Пловдивският районен съд: Цветанов не е наклеветил Мирослава Тодорова, изразявал е мнение

Пловдивският районен съд: Цветанов не е наклеветил Мирослава Тодорова, изразявал е мнение

© Надежда Чипева, Капитал"Подсъдимият Цветан Цветанов не е осъществил от обективна страна престъплението клевета срещу съдията и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, защото той е изразил лично мнение."


"Съдът намира, че в тях (в интервютата на Цветанов - бел. ред.) не се съдържа твърдение, че частната тъжителка "покровителства организираната престъпност", или че е "член на същата", или каквото и да е излагане на конкретни, но и НЕВЕРНИ факти, които да могат да бъдат квалифицирани като изрично разгласяване на НЕИСТИНСКО позорно обстоятелство. Коментарите на подсъдимия, направени на 24.01.2012г. в сутрешния блок на БТВ, обсъдени в светлината на предходното интервю от 23.01.2012 г., са изразяване на негативна оценка, отправяне на остра критика..." (Курсивът е в оригинала.)


Така звучат мотивите на съдия Екатерина Роглекова от Пловдивския районен съд към оправдателната присъда на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за клевета, което Мирослава Тодорова заведе през февруари тази година.
Изразяването на мнения и оценки не е клевета - това става ясно от мотивите на съда.


Мотивите бяха публикувани в четвъртък - почти два месеца след произнасянето на оправдателното решение на съда, и седмица преди избора на главен прокурор, за какъвто е номиниран и шефът на съдия Роглекова - председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. В първото си интервю по БиТиВи след номинацията, попитан за това дело, Цацаров каза, че самият той очаквал с интерес да види мотивите.


Граматическият и смислов анализ оневиняват Цветанов


Два акцента се открояват в мотивите на съдия Роглекова:


Първият е, че "граматическият и смислов анализ" на думите на Цветанов показвал, че никъде в прав текст той не е казал, че Тодорова покровителства организираната престъпност и мафията. Той само казва "Абсолютно, абсолютно", когато водещата му задава въпроса: "Вие я обвинихте, че покровителства едва ли не организираната престъпност и мафията?" И добавя: "Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност".


Така - според мотивите на съдията - стотиците хиляди зрители, читатели и журналисти, които сме изгледали и прочели интервютата от 23 и 24 януари, сме разбрали погрешно думите на министъра, защото не сме знаели как да ги анализираме граматически и смислово.


От смисловия анализ се разбира, че изреченото от Цветанов не е твърдение, а мнение, оценка, на която той има право, ползвайки се от свободата на изразяване. Определяйки казаното като мнение, съдът сякаш се е освободил от необходимостта да се произнесе дали казаното е вярно, но все пак заявява: "В интервютата няма каквото и да е излагане на конкретни, но и неверни факти, които да могат да бъдат квалифицирани като изрично разгласяване на неистинско позорно обстоятелство".


Позоваване с премълчаване


Във вторият акцент от мотивите съдията се позовава на член 10 от Европейската конвенция за правата на човека, която защитава свободата на словото. Приведени са примери от българската съдебна практика и пет случая от практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), в които свободата на изразяване е изведена приоритетно пред личната и служебната неприкосновеност. С тези примери съдия Роглекова обосновава правото на Цветанов да говори онова, което е говорил в интервютата си за съдия Тодорова.


Всичките пет случая обаче от практиката на ЕСПЧ се отнасят до журналисти, които са спечелили дела в Страсбург срещу органи на власт в своите страни. А Цветан Цветанов е министър, и то на вътрешните работи, тоест той самият е именно орган на власт и неговото право на изразяване не се защитава от евроконвенцията в смисъла на съдия Роглекова.


Освен това в мотивите е цитиран чл. 10 от ЕК, но е премълчана алинея 2, която посочва, че свободата на словото може да бъде ограничена само от съображения, свързани с националната сигурност и с авторитета на правосъдието. Високата норма на защита, която Евроконвенцията поставя за правосъдието, наред с националната сигурност, е натоварена със здрав смисъл: ако се удря пропагандно правосъдието, респективно съдията, и то от предсдтавител на изпълнителната власт, правен нихилизъм овладява обществото и то се лумпенизира.


В случая министърът на вътрешните работи, който и да е той, не се вмества в примерите на съдия Роглекова. Министърът - тоест изпълнителната власт, може само институционално да подобрява, променя (или обратното) съдебната система; ако смята, че тя работи лошо, властта може да напише такива закони, които да я променят. Или ако министърът има данни, че един съдия покровителства организираната пнвестъпност, да сезира прокуратурата и да започне разследване, вместо да "изразява мнения", ползвайки се от свободата на словото, гарантирана на всеки гражданин и на журналистите. В крайна сметка това - този вид употреба на свободата на словото от властника, който и да е той, ако не е клевета, както смята съдия Роглекова, във всеки случай е елементарна пропаганда. В пълен разрез с член 10 на Европейската конвенция... На която се позовава съдия Екатерина Роглекова...


Тодорова v/s Цветанов - дело без прецедент


Делото Тодорова срещу Цветанов е уникално с това, че няма прецедент в европейските страни, тъй като никъде другаде вътрешен министър не си е позволявал да напада в медиите съдия с твърдения (мнения - по мотивите на съдията) за връзки с организираната престъпност, вместо да го разследва, ако има данни срещу него, както предвижда законът. Делото трябваше да се води в Софийския районен съд, но съдиите си направиха отвод, тъй като към оня момент Тодорова е съдия във второинстанционния за СРС Софийски градски съд. Тогава Върховният касационен съд (ВКС) изпрати делото в Пловдив.


Защо точно в Пловдив, след като председателят на Пловдивския окръжен съд Цацаров към оня момент вече се споменаваше публично като фаворит на Цветанов за поста главен прокурор и беше ясно, че вкарването на процеса в подопечните му съдилища ще превърне делото в "особен залог" ?


Този въпрос си остана най-голямата, почти провокативна загадка, която не се коментира публично.


Срещат се и мнения, според които очакванията са били, че разглеждането на делото в Пловдив е щяло да донесе полза, защото е щяло да покаже най-безспорно дали има подчиненост на съда на политическата власт и да стане лакмус за независимостта на съдебната власт изобщо.


Адвокат Даниела Доковска, представляваща Мирослава Тодорова, каза след произнасянето на решението, че то ще бъде обжалвано пред Пловдивския окръжен съд.


Пълтият текст на мотивите може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Значи изразяването на мнение не може да бъде клевета,така ли???

 2. 2 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И аз изразявам нение: Цвъки ти си един прост с....ур

  ура и да живей!!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "но тази оценка на министъра е негово свещено право в светлината на свободата на словото."

  Ако това е част от мотивите, то съдията не блести с особена интелигентност, а опитът му да запълни тази празнина с доста тъпи клишети допълнително подчертава липсата.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  И аз имам свобода на словото!.цв.цв. е цървул ,а съдийката е патка

 6. 6 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "...тази оценка на министъра е негово свещено право в светлината на свободата на словото..."

  А, така. Сега всеки може да обвинява всеки в корупция, убийство и каквото се сети, на основание, че това е собствено мнение и негово свещенно право.

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Може бе, може, ама тук работата е и до шефът на на тази съдийка, дето май главпрокурор ще става )))

  Както и да е. Чудя им се на ГЕРБавите, за какво им беше закон за спецсъд, като има пловдивски?

 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Цвъки не може да е изразил мнение, защото не е способен да го състави. Такак както куклите на конци не могат да се движат без чужда помощ!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Интересното обаче е , че след това носене на "вода от девет кладенеца" с цел оправдаване на присъдата, въпросната съдийка за награда е изпратена на "обмяна на опит " в Европа, което си е чиста екскурзийка подарена от ГРОБ и Цветанов.Те такива магистрати обичат ГРОБАРИТЕ.После ще я направят ръководител на някоя специализирана структура...

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 10. 10 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Абе, кво става тука бе

  съдия - Роглекова
  прокуро - Гугушева
  съдия - Цацаров

  !?!?!?!?!?

  Close to the Edge
 11. 11 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Умни съдии имаме, и интелигентни, и грамотни: Анализират "правилно" граматическия и смисловия аспект на изказването на един полуграмотен смешник.

 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нека Тодорова да обжалва! Мотивите на съдииката са направо смешни!

 13. 13 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Еееей прост народ си бяхме, такива ще си останем!
  Как пък никой не разбра, че ЦвъЦвъ изразявал лично мнение бе?! Как нито един малоумник не си помисли, че министърът на вътрешните работи точно в тази секунда е престанал да бъде министър за минута, изказал си човека гражданското мнение, после пак се оминистрил! Баси случая! Такава елементарна метаморфоза, пък простият народ не я разбира! Щото е прост! Хвала на такива съдийки, като Роглекова, че ни отварят очите! Една истинска Народна будителка е съдийката Роглекова! И Цветанов!!! Ааааа да не збарва, и Бойко, естестено!

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  "......изразявал е мнение......", изумително, представяте ли си ако министъра на финансите, министъра на отбраната, външния министър и министър-председателя какви поразии могат да направят на страната само с изразяване на мнение

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Дела срещу действащи министри, особено срещу министър на МВР не трябва да се гледат докато са на власт, защото, от страх да не би да им извадят на яве надареното от матеряла, и да не би да стане ясно, колко проспериращи бизнесмени са, ... гледай какви глупости пишат съдиите. Сигурен съм, че ако някой обикновен човечец беше изразил такова мнение, присъдата щеше да е съвсем друга.

 16. 16 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  "....Коментарите на Цветанов, направени на 24 януари 2012 г. в сутрешния блок на бТВ, обсъдени в светлината на предходното му интервю от 23 януари 2012 г., представляват единствено негова негативна оценка за съдия Тодорова, но тази оценка на министъра е негово свещено право в светлината на свободата на словото...."

  Сега вече на базата на влязлото в сила решение, че цвъко не е клеветил съдия Тодорова, защото е говорел истини, трябва съдия Тодорова да бъде осъдена ефективно за подкрепата си на организираната престъпност. За да й стане ясно с какъв селя.дур си има работа...

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Отново ще ни одрусат в Страсбург, отново ще плащаме от джоба си безобразията на потните анцузи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Да променим малко действащите лица:

  ТЯ само казва "Абсолютно, абсолютно", когато водещата Й задава въпроса: "Вие ГО обвинихте, че покровителства едва ли не организираната престъпност и мафията?"

 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Със огромно съжаление констатирам, че наглия милиционерски начин на мислене на ГЕРБ е започнал да завладява и тези, които са призвани да раздават справедливост.
  Боже пази!

 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Погледнах решението, за което е посочен линк от г-жа Петя Владимирова. Много благодаря за линка!

  За момента, за самото съдебно решение, мисля си, че е нормално. Написано е по такъв начин, че да има обжалване. Т.е., всичко си влиза в нормалнито юридически релси. Машинката е задействана, и шоу тепърва ще има.
  Колкото до районната съдийка - в случая, жената си е свършила работата точно с идеята "я да не се пъхам между шамарите", а онези тримата, след мен ще оправят каквото има за оправяне.

 21. 21 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Същият този съд, който оправда Цветанов и по сделките с десетките апартаменти, след падането на ГЕРБ от власт ще го вкара напълно законно в затвора! Сега, обаче е време за "снишаване", за "полягване", защото никой съдия не би искал неприятности от отмъстителните гербери!

 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "aldy":

  Ти как разбра, че решението е влязло в сила, след като мотивите са публикувани вчера?

 23. 23 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 663 Весело

  ами то е ясно, трябва да се види анонса на предаването пак. ако Цвък е представен като гражданинът Цвък - ОК, изразява мнение. Ако е представен като министър - е..л съм ти и личното мнение...

 24. 24 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 434 Весело

  Цецко и за горнооряховските лекари изказа мнение. И когато говори за "извършители" вместо "заподозрени" - също изказва мнение. И когато иска да отмени съдебната система - просто мнение.
  Ние просто не го разбираме.

 25. 25 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#11] от "azbeaz":

  Виж ако примерно Станишев или друг представител на опозицията заяви , че Цветанов е крал от партийната каса на ГРОБ за да си купи някои и друг имотец и , че е получил некви 50 000 хиляди хонорар/защото той е изтъкнат специалист в областта на сигурността и правото/ като рушвет предполагам , че ще бъде осъден моментално за обида, клевета , и накърняване на доброто име..

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 26. 26 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Госпожице, изразните средства, които използувате са доста неконвекционални, не се ли страхувате? Свободата на словото ве България е много относително понятие и понякога ни изпраща "на баня"

 27. 27 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И аз не го пцувам-само го критикувам...

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#26] от "qwertasdf":

  Ние сме равни,ама те са по-равни!За тях една свобода,за нас-друга.Може и да си прав.

 29. 29 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 962 Весело

  "в светлината на свободата на словото"

  the devil is in the data
 30. 30 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 663 Весело

  хм, идва ми наум неконвенционален начин за запълване на бюджета: възоснова на решението на пловдивската съдийка, предлагам всички публични "мнения" на управляващите да бъдат вкарани в графа "лични" и заплатени по тарифите на медиите, действали по време на предната предизборна кампания!

 31. 31 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Ако правилно разбирам мотивите на съдия Роглекова, ако си доказан идиот, не може да обидиш никого... понеже си доказан идиот.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 32. 32 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 248 Неутрално

  значи ако някой ме попита дали Цветанов е измамник и мошеник, а аз отговоря "Абслолютно, абсолютно" съм си ОК

 33. 33 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#31] от "DrAvalanche":

  С две думи ,тъй като Цветанов е с психични отклонения/дебилност и шизофрения/, не може да носи отговорност за действията си...

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 34. 34 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 596 Гневно

  И др. Живков никога не е клеветил някого, а само е изказвал мнение!! Вече не е весело, съдът на Кадафи не беше по-различен. Сега ни липсва и (главен) Поставен Прокурор и нещата ще се вържат!!

 35. 35 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#33] от "с.н.с- з.м.с greg1":
  Пу, пу, анатема. Пепел ви на пръстите колега, аз дори не смея да си помисля такива работи, а Вие направо ги пишете

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 36. 36 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 485 Неутрално

  А после Екимджиев бил крив на пловдивския съд. Май е на път пак да им докривее. Освен ако горните инстанции не се намесят.

 37. 37 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#2:"пуц муц"]И аз изразявам нение: Цвъки ти си един прост с....ур [/quote]
  "Той само казва "Абсолютно, абсолютно", когато водещата му задава въпроса"

 38. 38 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 381 Весело

  Значи, всеки сега може да каже, дори и по телевизора, че ББ и ЦвЦв са любовници, и че ББ е пасивната страна в двойката и това да бъде "изкаване на лично мнение". И всичко това в "светлината на свободата на словото".

  А пък за жълтите вестници това какъв бакшиш ще е ...

 39. 39 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Леле,егати цирка започва....ще свърши ли на изборите?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 40. 40 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#33:"с.н.с- з.м.с greg1"]С две думи[/quote]
  http://www.youtube.com/watch?v=qGpSfjbvN7Q&feature=player_detailpage
  Всъщност за милиционер, пък бил той и министър това образование е комплимент.

 41. 41 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В такъв случай е редно да се знае, че лютивите попръжни, които напират в мен и извират изригващо в коментарите всеки път като ги видя тези геномни седименти, са нищо повече от мнения.

  Разбира се !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 42. 42 Профил на Dumont d'Urville
  Dumont d'Urville
  Рейтинг: 488 Весело

  Хи-хи "граматически и смислов анализ", хи-хи - е така става, когато лица с българска филология почнат да правораздават... Отдавна разправям, че съдебната система ще се оправи, когато за специалност "Право" в университета се кандидатства с приемен изпит по математика!!!...

  If you understand, or if you don’t, If you believe, or if you doubt; There is universal justice, and the eyes of Truth are always watching you...
 43. 43 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#21:"qwertasdf"]Сега, обаче е време за "снишаване", за "полягване", защото никой съдия не би искал неприятности от отмъстителните гербери! [/quote]
  Когото ЦЦ е захапал, гони до дупка. Това са му кадровишките навици от работата му в МВР.

 44. 44 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Значи ако го нарека в очите идиот - не може да ме съди, защото това ми е мнението???

 45. 45 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Пловдивският съд е частния съд на гражданина Цветанов. Няма значение, че казаното от него е в качеството му на министър. Абсурд, който се позовава на съда в Страсбург.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 46. 46 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Не е право да го съдят цвъчко. той не е виновен. още баба ми викаше на недъгави да не се подигравам.

 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  reakzioner неправилно се е изразил алди щото присъдата/решението влиза в сила от момента в който стане необжалваема. (изтече срока, потвърди се от касацията)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сори, няма да мине.
  Не сме нито прости, нито глупави, както се иска на цялата управляваща ни паплач.

  Мотивите на тая съдийка са грубо нарушение на Европейската конвенция, малоумно тълкуване на закона, и мотивация на ниво пети клас. Това се е получило. Позор.

 49. 49 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 661 Неутрално

  От решението на казуса в съда излиза, че сега всеки (в т.ч. и Мирослава Тодорова) може да отговори свободно пред някоя медия на следния въпрос:
  "Значи Вие едва ли не ГО обвинявате в морален и умствен дефицит и че влияе на независимия съд?"
  И отговорът "Абсолютно, абсолютно" не може да се третира като клевета.
  Ами добре, коя медия ще се сети да направи подобен експеримент публично?

  Before Sunrise (Richard Linklater)
 50. 50 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Цветан Цветанов е корумпиран престъпен олигофрен.
  ЗА МОДЕРАТОРА: Изразявам мнение, а не обиждам. Цвеитан Цветанов е публична личност, а както съдия Роглекова посочва в мотивите си "константната практика на съдилищата, а и тази на Европейския съд приема, че публичните личности, заемайки отговорни постове са изложени на по-засилено обществено внимание и медиен интерес и границите на критиката по отношение на тях следва да са по-широки, отколкото по отношение на частните лица."

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 51. 51 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако си по-нависоко от напсувания, явно изказваш мнение...

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 52. 52 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз изразявам мнението, че Цвъ.Цвъ. (без "едва ли не" е абсолютен дебил, простак, престъпник, мошеник, лъжец, безгръбначно .... (и още много други)

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 53. 53 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Не съм вещ в правосъдието, не познавам отвътре съдебната система, но преценката ми за Мирослава Тодорова ще зависи от реакцията и. Ако човек с нейния опит в правораздаването и стаж не успее да завре сега Цвъки в кучи г*з (е, след като го извади от този на Бобо), значи, наистина не си е била на мястото. Съдийките в Пловдивския съд едва ли са такива "корифеи в правораздаването", че да не може човек с нейния опит и познания да ги прати и тях в кучия...
  Ще видим, времето е пред нас. Само не ми е ясно след като видимо Цв. създава проблеми на Бойко, защо Бойко гледа разсеяно настрани като пр*днал в трамвая? Или нечии топки са нежно обгрижвани и леко притискани от едни нежни таралежести ръце с ръкавели изографисани с надписа Цв. Цв. ?

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 54. 54 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 381 Любопитно

  "Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност".
  И пак искам да попитам,кое от казаното не е истина???

 55. 55 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 592 Весело

  [quote#40:"tralala2010"]

  С две думи- цитат на коментар #33 от “с.н.с- з.м.с greg1”

  http://www.youtube.com/watch?v=qGpSfjbvN7Q&feature=player_detailpage
  Всъщност за милиционер, пък бил той и министър това образование е комплимент. [/quote]

  Човекът е учил, макар и .... бавно.

  Аз
 56. 56 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Пловдивските юридически среди са пълни с омазани задници и извор за кандидати за какво ли не...

 57. 57 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако беше обикновен гражданин,дали щеше да е същата присъда!

 58. 58 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#53] от "300g":

  Аз също не познавам Мирослава Тодорова, но не знам защо и имам доверие. Във всички случаи тя ще продължи борбата, но следвщите инстанции на на това дело ще са след като мутро-милицонерската банда е завзела напълно съдебната система и недай-боже са е спечелила следващите парламентарни избори.

 59. 59 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Цецо премести делото в Пловдив точно,защото там е Цацаров,който отсъжда каквото му нареди полицията.И сега следва отплатата на Цецо-Цацата ще бъде ïзбран"за главен прокурор.Роглева ще бъде възнаградена също.И после кой е корумпиран?!Това е мнение.

  4itatel
 60. 60 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#43] от "new_ghost":


  [quote#43:"new_ghost"]Когото ЦЦ е захапал, гони до дупка.[/quote]


  Гони, защото ни е такава държавата - никаква! Но виновните сме ние след като сме си избрали такива ограничени хора да ни управляват.

 61. 61 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Весело

  За да няма повече обърквации Цвъчко трябва вече да ходи с две шапки - каскет и фуражка - и да ги сменя според това в какво качество говори, дали като баш-милиционер, или като "редови" цивилен многодомец.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 62. 62 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Аз съм силно изненадан от интереса, който национални телевизии и вестници проявяват към мненията на ГРАЖДАНИНА Цветанов. Той сигурно е най-големия ни обществен активист, изключителен ум и брилянтен оратор, за да го пореследват всички за интервю, а?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 63. 63 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 541 Весело

  Начи Цвинокио аз не та псувам, ами изразявам мнение да знайш да не съ тривожиш...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 64. 64 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1868 Весело

  Значи ако аз кажа на всеослушание бих му е.... ....... .....а, само ще изкажа мениние и няма да ме окошарят с всички почести?
  Ей, ма мноо весел тоя съд, ей!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 65. 65 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#58] от "bate_Ventzi":

  "но следващите инстанции на на това дело ще са след като мутро-милицонерската банда е завзела напълно съдебната система и недай-боже са е спечелила следващите парламентарни избори"

  Въпреки всичко, доколкото има публичност - както на мотивите на съдиите, така и на адвокатските тези и тъй като става дума за нещо публично случило се - т. е. не могат да се укрият или манипулират доказателства, да се отхвърлят такива като несъотносими към делото или събрани не по законовата процедура, да се провеждат закрити (непублични) заседания и ... да не изброявам всички похвати с които си служи нашето правосъдие, все се надявам, че М. Тодорова, като от една страна кадърен и компетентен юрист и от друга - засегната и окаляна до немай къде, ще приеме нещата като кауза и ще привлече целия си наличен ресурс за да прати Цвъ-то където му е мястото!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 66. 66 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Колкото и да е нескромно, ще пейстна един мой стар коментар от 27.04. тази година (когато делото едва започваше) към статия на "Дневник" http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/27/1817000_deloto_za_kleveta_sreshtu_cvetan_cvetanov_beshe/

  Тогава си позволих да коментирам по следния начин какво приблизително е нужно на Цветанов, за да бъде оправдан по делото:

  "Всеки по-опитен защитник на подсъдимия, би заел приблизително следната позиция: "Изказването на подзащитния ми е направено в политически контекст. Той е имал предвид слабостите на съдебната система като цяло, в какъвто смисъл е широкото обществено мнение. Като съвестен гражданин и политик той е пожелал публично да критикува системата въобще. Той в никакъв случай не е имал предвид, че съдия Тодорова е обслужвала организираната престъпност, а е дал просто конкретен пример за слабости във функционирането на системата, с цел тя да се заздрави." И прочее бла-бла.

  Куриозното в случая какво би било отношението на самия Цветанов към тази определено най-печеливша тактика по делото. Ако той има огромното неблагоразумие да се опитва да докаже по делото, че действията на съдия Тодорова наистина са израз на зависимост от организираната престъпност, Цветанов ще си отнесе присъдата за клевета като най-последен тъпанар. Никой съдия не би могъл да му помогне, просто всеки ще е длъжен да го признае за виновен.

  Ако Цветанов е хитър, трябва да остави адвоката си да го измъква именно по първия начин /или нещо от рода/. Ако е твърдоглав, ще загуби делото. Лично аз се най-много ще се кефя, ако въобще осъзнае, че именно това е изборът му по делото. Оттърваването му по делото да е с цената на преклоняване на глава и отричане от собствените му думи - абсолютен кеф!"

 67. 67 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1531 Гневно

  СМРАД - Граматическият и смислов анализ оневиняват Цветанов!?!
  Егати лакеите, егати самозабравилите се прасурси, които вилнеят из коридорите на българската държава.
  Който не им се подчинява на диктата или е смачкан, или е опръскан с помия.
  И така - до края на Света.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Считам за редно и уместно да се извиня на Дневник и специално на Петя, че под главната статия намекнах, че премълчават този случай.

 69. 69
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 70. 70 Профил на Soldier of Fortune
  Soldier of Fortune
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Не съм фен на Цветанов , защото усещм , че не желае да реформира МВР , но това което беше тази госпожа ищцата е много по- укоримо , онова което са множества български магистрати - също...

 71. 71 Профил на foo_you
  foo_you
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Умник мамин златен - на "ти" с граматиката, па и убавец, я къв интелект струи от погледа!

 72. 72 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#65] от "300g":


  [quote#65:"300g"]все се надявам, че М. Тодорова, като от една страна кадърен и компетентен юрист и от друга - засегната и окаляна до немай къде, ще приеме нещата като кауза и ще привлече целия си наличен ресурс за да прати Цвъ-то където му е мястото! [/quote]

  И аз много се надявам. Дай Боже!
  Изцепките на Цветанов трябва да бъдат наказани.
  Иначе,както написа един форумист, жълтата преса ще получи допълнителен кураж да плюе наволя.

 73. 73 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "Делото Тодорова срещу Цветанов е уникално с това, че няма прецедент в европейските страни., тъй като никъде другаде вътрешен министър не си е позволявал да напада в медиите съдия с твърдения (мнения - по мотивите на съдията) за връзки с организираната престъпност, вместо да го разследва, както предвижда законът."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 74. 74 Профил на Soldier of Fortune
  Soldier of Fortune
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Напротив , Цветанов е обяснил поведението си - изказал е това мнение на база анализ на деятелността на тази бивша съдийка - това което е знаел за нея му е дало основание да изрази такова мнение за нея и аз лично съм съгласен. Съдиите трябва да чуват мнения за себе си и деятелността им като магистрати от отговорни лица , граждани журналисти и всеки който е загрижен

 75. 75 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Съдия Екатерина Роглекова от Пловдивския районен съд, с Решение № 7 от 4.VI.1996 г. на КС на РБ по конст. д. № 1/96 г. Държавен вестник, бр. 55/96 г., Конституционният съд счита за необходимо да посочи съществуването и на този въпрос, оставяйки практиката да изработи сама свои критерии и същевременно отбелязвайки, че отделни конституционни текстове (напр. чл. 57, ал. 2), а и цялостният дух на Конституцията отдават приоритет на правата на личността (т.е. на другите граждани). В този смисъл възможността да се осъществи намеса в правото свободно да се изразява мнение, когато то се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, е най-голяма. Чрез средствата на тълкуването на разпоредбата на чл. 39, ал. 2 от Конституцията по отношение на отделните основания за ограничаване може да бъде изтъкнато следното: накърняването на правата и доброто име на другиго е основание за ограничаване на възможността свободно да се изразява мнение както по силата на общата ограничителна разпоредба на чл. 57, ал. 2, така и с оглед на възприетата структура на чл. 39, в който правото на мнение се ограничава заради друго, конкуриращо право. В случая това е правото на лично достойнство, чест и добро име, което съгласно чл. 32, ал. 1, изр. 1 от Конституцията е също защитено. Наред с правото на личен живот (изр. 1 на същата разпоредба), тайната на кореспонденцията и неприкосновеността на жилището все конституционно защитени права, става дума за един комплекс от интереси, които формират обособената интимна сфера на човека, за навлизането в която трябва да съществува преграда, съобразена с морала и манталитета на разумно мислещите хора. Сред тези основания, възможността да се осъществи намеса в правото свободно да се изразява мнение, когато то се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, е най-голяма, тъй като по този начин се охраняват честта и достойнството и доброто име на личността съгласно чл. 4, ал. 2 и чл. 32, ал. 1, изр. 2 от Конституцията. В заключение и в обобщен вид тълкуването на това рестриктивно основание показва, че то има водещо значение и в най-голяма степен позволява да се осъществява намеса спрямо правото да се изразява и разпространява мнение, защото въвеждането му цели да осуети накърняването на правата и законните интереси (сред тях и доброто име) на другиго, т. е. ценности, които са също иманентни на човешката личност. В този смисъл е Решение № 7 от 4 юни 1996 г. по к. д. № 1 от 1996 г. , в което изрично се отбелязва, че "възможността да се осъществи намеса в правото свободно да се изразява мнение, когато то се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, е най-голяма, тъй като по този начин се охраняват честта и достойнството и доброто име на личността, съгласно чл. 4, ал. 2 и чл. 32, ал. 1, изр. 2 от Конституцията".
  Актовете на Конституционния съд са окончателни (чл. 14, ал. 5 ЗКС). Решенията му са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани (чл. 14, ал. 6 ЗКС), включително и за съдия Екатерина Роглекова от Пловдивския районен съд.

 76. 76 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По принцип само олигофренопедагог е в състояние да разтълкува "граматически и смислово" думите на Цвъко.

 77. 77 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#33] от "с.н.с- з.м.с greg1":

  Абсолютно, абсолютно!

 78. 78 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ами докараха ни още едно осъждане на България (ако съдия Мирослава Тодорова прояви желание). Той впрочем пловдивският районен съд е шампион в това отношение. А Цветанов няма нужда да го коментирате. Той е наясно с капацитета си и не очаква благодарности от поколенията. Ще завлече каквото може. Само дето не е достатъчно, за да се откупи от тези, които го чакат на опашка след изборите.

 79. 79 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Изразявам ЛИЧНО МНЕНИЕ: Цецко е тъп.

 80. 80 Профил на python357
  python357
  Рейтинг: 274 Весело

  [quote#69:"SorryLol"] математиката иска мислене, не тичане [/quote]

  и знаене, много мислене и знаене, то не че мисленето е много възможно без знаене

 81. 81 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Лакеи и лакейщина винаги е имало. Пловдивския съд нито ще е началото нито края. Да не говорим, че в мотивите им прозира и най-обикновена липса на интелигентност - как може въобще да говорят за "неверни факти", като самата дума "факт" означава "вярно твърдение". Всяко невярно твърдение само по себе си не е факт.

 82. 82 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#79] от "luda_krava":

  Подозирам, че правиш голяма грешка. Няма да признаят, че това е твое лично мнение, защото това е общественото схващане по въпроса.

 83. 83 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Моето мнение е, че това нещо Екатерина Роглекова от Пловдивския районен съд е изключително некомпетентно и явно е получила пари в брой или обещание за по-висок пост за да напише тези глупости, от който и първокурсник по право би се усмихнал засрамено...
  Но това е мое мнение, не е твърдение...
  Истината сигурно е още по-кофти.

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 84. 84 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#50:"Вени Г."]ЗА МОДЕРАТОРА: Изразявам мнение, а не обиждам. [/quote]

  Па мноо ясно - разберете го веднъж за винаги - същия аршин като Господаря Изцвърканов Цветанов - да му се богопорази теменцето оплешивяло от челни стойчици !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 85. 85 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#44] от "solaris69":
  Ами, че той си е такъв по мое и на околните 4,5 - 5 милиона ....
  Болен е и почцти луд!
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1676178

  yustal
 86. 86 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Цецо Ц не е кой знае колко приятен физкултурник но за подкупните съдии е прав! Таза крава Мирослава в 50 случая е забавила дела вследствие на което бандюги са били оневинени по давност! Среид тях са 11 групови изнисилвачи на деца! Шефът на Тракия банк през 2007 ма направо е оневинен от тая Мирослава след като е бил осъден по завличането на банката при Жан Виденов! И тази крава се води шеф на съюза на съдиите - нали всички видяхте и Марковска и Гугу каква нагрост и какви дарения са получили !

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Ако отрежа главата на някой нещаътник , не се ръководя от нечие мнение . Просто си изразявам убеждението , че е виновен.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Престанете с глупостите . Преди 89- та цецо щеше де лежи в зандана ,, или щеше да е посланик в страна , дето не знаят що е посланик. По избор. За да не стане бригадир в ТКЗС.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 93. 93 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#54] от "renegat":

  Ами не е истина ,че изразяването на мнение и оценки не е клевета . Ако аз преценя и оценя по някакви мои критерии , че си педераст
  и педофил, макар че си някаква си личност, за която нищо не се знае до оповестяването на този факт, значи съм прав . И щом съм п рав , си длъжен да си носиш теглото . Да , ама ти си никой , а Тодорова я знаят . Това е причината да говориш глупости .

 94. 94 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  "....Подсъдимият Цветан Цветанов не е осъществил от обективна страна престъплението клевета срещу съдията и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, защото той е изразил лично мнение...."

  Абре шапшали, когато някой клевети някого, чие мнение изразява? Своето или на филанкишията? Съвсем се омацахте до козирката, "едва ли не" слуги нещастни...

 95. 95 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Няма никаква клевета който и да е да каже че българските съдии прокурори и дознатели са организирана престъпна група! Я вижте имането и сделките на най-скромните между тях - Марковска и Гугу- които са се осмелили да си покажат бакиите на светло! тази крава Мирослава е в бизнеса по бавене на дела до дупка за да могат негодниците да хванат амнистия поради давност! Я и вижте кирливите ризи а после пишете че горката ни магистрална светица е оклеветена! Тя трябва да иде на съд за поне 50 умишлено забавени дела заради които със сигурност и е платено!
  -

 96. 96 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  сега разбрахте ли защо някои дела се дават на пловдивски съд и някои хора ще стават главни прокурори.този съд само името му е съд.не ме съдете мене-аз само изразявам мнение.

 97. 97 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  [quote#16:"aldy"]Сега вече на базата на влязлото в сила решение, че цвъко не е клеветил съдия Тодорова, защото е говорел истини, трябва съдия Тодорова да бъде осъдена ефективно за подкрепата си на организираната престъпност.[/quote]

  Браво! Впечатлен съм какво може да се получи след малко "осукване" на ситуацията.

 98. 98 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  [quote#1:"purple_rain"]Значи изразяването на мнение не може да бъде клевета,така ли???[/quote]

  Цацаров е извъртял поредната св..ка на Цвинокио, с надеждата, че ще го направи Гл. прокурор

 99. 99 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  [quote#91:"be_google vs ГЕРБерщината"]ЦвЦв и ББ ги чакат килиите [/quote]

  Дано да ги видим възможно най-скоро зад решетките........и да останат там задълго

 100. 100 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1016 Гневно

  Другарко АВТОРКЕ на статий , не би трябвало да сте социално сляпа за да не забележите социалния статус на съдийката за да претендирате за виновност н а МВР шефа . Колко магистрати могат да надминат 2--3 степени над средната класа по доходи? Отг. Вие ги знаете. Правете на маймуни който си искате но не и мен и мислещите умни страдащи ЧОВЕЦИ !!!!!!!!!!!!!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK