Financial Times: ЕС да приеме свой закон "Магнитски" срещу путинизма

На протест в Москва в средата на декември бяха издигнати плакати и президентът Путин да бъде включен в забранителния американски списък.

© Associated Press

На протест в Москва в средата на декември бяха издигнати плакати и президентът Путин да бъде включен в забранителния американски списък.Още в първия си брой от новата година авторитетното британско издание Financial Times се обяви в редакционен коментар за налагане на санкции от ЕС срещу руските служители, заподозряни в смъртта на юриста Сергей Магнитски. Списък с техните имена бе включен в т.нар. закон Магнитски в САЩ, налагащ им забрани за влизане и замразяване на активите им, на което Москва реагира гневно. С огромно одобрение през двете камари на руския парламент бързо бе приет контра-закон, забраняващ осиновяването в САЩ на руски деца. 


Въпреки сериозните съмнения в дали не противоречи на конституцията на Русия и на международни споразумения, по които Русия е страна, президентът Владимир Путин го подписа. Това стана на 29 декември, когато православната църква отбелязва като деня,в който цар Ирод заповядал да се избият младенците във Витлеем (близо 14 000 деца, според Библията) в опит да попречи на появата на Месия, роденият в този град Исус Христос. Западната преса веднага го кръсти "Ирод от Кремъл".


Предлагаме ви откъси от коментара на Financial Times:
"Отговорът на Москва на т.нар. закон Магнитски, забраняващ влизането в САЩ на руски чиновници, обвинени в нарушаване правата на човека, изглежда отвратителен дори от гледната точка на днешните руски стандарти. Президентът на Русия Владимир Путин подписа миналата седмица закона, забраняващ на граждани на САЩ да осиновяват деца от Русия. Всъщност, това направи хиляди от най-уязвимите граждани на Русия, често живеещи в ужасяващи условия на приютите за сираци, заложници на руско-американските отношения.


Кремъл явно се надява да убеди останалите страни да не последват примера на САЩ. Но те не бива да се поддават. Реакцията на Москва показва доколко тези мерки са попаднали в целта. Много руски чиновници имат имущество и активи на Запад, често ходят там и учат там децата си. По този начин забрана за издаване на визи и замразяване на активите на онези, към които има достатъчно сериозни основания за възбуждане на съдебно дело, е доста ефективна."


Изданието припомня, че "Делото Магнитски" е особено ярък пример за ситуацията в днешна Русия, но също така е добре документирано и демонстрира тъмната страна на путинизма. Руският юрист в одиторска компания, създадена заедно с чужденци, стига до разкрития, че служители на данъчните власти, но също така и хора от органите на реда, са използвали компаниите на инвестиционен фонд, за да откраднат от държавата 230 млн. долара.


Когато фондът установява аферата и представя доказателства, властите не преследват причастните към нея, а арестуват Магнитски по обвинение в организиране на измама, отказват му медицинска помощ в затвора, където той вероятно е пребит до смърт.


"Дори сега, когато това дело предизвика осъдителни реакции в цял свят, Русия отказва да реагира на него. Вместо това започна абсурден посмъртен процес срещу Магнитски с обвинение за укриване на данъци. Нежеланието на Москва да накаже реалните заподозряни в най-добрия случай говори за чувство на непълноценност. В най-лошия това е свидетелство, че те имат високопоставени покровители", пише още Financial Times.


"За да има максимален ефект законът Магнитски, Европа трябва да последва примера на САЩ. Някои парламенти, в това число британският, холандският и шведският, започнаха да искат от своите правителства да предприемат аналогични мерки. Визовата забрана, въведена от който и да е член на Шенгенското пространство, може да лиши руските чиновници от възможността да посещават 25 държави в Европа.


Най-ефективна би била забраната за издаване на визи и замразяване на активите им по цялата територия на ЕС. Тази мярка би трябвало да се реализира лесно при наличието на достатъчно политическа воля - с решение на съвета на министрите на ЕС, както това бе направено спрямо белоруските чиновници. Кремъл твърди, че икономическите проблеми на Европа свидетелстват за провала на нейната система за управление и на ценностите й. Но дори сега, когато Европа се бори с кризата, ЕС е длъжен да докаже, че подобни твърдения не съответстват на действителността и да демонстрира, че съюзът както и преди е готов да защитава и прилага основополагащите си ценности."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK