Кой говори от името на делфините?

Кой говори от името на делфините?

© Георги КожухаровКолкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните."
Джордж Бърнард Шоу


Човекът смята себе си за уникален. Причините могат да бъдат много – фактът, че сме изградили цивилизация; умението ни да различаваме добро от зло; използването на език, за да общуваме; способността ни за свободен избор и действие; крайно съмнителното вярване, че само ние сме способни на любов; или знанието за неизбежната ни смърт.


Всички тези вярвания и всяко едно от тях поотделно копаят пропастта между нас и останалите живи същества. Така човекът, самопровъзгласил се за "венец на еволюцията", се превърна в основна заплаха пред съществуването на планетата си. Всекидневно създава необходимостта природата и животните да бъдат спасявани от алчността и глупостта на събратята му.
Висшето природно творение (за каквото се смята човекът) безжалостно експлоатира подземните ресурси. Заради "прогреса" жертва въздуха, водата и почвата, необходими за съществуването му. Забравя да се съобрази дори с факта, че собствените му наследници също ще се нуждаят от тях.


Оправдава късогледството и жаждата си за все повече с "бъдещите поколения учени ще измислят нещо"... Но, пита Джаред Даймънд в книгата си "Катастрофа", проследяваща загиването на различни общества поради унищожаване на природната среда: "Какво ли е мислил човекът, отсичащ последното дърво на Великденските острови (където обществото се срутва и хората измират поради изсичане на горите)? Че шаманите ще измислят заместител на дърветата? Че човекът е по-важен от растенията?".


Така човечеството съсипва цели екосистеми


а после се диви на жестокостта на природните бедствия, като например предизвиканите от безразборна сеч свлачища. Оплаква се от липсата на риба в замърсените води. Учудва се, че диви животни нападат питомни, след като естествените им местообитания са били урбанизирани. И кого обвинява човекът за свойте несгоди?


Природата, разбира се. И животните. Затова ги убива.


Цяло чудо е, че въпреки замърсяването и критично намалялата популация, през последните няколко години виждаме делфини около бреговете на Черно море. Но според рибарите свободният им лов трябва отново да бъде разрешен, както е било по нашите брегове до 1983 година. "Делфините трябва да се разглеждат като вълците в гората. Защото и те като тях са хищници и изяждат рибата в морето", каза преди време Динко Димитров, председател на рибарското дружество в Царево. Нищо, че морето тази есен "ври от паламуд" пак по думите на местни рибари.


По подобен повод индианците-ирокези имат важно предание. Веднъж племето се изнесло към нови ловни полета, но това се оказала територия, схващана от местните вълци като тяхна. Те започнали да отвличат домашни животни, старци и бебета. Събрал се съветът на старейшините да реши, какво да правят ирокезите. Можели да изтребят всички вълци, но се отказали. Решили, че подобно изтребление би ги превърнало в народ, какъвто те не искали да бъдат. Затова сгънали вигвамите и отишли другаде. Оттогава и до днес на всяко заседание на съвета на старейшините, някой поема ролята на представител на вълците.


Всеки ирокезки съвет започва с въпроса:


"Кой говори от името на вълците днес?"


Абсолютно сигурно е, че на събранията на черноморските рибари никой не говори от името на делфините.


Това лято са намерени около 70 мъртви делфина. Трикратното увеличение спрямо миналата година е притеснително дори когато вземем предвид естествената смъртност, бурното море през изминалата зима и да ги наречем "нещастните случаи" на оплитане в рибарски мрежи. Тези случаи се разпознават по отрязаните перки. И се оправдават с желанието на рибаря да освободи скъпата (от 200 до 2000 лв.) си мрежа от вече мъртвия, поради нарушен ритъм на дишане, делфин.


Миналата година обаче морето изхвърли на плажа на къмпинг Корал делфин с огнестрелни рани. Заключението на експертите беше, че това са следи от рибарски куки.


В единствения случай, стигал до прокуратурата, тя не намери виновен


А според наказателният кодекс на България убийството на делфин е престъпление, което се наказва с до 3 г. затвор. Законът за биологичното разнообразие пък предвижда глоби до 5 000 лв. за физическо и до 10 000 лв. за юридическо лице при посегателство срещу делфини. За жалост, законите не прекратяват беззаконието. Спира го моралът и контролът. Но те липсват.


Въпреки че, човекът се гордее с по-високата си интелигентност спрямо животните (поне според собствените си изследвания) и притежава чувство за морал, той удобно забравя, че от морала произтичат задължения.


В книгата си "Философът и вълка" Марк Роуландс обяснява: "Животните не могат да подложат своите действия на критичен контрол и морална оценка... Затва те са т.нар. "морални пациенти", за разлика от морални агенти. Това означава, просто казано, че те имат права, но не и отговорности. Същото, разбира се, е вярно за много хора - малките деца, например."


Животните не могат да бъдат морално критикувани за това, което правят; но за поредна есен, сме свидетели на оплаквания за мечки, нападащи домашни животни.


Причината за нападенията е ясна и я знаем от деца:


"Гладна мечка хоро не играе"


Благодарение на човешката дейност в горите естествените източници на храна за мечките драстично намаляват и те тръгват да търсят нови. Хората не се замислят, че причината се крие в тях. Те са уплашени и гневни. Ловни дружинки полутайно-полуявно се готвят за мъст, а министерството на околната среда се опитва да потуши конфликта между мечките и хората, раздавайки електропастири и спрейове с капсаицин (люти чушки).


Все пак, преди седмица се появи една добра новина за мечките. Благодарение на наказателна процедура на ЕК срещу България, у нас ще бъде премахната минималната ловна квота от 3%за кафяви мечки. Тя беше внесена от депутата Емил Димитров и приета от парламентарното мнозинство в края на 2010 година в пълно противоречие със защитения статут на животните.


На фона на многобройните посегателства върху тези и други специално защитени видове не е трудно да предположим, какво е отношението към незаплашените от изчезване животни.


Особено необяснимо е насилието към домашни любимци


Нарочно взето или купено домашно животно бива изхвърлено на улицата, защото пуска много косми или пък... лае. В големите градове тази практика е ежедневие, по селата е сезонна. За лятото се взима кученце или котенце за детето. Понеже е във ваканция и много иска. А есента, когато гражданите трябва да се приберат от селата, животинчето се оставя в съседното село. Защото в собственото знаят, че е твое и ще ти го върнат.


Изоставянето на животни не е инкриминирано и не се санкционира сериозно. Но Наказателният кодекс, сам по себе си, няма как да спре тормоза над животни. От миналата година насилието над животни (домашни, дворни или бездомни), вече не се третира като деяние, подлежащо на административно наказание. Смята се за престъпление и наказанията са строги. Вече всеки, който забележи жестокост към животно, може да се обърне към полицията за съдействие. Ясно е обаче, че хората които го правят не са много, а полицията не полага всички необходими усилия за разкриването на тези престъпления. Дори всеизвестният случай с жестоко осакатенто куче Мима остана без виновен.


А насилието има склонност да ескалира


От насочено към животни, то лесно прераства в насилие към деца или възрастни хора. Насилникът посяга на по-слабия. Вместо да е основано върху принципа на справедливостта, обществото става банда, в която силните властват над слабите. По думите на Августин Блажени: "Една държава лишена от справедливост по нищо не се различава от шайка въоръжени разбойници".


Човекът може да бъде това за което се смята – единственото морално същество на планетата – само ако някой говори от името на делфините.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Прекрасна статия! Поздравления за автора!
  След като последните дни Дневник публикува статии и снимки на бездомни кучета и провокираше омразата на читателите си към тях, изненадващо смени посоката и започна да проповядва мир и любов към животните!

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Делфините са на върха на хранителната верига в Черно море ! Като такива прочистват рибните пасажи от слаби , болни екземпляри и са естествен регулатор !
  Виж човека не подбира - в мрежите попада всичко - ако може ще излови всичко ,а и замръсява на всичкото отгоре и едва в последно време се замисля за екологията !!!

 3. 3 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Гневно

  Не са само рибари тези, които избиват делфини в нашето море.
  Я само се позавъртете лятна привечер край развъдника на л$%$а на диневите-ще ви настръхнат косите от обмяната на опит между получовеците-парвенюта, как да стрелят по делфини по ефикасно и как да се отърват от уликите.....
  Ако имаше свестни ченгета, досега да са ги изловили за това...
  А и видео са си правили някои хора...и ги знаят ушевците кои са, нали и местния началник е там на кадрото!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 4. 4 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Има ли делфини в морето , има риба и за хората ...

 5. 5 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да, време е майката земя да се отърве от съществото нарекло се не знам защо хомо сапиенс - човек разумен.
  Да отдъхне природата и на наше място да дойдат по-разумни същества.
  То така или иначе, ние ще се самоунищожим, но по-добре е по-рано, за да остане нещо на тази планета, не само пустини и боклук!

  ура и да живей!!!
 6. 6 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Наказанието за убийството на делфин трябва да е еквивалентно с това за убийството на човек.

 7. 7 Профил на English Blue
  English Blue
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прекрасна статия! Дано я прочетат от повече хора и се замислят за отношението си към природата и животните! Вярвам че в голямата си част не са лоши по природа но улисани да устояват и преодоляват предизвикателството на битието в БГ просто забравят за тези които не могат да говорят! Делфин

 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Другари,
  делфините са врагове
  на нашите рибари!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на Landlord
  Landlord
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Статията е добра, но при условие че разсъжденията на автора се ограничат до опазване на видовото разнообразие в дивия свят. Грешно е под едно заглавие да се поставя защитата на застрашени видове с кучешката напаст в градовете и селата и безотговорното отношение на държава, общини и кучелюби към проблема. Грешно е да се прави предположението че убийството на животно е стъпка към убийството на човек. Ако аз изкам да се евтаназират бездомните кучета по улиците, то не е защото ме сърбят ръцете да строша нечия глава, а защото искам да предазя децата си и възрастните си родители да бъдат изядени живи или да се заразят с кучешка тения и да се влачат с години по хирурзи.

 10. 10 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Откривате статията с цитат от Дж. Б. Шоу - същия, който през 30-те е бил запален почитател на евгениката?

  Уау.

  http://kaka-cuuka.com
 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "Longanlon":
  Е, Мусолини и Хитлер също са били "камаради и комради", но не е трудно сам да сетиш алгоритъма на познавателния процес в отделните личности . В своето време , Сър Бернард Шоу остава преди всичко и безспорно , като велик Хуманист ...

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Ирокезите почитат Ниагарския водопад (Nee-ah-gah-rah - грохот на водите) като най-свещено място. В продължение на векове те чуват в този грохот гласа на водния дух. До средата на 18-и век народът всяка година изпраща жертвоприношение на водния дух като избират девойка от племето, качват я на бяло кану, украсено с цветя и плодове и я изпращат с песни до ръба на водната бездна. Да бъдеш принесен жертва се е считало за най-голяма чест, придружена с много благодат и щастливи ловни полета в отвъдното.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Искам да попитам и всички журналисти в "Дневник", списващи аналогични на тази статия - ако Вашето дете, Ваш родител или Ваш дядо или баба бъдат нападнати и изядени от глутница безстопанствени кучета, които са били кастрирани по правилата и после пуснати отново на улицата, как щяхте да реагирате- ще обвините роднината или детето си, че ги е предизвикало с факта, че напр. в 14:00 или 16:00 ч. излиза от домът Ви и върви по тротоара на улицата - публична общинска собственост? Ако съм права - Вие сте за съжаление и за да се чувствате добре, е редно да живеете в някой прайд или съобщество единствено от животни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нещо не схванах примера с Ирокезите !?! Така и ми е ясно - къде е било това "другаде", където са отишли и въобще защо е трябвало да ходят някъде! Стига с разни предания Предполагам, че "скалпирането", същите тези Ирокези, са го извършвали от хуманни подбуди, за по- бързото "отлитане" на душата в отвъдното
  Проблемите на делфините може да се дължат на човешка дейност, но не и на малцината идиоти, дето стрелят по тях.
  Втората половина на статията е друга тема и не се връзва някак с делфините

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За пръв път чувам, че делфините са безсмъртни? Досега знаех, че според броят им в Черно море на година умират от естествено смърт 200-300 хиляди.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Прекрасната книга на Ж. Приор "Има ли животното Душа?" завършва с въпроса на едно коте "А човекът има ли душа?". Защото няма елемент от човешката психика, който да не е в наличност и при животните. Но има една разлика, която не е в полза на човека - животното си следва програмата на природата, управляван е от колективен дух (колективен, несъзнателен, но Дух), а човекът е загубил напълно тази връзка и се управлява само от своите измислени закони, на които, на всичкото отгоре, се съпротивлява всякак. А вътрешният закон на душевния човек е активен в толкова малко хора - класическият пример как Диоген търси Човека с фенер в ръка... Но нали това е и голямата задача на живота - да се види кой Кой е и кой на коя страна ще застане? Защо ли притчите на Христос завършват - "Който има уши да чува!" ?....

 18. 18 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Поправете ме, ако греша, но от цялата статия излиза, че ако хората(стопаните) развъждат животни и тези животни тормозят околните хора, то трябва да бъдат наказвани(убивани?!) въпросните стопани, а не животните им?!
  Защото, Аз съм съгласен, че животните нямат вина за произхождащото от поведението им, но тъй като проблемът по някакъв начин трябва да бъде решен, се посяга на по-малкото наказание по закон, по пътя на здравия разум и съответно страдат безпомощните животни!!!
  Кога най-накрая ще се въведат огромни глоби и затвор за тези лица, които хранят бездомни животни и са сериозна предпоставка за развъждането на бездомните твари???
  Представете си колко усилия се хвърлят при установяване убийство на човек и колко при установяване на убийство на животно в БГ, и кое е по-вероятно да бъде разследвано - всичко е плач пред скотове, скотове, които не трепват и при убийството на млад човек, камо ли на животно, но скотове, които се забавляват да тровят живота на околните с поддържането на бездомни твари и пилеенето на болестите и екскрементите им!!!
  Твърде лицемерна статия, която накрая завършва едва ли не колко са ни необходими от фондация"Четрири лапи", които не си мръдват пръста за платен стационар на едно животно, за под 60лв. на ден, но които говорят от името на "вълците"!!!
  Пунта Мара мания!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#15:"ь"]Предполагам, че "скалпирането", същите тези Ирокези, са го извършвали от хуманни подбуди, за по- бързото "отлитане" на душата в отвъдното[/quote]

  Невежеството няма оправдание.
  Обичаят скалпиране е внесен в Америка от белите. Индианците са се задоволявали само с кичур от косата на противника, като понякога в суматохата е заминавало и парченце кожа, но тоталното одиране на главата е дело на цивилизованите "покорители" на Новия свят, които са и плащали за донесени скалпове.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Колкото до статият - моля авторката да не приравнява делфините с помиярите. Не се е чуло досега човек да бъде нападнат, ранен или убит от делфини.
  Ако стадо делфини забележи давещ се човек, то го избутва на повърхността и го изтласква към брега.
  Ако глутница помияри усети слаб или кървящ човек, тя го разкъсва.
  Ако в едния случай става дума за човешка алчност и нежелание за промяна на навиците за риболов, в другия случай става дума за оцеляване на деца и старци.
  Различно е някак си.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на m......
  m......
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Когато става въпрос за ули4ните ку4ета не бива да забравяме, 4е някога са били домашни. Да кажем, 4е преди около 20 години броят им е бил дале4 по-малък, но никой не се е погрижил да спре превръщането му в проблем. Сега с предскърбие трябва да обявим на природозащитниците, 4е вси4ки срокове за хуманно решаване не проблема са пропуснати.
  Когато става въпрос за дивата природа, за запазването на малкото остнали екосистеми неунищожени от 4овешка дейност съм категори4но ЗА. Да убиеш делфин е като да убиеш 4овек.

 22. 22 Профил на stive.
  stive.
  Рейтинг: 388 Весело

  Не се притеснявайте за делфините, те са втори по интелект на Земята след белите мишки - Пътеводителя.

 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "petrana6":

  И защо реши, че чомек не следва своята природа? Какво направи човек срещу природата? Спря да се размножава, храни или оцелява?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Не мога да разбера на каква основа се прави паралел между делфините и бездомните кучета?! За разлика от делфините, кучетата процъфтяват в човешка среда и то дотолкова, че стават опасни за хората.

  След като процеса на увеличаване на популацията им излезе от контрол (а това вече се е случило) и общината, кучелюбците и леля Пепа от съседния вход очевидно не могат да се справят с проблема, то тогава е ред на "конвенционалните" методи.

  Всичко останало е дрънкане на хора, които не са решение на проблема, а негова причина, защото правят пари от него.

 25. 25 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "rapidfire": Напълно съгласен! Прости невежия , но бих приел също, че само е "доразвит" от европейците. Ако беше "привнесен" от тях, то бихме говорили за отрязани глави, какъвто е масовия обичай в Европа по това време!
  Проблемите с делфините(аз не намирам такива), какво общо имат с бездомните кучета и с насилието върху тях?

  [quote#21:"m......"]Да кажем, 4е преди около 20 години броят им е бил дале4 по-малък,[/quote]
  Може и да кажем, защо бе далеч по-малък. Цитирам един "ценоразпис" от "онова" време по памет:
  - чифт кучешки уши - 10лв.
  - чифт гарванови крака - 5 лв.
  - за вълци, лисици и чакали - не помня
  Някой горски от онова време да ме опровергае
  За ония времена вършеше работа, но сега не става! Проблема е, че става с ограмотяване, а това е видимо невъзможна дейност у нас
  Не разбрах в крайна сметка, какво иска авторката да ми вмени с тази статия, започвайки с кой знае защо с делфините, минавайки през индиански предания, бездомни кучета и т.н.т. примери с тях?
  Аз обичам животните и искам да чета за реално работещи практики, които предотвратяват както техни, така и човешки проблеми!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Статията е великолепна- според мен. Това че вие драги съфорумци(някои от вас) не я харесвате, то е може би от незнание? Помня времето, когато морето бе пълно с делфини и риба разбира се. Помня и времето когато започна "промишленият" им улов. И съм плувал сред тях, само веднъж до едни скали, около които те ловуваха. Усещането бе невероятно! Усещаш ги до себе си, те те поглеждат някак дяволито и продължават своята си работа без да те докоснат. Разправяйки веднъж на брега на Иракли- до Пешова колиба на няколко познати и приятели за тази ми близка среща с тях, един сравнително млад човек, морски капитан, даже се изказа че това е невъзможно- те били хапели като кучета?!? Щом този уж морски човек има подобно мислене, какво остава за другите?!? А ние в това време наблюдавахме същото нещо, което и аз преди много години- делфините ловяха риба в близките подводни скали. Ако сме това за което се представяме сами пред себе си- венецът на природата, трябва да пазим всяка тревичка и всяка животинка, защото те са също част от тази природа! Благодаря на Юлия Иванчева още веднъж за изтъканата с обич плетеница от вълшебни думи за животните!

 27. 27 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Мдааа, хувава и тъжна статия..
  Всъщност това, за което става дума в статията е липсата на елементарно БЛАГОРОДСТВО у болшинството българи и България като държава. Какво означава благородство? Означава обратното на злобата, егоизма, безотговорността, некултурността, простотията, нетолерантността. Означава да се грижиш за по-слабите и за тези, които не могат да се грижат за себе си, означава да не биеш и убиваш по-слабите и тези които не могат да се защитят (включително животните), означава да се отнасяш с уважение към хората и природата, означава да мислиш за другите и за бъдещето, а не само за себе си и свинските си инстинкти и страхове. Това е което липсва в България..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 28. 28 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#27] от "muncho":
  Ама съгласен съм с теб, утре те чакат триста хиляди помияра и още толкова котки пред входната ти врата, а пък ти ги настанявай по благородство, където си поискаш в жилището, даже можеш да поплуваш на воля във ваната си с тях!!!
  Помияр=Делфин - откога 'бе, другари?! - Имайте милост от "Четири лапи", моля ви, не ни остана душа от любов!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 29. 29 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ... И причината е може би причината е историческата липса на аристокрация и истинска интелигенция в България. България е селска държава. А на село животните ги убиват - за ядене, за да не се пречкат, или просто така..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 30. 30 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#29:"muncho"]А на село животните ги убиват - за ядене, за да не се пречкат, или просто така..[/quote]
  Я се скрий бе "благороднико" и не се мяркай на село, щото такова "животно" като тебе ... не е за изтърване ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 31. 31 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  Мда, ето за ТОВА говоря - както казват руснаците - "Невысокий класс"..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 32. 32 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#26:"Гражданин"]А ние в това време наблюдавахме същото нещо, което и аз преди много години- делфините ловяха риба в близките подводни скали.[/quote]
  Хубаво ти го е казал морския, пък това дето си го писал за лова в "близките подводни скали", можеш да го използваш и в някое друго твое литературно писание!
  Видях стотици делфини това лято и как нито един не се доближи до мен, да ме разгледа от любопитство? Делфините са плахи животни и гледат да се отдръпнат по най-бързия начин при доближаване на човек, колкото и добронамерен да е той Вервай ми )) Уточнявам - приближаване на човек, а не плавателно средство

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 33. 33 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#31] от "muncho":
  Аз на твоето криворазбрано благородство му викам: Пунта Мара!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 34. 34 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Гневно

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Като те нападне делфин можеш да го разгласиш, пък дано вземе някой да ти повярва.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 35. 35 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ... И съвсем правилно се отбелязва в статията, че жестокостта към животните е признак, че тези които я проявяват са склонни и към жестокост към хората. Това е документиран статистически и психологически факт - повечето престъпници и насилници имат история за насилие срещу животни като деца или възрастни. В основата и на двете е едно и също - неспособността за съчувствие и неуважението към живота. И не, няма принципна разлика в насилието срещу животни и насилието срещу хора. "Аргументът", че животните са по-низши и не могат да мислят и затова е ОК да ги убиваме не е аргумент - от това че някой не може да мисли илои няма съзнание не следва че можем да го убием - много ХОРА по рождение или вследствие на болести губят съзнанието си, но никой НОРМАЛЕН човек не би предложил да бъдат избити, за да не се харчат пари за тях или защото понякога са агресивни.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#9] от "Landlord":

  ++++++Въобще не може да става сравнение между делфини и помияри.Автора с направил един турлюгювеч

 37. 37 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Разбира се, че делфините и кучетата (които кучемразците наричат "помияри" са напълно сравними и принципно еднакви! Те са интелигентни животни, приятелски настроени към човека. Това че нищожен процент кучета, и то най-вече ВЪЗПИТАНИ от хора по такъв начин, проявяват агресия (и то когато са застрашени) не означава по никакъв начин че кучето не е приятел на човека или че всички кучета трябва да бъдат избити. Ако хората живееха толкова близо до делфините, колкото до кучетата сигурно щеше да има и хора нападнати от делфини. Но никой нормален човек не би поискал да се избият делфините или кучетата, защото единици МОЖЕ да застрашат някой човек.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "salvador":
  Припомням, че половината от статията касае начина на поява/ според НПОтата/ на безстопанствените кучета- явно те не желаят да разберат, че една популация се самовъзпроизвежда и че това е нещо нормално за кучетата...Колко безстопанствени кучета по улиците в София са кастрирани- 99.9999999%? Изобщо - не желая да се занимавам с все по-манипулативните статии в "Дневник" - не може да се приравнява мисленето на ЕДИН индивид от обществото с мисленето на цяла група от обществото! Като живея в София, не съм рибарка, почти не ям риба, и аз ли съм част от проблема, наречен" Умишлено убийство на делфини в България"? Защо интересите на животните се поставят НАД защитата на живота, здравето и физическата цялост на ХОРАТА?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "ь":

  Моя милост уважаеми, "не писатель а читатель" и колкото вода съм видял и изплувал, някои хора като теб няма да изплуват и за десет живота. А за единствената ми пряка среща с делфините във водата, на кого да вярвам- на вас, или на "морския" , или на себе си?!???

 40. 40 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#35] от "muncho":
  А 'бе Пунта Мара,
  Три пъти са ме нападали кучета!
  Първия път: ловджийско куче на мой приятел - спасих се!
  Втория път: глутница кучета, в засада, доста едри при това, в засада - нападнах директно водача на глутницата и кучетата се разбягаха, но бях на косъм да пострадам, в крайна сметка след време ми падна водачът на глутницата, от тогава ме заобикаля в радиус минимум 50 метра!!!
  Третия път: Едро куче, хранено от едни отворковци, които се правеха на особено опасни, а кучето им вардеше имотите им, с разликата, че го хранеха, а не го държаха завързано с верига - нападна бременната ми жена, като искаше да уязви мен, защото когато ми се умилкваше преди известно време, не му обърнах внимание, а имаше и малка глутница със себе си и това в центъро на София, кучето беше изключително добре гледано и силно - отблъснах го и тръгнах да го преследвам, влезна в двора на господарите си, скимтейки, а господарите му се показаха, като ме видяха и те се скриха, а кучето стоеше свито и скимтеше, нямаше кой да му се притече на помощ, а мен жена ми ме спря - пощадих го, но видеше ли ме, си извръщаше главата на другата страна и не искаше да ме погледне!!!
  Пунта Мара си мамин, като ядеш прасчовци, агънца, пиленца, теленца и малки рибки предполагам не ти присяда, но като заговорим за кучета, които на глутници са особено опасни или със стопани, които ги държат на улицата пред домовете си, тогава пискате от умиление и надавате вой - кучетата не са виновни, ама как да се оттървем от Вас, като сте като напаст и само проблеми и страдания генерирате, дори и сред обречените ви животни?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 41. 41 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#39] от "Гражданин":

  Ваша милост може спокойно да вярва на себе си. Поздравления!

  И ако ваша милост беше "читатель", щеше някак си да прочете, че цялата тази необразована паплач, всъщност пише за неуместното напъхване на помиярите в статия за опазване на животните, използвайки делфините за PR.

 42. 42 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#38] от "dqdomart":

  Ако всеки мисли като теб - щом не се е запалил моя дом, какво ме интересува, няма да стигнем до никъде.Разшири си мирогледа и погледни по-далеч от носа си.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 43. 43 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lemmy":

  Това изобщо не е вярно, ирокезите не са практикували човешки жертвоприношения, нито пък са имали вигвами, които да сгъват, както пише авторът на статията. Ирокезите са живели в непреносими къщи, наречени "дълъг дом".

  Смърт за световния ковидизъм!
 44. 44 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А ако сте с по-отворено съзнание (без да се доверявате, ако ви звучи абсурдно, не се чувствайте насилени да го приемете):

  http://www.youtube.com/watch?v=mp0_m2r6B08

 45. 45 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#39:"Гражданин"] и колкото вода съм видял и изплувал, някои хора като теб няма да изплуват и за десет живота.[/quote]
  Ако говориш за плуване в басейн - съгласен съм безпрекословно!
  За плаване в Черно море, ако го правиш почти всеки ден, пак съм склонен да се съглася )))
  Това което си видял с очите си е рядко изключение а не правило, относно поведението на делфините!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 46. 46 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#40:"Ivan Petrov"]Три пъти са ме нападали кучета![/quote]
  Мен пък три пъти са ме нападали хора. Ако разсъждавах като тебе, сигурно щях да искам да избия ВСИЧКИ хора..
  [quote#40:"Ivan Petrov"]Първия път: ловджийско куче...[/quote]
  Което само показва, че ХОРАТА правят кучетата агресивни към хора.
  [quote#40:"Ivan Petrov"]отблъснах го и тръгнах да го преследвам, влезна в двора на господарите си, скимтейки, а господарите му се показаха, като ме видяха и те се скриха[/quote]
  Сигурен съм че така решаваш всичките си проблеми - като преследваш, биеш и се опитваш да плашиш хората и животните. Които са по-слаби от теб разбира се. Пред другите скимтиш.
  [quote#40:"Ivan Petrov"]като ядеш прасчовци, агънца, пиленца, теленца и малки рибки предполагам не ти присяда[/quote]
  Едно е да ядеш убити животни с цел да се нахраниш, друго е да ги убиваш защото те е страх от тях, или защото можеш..
  [quote#40:"Ivan Petrov"]ама как да се оттървем от Вас, като сте като напаст и само проблеми и страдания генерирате[/quote]
  Това потвърждава думите ми - който иска да убива масово кучета, той би убивал масово и хора, които му пречат за нещо, стига да можеше..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 47. 47 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#25:"ь"]Проблема е, че става с ограмотяване, а това е видимо невъзможна дейност у нас [/quote]
  Абсолютно невъзможна е и крайно неприложима при възрастни и прости екземпляри. Познавам част от рибарите в Созопол и те до един отговарят на споменатите епитети в предното изречение. Когато имат добър сезон за риболов, алчно ловят и тъпчат фризерите, пак ловят и слагат в буркани. Пълни мазета с буркани съм виждал. И като ги питаш защо им е толкова риба, като не могат да я изядат посмъртно, не могат да я продадат, че няма на кой, не могат да я подарят, щото другите имат и повече.... Гледа тъпо, сумти и не отговаря. Никога не си е задавал въпроса колко му трябва, за да се изхрани. Преди летния сезон контейнерите се препълват от бомбирали буркани. Замразените риби ги пласират по ресторантите, а хората си мислят, че ядат прясна риба. А срока на съхранение на рибите във фризер беше май до 6 месеца. И делфини ловят умишлено, че само паламуд им втръсвало. Да ги утрепеш с един удар и да не повтаряш.

 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Статията добре започва, ама... това за помиярите и изводите за човека, дето щял да насилва деца и възрастни хора... ми дойдоха в повече, в много повече.

 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#42:"salvador"].Разшири си мирогледа и погледни по-далеч от носа си.[/quote]
  А Вие напуснете по подходящ начин пубертета, като се научите да различавате истината от полуистината; истината от неистината и прочетете като за начало "Как да печелим приятели и да влияем на другите" на Дейл Карнеги. Едва тогава можем да подновим разговора си , но вече като зрели хора, а не като лесно манипулируеми тинейджъри...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#13:"dqdomart"]С какво се различава действителността за пияницата - англичанин или германец, наркоманът - англичанин или германец; бракониера- англичанин или германец от действителността за пияницата; наркомана или бракониера - българин?[/quote]
  С това, че в съответната държава той ще бъде установен, задържан и ще изпита цялата сила на закона с наказанието, което е предвидено за престъплението му, а тук даже и да се знае кой е, беззаконието, безхаберието и безотговорността, които се ширят по нашата територия като резултат ще доведат до една абсолютна нула. Това е разликата в действителностите. Ти като юрист би трябвало да ги знаеш тези неща.
  Що се отнася до кучетата коментирани в статията, аз никъде не видях автора да скача в подкрепа на увеличаването им по улиците, а статията като цяло е за отношението на човека към животните. За мен лично много добра статия.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 51. 51 Профил на robinson
  robinson
  Рейтинг: 388 Гневно

  Най-после от тази медия да прочетем една смислена статия. не че другите не са, но за политика е, меко казано, глупаво да се пише ЧАК толкова много... Тук трябва да се -открои един много важен въпрос, а именно потулването от прокуратурата на убийствата на делфини и мечки като най-застрашени видове. Най-убжасният факт е, че много прокурори са ловци. Ловец е земеделският министър и още куп знайни и незнайни мачовски комплексирани бизнесмени... Убивани бяха животни в соца, още тогава се създадоха ловни стопанства, дружинки и т.н. За удоволствие разни хора убиват животни. И прокуратурата е замесена пряко - както се твърди, че Филчев е убиец на човек, така се твърди, че много прокурори са убийци на животни. Затова трябва да се сезира международна институция и тя да направи независимо разследване (особено на стряскащия брой убити делфини)... Очевидно нашата прокуратура е способна да натиква в арести невинни хора, да оневинява полицаи-побойници, да обвинява невинни хора и такива за дребни престъпления. Българската прокуратура е ненадеждна в разследването на убитите животни. Оценявам труда на автора на статията - нека се даде повече глсност на този опасен феномен, какъвто е убиването на животни.

 52. 52 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#46] от "muncho":
  Не са те нападнали правилно, били са хора със сърце!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 53. 53 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#46] от "muncho":
  Като забремениш жена си, мини през Малинова долина през нощта с нея и й обясни колко е по-добре да срещнеш по това време кучета, вместо хора - може и да попаднеш на сърцати кучета!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 54. 54 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 873 Неутрално


  [quote#27:"muncho"]да се грижиш за по-слабите и за тези, които не могат да се грижат за себе си, означава да не биеш и убиваш по-слабите и тези които не могат да се защитят (включително животните)[/quote]


  Аз когато учех теорията за оцеляването на видовете, такова нещо не прочетох.
  Явно не си бил в час.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  В едно не толкова далечно минало, по магазините и заведенията в България, е имало филе от делфин. Поне сме надскочили меркантилният лов на делфини, сега остава да накажем трофейния им отстрел.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "А насилието има склонност да ескалира
  От насочено към животни, то лесно прераства в насилие към деца или възрастни хора."

  Това са пълни глупости, тиражирани от псевдоеколозите. Не знам откъде е извадена тази глупост, но се тиражира и върти като грамофонна плоча - ако имаме екземпляр със садистични наклонности, то те ще са насочени към всичко, но това е медицински случай, а не извадка от обществото.

  И всеки път питам, но никой не отговаря - месарите и касапите нападат ли хора да ги колят?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 57. 57 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#46] от "muncho":

  Сладур, едни и същи простотии пишеш вече години наред, вземи малко смени репертоара. Вълците също ли са насъсквани от хора? Генетиката им заедно с тази на кучетата на практика е една и съща, след като могат да се чифтосват и да раждат; така че куче, родено и израснало в глутницата (а такива се мотаят във всеки квартал на София) няма как да научи, че хората не са за храна. Особено когато е стар, безпомощен и сам. Все пак вълците, както и кучетата са хищници - все при някой гените избиват навън.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 58. 58 Профил на egesihora
  egesihora
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Като чета се съгласям със Стивън Кинг: Дълбоко в себе си не можем да се наречем homo sapiens. В основата на истинската ни същност е заложено безумието, а първичният ни нагон е убийството. Това, което Дарвин е бил прекалено възпитан да каже, приятели мои, е, че сме станали господари на земята не защото сме били най-интелигентните или най-хитрите, а защото винаги сме били най-откачените и кръвожадни копелета в джунглата. - Клетка

 59. 59 Профил на istimo
  istimo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички хубави идеи и мисли остават безсмислени, ако не се защитават и отстояват с действия.

 60. 60 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1021 Гневно

  Доколкото разбрах статията,внушава,че същата селска безхаберност,отговорна за избивинето на делфини,мечки и т.н.е отговорна и за пълчищата помияри по улиците.
  Ако някой не е вдянал,че става въпрос за воинстваща простотия и последиците от нея..."Вдевалото" му не работи както трябва.
  Всъшност гордо развяващата се безнаказана тъпота,освен за делфини мечки и кучета е виновна и за най-многото избити ЧОВЕЦИ по пешеходни пътеки в БГ.
  Простака никога няма да приеме,че е простак!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 61. 61 Профил на www
  www
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По думите на Августин Блажени: "Една държава лишена от справедливост по нищо не се различава от шайка въоръжени разбойници". - хубав цитат, но е за хората. Ако мечките нападат хора нищо не оправдава опазването на растящите мечи популации! Авторката застъпва доста едностранчива и донякъде цинична позиция.

 62. 62 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#58] от "egesihora":

  ++++ Аз това го приказвам от кусур време, но не и не, левите все им се привиждат хуманност, социализации, солидарност и всякакви врели-некипели.

  До коментар [#56] от "epoc":

  Напълно си прав, важи и обратното, например аз обичам животните и не бих наранил животно, ако то не ме нападне. Относно хората, обаче... с най-голямо удоволствие бих счупил главите на една дузина "познати и приятели"!

 63. 63 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Актуалн и пълни данни за размера на популациите на 3-те вида делфини в Черно море към момента няма, има обаче доста сигурни факти, показващи че в последните 3-4 десетилетия ( от 60-те години на 20ти век), популациите им са намалели с 90% , което пък съвпада с периода на пълен колапс на повечето големи рибни популации в Черно море, вследствие от комбинацията от прекомерен индустриален риболов, засилено замърсяване на морето, инвазивни видове. Та това, което имаме в момента, и което незнаещи рибари наричат 'напаст' е по-малко от 10% от 'нормалните' популации на тези морски бозайници в Черно море. Фактите са ясни и прости и не е нужно човек да е морски еколог, за да ги разбере - хищниците могат да бъдат толкова много, колкото много позволява хранителната им база, а тя е силно намалена в момента в Черно море - затова и няма как да има МНОГО делфини. А защо 90% намаление е отчетено, ето който му се чете и рови да погледне това изследване от тази година:
  http://www.pnas.org/content/109/38/E2569/1.full.pdf
  Хубавата новина е, че докато България е страна-членка на ЕС, лов на делфини няма да има, а тяхното убийство ще си остане сериозно престъпление, независимо от мотивите и съображенията на рибари, рибовъдци и 'морски' хора.

 64. 64 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Толкова точна и въздействаща статия не бях чел отдавна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK