Как ВСС ще избере нов шеф на следствието - в привидна прозрачност или?

Как ВСС ще избере нов шеф на следствието - в привидна прозрачност или?

© Надежда Чипева, КапиталНовината, че Европейската комисия (ЕК) може да подготви извънреден доклад за случващото се в България е пряко свързана със серията кадрови решения, които българските власти и управляващите произведоха през последните месеци и конкретно – днешният избор за членове на Конституционния съд от парламентарната квота. Говорителят на ЕК Оливие Бай заяви, че комисията ще продължи да следи много отблизо процесите в българската съдебна система.


Следващият от важните избори


ще се случи утре (1 ноември), когато Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да избере директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор "по разследването".
За поста се борят досегашният ръководител на следствието – Бойко Найденов (оглавява го от 2008г.) и прокурорът от Върховна касационна прокуратура (ВКП) Евгени Диков. Първият беше номиниран от главния прокурор Борис Велчев, председателя на ВАС Георги Колев и членовете на ВСС Камен Ситнилски, Ясен Тодоров, Михаил Кожарев, Милка Итова и Соня Найденова.


Евгени Диков беше номиниран от членовете на ВСС Румен Георгиев, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Галя Карагьозова и Румен Боев.


Това ще е първото назначение на административен ръководител по върховете на съдебната система от новия състав на кадровия орган на съдебната система и генерална репетиция за избора за нов главен прокурор. Процедурата, за чието избиране, трябва да бъде открита също още утре, защото днес президентът издаде указа за назначаването на сегашния главен прокурор Борис Велчев за член на Конституционния съд.


ВСС прие преди две седмици правила за избор на шеф на следствието, които съдържат общоизползваните критерии за оценка (основните са "управленска компетентност, ясни стратегически цели и оперативни приоритети, нови идеи и решения за развитието на органа на съдебната власт"). Те обаче не включиха препоръките на неправителствения сектор към кандидатите. Две от тях са особено ключови за да гарантират прозрачен избор - да могат са се задават публично въпроси по време на изслушването във ВСС, както и нарочна комисия да изготви доклад по документите свързани с избора.


Все пак по отношение на публичността


ВСС направи стъпка напред


защото на сайта на съвета са качени всички документи свързани с избора – мотивирано предложение, атестация, оценка на инспектората за нарушения, становища на неправителствения сектор и т.н. От тях и от утрешното изслушване обществото, магистратите и ЕК би трябвало да си направят преценка за това дали ВСС е избрал наистина по-добрия кандидат или изборът е бил предрешен (прогнозите са, че Бойко Найденов ще запази постта си, след като отпадна от неофициалните номинации за главен прокурор).


Какво е ясно за кандидатите от достъпната до този момент информация:


Кой е по-добър в работата си?


Специално заради избора, работата на двамата магистрати през последните четири години беше оценена от комисията по атестирането към ВСС. Бойко Найденов получи максималния възможен брой точки – 150, а Евгени Диков – 100. От атестацията на Бойко Найденов стана ясно, че комисията е проверила "образувани дисциплинарни преписки и такива за поощрения от г-н Бойко Найденов за периода на атестиране, както и преписките по издадени от него заповеди, предложения и становища."


Оценката на настоящия шеф на следствието е мотивирана с "високата оценка на професионалните и личните качества", които е получил от главния прокурор; "данните за работата му като директор"; "констатации по показателните на обобщените и специфични критерии" и "много доброто представяне при проведеното събеседване."


Атестирането на Евгени Диков е мотивирано с "високия професионализъм, отлична правна подготовка, богат професионален и организационен опит", "данните за работата му като прокурор във ВКП", "констатации по показателните на обобщените и специфични критерии", "много добро представяне при проведенето събеседване" и "изключително активното му участие в национални и международни конференции."


За повечето хора тези общи заключения, създават впечатлението, че кандидатите са еднакво подходящи и изборът ще бъде възможно най-добрият. Може би това е и целта им. Защото зад идентичните и ласкателни оценки всъщност няма конкретни и обективни факти. Те не са и нещо ново – може да прочетете подобни в абсолютно всички атестации в съдебната система и не случайно 99% от българските магистрати получават "много добра" оценка за работата си. Тази формалност при оценяването на професионалните качества на магистратите при кариерното им израстване беше посочена като основен проблем на системата, както от ЕК, така и от всички настоящи членове на ВСС в концепциите, които представиха преди да бъдат избрани.


Явно кадровиците на Темида са оставили решаването на този проблем за след избора на нов шеф на следствието, а за обществото остава


да гадае защо е предпочетен единият пред другия кандидат


За цвят все пак в атестацията и на Бойко Найденов, и на Евгени Диков са споменати и конкретни дела по които те са работили.


Комисията отбелязва, че "независимо от изпълнението на функциите на Директор на НСлС, г-н Бойко Найденов е извършвал действия по разследването - огледи на местопроизшествие, разпити на свидетели, изготвян на следствени поръчки по три досъдебни производства." После се посочват конкретните разследвания: срещу бившия социален министър Емилия Масларова, групата за отвличания "Наглите" и срещу групата за поръчкови убийства "Килърите."


Зад това изброяване, е полезно да припомним статуса им: 


– делото срещу Емилия Масларова за длъжностни престъпления за социалния център в Стара Загора все още е на първа инстанция, като основният свидетел на обвинението се отказа от показанията си.


- делото "Наглите" завърши с осъдителни присъди на първа инстанция, но обвиненията бяха така повдигнати, че роднините на отвлечените не могат никога да получат парите от платените откупи.


- мегапроцесът "Килърите" все още е на първа инстанция.


Конкретните дела, които са взети предвид при оценката на Евгени Диков са срещу Братя Галеви, Будимир Куйович, Йордан Тонов-Данчо Пръча, Златко Баретата, Веселин Данов и Иван Славков, групата на Килърите и др. В това отношение Диков има видимо преимущество пред Бойко Найденов - осъдителните присъди срещу Братя Галеви, Куйович, Данчо Пръча и Веселин Данов отдавна са влезли в сила.


Това естествено е заключение само по общоизвестните факти, но не дава възможност да се разбере каква е била конкретната заслуга на Найденов и Диков за успешното приключване на посочените дела.


Бойко Найденов

© Красимир Юскеселиев

Бойко Найденов


Има ли причини за съмнение в етичните качества на кандидатите?


И за Бойко Найденов, и за Евгени Диков на сайта на ВСС са качени справки на Инспектората на Върховна касационна прокуратура (структурата, която разследва магистратите за корупционно и неетично поведение) и Инспектората към ВСС. От тях членовете на кадровия орган на съдебната система би следвало да стигнат до заключение, че няма никакво съмнение за етичните им качества, но дали това е възможно само по тези данни (не е ясно и дали цитираните проверки са всички, правени някога на двамата магистрати).


ИВСС е работил по два сигнала срещу Бойко Найденов и по двата институцията отказва да извърши проверка с мотив, че данните, които се съдържат в сигнала са извън компетенциите й. Инспекторатът към ВКП от своя страна посочва четири преписки, по които е проверявала Бойко Найденов. За първия сигнал (без да се дава информация какъв е) се посочва само, че е установено, че не е извършил дисциплинарно нарушение.


По втората преписка разбираме, че тя е образувана през 2008г. по сигнал на адвокат Ина Лулчева, в който се казва, че Бойко Найденов и Маргарита Попова са подбуждали В.Д. да лъжесвидетелства по делото срещу Евелин Банев-Брендо. Извършената проверка на Инспектората приключва със заключение, че твърденията в жалбата на адвокат Лулчева не отговарят на истината, а Софийска градска прокуратура е отказала да образува дело по случая. Тогава задържаният за измами Валентин Димитров (известен още като "доктор Ценов") заяви, че "двама магистрати - шефът на следствието Бойко Найденов и прокурорката от ВКП Маргарита Попова, (днес вицепрезидент - бел.ред.), ме заставяха на 24 септември да лъжесвидетелствам, че моят съкилийник Брендо е убил майката на свой съдружник, също като него следствен за пране на пари." Инспекторатът не открива нарушения, а Софийска градска прокуратура отказва да образува разследване. Междувременно прокуратурата предава Валентин Димитров на съд за набеждаване, но преди година Софийският районен съд го оправдава.


Третата преписка е от 2009г. и е по сигнал на бившия шеф на моряшкия синдикат Пламен Симов до ОЛАФ "с твърдение за контрабанден внос на наркотици - кокаин и хероин през "Рибно пристанище" Бургас и бездействието на главния прокурор Никола Филчев, главния прокурор Борси Велчев и директора на Националната следствена служба Бойко Найденов по възстановяване собствеността върху пристанището, с което се улеснява и покровителствува контрабандна дейност." По случая е извършена проверка от Главна дирекция "Криминална полиция", Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност"-МВР, по която е констатирано, че всички твърдения за бездействие от страна на прокуратурата са неоснователни." СГП отказва да образува разследване.


Последната преписка (случай отпреди близо 12 години) на Инспектората към ВКП, по която е проверяван Бойко Найденов (по това време прокурор от ВКП - бел.ред.) е отново по сигнал на Пламен Симов, който твърди, че "Бойко Найденов е разпоредил образуване на досъдебно производство срещу него без да е имало основание за това." Тогава Пламен Симов критикува и тогавашния главен прокурор Никола Филчев и се намери подсъдим по делото за източване на "Океански риболов", по него Симов беше оправдан и осъди прокуратурата за 10 000 лева.


В решението на съда се споменава въпросната проверка на Инспектората на ВКП, която била констатирала че "наказателното производство делото срещу Пламен Симов било образувано, без да бъде извършена предварителна проверка в пълен обем, и фактически без наличие на достатъчно данни за извършено престъпление. Вследствие на оказан натиск на прокурори от ВКП е издадено необосновано и незаконосъобразно постановление за образуване на наказателно производство..." В същото време в справката Инспектората на ВКП по повод избора на Найденов се казва, че проверката е установила, че "представляват изпълнение на служебните му задължения" и са в "рамките на предвидените му в НПК правомощия." 


От справката на Евгени Диков става ясно, че в инспектората към ВКП има една преписка, свързана с него. Става дума за вербална нота от посолството на Германия в България, в която се твърди, че Диков е предал информация по разследване за търговия с неразрешени медикаменти на журналист и публикации по темата са довели до укриване на участници от българска престъпна група. Тогава е възложена проверка на ГДБОП, от която не са събрани данни Диков да е разпространявал информация. Материалите от преписката са изпратени впоследствие на Софийска градска прокуратура, като досъдебното производство е прекратено поради липса на престъпление.


В справките, качени на сайта на ВСС, няма данни Диков да е проверяван от инспектората към съдебния съвет. През 2008г. е постъпвал един сигнал срещу Диков (по това време прокурор във ВКП). Той е проверяван от настоящия член на ВСС и бивш инспектор - Васил Петров (избран от квотата на парламента и издигнат от ДПС), който отказва да образува проверка. Сигналът е подаден от затворник от Враца, който смята, че е "подложен на репресия от страна Окръжната прокуратура във Враца". Повод за това е, че е многократно му е отказвано условно предсрочно освобождаване с мотива, че има висящо дело". Каква е връзката с работата на Диков не стана ясно.


Наивно би било да си мислим, че при така предоставената информация от Инспектората, членовете на ВСС могат да си направят задълбочен извод за това дали за двамата кандидати може да има съмнения в етичните им и нравствени качества. Самият факт, че прокуратурата е отказала да образува дело не означава много - едно деяние може формално да не представлява престъпление, но в същото време да е обществено укоримо. Дали това е така или не членовете на кадровия орган на съдебната власт няма как да знаят.


Втори мандат без оценка на първия?


Предишният състав на ВСС беше възприел практиката да "дава" втори мандат на административните ръководители в съдебната система, ако първият им е бил успешен. Поне казваше, че прави така. Как точно се разбира дали мандатът не е бил успешен така и не стана ясно.


Миналата седмица членът на съвета Калин Калпакчиев призова ВСС първо да направи оценка на мандата на Бойко Найденов, преди да се премине към избор. Подобна оценка може да се направи и на Евгени Диков, който е ръководител на отдел във Върховната касационна прокуратура - "Противодействие на тежките престъпления против личността, трафик на хора."


Цитираната по-нагоре атестация на Найденов не е достатъчна. В нея са оценени издадените от него заповеди (за дисциплинарни наказания, поощрения, отпуски и т.н.) през последните четири години и изразяваните становища по законопроекти, които според комисията били "правилни". Но тя може да се ползва за преценка на цялостната работа на Националното следствие под ръководството на Найденов. Такава може обективно да се направи, ако се проследи дали следователите са били равномерно натоварени, каква е съдбата на разследваните от тях дела, има ли и колко са прекратените по давност дела в системата на следствието итн.


В същото време атестационната комисия и ВСС пропускат факта, че докато е бил директор на следствието срещу Бойко Найденов е било издадено наказателно постановление за нарушение на закона за обществените поръчки. Според финансовата инспекция от 2009г. той е платил близо 40 хил. лв без ДДС за доставка на два сървъра и софтуер на ЦАПК "Прогрес" ООД, без за това да са сключени договори. За да докаже сделката, Найденов е представил само фактури. Одиторите тогава приемат, че общата стойност на "двете систематично свързани доставки" надвишава прага от 30 хил. лв (без ДДС), който е основание за провеждане на малка обществена поръчка. Доставката на двата сървъра и софтуер е било във връзка с изграждането на Единната информационна система за противодействие на престъпнотта (ЕИСПП), която така и не е заработила. Найденов оправдава решението си с това, че продуктите е трябвало да бъдат закупени спешно. Той коментира пред "Дневник" преди няколко дни, че одиторите се съгласяват с него и не го санкционират. От АДФИ потвърдиха за "Дневник" обаче, че на Найденов е издадено "предупредително писмо" - това означава, че нарушение има, но тъй като е първо, не е наложително по-сериозно наказание. 


Същата ревизия на АДФИ установява, че Бойко Найденов не е обявил обществена поръчка във връзка с договор с "Петрол" АД за доставка на гориво: "В случаите, когато обект на обществената поръчка е доставка на стойност по-малка или равна на 150 хил. лв без ДДС е задължително възлагането на малка обществена поръчка...". Найденов заяви, че тези договори били сключени "преди 10 години, когато не съм бил директор. Тяхното възражение беше, че е трябвало да ги прекратя тези договори. Агенцията издаде наказателно постановление за 100 лв. Ние го обжалвахме и съдът ни оправда", обясни той. Дело има и наказателното постановление е отменено, но поради изтичане на давността, показва справка в Софийския районен съд. Други одитни доклади на следствието не са правени.


Няма никаква пречка за членовете на ВСС да оценят и предходната работа на Найденов като ръководител в системата - градски прокурор на София (за периода 2004 - 2006г.). По време на неговия мандат оправдателните присъди скачат рекордно (според официални данни на НСИ, ако през 2004 г. те са били 4.6%, през 2006 г. стават 13%). Общоизвестен факт е, че под управлението на Найденов прокурорите получиха указания да внасят в съда всички дела за наркотици, независимо от количеството, вид и дали става дума за лична употреба или разпространение. От своя страна съдът прекратяваше много от делата, защото бяха за маловажни случаи, а санкциите, предвидени в закона за тях бяха изключително тежки.


Това са публично известните факти – членовете на ВСС


може и да знаят повече за кандидатите


Какви са конкретните причини една кандидатура да бъде предпочетена пред друга е важно да знае и обществото и редовите магистрати. Новият съдебен съвет утре може да демонстрира и нов стил на вземане на решения вместо да скрие гласуването си в привидно създадената прозрачност на  процедурата.


Само така може да се върне доверието в кадровия орган на системата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Кервана си върви, останалото го знаем.

 2. 2 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Свинските черва са навързани и краят име се не види!

  ура и да живей!!!
 3. 3 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Проблем на цялата система е, че читавите магистрати в отделните звена на съдебната власт не се кандидатират за административни ръководители. И причината за това е, че досегашната кадрова политика на ВСС нееднозначно показва, че избирането на шефове винаги върви по шуро-баджанашко-приятелска линия и въобще не е важно какви са качествата на каднидата, а кой стои зад него. Обикновено, тези, зад които стои "който трябва" въобще за нищо не стават, но предварително е ясно, че ще бъдат избрани. Е как тогава да се кандидатира някой свестен, като е наясно, че няма никакви шансове? В случая кандидатурата на Диков бе издигната колкото да се имитира някакво състезание, но си остава принципният въпрос защо няма други кандидатури и само до вечния Бойко Найденов ли опира изборът?!

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 4. 4 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какъв избор? Ще назначат по угодния на властта и акулите!

 5. 5 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дори от тази статия става ясно, че Бойко Найденов е един плазмодий, който е фурнаджийска лопата закрилян от номенклатурчика Борис Велчев. Интересно чий к@р е налапал та да го тласкат... опциите които виждам: Велчевия, Цвинокиовия, на Фидоошу (тя си няма ама страпон)

  По делата му ще го познаеш... в този случай е толкова явно, че не се нуждае от коментар - некадърник. Сигурно и като управленец е такъв.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 6. 6 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#3:"Славена"]вечния Бойко Найденов[/quote]

  Еее, пепел ти на устата, цялата гилдия е затаила дъх и се надява на чудо - Диков да бъде избран. Имайки предвид овладяването на ВСС от МВР - може да е само ЧУДО!!!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 7. 7 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Критерият за назначаване е степента на послушност към управляващите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 8. 8 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#6] от "Capricornicus":
  Новият ВСС вече загатна, че е формирано необходимото мнозинство, което да провежда същата политика като стария - т.е. в угода на този, който е на власт... Така, че чудеса едва ли може да се очакват.

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 9. 9 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На някой ясно ли му е какво правят следователите, секретарките и чистачките в районните следствени служби? Колко пари получават и колко разследвания годишно правят? И това по 100!

 10. 10 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Найденов, избор на комунисти и милиционери. Както и Велчев. Накрая боце и серго публично ще се замляскат уста в уста

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 11. 11 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Нека да има малко чудо! поне едно! Дано да изберат Диков!

 12. 12 Профил на diteament
  diteament
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Как ВСС ще избере нов шеф на следствието - в привидна прозрачност или?
  "Никога не се лъже толкова много, колкото преди избори,
  по време на война и след ходене на лов."
  Ото фон Бисмарк

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Какво значение ще има кой ще е шеф на една мъртва структура.Важното за следователите е да си получават заплатите от по 40 до 60 хиляди лева годишно,а срещу това да не правят нищо.Интересно защо никой журналист не направи разследване какви дела разследват следователите и какви пари получават срещу това.И каква е разликата в заплащането им с разследващите полицаи.

 14. 14 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да сравним с тези избори и кандидати за постове в българската съдебна власт сравнително скорошния избор на Sonia Sotomayor за съдия в американския Федерален върховен съд през 2009: http://en.wikipedia.org/wiki/Sonia_Sotomayor.

  Целият й личен и професионален живот беше внимателно изследван и публично обсъден при изслушването й в Сената (видно от подробната статия в уикипедия). Основните критики срещу номинацията й бяха две: (1) като млад адвокат около три години е работила самостоятелно от апартамента си в Бруклин под името Sotomayor & Associates (което би могло да се възприеме като подвеждащо, че работи в съдружие с други адвокати), и (2) на лекция в Бъркли през 2001 (както и по други поводи) е казала "I would hope that a wise Latina woman with the richness of her experiences would more often than not reach a better conclusion than a white male who hasn't lived that life." (което би могло да се възприеме като расистко изказване). Отговорите й по време на изслушването (включително по тези основни критики) убедиха мнозинството сенатори (а и голяма част от обществото), че Sonia Sotomayor е подходяща за върховен съдия.

  За съжаление изборът на Венета Марковска и Атанас Атанасов за Конституционния съд, както и от подходът при номинирането на кандидати за НСС и главен прокурор смърдят, вместо да приличат поне малко на процедурите в нормалните общества.

 15. 15 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "pierr":

  Отговора се крие в единния класификатор и наредбите на ВСС ако се качиш на сайта им, четеш и симулираш можеш да ги пресметнеш със сравнително малка грешка. Да кажем, че шефа на следствието, който е зам. главен прокурор взима повече от 97% от българите... отделно има премии и други аванти.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 16. 16 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "kermit":

  Огромна, защото има и огромна разлика в уменията.

  Следователите са магистрати и са завършили право. Дознателите не са магистрати и в повечето случаи (99.99%) не са завършили право. Следствието се занимава със случаи, за които дознателите нямат интелектуален капацитет да разследват.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 17. 17 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "kermit":

  Вече са правени, но резултатите не са лицеприятни за управляващите, не е случаен факта, че всяко едно правителство от Костов насам се опитва да смачка следствието, окончателно Тройната успя, подчини го на прокуратурата.

  Преди следствието имаше за цел да разкрие обективната истина и получаваше поръчките си от 3 страни, сега следствието е вече страна в досъдебния и съдебния процес.

  Ако не ти е станало ясно или си дознател, кажи, ще пиша бавно и ще го обясня на още по-елементарен език.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Всеки кандидат, завършил право в Софийския университет (Диков)) има огромно предимство пред кандидат, завършил Симеоново, специалност "Държавна сигурност" (Б.Найденов). За съжаление, правилото важи само за нормалните цивилизовани държави. В мутро-милиционерските диктатури всички долнопробни куки, доносници и обикновени негодници се радват на закрила от режима на Мутрата-Тиква. Следователно догадките кой ще бъде избран са излишни. Промяна може да настъпи единствено под град от павета и колове, но Андрешко не е по тази част.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#18] от "Lemmy":
  И след избора Народното събрание да гласува ново има на Държавата --> '' РПУ България ''
  Общините пълни с пенсионирани милиционери, Държавната администрация и тя и това е най - логичното да се смени името на Държавата за да се чувстват както през годините прекарани в МВР.
  ОСТАВКИ И ПЪЛНО ОТВАРЯНЕ НА ДОСИЕТАТА С ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на ponedelnik
  ponedelnik
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Отговор: Разбира се, че привидна !
  В конкурсите на ВСС не бива да се участва, ако преди това не са те поканили за това; ако не са ти договорили мястото и пр.
  Грешките в назначенията са незначително малко. Спомням си за една такава - районен съдия от Добрич бе избран за съдия в Апелативен съд - Варна, защото една от бележките - отбелезвачки, на председателя на съда В.Бояджиева изпаднала някъде. И в бързината, и като я няма бележката избраха колежката районен съдия!
  И тази дата - улучена на лотариен принцип, се оказа едно много, много добро попадение. Работи професионално - качествено и в срок.
  Привидно, защото да изкажеш мнението си за някой от кандидатите - при избор, атестация, придобиване на несменяемост, и пр. е вредно за здравето ! Преди години В.Марковска, като член на ВСС, изрази становище да бъде дисциплинарно наказан адм.ръководител на съд, който си беше позволил да изрази мнение, че съдия от същия съд не следва да придобива статут на несменяемост, защото му липсват професионални и нравствени качества за това. И най - интересното в случая е, че тутакси становището й е било подкрепено от другия член на ВСС - днешен герой, съдия в КС от квотата на президента, Борис Велчев !
  Е, затова всичко ни е привидно!
  Колко пъти трябва да си разбиват читавите колеги главите в стените на негласното и нагласеното!

 21. 21 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На Европейците им дреме на шапката кой ще е в нашия Конституционен съд,ако трябва да бъдем честни.От тях,както и САЩ виждам само прояви на двоен стандарт и лицемерие....Не съм ги чул да откажат срещи с Бойко Борисов заради криминалното му минало и връзки с мафията ,за каквито се твърди,,а напротив,гостуват,режат ленти ,целувки и т.н..На какво отгоре да ги интересува сульо или пульо ще е част от конституционния съд.Нашите проблеми за тях са бели кахъри,в сравнение с Гърция ,Италия и ИСпания,още повече че на нас ни е отредена ролята на мъже-общи работници и жени -проститутки и обслужващ персонал,а страната-зона за релакс на най-големите им лумпени..Все им е тая,правят се на загрижени по протокол..Ако беше обратното щяха да откажат да се срещат с престъпниците,които ни управляват,ако и да са уж легитимно избрани от населението ни.

 22. 22 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "Capricornicus":Колега,не го този ,който коментираш какъв е и къде е учил,но твоето изказване ,че следствието е "Страна в съдебния процес" направо ме хвърли в смут.Това са базови неща,учат се обикновено първите часове още по процес,но наистина показваш липса на елементарни правни познания.Това,че се заяждаш на дребно с човека,щото не знам си какъв бил говори пък за някакви други комлекси.
  Скромното ми мнение,е че нивото на следствието(съдейки не само по теб) е на изключително ниско ниво,нищо повече от МВР,само май заплатите и безнаказаността са умножени по 2...Конституцията и законите ,а най-общо казано-ХОРАТА са ви дали тоя статут на независимост ,несменяемост ,както и несъразмерно високите за труда ви възнаграждения,не да се оплаквате от натиски,не знам си какво,а да си вършите професионално работата.Вие се оплаквате от натиск само ,когато ви карат да работите или някой друг,а не вие взимате кинтите по веригата,иначе удобно си трайкате и си обядвате по 2-3 часа ..Както вие,така и прокуратурата и МВР сте пълен провал и не е нужно да чакам доклади на Брюксел ,за да го заявя.Единствено незабавното ви изваждане от съдебната система заедно с прокурорите (явно без ВНС няма да мине) и поставянето ви под някакъв нормален контрол,ще ви накара да работите,а и ще трябва да ви редуцират като защото се оказва,че дори като абсолютна стойност прокурорите са ни на едно от първите места в ЕВропа,при 7млн.население...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK