Читателски Дневник: Долу ръцете от учителката*

Читателски Дневник: Долу ръцете от учителката*

© Иван КутузовМарта Радева е учител по български език и литература. Тя изпрати в редакцията на "Дневник" позицията си, провокирана от случилото се с учителката, която преди дни влезе в час, употребила алкохол. 


Ето и как се е представила сама в текста си: Марта Радева (учителка с І квалификационна степен; учител на годината за 2010; не е танцувала пияна пред учениците и началниците си, но много пъти й се е искало да го направи; особено пред вторите)


"Съд и уволнение за пияната учителка" – така още на следващия ден медиите зауспокояваха потресеното общество.
А защо ли колегите й от цялата страна, вместо да се засрамят от петното, лепнато върху светлия образ на българския учител, коментират случая с видимо състрадание и симпатия? Може би понеже същото това общество си затваря очите пред непоносимите условия, при които те се опитват да възпитават децата му.


Вярно е, че възпитателите сами са си избрали професията, че с нея си "вадят хляба". Но един мъдър човек беше писал, че ако ти се дават средства само колкото да поддържаш живота си, със сигурност ще оскотееш.


На фона на доброволно връщаните от висши администратори коледни добавки в размер на 2600 лева (съответстващи на месечната им заплата) учителските 500 лева изглеждат наистина като подхвърлен залък хляб. Но основният проблем не е в заплащането. Пази, Боже, ние, съвестните и отговорни граждани на това общество, да не знаем колко по-зле има от нас; или пък да искаме да притесним горкото правителство (доколкото си спомням, докато беше в опозиция, сегашният премиер май че подкрепяше голямата стачка на учителите).


Големият проблем е другаде: в остарялата и непригодна система, при която учителят е притиснат между дребнавите и заядливи изисквания на образователната администрация; несъобразените с психиката на децата учебни програми и неспокойната възраст на възпитаниците си. Докато са малки (а и по-големите), те искат да играят. И какво им предлагаме ние? Правоъгълни панелни сгради с бетонирани дворове, където след няколко години искаме да сврем дори 4-годишните бебета! Когато пък навлязат в пубертета, децата трудно се справят с енергиите, бушуващи в собствените им тела и души. И у много от тях това "избива" в агресивно и предизвикателно поведение към връстниците, родителите, учителите.


Сигурна съм, че който и да било от "съдиите" на учителите би се ужасил, ако му се наложи да остане дори един час с целия клас на сина си тийнейджър. А ние сме в подобна компания по 5-6 часа дневно, в продължение на месеци и години. Да, избрали сме си го ние, плаща ни се. Но това е трудна и отговорна работа за обществото, която някой трябва да върши, за да има бъдеще това общество. И хората, приели подобна саможертва (пък била тя и тяхна професия), би следвало да получават пълно съдействие и подкрепа.


А истината е, че във феминизираното българско училище, в масовия случай работят комплексирани и смачкани женици над средна възраст с море от битови проблеми, които не могат да разрешат със заплатицата, която им се дава. Които не получават съдействие от началниците си (обикновено мъже). Които обикновено не смеят и да искат подобно съдействие дори когато ученик им "се качи на главата", и то не само на тяхната – когато пречи на целия клас. Това го забелязват и самите деца. От гимназисти съм чувала: "Госпожата не смее да се повика директорите, за да не й се карат." Който е работил достатъчно дълго в училище, знае: почти всеки опит да помолиш за подкрепа рефлектира върху тебе – излизаш некадърен да се справиш сам…


Но сега аз правя поредния си отчаян опит да поискам съдействие. От обществото.


Питам: защо една отговорна, интелигентна и трудолюбива преподавателка по чужд език, майка на три деца, беше доведена дотам, че да изрази насъбралото се в душата й по този скандален начин? (Стоя зад горните определения за жената, отведена с белезници пред учениците – всеки ден след работа, без да е задължена, тя е подготвяла децата за коледното тържество; освен че е преподавала два чужди езика; разбирала се е с учениците си.).


Защо бе уволнен и подложен на обществено порицание учителят по философия от Благоевград Росен Ангелов, който се е опитвал да предложи чрез едно по-различно учение – не споря дали е истинно, или не – алтернатива на скапания живот, който водят? Малко ли е да "запалиш" с нещо ново и интересно своите ученици, да ги събудиш от летаргията на убеждението, че в даскалото всичко е старо и скучно?


Някак встрани остана фактът, че бившият му ученик, 25-годишният Марио (за чието самоубийство той беше набеден) не е можел да се справи със сметките си за ток, телефон, с ремонтите, със заливащите го като лавина битови задължения на останал сам в живота млад човек; че учителят се е опитвал да му окаже помощ и обръщението (в писмо) "вие, деца на Слънцето" е вероятно отчаян опит да се повдигне духа на изпаднал в безпътица човек с крехка психика.


Обвиненията към благоевградския учител за гибелта на отчаяното момче са равносилни на упреците на обществото ни към лекар, чието добросъвестно лечение все пак не е успяло да спаси пациента… Вярно е, че подобни трагедии трябва да се разследват, но редно ли е общественото мнение, основаващо се на мълвата и на формулата "една жена каза" да взема превес над обективната оценка? Става дума за завършил преди седем години ученик; за момче, притиснато в ъгъла от несъвършенството на общественото ни устройство…


Впрочем струва ми се, че и в двата случая – с опитващия се да лекува обърканите души на учениците си учител и с "изпушилата" учителка, суровите присъди са предизвикани от гузността на обществото. Те и двамата са се осмелили (или объркали) да покажат язвите му, които то все по-трудно прикрива зад лицемерното си благонравие. А това не се прощава! Но грозно е някак да те сочат с пръст тлъстите ръце на безразличните към онова, което се случва в българското училище.


*Заглавието е на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Напълно подкрепям! Какво искате от учителя и възпитателя, при условие, че няма никакви права в училище!?
  Наскоро наш клиент ни разказа истински куриоз! Три ученика са избягали от клас и директора е извикал полиция, като полицайт е отвел в РПУ възпитателката и е съставил на нея АКТ по Закона за защита на детето! Бил оставила децата без наблюдение! При условие, че с уговорката и реализираното бягство учениците са нарушили както Правилника на училището, така и Закона за народната просвета и Правилника за прилагането му.
  Виждате ли докъде стигнахме!?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 2. 2 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, да... Въпросната възпитателка - майка на две деца, с 14 годишен педагогически стаж, освен с Акт се сдоби и с уволнение от директора си. Питам се, колко ученици бягат от клас? И на колко учителя или възпитатели пишат Акт за това!? Има нещо сбъркано в това отношение. И ако някой се размрънка, че видите ли останали некадърни учители, то нека преди това си отговори защо аджеба избягаха кадърните!?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И учителите, и лекарите, и въобще тези, които се занимават с хората, с възпитанието и с техните проблеми, хич не им е леко. Всички са изнервени от живота, който водим в България. Ще има още такива нервни изблици, сигурно е.

 4. 4 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  до колкото схващам за пиянството на един човек е виновно обществото, затова, че е пил не в къщи , а в училище пак е виновно обществото или държавата или капитализма.

  правилно не трябва да се носи лична отговорност, от къде на къде човек ще отговаря за постъпките си , като може да е виновен някои друг.

  заплатицата и социалният статус на учителите са на средно ниво в нашата държава, така че стига сте мрънкали !

 5. 5 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Очите ми се пълнят със сълзи, когато гледам в какво превърнаха българското училище и колко потъпкана е учителската професия. Тези хора трябва да са най-подкрепяните и най-уважаваните от обществото, защото те градят бъдещето и от тях зависи манталитета на утрешните граждани.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Всички много добре знаем "какво искаме" от учителите и възпитателите. Когато детето ти прекарва с някакви хора повече време през деня, отколкото с теб, ти искаш те да са читави хора, интелигентни, вдъхновяващи, раздаващи се! Повечето от нас са имали късмета да си имат "любим учител", който им е дал повече, отколкото собствените му родители, в някои отношения. Какъв друг изход имаше от тази драма? Искрено съчувствам на учителката... Ако се беше случило в някоя фирма, примерно, всички наоколо са възрастни, ще разберат, че е човешко да "изтрещиш" от време навреме, колежките ще поклюкарстват седмица-две, и толкоз - но в училище? Как да се върне там, дали учениците са готови? Не става дума за хвърляне на кал. Просто от някои ситуации изходите не са много.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Добре го е написала жената. Даже перфектно. Но с това няма да се промени нищо. За съжаление.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 8. 8 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Съжалявам,но не мога да намеря оправдание за учителката!Не мога да повярвам,че някои хора е защитават,вие ако искате пияни учители да бъдат пример за децата ви,аз не искам.Била изнервена и не издържала на преумората,ами,че кой от нас не е,какво ще стане ако всеки така действа,ще трябва да се изколим по между си...

 9. 9 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Впрочем струва ми се, че и в двата случая – с опитващия се да лекува обърканите души на учениците си учител и с "изпушилата" учителка, суровите присъди са предизвикани от гузността на обществото. Те и двамата са се осмелили (или объркали) да покажат язвите му"


  аха, зна4и утре като искам да покажа и аз някоя язва на обществото, да се натряскам като казак и да отида на работа?

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2641 Разстроено

  "учителят е притиснат между дребнавите и заядливи изисквания на образователната администрация; несъобразените с психиката на децата учебни програми и неспокойната възраст на възпитаниците си." - след рИформата и т.н. делегиран бюджет, безсмислените административни простотии взимат връх над ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ умения на преподаване. Човешките взаимоотношения са подчинени на БУКВАТА, а не на СЪЩНОСТТА на закон, наредба или заповед. Където няма любов към професията, няма и обратна връзка, което е най-лошото в БГ ШКОЛОТО, а не ОУ, СОУ, ПГ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Разстроено

  До коментар [#1] от "demonoid":
  Това освен куриоз ми звучи и като сериозно нарушение на законите! С това трябва да се занимава БХК, с нарушение на правата на работещите и стараещите се хора, а не с разни престъпници, дето ги застреляли отляво вместо отдясно!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 762 Разстроено

  Жалка държава е тази,в която
  полицая получава повече от учителя.
  В такова "общество" доминират нищите духом.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 13. 13 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 697 Разстроено

  Някога "Даскал" се е произнасяло с почитание! При среща са МУ сваляли шапка "мало и старо"! Защо нашето общество допусна да господства отчуждението, саможивството, егоизма, парадното самодоволство на първичното...!? Защо!!!???

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 14. 14 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 483 Разстроено

  Като човек живял с три поколения учители, симпатизирам на тези, които се занимават от сърце с работата си.

  И да поздравя госпожа Радева за позицията.

 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  В държава в която премиерът спи по време на официална церемония за връчване на Нобелова награда, напиването на една преподавателка е най-малкият проблем....Д

 16. 16 Профил на getka
  getka
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Благодаря Ви г-жо Радев за искрената и честна гражданската позиция по диагнозата - Българско училище - изразявам пълната си подкрепа за Вашата позиция и се прикланям пред Българския учител

 17. 17 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Господа правораздаващи , вие ,които искате да изпратите тази изправена на ръба на оцеляването жена,зад решетките - попитайте обществото,кой заслужава тази участ ?
  Не тя , със сигурност !
  Вик на безнадежност,вопъл за милост и помощ - това издава изгубилото контрол поведение.
  Майка на три отлични деца,любимка на десетки обучавани от нея,вълшебница справяща се с мизерните 400-500 лв.месечно и въпреки това оцеляваща.
  Колко и до кога може да издържи нормален човек на това ненормално ежедневно напрежение ?

 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Гневно

  Подкрепям всякак !!!
  Какво може да искаме като общество от учителското съсловие, след като 20 години системно го унижаваме и всякак показваме, че не го ценим ???
  Бесен съм на медиите, които на гърба на една обикновена и нормална жена изляха цялото си лицемерие и липса на човещина !
  Та една медицинска сетра /в друга държава/ от много по-малко се самоуби ... това ли искаме ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Горчива истина е, че българинът години наред "пада свободно"...морално, емоционално, демографски...
  Адаптивните натури, определят дневния ред на обществото...Златки, Азиси, Марковски, Калинкови...мутряги...шефовете им...и все в този порядък...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 20 Профил на Tomislav Jelezarsky
  Tomislav Jelezarsky
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Феминизирано училище... Още през зрелия соц, когато на жените бяха предоставени гарантирани "равни права" (май и до днес само на 8ми март), социалната значимост на интелектуалните професии, и най-вече на преподавателите, е снижена до подигравателно ниско ниво. Сега вече е дотам, че е отвъд възможножностите на речта да се определи това ниво. И какво - друго като не можеш - даскалица. За пет лева. "Достойно" заплащане. "Само" за жени. "Интелигентни".
  А чиновникът, който е забравил детството си, от своя страна лапа суха държавна пара, и твори програми. Учебни програми за малоумници. От малоумници. И за да направи децата ни малоумници. За да направи учителите герои на Пинк Флойд - да вкарват децата ни в месомелачката на 4 годишна възраст.

  http://www.youtube.com/watch?v=fvPpAPIIZyo

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Уважаема г-жо Марта Радева,
  Приемете моето най-искрено възхищение за Вашата гражданска позиция.Вие сложихте пръста точно в раната на нашето болно общество.Всеки власт имащ , особено чиновниците в разните институции,остава бездушен и му е по - удобно да размахва тоягата , а не моркова .Поставям се на мястото на учителката по немски език - всеки от нас има своите непоносимо тежки моменти. Навярно т.н.скандал /това е просто тапата,която е отпушила нейното недоволство/ е изплзван и раздут до такава степен , че тази отрудена жена да бъде обявена за изкупителна жертва . И сега какво - спете спокойно, чиновници. Още веднаж поздравления,г-жо Радева!

  Tony
 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Учителската професия е една от най-трудните, а и отговорни професии. Учителите се грижат за образованието на бъдещите "големи" хора.
  Защо те и техния труд са подценени и се отнасяме с пренебрежение към тях?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1399 Разстроено

  Българското образУвание страда от жестоки проблеми. Много от тях са болежки на самото "общество" (кавичките са поради това че не съм сигурен че го има) и на неговата ценностна система и приоритети. Много често родителите бягат от възпитаването на децата си, като удобно "делегират" тази неблагодарна работа почти изцяло на "даскалите".
  След 1944 реноменто и общественото положение на УЧИТЕЛИТЕ (и всички в сферата на образованието) е систематично тъпкано, знаещи и самостоятелно мислещи хора не са желани. Без адекватно заплащане, без нужния престиж, много често в тази професия се "утаяват" често некадърни и неспособни хора (поне така бе сред моите колеги от специалността в СУ), които допълнително и закономерно водят до само-възпроизвеждане на посредствеността. Мъчно ми е като гледам този порочен кръг, а ие виждам тенденция да се обърне посоката и учителската професия (от детската градина до университетите) да заеме подобаващото и се място!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Прекрасно обръщение! За съжаление СМИ гонят само сензацията и въобще не се опитват да влезат в същността на проблемите на хората.....
  А отрудената и озверяла маса само чака кого да залае....!!!
  Жалко наистина... много жалко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Една история от Швейцария (не на Балканите, онази от Алпите). Там се дават много пари за образование, заплатите на учителите са повече от прилични, особено гимназиалните.
  Та един докторант, малко след дипломирането си, отива при професора си, за да му иска препоръка. Човекът го пита за какво, при което младежът казва че иска да кандидатства за позиция в една гимназия. Отговорът е "Ами не мога да ви дам, понеже не сте сред най-добрите; като такъв няма да обучите бъдещите поколения досатъчно добре и това ще се отрази и на това какви студенти ще имаме след години".
  Е, не виждам как ще ги стигнем, не само "чистачките", много друго ни липсва като мислене, действие, настройки....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Сериозно е, затова го работихме безплатно. Все пак жената я грозеше НП за хиляда и отгоре лева. Проверихме практиката - никъде не е съставян акт на учителя по ЗЗД при безспорно установено бягство. Лошото е, че в случая директора предпочете да я уволни и да си изчисти ръцете. А въпросните ученици ще избягат и следващия път. Защото никой не взе мерки по отношение простъпката им.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 604 Неутрално

  това е толкова тъжно. жалко за жената, и за обществото, което сме, след като с такава неистова злоба се нахвърлихме върху един отчаян човек.
  вярно е - лекари и учители винаги са любими цели за осмиване

 28. 28 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#22] от "Lady Zeppelin":

  "Защо те и техния труд са подценени и се отнасяме с пренебрежение към тях?"

  Защото училището е отражение на обществото. А по тези географски ширини, думи като възпитание, морал, уважение нямат особена стойност.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 29. 29 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  защо една отговорна, интелигентна и трудолюбива преподавателка по чужд език, майка на три деца, беше доведена дотам, че да изрази насъбралото се в душата й по този скандален начин?
  ------------------
  Тоест някой насила и набута бутилката в гърлото? Тоест заплатата от 500 лева не стига за нищо, но стига за 2 и кусур промила алкохол ???????????

  -------------------------
  Защо бе уволнен и подложен на обществено порицание учителят по философия от Благоевград Росен Ангелов, който се е опитвал да предложи чрез едно по-различно учение – не споря дали е истинно, или не – алтернатива на скапания живот, който водят
  -------------------------------
  Ами по тази логиката , може и други по-различни учения освен проповядваната от Ангелов секта Анастасия да се предлагат в училище- учението на Муун, сциентология, свидетели на Йехова.

  Госпожо Радева, като ВИ е трудно да бъдете учителка, като Ви е малка заплатата - напуснете.Най-малкото ако всички такива недоразбрани и недооценени като Вас напуснат училището, за останалите има шанс да се пристъпи към решаването на реалните проблеми, а не глупостите, които пишете.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 30. 30 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Стана модерно в нашата държава да се нападат хората от отделни професии. Днес са виновни съдиите, утре докторите, в други ден учителите. Забележете колко масирано услужливите медии участват в омаскаряването. Защо ли става така.
  Ами много просто. Чували сте за римското правило Панем ет цирцензес. Понеже хлябът започва да не стига - бедността става все повече и повече трябва да се увеличат зрелищата. Но забележете кого атакуват - професии, които на общото ниво мизерни заплати вземат малко повече от масовата заплатка от 250-350 лева. Сладурите политици така отклоняват вниманието на народа от некадърното си управление довело до оскотяване и обедняване на нацията.
  Крайно време да разберем, че това противопоставяне един на друг няма да ни докара до никъде.
  Вярно е има лоши учители,съдии , лекари. Но да плюеш по цели съсловия преследвайки политически цели е подло и недостойно!

 31. 31 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Учителската професия в нашата страна действително е подложена на грубо неуважение, и затова бих разбрал човек, който реши да се откаже от това свое призвание и да си изкарва прехраната по друг начин. За някой, който живее в София и говори два чужди езика, това не би трябвало да е проблем. Но да търсиш решението в безпаметното напиване... това е връх на безотговорността, не само към работата, но и към собственото здраве и живот. Няма оправдание, съжалявам.

  Damnant quod non intellegunt.
 32. 32 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Това е като обща статия за учителството, към която е пришита случката с пияната учителка, или по-точно, пришито е мнението на авторката, че на фона на тази трудна за някои професия, явяването на работа пиян е някакси закономерно и оправдано. (Е, то и това мнение би било друго, ако нейните деца се учат от пияни учители, ама карай да върви.)

  П.П. Добре де, ами онзи пияният доктор дето уби човек, и той ли показва "язвите на системата"?

 33. 33 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#29:"qwertqwert"]Госпожо Радева, като ВИ е трудно да бъдете учителка, като Ви е малка заплатата - напуснете.Най-малкото ако всички такива недоразбрани и недооценени като Вас напуснат училището, за останалите има шанс да се пристъпи към решаването на реалните проблеми,[/quote]

  Ти наясно ли си кои остават в училище, след като си отидат професионалистите? Остават тези, които се скатават и не вършат нищо. Ти би ли оставил детето си там? При тях? Остави го, но без претенции да го научат на това, което не си успял първите 7 години...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 34. 34 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Казано е, че в държава, в която милиционера взема повече от учителя, НЕЩО не е наред.

  Може да допълним, че държава, в която учителя го разпъват на кръст за проява на слабост, а на милиционера може да му се размине не само кражба и побой, а дори убийство, НИЩО не е наред!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 35. 35 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"paf"]Всички са изнервени от живота, който водим в България. [/quote]

  Е какво да не са изнервени, като благодарността за труда им са жълти стотинки и безкрайни претенции.

  За капак като излязат на протест властта прави всичко възможно да ги изкара алчни, некадърни и корумпирани, и много хора почват с нездраво настървение да пригласят на тези обвинения, подпомагайки пореднотот "разделяй и владей", с която виновните политици всеки път се измъкват сухи от водата, а невинните се хваща едни други за гушите.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#8] от "kokich":

  Ако не си забелязал, никой не действа така или поне когато много рядко се случи нещо подобно, то става новина.И на теб сигурно ти е идвало да се напиеш, да напсуваш, че и да удариш я колега, я шеф, ама си се сдържал.И повярвай - по тези географски ширини, доста хора ходят пияни на работа.Ама нали е учителка, дава образование - много е виновна.А ако си шофьор и сгазиш някой защото си пиян - всичко отминава бързо и тихо, защото свикнахме.
  Има нужда от сериозни промени не в образованието само, а преди всичко в самите нас, в обществото.Защото докато родителите не познават детето си и обвиняват за всичко лошо в него учителите, нищо добро не ни чака.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 39. 39 Профил на konni
  konni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поздравявам госпожа Марта Радева за проявената гражданска позиция.В това ужасно време,в което живеем, държавата става най-жестока към обикновения работещ човек.Стотици хиляди хора са на ръба на физическите и психическите си сили.И вместо да си помагаме когато паднем,ние се стъпкваме.Най-големите "гадняри" получават заплати пряко или косвено от държавата-учители,лекари,плицаи,съдии.И винаги най-"виновни" са най-обикновените,най-нисшие в служебната стълбица-учителите,които често буквално са унижавани от ученици и родители.Полицаите,които "спят" в патрулките,защото в нито едно РПУ няма стая за почивка,в която да има една маса и няколко стола,за да могат тези хора да обядват или вечерят нормално-все пак смяната им е 12 часа.Лекарите,които за да издържат семействата си работят на по 3 места.Политиците,подкрепени от слугинските медии целенасочено унизяват хората,на чийто труд се крепи държавността.Първо,за да не стачкуват за заплати, защото са "изроди".Второ,за да отклонят вниманието от високите етажи на властта,които са истинските виновници за скотския ни живот.Много се надявам децата на учителката да разберат,че майка им е жертва на системата.Жалко,че им се налага да порастват по-рано,но трябва да знаят,че човек не може да бъде вечно силен и непогрешим.Нека да я обичат и такава слаба, и да я подкрепят да премине през това изпитание.Нормалните хора грешим и се учим от грешките си."Перфектните" ни управляват.

 40. 40 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това е общество на тиквите, мутрите и бандитите - те са мръсната пяна, която е яхнала държавата и я управлява ли, управлява. И Европа й ръкопляска. Нали чухте, че и Слави Бинев станал някакъв председател в Брюксел?

 41. 41 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Любопитно

  До коментар [#2] от "demonoid":

  Кадърните не бягат от учениците господине,а от ниско заплащане. Учениците се държат така как училите се отнасят към тях.Защото няма ли респект и не е ли професионалист в работата си така ще бъде!!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 42. 42 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#32] от "alicekapital":

  Абсолютно съм съгласен с Вас,защото ние знаем колко щяха да знаят децата ни ако ходеха само на у-ще?!!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 43. 43 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 969 Гневно

  Пияната учителка отведена с белезници,щото танцувала.Пияната мутра,убил двама и осакатил още двама,потупан по рамото и смъмрен,да не прави повече така.Да @@@ и тъпото място дето е това.Държава...да бе!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 44. 44 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Че на кой (какъвто и да е по професия), не му се е случвало ей така веднъж да му се дотанцува, да му се дойграе на воля в служдбата.. или на улицата..

  На кой не му се е случвало, поне веднъж да дойде махмурлия на работа..

  Жената просто и се е дощало да бъде "Боса по асфалта".... Нито е убила, нито е обидила някого..

 45. 45 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#41:"aristotel384"] Учениците се държат така как училите се отнасят към тях.Защото няма ли респект и не е ли професионалист в работата си така ще бъде!! [/quote]

  Респект се гради когато задължителните пет цингета в класа не ти пречат. Но те ти пречат, щото не им пука. И защото не можеш да ги изгониш. Влез в една класна стая при супер-дупер професионалист... Виж ги първолаците - цял предиобед им надували главите с учене, после следобед възпитателя пак. А детето иска да играе...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 46. 46 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Гневно

  До коментар [#44] от "bestbuy":

  Е,явно такава сериозна професия която "уж" възпитава децата може да се прави какво ти хрумне,защо пък тогава да е и забранено и пушенето? Всички ще идваме пияни до козирките на работа и ще става купон,браво бе!!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 47. 47 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#33] от "demonoid":

  Естествено,как ,ние им показваме такива примери...станахме съвсем за резил ,вече нищо не ме учудва...

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 48. 48 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...не е танцувала пияна пред учениците и началниците си, но много пъти й се е искало да го направи; особено пред вторите"

  Напълно съгласен! И на мен...

  Ама щото не съм учител, и не мога да танцувам ще си търся 9мм...Ако уцеля, имам дефибрилатор!

  И с цялата теза на Марта Радева!

  Пазете учителите! Респект пред тях!
  Те го заслужават!
  Поредната кампания на оплюване на професии като лекари и учители...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 49. 49 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#45] от "demonoid":

  Знаете ли познавам много професионалисти-учители,и при тях не е имало нищо такова.На тях не им пречат ,защото имат респект.Не им пречат ,защото знаят какво трябва да на учат,и отново не им пречат,по простата причина ,че самият учител е пример за подражаване (принципно),но повярвайте ми не искам детето ми да взима пример как да се на пие примерно и да отиде на училище,за мен това вече на нищо не прилича !!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 50. 50 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#5] от "hinhril":

  Е,ако това е бъдещето,ще кажа само "Боже бъди с тях,закриляй ги"!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 51. 51 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Преди години една учителка от Пленен се опита да обере банка...Що ли!?
  Абе що не съм чул нещо подобно за милиционер или митничар...

  Учителите и лекарите най-големите престъпници!!! Цецо къде дремеш?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 52. 52 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#51] от "drakar65":

  Някои са такива невинни овчици ,че....

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 53. 53 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"paf"]И учителите, и лекарите, и въобще тези, които се занимават с хората, с възпитанието и с техните проблеми, хич не им е леко. Всички са изнервени от живота, който водим в България. Ще има още такива нервни изблици, сигурно е.
  [/quote]
  Точно! Те "работят" с хората...
  Много правилен коментар!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 54. 54 Профил на lubenmark
  lubenmark
  Рейтинг: 426 Неутрално
 55. 55 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#34:"Настрадин Ходжа"]Може да допълним, че държава, в която учителя го разпъват на кръст за проява на слабост, а на милиционера може да му се размине не само кражба и побой, а дори убийство, НИЩО не е наред! [/quote]

  Немам думи....По-добре казано...Мълча...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 56. 56 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#49:"aristotel384"]Знаете ли познавам много професионалисти-учители[/quote]
  Повече от мен не познааш...
  И точно затова ще ти кажа - учителите са вторите родители на всяко дете. Заслужават много повече от чисто уважение.

  Но и на тях им писва понякога.... малко рабиране, към подобни ситуации - няма да е излишно.

 57. 57 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  По принцип защитавам учителите, но явяване пиян на работа, още повече пиене на алкохол на работното място, навсякъде и винаги трябва да се наказват с уволнение.

  На моето работно място притежанието на алкохол, дори и ако е запечатан води до уволнение. И това се е случвало наистина.

  Romanes eunt domus!
 58. 58 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "kokich":

  То вече е станало, за което говориш. Огледай се наоколо - пълно е с "изпушили" хора, недобре платени и едва свързващи двата края. Ако ти си загубил вече способността да ги виждаш, то децата ти още не са. Там ни е генералния конфликст на действителността в БГ.

  rakas
 59. 59 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#29] от "qwertqwert": След като не можем да осигурим добри заплати на учителите, е нужно да им помогнем колкото можем, защото те учат и събеждат нашите деца. Относно учителката можеш ли да си представиш как се гледат 3 деца без семейство и с мизеерен доход? Ти толкова ли си безгрешен (а) та да си готов да убиеш човек затова, че е направил нещо нередно, не престъпление? Не трябва ли да оставим хората сами да си решават проблемите в училище? Да не би да не могат, та при всяка подобна грешка сме готови да ги линчуваме? Не говорим за побои и изнасилвания. Говорим за грешни постъпки на ХОРА.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 60. 60 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хора , Вие наистина ли не осъзнавате капанът , в който попадна Българското Образование , с Този умишлено раздухан от "жълтите" Медии "скандал" с тази учителка ....Може би всичко е било предварително програмирано от Медийна ТИНК-ТАНК "институция" , може би управлявана някъде /??/ извън България ? Дори и да го нямаше този случай реално ,с уж "пияната" учителка , пак щяха да го създадат виртуано ,..., защото на Тях им върши "работа" : промиване на мозъка на Българската Нация , че Българското образование няма нужда от УЧИТЕЛИ - ПЕДАГОЗИ ,..., достатъчни са само ..."ПОМОЩНИК-ВЪЗПИТАТЕЛИТЕ" , които ще подготвят Българите само като "изпълнителски кадър" /СЛУГИТЕ НА ЕС./ , БЕЗ ДА СА СЕ НАУЧИЛИ ДА РАСЪЖДАВАТ ЗА БИТИЕТО И СЪЗНАНИЕТО И СМИСЪЛЪТ НА СОБСТВЕНОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ / ЖАЛКИЯТ СИ ПОТРЕБИТЕЛСКИ НАЧИН НА "ЖИВОТ" , УПРАВЛЯВАН САМО ОТ ПОШЛИТЕ РЕКЛАМНИ КАМПАНИИ /... Няма да има : БУДИТЕЛИ , ВЪЗПИТАВАЩИ СЪС САМОЖЕРТВАТА СИ И ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР , НЯМА ДА ИМА "КОНФЛИКТНИТЕ" ХОРА , КОИТО ВСЕ НЕЩО СА НЕДОВОЛНИ В ТОВА "ПРЕКРАСНО , ШАРЕНО РЕКЛАМИРАНО ПОТРЕБИТЕЛСКО ОБЩЕСТВО" , И КНИГИ НА БЪЛГАРСКИТЕ И СВЕТОВНИ КЛАСИЦИ НЯМА НУЖДА ДА ЧЕТАТ , НАЛИ ИМА "РЕЗЮМЕТА" ОТ ПО 1-2 СТРАНИЧКИ , А КАТО ГЛЕДАТ НЯКОЙ "ХИТОВ И КУЛТОВ" ФИЛМ , НАПЪЛНО Е ДОСТАТЪЧНО ДА РАЗПОЗНАВАТ ИЗМЕЖДУ "ГЕРОИТЕ" НА ТОЗИ ФИЛМ , КОЙ Е "СВОЙ И КОЙ ЧУЖД " / ВРАГ ,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е "ТЕРОРИСТ" /...БЪЛГАРИ , НЯМА НУЖДА ДА МИСЛИТЕ И ДА РАСЪЖДАВАТЕ , ОСТАВЕТЕ ДРУГИГИТЕ НАРОДИ И НАЦИИ ДА ГО ПРАВЯТ ВМЕСТО ВАС , ВИЕ САМО ЖИВЕЙТЕ ЖИВОТА СИ /ВИРТУАЛНО/...Погледнете на какво са се превърнала ЦИГАНСКАТА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ , след като след 1990г. се отказаха да ОБРАЗОПВАТ И РАЗВИВАТ ДУХОВНО ДЕЦАТА СИ : само за 20 години се ЛУМПЕНИЗИРАХА и превърнаха в БЕЗФОРМЕНА МАСА ОТ ХОРА , които вече са НЕПРИСПОСОБИМИ И ТРУДНО ЩЕ "ОЦЕЛЕЯТ" БЕЗ "НЯКОЙ" /??/ ДА ГИ ВОДИ И "НАПЪСТВА" КАТО МАЛКИ ДЕЦА ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ ИМ ЖИВОТ ...Отначало ,Ни "убеждаваха" ,че в България няма нужда от толкова много ЛЕКАРИ , а смо от "ПАРАМЕДИЦИ" и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РУХНА , сега пък нямало нужда от УЧИТЕЛИ-ПЕДАГОЗИ , а само от "ПОМОШНИК-ВЪЗПИТАТЕЛИ"; в БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ,..., а след Това какво ще последва ? КАКЪВ Е САТАНИНСКИЯТ "ПЛАН" на СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ? Може би Българите да се превърнат в жалко подобие на "ГРАЖДАНИ" : ПОСЛУШНИ И ИЗПЪЛНИТЕНИ СЛУГИ В ЕС . ?? БЪЛГАРИ , БДЕТЕ ! !

 61. 61 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Гневно

  До коментар [#53] от "drakar65":

  Многоуважаеми господине няма да се учудя ,ако в у-ще се появи учител без гащи,та да видим и голият задник на българският у-тел ,е вече само това остана!!!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 62. 62 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Защо бе уволнен и подложен на обществено порицание учителят по философия от Благоевград Росен Ангелов, който се е опитвал да предложи чрез едно по-различно учение – не споря дали е истинно, или не – алтернатива на скапания живот, който водят?"

  ТОВА ВЕЧЕ Е МНОГО ОПАСНО! Така действат сектите, фундаменталистите и т.н. В българското училище трябва да
  се преподават доказани общоòвешки ценности, а не разни АЛТЕРНАТВИ.

 63. 63 Профил на der_geist
  der_geist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че не им е леко на учителите, не им е леко.
  Но пък и пиянството в час не може да бъде оправдано. Последствията трябва да бъдат понесени. Иначе каква е ползата от това да има някакви правила и ред, ако не се спазват? На какво ги учим тези деца? Че като нещо не ти е наред, може да си правиш каквото си искаш безнаказано? Или пък, че в труден момент правилното решение е "бягство от реалността"?
  И на мен ми е жал за жената. И то много. Но ако искаме обществото да се промени, порядките, мисленето на младите, то трябва да започнем да го спазваме този ред.

 64. 64 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да, укоримо е такова поведение на Учител.
  Но, когато един полицай получава повече от един учител, учителят може да 'изперка', а полицаят да го отведе с белезници, сложени му пред собствените му ученици.
  Медиите ни, жадни за такива новини я унизиха стократно повече, защото преди това не си зададоха въпросът:
  Защо ли го е направила?
  Оказа се, че си има причини, но кой да тръгне да ги търси, да разследва и едва тогава да раздава квалификации и да прави сензационни предавания.
  Бях ужасен, когато разбрах, че съпругът и е гасил фасовете си върху тялото и.
  Въпреки трите деца на плещите си и доходите, които е получавала - тя се е справяла с възпитанието им.
  Едно от децата и - отличник в СМГ.
  Пълно бездушие не само от директорката на училището, извикала полицията, но и от по-висшите образователни инстанции и правителствени институции.
  Когато връзката между тях и учителите се прекъсне, много малко остава това може да се случи и между учител и ученици.
  Именно тогава става страшно, не само за обществото, но и за държавата ни.
  Но я 'разпнаха' нея, за да не си загубят високите заплати и топли местенца.
  Колко ли много от същите тези, които побързаха да я осъдят от раз, са постояно пияни в душите си и премрежено и пренебрежително гледат на проблемите в образованието?
  За разлика от тази учителка, те никога няма да изтрезнеят и засрамят - не че не могат, а защото не желаят.

 65. 65 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#13] от "geoimg*":

  Извинения,че допълвам с мои думи написаното от Вас.В така наречената "зряла"въздраст съм.С мой съученик ходим на спортни състезания.Там често присъства наш учител на преклонна въздраст,един от малкото останали живи.Първо отиваме при него,поздрави,приказки,на всички ни остава удовлетворението,че пак се виждаме,че има какво да си кажем,остава нашето уважение към него.Незнам, може би бяхме възпитани в едно друго време........

 66. 66 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Напълно подкрепям! Против съм разбиването на човешки съдби, когато се използва и най-дребен повод, а в същото време за хонорари за милиони, при явен конфликт на интереси, или за третиране на хора, които заплашват и пресират свидетели, като симеончовци.

 67. 67 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  "Може би понеже същото това общество си затваря очите пред непоносимите условия, при които те се опитват да възпитават децата му."
  Условията за учителите всъщност не са чак толкова непоносими.
  Работят по половин ден.Дори една позната учителка,която я бяха съкратили,така и не можа да свикне да работи на пълен работен ден,там където се опитваше!?Заплатите не са малки,особено в сравнение с моята.Получават бонуси по 4 пъти в годината,включително пари за облекло.Имат най-голямата отпуска от всички,която биха могли да използват рационално за себе си,ако имат такова желание.Основното оплакване е от дивотията на младото поколение,което им къса нервите,но кажете ми за кое младо поколение това не е важало?

 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1742 Гневно

  Нечувано лицемерие една българска учителка и майка на три деца да бъде така яростно заклеймявана при бездушното приемане от обществото на престъпници, насилници, убийци, често на деца и старци.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на konni
  konni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#63] от "der_geist":

  Никой не оправдава учителката,че е отишла пияна на работа,но мислим,че е нелепо за едно такова провинение да бъде уволнена от работа.В Кодекса на труда това е най-тежкото дисциплинарно наказание.Основният урок ,който трябва да научат учениците е, че човек за човека е брат.Да подават ръка на падналия и да го вдигнат ,а не да го стъпчат в земята.Как звучи призива на Българската Коледа всеки да дари своето левче за милосърдие когато знаем,че една сгрешила майка и трите и деца остават без препитание.Вие, тъй като сте безгрешен можете да се чувствате като светъл пример за младите.Ние грешните молим младите да се учат от нашите грешки и да не ги повтарят.

 70. 70 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За постъпката трябва да има съответно накзание, вкл. уволнение, и доброволно напускане.

  Но цялата статия не е за постъпката на учителката, а за масовата истерия с която медиите ни заляха.

  Това стана в момент, в който се провали избора за КС за втори път. Заедно с темата за педофилията (която винаги уж случайно става новина номер 1), вниманието на обществото бе отвлечено...

  Новина касаеща деца винаги става Но 1, когато властта омаже нещо.... 71. 71 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  не ви ли е ясно че тази учителка е изпържена от нейните колеги учители, знаели са че има проблеми и пийва и са дебнали кога ще дойде леко на градус, след което са предизвикали истерията с полиция итн, след това полицията няма как да не направи каквото пише в закона а журналистите са си журналисти, така че не измествайте проблема имаме колектив който не е искал и помогне и това е важното и същественото

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 72. 72 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Излишно е с едно зло да се оправдава друго .
  Я се абстрахирайте от факта , че въпросната е "учителка" и си отговорете псевдо-хуманисти .... - Ако пияната и чутура и беше наредила да се качи на кола и да се закара сама с 2,6 промила ? И ако по пътя се беше случило най-ло6ото , с нея или с друг 4овек !!!
  Май нямаше да се оправдаваме със системата, дори да си я знаем какво и е нивото . Ама нали труп няма , значи няма и престъпление . Така ли ? "Не проси, не краде, не убива..."- но ФИРКА безконтролно !
  Обяснимо е да имаш лични и семейни проблеми , обяснимо е дори и да се напиеш , за да се почустваш времнно по-добре и далеч от проблемите , но да влезеш в клас да преподаваш на 12-13 годишни деца в такова състояние е меко казано не обяснимо. Сигурена съм, че госпожата преподавател по немски език се разкайва и съжалява за случилото се , но не съм сигурена дали утре пак няма да реши да си дави проблемите в алкохол и вместо да пее и танцува , тоя път няма да спретне някой стриптийз пред децата или знам ли там , какво ще и дойде на пияната глава. Ами , недай си Боже се случи нещо с някое дете , за което носи отговорност ? Знаете поговорката " От пияницата бяга дори и лудия.". Жалко за учителката и дечицата и , но мисля ,че ще е по-добре да си потърси друга работа , различна от педагог и преподавател.

 73. 73 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#65] от "miho45":
  Благодаря. Трябва да се допълваме и с добри постъпки.
  Примера е много важен и поучителен! Но природата ни е създала така, че лошият се възприема по-лесно. Затова за доброто трябват много повече усилия!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 74. 74 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Чета написаното и се питам как стана така, че такива интелигентни хора, на които разчитаме да възпитат и да научат на ум и разум децата ни, всъщност пропадат в блатото?

  Да помним, че заедно с тях пропадаме и ние - цари бездуховност, простащина, чалгата - радостта на мутрите, стана изразител на българската култура!
  Говорим за интеграция, а сме наказани с бедност и така всички вкупом се дезинтегрираме!
  Хвалим се с финансова стабилност, а се рием в духовна и материална нищета, присъдена ни тъкмо от същите социопати-управници!

 75. 75 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#67:"gonzalez"]Работят по половин ден.Дори една позната учителка,която я бяха съкратили,така и не можа да свикне да работи на пълен работен ден,там където се опитваше!?Заплатите не са малки,особено в сравнение с моята.Получават бонуси по 4 пъти в годината,включително пари за облекло.Имат най-голямата отпуска от всички[/quote]

  Ти наистина четеш само каквото ти спуснат от централата! Тъй като съпругата ми е учител, мога да те уверя, че нищо от това не е вярно. А ако вземаш 350 лв, да - наистина вема повече от теб. но пък от друга страна се съмнявам да може да се оправиш са две или три деца, а на главата на един учител са 30.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 76. 76 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#1] от "demonoid":

  Браво!
  Чувал съм за простотии от страна на полЮцай, но чак такова безобразие не си и представях, че може да се случи!

  Вижте,
  От толкова много простотии на Премиера и неговите подвижници излъчване ежеминутно по радия и телевизии съвсем оскотяхме,това което не можаха да направят мутрите и старият режим (които е и днешен) го направиха мутреещите политици и криминалните престъпници в парламента без разлика от цвят и партия.
  Аз мисля, че учителите имат право!
  Статията е вярна и правдива и тези описани случай са симптомите но няма кой да приеме лечение, тъй като бюрокрацията работи само за себе си!
  Трябва да се направи нещо от нас, гражданите и родителите заедно с учителите!
  нещо трябва да бъде направено и е редно да започнем от самите нас, от нашите домове и от нашите деца!
  Децата ни не са за забавление и не са досадното задължение за пред обществото, те са нашето бъдеще!
  В една криминална страна те са нашата единствена опора в утрешният нерадостен ден на нашите старини! Не ги ли възпитаме, съпричастни и човечни, горко ни!
  Това което не може и/или не иска да даде училището сме длъжни да го дадем ние, и то не само уроци, но и личен пример спорт и т.н.т.

  Хитростта пречи на мисълта!
 77. 77 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 969 Неутрално

  [quote#64:"desen"]За разлика от тази учителка, те никога няма да изтрезнеят и засрамят - не че не могат, а защото не желаят. [/quote]
  Не могат!Наистина не могат.Липсва им им нещото,което прави хората човеци.Съпричастие,сътрадание и т.н.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 78. 78 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#76] от "Stream":

  Ето на,отговорих на колегата отгоре,без да чета поста Ви.Радвам се,че има човеци,все още има.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 79. 79 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#71] от "stg":
  "след това полицията няма как да не направи каквото пише в закона"
  ---
  Само с това не съм съгласен, защото полицията не може да задържа никого, защото се е напил.
  В този случай няма никакви щети, които да предизвикат отвеждането и в ареста.
  А е можело колегите и мирно и тихо да я отведат в учителската стая например, да я успокоят и даже да я отведат у домът и, а след това и да се опитат да обяснят по някакъв начин случилото се и на учениците.
  Приятна вечер.

 80. 80 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#79:"desen"]Само с това не съм съгласен, защото полицията не може да задържа никого, защото се е напил. [/quote]
  мисля че са я изкарали че заплашва и руши реда нещо като хулиганство, пак казвам който е повикал полицията е предизвикал това което е станало а не журналистите и полицаите

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 81. 81 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Факт е, че атмосферата от семейството се пренася в училищната стая. И както в обществото се е наложил модела неколко недостъпни да тормозят останалите, така е и в училище.

  Онзи ден научих, че едно момче от класа на внука ми напсувало учителката пред целия клас и - нищо. Тя си затраяла, да не й се случи нещо по-лошо.

  Училището е стигнало дъното и виновни за това са най-малко учителите. Защото рибата знаем от къде почва да мирише.

  Проклета да е Русия!
 82. 82 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Ще ме прощава авторката, но ако види пиян полицай, пожарникар, лекар или съдия, това ли ще каже отново- долу ръцете? Почти за всяка една обществена професия може да се каже, че е лишена от съдържание, а упражняващите я- обезправени. Появяването на учител в такова състояние може да нанесе травма на наблюдаващите я деца, да не говорим за дамгата, която пада върху нейните колеги, училището и цялата публична образователна система.

  Ще ме прощавате, но граници има.

  И аз считам, че случаят се преекспонира в медииите. Но трябва да запазим и някаква обективност.

 83. 83 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#62] от "krokodilat":

  Не съм запознат със случая, но учител по философия е нещо, което е напълно неразбираемо от голяма част от хората, които не са възпитавани да търсят и да изказват собствено мнение, особено такива от соц-поколенията. Учителят по философия трябва да насърчава нестандартните разсъждения. Трябва да засяга теми, които вълнуват всички, но никой не смее да се изкаже по тях. Въобще "обществото" може безпроблемно да намери много кусури на един учител по философия.

  Сещам се за един час по философия, в който учителката провокира спор за или против съществуването на Бог и как въз основа на това абсолютно всички родители на всички в класа можеха да я обвинят или като "твърде религиозна" или като "тая няма страх от Бога" а и, едновременно с това, като "насаждаща нейното собствено мнение" или като "що за учител е това, да не ви казва кое е правилно и кое не"... А спорът си беше между учениците, а тя се яваваше по-скоро само като водещ или модератор.

 84. 84 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Има едно много странно очакване от българските родители, а именно, че учителите са отговорни за възпитанието на децата им.

  Учителите са отговорни за това да предадат знанията си на децата. Добрите учители го правят по начин, по който да заинтригуват децата. И толкова.

  Родителите са отговорни за доброто възпитание на децата си и за това да уважават учителите и да се опитат да разберат нещата, които те им преподават.

  Добрите родители разбират какво затруднява децата и им помагат допълнително. И тук нямам предвид само, че им помагат да усвояват по-добре изучаваните предмети. Родителят трябва също така да разбере от какво точно се интересува детето и да го насърчава точно в тази област. И да успокои детето, ако не се справя добре в област, в която не е надарено.

  А посредствените родители искат "само шестици".

  Повечето родители в България са посредствени.

 85. 85 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тази преподавателка е била с достатъчно възможности да изкарва прилично възнаграждение от частни уроци, да се разведе с мъжа си - бияч, вместо да се оправдава с него и т.н., и т.н.
  Има професии, в които пиянството е недопустимо. Искате ли да ви вози пиян машинист на влак, шофьор на автобус, пилот на самолет, да ви оперира пиян хирург, да оперира със сметката ви пияна банкова служителка и т.н.? Според мен това се отнася и за учителите, които работят с детската психика.
  И никакви оправдания не могат да важат, макар че е истина, че понякога на всеки му идва нанагорно.
  За да се оправи, възроди и тръгне напред едно общество, освен да изисква от управляващите (каквито са коментарите тук), трябва да изисква и от себе си - т.е. всеки да се подчинява на определени норми и правила и да бъде санкциониран, когато не ги спазва. Не може за собствените ти прегрешения да е виновна само властта заради трудния ти живот. Не може да искаме спазвана на закона (в случая Кодекса и съответните правила за учит. професия) от останалите, а за себе си да намираме извинения.
  Например хиляди хора просят заради бедността си, но малцина от тях стават престъпници, за да си изкарат хляба.
  Мисълта ми е, че винаги търсим отговорността в другите или в обществото, но никога - у нас. И аз бих глаголствал много за принизената преподавателска професия, за липсата на морал, за пропуските на семейното възпитание, за лошата образователна система.... Но не приемам позицията, когато тя спира само дотам.
  Това е и траен синдром на обществото ни. А на авторката бих казал (както и на защитниците на тезата й) - а вие като съсловие какво направихте, за да промените действителността?

 86. 86 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#85] от "pogled": Сложих ти (-). А пропо същата учителка видях по една от телевизиите изказване на ученичка на около 8-9 години, което нареждаше подсмивайки се, че госпожата се събличала пред класа. Не успя да довърши тирадата си, един от охранителите я изтегли. Децата бяха страшно доволни, че са им дали трибуна, и си плещеха своите небивалици без много да се замислят. Унижението продължи, показаха и учителката в съда, накараха я да говори.
  Може и да не сме напълно съгласни с написаното горе, но проблемите в училище ескалират, деца се убиват по между си, а дългоочакваната реформа я няма.
  Ако говорим за алкохолизъм да си припомним един депутат, когото смъкнаха от германския самолет кьор-кютюк пиян Волен Сидеров. Е и? Пак си е депутат, даже си има собствена телевизия!

 87. 87 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#1] от "demonoid":


  [quote#1:"demonoid"] като полицайт е отвел в РПУ възпитателката и е съставил на нея АКТ по Закона за защита на детето! Бил оставила децата без наблюдение![/quote]

  Говориш за полицай, завършил "магнаурската" школа в Симеоново за безмозъчни същества. Там ако си с коефициент на интелигентност над средния въобще не те приемат !!!!!!!!!!!

 88. 88 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не искам пияни да работят , но не искам и лошите примери да служат за обобщение на цели професионални гилдии.За пореден път журналистите си спечелиха парите на чужд гръб. Обективна журналистика ли -друг път и то за пореден път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK