край.


Баронеса Тачър предвиди всичко това. В речта си в Брюж през 1988г., тя предупреди за опасностите в опитите да се създадат европейци по калъп, докато народите на ЕС са толкова различни в навиците и производителността си. Тя предупреди да не се води валутна политика, еднаква за всички, и говори остро срещу липсата на демокрация в проекта. Думите й напълно се оправдаха.


Според Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейската комисия, Нобеловата награда е за всички нас, в смисъл, че е насочена към всичките 500 милиона европейски граждани. Е, от името на милиони като мен, предлагам да върнем тази безсмислено връчена награда на една институция, която толкова обърка нещата, и да настояваме тя да бъде дадена на една жена, която се оказа толкова права. Тачър, а не ЕС, разбира пътя към мира в Европа."


Речта от Брюж - какво каза Тачър преди 24 годиниСловото на премиера Маргарет Тачър на 20 септември 1988г. в "Колежа на Европа" в Брюж остава в историята като Речта от Брюж. Речта е отговор на изявлението от 6 юли 1988г. пред Европарламента на Жак Делор, тогавашният председател на Европейската комисия, че очаква след 10 години 80% от икономическите закони, а може би и законодателството за социалното осигуряване и данъците, да се създават от Европейската общност. Две седмици по-късно социалистът Делор говори за Европейско правителство. В началото на есента посещава конгреса на британските профсъюзи и заявява ,че Еврокомисията ще наложи с регулация на националните правителства да въведат закони в полза на синдикатите.


Това, което следва в Брюж, е подготвяно месеци наред и се превръща в повратна точка в историята на британските консерватори, Великобритания и Европа. След нея започва процес, в който - докато все по-ожесточено спорят в партията за отношението към Европа - торите се разделят с етикета "партия на Европа" в британската политика и заемат позиция, по-късно кръстена с новия термин "евроскептицизъм". Лейбъристите се възползват вътрешните спорове на опонентите си и след победата от 1997г. Тони Блеър без съпротива диктува за десетилетие политиката на Лондон към ЕС.


Но с речта на Тачър за пръв път от влизането на страната в Европейската общност през 1973г. започва истински дебат за ползите и смисъла от членството на Великобритания.

Ето няколко цитата от лекцията на Маргарет Тачър:


След като говори за вековната връзка между Европа и Великобритания, тя отговаря на критиките, че Лондон не се интересува достатъчно от континента с думите: "Ние, британците, сме допринесли за Европа по много специален начин. През вековете сме се сражавали да попречим Европа да падне под доминацията на една единствена сила. Сражавали сме се и сме умирали за нейната свобода. Само на няколко километра от тук лежат 120 000 британски войници, загинали в Първата световна война. Аке не беше тази воля да се сражаваме и умираме, Европа щеше отдавна да е обединена, но не от свободата и не от справедливостта
(...)
Европейската общност е само едно от олицетворенията на европейската идентичност, но не е единственото. Никога не бива да забравяме, че на изток от Желязната завеса народи, които някога са се радвали на пълноценно участие в европейската култура, свобода и идентичност, са отрязани от своите корени. Винаги трябва да гледаме на Варшава, Прага и Будапеща като на велики европейски градове. 


(Бел.ред. - В началото на ноември 1988г., годината, когато Полша е разтърсвана от стачки, Тачър става първият британски премиер, посетил комунистическата страна. Тя се среща с лидера на "Солидарност" Лех Валенса и заедно полагат венец на гроба на отец Йежи Попйелушко, екзекутиран през 1984г. от тайните служби. Любопитен факт е също, че по време на речта на Тачър колежът в Брюж от 1972г. се ръководи от полския политемигрант проф. Йежи Лукашевски.)


5 ноември 1988г. - премиерът Тачър и Лех Валенса поднасят венец пред корабостротиелницата в Гданск на мястото, където през 1970г. са убити стачкуващи работници. На срещата с правителството на ген. Ярузалески тя призовава властите да преговарят с обявения извън закона профсъюз "Солидарност".

© Associated Press

5 ноември 1988г. - премиерът Тачър и Лех Валенса поднасят венец пред корабостротиелницата в Гданск на мястото, където през 1970г. са убити стачкуващи работници. На срещата с правителството на ген. Ярузалески тя призовава властите да преговарят с обявения извън закона профсъюз "Солидарност".

(...)
"...Европа нямаше да успее и никога не би успяла, ако беше станала тесногръд клуб, занимаващ се само със себе си. Европейската общност принадлежи на всичките й членове. Тя трябва да отразява традициите и стеремежите на всичките си членове.


Нека го кажа пределно ясно.


Великобритания не си мечтае за някакво удобно, изолирано съществуване в покрайнините на Европейската общност. Нашата съдба лежи в Европа като част от Общността.
Това не означава, че бъдещето ни е само в Европа, но това важи и за Франция, Испания или който и да е друг член. Общността не е всичко. Нито пък е институция, коят онепрекъснато да се променя според диктата на някаква абстрактна интелектуална концепция. Тя не бива и да бъде вкаменявана от безкрайни регулации. Европейската общност е начинът, по който Европа може да си осигури бъдещ просперитет и сигурност за народите си в един свят, в който има много други силни държави и групи от държави.


Ние, европейците, не можем да си позволим да губим време във вътрешни спорове или оплетени институционални дебати.


Нищо не може да замени ефективните действия. Европа трябва да е готова изцяло да се грижи за сигурността си и да се конкурира в търговията и индустрията в свят, в която успехът отива при държавите, които стимулират индивидуалната инициатива и предприемачество, а не при онези, които се опитват да ги задушат."


След това Тачър изрежда принципите, по които би трябвало да се структурира ЕО.


"Първият ми принцип е: волята и активното сътрудничество между независими суверенни държави е най-добрият начин да се изгради успешна Европейска общност. Опитите да се потисне националното и да се концентрира властта в центъра на един европейски конгломерат би било силн оразрушително и би объркало целите, които се опитваме да постигнем.


Европа ще бъде по-силна, именно защото си има Франция като Франация, Испания като Испания, Великобритания като Великобритания, всяка със своите обичаи, традиции и идентичност. Би било глупаво да се опитваме да ги натикаме в някакъв калъп на европейската идентичност.
(...)
А съм първата, която ще каже, че по много важни въпроси страните в Европа трябва да се опитат да говорят с един глас. Искам да работим по-тясно по неща, които можем заедно да свършим по-добре, отколкото по отделно. Европа е по-силна, когато правим така, било то в търговията, отбраната или отношенията ни със света.


Но по-тясната работа не изисква властта да се централизира в Брюксел или решеният ада се взимат от назначени от някого бюрократи.


Иронично е, че точно когато държави като СССР, които опитваха да ръководят всичко от един център, започват да се учат, че успехът зависи от разпределянето на властта и решенията извън центъра, в Общността има някои, които изглежда искат да се движат в обратната посока.


Не сме изтеглили назад границите на държавата във Великобритания, само за да гледаме как те се връщат отново на европейско ниво с европейска съпер-държава, упражняваща господството си от Брюксел.


Определено искаме да видим Европа по-обединена и с по-силно чувство за обща цел.


Но това трябва да стане по начин, запазващ различните национални традиции, властта на парламентите и чувството за национална гордост на всеки от собствената му страна. Защото това е бил източникът на европейската жизненост през вековете."


Маргарет Тачър през 1988г.

© Associated Press

Маргарет Тачър през 1988г.


След това Тачър критикува земеделската политика на ЕО, поглъщаща половината бюджет на общността "за да се складира и изхвърля излишна храна". Според нея в името на стабилен фундамент за реформи ирастеж е нужен по-добър контрол над разходите. Вместо "производството на нежелани излишъци, което не гарантира нито доходите, нито бъдещето на фермерите", трябва да се следва политика, свързваща производството по-тясно с пазарните изисквания, "което би намалило свръпрроизводството и разходите".


Третият принцип, посочен от Тачър в историческата й реч, засяга политиката за стимулиране на предприемчивостта. "Ако Европа иска да процъфтява и да създава работни места за бъдещето, ключът е предприемчивостта.(...) Поуката от икономическата история на Европа от 70-те и 80-те години е, че централното планиране и подробният контрол не вършат работа. Това става с личен стремеж и инициатива. Контролираната от държавата икономика и рецепта за бавен растеж, докато свободната инициатива в рамките на закона носи по-добри резултати. (...) Целта ни не бива да е ве повече и по-подробни регулации; трябва да се дерегулира и да се премахнат пречките пред търговията."


След това Тачър изрежда как страната й е приела финансови институции от цял свят, отворила е части от телеком пазара си, либерализирала е въздушниятранспрот и морските превози - нещо, за което европейските йпартньори тепърва правят крачки. Тя призовава и да не се въвеждат регулации, които да повишават разходите за труд в Европа, защото това ще намали конкурентоспособността й в света.


Когато засяга въпроса за премахването на граничния контрол, премиерът казва:


"Разбира се, че искаме по-лесно да преминават стоките и хората ни. Но разумът казва, че не можем напълно да премахнем граничния контрол, ако искаме да защитаваме гражданите си от престъпността и да спрем движението на наркотици, терористи или нелегални имигранти.


Маргарет Тачър танцува с Роналд Рейгън на 16 ноември 1988г. на прощалната вечеря на президента, който напуска от Белия дом след два мандата. След по-малко от година пада Берлинската стена, след две години Германия се обединява отново, три години по-късно се разпада СССР.

© Associated Press

Маргарет Тачър танцува с Роналд Рейгън на 16 ноември 1988г. на прощалната вечеря на президента, който напуска от Белия дом след два мандата. След по-малко от година пада Берлинската стена, след две години Германия се обединява отново, три години по-късно се разпада СССР.


Четвъртият и петият принцип на Тачър засягат протекционизма и ролята на страните от ЕО в собствената им отбрана.
В заключение британският премиер казва: 


"Нуждаем се от решения за следващите стъпки, а не да се отвличаме с някакви утопични цели.


Утопията никога не се случва, защото знаем, че ако това стане, никак няма да ни хареса.


Нека Европа бъде семейство от държави, разбиращи се по-добре, уважаващи се повече, вършещи заедно още и още неща, но не и да се отказваме от националната си идентичност и общите си европейски усилия.


Нека имаме Европа, заемаща пълноценно мястото си в света, която гледа навън, а не навътре, и която съхранява Атлантическата общност - тази Европа от двете страни на Атлантика - която е нашето най-гордо наследство и най-голямата ни сила."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (351)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Маргарет Тачър, паказа воля зя справяне с много тежки и сериозни проблеми, и заслужава награда за проявената воля и дух, но Нобелова награда за мир, някак си не е точно за нея.

 2. 2 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Поредния много самовлюбен приказливец.

  Никога повече мутри начело на България.
 3. 3 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Si vis pacem, para bellum


  В този смисъл, Тачър допринесе много за мира. Унищожаването на империята на злото в Северна Азия, което и беше измежду приоритетите, допринесе много повече за глобалния мир, отколкото нежното либерастене не евролевичарията, търсеща мирно съвместно съществуване и убедена, че ако изближе достатъчно усърдно врага си, после ще се възцари мир.

 4. 4 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 978 Весело

  "След това Тачър изрежда как страната й е приела финансови институции от цял свят, отворила е части от телеком пазара си, либерализирала е въздушниятранспрот и морските превози - нещо, за което европейските йпартньори тепърва правят крачки."

  Мммм дааа, и след всичко това,сега мислят пак заисолационизъм и протекционизъм. Ам те шотландците са се заинатили да си дръпнат чаршафа от Обединения Джоли и гледат да го пришият към Викингската черга, и тогава през:
  "...онези навъсени скандинавски следобеди, когато слънцето е потънало и няма друга алтернатива, освен да си налееш едно", бат Борис, ще се чуди що аджеба Велика Британия, не е нито велика нито британска.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Много, ама много точно е уловила и предала опасността от глобализация и само заради това заслужава нобелова награда.

  Окрупняването води до обезличаване и упадък в дългосрочен план...това историята го е доказвала до втръсване.

  Европа ТРЯБВА да пази суверенитета на държавите си....браво на Маргарет Тачър!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Ромлянин
  Ромлянин
  Рейтинг: 367 Весело

  Маргарет Тачър е консерватор

  На такива като Тачър не се връчват награди от външни органзиации,фондации и пр.-

  на тях собствената има Нация им издига паметници.

  подобни награди са за лидери на пролетарски партии -

  с " приобщаваща" идеология . .........

  примерно - БКП и производните й 5-6 дъщерни и нЕкои други присъдружни организации на народонаселението

  http://vbox7.com/play:fdb1815b
 7. 7 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Европа може само да мечтае за лидер като Тачър. С какво ЕС заслужи Нобелова награда за мир?

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  А войната с Аржентина?

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Колко актуална е великата Тачър днес. А първаците ще запълнят някоя и друга дупчица в познанията си за истинския консерватизъм, макар и с 25 години закъснение.

  Но за Нобеловата награда не съм съгласен с бай Борис. Там, където са развявали гащи хора като Арафат, Мандела, Горбачов, Джими Картър, Обама, там една истинска дама като Маргарет Тачър няма място.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#7] от "kuku032":

  В последните 2 хил. години някъде в Европа всяка година е имало по една война.

  В полседните 50 години броят на войните в Европе паднал до под 5.

 11. 11 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нищо повече от идеализиране ... консерваторите,подобно на комунистите,са отживелица и е крайно време да спрат да пречат и спъват развитието,робувайки на идеологии,които не са пригодени да виреят в новите реалности ...

  Liberate Your Mind!
 12. 12 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тачер е величина за Англия! Ако те не изкарат още една като нея до 20 години са заминали. Дори на нея трябва да и дадат Нобел за война, с профсъюзите и Аржентина!!!

  Консервите е ясно що я вадят кат бостанско плашило, ами Дневник що препечатни подобни статии за нахъсване на английските консерви?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 13. 13 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Борис Джнонсън явно е прекалил с хапчетата или ги е забравил. Спопед мен ЕС също не заслужава награда за мир поради ред причини, но да предложиш Маргарет Тачър за награда само заради това, че е станала на 87 години и да забравиш за това как се саморазправи със собственото население, със синдикатите на работниците, с латинка Америка и пр. си е леко казано популизъм. По същата логика, която използва г-н Кметът на Лондон, бих му предложил другата година да предложи за нобелова награда за мир Телевизията на Острова. Вече 40 години телевизията отвлича вниманието от основни проблеми, като безработица, все по-ниски заплати, липса на добро здравеопазване за бедните, увеличаване на престъпността, увеличаване на корупцията, воденето на безсмислени войни на 2-3 континента и пр. Въпреки всичко това и още много, хората стоят мирно пред телевизора, гледат си сериалите, натискат си парцалите, за да не се окажат главни герой в някой репортаж за безработни и се чувстват щастливи, че са добре (дез)информирани. По този начин г-н Джонсън може да си спечели и любовта на медиите и току виж станал премиер министър

 14. 14 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#5:"Боби Колев"]Европа ТРЯБВА да пази суверенитета на държавите си....браво на Маргарет Тачър!
  [/quote]

  Те собственият не могат да си опазят,макар че ми е през дядовия за перлите в британската корона, тръгнали за този на другите да реват.

  Каква награда за мир, на тази отявлена последователка на Малтус, бе Коле?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Или с други думи общият брой на войните в Европа е бил над 2 хил. за последните две хилядолетия.

 16. 16 Профил на own
  own
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Би било лицемерно да се присъди Нобелавота награда за мир на Маргарет Тачър. Много от нейните решения са колкото добри толкова и спорни - като например подкрепата, която е оказала на Пиночет, войната за Фолклендските острови, експериментиране на икономическите теории на Фрийдмън в Аржентина (преди да ги донагласят и приложат в Англия) причинили глад и мизерия за милиони хора в Аржентина.
  Въпреки това като политик безспорно е изиграла голяма роля в световната история. Прав е Борис Джонсън да критикува решението да се присъди наградата на ЕС.

  Според мен последните години тази награда не се отсъжда достойно. Интересно онези, които решават явно държат да я дадат на хора/институции, които са много популярни по света - а това ли е идеята?

 17. 17 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А защо Тачър не е оправила здравната им система?

  Термин за планова операция се получава от болни понякога след 1-2 години. И хората си отиват преди да бъдат оперирани! По тачърски ефективно, няма човек, няма операция!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Татчър и Рейгън тепърва ще бъдат оценени като миротворците и строителите на 20в.

 19. 19 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Защо да не почетем нея, а не една бюрокрация?"

  100К+

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тачър приватизира тяхното БДЖ. Дават го на две частни фирми, които не полагат необходимите грижи за рексите, естествено те искат максимум печалби, а поддръжката може да чака!

  В резултат се е получил хаос в големите градове и чести аварии и големи катастрофи!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Най-добрият политик на Европа.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Борис е достоен наследник на Желязната лейди, той беше героят на грандиозните игри в Лондон 2012 и звездата на националната конференция на Торите преди месец.

  Дано да стане лидер на Консервативната партия, това би било логично продължение на блестящата му кариера.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bullet":

  Като всеки човек Тачър не е перфектна.

  Строго погледнато и разделението си има слабите страни.

  И все пак към днешна дата и в контекста на темата за обединена Европа и нейните слабости, казаното (цитирано в края на статията) от Тачър преди 25 години доказва колко е далновидно мисленето й.

  Същото, от което страда сега Майкрософт, който за 15 години така и не се научи да прави софтуер за мобилни устройства. Да, 15 години са си - какво ли не опитваха, но все удряха на камък и то защото бяха твърде големи и твърде тромави - бях там и го видях с очите си.

  Малките , уж "независими" клони бяха прекалено даже зависими от централното ръководство и нямаха стимул да се развиват, защото и така и иначе получаваха субсидии.

  Европа заприличва все повече на същото нещо и искането за допълнителна консолидация е като да гасиш пожар с нафта.

  Същото като допълнителното печатане на пари тук в САЩ (пък и навсякъде по света) като средство за борба с икономическата криза, която отдавна вече не е само икономическа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 24. 24 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Идват избори в Англия и цирковете започват. Лудия Борис ми е симпатичен, но с това изказване (предизборно)...
  Тея Англичаните толкова много проблеми са забъркали в толкова много страни, награда за мир на Тачър звучи толкова лицемерно.
  Вчера гледах изказване на Шотландския министер и по всичко личи, че референдума им след 2г. ще успее. Дали след това ще си махнат Греат от името :) ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Някой знае ли колко перли останаха в Британската Корона, след като бяха свалени от трона на световен миротворец?
  Не съм казал, ама пак повтарям:
  Маргарет Тачър е последният човек заслужаващ каквато и да е награда за мир!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#16] от "6c":

  Аз и не мисля, че той прави предложението сериозно.

  Пределно ясно му е, че няма да стане.

  Но не пречи да ползва името и популярността й за да трупа актив.

  И го прави съвсем умело, защото казаното е истина, въпреки, че премълчава други (важни) истини.

  Това е политик все пак.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#24] от "angelboy8008":

  Гре
  [quote#24:"angelboy8008"]Дали след това ще си махнат Греат от името ? [/quote]

  Греат не биха си го дали, ама шотландците ще си смъкнат "трибагреника" от Джоли Роджър"

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 28. 28 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#16:"6c"]подкрепата, която е оказала на Пиночет, [/quote]

  Пиночет спря комунизирането (чети, опропастяването) на най-читавата държава в Южна Америка. Злото, сторено от Пиночет, бледнее на фона на злото, което комунистите са сторили в България (примерно) само за първите няколко месеца след окупацията.

  Забележи, че когато опасността от комунистическа агресия се изпари, Пиночет се оттегли доброволно. И в момента в Чили на власт не е неговият бодигард и чилийските университети не правят конференции в чест на дъщеря му.

  [quote#16:"6c"] войната за Фолклендските острови, [/quote]

  показа, че латиноамерикански диктатори не могат да гепят безнаказано английски територии. Тези острови НИКОГА не са били част от Аржентина, и населението практически 100% е за статуквото. Кой нормален човек, прочее, би избрал Аржентина при избор между Аржентина и UK?

  [quote#16:"6c"] експериментиране на икономическите теории на Фрийдмън в Аржентина [/quote]

  Алабала. Проблемът на Аржентина е в мързелашкия манталитет на населението. Все едно да кажеш, че проблемът на циганската махала са икономически експерименти над иначе съвсем нормалните, читави работливи цигани

 29. 29 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боби Колев":

  Накратко, прави си вятър на устата и трупа позитив пред електората.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  [quote#18:"hodounski"]Татчър и Рейгън тепърва ще бъдат оценени като миротворците и строителите на 20в.[/quote]

  Да отдадем заслуженото и на няколко други исторически личности, допринесли за взривяването на комунизма: Папа Йоан Павел Втори, Вацлав Хавел, Адам Михник, Лех Валенса. Без техния безкомпромисен интегритет, далновидност, решителност и кураж, днес по тия земи още щяха да вървят петилетни пранове, да се веят червени знамена, хората да живеят сред телени мрежи, а радиото да мърмори приспивно за есенниците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1236 Весело

  До коментар [#28] от "the_sceptic":

  "Все едно да кажеш, че проблемът на циганската махала са икономически експерименти над иначе съвсем нормалните, читави работливи цигани."

  ++++

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#29] от "Bullet":

  Ами политически погледнато - да, защото казваш истина.

  Но пропускаш и истината, че това, което казва е в огромната си - и важна част - вярно: тази нобелова награда беше жива подигравка, а Маргарет Тачър, както той казва, е предупредила Европа до какво води окрупняването...и то все пак тече.

  Не случайно Англия понесе кризата доста по-добре от повечето от членовете на клуб Евро.

  Естествено като банкова нация нямаше как и те да не бъдат засегнати.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 33. 33 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прави впечатление,колко много си приличат стиловете на изказ на консерватори и комунисти ... котилото им,отдавна е в миналото,но те,подобно на тяло движещо се по инерция,продължават да се громят и да си създават култове към личността,в свят,който няма нужда от техните ретроградни идеологии ...

  Liberate Your Mind!
 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 549 Неутрално

  ЕС е не само и просто , "бюрокрация" . ЕС е "реализация в ход" , на Идеята за Континента като универсален Център на цивилизацията . Островът е чужд на тази идея , а с практическия си егоизъм на своето "членство", той дори я блокира . Въпреки красивия му изказ , твоето предложение е неподходящо , Кмете ...

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#1:"442"]някак си не е точно за нея[/quote]
  Да ти имам аргументите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  Баси и заблудения дебил ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 37. 37 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#24:"angelboy8008"]Вчера гледах изказване на Шотландския министер и по всичко личи, че референдума им след 2г. ще успее. Дали след това ще си махнат Греат от името ? [/quote]

  Ако Шотландия се отдели Англия става по икономика по-малка от провинция Бавария, дано Господ да им е на помощ!

  Забелязвам лек култ към личността на Тачър. За англите нормално, ама наште "десни", дето до един са бивши комуняги?

  А те си имат култ към личността на Костов, те са костомолци!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#37:"Курт Деликуртев - Хахоман, праскай ми минуси!"]Забелязвам лек култ към личността на Тачър.[/quote]
  Ти затова ли на два пъти по-горе си се чудил "от коя трънка да извадиш заек" само и само да кажеш нещо омаскаряващо за Тачър?
  Ти, например, във всичко ли си бил идеален? Всичко ли в твоя живот си свършил за отличен?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Liekkion Isku
  Liekkion Isku
  Рейтинг: 8 Любопитно

  АХАХАХАХАХА
  Моралната изродщина, безочието и дясното винаги са били синоними! Това изявление го доказва за пореден път...
  Нобел за мир за какво?! За разполагането на американски ракети в Европа? За Фолклендската война? За бруталната разправа със синдикатите и оставянето на улицата на милиони хора? За подкрепата за режима на Пиночет и даването на убежище на самия диктатор? За подкрепата за крайно-десния тероризъм в латинска Америка? За надпреварата във въоръжаването? За опитите да разруши ЕС, бидейки троянски кон на САЩ? За репресиите в Северна Ирландия? За поставянето на началото на "рейгъномиката" - безконтролния дивашки капитализъм в услуга на богатите, на когото ние сега берем плодовете? За кое точно заслужава хобел?

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.", 31 май, 2010
 40. 40 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не го знам тоя, ама по мое мнение Бойко има повече право на тая награда от старата английска чанта!

 41. 41 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Маргарет Тачър постави преди 30 години основите на сегашната мизерия на Великобритания...

  Вяра. Надежда. Любов.
 42. 42 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 846 Весело

  Бойко Борисов в лондонски вариант.

 43. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Маргарет Тачър е един от най-големите политици на 20ти век, който ще остане в историята. Изправи на крака икономиката на Великобритания, благодарение на нея и на Рейгън падна желязната завеса.

  "След това Тачър критикува земеделската политика на ЕО, поглъщаща половината бюджет на общността "за да се складира и изхвърля излишна храна".
  За съжаление 25 години по-късно положението не се е променило. Вместо да инвестира в технология и наука, Европа финансира селското стопанство.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 44. 44 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  Прав е Борис.
  Не оная кукла на коня направи Европа.
  Тя смачка ония с петното,Тя огъна либералите,Тя вкара авиодиспечерите в релси,Тя не повярва на Жотемите с главно Ж.
  Европа винаги щеше да е силна,защото нямаше да има меки китки,нямаше да има социализъм.
  Блеър скапа всяка идея за силна Европа.
  Огъна се.
  Отиваме на кино,другарки и другари,дами и господа.
  Ония с червените петна между веждите идват

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 45. 45 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Махнете Сити-то, както и привилигированата търговия с бившите колонии и едва тогава разгледайте структурата на британската икономика. Картинката хич не е хубава...

  Вяра. Надежда. Любов.
 46. 46 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Весело

  Добрата, стара и много болна Англия!! Носталгични са спомените за един мъж с пола, явно им трябва поредната тачърка!

  Англите пак са я закъсали много, щом посягат към шкафа с нафталина!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  [quote#18:"hodounski"]Татчър и Рейгън тепърва ще бъдат оценени като миротворците и строителите на 20в. [/quote]

  ... архитектите на неолибералната доктрина за война с
  икономическо поробване допринесоха много за мира !
  Днес в югоизточна Европа имаме всички свободи може да се изказваме свободно , да гласуваме и да се придвижваме свободно в ЕС.

  За сметка на това потребителската кошница ни се е смалила, банките,магазините, енергийните монополи , природните ни богатства и т.н. всичко това подарихме на нашите нови "освободители"


  Печална действителност: докато днес много внимателно и нежно ти се помага да се качиш на седлото, утре седлото се поставя на твоите рамене.
  Фирдаузи  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 49 Профил на Liekkion Isku
  Liekkion Isku
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#45:"smehur_co"]Махнете Сити-то, както и привилигированата търговия с бившите колонии и едва тогава разгледайте структурата на британската икономика. Картинката хич не е хубава... [/quote]
  Именно!!
  Тачър разруши производствената база на икономиката и я превърна в икономика на финансовите спекупации...

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.", 31 май, 2010
 50. 50 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#45] от "smehur_co":

  Както каза немският инженер който прави конвейера на Бентли "Чак сега разбирам що всички коли са поръчкови и се правят на ръка, те за 100 години един конвейер не могат да направят само. Трябваше ние да дойдем" Та така с английската икономика!

 51. 51 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#44] от "From Bulgaristan":


  [quote#44:"From Bulgaristan"]Блеър скапа всяка идея за силна Европа.
  Огъна се.[/quote]

  ++++++++++++

  Тоя Блеър направи така, че като идеш в Лондон не можеш да видиш бял човек. Всички са цветнокожи, освен туристите.

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4292 Любопитно

  "Борис Джонсън: Нобел за мир заслужава Маги Тачър, а не ЕС"

  Борис е пич, обаче това негово изказване е пълна глупост! Тачър с нищо не е допринесла за световния мир, че да получава нобелова награда!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4292 Любопитно

  [quote#8:"Франк Нинов"]А войната с Аржентина? [/quote]

  Логичен въпрос, а аз бих добавил въпроса за близкото приятелството на Тачър с гнусния диктатор и убиец Пиночет! За каква награда говорим тогава?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Liekkion Isku
  Liekkion Isku
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато умря кървавият военен диктатор Пиночет, виновен за хиляди политически убийства без съд и присъда, Маргарет Тачър каза че е "натъжена" - отишъл си е неин приятел. Тогава във форума на ББС един англичанин написа : "Днес съм двойно щастлив - Пиночет умря и Тачър е натъжена"

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.", 31 май, 2010
 55. 55 Профил на Liekkion Isku
  Liekkion Isku
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#51:"Wrornoxmaniak"]Всички са цветнокожи, освен туристите.[/quote]
  О, ужас! В Лондон имало цветнокожи! Как може! Веднага да се върне Тачър на власт и да въведе закон че цветнокожи нямат право да влизат в Лондон, и да ги експулсира, даже най-добре да ги продаде в робство в колониите

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.", 31 май, 2010
 56. 56 Профил на Liekkion Isku
  Liekkion Isku
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е друго за което Тачър "заслужава" Нобел - за расизма си...

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.", 31 май, 2010
 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Без политиката на Тачър днес в този форум нямаше да участват всички тези, които я мразят. Те щеха да четат и пишат във форуми по ирански и северокорейски образец.

  подпис
 58. 58 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  [quote#42:"Wrornoxmaniak"]Бойко Борисов в лондонски вариант. [/quote]
  човека с нищо не е заслужил такава грозна обида

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  За мен има един абсолютен, безпогрешен критерий за разпознаване на комунета, левичари, руски мекерета и прочие червен планктон: отношението към Тачър и Рейгън.

  Няма да обяснявам защо - мисля, че е ясно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#61] от "dodge_ram":

  Брей да сме на едно мнение не е било. И аз така разпознавам седерастите - по мнението им за същите хора ама с обратен знак.

 63. 63 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Маргарет Тачър е безспорно велик политик на 20 век, с принос в процесите, довели до разпадане на бившия социалистически блок. Но миротворец - това е смехотворно.
  От речта на Борис Джонсън съм съгласна само с увода. Да, има хора, много по-заслужили наградата за мир от всички онези, които досега са я получавали, чиито имена са неизвестни и ще останат такива. Но Тачър не е сред тях. Няма смисъл да повтарям защо, вече е обяснено от някои пишещи преди мен.
  Аз друго не мога да разбера - култът към Британия и всичко британско у една част от обществото у нас. Като се започне от футбола, та се стигне до кралицата. Както и отрицателното отношение към ЕС. Не че сме цъфнали и вързали, ама без Европейския съюз сме съвсем заникъде, бе, хора.

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  [quote#59:"Liekkion Isku"]Забележително е обаче друго - че всички крайно-десни свършват като малоумни, подивели алцхаймерици - и Пиночет, и Рейгън и Тачър... Това е и което заслужават, а не нобелова награда. [/quote]


  Ха, ха, той и Борисчо - Boris the Buffoon - както 'любовно' го наричат в Англия, е на път да свърши по този начин и тази идиотска статия е поредния симптом.

 65. 65 Профил на Liekkion Isku
  Liekkion Isku
  Рейтинг: 8 Любопитно

  И въобще не мога да ги разбера тия англичани - постоянно се обиждат и сопват на ЕС, постоянно заплашват че ще го напуснат, постоянно искат да са встрани, европейските правила да не важат за тях.. Сега Борис Джонсън се обидил че дали нобел на ЕС, а не на Тачър разбирате ли..
  Защо просто не напуснат ЕС, вместо постоянно да мрънкат и да се опакват сякаш някой насила ги държи. Да напуснат ЕС като не им харесва и да станат американски щат и формално. Голям праз. ЕС няма нужда от американски троянски кон, който винаги е против всичко общоевропейско и гледа само своите и на американците интереси...

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.", 31 май, 2010
 66. 67 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 418 Весело

  Тая реч изобилства от глупости. Иначе Борис е симпатяга, стига да не говори на сериозни теми. Даже минава за туристическа атракция.

  "Whenever things were frightening, it was a good idea to measure them"
 67. 68 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#51:"Wrornoxmaniak"]Всички са цветнокожи, освен туристите. [/quote]

  И защо това е толкова ужасно?

  Освен това не е вярно. Около 10% от населението са чернокожите.

  "Whenever things were frightening, it was a good idea to measure them"
 68. 69 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1581 Весело

  "Може да са били пияни, може да е бил един от онези навъсени скандинавски следобеди, когато слънцето е потънало и няма друга алтернатива, освен да си налееш едно"

  Винаги съм харесвала Борис Джонсън, разбира се като лондонски кмет, а не като съветник на Нобеловия комитет, но той наистина е голям оригинал и ме забавлява, дори когато не съм съгласна с мнението му.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 70 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 160 Неутрално

  До коментар [#3] от "the_sceptic":Унищожаването на империята на злото в Северна Азия, което и беше измежду приоритетите, допринесе много повече за глобалния мир, отколкото нежното либерастене не евролевичарията, търсеща мирно съвместно съществуване и убедена, че ако изближе достатъчно усърдно врага си, после ще се възцари мир. ...................................................................................
  Пишеш колкото да се намериш на работа.Империята на злото беше предадена отвътре с помощ отвън разбира се,която в момента се преекспонира от любителите на оглозгани пуканки и намазан с кечЪп чизбургер....
  *И досега не мога да разбера защо ЦК на КПСС не отстрани от длъжност Михаил С.Горбачов и пое тези ангажименти* -от мемоарите на Марги,в които описва отстъпките на Горбачов в Рейкиявик и Малта.....
  *И той го вярва?!*-тва пък го казва за Горби Колин Пауер в мемоарите си(тогава военен съветник в белия Дом) след Малта,когато американците дават обещания на Съветите за неразширяване на Нато на *нито една педя след ГДР*......
  *Дааа,ние го(М.С.Горбачов) лъгахме непрекъснато.Трябваше да го накараме да повярва,че борбата ни е насочена срещу комунизма,а не срещу историческа Русия*-Из интервюто на Збигнев Бжежински,дадено на проф.Ал.Дугин през май 2010 година.....
  ПС!Без да съм за каквато и да е форма на цоциазЪм ти заявявам-Да се издрайваш е малко!  Yes,we Scan!-Barak Obama
 70. 71 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 521 Весело

  След нобеловата награда за мир дадена преди години на Ясер Арафат вече нищо не ме учудва в критериите на нобеловия комитет.

 71. 72 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Да беше се произнесъл и за Нобела на Обама!

 72. 73 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  [quote#9:"Lemmy"] Там, където са развявали гащи хора като Арафат, Мандела, Горбачов, Джими Картър, Обама, там една истинска дама като Маргарет Тачър няма място.[/quote]

  Много точно казано .

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 73. 74 Профил на block
  block
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Ако не бяха Маргарет Тачър, Рейгън, Йоан Павел 2 и други сега нямаше да кликаме у форума ами щяхме да сме на бригада я грозде да берем я някаква друга простотия и да превзимаме петилетката за три години. На Маги Тачър трябва паметник да и вдигнем, не на оня правешки цървул - дано внуците му да изгният от рак максимално бързо.

 74. 75 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Само за това, че спомогна за унищожаване на Империята на злото, Маргарет Хилда Тачър заслужава наградата.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 75. 76 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  В третата, последна част от мемоарите на баронеса Тачър - "Изкуството на държавника" - са събрани нейни статии, изказвания и размисли за развитието на разл. региони след оттеглянето й от политиката. Анализът й в раздела "Европа - мечта и кошмари" звучи толкова актуално, все едно не е писан в самото начало на века. Нейни са думите, че държавата, както и отделното домакинство, се управляват съгл. един и същи принцип - не можеш да харчиш повече, отколкото си заработил. Маргарет Тачър е забележителна дама, личност и държавник; оценки за управлението й ще се дават тепърва!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 76. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#74:"blockblock"]Ако не бяха Маргарет Тачър, Рейгън, Йоан Павел 2 и други сега нямаше да кликаме у форума ами щяхме да сме на бригада я грозде да берем я някаква друга простотия и да превзимаме петилетката за три години.[/quote]
  Ние ходехме за моркови! Най-голямото развлечение беше вица за Айшето и Манго.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":
  "предала опасността от глобализация"

  Боби, това не противоречи ли на.. "приютихме
  финасовите институции от цял свят" от речта
  на Тачър?

 78. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#10] от "Франк Нинов":

  "броят на войните в Европе паднал до под 5"
  За кои войни говориш?

 79. 80 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Европа е обречена на мизерно социалистическо мижитуркане , докато се задушава от данъци и бюрокрация , точно защото властта в нея се държи и споделя от мунчовци и дебили , а не от хора като Тачър , способни да видят проблемите и да опитат да ги решат. Европа се е предала на интереса на Германия - доказано водещ до катастрофа и на там се е запътила.
  Соц-масонската "конституция" наложена с подлост и анти-демократични трикове поставя началото на края на ЕС.
  Но не е късно все още. Надеждата е в кризата , единствено тя може да повика Неволята и да накара европейците да се събудят , макар и късно е по-добре от никога.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 80. 81 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Уинстън много добре знаеше, само преди четири години "Океания воюваше с Изтазия и беше в съюз с Евразия. Но той знаеше това тайно, само защото контролът над съзнанието му не бе пълен. Официално никога не бе имало смяна на съюзника. Океания беше във война с Евразия: следователно Океания винаги е била във война с Евразия. Врагът за момента винаги олицетворяваше абсолютното зло и оттук следваше, че всяко споразумение с него в миналото или в бъдещето е невъзможно. "

  Авторът го знаете всички.

 81. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#76] от "domakinq":
  "Нейни са думите, че държавата, както и отделното домакинство, се управляват съгл. един и същи принцип - не можеш да харчиш повече, отколкото си заработил."
  Защо ми се струва, че и една друга Дама, начело
  на "закъсалата" Германия се придържа до същите
  принципи , с което предизвиква бурни протести в
  някои страни, попрекалили не само със
  "следобедното питие, а и с "щедро" отпусканите заеми?

 82. 83 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Весело

  Докато четях статията си мислех , че само отрепки могат да не са съгласни с написаното. И не се излъгах - само мунчовци , бобита и ивчовци са се изказали негативно

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 83. 84 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  и да не забравяме . англия от каде взима пари от бившите си колонии . Българската дума за това е сит на гладен не вярва .

 84. 85 Профил на Acropora
  Acropora
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#37] от "Курт Деликуртев - Хахоман, праскай ми минуси!":

  Аз с нетърпение чакам референдума, на който тайно се надявам гайдите да се разкарат! Тогава ще ги видим как ще оцелеят!
  В най-добрия случай ще бъдат като Ирландия, демек умрели от глад и чакащи помощи от ЕС, където обаче няма да членуват, докато Лондон не ги пусне! Предстои да видим....

  http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
 85. 86 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  и англия докато богатее . европа се мъчи да се обедини . а както знаем всички са против европа . в мътна вода се хващала рибата . германците са прави . Не е задължително да работим колкото тях но да се предържаме над чертата . Германия . е единствената надежда на болна европа всеки чака да падне . лешояди, гарги ,хиени . турция, англия , америка ,арабите . искат месо от европа която се е подпряла на Германия .

 86. 87 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  и германците са прави да се сравняват със китайците . затова още има надежда за европа . яко бачкане . а арабите ще надуят петрола нали и те трябва да уцеляват .

 87. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#83] от "Karla GOP Hanneman":
  Не смяташ ли, че наричайки съфорумци -
  "отрепки", малко прекаляваш?
  Тачър наистина много ясно определя вековната
  геостратегия на ... "Океания":
  "През вековете сме се сражавали да попречим Европа да падне под доминацията на една единствена сила"

 88. 89 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Весело

  [quote#88:"тулса"]Не смяташ ли, че наричайки съфорумци -
  "отрепки", малко прекаляваш? [/quote]

  Не. Съвсем искрено го вярвам.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 89. 90 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  хаааааааах, добре ги е подредил....тя опази демокрацията- ВЯРНО!!!!!!!дОРИ С факта на самото си противопоставяне на ЕС , който виждаме как постепенно унищожава тази демокрация в крачка и се опитва да я замени с диктат отгоре надолу на една държава, на един съвет над евр. парламент ..... но мира????тц..тц...тц...как? с бомбардировките над Фолкандските острови ли точно????Безспорно обаче ТЯ ИЗИГРА РОЛЯ ГОЛЯМА ЗА МИРНИЯ ПРЕХОД в източна европа ЧРЕЗ НЕЖНИ РЕВОЛЮЦИИ- ФАКТ!!!От тази гледна точка ВЕРОЯТНО би си съперничила с Горбачов за нобеловата статуетка, макар лично аз да бих я присъдила на нея.

 90. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#89] от "Karla GOP Hanneman":
  "Съвсем искрено го вярвам"
  Е, остава и ...модераторите да вярват в обявените
  от тях правила за недопустимостта на лични нападки
  и обиди във форума.

 91. 92 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Весело

  [quote#91:"тулса"]Е, остава и ...модераторите да вярват в обявените
  от тях правила за недопустимостта на лични нападки
  и обиди във форума[/quote]

  Неведоми са пътищата модераторски , аз нямам механизми за влияние върху тях

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 94. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#92] от "Karla GOP Hanneman":

  "Неведоми са пътищата модераторски"..
  А бе май са "ведоми" от ..Дясната идея,
  защото постинги на "наши" хора, които се молят
  внуците на Т.Живков да умрат колкото може
  по бързо от рак щяха да бъдат трити , а авторите
  им банирани профилактично.

 95. 96 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#80] от "Karla GOP Hanneman":абе некои чували , ма недочули за Тачър и ПИШАТ ОДИ НА ВЪЗХВАЛА... виж сега моме , и аз ХАРЕСВАМ ТАЧЪР МНОООООООООООООГО, но това не МИ ПРЕЧИ ДА Я КРИТИКУВАМ там където е крива...КРЕДИТНИЯТ БАЛОН БЕ ЗАЛОЖЕН ОТ НЕЯ, АБДИКАЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ОТ РЕГУЛАЦИЯТА НА КРЕДИТИ, БАНКИ, ТОЖЕ моме...всъщност ТЯ ЗАЕДНО С РЕЙГЪНОВИЯ МОНТЕРИЗЪМ заложиха в далечна перспектива ПРИЧИНАТА на това чиито гнили плодове сега всички ЯДЕМ- кризата от 2008 ПРОДЪЛЖИЛА като криза на еврото и дълга в Европа...И ВЗЕМИ НАУЧИ ЩО Е МОНЕТАРИЗЪМ, та да не се ЦЕПИШ като незнаещ първокласник, ЧЕ ТОЙ ОТРИЧА ДАНЪЦИТЕ...напротив- ТЕ СА ЕДИНСТВЕНИЯТ лост който всъщност монетаризма признава като форма на някаква регулация....САМО ЧЕ ЦЕЛИ НЕ БОГАТИТЕ, а средната класа , вероятно осъзнавайки че тя е гръбнака на всяка икономика и считайки първите за привилигировани.... но точно ТАЧЪР БЕ ОТ ОНЕЗИ КОИТО НЕСИТОВО КРЕЩЯХА- за бога братя, правете дори бебетата си с кредити!!!!!!!!!!!!!!

 96. 97 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#93] от "волтер":да де. ма на ЕС за малко посмъртно да му го дадат, хъъъъъъх...той си е с единият крак в гроба, та са му нужни статуетки да му вдъхнат сили за втори живот.

 97. 98 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Весело

  [quote#0:"Борис Джонсън"]Червената армия, американската морска пехота, командването на британските бомбардировачи. Те наистина помогнаха да се умиротвори континентът, макар че не бихте се сетили да ги номинирате за награда за мир.[/quote]
  Слова нету!

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 98. 99 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Гневно

  До коментар [#95] от "тулса":

  На коментара , който имаш пред вид аз натиснах "!". Въобще не ме сравнявай с такива типове като тоя! Никога не съм писала подобни неща , дори не си ги мисля. И спрете да лепите етикети , моля!

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 99. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  "И спрете да лепите етикети , моля!"
  ......
  Предполагам, че "отрепка" не е "етикет"..
  а комплимент?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK