Скандалът "Марковска", или суверенна държава ли е България

Изслушване на кандидаите от НС за Конституционния съд Венета Марковска

© Анелия Николова

Изслушване на кандидаите от НС за Конституционния съд Венета МарковскаСуверенна държава ли е България?


До този въпрос стигам след цялото чудене, което се изсипа след изявлението на премиера Бойко Борисов вчера следобед, че е разговарял с избраната за член на Конституционния съд Венета Марковска и й казал, че "ако има капка истина (в твърденията за нейна търговия с влияние и конфликт на интереси - бел. ред.)... тя трябва да се оттегли, това е нейно право".


Срещата им се случи на шестия ден от избора на съдия Марковска, след като медийният въздух се пренасити от потвърждения на сигналите за нея, и на 13-ия ден от изслушването й в правната комисия, чийто председател Искра Фидосова не позволи да бъде обсъждан първият сигнал до парламентарните групи под предлог, че бил анонимен.
Това се случва:
- и след като външният министър Николай Младенов заяви, че изявлението на говорителя на ЕК за евентуален извънреден доклад не е коректно


- и след като Фидосова изпрати излагащо българския парламент писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу  в опит да оправдае Марковска и с наивни, да не кажем друго, обяснения защо не е бил проверен сигналът


- и след като вътрешният министър Цветан Цветанов, а след него и премиерът призоваха Брюксел да отговори дали изявлението на говорителя на ЕК за евентуален извънреден мониторингов доклад за България е официална позиция на комисията.


Та знакът на премиера, който тълкувам като  подготовка на оставка на Марковска, дойде едва след като и говорителят на председателя на ЕК  потвърди - да, изявлението за възможен извънреден доклад е официална позиция на ЕК!


Та едва след всичко това премиерът предложи своеобразно решаване на проблема. Разбира се, направи го не твърде ясно,


видимо щадящо "строителите" на скандала


Нямаше как иначе  - след всички заслуги на неговата партия ГЕРБ в лицето на най-видния й юридически корифей Искра Фидосова за този дискредитиращ държавата сюжет не можем да чакаме от лидера ясно посочване на отговорните.


Е, след всичко това - и най-вече след чакането на управляващите Брюксел директно да каже дали наистина смята да ни накаже, как да не се откроява като основен именно въпросът България суверенна държава ли е. И как да не идва веднага, потвърден от думите и действията (и бездействията) на властта жалкият отговор: Не, не е!  


Щеше да е,


ако управляващите бяха прочели и изпълнили онзи прост и ясен текст на конституцията:


"За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества..." (чл. 147, алинея 3).


Разпоредбата задължава правната комисия (припомням, председателствана от Искра Фидосова) да установи дали номинираните за членове на КС отговарят на конституционното условие, да докладва на парламента и там да бъде проведен дебат. Каква Европейска комисия и говорители -  какви пет лева, както биха се изразили на улицата, трябваше да бъдат чакани, коментирани, укорявани в некоректност, приканвани да конкретизират "официално" в какво обвиняват Марковска и тъй нататък, като имаме толкова конкретно и ясно изискване в основния закон!  (Освен това Брюксел въобще не коментира Марковска, камо ли да я обвинява, а директно  критикува властта за непрозрачни съображения при избора.)


Изводът - Фидосова и парламентарното мнозинство, а заедно с него и подкрепилите спорната съдийка парламентарни партии, представящи се за опозиция (ДПС и част от БСП),  и т.нар. независими, без да им мигне окото, не се съобразиха с изискването на конституцията, определейки сигналите за Марковска в един глас с нея за доноси, пасквили, клевети и компроматна война.


Тази безпрецедентно широка политическа коалиция зад кандидатка за КС, предложена от "независимите", но твърди поддръжници на ГЕРБ, и обезпечена пропагандно и фактически от иначе непримиримите противници Дарин Матов (издигнал кандидатурата й) и Яне Янев, допълнително компрометира Марковска.


Защото илюстрира, че


задкуслието е обединено от залог, който явно е по-мащабен, по-силен, по-страшен


от опасността Брюксел да напише убийствен извънреден доклад за България. Упорство, демонстрирано без стеснение,  и то след като Марковска не само не опроверга сигналите в медиите, нито информацията на зам.-министър на МВР за среща по нейно искане, а обратното - оплете се във взаимно изключващи се твърдения и въпреки сгъстяващия се обществен конфуз продължи да получава бетонната подкрепа на толкова широка коалиция! А най-високите политически фигури на ГЕРБ демонстрираха сможертвена амбицираност да я опазят в КС. И щяха да успеят! Ако не беше "настъпил" Брюксел.


Продължението на историята до вчера щеще да изглежда така: Марковска да се закълне до края на седмицата като член на Конституционния съд; политици от вида на Яне Янев заедно с един бивш вътрешен министър, освободен преждевременно от поста си и съгражданин на Марковска - Румен Петков, да продължат подмяната на проблемите на съдебната система и на държавното управление... Подмяна, която се извършва чрез вкарването на скандалния избор на Марковска в политическите коловози на кресливите телевизионни разправии рано сутрин, докато бъдат отблъснати окончателно всички българи от търсене на истинския смисъл и поуки от подобни скандали.


Ако не беше се намесил Брюксел, премиерът надали щеше да реагира. А защо той, премиерът - е отделен въпрос, който пък поставя нов въпрос: Ами ако премиерът беше замълчал? Нали изборът на конституционни съдии не е работа на правителството, а на парламента, както напомни самоуверено ден преди смяната на "конюнктурата" вътрешният министър... Отговорът на втория въпрос явно трябва да ни внуши:


без Брюксел и без премиера сме загубени...


Всичко това, да повторим за поред път, нямаше да се случи и нямаше да станем за посмешище, ако просто властта спазваше конституцията. Но когато в тъмното подмолие бушуват огромни и здраво преплетени интереси - наричам ги олигархично-политически, защото по базисното правило на българския преход у нас икономическият интерес без политическа подплата е неосъществим, няма как да се изпълни условието за "високите нравствени качества". Обслужването на интереси от магистратите, а не на върховенството на закона, изключва по условие не само"високите нравствени качества". Изключва и високите умове.


Лошото е - от гледна точка на обществената полезност,  ако скандалът "Марковска" отмести фокуса от основните пороци на властта, проявявани 23 години по отношение на правосъдието, вътрешния ред и държавното управление изобщо, а именно: на най-ключовите постове управляващите да издигат магистрати, които или са декларирали вярност на тяхната партия, или са държани с компромати от службите на МВР, или са вършили услуги на властта и тя им дължи компенсация с издигане на безметежен и добре платен пост.
(Избраният за конституционен съдия кандидат на ГЕРБ Анастас Анастасов отговаря на първото условие. А на кое отговаря Марковска всеки да си отговори сам, като помисли върху саможертвения инат на властта да опази на всяка цена избора й. Скандалът около нея остави Анастасов без обсъждане дори в медиите на неговите професионални и нравствени качества.)


Полезното е, че затварянето на очи пред порочната кадрова политика и погазването на правила и дори закони, включително във Върховния административен съд, където до вчера съдия Марковска е вземала решения като зам.-председател и - ако подаде оставка от КС - евентуално ще продължи да взема, няма да може да продължи все така тихо и безпроблемно, както досега.


Ще се чуват поне повече въпроси. И първият е ще провери ли най-сетне Висшият съдебен съвет чрез своя инспекторат какво всъщност се случва в недосегаемите селения на издигнатите от властта съдебни началници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Весело

  Не е от най суверенните напоследък. По-скоро мажоритарна

 2. 2 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#1] от "Борислав":

  Напоследък, напоследък - колко напоследък? 45 +23 години? /С много малки изключения/

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  България нема как да е суверенна държава, след като липсва суверен - активно гражданско общество с демократични ценности.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Предстои скандала "Анастасов"

 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Разстроено

  За съжаление в България такива оставки на съмнителни личности се случват само след натиск от Брюксел,но това е по-добре отколкото изобщо да не се случват!

 6. 6 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 684 Неутрално

  От поне 10-15 със сигурност не е суверенна. Хабер за властване се взима от ЕС със съгласието на САЩ.

 7. 7 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е положението в Бантустан! Държавното управление следва един олигархичен модел, което влияе върху назначенията за висши държавни длъжности! Покрай суматохата с Марковска някак си се неглижира случаят с Велчев. И той конституционен съдия при положение, че като главен прокурор доказа пълната си непригодност!

 8. 8 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този случай е еманацията на безочието и безскруполността на ВСИЧКИ власти в страната. обединени от алчността...

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Цялата ни държавица е в това окаяно дередже, защото за по-високите места в йерархията не се търсят най-добрите в бизнеса, а някакви там близки до силните на деня и верни на партията, която в момента е на власт.
  Тази е поредния пример. Няма по-окрадена и разнебитена държава в Европа и за това да няма нито един осъден. Нама страх от закона, точно заради такива екземпляри - наш човек.

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  "За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества...". (чл. 147, алинея 3).

  Че то има ли такива ?!?
  За да са с чиста нравственост трябва да са млади ,току що завършили идеалисти !
  Тогава обаче ще са със съмнителни професионални качества (поради липсата на опит) !!!

 11. 11 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Аз не бих сключил договор и да давам пари на хора с лош морал, обвързани в мафиотски структури....

 12. 12 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 459 Неутрално

  ЕК да си назначи протежето,вместо да ни оставя с лъжливата представа за суверенност.

 13. 13 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#11] от "moni56":

  Да ама нали матряла ги избра да спасяват държвата а те направиха пачки и потопиха България в мизерия

 14. 14 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Да ни пази господ от суветенност в която се тязи управляват!

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Единствените хубави неща в България се случват само след неистов натиск от вън! Такова беше и въвеждането на валутния борд!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 781 Весело

  До голяма степен,много индивиди в България искат да я компрометират (Държавата).
  Не съм чул за подобен компромат,никъде в Европа.
  Това е повече от наглост.
  Сами се излагаме пред света,типично по Български,типично по комунистически.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 17. 17 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "~":

  Въвеждането на борда е също загуба на суверенитет.

 18. 18 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "...Освен това Брюксел въобще не коментира Марковска, а критикува властта за непрозрачни съображения при избора..."
  Излиза, че проблемът не е във В. Марковска, а тези, които са я избрали, и най-вече в юридическия корифей на Тиквата - др. Фидосова. Или кадрите на Тиквата - тикви и мутри като него.

 19. 19 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "From Bulgaristan":

  Я конкретизирай, кои са тия индивиди, които компрометират държавата - Марковска и кликата стояща зад нейната кандидатура ли?

 20. 20 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Проблемът е , че тия от ГЕРБ не само следваха политиката на предишните управляващи, а започнаха да "кадруват" по възможно най-малоумния начин. Издигат се не само приближени и верни на властта кадри, а и жестоко компрометирани. ВлМ. отдавна е емблематичен пример за корупция във ВАС и това се знае в средите на магистратите. Освен това за да има "нравствин " избор тия дето правят избора да са също нравствени хора. Аз за един такъв не се сещам в парламента. За Цвето вече нищо няма да говоря. Той е извън всякаква класация.

 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "България суверенна държава ли е? "

  По-скоро въпросът е - държава ли е България? Какво е останало от държавността след грубото и упорито рушене на мутренската банда? Има ли държава без парламент, без МС, без президент, без съд - държава само с един министър председател, който огравя всичко и всички?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 22. 22 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Може и да е късно, но личността на този който ще замести г-жа Марковска ще ни подскаже част от истината. А цялата истина е, че Марковска не се вписва в "ценностите" на новия Конституционен съд. Явно КС ще има да решава задачи, които изискват "сплотеност около верния път".
  Вече 23 години гледаме "демократичен театър" и не вдяваме нито в сценария, нито в изпълнението, нито в артистите.
  И така. Зашеметени от демокрацията, те ни го вдяват и даже искат да мърдаме.
  Става ни хубаво да ни люлеят. А ние шеметите, и не питаме кой ни в таз люлка люлее.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  И ето че стигаме до главния въпрос - в момента в България битката не е битка на партии и идеологии. Неее, ние сме още много далече от тази битка. Нашата битка в момента, ако искаме нормална държава, е битка срещу корупцията и мутромафията на всички нива и маскирана под всички цветове. Докато позволяваме да ни насъскват един срещу друг на партийна основа, тази корумпирана върхушка се измъкава много леко, с по някоя жертва от време на време. Гласувайте за която си искайте партия, това е лично право. Но дайте да намерим начин да държим тези, които сме избрали, отговорни и борещи се/не участващи в този пошъл мутро-танц. Те сами нямат достатъчно муниции за тази борба, дори и да искат да я водят. Корупцията и мутро-мафията са проникнали във всяка клетка на всяко ниво на всяка пария и държавна структура. Само силен обществен външен натиск може да прекъсне тези железни структури, както си личи от въпросният скандал. Но решаване на отделни случаи не променят системата. Необходим е един цялостен механизъм на за постоянен контрол над тази система. Така ще има смисъл и да се гласува на следващите избори, няма значение за кой, идеологията е въпрос на личен избор. Но първо трябва да се спечели голямата битка....

 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Весело

  [quote#9:"442"]Нама страх от закона, точно заради такива екземпляри - наш човек. [/quote]
  Има една приказка: "Италианската мафия е пионерче в сравнение с българското МОЙ ЧОВЕК"!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 25. 25 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Калинката Марковска е издънка от всякъде и парсата обират управляващите,въпреки че и опозицията натиска за нея.

  Калинката е пример за начина,по който бяха проведени изборите за ВСС и КС-ти-на мене,аз-на тебе!

  За това ,като ни лепнат санкции о ЕС,да не се чудим.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 26. 26 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#23:"heliana"]Необходим е един цялостен механизъм (на) за постоянен контрол над тази система[/quote]
  Мажоритарни избори за партийни кандидати!
  Това е!

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#16:"From Bulgaristan"]

  До голяма степен,много индивиди в България искат да я компрометират[/quote]

  Защо всички от ГЕРБ сте винаги малко неадекватни? ГЕРБ и специално Искра Фидосова, с нейното писмо от шест страници, имаше желание да изчисти миналото на Марковска през одобрението Европейската Комисия.
  Така са си повярвали и си мислят, че могат да вкарат ЕК в техните схеми и манталитет на действие.

 28. 28 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Държавата е суверенна,когато се управлява от хора с държавнически качества.Посочете поне един за последните 23 години,който е притежавал такива?

 29. 29 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#23:"heliana"] Само силен обществен външен натиск[/quote]
  и още по силен вътрешен удар
  [quote#23:"heliana"]може да прекъсне тези железни структури[/quote]
  Съгласен съм с Вас, но освен единомислие е необходимо и едино действие.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 30. 30 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2897 Разстроено

  "...тя трябва да се оттегли, това е нейно право." - ама как така - нали неЗАВИСИМИ деПУТати са я предложили?!? Какво ПРАВО в държава, в която защитата на кое и да е право е последна грижа - на ОПравници, на институции? Жалкото е, че сме СУТЕРЕННА държавица, като предходна за ЕС - Шенгенска история...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 31. 31 Профил на Прекрасница
  Прекрасница
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В нашата държава калинките са защитен вид. Единствено премиерът с неговата тежка ръка и дума има право да им посочи накъде да излетят. Ако изобщо.

 32. 32 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "...задкулисието е обединено от залог, който явно е по-мащабен, по-силен, по-страшен

  от опасността Брюксел да напише убийствен извънреден доклад за България"
  Така е. Задкулисие=мафия
  На нея не и пука дали България е бедна или богата, дали българския народ е 9, 7 или 5 млн. Дали всяка година напускат млади и кадърни хора. Въпросът е те да са на власт, България да е тяхна собственост.

 33. 33 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Румен Василев Еленски

  щатен служител на Първо главно упр. на ДС от 1983 г.

  87-ма изпратен на 5-месечно обучение в разузнавателната школа на КГБ в СССР; със заповед 140 от 01.03.1989 е преназначен за старши разузнавач

 34. 34 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#28:"neznaiko_2011"]Държавата е суверенна,когато се управлява от хора с държавнически качества.Посочете поне един за последните 23 години,който е притежавал такива? [/quote]
  Иван Костов и Сергей Станишев.

 35. 35 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#21] от "bgkurshum":

  И в допълнение, неговите морални качества ?

 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#29:"Венко"]Съгласен съм с Вас, но освен единомислие е необходимо и едино действие. [/quote]
  Съгласна. Нещо като официално изискване от избирателите на всяка партия преди изборите за представяне на точна програма как ще се борят с корупцията и по какви индикатори ще се отчита това. Ако има нарушения, по какъв начин ще се действа. Ако не се спазват обещанията, автоматичен механизъм за "изхвърляне" на виновните. Изисквания за прозрачност и ефективност, базирани на измерими критерии и с вградени механизми на действие в случай на отклоняване от програмата. Това е нашата сила преди изборите, да изискаме подобно поведение от всяка партия. Ако ние не използваме тази си сила навреме и интелигентно, губим шанса за реални промени за още 4 години. Нека заедно вместо жалки партийни джафкания да седнем и да измислим този механизъм, от това зависи оцеляването ни като нация. Аз не вярвам много на барикадните битки, а на систематичните и добре обмислени действия.

 37. 37 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси Кирилова":Ваше право е да ги смятате за такива,макар че аз не съм на вашето мнение.Българският политически елит,независимо от цветовете,за времето на прехода пречупваше всяко решение през собствения си интерес,и ни най-малко се е ръководил от народния такъв.Доказателсва навсякъде,и колкото щеш.

 38. 38 Профил на Ганева
  Ганева
  Рейтинг: 532 Неутрално

  По-скоро се опасявам смъртта на Патрарх Максим и донякъде изборите в САЩ да не отместят фокуса от скандала с назначаване на Марковска за конституционен съдия. Тази тема в никакъв случай не трябва да минава на заден план. Не само в момента, но по принцип, въпросът за легитимността, почтеността и професионализма на представителите на съдебната власт е от изключително голяма важност за нормалността на държавата. Това трябва да стигне до съзнанието на управляващите, пък било то и само в лицето на Бойко Борисов.

 39. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#37] от "neznaiko_2011":

  Докажи го, след като го твърдиш, но не можеш. И защо задаваш тъпи въпроси, вместо да си директен и да изложиш тезата без увъртания? Никой няма да те изяде.

 40. 40 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#36] от "heliana":

  Решението е междинни избори на две години. Ако някой познава чешкия модел на парламентарно управление, моля да сподели. Скоро при тях имаше такива избори с които обновиха, мисля, една трета от парламента си.

 41. 41 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "neznaiko_2011":

  Така, както поставяш въпроса, излиза, че Тодар Правешки е най големия държавник от Цар Иван Асен втори , насам.
  А истината е такава, последните 23 години, са такива, поради наследството на предишните 45 /40-тина правешки./
  Между другото, любима теза на донякъде литератната герберско - милиционерска дружина, включително и на тези, пишещи във форума.
  Да не говорим, че Росето , ти е отговорила доста сполучливо. П.34

 42. 42 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#40:"nikero"]Решението е междинни избори на две години. Ако някой познава чешкия модел на парламентарно управление, моля да сподели. Скоро при тях имаше такива избори с които обновиха, мисля, една трета от парламента си. [/quote]
  При нас не е достатъчно. Ако го няма този механизъм на мощен външен натиск и контрол, при нас тази система само още по-бързо ще ускори упадъкът на държавата, защото корумпираните ще знаят, че имат по-малко време и ще бързат. А освен това ще станат и два пъти повече. Никой и нищо не може да отмени изикванията към нас да се покажем силно и отговорно гражданско общество, за съжаление в този случай няма шорт кът.

 43. 43 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 547 Неутрално

  опитва се да бъде , но все още е пълно с държавна сигурност навсякъде, бг е корумпирана и безнравствена държава

  BG e мини империя на злото.
 44. 44 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ами, по-добре да не е суверена............авторката принципно е права, но помислете какво се получава........човек с недоказани нравствени качества не може да бъде конституционен съдия, но може да бъде зам.-пред на ВАС, където се решават дела и човешки съдбини от административен произвол, звучи абсурдно, както звучи абсурдно провинили се магистратити да бъдат наказвани със "заточение" в Тутракан, да речем, от друга страна......човек завършил академията в Симеоново има ли нравствените качества да бъде КС, а учител по физическо да бъде министър, а ако кандидат за КС е хомосексуален...бъдете сигурни, че в ГЕРБ ще го счетат безнравственик. Изобщо конституционните текстове предполагат да бъдат тълкувани и прилагани от наистина нравствени хора, а не от креатурки като Фидосова, която е забравила последната си прочетена по принуда книга под чина в гимназията.......нашата конституция, при всичките й недъзи мери много високо представителите на народа.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 45. 45 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако България имаше такива,визирам не само посочените от Вас,дереджето на народа нямаше да е такова каквото го виждаме.Не може непрекъснато да се оправдаваме с турското робство и тоталитарният режим.Тази плоча се изтърка вече.Ур болежката приватизация и разпродажбата на държавни активи без изграден механизъм на контрол,за произход на капитала,закриването на блоковете на АЕЦ Козлодуй,отдаването на концесия на добивната ни промишленост,и още иоще ,все в този порядък.

 46. 46 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нашата конституция е взаимствана до огляма степен от тази на Франция където именно там народа е суверен! Тук в България, обаче идват въпроси като, къде е морала на народа, а от там и на самите избранници на народа!?

  Kirilova
 47. 47 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "цаки":Най-малкото пък този каксет бих го определила за такъв с щтенията му да ставаме задунайска губерния на големия брат.

 48. 48 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#42] от "heliana":

  Добре! Да речем, че ще принудим някои партии преди изборите да обещаят че като влязат в парламента, ще извършат такива и такива законодателни промени. После ще правим тъжни констатации за неизпълнени обещания. Как да се предпазим от настъпление на държавата срещу гражданското общество. Единствено чрез липса на достатъчно време да осъществи тези свои планове - трябва да им се скъси хоризонта за извършване на злоупотреби, да не се чувстват комфортно с мисълта, че четири години ще правят каквото си искат.

 49. 49 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  БРАВО за безжалостния анализ какво се случва в картофената територия (дори набанова републике не сме!!)
  Всичко това, да повторим за поред път, нямаше да се случи и нямаше да станем за посмешище, ако просто властта спазваше конституцията. Но когато в тъмното подмолие бушуват огромни и здраво преплетени интереси - наричам ги олигархично-политически, защото по базисното правило на българския преход у нас икономическият интерес без политическа подплата е неосъществим, няма как да се изпълни условието за "високите нравствени качества". Обслужването на интереси от магистратите, а не на върховенството на закона, изключва по условие не само"високите нравствени качества". Изключва и високите умове.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 50. 50 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#19] от "nikero":

  С.Станишев,А Доган.Костов си говори по принцип,така че няма значение какво казва.Едва ли някой ще го чуе,освен зрители на предавания за баби сутрин рано,пак е нещо!
  Няма повече индивиди,говорили против България в последните 3 години.
  Роси Кирилова е слагам като припев на тия двамката.
  Ей така ,за спорта.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 51. 51 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "solaris69":

  Не разбирам защо всички се надуват да ни убеждават колко е независима съдебната власт.Това е един мит съшит с бели конци за мислещите хора. Как може да бъде независима щом има квоти? току-що съобщиха, че призаседаиня на ВСС представителката на ГЕРБ се опитала да не допусне обсъждане на Цв. Цв. Какво по-добро доказателство за "независимост". Независима ще е ако всички се избират от най-долу, до най-горе, а не чрез квоти.

 52. 52 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Да не забравяме другите двама синковци - Анаставов и Велчев, около чиито "квалификации" да са членове на върховния съд в БГ има много отворени въпроси. Те са си ЧИСТА номинация на Гьонсурати за африканско развитие, които вече съвсем през просото го подкараха...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 53. 53 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Всички в парламента са "за бой", защото дружно избраха хора за КС, от които и "чеп за зеле" не става камо ли да са "с високи професионални и нравствени качества." Президента също е .... защото избра Велчев, който очевадно не се справи с поста гл. прокурор.

  Според мен ВСС, Гл. прокурор и КС трябва да се избират пряко, както става с законодателната и изпълнителната власт(в частта президент).

  Тези интервюта трябва да се публични дебати, кандидатите да са с публично имотно състояние и цялата им кариера да е на показ пред обществото преди да бъдат избрани.

  Тези 23г. показа, че Народното събрание не е достатъчно компетентно да взима подобни решения за другите институции. Най-вероятно и броя и качеството на депутатите е жестоко сбъркано - би трябвало те да са 50-60 като всеки от тях да е длъжен на работи на 8ч. 5 дена в седмицата в НС, да има екип и задължително да се гласува поименно. Комисиите трябва да се намалят и като бройка и като състав и да включват повече експертен персонал в съответствие с темата, за която са.

  Крайно време е НС да стане върховен държавен орган както е по конституция, а не както сега само формално. Министър председателя трябва да е професионален мениджър както и министрите, а политиките и политиците да са в парламента и да държат в отговорност правителството как изпълнява заложените политики.

 54. 54 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#48:"nikero"]Добре! Да речем, че ще принудим някои партии преди изборите да обещаят че като влязат в парламента, ще извършат такива и такива законодателни промени. После ще правим тъжни констатации за неизпълнени обещания. Как да се предпазим от настъпление на държавата срещу гражданското общество. [/quote]
  Ами с обвързващи съглашения между партиите (всички!) и избирателите, при които партиите са принудени да подписват документ преди изборите с ясни, контролируеми и автоматично влизащи в сила правила. Механизъмът на граждански контрол трябва да е прозрачен, с измерими критерии и напълно независим от личностите, които го въплащават - личностите могат да се корумпират или заплашват, един документ, зад който стои цялото общество не.

 55. 55 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#46] от "Milena":

  Ако въобще може да се говори за демокроция трябва поне два от основополагащите азкони да се приемат с референдум. Това са Конституцията и закона за изборите. Не може два отбора-управляващите и народа-да играят игра в която единия отбор (управляващите) определят правилата на играта. Естествено, че те ще направят тези праивла (т.е. законите) в свой интерес.

 56. 56 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "stoicho2":

  Няма как съдебната система да е независима от останалите изцяло, тогава тя ще бъде абсолютно некотролируема. Сам трябва да прецените, че това ще доведе до други аномалии в управлението и политическата ни система.

  Kirilova
 57. 57 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#54] от "heliana":

  Тогава ще се намесят "международното положение" и "тежкото заварено наследство", попречили да изпълнят поетите предизборни обещания.

 58. 58 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#27] от "Роси Кирилова":

  Роси,имаш ли идея за каква корупция се говори, и се шири в ЕС?
  Имаш ли?
  Ние сме една плюнка Държава.
  Не се превъзбуждай,говорят срещу Нас,защото им отърва,защото сме славяни,и не ни искат.
  И аз не ги искам,но така е,политика.
  Женски род.
  Нищо лично.
  Не говори за партия Герб,нищо не ти е сторила.
  Бях Седесар преди,но няма да бъда никога повече,докато Драгалевският смехурко е част от Дясното.
  Поздрави и песни Роси.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 59. 59 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И един, струва ми се логичен въпрос: Щом като изборът на марковска противоречи на конституцията, защо с проблема да не се заеме Конституционния съд в състава, който е валиден в момента?

  Ако е възможно Петя да ми отговори.

  Проклета да е Русия!
 60. 60 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Имам чувството че през управлението на ГЕРБ,България се превърна във една пълна със скандали,издънки,изцепки,тъпизми и цинизми клоака.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 61. 61 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "КДС":

  Защото може да се превърне в едно формално оправдаване на нейното избиране.

 62. 62 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#57:"nikero"]Тогава ще се намесят "международното положение" и "тежкото заварено наследство", попречили да изпълнят поетите предизборни обещания. [/quote]
  Ами това е предвидимо, така че може да бъде договорено предварително - как смятате да се справите с тежкото наследство и международното положение са два от въпросите, на които всяка партия трябва да отговори предварително - с реално обвързващи обещания. И ние да не сме наивни и да гласуваме за този, който ни обещае най-светло бъдеще, а за този, който дава ясни, измерими критерии как ще го направи, както и как ще реагира ако не го направи.

 63. 63 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#23:"heliana"] Гласувайте за която си искайте партия, това е лично право. Но дайте да намерим начин да държим тези, които сме избрали, отговорни и борещи се/не участващи в този пошъл мутро-танц.[/quote]

  Нема начин!

  Нали затова направиха такава конституцията, да са непоклатими. Измъкване нема, щото те си предават властта от родител на детенце...

  Проклета да е Русия!
 64. 64 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#55] от "stoicho2":

  За демокрацията се е изписало прекалено много, тя конституцията ни си ок, но въпросът е в морала на избраните от нас представители. За съжаление, какъвто народа такива и управляващите, защото те излизат именно от народа. Това е наистниа тъжно, но логически погледнато е точно така.

  Kirilova
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не сме суверенна държава, защото не сме дорасли за това. Трябва все някой да ни контролира, да ни дава напътствия и да ни следи да не сгазим лука. Вече 22 години България се управлява от една мафиотска прослойка, нарекла себе си "политическа класа". И това няма как да се промени, ако няма натиск отвън. ЕС е единственият коректив за политическия произвол на управляващите.

 67. 67 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#62] от "heliana":

  Чисто формално такива договори с нищо не ги обвързват - депутата представлява целия народ, а не само гласувалите за него. Последствията за него е, че на следващите избори ще ги изгуби като гласоподаватели.
  ГЕРБ преди изборите от 2008 година се афишираха като дясна партия. В момента кой електорат търсят - десния или носталгично настроения по времената на Бай Тошо.

 68. 68 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 486 Весело

  [quote#4:"umnatatikva"]Предстои скандала "Анастасов" [/quote]

 69. 69 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#64:"Milena"]За съжаление, какъвто народа такива и управляващите, защото те излизат именно от народа. Това е наистниа тъжно, но логически погледнато е точно така. [/quote]
  Според мен това е въпросът за кокошката и яйцето. Аз не знам отговорът на този въпрос но и той за мен е по-несъщественият. Същественият е как да се култивира един народ, който осъзнава, че моралът е единственото му оръжие за оцеляване, и го накараме да принуди управляващите да защитават този морал с всички възможни легални средства. Защото констатациите не решават проблеми.

 70. 70 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 486 Весело

  [quote#18:"shumkar"]

  "...Освен това Брюксел въобще не коментира Марковска, а критикува властта за непрозрачни съображения при избора..."
  Излиза, че проблемът не е във В. Марковска, а тези, които са я избрали, и най-вече в юридическия корифей на Тиквата - др. Фидосова. Или кадрите на Тиквата - тикви и мутри като него. [/quote]

 71. 71 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#68] от "keko2":

  Ха дано! Само че, кой ще го предизвика?

 72. 72 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#67:"nikero"]Чисто формално такива договори с нищо не ги обвързват - депутата представлява целия народ, а не само гласувалите за него.[/quote]
  Всяка партия е длъжна да се отчита пред своите избиратели. А формалността не е проблем, само силата и настойчивостта на тези, които стоят зад него са. Аз по принцип и нямам предвид само един договор, а един цялостен механизъм, който всички ние трябва да се понапънем и да измислим.
  Що се отнася за това,че Герб едно обещала, друго направила - ами като знаят, че няма никакви последствия от тези им действия, зашо да не го правят. Това важи междувпрочем и за всички останали партии, то не е патент на Герб.

 73. 73 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси Кирилова":

  Бихте ли изброили няколко държавнически качества на С. Станишев? В тежък потрес съм от това ваше твърдение. Предварително благодаря.

 74. 74 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#72] от "heliana":

  Механизма е преструктуриране на Народното събрание и на Съдебната власт. Т.е следващите избори трябва да са избори за Велико народно събрание.

 75. 75 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Съгласявайки се напълно с написаното от г-жа Владимирова (която отново показа, че е един от малкото пишещи по темата, който я разглежда в дълбочина), добавям, че не бива скандала около Венета Марковска да прикрива другото скандално назначение на парламента - Анастас Анастасов.

  Ако не друго, Марковска е съдия от кариерата - може да е корумпирана, нечиста, задкулисна и т.н. но поне е изкарала години в системата. За разлика, другия Конституционен съдия - Анастас Анастасов се промъква с шеметна скорост от школата в Симеоново, през председател на един сравнително дребен районен съд (Ямбол) та до Конституционен съдия. Никога, до този момент в Конституционния ни съд не е влизал толкова анонимен магистрат и може само да се чудим какви са му моралните качества, за които говори г-жа Владимирова в статията.
  Промъкването му към КС не бива да остава така мълчаливо незабелязвано!

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 76. 76 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Даа, българинът е суверен от 22-24 часа до към 06 часа, когато като един господар на битието си суверенно спи, ако случайно някой приятел на управляващия кмет в града му не е разрешил пред дома му има дискотека или бар. Тогава други суверени, обикновено отпочинали от безделие се веселят с алкохол и дрога пред дома му. Разбира се, и ако в късна доба, престъпник реши да му посети свещената собственост с цел грабеж, спящият суверен трябва да остане спящ, защото, ако се събуди и случайно защити имуществото и дома си, великата и морална г-жа Марковска и производните и малки Марковченца ще го осъдят жестоко, брутално и безогледно. Тогава други суверени, обикновено отпочинали от безделие и тежка работа в ГДБОП, могат да го самоубият и без да му свалят белезниците. Българинът е суверен в областта на здравеопазването, защото при всички случаи, ако умре ще получи смъртен акт, разбира се не той, а мъчениците, оставащи след него. Българските майки също са суверени на детските добавки, които поради това, че са учили повече и работят няма никога да получават. Българинът е суверен на земята, природата, морето и планините, които едни добри чичковци и лелички купиха и застроиха с някакви бонуси от една суверенна организация КДС, която е много по-голям суверен от всеки суверен на всички земни кълбета. Да пием, суврени за суверенна и независима България, така или иначе от нея нищо не зависи, както и от нас.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 77. 77 Профил на Alexander Pelev
  Alexander Pelev
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#33] от "dun":

  Къде го има това, щото в страницата на Комисията по досиетта не го намерих?!

 78. 78 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#72] от "heliana":

  Проблема на ГЕРБ е в подмяната на електоралната база - идваш с десни обещания, а изпълняваш лява политика - прикоткване на пенсионерите, циганите и бюджетниците.

 79. 79 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#74:"nikero"]Механизма е преструктуриране на Народното събрание и на Съдебната власт. Т.е следващите избори трябва да са избори за Велико народно събрание. [/quote]
  Такива избори е имало много пъти. Резултатът е видим. Т.е. трябва да се отиде отвъд досегашните практики. Но първо едно задълбочено независимо проучване защо те не са сработили - и то не проведено от отделни партии или от оделни институции.

 80. 80 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#79] от "heliana":

  Пак ще повторя - изборите трябва да са за Велико народно събрание - такова което да извърши основни промени в конституцията и да се саморазпусне. Трябва да се промени структурата на парламента и на съдебната власт - ВСС и прокуратура.

 81. 81 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#51] от "stoicho2":

  Доколкото виждам по минусите - има цели 7 човека, които вярват в суверенитета и на държавата ни и на съдебната ни система!

 82. 82 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 466 Разстроено

  [quote#76:"marquis"]Българските майки също са суверени на детските добавки, които поради това, че са учили повече и работят няма никога да получават.[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++

 83. 83 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#80] от "nikero":

  Ок, извинявам се, пропуснала съм Великото в твоя отговор. В този случай те подкрепям.

 84. 84 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 466 Разстроено

  [quote#55:"stoicho2"]Ако въобще може да се говори за демокроция трябва поне два от основополагащите азкони да се приемат с референдум[/quote]
  Като гледам изборните резултати - много се страхувам от какъвто и да е референдум!

 85. 85 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Това, което ни е необходимо, са граждански комитети от типа "open source". Програмистите са си изградили най-демократичните структури по света с "open source" проектите. В тях се включват безплатно хора, владеещи даден език или система, които ги усъвършенстват и тестват. Полученият продукт може да се ползва безплатно от всеки за некомерсиални цели, той е устойчив и добре работещ, защото десетки хиляди хора са го "критикували" променяли и тествали. "Оpen source" проектите не толерират силното его и налагането на лична гледна точка и изгода. Така че, нека да започнем и изграждането на нашата "Оpen source България". Нужни са всички таланти и знания, които участват не заради някаква материална изгода, а заради възможността да се развиват и усъвършенстват, допринасяйки за една цел, която далеч надхвърля личните им изгоди. Има ли ги?

 86. 86 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#85] от "heliana":

  Това е доста интересно предложение и веднага го асоциирам с това как се е формирала политиката в древна Гърция. Именно по този начин, едни от най-добрите занаятчии, земеделци и търговци са били избирани, да представляват общностите си и да взимат решения за това кое би било най-добре за тях. Разбира се те го правели за общото благо и дори не им се е плащало за обществената дейност, който са извършвали. Тук на политиците се плаща, но уви пак не са достатъчно компетентни и морални.

  Kirilova
 87. 87 Профил на egesihora
  egesihora
  Рейтинг: 459 Любопитно

  До коментар [#42] от "heliana":

  Точно така е.Само да питам -да виждате нов Левски или друг човек като будител?!
  С свеждането до оцеляване и невежество все по-трудно ще вдигне някой глава.
  Гражданското общество го няма в БГ- и това все по-ясно се вижда.
  Кой друг би изтърпял Мишо Бирата,Цв.Цв и всичкото безумие 23 години?

 88. 88 Профил на Камбанка
  Камбанка
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Каква суверенност за общество без петрол, природни богатства и производствени мощности? Можем да сме единствено суверенни, ако се върнем към аграрното производство и се простим с всички съвременни удобства. Да ви кажа, суверенни развити държави в днешно време почти няма - производство в Китай, ноу-хау от Запада, петрол от Изтока и Америка.

 89. 89 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#87:"egesihora"]Само да питам -да виждате нов Левски или друг човек като будител?! [/quote]
  В постинга си #85 отговорих донякъде на този въпрос. Аз мисля, че вече сме достатъчно зрели като общество, за да разберем, че не отделни будители, а всеобщите ни, системни и анонимни усилия само могат да променят статуквото. Според мен славното време на будителите мина, сега е ред на масовите, конструктивни и непартизански дейстия на всички нас.

 90. 90 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#88:"Камбанка"]Каква суверенност за общество без петрол, природни богатства и производствени мощности?[/quote]
  Конструктивният човешки ум е най-голямото богатство на един народ. Ще ти дам един пример - Холандия на този етап е вероятно най-големият износител на домати в Европа. Холандия!!!! Страната с един от най-неподходящите климати за отглеждане на домати! Но те не мрънкат, че нямат подходящ климат, а си казват "Да, климатът ни е ужасен, как можем при това положение да отглеждаме домати?" И строят мега-оранжерии. Не съм привърженик на мега-оранжериите, а на холандския подход при решаване на проблеми.

 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Хм ...
  Подобни ереси всеки си ги мисли, драга Петя, ама мисля, че си се пообъркала.
  Въпросът не е в суверенитата, а в ... суверена

  Оставям настрана като некоректно замесването на ЕК поради простия факт, че влизането на България в ЕС е и делегиране (отказ иначе казано) на суверенитет. И суверенът, народът, го одобрява, колкото и да скачат някои хунвейбини.
  Но остава открит въпросът за Суверена в китна Българийка. Когото явно вече не го бръснат за слива, защото едни подставени лица, самонарекли се арогантно "политическа класа", а по същество които са си една чисто компрадорска прослойка, са узурпирали правомощията на суверена в полза на себе си и задкулисните си кукловоди. И които употребяват въпросните узурпирани правомощия нагло, безогледно, на тъмно и не само това, но и лъжейки и манипулирайки въпросния, обаче останал такъв само на книга, суверен. Останалото е парлама.
  Като Вождът от Банкя ...

 92. 92 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#85] от "heliana":

  Мисля, че разбирам накъде биеш. Не искам да пиша нищо което бити прозвучало обезкуражаващо. Моят съвет е: Влез в социалните мрежи и се свържи с някой от момчетата и момичетата от "Орлов мост". Те може и да ти разработят идеята.
  Аз не мога да ти бъда в помощ, защото не влизам нито в Туитър, нито във Фейсбук. Това от което трябва да се пазите е една такава група да не се превърне в интернет-кръжок по политология

 93. 93 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "...суверенна държава ли е България..."
  Не е това въпросът. Въпросът трябва да бъде: "Държава ли е България?" Територия, население, закони! Наглед всичко е налично. Но, я да помислим. Територия - разграден двор. Население - сбор от егоистични, все по-опростачващи се и все по-прости индивиди. Закони - хубави, лоши, написани и тотално, от всички, на всички нива, газени, подминавани, прекроявани и тълкувани според текущата изгода и личен интерес.
  Не съм впечатлен от Брюксел. Ако не беше случаят "Марковска", щяха да намерят спокойно 10 други поводи за извънреден мониторингов доклад. Изумен съм от факта, че самата съдебна система мълчи, а решението ще вземат най-големите ботуши газещи законите, тези на един изживяващ се като министър председател нищоправец. Пардон, реже ленти. И поселението на територията с потъпкваните закони слави поредния некадърник яхнал това, което го няма - държавата!

 94. 94 Профил на wishsaler
  wishsaler
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#63:"КДС"]Нема начин! [/quote]
  Няма начин да няма начин

  Светльо в Парламента !!!
 95. 95 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  изключително е смешно , както казах това е най женственото правителство в историята ни, в случая това е хубаво щото така ЕС ни спасява от глупости но като си помисля какво би направил Борисов ако бяха поискали да приемем албански бежанци ,страх ме съзема

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 96. 96 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#75] от "Автор":
  Всъщност, ЕК не споменава Марковска. Но глутницата, по знайни само за нея причини започва да лае по нея.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 97. 97 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#90] от "heliana":
  Днес Вие наистина блестите, без да се поддавате на лошия тон на средата тук.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 98. 98 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  "Защото илюстрира, че
  задкуслието е обединено от залог, който явно е по-мащабен, по-силен, по-страшен "

  С просто око се вижда на кого, е заложник тази съдийка......,ама тукашните си мислеха ,че ще мине номера!Ужас?

  Само така Брюксел -бой по простите и продажни политически и съдийски глави.Бой до като им дойде ума в главите!

 99. 99 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#90:"heliana"]Не съм привърженик на мега-оранжериите, а на холандския подход при решаване на проблеми[/quote]
  Това е интересно, но едва ли Холандия е забогатяла точно от производство на домати, колкото и оригинален да е вашият пример.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 100. 100 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  А за чии ни е да сме суверенни? Аз искам тотално да ни бъде диктувано какво да правим от Брюксел и почти никой българин да няма право да управлява България.

  Белким стане нещо от тая държава. Най-вече съдът не трябва да има общо с българи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK