"Да се публикува под пост номер 3...Настроението - неутрално или разстроено"

Инструкцията какво и как да публикува, останала в коментара на Wrornoxmaniak

© Дневник

Инструкцията какво и как да публикува, останала в коментара на WrornoxmaniakАнкета: Платен ли съм: 
- Да. 
+ Не.


Това допитване публикува потребителят Wrornoxmaniak като коментар (№ 3) под материала за интервюто на премиера Бойко Борисов в неделя вечер (23 декември). 19 часа по-късно гласувалите с "-" т. е. утвърдително са 385, а отреклите го са 130. От това съотношение може и да се вадят разни изводи - брой истински vs. поръчани коментатори, платени потребители итн., но всички ще са условни, заради удобните прикрития, които мрежата предоставя.


Предисторията
"Стига сте плюли против човека. Видяхте какво направиха Борис Велчев и Никола Филчев преди това. Разбирам че нямате доверие в нищо и никога, но поне дайте шанс да оправи мизериите на предшествениците си. Аз си мисля, че той изобщо няма да разочарова народа и още януари 2013 ще имаме първите резултати." 


Това мнение се появи за първи път във форума на "Дневник" на 21 декември под материала "ЕК: ВСС не организира работата си, така че да избегне противоречиви решения". Коментарът (52) е публикуван в 16:10 от потребителя zanzibar87 с настроние "неутрално".


11 минути по-късно абсолютно същото мнение се появява като коментар 71, но от Wrornoxmaniak, настроение "неутрално". Редовен потребител (Музар) дори отбелязва съвпадението в следващ коментар (84) - "Никакви съмнения за шизофрения, нали? Двама души с мот-а-мо идентични мнения? Или един с два ника? Или просто съдържание на флашка?". Той и няколко други форумисти спорят с Wrornoxmaniak по изразените от него крайни позиции за процедурата за избор за главен прокурор, както и за оценката му за медиата.


В 16:46 Wrornoxmaniak отново публикува целия коментар "Стига сте плюли против човека...." (№ 97), този път настроението е "разстроено" (вижте снимката в пълен размер), а в дъното на коментара е останало следното изречение:


"Да се публикува под пост номер 3, в началото. Настроението да бъде неутрално или разстроено".

Дали Wrornoxmaniak по погрешка го публикува в същия форум, или под същия текст - не е ясно, но инструкцията какво да прави остава. Както и да се разглежда съдържанието на този пост - трудно е да се стигне до различен извод, освен че някой изпраща готови коментари за публикуване и указания как и къде точно да бъдат пуснати (впечатляваща е прецизността към кой коментар да е реакцията и дори изискване за настроението). (в случая е трябвало да бъде отговорено на коментар номер 3, който гласи "ДОСТА ЗВУЧЕН ШАМАР !!! НЕПРИЯТНО МИ СТАНА АМА САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ !!!")


През последните два дни проследихме реакциите около този коментар и обсъждахме дали и какво да предприемем срещу потребителя.


Санкцията на читателите


Една от силните страни на форума на "Дневник" е, че има много голяма група от читатели, които участват в дискусиите от години, "познават" се през форума и бързо и справедливо или с убийствена ирония реагират в подобни ситуации. 


И това не е реакция срещу публикуването на различни мнения и оценки. Напротив друга силна страна на форума е, че в него може да се спори и да има сблъсък на позиции, важното е те да са аргументирани.  И всички мнения остават (независимо и от позицията на "Дневник" по дадена тема - има проблеми, по които се разминаваме с голяма част от читателите си - като пълната забрана за пушене) - важното изразените мнения да не нарушават някое от правилата на форума.


Със съжаление обаче отчитаме, че има все повече коментари, подадени от уж различни потребители, чиято лексика, синтаксис и правопис са на практика идентични. Те почти никога не коментират конкретните проблеми от публикацията или не отговарят на фактите, а коментират общо или пускат мнения тип лозунги. Такива коментари се появяват предимно под теми свръзани с политиката и управлението на държавата и за тях винаги има: добри  - управляващите и техните съратници в останалите власти и близките до тях икономически кръгове и лоши - всички останали.


Но икога не бихме си позволили да анализираме информацията през данните, които имаме за IP-адресите на потребителите и да я използваме за ограничаване на тези коментари.


Wrornoxmaniak просто онагледи схемата и доказа съмненията за поръчани коментари и през това достатъчно се разобличи (въпреки че по-късно се опита да обясни, че го е направил като провокация към други потребители - неубедително). Дали за това му плащат или е част от от работните му задължения или има друга причина - не знаем.


Решихме, че по актуалните правила на форума няма причина да го санкционариме. Дори и да блокираме профила му заради съмненията ни, той вероятно ще започне да пише от друг (в ID има няколко регистрации със сходно потребителско име за последните 4 години, тази е от есента на 2012г.).


Най-сериозната санкция сега е оценката на другите читатели (поставяне "-" на коментарите му и реакции) и правенето на "инструкцията" по-видима.


Промени във форума


За началото на 2013г. сме подготвили промени във форума, които да улеснят и обогатят възможностите за дискусия и реакция.


Обмисляме и можем ли да въдем правило или друга функционалност, които да ограничат включването на "платени" коментатори.


С идеи и препоръки за форума може да ни пишете на [email protected] (моля само отбелязвайте в Subject, че писмото е по тази тема). Може да ни изпращате информация и сигнали и за практиките на платени публикации във форумите, които да помогнат на разследването ни.


Светли празници!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK