"Българската Коледа" на Плевнелиев - по-разумна, по-прозрачна, но още не безспорна

"Българската Коледа" на Плевнелиев - по-разумна, по-прозрачна, но още не безспорна

© Юлия ЛазароваПреди десет години, на 8 март, мъж и бременна жена, хванати за ръка, пресичат булевард "Обиколна" в столичния квартал "Овча купел". Блъска ги пиян шофьор. Мъжът си отива след няколко месеца в кома. А младата майка – няколко секунди след като бебето й проплаква.


Детето е кръстено Любомир. Той се ражда в осмия месец. С тежка форма на детска церебрална парализа причинена от катастрофата. Заради непреклонната воля на баба му и помощта на "Българската Коледа", всички го познаваме от бебе. Той участва в инициативата от създаването й. Така получава шанса да проходи. Да проговори. И днес да е на училище заедно с връстниците си.


Любчо е лицето на "Българската Коледа". Той е най-голямото доказателство, че от нея смисъл има.
Друг е въпросът, че смисълът идва от неспособността на държавата да се грижи достатъчно за децата си. Необходимостта от


инициатива, която да запълва дупките в здравната система, е срам


Нещата допълнително се усложняват от това, че тя е под патронажа на президента.


От политическа гледна точка най-правилното решение за президента Плевнелиев беше да прекрати инициативата на предшественика си. Със сигурност тезата, че събирането на средства не влиза в компетенциите на институцията, би била разбрана. Но в началото на мандата си, склонен да се съгласява с почти всичко, Росен Плевнелиев се нагърби и с отговорността за "Българската Коледа". Без да си дава сметка колко тежка е тя. Впоследствие все пак осъзна, че е обект на повишени очаквания за промяна. И тръгна към нея. За съжаление обаче не стигна достатъчно далеч.


Централна промяна в "Българската Коледа" е фокусирането на всяка кампания върху конкретна кауза. Президентът разбра, че единственият разумен ход, водещ към реална ефективност, е да се променят обстоятелствата, водещи до необходимостта от подобни кампании. Инициативата се ангажира да "приема ежегодно общественозначима тема, която се популяризира с цел промяна на нагласи, политики, законодателни инициативи и др." - пише в новосъздадените правила на кампанията. Ако това се случва година след година, проблем след проблем,


един прекрасен ден би се оказало, че няма нужда от "Българската Коледа"


Настъпилите промени към прозрачност и обективност при разпределението на средствата доказват добрата воля на новата президентска администрация. За първи път президентството потърси компетентната помощ на асоциациите по неонатология и педиатрия, център "Фонд за лечение на деца" и неправителствени организации с фокус върху децата. Сформира се експертна комисия, консултираща разпределението на средствата от предходната кампания.


Това доведе до нов подход в разглеждането на молбите и в процедурата за кандидатстване. Беше въведен подоходен критерий. Изрично се уточни, че няма да бъдат одобрени искания, чийто годишен размер е по-малък от 20% от средния годишен доход на семейството. Също така от подкрепата на инициативата вече се лишават родителите, получили финансиране за предходен период, но неспазили изискванията за обратна информация относно лечението и отчетността. Необходима промяна настъпи и в процедурата за купуване на медицинска апаратура.


Поради някаква причина обаче – ненужна скромност или нежелание за конфронтация с предишния президент, тези нововъведения в полза на прозрачността останаха недостатъчно подчертани.


Изборът на тазгодишната кауза беше логичен


и предопределен от факта, че повече от 60% от подпомогнатите при предишните кампании деца са с неврологични заболявания. Цел на десетата кампания стана достъпът на нуждаещите се деца до пълноценна и интензивна рехабилитация. За Любчо и още 8000 деца (по неофициални данни), страдащи от детска церебрална парализа, това е изключително добра новина.


Видяхме ли обаче масово популяризиране на проблема, зараждане на политики или законодателни инициативи? По-скоро не. Единствената промяна вследствие на избраната цел е поемането на лечението на децата с ревматоиден артрит от здравната каса.


Не се предприеха стъпки за установяване на реалния брой на децата, нуждаещи се от рехабилитация, нито конкретни действия към това да им бъде осигурена. Не се изясни публично защо от осемте хиляди деца само около 700 са използвали съществуващата, макар и крайно недостатъчна, клиничната пътека за рехабилитация.


Нямаше качествена информационна кампания


по проблема. С изключение на няколко безспорно въздействащи репортажа, запознаващи ни със съдбата на конкретни деца, за трета поредна година гледахме стария клип с плюшеното мече и призива да подадем ръка. Интернет страницата на "Българската Коледа" също усилва усещането за недовършеност.


Отвъд някаква мярка недостатъците, дължащи се на липса на капацитет, се превръщат в политически проблем.


Дребни на пръв поглед гафове


като стратегията, публикувана под името IntegrateMangali  и сбърканата снимка в новогодишната реч на президента могат да преобърнат колата на високия рейтинг. Време е държавният глава да вземе мерки, защото, ако тази серия продължи, не е далеч времето, когато няма да се вслушваме в изречените от него думи.


В поредицата можем да включим и споменатия списък "По-големи дарители". Вече десет години най-малкото отбелязано дарение е 1000 лв. Новият президент не промени и това. И ни накара да се питаме: За кого "Юлен" АД (първи по ред в списъка на сайта) с 37 558,33 лв. е по-важен от стотиците хора, дарили по 5, 10 и 20 лв. за децата на "Българската Коледа"?


Ако за "Българската Коледа" размерът има значение, значи не й е необходима смс линия. Може да ограничи инициативата си само до големите компании. А ако си дава сметка, че по-голямата част от общата сума е събрана благодарение на многобройни малки дарения и разчита на тях, то трябва да им отдаде дължимото внимание и уважение най-малкото като публикува имената на всичките си дарители по банков път.


Президентът трябва да даде категоричен отговор на един чисто политически въпрос: кой е в основата на "Българската Коледа"? Българският народ, проявяващ солидарност и компенсиращ животозастрашаващите недостатъци на системата на здравеопазване; самият той и възможността да се представи в ролята на благодетел (нещо, което предишният държавен глава усилено практикуваше); или т. нар. по-големи дарители, част от които са компании, вероятно опитващи се да подобрят съмнителния си имидж пред обществото?


Все още дори не ни хрумва възможността за връщане на дарения. Практика, широко подкрепена и прилагана в демократичните общества. За начало,


нека просто не бъдем делени на малки и големи


Защото, ако кампанията загуби доверието на "малките" в обществото, президентската инициатива ще угасне, лишена от приток на средства.


Президентът следва да упражнява своето влияние, за да развива както солидарността между хората, така и корпоративната отговорност на фирмите. Сегашното положение ще продължава да е двусмислено, докато учениците от Първа английска гимназия даряват значително повече (4444 лв.) от редица т. нар. големи компании.


По отношение на голямата национална арена президентът все още не е показал ясно своя избор. По отношение на "Българската Коледа" изборът би трябвало да е по-лесен.


По време на откриването на последната кампания президентът заяви: "В това е смисълът на "Българската Коледа" – да проявим съпричастност, да подадем ръка, да обединим усилията си, за да намерим устойчиви решения на предизвикателствата."


Време е да го докаже. Ако президентството постигне успех в това начинание, ще покаже способност да се справи и с по-големите политически предизвикателства. Ако не успее, обяснения като горното ще се реят във въздуха без всякаква връзка с реалността. Рано или късно и президентът ще се зарее с тях. Но тогава освен него ще загубят и децата като Любчо. А това не бива да се допуска.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blackradio_mod
  blackradio_mod
  Рейтинг: Любопитно

  Чудно ми е защо протестират в Испания, обаче май вече не ми е чудно. Там имат ли нужда от "Испанска коледа" след като здравеопазването им е безплатно ?
  Дали и там се делят болестите на платени и безплатни ? И то условно безплатни. Понеже си внасяш здравни осигуровки и следователно си плащаш. Понеже плащаш такса за преглед и следователно си плащаш. И така нататъка...
  Та в крайна сметка нашето безплатно ли е и в такъв случай защо трябва да плащаме или е платено и в такъв случай защо се води безплатно ?

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Президентството има лостове да накара правителството да си върши работата и да лекува нуждаещите се деца.Благотворителността е кауза на църкви,дамски клубове и др.

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Безплатно е само сиренето в капана за мишки. Това важи за теб.

  За циганите всичко е безплатно. Но едва ли би искал да се родиш циганин.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Авторката нещо се е пообъркала.Целите на една дарителска кампания, пък била тя и под егидата на президента, нямат нищо общо с популяризиране на каквото и да били, законодателни инициативи ( каквито президента няма) и т.н.
  От безсмислено критикарстване е пропуснала нещо много по-съществено - За поредна година няма отчет (поне на сайта не го намирам) какви пари са събрани, какви разходи са направени и какви суми са дарени. Също е интересно да се провери мобилните оператори дали генерират приходи от СМС-те, които хората пращат.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Всеки би искал да стане съпричастен в дарителска кампания.Прагове от 1000 лева,макар и не гласно казани,но срещу името на изписан благодетел -не са за такива кампании.
  Подобни "дарители" да закупуват акции,по-добре на БФБ.

 6. 6 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По скоро г-н Плевнелиев да направи проверка как са изразходвани досега средствата и да покаже, че събраните дарения наистина ще отидат само по предназначение и то по много точно посочени критерии. Българите сме добри и не бива повече да се оставяме в ръцете на мошеници като Гоце и компания!

 7. 7 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":"За циганите всичко е безплатно. Но едва ли би искал да се родиш циганин."

  Че кой им е виновен на циганите ! Сигурно българите , на чиито гръб живеят !

 8. 8 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 418 Гневно

  "Не се изясни публично защо от осемте хиляди деца само около 700 са използвали съществуващата, макар и крайно недостатъчна, клиничната пътека за рехабилитация."

  Защото в село Х и малко градче У не мисли никой за тези деца, освен родителите им. Няма ефективни социални служби, да не кажа няма държава.
  Знам за дете, което въобще не може да се движи и обслужва самостоятелно, че социални работници са накарали родителите да го запишат в 1 клас, защото щяло да се интегрира там!?
  По-малоумно нещо не бях чул и ако не познавах лично хората, нямаше да повярвам, че има такива търтеи в държавата, които не знаят за какво вземат заплата.
  Темата за отношението на държавата към тези деца хич не ми е безразлична и може би е безкрайна за обсъждане.
  Моето семейство помага на това дете и семейството му с каквото може, без да участваме в някакви мероприятия с неясни критерии и безотчетно изразходване на средства.
  Когато отида там по очите на родителите виждам за какво става на въпрос!
  Дето се казва - да не дава Господ!

 9. 9 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Българската Коледа" на Плевнелиев така и няма да настъпи, този човек върши всичко, но само за пред обществото, влиза в роли, които не са му присъщи и в никакъв случай не олицетворяват това, което всъщност е-един човек, алчен за пари, власт и слава.

 10. 10 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  За такива неща трябва да се бие барабана, и то много силно! Плевнелиев да вземе пример от ББ как се дава публичност, а г-жа Иванчева да се обърне настоятелно и към журналистическата гилдия. Тази кауза си заслужава, не на последно място и защото излиза, че държавата нехае за съдбата на децата-инвалиди, а здравната система е системно безхаберна за тях.

  Леко встрани от темата: струва ми се, че президентът спешно се нуждае от добър ПиАр - добрите намерения често се провалят, защото не стигат до хората. Или стигат, но няма яснота и прозрачност, т.е. няма доверие.

 11. 11 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Лично познавам момиче, на което Българската Коледа е помогнала.
  Но не одобрявам това, че вместо лечението и рехабилитацията на болни хора /особено на деца/ да се поема от държавата, се налага да се ползват такива инициативи.
  Излиза, че здравните осигуровки се плащат за получаване на медицинска помощ под формата на капки за нос и сироп за кашлица при настинка, а не когато наистина има нужда от сериозно лечение.

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#11:"tarna"]Но не одобрявам това, че вместо лечението и рехабилитацията на болни хора /особено на деца/ да се поема от държавата, се налага да се ползват такива инициативи. [/quote]
  И аз не го одобрявам, но така е като няма пари.. а и България е тръгнала по пътя на капитализЗъма..
  В САЩ е още по-страшно .... ако нямаш пари - си за никъде.

 13. 13 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 321 Неутрално

  [quote#11:"tarna"]
  Излиза, че здравните осигуровки се плащат за получаване на медицинска помощ под формата на капки за нос и сироп за кашлица при настинка, а не когато наистина има нужда от сериозно лечение. [/quote]

  Точно така си е, за съжаление.

 14. 14 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 321 Неутрално

  [quote#12:"bestbuy"] В САЩ е още по-страшно .... ако нямаш пари - си за никъде. [/quote]
  Има го и това, че за някои неща за които тук почти съвсем не можеш да получиш помощ там можеш, макар и скъпо. Макар и най-скъпо, медицината там е на най-високо ниво. И медицинските научни изследвания.

 15. 15 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Примати. Да оправят финансирането на белодробните и съпрденчите заболявания. Примерно.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Клиничнитге пътеки имам предвид.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#4:"qwertqwert"]Също е интересно да се провери мобилните оператори дали генерират приходи от СМС-те, които хората пращат. [/quote]
  Генерират, но колко, това е една голяма тайна. Да си припомним, но тогава (при Гоце) бТВ и Ани Салич бяха много ангажирани в тази кампания. Надали е било заради очите на болните деца.

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  Аде няма нужда кой от къде хване да дава акъл на Президента.... затова сме го избрали да президенства...
  и да прави нещата да стават както трябва...... ако не знае с една благотворителност как да се оправи, какъв президент ще е, например, във външвана политика?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Няма нито една държава в света (особено сред най-богатите), която осигурява безплатно най-скъпото възможно лечение на всичките си граждани. И защото парите им не достигат, са въведени жестоки ограничения - по вид заболяване, по шансове за оздравяване, по възраст и пр. Такива ограничения има във всяка държава и особено ясно в Щатите - където харчат цели 16-18% от БВП за здравни грижи.
  Та - инициативата на Президента (бившия и сегашния) не е да компенсира недостига на нашите пари. През 2103 г. у нас за здравеопазване са планирани 3000 милиона лева (в т.ч. 2000+ за НЗОК), а Коледата събра "само" 1.5 мил. - вижте съотношението. Значи Коледата е изключително и само за да покажем съпричастност и топлота, а не да допълваме парите.
  Авторката е права в друго - редно е да се публикува пълен списък на дарителите, с разбивка - толкова от СМС-и, толкова от индивидуални, толкова от корпоративни и пр. И - разбира се - за какво са изхарчени - от всички минали години - и то поименно, по болници, по апарати и пр.
  А повечето мнения в постовете са или политиканстване или непознаване на медицинската реалност. За съжаление.

  Поздрави
 20. 20 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 321 Неутрално

  [quote#19:"Starec"]През 2103 г. у нас за здравеопазване са планирани 3000 милиона лева (в т.ч. 2000+ за НЗОК)[/quote]

  Знам че не говорите за това, но да спомена че парите за здравеопазване се използват изключително неефективно.

  Най-компетентните лекари, които познавам, работят въпреки системата, не благодарение на нея.

 21. 21 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Българията ражда само идиотизми. Думата(религиозен празник) "Коледа" е само Коледа,независимо дали вряващите са от ортодоксланото,или католическото вероизповедание,както и много "подразделения" на тази религия. Тази дума(празник) няма етническа,държавническа,или национална(националистичека) стойност. Нито пък в религиозната литаратура и книги фигурира подобен цинизъм. За Библията да не говорим. Нека да се намери този малоумен "умник",който е измислил подобна гадост. При това,налице е светотатство от най-високо,ДЪРЖАВНО ниво. Никой ли от Протокола на Президента не знае ,че никога не е имало,няма и никога не може да има "Българска Коледа",както и румънска,руска,гръцка,грузнска,,та и македонска. Който не вярва да се свърже с манастирите в Атон,там има свещенослужители,които най-добре познбават изтоичноправославната религия,пък и Католическата. Няма ли веднъж завинаги да се прекрати българската простотия......................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK