Иран, САЩ, Израел - в кибервойни

Иран, САЩ, Израел - в кибервойни

© ReutersВсяка атака на ядрените инсталации на Техеран с традиционни бойни средства е обречена на неуспех – такъв е основният извод, до който са стигнали военните и политическите ръководители на Израел след задълбочено проучване на възможните измерения на конфронтацията с Иран.Той се потвърждава от констатацията, че реакторът за обогатяване на ядреното гориво "Фордоу" близо до град Ком се намира на по-голяма дълбочина в планината, отколкото се е предполагало досега, и че по такъв начин е недостижима за конвенционални бомбардировки. При тази ситуация вариантите пред Израел са два: нападение по суша на подразделение на специалните сили или изстрелване на балистични ракети - носителки на тактическо ядрено оръжие. Бивш шеф на "Мосад" заяви: "Ядреният вариант остава единственият начин за ликвидирането на иранската атомна програма", добавяйки: "Надявам се Нетаняху да не е толкова ненормален, че да прибегне до такова решение."


По всичко изглежда, че


другата реалистична алтернатива е електронната война
която вече е факт от няколко години насам. Според Хаят Елфи, експертка по Близкия изток от Академията на Военноморската академия на САЩ, "сегашното разнообразие от начини за електронна агресия е голямата разлика от ситуацията по време на студената война". По сведения на американския оръжеен гигант "Локхийд Мартин", обслужващ Пентагона, напоследък са регистрирани огромен брой хакерски нападения в световен мащаб. Според Чандра Макмахон, зам.-директор в концерна, "около 20% от атаките срещу електронните системи на "Локхийд Мартин" се отличават с постоянство и високо технологично равнище". Нейната оценка е, че става дума за дългосрочни хакерски програми, предприемани от цели държави или от други структури, които се стремят да откраднат информация или да нанесат щети на компанията. Счита се, че САЩ и Израел са използвали компютърния вирус "Стъкснет", за да парализират централата на иранската ядрена програма.


Иран е считан за нов "играч" в компютърната война


срещу САЩ и техните съюзници. Смята се, че напоследък ислямската република е постигнала напредък не само при неутрализиране на хакерските атаки, но на свой ред застрашава да навреди на западни институции в случай на удар срещу ядрените инсталации на Техеран. При това Техеран не се ограничава единствено със сплашване. Напоследък бе съобщено за поредица от хакерски атаки срещу една пета от американските банки, сред които Банк ъф Америка и "Джей Пи Морган", причинили парализата на електронните им системи. Счита се, че те са отговор на компютърните атаки срещу ирански петролодобивни обекти, съобщителни мрежи и инфраструктурни центрове.


Освен това американски политици отправиха директни обвинения, че Иран стои зад поредица интернет атаки срещу САЩ, Саудитска Арабия, Катар и други държави. СNN наскоро цитира американски държавник, според когото Иран е подобрил нивото на експертите по електронна война, което предизвиква безпокойство сред американските управляващи среди. Според организацията "КраудСтрайк", специализираща в сферата на електронната безопасност, "хакването на саудитската компания "Арамко" от вируса "Шамун" е довело до повредата на три четвърти от електронното оборудване на тази фирма, причинявайки щети в 30 хиляди инсталации.


Освен това според достоверни израелски източници с иранска помощ е бил създаден център за управление на електронни операции, намиращ се под контрола на "Хизбула" в Южен Ливан. По техни сведения хакерската атака срещу саудитската и катарската компания е била лансирана именно чрез апарата за вътрешна сигурност на "Хизбула". Израелският вестник "Aарец" пише, че израелското военно командване е разпоредило на всичките си подразделения незабавно да изключат електронните си системи от интернет, след като е получило


разузнавателни сведения за очаквана атака върху електронното оборудване на израелската армия


Западни тайни служби разпространиха информацията, че макар експертният потенциал на Иран да не може да се сравнява не само с този на САЩ, но и на страни като Израел, Великобритания, Китай и Русия, напоследък Техеран е засилил подготовката на висококвалифицирани кадри за извършване на електронни диверсии. Джеймс Луис от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания твърди, че "от дълго време насам иранците се стремят да овладеят подобни технологии, но напоследък темповете на техния напредък изумяват наблюдателите". Дина Есфандиари, иранистка от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, твърди, че електронната сфера ще се превърне в поле на конфронтацията и че за Иран това е най-предпочитаната възможност, като се има предвид секретната природа на режима му и неговия капацитет да причинява щети.


По време на неотдавнашните американски избори бяха разпространени сведения, че е възможно Обама да предприеме изпреварващ удар срещу Иран под формата на хакерска атака и че с тази цел се разработват специални технологии. Самият шеф на Пентагона Лиън Панета говори, че САЩ са станали обект на възможен изпреварващ хакерски удар, който би наподобил Пърл Харбър. Според него именно Иран стои зад електронния вирус "Шамун", нанесъл поражения на саудитската "Арамко" и катарската "Рас газ". Характерното за него е, че е в състояние да проникне в електронната система на всяка компания и да я парализира.


Според Лиън Панета "Пентагонът разполага с технологичен капацитет за отразяване на тази заплаха, включително нападения срещу националните ни интереси с използването на интернет... Външни сили се насочват към възлови инфраструктурни съоръжения от типа на системите за контрол на електрическите станции, водоснабдителните и транспортните системи".


Светът обаче все още не е готов да даде отговор на електронните заплахи. Допълнителна сложност при разкриване характера на електронните войни е липсата на ясни правила, на които да се подчинява мрежата. Конспиративният характер на този тип война и съществуващата възможност на съответните действащи лица да се разграничават от хакерските атаки правят трудно осъществимо тяхното контролиране. Според Александър Климбург от Австрийския институт за международни изследвания понастоящем държавите си затварят очите за рисковете в интернет пространството, което увеличава опасността от


нов тип война, която ще бъде необявена и рядко ще бъде забелязвана, но ще бъде постоянна и ефикасна


За фокусирането на Запада върху тази опасност говори фактът, че НАТО наскоро включи в списъка на електронните си противници страни като Китай, Русия и Иран и привлича допълнителни финансови средства за цялостна подготовка за бъдещи електронни войни. Според източници на пакта "средствата, които ще бъдат инвестирани през следващите няколко години в разработването на специализирани проекти и програми в този сектор, ще се измерват с милиарди долари". От своя страна САЩ също се подготвят за хакерски нападения и харчат годишно десетки милиони долари за изследвания, свързани с интернет войните. Според шефа на Пентагона Лиън Панета "САЩ си запазват правото да дадат военен отпор на всяка хакерска атака, която би довела до човешки жертви и до щети на различни инфраструктурни обекти".


Русия също не остава назад. Различни източници съобщават че, неотдавна Кремъл се е обърнал към специализираните компании да представят оферти за устройства за неутрализиране на компютърните вируси и за създаване на защитни стени и други системи за сигурност. Според Сергей Смирнов, зам.-председател на ФСБ, това е отговор на заплахата от НАТО: "Западът разработва ефикасни схеми за електронни атаки срещу изключително важни цели, сред които са и политическите институции на съответните държави."


Така че може да се очаква, че в бъдеще различните военни учения няма да се ограничават с използване на конвенционално армейско въоръжение и класически сценарии. Между 13 и 16 ноември т.г. вече се проведе натовско учение под кодовото название "Киберкоалиция" за реагиране на електронна заплаха и хакерски атаки. Конкретният сценарий е предвиждал контрадействия при атака срещу две страни членки – Унгария и Естония, която е довела до парализа на транспорта и на стопанската дейност. Според този сценарий вражеското нападение е довело също така до повреда на електрониката на военен самолет на пакта и е причинило разбиването му.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дано да си останат само кибер и да не прерастват в реални!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Весело

  Ние пък сме водеща държава в кибер пиратството , отново сме на световната сцена , не сме вън от голямата игра .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 3. 3 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Весело

  Две "суперсили",които спокойно и без много напън са разигравани от "изостаналия" Иран ...

  Liberate Your Mind!
 4. 4 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Весело

  Аню и Никиту са разрешили атаката върху Иран със вируса "Дръзки - 0.2" .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  "Западът" т.е. разбирай Пиндустан и ционетата с подлайването на ЕС, явно ровят и търсят под вола теле и ще намерят!!!!
  Сега на кибер войни им се доиграло....

  Не е ли по добре да престанат да изнасят демосрация на Изток, там където не се търси и войни по целия Свят (САЩ за последните 67 години са се въвлекли в 65 войни!!!) и да гледат да оправят икономическата криза в която се нахендри ЕС.....

  И най-лошият мир е по добъар от най-добрата война....
  Аман от вояки......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Няма нищо по-лесно за западният свят, от това да изключи Иран от Интернет. Просто трябва да им вземат IP мрежите.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#2] от "zmii4e":Ние пък сме водеща държава в кибер пиратството , отново сме на световната сцена , не сме вън от голямата игра . "
  Блаженни са вярващите. Става дума не за банкови сейфове а за нещо много по-сложно.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 8. 8 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "magen_enoshi":
  Ти нещо не разбра , говоря за кибер пиратство , а иначе за банкови сейфове става дума в статията .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Кибер атаките са неприятни но не са опасни за ничия армия. Статията е пълна с глупости.

  подпис
 10. 10 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#8] от "zmii4e":Ти нещо не разбра , говоря за кибер пиратство "

  Ами до сега не бях чувал за такова в Б-я. В Израел и САЩ има отдели към армията, занимаващи се с кибер война. Ама ако знаеш, можеш да кажеш нещо ново, какво се прави в Б-я.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 11. 11 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Как не разбраха руснаците, че стратегическите им съперници в бъдещето са Китай и всички ислямски държави от юг?Това не ти е 1960 г.

  "Според Сергей Смирнов, зам.-председател на ФСБ, това е отговор на заплахата от НАТО: "Западът разработва ефикасни схеми за електронни атаки срещу изключително важни цели, сред които са и политическите институции на съответните държави."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 12. 12 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "magen_enoshi":
  сваляме музика и филми предпремиерно , особено в отдалечените райони, където няма и хората нямат пари да пътуват на горе на долу това им е единствения шанс да гледат филими и музика като ги свалят от пиратски сайтове , той това май е имал в предвид

  Cogito ergo sum :)
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "...Той се потвърждава от констатацията, че реакторът за обогатяване на ядреното гориво "Фордоу" близо до град Ком се намира на по-голяма дълбочина в планината, отколкото се е предполагало досега, и че по такъв начин е недостижима за конвенционални бомбардировки..."

  Не е необходимо да унищожаваш реактора. Просто трябва да изкорубиш всичко около него на повърхността. После да го ползват, колкото искат. Ако Иран действително се е запътил към ядрено куфарче, става много зле! А е изпитал и ракета с обсег 1300 км., която може да носи ядрена бойна глава. Лошо!

 14. 14 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#2:"zmii4e"]Ние пък сме водеща държава в кибер пиратството, отново сме на световната сцена , не сме вън от голямата игра . [/quote]

  Всъщност няма да е зле малко по-сериозно да се замислим какво следва от това... Защото според мен стратегическата субстанция на бъдещето не е петрола и т.н, а именно сивото вещество на човека. То ще остане единственото незаменимо и уникално нещо. А в Източна Европа сме ОК по тоя показател, това неведнъж е ставало ясно. Не споря с теб, че засега главно използваме качествата си първично - хакерски атаки, кредитни карти и айде в ЮАР... Въпросът е дали и кога ще се опитаме да извлечем някаква дългосрочна полза от природните си дадености.

  Поздравления за статията на Мохамед Халаф иначе, явно не е случайно, че ДС са се ползвали от мнението му да попълват докладите си, докато е следвал у нас

 15. 15 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#12] от "michael":сваляме музика и филми предпремиерно"
  До коментар [#14] от "sidyart":засега главно използваме качествата си първично - хакерски атаки, кредитни карти"

  Ами и аз точно това имах предвид. Ама в случая става дума за съвсем други, и много по-сериозни неща. В тази кибер война са впрегнати компютерни специялисти и програмисти от най-висок ранг, и те се обучават не да свалят филми, а да унижтожават с-ми , съоръжения и т.н. или съответно да защитават такива от кибер атаки.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 16 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Назначили на заплата всички хакери , нищо чудно след известно време да се обединят срещу Америка.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Мдаааа , войните на бъдещето ....
  Неминуемо е - унищожи комуникацията и електронната инфраструктура на врага и той се превръща в сляп и глух полуинвалид , да не го говорим за пораженията за икономиката ....
  То май за това НАТО не може нищо да направи в Афганистан - там съпротивата използва само примитивни конвенционални оръжия и разчитат на личната привързаност и лоялност на човешкия фактор
  Но съвременна държавност и икономика без интернет и електроника са немислими - нищо чудно че от години по света се харчат милиарди / мисля че това е по-точната цифра / за хакери

  ThePirinEagle
 19. 19 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Иранските кибер специалисти имат един основен недостатък - прекъсване на атаките по 5 пъти на ден за удряне на челото в пода.
  Забравяли често паролите после...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на destroyer
  destroyer
  Рейтинг: 516 Любопитно

  много хора се заблуждават, че бантустана е някакъв фактор в модерния свят! Нищо подобно! малко данни за нивото на IT и мястото ни в света:
  1. Брой интернет потребители- 3.797.529 (66 място в света);
  2. Брой интернет потребители на 100 жители- 50,8 (69 място)- Мароко на 68, Македония на 66, Палестина на 64, Босна на 61, първите места- Исландия, Норвегия, Холандия;
  3. Брой интернет потребители с фиксиран щироколентов достъп (цифрова линия, кабелен модем или друга високоскоростна технология с мин 256 килобита в двете посоки)- 1.154.781 (48 място)
  4. Брой интернет потребители с фиксиран щироколентов достъп на 100 жители- 15,51 (51 място);
  5. Интернет хоста (компютри, директно свързани към Интернет- това са ISPs)- 785.546 (46 място). Първите места са САЩ, Япония, Италия, Германия, Бразилия и Китай;
  6. Защитени интернет сървери (които използват технологии за криптиране при интернет транзакциите)-1040 броя (43 място). Първи са САЩ, Южна Кореа, Великобритания, Япония, Германия, Канада;
  7. Защитени интернет сървери на 1 милион жители- 139,1 (67 място)
  Данните са на Световната банка (за мен най-верните данни във всички области)

 21. 21 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Разстроено

  [quote#1:"Къти"]Дано да си останат само кибер и да не прерастват в реални![/quote]

  Изобщо, ама изобщо не си в час!!!

  Това са реални военни или престъпни действия, с измерими щети и реална възможност за смъртни случаи!!!

  Напълно възможно е да ти се случат следните неща:

  1) Опразване на 20-те милиона от банковата ти сметка, за които си се бъхтил 2 десетилетия.

  2) Умираш в линейката на път за "Спешно отделение" в задръстване поради верижна катастрофа причинена от хакване на системата за контрол на светофарите.

  3) Фирмата ти за електронна търговия фалира поради изтриване на огромно количество ключова информация от всички компютри в разгара на най-активния пазарен сезон, който иначе можеше да я спаси.

  4) Компютърен вирус синхронизирано "флашва" BIOS-ите на дънните платки, видеокартите, хард дисковете, оптичните устройства, мрежовите карти и екраните на всички компютри в голямата ти счетоводна ти фирма. Налага ти се да купиш 2000 нови компютъра (това са поне 1'000'000 EUR). Алтернативата - възстановяването на изтритите BIOS-и от специализирана фирма ще ти излезе много солено. Честито! (Между другото, това е моят кошмар за компютърен вирус - изтриване не само на данните и нужда от преинсталация - де факто ХАРДУЕРЪТ СПИРА ДА РАБОТИ!!! Дано иранските и китайските хакери не четат този форум. За руските не смея да се надявам...)

  5) Най-милият ти роднина умира в болницата, понеже вирус е повредил дългосрочно системата за ЯМР. Информацията от скенера би помогнала на хирурзите да направят спешна животоспасяваща операция.

  6) Тотален срив на банковите системи в света. Навсякъде настава хаос. Няма заплати, няма разплащания, търговията умира. Бунтове, насилие, суматоха, вандали, полицията безсилна, убийствата и изнасилванията скачат 100-на ПЪТИ, военно положение, 20-годишна депресия при запазване на високо ниво на всякакъв вид престъпност.

  7) Оказва се, че системите за изстрелване на ядрени балистични ракети на дадена страна са имали неподозирана пролука в сигурността. Но вече е късно - десетки атомни гъби се издигат над милионни градове в радиус от... да кажем, 3000 км. Ти в София ли каза че живееш??...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#21] от "прелетна птица":

  Много преди да настъпят тези апокалиптични картини,които описваш,нападнатата страна (САЩ,например),нямайки друг изход,ще натисне копчето и ще унищожи нападащата страна (Иран,например).

 23. 23 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#21] от "прелетна птица":

  Е, доста преувеличаваш слабостите на електронните системи. Ако такова нещо стане, вдигат няколко системни администратори посред нощ и до сутринта всичко ще е фреш.

 24. 24 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Любопитно

  [quote#23:"Отнесен"]До коментар [#21] от "прелетна птица":

  Е, доста преувеличаваш слабостите на електронните системи. Ако такова нещо стане, вдигат няколко системни администратори посред нощ и до сутринта всичко ще е фреш. [/quote]

  А може би светът се доверява прекалено много на системните администратори?! Повярвай ми, ако се сбъдне сценарият с флашнатите BIOS-и, възстановяване на нормалните фирмени операции ще отнеме поне 2-3 седмици, дори да работят денонощно админите.

  Хайде намери в нета случая с Aramco (в който са били изтрити само данните от хардовете). За колко време са се съвзели?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 25. 25 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Свобода!Справедливост! Спасете мирния палестински народ от агресорите!

 26. 26 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Разстроено

  [quote#25:"bai_petkan"]Спасете мирния палестински народ от агресорите![/quote]

  Мирен ли?!! Та те изстреляха близо 600 военни ракети в рамките на 1 седмица!!! Някои хора повтаряте лъжите на аятоласите като папагали!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 27. 27 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 597 Весело

  Яко се смях в тази статия. Значи Оксфорди, Стамфорди, Кеймбриджи и т.н. "цветЪ" на западния свят били яко притеснени и уплашени от иранските "хакерища"..... Не искам да си помислям какво ще стане ако се включат и северно корейските "титани на изчислителната техника"
  тцтцтц пък аз си мислех, че Образованието само у нас дълбае дъното

 28. 28 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#21] от "прелетна птица":

  Съвсем сериозно - защо не напишеш един хубав сценарий за филм. В момента държавата дава доста кинти за кино. След успеха на Лове.Нет и твоят сценарий ще има несъмнено по-голям успех. Замисли се - съвсем сериозно.

 29. 29 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Любопитно

  [quote#28:"Моди трий нищо да не остане!"]До коментар [#21] от "прелетна птица":

  Съвсем сериозно - защо не напишеш един хубав сценарий за филм. В момента държавата дава доста кинти за кино.[/quote]

  Тук съм много боса! Я ме светни, какъв е форматът на сценарий за филм (брой страници, структура), и къде се подава? И - как се опазват авторските права в държава като България?!

  Или просто ме бъзикаш?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 30. 30 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#29] от "прелетна птица":

  Ами и аз не съм 100% наясно, но мисля че няма ограничение в броя страници - важното е да имаш хубав сюжет (след като си толкова наясно с материята, просто трябва да спретнеш една история в стил - това вече се случва, и да избереш начин да измъкнеш света ) общо взето това е. След което намираш един продуцент, той добавя краските (реплики и т.н.) и с готовия сценарий кандидатствате за субсидия. А за опазването на автороските права не се тревожи, стига ти да се извърти по кината и да го продадеш на бТВ или Нова и си готова

 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Любопитно

  [quote#30:"Моди трий нищо да не остане!"]А за опазването на автороските права не се тревожи, стига ти да се извърти по кината и да го продадеш на бТВ или Нова[/quote]

  Мерси! А за авторските права - нямах предвид филма, а сценария. Т.е. ако продуцентът каже "Боклук, не струва!" и после си направи филма без мен по моя сценарий...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "Георги":
  Жорко, чадо и като им ги вземат какво ще стане?
  Ще затворят единственият прозорец, през който могът да надничат в Иран.
  Де не споменавам, че се лишават от много важната възможност да водят идеологичека война и да влияят на младежта.
  Мисли малко, като правиш подобни предложения.

 33. 33 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#26] от "прелетна птица":

  Не обичам арабешките, но в случая те защитават окупираната си страна. С ракети от водопроводни тръби се осмеляват да нападат вероятно най модерната армия в света и не ги страх, че ще умрат или друго.
  Шапка им свалям.

 34. 34 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това, което винаги ме е възхищавало в нас хората е, че когато сме сврени в ъгъла, намираме невероятни решения и сили да продължим напред.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 35. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Остава някой пак да използва ядрена бомба! Спрете се, бре!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 36. 36 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Май никой не взима насериозно Иран...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK