И новият ВСС като стария: Безотговорност и заравяне на главите в пясъка

Архивен кадър от заседание на ВСС

© Цветелина Белутова

Архивен кадър от заседание на ВССАко някой си е мислел, че скандалът "Венета Марковска" ще бъде здравословно използван за поуки от върха на съдебната власт - да спре да се надява.


Така най-кратко мога да обобщя онази част от последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, в която натоварените с толкова надежди за промяна нови членове на върховния орган на съдебната власт трябваше да разгледат едно предложение на член на съвета.


За какво става дума: Ден по-рано членът на ВСС от съдебната квота Калин Калпакчиев предложи в 4 точки ВСС да предприеме действия, които - ако ги обобщя - щяха да покажат дали новият ВСС смята да изпълнява задълженията си за изчистване на обществените съмнения за зависимост на правосъдието или смята да подремва до края на мандата си, прикривайки се зад легендата за своята различност, понеже бил избран прозрачно и публично.
Калпакчиев предложи:
- Да се създаде работна група към правната комисия на ВСС, която да включва представители на съсловните оранизации на съдиите, прокурорите и следователите, която да изготви най-сетне правила за кариерното израстване на магистратите - за атестирането, конкурсите, повишаването... (Този въпрос беше непрекъснато сочен като болен и хаотично решаван, дори злоупотребяван, от стария ВСС).


- Да се създаде временна комисия към ВСС, която да провери и излезе с доклад как във Върховния административен съд (ВАС) се разпределя материята по колегии и и отделения, как се спазва Законът за съдебната власт (ЗСВ), изискващ  случайно разпределение на делата, как се спазват неписаните правила за определяне на съдиите в петчленните състави и създават ли те гаранция за независим и безпристрастен съд. (Аз лично в репортерско качество съм проучила случаи на неясно определяне на съдебните състави в текста "Зависимости: неслучайното правосъдие на  ВАС", като се постарах да изнеса максимално конкретни факти, за да улесня ВСС да извърши проверка, и очаквах съветът да вземе отношение към фактологичната част в цитирания анализ).


- ВСС да проведе дискусия за деонтологичните (етичните) аспекти на казуса "Маровска", да изготви позиция за благопристойно поведение на магистратите, когато са номинирани за високи държавни  длъжности, за допустимите граници на медиен интерес към личната им сфера. (Нали довчера държавата се тресеше от скандала "Марковска" и журналистите се чудехме какво можем и какво не бива, когато навлизахме в личния живот на съдията!)


- Временна комисия към ВСС да провери движението на всички досъдебни производства срещу неизвестен извършител, свързани с дейността на магистрати. (Нали довчера стояхме втрещени от   съобщението на прокураутрата до президента в деня на клетвата в КС, че имало досъдебно дело "срещу неизвестен извършител", ама то всъщност визирало онзи злополучен бизнесмен Георгиев, който бил приближен на съдия Марковска, която е и зам.-председател на ВАС, а тъй като трябваше да й бъде попречено да се закълне, дайте да го съобщим сега - пък няма да отговорим защо две години нищо не сме правили по това дело.)


И какво, мислите, че се случи във ВСС в отговор на тези предложения?!


Отказ да се решават проблемите, желание


да се затрупа скандалът "Марковска" под пепелта на забравата


докато обществото забрави фактите, които са го разтърсили. Това се случи.


От пукащото, отекващо и на практика заглушаващо звука техническо съоръжение, с което ВСС ни осигурява на нас, медиите, публичността на своите заседания, успях да доловя, напрягайки пределно слух, едно непрекъснато, напоително, безсмислено говорене, тоест препращане на темата от една на друга постоянна комисия, но не и да се вземе отношение по съдържанието, тоест да не се признаят ключовите проблеми по управлението и кадровата практика на съдебната система.


Първо Юлиана Колева (парламентарна квота - ГЕРБ) каза, че работните групи от съдии, които да изработят правилата за конкурсите и атестирането, не били никак полезни, защото ще забавят работата на ВСС. За прякото участие на съдиите в управлението на системата сякаш никой не е чувал; сякаш само преди седмица Съюзът на съдиите (ССБ) не е изпратил до ВСС поредното си писмо с конкретни предложения. Нито се взема отношения по тях, нито се отричат.


Соня Найденова (парламентарна квота - ГЕРБ) обърна внимание на писмото на ССБ, но предложи то да бъде изпратено до всикчи комисии на ВСС. Много ефективен начин за цялостно, последователно, пълно бюрократизиране на съвета до окончателното му откъсване от съдиите и прокурорите.


Открояващ се акцент в дискусията постави председателят на ВАС Георги Колев: Нямало смисъл да се проверява ВАС, понеже работел добре, случайното разпределение на делата било осигурено, а петчленните състави определя той, понеже такъв бил законът и така е било винаги (?!).


Но най-впечатляващото беше мнението, около което се обедини мнозинството - че ВАС не може да се проверява от никой орган.


Бягане от отговорност, маскирано под псевдоюридически аргументи


Така коментираха твърдението юристи, до които се допитах (извън Калпакчиев). ВСС е орган за администриране на съдебната система с обща компетентност и може да проверява всички органи на съдебната власт с цел да се осигури ефективно управление - това ми казаха трима юристи. Да се провери организацията на работа във ВАС, дали се спазва случайният принцип на разпределиние на делата, от което е елемент и формирането на съдебните състави, тоест да се повери как се спазва ЗСВ не означава да се проверява дейност на съда по НПК, на което наистина ВСС няма право. Това членовете на ВСС, разбира се, го знаят, но въпреки това се захванаха с безплодна дискусия, с отегчително празнословие, с взаимни подпитвания може ли или не може ВСС да проверява делата срещу неизвестен извършител и дали прокуратурата или инспектората към ВСС можел...


Само Елка Атанасова (прокурорска квота) обясни каква е разликата между досъдебни производства срещу известен и неизвестен извършител. Напразно.


В резултат на тази безумна, в смисъл - с предварително ясна безплодност, дискусия, в която основно се спореше може ли ВСС да проверява ВАС и прокуратурата и дали да се отложи точката от дневния ред, разбирай - как да се отървем от "горещия картоф", под снизходителните погледи на иначе загрижените за реформиране на съдебната система  членове на ВСС, започна гласуването. Жалка картина!  По втория и четвъртия въпрос - за проверките във ВАС и ВКП, имаше само един глас "за" - на предложителя.


Спрях се подробно на това заседание, защото то е симптоматично: В четвъртък


ВСС показа, че няма автентично желание и рефлекс за диалог с магистратите


като маскира това с  бюрократични хватки, докато забравим същността на въпросите. Липса и отказ от компетентност за големите  пороци на съдебната система. Без сили и възможности за анализ, проверка и обобщение на случая "Марковска".


(Като добавим и амбицията, с която мнозинството във ВСС се противопоставя да бъдат променени  правилата за избор на главен прокурор, като се приеме наистина гарантираща честен избор процедура на гласуване с бюлетини, за да се елиминират съмненията за възможни технически манипулации, изводите стават още по-мрачни...)


Правя тези обобщения с максимален стремеж към обективност, избягвайки обяснения от друг вид. Каквито сякаш ме подтикваше да направя председателят на ВАС Георги Колев: по време на дискусията той си позволи да каже, че знаел "защо ССБ иска проверка на ВАС за петчленките" - защото имало "медийно подклаждан личен интерес от това" - разбирай има дисциплинарни дела във ВАС на членове на Съюза на съдиите. Отказвам да оценявам безпристрастността на съдията-председател на ВАС, от чийто съд наказаните магистрати очакват независимо произнасяне...


Казах в заглавието " и този ВСС като стария", но анализът на вчерашното заседание ме принуждава да се коригирам: дали като стария или по-лош, в смисъл силно разочароващ? Старият поне беше откровен - така ще провеждаме кадровата си политика и толкоз, ще си назначаваме когото си искаме и обяснения няма да даваме, а премиерът обясняваше наглостта им с аргумента - "не сме ги избрали ние във ВСС, а тройната коалиция".. Докато новият ВСС дойде с напоително говорене за промяна и прозрачност,  половината му членове са избрани вече не от бившите, а от новите управляващи,  дори Брюксел страшно се зарадвал и много ни похвалил!


И какво - ще дочакаме ли промяна?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Никой не се е надявал. Всичко е за пред ЕС, че току виж па изплюят някой доклад.

 2. 2 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Петя Владимирова, предполагам, че Вие не сте очаквали нищо по-различно. Защото и ние не сме. Повечето от тези хора са избирани за решават частни проблеми и въпроси, а не обществени.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  ВСС на статуквото и застоя в полза на НЕПРАВОРАЗДАВАНЕТО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Добро мутро...
  мафията просперира!

 5. 5 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Достатъчно е един средно интелигентен човек ,без юридическо образование , да отвори Конституцията , да прочете чл 130 за да разбере че ВСС коли и беси - у него е ножа и хляба . Не може да се назначават председателите на ВКП и ВАС по негово предложение , а да не може да упражнява АДМИНИСТРАТИВЕН контрол върху двете институции . Въпросния Калин Калпакчиев няма да може да се пребори с новоизлюпените велможи , които със зъби и нокти ще бранят статуквото - да се изживяват като Недосегаемите .

 6. 6 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 367 Весело

  поздрави и отличен 6 за съдържанието и позицията на статията, мн. добър 5.00 за тук-таме дървения изказ, добър 3.50 за правописа и граматиката.

  You live and learn. At any rate, you live.
 7. 7 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До номер 6:

  Благодаря! Ръка на сърцето, наведена глава... От бързането иде всичко - бързането, нервите, стреса... И понеже ми се предоверяват моите приятели коректорите - мислят ме за безгрешна :)

 8. 8 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  трябва да се вземе една гумичка, да се изтрие всичко писано в конституция и закони на тема съдебна власт. да се напише наново - без назначения от другите власти, със избор на АДМИНИСТРАТИВНИТЕ органи (главен прокурор и ВСС) директно от суверена...иначе ще си тъпчем на едно място и ще си пишем само статии изпълнение с разочарование...

 9. 9 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Докато не се роди нашия Брейвик нищо няма да стане

 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Някой да е очаквал нещо друго?

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Пробойната е в Конституцията . Тя не гарантира Авторитета на Суверена в Съдебната система ...

 12. 12 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "petiav":Г-жа Владимирова,вие като уважаван журнасилст,пишещ смислени и аналитични материали по темата за съдебната власт,заедно и с ваши колеги като Мирела Веселинова,Росен Босев,Александър Александров от "Сега" и други ,може да подемете темата дали не е време вместо референдум ,да свикаме ВНС ,което да реши няколко фундаментални въпроса(освен собственото си саморазпускане като институт):Изваждане на органите на досъдебното производство от съдебната власт(прокуратура и следствие),те така или иначе са зависими от пари и поитически пристрастия,поне да има и реална отговорност,мандатност и избори за Главен прокурор..Да се прецени изобщо дали има смисъл от това да има прокурори към районни ,окръжни,апелативни и върховни съдилища..Щом един адвокат може да си гони делото от начало до край,трява и нашата бедна и малка държава да търси отговорност от един прокурор,който от първа до последна инстанция да следи и се бори за тезата си..Премахване на института на "Несменяемостта"(не сме крепостна държава,нито папска служба,а уж модерна държава в 21 век)....Тезата за това,че политиците ще се месели в работата на магистратите,ако не са несменяеми не издържа проверката на времето(дори и с неограничена свобода магистратите още повече се поддадоха на политически и икономически влияния,поставиха се над всички други власти,защото ъв всички водещ е принципа на мандатност).Няма житейска логика един гражданин да може да си смени адвоката,ако не е кадърен и почтен,а в съдебната власт да чакаме някой некадърник да се пенсионира или умре,за да го заместим с друг..Не живеем по 200 години,за да чакаме по 20-30 години некадърниците по естествен път да ги изхвърли живота ...Татарчев,Филчев,Велчев,Руско Карагогов,Нестор Несторов,Кържев,още десетки и стотици емблематични имена от тази система можем да посочим,срамувайки се ,че сме овластили с абсолютна власт хора,които нямат нито морални,нито професионални качества да заемат такива постове....

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дами и господа, това сме ние това ни са възможностите.
  Тези хора са пълзели цял живот, бавно и незабележимо, никой от тях нyма да скочи и да хукни.
  Това са чиновници с тлъсти заплати и топли местенца.
  Освен това има и благодарности от клиенти изразена в брой или в друга подходяща форма.
  Е кажете ми какъв е стимула на тез богоизбрани дебели задници да си нарушават рахатлъка, какво имат те от бурни дискусии, внасяне на промени и свеж въздух? Ами нищо само ядове.
  Ами това е, така е!
  Следствието приключи, забравете, нали така беше.

 15. 15 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#6] от "ltk":

  Независимо, че имаш основание, аз давам на материала на Пета Владимирова изцяло ОТЛИЧЕН.
  Това е като хубавата музика - записът и да е лош и да пука и шуми, важното са тоновете и мелодията, които ясно се чуват и възприемат.

  По същество - борбата за нормализиране на съдебната система започна, но далеч не е свършила. Ако се стигне до отпускане и само дълбокомислени заключения от рода - "Аз нали ви казах, че нищо няма да се промени" - наистина нищо няма да се промени.

  Все пак последните месеци доказаха, че когато има обществена реакция и се вдигне шум в медиите, то бавно, трудно и със скърцане нещата бавно се придвижват напред.
  Затова усилията на журналисти като Петя Владимирова, Росен Босев. Лора Филева, Борис Митов и др. трябва да бъдат високо оценявани и подкрепяни.

  Също се надявам групата на смислените членове на ВСС като Калпакчиев, Атанасова и др, да се увеличава и да "проветрява" задухата, нагнетявана най-вече от представителите на парламента във ВСС.
  Тяхната задача по дефиниция е да осигурят комфорт на Цецовщината, което ще е абсолютна смърт за правораздаването в България.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 16. 16 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kaschei Bezsmertni":

  + + + + +

 17. 17 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Весело

  Абре, с каквото думи и нарицателни да се дегизират за народеца си остават Организирана-престъпна-група!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 18. 18 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Що ли имам чувството , че е възкръснал др. Брежнев и неговото време на тотален застой.

 19. 19 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "BASCO":
  Имам чувство, че ще събудя и около мен ще бъде брежнетското време.

 20. 20 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  др.Колев ме уби с аргумент-щом аз ги определям значи е правилно Браво Георги браво Колев-типично по милиционерски.На времето мой близък беше началник на районно-огромна власт ,защото по ЗНМ/закон за народната милиция /чл.40А началника можеше да те изпрати в лагер без съд и присъда.Питах го-каква е гаранцията,че няма да изпрати някой свой любовен съперник в лагер и човека там да си умре изяден от свинете.Той ми отговори уверено-гаранцията е във високите морални качества и кадровия подбор на Партията с главно П .Хванах се за главата,защото знаех от опит за моралните качества на комунистите и техните голи хора.

 21. 21 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 432 Весело

  Естествено е да няма промени....
  Нали доказахме пред света, че изборът е прозрачен.
  Никой не иска да е ефективен, дори и ЕС.
  Така че да си налягаме парцалите и да се приготвим за втори мандат на Герб.
  Интересна ще да е тази подготовка...

 22. 22 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#10:"charlesdegaulle"]Някой да е очаквал нещо друго?[/quote]
  Ами докато само очакваме, а не хванем гьостериците така ще бъде! На , не идват извънземните за да ни оправят!

 23. 23 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Със стари курви - нов бардак.. !?

  Има ли живот след демокрацията ?
 24. 24 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Този ВСС изглежда няма никакво намерение да работи - конкурсите са стопирани, законът за Съдебната власт се нарушава. Нищоправене! Това е новият ВСС. Да ни е честит! Без будно общество няма работеща власт, няма работещи институции. Знаем го, но какво от това, нали си мълчим. Добре че са форумите, но полза от това няма. Това мрънкане е толкова излишно........

  нели ангелова
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#23] от "mediator37":
  Курвите не са само стари, има и млади....
  Ама май става "Преоблякъл се Илия, огледал се, пак в тия!"
  Май много шум за нищо....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Яне Янев оферира на ГЕРБ нов кандидат за КС при старт на трета процедура

  Нов зрелищен скандал се задава в парламента с втория опит за избор на съдия в Конституционния съд (КС), след като близкият до ГЕРБ депутат Яне Янев атакува издигната от СДС кандидатура, договорена предварително с премиера Бойко Борисов, и обяви, че ще издигне по-достойна, но само ако бъде открита нова процедура по избора.

  Съобщението си Янев направи в 18 ч. на 30 ноември, когато изтече последният срок за внасяне на кандидатури за КС. Единственото редовно постъпило предложение до момента е на издигната от ръководството на СДС прокурор Галя Гугушева. Кандидатурата й бе депозирана от трима бивши депутати на "Атака", заявили принадлежност към ГЕРБ, в чието лице синята централа откри новите си политически партньори.

  Независимо от договрката на премиера Борисов с лидера на СДС Емил Кабаиванов ГЕРБ да подкрепят всяка кандидатура на сините, депутатите от управляващата партия заявиха, че въпросът все още не е обсъждан.

  Няколко часа по-късно Яне Янев, също независим депутат, верен съюзник на ГЕРБ, призова кандидатурата на Гугушева да бъде отхвърлена. Той поиска Народното събрание (НС) да стартира нова, трета по ред процедура за избор на конституционен съдия и гласуване за предлаганата от него кандидатка – проф. д-р Валентина Попова, преподавател в Софийския университет.
  Въпроси от "корупционно естество" към Гугушева

  "Към настоящия момент за РЗС е ясно, че процедурата по номиниране на кандидати е тотално опорочена и създава предпоставки за дискредитиране на Конституционния съд и за задълбочаване на институционалната криза. Считаме, че кандидатурата на СДС е неадекватна, натоварена е с множество въпроси от корупционно естество и трябва да бъде оттеглена. При тези обстоятелства за нас е напълно недопустимо доказани професионалисти като нашия кандидат да участват в този фарс", съобщиха от партията на Янев в петък вечерта.

  "Ако следващата седмица НС вземе решение за започване на нова процедура за номиниране на кандидати за Конституционния съд, РЗС първа ще внесе кандидатурата на проф. д-р Валентина Попова. Призоваваме същото да сторят и всички останали парламентарно представени партии, за да има истинска конкуренция и дебат с цел избор на най-стойностния кандидат", се казва в съобщението на коалицията Яне Янев – Веселин Марешки.
  Запитан от Mediapool какви са въпросите от "корупционно естество" към Гугушева, Яне Янев не отговори, но заяви, че ако водената от него антикорупционна комисия бъде сезирана, той незабавно ще образува преписка за прокурорката.

  Той отново повтори, че неговата кандидатура не е съгласувана и спазарена с Бойко Борисов. "Не съм влизал в пазарлъци за ВСС, няма да вляза и в пазарлъци за КС", коментира Яне Янев.

  ГЕРБ не казват ще подкрепят ли кандидатурата на СДС

  Така драматичният скандал "Марковска", с който приключи първият провален опит на НС да попълни бройките си в КС, е на път да затъне в кални интриги и игрички, в които ГЕРБ впрегна лоялните си независими депутати и маргинални партии.

  След номинирането на Гугушева народни представители от ГЕРБ дадоха да се разбере, че кандидатурата й няма да бъде приета безусловно, независимо от уверенията на премиера Борисов, че управляващите ще подкрепят предложението на "най-старата демократична партия".

  "Въпросът за Гугушева все още не е обсъждан", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и допълни, че решение ще бъде взето през почивните дни.

  "Има сценарий, при който Борисов дава благословията си на Яне Янев и ще бъде избран неговият кандидат, а СДС остава без кандидат", прогнозираха депутати.

  Като алиби за отмятането от постигнатото "споразумение" ГЕРБ може да посочат, че първата издигната кандидатура от СДС, тази на Петър Стоянов, е отпаднала след вътрешните конфликти в синята партия и отказа на Стоянов да бъде издиган.
  Не е ясно дали ГЕРБ ще рискуват да изпаднат в още по-голям конфуз, ако решат да прекратят сегашната втора процедура за избор на конституционен съдия и открият трета. Има теоретична възможност до евентуално отхвърляне на Гугушева да се стигне по процедурен ред, при нейното изслушване и обсъждане на внесени сигнали срещу нея, каквато възможност не бе допусната преди гласуването на Венета Марковска.

  Гугушева, Гогошева, Кокошева

  Паралелен фарс се разигра около официалното "входиране" на кандидатурата на Гугушева, извършено от тримата отцепници от "Атака" – Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов. Ръководството на СДС прибегна до техните услуги, след като шестимата неизключени народни представители от СДС отказаха да изпълнят нареждането на Кабаиванов и да внесат и подкрепят спуснатия от НИС на СДС кандидат за КС.

  Докато представяше високите професионални и морални качества на зам.-шефа на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева, Димитър Карбов сбърка името й, наричайки я ту Гогошева, ту Кокошева, независимо, че преди ден той и другите му двама колеги са имали личен разговор с нея на "Раковски" 134 при официалното обявяване на кандидатурата.

  Субсидията на бившите атакисти се пренасочва от ГЕРБ към СДС

  Пак тогава Николов, Карбов и Тетимов учредиха сдружение "Патриот", което същия ден подписа споразумение за сътрудничество със СДС, а сътрудничеството се материализира незабавно с "услугата" към Кабаиванов и компания за внасяне на номинацията им за КС.

  Тримата отцепници от "Атака" съобщиха още, че субсидията, която им се полага, вече ще отива в СДС, а не в ГЕРБ.

  Николов мотивира сътрудничеството със СДС с факта, че той самият е бил в СДС и че смята за историческа датата, в която партията сложи край на съюза си с Иван Костов, лидер на ДСБ.

  Карбов обяви, че най-нормалното нещо е сдружение "Патриот" да стане партия и да участва в избори.

  "Ако не беше толкова тъжно, щеше да е много смешно"

  "Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. Сега пък се появиха независими народни представители, които довчера бяха обявили принадлежност към ГЕРБ. Те ще внесат кандидатурата на ръководството на СДС за конституционния съд, защото парламентарната група отказа. До вчера тези хора бяха срещу членството на България в ЕС и НАТО, днес те вече представляват ръководството на СДС в парламента", написа в страницата си във Фейсбук бившият лидер на СДС, а от няколко дни изключен от партията Мартин Димитров.

  "Същите хора, доколкото разбирам, са гласували за Марковска, сега предлагат следващата кандидатура", добавя той.

  Бившият лидер на СДС Мартин Димитров бе изключен от партията в понеделник заедно с депутатите Димо Гяуров и Ваньо Шарков заради твърдия отпор на парламентарната група да участва в унизителни сделки с ГЕРБ и да служи за "изтривалка" на управляващите, помагайки им да излязат на чисто от гръмовния скандал с Венета Марковска.

  До кризата се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев бойкотира встъпването в длъжност на Марковска, избрана от парламента за конституционен съдия. После Бойко Борисов обяви, че се е разбрал с Кабаиванов СДС да издигнат кандидат на нейно място. Депутатите от СДС обаче отказаха да внасят и подкрепят такава кандидатура, в резултат на което първият предложен от "Раковски" 134 кандидат – президентът 1997-2002 г. Петър Стоянов отказа номинацията, мотивирайки се с "международните си ангажименти".

  Жалко е, че СДС се превърна в изтривалка

  Жалко е, че СДС се превърна в изтривалка, коментира депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков пред журналисти по повод внасянето на кандидатурата на СДС за конституционен съдия.

  "СДС вече нищо не може да търси. Единствено това - казват кои трима ще бъдат водачи на три листи, дават им да внасят кандидатура, взимат им субсидията. Ето това е. Сделчици”, каза депутатът. Според него ръководството на СДС от страх няма да изключи от партията останалите шестима сини депутати, "а вероятно не са намерили кои други да ги сменят”, добави той. Но това е подмяната в СДС с използването на независимите депутати, хора минали през една купчина партии, каза Шарков.

  Той припомни, че депутатите от СДС в ПГ на Синята коалиция вече са взели решение нито да внасят, нито да подкрепят кандидатура за конституционен съдия. "Нямаме нужда от нови решения. Дали ще гласуваме против или няма да участваме в гласуването, няма абсолютно никакво значение”, каза Шарков.

  "Разбраха се няколко неща - че ние тримата изключени от партията, сме били сменени още май месец т.г., а другите независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ, сега ще трябва да направят това към СДС, за да пренасочат субсидията си. А една такава смяна може да покаже само докъде стига глупостта на хората, които ръководят синята партия. И го казвам със съжаление”, заключи Ваньо Шарков.

  Коя е Валентина Попова

  Валентина Попова завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1981 г., като след това работи като юрисконсулт и съдия в Благоевград. От 1986 г. е преподавател по граждански процес в Софийския университет. Последователно работи като асистент, старши и главен асистент, доцент, а от 2001 г. е доктор по право. Попова е член на съюзите на юристите и на учените в България. От 1994 г. е адвокат. Включена е списъка на синдиците към Министерството на правосъдието. От 2001 г. е и арбитър в Търговския арбитражен съд при Националната юридическа фондация. Автор е на множество научни публикации, учебници, коментари и статии у нас и в чужбина

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 27. 27 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 528 Неутрално

  23 години демокрация, 23 години КРАЖБИ. Политиката в България е на заден план(ако изобщо я има). Политиката, по-точно подлъгващите обществото разговори на политически теми, ляво-дясно и други подобни бла-бла, са предназначени да прикриват обществено известната тайна, че ВСИЧКИ са във властта, за да забогатяват. “Учи мама, да не работиш” и “Преклонена главица сабя не я сече” са еманация на стремежа с минимум усилия да постигнем максимум лична изгода. А най-лесно просперитет и благосъстояние се постига, когато се КРАДЕ от събраните пари наготово. От кюпа-бюджета и всички останали обществени фондове, и ПРИВАТИЗАЦИЯТА! Още бай Тошо беше прозрял-Ти като немаш пари, немаш нищо бре! Каква политика ше праиш, като немаш пари? И беше напълно прав. Тия 23 години, в една бедна страна, посттоталитарна, политиците главно СТАВАХА БОГАТИ и между другото, за да замажат очите на не дотам будното и неопитно в демократичните финтове общество, правеха някакви политически салтоморталета, за да симулират някаква "политика". Е, няма как хем те да стават милионери, а и мултимилионери, хем държавата да се развива...За развитие трябват пари! А парите ги НЯМА – в джобовете на партизаните са! Леви гласуват за ултрадесни закони, а десни в ролята на популисти левичари от 19 век... Всичко това гледаме и не вярваме на ушите си:О)))! А сюрии политолози вече са в будна кома и не могат да обяснят ЗАЩО ТОВА И ЗАЩО ОНОВА. Оценявайки ги от позицията на някакви политики. Няма политики в България, има само КРАЖБА и то ЯКА. ЗА ТОВА, ЗА КРАЖБА СЕ ВЛИЗА ВЪВ ВЛАСТТА! ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ – СЮРИИ ПАРТИЗАНИ!!! Като оценявате от тази позиция случващото се в политиката в България и всичко става КРИСТАЛНО ЯСНО И ЛОГИЧНО! РАЗБРА ЛИ НАЙДЕНОВ? РАЗБРА ЛИ ДАЙНОВ? РАЗБРА ЛИ МИНЧЕВ? РАЗБРА ЛИ РАЙЧЕВ? Разбраха ли останалите тъпунгери? Хората са го казали - FOLLOW THE MONEY!! Това е България днес! Докато ПОЛИТИКАТА не започне да предхожда КЕЛЕПИРА, ние на добро няма да отидем…!!!

 28. 28 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 611 Неутрално

  проблема е в това че няма желание за промяна, никакво , много хора се накрадоха и продължават да крадат , а те не стават за нищо друго , но сега имат и много пари- власт и пари , никога нищо няма да се промени

  BG e мини империя на злото.
 29. 29 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Разстроено

  В публикувания преди няколко дни доклад е посочено, че по качество на наказателното правосъдие България е на 81-во от общо 97 места! България се нарежда след Русия, след Украйна, след Кения, след Камбоджа, след Пакистан... Сдве думи: ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1365 Разстроено

  Налице е ОТКАЗ от ПРАВО-раздаване, при това от ВСС, орган който е в сърцето на съдебната система.
  СПРАД на кенеф до небесата! ЯВНО е че освен от финансов имаме крещяща нужда от правен борд, губернатор и съдебни състави внос "по 2-ро направление" (за предпочинате Холандия, Германия, Финландия) и бой по каските на родните чугуни едно 20-30 години.
  Доказахме че сами не можем да се излекуваме и оправим, свинските червца са омотали и осмърдяли всичко! Трябва да се реже безсмилостно, след ампутацията останалият огранизъм има шанс да се възстанови и оцелее!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1626 Весело

  Трябва да забранят на всички съдии, адвокати и прокурори да участват в масонски организации. В противен случай няма оправия. Гарван гарвану око не вади.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  "..Ако някой си е мислел, че скандалът "Венета Марковска" ще бъде здравословно използван за поуки от върха на съдебната власт - да спре да се надява..."
  Така ще бъде! Свиквайте! Докато гласувате за крадците и измамниците от ДПС,БСП, НДСВ или за лъжедесните поклонници на БКП от ГЕРБ все така ще е!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK