Ако днес Ботев позвъни на вратата ви

Възстановка на посрещането на руските войски, предвождани от ген. Гурко, след Освобождението

© Красимир Юскеселиев

Възстановка на посрещането на руските войски, предвождани от ген. Гурко, след ОсвобождениетоЖивеем", пише големият философ Чарлс Тейлър, "във времена на тревога, когато всички се чувстваме несигурни в себе си... Един от начините да успокоим тревогата е да очерним останалите – да се убедим, че те са абсолютно и безпрекословно неправи."


В днешния глобален свят ужасът от непосредственото сравнение с другите ни тласка да прибягваме към защитни механизми. Миналото е особено удобен пристан. За да избегнем необходимостта да доказваме себе си днес, се потапяме във вчерашното си величие – реално или преувеличено. Връщаме се към


"България на три морета"
независимо от факта, че малко националисти биха могли да ги изброят.


Проблемът, разбира се, е че докато си стоим в миналото, не сме способни да се справим с настоящето.


Традиционните патриархални общества не възприемат времето линейно. За тях, всички исторически събития са се случили "едно време". Без значение е дали са изтекли 200 години или 2 месеца. Дядо ти се е раждал "едно време" (през 1930 г., например), а също "едно време" е царувал "цар Траян" (император на Рим през 98-117 г.). На Балканите, вторачването в това "едно време" може да се превърне и в държавна политика. Сърбия на Милошевич, например, започва война със своите съседи през 1992 година, за да постигне реванш за битката на Косово поле, загубена през 1389 година.


В "миналото" на патриархалните общества, нищо никога не е решено окончателно. Това, между другото, е и обяснението за родовите, племенните и междуселските вражди. Могат да продължат столетия, тъй като всички замесени смятат, че началото е достатъчно близо до тях, за да може резултатът да бъде променен днес.


Върху тези представи на традиционните общества тоталитарните комунистически режими надграждат своя поглед към миналото. Според него, близки и далечни събития отново  се сливат, но всичко се е случило в някакво много далечно минало. Каквото е имало да се решава, то е решено отдавна и безвъзвратно. И днес не може да бъде променяно.


В това минало има герои и предатели. Героите побеждават предателите. Централно внушение е, че великите ни предци по нищо не са приличали на нас. Изгражда се образа им на свръхчовеци, каквито ние не можем да бъдем. Следователно – не можем да променим резултата от минали събития.


Разбира се, паралелно с това послание се развива и способността да се


пренебрегват притеснителни
исторически факти и събития


Като например, че Бенковски убива абсолютно невинен циганин пастир, за да "накърви" Априлското въстание.


Трезв и откровен поглед към миналото е рядкост. Ако днес Христо Ботев позвъни на врата ви, вие едва ли ще го пуснете вкъщи, защото е мърляв, мирише и вероятно е пиян. Но ако кажете това, веднага ще ви обвинят в "поругаване". В представянето на човешкия образ на някоя велика личност привиждаме омаловажаване на значимостта й.


А истината е, че


докато не очовечим героите си,
ще обсъждаме само тяхното поругаване


И така оставаме в капана на комунистическото схващане на историята, според което всичко е отдавна решено от героите, а ние сме напълно безпомощни да правим каквото и да е, освен да ги обожествяваме.


Скорошният случай с трите момчета, снимали се с портрети в класната стая, предизвика недоволство и порицание. Не се ли крие обаче поругаването във факта, че в края на своето средно образование тези младежи не знаят чии портрети държат? Връзката между героичните същества в уроците по история и лицата от стената им е убягнала. И това не е по тяхна вина.


Не е трудно децата да си помисят, че националните ни герои всъщност са от Марс, високи са около 4 метра и са живели като героите от Стария завет по 900 години. Неслучайно сред бисерите на седмокласници фигурира


"Рамбо Силек"


Време е да признаем, че причината за подобни смешки не е в липсата на любознателност. Ако информацията не е разбрана правилно, проблемът е в източника, а не в получателя. Необходим е съвременен подход. Иначе, благодарение на кампанията за изграждане на 137-метров паметник на Васил Левски, скоро ще прочетем, че това е бил реалният му ръст. А думите на Иван Вазов: "Левски имаше ръст среден" ще се тълкуват като доказателство, че останалите са били високи около 200 метра.


Миналото може да бъде истински разбрано само, ако разговорът за него е честен. Липсата на такъв води до периодичната поява на едни и същи спорове. Пример в това отношение е скандалът около организираната от Софийски университет "научна" конференция, посветена на Людмила Живкова.


"Поколението на прехода" ясно показва желанието си комунизмът да се оцени и тази глава от историята да се затвори. За обществото обаче това се оказва трудно.


Преди година и половина момчета, изрисували паметника на Съветската армия с лицата и одеждите на анимационни герои, за първи път поставиха дебата за миналото на плоскостта на съвременното мислене. Тези дни това направи и фестивалът Sofia Contemporary с провокацията за предстоящ строеж на нов мавзолей.


За разлика от дебата около паметника, (в който креативните му автори освен одобрение получиха и ругатни, стигащи до заплахи), този около повторното изграждане на мавзолея беше на практика еднозначен. В интервю по БНР един от организаторите на фестивала разказа, че сред многобройните обадили се да научат подробности и да проверят достоверността на проекта, не е имало нито един възторжен поддръжник на идеята.


От това обаче не можем да заключим, че не е имало зарадвали се. Но можем да кажем, че тези хора са се радвали тихичко вкъщи. Чакали са някой отвън да призове тяхната гражданска съвест, за да я проявят. Вероятно, това са същите хора, които си купуват магнитчета за хладилника с изображението на Тодор Живков от къщата му музей в Правец.


Желанието за връщане към миналото говори най-вече за стремеж към


бягство от отговорност


Уплашени от това, да поемат отговорност за себе си и обществото тук и сега, някои хора бягат да се скрият в едно минало, в което от тях нищо не е зависело и нищо не се е очаквало. При по-възрастните поколения съществуването на посткомунистическа носталгия е почти разбираемо и сравнително лесно обяснимо с тъга по младостта, когато кремвиршите са били по-вкусни и мечтите – осъществими. Опитът им обаче да завлекат там и децата си трябва да бъде спрян.


Драматичният въпрос "кой съм и какво трябва да правя" измъчва не само отделни хора, но цели народи. Старателно избягвайки го, Македония успя да се скара с всичките си съседи на принципа: "вие сте абсолютно и безпрекословно неправи". След превръщането на столицата си в сбор от комиксно изглеждащи паметници, тя се готви да ограничи чрез закон чуждестранните телевизионни продукции.


Преди да започнем да се подиграваме на подобни крайности, трябва да си зададем въпроса – толкова ли сме далеч от тях? Най-малкото, длъжни сме да се преборим с представата за тоталитарните режими като подредена, хармонична идилия, в която най-хубавото е, че друг решава. А от нас никой нищо не очаква.


Призракът на миналото
продължава да броди по нашите земи


Едни го виждат в образа на добър дух, други като демон. Ако има добра новина, тя е, че и на двете групи започна да им омръзва. Време е да приемем миналото без излишен патос и да решим какво да правим днес и какви искаме да бъдем утре.


Или както още през 1936 година пише Ф. Скот Фицжералд – когото бихме пуснали вкъщи защото, макар пиян, все пак е чист и елегантен – тайната на живеенето е да можеш да избереш между "мъртвата хватка на миналото и възвишените намерения за бъдещето".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (208)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  Много думи, малко смисъл. Едно време в училище ни учеха, че всяко свободно съчинение има въведение, развитие и заключение, че трите трябва да развиват една идея и да са в логическо съгласие едно с друго.

  Екскурзии в алтернативни форми на организация на писания текст е препоръчително да се правят чааак след като в употреблението на тая основна форма се придобие известен майсторлък.

  Иначе четем бози като тая отгоре.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на ministry
  ministry
  Рейтинг: 367 Весело

  Опит-неопит.Дай пак .Гръмко заглавие подвеждащо хората да видят статията,но нищо общо със нега,а бръщолевеници на една махмурлийка.

 3. 3 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#1:"jubal harshaw"]Едно време в училище ни учеха, че [/quote]
  Едно време ни учеха и че "Сталин е слънцето на народите" И че "соц'реализма" в литературата и изкуството е най най по...и т.н., ама се оказа не толкоз вярно.
  [quote#1:"jubal harshaw"]Екскурзии в алтернативни форми на организация на писания текст е препоръчително да се правят чааак след като в употреблението на тая основна форма се придобие известен майсторлък.

  Иначе четем бози като тая отгоре. [/quote]
  Принципно си прав, в случая считам че грешиш.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 4. 4 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  тези роми много добре са знаели кои портрети държат , показват ви какво би станало с България , когато ромите и турците станат над 50 процента от населението , тогава БЪЛГАРИЯ няма да е има , замислете се господа политици стига сте мислили как да ограбвате

 5. 5 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не се уточнява дали Ботев-Враца, или Ботев-Пловдив ще позвъни. Младата последна (130 г.) България наистина ще изчезне, защото повече от половината време беше арендована на комунисти, чиято основна задача е държавата да изчезне, като всички материални блага са лично техни. А когато комунистът реши да се прави на патриот, се получава национал-социалист, по тези места една трагично-комична фигура будеща единствено отвращение.

 6. 6 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "heineken":комуниста ставал национал социалист еи по тъп коментар не бях виждал , адолф би се обърнал в гроба

 7. 7 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#3] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Аз говоря за метода, не за идеология. Двата щата не само не са близо, ами не са и на една карта даже

  Текстът отгоре е боза, без обединяваща идея, без развитие на някаква мисъл, просто наплякани графомански изречения, които показват хаоса, останал в главата на списуващата от гледане на телевизия и четене на туитър от последните седмици.

  Подходяща идея, която би могла да обедини хаоса от думи по-горе би могла да бъде тъга по липсата на правдива официална история, около която да може да се обедини това, което минава за български дух.

  Или поне една общоприета митология, нещо като тая на Хенрих Грец, която да се приема за истина от повечето българи.

  Примерно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 8. 8 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  някои хора са супер заблудени и си мислят , 4е великобритания и америка са супер демокрации , 6 години жиеея в лондон , по голям биг брадър не съм виждал никъде по света , просто някои хора маи не осъзнават в какъв свят живеем

 9. 9 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#7:"jubal harshaw"]Подходяща идея, която би могла да обедини хаоса от думи по-горе би могла да бъде тъга по липсата на правдива официална история, [/quote]
  Тъгата по (или поне споменаването на факта за) липсата на правдива официална история ги има. Ама не са поднесени като точки 1, 2, 3 и т.н. като в научна публикация, или доклад, а другояче. Е, виждаме различно нещата май, освен че някой от нас (а може би и двамата) грешим

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 10. 10 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#6:"dgidgo"]комуниста ставал национал социалист еи по тъп коментар не бях виждал , адолф би се обърнал в гроба [/quote]

  Къде му е гроба на твоя адолф? Ако искаш да видиш по-тъп коментар, прочети собствените си. Ако можеш, в което се съмнявам.

 11. 11 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 675 Любопитно

  [quote#8:"dgidgo"]великобритания и америка са супер демокрации , 6 години жиеея в лондон , по голям биг брадър не съм виждал никъде по света [/quote]

  И каква ти е премията да живееш в "биг брадър", да не би да си окован там, или те пазят с Калашници?

 12. 12 Профил на block
  block
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Браво, доста добра статия. За онези циганета и аз се бях зачудил какво пък толкова страшно са направили. Ама наистина! Викам си сигурно са обрали най малко десет баби. И е вярно, че хората панически бегат да се крият в някакво измислено минало. Ей ги шефовете на македонците са типичен случай. Ама и тука си имаме примери де.

 13. 13 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Аз се готвя за за Аспарух да звъни бе

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хм- не знаех, че зад ник "Мунчо" се крие г-жа Юлия Иванчева...Тя пише"...Ако днес Христо Ботев позвъни на врата ви, вие едва ли ще го пуснете вкъщи, защото е мърляв, мирише и вероятно е пиян...." Г-жо с ник "Мунчо", за Ваше сведение - разпознавайки Христо Ботев, МОМЕНТАЛНО ще му осигуря достъп до ВСИЧКИТЕ си бизнес и професионални контакти, както и ще му предоставя баня, храна, безплатна стая за пребиваване, а после ЗАЕДНО ще мислим как и защо допуснахме грешките си; ще помислим ЗАЕДНО как да ги поправим и дали не е време "Радецки" да се замени със друг начин/ способ/ за промяна на положението! КОЯ СТЕ ВИЕ И КОЛКО МЕ ПОЗНАВАТЕ ОФЛАЙН, ЗА ДА КАЗВАТЕ АЗ КАК ЩЕ РЕАГИРАМ, Г-ЖА НИКОЯ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Съчинения по примера на Пиндостанските газети. Ноу, тенкю!

 16. 16 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Пустословие Няма ли край?! Само питам-не се ли наситихте на него?? Или просто ТАКА и ТАКИВА глупости УМИШЛЕНО се продуцират?!За редовния общ фон и мешавица на народните глави!?
  "Ф. Скот Фицжералд – когото бихме пуснали вкъщи защото, макар пиян, все пак е чист и елегантен – тайната на живеенето е да можеш да избереш между "мъртвата хватка на миналото и възвишените намерения за бъдещето". "
  Фицджералд чувал ли е за комунизЪма източноевропейски,че даже специално българския такъв,живял ли е петилетки наред в ТАКОВА не(И)що??!! А,не,починал е човека 1940г....ама Ганьо ще докара от през 9 земи в десета само и само да прокара някаква погрешност и глупост..тук,за нас си,за лична употреба и НАЗАДНАЛОСТ!! Мъртвата хватка на миналото?! Да,и още как! Но да сме я оставили хватката и ХОП!,изведнъж да се понесем на възвишените крилца на бъдещето?! Ама много къси,опърпани и опърлени тия крилца ,бе,другари...поради точно мъртвата хватка на миналото,което е и НАСТОЯЩЕ!!Ей я хватката не минала,но и настояща за България-след като говорите за Ботев и Левски- ей ги комунягите,чадата и слугите им по етажите на властта,отгоре додолу!!ТАКА ЛИ Е?? Ан така! А тук ,в тая и за тая БГ ситуация и реалност многодесетилетна Фицджералд е НЕПРИЧЕМ !!!!!!!!

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#4:"dgidgo"]тези роми много добре са знаели кои портрети държат[/quote] И аз мисля така. Произведенията на Ботев и Вазов се изучават в училище, учи се и българска история, а за Залтният век на цар Сименон Велики обикновено се отделя поне 1-2 учебни часа по история. След като се твърди, че циганчетата не са отсъствали от часовете, редовно са посещавали училище, как така не знаят кои са тези велики българи? Лъжите им са толкова прозрачни, колкото и "неумението" им да говорят български език.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#17:"dqdomart"]Залтният век на цар Сименон [/quote]
  Златният век на цар Симеон - много се извинявам!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Deutsches Reich
  Deutsches Reich
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ако почука ще го поканя и ще се напием кат казаци ха ха ха

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Весело

  Тя историята ни позвъня и й отворихме,но нали не носеше даровете,които очаквахме,изгонихме я и вратата й затворихме.

  Правилно ли обяснявам факта,че през 2001 год. 67 % от избирателите в с. Равадиново гласуваха за царя,а през 2005 само 6%.Дедите им са оземлявани от Цар Борис като бежанци от Тракия,правени са им къщи,Шаронски ги наричат,на името на Шарон,координатор на заема от 15 млн. златни франка.Сега какви дарове са очаквали,те си знаят.

 21. 21 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 862 Весело

  "...Сърбия на Милошевич, например, започва война със своите съседи през 1992 година, за да постигне реванш за битката на Косово поле, загубена през 1389 година..."-Това е една от многото абсолютни глупости ,които ме е яд ,че прочетох!

  Юлия, счупи тъпомера! Отивай да си купиш нов!

 22. 22 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дай Боже на всекиму по един Ботев да потропа на вратата,та белким се освестим .

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  Доста блудкав и безсмислен пасквил, от който ми убягва основната идея, явно ми липсва многопластовото мислене на г-жата (или г-цата) написала това... нещо. Та, какво точно цели да покаже авторката? Че всички са маскари, затова и не трябва да се идеализира и огероява никой? Щото бил мърляв, пиян и миришел? Хм... следвайки логиката на авторката, тя и Исус Христос не би пуснала в дома си, по същите или подобни причини. Ами, така ще е... щом куцо и сакато реши, че става за журналист, щото може да пише правилно и без много грешки, още много подобни буламачи ще има да четем..

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 533 Разстроено

  Е баси словоблудството!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 25. 25 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#14:"dqdomart"]разпознавйки Христо Ботев, МОМЕНТАЛНО ще му осигуря достъп до ВСИЧКИТЕ си бизнес и професионални контакти,[/quote]

  А ако ти звънне днешния Христо Ботев - гладен, мръсен, неизвестен тип, който твърди, че е велик поет, но има само една издадена книжка некъде в чужбина какво ще напраиш?

  Всеки конформист знае да се прекланя пред портрета от стената, номера е да напипаш пулса на бъдещето.

  Това можеш ли го, красавице?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако днес Ботев позвъни на вратата ви...
  ...............
  Още от вратата ще започна : :))

  "Тежко брате се живее,
  между глупци неразбрани ,
  душата ми в огън тлее,
  сърцето в люти рани ""..
  .........................
  Тежко , тежко ,вино дайте /към жена ми /
  пиян дано аз забравя ,
  туй що вии глупци не знайте,
  позор ли е или пък слава ...
  .............................
  Смок е засмукал живот народен ,
  смучат го наши и чужди /руски / ,гости:))
  ..............................
  Кажи ми сестро , де КАРАДЖАТА,
  дее и моята вярна дружина ,
  кажи ми , пък ми вземи душата , аз искам ,сестро , тук да загина ...

  BIG AL
 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  На мен статията ми харесва. Тя поставя един основен въпрос, който, ако не се реши, никога няма да направим крачка напред - въпросът за личната отговорност. Вчера с недоумение четях постингите, в които Босия се обвинява, че не предлага решение, а само протестира, и от него се ИЗИСКВА да предложи план за спасение на България от настоящата криза. Явно твърде много хора продължават да живеят с идеята, че някой друг трябва да измисли решение на проблемите и да го приложи на практика - трябва да дойде Героят и да оправи кашата. А ако направи грешка, да има за кога да викат "Разпни го". Защото само героите от миналото са недосегаеми за техните критики (така и така техните слабости са заличени от времето).

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#25:"jubal harshaw"]А ако ти звънне днешния Христо Ботев - гладен, мръсен, неизвестен тип, който твърди, че е велик поет, но има само една издадена книжка некъде в чужбина какво ще напраиш? [/quote] А когато аз минавах на бегом през всички кантори в София, показвайки дипломата си и искайки да работя в тези кантори, с най- хубавият си тогава костюм, с илюзиите си, и всички ми затваряха вратата, казвайки, че ще ме приемат само ако им предоставя свои клиенти и че резултатите от дипломата нямат значение, ТИ къде беше? Знаеш ли какво стана след това? В деня, в който се заклех като адвокат, вечерат ме срещна моя позната, която беше и първият ми клиент. След като спечелих делото й, на излизане от сградата на съда, ме срещна един от канторите, посетени от мен.Тогава ми каза:" Браво- ако искаш , ела да работиш с нас" Засмях се, вирнах си умишлено брадичката и казах- "Благодаря- точно днес доказах, че мога да се справям САМА- не умея да работя в екип и ще съм ви само в тежест" Та- толкова - за вратата, на която човек чука и вратата , която САМ си отваря!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  Ако днес (НЕДАЙ БОЖЕ ДАЖЕ И ДА СИ ПОМИСЛЯ) Ботев позвъни на вратата ми , аз ще се самоубия от срам че съм му наследник-с името БЪЛГАРИН!
  А ако е пък ДЯКОНА-ЛЕВСКИ, незнам как да ви отговоря, сигурно ще взривя ПАРЛАМАНТА ЗА ДА УНИЩОЖА ДИСКРИМИНАЦИЯТА В КОЯТО УМИШЛЕНО, ГРУП-ПОЛИТ-ПОБОРНИЧЕСКИ, БЕЗПРИЕМСТВЕНО СА МЕ ВЪВЛЕКЛИ И ЗАТОВА ЧЕ ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НА ТЕЗИ ДВАМА КУМИРИ ДАЛИ СИ ЖИВОТА ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, В УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТКА, ЧУЖДО-ПОКЛОННИЧЕСКИ-ЛОБИСТСКА, НАТО-ПЕТРОЛ-МАРИОНЕТКА, ПРОСЕК.

  До кога ще разрешаваме на частните ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ, не само да ни узорпират полит-идеологически, но и да мешат ЧАСТНИТЕ СИ ИДЕОЛОЖКИ УВЛЕЧЕНИЯ и (ХОБИ-наклонности) в ДЪРЖАВНИТЕ професионални дела?
  Врем,е да СПРЕМ ЗАПАДНО-Парламентарната ДИСКРИМИНАЦИЯ в която сме въвлечени нассила, чрез БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА друг-другиго?!
  Дойде време да избираме ръководството си не от средата на меж-ПАРТИЙНИТЕ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ, мислещи единствено за оцеляването на идеолог-групата, а талантите сред нас, ЗАБРАНЯВАЙКИ НА ЧАСТНИЯТ ПОЛИТ-УЗОРПАТЁР НАМЕСА В ДЪРЖАВНО-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЛА!
  Т.е. ВРЕМЕ Е ОСНОВНБО ДА ПРОМЕНИМ КОНСТИТУЦИЯТА СИ И НАЧИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ!
  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!
  Вижте какво е направила ЗАТВОРЕНО-ПАРТИЙНАТА ИДЕОЛОГИЗАЦИЯ с обществото в държавата на ДЯКОНА?
  Всички сме жертва на ЧАСТНАТА КУЛТОВО-МАЖОРИТИРАНА ПОЛИТ-УЗОРПАЦИЯ! ДОКОГА?
  Меж-партийна безприемстйвеност, пререкания, поборства, НЕНАВИСТ, ОМРАЗА, тотално социално-разцепление, още повече в държава с многоетническо общество като РОДИНАТА НА ДЯКОНА!
  И то в момент когато ни трябва КОНСОЛИДАЦИЯ а не безприемствена ПАРТИЙНО-ИДЕОЛОГИЗИРАНА групщина, за да оцелeeм.
  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ЗНАЕТЕЛИ КАКВА Е ЧИСЛЕННОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ НА ТАЗ ПЛАНЕТА?
  ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ МНОГОЧИСЛЕНИЯТ РОД НА ТАЗ ПЛАНЕТА?
  ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ НЕ СМЕ САМО БАЛКАНЦИ?

  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ЗНАЕТЕЛИ САМИ КАКВИСТЕ, ОТ КЪДЕСТЕ И ЗАЩОСТЕ НА ТОЗИ СВЯТ РОДЕНИ?

  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ;
  СОЦИАЛИСТИ, НАЦИСТ-АТАКИСТИ, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТИ, ГЕРБ ЕВРО-ЛОБИСТИ, НАТО-МАРИОНЕТ КОЛОНИАЛИСТИ, СДС-исти и БСП-исти, НДСВ-МОНАРХИСТИ, и прочee частни култови групщини, СПРЕТЕ С ТАЗИ КУЛТОВO МЕЖ-ПАРТИЙНА, ЧАСТНО-ГРУПИРАНO-МАЖОРИТИРНА, ВЛАСТ-НАДПРЕВАРА И ПОБОРСТВА, КОИТО УМИШЛЕНО РАЗЦЕПВАT НАРОДНАТА КОНСОЛИДАЦИЯ И ПОТДЪРЖАТ ПАРЛАМЕНТAРНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ!!

  БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА АКО ИМА МАЛКО светска-СЪВЕСТ И ПОНЕ ЧАСТ ОТ ДУХА НА БЪЛГАРИТЕ, НЯМА ДА СЕДИ БЕЗПРИСТРАСТНА ПРЕД ФАКТА И НА НЕЙНОТО И ЧЛЕНСТВО В ЕВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТА С КОЛОНИАЛИСТИ, И ДА ПРОПОВЯДВА "православие"!!

  Къде е това "ПРАВОСЛАВИЕ" ЕДНИ НАРОДИ ДА ЖИВЕЯТ ПОМАЗАНИ, А ДРУГИ КОЛОНИАЛ-ОТРЕЧЕНО-ЧУМОСАНИ ?
  Дa, Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛЕН-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа e изселен в ИЗГНАНИЕ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I
  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!
  РЕЛИГИОЗНИТЕ православ-САМОЗВАНЦИ, и бизнес килимявки не деляли децата, а само начина на зачеването им, като едните ги "оручасва при-живе" а другите "богослави при-смъртно"!
  УМИШЛЕНО ЗАТВОРИЛА ОЧИ ДАЖЕ И НА БОГА ПРЕД ФАКТА ЧЕ;
  ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ "индиго".
  ОБДУМВАЙКИ ВЪПРОСА ЗА КЛОНИРАНЕТО, Църквата реши да приеме по крайно БОЖИЕ-снизхождение ин-витрото, НО БЕЗ ОЩЕ ДА Е ИЗМИСЛИЛА КАК И КОЛКО ДА ПЕЧЕЛИ И ТЯ ОТ ТОВА!

  АКО БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА, ИСКА ДА ИМА И ДОКАЖЕ ИСТИНСКО "православие", И АКО ИСКА ДА ВЪРНЕ ДАЖЕ ЧАСТИЧНО, ЗАГУБЕНИЯТ ДУХ И ВЯРАТА КЪМ СЕБЕ СИ, БЪЛГАРСКИТЕ "православ"-ЦЪРКОВНИ КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ ТРЯБВА, НЕЗАБАВНО ДА СТАНАТ ИНИЦИАТОРИ НА “Социалната ПЕРЕСТРОЙКА”;
  «ВЕЛИКИТЕ»;
  ОРТОДОКСКА,
  КАТОЛИЧЕСКА,
  БУДИСТСКА,
  ЮДАИСТСКА И
  ИСЛЯМСКА "ЛОЖИ", АКО НЕ СЕ ЗАХВАНАТ С РЕЛИГИОЗНАТА "ПЕРЕСТРОЙКА", НАЛОЖЕНА ИМ ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕЛИГИОЗНО-ДЕМОГРАФСКИ ПРОМЕНИ, ЩЕ ДОВЕДАТ СВЕТА ДО КАТАКЛИЗЪМ, И ДО ПЪЛНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.
  КАКВО ИМАМ В ПРЕДВИД;
  ВСЯКА ЕДНА ОСНОВНА РЕЛИГИОЗНА СТРАНА;
  ХРИСТИЯНСТВО, ИСЛЯМ, БУДИЗЪМ И ЮДАИЗЪМ, СА ДЛЪЖНИ ДА НАПРАВЯТ РАДИКАЛНИ ДОПЪЛНЕНИЯ КЪМ СВЕЩЕННИТЕ СИ КНИГИ-ПИСАНИЯ, (КОРАН, БИБЛИЯ, Талмуда, Тора и т.н.) ДОПЪЛВАЙКИ ГИ С ИЗИСКАНОТО СВЕЩЕННОТО, но все още пренебрегнато УСЛОВИЕ ( „ПРИЕМСТВЕНОСТ” ), ОТСЪСТВАЩО И В КОРАН И В БИБЛИЯ, и в Талмудатa, и Торатa, отсъстващо и в будиските "Трипитака" и "Даммапада", УЗАКОНЯВАЙКИ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ РАЗНО-ВЕРИЕТО МЕЖДУ НАС ХОРАТА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!!

  НЕКА СЕ ПРИЕМЕМ ЕДИН ДРУГ КАТО ХОРА-БРАТЯ-ЧЕЛОВЕЦИ, ВЯРВАЩИ В "ЕДИН-БОГ" НО С РАЗНИ ИМЕНА ( Христос, Аллах, Йехова, Буда или наречен така, както му се иска на всеки един човек и т.н.)

  ДО КОГА РЕЛИГИОЗНИTE КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ, ЩЕ НИ ГЛЕДАТ ЖАЛКАТА РЕЛИГИОЗНО-ПОЛЯРИЗИРАНА ОРИСИЯ , ЗАХВЪРЛЕНА ВЪВ ВРЕНМЕТО НА СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ОСТАРЯЛИ ДОГМИ на БЕСПРИЕМСТВЕНОСТ И ПРОТИВОРЕЧИЯ, КОГАТО ЗА ВСИЧКИ НАС ГОСПОД Е ЕДИН??

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  БИ-СМИЛ-AЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СМЪРТ НА П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИTE ПИС-КИЛЪРИ!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 31. 31 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Поредната манджа с грозде на авторката, за да каже все пак в заключение нещо полезно:
  "Време е да приемем миналото без излишен патос и да решим какво да правим днес и какви искаме да бъдем утре."

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Авторите в сериозните медии трябва да са малко по-зрели ... особенно по исторически теми ... Никой не й пречи на актуалния поглед ... , ама малко и е раничко да сипе мъдрост Преди 40 години един старец ми каза: "Жена лесно се съблича, трудно се облича" ... Разбрах какво ми е казал стареца, не когато се ожених, а когато имах дъщеря студентка ... Няма как да се съзрее по-бързо , нито как да се помъдрее на млади години. За сметка на това може да се поумнее като млад, ако се слуша преди да се приказва!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#29:"dqdomart"] ТИ къде беше?[/quote]

  Аз бех с Христо, пийвахме без мезе на пейките пред НДК-то.

  Едната от аптекарките на Витошка и Неофит Рилски ме харесва тайно и ако не съм много пиян ми продава спирт, разделих го с него, че и той беше без стотинка.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 34. 34 Профил на lasigd
  lasigd
  Рейтинг: 367 Неутрално

  наистина трябва да помислим малко над това как да променим бъдещето а не само да споменаваме, колко е велика БЪЛГАРИЯ,колко са велики ЛЕВСКИ, БОТЕВ,капитан ПЕТКО ВОИВОДА и да продължаваме да имигрираме като ляствички по топлите страни /икономически по развити/ .

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#33:"jubal harshaw"]Аз бех с Христо, пийвахме без мезе на пейките пред НДК-то. [/quote] Едва ли.... Ако си бил с Христо Ботев - и физически , и мислено, до сега да си направил нещо революционно, което не е общоприето в твоите среди- като например да следваш принципите си, дори да са смешни от гледна точка на професионалното мнозинство в твоята професия. Понеже и Ботев, и Левски , и Вазов бяха в мен, аз отстоях по този начин моите принципи и направих своята революция. Искрено се надявам и ти да си постъпил по сходен начин- още повече си пил ракията си с Христо и то без мезе...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Юле, като пишеш за пред фосили като нас, спазвай малко поне тази формула - " диференциране-анализ-интегриране" .

  А то сега, слагам плюсове на баба Венета-русата ...

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  [quote#31:"Мария"]Време е да приемем миналото без излишен патос[/quote]... няма да има проблем, ако го приемат и от двете страни ... На практика всеки крещи неговата "истина"и НЕ ЖЕЛАЕ да чуе другия ... Ами НЯМА да стане докато са живи засегна-тите, че и техните наследници ... Другата грешка е да се мери със сегашни мерки друга система = смешно и идиотско. Лошото е , че дори има признаци на подлудяване на обще-ството и игнориране на другомислещите - характерно за тоталитарни общества и се завръща в особено уродлива форма .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#23:"VеnRus 2008"]Щото бил мърляв, пиян и миришел? Хм... следвайки логиката на авторката, тя и Исус Христос не би пуснала в дома си, по същите или подобни причини.[/quote]

  Хм... от думите Ви разбирам, че Вие бихте пуснала "мърляв, пиян и миришещ", който прилича на някакъв портрет или проповядва нещо, на което някъде сте попадала, но което по-скоро Ви звучи като брътвеж на избягал от определен вид клинично заведение? Ако кажете "да" - поздравявам Ви, но позволете да не Ви повярвам.

 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#22:"valia"]Дай Боже на всекиму по един Ботев да потропа на вратата,та белким се освестим . [/quote]
  Или по-добре - дай Боже от всяка врата да излезе по един Ботев. Това го казвам фигуративно. Ботев е бил безпорно един безумно храбър мъж и много талантлив поет. Само че старателното планиране не е било неговата стихия и заради това е изложил на сигурна смърт цялата си чета. Той е един прекрасен символ за събуждане, след него обаче от всяка врата трябва да излезе и един Левски, който системно да организира и да е в състояние да поддържа една перфектна организация. А това е още по-трудно, защото е делнично и не-героично и изисква едно постоянно и дългосрочно усилие.

 40. 40 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Миналото си е минало. Само по себе си няма да те нахрани днес. Но да не знаеш пътя си, значи си слабоумен. Дали Бенковски е убил невинен циганин, дали Левски е убил полуневинен българин, дали Стамболов е спал с някоя позната и дали по време на Възродителния процес са пребити или убити няколко души не ни интересува. Интересува ни, дали големите ни исторически личности светят в нощите и ни посочват пътя за Държавата ни и за нас. Еми светят, дори да не е постоянно. България на три морета не знам някой от нас да иска в момента. Ако почукат на вратата Ботев или Левски- пускам ги и слагам ракия и салата, а и храна- са сега и за из път. Че те са били основно гладни госпожо, ама Вас сега това няма да Ви е особено важно, не е глобално и модерно. както и да е- Левски е обиколил пеша голяма част от територията на днешна България. Пеша Госпожо, и зимата също, и то два пъти, без почистени от снега пътища, без хотели, без карта. ..

 41. 41 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#35] от "dqdomart":

  А ако Христо Ботев беше като тебе, щеше да завърши Одеската гимназия и медицинското училище и да отвори кабинет, а не да се свира по мелниците и да обсъжда с Васил Кунчев как да умре за свобода.

  Разни хора, разни идеали.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Еееех, ако дойдеше, първо щях да му кажа добре си дошъл и да го поканя на скромната си софра. А след това бих го попитал, този млад небръснат левент, откъде да си купя и аз пушка бойлия. След написаното по горе от другите съфорумци, какво друго мога да добавя? Живи са още героите, но само в сърцата на онеправданите и на почтените интелигенти- може би?!?

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#41:"jubal harshaw"]А ако Христо Ботев беше като тебе, щеше да завърши Одеската гимназия и медицинското училище и да отвори кабинет, а не да се свира по мелниците и да обсъжда с Васил Кунчев как да умре за свобода. [/quote]
  "Върхът е един, но има много пътища към него" и "Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си."Марк Твен Искаш да кажеш , че Христо Ботев е бил необразован, неук човек, който е нямал никаква представа от европейските политически, икономически и литературни тенденции и традиции Странно- защо тогава обсъждаш факта, че си пил ракията си снего, а нияо не си разбрал за личността и възгледите му

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Сал една ойро-атлантска гордост ни остана.Осраха всички авторитети от миналото.И ша си заминем заедно с Ойро Савецкия Саюз,като офса без история.

 45. 45 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Блудкаш с претенции!!

  Що за стил се налага от журналята?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 46. 46 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Добро заглавие, авторке Юлия Иванчева.
  Но нататък от разхвърляното ви есе не можах да разбера хубаво ли е според вас да пуснем смрадливия и пиян Ботев в къщата си, или е лошо. Убягна ми и връзката между циганетата, които се гавриха с портрети на светли български герои, войната в бивша Югославия и Ф. Скот Фицджералд.
  Ако връзката е МИНАЛОТО, нека не го задраскваме с лека ръка.
  КОЙТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО, ВЛАДЕЕ НАСТОЯЩЕТО. Който владее настоящето, владее бъдещето. Казал го е някой "едно време" - не помня кой и кога.

  Една българка
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  http://www.csp-sofia.org/ Странно защо, бутончетата "Управителен съвет", "Екип", 'Фондьори" и "Партньори" не работят
  Участие на Юлия Иванчева в управлението на НПО
  Център за социални практики
  Регион: София
  Тип: Сдружение
  Сфера на дейност: Законодателство, застъпничество, публични политики; Образование
  Представляващи: Евгений Дайнов, Юлия Иванчева
  Членове на управителния орган: УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ: Евгений Александров Дайнов, Васил Иванов Гарнизов, Мария Йорданова Панчева
  http://www.ngobg.info/bg/search.html?Member=%D0%AE%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0&MemberType=Representative

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#47:"dqdomart"]Представлващи: Евгений Дайнов, Юлия Иванчева [/quote]

  Авторката от котилото на Дайнов? Те са станали спецове по какниженето на бездарни сравнения тип миш-маш!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 49. 49 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#43] от "dqdomart":

  Мило, не ме разбираш, затова не ни върви разговора. Аз не говоря буквално, а леко алегорично, щото пия хубаво винце след вечеря.

  Остави буквалистиката за часовете по право в университета и не се взимай толкова насериозно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#48:"Курт Деликуртев"]Авторката от котилото на Дайнов? [/quote]
  http://ngobg.info/bg/static/partners.html
  Партньори....Институт „Отворено общество” – София
  Т.е.- някакво лице от някакво НПО, с неясно какво финанасиране, неясно чии интереси обслужващо, тръгнало да пише:"Разбира се, паралелно с това послание се развива и способността да се пренебрегват притеснителни
  исторически факти и събития Като например, че Бенковски убива абсолютно невинен циганин пастир, за да "накърви" Априлското въстание." И си въобразява, че читателите пасат трева и ядат доматите с колците Де., гиди, як дрянов кривак по продажната гърбина и кухият череп ....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "dqdomart":


  [quote#50:"dqdomart"] И си въобразява, че читателите пасат трева и ядат доматите с колците Де., гиди, як дрянов кривак по продажната гърбина и кухият череп .... [/quote]

  Пробват да хванат някоя загубена душа ...

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Искам да попитам представителите на всички НПОта на територията на България- каква ще бъде реакцията ви, ако се съберем 3ма-4ма ентусиаста, които до сега сме били аполитични; не сме били членове на никоя партия, включително и на БКП и вземем, че направим НПО в защита СПЕЦИАЛНО на етническите българи в България; на българската история; на техните права, законни интереси и ги съветваме за дела срещу България, когато имаме сигнали за дискриминация на българи - български граждани, от самата държава съгласно ЗЗДискр. Естествено, че няма директно да вписваме в учредяването конкретни думички, обозначаващи етнически произход, но ще се знае, че това НПО обслужва интересите предимно на българите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 572 Весело

  "колумнистите" на Дневник винаги се въртят около собствения си пъп.винаги българите се разглеждат като някакво "излкючително явление", а статиите са много думи изпразнени от съдържание, повърхностни и претенциозно провинциални!
  "колумнистите" са като голяма част от"форумистите"!
  имаше един разказ на Issac Asimov където на един робот му набутаха толкова информация(и противоречива),че накрая се блокира и умря .днес хората се бомбардират с толкова безмислена и противоречива информация, че накрая не са способни да процесират и синтезират събитията.всичко е повърхносттно и объркано в съзнанието им многото информация блокира мисленето им( като се добави ,че и природата не е била щедра в някои случи)
  да пишем без да кажеш нищо можем всички,но такъв аматьорски стил на "колумнист" е патетичен!
  "статията" я оставям-"no comment"
  приятени събота и неделя!

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 54. 54 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 418 Неутрално

  каквото и да кажем или напишем трябва да уважаваме историята си ...
  ... и народ, които не уважава миналото си и традициите си е народ без бъдеще
  (по спомен ги пиша може и да не е точно така) ....

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 55. 55 Профил на block
  block
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#50] от "dqdomart":
  [quote#50:"dqdomart"]Т.е.- някакво лице от някакво НПО, с неясно какво финанасиране, неясно чии интереси обслужващо, тръгнало да пише[/quote]
  Айдеее почнахме с тъмните интереси, коварните нпо-та и тн. А можеше да е толкова просто...
  Разликата между издялканата от учебниците по история, литература и тн фигура и тази на истинският човек . Разликата между Ботев от портрета и Ботев с отвличането на кораба, болката по родината, Ботев който е спал седмици с едни и същи дрехи по браилски хм.. хостели и Ботев от конспектите по литература. По някакъв начин ние си затваряме очите за истинският Ботев и даже съм сигурен, че освен задължителните по литература неща малко читатели тук са си дали труда да прочетат фейлетоните му и останалите стихове. Ама нали трябва да има некой на портрета за да можем да сочим обвинително с пръст "другите". Тия с неясните интереси.

 56. 56 Профил на block
  block
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#52] от "dqdomart":
  [quote#52:"dqdomart"]Искам да попитам представителите на всички НПОта на територията на България- каква ще бъде реакцията ви, ако се съберем 3ма-4ма ентусиаста, които до сега сме били аполитични; не сме били членове на никоя партия, включително и на БКП и вземем, че направим НПО в защита СПЕЦИАЛНО на етническите българи в България; на българската история; на техните права, законни интереси[/quote]
  Ами не разбирам много от право ама това не е ли работа на държавата?

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#54:"[email protected]"]каквото и да кажем или напишем трябва да уважаваме историята си ... [/quote]Естествено, но това важи за хората, които не си продават етническият произход за пари и които имат ясни критерии и съзнание за корените си и етническият си произход. Много ми е интересно -кой е източника на финансиране на НПО"Център за социални стратегии", кой проект и с каква тематика е спечелен, за да се финансира дейността на това НПО и плащат ли членовете му редовно своите данъци, защото съгласно "РАЗЯСНЕНИЕ № 1-9 от 8.05.2012 г. относно прилагане на Закона за данъците върху доходите на физическите лица за доходи от наем-
  ....сдружения учредени по реда на ЗЮЛНЦ са предприятия по смисъла на ЗДДФЛ и са данъчно задължени лица по смисъла на чл. 44 от с. з."
  "РАЗЯСНЕНИЕ № 1-9 от 8.05.2012 г. относно прилагане на Закона за данъците върху доходите на физическите лица за доходи от наем

  НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

  чл. 31,
  чл. 44,
  чл. 45,
  чл. 81а ЗДДФЛ,
  чл. 1 ЗСч,
  чл. 19 ЗЮЛНЦ

  Във връзка с Ваше запитване, постъпило в Дирекция "ОУИ" - гр. ..., заведено с вх. № 2012 г., изразяваме следното становище:
  Въпросът поставен в запитването е независимо, че не са определени и посочени в ЗДДФЛ по чл. 44, ал. 4 като платци на доход от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, следва ли да бъдат задължени юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) да удържат и внасят авансов данък с данъчна ставка 10% при наемане на обекти, които са собственост на физически лица?
  Уведомяваме Ви, че съгласно утвърдените правила за работа на Националната агенция по приходите (НАП), отговор не се предоставя в случай, че подателят не поставя въпрос за своите задължения, а за друго задължено лице. В този случай становище може да се изрази, ако въпросите са поставени от съответното заинтересовано лице или от упълномощено такова и се съдържат идентифициращите за подателя и упълномощеното лице данни: за физическите лица - трите имена, ЕГН или личен номер на чужденец и постоянен адрес, а за останалите - наименованието (фирмата) на лицето, ЕИК, адрес на управление и адреса за кореспонденция по чл. 28 от ДОПК.
  Предвид така изложената фактическа обстановка и съобразявайки относимата нормативна уредба по зададения от Вас въпрос, изразяваме следното принципно становище:
  Съгласно чл. 44, ал. 4 от ЗДДФЛ в сила от 01.01.2011 г., когато платецът на дохода от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество е предприятие или самоосигуряващо се лице, размерът на данъка се определя и данъкът се удържа от платеца на дохода при изплащането му. В този случай, размерът на дължимия авансов данък се определя, като облагаемият доход по чл. 31 се умножи по данъчна ставка 10 на сто.
  Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи - чл. 31 от ЗДДФЛ.
  Видно от гореизложеното, размерът на дължимия авансов данък се определя от наемателя, като наемът се намали с 10% нормативно признати разходи и разликата се умножи по данъчна ставка от 10 на сто.
  Данъкът се внася от предприятието, съответно от самоосигуряващото се лице, в сроковете на чл. 65, ал. 11 и по реда на чл. 66 от ЗДДФЛ, т. е. до 10-то число на месеца, следващ месеца през който данъкът е удържан (при плащане на дохода) по сметка на ТД на НАП по място на регистрация на платеца на дохода.
  Съгласно чл. 44, ал. 2 от ЗДДФЛ, лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност дължи авансово данък за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, след като облагаемият доход на лицето от всички източници на доход, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, намален с удържаните или внесените за сметка на лицето задължителни осигурителни вноски, превиши 7920 лв. В случаите по ал. 2 лицето, придобиващо дохода, удостоверява степента на намалена работоспособност с валидно към датата/датите на изплащане на дохода експертно решение на ТЕЛК/ДЕЛК/НЕЛК, копие от което се предоставя еднократно пред платеца на дохода, когато той е задължен да удържа и да внася данъка.
  Следователно, когато получателят на дохода е с намалена работоспособност 50 или над 50 на сто и е представил пред платеца на дохода копие на експертно решение от ТЕЛК/ДЕЛК/НЕЛК, авансов данък се удържа след като облагаемият му доход от всички източници на доход, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа превиши 7920 лв., като задължително условие е експертното решение да е валидно към датата/датите на изплащане на дохода от наем.
  Предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на доходи по чл. 29 или 31 от ЗДДФЛ, издава за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл. 43 и чл. 44 от закона сметка за изплатените суми и служебна бележка по образци, които предоставя на лицето, придобило дохода - чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ. Образците по ал. 1, 2, 4 и 7 на чл. 45 се предоставят на лицето, придобило дохода, или на упълномощено от него лице.
  В чл. 81а (Нов - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) е посочено, че лице - платец на доход, което, като е задължено, не издаде и не предостави на лицето, придобило дохода, образците по чл. 45, ал. 1, 2, 4 и 7, се наказва с глоба или с имуществена санкция в размер до 250 лв., освен ако лицето не подлежи на по-тежко наказание. За нарушения, извършени за повече от едно физическо лице, глобата или имуществената санкция се налага поотделно за всяко физическо лице. При повторно нарушение по ал. 1 глобата или имуществената санкция е в размер до 500 лв.
  Съгласно § 1, т. 33 от Допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ, по смисъла на този закон "предприятие" е предприятие по смисъла на Закона за счетоводството (ЗСч), както и търговското представителство по Закона за насърчаване на инвестициите и осигурителната каса, създадена на основание чл. 8 от Кодекса за социално осигуряване.
  В чл. 1, ал. 2 от ЗСч е посочено, че "предприятия" са: търговците по смисъла на Търговския закон; юридическите лица, които не са търговци, бюджетните предприятия, неперсонифицираните дружества, търговските представителства и чуждестранните лица, осъществяващи стопанска дейност на територията на страната чрез място на стопанска дейност, с изключение на случаите, когато стопанската дейност се осъществява от чуждестранно лице от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, единствено при условията на свободно предоставяне на услуги.
  Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), юридическите лица с нестопанска цел са два вида: сдружения и фондации. Общото за тези два вида юридически лица с нестопанска цел е естеството на целта, за осъществяването на която се създават и тя винаги е нестопанска, като те могат да извършват допълнителна стопанска дейност, само доколкото тази дейност е свързана с предмета на основната им дейност и като използват приходите за постигане на предварително определените цели.
  Сдружение се учредява от три или повече лица, които се обединяват за осъществяване на дейност с нестопанска цел, като сдружение, което е определено за извършване на общественополезна дейност, се учредява от най-малко 7 дееспособни физически лица или 3 юридически лица - чл. 19, ал. 1 и 2 от ЗЮЛНЦ.
  Следователно, сдружения учредени по реда на ЗЮЛНЦ са предприятия по смисъла на ЗДДФЛ и са данъчно задължени лица по смисъла на чл. 44 от с. з." система Апис

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много нелепа статия!
  Мога да опонирам почти на всяко изречение!
  Например:"...докато не очовечим героите си,
  ще обсъждаме само тяхното поругаване..."
  Не можете! Те са герои заради идеите си!
  Не за начина си на живот! Не го ли разбирате? Хайде обвинете сега и импресионистите, че са пили абсент а днес техните произведения се търгуват за милиони! Приживе са били тяхна собственост а те са живели в бедност!
  Разбрахте ли разликата?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#57:"dqdomart"]НПО"Ценър за социални стратегии"[/quote]
  Извинете- "Център за социални практики"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  Повседневният Либерализъм не се влияе особено от Историческа хронология , Авторе . Хората не са виновни за подобното , това е "естественото" им състояние . Тяхното Социално "отчуждаване" от него е преди всичко , продукт на адекватната нему, Политика в "стадото" ...

 61. 61 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Като казва: "Ние трябва това, ние трябва онова..." авторката явно пише от името на най-глупавата част от обществото, в която включва и себе си.
  Защо намесва Левски, Ботев и Бенковски по най-неуместен и неадекватен начин? Откъде знае, че Ботев е бил мърляв и миризлив алкохолик? Левски пък бил среден. Така да се охулват герои! Дори не всеки циганин би го направил.
  Много посредствена и несполучлива имитация на интелект.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#61:"valbe"]Като казва: "Ние трябва това, ние трябва онова..." авторката явно пише от името на[/quote] "Отровено общество" или сродна нему организация Съфорумци- много внимавайте чии идеи възприемате в ежедневието си! Известена е самокритичността на българите - ние стигаме дори до самобичуване, но тази ни национална черта умело се използва във наша вреда; като се цели съзнателно сриване на национални герои и неоспорими авторитети , върху които се гради гордостта ни като етнос! Много често забелязвам във форума, че в статии за българските проблеми много умело се промуъкват чужденци и се опитват да пишат уж от името на гневен и недоволен бг. гражданин, но накрая в коментарите си винаги се разкриват и достигат до откровени гаври с българите и българското! Явно е, че от "Дневник" съзнателно не искат да вземат отношение по въпроса, а и най- вероятно им плащат именно за невземане на отношение по въпроса....Просто бъдете по-внимателни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хахахаха!
  ДядоМарт написа: "...после ЗАЕДНО ще мислим как и защо допуснахме грешките си; ще помислим ЗАЕДНО как да ги поправим и дали не е време "Радецки" да се замени със друг начин/ способ/ за промяна на положението!"
  Защо знаеш толкова малко за Ботев, дедо? Ако той можеше да прави нещо ЗАЕДНО с някого, нямаше да се фръцка на революционния комитет и да го напуска. Ботев е имал непоносим характер и не е можел да мели с никого, ако не го командва.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 64. 64 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  И все пак какво е искала да каже авторката? Аз не разбрах, тя самата дали е разбрала?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 65. 65 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#62:"dqdomart"]Много често забелязвам във форума, че в статии за българските проблеми много умело се промуъкват чужденци и се опитват да пишат уж от името на гневен и недоволен бг. гражданин, но накрая в коментарите си винаги се разкриват и достигат до откровени гаври с българите и българското![/quote]
  Хич не ме бърка! Аз си имам изградено мнение по въпроса! Кой и каквото да пише...
  Това са едните ни български позиции, които трябва да ги устояваме!
  НПО-та, разни измислени автори...нема смисъл!

  Има национални ценности и символи които трябва да се зачитат! Който не му изнася, широк му свят! Границите са отворени, в ЕС сме...

  До автора: Я пробвайте тоя номер например в Швейцария, дето строежа на джамии е забранен, също и носенето на бурки!
  И то забележете с РЕФЕРЕНДУМ!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#55:"blockblock"]Айдеее почнахме с тъмните интереси, коварните нпо-та и тн. А можеше да е толкова просто... [/quote]
  Ха- участието на авторката в НПО е факт, а не "тъмен интерес"! Вие не вярвате на факти?! О.К. - вярвайте тогава, в каквото искате, но не ме задължавайте да мисля като Вас- няма как да стане, когато са налице факти

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#65:"drakar65"]Има национални ценности и символи които трябва да се зачитат! Който не му изнася, широк му свят! Границите са отворени, в ЕС сме... [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  [quote#65:"drakar65"]До автора: Я пробвайте тоя номер например в Швейцария, дето строежа на джамии е забранен, също и носенето на бурки!
  И то забележете с РЕФЕРЕНДУМ![/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#65:"drakar65"]До автора: Я пробвайте тоя номер например в Швейцария, дето строежа на джамии е забранен, също и носенето на бурки!
  И то забележете с РЕФЕРЕНДУМ! [/quote]
  Нещо не схващам връзката със статията. Тук никъде не пише нещо срещу националните герои - както твърдят и в много други коментари.

 69. 69 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Според мен много хора четат бързо и през пръсти и си имат вече готово мнение, което цитират с повод и без повод. Авторът не се опитва да развенчава герои - просто умело показва, че ако живееха сега, никой не би ги сметнал за такива. Точно на база на множество мнения от форума аз напълно я подкрепям в това мнение. За съжаление огромна част от съфорумците не обсъждат никога идеи - те обсъждат това какъв бил този, който ги представя, и каква точно изгода търсел. Ами по този начин утре и Исус да почука на вратите ни, ще го изгоним, защото е някаква смес от хипи и джънки.

 70. 70 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#53:"María Lapiedra"]имаше един разказ на Issac Asimov където на един робот му набутаха толкова информация(и противоречива),че накрая се блокира и умря [/quote]
  Май робота блокира след като някой му даде заповед "Убий ме". Която не можел да изпълни защото противоречала на първия закон (НИКОГА не убивай човека), но чието неизпълнение противоречало на втория закон (ВИНАГИ изпълнявай заповедите на човека). Та робота тогава блокирал. За протокола.

 71. 71 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#69:"heliana"]Авторът не се опитва да развенчава герои - просто умело показва, че ако живееха сега, никой не би ги сметнал за такива.[/quote]
  Умело или не - това е въпрос на лично мнение. А доста често и предубеждение към автор на друг коментар.

  Дали трябва да се обсъждат в детайли националните ни герои? Не знам, но ще преразкажа по памет нещо което четох преди време: Рембранд казал поръчителите на "Нощната стража", които я разглеждали от прекалено близо, да не се доближават твърде близо до нея, защото изпаренията на все още пресните бои били отровни.

  Клиентите се отдръпнали, и тогава видяли цялата картина.

 72. 72 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#68:"heliana"]Нещо не схващам връзката със статията.[/quote]
  Еми прочети я пак!
  Става въпрос за национални ценности!
  Ясно ли е?
  Швейцарците държат на своите и не искат намеса на други такива!

  Хайде сега автора да ми обясни що за човек е бил Патриарх Евтимий или например Иван Рилски! Сигурно има исторически данни и за тях...

  Става въпрос за хора живели преди години, в съвсем различни общества!
  Става въпрос за техните идеи и какво са постигнали! Не за това колко са били високи и колко са тежали!

  "ЧОВЕК Е ТОЛКОВА ГОЛЯМ, КОЛКОТО ГОЛЕМИ СА МЕЧТИТЕ МУ."
  По ясно ли е?

  Не се опитвайте да посягате на паметта на тези българи!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 73. 73 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#69] от "heliana":

  Викаш,да ги рефрешваме на всеки двайсе лазарника,за да са актуални.Кои са фьешън ся,а?

 74. 74 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  На чалгазираната,безпросветн сган авторитети и герои й не требват.Важното е да си отворен,разкрепостен ойро-атлант.Другото са ретроградни,тесногръди рецидиви от комунизма-Ботев-Мотев...Ай сиктир.

 75. 75 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [20:4] Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
  [20:5] не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,
  [20:6] и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.

 76. 76 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#40:"grayeagle"]Интересува ни, дали големите ни исторически личности светят в нощите и ни посочват пътя за Държавата ни и за нас.[/quote] +++++
  [quote#71:"azbeaz"]Дали трябва да се обсъждат в детайли националните ни герои? Не знам, но ще преразкажа по памет нещо което четох преди време: Рембранд казал поръчителите на "Нощната стража", които я разглеждали от прекалено близо, да не се доближават твърде близо до нея, защото изпаренията на все още пресните бои били отровни. Клиентите се отдръпнали, и тогава видяли цялата картина.
  [/quote] +++++
  Дневник ни губи времето, като не ни информира за професионалната реализация на авторите си...

  Очаквам на някой пореден конкурс на ФНИ, НПО-то на авторката, в творческо съдружие с някой беден академичен уманитарен институт, да спечели проект на тема:

  "Политики за управление на историческото наследство. Идентифициране проблема на посткомунистическа и историческа носталгии и регулацията му в съвременното българско общество. Роля на медиите за превенцията."

  Шансът им е за някъде около 250 000 до 360 000 лв финансиране...
  Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна...

 77. 77 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Доста фрагментиран текст, но с някои много добри идеи/наблюдения като тази за очовековечаването на националните ни герои!

 78. 78 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#73:"pavur"]Викаш,да ги рефрешваме на всеки двайсе лазарника,за да са актуални.Кои са фьешън ся,а? [/quote]
  Не, не викам това. Просто не си схванал какво казвам.

 79. 79 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1293 Разстроено

  Явно Игнатов съвсем я довърши тази образователна система, като гледам резултата в тази екзистенциална помия с която ни полива авторката.

 80. 80 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#72] от "drakar65":

  Мисля, че въпреки че говорим на един и същи език, ние всъщност живеем в паралелни вселени. Някъде да съм писала против националните герои? Прочети постинга ми, преди да го коментираш.

 81. 81 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Ако днес Христо Ботев позвъни на врата ви, вие едва ли ще го пуснете"
  -------------------------------------
  Дай първо да видим ако позвъни на Вежди Рашидов или на Ахмед Дуган как ще реагират, че тогаз ще говорим?
  АЗ ЩЕ ГО ПОКАНЯ и ЩЕ ГО ПОЧЕРПЯ и НАХРАНЯ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 82. 82 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Гневно

  Дневник, стига сте давали трибуна на всякакви отцеругатели и антибългари. Докога ще ни занимават с битовите подробности от живота на националните ни герои, вместо да разкриват пропастта която се получава между идеалите за които са умирали и днешната ни действителност. Да Ботев е живеел в крайна мизерия в емиграция и какво от това? Защо не попитате какво го е принудило да бяга от Османската империя в която толкова платени драскачи се мъчат да ни убеждават, че българите са живели нормално. Убил е някой турчин или е посегнал на някоя кадъна? Не просто си е позволил на 24 май да каже нещо против демократичната турска власт. И къде се случва всичко това - в чисто българското градче Калофер, за което също се носят легенди че турчин не замръквал или ако беше се случило в Ляковец, където пак според думите на една ваша дописничка турците слагали парцали на конските копита за да не смущавали българите???!!!, би могъл да говори каквото си иска и нищо да не му се случи?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 83. 83 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1293 Весело

  [quote#76:"petrov9"]Шансът им е за някъде около 250 000 до 360 000 лв финансиране... [/quote]
  Ааа, значи въпросът е ако някой ти предложи 250 х. лв колко ниско можеш да паднеш?

 84. 84 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#41:"jubal harshaw"] а не да се свира по мелниците и да обсъжда с Васил Кунчев как да умре за свобода.

  Разни хора, разни идеали. [/quote]
  Проблема сега е, че няма идеали, които да вдъхновят масите. Остана само неолибералната повърня, която да вдъхновява седерунгелите във форума.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 85. 85 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Доста са ми неприятни подобни заглавия на есета като за кандидатсване в не знам къде си.

 86. 86 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Христо Ботев и всичките ни герои и просветители всеки ден чукат на вратите ни.
  А дали ги виждаме,чуваме и пускаме в домовете си?
  Най-важно е да са в душите ни, за да не се налага да ни се задават такива въпроси.
  В кабинетите на Първите ни мъже от стените ТЕ постоянно ги гледат, но какво от това?
  Докъде докараха държавата ни?
  Това ли им завещаха?

 87. 87 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  ...Неслучайно сред бисерите на седмокласници фигурира

  "Рамбо Силек"....

  Има и друг бисер, заради реакцията срещу него принудиха общински чиновник да напусне!

  Циганин пише къде живее : на ул. ханКУ БРАТ...

 88. 88 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Ботев" Пловдив или "Ботев" Враца?!?

  Шегата (доста безвкусна) настрана, ама и днес бихме го приели така, както са го приемали предците ни - като щур човек, луда глава и развейпрах...

  Това - за заглавието. Иначе, текстът никак не е лош.

  Свобода за Надежда Савченко!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  България, вече и Ботев и гр@нати, не мога да я спасят!!!
  Вече сме разкрачени и от Русия и от САЩ, едновременно!
  Сега и Папата ще трябва да ни припомни за Чакала, а Запада за Георги Марков и кашата е готова!
  Турция само трябва да ни намести, след като се показахме, като махленски нехрани-майковци, благодарение на нашите комунисти, отнасящи се анархично и безотговорно към вече извоюваната свобода на народа ни, защото тези комунисти решиха да станат с няколко милиарда по-богати, напук на идеологията си?!
  Струва ли си за няколко милиарда да си продадеш народа, струва ли си след толкова пролята кръв, да го хвърлиш в Трета национална катастрофа и да се оправдаеш с външен враг отпреди 133 години и да загубиш безвъзвратно родината си, напук на децата и внуците си?!

  (Официално: Турският президент Тургут Йозал е бил отровен в българското посолство в Анкара - 24.11.2012, News.bg)

  Друг@ри,
  Бързо свиквайте Велико Народно Събрание(ВКС) и променяйте конституцията, приемете закона за Лустрацията и поемайте цялата вина за сервилната Ви принадлежност към КГБ!
  Належащо е веднъж поне да поемете отговорност за действията си, като се разграничите, като една военизирана хунт@, вилняла из България, под диктовката на КГБ, като нещо различно от народа си и се нагърбите с вината на предателските си действия посегнали на сигурността на народа Ви и неутралността на България!!!
  Всички знаем кой наряза балистичните ракети, които можеха да носят и ядрени глави и да гарантират възпиращ ефект върху турската армия, както и кой бастиса всичките военни обекти, наречени язовири, които са над 250 и всичките хващаха посока към Турция, ако бъдеха взривени, с цел да осуетят евентуална инвазивна сухопътна операция от страна на Турция!
  Всички знаем кой се опитва да вкара България в Трета национална катастрофа, а след това да си хване чартъра и да избяга при децата си, вън от България, като се оправдае с външни явления, извиняващи предизвиканата национална трагедия и безброй пропилени човешки съдби!!!
  Всички знаем, че няма план за развитието на България за следващите 10 години, че всичко се разграбва, като за последно и същевременно се насажда усещането, чрез ДС фракциите: ДПС, ВМРО и АТАКА, че регионът е етнически нестабилен, с исторически неуредици!!!
  М@ЙНАТА ВИ БОКЛУЦИ, НО СРЕЩНА ЛИ ВИ В ЧУЖБИНА, А БЪЛГАРИЯ ГОРИ, ЩЕ ВИ НАКАРАМ ДА ИЗСТР@Д@ТЕ ВСИЧКИТЕ СИ ЗЛИНИ, ЗАЕДНО С ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ВИ!!!
  АМИН!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 91. 91 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#27:"heliana"]Тя поставя един основен въпрос, който, ако не се реши, никога няма да направим крачка напред - въпросът за личната отговорност. [/quote]
  Няма такъв въпрос! Още не го ли разбрахте?
  Каква лична отговорност, през тез години!
  Само чакам да обявите Ботев за терорист!

  Ама моите коментари хич, ама хич няма да ви зарадват!
  Живеем в едва държава, нищо против турци, цигани, арменци, евреи...
  Български граждани сме!

  Ама така да ровите в костите и паметта им няма да стане!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 92. 92 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#91] от "drakar65":

  Понякога е по-добре човек да се оттегли от глупави спорове. Това смятам да направя и аз в момента.

 93. 93 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#87:"Вели"]Циганин пише къде живее : на ул. ханКУ БРАТ...
  [/quote]
  Не обиждай индоарийците, дошли заедно с нордическите арийци и донесли цивилизацията в Европа.

 94. 94 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#92] от "heliana":


  Ала нали знаете, че търсим истината в спора, колко и да е глупав ...и може и да намерим истината все пак...
  Приятна вечер!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 95. 95 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#89] от "Вели":

  я по-полека с агресията, тези които влизат с шутове през вратите като неканени, за тях вратите са запечатани

 96. 96 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 610 Весело

  Христо Ботев позвъни на врата ви, вие едва ли ще го пуснете вкъщи, защото е мърляв, мирише и вероятно е пиян.
  ================

  Много ясно.

  If you are going through hell... Keep going!
 97. 97 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#94:"drakar65"]Ала нали знаете, че търсим истината в спора, колко и да е глупав ...и може и да намерим истината все пак...Приятна вечер! [/quote]
  Да се опитваш да накараш някого да признае, че е писал и мисли това което ти мислиш, че е, трудно би родило някаква истина.
  Но... от друга страна признавам спортментството ти
  Хайде хубава вечер и от мен.

 98. 98 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1033 Неутрално
 99. 99 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не повтаряйте наученото в отделенията колко бил гладувал, ами четете какво пише Захари Стоянов за Ботев - не е искал да работи, а са му намирали работа. Светиня му издържал само 2-3 месеца като учител. Пример е за подражание, няма що.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 100. 100 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  В допълнение:
  "През 1991 г. Тургут Йозал прави скандално изявление относно България на митинг пред свои привърженици. Той казва: „Един ден България ще бъде наша, само че този път ще я купим“"/из Уикипедия/

  Познайте с кого се е споразумял президента Йозал, за закупуването на България, а сега познайте кой има интерес от военен конфликт между Турция и България и кой ни караше да вярваме, че ДПС(етническото ДС на БКП) е в основата на всичко за етническите деления в обществото ни и зад тях стои Турция, след като съсредоточиха цялата икономическа власт от БСП в ДПС, чрез обръчите от фирми и прякото съучастие на "Мултигрух", а след това точеха ДДС, правиха контрабанда и плячкосваха и разпарчадисваха на килограм родината ни!!!
  Познайте кой има интерес, най-много в България, да убие Йозал, за да измие ръцете си след грабежа и предателството си над България, като предизвика ответни военни действия на Турция за да заличи следите си и да остави обществото си с предубеждението за неизбежното, нещо несравнимо с това да ти откраднат няколко милиарда, партийните ти ръководители(ЦК на БКП, ДКМС, ВКР, ДС)!!!

  Другари, кой договори България, кой я сложи на масата на преговорите, насред БГ Прехода???

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK