Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Конкуренцията за "скандал на годината" е сериозна

Геновева Петрова

© Дневник

Геновева ПетроваНа финала на годината "Дневник" направи анкета сред политолози и социолози, които обобщават тенденциите, скандалите, изненадите на 2012 г. Четете техните мнения всеки ден. Прогнозите им за 2013 ще публикуваме веднага след Нова година.


С какво ще запомните тази политическа година?


- Като не много успешна. За съжаление най-ярките политически събития бяха преобладаващо скандални по характер и задълбочават критиката към работата на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. С изключение на магистралите липсват успешни политики във вътрешен план. Най-важните за хората политики в сферата на доходите, икономиката, здравеопазването, образованието се оценяват като неуспешни от мнозинството български граждани. Липсват значими постижения и в международен аспект – България получи критичен мониторингов доклад от ЕК, все още е извън Шенген, от Брюксел бяха отправени остри критики към свободата на медиите в страната.
Кой според вас е скандалът на 2012-а?


- Конкуренцията за върха в тази класация е сериозна. Може би поредицата от скандали в съдебната система (уволнението на съдия Мирослава Тодорова, изборът на членове на ВСС, на Конституционния съд, на главен прокурор) се открояват като най-силни през тази година. Челната тройка допълват скандалните случаи на разпределение на средства по обществени поръчки, а през последните седмици и от фонда за научни изследвания и скандалът от лятото с бившия вече депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който даде публичност на прилагана от представители на управляващите схема за изнудване и постави под въпрос възможността им да изпълнят един от най-силните ангажименти, с които дойдоха на власт – борбата с корупцията.


Какво ново научихте за съдебната система покрай изборите на Висш съдебен съвет, на главен прокурор и уволнението на съдия Мирослава Тодорова?


- Че когато става въпрос за важни за независимата съдебна власт решения, везните на Темида губят баланс под тежестта на зависимостта. Докато този проблем съществува сред висшите равнища, съмненията, че дефектът "зависимост" се възпроизвежда на всички останали нива, ще продължават да тегнат над съдебната система.


Какво показаха гражданските протести? Има ли промяна в гражданското общество?


- Две основни неща станаха ясни след тези протести. Първо, че въпреки наложилата се през последните години теза за всеобщо отчуждение съществуват каузи и проблеми, които са способни да мобилизират спонтанната гражданска енергия. И второ, че освен дирижирани и манипулирани в България може да има и автономни граждански действия.


Кои постижения и гафове на правителството бихте откроили?


- Сред постиженията трябва да признаем магистралите и удържаната до момента фискална стабилност на страната. Освен скандалите, за които говорих преди малко, място сред гафовете заслужават и случаите на превишаване на права от полицията при задържане на заподозрени, неяснотата около стопанисването на язовирите, бонусите в администрацията и начина, по който служителите бяха накарани да ги върнат, цените на лекарствата, променливата позиция по големи енергийни проекти като АЕЦ "Белене".


Как оценявате първата година на президента Росен Плевнелиев?


- Плаха, с неясни приоритети, но и без сериозни гафове.


Какво се случи с левицата и с десницата?


- Нещо, на което сме ставали свидетели и преди. Левицата осъзна, че основните й противници са извън нея, активира механизмите си за самосъхранение и се запази единна. В десницата вътрешните напрежения отново взеха връх и предизвикаха един от ярките политически скандали на годината. И левицата, и десницата обаче продължават да са длъжници на избирателите си и разполагат с много малко време до изборите да ги убедят, че заслужават подкрепата им.


Кои нови политически формации ще следите с внимание догодина?


- "Алфа Рисърч" следи подкрепата за всяка формация, която се бори за доверието на избирателите. По-важно към момента е да следим кои (и дали въобще някои) от формациите в няколко основни сегмента – "син вот", "националистическо-патриотичен вот", "вот за граждански формации", "корпоративен вот", ще успее да надделее над преките си съперници в съответната електорална ниша. Както и коя от тези ниши, ползващи се с относително равностойна подкрепа към момента, като цяло ще успее да мобилизира по-широко обществено доверие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  "Най-важните за хората политики в сферата на доходите, икономиката, здравеопазването, образованието се оценяват като неуспешни от мнозинството български граждани" - това си е достатъчен и заслужен СКАНДАЛ - пъченето и направеното(НЕ).

  Коментиране на анализираното, вече...
 3. 3 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 700 Весело

  Малката Русия - България по пътеките на голямата Русия. Чисто и просто милиционерска работа.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  правителството на монополите във вреда на народа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Любопитно

  "Че когато става въпрос за важни за независимата съдебна власт"

  Къде я видя тая независима власт?!Я да и каже и на нас и ние да видим,ей така,от любопитство...

 6. 6 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Ако не друго Дядо Господ ни е дал
  скандал след скандал!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Кой според вас е скандалът на 2012-а?
  - Конкуренцията за върха в тази класация е сериозна. Може би...
  Как оценявате първата година на президента Росен Плевнелиев?
  - Плаха, с неясни приоритети, но и без сериозни гафове.
  http://novinite.bg/articles/24627/Parvanov-Plevneliev-nyama-pravo-na-veto-v-KS...без сериозни гафове?
  Сега разбрах защо Многострадалната Геновева е станала НАРИЦАТЕЛНО. Ясно, че Вазов дава повод за навлизането на затрогващия драматизъм в народния език, понеже това е пиесата, разиграна от неговите герои под формата на художествена самодейност в Под игото. Писателят демонстрира чрез нея на интелигентния си читател своята самоирония, което безспорно е оценено от времето.
  На финала на годината обаче Геновева е съвсем реална личност. СИНДРОМЪТ "МНОГОСТРАДАЛНА ГЕНОВЕВА".

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Мой колега,който от много години живее и работи в Израел,на СМС по Великден "Христос Воскресе!",отговаря с СМС "Кой ти каза?".
  Подобна политическа коректност проявяват и нашите политолози,като си позволяват да отчитат само това,което е видяло бял свят в медиите.
  Само тотална смяна на политическите елити може да доведе до истината какво се случва с тази държава през последните 25-30 години.

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  "... които са способни да мобилизират спонтанната гражданска енергия...в България може да има и автономни граждански действия."

  Нито е спонтанна, нито е гражданска, да оставим, че въобще не мирише на енергия. Платените апологети на тази изкуствено налагана мантра не могат да разберат нещо елементарно - че с подобни изцепки те вредят, а не помагат на каузата, която са ги цанили да защитават. Но толкова могат и те, и кукловодите им, толкова е капацитетът им. От акции, като тези от "Орлов мост" или "доматената революция" пред парламента хората получават само имунитет срещу участие в подобни карикатурни водевили. А що се отнася до "автономните" граждански действия, то те би трябвало да се наричат "единични" (доматът на Кольо Босия е единственото по-запомнящо се "автономно" действие). 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Преди да се разгледа "скандала на годината" по същество, първо е нужно да се съобрази състава на чл. 103 от Конституцията на Република България. Нормата на чл. 103 предвижда забрана за наказателно преследване срещу Президента за действия, свързани с изпълнение на функциите му, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Президентът не носи отговорност само за действията си, извършени във връзка с функциите му. Това означава, че и за нарушение на Конституцията и за действията, извършени от Президента, които нямат връзка с функциите му, той носи отговорност, включително и наказателна. Но с Решение № 25 от 21.XII.1995 г. на КС на РБ по конст. д. № 27/95 г. на основание чл. 149, ал. 1, т. 1 от Конституцията Конституционният съд РЕШИ: ... Доколко със свои актове и действия, в това число и такива с политическо съдържание, държавният глава нарушава Конституцията, е въпрос на конкретна преценка от Конституционния съд, ако за това има повдигнато обвинение по реда на чл. 103 от Конституцията.
  Решенията на Конституционния съд са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани (чл. 14, ал. 6 ЗКС), включително и за latcho59. Доколко със свои актове и действия, държавният глава нарушава Конституцията, е въпрос на конкретна преценка, а такива правомощия има само Конституционният съд, а не аз. Никой не може да се позовава на недействителност на влезли в сила решения на Конституционния съд. Поради особената важност на проблема конституционният законодател е създал една специална сложна процедура (чл. 103, ал. 2 и 3), по който ред единствено Конституционният съд в изпълнение на правомощията си по чл. 149, ал. 1, т. 8 от Конституцията може да разгледа повдигнато обвинение срещу президента или вицепрезидента. Само в това производство може да се констатира дали със свои актове и действия те са нарушили Конституцията.


 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Всички изкачили се до високите нива на Темида са го направили благодарение на определена "зависимост", а не основата на лични качества. Няма как да очакване от тях да са независими!

  Само тогава, когато за съдии започнат да се избират хора с качества, със знания и умения, само тогава ситемата ще заработи.

  Това правителство не успя да потули определени скандали и много от мизерията в съдебната система излязоха на яве.

  Да ви припомня, че тези съдии съдят нас и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях, щем или не щем. Истинска трагедия е да видиш решение, написано от съдия, което и някой студент би написал по-добре.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 945 Весело

  [quote#00:"Геновева Петрова, "Алфа Рисърч":"]И левицата, и десницата обаче продължават да са длъжници на избирателите си и разполагат с много малко време до изборите да ги убедят, че заслужават подкрепата им.[/quote]


  "Алфа Рисърч" много познават.


 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4813 Неутрално

  Ясна, точна и кратка статия и изказването също така, ясно, точно и кратко.Така трябва да се пише.

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#10:"latcho59"]Преди да се разгледа "скандала на годината" по същество, първо е нужно да се съобрази състава на чл. 103 от Конституцията на Република България. [/quote]

  Вероятно сте прав във всичко,което казвате.
  Един професор по право,обаче,който аз най много уважавам,твърди че да се позоваваш на текстове от това съчинение,на речено Конституция за нуждите на правото у нас,е равносилно на това да се позоваваш на Корана,романа "Бесове" на Достоевски или на телехонния укадател на с. Угърчин или което и да било друго населено място.
  Тази Конституция е незаконно родена,т.е. "копеле".

 15. 15 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Всяко действие-бездействие на милиционера е скандално....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Алоо "Алфа Рисърч" а не Ви ли гръмна в ушите някакъв гаф откъде Бургаското летище Сарафово ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Че то, освен скандали друго имаше ли?
  А, да - лъжи, лъжи и пак лъжи!

 18. 18 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Как оценявате първата година на президента Росен Плевнелиев?

  - Плаха, с неясни приоритети, но и без сериозни гафове."-цитат
  Само един сериозен и той е нарушение на Конституцията.

 19. 19 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Конкуренцията за "скандал на годината" е сериозна,без конкуренция е управлението на камилите.

 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Независимо от скандалите..тези личности представят лицето на Днешна България и заслужават уважение,а да се черни винаги може и от девет кладенца вода/доноси да се докарват.

 21. 21 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":
  Страхотно "остроумен" и "учтив" приятел имате...

  'Let light surround you' Dream Theater
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Скандалът на последните 25 години е връщането на България в изходна позиция: еднолично управление, култ към личността на един неук и жалък човек, овладяване на всички лостове на властта от зависими он криминално минало подставени лица, практически пълна липса на алтернатива, смачкано и разпокъсано гражданско общество.

  Ако това е европейска демокрация, аз съм

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Кажете поне едни известен който не сте очернили,а?Нямаааа само Цветелина Бориславова а смее ли някой.

 24. 24 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#14] от "vjacho":

  А, и професорът Ви по право е супер! Все едно свещеник да нарича Библията "копеле"...

  'Let light surround you' Dream Theater
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  [quote#22:"dodge_ram"]Ако това е европейска демокрация, аз съм [/quote]

  Довършете по избор.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  До коментар [#20] от "xalikarans":

  каквото човек си направи сам не може да му го направи и най-големият му враг !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  До коментар [#23] от "xalikarans":

  тя поне не се афишира и не дразни хората с нагли поучения от първо лице !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ако, се обобщи казаното от политолозите и социолозите публикувани до момента , в графа скандали на годината:Скандалите в съдебната система,В графа успехи , са само продължаващото строителство на магистрали. Гражданското общество е още в детска възраст със стабилна тенденция да порасне.
  Друго ? Май няма.

 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#24:"ariel28"]А, и професорът Ви по право е супер![/quote]

  Да,супер е.Заинтересувайте се как се е родил този материал,който за Вас е Библия.Кой и как го е приел,кой го е публикувал в Държавен вестник,имал ли е право да го прави, и ще разберете сама що за Библия е тази конституция.

 30. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#14:"vjacho"]незаконно родена,т.е. "копеле". [/quote]
  Какво е копеле? копеле - Тълковен речник - значение на думата - извънбрачно дете. Или „незаконни“ – така наричахте някога тези деца. Децата, родени извън юридически скрепеното съжителство между мъж и жена, известно като „брак“. Твоите деца законни ли са, "vjacho"?
  Кой деца са незаконни? Има ли незаконно родени деца? Термин "незаконно дете" в правото не съществува, както не съществуват и "законни деца".

 31. 31 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Безупречното управление на Плевнелиев , с ножица в ръка Борисов ,цирка в съдебната ни система ......Марковска,Гугушева, Дянков - с коледните надбавки на пенсионерите-ще има ...няма да има... ......предимно с това ще запомня 2012 година.

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#24:"ariel28"]Все едно свещеник да нарича Библията "копеле".[/quote]

  Да Ви помогна малко:

  "Само че т. нар. „Конституция на Република България” не е обнародвана съгласно регламентацията на законодателството.
  Нейният текст наистина, все пак, „се е появил” на страниците на предвидения за целта „Държавен вестник”, но не като „обнародване”, а като „публикация”.
  Което е станало в бр.56 от 13 юли 1991 г. на „Държавен вестник”, но не по силата на Указ на Президента Желю Желев, а с „Разпореждане на Председателя на Великото Народно събрание” Николай Тодоров, който въобще не е имал необходимите законови пълномощия. Строго погледнато, Директорът на „Държавен вестник” не е имал право да изпълни разпореждането на Председателя на Великото Народно събрание за обнародване в официалния раздел на вестника на текста на т. нар. „Конституция”; той, разбира се, все пак е бил могъл да обнародва този текст, но по реда на обявите, публикувани (обнародвани) в неофициалния раздел на вестника."

 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  както и се очакваше, скандалът със СРС-тата утихна. честито, народе, полицейщината пак спечели!!! Цветан Василев е истинската личност на годината с най-голям принос в офцевъдството!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Скандал на годината??
  Хмм, май на някои им хареса филмчето с атентата на летището в Бургас и го приеха за чиста монета като холивудска продукция!
  Хорааа, Цвъки и МВРто харчат бюджет от по над-милиард годишно /три пъти допълван/ и единственото им постижение е МВР - пикчърс представи сглобени кадри от /уж/ камери за наблюдение! Направиха ни на маймуни с трилъра "Атентатора от ...намсикъдеси"!

 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#14:"vjacho"]Тази Конституция е незаконно родена,т.е. "копеле". [/quote]
  Принцип за истинността на произхода е римския постулат „Mater semper certa est, pater nunquam.“ (майката винаги е сигурна, бащата никога). То е от класическите принципи на наследственото право. Затова и проверката е винаги до девето коляно и то само по майчина линия. Изразът "до девето коляно" има корени и в българското право на унаследяване - то е било до девето коляно. В един откъс от Евангелието се разказва как Господ Иисус Христос изцерява един сляп, но преди това учениците Му Го питат: кой е съгрешил, този или родителите му, за да се роди сляп (Йоан 9:2). Явно е, че въпросът не е правилно зададен, защото този млад човек не е вършил грехове преди да се роди, но неговите родители със сигурност са имали тази възможност. Върху момчето просто е легнал грехът на майка му. Но това не единственото място в Словото Божие: Още когато дава десетте заповеди на еврейския народ, Бог нарича себе си „Бог ревнител“, Който заради греховете на бащи наказва до девето коляно... (Изх. 20:5)

 36. 36 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#35] от "latcho59":на простоселски,майка една,бащи много.

 37. 37 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#18:"cobanmaala"]Само един сериозен и той е нарушение на Конституцията.[/quote]
  Аз защо се въздържах да го кажа? Поне не ме изпревари! Но съм сигурен, че отново ще се тръгне към изтриване...
  [quote#10:"latcho59"]Решенията на Конституционния съд са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани (чл. 14, ал. 6 ЗКС), включително и за latcho59.[/quote]

 38. 38 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#29] от "vjacho":

  Помня много добре и не одобрявам, каквото помня. Но един път гласуван и приет, законът трябва да се спазва и е "библия" за професионалистите, които работят с него. Вашият професор юрист как работи с нещо, което не признава за законно? Пълен абсурд и непрофесионално/неморално...

  'Let light surround you' Dream Theater
 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#30:"latcho59"]Термин "незаконно дете" в правото не съществува, както не съществуват и "законни деца".[/quote]

  Употребил съм значи едно неправилно сравнение.
  Снощи щях да гледам "Българската Коледа",но като видях в официалната ложа да се ръкуват 3 отрепки,четвъртата не знам защо не беше там,смених канала с Анимал Планет.

 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  За мен скандала на годината е тоталното слагачество на медиите. Когато четвъртата власт я няма, останалите завземат свободното пространство и тази която е най-проста и нагла завзема най-много.
  Не случайно БТВ го отнесе онзи ден, хората виждат и усещат истината или поне мислещата част от хората. Така че в годината на изборите поне няма да е скучно, лошото е че всичко е на нашия гръб и добро, и зло.

 41. 41 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  А продажбата на Булгартабак на Цв. Василев?
  Вярно е, че Тиквата и Цвък забъркаха най-големите скандали за поне 20 г. назад

 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#38:"ariel28"]Вашият професор юрист как работи с нещо, което не признава за законно? Пълен абсурд и непрофесионално/неморално... [/quote]
  Той не работи с това нещо,защото това нещо не работи.

 43. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#32:"vjacho"]Да Ви помогна малко: [/quote]
  Не, благодаря! Знам много преди и много повече от теб. Колкото повече, толкова повече! ... Мое мило Прасенце - както би казал Мечо Пух. Така, че ...La legge è legge - Законът си е закон и то основен закон на България.

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#14] от "vjacho":

  Ти и професорът ти по право май сте спали на течение завити с мокри вестници?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Весело

  2-мата "титани на мисълта", начело на държавата, забъркаха мега-гафове през 2012

 46. 46 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#42] от "vjacho":

  Юрист не работи с основния закон на страната????? Или ако е преподавател, така ли учи студентите, да не го спазват??? Ужас...

  'Let light surround you' Dream Theater
 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Честито Рождество Христово, госпожо Петрова !
  Формулата на Проблема, пред който "стои" нашето Общество, е и ваша Длъжност, Драги политолози. Очакваме я...

 48. 48 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#44:"boby1945"]Ти и професорът ти по право май сте спали на течение завити с мокри вестници?[/quote]

  Професър по право е спал 6 години в комунистическите затвори като противник на вашата система.

 49. 49 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#29] от "vjacho":
  "... що за Библия е тази конституция?"
  Честита Коледа, Приятелю! Отговорът на твоя Въпрос е в него...

 50. 50 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#46:"ariel28"]Юрист не работи с основния закон на страната????? Или ако е преподавател, така ли учи студентите, да не го спазват??? Ужас... [/quote]

  Изглежда че учи студентите си на такива лоши работи,щом преди 2 години специалните служби се опитаха да го убият в центъра на София.Което,естествено не е никакъв ужас,най-вероятно, а се прави в името на основния закон.

 51. 51 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#49:"dimko"]Честита Коледа, Приятелю![/quote]

  Благодаря!Да Ви е честита и на Вас!

 52. 52 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#43:"latcho59"]Не, благодаря! Знам много преди и много повече от теб.[/quote]

  Всичко знаете Вие,господа офицери,всичко.И през ум не ми е минавало че не знаете.Въпроса е другите да не разберат.Да не би да разберат че има много пряка връзка между правовия ред в една държава и ниските доходи.Нали е по-добре да се оправдаваме с кризата,поне докато номерът минава.

 53. 53 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#50:"vjacho"]щом преди 2 години специалните служби се опитаха да го убият в центъра на София.[/quote]Ние нямаме "специални" служби, всички в България сме специални и сме в по-специални отношения! Всички граждани са равни пред закона. Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция(чл. 26, ал. 1). Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие

 54. 54 Профил на jpg40613650
  jpg40613650
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#8:"vjacho"]

  Мой колега,който от много години живее и работи в Израел,на СМС по Великден "Христос Воскресе!",отговаря с СМС "Кой ти каза?".
  Подобна политическа коректност проявяват и нашите политолози,като си позволяват да отчитат само това,което е видяло бял свят в медиите.
  Само тотална смяна на политическите елити може да доведе до истината какво се случва с тази държава през последните 25-30 години. [/quote]
  Още един чакащ някой от вънка да го освпбоди...
  Или чакаш рицаря на белият кон?

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Разстроено

  [quote#42:"vjacho"]Той не работи с това нещо,защото това нещо не работи. [/quote]
  По-добре под властта на закона, отколкото под тази на индивида. — Аристотел

 56. 56 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#52:"vjacho"] Вие,господа офицери[/quote]
  Сбъркал си адреса, в грешка си да знаеш.... мисля, че си сбъркал форума.

 57. 57 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#55] от "latcho59":

  "По-добре под властта на закона, отколкото под тази на индивида. — Аристотел"

  Тези думи са добри и на място, когато има върховенство на закона и той се спазва. Сега, когато законът е врата в полето и всеки, който може, го използува за собствена употреба, ми изглеждат като параван, зад който се крият същите тези индивиди, от които ни предпазва Аристотел.

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  "удържаната до момента фискална стабилност на страната" - Се дължи на валутния борд. Не на някакви гениални идеи на Дянков.......Към гафовете бих прибавил "анголския професор", шеф на комисията по одобряване на научните проекти. Както и цялото министерстване на Игнатов, което е абсолютен провал по всички направления. И турците вече не харесват, че нашите вузове бълват калинки за техния пазар на труда...

 59. 59 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Трудно е да отсееш. Гаф след гаф,лъжа след лъжа.

 60. 60 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#57:"Дон Кихот"]Сега, когато законът е врата в полето и всеки, който може, го използува за собствена употреба, ми изглеждат като параван, зад който се крият същите тези индивиди[/quote]
  Достойнството на държавата зависи в крайна сметка от достойнството на хората, от които е съставена.

  Падението на цивилизованите държави по правило да идва не от преките нападения на врагове, а от вътрешен разпад... — Базил Лидъл Харт

 61. 61 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Как оценявате първата година на президента Росен Плевнелиев?

  - Плаха, с неясни приоритети, но и без сериозни гафове.[/quote]

  Всъщност беше такъв преди да подпише мандата на новия главен прокурор. След като го подписа вече приоритетите почнаха да се изясняват.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 62. 62 Профил на Stormbringer
  Stormbringer
  Рейтинг: 237 Разстроено

  бизнеса е в точка на замръзване, лекарите работят с уреди по стари от здравната министърка, в девин даже няма болница, образованието куца,корупцията си я има, само че вече не са пари под масата а пари в плик. А бюджет2013 предвижда пари за подслушване и полиция. има два изхода и те са терминалите на летището

  stormbringer
 63. 63 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Случайно попаднах на тел. разговор на вожда и митничаря вальо танов за мишо бирата и по нивото си ми напомни дочут вчера друг разговор между двама охранени цигани с каруци пред изхвърлен багаж около блока. Еднаква лексика, странно?

 64. 64 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Кой според вас е скандалът на 2012-а?
  Последното, свястно нещо което гледах, беше преди няколко месеца в Народния театър. Важно е, че има, не е кат да няма, а кат не можем друго барем гафове и скандали бол. Гаф ли бе да го опишеш...Всеки сам да избира с какво ще запомни 2012 година..

 65. 65 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  Ама с тази >
  гражданска активност на "полу-зелени" >

  направо се счупи тъпомера ........

  Активност да > ама чак пък гражданска ..... по-скоро "възрастова напоритост" и виртуална активност във форума на Дневник.
  Гледали са в повече репортажите 90-97 година и им е останал някакъв спомен за Орлов мост ......

  Еко-тетора продължава, чрез изтърбушване на идеята от икономически групировки, с невърнати кредити за стотици милиони .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 66. 66 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#57:"Дон Кихот"]Сега, когато законът е врата в полето и всеки, който може, го използува за собствена употреба, ми изглеждат като параван, зад който се крият същите тези индивиди, от които ни предпазва Аристотел.[/quote]
  "Дон Кихот", щом точно ти го казваш, нямам основание да не ти вярвам.
  Винаги е много по-лесно да вярваш в собствена­та си доброта, отколкото да се изправиш срещу другите и да се бориш за правата си. Винаги е по-лесно да не отвър­неш на нанесената обида, отколкото да посмееш да вле­зеш в битка с някой по-силен от теб; винаги можеш да ка­жеш, че камъните, хвърлени по теб, не са те засегнали, и само нощем - когато си сам и жена ти, мъжът ти или при­ятелят ти от училище спят, - само нощем можеш да оплакваш мълчаливо собственото си малодушие.
  На надгробната ми плоча бих желал да е гравирано:Той умря, докато беше жив.
  Паулу Коелю.

 67. 67 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  "вот за граждански формации"
  =====================


  Колкото и да го наблюдавате >


  няма как да заприличат >
  на Гражданска формация >
  "творението на Пръмовица"
  и "Зеленото на полу-зелените" ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 68. 68 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#57] от "Дон Кихот":
  [quote#65:"barcelonski"]направо се счупи тъпомера[/quote]
  И колегата ти "barcelonski" дотича, като запъхтян кон от който хвърчи пяна и навирил опашка, пак да спами
  във форума на Икономедиа.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#12:"Wrornoxmaniak"]"Алфа Рисърч" много познават. [/quote]
  "Да се публикува под пост номер 3...Настроението - неутрално или разстроено" и Дневник много те познават.

 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Най-големия скандал е ,че червената номенклатура и производният й криминален контингент окончателно и официално превърнаха България в жълт булеварден вестник , където всеки скандал , който би съборил която и да е институция в друга европейска страна , при нас бива жизнерадостно забравен на третия ден , изместен от нещо "по-горещо"
  Натоящи и бивши рекетьори , живковистки реставратори и откровенно продали се / често полуобразовани / "магистрати , не само че не се срамуват от вонята разнасяща се от делата им , но смело , дори гордо застават под прожекторите , без капка свян и притеснение за наказуемост!
  Дами и господа , добре дошли в безкрайния водевил , наричан от някои с умиление АБСУРДИСТАН

  П.С. А Европа размахва ли , размахва пръст

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3069 Весело

  До коментар [#60] от "latcho59":

  "Достойнството на държавата зависи в крайна сметка от достойнството на хората, от които е съставена."

  Хората съставляват не държавата, а народа, който живее в нея . Почти никога достойнството на народа не се покрива с това на държавата, като правило негодни управници газят нейното достойнство. Парадоксът е, че това най-често се случва тогава, когато народът смята, че е под достойнството му да се занимава с такава гадост като игра на политика. В резултат получава горната недостойна държава, което пък бие по неговото достойнство. Ще кажеш- парекселанс параграф 22! Мигновено се съгласявам, но този параграф е неизтребим, въздухът около нас просто е сгъстен от неговото присъствие. 74. 74 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#73:"Дон Кихот"]Хората съставляват не държавата, а народа, който живее в нея . Почти никога достойнството на народа не се покрива с това на държавата, като правило негодни управници газят нейното достойнство. Парадоксът е, че [/quote]
  е късно да промениш възгледите на Джон Стюарт Мил (англ. John Stuart Mill, 1806—1873) английски икономист, философ и общественик. Него съм цитирал, Санчо Хихоте

 75. 75 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  5000 бебета по-малко са се родили през 2012 г.в България.
  Гарантирано от ГЕРБ, но много по-различно от обещаното от тях! Най-големите лъжци в най-новата история на България! Справка: Предизборната им програма!
  Няма нужда от скандали, няма нужда от оценката им!

  apoloniy
 76. 76 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "
  "Алфа Рисърч": Конкуренцията за "скандал на годината" е сериозна."

  Най-после и ние да сме "конкурентно способни" в нещо !

 77. 77 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#75:"Apolon ot Tiana"]5000 бебета по-малко са се родили през 2012 г.в България. [/quote]
  Чудесна новина! 5000 дебила и чалгаджии по-малко са се самовъзпроизвели! В следващия си мандат правителството на ГЕРБ трябва да помисли за проект Белене 2 - да изолират остров Белене и да създадат колония за новородени, отделени от малоумните им родители, възпитавани от немски и други цивилизовани приемни родители, които след като изпука колонията от търтеи, възпитавани от цоциалистическата сган, да населят отново българските земи. Само така ще се отървем от вековния дебилизъм и олигофрения, характеризиращи днешното население на страната!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 78. 78 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#77:"avatar"]ще се отървете от вековния дебилизъм и олигофрения, характеризиращи днешното население на страната! [/quote]
  "avatar", напускаш страната завинаги и заминаваш да крадеш в чужбина? Кога по-скоро ще се отървем от теб?!?

 79. 79 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 524 Разстроено

  [quote#6:"berbenkov"]Ако не друго Дядо Господ ни е дал
  скандал след скандал!!![/quote]
  Лошото е ,че сред таква поредица скандали, българинът започна да се чувства нормално ...

 80. 80 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#72] от "Meчо Пух":

  Ба!

 81. 81 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#79:"noshten_jastreb"]сред таква поредица скандали, българинът започна да се чувства нормално ...[/quote]
  Българинът се чувства нормално ЕДИНСТВЕНО сред скандали, и това е така от десетилетия. Ако не успее да ги направи в семейството си, ще ги заформи със съседите си, с някой чиновник, с касиерката в магазина или в краен случай ще обуха профилактично жена си. Политиците - които и да са те - нямат нищо общо с вродената българска простащина.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 82. 82 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  До коментар [#81] от "avatar":

  Сами си пишеш..после сам се четеш. Накрая се хилиш безпричинно? Почна ме съмняваш нещо

 83. 83 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#77] от "avatar":Да не би да си фашист или си от ГЕРБ?

  apoloniy
 84. 84 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#82] от "qwertasdf":А може би не е фашист, а от ГЕРБ и пациент на 4-ти километър изписан с подобрение: "Смее се безпричинно".

  apoloniy
 85. 85 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#84] от "Apolon ot Tiana":

  ++++ Не мога да не си призная, че ми прочете току-що мислата, дет ма глождеши..този човек сигурно много е закъсал и има наистина нужда от помощ. Квалифицирана и строго профилирана

 86. 86 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#85:"qwertasdf"]че ми прочете току-що мислата[/quote]
  Не ще да е срещнал особени трудности - примитивите не се отличават с особено иновативност в мисленето.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 87. 87 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#86] от "avatar":

  Везните на Темида губят баланс под тежестта на зависимостта от девиациите, предизвикващи бепричнинно хилене, това имах предвид. Я пак отвори широко уста, че е забавно

 88. 88 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 466 Гневно

  Аз мисля, че този път може да класираме няколко скандала за № 1, но по-важна е трагедията на българския народ - обедняването! - и материално, но и духовно!

 89. 89 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Положително - магистралите.
  Иначе гаф след гаф. Да не казвам грандиозно осиране.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 90. 90 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Най-важните за хората политики в сферата на доходите ...
  ---------------------
  Геновева, тук вече се излагаш кат социолог преди 10 ноември 1989 година!! Не са ли те научили, че при капитализма има тарифна автономия, т.е. правителството не се меси при формирането на заплатите в частния бизнес?

  Или ти си го кажи, щото е жив популизъм, за да се харесаш на масите?

  Несериозно за политолог на 21 век!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 91. 91 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#75:"Apolon ot Tiana"]5000 бебета по-малко са се родили през 2012 г.в България.
  Гарантирано от ГЕРБ ... [/quote]

  Да бе, да!

  Или викаш вместо да реже ленти на магистралите Боко да почне да прави деца?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дааа! Ако имаше класация за скандална държава - щяхме да сме, ако не на първо място, то на едно от първите! Може би - в тройката! Е! И? От тук, на къде?

  goblenka
 93. 93 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Как оценявате първата година на президента Росен Плевнелиев?" - Аз бих казал, че се очакваше от него да заеме много по-ясна и точно позиция. Наистина този човек сякаш не направи всичко, за да накара българите да повярват в президента си.

 94. 94 Профил на Kristina D
  Kristina D
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До сега Плевнелиев веднъж не се доказа като мъж на място. То отвсякъде му личи че всички му дирижират действията и неговото мнение никой не го зачита за нищо.

 95. 95 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#93] от "alexan1234":

  А, какво очакваше от неговата първа година? Той показа умение да тушира напрежения, грижа и отговорност към гражданите, без да се конфронтира с партията си и с парламента. Наложи и ние приехме, отказа на жена си да стане публична личност и така запази нейния и на децата си живот от не здраво любопитство. Какво още трябваше да направи в първата си година? Да ви реши житейските проблеми? Да ви промени политиката? Когато сте гласували конституцията, не сте му вменявали такива задължения, и съответно - не сте му дали такива пълномощия! Искали сте парламентаризъм, а най-голяма мандатна власт сте дали на правителството. Какво искате, тогава от институцията с най-малко власт?

  goblenka
 96. 96 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#94] от "kristina_drag":

  Така ли? Интересно, какво трябваше да направи, според теб? Може би трябваше да настрои всеки срещу всеки и да стои в средата, като арбитър?

  goblenka
 97. 97 Профил на valbi
  valbi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Видно е, че на народът вече много му писна. Има наченки на някаква гражданско общество и съзнание. Но пък за сметка на това държавата си е същия батак. Не знам дали някога ще се оправим изобщо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK