Завръща ли се Стамболийски?

Карикатура на Иван Кутузов от февруари 2011г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от февруари 2011г.За да успокоя читателите, още в самото начало държа да подчертая следното: не вярвам в политическия вампиризъм. Така че, моля ви, не си представяйте завръщането, за което става дума в заглавието, като някакъв хорър в холивудски стил, в който "трибунът от Славовица" (Александър Стамболийски) изниква ненадейно пред очите ни с отрязаната си глава в ръце (по подобие на "Завръщането на върколаците" или "Мумията се завръща"). Уверявам ви, че не това имам предвид - с риск да изгубя по-младата публика. Първо, намирам подобна идея за проява на много лош вкус. А и самото убийство на земеделския вожд (20-и поред премиер на България) е сред най-позорните епизоди в новата ни история.  


Тогава за какво завръщане на Стамболийски иде реч? Става дума не за връщане на/ към личността на покойния основател на БЗНС (мир на праха му!), а за матрицата "Стамболийски" - модела на една определена политика, която с всеки изминал ден все по-ясно налага своя отпечатък върху българския обществен живот. Как и защо ще се опитам да покажа в следващите редове. Историческите препратки мога да изглеждат малко пресилени, дори тенденциозни. Аз обаче заставам зад фактите. С убеждението, че историята не трябва да се възприема като попътен вятър, длъжен да издува платната на инак попарени национални въжделения или комплекси (за което вече писах по повод на Балканската война). А че тя е този сноп светлина, с чиято помощ про-зираме в хаоса от днешни събития; само тогава историята бива о-смислена и престава да бъде канава от небивалици.


С други думи, твърдя, че най-новата българска политика може да се разглежда като набор от няколко исторически матрици: за очаквания цар след продължителна празнота и пагубна намеса отвън (Фердинанд /Симеон Сакскобургготски ); за силния държавник, възправил се срещу "освободителката от Изток" и обърнал поглед към Запада (Стефан Стамболов/Иван Костов); за "радетелите на вечно братство с матушка Рус" (Драган Цанков/ д-р Стоян Данев/Георги Димитров и Андрей Луканов). И най-накрая, ала съвсем не на последно място, за управниците от недрата на България, за истинските хора от народа, плът и кръв от народната свяст. Кои са те ли? Оставям на читателя правото сам да попълни имената им.
За да изчистя матрицата, веднага бързам да поясня, че тяхната поява се предшества от сериозна криза, която по дефиниция помита политическото статукво (като катастрофата след Първата световна война или световната финансова криза).


На този фон непреодолими дотогава различия бързо се снемат и заличават (между народняци и либерали; между русофоби и русофили; между бивши комунисти и антикомунисти). Откроява се идеята за силната фигура и изведнъж в рамката на българската политика застава родният битов държавник, такъв, какъвто е – от плът и кръв, с всичките му почесвания (както Достоевски определя един от своите герои).


Човек видим, осезаем, лесно разпознаваем от масите. Любим на народа. Най-вече поради факта, че е родом извън/около София (този Содом и Гомор, както я клейми Стамболийски).


Една такава фигура започва да концентрира в себе си огромни магически очаквания. Каквито в далечното Средновековие възлагат на свинепаса Ивайло, наричан още Бърдоква и станал даже български цар. И каквито вече в по-новата ни история витаят около фигурата на Александър Стамболийски, подменил крехката ни демокрация с термина народовластие.


Ето защо, без да затъвам в детайли, ще си позволя да очертая основните параметри на матрицата "Стамболийски". А вече читателят по свое усмотрение е в правото си да провиди всякакви аналогии.


Режимът на Стамболийски става възможен не само заради предшестващата катастрофа. В основата на възцарилата се земеделска "дружбащина" лежи едно простичко откритие: че съсловието (определена група по интереси) може да подмени традиционните партии. Така Стамболийски бързо набира критично голяма маса от привърженици, съумявайки да обедини, като противопоставя: селото на града, неуки на образовани, градски лумпени на оформили се елити. А формиралите се около него дружбаши гордо веят по улиците на градовете оранжеви знамена с оранжеви гербове и именуват себе си "оранжева гвардия".


Необходимо е само едно – международно признание. И то не закъснява. След продължителната политическа изолация на България в периода 1921-1922 г. Стамболийски предприема 100-дневната си обиколка из Европа. При неговото завръщане оранжевата гвардия, подредила се от двете страни на ул. "Мария Луиза", го посреща с възгласите: "Новият Христос иде! Новият Христос иде!" . Страниците на в. "Земеделско знаме" изобилстват със следните възторзи:


Световната история не е отбелязвала по-поразителна действителност, по-силна предвидливост, по-възвишена доблест, по-безукоризнен и възвишен патриотизъм. Нека най-сетне и мрачната българска история блесне с величествената фигура на своя герой и гениален народен вожд.


А един още по-възторжен поклонник на вожда пише:


Велики апостоле, народни мъченико, велики са делата твои и народните погледи към тебе са обърнати. И още: Здравей втори след Христа спасителю, народни Александре. България, за която се жертвуваха Левски, Ботев, Караджата, е достойна днес за тебе.


Минали преувеличения, ще си кажете вие, отдавайки ги на реториката на епохата. Може и да сте прави. Ала как тогава да си обясним днешните порядки да се слагат настолни и стенни календари с лика на лидер на политическа партия, бил той и настоящ министър-председател? Или пък обяснението на столичния кмет г-жа Фандъкова, че не може да нареди тези календари да бъдат премахнати, защото това би означавало да свали иконите (!) от кабинета си, на които тя много държи?


Не ви ли се струва, че иконичността на една епоха неусетно се прелива в друга? А набитата, мускулеста фигура на вожда Стамболийски – такъв, какъвто е изваян пред Операта - все повече се запечатва в сърцата и умовете ни?


Ако искате, дори с ексцентризма в речта и поведението си. Как да не се върнем към някои особено сочни сравнения на Стамболийски. Например за това какво всъщност представляват съюзниците – само кръпка върху гащите на нашата политическа сила (реч в Царския манеж през 1920 г.). Или пък към прочутата теория на селския вожд защо светът в криза трябва да копира малка България. Защото след кървавия потоп на войната имало само два юрнека (сиреч модели): съветска Русия и земеделска България. И ако болшевишкият юрнек на управление щял да превземе всички индустриализирани държави, то нашият, роден юрнек, щял да се разпростре над цялото аграрно човечество.


Което му дава основание след Генуезката конференция да заяви пред българските вестници: От днес нататък в Европа ще се говори само за Стамболийски (Стампи – според световната преса), а не за разните там политици из Европа (колеги, демек!) – клемансончо и ленинчо


Само едно уточнение: независимо че според официалната биография на Стамболийски той е завършил агрономство в Хале, Германия, било е известно, че той не може да проведе сносен разговор на нито един европейски език (включително на руски). Един от първите му биографи разказва с умиление как веднъж в отсъствието на несменяемите си секретарки г-ца Лолова и г-ца Станчова той е трябвало да разговаря с представител на една от великите сили, който след като полага неимоверни усилия за комуникация, напуска провалилата се среща на четири очи с думите: "вероятно, имайки предвид телосложението на г-н министър-президента (и министър на външните работи!), щеше да е по-добре да му бях предложил да се поборим…"


Ала стига с критичните бележки, защото пак усещам как бдителни читатели по форумите ще се втурнат да ме упрекват в тенденциозност.


Истината е, че Стамболийски строи. И то не само обществени сгради и училища, ами пътища и проходи. Той строи за родината и дори въвежда трудовата повинност.


Тя влиза в сила на 14 юни 1920 г., след като по Ньойския договор българската армия е драстично ограничена, че и направо разоръжена. Реформата на Стамболийски предвижда определен брой дни безвъзмезден труд в полза на държавата. Така всъщност изниква добре познатият ни прототип на Строителни войски от времето на социализма. През 1921 г. е свикан първият трудов набор, състоящ се от 15 643 души. За около година трудоваците поправят 815 километра пътища, 34 километра железопътна мрежа, издигат десетки мостове, зидат т. нар. трудовашки чешми, засаждат стотици хиляди фиданки, изграждат четири разсадника и едно горско стопанство. С пари на фондацията "Рокфелер" (тогава още няма европейски проекти!) пресушават Бургаското блато, правят пристанището Василико.


Във вътрешнополитически план матрицата "Стамболийски" обаче е безкомпромисна. Назначенията в администрацията са изцяло "дружбашки". А в отговор на всевъзможните парламентарни и извънпарламентарни питания, народният трибун винаги изтъква вината на буржоазните партии, съсипали и окрали България. И дори учредява Народен съд, с чиято помощ приютява част от опозицията в Шуменския затвор, след като преди това се е разправил с нея по време на т.нар. Търновски събор (септември 1922 г.), когато цвеклопроизводителите издевателстват и режат брадите на известни български политици.


Накратко, България е Стамболийски. И Стамболийски е България. Цялата негова неспирна мисъл, цялата му колосална физическа енергия, силите му, времето – всичко е посветено на нея. Лидерът не знае почивка. "Аз ще се налагам, но не с нечестни средства - казва той през 1919 на един земеделски конгрес. И пита: Какво не дадох аз на тоя народ. Аз зарязах и дом, и жена, и деца; аз съм му верен като еничарин; хапя, щом се опитат да го уязвят; аз живея без почивка. За мене няма сън и покой".


Вождът успява само защото е заобиколен от верни съратници, от най-обикновени хора, които привидно не разбират от нищо, но се справят с всичко. Нещо като известния дядо Лако от Славовица, даван често за пример на неговите министри: "Гледайте го как разбира от медицина, защото някога е лекувал селяните в с. Славовица; как разбира от инженерство, защото сам си е строил къщата, как разбира от астрономия, защото познава съзвездието "Квачка", Вечерницата и Зорницата, как разбира от политика и дипломация, защото... (реч през Конгреса на земеделците, 1922 г.).


С което, опирайки се на народния гений, Стамболийски очевидно е бил в състояние едновременно да проведе здравна, научна и всякакви други видове реформи. И да се отправи към апотеоза си. На 12 септември 1923 г. Стамболийски е щял да има имен ден – Св. Александър – ден, който едновременно с това е трябвало да се отбележи с освещаването на катедралния храм "Св. Александър Невски". Междувременно народният водач се е бил заел и да пише нова конституция на страната (не за да избегне някакви проблеми с Конституционния съд, а за да трансформира България от монархия в народовластна република, каквото и да е означава това). Очакваният са били героят на героите и светецът на светците да се превърне в истинския Христос на народа. Вместо това на 9 юни 1923 г. той се превръща в мъченик на мъчениците.


Историята, която никога не издува платната в единствено желаната посока, неочаквано се обръща. И продължението е известно. То е кърваво и отвратително. Матрицата обаче остава. Матрицата "Стамболийски" си остава непокътната. Тя продължава да се възпроизвежда в народното съзнание с по-голям или по-малък успех и без кървавия финал. Въпросът е: докога?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нищо не разбрах от тази статия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Ако историята ще се повтаря, то ни чакат неприятни времена...

 3. 3 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Весело

  Естествено, естествено.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 4. 4 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  са борисов ли е новият стамболийски?)

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 5. 5 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Управлението на Тиквата прилича на това на Стамболийски само повърхностно.

  Разгледани в дълбочина те са напълно различни.

  Докато Стамболийски (който е образован ч вужбина и прави политическа кариера борейки се СРЕЩУ властта) оглавява автентичен бунт на низините срешу статуквото, то Тиквата е "Чвоек от народа" са мо на пръв поглед, а всъщност е едно вярно господарско псе, направило кариера чрез лакействане на силните на деня. Управлението на Тиквата е имитация на народен бунт срещу статуквото, а по същество укрепва това статукво, отслабвайки съпротивата срещу него по описаната формула "разделяй и владей", и маскирането на вълците като овчари.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#2:"peaspiring"]Ако историята ще се повтаря, то ни чакат неприятни времена...[/quote]

  историята Винаги се повтаря

  историята никога не издува платната в единствено желаната посока, неочаквано се обръща.

  ---------
  а най-силният катализатор за реверсията на историята е човешката Глупост

  апотеоз на която е настоящата публикация

  авторе (Тони Николов ) , свалям ти шапка


  четивото ти е впечатляващо

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 7. 7 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"Wrornoxmaniak"]Естествно, естествено. [/quote]

  Конгречулейшън, Уорни. вЕрвам това сравнение в тоя форум го направи първи ти. И още тогава ти казах защо не е съвсем вЕрно.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 8. 8 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1311 Весело

  Хубава статия! И си има последователи тази "матрица"...даааа!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  [quote#2:"peaspiring"]Ако историята ще се повтаря, то ни чакат неприятни времена... [/quote]
  По въпроса отдавна е казано ...
  Историята се повтаря ... като фарс!

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Ако авторът се опитва да внуши паралел между Стамболийски и борисов - срам за него.
  Само това ще кажа...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#1] от "Десен":

  е какво има да й разбираш на тази комунистическа НЛП словоблудщина, да наричаш първо Стамболийски "матрица" и после да заявяваш, че ще я "изчистиш", плюс редовната мантра на БСП, че Герб противопоставяло слоевете, което случайно как авторът открил и там. комунистите се опитват да си спасяват гъзовете, че така им е подпекло, както и те самите никога не са сънували.

 12. 12 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Mдааа ама Cтамболийски не е имал нелегална фабрика за цигари из бургаските села. Just sayin`...

  Eff U Greta
 13. 13 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Има и друга разлика - докато по наивния си и тромав начин Стамболийски се опитва да даде власт на творците на благата, то Тиквата наопаки - гледа да обезсили трудещите се, и да ги превърне в безропотни гостоприемници на една паразитираща прослойка от разнородни мат'ряли (милиционери, професионални безработни, ненужни чиновници) , и една разразстваща се като смъртоносен тумор окалинчена роднино-милиционерска власт.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 14. 14 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Някаква аналогия между Стамболийски и Борисов се опитва да се направи, ама нещо издиша. Чертаят се черни апокалиптични картини, където на народа му е писнало от статуквото и колко лошо може да стане, ако разгони фамилийката на разни червени, сини и друг цвят крадци, настанали се като тлъст слон в управлението на държавата. Стамболийски е вдигнал една премазана държава на крака. Във времената на упадък, ако се действа с "нежно" не се постига нищо. Ако имаше и сега някой, който да разрови помията събрала се с десетилетия, може и да напреднем. Ама явно бая хора изпитват животински ужас от това, че нещо може да се промени и подобни статии ще излизат все по-често, напомняйки ни, че трябва да търпим, па то ще се оправи. Со кротце, со благо, пък някой междувременно със со крадце, ще се урежда.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  Пропусната е една важна подробност - Стамболийски е бисексуален, активен..

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  А един още по-възторжен поклонник на вожда пише:

  Велики апостоле, народни мъченико, велики са делата твои и народните погледи към тебе са обърнати. И още: Здравей втори след Христа спасителю, народни Александре. България, за която се жертвуваха Левски, Ботев, Караджата, е достойна днес за тебе.
  ***************
  Тони Николов така ме провокира с аналогиите, че не мога да се удържа да не дам и аз своята лепта. Те:
  „Премиер, избран от народа”:

  „О, достолепни Генерале, поведи ни!
  Ний вярваме във твоя свят обет!
  От враговете – Де Пе Се /ДПС/ пази ни!
  Проправяй бъдния ни път напред,

  За да застане нашата България
  Във Европейския съюз със чест,
  Да заблести като небесна лъчезария
  Да я приветстват всички! Светла вест!

  Премъдри Господи Иисусе, благослови Ти Генерала и България!”

  От русенската поетеса д-р Венета Бакалова, писано в лето 2009-то, година Първа от Възшествието Му


 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#7] от "Авесалом Изнуренков":


  [quote#7:"Авесалом Изнуренков"] И още тогава ти казах защо не е съвсем вЕрно.[/quote]

  Сега... всички ти знаем капацитета. Нали?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#16] от "xm...":

  За съм по скромен:

  БОГ
  БЛАГОСЛОВИ
  БЪЛГАРИЯ С
  БОЙКО
  БОРИСОВ.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 20. 20 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Стамболийски е едно недоразумение в българската история. Не мога да си обясня защо в София има булевард кръстен на човек, който е казал "Грабете, братя, буци, бийте гражданята!".

 21. 21 Профил на nolito
  nolito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За неразбиращите:

  Модел(матрица) на политика и управление в България

  • група по интереси подменя политическите партии;
  • обединение чрез противопоставяне;
  • създаване на фалшив образ за лидер - ексцентрично поведение в речта и поведението, компенсиране на липсващи качества чрез телосложение;
  • псевдо международно признание;
  • още по псевдо (телешки) местен възторг;
  • безвъзмезден труд в полза на държавата;
  • твърда отношение към вътрешната и пренебрежение на международната опозиция.

  Авторът твърди, че горното не са характеристики на сегашното управление, а на минало такова.
  Авторът се притеснява, че това може и да е останало в миналото, а да се възпроизведе. Някога, не сега

 22. 22 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#14] от "patladjan_1991":


  [quote#14:"patladjan_1991"]Чертая се черни апокалиптични картини[/quote]


  Така де. Само се чертаят. Я, кажи оди ли на протесту?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#2] от "peaspiring":

  вече се повтори, преди 3 години та досега...чакаме да теглят ножа на Боко Тиквата и да се възцари стария буржоазен ред с наченки на авторитаризъм

 24. 24 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На това, че Тиквата не клати статуквото, а го крепи, се дължи факта, че докато Стамболийски погазва закона само и само да накаже виновните за националната катастрофа 1913-1918, то Тиквата 4 години не посмя да вдигне не пръст, не юмрук, а даже глас срещу Триглавата и нейния акушер Гоце извън неубедителните му дежурни оправдавания със Станишев.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 25. 25 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#20] от "Цъкам минуси":


  [quote#20:"Цъкам минуси"] "Грабете, братя, буци, бийте гражданята!".[/quote]

  Не разбираш ли защо има?

  Защото е бил прав човека.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 26. 26 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":


  са на яне янев ли ще го оприличаваме

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 27. 27 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Стамболийски установява СЕЛСКА диктатура, Тиквата установява СЕЛТАШКА диктатура.

  При Стамболийски селото е в разцвет, при Бойко закриваме села, а някои даже подават молба да преминат под властта на фалирала Гърция. За капак сме на път да губим земеделските евро-субсидии, защото Тиквата няма смелост и желание да спре и развали заменките на предишното и своето управление.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#25:"Wrornoxmaniak"]Не разбираш ли защо има?

  Защото е бил прав човека.[/quote]

  Ти не си у ред, колега.

 29. 29 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#22] от "Wrornoxmaniak":

  О, мой човек, как си. Не съм ходил, далечко ми е, пък и много пенсионерско. Ти как си, запалили вечерната свещичка под портрета на премиера, помолили се за благоденствие и здраве?

 30. 30 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Матрицата се е цивилизовала, все пак.

  От една страна, сега няма чак такива цвеклопроизводители, които да режат брадите на предишните управници. Няма и осъдени предишни управници, и т.н.

  От друга страна - предишните управници мислят по-скоро да участват в избори, а не за нещо друго. И дори някои социолози твърдят, че имало възможност да ги спечелят.

  От трета страна - няма задължителна военна служба или трудова повинност.

  Ако има нещо, в което матрицата да е същата - то е че управниците имат нужда от поне един мандат, за да се научат да управляват (или поне до известна степен да се научат). И тъкмо се научат донякъде - идва време за нови избори.

 31. 31 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]за силния държавник, възправил се срещу "освободителката от Изток" и обърнал поглед към Запада (Стефан Стамболов/Иван Костов) [/quote]
  С това мога да се съглася. Но както са отбелязали и други форумци, приликата м/у Стамболийски и Борисов е съвсем повърхностна и пренебрежимо малка. Стамболийски не е бил пожарникар и главен милиционер при предно правителство, освен това при неговото управление някои от предишните управляващи наистина са си изтелесали

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 32. 32 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Всичко добре, само дето историците не ни дават никакви сведения относно това, дали Стамболииски на млади години е търгувал с амфитамини...

 33. 33 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  ПАК ПОРЕДНОТО СЛОВОБЛУСТВО?

  Тия статии станаха много модни, по поръчка ли ги пишат афторите?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 34. 34 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#31:"DrAvalanche"]Стамболийски не е бил пожарникар и главен милиционер при предно правителство[/quote]

  Нито е чаткал с токове в кабинета на министър Запалката, докато го е молил за поста на главен секретар на МВР в мандата на Триглавата.

  Нито е бил авер заможни аристократи, така както Тиквата е и до днес ортак с червените велможи Цветелина и Златев.

  За масажиране ушите на Фердинанд пък да не говорим!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 35. 35 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#29] от "patladjan_1991":

  Само това правих 24 часа. Целувах портрета на бащицата и палих целата нощ свещи заради клеветници които се навъртат в този форум.

  Но, да не се отклоняваме и да ти кажа една известна фраза на Александър Стамболийски казана по адрес на някой като Сергей Станишев преди 100-тина години: Какво очаквате от човек който оставя кокошките да му се качат на главата? Не знам само кого е визирал? Мая Манолова ли? Корнелия Нинова? Румен Петков? Или Румен Овчаров?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 36. 36 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#1:"Десен"]Нищо не разбрах от тази статия. [/quote]

  Те такива като тебе и най-много коментират под политическите новини

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 37. 37 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1367 Весело

  Става дума не за връщане на/ към личността на покойния основател на БЗНС (мир на праха му!), а за матрицата "Стамболийски"
  ............
  Тони, не разбра ли, че не си никакъв историк.
  БЗНС е основано от Янко Забунов през 1899 г. в Плевен.
  Стамболийски по това време е на 20 г. и е никой. Но има гръб, връзкар е, понеже по една "случайност" бащата на БЗНС Янко Забунов е учител на младия Сашко в Лозаро-винарското училище в Плевен . Побутва го напред в редиците на движението, негово отроче си е. Шуробаджинащина от селяндурите тръгва. От селяндурите шумкари и селяндурите безенесари.
  Хайде почети малко история и ела пак да опиташ.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 38 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Да не говорим, че сегашните попове заслужават не само брадите да им се режат, но и други работи. Иначе, сегашният народен вожд е пародия на Стамболийски.

 39. 39 Профил на haralanov
  haralanov
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ако матрицата Стамболийски е все още жива и запазена то ни очаква ,,кърваво и отвратително" близко бъдеще.Дали пък една друга месеста и четвъртита глава няма буквално да бъде отрязана?Няма много време...

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "bette":
  Аааа, покорно благодаря. Сега вече ми стана ясно.
  До коментар [#36] от "puhpuhan4o":
  Да де, но пък ако не бяха коментиращите, от статията нищо нямаше да се разбира.
  Ето виждаш ли сега - как статията се получава така че се състои от две части - мнението на автора и мнението на коментиращите.
  Прекрасно, нали? Най-ясния пример как в спора се ражда истината.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 41. 41 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#35:"Wrornoxmaniak"]Само това правих 24 часа. Целувах портрета на бащицата и палих целата нощ свещи заради клеветници които се навъртат в този форум.

  Но, да не се отклоняваме и да ти кажа една известна фраза на Александър Стамболийски казана по адрес на някой като Сергей Станишев преди 100-тина години: Какво очаквате от човек който оставя кокошките да му се качат на главата? Не знам само кого е визирал? Мая Манолова ли? Корнелия Нинова? Румен Петков? Или Румен Овчаров? [/quote]
  Абе, може и Бойко да е имал предвид. Я за замисли нейно светейшество Цветелина Бориславова. Пък и Калина Георгиева, Марковска, Сесил Каратанчева...

 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1367 Весело

  Накратко, България е Стамболийски. И Стамболийски е България.
  .........
  Ч? Ь? Абе Тони, ти съвсем си се омотал в лъжите си бе! Я спри каквото вземаш, не ти действа добре.
  Всички политически партии без БЗНС - от БКП до Конституционния блок се обединяват против Стамболийски, всички. ВМРО директно издава смъртна присъда, още докато е мин. председател, не случайно Сашко е убит собственоръчно от скопския войвода Величко Велянов.
  Стамболийски изпраща и хиляди руснаци на сигурна смърт, с което настройва и българското русофилство срещу себе си, а то е половината държава, както добре знаеш.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 941 Неутрално

  свинепаса Ивайло, наричан още Бърдоква и станал даже български цар.
  ----------------------------------------------
  Аре у лево, невежа такъв.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 44. 44 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  голяма глупост е това за Сандо. Тук се повтаря по скоро комедийният вариант след сталинизма - Бокича в ролята на местен сатрап - ало, фъншуйците - пуснете му мухата, че е прероден Сгалин да се кефи, Цецо - малкият Берия, а ... неизвестен "земеделец" - хохол накрая ще ги прекара като Никита Сергеевич Хрушчев, голям ташак ще настъпи, имаме си Маленков в ролята на групата пиари на тиквата, Булганин в ролята на троицата Фидосова, Цецка и Данчето, само ролята на Жуков ми се губи, но май ще е свинският министър на отбраната.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "Авесалом Изнуренков":
  [quote#24:"Авесалом Изнуренков"] че докато Стамболийски погазва закона само и само да накаже виновните за националната катастрофа 1913-1918, то Тиквата 4 години не посмя да вдигне не пръст[/quote]
  А в твоята тиква случайно да се е прокраднал факта, че комуноидите си направиха законче да не могат да бъдат съдени?
  Ако ББ покази законите и ги накаже ще пищите до Господа, че нарушава закони.
  Няма угодия за вашта простотия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Тони пак се излагаш с тези исторически аналогии. Единствената историческа фигура за коята се сещам да прилича на Стамболийски е Мусолини. Забележи, че ББ е любимец на широките народни маси, а не единствено на селяните като Стамболийски. И подигравателното ти отношение към Ивайло е напълно неуместно, защото това е най-великата ни фигура произлязла от народа, жалко че ББ няма нищо общо с него.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "Авесалом Изнуренков":
  [quote#27:"Авесалом Изнуренков"] при Бойко закриваме села[/quote]
  Значи викаш ГЕРБ закри селата, уби ги за няма и четири години?

  Донякъде те разбирам. Тази нищо не казваща и безобразно тъпа "статия" изравя от мозъчетата ви всички възможни и невъзможни щуротии.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":

  Да, за Ивайло и мен много ме подразни тоя.
  И не само, заради него де.

  Че и рискувал да си загуби младата публика .
  Той нас умори от смях с глупавите си аналогии, че и "матрични", а какво остава за младите хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#44] от "marquis":

  Да, твоят вариант е брилянтен, кратък и развеселяващ, а онова недоразумение горе е дълго и тъпо .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Олигарсите и мутрите на САПУН!

  Познахте ли ма ся?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#45:"Росен"]Ако ББ покази законите и ги накаже ще пищите до Господа, че нарушава закони. [/quote]

  Айде пак оправдания!

  Защо обещаваше, като е знаел, че не може да изпълни?!

  Освен това е много спорно дали не може, или не иска да изпълни. Може безстопанствеността да е амнистирана, но рушветчийството, злоупотребата със служебно положение, укриване на данъци и още много неща не са.

  Само че е по-удобно да се продължава спозата "Аз искам да ги хвана, но закона не ми позволява", нали?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#48] от "Росен":
  "С убеждението, че историята не трябва да се възприема като попътен вятър, длъжен да издува платната на инак попарени национални въжделения или комплекси (за което вече писах по повод на Балканската война). А че тя е този сноп светлина, с чиято помощ про-зираме в хаоса от днешни събития;"
  -----------------------------------------------------
  Автори като Тони Николов вършат точно обратното, объркват историческото съзнание на тези които възприемат него и подобните му като някакви авторитети.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#5] от "Авесалом Изнуренков":

  ++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 54. 54 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#47] от "Росен": Заинтригува ме това със закритите села... Едно село, което беше официално "закрито" с гръмка "воеводска" акция на откачалниците от пловдивското ВМРО преди четири години, през последната една година се сдоби с нов водопровод и нов път, който не беше ремонтиран от 70-те. Местните хора казват "Евала, можело, значи", понеже не са приказливи като форумци.

  Доброто е заразно
 55. 55 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#51] от "Авесалом Изнуренков":

  "Защо обещаваше, като е знаел, че не може да изпълни?!"
  Това едно на ръка...
  А защо след като е обещал и е можел да изпълни, не го прави ? Визирам новия данък и програмата за намаляване/неувеличаване на данъците.

  Eff U Greta
 56. 56 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Тая статия нещо като цяло не ми харесва, но има точни попадения.

  Мен България на началото на 21 в. много ми прилича на България от на началото на 20 в. - едвам проходила от робство, те първа се легитимира пред света, постоянно бламирана от Русия и алчни предатели.

  Е, разликата е, че тогава надеждата у народа е траяла малко по-дълго, през 1912 всеки е мислел за патриотична война, а през 2012 всеки гледа келепира и как да се спасява сам.

 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#52] от "Julian Mall":

  Има логика, но не мисля, че ще се намерят толкова много глупави хора да се хванат на тъпият пасквил горе.

  А бе съгласен съм, това авторче е опасно всъщност.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#54] от "dogwoman":

  Вярно, това го гледах в новините даже и не беше скоро мисля.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Интересно съждение.... И може би пророческо.

  и най-умният си е малко прост....
 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#58] от "Росен": Закриването беше отдавна. Пускането на пътя е утре

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#51] от "Авесалом Изнуренков":
  Плявата ти няма да коментирам, но това да.
  [quote#51:"Авесалом Изнуренков"]Може безстопанствеността да е амнистирана, но рушветчийството, злоупотребата със служебно положение, укриване на данъци и още много неща не са. [/quote]
  Дори Костов не успя да оправи всичко в тази държава за четири години. Това е бавен процес. Шлаката трупана 70 години не може да се премахне за четири години, не може и за осем, но поне може да се ограничи.
  По гейско време евро кредит не можеше да се тегли без предварително да си дал 10%. Вече може. Това разбира се е дребен пример. Далеч не е единствен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#60] от "dogwoman":

  Може.

  Планинско село беше и по посока на движението на камерата пътят тръгваше наляво и нагоре.
  Толкова помня. Име разбира се не.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"Авесалом Изнуренков"]Докато Стамболийски (който е образован ч вужбина [/quote]
  Дали, я си преговори урока. Учил е атрономия в Термания, но злите езици разправят, че тъй и не научил немски.

 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#59] от "kardinalat":
  [quote#59:"kardinalat"]. И може би пророческо. [/quote]
  Ша ма светнеш ли кое е може би пророческото в пасквила горе?

  п.с. Динена кора ти подлагам разбира се, ама да не си разсъждавал по тъпа тема . Ся ни да отговориш, нито пък не .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#2] от "peaspiring":

  Нищо не се повтаря 100% - повтаря се по-лошо от оригинала.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 66. 66 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Правителството на Стамболийски успява да настрои с/у себе си царя, всички партии, включително и комунярите, интелигенцията и учителите (правописната реформа), армията, македонските организации, духовенството и в това отношение е копие на сегашното.
  Оранжевата гвардия със сопите също има аналог - родната полиция.

 67. 67 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 605 Весело

  В събота в 17 ч. пред парламента ще има доматен протест. "Само една Томатина ще ги оправи!", пишат в обръщението си към своите последователи създателите на страницата във "Фейсбук" "Доматена революция". В нея те се заканват, че с и без разрешение ще се съберат пред Народното събрание в 17 ч. и ще го обстрелят с домати и всякакви други зарзавати. На стената на протеста във ФБ пише:: "На 20 ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев - Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание. В знак на солидарност, взимайте торбата с доматите!"
  Страницата бързо набира популярност и само за няколко часа 319 души са потвърдили, че ще участват, а още 120 са отговорили с "може би".
  http://www.facebook.com/groups/302638446502646/?fref=ts

 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  "очаквания цар след продължителна празнота и пагубна намеса отвън (Фердинанд /Симеон Сакскобургготски ); за силния държавник, възправил се срещу "освободителката от Изток" и обърнал поглед към Запада (Стефан Стамболов/Иван Костов); за "радетелите на вечно братство с матушка Рус" (Драган Цанков/ д-р Стоян Данев/Георги Димитров и Андрей Луканов)"

  Доста различна история сте чел, г-н Николов, с тези фриволни сравнения.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#61] от "Росен":

  "Дори Костов не успя да оправи всичко в тази държава за четири години."

  Той не е имал такова намерение. Основната му мисия беше да унищожи СДС и, между другото, доколкото успее, да помогне на комунистите да приберат това, което не бяха успели да откраднат до 97 г. И едното, и другото бяха извършени достатъчно професионално, с което се подготви сцената за следващото действие-идването на "месията" от Мадрид.

  Колкото до матрицата "Стамболийски" , авторът само мимоходом е засегнал генезиса- тази матрица е възникнала СЛЕД НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. Какво чудно, че елементи от тази матрица сега се проявяват отново. След НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА? Ако се следва логиката на статията, ДА. Ха сега, да видим, кой е предизвикал тази национална катастрофа! Да плеснем ръце и да прегърнем Луканов, Виденов, Костов, Сакскобурга, Станишев, Доган и да им кажем :"Благодарим ви, че ни докарахте матрицата "Стамболийски"! Ура!

 70. 70 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 687 Весело

  До коментар [#20] от "Цъкам минуси":
  [quote#20:"Цъкам минуси"]Не мога да си обясня защо в София има булевард кръстен на човек, който е казал "Грабете, братя, буци, бийте гражданята!".[/quote]

  Защото благодарение на същия човек и тези му думи, поколения ентелегенти и ентелектоалци до ден днешен, вкл. вероятно и авторът на горната сай-фай статия, могат спокойно и себеутвърдително да се самоидентифицират като "гражданя". И като такива - да се смятат за потенциални жертви на агро/мутро/уотевър-фашизма, готови с мъченически ентусиазъм да посрещнат дъжда от буци, който обаче напук май не ще да полита...

 71. 71 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 687 Любопитно

  До коментар [#20] от "Цъкам минуси":

  P.S.
  Между другото, би ли цитирал кога и къде точно Стамболийски е изрекъл със собствените си уста точно тези думи?

 72. 72 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дон Кихот":
  [quote#69:"Дон Кихот"]Ако се следва логиката на статията, ДА[/quote]
  Точно от тук тръгва грешният ти извод.
  Този пасквил е тъп и не може да е основа за изводи.

  А сдс си беше пълно с агенти на ДС, не е случаен фактът че умря.
  Това на Костов му стана ясно затова и създаде ДСБ, отделяйки се от сдс.

  Стари работи. Жалко, че на са ти ясни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#72:"Росен"]Това на Костов му стана ясно затова и създаде ДСБ, отделяйки се от сдс. [/quote]
  В ДСБ са интелектулаци - дисиденти, специалисти по политикономия на социализЪма.

 74. 74 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 687 Весело

  И такаааа, след като изясни мистиката около Людмила Живкова и Балканската война, в третия си исторически опус г-н Тони Николов косвено поставя следните крайно важни въпроси:

  - кой ще го играе новият проф. Цанков? А кръволок ли ще е?

  - кой ще реже тиквата на "Тиквата", щото скопски войводи тъдява не останаха, а другите ("войводи" също се оказаха от народната милиция?

  - ако приемем, че ББ = Стамболийски, то явно ЦвЦв = Райко Даскалов - кой тогава ще го застреля в Прага и в Прага ли ще е?

  - най-паче - след като новият Цанков свали ББ, да чакаме ли бат' Серго да дигне през септември '13-та ново въстание и после ще пали ли Райхстага? Със Запалката, примерно

 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#73] от "Каишков":

  И?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Завръща ли се Стамболийски?"
  Тц!
  Автора явно не е разбрал, че дадени събития от историята се случват в дадени години!
  Историята не се повтаря!
  Не сравнявайте 1923г. с 2012г.!

  Съвсем различни политически, икономичесчески, социални, духовни фактори!
  "Тогава за какво завръщане на Стамболийски иде реч? Става дума не за връщане на/ към личността на покойния основател на БЗНС (мир на праха му!), а за матрицата "Стамболийски"

  Каква матрицата "Стамболийски"!?
  Гледайте по-близките години.

  Всеки може да се прави на оригинален като пише, но това не значи, че е прав!


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 77. 77 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Според мен няма голяма прилика между Бойко и Стамболийски. Бойко се изживява по-скоро като ранния Мусолини, а Стамболийски напомня на Уго Чавес. И остава реторичният въпрос: "Кое съсловие?". Чалгата, колкото и да е разпространена, не представлява съсловие, защото хората са твърде разнородни икономически.

  ALL IS WELL
 78. 78 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"Десен"]Нищо не разбрах от тази статия. [/quote]
  Откакто Бойко каза, че ще избере вашия Петър Стоянов за конституционен съдия нещо ти се разредил мозъка от радост ли, от що ли?

 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  това ако не е агитация "за" Станишев името ми да не е Иван


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  В известен смисъл Стамболийски е противоречива личност, но той поема кръста да подпише мирния договор, довел до националната катастрофа. За разлика от разлигавените водачи на другите партии. Защото изход е нямало. Да се прави аналогия между управлението на Стамболийски и сегашното е много дилетанско.

 82. 82 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#80:"Курт Деликуртев"]биец на Сашко е капитан Муткуров! [/quote]

  Кур(т)е, я виж кой е този Величко Велянов в Гугъла.

 83. 83 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#62] от "Росен": Съжалявам, че толкова късно. Двете села, които ВМРО "закри", са Любен и Мало Крушево, на около 30-ина км от Пловдив. Мало Крушево изглежда точно както го описваш. Това е само за да донеса closure по темата

  Доброто е заразно
 84. 84 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "Росен":

  Вярно, мисленето е опасно! Герберът не трябва да мисли! Той си е от описаната по горе матрица - само името и е друго. Ама па как звучи - генералската матрица.

 85. 85 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#2] от "peaspiring":

  Историята обикновено се повтаря като фарс

 86. 86 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Борисов няма нищо общо със Стамболийски. Но пък Пол Пот успя да приложи идеите на Стамболийски в азиатски стил.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 87. 87 Профил на vks1235
  vks1235
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#27:"Авесалом Изнуренков"]При Стамболийски селото е в разцвет,[/quote]
  Да, направо е цъфнало и вързало, с воловете и дървеното рало...
  Стамболийски е силно митологизиран.

 88. 88 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#19] от "Wrornoxmaniak":

  Ето ти една по-удачна
  БОЖЕ,БОЖЕ
  БАТЕ
  БОЙКО
  БАСТИСА
  БЪЛГАРИЯ

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#73] от "Каишков":
  На фона на мильовците от ГЕРБ, Р. Петков, АТАКА и ВМРО са не само интелектуалци, ами и потомствени аристократи

 90. 90 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2442 Весело

  "И ако болшевишкият юрнек на управление щял да превземе всички индустриализирани държави, то нашият, роден юрнек, щял да се разпростре над цялото аграрно човечество."

  "С пари на фондацията "Рокфелер""

  "Междувременно народният водач се е бил заел и да пише нова конституция на страната (не за да избегне някакви проблеми с Конституционния съд, а за да трансформира България от монархия в народовластна република, каквото и да е означава това)"

  И каква излиза тя? Една и съща организация спонсорира комунисти и фабиани с цел "строителството" на нов световен ред.
  Казано е по делата им ще ги познаете.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 92. 92 Профил на white_rhino
  white_rhino
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не съм съгласен да бъде обезглавен Бойко - според мен трябва да изкара остатъка от живота си в затвора, законно осъден.

 93. 93 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 581 Весело

  Авторът разчита на голямата вероятност, че човек който е прочел само една книга, няма да прочете материала му. Позволявам си да обърна внимание, че да се разчита на нечия недодяланост е много рисковано. - Статията съдържа редица факти, които могат да вдъхновят въпросния читател! И кой ще е виновен тогава? - Авторът!

  Историческите аналогии никога не са пълни, но с някои теми трябва много да се внимава!

 94. 94 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Борисов в никакъв случай не от "... управниците от недрата на България..."!

  Съветвам автора да си припомни фактите около инициативата "Глобална България". Странно и нагло е публикуването на такъв текст точно в тази медия - активно участвала в издигането на Борисов от "недрата на България"!

  Бойко Борисов БЕШЕ проект, който стана по-силен от своите създатели!

 95. 95 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#87:"vks1235"]Да, направо е цъфнало и вързало, с воловете и дървеното рало...
  Стамболийски е силно митологизиран.[/quote]

  и авторът допринася към митологизирането, подбирайки от историята само угодните на тезата му факти

  Освен с трудовата повинност, Стамболийски е известен най-вече с аграрната си реформа, с която оземлява всички безимотни български селяни (в една основно селска по население страна), като слага разумен таван за притежание на големи площи земя; при това не просто ги национализира, ами
  селяните, получили земя за препитание по този закон, са я изплащали постепенно на предишните собственици. Това отличава България от съседна чокойска Румъния, където селяните са били само жестоко експлоатирани аргати. Уви, днес страната ни се превръща в територия на латифундии, много от тях притежание на чужденци.


 96. 96 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#30] от "ijj":

  Поздравления за коментара Ви!

 97. 97 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Доста добра статия и добро подреждане на матриците. Дано повече хора се поучат от същественото и полезното за България. Разбира се ако не са с омекнали за същественото за България мозъци.

 98. 98 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#96] от "k":

  Благодаря

 99. 99 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно, авторът върти и усуква като че ли иска да намекне за очакван атентат на ББ от засегнатите съответно лобита на пушачите, на депозантите, на дедесарите, на стани-доганците, на братковците, на заменкаджиите, на наркопласьорите, на бившите митничари и на селяните от гр.Белене.

 100. 100 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 931 Весело

  "Ала как тогава да си обясним днешните порядки да се слагат настолни и стенни календари с лика на лидер на политическа партия, бил той и настоящ министър-председател? Или пък обяснението на столичния кмет г-жа Фандъкова, че не може да нареди тези календари да бъдат премахнати, защото това би означавало да свали иконите (!) от кабинета си, на които тя много държи?"


  Или пък когато разни невежи "поетеси" Му посвещават нескопосани стихове, или провинциални герберастки тъпоъгълници поръчват изографисването Му на предния капак на таралясника им ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK