В Румъния вече е "стабилно"

Виктор Понта

© Reuters

Виктор ПонтаБлагодаря на всички присъстващи, на семейството ми, на Адриан Нъстасе, който е част от този проект и който вярваше, че Социалдемократическата партия (СДП) може да се възроди след 2009" – с тези думи премиерът Виктор Понта откри първото заседание на ръководената от него партия (бел. ред. - член на Партията на европейските социалисти, за чийто лидер беше избран Сергей Станишев) след огромната победа на парламентарните избори в неделя.


Така Понта, единственият кандидат за премиер на спечелилата около 65% от креслата в бъдещия румънски парламент коалиция, не просто засвидетелства предаността си към своя политически гуру, но и подчерта приемствеността спрямо правителството на Нъстасе, управлявало Румъния до 2004. Правителство, което отвъд някои икономически успехи олицетворява срастването на партията с държавата и най-вече на повсеместната корупция. Самият Нъстасе е съден по няколко такива дела, а от лятото излежава двегодишна присъда за корупционни практики при набирането на средства за президентската кампания през 2004 г.


"Извадете господин Настасе оттам!", подвикна жена от множеството към Виктор Понта по време на предизборно посещение в Браила в края на ноември. "Ще го извадим", кратко отвърна Понта. Този широко отразен в румънската преса предизборен епизод няма как да не е накарал представителите на Европейската комисия (ЕК), изготвящи мониторинговия доклад за правосъдието и вътрешния ред, да потръпнат.
"Победна година", пише на плаката зад премиера.

© Reuters

"Победна година", пише на плаката зад премиера.


Храна за размисъл в Брюксел


В последните няколко години редовно отразяваният напредък на Румъния в борбата с корупцията се аргументира основно с няколкото "знакови дела", голяма част от които са именно срещу фигури от епохата "Настасе". Ако тези няколко аргумента бъдат извадени, педантичното бюрократично усилие на ЕК започва да изглежда поставено на погрешна основа.


В Брюксел всъщност нямаха нужда да чуят предизборната реплика на Понта, за да разберат какво може да се случи след парламентарните избори. Парадоксално управлението на спечелилия парламентарните избори на 9 декември Социаллиберален съюз (СЛС) започна седем месеца по-рано. Виктор Понта стана премиер на Румъния в началото на май тази година след драматична промяна на парламентарното мнозинство. Още тогава социологическите прогнози показваха, че той ще бъде безспорният победител на парламентарните избори, и това накара голям брой представители на бившето вече дясноцентристко мнозинство да преминат към СЛС с надежда да намерят място в листите им. Смяната на политическия лагер според това "накъде духа вятърът" е толкова обичайно явление в румънския политически живот през последните години, че не се отрази ни най-малко на рейтинга на коалицията на Понта.


Само за няколко седмици новото правителство успя да смени ръководството на практически всички държавни институции, където това беше възможно (и не само на такива, в които политическите назначения изглеждат "нормални"): бяха закрити два канала на националната телевизия и беше открит нов, бяха сменени ръководствата на Румънския културен институт, на редица университети, факултети, болници, институти и пр. Голям брой кметове, избрани с листите на политическите противници на СЛС, подкрепиха съюза на изборите, с което отново напомниха за времето на Настасе, когато преминаването на кметове към неговата СДП беше масово явление.


Инструментализирането на институциите беше най-видимо по време на референдума за свалянето на президента Бъсеску и предизвика остра реакция от страна на ЕК. Именно тогава Брюксел заяви, че ще подготви нов доклад за Румъния непосредствено след парламентарните избори.


Траян Бъсеску

© Reuters

Траян Бъсеску


Три сценария срещу Бъсеску


След победата на парламентарните избори основната цел на управляващите продължава да е отстраняването на президента Бъсеску или поне намаляването на неговите правомощия, тъй като и по време на предизборната кампания президентът доказа, че все още държи някои мощни лостове на властта, с които може да ограничи полето на действие на правителството.


Възможните сценарии за "справянето" с Бъсеску са няколко, като най-обсъжданият в момента е постигането на конституционно мнозинство (2/3 от депутатите в новия парламент), което да намали президентските правомощия. СЛС все още изчаква окончателното преразпределение на мандатите, за да разбере дали ще получи над 66% от местата.


Ако това не стане, конституционното мнозинство е постижимо с помощта на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (довчерашен съюзник на Бъсеску), който вече предложи услугите си "в името на стабилността на държавата". Друг вариант е организирането на нов опит за отстраняването на президента, който обаче със сигурност ще предизвика отново гнева на Брюксел.


Въпреки унищожителната загуба за лагера на Бъсеску на изборите никой в Букурещ не подценява възможностите за реакция на "президента играч", както той се определи. Лансират се сценарии, според които той може да се опита да разцепи СЛС, предлагайки кандидат за премиер технократ, който да прекрои мнозинството в новия парламент. Говори се също за възможно изваждане на нови компромати срещу Понта, които да оправдаят намерението на Бъсеску да не го посочи за премиер, въпреки че е единствената кандидатура на спечелилата изборите коалиция.


В Румъния вече е "стабилно"

© Reuters


Коалиционните спойки


Самият СЛС не е лишен от вътрешни противоречия. Неправилно наричан от повечето международни агенции "лявоцентристки" съюз, това е коалиция между Социалдемократическата партия (наследник на Румънската комунистическа партия), Консервативната партия на известния агент на Секуритате и настоящ медиен бос Дан Войкулеску и Националлибералната партия (представяща се за наследник на най-силната традиционна дясна партия в Румъния от началото на ХХ век). Фактът, че през последните осем години всяка от тези партии е била в различни управляващи коалиции заедно с близката до Бъсеску Демократ-либерална партия, дава основания да се смята, че ново политическо пренареждане не е напълно изключено. Особено при честата смяна на партийната принадлежност на политици, каквато е практиката на север от Дунава.


Поне на първо време обаче коалицията най-вероятно ще запази единството си заедно с въодушевлението от разгромната победа на изборите и сплотена от общия противник в лицето на президента Бъсеску. Повечето политически анализатори прогнозират период на "стабилност" след две години на остри политически сблъсъци. Тази стабилност в същото време се очаква да доведе и до последици като възраждане на авторитарните рефлекси и на корупцията в мащабите от времето на Нъстасе, унищожаването на двуполюсния модел и не на последно място избягването от отговорност на десетки подсъдими за корупция, приближени до новата власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И после викайте, че ББ управлял авторитарно.

 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Понта фучи та се не трае.

  Само за няколко седмици новото правителство успя да смени ръководството на практически всички държавни институции, където това беше възможно (и не само на такива, в които политическите назначения изглеждат "нормални": бяха закрити два канала на националната телевизия и беше открит нов, бяха сменени ръководствата на Румънския културен институт, на редица университети, факултети, болници, институти и пр. Голям брой кметове, избрани с листите на политическите противници на СЛС, подкрепиха съюза на изборите, с което отново напомниха за времето на Настасе, когато преминаването на кметове към неговата СДП беше масово явление.

 3. 3 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много добра статия описваща абсурдът случващ се в Румъния и доказващ, че на балканите за съжаления важът други правила в политиката отколкото в нормалните страни. Доказателство за това е смазващата победа на СЛС след като вече бяха седем месеца на власт и доказаха, че могат да се провалят с трясък във всичко с което се захванат и да постигнат максималната възможна вреда за страната си, каквато никой не е очаквал. Равносметката е забележителна: След като тъкмо болезнените реформи на дясното правителство на Бок започнаха да дават резултати и Румъния отбеляза за миналата година един доста приличен растеж и по всичко личеше, че и тази година ще растът по-бързо от България, новото правителство на Понта успя само за няколко месеца да вкара страната в коституционна криза, да разруши отношенията на страната с ЕС и с МВФ, да изпадне във външнополитическа изолация при която дори по-сериозните европейски социалисти като Шулц, Габриел или Оланд избягват да бъдат свързвани с Понта, да направи на нищо съдебните и правни реформи на предишното правтелсто и да получи най-ужасният доклад по-механизма за наблюдение от ЕК и пълна блокада за Шенген заради атаки върху правовата държава, да срине по-този начин курса на леята, да вкара румънската икономика в рецесия въпреки добрите перспективи, да постигне пълна блокада по европейските фондове и да се профилира с пълен клиантелизъм и корупция и пълно лично дискредитиране на политическото ръководство начело с плагияторът Понта, който дори лъга за образованието си.
  И като резултат от тази завидна равносметка за само половин година румънците ги преизбират с над 50%... оредното доказателство, че всички балкански народи имат влечението да се самоунищожават в определен момент и да действат по възможно най-неадекватния начин: Сърбите 90-те години, ние до 97ма, гърците в момента и изглежда сега и румънците...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 703 Разстроено

  [quote#3:"antikommunist"]...СЛС след като вече бяха седем месеца на власт и доказаха, че могат да се провалят с трясък във всичко с което се захванат и да постигнат максималната възможна вреда за страната си, каквато никой не е очаквал[/quote]

  Колко познато звучи.
  СЛС = БСП

  За мен няма никакво съмнение, че единствено комунистически ориентирани партии могат с лекота да постигнат максимални вреди за години напред.

  Жалко за нашите деца само!

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много са интересни десните управления! По тяхна време всичко е пълен провал, а когато след това дойдат левите и нещата се оправят това било, защото десните били подложили основите. после пак идват десните и пак пълен глад и мизерия, но причината естествено е, че левите не са подложили добри основи.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#6:"др. Иванов"]Много са интересни десните управления! По тяхна време всичко е пълен провал, а когато след това дойдат левите и нещата се оправят това било, [/quote]

  От 1944 до 1997 управляваха все леви управления, с изключение на 9 месеца на Фил Димитров 1992. За тези над 50 години как пък не можахте да стабилизирате държавата.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Добре де! Защо основната цел на Социалдемократическата партия (Забележете! Има разлика между социалдемокрацията и социализма) иска да изхвърли Виктор Понта. Така и така имат достатъчно предимство в парламента - Да си работят там и да не се бутат в президентската власт.
  Според мен, в дадената ситуация всяка възможност за опониране на мнозинството е добре за обикновените ромънци...
  Вижте как герберите се налагат безмислено и тъпо. Така ни водят безметежно от глупост към глупост.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#8:"Храбър"]Добре де! Защо основната цел на Социалдемократическата партия (Забележете! Има разлика между социалдемокрацията и социализма) иска да изхвърли Виктор Понта.[/quote]

  Пълна каша ти е в главата. Вземи прочети статия пак, но бавно за да разбереш кой кого иска да гони.

 10. 10 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Статията не казва и дума за причините, довели до провала на десните - остава ни да гадаем как след толкова издънки на Понта, той е спечелил изборите.

  Явно Дневник не е мястото, откъдето може да се получи някаква достоверна инфо за това какво всъщност става в Румъния.

  Изобщо, странно е, че традиционно българските медии много повече следят и пишат за ставащото в Гърция, някак нямаме интерес към северната ни съседка...

 11. 11 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Боко позна че скоро няма да сме последни в Европа

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Румънците ще си платят и то скъпо за това че го избраха. Ако успее и да измени конституцията след това дълго време ще сърбат надробеното защото мнозинство 2/3 не се събира лесно.

  На този фон ББ ми изглежда направо ангелче. Много ми се иска при нас да не се стигне до румънски вариант защото просто няма да оцелеем, без това едва подаваме носа над водата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "petrov9":За мен е очевидно,че атора на статията не обича Виктор Понта,или по-скоро всичко,което започва със " социалдемо........"

 14. 14 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Полезна статия,не знаех,че е толкова сериозно положението в Румъния.
  Затова значи нашия главен ПЕС три дни никакъв го няма и не е запял в някое сутрешно студио "С Интернационала света ще победим!".
  Да му се доповръща на човек със слаб стомах.

 15. 15 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Най-после ще ги настигнем румънците.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#7:"Кабаnormandyев"]За тези над 50 години как пък не можахте да стабилизирате държавата.[/quote]

  О, те я бяха "стабилизирали" така яко, че още не можем да "разрушим" стабилитета.

  45 години "абсолютната стабилност" и след това още 10-тина години с променлив успех.

  И се канят (имат мераци де, него не го гунят никога) още малко да ни "постабилизират", за да ни стане хубаво.

 18. 18 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Сега да видим какъв отлив на чуждестранно позиционирани компании от Румъния ще има след още две години, същото чака и България с тази правосъдна система!
  Носталгия към мъчителите - поредният прост народ!
  Всичко си идва на мястото, само се надявам по-умните и да са се спасили овреме от всеобщата простотия!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 19. 19 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 801 Неутрално

  За някои страни единственото спасение е армията , за Б-я единственото спасение е правосъдната система - ако си е на мястото , последното обаче си е направо химера.

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 970 Весело

  [quote#7:"Кабаnormandyев"]За тези над 50 години как пък не можахте да стабилизирате държавата.[/quote]

  Е как - пречеше им "тежкото наследство на монархофашизма" и "козните на световния империализъм", разбира се..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И как трябваше да стабилизират държавата за 50 години? Като е стабилизирана сега, с милион и половина застрашени от глад и 350 хиляди гладуващи и получаващи помощи от Червения кръст като в Сомалия? Или да я стабилизират като Гърция със 100-120 милиарда долара дългове към 1989 г.?
  Как трябваше да я стабилизират?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мечката играе у съседа,само да не дойде и у нас....По-голямо зло от Червените кхмери няма...Веднага се усеща като дойдат на власт-авторитарност,деспотизъм,корупция...

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 23. 23 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  РУМЪНИЯ И НАРОДА И СА ХИЛЯДИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАС "НАРОД".НИЕ СМЕ МРЪШЛЯЦИ."АЗ СЪМ ПРОСТ,ВИЕ СТЕ ПРОСТИ И ЗАРАДИ ТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ."ДУМИТЕ СА НА ПРЙМИНИСТЪРА НА КОЧИНАТА BG.ПОМНИТЕ ЛИ ГИ?ЯВНО МАТР'ЯЛ БЪРЗО ЗАБРАВЯ.ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ МИЗЕРИЯТА ИБЕДНОТИЯТА В КОЯТО ВЕГЕТИРАТЕ..

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Разстроено

  "честата смяна на партийната принадлежност на политици, каквато е практиката на север от Дунава". - И при нас е така - субсидията върви след дупетатите в новите им парламентарни групи....

 25. 25 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "petrov9":

  Ами то е всно как...сигурен съм ,че перфектно знаеш как печелят червените-с корупционни схеми(вдъхновени в случая от най-големият в бранша-Настасе),натиск,безочливи лъжи и обещания...и накрая цигани и пенсионери решават изборите...

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Понта, да не "почива" на лаврите, а да прави политика....
  "Капитанът" е време да си ходи, натреска много глупости....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Разстроено

  До коментар [#12] от "Fred":

  "Много ми се иска при нас да не се стигне до румънски вариант защото просто няма да оцелеем" - Ние вървим към румънски тип безпринципна на идейна основа коалиция?! В която партиите ще се самоблокират една с друга. И правителството ще има много по малка възможност да прави реформи, в сравнение със сегашното управление......

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#25] от "Sharkolia":

  Печелят точно както печелят и сините, печеленето на избори при делегираната демосрация става по един само начин, детайлите търси при Алеко Константинов.... той е загубил дупетатски избори и затова се е разровил в "технологията"....
  По важно е като спечелят, освен да се готвят за следващите избори, е да дръпнат държавата напред, да има работа, да има парета.... а не мизерия като при някой икономисти на "прехода"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  До коментар [#25] от "Sharkolia":

  "цигани и пенсионери решават изборите"...Ще видим какъв изборен закон ще имаме догодина?! Който да обезличи прекомерното влияние на етническата партия и ще пресече практиката на купуване на циганските гласове?????

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#27] от "dobrich":

  Докъде ще стигнем зависи как ще се заемат с предизборната борба трите основни партии.... засега само ББ прави нещо сериозно в тази посока... останалите или мълчат или се занимават със "странични" дейности....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#25:"Sharkolia"]и накрая цигани и пенсионери решават изборите... [/quote]
  Няма и как да бъде иначе, те са най-бедни и най-гладни и готови да "вярват" в чудеса....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#16] от "волтер":
  [quote#16:"волтер"]Давай Понта! Ръгай влажните либерални изодзадия[/quote]
  Абе волтерю какво те е прихванало само викаш айде айдеда ебеме та ким3 да ебе тия, та понта да ебе ония... некаква неудовлетвореност прозира в тези ти изказвания.

 33. 33 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#21] от "др. Иванов":
  [quote#21:"др. Иванов"]И как трябваше да стабилизират държавата за 50 години?[/quote]
  Е, как, как? Със задължителна трудова повинност. Закрепостяване на населението. Приучване на населението да яде каквото му се "пусне". Бой. Милиция. Бой. Доносничество. С ей такива неща. Можехте да се постараете още малко. Никви комунисти не сте, ей. хахаха

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "др. Иванов":

  Нещастен ПЕСоглавец с Бетонна Глава!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 36. 36 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "dobrich":

  В България това е ДЕЖАВЮ по времето на далаверата "Тройна коалиция".
  А сега си представи, че и политиците ги разглеждат под рентген както това се случва с кандидатите за висши съдебни постове.
  Дали ще се окаже поне един чист и морален ?
  Добе е все пак че ЕС е една спирачка.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#36] от "Captain Shakespeare":

  Има вероятност, следващото правителство да бъде не тройна, ами ЧетворнА коалиция?

 38. 38 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#21:"др. Иванов"]Как трябваше да я стабилизират? [/quote]

  Еми по някакъв друг начин от този да ипотекират съдбата на следващите 4-5 поколения, с цел да удължат ПРИЗНАТОТО ОТ САМИТЕ ВАС (БКП) узурпиране на властта

 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#34:"волтер"]Да, ай хев ъ дрийм ...
  да видя всички буржоа в поза партер а зад всеки буржоа по един пролетарий с огромна символика[/quote]


  [quote#16:"волтер"]Давай Понта! Ръгай влажните либерални изодзадия[/quote]

  Момче Понта е либерал, партията му се казва Социаллиберален съюз .

 40. 40 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На рок ши букурие тут циган ла пушкарие.

 41. 41 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#6] от "др. Иванов":

  ей манипулаторе, правителствата на Ф. Димитров, Софиянски и Костов на какви основи бяха стъпили? А подобри ли се живота? Ето примерно Царя беше стъпил на добри основи и въпреки кражбите си не съсипа държавата.

 42. 42 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "Кабаnormandyев":

  Не се излагай...Понта е либерал колкото аз и ти сме перуанци.Името на коалицията лъже-там са бившите комунисти+продажници,които всеки парламент са в различна коалиция.

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 43. 43 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#21] от "др. Иванов":

  като Полша например, пич.

 44. 44 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "волтер":

  Няма как да стане,ДРУГАРЮ....Постепенно ще изчезнете,когато и последните заблудени глави от Соц-а си заминат....

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 45. 45 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#41] от "ungeheuer":

  Да де, и Костов така беше изчислил основите, че да свършат точно като дойде Бойко и оттам да започнат лошите основи на царя и БСП. А пък като падне Бойко и страната пак дръпне напред ще слущаме как около юли-август 2013 свършили лошите основи на царя и БСП и започнали добрите основи на Бойко, ама за следващото правителство.

  Животът при Софиянски и Костов не се подобри, а се влоши рязко и до края на управлението си Костов не успя да достигне БВП от 1995 г.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Полша е така стабилизирана, че до 1989 г. е дължала 30 млрд. долара държавногарантиран дълг, а сета дължи над 300 милиарда. Поляците ще измрат от глад до един, ако за 40 дни им се спрат заемите и парите с които гастарбайтери издържат близки и роднини в Полша. Може да артиса само някой йога.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#45] от "др. Иванов":

  а интересно дали "към края на управлението си" стандартът-следствие от управлението на БСП беше като на Зимбабве. Сравни, моля, стандарта на населението през 2001 и през 1996 - като ще говориш йезуитски?

  Имам за какво да псувам Костов, но със сигурност управлението му донесе стабилност и възход, и към края на управлението си нивото.

  И по-важно - благодарение на това правителство, България завинаги (и май за 1 път) взе правилния завой в международните отношения, за да може такива като теб да си останат маргинали

 48. 48 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#42:"Sharkolia"]Името на коалицията лъже-там са бившите комунисти+продажници,които всеки парламент са в различна коалиция. [/quote]

  Нищо не лъже съвсем естествено е, всеки който не може да се определи накъде по политическата ос се пише либерал, но не само това. В момента на Запад либералите са с комунистите, левите, а тук на балканите либералите бяха по скоро причислявани към десните партии, но в момента тече естествен процес към олевяване на либералите, защото времето заличава влиянието на комунистическите режими старите електорати, които са по консервативни измират и либералите си заемат мястото. Отделно либерал или националист е идеално прикритие за политическите кариеристи, защото може да се съюзиш и с десен и с ляв, според изборните резултати.

 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#47] от "ungeheuer":

  И каква стабилност и възход донесе? А като говорим за основи я да си припомним кой беше министър на финансите цели две години - 1991 и 1992 г.? И кой постави основите на престъпната банкова система, която изсмука държавата и която Виденов ликлидира?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кабаnormandyев":

  В България всеки който не е ляв, се пише десен. И не прави никаква дясна политика!? Като НДСВ и Герб.....

 51. 51 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#49] от "др. Иванов":

  ако използваш ликвидира в истинския смисъл на думата - кешира, не точно виденов, но баш хората от същата партия го направиха. Така ликвидираха здраво. БСП, да отговоря на въпроса ти де.

 52. 52 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Това ни очаква и нас, заради малоумните гербери...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "ungeheuer":

  И как стана това кеширане?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кабаnormandyев":

  Съгласен съм с цялостният ти анализ за олевяването на либералите.И тук в Австрия се наблюдава подобно нещо.А след смъртта на Хайдер националистите губят позиции постепенно.Макар ,че ФРАЙХАИТС ПАРТАЙ все още е силна и се надявам да е така и за напред,защото иначе Червената проказа действа необезпокоително...

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  [quote#36:"Captain Shakespeare"]А сега си представи, че и политиците ги разглеждат под рентген както това се случва с кандидатите за висши съдебни постове. [/quote]Ще си позволя да уточня - както започна да се случва. При всичките скандали, не ми е известно през последните 20 години да е имало по-голяма прозрачност при избора на висши съдебни магистрати и членове на КС.

 56. 56 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  десните паднаха от власт ,поради стремежа да стабилизират финансовата дисциплина и да се вкара бюджетния дефицит в нормални граници ,миналата година бяха намалени всички държавни заплати ,полицаи и военни вече се пенсионират по общия ред на 60 и кусур години ,а не като нашите ,беше им намалена заплатата ,която беше около 1000 евро за среден полицай на 400 до 600 сега ,а миналата година вместо 13 заплата ги пуснаха всички държавни служители в неплатен отпуск за нова година ,така спестиха другарю Иванов 400000 евро и влязоха в разрешения им дефицит от ЕС.Разликата между тях и нас е ,че икономиката им е оглавявана от червените мушмороци като при нас ,крадат неистово и не могат и те да направят даже 10 км магистрала ,защото както са си разхвърляли лотовете ,общо взето стават тези ,които ги правят изцяло западни фирми ,а тези с румънски шефове само са разкрали парите ,но за разлика от нас тяхното селско стопанство си е на ниво ,произвеждат си всичко и селянина не се напъва да става правист или финансист като у нас ,а земята да няма кой да я отработва ,другого хубаво при тях е ,че ДДС за храни илекарства е 7%,но ДДС е 24 %,младите румънци бързо се ориентираха и навзеха скъпи кредити ,които сега ще им ги изкарат през носа комунистите ,цените на апартаментите само последните 2 години паднаха над 2 пъти ,но няма никаква покупателна способност още повече при тази ситуация,само последното тримесечие цените падат с над 3-5%,очаква се леята бързо да се срине от сегашния си курс 4-6,което е добре за русенци ,които сега пазаруват чисто телешко месо например за 6-50 лв ,лекарства на 3 пъти по ниски цени ,хр стоки в лидъл са напр поне 5-10% по ниски от тези в русенския лидъл , е има и по скъпи стоки ,но много скоро инфлацията ще им срине цените и стабилността ,общо взето Румъния е в началото на кризата с намаление на заплати и пенсии до 40-50%,за разлика от нас ,ако и тук комунистите направят коалиция след изборите ДРУГАРЮ ИВАНОВ И НАШИТЕ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ЩЕ ПАДНАТ ПОНЕ 2 ПЪТИ И ГЛАДНИТЕ И ТЕЗИ НА ПОМОЩ НЯМА ДА НАМАЛЕЯТ 2 ПЪТИ ,А ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ 2 ПЪТИ ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА ,ЧЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА КОЙ ДА ДАДЕ ПАРИ ,ЗА ДА ГИ ОТКРАДНАТ С ФИКТИВНИ СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ И СТРОИТЕЛСТВА ,А И БРАТСКИЯ СССР СИ ПРАВИ СМЕТКАТА И ТОЙ ВЕЧЕ НЕ ДАВА ,ТА ПОЗНАЙТЕ КОЛКО ЩЕ НАПРЕДНЕ БЪЛГАРИЯ ,АКО СЛУЧАЙНО ДОЙДЕТЕ НА ВЛАСТ

 57. 57 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1774 Весело

  [quote#6:"др. Иванов"]Много са интересни десните управления! По тяхна време всичко е пълен провал, а когато след това дойдат левите и нещата се оправят това било, защото десните били подложили основите. после пак идват десните и пак пълен глад и мизерия, но причината естествено е, че левите не са подложили добри основи. [/quote]
  А така браво! Можеш да се самоанализираш значи! Има напредък! Чугунът започва да се топи!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 58. 58 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#9] от "Кабаnormandyев":

  Ти убеден ли си, че такива като "Храбър" имат въобще глава??????????

 59. 59 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Сега ние българите се радваме на политическото положение в съседна Румъния така, както през 2001 г те се радваха на идването на власт на нашия "цар" и то не без основание, както се видя в последствие!

 60. 60 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Защо стабилно е в кавички? Няма по-стабилна власт от социалистическата! Браво на румънските другари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK