Случаят е приключен. Мълчете!

Архивна снимка от ромския квартал в Кюстендил.

© Цветелина Белутова, Капитал

Архивна снимка от ромския квартал в Кюстендил.Чистачката, която подрежда директорския кабинет в гимназията по автотранспорт в Добрич, започнала да спи неспокойно. Будела се точно в 2 часа посред нощ. Ставала и мислела за директорката си – Снежана Жечева. А сутрин бързала да разкаже за кошмарите си, преди да е ударила първия звънец.


Чистачката загубила съня си на 22 октомври - в оня понеделник, когато училището осъмна обсадено от патриоти и полиция, учениците отказаха да влязат в час, а родителите им тичешком ги прибраха по домовете си, преди да са попаднали в обсада. Няколко дни по-рано трима от тях - Али, Васви и Реджеп си направиха снимка, и я показаха във Фейсбук. Преди часа по история позираха с три портрета, свалени от стените още през септември. Някой ги махнал, да не пречат на бояджиите и после... Но се оказа, че това са Левски, Симеон Велики и Борис I. И още по-лошо. Случи се така, че начинът, по който тримата позираха с героите от учебника, дълбоко и непростимо повреди мита за "етническата толерантност на българина". За него до този момент трите момчета не бяха чували нищо.


Да, точно след тази случка чистачката започнала да сънува лошите си сънища.
Месец по-късно директорката Жечева с дни не вдига телефона в кабинета си. Стрес! Казва, че заради него една от учителките в гимназията, доскоро тиха и разбрана жена, изведнъж започнала да крещи истерично по коридорите. Случката с портретите на именитите българи довела до лудост всички. И ето вече четвърта седмица поред из кабинетите на доскоро неизвестната гимназия в Добрич изневиделица се появили инспектори - повече, отколкото някой можел да преброи.


"Дошли са отвсякъде – от министерството, от инспектората, от детска педагогическа стая, психолози... нервно изброява Жечева. Проверяват ни по десет теста, оставете ни на мира! Ние живеем в малък град, обикновени хора сме. Не искаме да говорим повече. Искаме да забравим."


Бързо и ефикасно


Още на 21 октомври, ден след като зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов обяви снимката, публикувана в интернет, за гавра с български национални светини, Али, Васви и Реджеп са засипани от телефонни обаждания, есемеси и съобщения в интернет с вулгарни и откровени заплахи за живота им. Повечето обидени граждани са категорични – тримата трябва да бъдат сварени "на-са-пун!". По възможност веднага! Ако не - "газова камера!". Пак веднага.


На следващия ден, в понеделник, гимназията осъмва обсадена. Заради реалната опасност от насилие и саморазправа трите момчета са поставени под охрана. За да бъдат осигурени реда и спокойствието пред училището, се налага да бъде повикана полиция. Тя остава там през целия ден. Току-що започнали, учебните занятия са преустановени и около 11.00 часа започва евакуация на учениците.


Част от тези събития са документирани в доклада на Дарина Маркова-Петрова и Марина Габровска от групата за психологическа подкрепа на Министерството на образованието, науката и младежта. Текстът оставя усещането за движение на бърз каданс. Но странно - в доклада детайлите стават по-видими. Като този:


"Начинът, по който тримата са застанали пред обектива и държат портретите, както и ромският им произход, предизвиква бурни обществени и политически реакции", пишат психолозите.


Да, "както и ромският им произход"! Цитатът е точен и дава единствено логичното обяснение за скоростта, с която веднага след евакуацията в училището започва подготовка за свикването на извънреден педагогически съвет. На него трябва да бъде обсъдено поведението на Али, Васви и Реджеп. Да бъде наложено наказание – сурово. И най-важното такова, че да свали напрежението отвън. Бързо и ефикасно!


Само за няколко часа в един и същ ден – 22 октомври, Министерството на образованието изисква от директора на училището "цялата информация по случая", а Регионалният инспекторат по образованието в Добрич в спешен порядък е информиран за предприетите мерки.


В 9.15 часа в училището пристига мобилна група за психологическа подкрепа. Организирана е среща с учениците и родителите им. С неподозирана експедитивност е подготвен и свикан извънреден педагогически съвет. Назначен е докладчик, изготвен е доклад, проведено е гласуване, а директорът на училището подписва заповед за наказание на провинилите се.


Малко след 14 ч. пред членовете на съвета Али застава с баща си и леля си. Момчето страда от остра форма на диабет, изискваща непрекъснато лечение с медикаменти. "Майката не присъства поради сериозни здравословни проблеми, пише в доклада на мобилната група психолози. След събитията Али е с непрекъснато главоболие. Видимо е под силно напрежение."


Важна подробност от доклада е и следното изречение: "Най-силната уплаха е свързана с


начина, по който Али е бил прибран от полицията."


Второто момче - Васви, има силен говорен дефект. По време на изслушването пред педагогическия съвет той почти не може да говори, въпреки че е там с родителите си. До четиринайстата си година е лекуван от епилепсия. В следобедните часове на 21 октомври уплахата му става все по-видима. Удря главата си в стената, обикаля стаята, заекването му става мъчително.


Третият - Реджеп, е с майка си, която е разстроена и също има нужда от подкрепа. "Той е емоционално лабилен, като на моменти се опитва да поема "мъжката роля" и проявява както нападателност, така и изключителна социална желателност (...), отбелязват в доклада си психолозите. По време на разговора е тревожен, плаче почти през цялото време. Не се е хранил, не може да спи. "Видимо е физически изтощен. Чувства се защитен единствено в училище и в полицията", пише в доклада. По тази причина на семейството е препоръчано да потърси консултация с лекар.


Няколко часа по-късно пред медиите в двора на гимназията Петър Петров, директор на Регионалния инспекторат по образованието в Добрич, съобщава, че учителите са безкрайно обидени от постъпката на учениците си. Заради случилото се пред медиите той предава "извинение от името на директора на училището до всички българи". Петров информира също, че Али, Васви и Реджеп са отстранени от редовни занятия и преминават в самостоятелна форма на обучение за срок от една година. Случаят изглежда приключен.


"Най-доброто за тях"


На 22 октомври не друг, а класният ръководител на трите момчета предлага в доклада си те да бъдат наказани с преминаване от дневна в самостоятелна форма на обучение. Мотивът за налагането на тази санкция е само един - няма как да бъде наложена още по-тежката, "преместване в друго учебно заведение". В Добрич няма училище или паралелка със същата специалност, в която Али Васви и Реджеп са обучавани до момента.


Според Правилника за приложение на Закона за народната просвета обаче преминаване от дневна в индивидуална форма на обучение се прилага като крайна мярка само при "тежки и системни нарушения на задълженията". В деня на обсадата директорът на училището Снежана Жечева и класната ръководителка на трите момчета Даниела Гичева няколко пъти повтарят пред различни медии, че те са сред най-добрите им ученици. По думите им те редовно са посещавали занятията, успехът им бил почти 4.50, служили за пример, никога до този момент не са имали провинения. С други думи - "тежки и системни нарушения на задълженията" няма. Но, за да бъдат наказани трима, е нужен мотив. Той е открит в следната формулировка: "Грубо отношение и посегателство срещу училищните и национални символи."


"Момчетата са заявили, че не са имали никаква представа за това, което може да последва от публикацията на снимката им във Фейсбук. Били са много изплашени", казва Магдалена Миткова, началник на дирекцията "Социално подпомагане" в Добрич.


Все на същата дата – 22 октомври, в няколко интернет форума се появи и друга снимка на ученик и велик българин. Този път момче "свиреше" като на китара с портрета на Софроний Врачански. Само че младежът беше русоляв. С въздълга разприляна коса и черна тениска с някакви кости. Той вероятно също не е подозирал в какво може да се окаже забъркан. А и след скандала в Добрич вероятно също е бил много изплашен. Но взрив не последва. Нито паника, нито стрес! Нито педагогически съвет за " посегателство срещу училищните и национални символи".


"Наложеното наказание на Али, Васви и Реджеп не е помощ, твърди Юлиана Петрова, социален работник в Център за обществена подкрепа към българския червен кръст в Добрич. Уви, ние не можем да върнем трите момчета в училище, казва тя, но сме изразили категоричното си становище, че тримата трябва да останат в училищна среда. Първият учебен срок свършва през декември и януари. Как смятате, при така развилите се събития ще имат ли тримата време и възможност да се подготвят по всички предмети, да се явят на изпити?"


Евгени Генчев, социален работник в отдел "Закрила на детето" в Добрич, е бил най-близо до един от тримата – Али. "След случилото се той не можеше да спи, отказваше да се храни, разказва Генчев. Момчетата се намират в състояние на изключително тежък стрес. Али е бил отговорник на класа, бил е за пример. Само майките и бащите на шест от съучениците му са посещавали родителските срещи – неговите са били едни от тях". Социалният работник разказва, че момчето имало любима марка автомобили – "Рено". Обичал да разглобява двигатели, познавал всеки детайл, бил изключително сръчен.


"Сега, след всичко, което се случи, тримата са напълно асоциализирани, твърди Генчев. Заради страха от насилие родителите им не ги пускат никъде. А и те се страхуват да излизат сами. В същото време майките и бащите и на момчетата са суперотговорни и по тази причина много добре си дават сметка какво се е случило. Родителите на Реджеп са познати в селото, където живеят – свестни и работливи хора. Чисти и спретнати. Такива роми няма!"


После неочаквано Генчев стига до откровение. Но то звучи по-скоро като още една, като най-тежката присъда над Али, Васви и Реджеп: "За всичко това вече трябва да се мълчи!, казва той. Разберете, това е най-доброто, което може да се направи за тях. Да се мълчи!"


Без думи


Министърът на образованието Сергей Игнатов и до днес мълчи по случая с Али, Васви и Реджеп.


На конкретния въпрос: Каква е причината за това, въпреки широкия обществен отзвук на случилото се? от пресцентъра на министерството изпратиха следните две дълги изречения: "Министерството на образованието младежта и науката изразява становище, че резултатите от проверката и поредицата от дейности за изясняване на случая в гр. Добрич и снижаване на напрежението, илюстрират типичното за периода на юношеството подражателство на различни модели на поведение с цел достигане на личностна идентификация и формиране на личността. С оглед на това подчертава значението на отговорността ни като възрастни и изключителната важност на посланията, които се отправят включително посредством изявите на изявени творчески личности и моделите на поведение, които учениците в юношеска възраст следват". Толкова!


Мълчи и Регионалният инспекторат по образованието в Добрич.


Попитан "Как са реагирали съучениците на Али, Васви и Реджеп на снимката им с портрети на видни личности от българската история? Била ли е потърсена и известна ли е реакцията на класа по наложеното на тримата най-тежко наказание?", началникът на инспектората Петър Петров отговори писмено, но след дълго колебание ясно и кратко:


"Проведена е среща със съучениците им от професионални психолози."


На друг въпрос:"Било ли е изпълнено изискването на чл. 1341 от Правилника за приложение на Закона за народната просвета, че учениците трябва да получават защита при накърняване на правата и достойнството им и как бяха защитени Али, Васви и Реджеп от публикациите в медиите, в които бяха наречени "животни", "скотове", идиоти", и "мангали"?, Петров отговаря така:


"Осигурена им беше полицейска закрила за времето на атаката на обществото срещу тях."


От Комисията за защита от дискриминация също мълчат.


Ширин Касаб, регионален представител на ведомството в Добрич, казва следното в отговор на въпроса дали е предприела действия за защита на учениците от дискриминационни действия: "Няма как да започна да се занимавам с този случай без по него да е образувана преписка или да бъде изготвен доклад по такава преписка. Трябва да имам заповед."


След няколкоседмично настояване отговор на въпросите, изпратени до председателя на Комисията за защита от дискриминация – доц. д-р Анна Страшимирова, даде Жасмина Милушева, старши юрисконсулт в отдел "Правен" на комисията.


Въпрос: Съществува ли процедура, по която комисията би могла да се самосезира по случая с Али, Васви и Реджеп? Ако такава възможност съществува - направено ли е това?.


Отговор: В чл. 50, т. 2 от Закона за защита от дискриминация е предвидена възможност производството пред комисията да започне и по нейна инициатива след постъпване на писмен доклад с мотивирано предложение за образуване на преписка до председателя от някой от нейните членове. По казуса (с Али, Васви и Реджеп, бел. ред.) в деловодството на КЗД.


няма постъпил доклад за самосезиране


В разшифрования си вариант този отговор премълчава следното: Нито един от членовете на комисията не е забелязал снимката с "китариста" и портрета на Софроний Врачански. Иначе няма как да бъде подминат с мълчание факта, че наказанието, наложено на Али, Васви и Реджеп, е "пряка дискриминация", тъй като представлява "по-неблагоприятно третиране на лице на основата на раса, народност, етническа принадлежност, отколкото е третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства".(чл.4, ал.1 и 2 от Закона за защита от дискриминация).


Междувременно, докато бавеха отговорите си, в комисията се бореха със скандал. Членовете й връщаха бонуси, раздадени за добре свършена работа само месец, след като бяха назначени в нея.


Епилог


След като бяха отстранени от занятията в училище, Али, Васви и Реджеп получиха наказание още веднъж, този път от общинските комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Добрич и с. Крушари. В продължение на 40 часа двама от тях се грижиха за животните в добричкия зоопарк. Третият най-вероятно ще помага в библиотеката на селската гимназия. За тримата това може би е и шанс – за първи път на 17–18 години все пак ще влязат в зоологическата градина или в библиотеката. Проблемът е другаде!


Два дни преди заседанието на комисията за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в Крушари секретарят й Димитрина Желева вече беше убедена, че едно от момчетата ще получи най-тежкото наказание. "Така ще бъде предотвратена някаква евентуална, последваща агресия срещу него и родителите му", обясняваше тя.


Само че за онези, които на 22 октомври цял ден реваха "на-са-пун" пред гимназията по транспорт в Добрич, наказанията на Али, Васви и Реджеп не струват. Колкото и тежки да са. Не струва и цялата тази история. Нито извиненията, нито разкайването... Тяхната "кауза" е друга - омраза.


Срещу нея не се върви с мълчание. Мълчанието е съучастничество.


* Припомняме, че още в началото на случая "Дневник" прецени да не публикува снимката на момчетата, защото:
- не искаме да участваме в истеризирането и използването й 
- смятаме, че снимката нямаше да предизвика никаква или дори подобна реакция, ако момчетата бяха от български произход
- от всички известни досега факти няма доказателства, че единият от тийнейджърите я е качил в личния си профил в социалната мрежа с цел провокация, обида или специално послание
- проблемът не е в снимката, а в реакцията срещу нея. 
Може да видите фотоса във "Фейсбук" (до страницата на момчето вече няма достъп, но е качена в различни расистки групи).

Коментари (274)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Евалла , Спасе! Значи те,издънилите се римляни, всъщност били жертви! ЕВАЛЛАА!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Нямаме държава. Тва е. Всичко е деградирало да степен на неузнаваемост. Няма полиция, или ако я има тя е зад някой безумно поставен пътен знак, и чака "нарушители" върху, които да приложи цялата строгост на закона. Няма прокуратура, или ако я има тя преглежда текстовете на някой рапър и търси някоя дума или словосъчетание по което да образува обвинение. Нама и съд, ако го има то тези снимки за него не са достатъчно доказателство.

 3. 3 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-после нещо смислено по въпроса! Но няма да бъде прочетено нито от "жертвите", нито от "екзекуторите"!

 4. 4 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Поредна слаба статия на този автор, върнете Любослава!

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  единственото, което е деградирало са комунистите, които наричат другите комунисти, за да не им се смеят докъде са стигнали (до дъното)

 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Били под стрес....Айде бе.Сега и жертви ги изкараха!

 8. 8 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Спасе, спри се бре!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Съжалявам, няколко пъти е излязъл коментарът...А иначе тези тримцата ги застигна народното възмездие. То не прощава. Иначе да сме бетер овце!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 13. 13 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тези са турски цигани - само имената им вижте.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  За който може да чете!Чудесно !Всичко това още веднъж поставя въпроса за НЕНУЖНОСТ на много от институциите . Разбира се ,че те не работят.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 16. 16 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#12] от "Thermobee":

  иначе, обаче, но

  аз не съм комунист, иначе харесвам станишев...

  БСП-арска стилистика. толкова сте прозрачни

 17. 17 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Гневно

  Простотията на българина не знае граници. Първо, "светини", или защитени от поругаване по смисъла на Конституцията са единствено гербът, националният флаг и химнът на Република България. Личности, а още по-малко техните портрети са "светини" толкова, колкото е светиня и един портрет на Благоев или Живков. Моля да се спрат просташките излияния на разни недоучени "националисти", чиято единствена възможност да блеснат с нещо е да ни заливат с омраза и възторжени призиви за възстановяване на някаква тяхна си, криворазбрани справедливост.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ченгетата от Герб големи толерасти! Да не повярваш...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5039 Неутрално

  Отвличат вниманието на обикновения,изнемогващ от експлоатацията на МОНОПОЛИТЕ българин с глупости.
  И то с глупости,по СЕВЕРОКОРЕЙСКИ образец.
  Само в СЕВЕРНА КОРЕЯ на ПОРТРЕТИТЕ може да се придаде ЗНАЧИМОСТТА НА "СВЕТИНИ".
  Справка-В Сев.Корея вече е създаден култ към децата,сами загинали при пожар или наводнение,но спасили портретите на царстващите КИМове.
  Наскоро в СЕВЕРНА КОРЕЯ бе арестуван и осъден "чужд агент",който имал за задача,да взриви статуите на КИМовете и да УНИЩОЖАВА ТЕХНИ ПОРТРЕТИ...
  Що за помрачено мислене може да си представи,че АТЕНТАТ означава УНИЩОЖАВАНЕ НА КАПИЩА И КУМИРИ,а не на хора...
  Всъщност по СЕВЕРОКОРЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ,животът на обикновения МАТРЯЛ НЕ СТРУВА НИЩО.
  Важен е КУЛТЪТ и ИКОНИТЕ МУ...

 21. 21 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Момчетата са заявили, че не са имали никаква представа за това, което може да последва от публикацията на снимката им във Фейсбук"

  Е как да са имали представа ? Те са свикнали всичко да им се разминава , точно защото са с екзотичен цвят на кожата.

 22. 22 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#20:"Hawaii"]Само в СЕВЕРНА КОРЕЯ на ПОРТРЕТИТЕ може да се придаде ЗНАЧИМОСТТА НА "СВЕТИНИ". [/quote]
  Портретите нямат никакво значение.
  От значение е родовата памет на българите и нея се опитват усилено да я форматират.

 23. 23 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Внимателно и с интерес прочитам поста ти ... намирам две неща, които не мога да съвместя - яростна защита на горкия рапър, осквернил несравнимо по-гадно национален символ, срещу "гадната" държава, и яростно недоволство срещу същата държава, която прави направо нищо срещу тези тримата ... последно, държавата да се меси ли, или напротив ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Когато наближат избори всички националистически отрепки се раздвижват.
  Най-вече тия, които са потомствени ченгета.
  Само си припомнете защо му беше на Тошо "възродителния" процес. Защото нещата в нещастната ни Родина бяха тръгнали толкова бързо надолу, та му трябваше някакъв отдушник за народната "любов".
  ТА СЕГА Е СЪЩОТО.

 25. 25 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#19] от "Thermobee":

  така е, спрямо расизма на ДС всички изглеждат толерасти. а ти какво очакваш в случая да направят ченгетата, полицията не е орган, който да правораздава, той не издава присъди, ок? полицията пази обществения ред.

 26. 26 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Успех 4.50 и не знаят кои били хората на портретите?! В тези училища пишат "Слаб 4". И тях да закриват ненужни са!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 27. 27 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Не познавам другата страна на случая, всъщност тази статия е първото, което срещам по темата.

  Вижда ми се малко крайно написана, но въпреки това съм склонен да се съглася до голяма степен с внушенията, които прави.

  Факт е, че българите не сме толерантни.
  Презираме циганите като цяло и смятаме и турците за втора ръка. Не всички, но повечето българи го правят, особено тези с претенции да са по-интелигентни, т.е. в големите градове.

  Все пак не можеш да не гледаш отвисоко някой, който не знае какво е "торент" и няма желание и да научи.

  Факт е също така, че не мерим с един и същи аршин различните прегрешения. Децата са си деца и са склонни да се подиграват в определени ситуации еднакво силно на Левски и на Джъстин Бийпър. Само дето Джъстин Бийпър (слава богу) не им виси по стените в училищата.

  Какво, вие не сте мразили простотиите, които са ви преподавали в училище ли?!

  Или - ако сте имали малко повече кураж - не сте правили глупости за да привлечете вниманието на другите деца ли?!

  Хайде да видим кой ще хвърли първия камък!

  Но за различния аршин беше думата: защо всички така скачат на някакви си деца, било то и гаменчета, а не скачат на големите гамени, които крадат и съсипват страната?

  Защо не скачат на мутрите, които засичат по пътищата, паркират навсякъде сякаш им е бащиния, третират хората точно като рая навсякъде - в общините, във фирмите, в болниците, в гробищата дори...

  Защо на децата си го изкарват?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 28. 28 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не можах да прочета тази помия до край.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "konrad":

  "...Не можах да прочета тази помия до край...."

  ооо, аз имам "напредък"!
  при предишния "опус" на С.С. ми се доповръща още на първия абзац. сега вече устисках до втория (включително)!

 30. 30 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1341 Весело

  Тези не са мангали! Мангалите не ходят на училище
  За мен постъпката им не е много по-различна от хилядите други качени в туба! Тези поне са знаели чии са портретите за разлика от стотиците хиляди други, които перфектно познават само разликата между .... "бакъра" и желязото )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 31. 31 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#26:"Без коз"]Успех 4.50 и не знаят кои били хората на портретите?![/quote]
  Да бе, не са знаели Лъжат като ... дедите си

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 32. 32 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#27] от "Боби Колев":

  "...Факт е, че българите не сме толерантни. ..."

  съжалявам, ама подобен "извод" ме принуждава да пъхна пръст в раната...
  за 20-ина години преход убитите от цигани българи са в пъти повече от убитите от българи цигани.
  българите все още сме в пъти повече от циганите.
  ако не бяхме толерантни, тази пропорция отдавна да беше преобърната...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  "Няколко дни по-рано, трима от тях - Али, Васви и Реджеп си направиха снимка, и я показаха във "Фейсбук"."

  Абе хора, не мога да разбера, как тези уж дебили, направили снимка (каква?) и я пуснали във "Фейсбук" (защо?)?
  Питам - ако някой ученик в Турция направи същото с портрета на Ататюрк, каква щеше да бъде реакцията на училищните власти, полицията и държавата?
  Защо там НЕ може, а тука - може?????

 35. 35 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#32] от "marrad":

  Първо, съвсем не съм сигурен, че това е вярно. Бихте ли показали статистика по въпроса?

  Второ, абсолютно съм сигурен, че това не е вярно ако включим например убийствата от българи на българи на пътя.

  Трето и всъщност най-важно, това няма нищо общо с толетантност. Докато живеех в България бях близо до Факултета и макар никога да не съм имал проблеми с циганите винаги съм ги избягвал и са ми били неприятни.

  Смея да твърдя, че това е настроението и на повечето хора близо до гета.

  В същото време съм виждал и познавам нормални цигани както и ужасно много бяла паплач - както там в България така и тук в Щатите - бели, които са по-зле от черните.

  Има ги много.


  Не, българите не са толерантни.

  Но са овчедушни - резултат от 500 години робство и още 50 години здрав СССР-ски тип социализъм.

  не обвинявам, само констатирам.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 36. 36 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#34] от "Дедо Либен":

  Аз, без да зная какво точно са направили, съм способен да си представя много неща, които бих понесъл и които в Турция не биха понесли.

  Ако на някой му харесва да живее под опеката на Мохамед и пророците му и местните наместници - моля, да заповяда...границите са отворени!

  И да не ми излизате моля с аргумента, че Турция е светска държава.

  В светските държави си имат други национални проблеми, а не ученически изцепки.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 37. 37 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#35] от "Боби Колев":

  "...Бихте ли показали статистика по въпроса?..."

  НЕ, уважаеми!
  статистика НЕ мога да покажа по въпроса!!!
  но като българин, все още живеещ в страната, все още наричаща се България, следя медии всякакви! и ако толкова държите на подобна статистика, мога да Ви представя извадка от публикации, които са достъпни в нета, но това ще ми отнеме доста време, с каквото за момента не разполагам.
  а и Вие, неверника, одма ще заявите, че съм я "прецедил", манипулирал демек...
  а как мислите, възможна ли е появата на подобна ОФИЦИАЛНА - произтичаща от МВР, примерно, статистика в ДНЕШНА България?

 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#37] от "marrad":

  Е, доколкото не можете да покажете статистика по въпроса е редно най-малкото да не правите дръзки изявления създаващи впечатлението, че сте добре информиран.

  Иначе не сте в по-добра позиция от "медии всякакви", много добре казано всъщност.

  Това исках да установиме и ето, че успяхме.

  Второ, малко прибързано ще е да ме обвинявате какво бих направил ако вие направите едно или друго. Собствената ми съпруха все пак й трябваха 5-6 години преди да започне да го прави, предлагам докато не се опознаем по-добре да се въздържате и от това

  Трето, отричайки възможността за подобна статистика в ДНЕШНА България Вие всъщност индиректно подкрепяте моята кауза, че българина не е толерантен, а по-скоро нещо друго.
  Иначе как би търпял ЛИПСАТА на подобна официална , произтичаща от МВР, примерно, статистика в ДНЕШНА България?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на dreomax
  dreomax
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#34] от "Дедо Либен":

  Тук може, защото е разграден двор и всякакви юлиани и спасовци, и хелзинкски комитети се гаврят с всичко българско. Самият факт на безпроблемното им съществуване оборва тезата им за нетолерантността на българина. Защото в някои други държави при евентуални аналогични действия съществуването им вероятно не би било толкова безпроблемно.

 40. 40 Профил на ivannny
  ivannny
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Статията е определено тенеденциозна. Авторът сигурно получава някакво заплащане от "Хелзинския комитет"/известна с "любовта" си към българщината организация.
  Освен стилът и внушенията като цяло много ме трогна и това, че единият много харесвал марката Рено ))))
  Всъщност няма значение етническият им произход. При всички случаи не мога да им съчувствам и отказвам да ги приема за жертви. Жертви сме обикновените граждани, които търпим всичката простотия, която ни залива.

 41. 41 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 221 Весело

  Значи така - щото били римляни, да не ги наказват? А това че са пряк продукт на провала на образователната система и в частност на всички тези учители, които хем не са си свършили работата през вторите им 7 години, хем сега не могат да спят от ужас, хем никой не трябва да се чувства обиден от това че се гаврят с портретите, - за това трябва само забележка в бележника ли???? Спасов ти наред ли си?????? Сериозно ли мислиш че не са знели какво правят? И докато са се снимали не са страдали от диабет, заекване, кашляне и нзм каво още? След това се сетили че са здравословно недобре и че искат да учат и да станат хора. Не само те са за наказание, но и учителите, и родителите и този който е разпордил полицаите да ги пазят персонално като национално богатство. Мен кой ще ме пази ако отида в добрич да портестирам против простотиятас и циганията в Делиорнана?

 42. 42 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#38] от "Боби Колев":

  "...Е, доколкото не можете да покажете статистика по въпроса е редно най-малкото да не правите дръзки изявления създаващи впечатлението, че сте добре информиран...."

  уважаеми Боби, любезни Колев,
  чичко Сталин някога рекъл "няма човек - няма проблем". а сега милостта Ви го перифразира с "няма статистика -няма проблем".
  ако имате достатъчно свободно време, предлагам Ви една "игричка''. ще се поровим двамцата из нета и когато аз Ви представя съобщение за убит от цигани/н/ българин, Вие ще ми връщате жеста с противоположното известие - за затрит от българи/н/ циганин. съгласен?
  тогава ще отпадне и рискът от "прибързани обвинения кой какво щял да направи ако другият и т.н."

 43. 43 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivannny":

  И защо именно отказвате да ги приемете за жертви?

  Защото е невъзможно някой, който е направил глупост или дори престъпление да стане жертва на такова ?!

  Не съм бил в казарма и не мога да разкажа случай оттам, но в техникума една особено, хмм, тиранична учителка спипа в тетрадката ми едно особено иронизиращо я стихотворение. В контекст цялата обучителна система го отнасяще също и се вдигна голям шум - поне за моите разбирания.

  В края на краищата истината беше, че нямах високо мнение за система, позволяваща на учител да се държи по начина, по който тя се държеше. Пък и не беше единствената.

  Не ми трябва Хелзенски комитет и не мога да кажа, че имам травми оттогава, но определено мога да кажа, че системата ме понарита.

  От по-ранните си години пък помня случай в който бедно дете някъде от циганските махали беше нарочено, че е откраданло нещо, което в крайна сметка се оказа, че не е откраднало.
  Това, което съм запомнил е, че се възмутих защо никой не си направи труда да му се извини в последствие. Някак си логично беше - бедна, смугла...естествен кандидат.
  А понеже и мен са обвинявали несправедливо в кражба и знам какво е.

  Хич не ми разправяйте за толерантност.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 44. 44 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivannny":

  Впрочем за тенденциозността на статията съм съгласен - и на мен ми прозвуча така.

  Но то не значи, че няма много истина в нея.

  Ако сте чели Политковска ще разберете какво имам предвид - отвратително написано, но дори една десета от него да е вярно пак е много.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 45. 45 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Гневно

  [quote#12:"Thermobee"]Иначе да сме бетер овце! [/quote]
  Да бе, извън всякакво съмнение е, че се превръщаме в същински лъвове, ако изгорим на клада три глупави провинциални циганета, дето са решили да се правят на интересни. Няма толкова прост народ като българския, заклевам се!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 46. 46 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тая статия е 3 пъти по-дълга, отколкото трябва да бъде.

  Па единия заеквал, па кво сънувала чистачката.... Егати локумите

  http://kaka-cuuka.com
 47. 47 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Гневно

  [quote#12:"Thermobee"]Иначе да сме бетер овце! [/quote]
  Да бе, извън всякакво съмнение е, че се превръщаме в същински лъвове, ако изгорим на клада три глупави провинциални циганета, дето са решили да се правят на интересни. Няма толкова прост народ като българския, заклевам се!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 48. 48 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#42] от "marrad":

  Ама много ми харесва да ме сравнявате със Сталин ... и той като мене един такъв хуманен и задаващ въпроси е бил

  Нямам нищо против да си поиграете на играта.

  В България няма (засега, слава богу) етническа вражда до ниво , което да буди тревога и колкото и изолирани криминални случаи да се намерят в която и да е посока те ще си останат такива - изолирани и криминални.

  От това никак не следва, че българите са толерантни.

  Цигани няма само в България, има в целия свят.

  Проблема тук в България не е, че тукашните са по-мързеливи или по-крадливи от другите.

  Проблема е, че българите не генерират достатъчно полезен продукт, че да не им пука за циганите и като така падат на тяхното ниво.

  Проблемът е, че българите позволяват да бъдат третирани като цигани от други българи, турци и изобщо каквито се случат мераклиите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 49. 49 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#40:"ivannny"]Жертви сме обикновените граждани, които търпим всичката простотия, която ни залива.[/quote]
  Кви жертви сте бее, та вие сте генераторите на простотията!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 50. 50 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "Thermobee":

  и какво като са турски цигани ... ти какъв си - аха , българин , но се държиш бетер подивяло животно ..Срам ме е от хора като тебе ...

 51. 51 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1437 Разстроено

  Хубава журналистика и гражданска позиция - БРАВО!
  За съжаление - глас в пустиня....
  В блатото - всичко по старому, всичките "в бяло", проблемите се ре6ават по познатия принцип "няма човек, няма проблем".
  Тагедия, територия със затихва6ти функции - това е БГ, след като се вижда че НЯМА държава.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 52. 52 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Гневно

  [quote#41:"reges"]Мен кой ще ме пази ако отида в добрич да портестирам против простотиятас и циганията в Делиорнана?[/quote]
  Първо, наименованието на областта е "ДелиорМан". Аз къде да ида да протестирам срещу твоята простотия, м?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 53. 53 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#48] от "Боби Колев":

  "...Нямам нищо против да си поиграете на играта...."

  не "да си поиграеТЕ", а "да си поиграеМ",
  да възприема ли това като "малък назад"?

 54. 54 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#52] от "avatar":

  Това е заяждане на дребно, тайпо грешки правят всички, смея да го твърдя от позицията на човек с много добър правопис и граматика, но често бъркащ клавишите.

  Объркването на "м" с "н" е повече от очевидно поради близостта на двата клавиша.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#28] от "konrad":

  ами що пишеш тогава?

 56. 56 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#53] от "marrad":

  Съвсем не. Приемам предизвикателства когато има смисъл.

  Аз не споря за да докажа правотата си , а за да я проверя.

  В случая изразих съмнение в дадена теза и поисках цитат от любопитство - за да си сверя часовника, а не за да си налагам разбирането.

  Виждам, че мнението Ви е формирано от "медии всякакви" и това ме задоволява - очевидно става въпрос за мнение, а твърди факти няма да намерим достатъчно нито Вие нито аз, просто защото са крайно малко за начало както вече писах, а и обект на интерпретация впоследствие.

  Нямам нищо против да си вярвате и нямам никакво желание да Ви разубеждавам насила.

  И ако не искам да си губя времето в игрички то не е защото мисля, че не съм прав....тази логика е на 9-годишното ми дете, което се опитва да ме накара да остана при него в стаята вечер с предизвикателството, че ме е страх, че ще ме надговори...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 57. 57 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  много благодаря за статията и браво на автора. най-сетне нещо смислено по въпроса.

 58. 58 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#48] от "Боби Колев":

  "...Цигани няма само в България, има в целия свят...."

  но "в целия свят", освен в България, нямат дертове с тях, а?

 59. 59 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Браво Спасе,
  страхотен анализ, страхотна работа.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 60. 60 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#58] от "marrad":

  Имат, разбира се.

  Хората са си хора навсякъде по света.

  Това нищо не доказва.

  Спокойно можеше да кажете "И какво, там не изгрява Слънцето от Изток ли?!"

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 61. 61 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#56] от "Боби Колев":

  "... мнението Ви е формирано от "медии всякакви" и това ме задоволява - очевидно става въпрос за мнение, а твърди факти няма да намерим достатъчно нито Вие нито аз..."

  леле, колко ниско Ви е мнението за родните медии! просто да се чуди човек какво търсите във форума на една от тях...
  Боби, имам достатъчно високо мнение за особата Ви, за да предположа, дето се сещате кому е изгодно "ненамирането - иначе писано - неогласяването на твърди факти". щото ако въпросните факти получат публичност, някой ще трябва да признае не само, че има проблем, а ще се наложи и да го решава...

  "...И ако не искам да си губя времето в игрички..."

  как ще искате, като резултатът е предизвестен?

 62. 62 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#60] от "Боби Колев":

  "...Имат, разбира се....

  Това нищо не доказва. ..."

  нима?

 63. 63 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#34] от "Дедо Либен":

  За жалост, при управление на Реджеб Таип, Ататюрк не е в "политическите цености" на Турция. Мустафа Кемал е само входна виза турския алъш-вериш към Европа. Виж, ако направиш нещо срещу Сюлеман паша - тогава ще се случи случката (например, кон боб яде ли)

 64. 64 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Е как стана така, че за "к*р за Левски" нито един националист не се вдигна да протестира пред централата на ЦСКА.

  Пишман патриотари дето търсят само некой по-слаб за да се направят на мъже.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 65. 65 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#41:"reges"]А това че са пряк продукт на провала на образователната система[/quote]
  значи да си циганин означава ,че образователната система се е провалила .... бравос ... а при тебе е провал на родителите ти ,че не са успели да възпитат в тебе онези човешки и морални норми , които те правят различен от червеите в градината ... ти си достигнал нивото на един градински червей... това виждам аз ...

 66. 66 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Човеколюбивият г-н Спасов очевидно е схванал най-удобния начин да предизвика интерес към себе си, втурвайки се безогледно да доказва колко нетолерантни, нечестни, непочтени и какво ли още не са българите. Как нямат милост към такива добри, а и болни(!) момчета, които просто са решили да се погаврят за разтуха със свети имена от българската история. И за подсилване на тезата ни дава пример с някакъв русоляв малоумник, който се подигравал със Софроний. Може би г-н Спасов е успял с подобни помии да се уреди и за някакви допълнителни доходи, раздавани щедро от какви ли не организации, целещи да изтрият българите и България от лицето на земята.
  Защо господинът не се сети да нашише нещо такова, когато циганите убиват или призовават открито към убийства на българи?
  Защо господинът не напише нещо толкова възмутено за изтриването на историческата памет, опростачването на нацията и чалгизирането на цялостния живот в страната, които са целенасочена държавна политика през последните двадесет и няколко години?
  Ами много просто-защото с такива писания и той е част от антибългарската кампания и участник в оплювателските кампании на безродници и предатели на народа си. По какъв ли курс му обменят "сребърниците', получени за този презрян труд?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 388 Неутрално

  и малкото цигани, които имат шанс да се интегрират и да станат продуктивни членове на обществото, бъдейки в училище на 18, биват отблъснати. наказани - да, но това, което се е случило е, че тези момчета вече трудно ще се впишат, а е по-вероятно да създават проблеми в бъдеще. да не говорим колко ресурси се изхабиха за "запазването на националната част", при положение че на всеки мач на левски или ботев, цели стадиони сквернословят по техен адрес.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 69. 69 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 594 Любопитно

  "Мълчете!"
  А така ли трябва да изглежда българската толерантност. В края на краищата отношението към циганите е плод преди всичко на тоталният им отказ да се интегрират и това е така не само в нетолерантна България. Защо българите не са нетолерантни към арменците например, които също са немалко на брой в България?

 70. 70 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това авторче вече откровено ме отвращава!

  Проклета да е Русия!
 71. 71 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Спасе, този случай вече е достатъчно преекспониран. Трябва малко дистанция, най-вече във времето, за да се съди кой прав, кой крив. Сега просто даваш още поводи на цялата наци-паплач да се правят на големи българи.

 72. 72 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#22] от "propaganda":
  Ако наистина имаш силна родова памет и уважение към великите българи, би ли позволил някакви юноши да ти я изличат?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 73. 73 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#22] от "propaganda":
  Ако наистина имаш силна родова памет и уважение към великите българи, би ли позволил някакви юноши да ти я изличат?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 74. 74 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Извинявам се, че предишния коментар го пратих два пъти. Което в случая показва, че бързането да си кажеш мнението по-скоро вреди.
  Та си мисля, че срещу тази постъпка на юношите на силно и истерично крещят, тези които в казармата са карали новобранците да бръснат портрета на Ботев. Само, че тогава нямаше евтини самери и интернет за да се похвалят. И освен расистке лозунги крещят вулгарности срещу Левски по стадионите слели се с тълпата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 75. 75 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Може би реакцията срещу тях е прекалена, но отдавна съм изгубил вяра в нормално разбирателство с циганите. Нищо, което съм видял досега от тях не ме кара да мисля, че ще се вслушат в един нормален диалог. Досега са отговаряли само на заплахи.

 76. 76 Профил на burgas73
  burgas73
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Спасе, след подобен "бисер" на "хуманността", какво виждате, след като се погледнете в огледалото?????

 77. 77 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Това, че постъпката на тези момчета е супер тъпа и грозна и трябва да се накаже, е факт. Но тази чутовна обществена ненавист, очевидно породена от факта, че са с турски имена, беше нещо, което беше още по-грозно. Наказанието трябваше да е на ниво училище и там да си остане.
  Очевидно е, че съвсем организирано се подклажда поугасналия етнически конфликт. Наистина, колко други келемета с български имена са се гаврили с "национални светини" и са останали безнаказани...?
  Срам ме е от обществото ни.

 78. 78 Профил на nelinda77
  nelinda77
  Рейтинг: 381 Неутрално

  След първоначалната погнуса, която изпитах, виждайки въпросната снимка, се замислих - щеше ли да скочи така обществото, ако момчетата бяха бели? И защо не обсаждат училищата, където ученици посягат на учителите си? Просто е вярно, че действаме избирателно във възмущението си. Пак казвам - постъпката им е отвратителна. Но как да наречем реакцията срещу нея?

 79. 79 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гледам и не вярвам на ушите си. Какво всъщност се опитва да ми внуши тази статия, чувство на вина ли? Понеже "едно от момчетата" харесвало марката Рено, трябва да се примирим че се гаври с нациопнални символи, даже мисля че ми тръгна една мъничка сълза от умиление...

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 80. 80 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Четох някъде до 30-я коментар.
  Напълно съм съгласен с автора на статията. Голяма част от българското обществено мнение в Интернет е истерично, оскотяло, оглупяло и базиращо се на омразата към другите.

  Някъде писах и пак ще повторя - тези дето най-много вият за българските светини, най-много приличат на неграмотните мюсюлмани ревящи срещу карикатурите на пророка Мохамед или "Невинността на мюсюлманите".
  Наричайте ме толераст - но не съм първосигнален олигофрен като възмутените националисти.

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 81. 81 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  картинка: някакви келеши се ебават с национални ценности, че и качват снимков матариал в най-социалната медия, където за нула време снимките стигат до всеки, за когото поругаването на неговите ценности е обидно. и? естествено е хората да реагират остро - поругали са националните им ценности. отежняващо обстоятелство - поругаването е извършено от лица част от една етническа група, която в масата си съществува благодарение на платените данъци и осигуровки на тези, чиито ценности са поругани...и сега четем статия - горките деца, имали здравословни проблеми, стресирали са се...ами ако вместо поругаването на националните ценности се бяха снимали как почитат тези ценност (като онези другите деца от Ст. Загора), никога нямаше да стигнат до въпросния стрес. Народът го е казал: "каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи" и "да бе мирно стояло, не би чудо видяло". И не призовавайте хората, чиито ценности са поругани, просто да махнат с ръка и да "забравят", защото това е еднакво с това да забравят същите тези ценности, които са били поругани!

 82. 82 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#81] от "jjordanov":

  Смееш ли се на мюсюлманите обидени от карикатурите на Мохамед?

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 83. 83 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#82:"Автор"]Смееш ли се на мюсюлманите обидени от карикатурите на Мохамед? [/quote]

  не, напротив. те са в пълното си право да реагират остро. нима католическият свят няма да избухне ако някой от мюсулманския свят направи комикс с Исус, в който последния е осмян и обруган?

 84. 84 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Омразата е основният проблем на България.

 85. 85 Профил на ivannny
  ivannny
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#49] от "avatar":
  Защо, ти необикновен гражданин ли си, щом явно не генерираш простотия /според мозъчето ти / ?

 86. 86 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Спасе, предлагам ти да направиш следния следствен експеримет - отиваш в любимата ти Турция и се снимаш по същия начин с портретите на Ататюрк и Сюлейман Великолепни. Ако не ти отдежат главата може да се върнеш тук и да продължиш да плюеш българите че били нетолерантни.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 87. 87 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#83] от "jjordanov":

  http://vbox7.com/play:27940fc3&al=2&vid=1462791 -
  South Park - Cartoon wars - Part 1

  http://vbox7.com/play:b2c7f928&al=2&vid=3502756
  South Park - Cartoon wars - Part 2

  Великолепни епизоди, които препоръчвам, в част втора можеш да видиш Исус, осмян и обруган.

  Аз нямам нищо общо с неграмотните мюсюлмани, за разлика от теб. Ти си напълно еднакъв с тях.

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 88. 88 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всъщност една карикатура от деня след случката показва най-точно истината за "скандала" - на нея нашите управляващи "поругаваха" Темида и други символи на държавност. Децата, и българчета, и циганчета, растат в среда в която няма ценности.

  Това е истинският проблем. Хайде сега, гневете му се!

 89. 89 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всички ли сте истерясали и луди?
  Какви национални ценности, какви снимки? Трима тинейджъра се снимат, забавлявайки се с училищен реквизит.
  Май никой от Вас не помни бръсненето на портрета на Ботев в казармата, рисуването на мустаци и очила по учебниците, перефразирането на известни стихотворения с цел да станат смешни и т.н. ученически забавления. Когато си млад правиш доста глупости, за да блеснеш пред съучениците и една част от тях са недомислени. Това не означава да ги разпънем на кръс. Огромна част от Вас не могат да цитират едно стихотворение на Ботев и не са чели Вазов от училище, но всички скачате. Честно не мога да Ви разбера. И какво значение има, че са цигани?

  хмммм....
 90. 90 Профил на ru
  ru
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Ха сега си отворете фейсбуците и вижте снимката, която се върти из мрежата на двете българчета вдигнали среден пръст под портрета на Кирил и Методий ...

 91. 91 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1453 Неутрално
 92. 92 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  От коментарите пак се вижда, че българинът мрази най-много нетолерантността и циганите.

  Децата рисуват мустаци и полови ограни по изображенията на възрожденските личности в учебници от време оно и никой не се възмущава. Най-малко родителите на въпросните деца, които може би даже на са отворили учебниците на децата си да видят какво има вътре.

  Ама ако цигани направят нещо... Леле, всички стават баш българи! Изведнъж!

 93. 93 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#25] от "bette":
  Айде, бе! А хвани един портрет на Ботев и си го натрий в междубедрието пред камерите, да видим какво ще ти се случи? Ще те мъкнат по хиляди инстанции като най-виновния, най-вредния обществен враг и ще пшолучиш присъда по бързата процедура. Само защото си българка...и нямаш "права" като циганите.

 94. 94 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Господа много справедливи защитници, никъде не прочетох за вината на родителите на тези момчета които живеят от помощи но възпитават децата си да мразят държавата която ги храни. Хората негодуват точно защото хранят тези паразити и вместо благодарност получават омраза и простотия. Не се споменава и вината на учителите на тези "отличници" които трудно говорят български. По кой предмет са отличници, може би по български език и литература? Ако решим и ние да се шегуваме и качим тази снимка но заменим портретите с портрет на Мохамед фанатиците съвсем толерантно ще им отрежат главите. Има неща с които шега не бива.

 95. 95 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Приветствам реакцият на обществото, най после някой да сети и за българското в БГ.
  Намирам за глупаво и неадекватно изгонването на учениците от училище, както реално е станало
  Още повече, че това изгонване е всъщност незаконо.
  Време е да ги върнат в училище, мисля, че те са си взели достатъчно поука.

 96. 96 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Този случай се преекспонира прекалено. Крайно време е нещата да се уталожат, да утихнат и всичко да тръгне по старому. Съжалявам много "гневните" родолюбци и патриотари, но с реакциите си наистина не се отличават особено от примитивните мюсюлмани, от които уж се разграничават. Че постъпката на циганчетата е гпупава - така е. Но кой не е правил глупости на тази възраст?


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 97. 97 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#94] от "valerivutev":

  Виждам, че не се поставяш по-високо от тези, които режат глави заради Мохамед.

 98. 98 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 392 Неутрално

  - смятаме, че снимката нямаше да предизвика никаква или дори подобна реакция, ако момчетата бяха от български произход;

  Напълно съм съгласен. И аз като ученик си "илюстрирах" учебника по история без да обръщам особено внимание кой национален герой драскам. Голям праз!
  Има наистина много по-сериозни проблеми и тези расистки изцепки са просто жалки, като групировките им...

 99. 99 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 552 Гневно

  Относно коментар [#32] от "marrad:
  Към коментар [#27] от "Боби Колев:
  "...Факт е, че българите не сме толерантни. ..."

  съжалявам, ама подобен "извод" ме принуждава да пъхна пръст в раната...
  за 20-ина години преход убитите от цигани българи са в пъти повече от убитите от българи цигани.
  българите все още сме в пъти повече от циганите.
  ако не бяхме толерантни, тази пропорция отдавна да беше преобърната...
  ---
  Напълно се солидаризирам с коментарът на "Боби Колев'.
  А Вашият 'пръст' не е поставен 'в раната', а на спусъка.
  Прочетете си още веднъж коментарът.
  Веднага след Вашите писания се нареди и следващ, който иска газови камери.
  Апелирате да избием повече от циганите, за да дойдем поне на кантар!
  Въпросите за ненаказаността ги отправете към институциите, които са позволили всичко това да се случва.
  'Снижаването' и на Образователното министерство е ярък пример, поради предстоящи избори да не заемат не само ясна и категорична позиция, а и да променят системата, за да не ставаме свидетели на подобни гаври. Има и двоен аршин, което още веднъж показва, че се акцентира кой/кои са извършителите, а не причините.
  Ясно е, че такива прояви не бива да се толерират, а да се анализират и предприемат действия за неслучването им за в бъдеще. Трябва да се включи алармената система не само на всички отговорни институции, а и на нас гражданите, защото държавата ни е многонационална и толерантността е задължителна. Но с отворени очи и сърца, а не с омраза, която вместо да ни обединява като нация, все повече ще ни разделя по етническа, религиозна или партийна принадлежност.
  Стига раздели!

 100. 100 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#91] от "Мария":

  Ааа, тези са малки, бели и сладки и "не разбират какво правят". Тях няма да ги правим на сапун...

  Иначе, тъпа постъпка, каквато обаче сме правили почти всички. А наци реакцията си е типична и всъщност е доста по-опасна и е крайно време престъпленията от омраза да започнат реално да се наказват по тежко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK