In Memoriam: Патриарх от три епохи

In Memoriam: Патриарх от три епохи

© ДневникНа 98-годишна възраст почина Негово светейшество Българския патриарх Максим – свидетел и участник в три епохи от историята на Българската православна църква. Публикуваме текста на Момчил Методиев от портал "Култура" с разрешение на редакцията (вътрешните заглавия са на "Дневник"):


"Постигнатото от мен по време на моето светителстване не е по мои трудове и заслуги, а по Божията милост и благодат."
Патриарх Максим пред журналиста Горан Благоев, 2004 г.


Патриарх Максим вече е част от историята – не само на Българската православна църква, но и на цялото общество. Беше станал част от историята дълго преди кончината си. Не само заради дълголетието си, но и заради споровете, с които се свързваше неговата личност. Патриарх Максим беше последният висш духовник, свидетел и участник в три епохи от живота на Българската църква.
През 1944 г. той е 30-годишен монах. През 1971 г., вече със сериозен стаж като митрополит, е избран за патриарх на 56 годишна възраст. Промените през 1989 г. посреща на достолепните 75 години. През тези четиридесет и две години на патриаршеско служение той преведе Църквата през атеистичната пропаганда на комунистическия режим, през бурните години на политическия преход и църковния разкол. След преживените публични обиди и хули, той доживя хората да говорят за него като за "дядо Максим", а всички членове на Св. Синод на БПЦ да се крият зад неговия авторитет. Доживя да бъде почитан като патриарх не само в буквалния, но и в преносния смисъл. Като всяка личност, живяла през противоречиви времена,


той ще бъде оценяван през пристрастията на хората към епохата


А неговият наследник, за добро или лошо, ще бъде съизмерван с него.


Защо приживе толкова много хора - и особено силните на деня - не го обичаха? Защо имаше толкова поляризирани мнения за неговата личност? Описван често като слаб човек и патриарх, със сравнително невидимо публично присъствие (подозиран даже в тесни връзки с властта по времето на комунизма), според мнозина той не съумя да задоволи публичните очаквания към него и неговото служение.


Основната причина е в това, че


той не беше политик


Погледнат от светска гледна точка, патриархът може би изглеждаше точно така – слаб и отдалечен от своето паство. Комунистическият режим нанесе много поражения върху църковния живот, но най-непреодолимото му наследство е, че се опита да превърне Църквата в средство, в инструмент. В зависимост от собствените си пристрастия всеки очакваше Църквата и нейният предстоятел да бъдат инструмент – за "опазване на българщината", за "съхраняване на морала", за изпълнение на социална мисия или за нещо друго. Малцина бяха хората, които гледаха на Църквата като цел и като път. Сред тях беше и патриархът. От светска гледна точка това го правеше да изглежда слаб, но от църковна гледна точка в това се състоеше неговата сила.


Може би това е най-доброто обобщение на неговото служение – успехът му да превърне слабостта си в сила. Големият успех, който никой не може да му отнеме е, че


успя да съхрани единството на Църквата


Тъй като това единство не беше подложено на изпитание само в годините на разкола, а и в годините на комунизма.


Патриарх Максим не успя да задоволи и друго обществено очакване – че българският патриарх трябва да прилича на римския папа или поне на руския патриарх. Да бъде монарх, който почти еднолично управлява Църквата, допитвайки се, но налагайки мнението си над Св. Синод. Но уставът на БПЦ, а и православните традиции повеляват, че патриархът е само пръв сред равните нему епископи и е почти лишен от административни права по отношение на останалите митрополити. Същинската власт в Църквата принадлежи на Синода, съставен от митрополитите, управляващи съответните епархии.


Пътят му до патриаршеските избори през 1971 г. е известен. Роден през 1914 г. със светско име Марин Найденов Минков, той завършва Софийската духовна семинария през 1935 г. и Богословския факултет през 1942 г. Постриган за монах през 1941 г., през следващите десетилетия той извървява пътя към висшето духовенство. Духовният му път е свързан с Троянския манастир, чийто игумен архим. Климент (Коевски) го въвежда в монашеството и го насърчава да се образова. Към монашеството го насочва и Врачанският митрополит Паисий, който му става духовен старец. През 1950 г. архимандрит Максим заминава като представител на Българската църква към Московската патриаршия. В този момент държавата го оценява като "благонадежден и с прогресивни разбирания", но най-голямо значение отдава на произхода му от "бедно селско семейство". Завръща се в България през 1955 г., като на следващата година е ръкоположен за Браницки епископ, а до 1960 г. е главен секретар на Св. Синод. Като главен секретар на Св. Синод епископ Максим е свидетел на последните дни на бившия екзарх Стефан, починал в заточение през 1957 г. През 1960 г. е избран за Ловчански митрополит, с което става на практика вторият митрополит, избран в годините на същинския комунизъм (ако не броим избора на Сливенския митрополит Никодим през 1947 г.). Първият е Неврокопският Пимен, избран през 1952 г. и утвърден за нов митрополит след дълги спорове в Синода. Още през тези години се вижда разликата между Максим и Пимен – първият избягва конфронтацията и публичните скандали, вторият не бяга от тях.


Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 г. В този момент публичното влияние на Православната църква е вече сведено до минимум. От 1965 г. се въвеждат милиционерските кордони около храмовете на Великден.


В началото на 70-те години набира сила кампанията за налагане на гражданските ритуали, чиято цел е изграждането на нова обредна система без връзка с религиозните празници. Църквите и манастирите се превръщат – видимо или символично – в паметници на културата. Въпреки това някои държавни институции отстояват позицията, че Църквата твърде успешно възстановява авторитета си и укрепва финансовото си състояние - привеждат се данни за увеличените продажби на свещи и за нарасналия брой на отслужените ритуали. Според статистически данни 80 на сто от всички погребения се извършват по църковен ритуал, включително на починали членове на партията. Тезата за активизирането на Църквата е защитавана от Министерството на вътрешните работи, по-конкретно – от Държавна сигурност, която настоява за засилване на административната репресия над обикновените свещеници. На друго мнение е Комитетът по църковни въпроси – според неговия дългогодишен председател Михаил Кючуков административната репресия заплашва да отчужди определена част от населението от държавата.


Решението за издигането на Максим за патриарх е взето от Политбюро ден след смъртта на патриарх Кирил. "За глава на БПЦ да се предложи и поддържа кандидатурата на Ловешки митрополит Максим" - пише в него. Предложението е на председателя на Комитета по църковни въпроси Михаил Кючуков. На пръв поглед изборът е чиста формалност. Въпреки това


избухва спор, оставил отпечатък върху цялото служение на патриарх Максим


Трима от авторитетните членове на Синода се подписват с особено мнение, с което искат изборът за патриарх да бъде отложен, докато не бъдат проведени избори за цялата църковна пирамида. На практика епархийските избиратели, които през 1971 г. избират членовете на Патриаршеския избирателен събор, са нелегитимни. Което прави нелегитимни и всички митрополити, избрани след 1955 г., когато е изтекъл мандатът на последните редовно избрани епархийски избиратели.


Но през 1971 г. искането църковната пирамида да бъде възстановена преди свикването на Патриаршеския избирателен събор е нереалистично. Причината е ясна - те могат да възродят църковния живот - нещо, нежелано от БКП. Освен това през 1971 г. на референдум е подложена новата "Живковска" конституция, последвана от граждански избори. Провеждането на реални църковни избори през 1971 г. се е приемало като провокация. Така се стига до свикването на Патриаршеския избирателен събор и на 4 юли 1971 г. Ловчанският митрополит Максим официално е интронизиран за нов патриарх.


В годините на служението на патриарх Кирил държавата е имала интерес от наличието на силен патриарх, когото да държи отговорен за състоянието на Църквата. В началото подобно изглежда и отношението към новия патриарх. Но това мнение бързо се променя. Центробежните сили завладяват църковния живот почти веднага след избора на патриарх Максим. Към средата на 70-те години вече ясно личи, че държавата предпочита да прокарва политиката си чрез други фаворити, които имат възможността да наложат мнението си в Св. Синод, като дори пренебрегват мнението на предстоятеля на БПЦ.


Оценката за отношенията между патриарха и комунистическия режим винаги ще си остане двузначна


От една страна е ясно, че той никога не е бил "дисидент" в тясно политическия смисъл на думата. Не успява да спре атеистичната кампания на държавата, да се противопостави на налагането на гражданските ритуали, да защити редовите свещеници от административния произвол на местните власти. Но той постига и малки победи в стремежа си да съхрани църковния живот, които никой не може да му отнеме. През 1978 г., по време на една от редките си официални срещи с Тодор Живков, спасява от събаряне църквата "Св. Иван Рилски" в Перник. Малко преди това той прави известното си посещение в Америка – другите членове на делегацията са сътрудници на Държавна сигурност, които след завръщането подготвят специален доклад, който започва така: "предвид особената важност на мисията (…), считаме за необходимо, ръководени от съзнанието за патриотичен дълг – да споделим строго поверително още някои констатации…". В началото на 80-те години патриархът успява да се пребори и за ново издание на Библията. В този момент обаче нито патриархът, нито Синодът могат да управляват тиража и начина на нейното разпространение, които са изцяло контролирани от държавата.


Въпросът за легитимността на неговия избор избухва отново през 1994 г., когато част от митрополитите отново оспорват този избор и създават т. нар. "Алтернативен синод", с което поставят началото на разкола в Българската православна църква. В годините на разкола много се изписа за връзките на патриарх Максим с Държавна сигурност, което стана причина да бъде наричан с различни обидни имена и епитети. Изписа се толкова много, че и днес има хора, които не могат да повярват на Комисията по досиетата, която през януари 2012 г. излезе с решение, че 11 от 15-те действащи митрополити са били сътрудници на Държавна сигурност. Но не и патриархът. Независимо от историческата логика на този факт.


Преодоляването на този разкол и най-вече на раните от него са най-големият успех на патриарх Максим. Съхраняването на църковното единство стана възможно именно благодарение на неговото търпение и нежелание да взима еднолични решения. Винаги внимателен, готов да съгласува всяко тежко решение със Синода,


по време на неговото служение митрополитите отново се превърнаха в център на църковната политика


– нещо, което има както своите положителни, така и отрицателни страни. Ала такава бе цената за съхраняването на църковното единство, това е и наследството, върху което ще стъпи неговият наследник.


При оценката на личността на патриарх Максим трябва да се имат предвид и някои видими, но често пренебрегвани обстоятелства. Първото и по-маловажното е неговото дълголетие. Роден в годините на Първата световна война, свидетел на църковните битки в годините на Втората световна война и на ранния период на налагане на комунистическата държава, най-вероятно той е имал съзнание за тленността и преходността на политическите режими. За разлика от много от неговите съвременници - както в Църквата, така и извън нея.


Другото, по-важно обстоятелство, е неговото монашество, намерило израз в скромния му начин на живот. Наистина това са качества, очаквани от българския патриарх, а и от другите висшите духовници, макар че напоследък започнахме да си даваме сметка колко малко се спазва това изискване. Можем да си представим колко бързо един български патриарх може да се окаже в центъра на държавната политика, обграден от богати "спомоществователи", които да го пазят от публичните критики. Личният пример на патриарх Максим се състоеше именно в отказа от тези видими признаци на властта, които не останаха чужди на някои от другите митрополити, както показа случая с "архонтите".


Патриархът едва ли ще бъде запомнен със своята скромност и монашеска добродетел. Това са качества, които могат да бъдат оценени, само когато отсъстват. Като всяка историческа личност, живяла през противоречиви и изпълнени с напрежение времена, оценката за патриарх Максим зависи от пристрастията на хората към цялата епоха. А нашата епоха не е пристрастена към Бога.
За разлика от него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 507 Разстроено

  Лека му пръст на Максим! Жалкото е,че не виждам кой е достоен за наследник от митрополитите,като всичките са агенти на ДС!

 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  In Memoriam: Патриарх от три епохи
  ............
  Трънки, пак ни пробутват свинщини между редовете.
  Патриарх на 2-е, на ДВЕ епохи.
  Дори на ЕДНА. Понеже парадигмена промяна след 1989 г. няма. Има козметични промени, но върхът на айсберга си е абсолютно същията и Максим чрез бездействието си участва в играта на българоубийците и атеисите-рецидивисти, наричащи себе си "комунисти", колкото аз съм китайски мандарин , толкова и те комунисти де. Най-обикновенни шмекери и селски тарикати, които дори един "Винету" не са чели, пък амо ли Маркс.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Трябва да започнем да сътрудничим и с гръцката, и със сръбската, и с румънската православна църква, които са в много по-добро състояние в сравнение с нашата.

 4. 4 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Не е лошо че са агенти,то имали някой от управляващите който да не е свързан с някви служби.Лошото е ,че не са за Патриарси !!!

 5. 5 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Дядо Гавриил ще е. Не разбра ли?

 6. 6 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оф!! Малко не започнахте ли да се оливате с толкова много статии за Максим? Пресолихте манджата от сутринта още!

 7. 7 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много добър текст, поздравления за автора! Жалко, че тези, които се появяват по темата от сутринта, само за да мърсуват с хулите си няма да го прочетат, а има какво да научат!

 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#7] от "bobo_bobo":
  1. Епископ Иларион Макариополски на 03.04.1860 г. в Царигад отхвърля властта на патриаршията над българското паство.С решение на Цариградската патриаршия Макариополски е повторно заточен в Света гора (1861–1864) заедно с подкрепилите го владици Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски.
  2. Поп Минчо Кънчев Стоянов е български свещеник и революционер, деец на национално-освободителнот движение, Диарбекирски заточеник, автор на една от последните български илюстровани ръкописни книги „Видрица“.
  3. Какво написа или създаде Марин Найденов Минков в периода от 1971 г до днес?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Накрая историята ще реши, кой е достоен да бъде запомнен.

 10. 10 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "СДС":
  Ти пък какво си създал, та си тръгнал да го съдиш, изземвайки функциите на Господ? Прочети статията, там е казано много и за заслугите и за слабостите му във времена, които могат да бъдат оценени безпристрастно едва след много дълги години. От коментарите ти разбирам, че имаш претенцията да раздаваш историческа справедливост, аз нямам такава претенция, затова не смятам да водя спор с теб по този въпрос. Като християнин, макар и грешен, имам обаче уважение към смъртта!

 11. 11 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "СДС":

  Па как не ти спря устата да говориш глупости.

  Винету, Маркс, айсберги и комунисти. Поспри се малко поне сега и поне под тази статия.

 12. 12 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кой и***от написа това заглавие? Не може да напишеш In memoriam за българския патриарх. Дай имайте малко срам. Вечна му памет или подобно нещо - да, но...

 13. 13 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#8] от "СДС":

  Тоя човек наистина нищо особено не направи, за съжаление изискването патриархът да е над 50 год. възраст ще докара поредният, вербуван от ДС.

 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobo_bobo":
  Ти пък какво си създал, та си тръгнал да го съдиш, изземвайки функциите на Господ?
  .........
  Да, рискувал съм здраве и живот в борба против режима на българоубийците. Превеждал съм забранена литература, внасял съм забранени книги, плочи с речи, каквото мога направил съм. А ти?
  Ах, да, никого не съдя, просто задавам въпрос.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да, интересен текст. Незнайно защо, едно изречение се набива на очи
  "Решението за издигането на Максим за патриарх е взето от Политбюро ден след смъртта на патриарх Кирил. "

  Вечна му памет, както се казва, наистина е част от историята

 16. 16 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaf":

  Аз залагам на Неофит

 17. 17 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Сега когато патриарха го няма, следва да се назначи временен патриарх, събор, на който да бъде избран нов.

  Това което се случва през 1971-ва година е, че Максим бива назначен като временен патриарх. Не бива спазен регламента в БПЦ, БКП издава указ признаващ новия патриарх. След промените имаше искане регламента да се спази и да има събор. По време на правителството на НДСВ, тия свещенници които си бяха помислили, че България нещата стават по цивилизован начин бяха битани и ритани в камионетктие- нещо което и турците не са си позволявали.

  Избора на патриарх ще е първия от 1954-та година у нас- или след 59 години (ще се състои следващия март месец)

  Нека се помолим на Бог новия патриарх да бъде неопетнен от мръсотията в България човек, който да ни поведе към едно бъдеще в което ще се стараем да бъдем по-добри едни към други.

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaf":
  50 год. възраст ще докара поредният, вербуван от ДС.
  ........
  100%. Дори май ще е Кирил Варненски, нали чичо му откраднал "История Славянобългарска", та му се полага награда. Пък и що имоти замени и подари до Каварна, не е истина. Цяло вилно селище изникна на църковни имоти.
  И още нещо, понякога бездействието е по-престъпно от действието. Другарят Марин Минков уби много повече православни души, отколкото османците през 5 века, тласна към атеизъм мало и голямо, поверенето му стадо този другар предаде на Гяволо.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#15] от "gsb":
  "Решението за издигането на Максим за патриарх е взето от Политбюро ден след смъртта на патриарх Кирил. "
  .............
  Виж сега, виждал съм другаря Марин Минков преди 1989 г, по пътя за вилата на Тодор Стойчев, около която ние-децата, си играехме.
  Автомобилът му беше охраняван от УБО, а той самият бе в злато. Направи ми изключително аригантно и нехигиенично впечетление. Тузар на Политбюро, няма как да е иначе.Гнус.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Леле, какъв панегирик на един агент на ДС и инструмент на атеистичния комунистически режим в разрушаването на църквата от един изследовател на ДС и църквата.

 21. 21 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Кой, ако не Максим, е виновен за сегашното състояние на църквата? И не е ли доказателство това състояние, че си е свършил добре партийното поръчение от тези, които са го назначили на този пост в разрез с всички правила на църквата. Разбирам смъртта му да се отмине с мълчание, но да се опитват да ни го представят като положителен герой е вече прекалено.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4240 Неутрално

  Лека му пръст на Максим и се надявам нашата православна църква да избере най-подходящата личност за този отговорен обществен пост!

 23. 23 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#14] от "СДС":
  Да, разбрах, поредният дисидент, с каквито са пълни форумите! Щях да се изненадам, ако не се беше изкарал такъв. Майко мила, да се чуди човек как е оцелял толкоз време комунизма под тоз нечовешки натиск от толкова рискували живота и здравето си да го преборят... Абе да си жив и здрав, какъвто и да си! Не е моя работа да ти давам оценки.

 24. 24 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "keipax":

  Патриарх Максим ходеше с пистолет под расото!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 25. 25 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#23] от "bobo_bobo":

  Малка мека китко,не се превъзбуждай.
  Нямаш право на определения,без познания.
  Капиш пейзано?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#23] от "bobo_bobo":
  Да, разбрах, поредният дисидент, с каквито са пълни форумите! Щях да се изненадам, ако не се беше изкарал такъв.
  .............
  Глупости. Темата е друга, това са разговори за л.с., не занимавай аудиторията със собствените си комплекси, страхове и прочие, за целта си има психиатри, специализирана помощ и тн.
  Щях да се изненадам, ако ми беше отговорил на въпроса, какво ТИ си направил . Или Марин Минков.
  НеРеБейци много, 90 % мънкат, оплакват се, хленчят..., като тебе.
  И най-лошото - все другите са им виновни, но да вземат само да поразмислят, не. Боли глава сетне, има си хора за всичко.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "From Bulgaristan":
  До коментар [#26] от "СДС":
  Няма да вляза в тона ви, просто това не е моят стил на общуване. Изживявайте се като каквито си искате, не ме интересувате.

 28. 28 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 464 Неутрално


  "Лека му пръст на Максим!"
  Докато не е погребан, по-подходящо е:
  Бог да го прости!

 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2126 Разстроено

  Православните българи загубихме своя духовен баща.
  Всички сме смъртни, уважете вярата ни!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Мои приятели, които се опитвам да накарам да погледнат по-насериозно върху идеята за това, че са творение на Бог, ми отговарят така - ами виж поповете, те са уж божи служители, а какви работи вършат и какво поведение имат. От тук си правя изводите, че цялата система на нашата църква е клеясала и трябва да се реформира. Църквата трябва да поеме най-накрая своите задължения, а не като вървя по-улиците на Варна да ме спират едни момченца, облечени в костюми и да ми предлагат "Книга на Мормон", която допълвала Библията, което за мен си е чиста ерес. Ама айде нали трябва да бъдем толерантни, към обратните, към комунистите, които искаха да затрият християнската вяра в България и т.н и т.н. Надявам се новия патриарх да бъде избран демократично, а не чрез нагласации, защото той трябва да има качествата на лидер и просветител на целия народ, а и да може да привлече с примера си същия този народ в божиите храмове. За предишния, токущо починал патриарх не смея да го коментирам, заради ранга му на свещеносложител, но искам новия патриарх да компенсира всичките тези загубени, според мен, години след демокрацията.

 31. 31 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално
 32. 32 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Семейството ми е православно но няма как да не направя следните наблюдения -

  - бях в Италия преди време и видях как в един парк бяха седнали деца може би 3-4 клас около мъж и оживено беседваха с него. Мъжът беше с дънки и сако и само по яката на ризата му ставаше ясно, че е католически свещеник.

  За съжаление у нас такава гледка е трудна ако не и невъзможна. Да ме прощават нашите Божи наместници, но мнозина от тях често излъчват дори нечистоплътност с расата си и избуялите си бради...Това не ги доближава до миряните, а напротив.

  Чета сега, че Максим устоял на разкола в църквата и така нататък, но какво направи за да стигне Българската Православна Църква по-близо до хората?

 33. 33 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Освен, че всички сме смъртни, сме и също грешни - кой повече, кой по-малко. Най-многото, което в случая като добре възпитан човек бих казала е : "Бог да го прости".

  Нека не бъдем диваци и имаме поне елементарно уважение към смъртта, ако не към противоречивата личност и роля на Патриарх Максим. Времето ще отсъди най-добре за делата ни.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 34. 34 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#14:"СДС"]Превеждал съм забранена литература, внасял съм забранени книги[/quote]
  Какво си внасял, я по-точно? Да не са порнографски списания и плочи с рок енд рол?

 35. 35 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бог да го прости дядо Максим нашият достоен патриарх!Вечна му памят! Обичаме те дядо Максиме!

 36. 36 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yomega":
  А защо искате свещениците да се бръснат? С това ще станат ли по-благочестиви? Как не разбирате, че простичкият дядо Добри (който не се бръсне) е хиляди пъти по-чист от вашия зализан свещеник. Защо мислите, че дънките доближават до хората? Нашите свещеници не са наместници. Наместник е папата (поне така той си мисли). Нашите свещеници са служители.
  Дядо Максим не може да направи Църквата близка до хората, но хората могат. От тях зависи. Дядо Максим им я е опазил в истинското Христово учение.
  Бог да го прости!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#34] от "BASCO":
  Речи на Хитлер, материали за 2СВ и др. неща, общо в зето е пъленм разрез с гледната точка на зомбираните в НРБ, за които се лежи по 10г в АЕЦ-а . Това преди 10.11.89 г.
  Плочи ама не рок, тях ги внасяха моряците, а с речи, маршове...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yomega":

  Тоя католически свещенник обиколен с няколко невръстни дечица дали не е бил педофил???!?!?! Я виж хубаво сега тука и не пиши нелепости!
  http://www.bnews.bg/article-7079

 40. 40 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yomega":

  ето пак за католическите свещенници по дънки и дечицата....какво мила гледка чак да се разплачеш..и така:
  -През последните няколко седмици обвинения за сексуален тормоз от страна на свещеници в цяла Европа засипаха католическата църква. От 2002 г. насам в САЩ католическата църква плати повече от 2,5 милиарда долара обезщетения на жертви на сексуално насилие от свещеници. В Европа, която е домът на католицизма обаче, засилващите се обвинения може да имат много по сериозни последици.

  Педофилските скандали със свещеници продължават да са много сериозен проблем за папа Бенедикт XVI . Имайки предвид, че последния път, когато папа се е оттеглил от поста си, е било през 12 век, едва ли може да се очаква Бенедикт да бъде свален. Но едно е сигурно - авторитетът му ще бъде сериозно увреден.
  http://www.bnews.bg/article-7079

 41. 41 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#36] от "peter1878":

  не искам да се бръснат и да ходят с дънки, искам да са по-близо до хората и до младежта, все по-голяма част от която става все по-лесна плячка на какви ли не пороци, които я атакуват ежедневно. Годината е 2012, интернет е част от живота ни, искаме ли или не. А Българската Православна Църква е все още в миналия век...Не съм съгласен, че само от хората зависи да доближат Църквата до себе си. В днешния объркан век, много хора имат нужда да видят протегнатата ръка на църквата, но нея я няма.

  А Максим ще го съди онзи пред който се е представил тази сутрин.

 42. 42 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#39] от "bolgaroliub":

  Определено си доста далеч от това какво е присъствието на религията в държава като Италия например. Няма как да ти го обясня, защото няма как да го разбереш ако светогледа ти е толкова стеснен...

 43. 43 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "Yomega":
  Чудесно. Назовете ми поне един православен сайт, защото аз посещавам няколко. Има куп групи във фейсбук. Всяка година се издават поне по 20 православни книги. Всеки ден има Богослужение. Не разбирам какво искате? Вероятно Църквата трябва да тръгне като мормоните по площадите? Или да ви казва от екрана - Ааааалелуйаааааааа?! Замислете се малко. Христос не е такъв. Христос идва по най-смирен начин, умира по най-презрян начин. През живота си не насилва никого. Не ви се натрапва. Пита всекиго - искаш ли да те излекувам? Искаш ли да се промениш?

 44. 44 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yomega":

  Определено пресъствието на религията и по точно на католическата църква в Италия е доста силно и не разривно свързано най вече с Коза ностра най вече с огромна корупция и връзки с политици и мафиоти,връзки с престъпния свят и престъпните босове и връзка с масонската ложа Р2.....линкове да давам ли ...мога да те затрупам с линкове за връзките на католическата черква с престъпния и подземен свят и за не разривната им връзка.

 45. 45 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#41] от "Yomega":

  Казваш че искаш да са по близо до младежта нашите православни свещенници и до хората но съм сигорен чи ти си от тия които първи почват да реват против инициативата на БПЦ да се въведе православно вероучение в училищата и въобще срещу всяка инициатива на БПЦ като викаш че църквата не трябва да се меси в светските дела.....сигорен съм.Такива като тебе винаги ще плюят по църквата ни Христова . И още нещо за интернета и БПЦ явно не си наясно въобще че много отдавна Светия синод на БПЦ си има свой сайт и че БПЦ подава ръка на всеки стига той да има желание да я приеме...примери безброй стига да кажеш и пращам линк...а ето и сайта на БПц и не разправяй врели не кипели явно си много назад с разбиранията си
  http://www.bg-patriarshia.bg/

 46. 46 Профил на nadelinabg
  nadelinabg
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Дълбок поклон пред паметта на един голям българин и достоен духовен стожер на нацията!
  Потресена съм от някои варварски квалификации и оценки из коментарите по темата в сайта...Без думи.

 47. 47 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Това беше само един лицемерен лъжец и продажник.
  Докато има невежество, глупост и суеверие, ще има религия и църква.

 48. 48 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 648 Неутрално
 49. 49 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В София по Великден имаше само един милиционерски кордон - този около "Александър Невски". Там обикновените хора не можеха да влязат в нощта срещу Великден. Пред останалите църкви имаше милиция, но не и кордони. Там можеше да се влиза в църквите. Друг е въпроса, че хората като ходеха вечерта срещу Великден по църквите знаеха, че това не е нещо на което властта гледа с добро око.
  Имаше по ония години студио Х по БНТ. Става въпрос за излъчване на някой филм късно в събота. Но точно срещу Велкиден даваха доста интересни филми)).

 50. 50 Профил на tigerdragon
  tigerdragon
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Бог да прости патриарх Максим!
  Не може, ако изпитваме уважение към нашата Църква и нашата традиция, да хулим починалия патриарх, когато от това полза няма. Той не е само личност, но и институция. Това не е момент за изтъкване на противоречията на личността на починалия патриарх, а е момент, в който народът ни трябва да покаже единението си и да подкрепим болната ни Църква!

 51. 51 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#8:"СДС"]3. Какво написа или създаде Марин Найденов Минков в периода от 1971 г до днес? [/quote]

  Абсолютно нищо.

  Това мекотело сега е на път да бъде обявено за църковен герой, а ние много добре помним, че
  1) църквата беше низвергната и хулена по време на комунизма, в ранния комунизъм има и убити, и тормозени свещенници,
  2) когато изъмът се срина, мекотелото не каза дори едно "Радвайте се и се веселете, братя и сестри, червеният антихрист рухна!".

  Помним как по Коледа 1989 г. тримата кретени Луканов, Петър Младенов и Добри Джуров отидоха да се черкуват, Добри с униформата с червените пентаграми, и това се прие като за нещо съвсем нормално - въпреки че ако офицер беше отишъл да се черкува по Коледа 1988 г., Добри тъпото щеше сигурно в затвора да го вкара. Ако патриархът беше истински християнин, щеше да ги изгони от храма и да ги пусне само ако са се покаяли за безбройните си грехове.

  Но нашата "църква" допусна тази безобразна трансформация на атеисти-комуняги в привидно православни без никакво междинно покаяние. Най-вероятната причина за което е, че висшият клир е бил подменен през годините на изъма с червени тикви в православна маскировка.

 52. 52 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#51] от "the_sceptic":
  Нищо! А виж сега за сравнение един истински проваславен екзарх:
  "Екзарх Стефан I е висш български православен духовник и екзарх на Българската православна църква (1945—1948). Автор е на множество статии, поучения, слова, речи, книги и други.
  От 1915 до 1919 г. специализира богословие в Женева и защитава докторат във Фрибур, Швейцария. По време на престоя си в Швейцария архимандрит Стефан е член на “Българския съюз”, който има за цел да отстоява българските национални интереси в чужбина и е един от най-дейните представители на българската емиграция в страната. Владее няколко чужди езика. През 1943 г. активно участва в движението за спасяването на българските евреи. От 1944 до 1945 г. е наместник-председател на Светия Синод.Поради откритото си несъгласие с политиката на комунистическата власт в Народна република България към Българската православна църква и нейното отношение към религията, на 6 септември 1948 г. е принуден да подаде оставка като български екзарх.
  На 24 ноември 1948 г. е интерниран в село Баня, Карловско, където умира през 1957 г. Погребан е в катедралната църква „Успение Богородично“ на Бачковския манастир."
  Има разлика, нали.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 53. 53 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Такъв мръсник в Българската църква не е имало. верно служеше на комунистическата сган от началото до края. Той беше по-верен към комунизма отколкото много натурални комунисти.

 54. 54 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  [quote#10:"bobo_bobo"]Ти пък какво си създал, та си тръгнал да го съдиш, изземвайки функциите на Господ? [/quote]
  Той дава само факти. Това, че на тебе ти изглеждат като осъдителна присъда, говори много лошо за БПЦ.
  Още един забравен факт: Към края на соца, доста стари икони бяха иззети (без милиция) от малки черкви за "реставриране", но така и не се върнаха в тях. Още по-интересното е, че въобще не се появиха никъде. Каква беше ролята на БПЦ, според Вас, и кой се облажи?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 55 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#8] от "СДС":

  Пич, а ти какво искаш да е направил?
  - да е организирал антисъветско възстание
  - да е ходил да взриви мавзолея на Г. Димитров
  И какво да напише и издаде при условие, че дори Библията да преиздадеш е било проблем?!?

  "Да, България"
 56. 56 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#52] от "СДС":

  Ех, как само мажеш и манипулираш...!

  Когато Екзарх Стефан I си е писал трудовете, дедо Максим е бил тинейджър. Ако и Екзарх Стефан I е влязъл в зряла възраст след 9 септември 1944 - любопитно ми е колко книги би издал на църковна тематика, щото има голяма вероятност бройката им да е около 0.

  "Да, България"
 57. 57 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Иначе статията е добра. Поздравления до автора и редакторите на Дневник, че този път са избрали нещо добро от т.нар. портал "Култура".

  "Да, България"
 58. 58 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#43] от "peter1878":

  Религията е лично изживяване и не трябва да е натрапена...аз говоря за това, което виждам ежедневно минавайки покрай две училища сутрин за работа - едно изключително цинично, арогантно и същевременно затъпяващо и неграмотно младо поколение, поколение на скайп, фейсбук и ютюб, духовно оскотяло. Ок, може би родителите им са вдигнали ръце от тях, но за църквата те сякаш изобщо не съществуват...Лично мнение.

  От друга страна ми е странно, когато нашата църква насърчава почитането на разни чудотворни икони и кокалчета. Казано е простичко 'блажени са верующите" а не целуващите и докосващите. Да целуваш икона не показва вяра а точно обратното, липса на такава, защото само този който е със слаба вяра има нужда да пипне нещо материално за да почувства духовното...

 59. 59 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#58] от "Yomega":
  Поколението, за което говорите е много интересно за Църквата и тя от 22 години говори за въвеждане на нормално Вероучение в училище (пак казвам, че Църквата не може да крещи по площадите, както го правят други деноминации). Вероучението ще бъде по желание на родителите - православие, католицизъм, ислям (не радикален), юдаизъм(доказано е, че тези изповедания имат над 2-3000 души представители в страната). Другата част от възпитанието е отговорност на родителите. Църквата не може да ви се натрапва, разберете го.
  Вашата критика към чудотворните икони е особено странна за мен. Вие виждали ли сте какво се случва по молитвите пред тези икони? Защото аз имам учител, който се е излекувал от неизлечима болест по молитвите на св. Иван Рилски. Ето ви линкове в подкрепа на иконопочитанието -
  http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/docs/v_zashtita_ikoni.htm
  http://pravoslavieto.org/ikoni.html

 60. 60 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#59] от "peter1878":

  Католическата църква е много по-активна. Организира детски лагери за деца от проблематични и/или бедни семейства, ходят на екскурзии и т.н. Това при тях това е традиция/правило. При българската църква дори и да се случи нещо подобно е по-скоро изключение.

  "Да, България"
 61. 61 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#51:"the_sceptic"]2) когато изъмът се срина, мекотелото не каза дори едно "Радвайте се и се веселете, братя и сестри, червеният антихрист рухна!". [/quote]

  Аз за повече от 20 години след 89-та не се убедих, че комунизмът продължава да съществува в България под други форми. Радостта ни на първите митинги се оказа измамна

 62. 62 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#58:"Yomega"]От друга страна ми е странно, когато нашата църква насърчава почитането на разни чудотворни икони и кокалчета. Казано е простичко 'блажени са верующите" а не целуващите и докосващите. Да целуваш икона не показва вяра а точно обратното, липса на такава, защото само този който е със слаба вяра има нужда да пипне нещо материално за да почувства духовното... [/quote]

  Този пост е нагледно свидетелство колко е наложително въвеждането на елементарно религиозно образование България.

 63. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  [quote#46:"nadelinabg"]Потресен съм от някои варварски квалификации и оценки из коментарите по темата в сайта...Без думи.[/quote]

  Спокойно, уважаема!
  Аз имам една дума, подходяща за коментариите, които са ви потресли - идиоти!

 64. 64 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#55] от "errata":
  И какво да напише и издаде при условие, че дори Библията да преиздадеш е било проблем?!?
  ............
  Какъв проблем ? Църкават си имаше своя печатница. Друг е въпросът, че Партията не даваше, но след като си патриарх ще се жертваш, както са го правили други духовни лица преди него - примери бол.
  5 века турско робство не сломиха вярата, 45 г. шумкарско иго бяха достатъчни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 65. 65 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Уникална статия, Другари, ревете, ама не ни досаждайте:

  http://www.mediapool.bg/за-мъртвите-или-нищо-или-само-истината-news199267.html

  Максим е поредната Пунт@ Мара на опустошителния БГ Преход, радвам се, че се намесиха и видни интелектуалци за да излезне истината наяве!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 66. 66 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#64:"СДС"]5 века турско робство не сломиха вярата, 45 г. шумкарско иго бяха достатъчни. [/quote]

  В цяла западна Европа (та дори и в Полша) християнската религия е в упадък (за мюсюлманската не съм чак толкова сигурен). И за това ли са виновни шумкарите?

  ПП. Сори за офтопика, но ми стана интересно.

  "Да, България"
 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#64] от "СДС":
  "Друг е въпросът, че Партията не даваше"
  Архисложна беше задачата на покойния патриарх.
  Бог да го прости, а от нас .Уважение и
  Биг РИспект по нашему.

 68. 68 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 625 Неутрално

  ДОНОСНИК , РУСКА ПОДЛОГА

  BG e мини империя на злото.
 69. 69 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "errata":
  Католическата църква разполага с десетки милиарди евро бюджет. БПЦ разполага с бюджет от 20-40 милиони лева.
  На около 10 милиона изчислявам брутните разходи за заплати на свещеници (300 лв заплата + данъци и др.) Издръжката за ток, отопление, заплати на певци, служители в отделните църкви са също огромно перо. Издръжка на две семинарии - това също е доста. Аз бих увеличил заплати на свещеници (тези от малките градове и села са в бедствено положение) преди да извършвам мащабни социални дейности.
  Още нещо. Основната задача на Църквата е да извършва служби, на които хората да се съединяват с Христос. По време на службата и след нея се проповядва. Останалите дейности на Църквата са странични и незадължителни.
  И така ... ако искате същото от БПЦ отворете си сърцата и помагайте. Ако толкова ви е страх от злоупотреби - заповядайте в енорийските църкви, намерете читав свещеник и започнете инициативи с него. Аз зная за поне 3-4 социални кухни, о. Иван от Нови Хан върши много работа и т.н.

 70. 70 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "errata":
  Вярата е личен избор. Хората масово повярваха в себе си и си помислиха, че всичко им е разрешено. Все пак - това се проповядва във филмите, игрите, музиката. Заобиколени сме от фалшиви ценности и култове - култ към супер-герои (Супермен, Батмън, Спайдърмен, Брус Уилис спасява няколко пъти света и Америка и др.), култ към "звезди", към парите, към секса, към съвършеното тяло, към търсенето на удоволствия , към лесната печалба, към видеоигри, към разни наркотици и зависимости ... Къде виждате мястото на Христос тук? Христос е напълно различен. Той ни учи да нямаме страсти, да бъдем с чисти души. Учи ни на традиционни ценности. Учи ни на любов към Бог и хората, на жертвеност във взаимоотношенията.
  Кой се интересува от тези ценности? Щом няма желаещи - добре. Христос няма да насили никого. Той чука на вратата на сърцето, но ако не му отворят - отминава.

 71. 71 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#59:"peter1878"]Защото аз имам учител, който се е излекувал от неизлечима болест по молитвите на св. Иван Рилски. [/quote]

  От биохимична и биофизична гледна точка ние съществуваме под формата на "steady states" - динамични равновесия. Много хронични болестни състояниия са локални или глабални неоптимални равновесия. Всеки фактор, които би извел системата от неоптималното равновесие и би и възвърнал първоначалното такова би бил от полза. Дали това ще е чудотворна икона или ужилване от стършел е без особено значение.
  За съжаление не винаги такива "възстановявания" са възможни.

  "Да, България"
 72. 72 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "errata":
  Това, което казахте е прекрасно, но в православната Църква се пазят свидетелствата за чудесата, извършени по молитвите на св. Йоан Кронщадски. Там имаме огромен процент успеваемост. Става дума за хиляди случаи на чудотворство след само една молитва на отеца. Има прекрасна извадка на случаи с хора, търсили медицинско лице, а и такива, които направо се обръщали към отеца. Това пак може за вас да не е чудо, но за мен си е доста показателно. Чудото на Божи гроб, чудесата в живота на дядо ми (които трудно може да се обяснят с динамични равновесия ), стотиците мироточиви икони (изследвани от химици и физици - доказано, че не са фалшификат). За мен тези неща са солидни, но не ангажирам вас с нищо.

 73. 73 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  За тези, които се терзаят в Петък на кой митрополит да целуват ръка, ето инфо:
  "ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? 2) Гавриил Ловчанският е на специализация в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод”. На 70 години е и имал здравословни проблеми. Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи."/Анонимен/

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 74. 74 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ivan Petrov":

  Наистина уникална статия, "другарю". Ето какво е написал нейният автор още в самото начало:
  "...вътрешни и международни новини отидоха на заден план, сякаш смъртта след тежко заболяване на един 98-годишен старец може да бъде изобщо някаква новина в забързания ни делник на хора от 21 век." За въпросният автор патриархът е просто "един 98-годишен старец". Това няма нужда от коментар, то ясно и недвусмислено показва, че авторът не е вярващ човек. Оттам насетне защо изобщо трябва да упражнява красноречието по тези въпроси, че на всичкото отгоре и да ни занимава с разсъжденията си. И изобщо вас, невярващите, какво толкова ви вълнува. Като не вярвате, млъкнете и си намерете други теми за словоблудстване.
  Едно се убедих през последните часове: невярващите в България - поне тези, които ругаха току-що поминалия се патриарх по форумите - са хора злостни. Толкова злъч има в сърцата им, че да се чудиш как живеят с нея. А тръгнали другите да поучават и сметка да им търсят. Ама то човек колкото повече няма, толкова повече иска да се налага - липсата на култура, липсата благост, липсата на битие, липсата на Живот, винаги иска да доминира. Така е от памтивека.
  Бог да прости Негово Светейшество патриарх Максим, който устоя на много злост и запази единството на Църквата.
  Вечна му памет.

 75. 75 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#74] от "ivanova_m":

  Макар че съм невярващ, ви сложих плюс на коментара. Много добре какзано.

  "Да, България"
 76. 76 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#74] от "ivanova_m":
  Другарко, на мен не ми е приятно вашето обръщение, все пак не сме от една партийна група(безпартиен съм), а се казва: "Бог да го прости", ама Вие сте на: "вечна му памет" и "лека му пръст" - това без коментар, че няма да спре да Ви боли!
  Ето нещо, което ми е интересно как ще го опровергаете:
  http://www.youtube.com/watch?v=bJQ3sVRR13Q&feature=youtu.be

  Ето и историята на един млад човек:
  "За мъртвите или добро или нищо. Това правило е свещено още от римско време. Само, че ще изкажа собственото си мнение, защото смятам, че то се припокрива с това на повечето хора в България.
  Не смятам, че народът тъжи особено много за паметта на един доказан комунист, какъвто беше починалия патриарх. Сълзите на Станишев вчера, също го доказаха... По времето на този патриарх църквата застана с гръб към обществото и се капсулира с фарисейски практики. На кого даде утеха и помощ БПЦ през годините на т.нар. преход? Изобщо къде беше висшият клир за да помогне с нещо на хората? Той беше зад високите стени на цитаделите, синодалната палата и манастирите, занимаващ се с експлоатацията на благата на църквата, много от които дарени от миряните.
  В този смисъл изказванията на всички български политици са протоколни и безпочвени - те не отговарят на чувствата и мислите на българския народ.
  Ето такава църква ни остави дядо Максим. Човек, който когато съветската армия окупира България е тичал към съветските офицери с думите: Товарищи, я комунист! На което е получил отговор от един високопоставен офицер: Нет, тьi сволоч! Тази история не е измислена, разказвал ми я е покойният ми дядо, а на него са му я разказали очевидци. Впоследствие обаче, явно "нашите" другари са го забелязали и издигнали "по заслуги".
  Господ да го прости - има за какво!"

  Другарко и вашето време ще дойде, само не се разпилявайте, за целите на историята! Амин!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 77. 77 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "Thermobee":

  РАЗКОЛНИК!?1

 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#73:"Ivan Petrov"]За тези, които се терзаят в Петък на кой митрополит да целуват ръка, ето инфо:
  "ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: [/quote]Като прегледах списъка - то май шеф на РПУ ще избират из между милиционери. Бог да я прости църквата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "Заобиколени сме от фалшиви ценности и култове - култ към супер-герои (Супермен, Батмън, Спайдърмен, Брус Уилис ..."

  Това е описание на пропаднала държава тип "България". За щастие в по-голяма част от цивилизования свят съотношението амарикански боклук:местна продукция е 1:10.

  "Да, България"
 80. 80 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan Petrov":
  Видях вашият коментар и в mediapool. Слагането на знак за равенство между КГБ и отделни хора е най-малкото клевета. Дайте повече данни, защото аз зная за хора, които специализират в Москва, пък нямат нищо общо с КГБ. Това бързо ваше изравняване на КГБ със специализации в СССР може лесно да се обърне срещу г-н Костов, който също е специализирал, но аз не твърдя, че е член на дадената служба. За останалите митрополити също има известна пропаганда. Дядо Неофит твърди, че е регистриран след негово посещение на международна конференция (а и документите срещу него са много несериозни). Бил е повикан да разкаже какво се е случило. Аз не виждам велик грях в това.
  Относно другите митрополити, ще кажа едно, познавам лично дядо Натанаил и зная за негови прекрасни качества. Дядо Кирил и дядо Йоаникий имат чудесни инициативи в техните епархии. Аз не виждам само миналото като вас. Също така не гледам в сърцата им. Не зная колко са чисти, нито колко се каят.
  Нека бъдем по-внимателни!

 81. 81 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#80] от "peter1878":
  Нека да бъдем по-внимателни и да влезнем в документите!
  Ето нещо приложено от един г-н, който добре онагледява ситуацията относно Максим, а КГБ за мен е менторът в цялата история, нищо не коментирахте по приложеният клип от мен, както и по други коментари, но явно имате възложена задача да изчистите името на Максим за последните 68 години от живота му, нелека задача, според мен, дори невъзможна!

  Прилагам написаното от Николай Цаневски:
  "Понеже няма да го чуете по официозните медии: Максим беше сътрудник на ДС и "политически благонадежден" за БКП и затова беше направен патриарх през 1971. През 1990 досието му е тотално прочистено, но документи като този са останали в архивите":
  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150953342837021&l=3cfea23770

  Ще се радвам да намерите този документ от 1959 година, защото иначе ще се окаже право онова момче със спомените на прадядо си!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 82. 82 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#78] от "bay Tan":
  Да взимат реликвите й и да бягат, дано им приседнат!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 83. 83 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan Petrov":
  Не зная. Възможно е този документ да е истински, но тази снимка не ми е достатъчна. Снимките са лесни за манипулиране. Дори истината за патриарх Максим да е такава, аз няма да променя много мнението си за него. Аз зная, че той притежаваше християнски качества. Съгласен съм, че не беше предприемчив, имаше си човешки слабости, но тези неща не го правят толкова лош, колкото го представят. Пропагандната статия в mediapool е отвратителна. Надявам се да се съгласите с това.
  Отново ще кажа - членуването в ДС е зло, но аз нямам капацитета да видя обстоятелствата около събитията в тогавашното време. Не мога и не бива да съдя братята си така леко, а и не виждам сърцата им, за да зная кой, дали и колко се кае за греховете си.

 84. 84 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan Petrov":
  Забравих да коментирам клипа. В този клип чувам косвено доказателство за това, че дядо Максим е избран от политбюро. Не виждам нищо страшно в това. Причините за подобен избор (казах в коментари под други статии) могат да са съвсем прости - дядо Максим беше неконфликтен (според партията - слабоволев). Желаели са човек, който да не се опъва много (защото други епископи са им бъркали в здравето и са били убивани през 40-те години). Г-н Благоев намеква, че председателството на дядо Максим е предопределило и избора му - това твърдение смятам за несериозно.
  Може да е имало натиск, може много други неща, но всичко това не прави от дядо Максим някакъв зъл демон, нито прави изборът му неканоничен.

 85. 85 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#72] от "peter1878":

  Не отричам съществуването на чудеса.
  Просто имаме леко разминаване по въпроса за причинно следствените връзки водещи до тяхното реализиране/осъществяване.

  "Да, България"
 86. 86 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ivan Petrov":
  Ех, "другарю", все някога ще дойде времето на всички - кога на кого знае само единият Бог, Господ и Спасител наш Иисус Христос.
  Ако беше прочел по-спокойно коментара ми, щеше да видиш, че съм написала
  [quote#74:"ivanova_m"]Бог да прости Негово Светейшество патриарх Максим, който устоя на много злост и запази единството на Църквата.
  Вечна му памет. [/quote]
  А ако ходеше на църква, щеше да знаеш, че на всяка панихида се пее "Вечная памят".
  Но ти си НЕцърковен човек. И като такъв нямаш нито правото, нито знанието да коментираш Църквата и патриарха.

 87. 87 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ivan Petrov":

  "Другарю" ,един истински комунист от не български произход като теб се разпознава безпогрешно по сляпата му умраза и ненавист към Православната църква и православието.......ти си комунист ционист слуга на новия глобален комунизъм-глобализъм налаган от слугите на антихриста

 88. 88 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#84] от "peter1878":
  Достоен отговор, но ще ти напомня, че това което виждаме всички българи е една изтърбушена от съдържание Патриаршия, която си имаше доскоро и патриарх!!!
  Патриархът носи пълната отговорност за разрухата на Българската Патриаршия, както и Светия синод, така че статията в "Медиапул" е изключително коректна, поне като граничеща с истината, а всеки има правото да отсъди по неговото верую - за мен Патриарх Максим предаде народа си, затова и не заслужава пощада, а дали е бил мижитурка под мантията си, Вие най-добре знаете, Ние виждаме само резултатите!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 89. 89 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#87] от "bolgaroliub":
  Пунта Марко,
  Ти си по-зле и от неук лумпен("...му умраза", ти си претенцията на комунистическите бащици, претворена в плът и кръв, от напъните им - дерзай в заграбени бащини реликви и титли!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 90. 90 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#86] от "ivanova_m":
  Как можех да очаквам такава дълбока мисъл от другарка, като вас, подвеждаща сте - трябва да се покаете за двуличието си, все пак това, че можете да се кръстите и да присъствате на литургии, не ви прави по завършен човек, а Максим не го мислете повече, неподвластен ви е, има кой да му подири сметка!
  Бог да го прости!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 91. 91 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ivan Petrov":

  Изтърбушен си ти другарю седерасто-комунист..но с тебе няма смисъл да се занимава човек
  Бих искал да дам една съвсем прясна статия за дядо Максим и атонската света обител:
  Чудо в деня на смъртта на патриарх Максим. За това съобщиха от Балканско-атонското сдружение, оглавявано от Андрей Кристов. Кървавочервени сълзи са бликнали от очите на Богородица, изобразена на иконата „Достойно есть”. Чудотворната икона бе докарана преди две седмици в катедралния храм „Свети Александър Невски” за 100-годишнината на църквата.

  Точно в 3.30 часа, когато Максим е издъхнал, Господ е пратил и друго знамение, посочват в официално писмо от сдружението. През нощта в някои части на страната е бушувал ураган.

  От атонското сдружение не възприемат 6 ноември като кончина на Максим, а като нов живот в небесното царство. "Отсега и во веки патриарх Максим се намира редом до Пресвета Богородица", отбелязват те. Те са убедени, че след години патриарх Максим ще бъде канонизиран и ще получи титлата светец.
  http://novinar.bg/news/chudo-v-denia-na-smartta-na-maksim_NDA5NTs4OQ==.html

 92. 92 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#91] от "bolgaroliub":
  Вашата ДС креатура може и д'едо Мраз да приземи на поклонението със зелени чорапи, ама и Вие сте едни невъзвращенци, хванали сте бика за рогата и чакате заупокойна молитва да смири миряните, подсилена с всякакви небивалици!
  Направо Ви се чудя, с акъла ли си сте?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 93. 93 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ivan Petrov":
  Какво да ви кажа? Патриархът носи отговорност дотолкова, доколкото е гласувал за и против отделни решения. Аз мисля, че вие съдите дядо Максим прекалено повърхностно. Вероятно друг би могъл да постигне много повече успехи (защото смятам за успех запазването на чистотата на вярата), но това си остава просто една спекулация. Чудил съм се аз как бих се справил, но все си мисля, че нямаше да постигна повече. Мисля, че повечето хора недооценяват търпението и дипломатичността на покойния ни патриарх. Той просто остави лудите да се налудуват. Откритата конфронтация с властта има и друго измерение. Църквата не може да си позволи да подрива държавността, защото там, където няма държавност идва анархия. При анархията се случват прекалено много беззакония, че да бъде достатъчно добра опция.

 94. 94 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#93] от "peter1878":
  Да предположим, че анархията не е решение, макар че всеки има конкретна теория за хаоса, но как възприемахте ролята му на човек който се разпореждаше с най-големите богатства в България, функция която е изцяло вън от политиката и държавата?
  Защо църквата загърби социалната си роля в обществото, а взе да дава индулгенции(нещо абсурдно) на кръволоците на България, които дори са по-бедни от нея, духовно и всякак?!
  Защо църквата внесе разкол в душите на хората, като подкрепи само националните предатели на България, но не и народа, сираците, бедните, бедстващите или тези търсещи спасение и уединение за душите си?!
  Не мислиш ли, че всички загатваме за политическата предистория на църквата, поради невъзможността й да изпълнява моралните и социалните си функции в обществото, а причините ги откриваме след съпоставянето й отпреди 1944г и годините след това, ако ти знаеш други такива, посочи ги, но е несериозно да се твърди, че отдалите душите си в служба на Господ-Бог "монаси", не са могли да преживеят своя катарзис за всичките 22 години след Комунизма и да открият правилния път за народа си!!!
  Съжалявам, но Патриарх Максим загуби в битката за задържането вярата на народа в Църквата, той по-скоро обрече народа си и го прокуди от нея, заради една шепа шизофреници с калимявки!!!
  Пунта Мара е Максим и всички го осъзнават, затова всички нямат задръжки и отпускат душите си, като заплюват поредния национален предател на България - естествена реакция на отвратени миряни от поредното ръкоположено котило ДС измекяри, които не са се посвенили да теглят чертата и на Българската патриаршия, въпреки митрата!!!
  Провери този форум, по долу и влез в него, ако ти стиска:
  http://www.mediapool.bg/за-мъртвите-или-нищо-или-само-истината-news199267.html

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 95. 95 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#94] от "Ivan Petrov":
  [quote#94:"Ivan Petrov"]човек който се разпореждаше с най-големите богатства в България[/quote] - Това е лъжа. Гледал съм бюджета на Църквата. Дал съм и приблизителни изчисления (в профила ми, в един от постовете) за разходите на БПЦ. Абсолютна измислица е, че Църквата е богата. Съгласен съм, че при по-добро стопанисване, би могло да се получи повече доход, но това е въпрос на време.
  Църквата няма социална роля. Отделните членове на Църквата имат. Църквата има само една роля и задача - Запазване на чистотата на вярата, разпространение на вярата сред желаещите.
  Политическата роля, която вменявате на Църквата е само в ума на хора, които не познават учението на Църквата, но спокойно - който и да се избере за патриарх, ще бъде много повече политик, отколкото дядо Максим.
  Несериозно е мнението ви, че монасите не са преживели катарзис - Катарзисът не е публично достояние. Публичните катарзиси обикновено са неискрени.
  [quote#94:"Ivan Petrov"]Патриарх Максим загуби в битката за задържането вярата на народа в Църквата,[/quote] - Тази битка е загубена не от патриарх Максим, а от всеки отделен човек. Учудва ме, че дясномислещ човек изказва такова реактивно мнение. Съвременният човек не желае да слуша морал. Той иска сам да е господар на морала, а по-точно иска да е бог. Щом има такива желания, ще трябва да поеме и отговорността за безверието и бездушието си.
  [quote#94:"Ivan Petrov"]всички нямат задръжки и отпускат душите си[/quote] - Аз виждам само една група хора, която бълва жлъч срещу починал човек. Виждам много други групи хора, които отдават почит на патриарха. Виждам и хора, които не го харесват, но казват - Бог да прости , защото са културни.
  В mediapool влязох и изказах мнението си, след което бях обявен за комунист, заедно с г-н Калин Янакиев. Това е много забавно, защото в рода ми не зная да е имало членове на партията, дядо ми е тормозен от комунистите (и уволняван нееднократно), роднините ми са били притискани и осмивани.
  В този форум се подвизават хора, които
  1. Нямат елементарна култура.
  2. Смятат себе си за единствена и последна инстанция.
  3. Пълни са с ярост.
  4. Не могат да мислят извън противопоставянето комунисти-антикомунисти.
  5. Не правят разлика между плоска пропаганда и безпристрастен анализ.
  И най-важното - 6. Нямат мир в себе си и любов към братята си.

 96. 96 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#95] от "peter1878":
  Странно е, твърдите, че не сте част от комунистическата плеяда, но всъщност хвърляте заблуди в полза на комунистите?!
  Как да приема твърденията Ви, че Църкавата била бедна?! Как, а за несоциалната й функция, нямам думи?!
  Вие имате ли достъп до всички нотариални актове на имотите, които притежава църквата?
  Вие имате ли представа, че единствените огромни масиви от имоти са на МО и на Българската Патриаршия - тези, с които и всичките олигарси на БГ да сберете, пак няма да ги докарате с такъв имотен резултат?!
  Защо подвеждате публиката или просто не сте добре информиран, или пък Ви е само неудобно?!
  Когато нещо не се стопанисва правилно, то никога не носи очакваните приходи, дори може да се окаже и в загуби, а ще Ви напомня слабостите на комунистическите лидери: когато искате да заграбите нещо, то първо трябва да го неглижирате и да го оставите да се разтури, като му помагате индиректно с оправдаващи Ви решения; предизвиквате най-умните и съвестните да се отдръпнат от него, като ги обезцените или обезверите, най-лесно е като ги оставите на мизерна заплата и без възможности за израстване в йерархията, съответно и без да им намалявате задълженията - примери и при Вас има много, дори публикувани!!!
  Вярвам, че имате бегъл поглед над ситуацията, но и знаете, че най-съвестните в БГ Църквата са оставени на произвола на съдбата и за тях няма лимузини и ролекси, а по-скоро са с дажба, с която на Вас лично биха Ви опадали зъбите, ако истински се отдадете на духовното!
  Когато някой казва на черното, бяло и си криви душата толкова грозно, като Вас, означава че има пряк интерес от статуквото и няма никакво желание да го разбива в полза на народа си - за мен Вие сте завършен български комунист, без капчица срам и под калимявка!!!
  А "нямат мир в себе си и любов към братята си", хората, защото Вие не сте ни, нито братя, нито проповядващи любов, а по-скоро сте търгуващи с най-гнилата част на обществото ни: търговците на смърт, видните Ви архонти и останалите момини сълзи на Прехода, които обаче за разлика от Вас, търсят изкупващо величаещо ги признание и отмиване на греховете си, а Вие напук на тенденцията на другарите си, се капсулирате още по-заклеймяващо срещу народа си, и правите видими, само алчните си души!!!
  Вие сте най-подходящи за АНАТЕМА, ама няма кой да Ви дари през земния Ви житейски път, с тази зла участ, окопали сте се до гроб, а народът е съставен основно от овчедушни миряни, нещо на което некомунистическата интелигенция на България се противопоставя и ще се противопоставя и за в бъдеще, а това Вас ви втриса и ще Ви втриса - не се изненадвам, че нямате сили да влезнете в онзи форум, там при Вас са само алчни мижитурки или безскрупулни архиереи!!!
  Амин!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 97. 97 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  :
  "През 40-те години монахът Максим е убеден комунист и дори член на БКП, докато излиза решение на ЦК всички духовници да напуснат партията, защото религията е несъвместима с комунистическата идеология.

  Това е по времето на най-мрачните години на сталинизма в България, но Максим като предан на делото на Партията човек е изпратен да оглави подворието на Българската православна църква в Москва като неин представител при руския патриарх – от 1950 до 1955 г.

  Според експерти по разузнаване тогава съветските тайни служби задължително са вербували всички представители на чужди църкви от "братските държави”, и не само на църкви, намиращи се в СССР. Максим не е имал нито желанието, нито физическата възможност да откаже, ако е искал да запази не само поста, но и живота си.

  Вероятно това обяснява и факта, че името на Максим не излезе в списъците на сътрудниците на ДС. Просто той е бил зачислен по едни други много по-секретни списъци на едни други "братски служби”. Просто времето е било такова, както казваше Добри Джуров по друг повод (участието на България в окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор през август 1968 г.).

  Патриарх Максим обаче можеше да заглуши всички критики и оправдани недоволства срещу малодушното си поведение при тоталитарния режим (което беше типично за 98% от българските граждани тогава сиреч разбираема защитна реакция срещу превъзхождащата сила на репресивната държава), ако след промяната на 10 ноември беше заел активна позиция като гражданин и духовен глава на БПЦ.

  Той не го направи нито веднъж!

  Не осъди престъпленията на комунистическия режим срещу българския народ, не взе пример от тогавашния румънски патриарх, който се извини на румънския народ, затова че румънската православна църква, не е посмяла да се противопостави на диктатурата на Чаушеску и да се опита да защити румънците от неговите безобразия.

  Не оказа никаква активна подкрепа на демократичните промени, които трябваше да бъдат извършени в страната, под предлог, че църквата не бива да се намесва в политическия живот, но в същото време работеше в тясно сътрудничество с новото ръководство на БКП след преврата и спомогна за неговото легитимиране като зачитащо християнските ценности, като прие демонстративните му молитви в катедралния храм "Св. Александър Невски”, без да е поискал поне формалното му разкаяние за дългогодишната му политика срещу църквата и вярващите в България.

  Не поиска от новите властници да вдигнат дългогодишните забрани религиозните институции да се занимават с благотворителни и социални дейности. Въпреки че десетки свещеници и миряни предлагаха БПЦ да създаде отново свои сиропиталища, кухни и трапезарии за бедни, болници, приюти за бездомници, да извършва социални и душеспасителни дейности в ромските квартали, Светият синод, оглавяван от Максим, остана глух за тези настоявания, защото не искаше никакви конфликти със светските власти, които продължаваха да робуват на стереотипите на атеистичната комунистическа държава в духа на един доста криворазбран антиклерикализъм."

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 98. 98 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#96:"Ivan Petrov"] Вие сте завършен български комунист, без капчица срам и под калимявка!!! [/quote]
  Ако обичате, спрете да клеветите. Ако имате доказателства за думите си - моля да ги приведете! Иначе ще се принудя да приравня мнението си за вас към мнението ми за коментиращите във форума на медиапул.
  Знакът за равенство между комунист и човек, който обича Христос и Светата Му Църква е смешно за всеки, който разбира Христовото учение.

  [quote#96:"Ivan Petrov"]не се изненадвам, че нямате сили да влезнете в онзи форум[/quote]
  Имам чувството, че говорите, без да четете нещата, които съм ви написал. Казах изрично, че в онзи форум съм дал мнението си. Не ме е страх от мненията на псевдо-антикомунисти, каквито са немалка част от коментиращите там. (Доста хора с партийни книжки взеха да се бият в гърдите след 10 ноември и да се кълнат, че мразят комунизма)

  Имотите на Църквата - Искам да ви попитам - откъде черпите тези данни? Кой е оценил имотите и? Дори да струват милиарди, кой ви разрешава на вас да определяте тяхното стопанисване? Вие чували ли сте нещо за чужда собственост или може би споделяте идеите на другарите Маркс, Енгелс, Ленин ? ... Аз отново казвам, че съм гледал БЮДЖЕТА на Църквата и ви уверявам, че не става дума за суми, които си представяте. Разходите на Църквата по издръжка са огромни.
  Относно социалната и роля! Вие направо ме втрещявате с крещящото си незнание и неразбиране на богословието, но нека положа малко усилие -" Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина, и Св. Дух ! "; "Вземете, яжте, това е Моето тяло. Даде им и рече: Пийте от нея всички; тази е Моята Кръв на новия Завет" - Това е точка първа и почти единствена от мисията на Църквата. Кръщение, поучение, извършване на тайнствата с център - Евхаристията. Нашата Църква не е спряла да ги извършва. Вашата представа за Църква е повлияна от комуноидно-материалистичеката пропаганда, която търси рай на земята. Като гледам пяната в устата на г-да членовете на форум Медиапул имам чувството, че просто са променили лозунга за опиума за народа и са го обърнали на - Църквата е комунистическа (понеже сега това петни повече).
  Социалната дейност - Църквата може да извършва социална дейност, но тази дейност не е въобще приоритетна. Как не разбирате, че ако всеки човек реши за следва Христос (слушайки учението на Църквата) ще заживеем в Рая, защото всеки ще се притича на помощ на другите?

 99. 99 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  кво ни занимават с тоя хумнатия. ако си вярващ, няма нужда да чакаш да ти назначат некой дядка агент на дс за наместник на бога.

 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  Дълбоко се съмнявам, че Максим бил запазил църквата през комунизма, както беше казано днес. Сегашната БПЦ е загубила влиянието си, загубила е и своите наддържавни, чисто душевни функции. В сегашно време тя не би могла да изиграе тази водеща и обединяваща роля, която е играела по времето на турското робство (например).
  Загубата на авторитета си църквата дължи най-вече своята угаждаческа функция, която е играла по времето на БКП. (За сравнение, вижте какво е (и какво е било) влиянието на католическата църква в Полша). Основна роля за загубата на влиянието на БПЦ има и Максим.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK