Съд като швейцарски часовник

Съд като швейцарски часовник

© Анелия НиколоваМиналата седмица Висшия съдебен съвет (ВСС) възложи на председателя на Апелативния съд - Пловдив Георги Чамбов да провери 80 осъдителни решения на България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Списъкът беше представен от адвокат Михаил Екимджиев, а повод за проверката стана и писмо от 64 съдии от Пловдив. Те поискаха от ВСС резултатите от техния труд да бъдат справедливо отразени. Според тях заради кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор, са се засилили публикациите, критикуващи работата на пловдивските съдилища, както и констатации, че те произвеждат най-много осъдителни решения пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Ден след писмото на съдиите, адвокат Михаил Екимджиев изпрати до съвета писмо с приложен списък от 80 осъдителни решения на България в Страсбург. Според него в тях се констатират нарушения на пловдивските съдилища.  Днес публикуваме текст на адвокат Екимджиев - продължение по темата: 


Медийна сергия

 • На 11.11.2012 г., пред "Труд", председателят на Пловдивския окръжен съд (ПОС) и претендент за главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че липсващото звено в практиката на съдебните институции е тактиката.
 • В интервю от 27.11.2012 г. пред БНР членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бивш съдия от Пловдивски апелативен съд Галя Георгиева сподели оценката, че "Пловдивският окръжен съд работи като швейцарски часовник".
 • На 04.12.2012 г. г-н Цацаров заяви пред БНТ, че трябва да се прецени дали магистратите, които умишлено нарушават Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, имат място в съдебната система.

За тактиката и швейцарските часовници


Артистичната метафора на Г. Георгиева с швейцарския часовник впечатлява не само с оригиналност, но и с гениална точност на сравнението.Швейцарските часовници - клише за точност и надеждност, са механични. Нямат разум и емоция. Те се навиват и коригират на ръка. Ръчните настройки се наричат манипулации. Когато такъв часовник бъде манипулиран и вместо "тик", направи "так", той пак отмерва безукорно точно секунди, минути, часове, но не показва вярното време. Часовникът продължава да е ритмичен, прецизен в отчитането и предвидим, но в друго времево измерение. Тик-так...
Нещо такова се случи с Пловдивския окръжен съд под управлението на Сотир Цацаров. Неговата "наказателна политика", наричана евфемистично "тактика" (так-тик-а), тласна ПОС в паралегално измерение, където наказателните му състави заработиха в прокурорски ритъм (так-тик...). Иначе всичко беше по швейцарски – подредено, точно, срочно. Механизмът съд-полиция-прокуратура работеше безотказно, без изненади. Статистиките бяха железни. Според "Капитал", процентът осъдителни присъди в СССР при Сталин е по-нисък от този в ПОС през последните години. Местното часово време "приплъзна" Страсбург и Пловдив в различни правни орбити. Това логично концентрира в пловдивския съдебен район голям брой осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Статистиките и числата обаче са коварни. Те зависят от това кой е господар на думите и на цифрите. В редица медийни изяви г-н Цацаров показа завидно ръчно управление на статистически данни. Затова прескачаме от многоликите числа към истинска история, станала емблема на пловдивската наказателна тактика.  


Арест


13-ти януари 2010 г. Пловдив, България, Европейски съюз. Денят и мястото са фатални за 27 годишния тогава Максим Савов. Точно тогава той влиза в квартален магазин за кафе и цигари. Студено е, а Максим излиза от болезнена среща със стоматолог. Затова е с качулка върху главата, а с ръка "обезболява" отеклата си буза. В магазина е нападнат от цивилни полицаи. Окован е с белезници. Не му обясняват защо. Иска да се свърже с приятелката си, която гледа двегодишната им дъщеричка. Отговорът е "Млъквай бе наркоман!" (Максим е добре платен компютърен спец и тренира триатлон).В полицията Савов разбира, че преди седмица в същия магазин е извършен грабеж на 484 лева, а продавачката е "разпознала" в него престъпника. Задържан е първо за 24, после за 72 часа. Въпреки това, той вярва, че грешката бързо ще се поправи. Това почти се случва на 15 януари 2010 г., когато Пловдивски районен съд (ПРС) го освобождава под гаранция. Три денонощия Максим е при приятелката и дъщеря си. Не бяга. Не се укрива. Не трупа злоба. Знае, че грешки стават, но държавата и нейните хора с пагони и тоги работят. Затова е вкъщи и чака формалностите по оневиняването си.


Под стража


Хората с тоги обаче не мислят така. По протест на прокуратурата, на 19.01.2010г., състав на ПОС, с председател С. Цацаров, го задържа под стража. Мотивите за задържането заслужават да бъдат цитирани с автентичен правопис и пунктуация:


"От вниманието на районниЯТ съд са убегнали тези налични по делото данни, убеждаващи, че съществува реална опасност обвиняемият Савов да извърши престъпление, ако бъде оставен на свобода, като са ценени едностранчиво само доказателствата, оборващи тази опасност, а именно- чистото му съдебно минало и че живеел с жена- рускиня- на съпружески начала и дете. Не се обсъждат обаче обстоятелствата, при  които е станал въпросниЯ грабеж в магазина за цигари и алкохол и поведението на извършителя както по време па деянието, така и след него- въоръжен с нож, камуфлажиран с плетена шапка и плетени ръкавици и с преправен глас, за да не бъде разпознат, напада сама жена-касиерка, за да ограби оборота, използва срещу нея сила и заплахи, избягва от местопроизшествието и няколко дена след това хладнокръвно се връща в същия търговски обект, за да си купи кафе, но всъщност да "провери" дали същата касиерка го е разпознала като извършител на грабежа. Всички тези факти относно начина и конкретиката при осъществяване на престъплението, разкриват високата степен на обществена опасност както на дееца, така и на самото престъпление и правилното им интерпретиране налага извода, че такъв деец при по-лека мярка за неотклонение от исканата от прокурора, може да стане автор на друго такова деяние. Т.е. фактологията по делото релевира и втората задължителна предпоставка на чл.63 ал.1 НПК за постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража" - че съществува реална опасност в посочения смисъл. От друга страна няма спор, както обосновано приема и районниЯ съд, относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж.Изложените обвинителни доказателства се явяват в ущърб на чистото съдебно минало на обвиняемия, което е единственото смекчаващо вината му доказателство и само по себе си не може да доведе до извод, че последният не следва да бъде задържан."


Отчайващият правопис и стилът са пародийната част от гротеската. Драмата е в юридическия пълнеж на съдебния акт. Той буквално убива презумпцията за невиновност като базисен принцип на Конституцията и наказателния процес. В цитираното определение няма дори условно наклонение – намек за съмнение във вината на Максим. Без обвинителен акт, ПОС в прав текст приема, че "няма спор относно авторството на обвинения в престъплението грабеж". На шестия ден след ареста Максим de facto е признат за виновен от съд, който няма нужда от прокурор. Освен гаврата с правописа и с презумпцията за невиновност, ПОС подменя фактите. Максим категорично отрича съпричастност към деянието. Защитата води свидетели, които по време на грабежа са били с него на работното му място. Всуе! Съдии и прокурори, в завиден синхрон, игнорират свидетелите - били познати на обвиняемия.


Въпреки че извършителят на грабежа и Максим са заснети от охранителна камера, прокуратура и съд отказват съпоставка на записите. Савов е освободен 5 месеца след задържането. Въпреки липсата на доказателства, за честта на пагона и тогата, ПРС го признава за виновен. Едва въззивният съд допуска експертиза на видеозаписите, която установява, че извършителят на грабежа е с 12 сантиметра по-висок, с различно телосложение, стойка, лице, нос. Оправдателната присъда идва повече от година след злополучния 13-ти януари ...В някои правни системи бруталното мачкане на Конституцията е престъпление срещу правосъдието. У нас съдиите, задържали Максим, са недосегаеми, въпреки че държавата е осъдена да плати 70 000 лева обезщетение. Провали като този дори не се отразяват при атестирането им. Въпреки изявлението си пред БНТ, г-н Цацаров едва ли ще се самоотстрани от съдебната система.


Защо се стигна до случая Максим Савов?


В края на деветдесетте, едни от първите български дела в Страсбург идват от Пловдив. По същото време (1998 г.) тридесет и две годишният С. Цацаров неочаквано става председател на ПОС. Решенията на ЕСПЧ са сигнал за проблем. Рационалният подход предполага анализ и точно дефиниране на проблема. Той обаче се бие с наказателната политика на г-н Цацаров за единодействие между полиция, съд и прокуратура. Затова е избрана тактика на отричане и омаловажаване на всичко, свързано с Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.


Междувременно делата в Страсбург се трупат. Едни и същи съдии заработват нови и нови поводи за осъждане на България. Точно те правят шеметна кариера в съдебната йерархия. Сякаш по неписано правило, който произведе най-много дела в Страсбург, най-бързо получава повишение. Така рецидивите в нарушенията на правата на човека стават трамплин за кариерно израстване и дават облик на пловдивското наказателно правосъдие.


Правописът – присъда за правосъдието   


Според Висшия съдебен съвет ПОС работи ритмично. Съветът обаче не контролира качеството на съдийската работа, а само темпото на местене на папки. Затова 64 пловдивски съдии поискаха "обективна оценка за работата" им точно от ВСС. Затова и ПОС, който срочно произвежда правни и граматически отпадъци като определението за задържане на Максим, е "швейцарски часовник", по който се равняват останалите съдилища. Едва ли юридически неизкусената публика осъзнава дълбините на юридическия срив в случая на М. Савов. За нея остава граматическият шок.


Правописът в съдебните актове показва отношението на техните автори към държавата, която представляват. С подписите си върху определението за задържане на Максим тримата съдии са изрисували арогантното и неграмотно лице на държавата. Един от тези съдии явно ще стане главен прокурор. Тъй както над главния прокурор е само Бог (по Ив. Татарчев), Бог да пази и нас, и България!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Т.н. съдебна система в т.н. държава България, всъщност една кочина, не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ЗАКОНА, И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! НЕОБХОДИМО Е ТОТАЛНО РАЗГРАЖДАНЕ НА СИСТЕМАТА! УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ И ВРЪЩАНЕ НА РАБОТА САМО НА ДОКАЗАЛИТЕ СЕ КОМПЕТЕНТНИ И ДОСТОЙНИ!

 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Аааа, готин коментар на Екимджиев и е право в десетката. За да се борят самозабравилите се магистрати, трябва да им се вадят факти и с тях да се бият по дебелите глави. За съжаление такива цървули има много в съдебната система и само граждански контрол отвън може да коригира някои фатални грешки. Като Марковска, която твърде дълго беше търпяна изобщо в съдебната система.
  Четиво за милиционери и физкултурници.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#1:"Красимир Кабакчиев, дфн"]Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! НЕОБХОДИМО Е ТОТАЛНО РАЗГРАЖДАНЕ НА СИСТЕМАТА! УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ И ВРЪЩАНЕ НА РАБОТА САМО НА ДОКАЗАЛИТЕ СЕ КОМПЕТЕНТНИ И ДОСТОЙНИ! [/quote]
  Убаво бе, Кабакчиев.
  Само едно да уточниш - кой е тоя, който ще ги подбира и връща достойните и компетентните? След като ще си изволнил преди това всичките?
  Някой от вън? Кой?
  Че то вече Цвъ се зае с тази работа. Да отсява достойните и компетентните ...

 4. 4 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Уникален коментар, но уникалността се дължи не на Екимджиев, а на действията на ЦАЦАров. Направо сценарий за филм.
  Лошото е, че за това ЦАЦАров е получавал не малко пари, събирани от всички нас!

 5. 5 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Брутално ясно и невероятно точно! Съдиите на практика преписват това,което са преписали прокурорите. прокурорите преписват това, което са надробили следователите или дознателите. В резултат - громим "организираната престъпност" със швейцарска точност и точно определена тактика. "Виновен, до доказване на противното" - мечтата на всеки милиционер. като се почне от сричащия секретни СРС-та баш-милиционер, и се свърши със старшинката, който не може да си напише малкото име без правописни грешки.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#5:"demonoid"]"Виновен, до доказване на противното" - мечтата на всеки милиционер.[/quote]
  Каква ти мечта! Това им е символ веруюто!

  Да ти припомня скорошния случай, когато изискваха списъка на всички! по метадоновата програма в София, защото някакви наркомани бяха обрали аптека. И когато го попитаха милиционера за издънката, той с ококорени честни сини очи рече, че ... те всичките били такива и к'во толкоз, пък и на тях им трябвало за РАБОТАТА ...
  Мъка!

 7. 7 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  От този материал разбирам на що се дължи огромната симпатия на Цвъ Цвъ към ПОС и лично към неговия предсезател.Не можех да си и помисля ,че Цацаров е така обсебен от школата на Вишински.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Гневно

  ПОС на КЕНЕФ СМЪРДИ!
  Което не пречи на прасурсите да си изберат Цацаров ка Главен Прокурор.
  И Господ не може да опази БГ от собствените и мутанти, които презвемат всичко!
  Стадото блее и се надява "да му се размине".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2532 Неутрално
 10. 10 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Съдилищата - пълни със съдии, които не се интересуват от правораздаване....
  Болниците - пълни с доктори, които не се интересуват от състоянието на болните....
  Училищата - пълни с учители, които не се интересуват от грамотността на учениците си....

  Тотална девалвация на морални и нравствени ценности и норми на поведение....

  Как успяхме да се докараме дотука???!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 11. 11 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#10:"mlu666"]Как успяхме да се докараме дотука???!!![/quote]

  С инертност, липса на съпричастност и позиция. Със веруюто "Какво ми пука" и "Какво значение има гласът ми".

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 12. 12 Профил на obektiven_da
  obektiven_da
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Михаиле, Ти помниш ли какво прави полицията селяните в Цалапица, които не позволяваха на ликвидациония съвет да влезе в ТКЗС-то им? Ти помниш ли какъв бой изядоха тези хора - ама здрав бой с палки и щитове, по съвсем незащитени хора, за да се отвори път на членовете на този съвет да влязат? ти помниш ли кого беше изпратил валията - Росен Димов, за да надзирава полицията и да гарантира, че волята на онези идиоти от СДС ще бъде изпълнена безпрекословно от прокуратурата? Ако не помниш - да ти припомня - ТИ НАБЛЮДАВАШЕ ПОБОЯ В ЦАЛАПИЦА И ПРЕД РАЗСЕЯНИЯ ТИ ПОГЛЕД ГИ СМАЧКАХА ОТ БОЙ. А ти си стоеше - като в стихотворението - "тих, невъзмутим". Ще кажеш- аз напуснах прокуратурата заради това.Не, Михаиле, това не е истина. И колегите ти знаят, заради коя случка напусна. Но не е лицеприятно да я споменаваме!Ако бях на твое място, щях поне по този въпрос да замълча. Нали знаеш, безгрешният да хвърли камък първи. Проблемът е, Мишо, че не си безгрешния. Ако егото ти малко позволи, попитай някой от колегите си адвокати в Пловдив - ще ти кажат същото

 13. 13 Профил на klisarq
  klisarq
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Колеги,разберете че тази кандидатурата на Цацаров не само е най-подходящата отгледна точка на това че тази институция се поверява на умен и можещ мъж. Той ще измие срама на тази институция до сега и ще я подреди като аптека.Е такива като Росен Димов сигурно ще бъдат изхвърлени.Ще накара прокурорите да работят и наистина да станат господари на досъдебното производство.Прокуратурат ще спечели с тази кандидатура.Ако в държавата има поне 13 такива административни ръководители-по един за апелативните съдилища и прокуратури ,един за ВКС и за ВАС системата ще се подреди.Цацаров е явление ,а Екимджиев е срам за адвокатурата.Искам и аз да видя данъчните и имотните декларации на всички от НПО - тата.

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Гневно

  Нали Виновният е Невинен до доказване на противното?
  Явно Грешописът е част от пейзажа на КРИВОСЪДНАТА ни система ! Без съмнение Сотир Цацаров е блестящ пример за това и не напразно Европейският Съд по правата на човека отново ни удари поредната плесница.
  И тази персона е предложена за поста главен прокурор ?!!!
  Срамна и жалка тик-так-а!
  Поздравления за анализа на г-н Михаил Екимджиев .

  Tony
 15. 15 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 672 Разстроено

  [quote#14:"Free person"]Нали Виновният е Невинен до доказване на противното? [/quote]
  В огромна грешка си колега.
  "obektiven_da" и "klisarq" ще ти обяснят подробно и юридически аргументирано, че в Пловдив съществува презумпция за виновност. Виновен си и това е. Даже и да докажеш, че си невинен, пак си виновен. Щом Цвъки, Цаци и тем подобни кажат, че си виновен, значи си виновен. Както е казал поета - "Какво тук значи някакъв си" ЕСПЧ

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#13] от "klisarq":

  Милиционер, кви колеги сме ти ние бе

 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Весело

  В първия момент си помислих, че съдиите се оттеглят от хотелиерския бизнес и са започнали да влагат в швейцарски банки ... а то тик-такали часовници )) Ама кой знае? Може и правилно да съм предположил ))))
  п.п. 80 осъдителни решения !?! "Безупречен" атестат ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 18. 18 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#13] от "klisarq": Не ни го ФалИ, щото тъй или иначе ще е той! Дано барем си прав .... "колега" )))
  п.п. И ти ли си докер? ))))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Гневно

  Ако Цацаров е бил председател на състава, приел този съдебен акт /очевидно е така/, той ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗВАДЕН ОТ СПИСЪКА С НОМИНАЦИИ за главен прокурор !!!
  След това, да бъде освидетелстван, изваден от съдебната система, и върнат в първи курс /ако изобщо му разрешат да се занимава с право/ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на klisarq
  klisarq
  Рейтинг: 229 Весело
 21. 21 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "obektiven_da" и "klisarq" - поредната бодра смяна Баш Бай Брадъри....Прави впечатление обаче, че напоследък никнат като гъби след дъжд във форумите на Дневник и Капитал.
  Коя ли PR агенция се е облажила с държавни парички...пак???

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 22. 22 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#3:"xm..."]кой е тоя, който ще ги подбира и връща достойните и компетентните?[/quote]
  Първата стъпка е да се разбере, че трябва да бъдат изритани некадърниците и корумпираните - които са голямото мнозинство. Едва втората стъпка е да се подбират нови и връщат добрите. И не е ли достатъчно, че формулирам проблема? Чак за решението, и то в неговите подробности, нямам претенции. И не е по силите на един човек. Нужна е огромна воля - на населението, оттам и на политиците. Не днешните, а дадени следващи. Изглежда безнадеждно - но първата стъпка е осъзнаването на проблема и на възможното му решение.

 23. 23 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "obektiven_da":

  obektiven_da, искаш ли да кажеш нещо конкретно и фактически подплатено или само си правиш вятър на пръстите? И ако мислиш да спестяваш информация и да боравиш с иносказания — можеш да се свържеш с адвокат Екимджиев и да си отправиш нищо не казващите ни въпроси лично към него. Колкото до (без)грешността — ако я караме на принципа, че само който е безгрешен може да отправя критика (а на "подробността", че критиката е ясна и обоснована да не обръщаме внимание, а?), то тогава никой никога нищо не трябва да казва.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 24. 24 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Весело

  Не съм против Цацаров , но общото му тегло е наднормено ...

 25. 25 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "mlu666":

  Трябва ли да обяснявам пак? Как се докарахме до тука?

 26. 26 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пази боже да не попадаме в ръцете на днешното българско
  правосъдие

 27. 27 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Според мен позорът е не за визираните от Екемджиев, а за българските граждани, допуснали произволът да шества из коридорите на Темида. Правното средство на българските граждани за борба срещу бандитите в тоги е Европейския съд по правата на човека. Дълг на всеки български гражданин е след като не му бъде уважено искането от българския съд да подаде жалба в ЕСПЧ. Корумпираната съдебна система е толкова изгнила, че може да бъде съдена за всичко.
  Разбира се, това българските граждани няма да го направят, няма да използват правното средство , което им предоставя жалбата в Европейския съд, а ще чакат Цацаров да ,,ги опрай"

 28. 28 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  " избягва от местопроизшествието и няколко дена след това хладнокръвно се връща в същия търговски обект, за да си купи кафе, но всъщност да "провери" дали същата касиерка го е разпознала като извършител на грабежа."
  ...
  Г-н Екимджиев, ..целият текст с мотивите звучи много идиотски, ...аз не съм завършил "Право", ...ма съм чел доста евтини криминални книжлета, ..та искам да Ви попитам, ..забравих какво обаче, ..а, ..да, .... аз мога ли да кандидатствам за работа като съдия в ПОС, ...убеден съм, че и по-идиотски мотиви мога да напиша.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 29. 29 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Пловдивският окръжен съд работи като швейцарски часовник"
  ...
  Кутия за обувки, ..так-тик, ...так-тик, ...так-тик, ...

  Свобода за СЛАВЕНА!
 30. 30 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "В края на деветдесетте, едни от първите български дела в Страсбург идват от Пловдив. По същото време (1998 г.) тридесет и две годишният С. Цацаров неочаквано става председател на ПОС."
  ...
  Злите езици в Нета разправят, че е дошъл от Асеновградския съд, .. ненадейно и абсолютно вертикално, ...като отплата за услуга на един кандидат-президент, ..към момента на новото назначение вече президент, ...онзи ден пак кандидат, ..ма този път за конституционен съдия.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Разстроено

  Господ да ни е на помощ!
  Друго не знам какво да кажа.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 395 Гневно

  Магистратите- ''арогантното и неграмотно лице на държавата''.
  Във всеки районен и окръжен съд-бъкат от такива!

 33. 33 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1463 Весело

  А навремето право се влизаше с изпит по Български език и литература

 34. 34 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Очевидно е, че репутацията на Цацаров като съдия е накърнена от примера по-горе. Макар че всеки може да греши. Като съдия може и да спорна личност, но е като изваян за прокурор. Честен, почтен, безмилостен. Безкрайно навит да громи престъпността, даже ако трябва да изгори покрай сухото и малко влажно. България има проблеми с престъпността, корупцията и с неефективна прокуратура. Тъкмо хора като Цацаров могат да свършата добра работа. Има такива моменти, в които хора като Цацаров са добрия избор и има моменти, в които не са. Да не мислите, че САЩ, например, от раз е станала супер правова държава, в която правата на човека са издигнати в култ. Не, това е било процес и е имало миграция ту в едната, ту в другата посока. В Пловдив престъпността е на много по-ниски нива, отколкото в останалите големи градове в страната, въпреки, че има поле за престъни изяви. Няма групировки и изявени мутри - те бяха смачкани в зародиш. Пловдивските съдии, прокурори, полицаи и политици обичат града си и не допусхана паралелна власт и дрържава в държавата. Дори заради видни мести престъпници, вкарани на топло - като Ванко1 българския парламент прекрои закони, за да лежат по-малко. Естествено няма 100% хубост. Доста пловдивчани са безкрайно раздразнени от факта, че хора като Гергов-свинаря изглежда са над закона. Естествено, че имаше и политическа корупция в града, при това на високо ниво. Две местни банки фалираха. Но охтоподи, трактори, крокодили, дамбовци, пръчове, и т.н. бяха смачкани в зародиш. Сега спокойно може да си отгледаш детето в града.

 35. 35 Профил на ivannny
  ivannny
  Рейтинг: 395 Неутрално
 36. 36 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#34] от "the_european":

  Това мислиш ли го, или просто преписваш спуснатия бюлетин!? Един нормален човек, дори с грам интелигентност, след статията по-горе и фактите в нея, не би могъл да сътвори такъв идиотизъм и да го публикува от свое име...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 37. 37 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Нямам думи за тоя Цацаров!!!

  4itatel
 38. 38 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Не е само Цацаров.Целия пловдивски съд е такъв-районен и окръжен.И двата съда са пълни с бивши прокурори и зависими от полицията съдии.Затова от 20 години всяка година рапортуват като пионерчета -уважени 98-99% от исканията на прокуратурата за задържане,осъдителни присъди 97-98% от внесените обвинителни актове.Това говори или ,че в прокуратурата работят само гениални прокурори или че в съда няма съдии-арбитри.Стигнахме дотам,че съдиите иска обвинителния акт на ФЛАШКА от прокурора ,за да не си играят да четат делото и да пишат мотиви.Когато Екимджиев им го каза в очите ,съдиите се събраха и написаха писмо до ВСС срещу адвоката. Е такъв резил не се е случвал досега съдии да се оплакват от адвокат.Когато стана ясно че тази статистика е най големия шамар върху бузата на обективността на съда ,тогава я промениха-станаха 7% оправдателните присъди.Статистиката винаги е била стъкмистика по метода на руския учен Нагласьов.Затова пловдивския съд беше обявен за съд отличник -според полицията,но според международните съдии ,а даже и пред ВКС като се чуе пловдивски съд всички почват да се усмихват разбиращо-това не е съд а изпълнител на волята на полиция и прокуратура.

 39. 39 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#34] от "the_european":

  Защо разни хора продължават да живеят в заблудата, че САЩ е "супер правова държава"? Толкова ли е убедително киното? Ми, то и Батман, и Железният човек живеят там, ако следваме убедителните доказателства.

 40. 40 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 174 Неутрално

  [quote#3:"xm..."]Само едно да уточниш - кой е тоя, който ще ги подбира и връща достойните и компетентните?[/quote]
  Естествено, че ние - хората. Друг няма! И нека хората на възраст си припомнят как в 60-те години на миналия век имаше избор на районни съдии и съдебни заседатели. Ако тогава всичко е било дирижирано, какво пречи сега да се възстанови, но демократично. Край на магистратския имунитет, мандатност. Когото изберат хората, той да съди за 5 години. Справи ли се добре, нов мандат. Останалите...

 41. 41 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#36] от "demonoid":

  Мисля го съвсем сериозно. Не гледам като теб на тези неща лаишки, по детски и емоционално, не мразя и не обичам никого. По твоята логика адвокат Екимджиев би трябвало да е по-достоен за поста Главен прокурор, а? Към него бих се обърнал като адвокат, ако смятам, че ми са накърнени правата. Но Цацаров е доста подходяща кандидатура - с всичките си недостатъци и предимства. Трябва ни надъхан, дори жесток главен прокурор за следващите 7 години. Ако имаше преки избори, както в Щатите, бих гласувал за такава личност, а не за прокурор-правозащитник. Налагането на правов ред и държава е процес, който никога не спира. След седем години, ако Цацаров е постигнал резултати по начина, по който действа, ще дойде време за друг тип главен прокурор.

 42. 42 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#39] от "itoskov":

  Те са супер държава, при това голяма, при това с най-разнородно население от 300 милиона души. Не знам някой минимално интелигентен човек на тази планета да не го е разбрал. Няма да те убеждавам. Просто ще ти се изсмея на, меко казано, неадекватната оценка.

 43. 43 Профил на Андрешко
  Андрешко
  Рейтинг: 620 Неутрално

  След повече от десетилетие повтаряне на мантрата "Ние ги хващаме - те ги пускат", вече дори съдии от съдилища, които не издават осъдителни присъди без неоспорими доказателства, са склонни да потвърждават "задържане под стража", поискано от прокуратурата с неясни мотиви. Просто никой от тях не желае върху него и семейството му да се упражнява "независимата" българска журналистика.
  Миналата година СГС и САС на няколко пъти потвърждаваха задържането под стража на явно невинен човек за убийството в Борисовата градина, само въз основа на това, че покрай трупа били намерени прошарени косми, като на задържания. Човекът беше пуснат едва след получаването на ДНК експертиза, доказваща, че космите не са негови.
  Каква презумпция за невинност? Щом са те посочили от прокуратурата - ще те заключат. Пък и какво толкова ще ти стане ако полежиш някой и друг месец? В момента битката е за това: каквото става в досъдебното производство, да става и в съдебна фаза. Само тогава власт имащите ще са уверени, че ще могат да се разправят по целесъобразност с този, които не им изнася. Докато са на власт. После...чакалите, пирували след лъвската вечеря, винаги забравят това при вида на паднал, ранен и немощен лъв...

 44. 44 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Щом го подозирам значи не му е чиста работата", ще си каже милиционера и ще те арестува.

  "Щом е арестуван значи е виновен", ще си каже прокурора и ще те обвини.

  "Щом е арестуван и обвинен значи е виновен" ще си каже съдията и ще те осъди.

  Това е модела на ЧК, при който вместо съда да контролира работата на прокуратурата, и прокуратурата да контролира работата на милицията, трите инстанции дружно работят за смазване на неудобните и закрила на "своите".

  Това е апарат за терор, а не за правораздаване.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 45. 45 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  "... арогантното и неграмотно лице на държавата"
  Преди 3 години същото лице ни гледаше от предизборните плакати, а след това до ден днешен - всеки ден от телевизора...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Случаят със Савов е най-шокиращ, но далеч не е единственото тъмно петно в биографията на "най-стабилния съдия" Цацаров:

  1. Похода на Цацаров от провинцията към големия град започва с протекцията на Радка Петрова - виден бранител на магистратската омерта, на разните "малоимотни" съдии, и на хората от Красьовото тефтерче.

  2. През 2006-та Цацаров предлага на ВСС да направи без конкурс младшия следовател Милена Георгиева младши съдия. Отказва коментар за мотивите си. Тя е съдийката, която в началото на тази година се прочу скандално, като чете в съдебната зала ЕГН-та и адреси на журналисти.

  3. Подслушването по пропадналото дело срещу "абсолютния престъпник" е разрешено неясно защо от Цацаров, а не от софийски магистрат. Дали защото тогава Янева още не е шеф на СГС изкарването на разрешително за слухтене още не е най-лесното нещо в света?

  4. Съдията, позволил на Гергов чрез апортиране на имоти на завишена цена да заграби Панаира, се оказа протеже на Цацаров, което след това се радва на бурно израстване в кариерата в нарушение на правилата за издигане на магистратите.

  5. Пловдив можеше да номинира 9 човека за ВСС, но праща само един кандидат - Галя Георгиева, протеже на Цацаров, което не крие подкрепата и възхищението си от него, и която "се разбира с МВР", каквото и да значи това. Защо? Няма други достойни, или е особено важно във ВСС да са само "свои хора"? Същата тази съдийка сега защитава тези дето я пратиха във ВСС толкова непрозрачно. Каква е моралната тежест на такава защита, лъхаща на речипрочност?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ПЛОВДИВСКИЯ Е ФАЛШИВ ПЪРВЕНЕЦ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  В ПРОВИНЦИЯТА СИ НЯМАТ КАТО ВАС.
  А ТАМ КАКВИ ЧУДЕСИИ СТАВАТ ,МАЙКО МИЛА.
  МНОГО ПАРА СЕ КРИЕ В СЪДЕБНИТЕ РЕШЕНИЯ АКО НЯКОЙ СЕ СЕТИ ДА ГИ ПУБЛИКУВА.

  СВОБОДЕН
 48. 48 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който в момента е и областен лидер на БСП, нямаше да може да стане мажоритарен собственик в "Международен панаир Пловдив" АД, ако не беше рамото на ръководения от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров Пловдивски окръжен съд. А връзките на Гергов с Цацаров и с други влиятелни фигури в града минават през членството им в една и съща масонска ложа.

  Така неформалните и скрити обвързаности диктуват както решенията на съда, така и просперитета или съсипването на бизнеси и кариери. Това твърди бизнесменът Петър Станчев още през 2009 г., малко след като Гергов става по "елегантен" начин мажоритарен собственик в панаира, а Цацаров е председател на окръжния съд в града, без да е влязъл в полезрението на ГЕРБ за подходящ кандидат за главен прокурор.

  Сайтът "Биволъ" напомня, че Станчев открито е говорил за масонските връзки на Гергов със силните хора в Пловдив, и не само с тях, от позицията на човек, който също е масон, но членува в друга ложа.

  Както Mediapool писа многократно от 2008 г. насам, придобиването на мажоритарен дял в забранения за приватизация Пловдивски панаир от фирми, контролирани от Георги Гергов, стана с помощта на пловдивския съд и с негласното съгласие на правителството, по това време – на тройната коалиция. В началото на управлението на ГЕРБ опозиционно настроената тогава партия РЗС и нейният лидер Яне Янев внесоха папки с документи за "далаверите" на Гергов в прокуратурата. Тя направи проверка и установи, че няма извършени закононарушения от страна на бизнесмена.

  А започнатите дела от икономическото министерство, ръководено по това време от Трайчо Трайков, завършиха безславно. Всички съдебни инстанции потвърдиха законността на придобиването на панаира от Гергов.

  По това време полицай от икономическата полиция в Пловдив подава сигнал до МВР и главния прокурор за схемите, по които Георги Гергов апортира свои активи в съвместни дружества с общината и държавата, като основната сред тях е завишаването на оценките на активите на Гергов.

  Това става чрез посочени от него експерти оценители, одобрени от съда, чийто председател е Цацаров.

  "Биволъ" цитира бизнесмена Станчев, който коментира схемите пред сайта преди години, още далеч преди да бъде обявено името на Цацаров като на кандидат за главен прокурор. Станчев твърди, че "уреждането" на сделката на Гергов пред съда става благодарение на членството му в една масонска ложа с Цацаров.

  "Значи, тази ложа какво прави? Гергов му трябва сега в момента оценка. Той си хваща другарчето по ложа Цацаров и казва: "Искам да си направя оценка на тия имоти". Цацаров вика: "Няма проблеми". Гергов пише официално писмо до съда... иска трима оценители от съда... и той сам си предлага трима оценители с оригинален документ до съда. Съдът му приема, естествено, и тримата оценители. От първата оценка до предложение и т.н. до крайните му оценки цялата работа се прави за една седмица. Няма тука насрочване на заседание, нормална процедура... всичко се праска, все едно е собствен съд, разбираш ли, по бърза процедура... Оценката се умножава от първия оценител до следващия над сто пъти се завишава...".

  Разкриването на тази и други схеми в сигнала костват уволнението на полицая, който ги е подал, от вътрешния министър Цветан Цветанов.

  Според Петър Станчев в масонската ложа "Слънце Ориент", регистрирана от Пловдивския окръжен съд през 2005 г., където членуват Цацаров и Гергов, е учредена под "крилото" на тогавашния президент Георги Първанов. Не бяха тайна близките връзки на Гергов с Първанов. А през времето, когато ГЕРБ и Първанов бяха в сградите от двете страни на "Дондуков", искрите между тях бяха редки."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 49. 49 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  това което се е случило с Максим Савов е чиста гавра. А съдиите, които са имали нещо общо с тази порнография трябва на секундата да бъдат изритани от съдебната система!

 50. 50 Профил на egesihora
  egesihora
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#11] от "demonoid":

  и с това "Аз не мога нищо да направя и променя" И "Това не се отнася до мен"-докато не ти припари под краката.

 51. 51 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#44] от "Настрадин Ходжа":

  +++
  И да не забравяме, че всичко това трябва да става с хладен ум, горещо сърце и твърда ръка, иначе се губи тръпката!

 52. 52 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#41] от "the_european":

  Да позная - ти си милиционер Или роднина на милиционер

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 53. 53 Профил на backtolife
  backtolife
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не се обсъждат обаче обстоятелствата, при които е станал въпросниЯ грабеж в магазина за цигари и алкохол и поведението на извършителя както по време на деянието, така и след него- въоръжен с нож, камуфлажиран с плетена шапка и плетени ръкавици и с преправен глас, за да не бъде разпознат
  -------------------------------------------------------------

  Забележете тази фраза : (по време на деянието, така и след него- въоръжен с нож)
  Аз ли не го разбирам правилно или просто г-н Цацаров си е помислил ,че обвиняемият е задържан въоръжен , когато е гледал мярката му за неотклонение.
  Защото, обвиняемият не е бил въоръжен ,когато го задържат.
  Ножът, който представя обвинението като доказателство е иззет от дома му , едва след задържането му.
  Започвам да си мисля ,че всичко идва от едно небрежно запознаване със случая , преди гледането на обжалваната мярка за неотклонение.

 54. 54 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не е небрежно. Цецо се изцепи, че извършителя е заловен. Това е било достатъчно за Цацаров да се натегне. Все пак грабежът предизвика доста широк обществен отзвук...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 55. 55 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#10] от "mlu666"
  Тези сектори останаха нереформирани - държавата да се грижи за тях И тя се погрижи - в тях няма правила -има само решения по усмотрение и мрънкане за все повече пари които потъват в пясъка
  Не е лошо да си припомняме това всеки път когато някой повика държавата като неволята да оправи още нещо

 56. 56 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 526 Разстроено

  Ами, просто трагедия. За съжаление, много голяма част от съдебните актове са със същото ниво на грамотност. Правната "мисъл" в тях е по-скоро липса на такава и кухо преповтаряне не на факти, а на твърдения. Но така е по-лесно. Масово актовете са копи-пейст, спомнете си случая с една друга съдийка и семейна приятелка, която бе сътворила истинско правно бижу, смесвайки фрагменти от явно различни дела, с различна фактология и имена. И този съдебен акт се постановява, връчва се на страните, евентуално влиза в сила, подлежи на изпълнение....... За съжаление, огромна част от тези съдебни актове няма шанс да попаднат в публичното пространство за да предизвикат нужната обществена реакция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK