Благодарните будни и сомнамбулството на неблагодарните

Карикатурата е публикувана за първи път през юли 2007г.

© Иван Кутузов

Карикатурата е публикувана за първи път през юли 2007г.Избори 2023

Тук ще стане дума за "благодарните", "принудените" и "спящите. Говоря за онези, които се припознават като компаси в обществото - някои ги наричат интелигенция или интелектуален елит. Не харесвам тези думи, защото създават претенциозно разделение. Интелигенцията води, насочва ценности, норми и поведение.


Днес представителите на българската интелигенция могат да бъдат видени в три категории: едните "благодарят" на властта; другите са принудени на "говорят на езика" на властта, за да бъдат разбрани от нея; а третите спят - дълбоко и унесено в своето омерзение.


Българската интелигенция е толкова дъвкана и употребена. През последните години духовни водачи са изместени от псевдо-герои, наложени от медийни рупори и шоу програми. Хора със спорна репутация кичат на ревера си академични титли, хвалят се с археологически находки на фаланги на християнски светци.
Интелигенцията беше изтребена през тоталитарната епоха, която в последствие си създаде и нова "духовна номенклатура" през 70-те и 80-те години. Началото на 90-те водачите на новата демокрация бяха употребени при голямата подмяна. Днес българската интелигенция е създала поле на "островно мислене", апатична към социалните проблеми, вглъбена в собствената си самота. Медиите не се интересуват от тяхното мнение, защото не са интересни. Знанието няма място там, защото не провокира интерес. Затова и ще научите повече за Златка и познанията й по география.


Тази ситуация налага нови модели. Изоставени от моралните компаси, сред песимистичните българи упорито се налага едно благодарно мнозинство.


Старейшините на управляващата ГЕРБ благодарят на премиера Бойко Борисов "човекът, който е един истински строител на нова България, изключително достоен човек, който с апостолски труд изгради структурите на нашата партия".


И академици, и професори се присъединяват към благодарствените слова. Академик Чавдар Руменин (БАН) се обърна към премиера Борисов с думите: "Искам да ви кажа нещо интересно, д-р Борисов. Вие днес прекарахте нова магистрала - магистралата на духа".


А ректорът на университета по библиотекознание проф. Стоян Денчев подкрепи колегата си с една лична история: "През лятото пътувах до Елхово. Аз съм родом от там и от 1973 г. пътувам, бидейки студент, на работа и т.н. Изведнъж разстоянието, което изминавах за четири-четири и половина часа до Ямбол, аз изминах за 2 часа и 10 минути без да нарушавам закона. Искрено почувствах, че България е направила нещо повече".


Българската академична интелигенция тъче на два стана. Едни са превити от любезни слова и тънки заигравки с властта, други открито й се противоставят. Вторите обаче практикуват и играта на Двуликия Янус.


"Не си създавайте кумири измежду самообявилите се за съвременни строители на демократична България", обяви доц. Пламен Митев, декан на историческия факултет на Софийския университет. И в последствие участва в организирането на конференция по повод 70-годишнината от рождението на дъщерята на тоталитарния лидер Тодор Живков - Людмила.


В търсачката "Гугъл", независимо от недоверието, което изпитвам към нея, съчетанието "благодариха на Бойко Борисов" - има около 122 хил. връзки. Там ще прочетете за всички футболни клубове, които благодарят на премиера. Ще намерите и благодарственото писмо на природозащитници, които също му благодариха, защото лично се ангажира със спасяването на конфискуваните от митницата в Свиленград 1600 папагала.


Културният Вежди Рашидов (министър), който - ако някой е забравил - лично предложи Борисов за почетен член на Съюза на художниците, обобщи преди време: "някои си уредиха живота с подмазване".


Ако българският интелектуалец не избере пътя на благодарността ("подмазване" - цитат по Рашидов), той е принуден да усвои реториката й. Астрономи, зарязаха звездни карти и телескопи и набързо събраха смелчаци в отбор "Роженски мечки". И отправиха предизвикателство към премиера и неговите "Бистришки тигри" за футболен двубой.


Те бяха принудени на този ход, след като финансовият министър Симеон Дянков отказал да осигури допълнителни 260 хил. лв. за заплати и поддръжка на апаратурата обсерваторията в Рожен, нужни за разходи до края на тази година. "Роженските мечки" трябваше да играят футбол, за да финансират с пари от мачове и телевизионни права научноизследователската си дейност.


Премиерът оцени и разбра иновативния им подход. И отговори чрез тяхната реторика: "Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира".


Някога руският алегорист Юз Алешовски написал: "Другарю Сталин, Вие сте велик учен, с езикознанието нямате проблем".


Третата категория български интелектуалци, не са успели да се насладят на тези етюди. Защото спят, дълбоко. Едни мълчат омерзени, други не ядат тиквеник - "от политически съображения" (по Димитри Иванов). През 70-те години на тоталитаризма, поетът Константин Павлов решил да се справи с инерцията на комунизма като спи до безкрай.


Днес този сблъсък на "благодарните будни" и "сомнамбулството на неблагодарните" поражда общество на обезверените, които намират подкрепа единствено в мъртвите поети. Защото живите са ги изоставили - те спят, подмазват се или са унижени и безгласни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK