Илюзия е, че медиен монопол може да реши проблемите на някое правителство

Иван Кръстев по време на срещата на бизнеса с правителството

© Красимир Юскеселиев

Иван Кръстев по време на срещата на бизнеса с правителствотоПубликуваме едно към едно изказването на Иван Кръстев на Седмата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" в партньорство с КРИБ, която се състоя днес в София:


Разрешете ми да започна с два кратки нови вица. Две гадателки се срещат в центъра на София и едната казва на другата: "Ти си добре, аз как съм?" Мисля, че за жалост всеки има чувството, че знае по-добре как са другите, отколкото той самия. Вторият е от любимите вицове на полския премиер Доналд Туск: извънземен каца в Европа и пита таксиметров шофьор: "Как е ситуацията, кажете ми с две думи." Шофьорът казва "Добре е." "Кажете по-подробно." - "Не е добре."


Искам да се опитам да анализирам част от проблема за това как европейската криза ще се отрази на България. Най-острата фаза е преодоляна - достатъчно е да видите промените по гръцкия дълг и лихвите на Испания и Италия. За България това е ключово важно. Има обаче и няколко рискове. Част от тях са свързани с факта, че в сравнение с 2008 г. има нови рискови фактори за България вследствие на това развитие на ЕС, които не се коментират достатъчно. Първото е, че докато ние непрекъснато си задаваме въпроса какво ще се случи с ЕС, някои неща вече се случиха - като рязкото разделяне между еврозоната и страните извън нея. Мисля, че дори не трябва да се говори за Европа на две скорости, става въпрос за нещо напълно различно. Става въпрос за консолидация на центъра и фрагментация на периферията.
Това за България не е добро развитие. Не е добро развитие, защото независимо как ние се развиваме, не мога да си представя как следващите пет или шест години еврозоната ще бъде отворена за приемането на нови членове, включително България. Заради неща, несвързани с България. Логиката на еврозоната в момента е логика, свързана с консолидация. 


Второто, което ми се вижда още по-важно, е, че част от конкурентните предимства, които България имаше още преди кризата, вследствие на кризата започват да изчезват. Например България имаше много ниски дългове. Истината е, че като всички източноевропейски страни България беше структурно по-реформирана от страните от юга. Сега на страните от юга ще им се наложи да бъдат структурно реформирани бързо и ние ще видим как в някои от нашите конкуренти ще падне данъчното бреме, ще видим как много от тях ще имат много по-гъвкав пазар на труда, което беше голямо предимство за България. Следователно за българския износ ситуацията няма да стане по-лесна след кризата. Няма да е връщане, защото на другите ще са им се случили неща, които на нас са ни се случвали 90-те и началото на 2000 година. 


От тази гледна точно основното ми послание е изключително просто и от него следват някои неща:


Растежът на българската икономика изцяло ще зависи от качеството на институционалната среда.


Няма вече през намаляване на данъци или друг вид такива политики да бъде постигнато нещо. Качеството на институционалната среда като цяло ще е това, което ще позволи на икономиката да расте или няма да позволи.


Тук има проблем. Първият е съдебната система. Има проблем, защото в момента съдебната система е нереформирана и в същото време деморализирана. В рамките на много години различни фактори допринесоха за това, включително самият Европейски съюз. България е извършила толкова институционални реформи в съдебната система, че даже е смешно да кажем дали те са били добри или лоши, тъй като всяка следваща година е започвана нова реформа. Трябва известно време, за да се види какво работи и какво не. Проблемът е, че тъй като от нас се искаше непрекъснато да показваме резултати, единствените резултати, които можехме да показваме, бяха да сменяме законодателството. Вследствие на тази непрекъсната смяна на законодателството беше създадена една изключително нестабилна среда. Нещо повече - недоверието в съдебната система вече е изключително трайно. Много е трудно, дори да има подобряване на самото качество на съдебната услуга, хората лесно да повярват, че това е така. Това е голям проблем, особено що се отнася до чужди инвеститори. За тях качеството на съдебната система е много по-важно от много други неща.


Второто е държавната администрация. Аз съм убеден, че в областта на реформа на държавната администрация са направени много неща и много неща се правят, но там пък нещата стават много бавно. И резултатите няма да бъдат видени веднага. Това отново поставя страната в по-трудно положение, защото другите поради това, че кризата при тях е много по-тежка, ще бъдат принудени да реформират в много по-радикален вариант, защото нямат друг избор. 


Третата част е медийната среда. Това, за което искам да говоря, не е свързано с това, което се е случило (с издателя на "Дневник" и "Капитал" - "Икономедиа" - бел.ред.). За това, което се е случило, ако Хегел беше жив, щеше да каже, че това не беше нужно, цялата история с "Капитал".


По отношение на медийната среда и по-специално на печата ситуацията е много по-сложна, защото става въпрос за криза, която не е само българска по своя характер. Ще се опитам да ви кажа защо според мен качеството на медиите и по-специално на печатната среда е важно за хората, които стоят в тази зала, и къде виждам част от проблемите. Важно е, защото независимо от това, че вестниците губят читатели и рекламодатели, има няколко фактора, които ги правят изключително важни за начина, по който функционира взимането на решения в една страна. Колегите от IPSOS, Сърбия, бяха направили следния експеримент - пуснаха две различни новини, една да мине само през телевизиите, другата - само през вестниците, и след това провериха хората след един месец каква новина помнят. Оказа се, че вероятността да запомниш дадена новина е три пъти по-голяма, когато си я прочел в печата, отколкото когато си я чул по телевизията.


Второто нещо, което е доста важно за потреблението на вестници, е, че в крайната сметка читателите на вестници обикновено са най-активната част от населението. Това са хората, които формират мнението на други хора. Затова независимо от това колко нисък изглежда тиражът на един или друг вестник, ефектът му е много по-голям, защото най-важното е, че вестниците рамкират проблемите. В това по какъв начин вие формулирате даден проблем, 70% вие сте предрешили как той ще бъде решен. В една страна, в която се говори например за данъчно бреме, бъдете сигурни, че данъците ще бъдат намалявани. Защото самата формулировка данъчно бреме създава у хората усещане, че това е нещо проблемно и трябва да бъде намалявано. Именно вестниците са тези, които дават тази формулировка. 


Нобеловият лауреат Амартя Сен направи едно според мен разтърсващо изследване, което доказва, че в страна със свободна преса досега никога не е имало масов глад. Защото обикновено тези големи катастрофи са резултат не толкова на недостиг на храна, колкото на недостиг на информация. Казвам го, защото до голяма степен част от проблемите, които България в момента преживява, са резултат от некачествена медийна среда. България щеше да си спести казуса "Марковска", ако страната имаше много по-активна, нормална и конкурентна медийна среда. Става въпрос за факти, които щяха да излязат много по-рано. И в момента, в който което и да е правителство си мисли, че всичко може да мине през медиите, то прави неща, които не трябва да прави. Затова конкуренцията вътре в медийната среда е от изключително значение. 


Проблемът с медийната среда е свързан и с кризи, които до голяма степен не са свързани с България и с действието на един или друг политически фактор. Първото е кризата на вестникарската индустрия като цяло. За последните пет години в САЩ са затворили 14 големи вестника. Само в Германия за последните два месеца бяха затворени два от големите вестници, включително FT Deutschland. Във Франция няма нито един от големите вестници, който да е печеливш. В момента до голяма степен да се инвестира във вестници е като да се произвеждат файтони. Има голям проблем. А в същото време, ако погледнете интернет и социалните медии, ще видите, че съдържанието, на което те живеят, е съдържание, произведено в медиите. Появява се голям проблем, защото печатните медии като индустрия са влезли в тежка криза. Не е намерен бизнес модел за излизане от нея.


Второ, в случая на България включително, става въпрос за голяма криза на нормативна уредба. Истината е, че ние по-лесно ще научим кой стои зад атентата в Бургас, отколкото кой каква медия притежава в България. Степента на офшорно притежаване на медии е проблем.


Трето, в резултат на икономическата криза специално в печата се оказа, че правителството е най-големият рекламодател. За първите шест месеца на 2012 г. правителството рекламира в печатните медии три пъти повече, отколкото следващия най-голям рекламодател - "Мобилтел". Това не е е българска тенденция, виждате го навсякъде. Въпросът е как в тази нова ситуация, в която, ако правителството иска да има печат, трябва да помогне по някакъв начин, а в същото време, ако иска да има конкурентен печат, не трябва да позволи това да се превърне в информационен монопол. Това ми се вижда изключително важно. 


Съществува една огромна илюзия, че е достатъчно да бъде създаден медиен или информационен монопол, за да бъдат решени всички проблеми, които едно или друго правителство има.  


Има изследвания, правени включително в Италия по времето на Берлускони, когато до голяма степен този медиен монопол съществуваше, които твърдят, че дори само 25% от населението да получават информацията си от алтернативни източници, установяването на информационен монопол не е възможно. В този смисъл в опита да бъде създаден медиен монопол проблемът не е, че не е добро или не е демократично, а просто, че не работи. 


Ще завърша с едно известно психологическо проучване - през 1972 г. в Станфорд искат да разберат какво определя успеха на един човек в живота и правят известния експеримент със сладкишите. Затварят сами в стая деца между 7- и 8-годишна възраст, които много обичат сладки неща, слагат пред тях един шоколад и казват "ако до един час успеете да не изядете този шоколад, след един час ще ви дадем втори". След това започват да сравняват през годините до каква степен способността на тази ранна възраст на децата да се самоконтролират определя техния успех през живота след това. Оказва се, че тази способност за самоконтрол е в много по-голяма степен определяща за успеха на човек от неговите тестове за интелигентност и всякакви такива изследвания, повече от други характеристики на средата.


За всяко правителството проблемът с медиите е като проблема със сладкиша - въпросът е да не го изядеш преди единия час.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Кръстев, това е така. Но как да го обясниш на фуражките?
  Хитрецът с банка ги лъже, че е полезен и използва почти даром огромен държавен финансов ресурс.
  Кой Бареков ли ще определя общественото мнение или мазния Кошлуков?

  Миша
 2. 2 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Светът Е в състояние на медиен монопол - почти всички медии в света са притежавани от мноко малка обществена прослойка - едрия частен бизнес! И този монопол очевидно им решава проблемите - намалиха си данъците, свалиха държавния контрол, фактически превзеха държавите и успешно са подкарали обществата към фалит. Самият Кръстев "пее" в тяхна полза - пак срещу държавата, т.е. срешу обществото.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 3. 3 Профил на debater
  debater
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Интересно както обикновенно, и казано просто и ясно, така че дори тези който се отнася да могат да го разберат

 4. 4 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дъд дигурност този порочен медиен модел, който се създава през последните 3-4 години у нас ще се сгромоляса, но това ще стане когато се смени властта. Защото трети завой към новите управляващи вече ще е невъзможен.

 5. 5 Профил на Kaloian Petrov
  Kaloian Petrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много добра реч. Харесвам Иван Кръстев, защото когато говори успява да обясни нещата и го разбираш, докато например Андрей Райчев боботи по 1 час и в крайна сметка нищо не казва.

  Това че има форум, на който в очите на правителството и обществото се казват такива неща, не говори ли добре?

 6. 6 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Монопола първо е в телевизиите,защото те облъчват по-голямата част от избирателите и те използват умело това.Да се надяваме,че цифровизацията ще намали влиянието на сегашните монополисти.

 7. 7 Профил на kvisko
  kvisko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "debater":

  Те ще го разберат, но няма да го възприемат Доказателство - част от бъдещите коментари след моя По плюенето ще ги познаеш

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Много добра публикация.

 9. 9 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Интересна статия. Отдавна не бях чел в Дневник нещо от, иначе уважавания г-н Кръстев, което да ми задържи вниманието до края.

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  Достатъчно гъвкав е ИвКр, а и трябва да се запълва времето на подобни дълбокомъдрени сбирания с обтекаеми "анализи".
  "Най-острата фаза е преодоляна - достатъчно е да видите промените по гръцкия дълг и лихвите на Испания и Италия" - голямо решение, няма що, само се отлага неизбежното!?
  "...ще имат много по-гъвкав пазар на труда, което беше голямо предимство за България" - повече е гърчав, отколкото гъвкав пазара на труда, но по статистиката сигурно е и предимство, поне за пред ЕС.
  "...факти, които щяха да излязат много по-рано..." - и като е по-рано се пита - каква е позицията на ТОЧНИТЕ хора, на ТОЧНИТЕ места, а не впоследствие всички да гонят Михаля?! Ако всеки си ГЛЕДА работата, по закон, по съвест, професионално, едва ли ще има нужда и от поредни срещи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  " Трябва известно време, за да се види какво работи и какво не. Проблемът е, че тъй като от нас се искаше непрекъснато да показваме резултати, единствените резултати, които можехме да показваме, бяха да сменяме законодателството. Вследствие на тази непрекъсната смяна на законодателството беше създадена една изключително нестабилна среда."
  Да се твърди, че нереформираната съдебна система е вследствие на непрекъсната смяна на законодателството е смехотворно. Изключително НЕАДЕКВАТНАТА или липсата на мисъл при законодателството, което трябваше да реформира съдебната система е само ЕДНА от причините. За съжаление от началото на промените има една видима причина и това е - непрекъснатата намеса на политици в съдебната система, както и назначението на политически зависими лица в нея. Още от времето на Татарчев - през Иван Григоров, Филчев и да не ги изброявам....
  Според мен слаб анализ на фона на другите писания от автора.

 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Американското Твърде голям за да фалира, го побългарихме на Твърде домократичен за да фалира.

 13. 13 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "...За първите шест месеца на 2012 г. правителството рекламира в печатните медии три пъти повече, отколкото следващия най-голям рекламодател - "Мобилтел"..."

  Да не се чуди някой защо довчерашни остриета изведнъж започват да омекват.

  Останаха (от медиите с влияние в обществото) само Дневник и Сега, да видим докога.

 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Весело

  " пълен медиен монопол" може и да не работи на практика ,но това явно далеч не е спирачка за някои в Абсурдистан , око да види ,ръка да пипне
  Иначе как да си обясним ставащото последните дни с Икономедиа ? ... Е , може да е и "само" предупреждение

 15. 15 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Пак брилятна статия на Кръст. Ако не сте съгласни, напишете защо

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 594 Неутрално

  вчера под едно интервю изразих мнението си за интервюираната след като го прочетох...

  написах - каква грозна жена

  днес го намирам изтрито с обяснението:

  "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  не намирам нищо вулгарно, нецензурно, нито обидно на каквато и да е основа, хеля пък "сексуална"... но бидох изтрит, което го приемам, щото модераторът винаги има право...

  за Иван Кръстев с оглед на строгия виснал "модераторски меч" мога да кажа само - "какъв хубав човек"

  а инак две мнения няма, разправата (чрез "придобивания" с пресата е отвратителна проява на властта, издаваща единствено безсилие и управленска немощ, това с нищо няма да и помогне...


  Je suis дани кирилов
 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Кръстев е много умен, но стилът му е скок - подскок. Зададох си въпроса защо е така и консатирах, че е завършил философия. Господин Кръстев в съвременния свят всичко е икономика и право. Само с философия не става. Ще Ви дам пример. Пишете,че България ще изгуби предимството си на нискозадължена страна защото сега вследствие реформите и кризата всички ще станат такива. Но бъркате "е" с "ще". Те ще станат такива/ Гърция, Испания, Португалия, Италия/ но не веднага както Вие пишете, а след много години, защото дългът им ще се намалява постепенно, година след година, а не веднага. Кредиторите няма да се откажат от вземанията си, като повечето от тия държави току що пак емитираха държавни книжа- дълг. Така, че не сте прав тук. За друго сте прав. Но Ви препоръчвам заедно с Евгени Дайнов/ модерна история/ да запишете една магистратура по икономика.

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS":

  Да , това за съдебната система е , меко казано , несериозно

 19. 19 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Общото взето смислено. Мисля обаче, че Иван Кръстев няма да успее да промени мисленето на хората пред които е говорил. Той се опитва да категоризира проблемите по важност от доста по-абстрактна - обществена - гледна точка. Гледната точка на повечето обаче няма нищо общо с това. Не е повод нито за радост нито за трагедия. Просто е факт.

 20. 20 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Проблемът на управляващите и техните медийни слуги сега се нарича ИНТЕРНЕТ. Не могат да лъжат всички хора дълго време.Поздрави.

 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Любопитно

  [quote#5:"tufcho"]Харесвам Иван Кръстев, защото когато говори успява да обясни нещата и го разбираш,[/quote]

  Не зная, какво обяснава И. Кръстев, но той е основен основен участник при съставянето на правителството на Боко Тиквата.
  Това правителство е негово творение.
  Колко успешно се е справил с това - всеки има мнение по въпроса

 22. 22 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Весело

  всичкото казано си е отработено при господина, добре го говори и то от много време.
  толкова добре, че от години се питам за личната му позиция.
  при колегите му е ясно: "бърабърабърабъра, дайте парите", при него как е, не знам!

 23. 23 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Весело

  Какъв прекрасен ден за мат'ряла в б-я. Всички, които си биха камшиците от територията, днес ръсят мозък, то не бяха кр. г., то не е ив. кр...., но до вечерта има още много време да ни успокоят и омаят още от "мозъците" напуснали пределите на татковината.

 24. 24 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#15] от "Вени Г.":

  Ами много просто защо,защото самия Кръстев говори,че печатните медии са на загуба,това значи,че собствениците им ги субсидират и тогава каква може да бъде единствената причина да го правят,освен че имат косвени печалби от това.За съжаление всички медии в България не са обективни,а защитават интересите на собствениците си,а не на читателите си.И това да си опозиционна медия не е качество,защото това не е защото защитаваш истината,а защото искаш твоите да дойдат на власт и да печелиш от това.

 25. 25 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Така е, но всяко правителство се стреми към това. Постепенно губи чувство за реалност.

 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#17:"grayeagle"]Кръстев е много умен, но стилът му е скок - подскок. [/quote]

  Умният човек не говори подобни глупости, които и ти си забелязал, освен ако не блъфира, а той Кръстев не блъфира, а това, че икономиката не му е специалност не е оправдание, защото който не разбира си мълчи . Гърците за над 150 години съвременна държава не си вързаха бюджета един път, та сега ли, тяхното е един низ от трупане на дълг и опрощаване на дълг и след това пак. Останалите страни са долу горе същите.

 27. 27 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Е-е, оправете си софтуера на форума. На коментар 15 му изилза само първият абзац. Да, най-добрият форум са, ама бафти и съпорта

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво Кръстев. Добре казано!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 29. 29 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Самият факт, че Галерия се продава в такъв голям тираж говори достатъчно красноречиво за нивото на печата в България.

 30. 30 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "delfino":

  За нивото на читателите, за съжаление....

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  [quote#17:"grayeagle"]Кръстев е много умен, но стилът му е скок - подскок. Зададох си въпроса защо е така и консатирах, че е завършил философия. Господин Кръстев в съвременния свят всичко е икономика и право. Само с философия не става. [/quote]

  Да ти припомням ли оная остория, за обущата ...?
  Или аналогичната, но по-простонародната за краставицата ..?
  По-кротко, момци тесни специалисти!

  А иначе ... Кръстев си скок-подскоква според аудиторията

 32. 32 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  това дето Кръстев го говори, на Борисво му звучи като швенти-кепели. Той човека иска сухо, а Кръстев му развива неща за философията на нещата!

 33. 33 Профил на lady_dani
  lady_dani
  Рейтинг: 411 Весело

  Милите, милите "свободни медии"... реве ми се значи, такава трагедия.

 34. 34 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Кръстев нещо не е разбрал !!! Правителството няма проблеми. Проблеми има матряла, ... ама да се оправя.

 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#31:"xm..."]А иначе ... Кръстев си скок-подскоква според аудиторията [/quote]

  Прекалено е гъвкав

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  [quote#26:"Кабаnormandyев"]Умнят човек не говори подобни глупости[/quote]
  Какви глупости?
  За консолидацията на "евроядрото"? М'чи то си е факт от едно три години насам! Сега вече е просто в друго качество. И явно, с това съм напълно съгласен с Кръстев, че трябва да се напомни на българския "елит", с извинение за думата , че взрени в пъпа си не виждат достатъчно ясно или не възприемат достатъчно сериозно какво става. Или така им е удобно? ... И ако не беше така щеше ли Уорлик да окупира медиите и изговарянето на "външното" мнение? Защо изчезнаха например от медиите европейските посленици и "оценки" замислял ли си се?
  Или за "преимуществата"? Това е другата страна на консолидацията в Европа. И ако "икономическо-специалиски" се вгледаш в числата на алъш-вериша с ЕС ще видиш същото.
  Износът вече е в плоската част на кривата на растежа, а делът му за ЕС какъвто беше - такъв си и стои. Твърди 60%! Което говори за структурно изчерпване предвид ограничените български ресурси. За което и иде реч.

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  До коментар [#35] от "stenli1":
  Ученото си е учено

 38. 38 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Хубаво, само да беше заменил примера: вместо "данъчно бреме" да беше дал пример с писанията в печатните медии за "огромни депозити на българите" и последващото въвеждане на данък върху лихвите и щеше да е съвсем реалистично.
  Освен това вече има и електронни медии, не само печатни и телевизия. И много хора се информират именно от тях. Не знам какъв процент, но ще е инетресно да се разбере.

 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "...Оказа се, че вероятността да запомниш дадена новина е три пъти по-голяма, когато си я прочел в печата, отколкото когато си я чул по телевизията..."
  Това вероятно е точно така. Но питам се, коя новина ще се запомни, когато нещо се повтаря десетки пъти по телевизиите, а поселението не чете преса. Какъвто е масовият български случай.

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  [quote#39:"Мърмор"]"...Оказа се, че вероятността да запомниш дадена новина е три пъти по-голяма, когато си я прочел в печата, отколкото когато си я чул по телевизията..."
  Това вероятно е точно така. Но питам се, коя новина ще се запомни, когато нещо се повтаря десетки пъти по телевизиите, а поселението не чете преса. Какъвто е масовият български случай. [/quote]
  Не "вероятно", а си е точно така.
  На простия принцип, че четенето е коренно различен процес на усвояване на информацията, съчетан с обмисляне и структуриране, в сравнение с простата консумация на "ударни" и с проста конструкция слогани с елементарно съдържание и послания.
  Същото е като с четенето на книги.
  А популацията, не само българският мат'рял, все по-малко чете. Повече гледа талавизия и си общува в "социалните мрежи", които подмениха и заляха информацията с ... "информация" за настроения и битовизми.

 41. 41 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Не съзнават колко омръзват с медийното си присъствие и понякога това е и причина за протестен вот.

 42. 42 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#19:"zg"]Общото взето смислено. Мисля обаче, че Иван Кръстев няма да успее да промени мисленето на хората пред които е говорил. Той се опитва да категоризира проблемите по важност от доста по-абстрактна - обществена - гледна точка. Гледната точка на повечето обаче няма нищо общо с това. Не е повод нито за радост нито за трагедия. Просто е факт.[/quote]

  Просто и ясно казано. Наистина говори верни, обществено верни неща, но на глухи.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  "...Илюзия е, че медиен монопол може да реши проблемите на някое правителство..."
  Монополът определено не, но лошо "дирижираните", уж независими, медии могат да направят много бели, спомнете си 2000-2001,2008-2009 когато "добре" подкокоросаните медии изсипаха тонове помия върху правителството, къде с повод къде без....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Статията е добра но не съм съгласен с колегата от 3 пост че тия за които е писана могат да я проумеят , според мен той е оптимист и ги надценява

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#20:"real_money"]Проблемъ на управляващите и техните медийни слуги сега се нарича ИНТЕРНЕТ. Не могат да лъжат всички хора дълго време.Поздрави. [/quote]
  от интернет се информират около 20 процента от населението, по образовано и търсещо информация, тия хора и без това не биха подкрепили точно такива управляващи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "...Илюзия е, че медиен монопол може да реши проблемите на някое правителство..."

  Т.е. да не се притесняваме, че мутрата и аверите му са заграбили почти всички медии.

  А утре чакаме статия, че не е притеснително и това, че мутрата и бандата му са заграбили и половин България.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 47. 47 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Кръстев майче е гледал да отбие номера с това изказване. Казвам изказване, защото не ми изглежда на задълбочен доклад. Преди седмица, две беше дал едно интервю, което във всички възможни аспекти превъзхождаше горното изказване

 48. 48 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#46] от "bgkurshum":

  Кръстев иска да каже, че медийният монопол е: 1)неосъществим; 2) неефективен, дори желаещият да го установи да е близо до него (75% контрол).

  Пилците се броят на избори.
 49. 49 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"kihano"]Светът Е в състояние на медиен монопол - почти всички медии в света са притежавани от мноко малка обществена прослойка - едрия частен бизнес![/quote]

  Ами кой да ги притежава, дребния частен бизнес? Как виждаш местната бакалия да притежава Блуумбърг? Боже, Боже...

  Governments never learn. Only people learn.
 50. 50 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 489 Неутрално

  първият виц е много силен за българската действителност.

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#17] от "grayeagle":

  Всъщност, Кръстев изобщо не е умен, но успешно се маскира на такъв, което в доста случаи минава явно. Матрял...

  Изнанадата е смяната на позицията му, а тя говори доста зле за герб, всъщност...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 686 Неутрално

  за съдебната реформа определено не ми изглежда добре запознат, защото заключенията му са доста плосковати иначе останалата част от изказването му е точно в целта!

 53. 53 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  ЧУДЕСНА СТАТИЯ >

  но СИНГАПУРСКОТО ЗАГЛАВИЕ я загрозява.  P'S
  ....... 120 изтрити коментара
  в "онази редакционна статия"
  е напористо желание за монопол ... ??!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  Колкото реши проблемите на бае Тодар и презрелия социализъм, а монополът върху словото тогава беше ... чугунен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Отличен на Кръстев този път!

 56. 56 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Весело

  Нека да бъдем честни. В 21 век НЯМА как да бъде създаден медиен монопол и всички, коментирали преди мен знаят това много добре. Така, че нека да бъдем честни и да кажем, че това, което се случва с Икономедия е резултат от лош мениджмънт, а не конспиративна атака срещу медията. А още по-малко срещу свободата на словото!

 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  [quote#2:"kihano"]Светът Е в състояние на медиен монопол - почти всички медии в света са притежавани от мноко малка обществена прослойка - едрия частен бизнес![/quote]

  Кой предлагаш да ги притежава - народът? Да ги направим кооперативна собственост, като ТКЗС-тата?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#56] от "geneva_1980":

  Бареков, спри се бе!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 59. 59 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#58] от "Хипчо":

  Не съм сигурна, че разбирам дебелашкия ти хумор. Каламбурът е умишлен

 60. 60 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#56] от "geneva_1980":

  Е, не ти ли свърши вече работното време?! Да не земеш да се преумориш нещо... И що си така самотна птичка?

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#59] от "geneva_1980":

  Не се сърди ама човека има известно основание , когато се нароиха никове подобни на твоите / регистрирани януари 2012 / , с почти никаква активност до преди дни Нищо лично - само обяснявам разбираемата донякъде реакция на Хипчо

 62. 62 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#60] от "mlu666":
  До коментар [#61] от "thepirineagle":

  Всеки може да има своите подозрения. Аз съм последният човек, който ще застане срещу това. От друга страна си мисля, че имам право на мнението си (а то не обижда никого), както и свободата да коментирам, когато си искам. Явно това не се харесва на радетелите на свободното слово, малко по нагоре.

  Аз имам същото основание да кажа, че "mlu666" ми е съмнителен ник, добре, че не го направих

 63. 63 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Съдът спря иска на Алфа банк срещу "Икономедиа"

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 64. 64 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#62] от "geneva_1980":

  Никой нищо не ти оспорва.
  Само ти се "радваме"
  Напълно те разбираме - и ти душа носиш, и ти трябва нещо да ядеш.....
  Остани си със здраве!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 65. 65 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кръстев, чудесно говориш, но не отговаряш на най-важния въпрос: Къде е причината България да е на това дередже? Ако и това кажеш, ще разберем, че си загрижен. Инак - просто си загрижен за собствения си престиж, защото да разказваш какви са симптомите беше престиж по Татово време, щото се искаше бая дързост. Сега не се иска да разказваш как сме изоставали и каква ни била монополизирана медията, неспособна администрацията и корумпиран съда. Иска се да кажеш, къде е причината за това. Но нещо не изглежда да имаш guts както му викат.

 66. 66 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS": за съжаление е вярно, че това не е точно анализ, а 'приказвалня' (има ли такава дума?) Плъзгане по повърхността, при това - само по най-изпъкналите ѝ части. Иван Кръстев го чета, само защото е кратък. Инак до сега не е посмял да изрече на глас и една причина. Предпочита да ги замества с наукообразни словоизлияния относно ефектите.

 67. 67 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#64] от "mlu666":

  Нещо ми се стори, че имаш някакви претенции по кое време коментирам. но след като ми даде благословията си се чувствам много по спокойна

 68. 68 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#65] от "Vladimir":

  " Къде е причината България да е на това дередже?"

  "....Токвил говори, че сяко едно правителство прилича на народа си, а аз ще да кажа, че българската журналистика прилича на нас с вазе. Когато публиката няма нужда за здрава храна, то за шарлатаните се открива широко поле. Нека ни дава господ бог повече разум и по-малки пъпове!"

  Христо Ботев, 1874г., от фейлетона "Длъжностите на писателите и журналистите"

  Тъжно, но очевидно вярно.....

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 69. 69 Профил на Hamali.BG
  Hamali.BG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Г-н Кръстев, това че умен човек като Вас защитава подобна теза означава единствено и само, че и Вие сте част от този монопол.

  Не съм спец, но как дойдоха на власт последните две правителства? Ей тъй понеже бяха най- точните хора ли!?

  Сещам се и за предходното на тях- на едно проучване на агенция при въпрос кой е най богатият българин, 90% от запитаните бяха отговорили- Христо Стоичков. За какво говорим? За какви пет лева? Вие ли не знаете това? Айде стига молятся!

  Ако си глупав, то е за дълго!
 70. 70 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 489 Неутрално

  В последните си 3 интервюта Кръстев просто цитира една сравнително нова книга - Да мислиш бързо и бавно на Д. Канеман. Няма лошо, и за мен това е страхотна книга.

 71. 71 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз пък ще направя по-точен и изчерпателен анализа на прехода/ситуацията ако щете/: КДС,Гоцев,Васил Божков,Маргините,Маджо,Никлай Банев,Доктора,Пилето,КовачиКрасимир Гергов,ЕвгенияЖивкова,Румен Петков,Румен Овчаров,Галеви,ТИМови,ВАС,ВСС,Главна Про/клати/куратура,КС,Гришата Ганчев.
  Анализът свърши.И на всички е ясно кое,как кой и защо.
  Без да съм полито,социо,зоолог.

 72. 72 Профил на konni
  konni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  " За първите шест месеца на 2012 г. правителството рекламира в печатните медии три пъти повече, отколкото следващия най-голям рекламодател - "Мобилтел"."Какъв медиен пазар при такива играчи-потребителите и на двете фирми -българското правителство и бившия най-голям мобилен оператор-бягат-едните в други държави,другите при други оператори.Какво е общото между "най-големите"-обират клиентите си-едните с данъци,акцизи и такси,другия със сметки,но дълго време злоупотребяваха с монополното си положение на пазара.Защо всичко това се коментира сега-защото убивайки с мръсни номера конкуренцията,убиха и потребителите си и сега няма от кого да вземат пари.Убиха и пресата,която им се подмазваше,защото никой не е луд да дава пари,за да купува лъжи.В природата е така-всеки паразит рано или късно убива приемника си.

 73. 73 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#72] от "konni":


  До коментар [#69] от "Hamali.BG":

  Поклон! Не може да се каже по добре!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 74. 74 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#15:"Вени Г."]Пак брилятна статия на Кръст. Ако не сте съгласни, напишете защо [/quote]

  Брилянтна?
  Синът на Йото Кръстев се е загрижил. В смисъл, че отрочето му е изяло сладкиша още на петата минута, а е зинало и за още.
  Менторът този път е откровен, но е повече уплашен, а това му личи.
  "Растежът на българската икономика изцяло ще зависи от качеството на институционалната среда."
  Каква среда?
  Та средата е тази, която се диктува и олицетворява от синовете на полковниците, самите те мутрогенерали и техните шофьори. Гарнирана е с мислите на децата и внуците на "елита" от 80-те.
  Качество?
  Бившият ми съученик ще ме убие от смях....

  Ecrasez l’infâme
 75. 75 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#62:"geneva_1980"]Аз имам същото основание да кажа, че "mlu666" ми е съмнителен ник, добре, че не го направих[/quote]
  тук сме едно голямо семейство ама много голямо, имаме различни мнения караме се дори се псуваме, но прекрасно знаем кой си пише тук и кой се появява внезапно под статии засягащи определени проблеми или личности, така че какво ще кажеш за някой няма абсолютно никакво значение, защото гласа ти не тежи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 76. 76 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#71:"aramissss"]Анализът свърши.[/quote]

  Хм..
  Нещо ми се губи.
  СИК, Пашата, Ръпоня, Цветелина и СИБанк, контрабандни канали, дрога, МВР и носещ папки, Бриго Аспарухов и възхода на "гражданите" с филиите с мас..
  Така гледката добива по-завършен вид, а?
  Не напълно завършен, но за функцията и ролята на интелектуалците и капиталистите от Глобална България ще се сещаме допълнително.
  Може и на едно голф игрище, на което целево му ремонтираха летище...

  Ecrasez l’infâme
 77. 77 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 574 Весело

  Кредитните олигарси бягат в Сингапур.

  И в морето ми е до колене .....................
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Като гледам какви глупости пишат герберите много се съмнявам в мнението на тоз! Насъскването към омраза без логика е основната стъпка към извиняване на тъпотиите, дето ГЕРБ извърши. Не че червените не са правили и те големи простотии де.
  И двете крила на БКП (ГЕРБ и БСП) обаче изобщо не забравят да "заровят томахавките", когато става дума за основни интереси и обвързане на структури с енергийните измами в страната....
  И...да питам Иван Кръстев....защо ли се опитаха да измъкнат "Икономедия" точно на време за предстоящите избори? Ама той май изобщо не го е забелязал това!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 707 Весело

  Ще завърша с едно известно психологическо проучване - през 1972 г. в Станфорд искат да разберат какво определя успеха на един човек в живота и правят известния експеримент със сладкишите. Затварят сами в стая деца между 7- и 8-годишна възраст, които много обичат сладки неща, слагат пред тях един шоколад и казват "ако до един час успеете да не изядете този шоколад, след един час ще ви дадем втори". След това започват да сравняват през годините до каква степен способността на тази ранна възраст на децата да се самоконтролират определя техния успех през живота след това. Оказва се, че тази способност за самоконтрол е в много по-голяма степен определяща за успеха на човек от неговите тестове за интелигентност и всякакви такива изследвания, повече от други характеристики на средата.


  Да, така е.
  Колко ли прочетоха това накрая?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 80. 80 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 411 Любопитно

  И от кога медиен монопол може да реши проблеми които са от доста години?!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 81. 81 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Първата част /икономическата/ от статията на уважавания анализатор е дилетантска. Както е казал художникът: Обущарю, не се простирай по-далече от обувките. Ако всеки се придържаше към рамките на своята компетентност, нямаше да се пишат подобни художествени интерпретации.
  Нататък е доста по-добре. И двете части са доста забавни /по различни причини/.

 82. 82 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Неутрално
 83. 83 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1081 Весело

  [quote#56:"geneva_1980"] Така, че нека да бъдем честни и да кажем, че това, което се случва с Икономедия е резултат от лош мениджмънт[/quote]
  Айде, бе? Тогава какво да го правим Дянков, дето с години влачи стотици милиони левове задължения към фирми, които са си свършили работата по договор с държавата и фалират, защото не могат очилаткото се прави на ударен? Да му сменим собственика ли

 84. 84 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо всичките ни политолози и анализатори, когато по случайност не са 100%-тово комунистичски повредени, са празни мечтатели без капчица реализъм и здрав и практичен разум?

 85. 85 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#74] от "Graf":

  Не е важно кой го казва, а какво казва.

  Истината и от дявола да е изречена, пак си остава истина.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 86. 86 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Статията ми звучи като разочорование от това в което до сега е участвувал, извесно отрезняване и страх.

 87. 87 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За какъв монопол иде изобщо реч? Някоя медия не си плаща месечните вноски на теглен кредит от банка!!! Веднсга се почнаха едни варианти да се търси виновник, ми кредитополучателя да се връща овреме заема, няма се налага да плащат на ИК да ги оневинява!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 88. 88 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#13:"cup_of_tea"]Останаха (от медиите с влияние в обществото) само Дневник и Сега, да видим докога.
  [/quote]
  Забравяш Медиапул! Нарочно или случайно?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 89. 89 Профил на Богомил Савов
  Богомил Савов
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Голямо "Браво" на автора! Изразил е мнението си изключително добре и го е защитил, според мен доста безпристрастно!

  Чалгата е болестта на младото поколение.
 90. 90 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Трябва по-активно видео блогърите във в-бокса и ю-тюба да започнат да правят гражданска журналистика, тогава ни тв7, ни нова, ни бтв...малко и хората ще се отвърнат от чалгата и простотията и ще запоянат да се информират...трябва ние да направим промяната, всеки с един малък приност, всеки със своят си блог от дузина абонати, лека полека, щото наистина политиците ни си правят квото си искат, но и народът си им позволява, хич не го ебе, и само псува.

  Гласувайте!
 91. 91 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  приност лол мн съм зле, така е като слушаш музика и пишеш

  Гласувайте!
 92. 92 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно  Ако Кръстев има малко достойнство


  следва да направи въпрос


  за Сингапурското заглавие на статията.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 93. 93 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело


  въпрос (основателен):

  - Трябва ли с невърнати кредити >
  да се създава медиен монопол, та бил той и на Икономедия ... ??!!  P'S
  ....... 120 изтрити коментара
  в "редакционна статия" са си
  чиста проба зариване на главата в пясъка.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 94. 94 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Ето, Кръстев стегнато е обяснил защо ни държат в карантинната зона на Шенген и не ни пускат там, въпреки боядисаната барака на Тиквата. Корумпирана, подчинена, милиционерска съдебна система. Гнусна, политизирана, нагла държавна администрация. Зависими, развратени, потискани от режима медии. Първият извод от всичко казано е, че с това правителство от кризата няма да излезем.

 95. 95 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Има един изключително добър английски сериал The Thick of It, за това как се прави политика в ЮК. Предимно от ПР гледна точка. Та главния герой в сериала каза нещо много интересно. Информацията трябва да изтича до медиите, л@йната трябва да изтичат защото иначе се трупат, а като се трупат по някое време избухват.

 96. 96 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#10:"А БЪ В"]"Най-острата фаза е преодоляна - достатъчно е да видите промените по гръцкия дълг и лихвите на Испания и Италия" -

  голямо решение, няма що,

  само се отлага неизбежното!? [/quote]

  Когато всички говорят за "Неизбежното" -
  то вече е ИЗБЕГНАТО

  НЕезбежното се отлага за пореден път........
  примерно за 2035 год

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 97. 97 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Гьобелс го опровергава напълно.
  Когато има достатъчно ресурс всичко е възможно. Мога да дам примери дори в България, колко успешно дадени скандали се претупват между другото, така че медийната мощ си е доста сериозно оръжие.
  Особено в страни като нашата, където първо липсва сериозен исторически капитал и второ основният възложител е Държавата.

 98. 98 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Страхотен анализ. Сбито, ясно, без емоции.

 99. 99 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  ситуацията е представена точно и конкретно и много по добре от който и да е политик до сега.
  тежки години идват за българия само защото за западна европа става по тежко след като кризата се задълбочава.
  но едно нещо което виждам че трябва да се наблегне най много е съдебната реформа както и той отделя само няколко думи за нея:
  "Нещо повече - недоверието в съдебната система вече е изключително трайно. Много е трудно, дори да има подобряване на самото качество на съдебната услуга, хората лесно да повярват, че това е така. Това е голям проблем, особено що се отнася до чужди инвеститори. За тях качеството на съдебната система е много по-важно от много други неща."

  ням луд който да дойде и да сложи "чисти $$$ " пари ако съдебната система не работи каквото и ще правителсво да е на власт.
  така че ако социалисти или други ви обещават че всичко ще бъде друго ако спечелят власта и изборите не им вярвайте защото това няма да стане току-така иска се здрава работа в законодателната система от хора с опит и неопетнено име и репутация.

 100. 100 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Чудесен текст! Поздравления! Има доста сериозна група от хора, които добре са разпознали тези тенденции и подкрепят тезата, че медийният монопол е много опасен! Напомня за отдавна минали времена. Ако съм Нели Круз ще прочета този текст и коментарите към него. Ако съм студент, ще напиша дипломна работа на тази тема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK