Стратегията, с която победи Обама

Стратегията, с която победи Обама

© ReutersПреди 6 месеца Джим Месина искаше да се играе ва банк. Шест месеца преди изборите за президент на САЩ", разказва Патрик О'Конър от "Уолстрийт джърнъл". С група журналисти и анализатори от изданието той обрисува следната картина за стратегията, довела до победата на демократите на президентските избори:


Една майска неделя ръководителят на предизборния щаб на Барак Обама отиде при президента с няколко от водещите съветници и предложи необичайна стратегия. Кампанията, според него, трябва веднага да започне с тотална рекламна атака срещу кандидата на републиканците Мит Ромни.


Идеята е да се оформят представите на избирателите с изсипване на огромни пари още преди Ромни да е събрал пари, за да им се представи. Планът противоречи на обичайната логика, съгласно която кампанията трябва да започне лека-полека с положителни послания и пестене на пари за финалната атака.
Освен това има риск президентът да остане без достатъчно сили накрая. "Ако не сработи, няма да разполагаме със средства за есенната част от състезанието", казва Месина.


Президентът дава съгласието си. След няколко седмици - все още е пролет - кампанията на Обама тръгва с пълна сила и принуждава Ромни да започне да се обяснява за бизнеса си и за личните си финанси, вместо да е обратното - Обама да се защитава за делата си.


Ключовите фактори


Президентът спечели втори мандат сред продължаващи икономически проблеми. В значителна степен заслугата е ранният залог на това демократите да оформят образа на Ромни. Има и други фактори зад победата на Обама, разбира се, включително изненадващо силната подкрепа от бившия президент Бил Клинтън, който не спря до края да агитира за него. Добавете тайния запис за 47-те процента и урагана "Санди", помел последния най-добър шанс на Ромни да изпревари опонента си.


Обама спечели още и от повторението на подкрепата на най-лоялните му поддръжници, които общо взето са доволни от първия му мандат. Но именно идеята на Месина е решаваща. Тя превърна изборите от референдум за постигнатото от президента в референдум за претендента.


Това е особено вярно в съдбоносния щат Охайо, където атаките на Обама срещу Ромни като бизнесмен, който купува закъсали предприятия, съкращава хората и изнася работата им в чужбина, успяха сред работниците. В Охайо са много от предприятията в автомобилната индустрия, която Обама спаси с помощ от 85 млрд. долара на данъкоплатците.


Да хванеш Ромни в крачка


Стратегията на Месина хвана Ромни в най-неподходящия момент. Кандидатът на републиканците тъкмо се съвземаше от доста бруталната вътрешнопартийна кампания. В средата на април той беше целият в синини от атаките на другите кандидати и почти без пари да се защитава.


Водещите му помощници се оказаха в трудната реалност на това, че колкото и пари да съберат за изборите, по закон не могат да ги използват, докато Ромни не получи формално одобрението на партията за кандидат за Белия дом на конгреса чак в края на август. Ромни трябва да се брани месеци наред от негативна кампания без финансови ресурси да отговори адекватно и със сила.


"Надеждата ни за лятото бе да оцелеем и все още да сме в играта по времето на партийните конгреси", споделя Ръс Шрейфър, един от водещите стратези на Ромни. Бен Майърс, един от дългогодишните довереници на Ромни, си спомня сега за онзи момент: "Нямах си представа колко ще трябва да пестим и колко разточително ще харчат пари демократите".


Не атакувай колебанието


Кампанията на Обама за създаване подходящ за победата образ на Ромни започва няколко месеца по-рано - някъде в края на 2011г. Щабът следи как републиканецът върви през кампанията в партията си без особени щети и се замисля как би могъл да го нападне. Избрана е двустепенна стратегия. От една страна Ромни трябва да бъде описван като човек, който си сменя мнението по много въпроси, а от друга - като консервативен фанатик по въпросите, с които изтъква качествата си да е кандидатът на републиканците.


В крайна сметка обаче се поставя акцент на второто - че е старомоден консерватор - и заслуга за това има и съвет от Бил Клинтън. На среща през юни в хотел "Шератон" в Чикаго с участието на Месина и Дейвид Акселрод - главният съветник на Обама, бившият президент им казва да избягват нападките срещу непостоянството в позициите на Ромни.


"Вижте, хората, които си променят мнението, могат и да печелят от това", им казва Клинтън. Така той иска да обясни, че подобно описание всъщност може да се хареса на някои избиратели центристи, които допускат, че след евентуална победа Ромни може да се откаже от най-консервативните си възгледи. "Позициите, които Ромни зае по време на първичните избори, са толкова далеч от основната политическа линия, че те няма да бъдат проблем на президентските избори", казва Клинтън.


Приятелите с пари


През декември 2011г. в офиса на социолога Джеф Гарин на площад "Дюпон съркъл" във Вашингтон се събират хората, стоящи зад Priorities USA Action - неправителствената група за политическо действие (т.нар. super PAC), създадена да помогне за преизбирането на Обама. На тази среща също решават да не се нападат колебливостта на Ромни. Тези хора, сред които и бившите членове на администрацията на Белия дом Бил Бъртън и Шон Суийни, са направили социологически проучвания и са установили, че сред колебаещите се избиратели това всъщност носи плюсове на Ромни.


Вместо това те решават да атакуват Bain Capital, частната компания за дялово инвестиране, която той създава. Priorities USA Action тръгва да търси хора, изгубили работата си след сделка на тяхната фирма с Bain Capital. Намират 18 души и записват разказите им, като някои от тях са пълни с толкова нападки срещу Ромни, че не стават за излъчване по телевизията.


Така че в момента, когато кампанията на Обама решава през май да атакува, всичко вече е готово и заедно с Priorities USA пускат първите си реклами срещу Bain Capital - разкази на работници, уволнени след затварянето от компанията на Ромни на стоманолеярно предприятие в Канзас сити.


Рекламите не се харесват на всички демократи, но целта е постигната - Ромни е принуден да се отбранява. 


Да се състезаваш "на кредит"


В този момент финансите на републиканцета са толкова зле, че финансовият директор на кампанията му Спенсър Зуик обсъжда с ръководителя на правния отдел Бен Гинсбърг дали да не теглят кредит от банка. Все пак се намират 20 милиона долара, за да се изкарат летните месеци. Пускат се и първите реклами, описващи какво би направил Ромни в Белия дом, но те са малко и няма пари за мащабна кампания.


Републикански комитети за политическо действие като American Crossroads и свързаният с него Crossroads GPS, осъзнават, че Обама е изтеглил рекламната атака в началото на кампанията, за да не може Ромни да отвърне. Те се намесват и помагат да се изравнят везните, но помощта им отива за негативни нападки срещу президента. "Много е трудно да разкажете историята на кандидат за Белия дом без формално да имате още такъв кандидат", обяснява Стивън Лой, президент на огромния American Crossroads, който по закон няма право да координира действията си с щаба на Ромни.


Рейтингът на републиканеца започва да потъва, а в този момент Обама представя политики, очевидно насочени за спечелване на особено важни за победата групи. Най-силната от тях е спирането на депортирането на млади нелегални имигранти - нещо, което веднага спечели латиносите и заглуши опитите на някои републиканци да се подготвят закони, позволяващи престой в страната на нелегално влезли деца.


Библията на изборите


Разбира се, всичко това не са импровизации - екипът на Обама започва подготовката за изборите през 2012г., броени дни след победата му през 2008г. Десетки от сътрудниците му се събират в Чикаго за подробен анализ на кампанията.


Той включва интервюта със стотици доброволци и местни ръководители на кампанията, както и проучване сред 700 000 души, въвлечени по някакъв начин в избирането на първия чернокож президент на САЩ.


Резултатът е доклад от 538 страници, който се превръща в инструкция за тазгодишните избори.


Клинтън, Клинтън, Клинтън


През лятото Обама продължава да подобрява резултатите си, особено в колебаещите се щати. На конгреса на демократите Обама получава ново оръжие - засенчилото речта на президента изказване на Бил Клинтън с остри атаки срещу данъчните политики на републиканците. До края на кампанията бившият президент неуморно ще агитира.


След последния президентски телевизионен дебат Месина се среща с него в хотел "Хаят" в Чикаго и го пита дали президентът може да разчита на него до края на кампанията. Показват на Бил Клинтън програма за финалните 10 дни до изборите, на което той отвръща "Аз мога да направя повече от това".


Последният шанс и един ураган


След шумотевицата с тайно записаното изказване за 47-те процента, заради което Ромни губи 5 пункта от популярността си, съветниците му разбират, че дебатите са единственият шанс да наваксат.


Подготовката е толкова внимателна, че екипът му прогнозира, че Обама ще благодари на съпругата си за годишнината им. Когато това наистина се случва, Ромни е въоръжен с шеговита фраза "Сигурен съм, че това е най-романтичното място, което можете да си представите - тук и с мен".


Съветниците на републиканеца гледат дебата по телевизорите и осъзнават, че печелят, защото техният човек изглежда спокоен, уверено борави с факти. Колегите им от щаба на демократите по-късно ще разкрият, че Обама е бил неподготвен още преди да влезе в студиото. За пръв път Ромни повежда по популярност в няколко допитвания.


Но това не стига да се поправят щетите от лятото. Обама продължава да бомбардира Охайо с реклами, а на помощ идва и майката природа - ураганът "Санди" връхлита източното крайбрежие. Двамата кандидати спират за няколко дни кампанията си, а президентът получава пред обективите прегръдка от дългогодишния си критик, губернаторът на Ню Джърси, републиканецът Крис Кристи.


Медиите са залети с репортажи за разрушенията от урагана и Ромни не може да разпали отново партийните страсти във финалната седмица. 


На този етап щабът на Обама вече е сигурен в победата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Основно променящата се демография. Дефакто има само една партия в Калифорния или Детройт, а както казва поговорката, накъдето отиде Калифорния, натам отива и САЩ. А ако съдим по ситуацията в Мексико, където Институционната Революционна Партия управлява 70 години почти без прекъсване, то републиканците скоро президент няма да видят.

 2. 2 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ето част от стратегията, която не е спомената в статията.
  http://www.youtube.com/watch?v=tpAOwJvTOio

 3. 3 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Цитат:
  "Има и други фактори зад победата на Обама, разбира се, включително изненадващо силната подкрепа от бившия президент Бил Клинтън, който не спря до края да агитира за него."

  Бил Клинтън има за какво да си връща на републиканците. Един от най-подходящите за президент и имащ възможност да довърши започнатото през втория си мандат бе блокиран от опонентите си, чрез мръсни сексуални скандали и това доведе за осем години недоразумението Буш на кормилото на водещата страна в света. Сега целият свят още му сърба попарата.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Всички ще платят за внасянето на латиноси от Обама/ даването на гражданство на под 16 годишните/, което всъщност си е нарушаване на закона. Европейците чакат години за гражданство в САЩ. Но ще си платят и либералните бели върхове. Реално Обама нищо не е свършил през първия мандат, освен че е приятен./ здравната реформа е до половина- трябват много пари още/. Обама обаче беше безмилостен- етнически черен вот, латино вот, атака на болната от тежко заболяване жена на Ромни/ защо не била по събитията/. Ромни беше трудноизбираем с тия глупости за абортите и религията, но според мен беше честен. Сега ще Ви ш.бат малцинствата като в ЮАР и ще Ви вдигнат данъците заради здравната риформа.

 5. 5 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 909 Неутрално

  По същият начин господин Бойко Борисов ще спечели втори мандат в България. Много хора поле ще бъдат изненадани.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  На това му се казва пирова победа.Тепърва ще си скубят косите средните американци

 7. 7 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да им е честит афроамериканския комунист...
  И добре да си го пазят

 8. 8 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Обама почти не е водил кампания, Ромни сам се закопаваше. Или го правеха неговите съпъртийци:
  - атакуваха словесно емигрантите. Резултат- латиносите масово гласуваха за Обама
  - атакуваха абортите. Резултат- жените гласуваха за Обама
  Две таргет групи които чувствително променят ситуацията. Да не говорим, че с кухи лейки като "Чаеното парти" отблъснаха и хората с акъл. Всички щати в които Обама печели са характерни с две неща- силно висше образование и много население. А такива щатове ти дават електоралното надмощие, заради шантавата им изборна система.

 9. 9 Профил на t.n.t.12
  t.n.t.12
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Обама е слаб президент, но спечели защото Ромни беше много по-лошия избор. Човек може да намери колкото си иска щуротии, че Обама използвал ХААРП за предизвика Санди, че бил подкупил Кристи да го прегръща по телевизията и не знам си кви глупости. Истината е че една доста сериозна част от хамериканците са на уелфър, една много голяма част от тях не са работили с години, да не говорим, че някои от тях не са работили с поколения. Тези хора се страхуваха, че ако Ромни бъде избран ще им спре помощите, ше им вземе купоните, ше ги пратии да работят. Отдруга страна много хора се страхуваха, че ако Ромни бъде избран ше се сдуши с психопата и ще нападнат Иран. Хората добре разбират, че най-малко в н астоящия момент им трябва война и то като се има в предвид нарастващата заплаха от Пакистан. Хамериканците избраха според страховете си, другото са глупости.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Интересно четиво ...

  Не съм напълно съгласен, че Обама спечели. Погледнете гласовете. Не на електорите, а бюлетините. При толкова "добрини", които изсипа върху латиносите и маргинализираните и ... само тази мижава разлика?
  А най-голямата ирония е "мощното рамо" на Бил Клинтън!
  Та нали Фреди и Фани бяха негови рожби! Та нали балонът с дериватите точно от него тръгна! И сега ... на бял кон предвожда "спасителя" Обама

  Винаги съм бил съгласен с максимата, че светът е весело място!

 11. 11 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За да спечелиш избори нямат значение програми и политики. Трябва да предизвикаш положителни настроения към себе си и отрицателни настроения съм опонентите ти. Това е игра, подобна на Биг Брадър и така се играе във Франция, Германия и САЩ... Така я играят и ГЕРБ, и БСП - всеки според способностите си, според тактиките и стратегиите си.

  Интелигентността на лидерите е определяща в тази игра, а накрая печели този, които е по-голям пич в очите на избирателите.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 12. 12 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Обама спечели заради жените също и заради фундаментализма на "теа парти". Републиканците направиха няколко гафа с правото на аборт, като; “rape doesn’t lead to babies”, "trauma of rape prevents pregnancy" казани от Todd Akin или "Want contraception? Put an aspirin between your knees." от Foster Friess, докато първият закон Обама прие беше "Fair Pay Act". Още Ромни се състезава в първичните избори със 7 идиота и един по-умен от него, но не избераем, Гингрич, който проумя слабото място на Ромни. а идиотите принудиха Ромни да се представя като крайно десен.

 13. 13 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Ами какво ще стане ако Обама и ч...т му електорат отхвърлят правото на аборт.....Страшни печалби за производителите на ваксини и педиатрите...

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  99 процента от чернокожите гласуваха расистки-т.е за Обама.75 процента от латиносите също.Както и болшинството от жените.Гейовете пък 100 процента за Обама.Не случайно сега в САЩ най-дискриминираната група е бял хетеросексуален мъж.

 15. 15 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе не е и заради жените. Ето тук има интересна статистика за гласувалите за двамата кандидати. Белите жени в мнозинството си са гласували за Ромни. За Обама са гласували чернокожите, латиносите, азиатците, евреите, хората без средно образование (64%), както и тези с доходи под средните:
  http://elections.msnbc.msn.com/ns/politics/2012/all/president/
  Анализите ги оставям на всеки от вас, сам да си преценя какво и защо.

 16. 16 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#15] от "ladin":

  Хората без средно образование са 3% от електората. 64% от тях са 2% от електората.

  Интересно защо не споменаваш, че за Обама са гласували 55% от хората с магистърска и докторска степен (18% от електората)? Подбираш фактите, които са ти изгодни, а?

  Romanes eunt domus!
 17. 17 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В началото на втория мандат на Бил Клинтън беше направено преброяване на населението на САЩ. За пръв път от 220 годишната история тази държава цветнокожото население беше повече 51%:49% спрямо белите. Като под "цветнокожо" се разира и латиносите.
  Вотът за Обама е етнически. Точка.

  Има ли живот след демокрацията ?
 18. 18 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "kermit":

  Сигурен ли си, че 99% от черните са гласували за Обама? Не мога да разбера защо говорите глупости без да четете.

  През 2000 г. 90% от черните гласуват за Ал Гор. Това също ли е бил расистки вот?

  Ако четете повече, може би идеите ви няма да са толкова далеч от реалността.

  Romanes eunt domus!
 19. 19 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "mediator37":

  Ето поредния пишман-експерт, дето чул-недочул отнякъде повтаря някакви фантазии.

  През 2010 също имаше преброяване. Процентът на белите в САЩ е 75%. И, за разлика от "експерти" като теб, аз мога да дам линк към източника.

  http://www.census.gov/prod/cen2010/briefs/c2010br-02.pdf

  Romanes eunt domus!
 20. 20 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А основната стратегия, която позволи на Обама да спечели е да базира кампанията си на факти. А не, като опонентите му на фантазии и wishful thinking.

  Поредна статия за пълната неадекватност на републиканската кампания:

  http://www.redstate.com/2012/11/09/campaign-sources-the-romney-campaign-was-a-consultant-con-job/

  Romanes eunt domus!
 21. 21 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абе стратегията на Обама не беше много адекватна, ама нейсе...зборите бяха на косъм до последно.. Изпусна моменти, в които можеше да нанесе страхотни крошета на Ромни

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Глупости, глупости ... говори се единствено за едни пари, колко пари и кога да се налеят пари ... Освен пари и акъл се иска Наистина става дума за пари, но не по време на кампанията ... Обама наля 700 милиарда да запазаи работните места на американците далеч преди изборите, от засегнатите от кризата и останали без дом и работа 60 милиона -комисия отся 47 милиона, които нямат вина и Обама имосигури социална хранилка. ТОВА Е !!!Спечели преди кампанията

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Обама спечели гласовете на афроамериканците, латиносите,неомъжените жени, младежите от 19 до 29 години, хората с гей ориентация, безработните, бездомните, хората с ниски доходи. Нормално е всички тези хора да гласуват за него, при положение, че Ромни не им обещаваше нищо добро. Не вярвам в никакви изборни стратегии, просто кандидатът на републиканците беше доста слаб.

 24. 24 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "xxxxx1963":

  Интересно защо пропускаш, че Обама спечели сред висшистите?

  Romanes eunt domus!
 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#19] от "|":

  Забравяш,че при преброяванията се пише това,което отговори запитания.То и у нас циганите официално са 350 хиляди,но истинския им брой е между 800 хиляди и 1 милион.И това много добре се знае,защото има и статистики,които не се публикуват публично и там точно се знае колко са циганите.Та няма да се учудя ако и реалния брой на латиносите и негрите да е по-голям от официално обявения.

 26. 26 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#23:"xxxxx1963"]Не вярвам в никакви изборни стратегии, просто кандидатът на републиканците беше доста слаб.[/quote]

  Във всеки случай най-силният кандидат, който можаха да излъчат след вътрешните избори - значи републиканците просто не стават.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 27. 27 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#21:"bestbuy"]Абе стратегията на Обама не беше много адекватна, ама нейсе...зборите бяха на косъм до последно.. Изпусна моменти, в които можеше да нанесе страхотни крошета на Ромни[/quote]

  Не съм сигурен - виж резултатите, убедителни и не толкова по-лоши от миналите избори - далеч сме от няколкото гласа, които липсваха на Буш да спечели втори мандат.

  Може би стратегията на Обама бе всъщност бе много хитра. Направи на умряла лисица в първия дебат ЗА ВСЕОБЩА ИЗНЕНАДА много мек, загуби го и с това изправи на нокти и мобилизира твърдия си електорат и същевременно накара хората, вкл. колебаещите се да му съчувстват и обратно, в други хора лъжливо усещане за ранна победа. В последния дебат, разбира се, Обама размаза Ромни и въодушеви тълпите си да гласуват, като разби фалшивите надежди на противниците, които изкуствено бе създал - това беше класически хепиенд, сума ти холивудски филми са построени по тази схема.

  Иначе статията си е голяма глупост. Ураганът нямаше да помогне на Обама, ако хората не помнят още мудността и неспособността на Буш да се справи навремето с последствията от катрина.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 28. 28 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  егаси, това изборите в сащ са си цял бизнес.. лабаво няма.. сериозна професия с всичките му тънкости и такъми на влияние върху масите.. не съм убедена, че искам някой така да ме манипулира, особенно откакто съм се съзнала като свободна и вземаща всички избори в живота си самостоятелно

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 29. 29 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  С никаква стратегия не победи Обама. Републиканците загубиха със своята си стратегия.

  Свобода за Надежда Савченко!
 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Защо ли написаното ми напомня за победата на цар Пир над римляните ?

 31. 31 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "kermit":

  Радвам се, че като типична консерва не вЕрваш на факти, а на фантазии. Но това не променя самите факти.

  Romanes eunt domus!
 32. 32 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "patladjan_1991":

  Това видео казва много, неизказано в статията поради политическа коректност (малко ме е гнус от словосъчетанието).

  Истината:
  94% от афроамериканците, които са гласували са гласували за Обама (разбира се те се увеличават като % от населението>
  65% от хората без хай скул (гимназия) са гласували за Обама.
  56% от жените.

  За първи път белите протестанти в УСА са под 50% (т.е. 48.5%)

  А всичко останало е замазване на истината. Обама обещава да вземе пари от богатите и да ги даде на бедните и печели. Друг въпрос до колко ще го направи; и че не може да вземе от най - богатите а само от средната класа с което допълнително ще утежни икономиката на УСА.

 33. 33 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#32] от "Minddestruction":

  Пак ли същите малоумия?

  Мнозинството хора с висше образование са гласували за Обама.

  Romanes eunt domus!
 34. 34 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Една майска неделя ръководителят на предизборния щаб на Барак Обама отиде при президента с няколко от водещите съветници и предложи необичайна стратегия. Кампанията, според него, трябва веднага да започне с тотална рекламна атака срещу кандидата на републиканците Мит Ромни."

  Самата статия изхожда от погрешна идея. Няма нищо необичайно в тази стратегия. Буш ( по-скоро Карл Роув ) я приложи още през 2004 атакувайки Кери. Идеята тогава беше да се прегледат всички гласувания на Кери в Сената и той да бъде представен като политик без ясни позиции, който ги променя често в зависимост от конюктурата. Буш тогава имаше доста пари и подобно на Обама се възползва от това и предимството ,че е е действащ президент. Тъй че нищо ново: новото е добре забравено старо.

 35. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  макар че огромното мнозинство от цветнокожите са гласували за Обама, това не е етнически вот, поне в по-голямата си част. За Обама гласуваха главно тия, които получават от държавата, а за Ромни - които дават, т.е. изхранват другата половина. Изключително неприятна тенденция която има свойството да се задълбочава от само себе си - раздаваш незаслужени пари > тия дето искат да ги вземат стават все повече > политическото им влияние расте > следващия път трябва да раздадеш още повече, за да ги задържиш .... и т.н.
  Отделно Ромни направи няколко глупости с които отблъсна много повече гласове, отколкото привлече - но това не е основната причина за загубата му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK