Срамът дезертира от поста си

Карикатура на Иван Кутузов от ноември 2008г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от ноември 2008г.Накъдето и да се обърна виждам нещо, от което да се срамувам", коментира Салман Рушди в романа си "Срам". "Но срамът е като всичко останало, ако живееш с него достатъчно дълго, става част от мебелировката", констатира той.


Описвайки политическите абсурди в Пакистан, Рушди ни убеждава, че държавниците играят главна роля на сцената на срама. И това е така не само в Пакистан или България. Днес политиците изпъкват като най-безсрамната група от населението в световен мащаб. През последните десетилетия липсата на ценности в т.нар. политически елит влезе в симбиоза с алчността на оставените без контрол големи бизнес играчи – и докара криза не само в икономиката. Както отдавна се вижда,


тази криза не е само финансова или дългова; тя е и морална
За нас, простосмъртните, остана ролята на наивници, които продължават да изпитват чувство на срам сред засипващите ги безобразия.


Примерите, не от вчера, са навсякъде около нас. През 1999 година, цялата Европейска комисия бе бламирана и подаде оставка поради корупционни практики, измами и непотизъм.


С влизането си в ЕС и България се включи в представлението. Първият опит за български еврокомисар в настоящия състав на Европейската комисия - Румяна Желева, успя да ни накара да се срамуваме, без самата тя да изпита друго освен смущение. Докато ние все повече се изчервявахме, тя уверено отговори: "Аденския залив? Ние трябва да сме много активни на терен... Трябва да отидем на терен, имаме и много подготвени, професионални експерти. И за много такива места, като това, което споменахте, съм готова да посетя мястото на операцията и да видя как върви работата." Външният ни министър, нито се досети, че Gulf of Aden е залив; нито – че точно там върлуват пирати, които само дни преди изслушването похитиха български моряци.


Докато се питахме какво трябва да се случи, за да изпитат политиците срам, общественият укор предизвика политическа реакция – Румяна Желева се превърна в един от малкото български политици с прекъсната кариера.


За съжаление, възмущението на обществото не винаги дава подобни резултати. А липсата на срам освен в политиката, вече се е настанила и в средите на бизнеса.


Преди няколко десетилетия бизнесът изтълкува политиката на Роналд Рейгън за намаляване на данъците и дерегулация като сигнал, че вече всичко е възможно. И измисли лозунга:


"Алчността е добродетел"


Това бе истинска морална революция защото, както е известно (особено в дълбоко християнска Америка), алчността и лакомията са смъртни грехове.


Оставен без външен контрол, големият бизнес подтисна вътрешните си ограничения и не след дълго стигна до безобразия.


В началото на първия си мандат президентът Обама върна бизнесмените, пристигнали с частни самолети, за да преговарят за спасяването на компаниите си с държавни пари. Помоли ги да си тръгнат и да се върнат с влак. Напомни им, че трябва да имат срам. Което не им попречи да си раздадат отново огромни бонуси само година по-късно – пак от парите на данъкоплатците.


Българските им колеги неведнъж са доказвали, че не остават по-назад. Все още си спомняме фалита на банковата система. Шепа хора взеха пари от БНБ, т.е. от спестяванията на хората, основаха собствени банки и взеха от тях огромни кредити с ясното съзнание, че никога няма да ги върнат.


"Съжалявам... парите ви са в рая / money heaven" пък каза през 2010 година известният и в България исландски бизнесмен Тор Бьорголфсон (бивш собственик на БТК, Сибанк и Балканфарма) в отговор на въпроса, къде са двата милиарда паунда на английските граждани, вложени във фалиралата интернет банка Icesave. Въпреки, че е взел чужди спестявания, вложил ги е в рисковани сделки и е довел банката си до фалит, той заяви, че не е нарушил правилата.


На очевидно ниво, призивът да се засрами някой, който е считан за невинен от законова гледна точка е нещо странно. Съвременното общество е надскочило овалването в катран и пера. Изградило е законовия ред, който би трябвало да гарантира справедливост чрез процедури.


Не е възможно обаче законът да забрани всяка възможна наглост. Затова редът се опира и на ценностите и вътрешните задръжки на индивида. Срамът и законът, оказва се, са неразривно свързани, защото както казва Сенека: "Срамът може да ограничи това, което законът не забранява".


В България обаче връзката помежду им се разкъсва. Безсрамието, превзело глобалния бизнес и световната политика, у нас се настани и в съдебната система, която би трябвало да бъде стожер на морала – особено тогава, когато алчността стане норма. Наскоро това демонстрира Венета Марковска. Тя неразбиращо попита: "Ами аз", изумена от факта, че клетвата й се прекъсва. Въпреки убедеността на обществото, че не е достойна за конституционен съдия, тя не изпита дори привидно притеснение. С уверена крачка по този път премина и следващият кандидат, посочен за член на Конституционния съд, прокурор Гугушева.


Общественото разочарование от неуспеха на институциите да структурират, съхраняват и прилагат добрите нрави нараства с всеки изминал ден и скандал. Структурите на държавата загубиха доверието на хората и вече нямат авторитета, необходим им, за да настояват за определено благоприличие и кодекс на поведение. В този вакуум


чувствата на гняв и срам водят единствено към пряко гражданско действие


Алексис дьо Токвил казва ясно в "Демокрацията в Америка": общественият дух или силата на гражданското общество има за цел да формира достойни хора, социални животни, които не се нуждаят от правна сила. За свободните, демократични общества срамът е много по-добро средство за регулация и поддържане на приличен ред, отколкото законът.


"Докато срамът е на своя пост," смята Едмънд Бърк, основателят на консерватизма, "добродетелта не може да бъде окончателно изтрита от сърцата на хората". Както в демократичната Америка, описвана от Токвил, така и в аристократична (тогава) Англия на Бърк, срамът е по-важен регулатор от закона, тъй като и двете страни са структурирани на принципа на общностите. Всеки е възпитан така, че да допринася за добруването на общността – кой с каквото може. Богатите изграждат обществените сгради, училищата, кметствата, университетите. Бедните се обединяват в клубове за трезвеност, самообразование и социален напредък.


Всичко това е било реалност и в България. Но когато чувството за общност бъде разрушено, хората застават един срещу друг като врагове. Във вакуума, появил се след колапса на общностите, се намества законът на силата.


А силата е там, където са властта и парите. Силните, вместо да крепят общността и да дават личен пример за прилично поведение, започват да плячкосват слабите. Срамът дезертира от поста си, заедно с благоприличието. На тяхно място се настанява


безсрамен "елит" в който са оплетени политици, съдии, олигарси и бандити.


Това е България днес.


Въпросът е, как да се спре свличането и приближаването ни към Пакистан и отново да наложим благоприличие? А отговорът е в придържането към рамките на умереността.


"Страх от Бога, срам от хората" е максима, която бабите ни приемаха за очевидна. Те знаеха, че срамът ни предпазва от деградация, а там където той липсва, се стига до беззаконие и плячкосване.


Необходимо е, срамът да се върне на поста си, като основен вътрешен регулатор.

Коментари (255)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Алчността и егоизмът са вродени на всеки човек. Идеята е системата да ги използва за прогрес, а не да се опитва да ги потиска. Второто го гледахме и при комунисти, и при фашисти. И знаем до какво доведе. Човешката природата е такава, каквато е. Без значение дали ни харесва или не.

  Governments never learn. Only people learn.
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Днес политиците изпъкват като най-безсрамната група от населението в световен мащаб."

  Хехе, младите откриват, че не сичко, що фърчи се яде.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 949 Разстроено

  "Страх от Бога, срам от хората" е максима, която бабите ни приемаха за очевидна. Те знаеха, че срамът ни предпазва от деградация, а там където той липсва, се стига до беззаконие и плячкосване.

  Това е България днес.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Днес политиците изпъкват като най-безсрамната група от населението в световен мащаб."


  Дааам самата истина. Автора пропусна да отбележи, че при граждански размирици и неподчинение, същите тези политици вадят срещу хората (които са ги издигнали) жандармерия и куки, които от своя страна по презумпция трябва да пазят същите тези хора а не политиците. Демокрацията се оказа най-голямата лъжа на този свят. Имаш ли пари, ще си направиш демокрацията такава каквато ти харесва.

 5. 5 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Каролев, от твоята уста звучи малко цинично. Хайде да помълчиш.

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#1:"vladimirkarolev"]Идеята е системата да ги използва за прогрес, а не да се опитва да ги потиска. [/quote]

  Идеята е хубава, имплементацията на капиталистическата демокрация обаче ни показва, че в крайна сметка е без значение дали фашистите, комунистите или едрите капиталисти са най-отгоре.

  Време е за нов подход

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#6:"jubal harshaw"]имплементацията [/quote]

  Извинявам се, въплъщението

  / майка им и чуждици

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Добре де, защо са нужни толкова изречение и препратки към света за да се каже колко е лош Бойко Борисов, защото доколкото разбирам това е целта на статията .

 9. 9 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#6:"jubal harshaw"]е без значение дали фашистите, комунистите или едрите капиталисти са най-отгоре. [/quote]

  Колко световни войни имаш породени от демократичния капитализъм? Да не почваме с икономическите аргументи, че там ще забуксуваш

  Governments never learn. Only people learn.
 10. 10 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"The_Fly"]Каролев, от твоята уста звучи малко цинично. Хайде да помълчиш.[/quote]

  Цитирам учебник по психология. А от чия уста звучи, не би трябвало да има значение за истинността на едно твърдение

  Governments never learn. Only people learn.
 11. 11 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Весело

  И ми е много интересно, някой като каже "ВРЕМЕ Е ЗА НЕЩО НОВО". Ами добре, предложете нещо ново. Никой не се крие от разговор или спор. Само това нещо ново, да не е стария комунизъм, че обикновено дотам стигат предложенията, а неговото го видяхме.

  Governments never learn. Only people learn.
 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Когато говорят за нашите предци тях ги обединява национализма и националната идея , този национализъм който е така мразен в тази медия.

 13. 13 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Нашите баби са били добродетелни, защото са имали страх от Бога. А който има страх от Бога, има и срам от хората.

 14. 14 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "The_Fly":

  за твое съжаление Каролев е абсолютно прав.

 15. 15 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  ..."Алчността е добродетел"...
  ...особено в дълбоко християнска Америка...
  Ха, ха, ха..... Авторката,..
  Америка НЕ Е християнска държава!
  Т.е. - точно толкова християнска, колкото Израел - т.е. - юдейско-талибанска! Направете нужната справка, моля!
  И не виждам общото между темата за СРАМА и АМЕРИКА!
  Тези неща са като водата и нефта - "несъвместими"!
  Същия нефт, заради който "жандармите с дългите носове", подушващи нефт, "раздават" своята си "демокрация" по света, без дори да им я искат.
  И при такъв "учител" - достойни ученици!
  Как въобще ви дойде на ум да търсите СРАМ в Америка????????

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 16. 16 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"Кабаnormandyев"]тоз национализъм който е така мразен в тази медия.[/quote]

  Днешният национализъм не уважава частната собственост. Няма как да бъде уважавам от модерномислещи хора.

  Governments never learn. Only people learn.
 17. 17 Профил на k@lcho
  k@lcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Срамът може да ограничи това, което законът не забранява" - прав е Сенека .... и

  "Страх от Бога, срам от хората" - както и нашите баби
  .. и ... едва ли тези с парите ще приемат това да стане, и

  " Необходимо е, срамът да се върне на поста си, като основен вътрешен регулатор." - ми да го поканим де

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 18. 18 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#13:"kirsner"]Нашите баби са били добродетелни, защото са имали страх от Бога.[/quote]
  Нашите баби са имали страх от бога ,защото единствената книжка ,която са вждали в живота си е Библията в ръцете на попа. И защото системата е била такава.

 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1638 Весело

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Но когато се оливате трябва да бъдете наказвани. Като съдя по наглостта ти да пишеш тук, средновековните методи ще са подходящи.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#5:"The_Fly"]Каролев, от твоята уста звучи малко цинично. Хайде да помълчиш. [/quote]

  Напротив, Каролев си има кусури, но никога не е твърдял обратното, както милионерите социалисти, които са много загрижени за бедните хора пред медиите, а най безрамно ги крадат, това е цинично.

 21. 21 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "The_Fly":

  На аксиомата "Човек по природа е егоист" е развита цялата идеология на либерализма. Много добра, подредена логически идеология, но за съжаление както и социалните, и консервативните идеологии, не са случили с политици. Особено в Европа идеологията е един етикет и нищо повече.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 22. 22 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 727 Весело

  Още малко и някой ще ни открехне, че политиците са извънземни.

  А горките "хората" са жертви на междузвезден заговор. Политиците са такива кавито са и "хората" зад или пред тях.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 23. 23 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Разстроено

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  Уааууууу,,,,,, Каролев,...
  САЩ май разнасят букети и бонбони по света, а?
  Чат-пат и някоя пица с напалм, обеднен уран или ейджънт-ориндж???
  Въобще - наистина помълчи!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 24. 24 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#10] от "vladimirkarolev":

  За това говоря. Говорите гръмки кухи фрази, след което започвате да се обяснявате, че всъщност някъде казаното от вас го пише в книга или учебник и се разграничавате от казаното. Политик= патологичен лъжец!

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [quote#1:"vladimirkarolev"]Алчноста и егоизмът са вродени на всеки човек. Идеята е системата да ги използва за прогрес, а не да се опитва да ги потиска. Второто го гледахме и при комунисти, и при фашисти. И знаем до какво доведе. Човешката природата е такава, каквато е. Без значение дали ни харесва или не. [/quote]
  Тя, човешката природа, е и като те напъне - веднага да си се изтропаш където ти падне.
  Като бая ти Ганьо реагираш ... човещинка, а?
  А онуй, под шапките ни, за какво е тогава?

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1638 Весело

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  А ти колко световни войни знаеш? И какво общо има наглото ограбване и олигарсите с демокрацията и свободния пазар?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 27. 27 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#16:"vladimirkarolev"]Днешният национализъм не уважава частната собственост. Няма как да бъде уважавам от модерномислещи хора. [/quote]

  Това, че Волен и Каракачанов и хора като тях са се писали националисти нищо не означава.

 28. 28 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#24:"The_Fly"]Говорите гръмки кухи фрази, след което започвате да се обяснявате, че всъщност някъде казаното от вас го пише в книга или учебник и се разграничавате от казаното.[/quote]

  Не се разграничавам от казаното и прочетеното от мен, че алчността и егоизмът са вродени на всяко нормално човешко същество.

  Governments never learn. Only people learn.
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#20] от "Кабаnormandyев":

  Те си бяха партньори. Царските комунисти с обикновените. Пък кои ограбиха повече е спорен въпрос.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 30. 30 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#26:"Цецо"]И какво общо има наглото ограбване и олигарсите с демокрацията и свободния пазар?[/quote]

  Нищо Олигарх се става с държавна протекция, а аз съм либерал и искам малка държава, която да няма дори възможностите да създаде олигарх. А срещу мен стоят социалситите, които искат голяма държава, която да създава олигарси. И накрая аз съм лош Олигарх се създава с регулации, а не се ражда поради липса на регулации

  Governments never learn. Only people learn.
 31. 31 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  [quote#11:"vladimirkarolev"]И ми е много интересно, някой като каже "ВРЕМЕ Е ЗА НЕЩО НОВО". Ами добре, предложете нещо ново. [/quote]


  Не си ли се замислял, че и честност и почтеност би свършило работа или сега ще ме обориш, че капитализма не ги признава?

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [quote#18:"trikebapceta"]Нашите баби са имали страх от бога ,защото единствената книжка ,която са вждали в живота си е Библията в ръцете на попа. [/quote]
  Кебапчо, аре да говориш само за собствената си баба, а?
  Става ли?

 33. 33 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Много ми хареса статията! Темата за срама и безсрамието е не по-малко важна от тази за парите и безпаричието, но едва сега започва да се говори по нея. Надявам се, скоро да станат теми и естетичната среда ( а не само най-евтиното строителство), премахване на вехториите, (а не само на боклуците), качеството на живот (а не само дали ще оцелеем)!

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 34. 34 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#31:"The_Fly"]Не си ли се замислял, че и честност и почтеност би свършило работа или сега ще ме обориш, че капитализма не ги признава?[/quote]

  По-скоро средният избирател не ги признава, като гледам изхода от повечето избори напоследък. Капитализмът си пасва чудесно с честност и почтеност, средният избирател често му е трудно да ги преглътне, защото честният политик му казва, че животът е в ръцете на гражданина, а последният често не се кефи да поеме отговорност за живота си

  Governments never learn. Only people learn.
 35. 35 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev": човешко е при мъжете поне да имат всяка красива срещната жена. По твоята логика не трябва да потискаме този инстинкт а да го използваме за ....

 36. 36 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#20:"Кабаnormandyев"]Напотив, Каролев си има кусури, но никога не е твърдял обратното, както милионерите социалисти, които са много загрижени за бедните хора пред медиите, а най безрамно ги крадат, това е цинично.[/quote]

  Никога не съм променял и на сантиметър либералните си убеждения. Както и повечето си позиции. В много редки случаи съм променял някакви свои позиции по конкретни казуси. Но в България е доста срамно да отстояваш едни и същи идеи над десетилетие, далеч по-модерно е да си ветропоказател

  Governments never learn. Only people learn.
 37. 37 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#9:"vladimirkarolev"]Колко световни войни имаш породени от демократичния капитализъм?[/quote]

  Малко ли са? Първата и Втората световна не ти ли стигат? Демократичните държави са толкова отговорни за тех, колкото и недемократичните.

  За икономическите аргументи заповядай, макар, че там си малко handicapped. В Икономическия преподаваха политикономия, ти друго не знаеш.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 38. 38 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#34] от "vladimirkarolev":

  Тук съм 50:50 за казаното от теб. Едно обаче не мога да отрека - действаш като барут на форумите

 39. 39 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Весело

  Какъв срам?
  Гняв е нужен ... трябва тотална подмяна на системата и хората,които я обслужват.
  За съжаление,ще отнеме време,защото оформянето на подобни нагласи тепърва започва,а и старите идеологии все още са пълни с приносителите си ...

  Liberate Your Mind!
 40. 40 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#35:"kolokot"]човешко е при мъжете поне да имат всяка красива срещната жена. По твоята логика не трябва да потискаме този инстинкт а да го използваме за [/quote]

  Включи си телевизора. Голи жени продават коли. Голи жени продават минерална вода. Голи жени продават бензин. Голи жени продават масло. Голи жени продават.... голи жени. Маркетинг специалистите си го ползват, дори и ние да не го забелязваме съзнателно. Човешката природата НЕ МОЖЕ да бъде променена.

  Governments never learn. Only people learn.
 41. 41 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#37:"jubal harshaw"]В Икономическия преподаваха политикономия[/quote]

  Опазил Бог да не бях взел друго образование Иначе имаш теория на демократичния мир. Виж в Гуугъл и пак ела

  Governments never learn. Only people learn.
 42. 42 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#1:"vladimirkarolev"]...Идеята е системата да ги използва за прогрес...[/quote]
  Идеята на първичната махленска мутра!?
  Добродетели се култивират първите седем години!?
  Други се оперират от тях!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 43. 43 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#30:"vladimirkarolev"]Олигарх се създава с регулации, а не се ражда поради липса на регулации [/quote]

  Не си чувал за естествен монопол? За многото чисто "бизнес" начини да се убие конкуренцията, дето ги пише даже и в учебниците по икономика? Не знаеш ли защо има анти-тръстово законодателство?

  Баси, как може даскалите в УНСС да сте толко неуки?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 44. 44 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#11:"vladimirkarolev"]И ми е много интересно, някой като каже "ВРЕМЕ Е ЗА НЕЩО НОВО". Ами добре, предложете нещо ново. [/quote]

  Предлагам нещо старо:

  1. Да се върне времето когато беше ГОЛЯМ СРАМ да си хомосексуален.

  2. Да се върне времето когато мързеливите дегенерати си лягаха гладни. Да смятама това за нормарно и да не се грижим за тях.

  3. Да се възродят семейните ценности като брак, и то само с противоположния пол, полагането на усилия за образование и възпитание на децата.

  4. Нулева толерантност към нетолерантните общности - мюсюлмани, комунисти, анонимни анархисти...

  5. Да не се мъчим да превъзпитаваме престъпниците. Те просто трябва да бъдат наказвани. Колкото по жестоко - толкова по-добре.

  6. Данък 10% за цяла Европа. Никакви субсидии и преференции за нито една държава или отрасъл.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 45. 45 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  [quote#40:"vladimirkarolev"]Човешката природата НЕ МОЖЕ да бъде променена.[/quote]


  Прав си и за това си има една думичка МОРАЛ! И пак опираме на почтеност и тн. Ясно е, че всички искат да си продават боклука бързо, с големи маржове и т.н. Обаче да не ти пука как го правиш не е нормално. Същият този маркетинг утре ще измисли жени да продават маслото със свирка, бензин със свирка, кола със свирка и тн.

 46. 46 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  [quote#34:"vladimirkarolev"]Капитализмът си пасва чудесно с честност и почтеност, средният избирател често му е трудно да ги преглътне[/quote]

  Каролев, изобщо не си оригинален. Тези приказки сме ги чували преди по друг повод - социализмът е нещо много хубаво, но хората го изкривяват. Та и сега, средният избирател не пасва на почтения капитализъм. Порърси нещо по-свежо, моля те, щото това мирише на мухъл. Независимо от новия пълнеж.

 47. 47 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#43:"jubal harshaw"]Не си чувал за естествен монопол? За многото чисто "бизнес" начини да се убие конкуренцията, дето ги пише даже и в учебниците по икономика? Не знаеш ли защо има анти-тръстово законодателство? [/quote]

  Естествените монополи незащитени със здрави регулации вероятно са 1% от всички монополи. Дайте да не се правим на луди, предлагам Да не говорим, че естествените монополи са продукт на нова технология и се разбиват от нови технологии. А олигарсите обикновено са тъпи, но хитри хора, които повече умеят да правят договорки с политиците, отколкото да изобретяват нови технологии и да развиват успешни бизнеси в конкурентна среда.

  Governments never learn. Only people learn.
 48. 48 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#30] от "vladimirkarolev":

  Вашата партия точно с това се занимаваше. И между другото олигарх се става не само с държавна протекция.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 49. 49 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#45:"The_Fly"]Същият този маркетинг утре ще измисли жени да продават маслото със свирка, бензин със свирка, кола със свирка и тн.[/quote]

  Проституцията е законна и в момента в повечето развити икономики в Европа и няма проблем това да се случи. Но потребителите не биха го приели добре и не се случва. Оставиш ли хората да се разбират сами без да се месиш с държавни чиновници, нещата често работят по-добре, отколкото би си помислил

  Governments never learn. Only people learn.
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [quote#33:"Емо"]Много ми хареса статията! Темата за срама и безсрамието е не по-малко важна от тази за парите и безпаричието, но едва сега започва да се говори по нея.[/quote]
  Е, на мен пък не ми харесва.
  Поради една проста причина - че е глупаво!
  Срамът, особено този, за който страда тук Юлия Иванчева, е изваден от нафталина. От нафталина на една отминала обществена форма, когато патриархалното е доминирало. Сега просто нещата са различни и такива "фатки" не вървят. Темата е дълга и няма да я чопля допълнително, но това е безспорно. И тогава да се набляга на разума. Белята само че е в това, че "елитите" са ... ялови. Особено в китна Българийка, където са силно заразени със социопатия, илитератщина и първосигнален егоизъм почти на вегетативно ниво.
  И затова поради невъзможността на тези елити да произвеждат обществено полезни визии, практики и консенсуси в съчетание с неспособността на мат'ряла да упражнява сериозно влияние върху процесите води до такива сиромахомилски призиви към идеализирани "панацеи" от миналото. Което обаче е минало необратимо.
  Затова - трябва да се наблегне на онова под шапките ...

 51. 51 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#48:"Цецо"]И между другото олигарх се става не само с държавна протекция.[/quote]

  Това е самото определение на олигарх - срастване на бизнеса с политиката, тоест, бизнесмен с държавна протекция. Няма как да е иначе. Все ендо да кажеш, че Слънцето не е звезда.

  Governments never learn. Only people learn.
 52. 52 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#47:"vladimirkarolev"]Да не говорим, че естествените монополи са продукт на нова технология [/quote]

  Верно си чел икономика само от Гугъл.

  [quote#47:"vladimirkarolev"]успешни бизнеси в конкурентна среда[/quote]

  Откъде се взима и как се поддържа тая "конкуретна среда" без държавна регулация?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 53. 53 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#43:"jubal harshaw"]естествен монопол[/quote]

  Ти имаш ли представа какво е естествен монопол, че плещиш врели и некипели.

 54. 54 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#49] от "vladimirkarolev":

  Нямах предвид това.

 55. 55 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#52:"jubal harshaw"]Откъде се взима и как се поддържа тая "конкуретна среда" без държавна регулация?[/quote]

  хахаха иди на полето и виж животните как се конкурират. конкурентната среда е изходната точка в природата, регулацията може единствено да я намали. не можеш да СТИМУЛИРАШ конкуренция (без значение какви глупости приказват политиците по телевизията) с регулация. Конкуренцията Е, тя е естественото състояние на нещата, породено от ограничеността на ресурсите.

  Governments never learn. Only people learn.
 56. 56 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#9:"vladimirkarolev"]Колко световни войни имаш породени от демократичния капитализъм? Да не почваме с икономическите аргументи, че там ще забуксуваш [/quote]
  Кой докара "един призрак да броди..."!?
  Самодоволството, безсрамието и некадърноста обикновено вървят ръка за ръка!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  [quote#26:"Цецо"]И какво общо има наглото ограбване и олигарсите с демокрацията и свободния пазар?[/quote]

  А какво общо имаме ние българите с демокрацията и свободния пазар?!

  Не прочетохте ли, какво бяха казали ЦРУ по темата:
  "Тласък за развитие на демокрацията може да има, когато потреблението на глава от населението надхвърли 15 хиляди долара годишно."

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [quote#47:"vladimirkarolev"]А олигарсите обикновено са тъпи, но хитри хора, които повече умеят да правят договорки с политиците, отколкото да изобретяват нови технологии и да развиват успешни бизнеси в конкурентна среда. [/quote]
  За това ++++++++++++

 59. 59 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#54:"The_Fly"]Нямах предвид това.[/quote]

  Защо те е страх да приемеш, че моралът на пазара означава всъщност моралът на договорката между теб и мен без допълнителни държавни посредници и пречки? Да кажеш, че пазарът няма морал означава да кажеш, че ти самият нямаш морал. Пазарът сме аз и ти, това е

  Governments never learn. Only people learn.
 60. 60 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Каролев, не отговаряй на всеки тъп коментар. Става досадно.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 61. 61 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#11:"vladimirkarolev"]Ами добре, предложете нещо ново.[/quote]
  КапитализЪма преди разюзданата анархия на Рейгън!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 62. 62 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#60:"lara_croft"]Каролев, не отговаряй на всеки тъп коментар. Става досадно.[/quote]

  Така е. Твоят отгоре е много стойностен, но беше прекалено дълъг и нямаше как да го цитирам, за да отговоря. Съгласен съм с почти всичко написано от теб.

  Governments never learn. Only people learn.
 63. 63 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#61:"geoimg*"]КапитализЪма преди разюзданата анархия на Рейгън!?[/quote]

  Другаря Картър? Ти си за Комиците, направо (казвам го с добро чувство, развесели ме)

  Governments never learn. Only people learn.
 64. 64 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1403 Весело

  [quote#1:"vladimirkarolev"]Алчноста и егоизмът са вродени на всеки човек.[/quote]
  Каролев, точно обратното, чувството за справедливост и доверие са това което отличава силната икономика от слабата. Затова България в края на 19-ти век става чудо на Европа, както и Япония при идването на Американците, за 20 години става световна сила. Когато хората си имат доверие и знаят, че във справедлива среда те ще успеят с труд- тогава се случват чудеса от храброст.

  А ако ти се изс*ра на главата и на§ба жена ти, взема ти парите, малко трудно в такава среда ще решиш да основаваш новия Майкрософт.

  Човек е и егоистичен, и алтруистичен и само задръстен и ограничен човек ще се опитва да прилъже само едната му същност за сметка на другата. По тоя параграф и Хайек и Бюкянън мълчат защото така им отърва.

  Истината Каролев е, че след комунизма и фашизма, нео-курвите се изложиха по-още по-жалък начин и доказаха, че от най-калните бани в човешката душа, Тадж Махал не става.

 65. 65 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#64:"Трезвен"]че от най-калните бани в човешката душа, Тадж Махал не става[/quote]

  И средната продължителност на живот се увеличи колосално, поради разсипията на либерализма и капитализма

  Governments never learn. Only people learn.
 66. 66 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Весело

  Излизам, приятно ми беше. Който не желае капитализъм, винаги може да пробва как е в Северна Корея на някое оризище

  Governments never learn. Only people learn.
 67. 67 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Егоизмът и алчността, ако няма поне малко алтруизъм и чувство за общност (моралът и почтеността отдавна са забравени понятия), ще затрият света. Вервай ми.

 68. 68 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#62] от "vladimirkarolev":

  Исках да кажа, че приличаш на академик-математик, дето му се налага да обясни на аудиторията питагоровата теорема. И понеже аудиторията не схваща, я обяснява на всеки поотделно...

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 69. 69 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Срамът за да е някаква спирачка трябва да е персонален.
  Едно е "журналистът" да каже политическия елит е безсрамен
  а съвсем друго "Импрефагов" е безсрамен.

 70. 70 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1518 Весело

  [quote#66:"vladimirkarolev"]Който не желае капитализъм, винаги може да пробва как е в Северна Корея на някое оризище [/quote]

  О, разбира се, Каролев, изключително убедителен си. Всички несъгласни с единствено правилния либерален капитализъм (и почтен ) са комунета и маскари.

 71. 71 Профил на abefus
  abefus
  Рейтинг: 395 Весело

  Човек, когато се чуди кой точно да си избере като пример, потвърждаващ изводите в някой материал, измежду морето от възможности, винаги бива улеснен от появата на някой политик, който ще изкоментира нещо лично по темата.

 72. 72 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#68:"lara_croft"]И понеже аудиторията не схваща, я обяснява на всеки поотделно[/quote]

  За разлика от някои мои колеги политици, аз уважавам всеки въпрос, без значение какво е личното ми мнение за неговата издържаност До скоро, излизам, наистина

  Governments never learn. Only people learn.
 73. 73 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#71:"abefus"]винаги бива улеснен от появата на някой политик [/quote]

  Много ли други политици има във форума на Дневник? Не, че аз съм някакъв политик, но да кажем, че влизам в широкото определение

  Governments never learn. Only people learn.
 74. 74 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#34:"vladimirkarolev"]...честият политик... [/quote]
  Посочи ЕДИН, без общи приказки!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 75. 75 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#55] от "vladimirkarolev":

  Картелните споразумения що са? Може би за тях няма нужда от държавни регулации (санкции)?

 76. 76 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#65:"vladimirkarolev"]И средната продължителност на живот се увеличи колосално, поради разсипията на либерализма и капитализма[/quote]
  И през 70-те, ако сравняваш средната продължителност на живота с 20-те в България лесно ще заключиш, че благодарение на Живков и Димитров се живее по-добре. Това е демагогия.

  Лесно обаче може да се види, че през 50-те, американско семейство с 2 коли и къща се издържа лесно с заплатата на един работник в Дженеръл Мотърс. В наши дни това е утопия. За последните 20 години точно този формат на капитализма за който ти говориш се провали с това което отне на работническта класа в развития запад, липсата на разлика за средната класа и жестокият напредък за най-богатия 1%.

 77. 77 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#74:"geoimg*"]Посочи ЕДИН, без общи приказки!?[/quote]

  Аз да съм ви лъгал някога? Може да съм казвал неща, които не ви харесват, но не си спомням да съм ви лъгал.

  Политиците са представителна извадка на всяко общество. Както в обществото има честни хора, така и сред политиците има.

  Governments never learn. Only people learn.
 78. 78 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#59] от "vladimirkarolev":

  Сам се прецакваш - "Всичко може да се договори". Така излиза според теб и начина по който мислиш. А дали е редно да се "договори" не съществува като опция. Не сте толкова големи тарикати вие икономистите както си мислите. Закърнели сте до толкова, че отдавна за вас "потребител" означава не човек, а онова, което ви пълни джобовете, като се стараете да минете възможно най-тънко. И се цупите като ви възразяват.

 79. 79 Профил на Boky
  Boky
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Повечето от писалите тук не са разбрали за какво пише авторката. Основното в анализа е изчезващите морални ценности и замяната им с най-ниски долни страсти. И не виждам защо не се коментира подадената тема, а се обръща внимание на някакъв Каролев, който просто не е в час за подобна дискусия. Може би е прав колегата, че живеем в друг свят, в който моралните ценности са вече антики. Ако това е вярно, по-добре е всеки да се снабди с оръжие и да заживеем модерно.

 80. 80 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#76:"Трезвен"]това което отне на работническта класа в развития запад[/quote]

  Глобализацията не е отнела никого на нищо. Свободната търговия носи ползи за всички, курс по икономика 101

  Governments never learn. Only people learn.
 81. 81 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 634 Неутрално

  [quote#77:"vladimirkarolev"]Аз да съм ви лъгал някога? Може да съм казвал неща, които не ви харесват, но не си спомням да съм ви лъгал. [/quote]

  Охохохохохохохахахахахахахаха! Да не се дебнем, че ще се хванем

 82. 82 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#55:"vladimirkarolev"] иди на полето и виж животните как се конкурират[/quote]

  Каролев, Каролев, как може да си толкова интелектуално недорасъл, че в една дискусия да си едновременно бранител на демокрацията и радетел за социален дарвинизъм?

  Ако знаеше колко глупаво звучиш на интелигентни хора, щеше да те е срам. Ама ти си като политиците от статията - нема как да те е срам, чувстваш се голем в твоя гьол, щото друг аршин не знаеш.

  Жал ми е за студентите ти, ама така е в дълбоката провинция.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 83. 83 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#78:"The_Fly"]А дали е редно да се "договори" не съществува като опция[/quote]

  Редно? Стига тази договорка да не довежда до насилие или принуда, какво нередно има в една договорка/размяна? Какво нередно можем да договорим ние с теб, което да не доведе до насилие или принуда върху когото и да било?

  Governments never learn. Only people learn.
 84. 84 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#81:"The_Fly"]Да не се дебнем, че ще се хванем [/quote]

  Ако ме беше страх от дебнене, нямаше да пиша в този форум

  Governments never learn. Only people learn.
 85. 85 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2160 Разстроено

  "Страх от Бога, срам от хората"

  Тези чувства са за нас, непогрешимост и наглост - за управляващите, парите ни - в рая, а ценностите - в спомена.
  Не знам за Салман Рушди, но аз категорично отказвам да приема срама като част от своя живот!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 86. 86 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#80:"vladimirkarolev"]Свободната търговия носи ползи за всички, курс по икономика 101 [/quote]

  В 101 може и така да е, но в по-горните курсове се учи за разпределението на ефектите от "свободната търговия". И се оказва, че и теорията, и емпиричните изследвания показват, че свободната търговия може да нанесе много вреда и в краткосрочен, и в дългосрочен план.

  Не е трябвало да спираш на 101.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 87. 87 Профил на abefus
  abefus
  Рейтинг: 395 Весело

  Политиците не са никаква представителна извадка, ето една лъжа. Не е вярно, че повечето хора в тая страна са мошеници, некадърници, мързеливци, без морал, безскрупулни и т. н. Г-н Каролев, кого се опитвате да убедите в изкривените си идеи? Ако целта са хората в този форум, няма шанс, те са с доста висок коефициент на интелигентност. Не ми се ще да се връщам и още назад в тезите Ви, но не всяко човешко същество е изтъкано от алчност и егоизъм. Да Ви дам ли конкретни примери с исторически фигури или сам ще се сетите?

 88. 88 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Весело

  Каролев,клишетата,които пускаш в употреба,са втръснали до безкрайност.Ти си като динозавър,който отказва да приеме,че краят и изчезването му са неизбежни.Именно тези твои заучени чужди и стари разбирания за света,ще бъдат причината за края ви.Хората постоянно се променят в търсене на по-добри решения и никой,дори ти и подобните ти,не сте в състояние да спрете процесите.

  Liberate Your Mind!
 89. 89 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#80] от "vladimirkarolev":

  Именно глобализацията отнема на Европа и САЩ много - изнасят се производства в Китай, Индия и други по-евтини дестинации. Постепенно горните две световни сили, към момента, ще губят своето значение.

 90. 90 Профил на zag52
  zag52
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#34] от "vladimirkarolev":
  За съжаление му остана, само отговорността за управляващите,.И хора като вас които да обяснят колко сме мързеливи,колко малко работим и как гледаме все назад.Хора като вас които издигнаха човешката алчност на първо място в ценностната си система.За това не можем да намерим ,честен съдия,политик и други на държавна хранилка.Да не говорим за повечето собственици на предприятия които им стана на навик да не плащат заплати и хората да им работят по 60час. на седмица.З а това си махнете розовите очила и погледнете че ходите по човешки съдби и никой не е вечен.

 91. 91 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#89:"Читател"]изнася се производства в Китай, Индия[/quote]

  Ако си провериш данните, ще видиш, че САЩ не е загубил нищо от индустриалното си производство в каквото и да било измерение А компаниите, които изнасят производства, наскоро се оказа, че са създали много повече работни места в САЩ на тяхно място. Вземете някой учебник по макроикономика или международна икономика, вътре си е описано всичко чудесно

  Governments never learn. Only people learn.
 92. 92 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#11] от "vladimirkarolev":

  Каролев, от морална гледна точка вие сте простак и циник.

  Не е нужно нищо ново, а позабравеното старо.
  В България комунизма обърна с краката нагоре ценностната система и създаде къде образовани, къде недотам простаци и циници.
  Тях сигурно щеше да ги има и ако беше се запазила нормалната социална структура на обществото, но буферите на морала, религията, традиционните човешки отношения бяха заменени с персоналната незначителност и безотговорност на съветския модел.

  Новото ще е покололението на 70те и 80-те да успее да предаде нещо от наученото от техните баби и дядовци за доброто и лошото, за хубавото и грозното.
  Обществото може да се излекува единствено само!
  Ако намери подходящите авторитети да го водят, може да го направи по бързо.

 93. 93 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#80] от "vladimirkarolev":

  Говориш като партиен секретар. Явно за ограничените хора им трябва един идеологичен барабан с който да си подкрепят егото. В реалния живот обаче, оркестъра е доста по-пъстър и хора като теб звучат като един свирчо, който се пъчи. Във форума на днес.бг може да звучиш интелегентно, в този на капитал и дневник си просто свирчо. Жалко за студентите ти само, но затова пък умните хора от нас отдавна са отишли да учат в чужбина.

  Съвременния свят именно до там стигна, че ние нямаме големи мислители, а само свирчовци. Изправени сме пред проблеми, които не са срещани досега и имаме само стари механизми с които да ги борим.

  Дори и изкуството и музиката е така- за последно най-големите музиканти са все от 70-те, чат-пат 90-те.

 94. 94 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2856 Гневно

  "Срамът дезертира от поста си"

  Стига са ни третирали като олигофрени със словесни еквилибристики! Срамът не е дезертирал отникъде. Той беше изритан от политическия ни живот още през 1944 г. и оттогава не е и правил опит да се завърне!

 95. 95 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#87:"abefus"]но не всяко човешко същество е изтъкано от алчност и егоизъм. Да Ви дам ли конкретни примери с исторически фигури или сам ще се сетите?[/quote]

  Между това нещо да ти е вродено и да си изтъкан от него има огромна разлика. А политиците в представителна демокрация са представителна извадка. Иначе няма как да е представителна тази демокрация

  Governments never learn. Only people learn.
 96. 96 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#93:"Трезвен"]Жалко за студентите ти само, но затова пък умните хора от нас отдавна са отишли да учат в чужбина. [/quote]

  В Северна Корея?

  Governments never learn. Only people learn.
 97. 97 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Прави му чест на Каролев, че влиза и участва с името си. Много е лесно да се нахвърлиш върху публично известен човек. Кой знае критикуващите го какви ли мръснички тайни имат, ама в анонимния форум всички сме велики, честни, идеални. Това, което казва Каролев, го има в книгата на Айн Ранд "Добродетелта на егоизма". Тя казва, че егоизмът всъщност е положително качество - грижейки се сам за себе си, егоистът освобождава другите от грижата за него.

  Gunter glieben glauchen globen
 98. 98 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#97:"g_t_DimebagDarrell"] грижейки се сам за себе си, егоистът освобождава другите от грижата за него.[/quote]

  Затова е вроден, той е инстинкта за самосъхранение, още от когато не е имало общество и всеки се е грижел сам за себе си - тогава "други" не е имало.

  Governments never learn. Only people learn.
 99. 99 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#96] от "vladimirkarolev":

  Не Каролев, например Англия.

 100. 100 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#28:"vladimirkarolev"]Не се разграничавам от казаното и прочетеното от мен, че алчността и егоизмът са вродени на всяко нормално човешко същество. [/quote]
  Така е. Затова, тези които страдат от алчността и егоизмът на едни, са много склонни да прибягват да насилие срещу елитът, който ги тормози. Засега в арабския свят, пък ако Вие сте лицето и възгледите на политиците в Европа, скоро ще се запролети и на Стария континент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK