Да чуем Маргарет Тачър

Маргарет Тачър<br />

© Stringer, Reuters

Маргарет ТачърСветът не свърши и имаме възможността да огледаме нещата около нас по нов начин. Да видим, след като оживяхме, какво да правим оттук нататък, така че светът не само да оцелее, но да стане по-добър за живеене.


В случая ни интересува нашето парче от света – онова, което наричаме Европейски съюз. Какво представлява? Защо е в сегашното си тежко състояние? Какво може да се направи?


В такива ситуации е добре да се търси съвет. Има хора, в чиито думи трябва да се вслушваме много внимателно. Става дума за онези лидери, които
заварват света сглобен по един начин, а го оставят съвсем друг


За да могат да направят това, тези хора имат пределно ясно мислене, способност да отсяват главното от останалото, знанието как да продължат напред и волята да се наложат върху заварените обстоятелства.


Време е наистина да чуем онова, което ни казва относно нашето настояще и бъдеще Маргарет Тачър – онази Желязна лейди, която:

 • с шутове извади Великобритания от залез, продължил няколко поколения
   
 • първа от западните лидери след 1945 г., обяви война – и я спечели – срещу диктатура (войната с Аржентина през 1982 г.)
   
 • спечели студената война против СССР
   
 • и която от над две десетилетия предупреждава, че с ЕС ще се случи онова, което... се случи: кризата в социалния модел, фалитът на Гърция и южните страни, кризата на еврото, зависимостта на ЕС от германския данъкоплатец, залезът на Франция, превръщането на Германия в господар на континента и т.н.
Още през 2000 г. например, Тачър предупреждава, че европейският пенсионен модел влиза в криза и ще може да бъде спасен само ако водещите европейски страни започват драстично да намаляват държавните харчове. Точно тази криза, дълго отлагана чрез харчене на вересия, вече е официално призната от Европейската комисия – има-няма дузина години след Тачър.


Такива конкретни предупреждения Тачър прави с десетки, но не това е важното. Важното е, че още в края на 80-те години тя предвижда катастрофата, до която ще доведе стратегията на "все по-задълбочаващ се съюз", т.е. въвеждането на единна валута като първа стъпка към голямата, но необявена цел: превръщането на ЕС в една свръхдържава. Още преди падането на Берлинската стена Тачър започва да предупреждава за предстоящите кризи и катастрофи – като например сегашната дългова криза.


През май 1990 г. Тачър предупреждава европейските си колеги, че вкарването на всички държави в еврото


ще доведе слабите икономики на южните страни до разпад


По-специално, тя пише на германците (които, още тогава е ясно, ще плащат за спасяването на фалирали държави) че ако ще се прави евро, то "на по-бедните страни трябва отсега ясно да се каже, че те няма да бъдат спасявани от последствията от единната валута, която ще помете техните икономики".


Такова ясно казване не се случва и предводителката на британците се фокусира върху катастрофата, която в крайна сметка е неизбежна. За Тачър е очевидно, че налагането на една валута върху толкова различни икономики и национални култури ще генерира напрежения и разломи, които рано или късно ще вривят икономиката на ЕС. И накрая някой ще трябва да плати сметката.


Преди над две десетилетия Тачър полага огромни усилия, за да спаси германците от положението, в което са в момента – да издържат Гърция, Испания, Италия и пр. В меморандум след меморандум им обяснява, че за тях самите не е добре да разпространят германската стопанска система върху цяла Европа чрез "кохезия" и "хармонизация". Защото тази система "е силно колективистка... увеличава разходите и силно изкривява пазара... и може да съществува само ако стъпва върху огромен резервоар от тевтонска самодисциплина" – каквато самодисциплина, разбира се, няма никъде другаде в ЕС.


И затова според Тачър


превръщането на ЕС в копие на Германия в крайна сметка ще се обърне срещу самите германци


Защото налагането на "хармонизация" върху всички страни членки ще се превърне в "огромни трансгранични субсидии, плащани от германския данъкоплатец".


Тачър е изумена, че германците не могат сами да пресметнат такива елементарни неща – че доброволно влизат в схема, в края на която ще се налага да издържат половин Европа. Но Желязната лейди изобщо не е изненадана, че бедните страни от самото начало са направили същата сметка като нея – че ще заживеят на гърба на германците. Когато тя се опитва да обясни на испанци, португалци и италианци, че налагането на германския модел на стопанство ще удари техните икономики, тя не намира подкрепа. И бързо разбира защо: "(Те) бяха пресметнали, че ако германците са готови да плащат цената за "кохезията", това е добра сделка."


"Класически в това отношение, пише Тачър през лятото на 1990 г., се оказаха гърците. Те също бяха пресметнали, че тяхната икономика ще бъде унищожена от еврото – но бяха решили да живеят за сметка на германските субсидии. Това обяснява досадния гръцки хор, който подкрепяше всички предложения на германците (т.е. за уеднаквяване на икономиките в ЕС)."


По отношение на самата идеология на "все по-задълбочаващ се съюз" Тачър няма никакви илюзии. Наясно е, че става дума за френско-германски план за доминиране на Европа, който план французите са убедени, че е в техен интерес – но който в крайна сметка ще изведе Германия към господстващо положение в Европа.


"След въвеждането на "монетарен съюз", пише тя в края на 1990-а, ще се заговори за "политически съюз". Единна валута и единна стопанска политика в крайна сметка водят до единно правителство. Но зад идеята за "политически съюз" прозира френско-германски дневен ред. Французите искат да удържат мощта на Германия и затова искат по-силен Европейски съвет, който да взема решения не с консенсус, а с мнозинство" – което, предполага се, ще може да надмогва евентуална германска съпротива срещу някакви решения.


За германците обаче, продължава Тачър, играта е друга. Те искат политически съюз, "за да покажат, че нова Германия няма да има поведението на старата Германия на Бисмарк или Хитлер". За целта германците искат реалната власт в ЕС да се съсредоточи в комисията и в Европарламента.


Две десетилетия по-късно виждаме, че


в тази игра германците са победили французите


Но французите вече няма къде да ходят, защото в близкото бъдеще може да се окаже, че и те ще трябва да бъдат издържани от германците.


По същото време – напомням, става дума за далечното време, в което в България тече кампанията за първите свободни избори – Желязната лейди вече е видяла обратната страна на "европейския идеал": "В името на този идеал разхищението, корупцията и злоупотребата с власт стигнаха до нива, които хора като мен, преди десетилетие подкрепяли влизането в Европейската общност, не са и подозирали, че са възможни."


А това става възможно, пише Тачър в книгата си "Изкуството да си държавник" (2002), защото в ЕС има дефицит на демокрация. Тъй като, казва тя, не съществува единна европейска нация с единно обществено мнение, което да държи властта под контрол, ЕС се е превърнал "в синоним на бюрокрацията. Това е правителство от бюрократи и за бюрократи... в крайна сметка тази бюрокрация не стъпва на нищо, освен на себе си".


Властта на централните органи на ЕС може да дойде, естествено, само от прехвърлени правомощия от националните държави, т.е. от трансфер на суверенитет. Според Тачър това е неприемливо за бастиони на демокрацията като Великобритания ("Откъде накъде италианци ще ни учат на върховенство на закона чрез инструкции от Брюксел?"). Но тя приема, че в някои ситуации трансферът на власт към ЕС може да бъде полезен.


Очевидно е според нея, че има народи, за които ще е по-добре да бъдат управлявани от Европейската комисия. Става дума за страни, в които "гласоподавателите не вярват на своите политици... Ако нямаш доверие на политическата система и политическите лидери на собствената си страна, разбира се, че ще приемеш управление от чужденци... Или, с две думи:


ако бях италианка, и аз най-вероятно щях да искам да ме управляват от Брюксел


Тачър обаче не приема, че това може да бъде валидно за всички страни, и затова прави всичко възможно да предотврати или забави появата на европейска свръхдържава. Наш късмет е, че макар да воюва сама, Тачър доста рано затлачва процеса на "все по-задълбочаващ се съюз". Ако това задълбочаване бе постигнато през 1990-1991 година, както е според графика на плана "Делор", то сегашната криза в ЕС щеше да ни се стовари на главата някъде в края на 90-те, т.е. тогава, когато ние нямаше да имаме никакви възможности да се справим с последствията. Желязната лейди обаче еднолично спира плана "Делор", според който бързото изсмукване на национален суверенитет трябва да доведе до превръщането на Европейския парламент в Народно събрание на "европейската нация", на комисията – в европейско правителство, и на Европейския съвет – в европейски сенат.


"Не, не, не", отговаря и на трите предложения Тачър в последната си реч пред парламента като британски премиер. След което е свалена от собствените си хора, тогава настроени проевропейски. Но "политическият съюз" е спънат още тогава, а след още десетилетие отново се спъва в референдумите, в които дори французите отхвърлят превръщането на ЕС в свръхдържава. Всичко това отлага неминуемата криза, свързана с еврото, за XXI век – за тогава, когато ние вече имаме някакви резерви, с които да поемем удара.


А че "еврото" е обречено, в това Тачър не се съмнява за миг. Защото е наясно, че общата валута е само крачка към общо управление на икономиките на ЕС, общ бюджет, общо правителство и накрая – една държава. Поради причината, че еврото не е въведено по икономически, а по идеологически съображения, то може да докара единствено бели.


През 2002 година Тачър пише следното: "Европейската единна валута е обречена да се провали в икономическо, политическо и дори социално отношение... и затова страните, които още не са се включили в този проект, е добре да си стоят отвън." Дори правителството на ГЕРБ разбра това и престана да натиска за включването на България в еврозоната.


Ползата от Тачър, конкретно за източноевропейците и българите, не е само в съвета да се пазят от еврото. Ние й дължим членството в ЕС, което безусловно ни е от полза.


Спрямо бившите социалистически страни


Тачър играе ролята на главен – понякога единствен – съюзник на тяхното намерение да членуват в ЕС


Докато останалите западни лидери се разсейват, бързайки да превърнат тогавашната "обединена Европа" в една държава, Тачър превръща в кауза бързото включване на такива като нас в клуба на напредналите.


В това си усилие наследничката на великия Чърчил преследва поне три цели.


Първо – налагане и укрепване на институциите на демокрацията в нашите страни, които инак са изложени на опасности от диктатура, бандитизъм или граждански размирици.


Второ, блокиране на френско-германското усилие да се постигне единна държава чрез вкарването на достатъчно количество нови членове, които да направят единната държава невъзможна – да се постигне не "дълбок и тесен съюз", а "широк и рехав". "С разширяването до 27 страни членки, пише Тачър преди десетилетие, на нас ни изглеждаше напълно невъзможно паралелно да се изгради федерална свръхдържава."


И, трето, Тачър е убедена, че след 45 години планова икономика източните страни няма с ентусиазъм да приемат свръхпланирането, налагано върху европейските икономики от Франция и Германия. Тачър се надява, че новите членове ще изберат по-пазарен модел на икономика и така не само ще забавят появата на свръхдържава, но и ще вкарват нова икономическа енергия в бюрократизирания ЕС. Това, общо взето, е положението днес; и затова


икономическите "отличници" на съюза не са западни страни, а – източни, като Полша и Естония


например.


Източноевропейците оправдават надеждите на Тачър, която преди две десетилетия се бори като тигрица за техните интереси. Има обаче и страни – като България например – които са паднали до нивото на Италия отпреди 22 години; и които са убедени, че е по-добре да бъдат управлявани от Брюксел (т.е. да са част от европейска свръхдържава), а не от собствените си национални лидери. Това, разбира се, е унизително положение. Но, бидейки вътре в ЕС, и българите имат избор – да следват примера на тогавашна Италия, сегашна Гърция или днешна Естония например.


След като краят на света не настъпи, имаме възможността да избираме не само каква да бъде България. Можем да се съгласим по това в какъв ЕС искаме да живеем. И тук е добре да чуем Тачър.


През 1988 г. тя произнася легендарната си реч в Брюж, която води до вълна от възмущение сред нейните колеги в Европа и която до днес минава за яростно "антиевропейска". Но всъщност точно днес, бродейки из отломките на разпадналия се план за европейска свръхдържава (и за щастие не плащайки сметката, тъй като не сме в еврозоната), можем да оценим каква Европа предлага Желязната лейди:


"Би било лудост да се опитаме да напъхаме (националните държави) в някакъв семпъл калъп на "европейска идентичност"... Нека Европа да е семейство от нации, които все по-добре се разбират помежду си, все повече се харесват, правят все повече неща заедно, но които ценят своята национална идентичност не по-малко от общата ни европейска кауза."


Десетилетия наред


европейските лидери мразиха Маргарет Тачър


защото тя непрекъснато объркваше техните грандомански планове, които без свян наричаше "утопични", "безотговорни", "безпомощни" и "суетни". Тя успя да спре "напредъка" към единно правителство, единна държава и единна европейска нация. Единственото, което Желязната лейди не успя да предотврати, бе въвеждането на еврото – и затова сегашната криза е само криза на еврото, а не и на всичко останало.


Добре е да се вслушваме в съветите на именно такива хора. А що се отнася до благодарността – това е вече въпрос на лично възпитание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (242)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тачър е Британският Бойко Борисов.

 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да чуем Маргарет Тачър
  Синият шаман Евгений Дайнов, извади скелетите от гардероба и сега им изтупва нафталина...на старите муцуни от света на политиката, които се правят на водещи.

 3. 3 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тачър е политически колос. Един от най-добрите политици на 20 век, с действителен принос за имплозията на империята на злото в Северна Азия.

  Респект, баронесо!!

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"Harvey Specter"]Тачър е Британският Бойко Борисов.[/quote]Ъхъ, той е тя, тя е Той. Кой е Ези и кой е тура?

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#3:"the_sceptic"]политичеки колос.[/quote]
  на глинени крака...

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#3] от "the_sceptic":

  Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Милтън Фридмън/неофициален съветник на Рейгън/ това са тримата с основен принос за падането на комунизма.

 7. 7 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#6] от "Harvey Specter":

  Бих добавил и папа Йоан-Павел II

 8. 8 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  "...Но, бидейки вътре в ЕС, и българите имат избор – да следват примера на тогавашна Италия, сегашна Гърция или днешна Естония например..."

  Българите биха избрали Италия и Гърция - някой съмнява ли се в това? И това, че правителството трета поредна годин "избира Естония", заслужава поне малко симпатия!

  С тази статия Дайнов показва, че май играе в повече от един отбор!

 9. 9 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Harvey Specter":

  По-скоро британският Костов.

  На Б.Б. аналог не може да има в бяла държава - никой уважаващ себе си народ не би избрал пожарникар и охранител с тъмно минало за премиер.

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Все още сме индивидуалисти отколкото глобалисти,на практика.А Германия с този съюз и помощ мисли да приключи и икономически с "вината".

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ние в България Желязната лейдия добре сме я чували и я знаем.
  В родината и обаче са я позабравили.
  Ето защо тая статия е най-добре да си попрочетат там.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 451 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=AqonCo0A68o

  Специален поздрав за Маги Тачър и цялата клика.

 13. 13 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално


  [quote#9:"theWho"]По-скоро британският Костов. [/quote]

  Нищо общо нямат, най малкото след като беше натирена/използвам тази дума, защото най точно описва случилото се/ от нейната партия, тя се оттегли от политиката без да е загубила избори , защото така беше най добре за всички, а не тръгна да прави ДСБ -Демократи за Силна Британия. Колкото и да е велика Баронесата е наясно, че никой не е по велик и никой не е над демокрацията.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Прекалено умна кака, която подразни дори своите и те недорасли до нивото и естествено я свалиха от власт.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Разстроено

  [quote#6:"Harvey Specter"]Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Милтън Фридмън/неофициален съветник на Рейгън/ това са тримата... [/quote]
  Гробокопачи на здравият КАПИТАЛИЗЪМ(Фридмън по-късно леко се отрича, както МВФ сега)!!! Чили ги изгони(Чикагският кръжец) и икономиката му дръпна напред! Те въвеждат безконтролният неолиберализъм, обратната страна на комунизма! Масово се укриват данъци(чрез умишлени законови дупки) в офшорни землянки за сметка на обществото!?Само миналата година са укрити колкото общият брутен продукт на САЩ и Япония!? Някой да посочи една корпорация или банкстер НЕобвинен от медии или првителства в манипулиране и укриване на данъци!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#6:"Harvey Specter"]Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Милтън Фридмън/неофициален съветник на Рейгън/ това са тримата с основен принос за падането на комунизма.[/quote]
  Забрави Луциферианското наследство Михаил Горбачов ... Белязаният с белега на Каин.

 18. 18 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Никога няма да забравя израза на лицето й, в момента в който обяви пред парламента (кралицата присъстваше също!) след войната за Малдивите: Ние победихме!! Не случайно прякора й е Желязната дама... Може и садистично да прозвучи, ама им се възхищавам в това отношение на англичаните! Англия е изиграла може би най-мръсната роля против нас, след Русия, разбира се.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  От кога пък Дайнов стана почитател на Тачър? Нещо не си спомням в досегашните му изказвания да се е стремял към такива глобални анализи, все към вътрешната политика го теглеше. По-вероятно е като всеки политически лешояд който преживява от останките на чуждата трапеза да е решил и той да се присламчи към големите.

  Дребно пиле си Дайнов, твърде дребно за да се занимаваш с въпроси които са от мащаба само на такива като Тачър. Стой си в НБУ заедно с другите лешояди и си грачете с надеждата някой да ви обърне внимание.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Десетилетия наред

  европейските лидери мразиха Маргарет Тачър"

  Пигмеите винаги са мразели умните и можещи хора .
  И винаги е трябвало да започнат да падат камъни по главите им, за да признаят, че умните са ги предупреждавали именно затова, но те, поради пигмейския си мозък, са предпочитали да ги мразят, вместо да ги слушат.

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1170 Неутрално
 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#20:"оmarsena"]Десетилетия наред[/quote]

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Тя изправи Англия на крака.Направи я модерна държава желана от всички.И е прекалено възпитана ,за да каже точната характеристика за Южна Европа,ама ние си знаем..

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Много интересен материал за размисъл. Добре би било да наричаме "желязна лейди" само жена с характера и уменията на Маргарет Тачър. Иначе докато наричаме всяка жена с прозвището на Тачър и ни управляват страхливи мъже без качества, като Борисов ще чакаме дълго нормален обществен ред.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1171 Весело

  [quote#1:"Harvey Specter"]Тачър е Британският Бойко Борисов.[/quote] Не намирам много прилики. Тачър е политик с твърда и ясна позиция, подчинена на принципи и ценности, докато биг пъмпкин е пожарникар променящ мнението си по няколко пъти на ден, с основен принцип безпринципността.
  Тачър е учила в Оксфорд, а не в Симеоново.
  Освен това съм сигурен, че Тачър е прочела и други книги освен Винету.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 26. 26 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Явно Дневник е наброил доста пари за абонамент при Дайнов. Никаква връзка няма Тачър с днешния ден, но това има в склада това се вади.Само да напомня, че Дайнов е специалист по всичко / т.е. по нищо/. Такива подобни са Драгомир Драганов , Райчев, Босия, Корнезов Пантев, Вучков, Слави и други. Редовно пише за икономика а нищо не разбира от нея. Син на червен баща, подкрепял ту тоя ту оня, включително герб. Номенклатура. Защо не напише, как в момента в Англия дискриминират българи и румънци, например студентите ни.

 27. 27 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Прочетено точно днес, когато добрата стара Англия е уплашена до смърт от няколко хиляди българи и румънци, но широко отворила вратите си за милиони пакистанци, афганци, индийци, китайци... изглежда доста префърцунено и високомерно..., а и доста лицемерно. Помните ли как мрънкаха и изнудваха за да назначат Аштън в Европарламета.
  Та какво излиза: Вие, Франция и Германия, се оправяйте с дълговете, а ние ще налагаме политики...

 28. 28 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Абе... тоя Дайнов да не би да е евроскептик вече? Откъде ми я доведе тая Тачър тука?

  Всеки британски консерватор се изказва за Европа както дявола за Евангелието. Той и Камерън сега си е такъв. По-скоро да си тръгват и да престанат да клатят ЕС.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 29. 29 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Щеше да е добре да не е права за Европа-та, но е - дори само бърз поглед към Евросъюза и Еврозоната е достатъчен.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Лейди Тачър ще остане в историята на по-висок пиедестал, отколкото могат да стигат плюнките на комуната.
  Комуната яростно плюе нагоре, докато се удави в собствената си повръщня.
  ...Идеите й правят основен ремонт на британския капитализъм, очиствайки го от социалистки налепи, "както корабът забавя движението си от прилепала, кърлежи и живеещи от него организми" - рестартът на икономиката на Великобритания при нейното управление се усеща от инвеститорите, предприемачите и работещите там и днес - това е конкурентна, свръхмодерна и иновативна икономика, много по-здрава от повечето европейски икономики.
  ...Политическото поведение на Лейди Тачър даде могъщ контрапункт на циничното определение за политиката, че била "мръсна работа", в нашенски вариант - "всички са маскари".
  Затова адмирирам нашенския, напълно достоен впрочем, вариант на Лейди Тачър - г-н Иван Костов.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мария":

  Не беше права преди 5 години, няма да е права и след 5 като всичко това отмине.

  Тачър е предвидила проблемите на ЕС някога? То по тая логика и Хитлер е предвидил нашите проблеми с циганите.

  Кой е мислил, че пътят на ЕС ще бъде винаги равен?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#30:"Торбеш"]Лейди Тачър ще остане в историята [/quote]
  Мъж се пече на нудистикия плаж, но за да предпази от силното слънце, е сложил шапка върху органа си. Минава наблизо една жена и ехидно казва:
  - Ако бяхте истински джентълмен, щяхте да си вдигнете шапката в присъствието на дама.
  - Ако вие бяхте истинска лейди, шапката сама щеше да се вдигне!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Супер тъпа статия. Естествено, че МТ предвижда разпад и слага прът в колелата на ЕС, нали е англичанка те все още се мислят за нещо повече от останалите европейци и мразят генетично французите и германците. Много са ми смешни всички форумци дето и се кланят като на някакво божество, при условие, че тя най-вероятно никога не смятала българите за нещо повече от червеи. Истината е, че малко страни са навредили повече на българия и нейните интереси от англия в исторически план. Надявам се скоро да им бият шута от ЕС и тогава да ги видим какво ще правят (освен да се оплождат по братовчедска линия де).

 35. 35 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Идиотска статия, не трябвало да помага Германия, бедните да фалирали. Авторът и не е проумял, че човек не е диво животно и животът не е безмилостна борба между озверяли човеци, а човек може само тогава да просперира, когато е солидарен с ближния си, това е християнското, това е Божественото в човешката натура!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#35:"reakzioner"] Авторът и е [/quote]
  зад Океана и в Лондон...Синият шаман Евгений Дайнов е плагиат.

 38. 38
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#34] от "skrita_sila_m":
  Същото е с хваленето на Чърчил.

  Уважавам Тачър за ролята, която изигра за рухването на Империята на злото.

  'Let light surround you' Dream Theater
 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Тачър е от великите държавници,които човек трябва да чуе,не задължително да се съгласи 100%,но да чуе задължително и да се замисли.И тия,дето плюят по Тачър и Рейгън да се замислят малко.И интернета,и ГПС бяха създадени по време на тяхното управление и тогава и бяха пуснати за гражданска употреба.Успешните сега технологични компании също са стартирали по това време и са се възползвали от възможностите свободния пазар.Част от свободата и благата на които се радваме дължим на хора,като тях,както и на разума на избирателите им.Част от проблемите биха били избегнати,ако предложените решения на Тачър бяха приети,а не тези,които бяха приети.

 42. 42 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#38:"TheBelia"]Тази жена за разлика от меките китки, които управляват в момента в Европа, е свила перките на профсъюзите, орязала е всякакви тумори на обществото, бюджетни съкращения и приватизация до дупка.. [/quote]


  И какво е излязло от тази приватизация? Най лошото медицинско обслужване и най лошите железници!

 43. 43 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "latcho59":

  Знам ги, да. А ти знаеш ли ги?

  Не е нужно да си експерт, за да виждаш очевидното..

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 44. 44 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#40] от "ariel28":

  Каква роля е изиграла? Никаква!

 45. 45 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#8:"k"]Българите биха избрали Италия и Гърция - някой съмнява ли се в това? И това, че правителството трета поредна годин "избира Естония", заслужава поне малко симпатия!

  С тази статия Дайнов показва, че май играе в повече от един отбор![/quote]

  Не адвокатставм на Дайнов, но какво означава, че играе в повече от един отбор.!?!
  Докато говорим и разсъждаваме в тази плоскост и се делим в България "на отбори, то никога , ама никога няма да достигнем европеските стандарти на духев и икономически живот.
  Крайно време е да се вземем в ръце и да открием , че отборът е един и се казва България, а не ГЕРБ, БСП или каквото там се появи .
  Тук Дайнов,( а и нескромно и аз), показва и ни казва, че за него отборът е България и когато някоъ свърши нещо полезно(бил той и ГЕРБ) трябва да се поздрави и прокламира.
  Животът не е черно бял, както ни внушават политиците( и виждам, че много форумци са настроени само в тези два цвята).
  Трябва повече обективост и уважение към инакомислещият и тогава нещата може и да станат.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 46. 46 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#41] от "slonsco":

  Какво знаеш ти за Рейгън?

 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  До коментар [#35] от "reakzioner":

  Драги, ти съгласен ли си "християнски" да поемеш МОИТЕ НЕРАЗУМНИ ХАРЧОВЕ ? Аз да си поживея как си знам, а ти да бачкаш и да плащаш,а ?
  Що за логика? Нищо християнско няма в твоите разсъждения.
  Ами нали гърци и италианци не са диви животни. Хора разумни - да са си правили сметката. Като не са - ще фалират естествено.
  Ние не фалирахме ли няколко пъти, че и още плащаме, знаем чии разумни харчове.

 48. 48 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#42] от "reakzioner":

  Излязло е това, че който работи има, който не работи го духа!

  А в момента, какво излиза? М? Едните бачкат яко, вземат им 45% от доходите и ги раздават на онези, които нямат образование, никога не са работили, разждат по 3-4-5 деца и си свиркат с уста..

  По повод най-лошото здравеопазване и най-лошите железници ти давам пример с БГ здравеопазване и БГ железници и затваряме темата

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 49. 49 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тази, ако не я бяха натирили , щеше да докара Великобритания до времената на Дикенс. Тя, заедно с посредствения артист Рейгън, подготвиха с безразборното кредитиране сегашната дългова криза.
  Но какво да се прави, овцете си търсят овчар а някои форумци цастливо блеят къмнапудрения портрет на бабека.

 50. 50 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#47] от "Alexander97":

  АБСОЮТНО!

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 51. 51 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Европа им шанс, само когато е обединена! Самото тогава тя има шанс срещу големи играчи като Америка,Китай, Индия!Това не се харесва нито на англичани, нито на американци, защото като силен играч на международната икономическа и политическа сцена има възможност да се сближи с Русия в рамките на една евразииска геополитическа система. Това е проблемът, това е нещото, което смущава сънищата на Дайновци, Бжежиновци и прочие ренегати!

 52. 52 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#47] от "Alexander97":

  Драги, пропуснали сте важния факт, че поемането на харчовете са свързани с поставянето и изпълнението на условия!

 53. 53 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#49] от "BASCO":

  Точно! Някой хора забравят, че федералният дълг на Америка по времето на Рейгън се увеличи с ТРИ пъти, богатите станха по богати, а бедните по бедни!

 54. 54 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#47:"Alexander97"]До коментар [#35] от "reakzioner":

  Драги, ти съгласен ли си "християнски" да поемеш МОИТЕ НЕРАЗУМНИ ХАРЧОВЕ ? Аз да си поживея как си знам, а ти да бачкаш и да плащаш,а ?
  Що за логика? Нищо християнско няма в твоите разсъждения.
  Ами нали гърци и италианци не са диви животни. Хора разумни - да са си правили сметката. Като не са - ще фалират естествено.
  Ние не фалирахме ли няколко пъти, че и още плащаме, знаем чии разумни харчове.[/quote]
  Поздравления за смисления текст!
  С комунетата и тяхната лицемерна пропаганда само така - да станат смешни!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 55. 55 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Един много сериозен разказ и силен филм за Маргарет Тачър - - "Желязната лейди". Изпълнителка на главната роля - Меерил Стрип, която е невероятно силна и...и този път в тази неблагоприятна за една артистка роля на остаряла и болна жена... Много заслужава да се види, но го дадоха само на Киноманията тази година. Предполагам, че филмът е все още много скъп, та разните Арени не са го купили.

  The best way out is always through Robert Frost
 56. 56 Профил на desval
  desval
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "sgannn":

  Еее, браво за препратката.

 57. 57 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Поздравления за смисления текст! С комунетата и тяхната лицемерна пропаганда само така - да станат смешни!

  Да станат смешни, но се правят че не разбират! Много добре разбират, ноо сладкото минало незабравимо ! И се спами на поразия- какво била направила лейди Тачър- нищо. Ние не можем да боядисаме, онова което Живков е построил!!!??? Пожарникарска му работа.

 58. 58 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Някой форумни разбирачи забравят, че именно Рейгън дерегулира финансовите пазари и позволи на обикновени банки да се занимават и с инвестиционни дейности, което стана и една от причините за последната голяма финансова криза!

 59. 59 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да добавя към моя постинг № 55. "Желязната лейди" е среща на две велики жени - една велика политичка - Маргарет Тачър и една велика артистка - Мериил Стрип!

  The best way out is always through Robert Frost
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#55] от "Realistka":

  Снощи го даваха по телевизията. Гледах го.. игрален филм.. аз обичам повече факти да има, но да - не е лошо да се гледа.

  + от мен

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 62. 62 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Добре, аз не разбрах накъде ни насочва да мислим тази статия. Че Татчър е предвиждала разни неща и са се случили - добре, макар че е предвиждала и други неща, които не са се случвали. Както и да е. Става ясно, че сме "на края" на прогнозите ѝ и навлизаме в тъмната зона, в която тя не е виждала вече какво ще се случи. Тоест, остава да се случи само смъртта на еврото. И после какво? Каква е идеята, накъде да се ориентираме отсега?

 63. 63 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#61] от "TheBelia":
  [quote#61:"TheBelia"]Снощи го даваха по телевизията[/quote]

  Е, жалко! Не съм знаела. Аз нямам навика да следя телевизионните програми и често пропускам ценни неща. Ето този филм бих гледала отново.
  Благодаря за информацията все пак!

  The best way out is always through Robert Frost
 64. 64 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  До коментар [#55] от "Realistka":

  Филма се тегли. Гледахме го. Не повярвах до къде е била пропаднала Британия преди Маргарет!
  Профсъюзи за приказ, мизерия- като нашия стабилитет в момента !

 65. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#64] от "Alexander97":
  [quote#64:"Alexander97"]до къде е била пропаднала Британия преди Маргарет[/quote]

  А мен пък знаете ли какво ме удивлява?! Изборът. Способността на един народ да избира водачите си. Мисля, че това е от определящо значение за живота и за развитието на един народ. Ето и случаят с Маргарет Тачър говори за тази способност на англичаните.

  The best way out is always through Robert Frost
 66. 66 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#58:"reakzioner"]Някой форумни разбирачи забравят, че именно Рейгън дерегулира финансовите пазари и позволи на обикновени банки да се занимават и с инвестиционни дейности,[/quote]

  Пишеш тотални глупости, но това е нормално за илитерати, които трябва се чудят откъде да изнамерят нещо да плюят по Тачър и Рейгън. Glass–Steagall Act, който е закона ограничаващ банките, а той е отменен при Клинтън. Това до колко е виновна дерегулацията е друг въпрос.

 67. 67 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#49:"BASCO"]Тази, ако не я бяха натирили , щеше да докара Великобритания до времената на Дикенс[/quote]

  Ако не беше ритал топка в часовете по история, щеше да знаеш че "Великобритания по времената на Дикенс" е Империя, над която слънцето не залязва. Империя, разпространила ценностите на западната цивилизация по целия свят. Бившите британски колонии днес са проспериращи страни именно защото са възприели тези ценности в истинския им вид - върховенство на закона, разделение на властите. Да ти ги изброявам ли или си вдянал нещичко от Дискавъри и Нешънъл Джиографик?

 68. 68 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#34] от "skrita_sila_m":

  малко страни са ни навредили по-малко от Англия наистина, но аз ще опитам да ги изброя: Руска Империя, СССР, Руска федерация. Гърция, Сърбия. Турция преди ХХ век.

  До коментар [#35] от "reakzioner":

  коментарът ти щеше да е уместен, ако не е толкова лицемерен. Християнското у комунистите се появява като няма с какво друго да лъжат народа. Не виждам нищо човешко и милосърдно да се надяваш друг да те оправя. Подай му пръст и ръката ще ти отхапе.

  М. Тачър бих я критикувал за същото, за което всички вдясно - мислят, че на всеки му пука за най-рационалното икономическо решение и оттам грешки в моделите, но че е велик политик, спасил ОК от пропадане, също е вярно. Учителката по химия има много повече кураж от каратиста ни.


 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Какво сега, да се кланяме на Тачър? Кланяме се във всички посоки, съответно показваме си задника в синхрон с поклоните, може да възвеличим и Тачър. Лично мен ме интересува на първо място политическата действителност в България. Защото с тези, които се пишат за български политици, кланяйки се на Тачър, се дупим на изток. Анадъмму?
  А иначе това, което прочетох в статията заслужава да се прочете без възторгване и/или оплюване. Политик, британски политик. Не приемат и няма да приемат единна Европа, защото още не са изживяли имперския си синдром. Който имперски амбиции започват да се превръщат в опасна болест непосредствено до нас. И Великобритания, с или без Тачър, няма да си мръдне пръста за "тъмни" балкански субекти. Ние сме отписани за британски политици.

 70. 70 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ако имаше повече такива политици в Европа,нещата щяха да са други...И Европа щеше да е съвсем друга..

 71. 71 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 572 Весело

  Освен всичко друго, собственият и народ я нарече "Maggie the Bitch"! A бъдещето на Европа е конфедерация.Болката на Великобритания ,че не може да бъде силният човек на обединена Европа е неин проблем,с който тя няма да се справи.
  Човек не е остров, а е част от континент, англичаните да си препрочитат поетите!

 72. 72 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "fireball":

  Пакистан, Индия, Египет, Палестина направо са се счупили от просперитет. Брато, не ставай смешен!

 73. 73 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#18:"charlesdegaulle"]Англия е изиграла може би най-мръсната роля против нас, след Русия, разбира се.[/quote]
  А Турция ?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 74. 74 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Баба ми много я обича и иска да имаме държавник като нея.

  Дудо ви обича!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#71:"1954"]Освен всичко друго, собственият и народ я нарече "Maggie the Bitch"[/quote]

  Ти кога точно си водил задушевен разговор със "собственият и народ"? Ще открехнеш ли несведущите - къде точно се разхожда и кои кафенета посещава тоз народ, та и ние да научим нещо за мнението му по този и онзи въпрос?

  Ако не си чувал, нашият "собствен народ" нарича Ботев "хаирсъзин", а Стамболов - "тиран".
  И същият ни "собствен народ" си избира Сесесере-гей и Мутрата за любими водачи... Та, по-леко го давай със "собствения народ" тавариш.

 77. 77 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#71] от "1954":
  [quote#71:"1954"]англичаните да си препрочитат поетите! [/quote]

  Джон Дън (1572 - 31 март 1631) е английски поет и англикански проповедник.
  Медитация 1.
  Никой не е остров
  сам по себе си;
  всеки част е от материк,
  част от цялото.
  Ако морето откъсне буца пръст и я отнесе,
  не би било в ущърб за Европа,
  дори да би било цял полуостров
  или имение на твой приятел,
  или твойто собствено дори.
  Смъртта на всеки къса част от мен,
  защото съм част от човечеството;
  и тъй като не ми е писано да знам
  за кого бие камбаната;
  тя бие за всеки един от нас

  The best way out is always through Robert Frost
 78. 78 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Ние сме отписани за британски политици.

  А с какво в поведението си българският народ заслужи друго, освен това? Три /3/ пъти гласува за откровени комунисти. Последният- за Б отбора.
  На Татчър- безкрайно уважение!
  Англичаните ще изберат нужния политик.
  Българите- не.
  Те ще повярват, че цялата им мизерия и беди идват от г-н Иван Костов.

 79. 79 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#35:"reakzioner"]човек може само тогава да просперира, когато е солидарен с ближния си, това е християнското[/quote]

  В Библията все пак пише, че "ако имаш две ризи, дай едната на ближния си", а не "ако ближния ти има две ризи, вземи му ги и двете", нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 80 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#75] от "newcastle":

  Леле, откъде тая злоба бе човек? Аз не харесвам евроскептицизма на британските консерватори.

  Как това ме превръща в комунист?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 81. 81 Профил на Yanni Dimitrov
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#67:"fireball"]Ако не беше ритал топка в часовете по история, щеше да знаеш че "Великобритания по времената на Дикенс" е Империя, над която......
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Е това му е хубавото на форумите - и необразованите цървули могат да понаучат нещичко ! [/quote]

 82. 82 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Дори не мога да повярвам на далновизма на тази жена, това са прогнози за години напред и то за цял съюз, нещо което цели групи от бюрократи в Брюксел не могат да измислят за следващата година например.

  Радвам се, че Дайнов е написал тази статия и е обобщил по-съществените неща, които освен това ни и касаят. Наистина си струва да се чете Тачър.

 83. 83 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#72:"skrita_sila_m"]Пакистан, Индия, Египет, Палестина направо са се счупили от просперитет[/quote]

  САЩ, Австралия, Южна Африка(преди Мандела), Родезия(преди черните болшевики), Хонгконг, Сингапур... и колко още
  А Индия е световна сила и икономически гигант основно заради немалкото, възприето от колониалния период. Бил съм там и си давам ясна сметка какво би представлявала тази огромна азиатска страна с управление от сорта на руското например.

 84. 84 Профил на Yanni Dimitrov
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#80] от "Dorian Gray":

  Значи коментара ми не се отнася към теб. Виж по-горе за кои ушанки е предназначен.

 85. 85 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#72] от "skrita_sila_m":

  ти кажи има ли колония, по-развита от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Хонг Конг, Сингапур. Естествено, че има издънки, но на повечето колониални държави бившите владения ВСИчКИ са издънки. Дори в Африка, където като цяло всичко е ужас, английските напредват по-бързо от френските/немските/португалските.

  Много от народа в Англия ненавижда Маргарет, главно в големите градове, защото спира гювеча на поколения бачкатори свикнали да правят едно и също (въглища, кораби, т.н.), макар и ненужно, но за сметка на това скъпо и да крякат, че им отнема хранилката.

 86. 86 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#74:"dudo"]държавник като нея.[/quote]
  Внимавай какво си пожелаваш! Защото може и да се сбъдне...имаме си държавник като нея:
  "90 процента от нашите грижи се отнасят до това, което никога няма да се случи". - баронеса Тачър на Кестъвън

 87. 87 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Дали и ние един ден ще имаме политик като Баронеса Тачър?

  bigman
 88. 88 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#86] от "latcho59":
  [quote#86:"latcho59"]имаме си държавник като нея: [/quote]
  Ха-ха-ха!
  Смяташ, че Бойко Борисов е като М. Тачър?!
  Сетих се. Има нещо общо, то има и някои разлики.
  Тя е доктор и той е доктор.
  Тя по химия, той - по пожарникарски науки.
  Тя от Оксфорд, той - от Симеоново.

  The best way out is always through Robert Frost
 89. 89 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#1:"Harvey Specter"]Тачър е Британският Бойко Борисов[/quote]
  Ахахахахахахахахахахахаха....ххххахахаха...охохохох..ххаха..паднах от стола, ве..недей така)))))

 90. 90 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#6] от "Harvey Specter":
  Тъкмо те заложиха всякак Кризата, в днешният ни Свят...

 91. 91 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#74] от "dudo":


  [quote#74:"dudo"]Баба ми много я обича и иска да имаме държавник като нея. [/quote]
  Предай много поздрави на баба си от мен!
  Кажи й че няма никаква опасност в България да имаме политик като М. Тачър.
  Като илюстрация препиши моят постинг № 77 - "Медитация" 1 на Джон Дън. Този Джон Дън е живял между 1572 - 1631 гг.
  И сега ти ми кажи името на един български поет или писател, който да е живял в тези години и ми кажи какво той е написал. Точка. И моля не намесвай Турското робство.

  The best way out is always through Robert Frost
 92. 92 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#67] от "fireball":

  Кои британски колонии са проспериращи ?
  Тези които са населени с европейци. Останалите бивши колонии си мизерстват без особенна разлика с френските и италианските например

 93. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  [quote#75:"newcastle"]Естествено е сганта на ушанките да мразят онези,които им бутнаха кремълската кочина ! Естествено е да пенясват всеки път когато чуят имената им. Но на кого му пука от грухтенето на комунистическата сволоч ?! [/quote]
  Точно!
  +++++++++
  И така реагират на всяка статия по темата - било за Рейгън ("третокласен актьор", било за Татчър. И понеже са прости, стигат до там, че да злорадстват за старческите им болести.

 94. 94 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 596 Весело

  "По отношение на самата идеология на "все по-задълбочаващ се съюз" Тачър няма никакви илюзии. Наясно е, че става дума за френско-германски план за доминиране на Европа, който план французите са убедени, че е в техен интерес – но който в крайна сметка ще изведе Германия към господстващо положение в Европа."
  Та да си дойдем на думата, Професоре. Подир "горещата", Студената война беше "необходимото" средство за оцеляване на ОК . Вярно, но не и "достатъчното". Дори и САЩ го сетиха...

 95. 95 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Класата си е класа, ум, визионер, хипотеза бъдещето подкрепи нейните изводи. Не може само със социална държава, не може и това си е. Има и един друг велик човек, който си го каза съвсем пряко преди 50-60 години - "въпроса не е какво държавата ще направи за теб, а ти какво ще направиш за нея".

  Държавата е огледало на обществото, ако то е здраво с добра и морална ценностна система и държавата ще е такава.

  Не е важен строя, демокрация, либерализъм, социализъм, важното е всеки да върши работата си добре, да търси оптимизация и повишаване на производителността. Държавата е в нашите глави и тя ще е толков силна колкото средния от нас.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 96. 96 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Преди нея, в английските училища раздавали безплатно топло мляко като закуска. Тя го премахнала с аргумента: "Родителите трябва да се грижат за децата си".

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Рада Госпожина
  Рада Госпожина
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Тази статия показва ясно защо Великобритания трябваше да бъде изгонена от ЕС още през 1993 за да може да се наслаждава до припадък на своята уникалност и върховенство...

  ПП: За протокола - сегашната криза НЕ Е криза на еврото, а на ЛИПСАТА на централизиран бюджет (фиск, правителство) при справяне с последствията от финансовата криза, което както се вижда дължим на въпросната госпожа

  ППП: А самата финансова криза ЗАПОЧНА не в Брюксел, а на Уолстрийт и в лондонското Сити, което отново дължим на вездесъщия тандем Рейгън-Тачър ))

 99. 99 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 571 Любопитно

  А най-болезнената истина е, че Англия не може да преживее факта, че Германия и Франция водят парада, докато албионците са натирени в ъгъла! (Голяма заслуга за това има Шарл дьо Гол, лека му пръст)

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 100. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1420 Весело

  [quote#93:"g_t_DimebagDarrell"]Рейгн ("третокласен актьор[/quote]


  Всъщност, това си е точно така, като актьор Рейгън наистина е третокласен. Виж, като политик е първокласен.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK