Ще пропусне ли българската църква своя последен шанс?

Ще пропусне ли българската църква своя последен шанс?

© Красимир ЮскеселиевБог да го прости Патриарх Максим. Историята ще си каже думата за него, макар че българската историография не е никак членоразделна и аналитична, когато опре до светини от различен порядък.


Изборът на нов патриарх е сложен и дълъг процес. Той и е шанс за православната църква и за България. Дали страната ще се възползва от този шанс или ще го проиграе, зависи от църковни служители и миряни. Ако го проиграе, българската православна църква може никога да не се съвземе и може никога да не бъде приета сериозно от вярващи и невярващи.


Българската църква има дълга традиция на образователна и гражданска институция. Тази традиция днес е напълно загубена. Надали някой ще може да посочи смислена образователна инициатива, предприета от църквата в последните десетилетия. Засега служителите и се изказват само по въпроса за това да се учи ли богословие под нейно духовно и авторско попечителство. Църквата оставя впечатление, че се интересува много повече от авторските права върху учебниците, отколкото от това дали българинът може да чете и пише.
Днес почти половината деца са функционално неграмотни или неспособни да се справят със сложно изречение – да го разберат или произведат (по данни на PISA 41%). Дали църквата трябва да копнее за неграмотни поклонници? Не, не трябва и подобен копнеж не би трябвало да и бъде разрешен. Църквата трябва да даде своето за образованието, както го е правела преди. Не само с неделни училища, които ги няма така или иначе, а като прояви страстна грижа за грамотността.


Тази грижа, разбира се, трябва да започне от самата църква. Тягостно е, че днес никой не гледа на свещеника като на образован човек. 

Проповедта напълно се е загубила

и се е свела до няколко клишета, които свещениците повтарят, но които нямат никаква връзка реалността. Това не е особеност на православието, а обикновено падение на институционалната грамотност.


А каква е реалността? Колапс на образователните стандарти. Едва функциониращи социални институции. Изоставени деца. Реагира ли църквата на всичките скандали за жестоките условия на които са подложени хиляди деца в домовете за деца без родителски грижи в България? Не, нито веднъж. Дузини чужди журналисти, социални работници, благотворително организации или просто разтърсени от видяното туристи се анагжират, но не и Българската православна църква. Никой не би могъл да има вяра и доверие в институция, способна на подобно кощунствено мълчание и бездействие. Никой не би могъл дори да я вземе насериозно.


Църквата проговаря, когато наближи концерт на Лейди Гага или на Мадона. Или гей парад. И това е. Това е


греховно и неадекватно поведение на една забравена и потънала в невежество институция

Трябва ли да виним покойния Максим за подобно отчаяно положение? Вероятно не. Той изглежда имаше мисия – да удържи църквата в тъмните години на комунизма. И, казват, успял. На каква цена е отделен въпрос.


Сега Българската православна църква има нужда от друг патриарх, с друга мисия. Патриарх, който може да превърне отново църквата в образована и образователна институция, който ще вдъхнови социалната и обществената и ангажираност и ще отвори очите и към онова, което става наоколо.


Този патриарх ще води една институция и общност в дебати, които сега изглеждат немислими. Образоваността е само първата стъпка. Безотговорно поникващите етнически напрежения и примитивни общностни омрази в страната са друга сфера, в която липсата на църквата се усеща болезнено. Когато една институция, която се гордее със своето участие в спасяването на еврейската общност, стои безучастна, когато пишман патриоти нападат малцинствени групи, включително и религиозни секти, нещо сериозно не е наред.


България е многоетническа страна с различни вероизповедания. Църковен водач, който не признае този факт и не проповядва толерантност и право на религиозен избор просто няма място в днешния свят. Той ще бъде загърбен.


На църквата и предстои да говори нормално за хомосексуализма

да води дебат за хомосексуалните бракове и да приеме (открито) в редиците си хомосексуални свещеници. Ако това не стане до 2020, ще стане до 2030. Както видяхме от Максим, патриарсите не ги избират за по 4 години. Затова бъдещият патриарх трябва да е готов за този дебат, който би трябвало да започне на първо място със заклеймяване на неадекватните хомофоби в собствените редици на църковата. На църквата и предстои да спори и по въпроса за това дали (и кога) жени ще могат да стават свещеници и да се издигат в църковната йерархия.


Църквата трябва отново да се ангажира с политика. В крайна сметка първият председател на Народното събрание у нас, Екзарх Антим I, е свещеник. Преди Освобождението църквата е играла ключова роля за изграждането на независима от Русия българска национална общност. Както казва Симеон Радев в "Строители на Съвременна България": "в продължение на десет века [българите] бяха навикнали да гледат на църквата преди всичко като на политическа организация". Може би за последен път църквата е изиграла тази си роля при спасяването на българските евреи, ако не смятаме тъмната и обвързаност с държавна сигурност през годините на комунизма.


Как така обаче през последните 23 години нито един свещеник не се изказа по един политически въпрос. Защо българската църква, макар и със задна дата, не заклейми например опита на Тодор Живков през 1963 година да присъедини България към Съветския съюз? Ако се зачетем в историята на църквата ще видим, че независимостта на България е едно от основните неща, които преди Освобождението църквата е градила и опазвала. Ако българинът е гледал на църквата си в продължение на 10 века като на "политическа организация", защо тази политическа организация не помръдна устни, по всяка вероятност одобрително, в процеса на присъединяването на България към Европейския съюз? Списъкът на недопустимите отсъствия на църквата от обществения живот на България е безкраен.


Сега тя трябва да стъпи на земята, или да изпълзи изпод нея. Изборът на нов патриарх, ще и даде този уникален шанс. Дано не го проиграе. Иначе тя ще се превърне единствено в туристическа атракция за любопитни туристи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (250)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Твърде много писане за една-две прости истини: българската църква е някъде около и най-вече отляво на нулата; защо е отделен въпрос, но е добре да се знае от каква позиция изхожда.

  Като така първата й и единствена задача е да се реформира като *нещо* и колкото по-просто и ясно е то толкова по-добре.

  Иначе в информационния век никой за нищо няма да й обърне внимание.

  Оставете го отношението към хомосексуалността, да не говориме хомосексуалните свещеници. Никой реално не му пука за тях, просто защото на никой не му пука за българската църква, хомосексуална или метросексуална.

  Църквата е корпорация в банкрут.

  Аз лично не виждам светлина в тунела, но това е субективно и неинформирано мнение.

  Добрата му страна е, че тъй като на почти никой не му пука, не е и кой знае колко страшно ако продължи да се окопава.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Българската Православна Църква е в терминално състояние ! Бог да и е на помощ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 470 Весело

  Църквата винаги е била и все още е политически инструмент. Като всичко останало в БГ политиката и това се свежда само до пачката която влиза в джоба в края на деня. Колкото обикновените политици полу-бандити заслъжават дивере, толкова и клириците-бизнесмени-доносници могат да вдъхват вяра

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  "...Как така обаче през последните 23 години нито един свещеник не се изказа по един политически въпрос...."- а Фори Светулката?

 5. 5 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 880 Разстроено

  Срамота е църквата и голяма част от нейните духовници, която е била стълб на българщината много векове и в много трудни моменти, сега да е обсебена от материалното, желанието за власт и показност. Бог да ни е на помощ, ако това продължи!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 6. 6 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Като гледам как мутрополит Кирил се домогва до патриаршесткото място и как всички доносници в Светия синод са зад него, не виждам как да стане очистването на Синода от комуняшкото му минало!

  И много атеисти и богоборци тук във форума пречат на този процес!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#1:"Боби Колев"]Църквата е корпорация в банкрут.[/quote]

  Бих казал, че църквата е процъфтяваща корпорация в морален банкрут, при това необратим. Моралният банкрут е цената за икономическия й просперитет.

  Ако не процъфтяваше, щеше ли да има толкова мераклии за креслото на СЕО? Църквата е най-едрият земевладелец в България, през касите й се превъртат несметни пари от заменки, от добив на всичко, що ражда гората, от свещи (дотук уж легитимни дейности), както и от всевъзможни далавери, в които инвестират църковните приходи. Който сложи ръка на всичко това, все едно е придобил всички големи винпроми в България, плюс лиценз за безакцизна търговия in perpetuam.

  На кого му дреме за Бог и за паството, когато гребе от такава бездънна яма с пари?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На църквата и предстои да говори нормално за хомосексуализма

  да води дебат за хомосексуалните бракове и да приеме (открито) в редиците си хомосексуални свещеници.
  ------------------------
  Авторе, драги, никоя църква не може да приеме хомосексуализма за нещо нормално!

  Най-малко Православната. Че Содом и Гомор е реалност не значи Църквата да се нагоди по новите условия!

  Не може да се пише за БПЦ без да се познава същността на Христовото учение!!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4627 Гневно

  БПЦ отдавна пропусна своя шанс да се нормализира.
  Сега,това,което медиите ни поднасят като БПЦ са глутница висши клирици,които са се превърнали не в посредник между Бог и миряни,а в ПОСРЕДНИК МЕЖДУ ДС И ЦЪРКОВНИТЕ ИМОТИ И АВОАРИ.
  Тази глутница е изкопала огромна пропаст между себе си и миряните.
  А и между себе си и редовото свещеничество,впрочем.
  СИМОНИЯТА,т.е.продажбата на АРХОНТСКИ и други титли,даването под наем на манастири за МУТРЕНСКИ ОРГИИ С ПРОСТИТУТКИ ОТ ВСЯКАКЪВ ПОЛ вече не правят впечатление никому.
  Така,както не прави впечатление ДС-миналото на почти ЦЯЛАТА ГЛУТНИЦА.
  Лошото е,че целия този бардак се крепи с любезното съдействие на последните ТРИ ПРАВИТЕЛСТВА и ПОДВЕДОМСТВЕНАТА ИМ МИЛИЦИЯ.

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Най-добре е да изберем отец Иван за ПАТРИАРХ. Тези които сега се зъбят за кокала трябва да бъдат вързани на къс и здрав синджир, за дълго.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Разстроено

  А има ли всъщност шанс точно сега, точно чрез избора на патриарх, БПЦ да постигне нещо ???
  Като се имат предвид потенциалните кандидати /крайно ограничен и известен кръг/, с миналото,настоящето и качествата им ... дори да бъде поставен избора в идеални условия /ненамеса на фактори извън църквата/, а това е утопия днес, шансовете са теоретични ...
  В най-добрия случай, чрез избора на един патриарх, по-скоро с идеята да е временен, да се даде шанс в рамките на някакво време, да се появят истински достойни и с качества кандидати ... фактите обаче не сочат да се случи това ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#7:"dodge_ram"] Църквата е най-едрият земевладелец в България, през касите й се превъртат несметни пари от заменки, от добив на всичко, що ражда гората, от свещи (дотук уж легитимни дейности), както и от всевъзможни далавери[/quote]

  Моше, БПЦ не е най-големия земевладелец, такива са турски и израелски фирми!

  Богатството на Църквата са множеството храмове и манастири, но те само искат средства за поддръжката им, т.е. лапат много пари, които тя няма от къде да вземе!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 13. 13 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Църквата има следните полезни ходове :
  1. Да покани алтернативният синод на Инокентии за организиране на общ събор за обединение
  2. Демократизиране на правилата за избора на състав на новия патриарх, а именно организиране на първични избори в църквите за делегати на общ църковен конгрес.
  3. Увеличение на квотата на миряните
  4. Този конгрес да е в състав около 500 души
  5. Този конгрес да избере патриарха
  Но всичко това е почти сигурно, че няма да се случи и ченгетата владици ще се докопат за брадите ...

 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Новият Патриарх не трябва да е бил доносник на ДС!

  Трябва да се помисли за извеждане извън сан на митрополитите, били доносници на ДС!!!

  Това може да стане само от млад и енергичен Патриарх!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#13:"elevation04"]1. Да покани алтернативният синод на Инокентии за организиране на общ събор за обединение [/quote]

  Това го пишеш, хилещ се? Защо бре, чадо?

  Че какво обединение може да има със шепа самозванци? Ако тези отцепници искат могат да се присъединят отново към БПЦ, покойният Максим вече им прости!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 16. 16 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSmart":

  Е да де... затова го натикаха в "кучи задник"!!!!!!

 17. 17 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Всички гледате на църквата като на чужда, външна за вас организация. Явно, никой от вас не ходи на църква, не е вярващ, или е вярващ, но не православен. Така че, честно казано, тези ваши мнения са без особено значение.

  За мен, шансът на Църквата в момента е желанието на всички тя да поеме по правилен и нов път. Дано това желание доведе до нова ангажираност на вярващите. Но за да стане това, хората като нас, не особено ангажираните православни, вместо да даваме ухо на всякакви хули и глупости, отидем в църквата и се информираме (кой е енорийския храм, кой е предстоятелят, има ли настоятелство, кои са хората в настоятелството, с какво може да им се помогне) и да предприемем действия.

  Моята църква има младежки клуб, има и беседи с вярващи извън времето за служби. Подпомага се издаването на книги. Може да е малко, но ресурс за повече няма. Защото свестни хора няма.

  Авторът е прав, че хомосексуализмът и грамотността са важни теми. Работата с деца, особено на фона на проблемите на католиците, е тема, по която нашите трябва да работят особено внимателно, за да не направят повече бели, отколкото добрини. А що се отнася до политическата роля, дошло е времето църквата да няма такава роля. Вече имаме демократични институции и тяхното нормално функциониране е важно за обществото, но това не е църковен проблем. Църквата трябва да търси другаде възможността за работа в полза на обществото, не в политиката.

 18. 18 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#6] от "Курт Деликуртев":

  Много типично и характерно за комунистите. Кагото нещо не им изнася, комуниста плюе .... комуниста!!!!

 19. 19 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#8:"Курт Деликуртев"]Авторе, драги, никоя църква не може да приеме хомосексуализма за нещо нормално! [/quote]

  Да де, но по определени причини именно в църквите хомосексуалността е намерила "най-добър пристан"!! За това си има и обяснение!!!

 20. 20 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Църквата умира-сборили са се група доносници с група ненормалници.От една от двете групи ще изберат патриарх.Боже пази ги или прибери ги.

 21. 21 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много неграмотна статия. Първо, Църквата и политиката, че нали това е и идеята на светската държава и май авторът бързо забрави точно опитите на Фори Светулката и Пимен и тяхното "необикновено" участие в политиката.

  А и блъфа за 16-тата република на Живков е само с цел повече средства и евтини суровини от СССР.

 22. 22 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Внимавайте, говеда!
  Дядо Господ ви гледа!

  www.berbenkov.hit.bg
 23. 23 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Добре, че е Юлиян Попов - та да научи поповете...
  Има някои верни неща, но има и големи глупости в написаното...

 24. 24 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако се говори за една БПЦ, тя е изпуснала не шанса, ами последния си дъх през 1971 г.

  Обаче има и алтернативен синод, има и старокалендарна църква. А в крайна сметка има униатска църква по православен канон, признаваща папата. Има и католическа църква в България, има и протенстантски църкви. В тях поне християнският дух съществува.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  "На църквата и предстои да говори нормално за хомосексуализма да води дебат за хомосексуалните бракове и да приеме (открито) в редиците си хомосексуални свещеници. Ако това не стане до 2020, ще стане до 2030."

  Това е смешно, абсурдно и нелепо! Православието и католицизма няма НИКОГА да приемат за нещо нормално явлението хомосексуализъм! НИКОГА! Християнската религия е против хомосекслуализма!!!

  "Църквата трябва отново да се ангажира с политика."

  Втори абсурд в статита! Църквата и политиката (държавата) трябва да бъдат разделени! България е секуларна държава!

  П.П.
  Автора трябваше да напише, че БПЦ трябва да има по-голяма социална функция и да помага на бедни, болни и стари хора.... вместо да пише, глупости от рода, че църквата трябва да се намесва в политиката!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  [quote#17:"Димитров"]Моята църква има младежки клуб, има и беседи с вярващи извън времето за служби. Подпомага се издаването на книги. Може да е малко, но ресурс за повече няма. Защото свестни хора няма. [/quote]
  Ами ти самият го казваш.
  Нямало свестни хора ?!?!
  Свестни хора има.Както сте вие,във вашата поместна църква.
  НЯМА СВЕСТНИ ЙЕРАРСИ.
  Които само с една хилядна от РЕНТИТЕ НАЕМИТЕ И ПРОЧЕЕ ПРИХОДИ на БПЦ биха помогнали и на вас,и на други като вас.
  Впрочем,не се ли усещаш,че никъде в постинга ти няма и дума за ЙЕРАРСИТЕ.
  ДА СЕ ПОХВАЛИШ С ТЯХ ЗА СЪДЕЙСТВИЕТО ИМ,ха-хаааа....
  Да се възгордееш,че наспорил Бог с такива ГРИЖОВНИ ВЛАДИЦИ.....
  Самият факт,че говориш за ВАС,И ЗА ВАШАТА САМОИНИЦИАТИВА като за някакво ЛОКАЛНО,ПОМЕСТНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ,показва халът до който ВИСШИЯТ КЛИР Е ДОКАРАЛ ЦЪРКВАТА.
  И не е вярно,че страничните мнения са без значение.
  Има много толерантни хора,с добри помисли и безупречен морал,които странят от официозната църква,именно поради РАЗВРАТА обхванал върховете й.
  Тези хора са добронамерени към БПЦ и не биха казали нещо от лоши намерения,а само за да помогнат с мнението си.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#25:"Иво"]Християнскта религия е против хомосекслуализма!!! [/quote]

  А, така ли?

  А защо сред клира има толкова много доказани хомосексуалисти, защо момченца от семинарията биват използвани като манекенки от "Визаж" в манастири, отдавна превърнати във вертепи?

  Главата в задника не е най-удобната поза, когато се опитвате да спасите нещо, което твърдите, че ви е свято (макар че по-голяма карикатура от "набожен" комунист е единствено игумен с комбинезон и жартиери).

  Всъщност, аз знам защо ви домиля толкова внезапно "православната" вяра: защото след моралния банкрут на комунизма и разклащането на руските енергийни проекти тя остана единственият лост за въздействие на Москва в живота на "близката чужбина". Затова с такова усърдие заменихте сърпичука с кръста Господен и нагайката с броеница.

  Национални нихилисти, петоколонници и безродници бяхте, такива си останахте.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  И да допълня.
  Някой по-горе даде идеята ОТЕЦ ИВАН ДА СТАНЕ ПАТРИАРХ.
  Блестяща идея !!!!
  Неосъществима,естествено.
  Точно това е и тема за размисъл.
  КАК ДА СЕ КОНСТРУИРА ЦЪРКВАТА така,че в нея паството да издига МОРАЛНИТЕ ХОРА ЗА ПАСТИРИ,и да изгони ТЪРГОВЦИТЕ И ФАРИСЕИТЕ ОТ ХРАМА.
  Очевидно,и днес,две хилядолетия след Христа,това може да стане само по един начин.
  Както пише в Новия Завет,че го е сторил Христос.
  С КАМШИК.
  Каквото и да означава,това.

 29. 29
  Иво
  Рейтинг: 4026 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Уважаеми, г-н Попов,
  много думи ........ за нищо !!

  Колко български Митрополити

  - ползват Интернет и Фейсбук ?
  - отговарят с е-мейли на хора за които отдавна са забравили ??
  - говорят за младежката като "нашето настояще" ??!!!!
  - не ползват талибанска кремълска риторика ?!
  .... аз познавам само един >
  Митрополит Йосиф (американски) !!!
  ЕТО >

  http://bibliata.tv/watch_video.php?v=6b8de0cb28ec9cb

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 33. 33 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#27:"dodge_ram"]А защо сред клира има толкова много доказани хомосексуалисти, ....[/quote]

  Много клевети изрече, последователю на Гьобелс!

  Има подобни масови случаи в катилическата секта!!! Където на свещениците е забранено да се женят, ЦОЛИБАТ!!! Нашата Църква е по каноните на Исус Христовата Църква, ние сме ортодоксални, нищо не е било изменено през 2000 години!

  И сега някакво авторче, дето хам хабер си няма от християнство, иска някакви реформи в Православието?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 34. 34 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Изборът на нов патриарх е шанс. Важен, но не последен.

 35. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Гневно

  [quote#31:"alex_ks"]Що за идиот може да иска Българската православна църква да направи пълно отстъпление от вярата, за да се пригоди към деградиращото общество???? [/quote]

  Да , прав си! Те искат Православието да се нагоди по техните деградирали представи за общество!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  [quote#28:"Hawaii"]а МОРАЛНИТЕ ХОРА ЗА ПАСТИРИ,и да изгони ТЪРГОВЦИТЕ И ФАРИСЕИТЕ ОТ ХРАМА. [/quote]
  Ами ,че отчето Иван ...като отиде някой да го пита от какво има нужда той казва "ДАЙ ПАРИ" иначе каквото са му дарили хората стой на двора ..хладилници перални и т.н. даже нови и не разопаковани !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#31:"alex_ks"]Изключително глупава статия, показваща пълното невежество на автора по въпросите на Църквата и Християнството въобще.[/quote]

  СКАЗКА му викам .... !!!

  ... в повелително наклонение: да направят; да вземат да започнат; те > така .......; трябва да; не трябва да ....

  Лакардии и умно-писане като форма на нищо казване.

  Механизмите на вземане на решение ???
  Зависимостите ???
  Лобитата ?

  ..... именно те оформят и обезличават БПЦ.

  За тях трябва да пише един анализатор, но не всеки "анализатор".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 38. 38 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#28:"Hawaii"]КАК ДА СЕ КОНСТРУИРА ЦЪРКВАТА така, ... [/quote]

  Църквата няма как да е конструираш, бре костомолецо!!! Тя е ДАДЕНОСТ НЕИЗМЕНЯЕМА!!

  Костов също се опита да си конструира нов Синод, но Господ не пожела да приеме намеса в Неговата Църква!

  Фори Светулката, Пимен и други отцепници къде са сега, в клоаката на историята?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 39. 39 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  БПЦ е на път да стигне до там където отиде Максим. Ако продължава както сега скоро 6те се говори в минало време.
  Или просто няма да се говори, на принципа "за покойниците или добро, или ни6то".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  [quote#14:"Курт Деликуртев"]Новият Патриарх не трябва да е бил доносник на ДС!
  Трябва да се помисли за извеждане извън сан на митрополитите, били доносници на ДС!!!
  Това може да стане само от млад и енергичен Патриарх!!! [/quote]
  Според устава на БПЦ патриарха трябва да е навършил 50г.

  Недейте да хленчите и да говорите за последни шансове. БПЦ ни е превела през турско робство и сме запазили своята вяра , род и език , минали сме през комунистическия гнет също и през тези 23 години "демократичен" преход.

  Църквата ще се запази и няма да се затрие.
  Никога няма да има църковен брак за педерастии и лесбийки надявам се това да не огорчи автора на статията.
  Православието е доста голяма сила и който я подценява е меко казано малоумен !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  +++++++++
  За каква църква си говорим, когато тя се олицетворява и оглавява от БЕЗБОЖНИЦИ, ДС-агетни и обикновени търгаши?
  И Максим има огромна, решаваща вина за това състояние на църквата!

 43. 43 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Авторът пита има ли шанс църквата ни?
  Ами вижте митрополитите как са се хванали за брадите и се надцакват с пагони, часовници и линкълни...
  Lasciate ogni speranza

 44. 44 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Какъв последен шанс, какви пет лева? БПЦ ще пребъде... с архонтска помощ!

  Свобода за Надежда Савченко!
 45. 45 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#41:"comandante"]Според устава на БПЦ патриарха трябва да е навършил 50г. [/quote]

  Това е някакво светско правило, прието в Устава по време на комуняшката диктатура! Никъде в Светото писание няма подобни ограничения!

  С останалата част от коментара ти съм съгласен.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#42:"marsena"]За каква църква си говорим, когато тя се олицетворява и оглавява от БЕЗБОЖНИЦИ, ДС-агетни и обикновени търгаши?[/quote]

  Да, и аз това повтарям: църквата е обречена като институция, докато висшето й ръководство се състои от атеисти.

  Това е все едно хор от глухи или балет от слепи и куци - тези хора не притежават минимума, за да се нарекат християни, камо ли Божии пастири.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Трябва ли да виним покойния Максим за подобно отчаяно положение? Вероятно не. Той изглежда имаше мисия – да удържи църквата в тъмните години на комунизма. И, казват, успял. На каква цена е отделен въпрос."

  Цената е ясна и тя е положението, в което се намира църквата днес. За което самият автор казва, че е трагично.

  Колкото до писанията, че църквата трябва да се намеси в образованието, политиката и информирането на хората, авторът вероятно е забравил, че България е светска държава, че има медии и журналисти. Църквата ако иска да образова, да си направи православни училища и който иска, да си праща там децата. Църквата няма място в светските училища.

 48. 48 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"marsena"]Ами вижте митрополитите как са се хванали за брадите и се надцакват с пагони, часовници и линкълни... [/quote]

  Те се надцакват с това кой е бил по-послушен на комунягите!!! За сега надделяват доносниците от ДС, но не се знае как ще се развият нещата когато се избира нов Патриарх!!

  Надявам се здравите сили в БПЦ да надделеят в тази неравна борба!

  Неравна е , понеже 11 МУТРОПОЛИТИ са били ДОНОСНИЦИ на ДС, а те знаят как да извиват ръце!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 49. 49 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Синодалните старци така яростно се сръфаха,че дядо Максим сигурно се обръща в гроба!

 50. 50 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А Митрополит Кирил откакто стана наместник-председател на Светия синод,прекарва в телевизиите повече време,отколкото в църквата.Уж бил смирен,уж нямал никакви амбиции за патриарх,уж не се карал с дядо Николай,а от сутрин до вечер варненския владика ни занимава с личните се проблеми,прехвърлени за по-удобно върху синодалните.

 51. 51 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#38:"Курт Деликуртев"]Фори Светулката, Пимен и други отцепници къде са сега, в клоаката на историята? [/quote]

  А според теб къде са настоящите митрополити? Може би на гребена на историята? И ако обичаш, този път ми отговори. Най-лесно е да цъкаш минуси. Ето нещо, което би ти помогнало за отговора:

  Великотърновската митрополия е купила още 2 апартамента и гараж в новострояща се сграда във Велико Търново на обща стойност от 128 хиляди лева.

  Великотърновски митрополит Григорий: - Църквата има да прави, тя си е отделна институция, тя не е държавата и вие нямате работа да се занимавате с църквата, както и вашите шефове.

  БНТ: - Просто задаваме въпрос, защото се дават към 120 хиляди лева за апартаменти във Велико Търново, вместо за социална дейност?

  Великотърновски митрополит Григорий: - На всеки друг ще кажа, но на вас няма да кажа.

  Интересът ни беше провокиран по сигнал на църковния синдикат към К Т"Подкрепа" в унисон с обществения интерес.

  Константин Тренчев - председател на КТ "Подкрепа": - На фона на мизерното съществуване, което водят техните служители, за които установихме, че на много места не се плащат осигуровки, не се плащат здравни осигуровки, някъде и заплати, и това ни накара да се заинтересоваме конкретно кой какво прави.

  Да, на този фон остава въпросът как претенциите за социална дейност в епархията на митрополит Григорий се съчетават с имоти за над 200 хиляди лева, които засега не се използват.

 52. 52 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#8:"Курт Деликуртев"]Авторе, драги, никоя църква не може да приеме хомосексуализма за нещо нормално!
  [/quote]

  Това трябва да е така, но всъщност православната църква търпи от десетилетия свещеници и монаси хомосексуалисти.

  Защо ако не да?!
 53. 53 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Църквата ще пребъде , въпреки словесните мастурбации на народа тук и порочието на висшия клир. Ако не вярвате не е нужно точно тук да пишете глупости. Църквата е създадена от Бог и за това ще я бъде докато свят светува въпреки глупостите които пишете , въпреки Киро Линкълна и т.н. , защото това е нашата вяра. Невъобразимата простотия , която демонстрирате като плюете по една религия , в която никой не ви кара да вярвате , нито пък към която се причастни , понеже за последно сте ходили на църква най-много на Великден няма да впечатли никого

  15.02.1989 - 07.02.2018
 54. 54 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Много съм съгласна с твоя пост, добре си очертал проблемите, но бих искала да те попитам религията ли се обявява проти хомосексуализма или поповете чрез някакви интерпретации? Ако е първото, би ли посочил къде точно се изразява такава недвусмислена и решителна позиция?

  Бих искала да те попитам и как гледа църквата на възможността жени да стават духовници и ако е положително, защо още няма такива?

  Трето, ти вярваш ли, че БЦП желае и може да направи генерална промяна?

  Четвърто, сегашното незавидно положение на БЦП не е от вчера. Защо Максим не си мръдна и пръста за това, не може да не е виждал жалкото състояние на църквата. Не трябваше ли ако е толкова свят и загрижен да се опита да промени негативните тенденции, а ако той не може да го направи, да се оттегли и да посочи човек, който може?

 55. 55 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#49] от "milena_82":
  Максим е в центъра на тази плачевна ситуация в църквата!

 56. 56 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  Към анти-ДС агитката: Ако се махнат всички ДС-та от църквата , вие ще се върнете ли там ? Ще се върнете , кура му янко. Използвате това само като оправдание за безбожието си. С нищо не сте по-различни от мюсюлманите , дето си намират най-малкия повод за да се обидят и да тръгнат срещу християнството. Имало ченгета - ми 'хуу и какво от това ? Попа в църквичката край вас и той ли е ченге ? В цяла София всички ли са ченгета ? В Гео Милев , край нас , къде ходя аз е към 40 години , няма как да е бил ченге

  15.02.1989 - 07.02.2018
 57. 57
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 58. 58 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Към всички: Мисля ,че Волтер беше казал - Ако няма Бог , то тогава трябва да си измислим един. След като 1/2-та народ не вярва в християнството и неговите ценности , щото имало ченгета , а другата половина щото религията е опиум за народа

  Е няма как да сме морални и добри , след като всеки си намира да отхвърля нравствения императив. Аре ходете да рушите цървки , да ловите ченгета и пътьом не забравяйте да се изпокарате с братята си за наследството и да преб*ете братовчедите си

  15.02.1989 - 07.02.2018
 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  [quote#47:"Форд Префект"] авторът вероятно е забравил, че България е светска държава, че има медии и журналисти.[/quote]
  Може ли да ми посочите правилни медии и журналисти в България ?
  Медиите са не български а журналистите са промоутърки на чужди бизнес интереси !
  У нас свободни медии няма а "журналистите" често са неграмотни , с беден речник и провинциална дикция!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "... където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях“ (Матей 18:20)
  почти не виждам "двама или трима събрани" в Негово име сред писалите дотук!

 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2448 Разстроено

  За съжаление, трябва да се присъединя към мнението на болшинството във форума, че БПЦ е далеч дори от намек за това, което трябва да бъде и което се очаква от нея. Както и във всички истанали области, свързани с духовния и интелектуалния живот (култура, наука, образование, медии), тя е обсебена от котерийни нечистоплътни игри, а видни нейни представители безочливо демонстрират нагъл, безнравствен и отблъскващ манталитет. Църквата е болна, както е болен целият ни духовен живот, но тя е с най-малко шансове да се излекува, особено при това висше духовенство.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#49:"milena_82"]Синодалните старци така яростно се сръфаха,че дядо Максим сигурно се обръща в гроба![/quote]
  Тц, те са неговия контингент и "принос" в българската църква...

 64. 64 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#53:"Karelson"] Невъобразимата простотия , която демонстрирате като плюете по една религия[/quote]
  Не се плюе по религията, а само по синодалния добитък...
  Аз самата съм вярваща, но не ходя на църква, защото съм отвратена от поповете на всякакви нива.

 65. 65 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Българската Патриаршия с поглед на изток или силно свързана с гръцката-дилема.

 66. 66 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Важното е вяра да има.

 67. 67 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#58:"Karelson"]Е няма как да сме морални и добри , след като всеки си намира да отхвърля нравствения императив. Аре ходете да рушите цървки , да ловите ченгета и пътьом не забравяйте да се изпокарате с братята си за наследството и да преб*ете братовчедите си [/quote]

  Не съм религиозен, но не съм се карал никога с никого за наследство, не съм пре....вал никого по никакъв повод. Винаги съм се опитвал да помагам - кога с пари, кога с труд, кога с безплатни услуги... Друг е въпросът, че много често са ме карали да съжалявам. Още по-малко съм тръгнал да руша църкви и тем подобни глупости. Впрочем кой според теб в България го прави? Освен това не сипя хули и грозни обиди по хората, които вярват. За разлика от теб. То си тяхно право и не мога да им го отнема. Но никой не може да ми отнеме на мен правото да не вярвам. Освен това, ако всички вярващи са събрали толкова злоба, колкото теб, не виждам начин един ден да стана вярващ, да не говорим, че ми е късно. Така, че ако обичаш си мери приказките! Обиждаш хора, които не познаваш въобще. И си мислиш, че за да си морален, трябва задължително да си вярващ. Пълни глупости! Да си чувал нещо за семейно възпитание?! Знаеш ли колко от французите например са практикуващи католици/протестанти? Да не би всичките тези, които не са, да са морални уроди?!

 68. 68 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#58] от "Karelson":

  Много добре си им го казал във всичките си постинги. Браво

 69. 69 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 873 Неутрално
 70. 70 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Г-н Попов,
  Вие явно нямате никакво понятие от Църква. Прочетохте ли поне що е Църква, че да говорите такива безсмислици в статията си? Знаете ли каква е единствената мисия на Църквата?
  Църква е Богочовешки организъм, основан от Христос с едничка цел и мисия - единение с Христа в евхаристията и проповед на Христовото учение. Всяка друга функция и отговорност, която искате да вмените на Църквата е странична и незадължителна. Чували ли сте кой е дядо Добри от Байлово? Който го познава, знае, че образованието не може да създаде чист човек като него. Само Христос и Църквата могат да отхранят и възпитат такъв човек. Това е целта на Църквата - да възпитава хора смирени и обичащи Бог и хората. Всички други неща могат да бъдат вършени от институциите - Училище, болници, сиропиталища, стига членовете на тези институции да придобият вярата и любовта Христови. Църквата е изпълнявала всякакви функции по време на турското робство, просто защото не е имало държавни институции, които да си вършат работата.
  Църквата не трябва да влиза в политиката. Църквата трябва всячески да се старае да бяга от политиката, за да не заприлича на католическата деноминация.
  Относно желанието ви Църквата да легализира бракове на хомосексуални ще ви кажа, че няма нищо по-ненормално от това Църквата да легализира беззаконието. В Библията ясно пише, че такива (хомосексуалисти) вършат гнусота пред Бога. Хомосексуалистите могат да правят каквото си искат, но не очаквайте Църквата да изменя Истината, за да може съвестта на някого да се изчисти. Моралът и Истината са абсолютни. Неспазването на законите от съвременното общество не е причина да се сменят законите, още повече пък закони, дадени от БОГ !

 71. 71 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Гневно

  "Статия", която звучи като много лош и много безвкусен виц. Ще разгледам само един цитат, от малкото тук похвални за Българската църква: "Българската църква има дълга традиция на образователна и гражданска институция."
  Г-н авторе, няма как Църквата да се обсъжда с лексиката, усвоена по еврократските задгранични НПО-та. Нито пък към нея да се прилага "моралният кодекс" на активистите от въпросните НПО. Църквата не е нито образователна институция, нито гражданска. Тя е институция на вярата и най-вече - СЪОБЩНОСТ на вярващите. Невярващият няма нужда от Църква и е в пълното си гражданско право да си търси другаде своите граждански общности.
  Колкото до абсурдната ви претенция към православната Църква да "води дебат за хомосексуалните бракове и да приеме в редиците си хомосексуални свещеници", няма да я коментирам. Само ще посоча, че тя демонстрира дълбоко невежество в областта на материята, върху която се изказвате, звучи богохулно и е пряка обида за всеки православен християнин.
  Църквата и Бог не осъждат грешника, а греха. Всеки хомосексуалист е добре дошъл в храма. Но не за да изисква от Бог да приеме противоестествените му влечения като "институция" и като нещо "нормално", а за да потърси духовна утеха, евентуално да се покае. И евентуално да получи опрощение.

  Една българка
 72. 72 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 710 Весело

  Бидейки стар Лондонер, авторът явно се вълнува повече от дилемите пред англиканската църква (за гейовете и жените свещенослужители), нежели БПЦ.

  Можеше обаче да ни изнесе сказка за новоизбрания Епископ на Кентърбъри (несъмнено интересна личност), вместо да разсъждава за далечни нему теми.

 73. 73 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#13:"elevation04"]2. Демократизиране на правилата за избора на състав на новия патриарх, а именно организиране на първични избори в църквите за делегати на общ църковен конгрес.[/quote]
  Ами те минаха оня ден "първичните избори" по църквите - в неделя на св. Мина бяха! Ако участвате по-активно в енорийския живот, другия път няма да пропуснете да се включите

  Една българка
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на rakovina
  rakovina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Църквата най-добре да я закрият, едно гайле по- малко

 76. 76 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#14] от "Курт Деликуртев":
  [quote#14:"Курт Деликуртев"]Трябва да се помисли за извеждане извън сан на митрополитите, били доносници на ДС!!![/quote]
  Хубав текст по темата, макар и с малко повторения - сигурно за да им стане ясно на "демократизаторите" на Църквата - имаше вчера в "Дневник" от проф. Калин Янакиев. Ето този човек вече познава материята, а не се изказва неподготвен като задгранично протестантско НПО.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/11/12/1945096_aporiiata_na_budeshtiia_ni_patriarsheski_izbor/

  Една българка
 77. 77 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#73] от "Палица":
  [quote#73:"Палица"]Ами те минаха оня ден "първичните избори" по църквите - в неделя на св. Мина бяха![/quote]
  Особено ме вцепенява масовото безхаберие и невежество у хулителите на Църквата. За тях Църквата е някаква институция от небесата (а не общество от вярващи). Там хората са съвършени и живеят на въздух. Служителите и ако не са ангели небесни - значи са демони (все ще им намерим демонската същност, само да се порови повече). Също интересен цитат от статията - "Екзарх Антим I, е свещеник" - хубаво е човек да прочете поне нещичко за сановете в Църквата, за да не се излага така, изказвайки позиция по далечни от него въпроси.

 78. 78 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#31:"alex_ks"]Що за идиот може да иска Българската православна църква да направи пълно отстъпление от вярата, за да се пригоди към деградиращото общество????[/quote]
  Както каза един мъдър форумец християнин преди няколко дни, искат всички да станем като тях, та да не се терзаят душите им.

  Една българка
 79. 79 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Според мен църквата трябва да съхранява и обяснява учението по някакъв адекватен начин и това е приоритет пред всичко останало. Защо да образова? Училищата им за свещеници приличат на затвори. Недейте да си ги пожелавате и тия приюти за бедни! Това може да стане и опасно. Замислете се кой ще ги контролира, а стратегия или статистика доколко е ефективна милостинята и дали някой не злоупотребява? Мойте уважения за отец Иван, но това че е построил незаконно толкова голяма постройка не е много добър знак.
  Защо църквата да назначава хомосексуалисти? Достатъчно е да ги приеме или поне да не ги гони.
  Свещениците трябва да са нормални хора, които да говорят по нормален начин с вярващите възрастни, а не само чрез изпятите текстове. С тия бради изглеждат от друга епоха, а да не говорим как стряскат малките деца. Таксите за сватби и кръщенета за скандални.

 80. 80 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ако нямаш какво да кажеш, не го прави в статия за национален всекидневник, че много смешно става. Пълни глупости. Истината е, че БПЦ е мъртва. Комунистите я унищожиха и я напълниха с ченгета в расо, с партиен билет и S-класа. Който и да бъде новият патриарх, той ще е един агент и мутра. Просто всички са такива. Нужна е пълна лустрация, но няма кой да я направи. БПЦ продължава да живее единствено чрез някои монаси като отец Иван, оттеглили се от света и посветили се на Бога и помощта на хората.

 81. 81 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#12] от "Курт Деликуртев":

  Я стига лъга! Знаеш ли колко пари искат БПЦ, за да разреши през нейни земи да се построи електропровод?

 82. 82 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#79] от "galjab":
  [quote#79:"galjab"] църквата трябва да съхранява и обяснява учението по някакъв адекватен начин [/quote]
  Извинете, а на колко проповеди сте присъствали и при колко свещеника, за да имате такова категорично мнение?
  [quote#79:"galjab"]Училищата им за свещеници приличат на затвори.[/quote]
  Аз съм учил три години в такова училище и не видях нищо затворническо. Видях само старание за дисциплина. По мое време не се получаваше особено, а и аз не бях достатъчно смирен и дисциплиниран, че да допринасям за общата такава.
  [quote#79:"galjab"]Достатъчно е да ги приеме или поне да не ги гони. [/quote]
  Православната църква не гони хомосексуалните. Който иска, може да заповяда и да се кае.
  [quote#79:"galjab"] С тия бради изглеждат от друга епоха, [/quote]
  Брадата е чест за мъжа. Това, че съвременните мъже са станали женчовци не прави свещениците лоши. Децата се плашат от бради, защото никой друг не носи брада. И вие искате Църквата да се приближи до вас и вашите разбирания, а не искате вие да разберете Нейните разбирания.
  [quote#79:"galjab"]Таксите за сватби и кръщенета за скандални.[/quote]
  И какво им е скандалното? Аз се жених без хор- таксата беше смешна, предвид това, което дадохме за ресторант (пък сватбата ни беше скромна).

 83. 83 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Който е безгрешен, пръв да хвърли камък.

 84. 84 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#81:"Знам и Мога"]Знаеш ли колко пари искат БПЦ, за да разреши през нейни земи да се построи електропровод?[/quote]
  Иска толкова пари, колкото прецени, защото има собственост. Това, че иска пари, не значи че има пари. А дори да има, има и огромни разходи.

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#56] от "Karelson":Браво, Карло! Право, куме, та в очи!

 86. 86 Профил на paleolog
  paleolog
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Моля,уважаемият автор да не пише за неща,които изобщо не разбира!

 87. 87 Профил на Vincent Van Cock
  Vincent Van Cock
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ама то и българска църква ли има?? И от кога....

  We're the white trash circus... Don't give a damnWe'll steal your girl whenever we can We're the drunken gods of the living dead, we´re the trash in your bed...
 88. 88 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Не съм съгласен с искането църквата да се политизира.
  Имаме си бол политически организации.
  Връзката на човека с Бог е несравнимо по-важна от политиката, а за църквата е единствено важна

  подпис
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  [quote#54:"luda_krava"]Но бих искала да те попитам религията ли се обявява проти хомосексуализма или поповете чрез някакви интерпретации? Ако е първото, би ли посочил къде точно се изразява такава недвусмислена и решителна позиция? [/quote]

  Ще се опитам да ви отговоря.... в самата Библия (Стария Завет) има такива текстове, които осъждат хомосексуализма! Няма време да търся точните цитати, но знам го пише! На базата на тези текстове истинското Християнство (Православие и Католицизъм) осъжда и забранява хомосексуализма! Пиша истинско защото има и протестанско псевдо християнство (или по скоро протестански секти), които са толерантни към хомосексуализма, даже приемат свещеници хомосексуалисти в своите редици!

  [quote#54:"luda_krava"]Бих искала да те попитам и как гледа църквата на възможността жени да стават духовници и ако е положително, защо още няма такива? [/quote]

  Пак истинската църква (Православна и Католическа) гледа отрицателно на възможността жени да стават свещеници.... тази тяхна позиция отново се базира на Светото Писание и Предание! Жени "духовници" има отново при някои протестански секти!

  [quote#54:"luda_krava"]Трето, ти вярваш ли, че БЦП желае и може да направи генерална промяна? [/quote]

  Ами надявам се, че желаят да направят промени... но не такива каквито автора на статията се опитва да намекне (да се приеме хомосексуализма и духовенството да навлезе в политиката)! Според мен, ако има промени те трябва да са в това църквата да се изчисти от свещеници, който само позорят нейното име (имам предвид точно такива свещеници и монаси хомосексуалисти), както и многото пияници и доста корумпирани свещеници от най-ниското до най-високото ниво на църковната йерархия! Църквата трябва да бъде по-близо до обикновения човек, нейната социална функиция трябва да бъде много по-активна от днес!

  [quote#54:"luda_krava"]Четвърто, сегашното незавидно положение на БЦП не е от вчера. Защо Максим не си мръдна и пръста за това, не може да не е виждал жалкото състояние на църквата. Не трябваше ли ако е толкова свят и загрижен да се опита да промени негативните тенденции, а ако той не може да го направи, да се оттегли и да посочи човек, който може? [/quote]

  Максим направи добри неща за нашата църква, тука много десни "антикомунисти" го плюха, но по-време на отварянето на досиетата се разбра, че той няма агентурно минало и не е бил агент на ДС за разлика от мнозинството днешни архиереи, които сега се борят да заемат мястото му! В последните години той (Максим) не беше много активен, но това аз го отдавам на това, че беше доста възрастен и болен....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Най-сетне БРЦ, с участието на инициативни комитети от страна на миряните, трябва да направи една програма свързана с възпитателна, образователна и социална роля, която трябва да започне да се изпълнява от послушника до игумена и митрополита. Като органите за наблюдаване на това изпълнение да се възложат на църковно мирянски комитети, но несвързани с "шапката" на църквата.

  Тази неделя ходихме до Кокалянския манастир. Послушницата имаше толкова враждебно и дистанцирано отношение, че ми заприлича на български чиновник...Подобно отношение съм срещал и от свещеници...То и не може да бъде иначе - социализма ни "възпита превъзходно"..

  Най-малкото църквата трябва да повели на служителите си, от най-ниското до най-високото си ниво да са инициатори на демонстрация на дружелюбно и приятелско отношение към миряните.

 91. 91 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  БПЦ наистина е в тежко състояние, но в тази статия се демонстрира пълно непознаване и на църквата, и на проблемите й. Идеята да се осъвремени с признаване на хомосексуализма например е просто покъртителна. Участието в политическия живот? Пази Боже. Повечето сегашни митрополити са участвали. Е, не са думкали тъпана за това, но са били доносници. Ето ви и пресен цитат на наместник-председателя: "Света Богородица занапред ще показва пътя на народа и правителството за доброто на България". Е тъй, по инерция, но не е забравил правителството. Поне се е усетил да не спомене "партията и правителството". Проблемите на църквата са изключително във висшето й ръководство. Има свестни редови свещеници. И миряни също. Шансът е в промяна на това ръководство, но е утопично да се мисли, че това ще стане веднага - точно сега. Процесът ще е доста продължителен, ако изобщо се състои.

 92. 92 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За пореден път изключително силна статия на г-н Попов. Поздравления!

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 93. 93 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#90] от "evkalipt":

  Абе вие освен да раздавате задачи и изисквания към останалите, друго можете ли?
  Вие лично, какви усилия полагате и какво допринасяте за БПЦ и вярата въобще?

 94. 94 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#82] от "peter1878":

  Може и да не съм права за всички училища, казах го имайки предвид случая с момчето което почина и даваха по телевизията, но моля ви нали няма да ни убеждавате, че правото на мъжка брада е нещо много важно което БПЦ трябва да отстоява. Защо всички вие които сте учили за духовни пастири се държите сякаш авторитета ви се полага и критиката така ви изнервя? Не мислите ли че има добри и не дотам добри свещеници, както във всяка друга човешка дейност?
  Признавам, че за таксите отново съдя от едно предаване, в което само един от 4-5 свещеника се съгласи да кръсти без такса.

 95. 95 Профил на today
  today
  Рейтинг: 822 Неутрално

  В България изборът на патриарх и на конституционен съдия учудващо си приличат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 96. 96 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#45:"Курт Деликуртев"]Това е някакво светско правило, прието в Устава по време на комуняшката диктатура! Никъде в Светото писание няма подобни ограничения! [/quote]
  никъде в светото писание не пише нищо за християнска църква и как да бъде организирана и кой да я управлява, така че примера беше безкрайно неуместен

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 97. 97 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вероятността за ново гласуване на наместник-председател на Българската православна църква нарастна,след като митрополит Григорий,оттегли подписите си от протоколите на заседанието. Изглежда врачанският митрополит Калиник, търновския митрополит Григорий и плевенският митрополит Игнатий са представители на лобито на митрополит Николай в Светия Синод.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_8360.html

 98. 98 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Църквата, истинската, христовата, е в душите на хората. Колкото по клетник е човек, толкова повече се уповава на божията милост. А това, за което говорим тук, е висш клир, нещо като управителен съвет на търговско дружество. Тези люде, дали са служили на ДС, дали са Инокентий-евци, се интересуват от свещоливници, манастирски имоти, гори, земи, искове за пропуснати ползи за около 700 млн. евро, т.н. Къде в интересите им изобщо видяхте Бог? Наивна работа! Ще се сменят ДС-тата и всичко ще се уреди. Църквата трябва да е в хората с милостта, милосърдието, помощта, вярата, любовта, надеждата, смирението, почтенността, т.н. Къде видяхте в този оскотял народ горното?!

 99. 99 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#93] от "alex_ks":

  Всеки дава това там където може..Убеден съм, само като чувам репликата, че много повече от Вас. .Иначе продължавайте все така да си живеете за себе си, немръднали, и дори само на заден ход, от десетилетия.

  А иначе, че не можете нищо фактическо, а само приказки, е вярно.

 100. 100 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Туркофилите от Дневник не пропускат шанс да отправят злобни нападки.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK