Свободата като кауза

От фотоизложбата на Огнян Христов "Лица от началото 1989/1990"

Кадрите, заснети от

© Огнян Христов, Организаторите

От фотоизложбата на Огнян Христов "Лица от началото 1989/1990" Кадрите, заснети от"Дневник" препечатва текста на Тони Николов от портала "Култура"


Питам се дали в зимната и политическа киша, в която газим всекидневно, ще се сетите каква годишнина е днес: какво се случи на 7 декември 1989 г.? Въпросът не е исторически тест. А и сам по себе си е доста лесен.


Първи жокер: годината е 1989. Annus mirabilis – годината на чудесата и мирните революции срещу комунистическите режими в Източна Европа. Времето на големите надежди, нахлуло с осезаемия недоимък в края на диктатурата, но и с усещането за свобода, компенсиращо по-сетнешни разочарования. Време на отказ от тоталитарното "светло бъдеще" и преоткриване на реалното настояще.
Втори жокер: мястото е София, България. Ако пак е малко, мога да го уточня и по-конкретно: мазето на вече бившия Институт по социология на ул. "Московска" 13-А.


Няма нужда да търсите в "Уикипедия" – на тази дата, след близо половин век политическа цензура, се създаде обединената демократична опозиция в България. За по-кратко обединена под буквите СДС, които тогава значеха много, а днес не означават почти нищо. Даже не съм сигурен, докато четете тези редове, дали в знаковата сграда на "Раковски" 134 не е останала само охраната, а председателят на СДС Емил Кабаиванов след традиционния коктейл няма да реши да премести централата в Карлово, та по-лесно да съвместява функциите си на лидер с тези на кмет. Впрочем, това вече няма никакво значение.


В политиката една партия има смисъл, когато зад нея стои истинска кауза. На 7 декември 1989 г. СДС беше кауза. Кауза за промяната на България. Кауза, припозната от близо 1 млн. избиратели, които на 7 юни 1990 г. се стекоха на легендарния митинг на бул. "Цариградско шосе", който едва ли някога ще се повтори. Има такива моменти в историята. Тогава "часовете, изгубили своя часовник", както пише поетът Октавио Пас, преобръщат дотогавашното линейно време на Историята, подчинявайки я на своя ритъм. Днес от всичко това комай са останали само трите букви на партията, заедно със сградата на "Раковски" 134 и синьото знаме. Сменен е даже дизайнът на "синьото лъвче".


Ала една политическа кауза няма нищо общо с политическия номинализъм. Тя не се съдържа в букви, нито обитава сгради. Една политическа кауза, ако е кауза на свободата, се въплъщава в хилядите хора, решени да я отстояват и бранят с цената на всичко, дори в студ и пек по площадите. А тъкмо тези хора днес липсват. При това, забележете, няма ги не само в СДС или в "Синята коалиция" като цяло.  Няма ги и в БСП, която също не може да повтори своя митинг пред НДК от юни 1990 г., та е принудена да докарва автобуси от цялата страна, за да запълни пространството между несъществуващия мавзолей и бившия царски дворец (НХГ). Няма ги и в ГЕРБ, независимо от добре изградените електорални мрежи по места, които носят гласове, но не и гражданско участие. Няма ги и в оределите редици на "Атака", където събраната агитка все по-често се озвучава от записаните речи на своя лидер. И дори в ДПС, въпреки добре смазания механизъм за етническа самоидентификация, подсилван от действията на "Атака" и ВМРО.


Усещането в днешната българска политика е, че гражданите са се отдръпнали, за да направят място на избирателите. А някога, през 1989-1990 г., беше толкова различно. Тогава на първите митинги пред Храма десетки хиляди хора внимателно попиваха всяка казана дума. Няма да забравя емоцията на първия митинг, когато писателят Георги Мишев се обърна към стеклото се множество с думите: "Здравейте граждани!". Днес това е невъзможно.  Политиката – при това не само в България – вече не се случва на "форума", по площадите. Тя е пиар-продукт, който се "продава" чрез клипове и рекламни спотове, както се продава прах за пране. И неин резултат е светът, в който живеем. Свят, в който проблемно според мен не е само бъдещето – поради липсата на ясно политическо въображение – а дори настоящето, сериозно разчертано и накърнено от измислени пиар-стратегии.


Но това е тема за друг сериозен размисъл. А в следващите редове ми се иска да се върна към един въпрос, който започнахме да си задавахме веднага след краха на изборите за Велико народно събрание през 1990 г. и първата голяма политическа криза в най-новата ни история: какво се случи/не се случи в България? Въпрос съществен и обременен със сериозни следствия, на който като че ли и до днес, уви, нямаме категоричен отговор.


Обръщането назад, както знаем още от античните митове, крие един голям риск: да видим как всичко, на което сме държали, се отдалечава като безплътна сянка, сливайки се с околния мрак. И въпреки това животът подтиква към равносметка дори на най-опаката страна на историята, каквато по дефиниция е политиката.


Истината е, че през 1989 г. не само България, а и всички източноевропейски страни "поеха в мъглата", както писа тогава Адам Михник. Основополагащите цели бяха ясни: "скъсване с комунизма", "демокрация", "свобода" и "пазарна икономика" (които мнозина свързваха в едно). Ала как точно трябваше да бъдат осъществени те, едва ли някой можеше да формулира с пълна категоричност.


Очакванията бяха, че политическата демократизация и либерализацията на пазара постепенно ще регулират социалната среда и "обществата на изток" ще постигнат "западната стабилност". Колко време ще е необходимо, за да се преодолее комунистическото минало, никой не можеше да каже, но даже най-песимистичните западни анализатори говореха за 10-15 години (по аналогия с демокрацията в Западна Германия, като никой не отчете, че нацисткият режим бе просъществувал само 12 г., без да отнема частната собственост, нито да изкорени всички наченки на гражданско общество).


Така или иначе, спомням си, че през 1989 г. беше излязла на мода "доктрината Синатра". Чух за първи път за нея по радио "Свободна Европа". "Доктрината Синатра" означаваше, че е настъпила промяна. Че Съветският Съюз е на път да се откаже от "доктрината Брежнев", според която Червената армия във всеки момент бе готова да интервенира и накаже нелоялните източноевропейски сателити. Франк Синатра още през 1968 г. пее I Did It My Way (Правя го по свой начин…). Един вид, всяка страна решава по кой път да поеме.


И България неусетно пое по своя път. Едва след години чух цялата песен на Синатра и признавам, че ми се сви сърцето. Тя се оказа тъжна балада за последните дни от живота на един стар човек, когато краят е настина близко. Както и да е, България сама пое по пътя си. Но дали избра свободата? Трябва да признаем, че през 1989 г. върху плещите на СДС легна едно непомерно бреме – да бъде всичко за всички. Да покрива целия спектър на демокрацията, да извършва реформи и да създава елити. Като на набързо сформиралата се опозиция противостоеше едномилионна комунистическа партия,  с трудно поддаващи се на реформа силови и икономически структури, която казваше «не» на почти целия пакет от реформи.


Най-смайващ беше самият политически спектър на СДС, който включваше всичко: както възстановените буржоазни политически партии, така и БСДП на д-р Дертлиев, както земеделците от БЗНС «Никола Петков», така и екологичните движения, че даже и синдикатът КТ «Подкрепа». Какво чудно тогава, че по липсата на каквато и да е коалиционна култура, демократичният политически спектър още след изборите през 1990 г. с пукот се разпадна на различни парчета, някои от които, дори оцелели до днес, не могат да намерят модус на взаимодействие. «Всеки по своя си път…».


Ненадейно извадени на повърхността и изведнъж озовали се под прожекторите и камерите, лидерите на политическите партии бързо заболяха от «кесонната болест» – от болестта на гмуркачите, които извадени на повърхността губят чувство за реалност. Един от тях, впоследствие минал даже към БСП, дори твърдеше, че знае как се организира митинг, на който «се изкарват» 1 млн. души, очевидно смятайки, че хората са стадо, излезли на улицата не заради каузата на свободата, а заради лидерите.


Така неусетно каузата помръкна, а заедно с нея, по мое убеждение, си отидоха и хората. Поколенията се смениха, а каузата все я няма. Останаха само трите букви, синьото знаме и промененото лъвче. Почти съм сигурен, че вече има млади хора, които дори не могат да кажат какво се помещава на ул. «Раковски» 134. А в партията СДС, някога партия на промяна в България, май почти не остана неизключен лидер. На последния, който все още не е чул звъна на камбаните, май ще му се наложи сам да загаси лампите на синята централа,  преди да сдаде ключа на държавните институции. «Краят е близко», пееше Синатра във въпросната песен. Ала нали смисълът на «доктрината Синатра» бе в друго. Къде е «пътят към свободата»?

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 450 Любопитно

  "Свободата Санчо е велико нещо!" - и е прав!

 2. 2 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално


  До коментар [#1] от "Мад

  .....като салама....нали?! Само, че салам няма. Всичко се оказа една добре програмирана лъжа. Иначе снимките са хубави.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Еххх, какви времена бяха! Хората се бяха събудили от социалистическата летаргия, бяха поискали - ИЗискали - своята глътка въздух, подобно на събратята си в Прага, Берлин, Будапеща и Варшава. Тогава никой не смееше да мечтае за НАТО и ЕС, искахме само едно: червената хидра да отпусне гнусните си лепкави пипала и да ни остави да дишаме.

  Спомням си ранните митинги. Напълно непознати хора се здрависваха и прегръщаха, разменяха си телефонни номера (тогава мобифони нямаше), насрочнаха си срещи за бдения, черпеха се цигари. Тогава, за много кратко време, и аз бях повярвал, че българският народ е способен на добро, на промяна и европейщина.

  И от всичко това стигнахме до ... Бойко Борисов и Емил Кабаиванов.

  Проклятие!!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#2:"The_Fly"].....като салама....нали?! [/quote]

  И свободата, и саламът си приличат по това, че не са безплатни. Както никой не раздава салам, така никой не раздава свобода. Свободните хора са свободни и ситите са сити, защото по някакъв начин са си изработили и свободата, и салама.

  Гладните и несвободните са гладни и несвободни, защото не са положили усилието, което ге прави сити и свободни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "dodge_ram":

  Добро почесване на езика рано сутрин.

 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Като стана въпрос за салами,преди салама ни го тургаха недемократично,някак си диктаторско.Сега пак ни го слагат,ама не стига че е в пъти по некачествен,ами напълно свободно и демократично им помагаме да ни го наместят по-добре и по-навътре.Пък и дебел мамка му.Дебел като двайсе годишна ипотека с капитализирана лихва-с всека следваща година става по-тлъста.

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Ама то на замаяните от ''свобода''гьотверени им харесва.

 8. 8 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  "В политиката една партия има смисъл, когато зад нея стои истинска кауза. На 7 декември 1989 г. СДС беше кауза. Кауза за промяната на България."

  Да, ама има смисъл да се чете в Уикипедия. Защото СДС се учреди като съюз. По-късно през 1997г. лидерът му Иван Костов го превърна в партия за да може по-лесно да го управлява.
  Ето потвърждението от Уики:
  "Учредители на Съюза на демократичните сили през декември 1989 година са Клуб за гласност и демокрация, Сдружение „Екогласност“, Конфедерация на труда Подкрепа, Независимо дружество за защита правата на човека, Комитетът за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клубът на незаконно репресираните след 1945 г., Независимото студентско дружество, Движение "Гражданска инициатива", БРСДП (о), БЗНС "Никола Петков"."

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Българите са свикнали да навеждат глава пред всяка власт.Дали е царска или комунистическа,дали демокрация.....какъвто и да е режима в България понятието свобода е много еластично.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#6:"pavur"]Дебел като двайсе годишна ипотека [/quote]

  За разлика от манифестациите, студентските бригади и казармата навремето, днес ипотеките не са задължителни - винаги можеш да живееш на улицата.

  Или ти лично държиш някой да ти подари жилище?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Това е, повече думи са излишни:

  "Най-смайващ беше самият политически спектър на СДС, който включваше всичко: както възстановените буржоазни политически партии, така и БСДП на д-р Дертлиев, както земеделците от БЗНС «Никола Петков», така и екологичните движения, че даже и синдикатът КТ «Подкрепа». Какво чудно тогава, че по липсата на каквато и да е коалиционна култура, демократичният политически спектър още след изборите през 1990 г. с пукот се разпадна на различни парчета, някои от които, дори оцелели до днес, не могат да намерят модус на взаимодействие. «Всеки по своя си път…»."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#10:"dodge_ram"]винаги можеш да живееш на улицата.
  [/quote]
  както в америка, нали - не всички трябва да живеят в дом, трябва да има армия бездомни мизерници, за да може дебелогъзите богаташи да подчертаят колко много пари имат. каквото и да си смучат от пръстите разни тониниколовци, не могат да отрекат, че бедността, мизерията, лумпенизацията, престъпността и разпада на нацията започнаха след 10. 11. 1989 г. Сега сме най бедната страна в Европа, щото така трябвало - и дори разни като теб се гордеят с това.

 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  свободата си е само един фрагмент от цялата картинка. в един момент е кауза, после се превръща в отговорност и платформа за изява и постигане на различни цели. при социализма отговорността беше иззета от партията майка, след това хората си взеха свободата, но с нея и отговорността и май не сме били подготвени че те вървят в пакет

 14. 14 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Явно с появяването на СДС започна прехода, а с изчезването му ще завърши (на изборите догодина).

 15. 15 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не ме грабна тази статия. Много натруфена със метафори и чужди мисли къде умело, къде не, вкарани за обяснение на краха на СДС.
  Отделно, авторът ходи напред назад исторически по темата, отваря и затваря скоби, връща се назад, оставя недоизаказани мисли.
  Много "кауза" много "лъвче" много "синатра".....малко съждения и съдържание.
  Но пък и моя изказ върви неравно и мисълта ми е "нерва" и "накъсана " и по подобен разхвърлян начин пиша, но все пак въобще не смятам себе си за журналист, а за обикновен форумен драскач.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 16. 16 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Каузата ... е нещо СВОБОДНО ... имаш я, следваш я ... по своя си начин ... Когато започнат да ти казват - кога, как, защо, ... и най-вече КОЙ ... кауза НЯМА!
  Така, както няма да го има и СДС!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Свободата може да бъде оценена само от хора които са я извоювали сами.

  За матриал който вечно очаква да бъде нахранен и напоен като шопар в кочина, свободата е нещо непонятно, ненужно и излишно затормозяващо.

  Далеч по лесно е да се въргаля в кочината и да груха със задоволство докато превключва от Бойко по Първа на Бойко по Битивито.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#1:"Мадлен"]"Свободата Санчо е велико нещо!" - и е прав!
  [/quote]

  Това не е точния цитат. Точния е :

  "Свободата Санчо е на върха на копието" - Не го забравяйте, ако искате да сте свободни! Свободата не идва даром, борба иска!

 19. 19 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#17:"NPaine"]Свободата може да бъде оценена само от хора които са я извоювали сами. [/quote]

  В тоя дух и аз ще добавя нещо, макар и с малко горчивина

  "Роба не иска свобода. Роба иска да има свой роби". Сенека

 20. 20 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Какво, свобода ли?! Къде е? На хората вече дори не им се протестира, толкова са обезверени и... отвратени от политическия модел. Нима за това скачаха и митингуваха?!
  Естествено, че не. Просто навремето някои хора успяха да яхнат вълната и експлоатираха надеждите на хората, но като всяка вълна и тази се разби в скалистия бряг на бруталната действителност... Все същата алчност и безпринципност остават основна водеща сила на политическия елит.
  Много важно, че СДС щяло да се разпадне. Просто опита да се идентифицира СДС с това, което се случи е погрешен. С или без СДС режимът щеше да падне.
  Хрота може да не бяха "свободни", но пък имаха пари, и това беше първата цел на новоуправляващите - да им се вземат! За да се ускори процеса на натрупване на капитал, се премина направо към ограбване. И поради деструктивната същност на грабителите, те не можаха да съградят новата, истинска същност на демокрацията... дори частично.
  Тове е - новата история на България само потвърждава правилото, че към политиката със зъби и нокти се стремят личности с патологична амбиция за власт и бързо забогатяване, такива които нямат никакви устойчиви принципи и убеждения... да не говорим за нравствени ценности.
  Честита Ви демокрация господа!!!
  ...вече 23 години!

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Малкото читави хора, истински демократи, а не слуги на комуноидите, МНОГО СКОРО РАЗБРАХА, че СДС е един проект на комунягите за "плавен" преход, всички знаем към какво.... затова СДС като ВСЯКА ДРУГА ИЗМАМА не просъществува дълго....сега е заменен с "нови" "демократи" като пръмова, гроб, марешки немарешки и прочие..... тъжно, но безнадеждно....

 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#11] от "Хипчо":

  Често си мисля, че ако хора като достолепния бай Стефан Савов бяха живели повече време, щяха да са от полза да не се кривва толкова много от посоката.

 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#19] от "Yankee":

  Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото. Роналд Рейгън
  Опасността за свободата сега идва не от тоталитарен режим или диктатура,а от агресивни и успешно лобиращи групи и корпорации.Защитата срещу тях не са масови действия по площади,а със системни индивидуални действия и действия на ад-хок създадени групи.Ако след похвалата за регулациите на интернет в Китай,сър Боно беше пял пред празни зали и стадиони или всички пушачи и заведения бойкотират продуктите на Майкрософт заради финансирането на агресивна кампания за забрана на пушенето в заведения друг щеше да си помисли за какво да лобира.

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#10] от "dodge_ram":

  Не доджо,аз не съм циганин,даром нищо не искам.Слава на Йехова,мога да си позволя да имам покрив над главата без наеми,ипотеки и прочие''демократични,ойро-атлантски''практики.

 25. 25 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#3:"dodge_ram"] Хората се бяха събудили от социалистическата летаргия,

  бяха поискали - ИЗискали - своята глътка въздух,

  подобно на събратята си в Прага, Берлин, Будапеща и Варшава.
  .[/quote]

  Хората ГИ събудиха за малко , да им сменят юздите и юларите и после пак .....

  ГИ "заспаха"
  -----

  диалог м-у Мъдрец и ученик:
  -----
  ученикът :
  Учителю-колко трябва да чакаме , за да се оправим

  Мъдрецът:
  Ако само ще чакате - Много , още повече отколкото сте чакали досега !
  ---------

  Практиката потвърждава Учителя и опровергава ученика

  а ние сме все ученици , чакаме , верваме.....и берем татул

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 26. 26 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Годишнина... Да плюе човек през рамо и да отмине.

  Да, това е поредната годишнина от Голямата лъжа. Годишнината, когато един тон нови лъжи замени един тон стари. И е особено обидно, че новите лъжи досущ наподобяват старите.

  Като дойде подобна годишнина на човек му е криво. Срам го е от себе си, че е бил овца. Ядосва си се, че е позволил така лесно да го излъжат. Недоумява как е могъл да подкрепя онези, които десетилетия е подкрепял. И сумата от всичките тези усещания е такава, че на човек му се иска да няма, ако може, такава годишнина. Или поне да не я помни.

  Не. От него се иска не само да я помни, ами и да изпитва носталгия по нея.

  Да плюе човек през рамо и да отмине, без да се обръща.

 27. 27 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#20] от "Д.Станев":

  Поздравления за написаното!

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#17:"NPaine"]За матриал който вечно очаква да бъде нахранен и напоен като шопар в кочина, свободата е нещо непонятно, ненужно и излишно затормозяващо. [/quote]

  Абсолютно вярно!

  Билетчетата по 6 ст., картите за "почивна станция" по 14 лева, прясното мляко (с 2/3 вода) по 30 ст., гарсониерите, за които трябваше да те одобри ОФ-то, "безплатното" здравеопазване ... мляс-мляс, грух-грух...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Поредната спекулация с думата "свобода".
  В относително демократичните общества гражданите имат само една единствена свобода и едно единствено право - да избират свободно. Всички останали права и свободи са регулирани от създадените правила (закони). Абсолютна свобода няма! Свободно общество няма! Всичко се регулира, а колко и каква е регулацията, определя степента на свобода. И за това цитирането на държави и политики, обвързването им единственото с понятието "свобода" е спекула.
  Същото се отнася и до понятието "демократичност". Няма абсолютна демократичнот, като и няма абсолютно демократична държава или съюз. Има степени на свобода на избора и толкова. Останалото е политиканстване...

 30. 30 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И к`во ся, офчото племе ще гледа фотоси и ще въздиша носталгически ?

  Докато го любят анално и повсеместно от вуастта, копеуе.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  Какво са мислели нехранимайките около СДС в 1989 и какво стана на практика в 2012 е типичен пример, как не трябва да се прави промяна... вдигането на лозунги и подскачането по площадите не е достатчно..... очевадно.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#25:"Fidanko Fidoskow"]Хората ГИ събудиха за малко , да им сменят юздите и юларите и после пак ..... [/quote]

  Да те информирам ли къде се намират Прага, Варшава и Будапеща по хюмън дивелъпмънт индекс?

  И къде се намира София?

  Не се ли сещаш, че колко добре ще се развива една нация си зависи и от ... нацията?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  [quote#26:"Вишински"]ато дойде подобна годишнина на човек му е криво. Срам го е от себе си, че е бил овца. Ядосва си се, че е позволил така лесно да го излъжат. Недоумява как е могъл да подкрепя онези, които десетилетия е подкрепял.[/quote]

  Може и да е така, но аз не искам да бъде както беше допреди тази дата!
  И не искам да забравя жертвоготовността и риска носен от основателите на СДС.
  Да, вярно, че не всички са рискували. Други пък са рискували въпреки БЕЛЕНЕ... Но не бива да се забравят, лека им пръст на повечето:
  Груди Панчев
  Петър Дертлиев
  Атанас Москов
  Милан Дренчев
  Стилиян Стойчев...

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 34. 34 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#2] от "The_Fly":

  точно там е проблемът, на всеки трябва да му е ясно, че саламът и свободата са несъвместими не може и двете да са достаъчни, комунизмът бе само един "салам", а накрая остана само обелка от салам, при капитализма трябва да работиш, за да имаш "салам", но работата отнема свободата, и все пак капитализма е за предпочитане, защото не ти налага салама, а комунизма направи ти навираше салама в устата, без да пита какво си готов да платиш за колбаса, а мисля, че за моралната деградация на нашето общество няма по-сполучлива алегория от тази реклама. Представете си колко трябва да си объркан в главата, за да ти хрумне да лансираш публично изобщо такава реплика. Сигурно трябва да си ужасно безсъвестно същество загубило елементарен ценностен ориентир, потопен от новия айфон, ай незнам какво си!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 35. 35 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 174 Неутрално

  [quote#28:"dodge_ram"]Билетчетата по 6 ст., картите за "почивна станция" по 14 лева, прясното мляко (с 2/3 вода) по 30 ст.[/quote]
  Личи си липсата на години. Билетчето беше 4 ст., а киселото млеко се продаваше на килограм. И за да бъде претегелено се изгребваше от общото количество с решетеста лъжица. "Водата" (цвикът) оставаше за сметка на производителя. Нямаше село с по-малко от две-три хиляди овце и няколко стотин крави. Деведест на сто от обработваемата земята (без зърнените култури) бе поливна. Същестуваха не само евтини, но и качествени храни. И ако заплатите бяха ниски, то е защото всички тези "екстри" се вземаха от доходите ти. Е, сега съм с висок доход, но ям и пия сурогати, по-близо до отровните, отколкото до хранителните вещества, при това на космически цени. А парите хвърлям за лекарства. Хайде да сравним по принципа: било-става, преки и непреки доходи тогава и сега; здравеопазване и обучение и т.н.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#26:"Вишински"]Годишината, когато един тон нови лъжи замени един тон стари. И е особено обидно, че новите лъжи досущ наподобяват старите. [/quote]

  Дрън-дрън-ярина.

  Старите лъжи бяха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за вярване, под страх от концлагер.

  Новите лъжи са ФАКУЛТАТИВНИ - ако си ги повярвал, сърди се на себе си, значи си кръгъл глупак.

  Да се поставя знак за равенство между тоталитарния комунизъм и сегашния олигархичен режим, е изключително перфидна манипулация.

  Самият факт, че тъмночервен комунист като теб може да бълва дементната си комунистическа пропаганда в Интернет, е доказателство, че си много по-свободен от един антикомунист като дядо ми, който е платил за убежденията си с принудително въдворяване на местожителство и конфискация на едра градска собственост.

  Имайте малко срам в измишльотините си от нас, които помним и знаем какво е било.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#34] от "Stavrogin":

  Всъщност салама беше продължение за Санчо . Колкото до останалото - в България прехода си беше програмиран. Защо сега, не може да събереш същата маса хора по улиците? Защото разбраха, че всичко е било огромна лъжа.

 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  До коментар [#35] от "pc":

  Ами не, 4 ст. бяха билетите за трамвай, за автобус бяха 6 ст. Като ще бъдем дребнави, нека бъдем дребнави докрай. Киселото мляко на килограм беше 2 вида - краве и овче, и само когато докарат. Сега можеш да избираш от 10 производителя и като си купуваш такова с 4,5% масленост в него също няма цвик. Евтините и качествени храни ги имаше, ако другарите се смилят да отпуснат на народа. Затова се казваше "в магазина са пуснали..." и всички се втурваха да се редят на опашка, независимо за какво, просто защото не се знаеше кога пак ще "пуснат". Не, категорично не изпитвам носталгия по социализма. Тия сълзливи истории можете да си ги разправяте из кварталните глубове по интереси на БСП(к).

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  [quote#36:"dodge_ram"]Имайте малко срам в измишльотините си от нас, които помним и знаем какво е било. [/quote]
  Другарите срам нямат. Наглостта е задължително условие да ги приемат в БСП(к). А др. Вишински както винаги е написал пространен коментар с основна идея "всички са маскари". Това му е служебната функция, която изпълнява с години по форумите.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Не виждам как може да се свързва чувството за свобода с датата на създаване на някаква партия пък дори и да се е кръстила СДС. Свободата се почуствува за първи път от участниците в шествието на "Екогласност" на 03.11.1989 започнало с камбанния звън на близката църква и завършило с викът "Демокрация", които известиха раждането на нещо ново след 45 години комунистическа диктатура. Свободата придоби публичност на първият митинг на 18 ноември пред Александър Невски.
  А датата 7 декември, е просто дата от политическия календар която формално потвърждаваше нещо което вече се беше родило - опозицията на БКП.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Амин - за СДС !
  И hasta la vista на демокрацията ....засега

 42. 42 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#36] от "dodge_ram":

  Точно обратното е, пропагандаторе. Точно обратното. Едно време никой нормален човек не вярваше на онези лъжи.

  За концлагерите - в България не е имало такива. Имало е трудови лагери с усилен режим, закрити през 1965. Какво значи това ли? Значи, че аз никога преди не съм се ограничавал и да разказвам политически вицове, и да критикувам тогавашната власт и още един куп неща. И - странна работа! - никой не ме е затварял.

  А новите лъжи бяха гнусни. Като например тази, че разликата в стандартите на живот с Белгия се дължат единствено и само на това, че в Белгия не е имало "комунизъм". То никъде не е имало "комунизъм", но това е друга тема. Имаше едно особено гадно радио, особено лъжливо, казваше се "Свободна Европа". А ние, овцете, го слушахме и попивахме всяка лъжа, която лъжливото радио насждаше. И за Белгия - била като България малка страна, и ресурси нямала, пък ето как богато живеели белгийците. И вие така, лъжеше безсрамно радиото, само да падне "комунизма" - и вие така ще заживеете. И овцете климахме с глави - да бе, наистина, как само ни пречи този "комунизъм" да станем милионери...

  А другата, още по-гадната лъжа? Че стига да си честен, трудолюбив, находчив и образован - непременно ще забогатееш? Че раят на земята идвал като се пенсионираш - тръгваш на едни околосветски пътешествия с пенсията, на закуска ти носят чер хайвер на канапе от ананаси...

  А гадната лъжа, че болниците ще станат големи, чисти и светли, където специалисти ще те лекуват по най-съвременните методи?

  А гадната лъжа, която погуби образованието и го замени с това, което е сега?

  А лъжата за равни възможности, за върховество на закона?

  А лъжата, че ще сме свободни? Има ли по-отвратителна от нея, освен тази, че имаме избор?

  А, прпагандаторе? Впрочем, отдавна се каня да те питам: ти пропагандираш от сърце, от душа ти идва да носиш ибрика - или е по задължение? Защо го правиш и не те ли е гнус от самия себе си?

 43. 43 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Кауза , Николов не помръква ..
  А причините , че тя не се случи в България , са много , но важните , са няколко ..
  1.Ние , свободните граждани ,НЕ се познавахме , нямахме елементарна организация .
  В едно тоталитарно общество , НЕ знаеш , какво мисли дори работникът , този на свободна прифесия , интелектуалецът, чиновникът - от един квартал -за този като него , в съседния , квартал , дори ..Да не говорим за връзката между тези хора от различните градове ..
  2. Това беше използувано от комунистите - те напълниха новите организации - с агенти и те - действаха ..
  3.Срещу СДС се изправи цялата машина на ДС- БКП -цялата висша номеклатура , която ОГРАБИ БЪЛГАРИЯ , докато се спореше по "кръгли " маси ..и по- късно...
  4.Липсата на ЛУСТРАЦИЯ- поне на висшата номеклатура ..Продажна съдебна система - слуга на БКП-по определение .
  5.Не на последно място - неадекватността на "лидерите" на СДС- тяхната неспособност , личен егоизъм , непоносимост един с друг , заложили личния си интерес по- високо от това - какво бъдеще да има България ..
  Савов, Дренчев, Дертлиев, Тренчев, Жельо - селянина страхлив - НЕ бяха на нивото , което трябваше да бъдат ..
  5. САБОТАЖЪТ на червената номеклатура-и руските агенти останал ненаказан..Милиардното ограбване на България - банково фалити, кредитните милионери , ограбване на резервите на държавата , външно-търг, дружества и т.н...
  6. От мачкан , избиван народ, плашен , подкупван , отчасти деградирал , НЕ можеш да искаш любов към Свободата , борци за граждански права , излъчване на водачи - каквито трябваше да имаме ...Страхът на крепостния се чувства и днес .. Но КАУЗАТА на СДС не е изчезнала ..Една кауза - не изчезва , поне десетилетия ..:)
  Това са в телеграфен стил , най-общо , причините за НЕ -ставането на нещата в България ...

  BIG AL
 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  " Свободата , Санчо е едно от най- висшите блага , с които небесата са дарили хората ..""
  Свободата , като кауза , никога няма да помръкне , доколкото тя и в днешно време е актулна и се опитват да я ограничават .., разни недоразумения ...Прекалено дълго сме живяли НЕ свободни , за да изчезне този стремеж на българина - към НЕЯ - свободата ..

  BIG AL
 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Любопитно

  [quote#42:"Вишински"]За концлагерите - в България не е имало такива.[/quote]
  Белене, Скравена, Ловеч...те балнеосанаториуми ли са били?
  [quote#42:"Вишински"]Значи, че аз никога преди не съм се ограничавал и да разказвам политически вицове, и да критикувам тогавашната власт и още един куп неща. И - странна работа! - никой не ме е затварял. [/quote]
  Теб няма да те затворят. Ти си бил от тези, които затварят. А разказването на политически вицове ти е било приомът, за да видиш кой се смее на тях и да го обявиш за враг.
  Последно - теб лично, само понякога, не те ли е гнус от самия себе си?

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#45] от "g_t_DimebagDarrell":

  Кратунко, аз съм роден през 1968. На колко години съм бил тогава, кой съм можел да затварям, какви врагове съм обявявал??? Ти на хапчета ли си, страдаш от някаккво прогресиращо заболяване ли...?

 47. 47 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#42] от "Вишински":

  мдааа, явно България си залужава съдбата, тъжна, много тъжна гледка си

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Тук някои объркват доста "понятия"...
  СДС - някои лидери - бяха и агенти , и страхливи селяни , и червени боклуци , НО не бъркайте ТЕЗИ с нормалните граждани - към 2 млн.по едно време - КОИТО НЕ бяха такива и искаха Свобода , Демокрация ..
  ТЯХ, тези граждани , както и МЕН - никой не е съдавал, камо ли пък БКП-ДС - мутрите ..:)
  Ние , не сме създадени от БКП - мутрите ..Ние си бяхме - ние :)Едно нещо е ръководството на някои партии- друго - НИЕ - свободните граждани , които искахме промяна и свобода ... Вината не е на онзи един милион на Цариградско шосе..
  Внушават ви - че НИЕ , АЗ , вие , те - сме създадени от БКП - хахахахха..:))
  Най- смешното нещо е , че някой МЕ Е СЪЗДАЛ мен и много други - като опозиция ..Ами не ни съдадохте вие - другари ..)
  Имаме си други "съдатели"- вие- кримитата шумкари, руските агенти , НИЕ - всеки със своя си произход и идеи, НЕ съдадени от вас :))))

  BIG AL
 49. 49 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И аз бях там, па макар и на 1 годинка!

 50. 50 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 857 Весело
 51. 51 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Каузата може да промени Закона , ако произтича от него . Иначе се стига до "връщане" с характеристики на свободното падане ...

 52. 52 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  За съжаление единственото, което установих за себе си е че за свободата се иска и "ъкъл" не става само с тичане по площадите. А ние очевдино нямаме. Казвам ние защото и аз (тогава 2-ри куср студен) тичах поне до края на 1990.
  Искам да кажа, че не всеки може да бъде свободен, а някои дори не го заслужават.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  [quote#48:"BIG AL"]Вината не е на онзи един милион на Цариградско шосе.. [/quote]
  Вината е в голяма степен и тяхна, защото без да познават материята със "скачането" си доведоха на власт откровени опортюнисти, рестипути, фашета реваншета и некадърници като брадатия козел, меките китки, рИформите, гУсинът, даскала по икономика и т.н.
  В резултата земеделието разбито, индустрията приватизирана и разграбена, работа няма за много хора и пак сме най-бедните в Европа като при Фердо, царот боби 3 и царот Тошо 1...

  Оти ручахме жабеета, тогИва?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#42:"Вишински"]За концлагерите - в България не е имало такива.[/quote]

  Не лъжи, червей комунистически! Това вече е прекалено!


  [quote#45:"g_t_DimebagDarrell"]Послдно - теб лично, само понякога, не те ли е гнус от самия себе си? [/quote]

  Един червей да го е гнус?! That would be the day.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#39:"g_t_DimebagDarrell"]А др. Вишински както винаги е написал пространен коментар с основна идея "всички са маскари". Това му е служебната функция, която изпълнява с години по форумите. [/quote]

  Голямата му драма на червеното кречетало е, че се смята за рафиниран и изключително ловък пропагандист, докато истината е съвсем различна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#55] от "dodge_ram":

  Абе моше, дращиш, сипеш обичи, но един аргумент няма в драсканиците ти! Много е прав Вишински, че БГ се превърна в една съвършенна олигархична държава, в която много стари добри неща бяха разбити, нови не се съградиха никакви, ентусиазмът на хората беше пропилян нахалост!

 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#56:"reakzioner"]БГ се превърна в една съвършенна олигархична държава[/quote]

  Искаш да кажеш, че заприлича на любимата ти Русия?

  Това наистина не е добре.

  И, все пак, е за предпочитане пред казармения комунизъм, в който живяхме до 1989 г. И който, за голяма мъка на червения чугун, няма никога да се повтори.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#57] от "dodge_ram":

  Отново редиш глупост след глупост! Първо Русия не ми е любима държава, второ времето, на което Вишински и аз сме били свидетели, 80 те години на миналия век никакъв казармен комунизъм не е имало. Това ти няма как да го знаеш, защото тогава си гонил Михаля в Израел!

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#58:"reakzioner"]времето, на което Вишински и аз сме били свидетели, 80 те години на миналия век никакъв казармен комунизъм не е имало.[/quote]

  Верно, Ловеч го бяха закрили вече. Но затова пък имаше опашки за тоалетна хартия, режим на тока, черна борса, черни валутни курсове, недоимък, безпаричие и глад. Аз получавах 155 лв. заплата като "млад специалист", а давах 80 лв. за наем.

  А за вицове пак привикваха в милицията и биеха.


  [quote#58:"reakzioner"]Това ти няма как да го знаеш, защото тогава си гонил Михаля в Израел! [/quote]

  Ти за биограф ли ми се цаниш? Трябва първо да завършиш НЕЩО вечерно, не за пръв път ти го казвам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  [quote#58:"reakzioner"]80 те години на миналия век никакъв казармен комунизъм не е имало.[/quote]

  Щях да забравя: имаше насилствена асимилация и етническо прочистване. Като Белене беше отворен наново - този път за "граждани с турско самосъзнание". Или имаш сериозни пропуски в общата си култура, или си твърде нагъл лъжец, за да те оставя да си лъжеш на воля.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#59] от "dodge_ram":

  А ти трябва да спреш да лъжеш, много пъти съм ти го казвал!

 62. 62 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#60] от "dodge_ram":

  Ако тебе, като роден еврей са те прочиствали етнически, мене като българин, никой не ме е прочиствал! И още нещо, тези неща станаха после известни, когато се случиха, никой не им обърна внимание!

 63. 63 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#62] от "reakzioner":
  До коментар [#42] от "Вишински":

  Другари , да казармения комунизъм си беше отишъл през 80-те , но много хора от бой и страх не бяха сигурни че е така / страх лозе пази /
  За вицове пак си биеха и прибираха в МВР , виждала съм го при близки и роднини / не бях толкова малка / , хората пак си ги интернираха / чичо ми имаше право да се връща в родния си град само за 3 дни годишно, това беше доживотно за него /
  Страната се беше превърнала в дискотека с безкрайни спирания на тока и безкрайни опашки по магазините ......
  Отвориха пак Белене , почнаха етническото прочистване на турците и помаците - къде сте били та не сте видяли и чули нищо си остава загадка за мен , след като едно момиче в основно училище е знаело?! И това при положение ,че съм живяла на стотици километри от турските райони .....
  Вярно е последните 22-3 години са един почти безкраен низ от разграбване и налагане на нов тип олигархия , но това не е свободата и демокрацията , която милиони хора в България жадуваха ! Защо обвинявате тези с мечти и чувство за достойнство за престъпленията на същите онези червени нищожества , които изсмукваха енергията и почерняха / по-често посивяваха / живота на цяла една нация ?! На червените безкруполни хитреци , които се трансформираха в нова "капиталистическа" олигархия ! Псевдоелит , който преди време нагло заяви ,че "преходът" бил завършил - техният сигурно , нашият още не е започнал , но свободният по душа никога няма да се откаже от правото сам да определя съдбата си !
  И да , в този смисъл "синята идея " никога няма да умре докато не превърнем България в достойно място за живот !
  И както би казал поетът : " какво тук значат някакви си три букви " СДС е отдавна мъртво - да живее Синята идея

 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#43] от "BIG AL":

  Браво ++++++++++++++

 65. 65 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Отлична статия, макар и навяваща само тъга! След като в клубовете на СДС се продават кюлоти и евтини чорапи, какво остава за главите? БСП дори се оказаха по-модерни - дават си клубовете за мутренски казина!

 66. 66 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Истинската свобода е тази която и СЪРЦЕТО и УМЪТ ти шепнат същото. Ние българите никога не само, че не вярваме но не искаме и да знаем ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА, докато самите НЕ Я ИЗПИТАМЕ върху собствения си гръб. Ние сме УМНИ ДУШИ, тотално БЕЗ ФИЗИКА, пълни с вяра във всички проекти на ДАДЕНО СЕМЕ, което се ОПИТВА да ни превърне в НЕГОВО СЕМЕ.
  Свободата е огън, но дали ще ти стопли сърцето или ще ти запали къщата, никой не е пророк и НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПОЗНАЕ.
  Българския Национален Фронт за освобождението на България, ЗАСТАНА ТВЪРДО зад СДС и нейния лидер Костов! Той се провали и се срути, но ДУХЪТ МУ ОСТАНА да гори.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 67. 67 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#63:"thepirineagle"] интернираха [/quote]
  Много добре си им обяснила!
  Дали ще го разберат...многоточие...
  Само да не бъркат горния термин с интеграция!

  Иначе за статията!!! Да!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 68. 68 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ето там горе в това мнозинство бях и аз! Когато Жельо Зелката каза, че СДС-то не се било борило за политическата власт.

  Всички замръзнахме от тези негови думи, тогава защо ни събраха на големия митинг?

  А след изборите, дето бяха "свободно" фалшифицирани ми стана ясно, че в тази държава няма перспективи за никой!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 69. 69 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#3:"dodge_ram"]Спомням си ранните митинги. Напълно непознати хора се здрависваха и прегръщаха, разменяха си телефонни номера (тогава мобифони нямаше), насрочнаха си срещи за бдения, черпеха се цигари. Тогава, за много кратко време, и аз бях повярвал, че българският народ е способен на добро, на промяна и европейщина.

  И от всичко това стигнахме до ... Бойко Борисов и Емил Кабаиванов. [/quote]

  Какво очакваш от хора, скачащи когато някой се провикне "кой не скача е ченге/червен"? Точно на един митинг видях кои ходят, това не бяха хора, искащи промяна, те търсеха нова идея. Само че яхналите идеята бяха амбициозните и безскрупулни говеда, които БКП беше мачкала/наритала. И да не забравяме, че Костов беше кандидатствал за член на БКП и продължава да е женен за партиен секретар на БКП.

  В България нямаше гражданско общество по време на социализма, няма как да се появи от нищото за 23 години. Единствените общества бяха тези на футболните агитки. Те и си останаха.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 70. 70 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Така неусетно каузата помръкна, а заедно с нея, по мое убеждение, си отидоха и хората. Поколенията се смениха, а каузата все я няма.-Това е еволюция манипулирана или не отговор след поколения но всеки сам да си намери дефиницията за СВОБОДА и от момента когато я намери ще бъде СВОБОДЕН И ОСВОБОДЕН ЧОВЕК

 71. 71 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 72. 72 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#3:"dodge_ram"]И от всичко това стигнахме до ... Бойко Борисов и Емил Кабаиванов.

  Проклятие!!![/quote]
  Е хубавото Наде се сети де! И го отбеляза празника подобаващо! Мислехме да го направим по-добре, пък стана, както винаги!

 73. 73 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2967 Разстроено

  До коментар [#71] от "Realist":

  "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората..."

  Благодаря, че си ме цитирал, въпреки , че няма много полза от думите на един наивник! Излъгах Санчо, като направих огромната грешка да кажа, че небесата даряват свободата. И аз сам се подлъгах по това, сега ближа раните. За свободата трябва да се бориш със зъби и нокти, ако тя дори за миг се появи на хоризонта! Този миг беше митингът на Орлов мост, тогава повече от милион повярваха, че небесата са се разтворили и от там струи жадуваната Свобода. И заспаха..., очаквайки нещата да се решат от само себе си. Не ги виня, нямахме никакъв опит в политическите борби, не подозирахме истинската сила на ДС и доколко нашироко и надълбоко са проникнали отровните й пипала. Не знаехме, колко голяма може да бъде мощта на Златния телец, как той развращава хората и унищожава достойнството им. Не знаехме, че милионите на Луканов вече на практика трансформират политическата власт на БКП в икономическа, за да я превърнат отново в политическа след няколко години. Не знаехме, че вече е подготвен и се лансира екип, който след няколко години, когато СДС набере действителна сила, ще го унищожи, за да отвори път за следващите креатури на БКП. Не може да се отрече, в БКП работеха добри стратези, които умееха да подбират и направляват изпълнителите на техните замисли!
  Срещу всичко това стояха милиони хорица, въоръжени с гол ентусиазъм и наивна вяра, опиянени от думата "свобода". Това опиянение им изигра лошата шега, след изтрезняването те се оказаха с крака в легена със студена вода. Оказа се също, че са загубили и вярата, и ентусиазма си. В резултат се получи пордуктът, който беше целта на занятието- аморфна маса от безразлични, бездействени, безидейни циници, търсещи и намиращи оправдание за поведението с във всеобхватното "всички са маскари".
  Такава , според мен, е тъжната равносметка от моята заблуда, че свободата се дарява от небесата. Не се гордея с това, но вече съм в класиката, няма как да изляза от нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK