Нашият политически език

Архивен кадър от среща на Симеон Сакскобурготски - 2001г.

© Живко Ангелов

Архивен кадър от среща на Симеон Сакскобурготски - 2001г.Препубликуваме с позволение на медиата, текста на Тони Николов от портала "Култура" . Вътрешните заглавия са на "Дневник".


Българската политика си остава говорене, в което самата личност на лидера – с жестове, мимики и интонации – трябва да допълва онова, което мисълта въобще не е в състояние да предаде. Не че словата, които се изричат у нас, са чак толкова сложни, по-скоро обратното. Просто очакванията към политическия изказ са други: да стряска, не да явява. По-точно целта е да се обиди или размаже опонента, вместо да се налагат позиции.


На това се дължи грубоватостта, както и умишлената архаичност на българския политически слог. Дори когато полемиката тътне из политическите върхове (наричани още "елити"), говоренето пак черпи думи от низините, поставяйки си двояка цел – едновременно да снизи и да масовизира изреченото. Нещо, което неминуемо
свежда цялото ни политическо говорене до политически диалект


Тенденцията не е от вчера за днес. Тя има своите корени далеч преди целокупният български народ да научи значението на думата накокаръжа, благодарение на премиера Бойко Борисов.


Представете си колко много езиковедски усилия бяха положени, за да се проникне в същината на следния цитат: Те са сега много накокаръжани, много резки и много страшни. Нали по другия начин ще ни свалят. Те са свикнали всички да треперят от тях десетилетия наред (7 декември 2012 г. в парламента). Започна се едно прелистване на речници, че и езиковедски справки в БАН, за да се стигне до извода, че думата е позната от края на XIX в. и води началото си от северозападния регион. Какъв обаче беше политическият извод от всичко това? Разбрахме единствено, че накокаръжените не са някакви караконджули, кървави таласъми или родственици на Клан-Недоклан, а само наежени (сиреч репчещи се) опоненти.


Сигурно ще се запитате: защо на родения в Банкя премиер му трябваше да проговаря на северняшки диалект? Не заради Радичков, уверявам ви, изобщо не заради описаното от автора от Калиманица "свирепо настроение". Нищо подобно. Чисто и просто


Бойко Борисов следва добре познат политически ритуал


усвоен от времената, когато надничаше иззад рамото на Симеон Сакскобургготски или Тодор Живков.


Не долавяте ли при прерязването на безчислените ленти, с които изобилстват телевизионните репортажи някои добре познати интонации от близкото минало? В жестовете, в характерния смях, че даже и в пъхането на залци от погачата в устата на девойки в народни носии (та да не останат гладни). Да не говорим за задължителните шегички как сега откриваме половин (или половин на половината) магистрала, но догодина задължително цяла.


И всичко това защо? Защото "народът" го очаква. Сбран, сплотен и развълнуван. Окуражен, а не "накокаръжен". Тъй де, народ не от "врази", а от "нашенци".  Последният израз не е цитат от Чудомир, а истински езиков ключ, изкован лично от Елин Пелин за цар Борис III, с чиято помощ той се превръща в "цар от народа" (за което вече писах в друга статия). Оттам тръгва и рецептата на цялото това "народнеене", с което Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза подготвиха изборите през 2001 г. Спомнете си какво ги предшестваше: то не бяха срещи с "нашенци" и тътрене на "дисаги" по летищата, не бяха китки здравец и лискана вода от менчета на изпроводяк, та да им върви на късмет…


Лично аз пък си спомням как месец преди изборите през 2001 г. екип на френската телевизия France 2 пристигна в България, за да заснеме филм за българския цар, решил да се кандидатира на републикански избори (истинска сензация за Франция, разпознаваща в негово лице един праправнук на Луи Филип). Екипът получи разрешение да заснеме царската предизборна обиколка в Благоевградско. И няма да забравя как слисан френски журналист спешно ме извика на "езикова помощ" пред монтажния компютър.


В продължение на половин снимачен ден екипът бе заснел посещения в дванайсет населени места, разиграли се по един и същ, абсолютно непонятен за френските телевизионери сценарий. Обобщавам накратко: селски площад, на който е сбрано младо и старо. Задължително отпред са девойки от местното читалище в народни носии, които чакат с поднос, на който има погача и сол. Край тях баби и дядовци нетърпеливо източват вратове, за да видят най-сетне цар на живо. Безшумно на площада спират няколко черни джипа. Вратите са отварят и оттам излиза Симеон Сакскобургготски, съпроводен от Бойко Борисов и неговите момчета. Отнякъде задължително се протяга бебе, което проплаква.


Следва реплика от царя: Как е? Как е? Народът с плач се тюхка: зле е, зле е. След което височайшият гост пощипва бебето по бузката с думите: Ей, доживяхме да се видиме. Народното вълнение се усилва. Сетне царят с бърз поглед различава сред тълпата свой връстник, приближава се към него и съчувствено пита: Наборе, лумбагото (или ишиасът) как е? Кръстът боли ли? И без много да дочака съответният (вероятно протяжен отговор), приключва срещата с думите: Айде, видяхме се, да не правим повече задръствания… Вратите на черните джипове се захлопват и така до следващата среща в следващото село. Със следващото бебе, развълнувани баби и дядовци и възгласът: Доживяхме да се видиме…


Четиринайсет пъти подред,


четиринайсет политически дубъла на едно и също събитие


- Какво им казва? недоумяващо ме питаше френският журналист. – С какво ги омагьосва?


Какво можех да му отговоря? Да се впусна в дълбинни обяснения на нашенската идеология за правене на политика и нейния диалект (по-точно идиолект)? Да обяснявам, че отколе така се прави политика у нас със срещи по градове и паланки? И че това е единият политически регистър, който всеки държавен мъж (а вече и политическа жена) трябва задължително да владее.


Както впрочем и другият регистър: на огрубяването на езика, което превръща думите в своего рода езикови цепеници. Подобни на онази "света цепеница", с която Стамболийски плаши враговете си.


Защото връзката между дърво и език в България наистина буди страх. Не толкова като "дървен език", като онзи политически и нищо не значещ жаргон, който добре познавахме от комунистическите времена и чийто отзвук съзираме днес даже в брюкселските директиви. А в съвсем буквален смисъл, който просветва от политическите документи от началото на ХХ в. Например от телеграмите, които д-р Васил Радославов в качеството си на премиер разпраща до своите околийски управители по повод на някой "накокаръжен" политически противник: Хвърлете му една кола дърва (сиреч теглете му един бой).


Става дума за малки пожълтели хартийки в архивите, предрешавали обаче човешки съдби. Ала ще мине време и никак не съм убеден, че на някой бъдещ изследовател няма да му хрумне да ги разчете другояче: като хуманитарна загриженост, подтикнала примерно тогавашния българският премиер да отпусне на свой политически опонент кола дърва за огрев, та по-леко да изкара лютата зима.


Не се шегувам. Искам само да покажа, че


политическият идиолект е незаменим и безценен


Защото той е повече от ясен по хоризонтала (сред "народа") и доста непонятен за непосветените. На посветения е ясно, а непосветеният така и няма какво да търси в случая.


Така "нашенци" и "не-нашенци" още повече, дори драматично се разминават. А българската политика някак анекдотично се разполовява. Като в онази прочута история, накарала Стоян Михайловски да се оттегли от политиката. Пред събралото се множество на площада на голям български град видният поет и баснописец с гръмовен глас решава не просто да издигне кандидатурата си за парламента, но и да обясни на мало и голямо "конституционните истини", които ще върнат свободата в обременената от личен режим българска политика.


В един момент трибунът явно се увлича в терминологията, което предизвиква видимо отегчение сред тълпата. Михайловски усеща, че губи народната любов и бързо решава да приключи словото си с поантата: Това са нашите Libertéégalité, fraternité (Свобода, равенство, братство). Тогава разказват как ловкият му политически опонент се подал от по-долния балкон и извикал към тълпата: Не чухте ли,че ви напсува на влашки? И с чисто сърце мога да ви спестя описанието на развръзката.


Защото в родния политически дебат една дума не "накокържва" ли избирателите, спукана ти е работата. Инак не ти остава друго, освен да "стовариш една кола дърва" връз опонента.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Какъвто народа,такива политици, такъв език

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  А някои не знаят дори българския добре!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Изключителен принос за отвратителния политически език у нас има достопочтената наша журналистика, така че да не се прави на ощипана госпойца.

  'Let light surround you' Dream Theater
 4. 4 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Политическият език у нас е подменен с милиционерски език. Вътрешният министър не назовава хората хора, а "съответни лица" или "определени лица".
  Погледнете прессъобщенията на МВР, това ни е "политическият" език в момента.

 5. 5 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  "добре познат политически ритуал" - докато има кой да ГИ следва не само французите ще се чудят и маят. ШаманиТЕ ни трябва да се усещат вече, че българите, които живеят в ХХІ век НЕ искат вече племенни вождове. Граждански са само наименованията на партиите, а "водачите" ИМ са си хитри Андрешковци. Все повече и повече от т.н. мат`риал е наясно и със себе си, включително и НЕ имигриралите, търпеливо "радващи" се на РАКоводните ни ОПравници.

  Коментиране на анализираното, вече...
 6. 6 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  По-точно целта е да се обиди или размаже опонента, вместо да се налагат позиции.

  ------------------------
  Насрадин Ходжа е биел децата си преди да ги изпрати за вода, защото като счупят стомната ида ги биеш НЯМА ФАЙДА!

  На 10 Ноември 1989 г., РАЗБУНТУВАНИЯ български народ, от КРАЙ до КРАЙ, очакваше и мислеше, че след това КОВАРНО и ЖИВОТИНСКО МИНАЛО, КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ ПО СЕЛА и ГРАДОВЕ. Но нищо такова не се случи. ОСТАНАХМЕ ИЗЛЪГАНИ и продължаваме да се лъжем?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 7. 7 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Много добър анализ на внимателно премисленото (не от ББ, а от ПР специалисти, психолози ...) говорене и поведение. Това, че ББ е продукт на политическо инженерство на определени среди е повече от очевидно. Въпросът обаче е какво правим от тук нататък?

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Учим се на политика цял един живот,даже и той не стига,децата ни и внуците затва са.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2986 Весело

  До коментар [#7] от "focusnik":
  Оттук нататък мислим с главите си

 10. 10 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#3:"ariel28"]Изключителн принос за отвратителния политически език у нас има достопочтената наша журналистика, така че да не се прави на ощипана госпойца.[/quote]

  Съгласен, съгласен!!!
  В този случай имаме обратното въздействие - джурналята са Йерихонските тръби (преведно на днешен език - вувузелите ) на гюбрето, макар гюбрето да е началник на джурналята.
  Иначе, по общо погледнато, гюбрето и джурналята да са равнопоставени, що се отнася до тяхното раболепно подчинение на общите им Господарите!

  Разтурям колоквиума!
 11. 11 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#8:"xalikarans"]Учим се на политика цял един живот,даже и той не стига,децата ни и внуците затва са.[/quote]

  То колегата Демокрит друго е казал - че нашите лоши навици се превръщат в пороци на Децата ни...

  Разтурям колоквиума!
 12. 12 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Еми как да е иначе, бе, "другари" господа и госпожи , когато години наред сетивата ни бяха мамени, притъпявани, омърсявани и т.п. ?! Аз пък си оставам с вярата , че ние определено се променяме на ход, дет се вика - о.к. с все лошотиите му, но определено има надежда за нас, пък оттам и за "нашия политически език" като народно огледало.
  Политиците ни нямат все още достойни и силни опоненти в наше лице, и си развяват на воля простотията и некадърността - това е, уви !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Да се опитваш да обясниш харизматичността на някой човек е мисия невъзможна. Дори и ако имаш искрено желание,а не (както в този "анализ",да оплюеш някой лидер.
  Някой обяснил ли е харизмата на Левски,например?

 14. 14 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  По дописката: "накокържва"
  ---------------
  Ся ще нахокам цялото гюбро, джурналя и форумци (без докачение!)
  Га колегата ББ нахока накокържената опозиция, сякаш сал един аз го разбрах В ДЪЛБОЧИНА...
  Пък гюбрето, джурналята и вий, колеги, без докачение, цял ден се дръгнахте тук-таме, преди да ... отречете тази чуждица, но все пак употребявана от Дедите ни.
  Което иде да каже, че бая сте се затормозили и се позаборавили Свещения Език на Нашите Деди!

  http://liternet.bg/publish/vazov/lirika/polia/bylgarskiiat_ezik.htm

  Разтурям колоквиума!
 15. 15 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Цитат: Тя има своите корени далеч преди целокупният български народ да научи значението на думата накокаръжа, благодарение на премиера Бойко Борисов.
  --------
  Аааааааааа......... Моля, моля!!! Ми пълни простотии!!!
  Га аз съм употребявал накокържен (и производни) в резултат на познание, питане и търсене, гат съм се радвал на Класика (Елин Пелин), то явно някои не са ходили на Училище, за да не я знаят, или пък ги е подгонила склерозата...
  Егати тежите обиди, които ми се нанесоха!!! Ще изкарате, че ББ знае ПОВЕЧЕ ОТ МЕН!!!
  У-ж-а-с!!! Това е просто НЕТЪРПИМО!!!

  Разтурям колоквиума!
 16. 16 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  На тези промити мозъци и хорица, жадуващи приживе да се почувстват хора, дори няма нужда да им се говори. Това е трагедията.

 17. 17 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#15:"Ганий"] далеч преди целокупният български народ да научи значението на думата[/quote]
  Писал съм го многократно, ма нека пак се пофаля , щото веке никой не ми го признава.
  Същите панагири (панагири!) бяха га мало и голямо, кьораво и окато, куцо и сакато, парламентарно и извънпарламентарно, няколко дни говореха за `отседналост`, и единствен аз в Република крящах с цяло гърло, че е УСЕДНАЛОСТ, което е вярното, което десетилетия бе възприет и утвърден ПРАВЕН термин, да не говорим за ВЕКОВНАТА му разговорна и писмена употреба...
  Хеле, благодарение на една Редакция, която тогава (сякаш) зачекна тоз въпрос и го подигна и най-нанагоре, та се вразумихте всички...
  Но, докато се вразумите и преминете от `отседналост` към `уседналост`, сички ми викахте, че съм идиот...

  Разтурям колоквиума!
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Ами оня, подхвърления от Ахмед Доган турцизъм аджеба?! Повтарян и преповтарян от политици, политички, журналисти, журналистки, че и Сульо и Пульо!?

 19. 19 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#18:"dobrich"]аджеба?![/quote]

  Да си призная - аз също употребявам доста турцизми. Но те така са навлезли ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ в нашия език, че са станали СЪСТАВНА част от него!
  А навлезлите от други езици, вкл. на нашите нови Господари, са далеч повече от турцизмите, макар да ни владеят само 20-тина години...
  (леко покаян!)

  Разтурям колоквиума!
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ганий":

  До употребяването от Доган на посочения турцизъм, аз не съм чувал друг политик да го употребява!?.... В нашия език има чуждици, но не бива да се употребяват, когато имат български аналози! Примерно, журналята масово ползват авджии, а си има българска дума ловци.......

 21. 21 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#20:"dobrich"]До употребяването от Доган на посочения турцизъм, аз не съм чувал друг политик да го употребява!?[/quote]

  Не ми е направило впечатление, но аз лично си употребявам `аджеба` (и много други турцизми) доволно често...
  След като моите Баби и Дядоци си ги употребяваха, то би било кощунствено аз да не ги използвам, ако ще всички да ме катавалат

  Разтурям колоквиума!
 22. 22 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#20:"dobrich"]До употребяването от Доган на посочения турцизъм,[/quote]
  [quote#21:"Ганий"]След като моите Баби и Дядовци си ги употребяваха[/quote]

  Да уточня - моите Баба и Дядо, от които основно съм научил значението на турцизмите, цял живот са живели в едно ДИВНО СЕЛО... И техните деди също - от векове...
  И за това село (има много такива!!!) се е знаело - `турчин не е замръквал, замръквал ли е - не е осъмвал`...
  Но това няма нищо общо с Езика!

  Разтурям колоквиума!
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#22] от "Ганий":

  `турчин не е замръквал, замръквал ли е - не е осъмвал`...... би било кощунствено аз да не ги използвам" - Клишета, не се ли усещаш, че преиграваш?........Езика е жива материя, която постоянно се променя и усъвършенства. Твоите предци по турско време са употребявали поне 50% турски думи. Това значи ли, че и ти трябва да ги употребяваш?!

 24. 24 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#23:"dobrich"]Клишета[/quote]

  Ми то таратор е гръцка дума, и нея ли да забравим!?
  А, не крия, употребявам (и всички ние) много повече думи с латински корен, отколкото турцизми... Което си е дан на развитието, но по никой начин не трябва да заличаваме Езика на Нашите Деди - даже и с тогавашните чуждици!

  Разтурям колоквиума!
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#13] от "deaf":

  "Някой обяснил ли е харизмата на Левски" - Надявам, че не правиш аналогии с твоя кумир Б.Б.?!

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ганий":

  "Езика на Нашите Деди" е 50% турски, най малко? Писах преди това - не е уместно да се употребяват чуждици, когато имат български аналози! Или в случая с аджеба е абсолютно неприемливо да се вадят от гардероба разни турски думи за да бъдем оригинални!? Или политиците ни да говорят на език пълен с чуждици, неразбираем за хората. С една единствена цел - за да ги манипулират....

 27. 27 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#26:"dobrich"]е 50% турски, най малко?[/quote]

  Не знам, не знам...
  Трудно може да се намери еквивалент (!?) на `гьон сурат`...
  Езикът е интересно нещо.
  Мислех си, че `отколе` и `доколе` са турцизми... Не са!!!
  Бях приятно изненадан, когато в един руски (шахматен!!!) форум (!?) един украинец употреби `отколе` - точно в нашенския смисъл и всички, вкл. руснаците, го разбраха. Попитах ги - употребяват си ги. Старославянски са - отколе и доколе!

  http://dic.academic.ru/dic.nsf/dic_wingwords/1984/%D0%9E%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5

  Разтурям колоквиума!
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":

  Не,всеки си е сам за себе си. То и Хитлер е имал харизма.

 29. 29 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#27:"Ганий"]доколе! [/quote]
  доколе= докле

  `Докле е младост...`

  Разтурям колоквиума!
 30. 30 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Явно има доста заблуден народ, за да се хваща на евтините номера на разли измислени политици, пръкнали се на политическата сцена през последните години!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 31. 31 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Българите все повече блондеят. Не знаят какво искат, но го искат веднага. Пък политиците само това чакат.

  От идиоти отговор не чакам
 32. 32 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 367 Неутрално  В София се появили много гълъби страшна напаст. Фандъкова и дружина пробвали всички познати и непознати методи за да се отърват от серящата сган, но гълъбите си се множали и осирали всичко. Тогава решили да обявят награда от един милион евро за този който успее да изгони гълъбите. След няколко дена се появило дребно окъсно човече и казало:

  -Мога да изгоня гълъбите. Парите не ги искам, но никой да не ми задава въпроси иначе отговора на всеки въпрос струва два милиона евро.

  На другия ден рано сутринта в района на пл.Славейков дошъл човека отворил една торба, от нея излязъл един син гълъб и полетял надалеч. Всички гълъби го последвали. Няколко месеца нямало и следа от гълъби в града. Тогава Фандъкова отишла при тайнствения мъж, сложила 2 милиона евро пред него и го попитала:

  - Случайно да ти се намира някой син циганин

 33. 33 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#32:"lowec"]- Случайно да ти се намира някой син~[/quote]

  ---
  заб. и от мен 2 млн евро, ако на Човека му се намира някой десен (син)...

  Разтурям колоквиума!
 34. 34 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ганий":

  Пиеш ли си лекарствата редовно?

  България е древна и заслужава много повече!
 35. 35 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#26] от "dobrich":

  Невежество проклето. Как не ви омръзна да говорите глупости?

  България е древна и заслужава много повече!
 36. 36 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално
 37. 37 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#34:"flagellumdei"]Пиеш ли си лекарствата редовно?[/quote]

  Ако ти ги пиеш редовно, то за останалите (вкл. мен) е излишно.

  Разтурям колоквиума!
 38. 38 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  http://protobulgarians.com/

  България е древна и заслужава много повече!
 39. 39 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ганий":

  Още не са ти изписали лекарства ли? Ясно, там е проблемът.

  България е древна и заслужава много повече!
 40. 40 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК - СЪВРЕМЕННИЯТ ЕЗИК НА ПОТОМЦИТЕ НА АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ

  Елена Русева-Стойкова

  web

  Какъв е нашият език? В учебниците по история пише, че българите са славяни и спадат към южните славяни, а българският език се причислява към славянските езици. Защо тогава ние наричаме себе си “българи”, а езика си - “български”?

  България е първата европейска държава от съвременните държави на Европа и е призната официално в 681 г. България е първата държава в Европа, която създава на свой писмен език и със свои книжовници писменост и културни ценности, свързани с новата християнска култура, а Х-ти век е наречен Златен век на българската писменост и култура - векът на цар Симеон Велики. България е страната, която подарява азбука и писменост на славянските народи (старобългарската писменост), които дотогава не са имали дори и културни традиции, както отбелязва професорът по славистика Петър Динеков. А в статията си Защита на старобългарския език (1990 г.) проф. д-р Ото Кронщайнер от Австрия пише: “Старобългарският език е станал културен език на всички православни славяни. Той е първият държавен литературен език в Средновековна Европа дълго преди възникването на европейските литературни езици - немски, френски, италиански, английски, руски”. Дори нашите съседи, румънците, възприемат не само кирилската ни азбука, но и нашия старобългарски език и си служат с него като с книжовен език за дипломатически и църковни нужди повече от 80 години - до средата на ХІХ век, когато приемат латиницата. Ето защо има толкова много български думи в румънския език.

  Латинската азбука приемат по-късно западните и южни славяни, макар в нея да липсват букви за специфичните славянски звукове. Само руснаците продължават да си служат с българските кирилски букви без специфичните български букви: без старата буква “” равна по произношение на “ъ”- “ер голям”, защото нямат такъв звук, и без “” - е-двойно, равно на произношение на “е” и “я”. Тези две най-характерни за езика ни букви социалистическото правителство изхвърля от българската азбука през 1945 г., както и употребата на “ъ” и “ь” (“ер” голям и “ер” малък) в края на съществителните имена.

  Според славянската теория, която твърди, че българите са славяни и българският език е славянски, Аспаруховите българи са дали само името си на нашата държава и са изчезнали, претопени между славяните, а в съвременния български език са останали незначителен брой техни думи.

  Случайно ли е тогава, че още преди повече от 100 години чужденците - учени слависти, са забелязали по-особените и неразбираеми от славянска гледна точка елементи на българския език? Те обяснявали възникването на тези странности с това, че езикът твърде силно се е отклонил от своята първоначална славянска основа, че с течение на времето силно се е променил и дори “развалил” (!). През 1867 г., когато България е още под турско робство, сръбският славист Новакович пише: “Българският език се говори в България и Македония, но той е най-много развален, поради това че е единственият език сред славянските, който е изгубил падежните си окончания и е приел задпоставен член...”.

  Интересно е обаче, че тази еволюционна теория, която подчертава характерните аналитични особености на българския език още преди повече от 100 г. и го представя като някакъв осакатен, развален по еволюционен път славянски език, е валидна и до днес и, както казва проф. Петър Добрев, в българските учебници се твърди и днес все още, че българският език е бил някога напълно еднакъв по своя строеж с останалите славянски езици, но постепенно е еволюирал и се е “развалил”.

  България е древна и заслужава много повече!
 41. 41 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Нашата политиканстваща пяна" - струва ми се - би било по-правилното заглавийце...

  Свобода за Надежда Савченко!
 42. 42 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А сега да видим как се е “развалил” нашият език като го сравним с другите славянски езици и установим всички особености, които го отличават от тях. Ние сега пишем с 30 букви - без старата буква , равна по произношение на “ъ” и без “е-двойно” - , равно по произношение на “я” и “е”; дж, дз - 2 букви - един звук; нашата буква “щ” ние изговаряме с двата звука “ш” и “т”- “поща”, но същата буква в руския език се произнася като “ш” и “ч” = шч.  Първа особеност

  “Ъ” - “ер голям” - това е буквата, с която се изписва най-характерният звук за българския език в сегашния правопис.

  В една дума може да има от един до четири пъти “ер голям”: път, ъгъл, гълъбът, пътпъдъкът. В комбинация с всички наши съгласни (само “н” прави изключение) по азбучен ред има безброй думи с “ер голям”: бъдеще, вървя, гърмя, дъб, жълт, зъб, къща, лъжа, мъж, път, ръб, съд, тъп, фъстък, хълм, цъфти, чъргубоил, шъпа (и “шепа”), щъркел, ъгъл. Думите с “ер голям” наистина като че ли нямат край.

  Има правоговорни правила, които повеляват да се пише “а”, “я”, но да се произнася “ъ” и “йъ”. Например личните окончания на глаголите за 1 л., ед.ч. и 3 л., мн.ч., сег.вр. Пише се: “Аз кова.”, “Те коват.” (І спр.); “Аз вървя” “Те вървят” (ІІ спр.). Изговаря се : “Аз ковЪ”,”Те ковЪт”, както и: “Аз вървЙЪ”, “Те вървЙЪт”.

  Кратката членна форма за м.р., ед.ч. под ударение също се пише с “а”, но се произнася “ъ”. Пише се: “Отивам със сина си в града”, а се изговаря: “Отивам със синЪ си в градаЪ.”
  Пише се: “Идваш ли? - Аха!”, а се изговаря “ЪхЪ!”.

  Такъв звук “Ъ” НЯМА в нито един славянски език.

  България е древна и заслужава много повече!
 43. 43 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Втора особеност

  Инфинитив - неопределена глаголна форма със специално инфинитивно окончание в българския език НЯМА, а в славянските езици ИМА.

  Не искам да вярвам. Verovati necu! - хърватски.

  Искам да отида. Я хочу идти. - руски.

  В българския език инфинитивната форма на глаголите се изразява с “да” + 1 л., ед.ч., сег.вр. (“да вярвам”= “verovati”).

  Основната глаголна форма в бълг.език е 1 л., ед.ч., сег.вр., а в славянските езици тя е инфинитивната форма, различна от всички спрегнати глаголни форми.

  България е древна и заслужава много повече!
 44. 44 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Трета особеност

  Падежни окончания - в българския език НЯМА, а в славянските езици ИМА.

  Българският език е БЕЗПАДЕЖЕН (аналитичен). Славянските езици са с падежни окончания (синтетични езици).  Четвърта особеност

  Членна форма

  Българският език има членувани форми - пълен и непълен член, а славянските езици нямат членна форма.

  България е древна и заслужава много повече!
 45. 45 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Пета особеност

  Звателни форми в българския език ИМА, а в славянските езици НЯМА.

  Човек (+ “е”) - човече;

  Мама (+ “о”) - мамо;

  Учител (+ “ю”) - учителю;

  Господ (+ “и”) - господи.

  България е древна и заслужава много повече!
 46. 46 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Шеста особеност

  Роднински думи - с особено значение и образувани по особен начин в българския език.

  В българския език ИМА.

  В славянските езици такива роднински думи НЯМА.

  по-голяма сестра = кака, дода, дотка;

  по-голям брат = бате, бачо, батко, бат;

  по-възрастен човек = бай;

  брат на майката = вуйчо;

  брат на бащата = чичо;

  съпругата на вуйчо = вуйна;

  съпругата на чичо = стринка, чинка;

  сестрата на майката и бащата = леля;

  мъж на лелята = свако и мн.др.

  България е древна и заслужава много повече!
 47. 47 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#39:"flagellumdei"]Още не са ти изписали лекарства ли?[/quote]

  От 2007-ма карам на по-силнодействащи - т.е. билки...
  Вервай ми - и за твоите болки има билки...
  Като за начало - започни със змийска хурка!
  http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/01/02/zmiiska-hurka-arum-maculatum-l-lek-pri-hemoroidi-i-ne-samo.875813

  Разтурям колоквиума!
 48. 48 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Еволюционната теория не може да обясни появата на тези думи.

  Те не са могли да се зародят по еволюционен път, защото в най-старата славянска книжнина, създадена в България, липсват всякакви изходни форми, свързани с тях, което показва, че става въпрос за думи от прабългарски произход.

  Е, какъв е нашият език? Може ли да се нарече славянски или поне “развален” славянски език след като това, което е характерно за славянските езици, липсва в българския език, а това, което е характерно за българския език, липсва в славянските езици?

  Още много неща могат да се кажат за особеностите и спецификата на българския език, но и от казаното дотук - а това са само очевидни и неоспорими факти - става достатъчно ясно, че съвременият български език не е славянски, защото коренно се различава от славянските езици.

  Науката дълго време не е разполагала с никаква езикова информация, за да определи мястото и вида на езика на Аспаруховите българи, но през 1944 г. е намерен т.нар. “Преславски надпис”, а след това през 1950 г., 1955 г. и особено през 1974 г. в Северна Добруджа - в Мурфатлар са открити близо 30 броя надписи от Аспаруховите българи, надхвърлящи броя на надписите (с гръцки букви) на древните траки. Въз основа на тези открития е съставено за първи път едно цялостно описание на прабългарския език. Според дългогодишния изследовател д-р П. Добрев древните летописи единодушно твърдят, че родината на прабългарите още в дълбока древност е била в полите на Памиро-Хиндукушкия дял на Северозападните Хималаи в Средна Азия. Българите винаги са се наричали “българи” и са били неразделна част от голямата памирска общност, заемала земите между планината Памир и Каспийско море. Затова и езикът им, към който принадлежи и този на Аспаруховите българи, се оказва от памирски тип.

  България е древна и заслужава много повече!
 49. 49 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ганий":

  Знам я. Пробвай хънибуш с мед и чесън.

  България е древна и заслужава много повече!
 50. 50 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Може ли да се докаже това с конкретни факти? Според проф. Добрев в съвременния български език има стотици думи от памирски тип. И обратно - той твърди, че в настоящия момент в Памир звучат много съвременни български думи, а те не могат да бъдат друго, освен жив остатък от езика на древните българи - достатъчно доказателство, че Аспаруховите и Куберови българи са изиграли голяма роля при образуването на днешния български език. Ообено много думи има в памирските езици с характерното наше и непроизносимо за славяните “Ъ”.

  България е древна и заслужава много повече!
 51. 51 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Най-съществените особености на древнобългарската граматика, които фигурират и в нашия съвременен български език, са следните:

  Задпоставен член на съществителите имена.

  Липса на падежни окончания.

  Особеното спрежение на споматагелния глагол “съм”:

  “е” - 3 л., ед.ч., сег.вр.;

  “бе” - 3 л., ед.ч., мин.вр.

  Думи от м.р., окончаващи на “а” и в съвременния български език: “войвода”, “баща”, “комита”, “владика” и др.

  Думи със суфикс “-чии”: зарзаватчии, гурбетчии и др., означаващи хора, които упражняват една и съща професия.

  Думи с умалителни суфикси “-чо”, “ -че”, “-ца”: ИванЧО, врабЧО, врабЧЕ, кашиЦА, гориЦА, водиЦА и др.

  Специфичните роднински думи, за които споменах по-горе и които липсват в славянските езици, се срещат и в Памир:

  майка, баща, майко, татко, бати, кака, чичо, чина, стрина, булка и др.

  В Кавказ и до днес има народи, които приспиват децата си с “нани-на” - от “нанкам” = спя; които казват на пойните птички “чучулиги” и др.

  Еднакво звучащи думи в нашия език и в памирските езици също има безброй:

  - къща, кът, къс (кратък), хъш, кърпа, тънък, тръс (конска езда), бъз (вид игра), мъска (катър) = ”мъск” в памирскте езици и др.;

  - междуметия, с които стопаните се обръщат към някои животни и у нас, и в Памир: “пъци-пъци”,”къци-къци”, “къш!” .
  На 80 страници от буква “а” до буква “я” на нашата азбука д-р Добрев е съставил речник на оцелелите в съвременния български език думи с древнобългарски корени.

  България е древна и заслужава много повече!
 52. 52 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#48] от "flagellumdei":

  Съобщенията ти, които са идиотски съм подминал с подобаващото снизхождение - т.е. нищо не съм ти слагал...
  На другите ти перкам плюсове.
  Просто за инфо!

  Разтурям колоквиума!
 53. 53 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Следователно почти всичко специфично българско, с което нашият народ и нашият език се различават от славянските и другите народи и езици, е донесено от изток чрез древните българи.

  Кои са историческите факти, които опровергават твърдението на славянската теория, че славяните са дошли на Балканския полуостров преди древните българи, че са били повече от тях и затова българите са се славянизирали като се претопили сред славяните?

  Напротив! Станало е точно обратното. Според новооткрити исторически данни прабългарите се появяват на Балканския полуостров 200 години преди Аспарух и 100 години преди идването на първите славяни. За това се твърди в: 1. Манасиевата хроника; 2. Византийски исторически хроники; 3. Ватикански архиви; 4. Унгарски архиви и др.

  А причината за ранните прабългарски преселения на Балканския полуостров е непрекъснатото нахлуване от изток на дивите скитнически племена - номадите, в старите български земи, където животът станал непоносим. Затова в един период от 80 години - от 480 г. до 559 г. прабългарите извършили много самостоятелни походи към балканските земи и се сдобили със значителни постоянни територии - най-напред в западните краища - днешна източна Сърбия и Македония с център Охрид, тъй като са нападали най-напред откъм Видин. Между 504 и 511 г. те се настанили трайно и в Тракия и достигнали до самия Константинопол. Застрашен от техните нападения, византийският император Анастасий издигнал в 512 г. около Константинопол т.нар. “анастасиева стена”.

  България е древна и заслужава много повече!
 54. 54 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  След 559 г. прабългарите отвъд р. Дунав влизат във военен съюз с аварите и част от идващите славяни и продължават нападенията на Балканския полуостров с нарастваща сила - в 584 г., 597 г., 609 г., 620 г., 626 г., 630 г. Всички тези нападения са завършвали със заселване на прабългарите и съюзените с тях славяни на Балканите в отстъпени от Византия и извоювани от българите територии. По-късно тези именно славяни са влезли в състава на българската нация и затова се наричат “български славяни”. Българите обаче винаги са имали водеща роля, защото са дошли на балканските земи един век по-рано от славяните, били са много повече, имали са хилядолетна история, много древна и висока култура, държавна организация, военна мощ, писменост със свои писмени знаци, изграждали са крепости и градове с развита търговия, занаяти, стопанство и икономика, секли са свои монети още в Памир, познавали са добре астрономията, което доказва календарът им - по-древен от китайския, и т.н. (според изследванията на П. Добрев).

  Аварите през VІ в. са образували своя държава в завладените земи между р. Днепър, р. Тиса, р. Дунав, но в 803 г. франките им нанасят голямо поражение, а след две години - в 805 г. нашият кан Крум слага край на аварската държава. Аварите изчезнали като народ, претопени в Източна и Средна Европа.

  Но българите останали “българи”. И, когато двеста години след първите нападения на българите на полуострова в 480 г. и първите заселвания на прабългари по тези места, Аспарух се насочва към Балканите, той вероятно не прави това случайно, защото в това време (ок. 679 г.) по тези места е имало много повече българи, отколкото славяни. Така че, според П. Добрев е далеч по-уместно и трябва да се говори за българизация на славяните, а не за славянизация на българите. Това се доказва и от сведения за физическия образ на българите - високи, стройни (а не ниски и кривокраки от непрекъснато яздене като номадските племена), с черни коси и тъмни очи, леко мургави, мъжете - най-често с гъста брада и мустаци (а не “кьосета” като тюрките). Пушкин в едно свое стихотворение за бесарабския българин Кирджали споменава за “достолепни българи с мустаци”.

  България е древна и заслужава много повече!
 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#51] от "flagellumdei":

  Ейде стига спам. Досаден си...

 56. 56 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А що се отнася до българския език и неговите корени, книгата на Георги Кръстев - “Символи от боговете”, на която ще се позова, дава още светлина на този етап от развитието на науката. В нея са отпечатани една до друга трите български азбуки: прабългарската - най-старата; глаголицата на Кирил и Методий, просъществувала кратко време, и кирилицата - втората славянска азбука, с която си служим и днес и която се смята, че е създадена от Климент Охридски.

  Като се сравнят трите азбуки, става ясно, че 8 букви от глаголицата на Кирил са абсолютно еднакви с прабългарските букви: А, Г, Ъ, Ь, О, Ш, Щ, Е. А като се сравни кирилицата с прабългарската азбука става ясно, че 16 от буквите, с които пишем сега (в това число “ь” и “”) са абсолютно еднакви с прабългарските букви: Б, Г, Ж, З, С, Ъ, Ь, Е, О, Х, У, Ф, Ш, Щ, Ь, . Явно е, че са взети от прабългарската азбука, защото тя е най-стара и на нея в Аспарухова България са писали колобрите - религиозните водачи на прабългарите.

  От всичко казано дотук става ясно, че древнобългарският език не е изчезнал през далечните ІХ и Х векове, когато княз Борис І приема учениците на Кирил и Методий и черковно-славянският език става официален книжовен език на България. На базата на този език се създава старобългарската писменост.

  Но доминиращото положение на Аспаруховите българи и българите, заселени 200 години преди тях на Балканите, е довело дотам, че в целия обширен район на Балканите, а и отвъд Дунава постепенно се е утвърдил характерният за българите аналитичен, безпадежен език. Силата на изградените от тях езикови традиции се е оказала толкова голяма, че дори и въздигането на падежния славянски език в ранг на официален църковен и книжовен език през ІХ и Х в. не е довело до замяна на българския аналитичен език със славянската падежна реч, което доказва нашият съвременен български безпадежен език. Затова и днес при богослужението в църквите, където се служи на черковно-славянски език ние трябва да си превеждаме много неща, за да разберем какво се казва.

  България е древна и заслужава много повече!
 57. 57 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Гневно

  До коментар [#55] от "dobrich":

  Я да мълчиш ...

  България е древна и заслужава много повече!
 58. 58 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Преди доста време в медиите се постави на дневен ред пред обществото въпросът за превеждане на черковно-славянската литургия на съвременен български език, за да я разбират всички. Макар че някои свещеници частично приеха идеята, повечето не са съгласни с това и наричат черковно-славянския език “сакрален” за източноправославната църква, както е латинският език за католическото богослужение.

  Изводът е очевиден: ние сме българи и нашият език не е “развален славянски език”, а принадлежи към памирската група на индоевропейските езици, откъдето са дошли нашите предци.

  В историческия си път българите са имали най-малко четири държави: Първата - известна край Памир и Хиндукуш; Втората - “Стара велика България” - както я наричат византийците - с последен владетел Кубрат; Третата - България на Котраг, втория син на Кубрат, - между реките Волга и Кама, просъществувала до ХІV век, когато е била завладяна от руския цар Иван Грозни (след безкрайни борби от страна на русите) и с помощта на татарите (при идването им в Русия) и присъединена към Русия; Четвъртата - нашата България на Аспарух. Но има и още факти: Синът на Кубрат - Кубер - след …. Панония отива със своите българи в Македония, откъдето искал да се обедини с Аспаруховите българи, но Византия го убива с подлост и лъжи и осуетява намерението на двамата братя; Последният от братята - Алцек (не е съвсем сигурно дали е наистина техен брат или друг родственик) отива със своите българи в земите на франките, където се заселва с тях. Оттогава в днешна Италия са останали български имена на реки, села, градове, местности, дори собствени имена с корен “булгар” - например съвременното име “булгарини” (по сведение на Бианка Габра, българка, омъжена в Италия).

  България е древна и заслужава много повече!
 59. 59 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#49:"flagellumdei"]Пробвай хънибуш[/quote]

  Тц!
  Карам на тия, които са расли по Нашите Земи в продължение на мноооооооооого хилядолетия...
  Ако не знаеш, а би трябвало да знаеш, както май е вярно, странджанската зеленика е едно от най-древните растения в Европата, да не кажем най-древното, че и май най-рано Европа при нас се е втвърдила - сл. да си караме на нашите билки, за да сме най-пряко свързани с Началото!

  Разтурям колоквиума!
 60. 60 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Що се отнася до славяните, живели заедно с българите в Аспарухова България, тяхното значение нито трябва да се надценява, нито да се подценява. Естествено, че присъствието им в състава на българската нация има своето голямо значение и за българския език, и за българите. Освен че е донесло сините очи и русите коси на много от тях, то е допринесло и за навлизането на много славянски думи в нашия език, които обаче не са изместили българските, но са обогатили извънредно много българските синоними. В нашия език се срещат безкрайно много двойни форми за едно и също понятие - славянски и български: дом - къща, хляб - пита, пес - куче, здрав - читав, дребен - ситен, красив - хубав, любов - обич, старо - харо, скача - рипа, търчи - бяга, тупа - лупа, левент - юнак, гърми - тътне, крещи - вика, шарена (гайда) - писана... и безброй още думи и изрази.

  Интересното е, че чисто научните данни за българските славяни показват, че още от най-ранни времена те са били една относително хомогенна етническа общност, различна от другите славяни и вътрешно споена помежду си. Последното им качество също ги отличава от другите славяни. Затова и езикът им още от най-ранни времена е показвал силно изразено единство на славянските говори в България. Те са говорели на един особен вид славянски език, сходен по редица свои фонетични и лексикални особености най-много със старополския език и различен от другите славянски групи - сърби, чехи, руси. На този именно специфичен славянски език, който е бил роден език и на Кирил и Методий, са написани първите славянски книги и са били обособени първите религиозни понятия - например “купел” - съд за кръщаване, “олтар” - в църквите. Днес и двете думи са с почти еднакво звучене на български и полски. (Да припомним и еднаквото звучене на един българския и един полски град - Сопот.) Това доказва, че българските славяни с помощта на българската държава са дали на целия славянски свят неговия първи писмен християнски език и неговата най-ранна писмена култура - това, което акад. Лихачов нарича “българската държава на духа”.

  Отдавна обаче има вече не само “славистика” - наука за славянските езици, но и “българистика”. Осъзната е вече ролята на България за славянството.

  Дошло е време и у нас новите сведения за произхода, езика, културата, историята, и всичко, свързано с живота на древните българи, да намери достойно място в учебниците по история. За съжаление това още не е станало. Не трябва ли вече сериозно да си зададем въпроса: Докога българската история ще бъде “разпъвана на кръст” и най-важното - в името на какво?

  България е древна и заслужава много повече!
 61. 61 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Първо - важно е често да използваш "значи" като начало на изречение.
  Второ - възлово е да използваш термина "демократично", дори и хабер да нямаш какво означава "демокрация".
  Трето - задължително е да говориш за "хората" и "народа", дори и - докато го правиш - сам да усещаш, че по този начин се разграничаваш от тях.
  Четвърто - не е излишно, докато плещиш глупотевини, да се усмихваш хитричко, като внушаваш, че знаеш повече, отколкото ти е известно, да не говорим... отколкото артикулираш.
  Пето - ИМПЕРАТИВНО!!! - с всички сили да избягваш членуването на "зала", ако въпросната е "парламентарна".

  Шесто, седмо, осмо, девето....

  Край няма!

  Свобода за Надежда Савченко!
 62. 62 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ганий":

  Сега имаме много малко земя, богато, но е малко. Не всичко расте тук. А тези, които не растат тук, не са отровни.
  Аз лично карам на по-леки билки- кантарион, липа, лайка и др.

  България е древна и заслужава много повече!
 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз лично не съм съгласен с мнението на Елена Стойкова, но повечето от вас все пак приемат, че славяни е имало.
  А това обяснение е по-вярно от учебникарските.

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#26] от "dobrich":

  Заради теб ги цитирах тези неща ...

  Невежество и наглост проклети!

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#64] от "flagellumdei":

  Заради мене ли? Какво искаш да докажеш, бе спамерчо?!

 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално
 67. 67 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#65] от "dobrich":

  Че такива невежи копелета като теб трябва да мълчат повече.

  България е древна и заслужава много повече!
 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#66] от "flagellumdei":

  Кажи, какво искаш да докажеш?!

 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#67] от "flagellumdei":

  Че ти много ли си "веж" с тези текстове, които ни поднасяш без да сме ти ги искали и без да ни обясниш защо?!

 70. 70 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#62:"flagellumdei"]Аз лично карам на по-леки билки- кантарион, липа, лайка и др.[/quote]

  Мдаааааа, явно си по-млад или по-здрав от мен. Или и двете заедно.
  Аз карам на по-силни - бъз, полски хвощ, орехови листя, ЧЕРВЕН кантарион* и пр.
  ---
  заб. ако пиеш ЖЪЛТ кантарион - не прекалявай, че намалял потенцията - според някои...

  Разтурям колоквиума!
 71. 71 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ганий":

  Имам високо кръвно и жълт кантарион ако пия будувам няколко дни подред. Иначе кой е по-млад или здрав няма значение. Духът е по-важен.

  България е древна и заслужава много повече!
 72. 72 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#69] от "dobrich":

  Дори си нямаш на представа колко ви трябва някакви самочувствие и корени, за да спрете с дивотиите.

  България е древна и заслужава много повече!
 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#72] от "flagellumdei":

  "Дори си нямаш на представа колко ви трябва някакви самочувствие и корени, за да спрете с дивотиите!?"..........!?.......

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#70] от "Ганий":

  Колегата май е на трева?

 75. 75 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#74] от "dobrich":

  Можеше и по-хард да ме напсуваш. Има надежда за теб.

  България е древна и заслужава много повече!
 76. 76 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#60] от "flagellumdei":

  Извратено ШИЛЕ, си ти, подло и тъпо като ........
  Само дето не каза, че си татарин и че всички българи сме като тебе.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 77. 77 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#71:"flagellumdei"]Имам високо кръвно[/quote]
  Ти пък! Как може да се запуснеш дотолкова...
  Ръгай чесън
  Най-силно е следното - около половин кило чесън се смила в чопър (или в хаванче) с два лимона (без корите и семките) - държи се в стъклен съд на хладно и тъмно място двайсетина дни. Вечер преди лягане една чаена или супена лъжица с малко мед (може и с кисело мляко)... Почти не мирише!
  С една порция ще станеш момченце!

  И от братята Китайци... (стига тъпанчетата на ушите да са здрави!!!!! - тогава втората точка НЕ СЕ ПРАВИ!!!)
  (1) Нали знаеш кво става като `зинеш`? - т.е. да ти висне че(й)нето... Там, където се събират двете челюсти, се образува нещо като прагче - масажирай (леко!) с кръгови движения в двете посоки (по 5 до 10 пъти) и след това с лек отвесен натиск това прагче. Масажът се прави с показалците. Силата на натиска е въпрос на усещане - но не трябва да предизвиква (силна!) болка...
  (2) След това показалците се преместват на съвсем леко по посока към ухото и съвсем леко нагоре (там има едни падинки) и се масажира леко с движение по посока и обратно на часовниковата стрелка (пак между 5-10 пъти)
  ---
  заб. преди 7 години гадовете се опитаха да ме накарат доживотно да им пия хаповете. За около месец-два (е, може и малко повече да беше) от около 170/180 на 140/150 го направих младежко (120/80 или 115/75) и тъй си я карам до ден днешен... Пу-пу!

  Разтурям колоквиума!
 78. 78 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#77:"Ганий"]стига тъпанчетата на ушите да са здрави!!!!! - тогава втората точка НЕ СЕ ПРАВИ!!!) [/quote]

  т.е. ако има пукнато тъпанче, хирургически намеси - т.2 НЕ СЕ ПРАВИ!!!

  Разтурям колоквиума!
 79. 79 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#76] от "Polusa":

  Ей, славянизираните комунисти! Срам нямате!

  България е древна и заслужава много повече!
 80. 80 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ганий":

  Мерси! Но при мен е вродено( проблеми с вегетативната нервна система). Чесънът помага, но все пак, колега, как го ядеш тоя чесън преди делата в съдебна зала?
  Спортът е решението.

  България е древна и заслужава много повече!
 81. 81 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#80:"flagellumdei"] как го ядеш тоя чесън преди делата в съдебна зала?
  Спортът е решението.[/quote]

  Аз съм се изтеглил ДОБРОВОЛНО от АКТИВНА практика...
  Иначе - магданоз, карамфил
  За спорта - трябва да въртиш пеша (като мен) минимум едно 20-30-35 км дневно... Независимо от времето!!!

  Разтурям колоквиума!
 82. 82 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  селски площад, на който е сбрано младо и старо. Задължително отпред са девойки от местното читалище в народни носии, които чакат с поднос, на който има погача и сол. Край тях баби и дядовци нетърпеливо източват вратове, за да видят най-сетне цар на живо. Безшумно на площада спират няколко черни джипа. Вратите са отварят и оттам излиза Симеон Сакскобургготски, съпроводен от Бойко Борисов и неговите момчета. Отнякъде задължително се протяга бебе, което проплаква. Следва реплика от царя: Как е? Как е? Народът с плач се тюхка: зле е, зле е. След което височайшият гост пощипва бебето по бузката с думите: Ей, доживяхме да се видиме. Народното вълнение се усилва. Сетне царят с бърз поглед различава сред тълпата свой връстник, приближава се към него и съчувствено пита: Наборе, лумбагото (или ишиасът) как е? Кръстът боли ли? И без много да дочака съответният (вероятно протяжен отговор), приключва срещата с думите: Айде, видяхме се, да не правим повече задръствания… Вратите на черните джипове се захлопват и така до следващата среща в следващото село. Със следващото бебе, развълнувани баби и дядовци и възгласът: Доживяхме да се видиме…

  Четиринайсет пъти подред, четиринайсет политически дубъла на едно и също събитие.
  ААААААААААААААААААААААААААААААААА

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 83. 83 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  "....Препубликуваме с позволение на медиата...."

  Аз пък все съм се заблуждавал, че на български се пише "медиЯ", ама ето хората ми отвориха очите - медиА.

 84. 84 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Отличен анализ на Тони Николов!

 85. 85 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ганий":
  Журналисти станаха рядко прости и без обща култура хора. Надонесоха диалектизми от родните си места, използват уличен език и криворазбрани чуждици. Да не говорим за лъжите и манипулациите, за епитетите, с които наричат политици и обществени кръгове, например учителите са "даскали", а полицаите са "ченгета". Тотално се разми границата между сериозна и жълта журналистика. Политиците са политици, но това, което наистина ни облъчва, е езикът на журналистите. Семкаджийските вестници и Слави-Трифоновската ТВ журналистика извършиха едно епохално дело: опростачване и развращаване на девствения политически (през 1989) българин... Аферим, машалла!...

  'Let light surround you' Dream Theater
 86. 86 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ганий":

  Правят се на интересни, гаче ли на село не я използват тази дума. Пази Боже, сляпо да прогледа!

  'Let light surround you' Dream Theater
 87. 87 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ганий":

  Естествено. "Аджеба" си е използвана дума и има специфичен нюанс.

  'Let light surround you' Dream Theater
 88. 88 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#60:"flagellumdei"]Освен че е донесло сините очи и русите коси на много от тях[/quote]
  Генетичните изследвания показаха, че мнозина от траките са били руси и червенокоси, със светли очи.

  'Let light surround you' Dream Theater
 89. 89 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#85] от "ariel28":Откъде пък съдиш всички журналисти - били прости и тъпи! Ами авторът написал този анализ и той ли е прост за теб! Откъде изобщо се въди тази просташка войнственост да се обявяват всички за нещо долно - я си виж безсмислените графомански изхождания за щяло и нещяло - специалистка по всичко! Такива като теб са досущ като политиците за които тук се пише - лумпени правещи се на господари

 90. 90 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#89] от "richardnixon":
  Е, поне не се наричам Ричард Никсън или Наполеон. Имам право да коментирам каквото и както искам, това е свободен форум. Ако Ви преча, ме отбягвайте.

  А откъде съдя ли? 99% от журналистите ни са такива и достатъчно наблюдения имам, след като живея в България. Да не би и Вие да сте журналист, че толкова се докачате

  'Let light surround you' Dream Theater
 91. 91 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#90] от "ariel28":наблюдения или видения или просто лумпенски вълнения - давай със секирата на лузъра право по проблема съднцие на тези които не можеш да бъдеш поради изисктвания за ценз

 92. 92 Профил на Николай Нинов
  Николай Нинов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Читав текст, поздравления.

 93. 93 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  "По-точно целта е да се обиди или размаже опонента, вместо да се налагат позиции."

  И аз имам същите наблюдения. В българската политика не съществува диалог. Никой не признава опонентите си и не разговаря по същество с тях. Всеки отказва каквото и да е било сътрудничество с политическия противник. Всеки отказва да чуе другия. Единствено може да го заклейми, да изсипе куп неподплатени с нищо обиди и с това свършват контактите между партиите в българската политика.
  Проблемът е, че това е валидно не само за политиците, но и за гражданите. Ако някой е привърженик на т. нар. десни, отказва да чуе всеки аргумент на левицата не заради самия аргумент, а заради това откъде произлиза и обратно. И във форума може да се види ясно. Изглежда ще трябва да признаем неприятната истина, че политиците в България са продукт на българския манталитет. Дори да ги изхвърлим и заменим до един с други, това поведение ще се самовъзпроизвежда.

 94. 94 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Определено написаното ми хареса, браво.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK