Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": След изборите ще управлява шарена, нестабилна, нетрайна коалиция

Боряна Димитрова

© Георги Кожухаров

Боряна ДимитроваДневник" започва 2013 г. със серия от прогнози на политолози и социолози какво да очакваме в годината на парламентарни избори, първи национален референдум, избор на патриарх, както и коментарите им за развитието на други очертали се политически и обществени тенденции. 


Какво би било фатално през 2013?


- Разпадане на Европейския съюз.
Ще бъде ли успешен първият национален референдум?


- По всяка вероятност не. Интересът към него е слаб, до урните няма да отидат изискуемите по закон над 4 млн. български граждани. Вотът може да даде основание за повторно поставяне на въпроса в парламента, ако участват над 20% от избирателите. Съдейки обаче по съотношението на политическите сили, резултатът няма да бъде по-различен от вече гласувания – прекратяване на Белене, изграждане на нови мощности в "Козлодуй".


Какво очаквате от бъдещия патриарх?


- Нищо значително, предвид устава, избираемите личности и обществената атмосфера. Висшият клир ще продължи да живее свой живот, далеч от вярващите. Дано поне бъдещият патриарх е по-далеч от най-всеядните – било политици, бизнесмени, архонти или псевдо духовни водачи.


Как гледате на възможността ГЕРБ да предизвика по-рано избори, докато има по-голяма преднина пред БСП?


- Като на медийна дъвка - възобновява се всяка година по същото време. Щетите за ГЕРБ от предсрочни избори ще са много по-големи от евентуалните ползи, тъй като ще превърнат тезата за бягството от отговорност и абдикацията от властта в лайтмотив на кампанията. ГЕРБ ще има нужда от хубавото време след зимните студове, за да покаже построеното, а и за да даде шанс да се развият някои сателитни проекти.


Колко партии ще успеят да влязат в следващото Народно събрание? И кои ще са според вас?


- Ако се запазят досегашните тенденции – нарастващо разочарование в края на мандата, но без силна протестна вълна, която да обере колебаещите се – ще са налице благоприятни условия за влизане на по-голям брой партии или коалиции – шест, дори седем. Четирите почти сигурни участници са ГЕРБ, БСП, ДПС и "България на гражданите". За по-малките, които дори още не са избистрили формулата, в която ще се явят, е рано да се правят сериозни прогнози. Но ако добре разчетат подкрепата си и планират кампанията си, по една от всяка ниша – дясна, националистическа и корпоративна.


Каква коалиция ще управлява след парламентарните избори?


- Шарена, нестабилна, динамична. Възможно е да не управлява дълго.


Какво ще прави Бойко Борисов след лятото?


- Ще следи по-внимателно рейтинга си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK