"Южен поток" и "Набуко" - прагматичен поглед

"Южен поток" и "Набуко" - прагматичен поглед

© ДневникИлиян Василев е бивш посланик на България в Москва (2000 - 2006 г.). Той е експерт по енергийните въпроси. "Дневник" препубликува от блога му неговия коментар за "Южен поток" и "Набуко".


Няма съмнение, че с подписа си по проекта "Южен поток" България даде основание на външния свят да съпостави заявления и действия. Досегашната политика се основаваше на един базисен прагматизъм -  равна или сравнима заинтересованост по двете направления – с леки "предпочитания" към европейския проект "Набуко", доколкото все пак сме членове на ЕС. Този подход предполагаше като задължително условие правителството да не изразява открити предпочитания и най-вече скепсис относно шансовете на "Набуко". Още повече, че без него играем без европейски партньори и ЕК, поради което шансовете за реално натоварване на интеконектора с Турция и алтернативен внос на неруски газ остават виртуални.


Какво се промени след подписа ни по "Южен поток" и новия газов договор? И много, и малко, но достатъчно, за да се променят възприятията на външния свят за нашите намерения и цели. От една страна, на всички е ясно, че
България предпочете да не играе играта на ЕК и влезе в проект с много отворени въпроси


за да получи реални краткосрочни изгоди в ниска цена на природен газ. По-добре синигер в ръката, отколкото орел в небето. До тук добре. Но тези ползи ще действат в краткосрочен порядък, да не говорим, че дори "рекордното" 21% намаляване на цената пак ще я остави над борсово балансираните цени на природния газ в Западна Европа за години напред.


Сами преценете – сключеният тези дни договор между "Статойл" и "Винтерсхал", структура на БАСФ, е също за десет години, изцяло е базиран на борсови ценови репери, за 45 милиарда куб. м и е на стойност 17.4 милиарда евро, т.е. 350 долара за 1000 куб.м!? Дотук със самодоволството и хвалбите по отношение на ниска цена на природния газ.


Как мислите, дали случайно торовете или химикалите, произведени при тези цени, или парното отопление ще бъдат по-скъпи от тези, на които българските потребители купуват? Да не мечтаем за цени под 100 долара на 1000 куб.м, каквито са в САЩ. Там сме си наложили мораториум не само да добиваме, но и да знаем.


Да напомним нашия случай – договорът е за 10 години, с право на ревизия на цената след третата година, но не повече от два пъти при 80% задължително плащане над 2,9 милиарда куб.м, което на практика не оставя място за маневри на "Булгаргаз". С този политически акт трудно ще убедим други играчи да влязат на българския газов пазар с алтернативен внос и ниски цени.


В началото количествата на транзитиран газ по "Южен поток" ще бъдат само 15,3 милиарда куб.м с прогноза да стигнат пълен капацитет (ако това изобщо стане някога) до 63 милиарда куб.м след 2019 година. Остава интрига схемата за компенсиране на нашата част от дяловия дългов капитал при такава постепенна схема на натоварване и да останат средства за детски градини, стадиони, пенсии и магистрали. Дори да приемем, че заемът – за нашия дял и част от дълга – ще бъде отпуснат при свръхоптимистичните 4%, при 90% (което си е пожелание точно за Коледа), при минимални оперативни разходи, преди данъци, пак полагащото ни се от дивидентите едва се съизмерват с равнището само на лихвите.


Навремето нарекох "вудуикономикс" подобни усилия


с които трябваше да бъде "продаден" на българските избиратели прословутия енергиен шлем на Тройната коалиция и президента Първанов.


Трудно могат да се оценяват дългосрочните последствия от влизането ни в "Южен поток", защото координатната му система е неясна и променлива, което силно напомня на проекта АЕЦ "Белене" – силни политически намерения и слаби или неясни конкретни ходове при структуриране и управление на проекта. Всеки път, когато акцентът се постави върху търговската тайна и конфиденциалността, като не се информират парламент и професионална общност по време и след постигането на договорености, е почти сигурно, че има нещо за прикриване – корист, липса на воля или неувереност.


Визитите на Милер в България и в Украйна в два поредни дни за пореден път потвърдиха тезата, че "Газпром" има за цел да използва нашия подпис като политическа "бухалка" срещу Украйна, за да получи собственост върху нейната газопреносна система като минимум и като максимум тя да загърби отношенията си ЕС и да влезе в митнически съюз с Русия, Казахстан и Беларус. За да не остане и грам съмнение, че на никой в Русия не му се строи газопровод заради бизнеса, а заради геополитически амбиции и ползите за изпълнители и строители, няколко дни по-късно Алексей Милер сервира поредната порция "силови новини" с намерението да увеличи транзита през Беларус с 20-30% по притежаваната от него мрежа на "Белтрансгаз", отново за сметка на украинския.


За изненада на Кремъл обаче тоталният натиск срещу Киев се обърна срещу него и даде обратни на очакваните резултати – сигнал, който трябва да разчитаме, ако искаме да разберем нашите шансове в проекта "Южен поток". Вместо да омекне, позицията на Киев се втвърди и не само, а и рязко намали заявките за внос на руски природен газ до и под 20 милиарда куб. метра за година (от над 50 милиарда куб.м пред 10 години). Преценете сами – "Газпром" губи над 10 милиарда долара от продажби и на практика разрушава втория си по значимост пазар след германския, за да лиши Украйна от 2,5 милиарда долара такси от транзит! Киев реши и вкара в играта най-големите енергийни играчи на Запада – "Ексън Мобил", "Тексако", "Шеврон" и "Шел" с незапомнени за мащабите на страната ангажименти за инвестиции в проучване и добив на  нефт и газ, в това число и шистов. Руският национализъм на Путин срещна достоен противник в лицето на украинския национализъм на Янукович.


"Нафтогаз" заяви, че има интерес от пряко участие в проекта ТАНАП в Турция, което на пръв поглед няма никакъв смисъл предвид разстоянието. И тук като в шахмата се оказа, че


подписвайки "Южен поток", сме разчели само външната или видима страна


приели сме руската позиция, нейните аргументи и ходове, но не и дългосрочните варианти за развитие на ситуацията.


Първо, в интервю пред един от най-влиятелните бизнес вестници в света бе казано, че България оценява шансовете на "Южен поток" като по-високи и за предпочитане пред тези на "Набуко", което бе разчетено в Брюксел и столиците на нашите партньори и съюзници като проява на антисолидарност с Европейската комисия, която в момента прави разследване срещу "Газпром" за антимонополни практики. Част от него са и договорите на "Газпром" с "Булгаргаз".


Оставаме настрана другите меко казани "странни" тези в това интервю, защото в публични изказвания по външни медии всеки политик може да си позволи някаква умерена доза моментен ентусиазъм. Лошото е, че нарушаваме златното правило – да не даваме политически сигнали за предпочитания към който и да е проект, а да ги стимулираме, за да имаме реален избор и осигурим и двата проекта през България. Още повече, че няма сведения "Булгаргаз" или БЕХ да са ангажирали значителна част от капацитета на "Набуко" за пренос на азерски или туркменски газ – т.е. да сме активна страна в решението на проблема с ресурсната обезпеченост на проекта.


Второ, всички играчи на енергийния пазар се задават въпроса: Какво всъщност искат българите? Особено в такъв съдбоносен момент, когато предстои консорциума "Шах Дениз" да избере по кой път да пласира своя газ – или към Италия през Гърция чрез проекта на Трансадриатическия тръбопровод, или през България – чрез проекта "Набуко". Нашите шансове съвсем не се оценяват като водещи или дори като равни. И разковничето се крие в думите на вицепрезидента на консорциума Шах Дениз от Бритиш Петролеум Ал Кук, който недвусмислено повтори критериите за избор на трасе след Турция пред конференцията на Атлантическия съвет в Инстанбул тези дни:"Ние ще трябва да удовлетворим две страни – търговската страна и политическата страна. Търговски погледнато, ние трябва да бъдем сигурни, че ще имаме конкурентните цени за природния газ и за транзита. Политически, ще гледаме дали имаме силна подкрепа на правителствата". Само преди два месеца правителствата на Гърция, Албания и Италия дадоха тази подкрепа. Нашето правителство изтъкна, че "Южен поток" има по-големи шансове от "Набуко", което пазарите трудно биха оценили като равностойна политическа подкрепа за "Набуко" с тази на правителствата на Гърция, Италия и Албания за Трансадриатическия проект.


Приближихме се плътно към най-лошия сценарий


България може да остане без нито един транзитен проект или само с губещ "Южен поток". За радост това не е още факт, но е възможен сценарий. Основното и оставащо предимство на "Набуко-Запад" пред Трансадриатическия газопровод е по-голямото текущо и прогнозно потребление в региона, през който "Набуко" минава, което съкращава инвестиционния риск.


Както посочихме по-горе, "Южен поток" е силно политически мотивиран проект без особен икономически смисъл, защото ще добави 63 към сегашните 300 милиарда долара транзитен капацитет към Европа за руски газ при спадащи годишни продажби под 150 милиарда куб. метра. Няма как "Газпром" да постигне по-голямо натоварване на "Южен поток", отколкото постига при по-логичните "Северен" или "Син поток". Приходите на руския газов монопол се свиват с темповете, които нищо чудно да превърнат проекта "Южен поток" в предвестник на необратими икономически трусове за "Газпром" и политически за Русия.


Точно така, както политическите свръхамбиции на "звездните войни" поставиха началото на края за Съветския съюз. Неслучайно списание "Форбс" определя "Южен поток" като последния гвоздей в ковчега на "Газпром". Дори при своите мащаби руският газов монопол не може да си позволи да рискува да хвърли на вятъра близо 27 милиарда долара и още повече за развитието на източни трасета и терминали за втечнен газ. Ако сме истински партньори, трябва да говорим открито и да предупреждаваме за рисковете, защото в подобни проекти всичко е споделено – и рисковете и ползите, както за българските, така и за руските данъкоплатци и потребители.


В този смисъл, приходите от "Южен поток" не са нито толкова сигурни, нито неминуеми, както ни се иска. Каквито и гаранции да има в договорите – в това число и "супергаранцията" в акционерното споразумение за 90% запълняемост на газопровода, те не дават никаква сигурност. Ако "Газпром" не получава достатъчно приходи от продажби на крайни клиенти, той няма откъде да финансира транзитните разходи до очакваните равнища на принципа "транзитирай или плащай".


Историята на наши "постижения" при реализирането на неустойки или обезщетения за пропуснати ползи срещу "Газпром" или руски енергийни фирми е повече от обезкуражителна. Спомнете си само договорите за насрещни доставки на стоки и услуги по стария дългосрочен договор за доставка на природен газ, или бартерните схеми при внос на ядрено гориво отново срещу износ на стоки и услуги, или безславното предоговаряне на газовия договор през 2006 година при "твърди клаузи", или нереализираното усвояване на банкова гаранция при отказа на РАО "ОЕС" от покупка на ТЕЦ "Варна" /а там ставаше въпрос за някаква малка сума от 5 милиона долара/, или преките загуби от схемата със старото оборудване от АЕЦ "Белене", което напусна България на обща и неплатена стойност от няколко десетки милиона долара, а беше заприходено в Калининската АЕЦ за няколкостотин милиона. И това далеч не е пълният списък.


Трябва да съзнаваме, че клаузите които сме подписали по "Южен поток", и процедурите за възлагането на поръчки и изпълнение


ще бъдат гледани "под лупа" в ЕК за корупция, държавна помощ или непазарни практики


в това число и "пазарното" равнище на транзитните такси на фона на обявените "свръхвисоки" разходи от 3,4 милиарда евро. За сравнение – двата проекта в Германия, които поемат на суша количествата природен газ, преминали през морския участък на "Северен поток" /в този смисъл сравнението е повече от подходящо/ – ОПАЛ и НЕЛ, при сравними дължини и преносни капацитети – струват около 2 милиарда евро. Ако допуснем значима разлика в транзитните такси на "Набуко" и "Южен поток" в резултат на мерене с различни аршини, на преки и свързани подкрепи, то тогава ще сме дали различен от заявените намерения за подкрепа или силен интерес сигнал на всички компании и страни, ангажирани като реални и потенциални партньори в реализацията на проекта "Набуко".


Трябва да е ясно, че всеки нов крупен инфраструктурен проект за пренос за газ от Каспийския регион, Централна Азия или Русия тепърва ще се сблъсква с нарастващи проблеми с намирането на нови пазари в крайната точка – Италия. По изнесени миналата седмица данни за конференция на МАЕ днес в Италия има над 40% свърхпредлагане на природен газ, което е функция и на диверсификация на доставките и на намаляване на потреблението с повече от 6 милиарда куб.м на годишна база.


Постепенно това свръхпредлагане ще се пренася на изток до производителите, което прави изключително мрачна прогнозата за бъдещето на газопроводните мастодонти от предшистовата ера, без значение дали са руски или други.


Да не говорим, че трябва да си държим всички опции отворени в случай на недостатъчно натоварване на съществуващите магистрални газопроводи, особено по направление Турция. Трансбалканският газопровод винаги може да се обърне в реверсен режим и да уплътни интереса на Украйна да транзитира своя газ през ТАНАП. Затова не трябва с лека ръка да жертваме заради "Южен поток" използването на каквато и да е част от сегашните ни транзитни капацитети.


Вместо да залагаме на бъдещи маловероятни приходи и да озвучаваме предпочитанията си към "Южен поток", който има всички изгледи да заприлича на неговите събратя от енергийния шлем, трябва


да насърчаваме и неговите конкуренти, вътрешното потребление на природен газ и транзита на неруски газ


през българска територия. Ако липсата на пазар за нови значителни количества може да отложи и в последна сметка осуети "Южен поток", то политическите предпочитания към него, подобни на цитираните в интервютото във "Файнаншъл Таймс" "мисли на глас" могат да лишат "Набуко" от конкурентни предимства не толкова спрямо "Южен поток", а спрямо основния му опонент в Южния коридор – Трансадриатическия газопровод.


По-малката беда е, че можем да се окажем без преминаващ през наша територията нов магистрален газопровод. Има много по-лош вариант – да разчитаме на бъдещи приходи, които никога няма да се случат. По-голямата е, че ще сме пропуснали златно време да погледнем върху ресурсите и лостовете, с които разполагаме, за да постигнем бързи и малки "победи" с малки инвестиции в местния добив и интерконекторите – там, където мащабът на нашата икономика и компании позволяват да действаме сами.


Друг признак за небалансираност, който трудно ще се приеме като признак на европейска политика, е селективния подход и предложение с конкретни площадки без конкурс или търг да се строят газови електростанции в България. Не е ясно въз основа на какви критерии е избран точно "Газпром", как са избрани площадките и кой и кога е решил, че няма смисъл да се прави състезателна процедура с участието на западноевропейски или американски фирми, които имат по-добри технологии, а както е видно, имат и по-евтин природен газ. Да ви напомня това на "състезанието" за АЕЦ "Белене" с две руски компании!? Докато не спазваме собствения си закон за обществените поръчки, докато не спазваме глобалните добри практики за проектно развитие и гарантираме избора си чрез конкуренция на възможностите, ще сме обречени да възпроизвеждаме бедността си и пропускаме шансовете си.


Излиза, че не можем или не трябва да направим нищо, преди "Газпром" да си е гарантирал монополен пазарен дял и нефтено индексирани цени за следващите десет години. А може би затова не ни трябват "Набуко", шистовият газ и нефт? Алтернативни количества природен газ могат да постъпват още от края на следващата година– първо през Румъния /тази възможност бе вече загатната от румънска страна/, след това пряко или през суап сделки с гръцки и турски компании. Много преди да станат и "Набуко" или "Южен поток".


За да се решат ключови за развитието ни енергийни уравнения, трябва повече работа, по-малко шум и политическа суета.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5002 Весело

  "Газпром" губи над 10 милиарда долара от продажби и на практика разрушава втория си по значимост пазар след германския, за да лиши Украйна от 2,5 милиарда долара такси от транзит!"

  Ха-хаааа....
  Да здравствует великий Советский Союз,гыййй......
  Дай Боже повече такива ОДИОЗНИ НОВИНИ.
  Христоматиен пример за "всепобеждаващата" СЪВЕТСКА външна политика и икономика,хи-хи........

 2. 2 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  От учителя си Т.Живков ,който сменяше неудобните министри с "изкукали" ,напикаващи се)Ц.Драгойчева) или склеротици,, охранителят му е разбрал най-важното ,че трябва да се сменят!При Боко със "сукалчета",като Д.Добрев или "калинки".И двете са БУТАФОРИЯ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 3. 3 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Най-много ми харесва вариант 4 - през Румъния. И без това е транзитен газопровод, минава през цялата страна, а таксата е символична. Да си го построят през Румъния тези, които са заинтересовани.

 4. 4 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изглежда нереално обаче Русия да напълни изцяло всички тръбопроводни системи, отиващи в Европа дори в обозрима перспектива.
  Към 2020 г. експортните мощности на „Газпром" ще нараснат със 160 млрд.до 290-340 милиарда куб.м. - в зависимост от строителството на третата и четвърта тръби на „Северен поток",но доставките на руски газ в Европа едва ли ще надхвърлят 170 милиарда куб.м. годишно.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_5395.html

 5. 5 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 580 Гневно

  Дупедавци колкото искаш. Ние да сме зле и бедни за да може Украйна и някой друг да са богати и добре. Колко ли пари е взел "интернационалиста" за да агитира? Дано и Дневник да са "захлебили" в тази криза, за препечатването.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Въпреки дипломатичния си изказ, посланик Василев бърка дълбоко в здравето на промосковския мутренски режим на Методиевич. Само липсва към Гоцевата "вудуикономикс" да бъде добавена "мутроикономикс". Единственото неудобство на анализа е, че е писан за смислени читатели и посланията няма да достигнат до онези 60-70% функционално неграмотни, предимно от електората БСП-Герб. За тях трябва да се говори в прости понятия: "Борисов - национален предател, руска подлога. бесилка номер три на Орлов мост".

 7. 7 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Понякога големите проекти претърпяват и големи провали. Мисля, че Борисов постъпи правилно като се опита да гарантирапо-малки печалби от "Южен поток" но избягвайки евентуални загуби. Макар и да има много неясноти около проекта все пак е някакво движение. Не виждам гаранции, че няма да се оплетем в особеностити на руския бизнес.

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хубава статия! Имаме нужда от такива!

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Шах-а е игра, която не е за всеки!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Малка и бедна България не може да си позволи да надува мускули и да се прави на голям геополитически играч. Вече опитахме последното, оляхме се в комунистическа мегаломания и накрая гледахме през крив макарон светлото бъдеще, когато "нация техническа, нация комунистическа" трябваше да започне да тъне в блаженство и охолство и всеки да получава "по потребностите" . Другият подход е да се подхожда прагматично и реалистично , с оглед на краткосрочните и средносрочните потребности и възможности, за да се успее колкото може по-безболезнено да се преодолеят последствията от продължаващите и досега напъни на същите тези комунисти да подчиняват съдбата на България на собствените си амбиции и намерения. За да излезем от това блато, всички средства са добри, едно от тях е компромисът с "Южен поток".
  Според мен Набуко, ако се строи, няма да заобиколи България. Смешният плач по този проект е предизборен пирует, предназначен да тушира и омаловажи ефекта от конкретните, видими с просто око и лесно разпознаваеми от електората резултати от подписването на договора за "Южен поток". Масовият избирател никога няма да започне да чете наукообразни статии като горната, напълнени с непонянтни за него термини, клаузи,цифри, доводи и контрадоводи. Затова, отчитайки предназначението й да служи като предизборен аргумент в нечия кампания, я третирам като продукт на артел "Напразен труд". Истинските неща, предназначени да стигнат бързо и ефективно до тези, за които са предназначени, се казват с малко думи и концентрират върху един или два аспекта. Горното километрично творение е подходящо за някой симпозиум или като част от аналитичен доклад по повдигнатите въпроси. Но не виждам мястото му в масмедиите, по-скоро не виждам какъв резултат от неговото въздействие може да се очаква.

 11. 11 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дон Кихот":

  Аз пък го изчетох с кеф и с интерес. Дай боже повече такива материали, а не кратки телеграмки по 3 абзаца.

  Истината ще ви освободи
 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2627 Весело

  До коментар [#11] от "Geo":

  "Аз пък го изчетох с кеф и с интерес..."

  Лошо няма, радвам се! За всеки влак си има пътник! Дано да ти е било и от полза, като изключим душевния оргазъм!

 13. 13 Профил на ilokay
  ilokay
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До # 10 Дон Кихот.
  Разбира се, четенето и мисленето не са
  за всеки. В чалготеката, при Бареков, или
  във вестник Стандарт животът е хубав...

 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дон Кихот":
  За да излезем от това блато, всички средства са добри, едно от тях е компромисът с "Южен поток". :))))
  ........................
  Дълбоко , дълбоко , по- дълбоко и най- дълбоко в БЛАТОТО - с БКП-и герба на Боко ..
  Гарантирано дълбоко потъване ..:))))
  Давай боко , но и мисли , кЪДЕ ще се криеш "руска ' мутро...след време ...
  С руската мафия - евтин газ и бензин !!??
  Хахахаха.....МАФИЯ , червена ...

  BIG AL
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Когато гербдажии се представят или говорят , като "десни" , тогава , тогава имаме "меки" твърдения - за ползата от руските интереси в България ..!!?? :))
  Милиционерите са вече три години и половина на власт и понеже БСП си държи избирателите - трябва меко да будалкаме десните или центристите, че сме нещо друго, а не руски кратуни :)
  Нещо , което писах , сега в по- обширен материал е горното ..НЯМА да видим нито цент от този "проект":)
  Нещо повече , дори и руските агенти -"строители" , ще вземат дребни комисионни , защото Шефът е няма да има от къде да дава ..
  Дори още по- лошо: при около 3 млд. консумация- ДОРИ и да ИМА по-евтин газ - няма да можем да го КУПИМ- заради този договор с руснаците ..
  С две думи -ще си купуваме 'Москвичи", дори и да има по-евтини 'БМВ"-ета на пазара .)
  Това е постижението на руския агент - боко рапона и недорасляците около него ..На наш гръб - а НЕ на гърба на Цветита , тимаджиите или златевците..
  Те са първите- при руските мангизи ...

  BIG AL
 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Господи, дано се вслушате в казаното от Василев, защото мен не ме чувате Говоря ги тия неща от две години тук...
  И обърнете внимание - Василев НИКЪДЕ не казва, че не трябва да пропуснем ЮП през наша територия. Казва, че сме го допуснали при безобразни условия, за които ще плащаме години напред.
  Най-вероятната тема при посещението на Борисов във Вашингтон ще е гафът на правителството с Южен поток. На Борисов пак ще му "набиват канчето" вече втори път... Първият път беше след подписването на Анекс 12 по Белене. Да видим дали като се върне, ще се извърти на 180 градуса...

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дон Кихот":
  Малка бедна България членка на ЕС би трябвало повече да слуша приятелте си и да разчита на подкрепа от тях. Няма нужда да се покават мускули. Достатъчно беше към момента на подписване на новия договор да имаме завършена връзката с Румъния, да сме по-напред с другите две, да имахме дадена концесия за нахдощето в Девинци и да бяхме нагнетили повечко газ в Чирен. С тези ресурси издържахме на "врътване на кранчето" от страна на Газпром за поне 6 мес. Точно това е добра стратегия на малките и слабите - предпазливост, предвидливост, гъвкавост.
  Вместо това Борисов легна по гръб пред Газпром, като лигав помияр.

 18. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2627 Весело

  До коментар [#15] от "BIG AL":

  "Когато гербдажии се представят или говорят , като "десни""

  Ти и колегите ти превърнахте думата "дясно" в синоним на псувня! Нормалните хора по асоциация я свързват с "тъп", "посредствен", "зомбиран","злобен", "елементарен", "неадекватен"... с други думи "автентично десен". Но най-интересно е, че се намират хора, които се надуват от гордост с това клеймо ! Какво да се прави,никой не може да надскочи себе си, дори и да е интелектуално джудже!

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Има три пункта, в новите договори,по които ГЕРБ направо предаде интересите на България пред Газпром:
  1. Обемът на договора заедно с клаузата "вземай или плащай". В навечерието на подписването Добрев даваше сигнали, че договорът ще е за по-малки количества. Под по-малки количества се разбира число по-близо до 2 млрд. куб.м газ годишно, но не и 2.9 млрд. с клауза 80%. Този пункт от договора ОБРИЧА страната на още поне 6 г. обвързаност с Газпром - запазва се монополът на Газпром на нашия пазар.
  Вратичката, която ни е оставена е за около 500 млн. куб.м газ годишно. Има още една вратичка, ако е вярно, че местния добив, ще се приспада от количествата по договора, така че тези 500 млн. куб.м газ могат да се интерпретират като внос от други източници.
  2. Участието на БЕХ в проектната компания за Южен поток. Тук има една изключително проста, но гигантска манипулация, че минаването на Южен поток през наша територия в непременно свързано с участието ни в проектната компания. Ами не е свързано. Има множество други варианти за конструиране на проектната компания, БЕЗ НАШЕ УЧАСТИЕ.
  3. Въпросите свързани със статута на старата ни транзитна мрежа. Василев ясно е посочил какво богатство е тя сама по себе си в контекста на случващото се в Европа и на юг от България. Ако отново с дългосрочен договор са предоставили екслузивни права на Газпром върху нея, са извършили огромна глупост или откровено предателство.
  Политическите аспекти от подписването ни на Южен поток са допълнителен проблем, който тепърва ще следим как ще се стовари върху главите ни.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#18] от "Дон Кихот":

  "дясно" в синоним на псувня! Нормалните хора по асоциация я свързват с "тъп", "посредствен", "зомбиран","злобен", "елементарен", "неадекватен"..:)))))))))))))))
  ....................
  Защо ли по-верни са други асоциации?? :)
  Гербаджия : рапон , милиционер, пенсионирана фуражка , крими мутри, дс- кадри , калинки , вифаджия , 7-мо и другите на ДС , "Б" отбора на бкп, слугите на червената аристокрация , бухалкаджии, дс- симеоново , тимаджии , мъже на Цветитата, правешкия клон- златевци , поклонници на Тошо , пазванти и охрана на, сикаджии и ипонджии, рабфаци, ченгета, рекетьори, бандити , любенгоцевски кадри , БКП-бивши членове, ....::))))))))))))

  BIG AL
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#18] от "Дон Кихот":

  Нормалните хора по асоциация я свързват с "тъп", "посредствен".............
  .........................::))))))))))))
  "Нормалните" хора в държавата :
  Боко рапона ,Цвъ. и тъща му , златев от правец , Цветито и 500 млн. лева , ТИМ- и мафията им , герговци и други голфаджии, тодор живков и охраната му , СИК и ИПОН , ДС- пожараната и други от Сименово, съдружници - пашата , маджо и маргините - цигари и други работи, червени изтърсаци - Мин.съвет,; ДС- фуражките - кадри на герба , и т.н...:)))))))

  BIG AL
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#18] от "Дон Кихот":

  Нормалните хора по асоциация я свързват с "тъп", "посредствен", "зомбиран","злобен", "елементарен", "неадекватен"...:))))
  Умни и Ентелегентни : Боко и Цвъ., тъща му и Лилето , Миро- ирландското и сергейци, турчина и културата , дянков и очилцата му , калинките - на прасъдието и задравето , Цецка и фидоска, иванов и 60-те имота , Златев-волската мутра и руските агенти , смачканите уши и борчетата- съдружниците и т.н....
  А и Дон Кихот- в средата МУ ...)))

  BIG AL
 23. 23 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много ми е интересно какъв е румънския вариант, който не минава през украински териториални води. В този смисъл румънски вариант изобщо няма. Те затова румънците се опитаха да променят морската граница, за да имат пряка връзка с турските териториални води, но не им се отдаде. Поне засега. А играта с Южен поток е до Нова година.

 24. 24 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Айде пак ала бала, човек ако чете статията ще си каже, че само ние и руснаците ще го строим против европейската воля. Ами Австрия, Италия и те ли са анти-европейци. Да сте чули в Австрия някой да обвинява поддръжниците на проекта в продажба на националните интереси. Ами северен поток, или те и германците са руски подлоги. НАБУКО го "строят" от сумати време и нищо не се случва най-вероятно и нищо няма да се случи. Какво по дяволите означава да запазиш еднаква подкрепа и за двата проекта, като единия се движи и трябва реално да се вземе решение защото време не остана, а другия е още до под кривата круша. Поредния "анализ" бе стойност и адекватни доводи.

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#24] от "skrita_sila_m": Австрия се отказа от участие в проекта, а мотивите на Италия са съвсем различни. Ени ще вземе лъвския пай от строителството на подводното трасе и с печалбата от това, ще изплати инвестициите си в проктната компания за подводното трасе. Т.е. Ени ще инвестира сама в себе си Това е сделка още от времето на Берлускони. След като той си отиде, между Ени и Газпром започнаха тегави преговори за деленето на баницата "подводно трасе" Те приключиха буквално няколко дни преди ние да подпишем за ЮП. Изглежда са приключили в полза на Ени, защото трасето преминаващо през България изведнъж поскъпна до невероятните 3.4 млрд. евро... За мен това е сигнал, че консорциума строящ подводното трасе, ще избива разходи по проекта за наша сметка.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#23] от "kolcho_slepetza": Румънският вариант на ЮП беше и си остава партенка... миризлива. Нейната цел беше да се оказва допълнителен натиск върху нас, нищо други съществено.
  А игрите на Румъния относно зоните на икономически интерес в Черно море, нямаха нищо общо с трасето на ЮП, а с газа открит в дълбоки води в румънската и българската ЗИИ. Въпросът беше къде ще минава границата между двата съседни блока, които вече се проучват и вероятно от тях ще се добиват значителни количества газ. Румънците опитаха да отхапят едно парче от 10-15 кв. км. от нашия блок Хан Аспарух.

 27. 27 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дамян":

  Ми не знам пич, от това което виждам тръбопровода ще има разклонение към Австрия. От друга страна си прав, че австрийското правителство и фирми май няма да вземат директно участие. Все пак аргуманета остава, нв може да сетвърди, че един проект е антиевропейски, а всъщото време в него да участват едни от най-големите европейски фирми: ЕНИ, БАСФ, ГДФ. Дали ние сме договорили най-добрите условия е вече съвсем друга работа, като знам кой кретени ни управляват сигурно не е така.

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#27] от "skrita_sila_m": Последно, няма да има. Това, което виждаш са варианти, показващи колебанията на Газпром откуде да мине трасето. Австрия и Хърватска се отказаха от участие в проекта сравнително скоро, но твърдо и окончателно.
  Вариантът сега е Сърбия, Унгария, Словения, Италия

 29. 29 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  По отношение на руския природен газ българската
  политика не е много по-различна от тази на големи
  европейски страни като Германия и Италия.

  Някой може да каже - при тях има диверсификация
  на източниците. Да, а при нас пък има непрекъснато
  намаляваща консумация на природен газ (този ефект
  се получава естествено заради високата цена).

  Положението не е еднозначно. Има прогнози
  (например на Международната енергийна агенция),
  че консумацията на природен газ в Европа може да
  се увеличи и до 2020 г. да достигне 600 млд. нм3 годишно.
  В същото време част от собствените европейски находища
  са пред изчерпване - например някои английски находища
  в Северно море.

  В новата Energy Bill на Великобритания пише,
  че се очаква цените на природния газ да се увеличат
  "с 40% през следващите няколко години". И това
  въпреки включването в прогнозата и на добив
  на шистов газ:

  http://www.theinformationdaily.com/2012/11/27/uk-energy-a-marriage-of-gas-and-renewable-sources

  При това положение най-доброто е да не се обвързваме
  допълнително с консумацията на гориво, което все повече
  ще поскъпва и ще се превръща в луксозно гориво, съответно
  луксозна суровина. Каквито и да са чисто техническите
  предимства на природния газ като гориво.

  Не случайно Швеция има официална програма за създаване
  на "икономика, свободна от използването на фосилни горива".

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Не го мислете ГАЗПРОМ, той и газови находища има, и газопроводи, и пазари и в Европа и в Азия...
  Мислете с какво ще плащате евентуално ползваната газ, щото тя като сиренето е с пари!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#24:"skrita_sila_m"]НАБУКО го "строят" от сумати време и нищо не се случва най-вероятно и нищо няма да се случи. [/quote]
  Няма как и да се случи, Набуко има стойност като опера, не като енергиен проект.... политически иди дойди, ама енергиен йок!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на organite
  organite
  Рейтинг: 367 Гневно

  Абе докога ще говорите глупости за цените на газта в САЩ? На мене сметката за газ средно годишно на месец (ПОЛОВИНАТА МЕСЕЦИ СА ЛЕТНИ) ме е $280 за двуетажна къща перфектно отоплена. Те. $560 на месец зимата. (Апропо тука няма ли някой от САЩ да го потвърди бе, аман!)

  Аз кво, 2800 кубически метра средно на месе ли изгарям бе другарю бивш посланик?


  Газта в балони (за барбекю) дето се продава на бензиностанцийте в САЩ е $25-30 долара, а тука в Русия е 200 рубли (10 лева!!) Бензина в Москва и СпБ е 28 рубли литър. В Азиатската част на страната 18!

  Кой от къде ще ни вкара по евтин газ от Русия бе? Отворете си очите. За свтечнен нямаме инфраструктура и пари за нея, а тръбата за природен ще ни я построят - верно тяхна си е, ама вие как го искахте.
  Запомнете пичове: От Источния Вятър завет няма. На Англо Американците не им пука за вас, Европа е много зле. Трябва да се събудите от "европейските" си мокри сънища и да се обърнете кръгом на исток, където се премести и световната промишленост.

  Всичко което се тиражира в България за Русия е 100% лъжа и пропаганда - че било режим, че било глад... Ако дойдете да видите колко светлинни години всичко е по-напред от БГ ще си глътнете езика. Ама кво се абим да ви светкам, глупаци.

  Аз се преместих от САЩ в Русия и първите 6 месеца не вярвах на очите си на стандартите, които са като в САЩ с таз разлика че тука всеки си владее недвижимостта, а не е под наем на няква банка пожизнено. Ма както казах, халал да ви е тва дет си го бъркате в Булгаристан.

 33. 33 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Трябва да съзнаваме, че клаузите които сме подписали по "Южен поток", и процедурите за възлагането на поръчки и изпълнение

  ще бъдат гледани "под лупа" в ЕК за корупция, държавна помощ или непазарни практики"
  Много точно казано. Трябва да постоянно да се напомня, че България е подписала Лисабонския договор и като държава членка на ЕС е поела ангажимент да спазва европейското законодателство. важна част от това законодателство е Третия енергиен пакет. Тук може би е мястото да се напомни, че от 16 ноември влезе в сила решение на Съвета и Европейския парпламент, което изисква от всяка държава членка да представи на ЕК всички споразумения, договори и анекси със трети страни в областта на енергетиката. това изискване засяга и проекта "Южен поток". Целта е ЕК да установи дали тези споразумения с трети страни са в съотгветствие с европейското енергийно законодателство.
  http://velimar.blogspot.com/2012/10/blog-post_6484.html
  В противен случай за България може да последват сериозни санкции, както се случва вече с Полша , Словения и Финландия
  http://velimar.blogspot.com/2012/10/blog-post_27.html
  http://velimar.blogspot.com/2012/11/blog-post_21.html

  VelMar
 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Никой никога не е приемал Набуко за осъществим проект, затова е глупаво да се сравнява с ЮП.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#34] от "др. Иванов":
  Правилно! Конкурентният проект е ТАНАП

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK