Прочит на историята: Комунистическият елит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (363)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Кой разреши да се построи паметник на лидера на режим,който парламента на България е признал за престъпен и къде са Прокуратурата и МВР в случая????????

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Добре де ,от селски произход са поне 3/4 от населението ни , а по мантилитет наверно към 90% -95%.еми как партизаните ще се образовани като и населението ни преди е било малко образовано .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Михале бе, кат ти чета пусланията единствено ми се наби на учо, че по няква причина мразиш селянията...

  Щях многу да пиша ма се отказаф...то личи, че партийно чадо е писало тия неща - многу писано в един такъв "стил" ... партиен ... и нищо не се разбира.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  струва си да се прочете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ако съпоставим сегашния и тогавашния(комунистически) "елит" ще забележим ,че на 90% имат еднакъв произход! Останалите 10% са бивши( кой знае) сътрудници на КДС , мутри и спекуланти ,които също са свързани с БКП!

 6. 6 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#2] от "USSR":

  Я кажи ти, чадо, като слагаш 90-95% от хората в графата "селски манталитет", ти от тях ли си? Или си от гражданите-комунисти?

 7. 7 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Много приказки...

  Комунистите са агресивни тъпаци от най-ниската екологична ниша на обществото. Вече третото им поколение се мъчи да се рафинира и да стане елит, ама нещо не се получава, щото има една наука генетика...

  Заедно с факта, че тънката истински елитна прослойка отпреди савецката окупация е практически унищожена, това прави нова България държава без елит. Което обяснява поголовната простотия и мизерията.

  Това е.

 8. 8 Профил на Венета
  Венета
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ето защо комунистите нямат никакво бъдеще. Защото решиха да подменят иницативността с службашеството, предприемчивостта с партийни повели, усърдието с тоталитаризъм, и трудолюбието с принудата.
  Ето защо и трябваше да се проведе лустрация веднага след промените - за да не се допусне наследниците на довчерашните селяци узурпирали държавата да се домогнат до икономическата власт в държавата и да въведат същите порядки с които бащите им са плюскали безплатно цял живот.
  Статията не изследва и нещо друго - собствеността, която беше заграбена от комунистите. Те отнеха собствеността на хората, и именно това откри пътя им към държавата превръщайки ги в новия "елит". Те бяха едни обикновени мутри, крадци, едни обирджии с лозунг, прикртити уж зад партия. Фактически те си бяха нищо повече от едни обикновени престъпници.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  ЛОШОТО Е , ЧЕ СЕГА Е ОЩЕ ПО-ЗЛЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Комунистическият елит !!! Може ли да бъде наричана елит шайката лумпени и криминални престъпници добрала се до властта извършвайки национално предателство, поставяйки се в услуга на чужда държава, и извършила безчет престъпления срещу българите !!!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Чудно как хората си мислят, че открай време държавата ни е само градове и университет до университета...и врещят, че едно време видите ли хората били необразовани...
  Колкото и да ви е тъжно, университетите и градовете като такива са се появили след 1944-та година.

  Да ви кажа, че и ЖиЕсМи не е имало, и кумпутри не е имало и ток не е имало и афтонобили не е имало и трактори не е имало, и тиливизури не е имало...и асфалт не е имало, също и магисрали. Та кат се замислите кво не е имало требе да ви доде на акъля кво е било образованието и т.н. На оня де Грую де ... дет е писал, че били необразована селяния.
  Да ти имам логическото мислене и хронологическия поглед върху нещата.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 12. 12 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#7:"the_sceptic"]Заедно с факта, че тънката истински елитна прослойка отпреди савецката окупация е практически унищожена, това прави нова България държава без елит. Което обяснява поголовната простотия и мизерията.
  [/quote]

  Ми то това е целта- първоначалната идея за комунизма да бъде опорочена и деформирана до неузнаваемост.
  За това спомогнаха човешките несъвършенства изразени като егоизъм и алчност и техните производни: кариеризъм, предателство, жажда за власт и т.н.
  Те улесниха циганина Живков, който майсторски и префинено ги използваше за да унищожи замисъла. и България в крайна сметка.

  Аз знам много малко.
 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  При тебе - добруване,
  сега - само преструване!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Този "елит" се формира от лумпенизирани и криминални елементи, от утайката на българското общество, които непосредствено преди и след 09.09.1944 година се присламчват към победителите. Повечето са неуки хора, нямащи желание да се трудят. Типичен представител на тези неуки лумпенпролетарии е самият Тодор Живков.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#6] от "puss_in_boots":

  София 1934 г. - 287 095 жители . От тях са Родени в София 90 370 !!!! Но родители им са на вярно Родени на село поне на минимум на 1/3 оттези 90 370 .....!? Достачно ли се аргументирах ? Въпроси други имаш ли ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 16. 16 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Интересно изследване, което обаче трябва да продължи, като разгледа и начина на сформиране на т. нар. "Елити" и след 1989. Не, че ние не можем сами да очертаем развитието им през последните 23 години... Резултатите са налице и са очевидни.
  Качеството, с извинение, на българските "елити" от 1944 до днес и изкуственият начин, по който са се формирали обясняват до голяма степен както културното ни, или духовно, така и икономическото ни развитие през последните 60-70 години. Простакът с власт е феномен, от който продължаваме да страдаме и от който май трудно ще се оттървем скоро...

  П.П. Малко ме подразни прекалено честото използване на думата "рекрутиране" при положение, че имаме достатъчно богат език, позволяващ избягването на такива, за мен, излишни чуждици.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 17. 17 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Децата на терористите и убийците стават елит, за хората на изкуството има специален магазин за хранителни стоки, а поетесите се записват в ловни дружинки!
  Пълна порнография!

 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Нещо което следяхме негодувайки вътре в себе си половин век ,ни се представя теоретически !Може би не е обърнато внимание на диспропорциите които създадоха хората продукта на висшето образование и т.н елит. Но адмирирам такова изследване.Остатъците от т.н номенклатура( над 70% селяни) ,все още стоят на руля на държавата насочвайки я към поредния айсберг.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "В началната фаза на своето съществуване новият комунистически елит се рекрутира от определени групи от маргинализирани провинциални интелигенти и преди всичко от полуобразовани селски слоеве"
  Според руско-болшевишките понятия, поради това че българския селянин е притежавал някакво парче собственна земя, има свое стопанство с крава ,прасета, кокошки и т.н, той автоматично попада в категорията "кулак". Според тази доктрина носителите на прогреса и на новия строй са само най-изпадналите маргинали на село, тези дето освен дрехите на гърба си, не притежават нищо друго, и се наемат като наемни работници-ратаи. И ако българския селянин е смятан за необразован ясно е какви са били "учителите".

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "USSR":

  Правиш ли разлика между манталитет и месторождение ?
  Вярно е, че 3/4 от населението на България преди е живеело в селата, но много, повтарям, много деца от селата са продължавали образованието си в гимназии, а някои и в университети. А образованието в гимназиите е било на много по-високо ниво, отколкото в измислените университети, които се пръкнаха след 1990 г. у нас.
  Че тогава и прогимназиалното образование е било много добро и не е коректно да се говори, че селското население у нас е било малко образовано.
  Да не говорим, че още преди Освобождението от османско иго Дж. Макгахан е посочил, че процентът на грамотните българи е равен на този в Англия и Франция. Разбира се, имало е мързеливи и прости хора, повечето от тях са станали комунисти, защото това е строят - рай за тях - да не бачкаш, а да лапаш наготово създаденото от други

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 21. 21 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Елита се формира от каквото винаги се формира един елит - натегачи, подлизурковци и т.н. И по царско време и по "комунистическо" време и по "демократично" време.
  И Хитлеровия елит е бил същия. И Сталиновия елит е бил същия. И Обамовия елит така да го кажем е пак същия.
  Състоянието на елита зависи от богатството на държавата.
  Малки държави - скапан елит. Дребна работа.
  Сея на елита му викаме "ВИП"...
  Винаги е било така. Навсякъде.

  Значи самата структура на държавата и икономическия модел не се ли променят пак ще си е същото во веки веков.
  Е не чак толкоз, понеже се вижда, че нещо е изначално извратено и не върви - кризи кризи кризи...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 22. 22 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  И още малко статистика !!!! 1934 г - първоначално -953289 ,прогимназиално -158 304 , средно 33 104 , висше - 4362 !!!!!? , и неграмотни - 2 714 000 . Е откъде ще е контигента на партизаните , от тези 4362 висшисти ли ? Смучат от палците си някои само и само да пишат Нещо !!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 23. 23 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересна статия.
  Наистина ми се струва малко пресилено с участието на селяните, както в коментар 2 се писа, селяните в България просто са били много.
  Понеже статията свършва малко набързо (явно е съкратена) - "Втората мрежа" дали са шефове на предприятия, култур-трегери, артисти? А има ли Трета мрежа - тираджии, шефове на плод-зеленчуци и сервитьори?

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 24. 24 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Венета":

  Браво!!!

 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#11:"Blackradio"]Чудно как хората си мислят, че открай време държавата ни е само градове и университет до университета[/quote]

  Пак нищо не си разбрал - никой не си мисли такова нещо, само се чудим като как при 90 % селско население комунистите бяхте тръгнали да правите "Пролетарска революция" и "Диктатура на пролетариата". За това в статията се подчертава селския произход на "елита", а не защото някой смята, че в някогашна България е преобладавало градско население.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#8] от "Венета": Комунистите може и да нямат, но се опасявам, че това не се отнася за техните деца и наследници, които продължават да "карат влака" в България, уви.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 27. 27 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ian Smith":

  Ти нищо не си разбрал изглежда. Първо не съм от тях и не ги защитавам. Грешно схващате нещата. Еднопосочно. Всички партизани така да ги наречем, може да са били от селата, обаче на комунизъм са се научили по градовете. При образованите. Тоя дето е писал тия неща няма връзка с главния мозък. Просто са го изхвърлили от елита или не са го приели и ся им злобее.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 28. 28 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#20] от "БЕЗПАРТИЕН":

  От неграмотните 2700 000 на село са живяли 2 300 000 .а това е някъде към 40-45 % от населението ни . За нивото на образованието съм съгласен .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 29. 29 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#12:"istorika"]Ми то това е целта- първоначалната идея за комунизма да бъде опорочена и деформирана до неузнаваемост. [/quote]

  Нищо не е опорочавано. Няма такова нещо като "чиста комунистическа идеология". Комунистическата идеология е рожба именно на

  [quote#12:"istorika"]човешките несъвършенства изразени като егоизъм и алчност и техните производни: кариеризъм, предателство, жажда за власт и т.н. [/quote]

  и да добавя - на най-долни човешки качества като омраза, завист и нечовешка злоба. Всеки който прочете произведенията на "класиците" на комунизма може да се увери, че са пропити с омраза и лъжи от край до край.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 30. 30 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "около 20 % от партизаните в района са без образование или само с първоначално, а 71 % от тях нямат по-високо от основното"
  И именно тези, след унищожаването на интелигенцията застават начело на управлението. Затова не е чудно как след десетките години под това" мъдро" управление страната се намира там където е. Последствията и пораженията (не само материялни, ами и в психиката и духа на народа) се усещат силно и днес.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 31. 31 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#15] от "USSR":

  Аз за тебе питам, не се измъквай с разни статистики. 90-95% със селски манталитет - по твой думи - ти от тях ли си? Простичко, да или не?

 32. 32 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Социализма няма алтернатива!
  Капитализма е недоношче!

 33. 33 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Не получих впечатление, че този анализ ми казва нещо ново. Имам и забележка за личността на Кимон Георгиев. За него има много сериозни улики, че е бил руски агент, така че той е бил приобщен по подразбиране.
  По-интересно би ми било да прочета един сравнителен анализ по темата на материала, който да обхваща целия съветски блок.

 34. 34 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Ако не беше Партията сегашните критикари щяха да са неграмотни и бедни.

 35. 35 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Къде може да се прочете целия материал?
  Интересен ракурс на формирането на новия "елит" е неговият генезис в условията на съветскта окупация, а после функцията му да е бюрократичната субстрата на практическата колонизация на страната от доминиона Русия - процес, който функционира и до днес.

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 6179 Весело

  [quote#3:"Blackradio"]Щях многу да пиша ма се отказаф...то личи, че партийно чадо е писало тия неща - многу писано в един такъв "стил" ... партиен ... [/quote]
  Благодарим за написаното.
  По-точно за повода който даваш.
  Забелязали ли сте,че основен прийом на комунистическата пропагадна след 1989г.е,че когато иска да уязви опонента го нарича КОМУНИСТ !!!
  Приписва му КОМУНИЗЪМ,търси му ПАРТИЕН ПРОИЗХОД.
  В случая на автора му "личало" че е "партийно чадо" !?!?!?
  Това едно към едно повтаря поведението на циганки джебчийки,хванати при кражба.
  Моменталната им реакция е,да се обиждат една друга с "циганка мръса" и "джебчийка".
  Приписват на другия като обида ТОВА КОЕТО СА ТЕ САМИТЕ.
  Така и с форумните клакьори на БКП.
  Обиждат другите,наричайки ги "КОМУНИСТИ" !?!?,ха-хаааа....

 37. 37 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  От бедна и фашистка държава Партията направи България високо развита индустриална страна, процъфтя социалистическата многопартийна демократична система, народът добруваше.

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 6179 Неутрално

  МНОГО ХУБАВ АНАЛИЗ !
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ !
  Хубаво би било Дневник по-често да публикува подобни стойностни неща.
  Все пак ЕВРОПЕЙСКО ОБЩЕСТВО с модерни разбирания ще градим.
  Нужно е всеки ден да има по едно такова четиво,за да се помни и да се знае какво е било.
  Защото същото е и сега,макар и в по-омекотен и завоалиран вариант.
  И още една препоръка.
  Публикувайте го без съкращения.
  Може би точно в съкращенията някой би намерил повод за размисъл.

 39. 39 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#22] от "USSR":

  Извинявай, би ли дал източника на тази информация ? Не че не вярвам, но ми е любопитно да я видя цялата !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 6179 Весело

  [quote#37:"Кокошков"]От бедна и фашистка държава Партията направи България високо развита индустриална страна, процъфтя социалистическата многопартийна демократична система, народът добруваше. [/quote]

  Да поздравим с ДОБРЕ ДОШЪЛ никът "КОКОШКОВ".
  Време беше празнината в Форума на Дневник,зейнала до сега,поради отсъствието на КОКОШКОВ да се запълни най-после.
  Желаем ти плодотворна и логорейна работа,колега.
  На добър час !

 41. 41 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  Ако не беше совецко руската колониална политика 45 + 23 г в България, сега България щеше да е 25 млн. души с развита икономика 21 век и средни доходи като в централна Европа. Нормално е да се отглеждат 5 - 7 деца както е в централна Европа. Совецка Русия е спънала и върнала развитието на България със 100 години поне.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 42. 42 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#21:"Blackradio"]Елита се формира от каквото винаги се формира един елит - натегачи, подлизурковци и т.н. И по царско време и по "комунистическо" време и по "демократично" време.
  И Хитлеровия елит е бил същия. И Сталиновия елит е бил същия. И Обамовия елит така да го кажем е пак същия. [/quote]

  Това въобще не е вярно. Елита на една държава се формира не само от управляващата партия. Членове на елита в САЩ са например Бил Гейтс, Доналд Тръмп и Ричард Гиър - нещо не ги виждам като натегачи и подлизурковци. Еквивалента им в нацистка Гремания са Круп и Вернер Хайзенберг.
  Единствено при социализма ( който трябваше да бъде комунизъм ) няма такива прослойки независими от властта - от последния бригадир през директорите на заводите до най-висшите длъжностни лица бяха хора назначавани от комунистическите управници. Хората на културата и науката на практика също.
  Затова само в комунистическата държава елита се състоеше 100 % от натегачи и подлизурковци. Няма как да я сравниш с една съвременна демокрация като САЩ.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 43. 43 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1409 Весело

  [quote#34:"Кокошков"]Ако не беше Партията сегашните критикари щяха да са неграмотни и бедни. [/quote]

  А пък ти нямаше да си се родил защото "вас червеното знаме родииии"

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 44. 44 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#29] от "Ian Smith":

  Доста си ограничен, което в комбинация с толковато парадиране, колко е скапан "комунизма", те прави и жалък. Чети и след тва заключавай - резултатът ще е друг!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 45. 45 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Ще успеем ли днес да довършим изграждането на онази България, която руските орди и комунистите ни откраднаха през 1944 година?
  http://www.extremecentrepoint.com/?p=12001
  На 16 януари 1942 година, Министърът на благоустройството инж. Д. Василев държи реч в Народното събрание под надслов “България в строеж”. След обединението на българските земи, ентусиазмът в страната е огромен. Строи се навсякъде. Голяма част от проектите са започнати през 1938 година, а ресурсът отделян за инфраструктура е огромен. Помислете само – за 10 години са построени над 600 километра ЖП линии!
  Краят на този подем идва с нахлуването на руските орди в Родината ни през 1944 година и заграбването на властта от комунистите.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 46. 46 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Вместо да ги избесим преди 22 години ние изучаваме структурния им състав.

  На това му казват падение...

  Проклета да е Русия!
 47. 47 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#44] от "forum_terrorist":

  Поне успявам да формирам и изкажа лично мнение, а не само да се нахвърлям със слюнки на уста срещу другите във форума

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 48. 48 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 957 Неутрално

  "имена на висши комунистически функционери се споменават един след друг не само заради "ендемичното" им северозападно звучене".
  Отдавна се чудя защо северозпадния край толкова западна. По време на социализма повечето функционери бяха от този край и съответно във Враца, Видин, Михайловград бяха постоени много заводи: за гуми, химически, за токоизправители, цимент. Всичко това отиде по дяволите. Вярно, това се случи и в други части на България, но никъде другаде не се чувства такова отчаяние. Да не би хората в Родопите да имаха по-добра база? Дали комунизмът има нещо общо с неумението да си осигуриш що годе нормална работна среда и препитание?

 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Изненадан съм от задълбочеността на тази статия. Ние сме свикнали да четем само статии в стил "за" или "против"

  подпис
 50. 50 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#16:"Станислав"] Малко ме подразни прекалено честото използване на думата "рекрутиране" при положение, че имаме достатъчно богат език, позволяващ избягването на такива, за мен, излишни чуждици. [/quote]

  "Вербуване", аналог на "рекрутиране", също е чуждица.

  Коя е българската дума?

  Проклета да е Русия!
 51. 51 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#41] от "Gouverneur général":

  Виц ли е това ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 52. 52 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нека не се лъжем.Комунизма и комунистическия елит все още са налице в България.Това,че се наричат с други имена,не ги прави по-малко комунисти и по-големи граждани на държавата.Комунистическат селяния продължава да е на почит,доказателство за това са политиците,бизнесмените,медиите и интелигенцията,които всекидневно ни заливат с простотията си ... и състоянието - икономическо и социално на обществото ...

  Liberate Your Mind!
 53. 53 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Тодор Живков: "Социализмът е едно недоносче."
  МИ то какъвто ни е социализма, такъв ни е капитализма. Капитализма ни даже не е недоносче, ами абортирал ембрион.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 54. 54 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1947 Весело

  До коментар [#34] от "Кокошков":

  Това не е толкова сигурно, може и да е биха станали по- начетени и богати !

 55. 55 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Прав е бил професор Иван Славов когато е написал в книгата си '' Златната решетка '', че България се състои от : '' Пеко Таки, Мако Даки и малко Траки. ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 56. 56 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#2:"USSR"]Добре де ,от селски произход са поне 3/4 от населението ни , а по мантилитет наверно към 90% -95%.еми как партизаните ще се образовани като и населението ни преди е било малко образовано . [/quote]
  Същото се отнася и до образованието. Какъв ли е бил към 1944 % на хора с по високо от основно образование, за да се сравни с данните от статията: "...около 20 % от партизаните в района са без образование или само с първоначално, а 71 % от тях нямат по-високо от основното..."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 57. 57 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Струва ми се че тези който са се радвали най-много от падането на Живков от власт, сега най -силно им липсва.
  На Българина не може да се угоди.
  Само в България на Осъден може да се издигне паметник.

 58. 58 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Любопитно

  От РФ империята на злото.
  "Кремъл рязко увеличи разходите на руската пропаганда в чужбина. Пълна статистика е класифицирана, но съобщават, че цената само на един ред "Rossotrudnichestva" е увеличена от 2 млрд. рубли годишно до 10 милиарда долара. "Rossotrudnichestvo" е отговорен за координиране и ръководство на петата колона на Москва в чужбина сред така наречените "Съграждани" отделни графи 2,6 млрд. КГБ "Rossotrudnichestvo" Get On "популяризирането на руската култура", от които 2.1 млрд. евро - за закупуване на сгради в публични домове "руските културни центрове", както и допълнително 1 милиард - за "образователни и младежки програми ", включително и" език подпомагане "(организация на провокация, както наскоро в Латвия" с референдум за признаване на руски като втори език). Повече от 1 милион рубли ФСБ разходи за поддръжка на "руските училища " в чужбина, половината пари за подържане в чужбина гробовете на кървавите руски нашественици и наематели . КГБ мошеници и крадци смятат, че парите за подривна дейност в чужбина ще се отплатят в "Специални програми, статии и фестивали "
  http://kavkazcenter.com/ukr/content/2012/06/22/22021.shtml

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 59. 59 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сегашните поетеси да не се ошумоляват, ами да започват да ритат топка с Боко Тиквата. В краен случай - тенис.

 60. 60 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#12:"istorika"]Ми то това е целта- първоначалната идея за комунизма да бъде опорочена и деформирана до неузнаваемост. [/quote]
  Ай' да не забравяме че тази деформация, и опорочаване, на теоретичния комуниизъм, са се развивали 30 г с СССР. Тук идеите на комунизма вече са били бая деформирани, като е почнало прилагането им. По съвеЦки тертип

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 61. 61 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 800 Любопитно

  [quote#38:"Hawaii"]Нужно е всеки ден да има по едно такова четиво,за да се помни и да се знае какво е било. [/quote]

  -Такива четива са предназначени за създаване на политическа биография и актив на т.н. антикомунисти,родени и израснали след 10 Ноември 1989 г.Това е така,защото преди тази дата те,в масовия случай нямат никакви прояви в това отношение.И сега 23 години по-късно,като нямат минало и не могат да се похвалят,че произлизат от него, се стараят,да си "създадат минало". Да си "произведат" заслуги като "антикомунисти-борци",чрез изяви с писаници по-адрес на миналото.Това са "борци" от типа на Бабит,героя от едноименния роман на Синклер Луис.Борци само в собственото си въображение- пълководци и воини,втурнали се на фронта,за да се включат във войната 23 години след края й.И тъй като отдавна "оръдията са замълчали" те гонят "призраците" от миналото с писалките си.Жалка борба.

 62. 62 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Комунистите са СПИН и рак наведнъж. Мързеливите, необразованите, тъпите и агресивните са намерели начин благодарения на една нова инфантилна идеология (комунизъм), благодарение на големите промени и сътресения през втората световна война и поставяйки се в услуга на чужда сила, да вземат властта и да придобият привилегиите срещу които преди това сасе борили. С кръв и терор. И не ги избесихме след десети.

  Няма шики-мики.
 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#2] от "USSR":Ами не е важно,че 90% от комунистите са били селяни,а е по-важно,че са били необразовани и неграмотни-точно така другарю-вашите предци са били неграмотни селяни и сега техните унуки колкото и да се пънете-не сте мръднали много напред!А най-ми е забавно като чета,че по-голямата част от образованите комунисти са били евреи.Това всеки един чугун като Вас некаси го чете,когато почне да пише нещо против евреите,защото повечвет от Вас днес са и неприкрити антисемити!

 64. 64 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Комунизмът е приложим в малки общества - комуни. Опитът за прилагане в по-големи мащаби, още повече насилствено, води до провал, което и стана.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 65. 65 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#22:"USSR"]Смучат от палците си някои само и само да пишат Нещо !!! [/quote]
  По лошо-пишат половинчати истини (% на партизаните само с основно образование) без да споменат същия % за цялото население.
  А пол'вин истина била по лошо от лъжата, казват.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 66. 66 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  За пореден път се убеждавам, че най-хубавото нещо на социализма е било, че му е дошъл края

  А 'Комунистическият елит' е оксиморон. Формиран от необразованите селяндури направили омразния преврат на 9-ти, а после 'успешно' заменени от мазните си дечица и най-активните лизачи на задници.
  Само тук там някой свестен за цвят. Това беше ком елитът.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 67. 67 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Весело

  [quote#63:"yanne"]А най-ми е забавно като чета,че по-голямата част от образованите комунисти са били евреи.Това всеки един чугун като Вас нека си го чете,когато почне да пише нещо против евреите,[/quote]

  Охооо, бас 'фащам че от тук нататък в 30% от коментарите евреите ще да са главните виновници

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 68. 68 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#47] от "Ian Smith":

  "Нищо не е опорочавано. Няма такова нещо като "чиста комунистическа идеология""

  Не е просто нахвърляне "със слюнка на уста"! Лично мнение би било, ако кажеш, че Тошо Добрувателя е грозен и прост и много хора ще се съгласят с теб, но тая глупост горе е родена, единствено и само от злоба. В случая няма и незнание, защото на теб ти е ясно, че такава идеология има. Това, че тя е изнасилена от болшевиките, не значи, че я няма, а това ти много добре го знаеш (тук може и да се лъжа). Та въпросните "най-долни човешки качества" не са присъщи само на "пролетариата"

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 69. 69 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#62:"daniel defoe"]Мързеливите, необразованите, тъпите и агресивните[/quote]

  Бат ти Бойко влиза от рас в тва определение

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 70. 70 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  Преди ВСВ 2/3 от БВП ни е от селско стопонство , към 70-80 г на миналият век селското стопанство е имало дял само 16 % в БВП .

  Засега е удобно на всички за неумпехите си да винят комунизма без всякакви аргументи ,ако пък има някакви аргументи то те са само тези който им изнася ,но като цяло няма ясна картина на ситуацията в икономиката ни за 20 век . Щото след "съветското окупанство" , то у нас растежа на БВП е расло с 6-7 % всяка година до 70 г -80 г на миналият век . /сега ще кажат някой че са фалшифцирали статитската , но строеха училища ,болници . почивни станции , пътища ... развиваха индустрията .... работеше се все пак , почти всичко което се изплзва сега то е пострено при "съветската окупация" освен бензиностанциите и имотите от гипсокартон ."

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 71. 71 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#39:"БЕЗПАРТИЕН"]Извнявай, би ли дал източника на тази информация ? Не че не вярвам, но ми е любопитно да я видя цялата ! [/quote]
  И на мен ми е интересно. Обаче след ровене 15 мин в нета не намерих нищо, освен 4-5 ПДФ документа с по 150-800 страници.
  Дано някой по умен и Оправен от мен намери линк към сериозен източник

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 72. 72 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#3:"Blackradio"]Михале бе, кат ти чета пусланията единствено ми се наби на учи, че по няква причина мразиш селянията... [/quote]

  да . и правилно.
  Най-голямата грешка на Тодор беше, че селяците ги натреби и градовете. На първия етаж вдовицата на композитор, на третия хирург УНГ а посредата ТКЗС-ар кооператор.
  Най-големите урудщини след 9-ти са извършени физически от селендурите. Там принципа е ясен - вековната злоба на роба ! Срещу по-умните, по-можещите. по-успелите. Заради това комунизма е толкова извратена и гнусна религия - защото стъпва върху идеята, че селяка - вмирисан, некъпан тракторист, чиито единствена цел в живота е да разправя в кръчмата как е нае...ал жената докато му правела салата и после как й счупил главата , е основата на държавата и че той следва да бъде тласкан в обществото.

  Не , не е така. Хората не сме равни селяци. Никога не сме били и няма да бъдем.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 73. 73 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  До коментар [#51] от "USSR":
  Не е виц! Виж за сравнение Холандия с почти 3 пъти по малка територия и почти 3 пъти повече жители. /няма руско съветска окупация а нацистка Германия нахлува в Холандия на 10 май 1940 г/
  "Между 1900 и 1950 г. населението на страната почти се е удвоило от 5,1 на 10,0 милиона души. От 1950 до 2000 г., населението допълнително е увеличено от 10,0 до 15,9 милиона души"
  http://en.wikipedia.org/wiki/Netherlands

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 74. 74 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#40:"Hawaii"]Да поздравим с ДОБРЕ ДОШЪЛ никът "КОКОШКОВ".
  Време беше празнината в Форума на Дневник,зейнала до сега,поради отсъствието на КОКОШКОВ да се запълни най-после.
  Желаем ти плодотворна и логорейна работа,колега.
  На добър час ! [/quote]
  ++++++

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 75. 75 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1322 Весело

  "Селският генезис на новия елит определя някои негови основни характеристики..."

  Поради националните особености на българския преход от светлия социализъм към гнилия капитализъм, този генезис все още има решаващо въздействие върху облика на сега хранещите се от софрата на политиката бивши комунисти. Не напразно те търсят и намират основна подкрепа именно в селата, там са корените им. Един находчив и наблюдателен зевзек (от въпросните хранещи се) добави към основните им характеристики и наследствен СПИН- елемент, с което внесе особена, екзотична прелест в неопределеното понятие "български соц-капиталисти" и направи сериозна стъпка към изясняването на идентичността им.

 76. 76 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#32] от "Кокошков":

  Социализма няма алтернатива!
  Капитализма е недоношче!
  --------------------------------
  Кокошков, ако беше писал, че това е цитат на Т. Живков, нямаше да получиш толкова минуси.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 77. 77 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Навремето, като завърших висшето си образование и се завърнах удома, баща ми каза: "Ще отидем при един мой селски, който е директор на едно бая голямо предприятие, да ти даде някоя по хубава работа."
  Този човек, преди 9 септември бил горски на село и не само че не издавал партизаните, но и им помагал. Затова, новата власт го направила директор, макар и с незавършено все още средно образование вечерно. Отидохме с баща ми при директора, прпипомниха си те спомени от село и накрая баща ми му каза за какво сме при него всъщност. Като разбра директорът, че съм с више химическо образование и отлично диплома, каза на баща ми, че ще ме назначи като като началник смяна на 12 души общи работници, половината от които цигани. Като се върнахми вечерта вкъщи и разказахме на мама за предложението тя каза: "Колю е далече от пенсия и го е страх да не го изместиш, затова бягай и си търси късмета другаде."
  Аз, разбира се, бях на същото мнение и отидох по разпределение в Азотно-торовия завод в Ст. Загора като началник смяна в най-тежкото и мръсно производство - газификация на мазут. След една година станах редовен аспирант и тръгнах по един друг труден път - пътя на науката!!!

 78. 78 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#75:"Дон Кихот"]"Селският генезис на новия елит определя някои негови основни характеристики..[/quote]
  бате това е култово...
  мисля да си го сложа отдолу като подпис, че ми писна да развявам на Курелсон гащите

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 79. 79 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#63] от "yanne":

  Ти навярно си унук на някой банкер или пък на някой индустрален бос ,а може да тече царска кръв в твойте вени ,а ?"
  ЕМИ НАРОДА Е БИЛ НЕОБРАЗОВАН И БЕДЕН ! ако е бил богат и задоволен то нямало е да хваща Балкана ,нали ?"ама трябва малко да се размръда сивото вещество а не да пее само една песен .............. . Защо през 1876 г въстанието е ЗАПОЧНАЛО КОПРИВЩИЦА ? я ДА ТЕ ЧУЕМ "БАНКЕРСКИ УНУК ".КО ще кажеш ?"

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 80. 80 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#73] от "Gouverneur général":

  Нашият мантилитет на хун , не може да се сравнява с холандският , това първо , второ -еми виж как се живяли в Испания /Андулусия/ през 60-80 г на миналият век или пък сЪРБИЯ КОЯТО не е имало там "съветска окупация" /те са като нас / . А по повод увеличаване на населенитео на Холандия , то мисля че ти иаз ще сме против таково увеличаване на населението ни .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 81. 81 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Втория проблем на комунозма се запази и днес - мижитуровщината и слагачеството. Селеянията се вкарва в големите градове от дълбокия прованс, знаейки че няма качества, но нещо повече именно заради характеристиките й - яловост, хитрост, желание да се "сложиш" на шефа. дълбоко в природата на некоя как от Сусурлево е да изчука шефа, напоследък си мисля, че и доста мъже биха легнали с шефа, без значение дали са хомосексуални или не - в техния случай, това няма никакво значение. Тези хора са желаната и най-котираната ръботна ръка в момента - той НЕ мисли, той ИЗПЪЛНЯВА - какво можеш да искаш повече от един служител - беропотен скот, който ти ближе гъза (от време на време и от другата страна облизва) , ослушва се - и докладва всичко, каквото е чул. И го прави абсолютно целенасочено - щото знае, че после няма къд другаде да иде.

  Ако някои от вас са били в поне две фирми, корпорации - собственост или управлявани от бивши комунистически семки, сега олигарси ще разберете за какво говоря.

  Именно затова има недостиг на лекари, инжинери и ИТ-специалисти на пазара на труда , щото такива в такава среда не виреят. Взимат си х..я под мишница, дипломата в другата и си бият камшика.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 82. 82 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#26:"Станислав"] техните деца и наследници, които продължават да "карат влака" в България, уви. [/quote]
  За съжаление ,докато системата на избор на депутатите в нашата парламентарна република е такъв, "елитът" подбира листата , а ИлИктората само гласува , ще продължават да го карат. А възможността Електоратът да избере нови лица в парламента бе пресечена от сговора на елита 1990 г в лицето на ръководствата на БСП и СДС ,когато за да се разправят с "люспиге", премахнаха мажоритарните избори.

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_sceptic":


  [quote#7:"the_sceptic"]Комунистте са агресивни тъпаци от най-ниската екологична ниша на обществото. Вече третото им поколение се мъчи да се рафинира и да стане елит, ама нещо не се получава, щото има една наука генетика...

  Заедно с факта, че тънката истински елитна прослойка отпреди савецката окупация е практически унищожена, това прави нова България държава без елит. Което обяснява поголовната простотия и мизерията. [/quote]По най-кратък и ясен начин си обяснил защо нещата в България не вървят както трябва вече повече от полвин век.

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#15] от "USSR":


  [quote#15:"USSR"]София 1934 г. - 287 095 жители . От тях са Родени в София 90 370 !!!! Но родители им са на вярно Родени на село поне на минимум на 1/3 оттези 90 370 .....!? Достачно ли се аргументирах ? Въпроси други имаш ли ? [/quote] Това с какво променя факта,че над 80% от комунистите са били неграмотни и неуки?!Ако няха образовани-най-вероятно нямаше да станат комунисти,или по-просто казано-комунизмът е идеология на неуките и необразованите!Това не можа ли да го проумееш?!

 85. 85 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Любопитно

  [quote#68:"forum_terrorist"]"Нищо не е опорочавано. Няма такова нещо като "чиста комунистическа идеология""
  Това, че тя е изнасилена от болшевиките, не значи, че я няма[/quote]
  Много сте забавни такива като тебе, с изкривената си логика да се опитвате да преиначите фактите. Ако да кажем в България "светлата идея" попада в ръцете на простия селски хитрец и той я опорочава, в Русия попада в ръцете на болшевиките и те я изнасилват, в Корея в ръцете на Ким-психопата, в Камбоджа в ръцете на идиотите червени кхмери, в Румъния, Полша, Чехия, Унгария,Германия, Китай,Момголия, Куба - попада все в неподходящи ръце, какви изводи можем да направим за тази идея! Как така пък не се случи тази идея да попадне поне един единствен път в правилни ръце. Как така на всеки континент, този опит задължително се проваля и коства живота на милиони хора?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 86. 86 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Моля, елате до разбирането, ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛЗВА БАЛАНС И ПРИЧИНА, тъй като ние сме минали през толкова много лъжи.

  КОПИЕ:
  -------------------
  Хан Крум
  Неутрално 3818:17 04 сеп, 2007
  Другари, защо да се сърдим на най-верните народни синове и дъщери, катилите от ДС, убийците с горещи ташаци, хладен ум и нечиста съвест. Какво толкова- утрепали живота на цели поколения, съсипали цветущата ни страна и продавали оръжие и наркотици на чуждите народи да се тровят и да се трепят. Па нашите изроди-доносници са прекрасни чеда на социализЪма, каймака на нАучния комунизъм, първородните деца на слезлите от гората разбойници, перфектни удушвачи, отровители, биячи, терористи, ликвидатори, крадци и гадняри. Те са живата фауна, алигаторите, крокодилите-изкопаеми, неандерталците с каменни глави, педерастите, мръсните мошеници и пр., качествените наши момчета. Как да не се порадваш на Венци Коня, Жорж Ганчев, На Гоце, па и на Жан Кретена. Е сега уверихме ли се вече, че целият преход е кадесарска рожба, чудно ли е , че Жельо се скри като пръдльо някъде си, а в туй време заместникът му Семерджиев, изгори Партийния дом пътьом, докато прочистваше досиетата. Че да не би другите герои на прехода да са случайно попаднали, просто за тях няма документация. А за гигантския грабеж на натрупаната от зверската социалистическа експлоатация плячка, за задигането на цялата държавна собственост, имотите на БКП, БЗНС,ОФ, Профсъюзите, армията,УБО,общинската собственост, ловните паркове, резиденциите, незнайната вносна техника , банките, почивните домове, колите и тировете,барабар с гаражите и машинопарка, трудовите войски, заводите, милиардите долари, складовете, резервите,ресторантите, хотелите, картините, античните и културните съкровища на България, за цялото богатство, откраднато като в приказките за Али Баба за нула време, за това, другарки и другари и домнули, няма какво да съжаляваме. Така де, с открадването на всичко ченгетата и екскомунистическата шайка ни освободиха от бремето да се измъчваме, че има какво да се краде от обществото.Ето, Богомил Бонев имал гигантски хотел, ми що не, Надка пък взела гараж- троха е това, на Жорж му дали двайсет и пет милиона долара, какво пък, да не би на Доган да са дали по-малко? А какво направи Жорж? Какво направи Симеон? Забиха кадесарски шут на малцината свободномислещи хора у нас. За вашето осведомяване ще припомня, че извън завлеченото на другарите са раздадени кеш 25 милиарда долара.Пари от тайните и явните бюджети, когато на хората им обясняваха за "добруването", когато им четяха лекции за мечката у съседите, а в това време изнасяха оръжие за войната между Иран и Ирак, когато ежедневно изнасяха хиляди тонове спецпродукция за диктаторските режими в Африка и Азия. Когато спираха тока с часове,когато криеха храните, а продаваха на безценица консерви,месо,плодове, зеленчуци, алкохол, тютюн на Съюза. Докато вагоните едва се тътреха претоварени на изток, тук оставяха неприпрана реколта, а магазините стояха празни и само по Нова година пускаха по-големи количества луканки, филета, кока кола и пр. луксове, немислими за магазините. Само в София пускаха, в провинцията пускаха военни маршове на площада. Тези мръсни копелета заебаха начаса милите им научни социалистически идеи. Забравиха Ленин, Маркс, захвърлиха пропагандните си лъжи, хич не се посвениха да проговорят за "пазарна икономика". Заебаха мигом милиардните тиражи с комунистическа книжнина,а нАучният авангард от АОНСУ,БАН и пр. се претрансформира в идеологически пропагандатор на капитализЪма. Обаче инак те са си мили помежду си. Обичат си те оня живот на безотчетните фондове, банкетите, партийните привилегии, слугите, пазвантите, резиденциите, свободната възможност да ликвидираш партийния враг, а после да получиш за награда пушка с надпис от Калугин. Мъчно им е за феодалното могъщество, за мачкането на способните, талантливите и за веселото издигане на откровени простаци към върховете. Тази паплач, възседнала яко сънародниците си, алчна в червата си, ненаситна към грабежи, е недосегаема за провидението. Сатаната се грижи за нейното господство, другарки и другари. А нищо чудно некой горил от Школата, с двупръсто чело и двуцевка вместо ноздри, да е гръмнал и самия Сатана, щото не бил съвсем точен другар. Ми така е, май нема по-големи гяволи от нашите ченгета по целия свят. Че къде другаде че им даде некой толкоз лесно да си гепят квото си искат? Па те и свещениците са от нихната си Държавна сигурност. 800 000 са служителите на "службите" , другарки и другари, повечето от тях си получават пенсии ,нищо,че са бизнесмени. Не, вие само си представете що за мерзавец е това копеле Жан Виденов. Да скрие хляба на сънародниците си, да им изсмуче с хиперинфлация спестяванията за една нощ. Перфидна гадина. В старите филми нацистките офицери се скриват в кабинетите си и се гръмват. В ДС-филма "България 1944-2007 " некои офицери ги гръмват, щото малко нещо стават милиардери, пък не снасят при поискване. Виж,Еди Минасян пък гръмна от упор некакъв нещастник, щото му крадял колата. Правилно. А и нека има разнообразие в гърмежите. А на жертвите на комунизма хак да им е. Те и на оня свят пак на ченгета ще попаднат.
  ---------------------

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2085 Весело

  Ама защо авторът така коварно прекъсва нишката преди най-интересната част?

  Едната червена партия днес ни радва с най-младите селски израстъци като Станишев, Внучкодъщерята, Альоша Даков, Кирил Добрев и так далее.

  Другият червен елит не пада по-долу с пълен комплект изчадия на партизани и комунистически функционери като Никито Младенов, Лилето Павлова, Диана Ковачева, Сергей Игнатов, Нона Караджова и тути кванти милиционер-социалисти.

 88. 88 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#1] от "sandr0":


  [quote#1:"sandr0"]Кой разреши да се построи паметник на лидера на режим,който парламента на България е признал за престъпен и къде са Прокуратурата и МВР в случая???????? [/quote]

  Прокуратурата и МВР са си на мястото! Начело на прокуратурата стоят комунисти или агенти на КГБ - Татарчев, Мартин Гунев, Никола Филчев, Борис Велчев!! За МВР да не ти разправям!!! В тази държава нищо не се промени след 10.11.89! Всичко е блъф и декорация! Най-ужасното е обаче, как хората, изповядващи антикомунизъм и не обичащи комунистите и ДС днес гласуват да ги управляват комунисти и милиционери от ПП ГЕРБ! Начело с един член на БКП и подполковник от ДС ( командир на батальон от червени барети по време на т.н. възродителен процес) - Бойко Борисов!!!!!!! Да оставим настана криминалното му досие....

 89. 89 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Ми то това е целта- първоначалната идея за комунизма да бъде опорочена и деформирана до неузнаваемост. - цитат на коментар #12 от “istorika”

  Христос: - Ако имаш две ризи дай едната на ближния!
  Маркс: - Ако някой има две ризи, значи едната е твоя. Вземи я!
  Ленин: - Ако някой има две ризи, убий го и ги вземи!
  Сталин: - Ако някой има риза, която не е получил от мен, убийте го!
  Новите леви: - Втората си риза, която си ми дал е по-лоша от тази, която оставяш за себе си.

  подпис
 90. Дори няма нужда от коментар...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 91. 91 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#84] от "yanne":

  Абе ти тъп ли си или на тъп се правиш ? Еми то и революцията във Франция на умните ли Е ? Еми те всички участници в революциите са интелегенция , що ли ? Защо Априлското въстание е започнало в Копривщица , а не в София или Враца или пък Русе ,а ?"

  Естествено Е ,когато почти по -голямата част от цялата ни нация е била неграмотна или полуграмотна .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Весело

  До коментар [#34] от "Кокошков":


  [quote#34:"Кокошков"]Ако не беше Партията сегашните критикари щяха да са неграмотни и бедни[/quote] И тебе ли Партията е изучи?!Тя ли ти взе изпитите и ти учи уроците?!Аз докато съм учил и се подготвял,не съм видял някаква Партия да седи до мен и да ми "помага" !

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Весело

  До коментар [#37] от "Кокошков":


  [quote#37:"Кокошков"]Партита направи България високо развита индустриална страна, процъфтя социалистическата многопартийна демократична система, народът добруваше. [/quote] А национални идеали бяха "Учи,мама,да не работиш!" и Учи,за да избягаш в чужбина!!Толкова "индустриално развити" бяхме,че даже македонците,когато идваха при свои роднини в Пиринско ни се смееха и раздаваха вафли и бонбони,все едно посещаваха Сомалия!!!

 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#38] от "Hawaii":


  [quote#38:"Hawaii"]Хубаво би било Дневник по-често да публикува подобни стойностни неща[/quote] Разбира се-това е един от начините да "прочетем" комунизма.За да можем да му дадем реална оценка.А тя няма как да е добра.То и затова чугуните са се метнали на амбразурата-защото пазят строя,от който за произлезли,и най-вече защото се познават в определенията от такива статии..

 95. 95 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#92:"yanne"]И тебе ли Партията е изучи?![/quote]

  Другарю,
  аз имам више!
  У нас Партията създаде условия всеки да се изучи и да работи по своята специалност.
  В годините на социализма България бе страна на неограничените възможности за всестранно развитие на личността и за изява.
  След реставрацията на капитализма това достояние на широките народни маси, станало възможно единствено заради усилията на Партията, бе унищожено.

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ian Smith":


  [quote#42:"Ian Smith"]Единствено при социализма ( който трябваше да бъде комунизъм ) няма такива прослойки независими от властта - от последния бригадир през директорите на заводите до най-висшите длъжностни лица бяха хора назначавани от комунистическите управници. Хората на културата и науката на практика също. [/quote]Това беше така,защото комунистите не целяха създаване на "елит" а по скоро на управляваща номенклатура,която да изпълнява функциите на колониална администрация на Съветския Съюз.По същата причина комунистите избиха и над 30000 българи след 1944-та-защото те бяха пречка за установяване на съветската власт тук..Народният съд просто официализираше тази политика.

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#45] от "Gouverneur général":


  [quote#45:"Gouverneur général"]Министърът на благоустройството инж. Д. Василев държи реч в Народното събрание под надслов “България в строеж”. След обединението на българските земи, ентусиазмът в страната е огромен. Строи се навсякъде. Голяма част от проектите са започнати през 1938 година, а ресурсът отделян за инфраструктура е огромен. Помислете само – за 10 години са построени над 600 километра ЖП линии! [/quote] Тогава ,както и сега умните хора са разбирали,че без модерна инфраструктура не може да има развита икономика.А тогава дядовците на сегашните комунисти,например дядото на Съсела навярно е казвал,че "релси не яде".За 3-4 поколения,може и да са се пообразовали,но не са мръднали много...

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#48] от "grajdanin1":


  [quote#48:"grajdanin1"]Дали комунизмът има нещо общо с неумението да си осигуриш що годе нормална работна среда и препитание?
  [/quote] Това беше риторичен въпрос,нали?!Виж сега кои са най-големите привърженици на комунизма!

 99. 99 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тия добичета през цялото си управление поддържаха къде поради некадърност, къде поради естеството на плановата икономика, постоянен продоволствен проблем. Те едно ядене не можаха да оправят десетилетия, та какво остава за друго.

  "Ние играехме често на една тъжна игра. Намисляш си нещо, което ти трябва и за което си сигурен, че си го видял само преди два дни по магазините. И тръгваш да го търсиш. Разбира се, никога не го намираш. Думите „няма“ и „свърши се“ съставляваха 90 на сто от речника на продавачите. Колко пъти капнали след работа ние трябваше да се редим последователно на няколко опашки, за да можем да вечеряме. Но за режима и властвуващите другари времето на обикновените хора не значеше нищо. И самите хора не значеха нищо. Партията и държавата имаха безмилостно и студено отношение спрямо отделния български гражданин.

  Но ако цялото простосмъртно население на страната страдаше от тия жестоки неуредици, другарите на върха живееха съвсем различен живот. Мнозина от тях не познаваха и не желаеха да познават действителността. Те живееха в затворения разкош и богатство на български Марии-Антоанети и не бяха много далеч от фразата на кралицата: „Като нямат хляб, защо не ядат пасти.“ В София се разказваше като достоверен случай как жената на един виден партиец се била качила на трамвай вероятно за първи път, подала 5-левова банкнота на кондуктора и отминала. „Но, другарко, билетът струва само 20 стотинки“ — извикал смаян кондукторът. „Толкова евтино!“ — възкликнала съпругата на ръководния другар. Наистина грамадната част от хората на върхушката и техните семейства никога не бяха се возили на трамвай. Те имаха големите черни лимузини с перденца, които отначало бяха чайки, а впоследствие мерцедеси. Ние бяхме свидетели на най-вулгарната демонстрация на неравенство, показана някога в цялата ни история — „СПЕЦИАЛНОТО СНАБДЯВАНЕ“. Сигурен съм, че един ден историци и исторически психолози ще отнесат членовете на нашето Политбюро, голямата част от членовете на Централния комитет и разните приравнени на тях лица към някаква много странна категория „човекоподобни същества“. Защото как другояче може да се обясни фактът, че докато осем милиона страдаха, гладуваха, преминаваха през тежки делнични изпитания, върхушката бе изградила за себе си истински рай. Колите на специалното снабдяване разнасяха по домовете на важните другари най-хубавата храна, която нашата земя произвеждаше. В нашите безмесни дни те ядяха печени агнета и прасенца, смядовски луканки, специални салами, чист маслен кашкавал, най-хубавите сирена, да не говорим за вина, облекло, снабдяване с луксозни предмети и удобства, за които простият народ дори не можеше да сънува. Отгоре на това, сякаш за да подчертаят още по-добре „комунистическата справедливост“, те получаваха всичко това на символични цени, тоест не плащаха нищо. Членовете на Политбюро също не плащаха абсолютно никакви частни сметки в ресторанти или други обществени места. Всичко отиваше за сметка на държавата. Понякога те подхвърляха остатъци на своите шофьори или прислужници, чрез които ние разбирахме какъв живот се живееше на върха. Познавах един шофьор на член на Политбюро и той веднъж или два пъти донесе нещо, дадено му от колата на специалното снабдяване. И досега се чудя с какви очи Вълко Червенков и наследниците му са преяждали, когато цял народ гладуваше. Може би тъкмо за да не ги вижда никой, те издигнаха високи стени около домовете си, както се бяха оградили с въоръжена до зъби охрана, за да се пазят от „любовта на народа“, чиито „любими вождове“ те се наричаха. Впоследствие срещу това специално снабдяване се надигна широка протестна вълна, която доведе до временното му закриване след април 1956 година. Но скоро след това то отново бе възстановено и към специалните доставки, които се отправяха по таен път към жилищата на ръководните другари, се прибавиха множество нови артикули. Но аз ще се спра по-подробно на тази страна на комунистическата безнравственост, когато говоря за привилегиите и корупцията на режима у нас."

  Георги Марков
  "Задочни репортажи за България"

  http://chitanka.info/text/2898/10#textstart

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3045 Весело

  само да попитам-Някой помни ли онова прословуто "Висше незавършено"' ,което се пишеше почти за всеки партиен кадър от по-старите поколения?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK