2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© ReutersНа 14 октомври 2012г. милиони хора гледаха на живо в интернет как австриецът Феликс Баумгартнер скочи от малко над 39 километра в проект, който постави едновременно няколко световни рекорда, включително преминаването на звуковата бариера от човек без помощта на двигател.


Описвайки преживяното, той каза, че падането се е оказало "малко по-трудно", отколкото си е представял и че е трябвало да преодолява смъртоносно попадане в свредел. "Помислих си, че ще продължи малко, но въртенето ставаше все по-бързо. За няколко секунди ми се струваше, че съм изгубил съзнание. Не почувствах удара на звуковата вълна, защото бях зает с това да стабилизирам положението си", разказа той.


Думите на Баумгартнер като че ли могат да се приложат към много от големите събития на отиващата си 2012г. и особено за Европа. Годината се оказа "малко по-трудна", отколкото мнозина са се надявали.
Заради Гърция и южната си периферия през пролетта


еврозоната като че ли за няколко секунди "изгуби съзнание"


и в месеците след това трябваше усилено да се бори за излезе от смъртоносна дългова спирала. В края на 2012г. ситуацията сякаш е стабилизирана. Макар за 2013г. икономическите прогнози да са за стагнация и нищожен растеж, критичната точка на Голямата рецесия изглежда премината.


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


Отиващата си година не донесе спокойствие след напрегнатата 2011г., белязана най-вече от събитията в арабския свят. Продължи търсенето на стабилност и все по-очевидно намирането й няма да бъде в западния либерален и демократичен модел. Както в засегнатите от революциите страни в Близкия изток и Северна Африка, така и в Русия и няколко страни в Източна Европа гражданите се борят за правата си, а правителствата се опитват да изграждат собствени системи за контрол над колкото може по-голяма част от управлението и държавата.


Заетият с оцеляването си Европейския съюз и превзетите от предизборна треска САЩ нямаха много време и сили да се занимават с нещо извън себе си. Разделението се увеличи и от двете страни на Атлантика расте напрежението и протестите срещу неизбежните антикризисни мерки. Китай, от своя страна, смени ръководството си, но заложи на хора с традиционно, а не с модерно, политическо мислене.


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


Иначе не че през годината нямаше важни за паметта на поколенията събития - като откриването на бозона на Хигс от учените в CERN или лавината от спортни рекорди на олимпиадата в Лондон - но светлината им трудно пробива през мъглата на кризата.


Няколко водещи държави смениха лидерите си като една от важните промени стана във Франция. След 17 години начело десницата на Никола Саркози бе изтласкана от надеждите, че левицата на Франсоа Оланд ще покаже по-добър път за излизане от кризата. Изненадващо много подкрепиха и крайни каузи - на националистите и комунистите. Скоро реалността охлади ликуващите по улиците на Париж, а Европа месеци наред чака да види как


прагматичният германско-френският тандем "Меркози" се превръща в идеологизираният "Мерколанд"


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


В Русия надеждите, че с годините на Дмитрий Медведев страната е поела към политическа и икономическа модернизация, се изпариха с начина, по който бе направена рокадата с Владимир Путин - на практика четвъртото му възкачване на най-високия пост. Завърнаха се антизападната реторика, преследванията на опозицията и сравненията с времената на брежневския застой в СССР. Политолозите говорят, че той има съвсем реални шансове да остане в Кремъл до... 2024г. (т.е. с още два мандата по 6 години).


В Украйна - друга важна за Европа многомилионна страна, изборите показаха, че страната отстъпва от демократичния напредък. В Грузия - кавказката емблема за бързи, макар и често налагани с твърда ръка, реформи, най-богатият човек в страната Бидзина Иванишвили събори управляващите на парламентарни избори. Медиите кръстиха случилото се "контрареволюция на розите" сред подозрения за близки връзки на Иванишвили с Москва (докато живееше в Русия той предпочиташе да се нарича Борис). Победителят обеща да ремонтира системата така, че да не зависи от един човек и обръчите му от приближени. След което назначи за министър на енергетиката Каха Каладзе - известният футболист от "Милан" и грузински национал.


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


Във Венецуела президентът Уго Чавес продължава да се крепи на президентския пост, но го предава собственото му здраве, а след него привържениците му не знаят на кого да се осланят. В Латинска Америка левите управления залагат повече на


патриотизъм, популизъм, национализации и романтика по Фидел Кастро


Привържениците на демократи и републиканци в САЩ бяха обект на мащабно организирани кампании за мобилизирането им да гласуват на изборите за президент и представители в различни федерални и щатски законодателни органи. Цената за изкарването до урните на почти 129 млн. души през 2012г. стана рекордно висока - близо 6 млрд. долара. С 51% от гласовете Барак Обама получи втори шанс за лозунга си от 2008г. Yes, we can, макар че магията се изпари.


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


Битката за и против ислямизацията на арабския свят - от Мароко до Бахрейн и от Ливан до Мали - продължи с неясен изход и изблици на насилие. Сирия се превърна във все по-заплитащ се кървав възел, чието разсичане изглежда все по-трудно заради интересите на големи световни сили като САЩ, Русия и Западна Европа, или на регионални като Иран, Израел и Турция. Жертвите са около 40 000, а за близо 400 000 бежанци тези интереси са безкрайно далечни - те просто искат да сложи край на кръвопролитието и разрухата.


За хората от Балканите всичко това (включително присъствието на муджахидини) донякъде напомня на разпада на Югославия. Но има една много съществена разлика - режимът в Дамаск има внушително количество химическо оръжие, а употребата му или загубата на контрол над него може да има ужасяващи последици. Както и да бъде повод за международна военна интервенция.


В Египет - най-многолюдната и най-важната страна от "Арабската пролет" - президент стана Мохамед Мурси, представител на обявеното десетилетия наред извън закона движение "Мюсюлмански братя", изиграло важна роля в свалянето на Хосни Мубарак. Но само за половин година действията му разгневиха хиляди египтяни, според които борбата им за промени, свобода и по-добър живот могат да се окажат безполезни и една диктатура да бъде сменена с друга.


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


Протести, но този път най-вече в защита на заможен начин на живот, който очевидно не може да се поддържа повече, изкара на улицата и стотици хиляди европейци. В закъсалите икономики от Португалия до Гърция


протестират в защита на социален модел, за който икономиките им нямат достатъчно сила


Робърт Скиделски, преподавател в университета "Уоруик", коментира през годината, че след стабилизирането на финансовия сектор по света малцина са се замислили, че нуждата на банките от средства е и защото има търсене на кредити. "Това поставя въпроса за корените на кризата в малко по-различна светлина. Виновни са не толкова хищните кредитори, колкото безотговорните или самозаблуждаващи се хора и фирми, взимащи кредити. И възниква въпросът: Защо хората искат толкова много да взимат заеми? Защо в дните преди рецесията съотношението между доходи и задлъжнялост на домакинствата достигна такива висоти?", пита Скиделски.


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


Отговорът му е в растящото неравенство в разпределението на доходите - че за последните 30 години средните доходи не растат или дори намаляват, което означава, че богатите са обирали каймака от растежа на икономиките, а останалите са се справяли с растящите стандарти като са потъвали в дългове.


Според него е невъзможно в създалата се ситуация да се раздвижи потреблението като банките убедят задлъжнелите домакинства да започнат да взимат още заеми. Единствено правителствата могат да го направят - но не за още заплати, бонуси и премии, а за обществени и инфраструктурни проекти.


Само че през 2012г. Европа се движеше в обратната посока - към съкращаване на държавните дългове и намаляване на бюджетните дефицити. Зависимите от бюджетни средства първи излязоха на улицата, а понеже държавата е голям разпределител на финансов ресурс в европейските икономики, това повлече и бързо растяща безработица. А хората без работа започнаха да се обръщат и срещу европейския проект, от който - според тях - вече имат повече вреда, отколкото полза.


Дали през 2013г. реформите в ЕС най-после ще започнат да дават плодове, а жителите на Европа ще приемат, че не може да я карат, както досега...?


2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Е, то винаги човек се надява на най-доброто. Нормална година си беше, и с хубаво, и с лошо. Дано следващата да е по-добра!

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Специално в икономически аспект, човек трябва да е крайно заблуден за да се е надявал 2012 да е по-добра от 2011.

  2013 също няма да бъде по-добра от 2012. В най-добрия случай влизаме в хоризонталната част на кривата, а в най-лошия, надолу по-пързалката.

  Но живота не е само икономика, има и други радости, та макар и зле икономически, годината може да е по-добра!

 3. 3 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Очаквания работа не вършат. Но ни набиват в главите да очакваме.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 4. 4 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#3] от "Blackradio":
  Набиват ни в главите колко е зле всичко. Как вечно "оцеляваме". Патент на нашата журналистика...

  'Let light surround you' Dream Theater
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Нищо ново по Света.
  Най-трагичното е войната-изтребление в Сирия.

  в Дневник > нищо ново >
  вече не само матрялите не четем, но и заглавията НЕ четем ...... > слага се една чертичка и започваме ...... 1000 - 1200 коментара.

  ПОСЛЕДНО: >

  Матрял за 2011 - Флашките на Яне Янев
  Матрял за 2012 - Флашката на PAVLIK ХОДЖА

  P'S
  - Що е то Флашка и има ли почва у нас ... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на m......
  m......
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Е дано 2013 бъде по-лека отколкото очакваме.

 7. 7 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Алооооооууууу !
  Д невнящие !!!!

  Вижте какви ВИЦОВЕ ПИШЕТЕ, бееее !
  ЦИТИРАМ ВИ:

  " ... Владимир Путин - на практика четвъртото му възкачване на най-високия пост. Завърнаха се антизападната реторика, преследванията на опозицията и сравненията с времената на брежневския застой в СССР. Политолозите говорят, че той има съвсем реални шансове да остане в Кремъл до 2014г."

  Ха ха ха ха ха !!!!
  Е НЕМА ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ, дрОгаре от Д НЕВНЯЩое издание!
  Н Е М А А А А !!!
  Всички експерти са ЕДИНОДУШНИ, че ДЖУДЖЕТО ще остане на власт до 2018 година и има всички "предпоставки" да остане на власт до:
  2 0 2 4 година!!!
  Дневнящие - ДВА ПЪТИ ПО 6 ГОДИШЕН МАНДАТ!!!

  Аре у левооооо!
  Спреха ви на хартия!
  Ще ви спрат и електронно!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  В Европа излязоха да протестират тези,които разчитат на бюджета.Като разберат ,че трябва да разчитат на себе си ще тръгнем нагоре.2013 ще продължат трудните уроци.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Весело

  Ройтерс пропусна да отрази стабилноста на България !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  По една случайност бях на Площада на бастилията, когато Холандецът спечели изборите!

  Само АРАП И НЕГЪР!
  Над 85%!!!
  Останалото беше БЯЛ ЛУМПЕН, дето може да "управлява бюджетни програми"!

  ВЯРАТА, че холандецът ще оправи Франция беше 80%!
  Днес след половин година - едва 22% от французите вшрват, че холандецът ще доведе до нещо добро французите!
  А че политиката на Саркози е била правилна - вярват 33% от французите!

  С други думи - прав си!
  И във Франция, и в Америка, догодина и в Германия - навсякъде ПОБЕЖДАВАТ ЛАПАЧИТЕ НА БЮДЖЕТА!!!
  А пълначите на бюджета - духат супата и плащат УБИЙСТВЕНИ ДАНЪЦИ!!!

  Това НЯМА КАК да продължи дълго!
  Някъде нещо в машината ще се счупи!
  Или "пълначите" на бюджетите ще се уморят и ще се откажат да работят - (нещо като нашите "кулаци" навремето - след като ги ИЗТРЕБВАТ - на българската маса започват да липсват ЕЛЕМЕНТАРНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ !!!)
  Или прите в бюджета НЯМА ДА СТИГНАТ за всички лапачи - ще трябва да се намалят и народа пак ще е на улицата!

  Социализмът е СПИН!!!
  Това го каз ЛИЧНО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПЕС!!!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Любопитно

  А 2013 - още по-трудна.
  Живот и здраве да е - казва народът. На всичко му се намира колаят.

 13. 13 Профил на venci31
  venci31
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Остана само да се надяваме, че 2013-та ще е по добра. И мога да ви пожелая приятно посрещане на новата година и да е по-благодатна.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  "2012-та - по-трудна, отколкото се надявахме"

  В политически план годината беше много хубава.... както се очакваше Саркози победи във Франция, Путин в Русия, Уго във Венецуела и Обама в САЩ! Колко хубаво нещо е демокрацията!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "alkash57":

  Верно, социализЪмЪТ е СПИН, но на трета степен!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 16. 16 Профил на s.t.o.
  s.t.o.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Еми ние сме си НАЙ добре

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#16] от "s.t.o.":
  Сред тези, що са вън от "класацията", сиреч, декласираните...

 18. 18 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 367 Весело

  Всяка година е по-трудна отколкото очакваме и по-лесна, когато очакваме да е много трудна. Един хубав мишмаш от психология и случайност. Така, че не я мислете 2013...

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 19. 19 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 367 Любопитно

  "Отговорът му е в растящото неравенство в разпределението на доходите - че за последните 30 години средните доходи не растат или дори намаляват"
  В това средно аритметично китайците май не ги слагат? Не ми се струва да са обеднели повече към един милиард и половина души там.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 20. 20 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Весело

  [quote#8:"hodounski"]В Европа излязоха да протестират тези,които разчитат на бюджета.Като разберат ,че трябва да разчитат на себе си ще тръгнем нагоре.2013 ще продължат трудните уроци[/quote]
  Познат ли ти е термина "работещи бедни" и защо го има!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 21 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Колеги п ривърженици на ГЕРБ.
  Не ми е цел да плюя, камо ли да си измислям. Казвам ти факт - дребният и част от средния бизвес го загубихте. Нещо по-лошо - направихме го така, че да ви мрази. Да го кажа :масото дребните и средни бизнесмени които гласуваха за вас, ви мразят и в червата. Мани ги социолозите. Аз го виждам край себе си. И всеки го вижда.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#21] от "Вени Г.":

  Глупости,но си вервай.
  И кой да дойде?
  Гея или рязаната карабина?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 23. 23 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#5] от "barcelonski":

  Брат,
  Кво да очакваш от Костоваци?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#17] от "dimko":Здрав човек да се хвали с медал от параолимпийските игри. Това сме ние.

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#20] от "geoimg*":Абе и аз щях да го питам като ще разчитаме само на себе си за какво ни е държавата ,защо плащаме данъци и за какво ни е т.н. общество.

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#21] от "Вени Г.":Аз писах нещо подобно. Те загубиха пенсионерите , пушачите , болните , военните , полицаите , майките , перничаните , сопотци , банскалии . Ще ми гласуват циганите ,дето продават контрабандните цигари и милионерите. Дори и бистришките тигри няма да Му гласуват защото им пречи на терена.

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#21] от "Вени Г.":Забравих софийските притежатели на автомобили.

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Не зная на какво се е надявало авторчето на статията , но отбелязва пълно съвпадение на очакванията му с надеждите на най-реакционните американски ръководители, тези , за които студената война още не е свършила , мечтателите за пакс американа , ролята на световен джандар , насаждащ техните разбирания за демокрация и ред по света.

 29. 29 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#27] от "ahasver":

  Мани ги софийскиште собственизци на автомобили. Гледай софиян.ците, които имат дребен бизнес, особено тези, които наемат 2-3-5 човека.
  Проблемът е, че не остана какво да гледаш. Ако ме разбираш.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#29] от "Вени Г.":Е па и аз съм в дребния бизнес ! Как си представяш да се продават цигари в павилион , а около него 4-5 циганки да продават контрабандни цигари с 2 лева по-евтино ? Хем български : Мерлин , Ева , Виктори, някои с косовски бандероли.
  А за автомобилистите ти говоря ,защото герберите ще се чудят ,че урната им хлопа на празно на изборите.

 31. 31 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дано новата година да е по-добра за всички в тази обрулена и измъчена страна!
  Но всъщност, тя ще бъде такава, каквато си я направим САМИ! Ако само седим и се самосъжаляваме, няма как да е по-добра. Затова, вземайте се в ръце, мислете, работете и създавайте, напук на управляващите!
  И най-важното! Дано всички да сме живи и здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK